Orijinalini görmek için tıklayınız : Forumda Yapılan Yanlışlar

onurtt
06.09.2005, 04:57
Öncelikle Türkiye'de hemen hemen herkesin yanlış kullandığı ırk kavramıyla başlamak lazım..Şimdi IRK, ETNİK KÖKEN ile karıştırılmakta ama bu genel bir yanlış.Irkınız "siyah", "beyaz","sarı" ya da "kızıl" olabilir ancak Türk ırkı, Kürt ırkı ya da Alman ırkı yanlış bir kullanımdır bunlar ırk değil millettir.
Yanlış: Türk ırkı
Doğrusu:Türk Milleti

İkinci yanlış dikkatimi çeken -mi,-mu soru eklerinde sıkça yapılıyor..Soru sormak istediğinizde -mi ekinin ayrı yazılması gerekiyor...

Yanlış:Alevilik bir mezhepmidir?
Doğrusu:Alevilik bir mezhep midir?

Darılmaca gücenmece yok sadece hatırlatmak amacıyla....

Ceyhun
06.09.2005, 19:24
Öncelikle Türkiye'de hemen hemen herkesin yanlış kullandığı ırk kavramıyla başlamak lazım..Şimdi IRK, ETNİK KÖKEN ile karıştırılmakta ama bu genel bir yanlış.Irkınız "siyah", "beyaz","sarı" ya da "kızıl" olabilir ancak Türk ırkı, Kürt ırkı ya da Alman ırkı yanlış bir kullanımdır bunlar ırk değil millettir.
Yanlış: Türk ırkı
Doğrusu:Türk Milleti

Sizin kullanımınız yanlış beyefendi.

IRK: Kalıtımsal olarak, ortak fiziksel ve fizyolojik özelliklere sahip insanlar topluluğu:
"Türkler, insan olarak, ulus olarak doğunun en üstün ve şerefli ırkıdır."-

MİLLET: Çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan; aralarında dil, tarih, duygu, ülkü, gelenek ve görenek birliği olan insan topluluğu, ulus:
"Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve istiklâl fikrinin lâyemut abidesidir."-

Türklük, bir ırkın da ismidir. Çorum'da yaşayan bir Türk ile, Kazakistan'da yaşayan bir Türk aynı milletten değil ama aynı ırktandır. Türklüğün Türkiye'de yaşayan milleti tanımlamak için de kullanılması bir ırk olduğunu değiştirmez. Dolayısıyla "Türk Irkı", "Alman Irkı" gibi kullanımlar son derece doğrudur. Sizin bahsettiğiniz "Siyah Irk", "Beyaz Irk" ise geniş bir tanımlamadır. Türk Irkı, Alman Irkı gibi ırklar bunların alt kümesidir.

Millet ise tamamiyle farklı bir kavramdır. Türk Milleti deyince Kazakistan'daki Türkler bu kümeye girmez. Türk Irkı deyince girer. Dolayısıyla ikisi birbirinden farklı şey. Karıştırmayınız.

hulyaa
06.09.2005, 19:43
arkadasim,
Bu foruma katilan herkes Turkiye'de buyumus ve yasamakta olan insanlar degillerdir.Ben su anda Hollanda'dan katiliyorum.Burada o kadar insan varki Turk olupta Turkce'yi az cok bilen.Tabiki herkes Turkce'yi dogru bicimde yazmaya calisiyor ama bu her zaman gerceklesmeye de bilir.Bunlari biraz hos karsilaman gerekir.Onlarda bu durumdan rahatsiz olabilirler bunu bilemeyiz ama yapilacak birsey yok.Insanlar bulundugu yere ayak uydurmak zorundadirlar he bu demek degildirki ana dillerini de unutsunlar ama yurtdisinda yasayan insanlar da ellerinden geldigi kadar ana dillerini muhavaza etmeye calisiyolar.Sayet ben bile 3 senedir burda olmama ragmen bazi konusmalarda bocaliyorum.cunku kendimi Hollandaca ogrenmeye atadim.Turkceye o kadar fazla zaman ayiramiyorum.Cunku burda yabanci dilin olmayinca isleri yapabilmende o kadar zor oluyor.Burda yasamaya karar verdiysen burdakiler gibi sende dili ogreneceksin baska cikari yok bu isin.benim dusuncem boyle yanlis varsa soyleyin..,...

saygilarimla...

Canan
06.09.2005, 20:52
ben turkiyeden 7 yasimda ayrildim. ayrilmadan once ilk okul ikiye kadar okumusdum. benim turkce okuma ve yazma seviyem ilk okul cocuklariylan ayni seviyede. bu foruma yazdigim yazilari sozlukle yaziyorum ve buna ramen beni anlamiyorsaniz yapa bilecegim bir sey yok.

onurtt eyer yazmami beyenmediysen konusmami duysan kesin cinnet gecirirsin.

onurtt
06.09.2005, 21:30
Burada ukalalık yapmıyoruz, ahkam da kesmiyoruz sadece dilimizin döndüğü ölçüde doğruları yazmaya çalışıyoruz...

" İnsanlara bir harf öğretebilirsek kardır diyoruz ama kimseden kölelik beklemiyoruz...."

Ezo
06.09.2005, 22:55
Benim türkçemde iyi degil ama elimden geldigi kadar düzgun türkçe yazmiyaçalisiyorum zaten sizlerde fark etmissinizdir......bizleri bu konuda elestirme hiç turkçe dersi almiyoruz birde konusulan dilnen yazma sekli farkli.....

saygilar

Alevimen
06.09.2005, 23:09
Benim ana dil Türkçe olmadığı için eksiklerimi egale edilmiş gibi görüyorum. Ama forum kurallarında yazıldığı gibi 'düzgün yazı şekli' maddesine bu forumda herkes uyguluyor ama elbette yanlış yazı şekilleri olacak (forum'a 40% yurtdışından bağlanıyor) ama bilerek yapıldığını sanmıyorum. Genelde Türkçe forumları takip edebildiğim kadarıyla bu bir genel sendrom haline gelmiş, hatalı ve kısatılmalı yazışmalar.

onurtt
06.09.2005, 23:32
Öncelikle Türkiye'de hemen hemen herkesin yanlış kullandığı sadece hatırlatmak amacıyla....

Bakın ilk mesajın can alıcı noktalarına ne yazmışım...Türkiye'de hemen herkesin yanlış kullandığı diye başlıyor, bu kısmı okudunuz mu?Yani Türkiye'de anadili Türkçe olan insanların yaptığı yanlışlardan ben bahsederken yurt dışından yazan arkadaşlar neden bu kadar üzerine alınmış anlamadım...İsterseniz bri daha okuyun Türkiye'de yapılan yanlış diyorum...

Öyle demesem de hani biz yeniliğe açığız ya, kendini geliştirmeye, aydınlığa, bize bir harf öğretene kırk yıl köle oluruz ya, hani moderniz ne var kötü bir şey mi yazdık?...Kargaya kartal mı dedik yoksa Halep'e Şam mı?

Alevimen
06.09.2005, 23:36
Açıklaması basit, konu başlığı: Forumda Yapılan Yanlışlar
Böyle bir başlık belirlerseniz böyle cevaplarla karşı karşıya kalınca şaşırmamalısınız diye düşünüyorum.

onurtt
06.09.2005, 23:44
tamam vazgeçtim...

sila
07.09.2005, 00:36
:)))))))) pes attin hee herkes herseyi senin gibi duzgun kullanmayabilir cann........yanii :)))

yaraLiCeyLan
07.09.2005, 00:37
Forumda veya günlük hayatta Türkce`yi dogru konusup, dogru yazmak tabiki güzel bir sey. Burda herkes elinden geleni yapiyor bence.

Bu balsikta isim vermiyorum, yazan üstüne alinsin ona diyorum ki;dünya üzerinde hic bir irk bir digerinden üstün degildir!

Ercan
07.09.2005, 00:45
onurtt, Yurtdisinda yasayan ve orada yetisen arkadaslar kendi sorunlarini belirtmisler.
Bende yurtdisinda bulundugum icin arkadaslarin görüslerine katiliyor ayni durumla cocuklarim karsilastigi icin iyi biliyorum.
Sizin yaziniza cevap olmamis ama bu vesile ile kendi sorunlarini da dile getirmis olmuslar.
Konu yazim hatasi olunca verilen cevaplar konuya uygun.

Sizin yaziniza CcGunal ayrintili cevap vermis.Eger bu konulara devam etmek istiyorsaniz size verilen cevaba karsilik vererek konuyu devam ettirebilirsiniz.
Vazgecmenizi gerektiren bir durum yok bence.

Selamlar

onurtt
07.09.2005, 00:46
:)))))))) pes attin hee herkes herseyi senin cann........yanii :)))

mesela şey kelimesi de her zaman ayrı yazılır. pes ettim bu şartlarda...siz kazandınız... mağlup oldum beni evire çevire yendiniz, tebrikler...

Bu arada CcGünal'ın cevabını gerçekten atlamışım şimdi fark ettim...Tarifi tam olarak benim ırk tanımıma uyuyor ancak örnek yanlış ne demiş fiziksel ve fizyolojik benzerlik evet tam benim dediğim mesela siyah ırkı ele alalım bir de beyaz ırkı...Siyah ırkın fiziksel ve fizyolojik yapısı ile beyaz ırk farklı...Irkı ben beyaz, siyah olarak tanımladım şimdi fiziksel olarak bu iki ırkı karşılaştırın ve tanımı tekrar okuyun..Tanım tamamen doğru ama örnek işkembey-i kübra olmuş...

Bakın solda altta benim dünyalar tatlısı farklı ırklardan yurtttan arkadaşlarımla çektirdiğim bir resim..Ben sarı ırkı onlar siyahı temsil ediyor, ve tam da tanımdaki fizyolojik ve fiziksel farkları adete gösteriyor..

Ya da ikinci fotoğrafa bakarsanız Anglo-Sakson kökenli beyaz ırk(tam benim yanımda), siyah ırka mensup olanlar ve en sağda ben çok net fiziksel olarak birbirimizden ayrılıyoruz...

Bu arada biz ön-asya kavimleri hangi ırka giriyoruz diye soran olursa deri rengimiz olan sarı ırk oluyoruz(tabi ki istina durumlar vardır), onun fiziksel ve fizyolojik özelliklerini bölge halkları olan Türkler, Ermeniler, İranlılar, Kürtler taşımakta...

Not:Ben de yurt dışındayım yine tekrar ediyorum bu başlığa Türkiye'de yapılan bir yanlış diyerek başladım...

Onun dışanda CcGunal kendi cevaplar ama tam olarak anladığım cümle içinde örnek verdi Türk ırkı ve milletini muhtemelen bir yerden alıntı, kendi görüşü değil...

Son olarak düşmez kalmaz bir Allah, hepimiz kuluz bu dünyada yaparız sayısız yanlış, iddalarımın tamamen arkasındayım ancak yanlış anlaşılmak istemem....

(fotoğrafları geri alacağım ilerleyen günlerde lütfen fiziksel ve fizyolojik farklara dikkat edelim)
onurtt

Ercan
07.09.2005, 01:00
Cc Gunal örnek verirken o cümleyi tirnak icine almis.Bunun manasi baskasina ait bir söz demektir.

yaraLiCeyLan
07.09.2005, 01:06
Örnek bile olsa bence hic güzel bir örnek degil. Kiskirtici!

Ercan
07.09.2005, 01:13
Örnek bile olsa bence hic güzel bir örnek degil. Kiskirtici!

Haklisiniz güzel bir örnek degil.
Sunuda iyi biliyorum ki ,Cc Gunal o düsüncede birisi degil.Bunun cevabini kendisine birakalim.Gerekli aciklamayi yapacagini saniyorum.

yaraLiCeyLan
07.09.2005, 01:32
Tabiki cevabi kendisine birakalim...

Ercan haklisin, bende ccGunalin öyle birisi olmadi kanisindayim.

Herkese iyi geceler basim cok agriyoru ben uyuyacam. Herkese iyi forumlar.

Alevimen
07.09.2005, 02:07
Türkçe dil kurumu sözlüğünden bir alıntıdır. Sık kullanınan adreslerimde olduğu için tesadüfen biliyorum:
http://www.tdk.gov.tr/tdksozluk/SOZBUL.ASP?GeriDon=0&EskiSoz=&kelime=%FDrk&submit1=Ara

onurtt
07.09.2005, 02:20
Türkçe dil kurumu sözlüğünden bir alıntıdır. Sık kullanınan adreslerimde olduğu için tesadüfen biliyorum:
http://www.tdk.gov.tr/tdksozluk/SOZBUL.ASP?GeriDon=0&EskiSoz=&kelime=%FDrk&submit1=Ara

tanım doğru örnek yanlış yine aynısını söylüyorum 1903 kerede altına imzamı atarım ama örnek tanıma ters fotoğrafları boşuna mı koydum?

Mesela ne diyor benzer fizyolojik özellikler ben size şimdi bir Türk,bir Ermeni, bir İranlı, bir Kürt fotoğrafı koyayım ayırt edebilir misiniz?Zor tanımıyorsanız, çünkü benzer kalıtsal özellikleri taşıyor hepside...
Yurt dışından bağlanan arkadaşlar sizi hiç Yunan'a benzeten olmadı mı soruyorum?Kesin olmuştur çok uluslu ortamlara girdiyseniz çünkü kalıtsal özellikler tanımdaki gibi benzer..

Ya da ayni karenin içine aynı ırktan ama farklı milletten gelen üç kişi koysam bunlardan biri Japon, Biri Koreli diğeri de Çinli olsa ayırt edebilir misiniz? Benzer kalıtsal özelliklere sahipler hepside bundan dolayı fiziksel ve fizyolojik görüntüleri benzer ancak hepsi farklı milletten...
Ama bir Kenyalı siyah ırktan bir kişi ile İngiliz Beyaz ırktan birini koyarsam farklı fizyolojik ve fiziksel yapıda oldukları için farkı kolayca bulursunuz ama aynı ırktan gelen Japon ve Çinliyi ayırt etmek zordur...

Ceyhun
07.09.2005, 09:03
Birincisi Ercan Abi'ye teşekkür ederim. Ben o örneği ve tanımı TDK'dan aldım. Zaten kendisi de bunu belirtmiş.

İkincisi tanım da örnek (dil açısından, felsefi olarak değil) de gayet doğrudur. Türk ile Yunan karıştırılması da bunu destekler zaten. Çünkü yüzlerce yıldır yanyana yaşayan iki ırktır ve birbirine çokca karışmıştır. Ama ikisi de beyaz ırktan olmasına rağmen genelde Almanlar ile Türkler kolayca ayırt edilebilir. Irk, soya bağlı bir olaydır. Türk, Ermeni, Kürt vs benzer kalıtsal özellikleri taşımalarının sebebi yüzyıllardır aynı çevrede yaşamaları ve bu ırkların birbirine karışmasıdır. Karışması ve ayrımının zorlaşması, bilimsel tanımı değiştirmez.

onurtt
07.09.2005, 14:53
.

Türk, Ermeni, Kürt vs benzer kalıtsal özellikleri taşımalarının sebebi yüzyıllardır aynı çevrede yaşamaları ve bu ırkların birbirine karışmasıdır. Karışması ve ayrımının zorlaşması, bilimsel tanımı değiştirmez.

O zaman yüz yıllarca aynı coğrafyada yaşayan bundan dolayı benzer fiziksel özelliklere sahip ancak birbirine zerre karışmamış olan Japonları ve Çinlileri neyle açıklarsın?

Admin fotoğrafları nasıl kaldırabilirim?

Ceyhun
07.09.2005, 16:58
O zaman yüz yıllarca aynı coğrafyada yaşayan bundan dolayı benzer fiziksel özelliklere sahip ancak birbirine zerre karışmamış olan Japonları ve Çinlileri neyle açıklarsın?

Birbirine zerre karışmamış olduğunu nereden biliyorsunuz? Bu komik bir iddia olur sanırım. Ayrıca siz bana ikisi de Beyaz Irktan olan Alman ve Türk ırklarının birbirine olan fiziksel farklılıklarını nasıl açıklayabilirsiniz? Tesadüf mü? İkisi de aynı tamamiyle aynı ırktan ya... Türk ve Alman olması fiziki bir fark yaratmıyor diyorsunuzya...

onurtt
07.09.2005, 17:08
Birbirine zerre karışmamış olduğunu nereden biliyorsunuz? Bu komik bir iddia olur sanırım. Ayrıca siz bana ikisi de Beyaz Irktan olan Alman ve Türk ırklarının birbirine olan fiziksel farklılıklarını nasıl açıklayabilirsiniz? Tesadüf mü? İkisi de aynı tamamiyle aynı ırktan ya... Türk ve Alman olması fiziki bir fark yaratmıyor diyorsunuzya...

Türkler sarı ırktan gelir beyaz değil... VARAN1

Çünkü ikiside dışarıya kapalı toplumlardır..Japonlar ve Çinliler aynı coğrafya da fakat farklı siyasi yapılarda yaşamışlardır içlerine giremezsiniz...VARAN2

Klavyeden sallamıyorum,denedik giremedik en fazla bu kadar yaklaşabildim..

Ceyhun
07.09.2005, 17:51
Türkler sarı ırktan gelir beyaz değil... VARAN1

Bu konu biraz tartışmalı. Birincisi Türklerin, Moğollarla aynı ırktan geldiğini, yani sarı ırka mensup olduğunu, savunanlar var. İkincisi ise Türklerin Aryanilerden (yani beyaz ırktan olduğunu) savunanlar var. Peki. Madem Türkler sarı ırktan o zaman gene sarı ırktan olan Japonlar veya Çinliler ile fiziki benzerliklerini ispatlayınız lütfen. Altta koyduğunuz resim ve VARAN 2 diye yazdığınız maddeyle, VARAN 1 diye yazdığınız madde birbirine ters düşüyor. Keza Çinliler ve Türkler ikisi de sarı ırktan olduğuna göre aralarında fiziki fark olmaması gerekiyor.

onurtt
07.09.2005, 18:00
Bu konu biraz tartışmalı. Birincisi Türklerin, Moğollarla aynı ırktan geldiğini, yani sarı ırka mensup olduğunu, savunanlar var. İkincisi ise Türklerin Aryanilerden (yani beyaz ırktan olduğunu) savunanlar var. Peki. Madem Türkler sarı ırktan o zaman gene sarı ırktan olan Japonlar veya Çinliler ile fiziki benzerliklerini ispatlayınız lütfen. Altta koyduğunuz resim ve VARAN 2 diye yazdığınız maddeyle, VARAN 1 diye yazdığınız madde birbirine ters düşüyor. Keza Çinliler ve Türkler ikisi de sarı ırktan olduğuna göre aralarında fiziki fark olmaması gerekiyor.

Türkler orta-asya'dan anadolu'ya göç edince bu coğrafyanın potasında erimiştir..Irkta temel faktör iklim ve coğrafyadır...Aynı bölgede yaşayan uygur türklerine(onlar Çin'in Batısında kalmıştır göç etmemiştir, çünkü yerleşik hayatı benimsemişlerdir hatta Türkçe'deki uygar kelimesinin kökeni de uygurdur) bakarsanız çinlilere ne kadar benzediğini görürsünüz...

Ceyhun
07.09.2005, 18:39
Türkler orta-asya'dan anadolu'ya göç edince bu coğrafyanın potasında erimiştir..Irkta temel faktör iklim ve coğrafyadır...Aynı bölgede yaşayan uygur türklerine(onlar Çin'in Batısında kalmıştır göç etmemiştir, çünkü yerleşik hayatı benimsemişlerdir hatta Türkçe'deki uygar kelimesinin kökeni de uygurdur) bakarsanız çinlilere ne kadar benzediğini görürsünüz...

Efendim. Genetik özellikler öyle 1000-2000 yılda değişiklikler göstermez (gözlerin çekilmesi, sarışınlaşma vs). Sizin beyaz ırk vs dediğiniz bir üst kümedir. Alman, Türk vs de bir alt kümedir. Uygur Türkleri ile Anadolu Türklerinin birbirine benzememe sebebi de coğrafi bölge değil; zamanla diğer ırklarla karışmış olmalarıdır. Bu yüzden Uygurlar, sarı ırka; Anadolu Türkleri ise beyaz ırka benzer. Bunlar üst kümelerdir. Ayrıca Uygurlar ile Çinliler, Türkler ile Bulgarlar, Çingeneler ile Almanlar arasında bariz fiziki farklar bulunur. Her ne kadar yüzyıllar içinde birbirine karışmalar olsa da genel olarak alt ırklar arasındaki bu farklar çok barizdir.

Ayrıca ırk tanımını öğrenmek ve Türklüğün, Almanlığın bir ırk olup olmadığını anlamak için herhangi bir sözlüğe bakmak bile yeterlidir. Ki zaten ben size Türkçemizin resmi otoritesi sayılan TDK sözlüğünden tanımı ve verilen örneği gösterdim. Konu gayet açık bir biçimde aydınlatılıyor o örnekte. Örneğin linkini Ercan Bey vermiş zaten.

Ceyhun
08.09.2005, 00:29
Bu arada bir açıklama yapayım. Birinci mesajı düzeltmem mi gerekir yoksa ayrı bir mesaj yazmam mı gerekir kakar veremedim. #21 nolu mesajımda şu cümlede bir yanlışlık var: "Birincisi Ercan Abi'ye teşekkür ederim. Ben o örneği ve tanımı TDK'dan aldım. Zaten kendisi de bunu belirtmiş." Açıklamayı Ercan Abi yapmış ama örneği TDK'dan aldığımı belirten Alevimen'miş. Böyle bir yanlışlığın bir düzeltmeyle gözden kaçmaması için ayrıca bir mesaj yazdım. Umarım mesaj kalabalığı yaratmaz. Ama daha önce okuyan arkadaşlar o mesajı atlayacağı için altta tekrar belirtmek istedim. Ben o konuda atlama yapmışım. Özür dilerim.