mustafag
28.06.2006, 20:12
arkadaşlar ben bir şeyi merak ediyorum acaba artvinde alevi olan insanlar varmı özellikle şavşatta bu konuda bilgisi olanlardan yardım istiyorum.
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Artvin mustafag 28.06.2006, 20:12 arkadaşlar ben bir şeyi merak ediyorum acaba artvinde alevi olan insanlar varmı özellikle şavşatta bu konuda bilgisi olanlardan yardım istiyorum. karakule 28.06.2006, 20:15 mutlak vardır bi varsayıma göre 20 milyon alevi türkiyede konuşlanmış helige_62 28.06.2006, 20:22 artvinli alevi neden olmasın bide bu ülkede 20 milyon alevi yok bnece 10-15 m,lyon ancak vardır... karakule 28.06.2006, 21:12 sayımı bizzat yapmadım araştırmalar bunu söylüyo :D garcia 29.06.2006, 12:28 arkadaşlar sayı,tahminlere göre 20-25 milyondur.yani türkiye nüfusunun %30-33 arası alevidir. gülsün 01.07.2006, 15:48 önceden daha fazlaymış inşalah artvindede vardır mustafag 01.07.2006, 17:15 benim bir kaç tanıdığıma göre yok ama ben olduğuna inanıyorum ayrıca gerçekten bu konuda bilgisi olanlardan yardım bekliyorum yorumlar için teşekkürler marjinali35 29.07.2006, 07:16 "mustafag"merhaba benim artvinli çok arkadaşım var ve artvinde poşalar,az sayıda laz ve hemşinler yaşar şavşatlarda az sayıdadır ve alevileri yerli halkı sevmez.ve sadece HOPA yani KAZIM KOYUNCU'nun yaşadığı ver ilerici'dir.seni aydınlata bildiysem ne mutlu bana :) MeRaLiNa 29.07.2006, 22:55 arkadaslar var.... ben artvinli alevi bir aile taniyordum bide enistem Türkiyede bir devlet is yerinde calismis (trt galiba), bütün Türkiyeyi gezip elektrik isleri yapmis zamaninda... artvinde bir köyde insanlar ilgisini cekmis, süphelenmis.... tren istasyonunda bir adama sormus onlar niye öyle diye, adamda "orasi alevi köyü, il merkezinden daha moderndir" demis aleyna08 10.08.2006, 15:05 arkadaşlar merhaba ben Artvin/Şavşat lıyım ama alevi değilim artvinden ve trobzondan alevi çıkmaz.....ki trabzonda varmış ama artvinden çıkmaz fakat bizim oranın daha doğrusu karadenizin %70'i solcudur fakat ben ne solcu nede aleviyim... Şoreş 10.08.2006, 15:12 artvinli alevi neden olmasın bide bu ülkede 20 milyon alevi yok bnece 10-15 m,lyon ancak vardır... İnanç Önderlerinin sayımına göre yaklaşık 20 Milyon. Cem Vakfına göre 20 - 25 Milyon arası. Tahmin edemeyeceğiniz birçok yerde Alevi var:thumbup1: Kastamonuda bile..:thumbup1: murat222 10.08.2006, 15:15 trabzonda alevi köyleri var.niye bu kadar inkar ediliyor? Pontuslu 12.08.2006, 17:41 arkadaşlar merhaba ben Artvin/Şavşat lıyım ama alevi değilim artvinden ve trobzondan alevi çıkmaz.....ki trabzonda varmış ama artvinden çıkmaz fakat bizim oranın daha doğrusu karadenizin %70'i solcudur fakat ben ne solcu nede aleviyim... Kardeşim,burda her yazılana inanma, tabiiki Trabzonda alevi yok varsada 3-5 kişi doğu karadeni zimizin Trabzon,Rize ve Artvin illerinde alevi yoktur bu iller megrel,laz,hemşin ve pontus kökenlidir.... gülsün 24.08.2006, 11:11 bak pontuslu arkadaşım niye senin zoruna gidiyor niye niye sen kendini ne zan ediyorsun bak d.bakırdada var ama kimse olmadıgını diyor canlı tanıklar var bizler millet olarak yani aleviler sunniler kürt türk çerkez laz hep beraber kardeşçe sevgiyle yaşamak zorundayız yoksa bu güzelim ülkemin hali ne olur bölünür bunu mu istiyorsun bizim kastomunlu komşumuz var alevi yani ne var bunda sizler cahillik gösterisi sunuyorsunuz biraz aydın olun aleyna senin için de geçerli niye alevi çıkmasın bu ülkenin 17 türkmen boyu alevi olarak zamanla osmanlı devletinde katliamlar başlamış lütfen böyle yazıları kınayın gerçege hüüüü hü allah hü allah keanu_1907 24.08.2006, 12:04 artvin halkı çok ilginç dışarıya çok göç vermiş bide artvinden hem aydınlık insanlar demokrat kesim çıkıyo yada tam tersi AKP liler çıkıyo ve hemen hemen yarısı öğretmen.benim 4 öğretmeninden bile 3 ü artvinliydi istanbul,bursa belediye başkanları falan hepsi artvinli ama ben şu ana kadar daha hiç alevi artvinli görmedim açıkcası aysun_05 02.09.2006, 15:18 "mustafag"merhaba benim artvinli çok arkadaşım var ve artvinde poşalar,az sayıda laz ve hemşinler yaşar şavşatlarda az sayıdadır ve alevileri yerli halkı sevmez.ve sadece HOPA yani KAZIM KOYUNCU'nun yaşadığı ver ilerici'dir.seni aydınlata bildiysem ne mutlu bana :) hopanın geneli ilerici onlar hemşinliler ama onların kökeni de ermeni lazlar ise genelde ülkücü şavşatta alevi olacağını sanmıyorum ama o bölgede etnik grup çok Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) Kardeşim,burda her yazılana inanma, tabiiki Trabzonda alevi yok varsada 3-5 kişi doğu karadeni zimizin Trabzon,Rize ve Artvin illerinde alevi yoktur bu iller megrel,laz,hemşin ve pontus kökenlidir.... karadenizden alevi çıkarda bazı baskıcı zihniyetler asimile olunmasını ağlamıiş ne yazııkki trabzonun çoğu rum ama en çok ülkücüde ordan çıkıyor çünkü kendilerini böyle ispat edebileceklerini sanıyolar alevi çıkmaz derkn gururlanarak söledin sanki çok komiksin ya:) Özgür-Taylan 08.10.2006, 10:06 Ardahan'da Alevi köyleri var, neden Artvin'de olmasin?.. bildigimiz çorum ilimizde bulunan alevi nufusu baya bi yogun, ya batidaki komsuna baktigimizda yani CANGIRI'nin (ne kadar önyargiyla yakla$saniz da) evet Alevi köyleri var (Kizilirmak ilçesinde, yani çorum'a yakin olan ilçe) bence önyargili davranmayin... yobazlarin kalesi olarak bildigim Bayburtta bile 7 tane Alevi köyü varmis.. saygilar murat222 11.10.2006, 23:11 bayburtta alevi köyü sayısı 7 den fazla.özellikle demirözünde yoğun Ali sağlam 23.11.2006, 17:33 Canlar duyduğuma göre Artvinde ki köylerin %90 nı aleviymiş.Tabi bu köyleri iyi araştırmak gerekir.Artvin ,Karsa yakın olduğuna göre alevi köylerinin çok çıkması tabiki doğaldır. Şoreş 23.11.2006, 18:33 Canlar duyduğuma göre Artvinde ki köylerin %90 nı aleviymiş.Tabi bu köyleri iyi araştırmak gerekir.Artvin ,Karsa yakın olduğuna göre alevi köylerinin çok çıkması tabiki doğaldır. Artvin Köylerinin % 90'ı Alevi olsa muhakkak bilirdik, bilinirdi.. Benim bildiğim, Dedemin dediğine göre Artvinde birkaç tane Alevi Köyü varmış... % 90 demek biraz gülünç can..:) Artvindeki bazı Sünniler çok aydın ama bazıları özellikle Laz ve Gürcü kökenliler arasında dindarlarda çok fazla.. Ama aydın olanıda çok dediğim gibi.. Alevi yok gibi Artvinde.. Birkaç köy olduğunu biliyorum bende. Divani 23.11.2006, 19:57 Benim 2 tane Artvin/Şavşatlı ev arkadaşım var ben sordum onlara ama hiç görmediklerini söylüyolar bence yok ama illaki istisnalar vardır.. xolxol_12 23.12.2006, 14:37 Öncelikle ben Bingöl Yayladereli olduğumu söylemekle başlıyayım...Artvin'de uzun süre öğretmenlik yapmış bulunmaktayım.Artvin'de alevi kesimine gelince...Şah İsmail(Hatayi) devrinde Bazı Osmanlı kaynaklarına göre Azerbeycan-Doğu Anadolu-Batı İran Tamamiyle şii mezhebine yani bugünkü adıyla alevi-bektaşi kültürüne sahip olduğu ve 2.Bayezit'in (dikkat ederseniz baYEZİT)Şah İsmail'i yenilgiye uğrattıktan sonra bu kesimlerde Büyük bir Sunnileştirme harekatı düzenlediği osmanlı kaynaklarında saklanan bir bilgidir.Artvin'in coğrafi özelliğine bakarsak Azerbeycan ve İran'a Okadar da uzak olmadığını görmekteyiz.Ve bu bakış yoluyla Şah İsmail devrinde Artvin'in %57 gibi bir civarının (Özellikle güney ve güneybatı Ardanuç,Veliköy,Borçka'nın Yarı Nüfuzu,Ortaköy,Demirkent,kısacası harita üzerinden çoruh nehrinin sağ tarafı) Bu devirlerde alevi olduğu görünen mutlak bir tahmin dir. 2.Bayezit'in sunnileştirme operasyonu üzerine bu %57 Nüfuzun benim tahminimce, %27 sinin göç, %15 inin sunnileşmiş olması,%10 ininde kabul etmeme halinde katliam sebebiyle can verdiğini düşünürsek şu anda Artvin'de %5 lik bir nüfuz Çoruh nehrinin doğusunda normal şartlara göre Alevi inancına bağlı olarak ŞAHI MERDAN sevgisiyle yaşadığı varsayılmaktadır...Tabiiki taaa ozamandan bu zamana o %5 lik nüfuz dan Bir torun bulmak oldukca zor bir ihtimal dir..Bakarsın çıkar.... kayra 09.01.2007, 23:22 Kardeşim,burda her yazılana inanma, tabiiki Trabzonda alevi yok varsada 3-5 kişi doğu karadeni zimizin Trabzon,Rize ve Artvin illerinde alevi yoktur bu iller megrel,laz,hemşin ve pontus kökenlidir.... Pontuslular Yunanistan'a göçeli bir asır oldu, Alevi Çepniler, Doğu Karadenizi ele geçireli 800 yıl oldu. Senin gibi Pontuslulara Karadeniz acı bir hatıra oldu, Horosanlı erenlerin izinden giden Atatürk ile bu topraklar ebediyen bizim oldu. asya mavi 28.01.2007, 00:12 karadenizde alevi vardır tabi alevilerin tarihi o kadar eskidirki her beldede vardır her şehrin tarihini yazmada katkı yapmıştır aleviler yoksa bu kadar zengin ve kitlelere ulaşan bi sel olamazdı Şoreş 28.01.2007, 00:16 Eski Karadeniz Türkmenleri Alevidir.. Osmanlıda, özellikle Yavuz Sultan Selin denilen Yezit Soy'u zamanında katliama uğradıkları için ezici çoğunluğu Sünnileştirildi.... Görele yanılmıyorsam, eski adı ELEVİYE'dir. Bugün Karadenizdeki Alevilik, eski Alevi Karadenizin kırıntılarıdır. O kırıntılarda tehlike altında.. Tehlikeler; 1- Sünnileşme 2- Sağ'a kaymak ve Türk İslamcılar... Üzgünüm ama gerçek bu.... Yani Karadenizli Sünniler sakın ola ki Aleviliğe laf atmasın.. Bilmeden atalarına laf atıyorlar belkide... ibo(arguvan) 28.01.2007, 00:55 arkadaşlar artvin yusufelinin bazı bölümleri alevidir ve ismini bilmediğim birkaç yeri var artvinli alevi üç arkadaşım var Şoreş 28.01.2007, 02:19 arkadaşlar artvin yusufelinin bazı bölümleri alevidir ve ismini bilmediğim birkaç yeri var artvinli alevi üç arkadaşım var Artvinde Demokrat kesimlerde oldukça fazla.. Aleviliklerini koruyabilmişlerse, Demokrat kesimlerin fazlalılığından olabilir bu.. Özgür-Taylan 02.02.2007, 07:18 Artvinde Demokrat kesimlerde oldukça fazla.. Aleviliklerini koruyabilmişlerse, Demokrat kesimlerin fazlalılığından olabilir bu.. Zülfü Livaneli en iyi örnek olsa gerek.. bi de Kazim Koyuncu var (mekaani cennet ola!) mba1903 08.02.2007, 09:25 Merhaba, Ben Artvin Hopalıyım Artvin'de Alevi Yok.Daha doğrusu Artvinli olup ta Alevi olan yok.İş amaçlı gelenler dışın da memur vs gibi. Divani 08.02.2007, 09:36 Evet Canlar ev arkadaşım dün Artvin Şavşattan geldi araştırmış Artvinli olupta alevi olan yokmuş hep dışardan gelenler öğretmen, doktor vs.. ForZaSLaN 03.04.2007, 09:15 Benim kız arkadasim artvin hopali kendisi alevi değildir, hatta Babaannesi Anti-Alevi diyebilirim.Kız vermeyiz diyor (; Selamlar. isyan_atesi4268 04.04.2007, 21:41 Pontuslular Yunanistan'a göçeli bir asır oldu, Alevi Çepniler, Doğu Karadenizi ele geçireli 800 yıl oldu. Senin gibi Pontuslulara Karadeniz acı bir hatıra oldu, Horosanlı erenlerin izinden giden Atatürk ile bu topraklar ebediyen bizim oldu. Evet çok haklısın dostum.Arkadaş daha asimile olmamış demek ki? :))Karadeniz Türk yurdu'dur bu bir gerçek.Pontuslular Yunanistan'da zülcenah 16.11.2007, 13:44 kim demiş trabzonda alevi yok diye bizzat bizim tanıdıklarımız var ailecek tanıyoruz istanbulda inşaat işleri ile uğraşıyolar adamların sülalesi trabzonda ve aleviler bide şiveleri karadeniz bölgesi gibi değil istanbul şivesi gibi konuşuyolar.. hünkar62 16.11.2007, 14:36 eskiden artvinde yüksek boyutlarda biz sosyalizm akımı ve aydın kesim vardı özellikle şavşat için yobaz kesim küçük sovyetler terimini kullanırlardı.ama alevi varmıdır mutlaka vardır ama asimilasyon sürecinde yenik düşmüş olabilirler.asimilasyonları saymazsak alevi sayısı bu ülkede 15 milyon civarıdır.biraz gerçekçi olalım canlar. |