Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi kimliğiniz
heykeltraş 16.01.2007, 10:46 hiç bir zaman kimliimi saklamadım ama onu saklamamak yeterli olmuyor. ona sahip çıkmak onu tanımak ve tanıtmak birey olarak hepimizin görevi. tc devleti yıllar boyunca ve hala bizleri bir azınlık ve ikinci sınıf vatandaş olarak tanımlamaya çalışıyor.bizler kemal atatürk ve silah arkadaşlarıyla birlikte ulusal kurtuluş savaşında aynı cephelerde savaşıp beraber şehitler vermiş bir milletin fertleriyiz.ancak ülkemizi yönetenler bizleri hep görmemezlikten geldi
heykeltraş 16.01.2007, 10:56 şunu belirtmekte fayda görüyorum bizler kimliğimize sahip çıkarken onu iyi tanımalı ve tanımlamalıyız.bunun için eğitim ve bilinç gerekir.birlikte oturup her fırsatta kendi kimliğimizi netleştirip ayağı yere basar adımlarla hareket etmeliyiz.bunu rant peşinde koşanlara asla ve asla kullandırmamalıyız.arkadaşlar bana göre türkiyede ne kadar alevi olduğu önemli değil insanlar ne kadar insan olabiliyor başkalarının hakkına saygı gösteriyor,haklarına sahip çıkıyor,eşit davranıyor bu çok önemli.ben isterim ki sizler de eminim böyle düşünüyorsunuz olduğumuz gibi görünelim önce kendimize sonra çocuklarımıza ve geleceğimize doğruyu güzeli hakkı ve hukuku anlatalım anlatmakla kalmayalım uygulayalımbütün canlara saygılar
suyunsesi 16.01.2007, 13:45 Alevi kimliği saklanacak yüz kızartıcı kimlik değilki saklansın...
Alevi kökenli bir aileden geldiğimden her zaman onur duydum...
Alevilere yıllarca iftira atanlara alevilerin en güzel verdikleri cevap güneş balçıkla sıvanmaz olmuştur...
Hiç bir din dil ırk renk ayırmadan önemli olan insandır diyorum alevilerde bu erdemliliğe sahip insanlardır.
Bakın Mehmet Ali Birandın aleviler hakkındaki görüşlerine .
Öğretseler Alevi olurdum...
Mehmet Ali Birand'ın 8 temmuz 2006 tarihli Posta Gazetesi'ndeki köşesinden alınmıştır:
Eskiden o kadar farkında değildim. Aradan yıllar geçtikçe, Sünniler'in Aleviler'e karşı nasıl bir susturma ve ezdirme politikası güttüklerini daha iyi görmeye başladım.
Sünniler'e göre Alevilik, bir nevi oyundur. Müslümanlıkla pek de ilgisi olmayan uçuk bir oluşumdur. Ünlü "mum söndürürler" lafını da Sünniler çıkartmışlardır.
Aleviler çok haklı.
Devlet, Sünniler'in elinde. Durum böyle olunca da, Alevilik geri plana itiliyor. Öğrenilmemesi için elden gelen yapılıyor.
Ben kendimden örnek vereyim.
Okulda bana Aleviliğin ne olduğu anlatılmış olsaydı, büyük olasılıkla Aleviliği seçerdim. Onların dünya görüşünü, dine yaklaşımlarını, felsefelerini kendime daha yakın görüyorum.
Sünniler devletçidir. Otoriteye boyun eğerler, haklarını pek aramazlar. Mutaassıptırlar. Aleviler ise, dünyanın ve yaşamın tadını çıkarırlar. Liberal bakışlı insanlardır. Haklarını aramayı bilirler. Aşırı tutucu değillerdir.
İşte bundan dolayı, Alevilerin "zorunlu din dersine" karşı çıkmalarını, çok haklı bir istek olarak görüyorum. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Aleviler'i Müslümanlık dışı görüyormuş gibi bir tutum ve söylevin içine girmesini de açıkça ayıplıyorum.
Yazan: Mehmet Ali Birand
scengiz49 17.01.2007, 13:50 ben de saklamadım.erzurum atatürk üniv.. okurken alevi olduğumu takiye etmedim. sorunlar yaşadım mezun olana dek.
bostancili 17.01.2007, 14:01 zaten saklamakda ne oluyoki anlamadım bana onun verdigi şeref kadar hangisi vericek yok cunku
alevii olmasaydım gercek dostlugu bulmazdım alevilik bir gurur meselesii ne mutluyuzkii bunu taşıyoz helal bize
huseyincyr 18.01.2007, 14:09 alevilik:dostluk,kişilerin yardımları(kim olursa olsun )karşımızdaki insana yardım eden bizler. dil din ırk mezhep ayrımayan kişleriz alevilik biziz işte ne mutluki aleviyiz...
adiymnl.hatem 18.01.2007, 18:53 öncelikle merhaba .senin davranisin bence cok normail ve olmasi gwrktigi gibi.yanliz beni yanlis anlama bu bir önyargi degil ama kilicini nasil tasidigina bagli bu.bilirsin kilici tasimak kolay degil agirdir kilicin anlami. bence bu konulara dikkat ediyorsundur.sordugun soru ya cevap:ben hic ne oldugumu gizlemedim ve gizlememde veya bazilarinna yaranabilmek icn bunu yapmam beni seven ne oldugumla degil insanlara ne sundugumla sevsin.
merhaba suyunsesi,nasılsınız,ben faruk,50 yaş,üniv.mez.dışticaretle ugraşan beyi,alevi değilim ama tüm insanların kardeşlik duyguları içinde yaşaması gerekliliğine inanırım, şimdiye kadar bizleri birbirimize öcü gibi gösterdiler,hep uzak durduk,kaynaşamadık,ama son gelişmeler sevindirici biraz da olsa. ben de bu siteye girdim ki,yeni alevi dostlarım olsun tanışalım kaynaşalım diye ve ilk açtım,sizin rumuzunuz çıktı,umarım güzel dostlukluklar kurar,güzellikler yaşar ve yaşatırız,beni aranıza kabul ettiğiniz için şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım.
güldane17 19.01.2007, 10:57 bence gayet normal dır soruna gelıncede ben hıc bı zamn alevı oldugumu saklamadım ben neysem onu bılırler herkes
suyunsesi 19.01.2007, 13:02 merhaba suyunsesi,nasılsınız,ben faruk,50 yaş,üniv.mez.dışticaretle ugraşan beyi,alevi değilim ama tüm insanların kardeşlik duyguları içinde yaşaması gerekliliğine inanırım, şimdiye kadar bizleri birbirimize öcü gibi gösterdiler,hep uzak durduk,kaynaşamadık,ama son gelişmeler sevindirici biraz da olsa. ben de bu siteye girdim ki,yeni alevi dostlarım olsun tanışalım kaynaşalım diye ve ilk açtım,sizin rumuzunuz çıktı,umarım güzel dostlukluklar kurar,güzellikler yaşar ve yaşatırız,beni aranıza kabul ettiğiniz için şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım.
Aramıza hoş geldin sevgili paren kardeşim,
Bizleri birbirimize öcü gibi gösterdiler diyorsun ya haklısın bu sizin suçunuz değilki...Osmmanlı alevi halkının aydınlik yüzünü ta ozamanlarda görmüştü onların mertliğini boyun eğmeyeceğini yiğitliğini haksızlığa karşı baş kaldırıcı bir yapıya sahip olduklarını bildiği için onları birer potensiyel suçlu olarak görmüştür...onları kıyımla bitiremediğini anlayınca öyle bir iftira atmalıyımki öldürmekle bitiremediğim alevileri piskolojik eziklikle bitireyim demiş ve onları en can alıcı noktasında vurup mum söndürme iftirasını atmış aleviler ana bacı tanımaz alevilerin yemeği yenilmez demiştir...alevi halkı tarihten bu güne hep yüzlerinin akıyla çıktıştır bu onları yaralasada karalasada yıllarca hiç bir din dil ırk renk ayırmadan insanlara bu iftiraları anlatıp durmuşlardır... onları yakinen tanıyan sizin gibi dostlada bunun bir iftira olduğunu gerçek olmadığını alevilerin eline beline diline sağlam birer erdemli insanlar olduğunu görmüşlerdir. sonuç olarak diyorumki Alevi sünni ermeni laz arap zenci vs...
tüm halklar kardeştir yaşasın halkların kardeşliği...
iyi formlar.
kangal_ırmaçlı 24.01.2007, 14:38 aslını inkar eden bizden değildir mesur bir söz vardır dönen dönsün ben dönmezem yolumdan...umarın tum canlar benım dusundugumu dusunuyodur
bazen tepki çeker diye söylemekten çekiniyorum açıkçası..zaten açık açık söylemesem bile anlayan bu konuda bilgisi olan anlıyor alevi olduğumu..
mesela geçen tarih dersinde yavuz sultan selimi işliyorduk..hoca dedi ne biliyorsunuz yavuz hakkında ben de dedim ki tek bildiğim alevileri katlettiği..
sonradan bir arkadaş dedi bana alevisiniz dimi..ben de evet dedim..
bu gibi olaylar sayesinde öğreniyorlar genelde..uluorta yerde kalkıp da ben aleviyim demek bana biraz abes geliyor..
kangal_ırmaçlı 26.01.2007, 15:01 bir insan nekadar saklayabilirki özünü nasıl olsa ortaya çıkar bende her zaman söylerim alevi oldugumu kım olursa olsun ilk okuldan tut liseye kadar tum ark ve hocalarım bılıyodu bılmelerıde çok ıyı bıseydı çunkı karsısındakılerın ne oldugunu bılıyolar tanıyolar benım sünni ark çogu alevi ark daha iyi bunu ınkar edemem onun için bu kadar tepkı gormesınden bıse anlamadım.
türküler_sevdam 26.01.2007, 15:08 aleviyim...
alevi olmaktan gurur duyuyorum şimdiye kadarda alevi olduğumu hiç saklamadım...
çekinmeden, sıkılmadan ALEVİ olduğumu her yerde söylerim...aslımı inkar etmem...
ercument 01.02.2007, 12:43 can lar gerçekleri ile yaşar ne kadar saklasalar da bu gerçek le yaşamak zorundalar ben nerde ne şekil de olursa olim ne olduğumu saklamam ve öğrenmeleri için de çaba gösteririm bizi tanısınlar ve hakkımızda yalan yanlış atıp tutmasınlar bizi tanımıyanları yanlış yönlerdirmesinler ben aleviyim ve bütün canlara saygı duyuyorum ve seviyorum bizim özümüzde sevgi yatar ya allah ya muhammed ya ali
Bir gün bana birisi alevi olduğumu öğrenebilmek için sivas ta yananlardan mısın yakanlardan mısın diye sorduğumda ona bu soruyu neden bu kadar örtülü soruyorsun dedim ve ona KIZILBAŞ'ım dedim.
Şahsen ben soruyu hiç çekinmeden direkt olarak da sorabilirim bu kadar sünni içinde yaşıyoruz yine de sorarım. Ehlibeyt sevgimi neden gizleyim? Kerbela yası tuttuğumu neden gizleyim? KIZILBAŞ olduğumu tüm dünyaya haykırırım.
BEEEEENNNNNNNNNN KIZILLLLBAAAŞŞŞŞIMMMMMMMMM...
dursunali 05.02.2007, 19:42 alevilik neden saklanmalı gibi bir kanı varbizde.neden ya her zaman herşeyi yaşamayı terceh eden biz bunu neden saklamalıyızki
Ben hiç saklamam alevi olduğumu
zaten beni gören insanın ilk sorusu
kürt müsün?
ikinci soru
alevi misin?
neden almamam ama yüzüme bakan kişi bilir Alevi olduğumu
bende saklamam karşımdaki kim olursa olsun
tolgacabuk 06.02.2007, 23:04 Bence saklanmaması gerekir çünkü biz yani alevi kitlesi aşırı derecede çok ama bizim insanımızın çogu kendini saklıyor n,buda bize şunu gösteriyor alevi kitlesi az sünli kitlesi çok aslında alevi inasanı nereye gidersen git çok tur işte biz bu çoklugu yaratmak için kendimizin ne oldugunu söylemeliyiz ve saklamamalıyız.
Sevgi_2420 07.02.2007, 15:50 Ben gurur duydugum seyı hayatta saklamam ve saklamadımda eskiden aleviler çok zulüm gördükleri için saklıyorlardı şimdiyse aleviler dayanışma icerisinde oldukları, alevilik daha çok insan tarafından bılınmeye başlandıgı için eskisi gibi saklanmıyor hem saklanacak 1 şey yok.YA ALLAH YA MUHAMMED YA ALİ canlar bunun neyi saklanır Allah aşkına......
kuzey1982 07.02.2007, 16:07 kesinlikle saklamam,saklayanıda sevmem.aksine gurur duyuyorum alevi olduğum için,başım dik konusu olan her yerde çekinmeden söylerim.
02 ocak 1984 te dogdum fakat 2 temmuz 2005 te aleviliğin ne oldugunu araştırmaya basladım :( bu benim için şuan o kadar ağırki bunu size anlatamam o kadar nefret ediyorum ki kendimden bazen.. aileme kızıyorum niye böyle diye niye bilgilendirmediniz niye bizi anlatan bi gazete almadınız eve veya bi film izletmediniz niye hayatı tozpembe gösterdiniz.. ailem çok boyun eğdi evde alevi lafı geçmezdi bizim ora izmit Gölcük tam yobazların yeri deprem oldu askeriyeye suç attılar içki içiliyo onların yüzünden oldu diye böyle bi yerdi yaşadıgım hayat.. ailemde saklamış kendince haklı olarak(tabi ben kabul etmiyorum) ve küçük dahi olsa bilgilendirilmedim benimde aklıma gelmiyo tabi.. çevremde alevilik konusulurdu ama kapanırdı ve hayata devam ederdik sahte hayatmış meğer yaşadıklarım yalan dünyaymış.. bazen yaşadıgım her gune nefret ediyorum..
Ama şimdi öyle değil tabi artık bazı şeyleri biliyorum ortamda laf atacak olan beni karşısında buluyor arkadaşlar şaşırıyo "alevmiydin sen!" diye evet dediğimde bişeyler söylüyorlar açıklıyorum doğru bi şekilde "biz başka türlü biliyoduk" diyolar demekki diyorum yanlış biliyosunuz kimden öğrendiyseniz veya okuduysanız yanlış öğretilmiş ve devamını getiriyodum bu sefer tam olarak beni biliyolar ve normal olarak ailemide biliyolardır maglum arkadaslar evde soylemişlerdir ailesine.. hayatım çok değişti hayatı insanları şimdi daha iyi anlıyorum eger evlenirsem çocuguma aleviliği çok iyi bi şekilde aktarıcam gerçek hayatı yaşatıcam erkinin sorusunda da eger beni alevi oldugum için işe almıcaklarsa veya insanlar buna gore karşımda olucaksa ve yardım etmiceklerse ahdım olsun aç kalırım yinede söylememezlik yapmam..
Mutlu Kalın
Hızır yardımcınız olsun.
tercanlı 13.02.2007, 15:07 slm bende bugune kadar saklamadım saklamamda bu benim özüm beni kabul eden böyle etsin!!! 12 imamlar yolunda ilerlicem hayatım boyunca!!!
saklamam. sadece alevi olduğumuda değil. etnik yapımı kökenlerimide saklamam. ama bu ülkede saklamayan her zaman hedef gösteriliyor.
Kesinlikle saklamam; ama ben cok farkli biriymisim gibi durup dudurken aleviyim diye soylemem.Yeri keldigi zaman soylerim...
evet haklisin şeklen bağli olmakla kalben bağli olmak farkli şeydir alevilik anlatılmaz aksine yaşanir
ve alevilik bir yaşamdir bir felsefedir ve kaynağini sevgiden alir ve daima mazlumun yaninda zalime karşidir aynen hz hüseyinin yazide karşi durduğu gibi
yakamozyoldas 14.02.2007, 12:06 gerçeği yansıtmak önemlidir!doğruyu saklamak veya yalanlamak onursuzluktur.
tüm aleviler ve özellikle de dersimlilerde onurlu insanlardır.
bizler asırlar boyunca bu onurumuza sahip cıktık ve de cıkmaya devam edecez...
aslını inkar eden zaten alevi değildir... o yüzden inkar edilecek bişide yok.tam tersi bu dünyaya bidaha gelme şansım olsa birdaha alevi olrak doğmak isterdim...sölemekten çekinenlerede bişi söliyemiorum biz utanılacak hiç bişi yapmadık o yüzden kimliğinizi saklamayınız lütfen
Merhaba canlar,
Aleviliğimiz, biz bu topraklara girdiğimizden beri saklamışız aleviliğimizi. Ya da şöyle demek daha doğru olur: Hep saklamak zorunda olmuşuz ya da öyle hissetmişiz.
Yanlış bana göre. Artık her dem vurmalıyız ben aleviyim diye. Çünkü var mı böyle güzel bir felsefe, var mı böyle güzel bir yaşayış biçimi. Alevilik özünde bir kültürdür bana göre. Ve bu kültürü saklayarak değil yaşayarak her yerde yayabiliriz. Her nerde olursa olsun. Bazı haklar sadece bir şeyler feda edilerek elde edilir. Evet toplumumuzda aleviyim diye haykıranda var, aleviliğini karanlığa gömende var. Alevilik evde yaşanmaz.
BİZE DÜŞEN BU GÜZEL DÜŞÜNCEYİ, HER AN HER YERDE ALNIMIZDAKİ YAZI GİBİ OKUTMALIYIZ...
Saygılarımla.
Yusuf Sausen
Hayatta saklamadigim bise varsa o da alevi oldugumdur soosyal hayatta nerde olursa olsunn ben aleviyim o kadar buyuk bir gurulra hemdee ne aslimi nede inancimi inkar etmem aslaaa zaten bunlar insanin oz benligidir diye usunuyorum benn.....
saygilarrr.................
saygılar sunuyorum h.efendi.düşüncenize tamemn katılıyorum.kendini saklayan alevileri kınıyorum.ben erkan.
leyla can 15.02.2007, 14:24 Eskiye oranla bu saklamaya gerek gören yada zorumlu kalan toplum cok azinlikta kaldi...artik cok gür sesle Aleviyim diyen bir kitlemiz ve cesur bilgili bir zihniyet sahibi insanlarimiz var...grurla aleviyiz diyerek yol sürebiliyoruz,yüksek sesle...cok sükür....
ben saklıyorum hatta alevi olduğum hiç anlasılmıyor ki bu yuzden lısede okul reisliği verecekelrdi bana...:))))))
saklarım arkadaş çünkü hala aleviliğe karşı olumsuz bakıyorlar aleviyim deyince bir adıom geri kaçıyorlar diyeceksiniz ki öyle olanlar zaten senle konusmasın ama boyle elediğinde kımse kalmıyor
cevremde alevi hiçç yok olanlar var ama benim yaş grubum degıl takıldıgım hıcbır arkadasım alevi değil sağımda mhpli lazlar
aşağımda kürtler napimmm:) saklıyorum alevi deyince bakış açıları değişiyor
bilenler var olduğumu onlarda cok sevdiğim arkadaşlarım ben saklamaktan yanayım yapcak bişey yok hala aileler bile alevilere karşı çocukları kışkırtıyorsa alevinin yemeği yenmez dinsizler diye kışkırtılıyorsa tabiki söylenmezz...
munzur_62 18.02.2007, 15:43 Ben hiçbir yerde saklamam saklanmasınada karşıyım sınıfta herkez benim alevi olduğumu bilir ona göre konşurlar sen alevi olduğunu saklarsan yanında alevilik hakkında ktü birşey söylendiğinde müdahale edemezsin buradan alevi olduğunu inkar edenleri kınıyorum
alevi kimliğimi asla saklamam ben inancımı asla gizlemem neysem oyum bunu inkar eden benliğini yitirir.
Ben hiçbir yerde saklamam saklanmasınada karşıyım sınıfta herkez benim alevi olduğumu bilir ona göre konşurlar sen alevi olduğunu saklarsan yanında alevilik hakkında ktü birşey söylendiğinde müdahale edemezsin buradan alevi olduğunu inkar edenleri kınıyorum
din muhabbeti olmazsa sorun yok demektir okuldayken oruc tutmadığımda klubü bahane ederdim maçlar var derdim işe girince şirketteki muhabbet şuydu genelde
çalışan:ne yiyosun sen oruc tumuyon mu
ben:yok abi tutmuyorum
çalışan:nerelisin sen?
ben:sivaslıyım abi
çalışan:alevi misin
ben:ne alaka abi
çalışan:genelde aleviler oruç tutmazda ondan
ben:yok abi ben klupten dolayı tutmuyorum
su muhabbeti abi amca derken enaz 15kısıyle yasamısımdır...farklı yerlerde farklı mekanlarda alevi olduğu ıcın öldurulenlerı de dusunursek bana bu taaa halamlardan dedemlerden gelme hep onlar bana gizle derlerdi... böyle geldi geçiyor işte
alevikizi87 18.02.2007, 16:46 ben saklıyorum hatta alevi olduğum hiç anlasılmıyor ki bu yuzden lısede okul reisliği verecekelrdi bana...:))))))
saklarım arkadaş çünkü hala aleviliğe karşı olumsuz bakıyorlar aleviyim deyince bir adıom geri kaçıyorlar diyeceksiniz ki öyle olanlar zaten senle konusmasın ama boyle elediğinde kımse kalmıyor
cevremde alevi hiçç yok olanlar var ama benim yaş grubum degıl takıldıgım hıcbır arkadasım alevi değil sağımda mhpli lazlar
aşağımda kürtler napimmm:) saklıyorum alevi deyince bakış açıları değişiyor
bilenler var olduğumu onlarda cok sevdiğim arkadaşlarım ben saklamaktan yanayım yapcak bişey yok hala aileler bile alevilere karşı çocukları kışkırtıyorsa alevinin yemeği yenmez dinsizler diye kışkırtılıyorsa tabiki söylenmezz...
Bu yol bizim yolumuz.ölmek var dönmek yoktur benim için bu yolda..gerçek bir alevi ne olursa olsun kimliğinden utanmaz..savunur,direnir,gurur duyar ve gelecek nesillere örnek olur..çevrendekilerde insan deilmi kardeşim,bu kadar mı korkuttular gözünü..tamam çık etrafta bağır demiyorum ama sen gerçekten bir aleviysen yoluna sahip çık..gerekenlere cvp vermek için iyi oku araştır..kimsenin kültürü,dini,ırkı kimseyi ilgilendirmez..karşımda beni yargılayanlar alır cvbını oturur aşağı..
sağlıcakla kal kardeşim..
Bu yol bizim yolumuz.ölmek var dönmek yoktur benim için bu yolda..gerçek bir alevi ne olursa olsun kimliğinden utanmaz..savunur,direnir,gurur duyar ve gelecek nesillere örnek olur..çevrendekilerde insan deilmi kardeşim,bu kadar mı korkuttular gözünü..tamam çık etrafta bağır demiyorum ama sen gerçekten bir aleviysen yoluna sahip çık..gerekenlere cvp vermek için iyi oku araştır..kimsenin kültürü,dini,ırkı kimseyi ilgilendirmez..karşımda beni yargılayanlar alır cvbını oturur aşağı..
sağlıcakla kal kardeşim..
güzel yazmışsında ben utanmıyorum dostum sadece saklama gereği duyuyorum
düşünsene çalıştığın yerde herkes yobazın önde gideni çay molalarını bile namaz saatlerine ayarlıyorlar böyle bi yerde beni kabullenen böyle kabullensin dersen çalışamazsın duramazsın iş birazda muhabbet ortamdır ben alevi olmaktan gurur duyarım hiçbir zaman bundan utanmadım gocunmadım benim için sorun olmadı
ama bazı yerlerde aleviliğe karşı durulan ama girmenin zorunlu olduğu ortamlarda da saklama mecburiyetindeyim bu enazından bana göre böyle...
ulasirmola 18.02.2007, 18:23 vitamin kardeşim saklaman gerekiyosa sakla ona bi sözüm yok ama sakın ola bu saklamaya dvam ede ede kültürünü kaybedip sünnileşme
ama ben şunu da söylüyorum ben senden iki misli daha beter yerdeyim ama saklamadım .ararsan sende kafana göre arkadaş bulursun ben yobaz yada faşist arkadaşım olacağına yalnız kalmayı tercih ederim.
vitamin kardeşim saklaman gerekiyosa sakla ona bi sözüm yok ama sakın ola bu saklamaya dvam ede ede kültürünü kaybedip sünnileşme
ama ben şunu da söylüyorum ben senden iki misli daha beter yerdeyim ama saklamadım .ararsan sende kafana göre arkadaş bulursun ben yobaz yada faşist arkadaşım olacağına yalnız kalmayı tercih ederim.
özümü kaybetmem kaybettiğim gün öldüğüm gündür benim için bu farklı bişey bunun cesaretle falan ılgısı yok yanı farklı bısey bırazda aıleden gelen bıseydı dostum kucukken söylemeyın dıye hep tembıhlemıslerdı oyle kaldı bızdede işte:)
fazlada din muhabbeti olmaz arkadaslarla aramızda o yuzden pek bişey yok ama iş dünyasında saklarım çünkü alevi patrona rast gelmek zorrr...
[QUOTE=vitamin;361122]din muhabbeti olmazsa sorun yok demektir okuldayken oruc tutmadığımda klubü bahane ederdim maçlar var derdim işe girince şirketteki muhabbet şuydu genelde
çalışan:ne yiyosun sen oruc tumuyon mu
ben:yok abi tutmuyorum
çalışan:nerelisin sen?
ben:sivaslıyım abi
çalışan:alevi misin
ben:ne alaka abi
çalışan:genelde aleviler oruç tutmazda ondan
ben:yok abi ben klupten dolayı tutmuyorum
su muhabbeti abi amca derken enaz 15kısıyle yasamısımdır...farklı yerlerde farklı mekanlarda alevi olduğu ıcın öldurulenlerı de dusunursek bana bu taaa halamlardan dedemlerden gelme hep onlar bana gizle derlerdi... böyle geldi geçiyor iş
alıntı yapıyım derken yanlışlıkla teşekür butonuna bastım:)ama yinede burdaki bir çok kişiden tepki alıcana bile bile düşünceleri olduğu gibi aktardığın için teşekür edebilirim:)
Bende çalıştığım yerde tek Aleviyim ramazan ayı geldiği zaman tek başıma yemek yerim bu güne kadar kimse bana Alevimisin demedi iş yerinde ben birşekilde ne olduğumu belli ettim onlara doğal olarak bu konuda bana müdahale etme , bu konuda yorum yapma ortamına girmediler..
Ama bir gün işyerine bir Alevi çocuk geldi, oda benimle yemek yemek için yanıma geldi patron sen oruç tutmuyonmu dedi oda başı önde abi benim midem ağrıyor dedi, adam yüzüne baka baka güldü neden tutmadığın anladı,ben orda kendi insanımın bu şekilde davranmasından dolayı utanç duydum, sadece ben oruç tutmuyorum demesi yeterliydi bence.
Kendine ne kadar gizlersen ömrün boyunca hep bu karşına çıkar seni bir şekilde ezer , özgürlüğün her zaman kısıtlanır....
ben her şartta söylerim düşüncelerimi başkaların tepkileri umrumda olmaz ben kendimi bildikten sonra başkalarına birşeyleri inandırma çabasında değilim kimisi diyor işte heryerde söylerim falan
söyle güzel kardeşim ben utandığımdan demiyorum ki sadece gizleme gereği duyuyorum zaten bu tür şeyleri konuşmayı sevmem yakınımdakiler bilir ama selamlık sabahlık olduklarım bilmez
okuldaykende hocalar zorla cumaya götürmeye çalışırlardı beni öğr. %80i imamhatip kökenliydi. anne okula geliyor başı açık oğlan oruç tutmuyor sohbetlere gelmiyor duaları bilmiyor böyle birine alevi deniyor:)))))işte tanım bu
tüm arkadaaşlarım genelinde alevilik hakkında kötü konuşan tipler değillerdi ama ben yine gizlemeyi seçtim kimseyi alevi olduğu için ayırmadım önce insanlığına baktım ama karşında gördüğün tipler hoşgörülü olmayınca içinde kalıyor bu böyle sonsuza kadar gider aleviliğe karşı bakış değişmiyor kesinlikle
futbol oynuyordum takımın hepsi aşırı sağcı tiplerdi başkan ülkücü takımda ayrım olcak kesik yeme tehlikesi böyle olunca para kesilmesi yani işler uzuyorda gidiyor ben heryerde söyleyen arkadaşlara da helal olsun diyorum
kısaca ben böyle mutluyum gerisi boş....
biz müslümanız diye geçinen bir çok dinciden daha müslümanız kimse merak etmesin oruç tutup sahurda hırsızlığa gitceğime ağzımdan küfür eksik olmayacaksa namaz çıkışı kadına kıza bakcaksam yalan dolan eksik olmayacaksa bilirsini en baba dolandırıcılar üfürükçüler tarikatçılardır öyle müslüman olacağıma böyle alevi olim daha iyi iş hareketlerde değil kalpte biter...
celal aslan 19.02.2007, 16:44 benim fikrim demokrasiyle yönetilen toplumlarda simge adledilen şeyle toplum barışını bozar zaten şu dönemde yapılmak istenen zaten bu simge taşımam beni yaradan allaha karşı olan insanlık görevimi yerine getirmem için bir ayrıcalık saglarmı? toplum içinde insan gibi onurlu şerefli haysiyetli olmam benim simgem olsun o bana yeter bemde aleviyin hep onurla taşıdım ve taşımaya devam edecegim canlara selam olsun
YOLUMŞAHIMERDAN 25.02.2007, 21:51 İnsanlarımız yıllar boyu kimlik gizleme taraftarı olmuşlar,bunun sebebi utanç mı?tabi ki değil.Yıllarca ezilip,itilen halkımız el mecbur gizlenmişler.Ama yeni nesil alevi gençleri aslını açıkça söylüyor çünkü devir eski devir değil sevgili canlar.alevi olduğumuzu kılıçla,CAN ALİ'nin resmiyle,vs.. anlatmak sadece simgeseldir.tamam bu da bir yol,benim de kılıcım herzaman boynumdadır,ama giysimin içinde.Eğer gerçek kızılbaşlarsak,bunu bilimle,bilgiyle belli edelim ki farkımız belli olsun.'O ALEVİ' derken,yolumuzun şanı yükselsin..
merhaba ben yashmın burayı yeni keşfettim ve çok sevindim. aslında haklılık payın var tabiki çünkü çevremizde çarşaf giyinen takke takan kendi kimliğini belli eden çok kişiler var ve biz bunlara ayrımcı gözüylee bakmıyoruz .en azından konuşabiliyoruz ama onlarda bu yok bizler en azından gonların gözlerinin içine sokmuyoruz kimliklerimizi bunlrı söylemek istemiştim
Saklamamakla beraber çok fazla ön plana çıkmayı da doğru bulmuyorum.İnanç kişinin hak ile arasındaki olgu.Çok fazla reklam yapmaya gerek yok soran oılursa seviyeli bir ortamda karşılıklı saygı ve sevgi hoşgörü çerçevesinde fikir alışverişi olabilir.Üzerimde Hz.Ali(a.s)efendimizin resmi olan bir kolye taşırım...Saygılar!
burka_76 01.03.2007, 17:12 Sevgili arkadaşlar,
Alevilik(caferilik-şiilik) İslam'ın özüdür,bu yüzden saklanacak bir durum yoktur ortada.Ne yazık ki Yavuz Sultan Selim dönemiyle başlayan talihsizlikler ve günümüzde de bir takım art niyetli kesimlerin aleviler için çirkin ve kabul edilemez iftiraları yüzünden bazı alevi kardeşlerimiz alevi olduklarını saklamaktadırlar.Ve belki bir takım nedenlerden dolayı da haklıdırlar.Ama şu bilinmelidir ki alevilik İslam'ın özüdür ve insanımız artık kendini,inancını ifade edebilecek demokratik bir ortamı bulmuştur.Bu yüzden günümüzde bence hiç bir alevi inancını,alevi olduğunu saklamamalı,aleviliği anlatmalı ve kafalarda oluşan bir takım ön yargıları da yıkmalıdır.
CANDAVUT 01.03.2007, 19:46 ben her şartta söylerim düşüncelerimi başkaların tepkileri umrumda olmaz ben kendimi bildikten sonra başkalarına birşeyleri inandırma çabasında değilim kimisi diyor işte heryerde söylerim falan
söyle güzel kardeşim ben utandığımdan demiyorum ki sadece gizleme gereği duyuyorum zaten bu tür şeyleri konuşmayı sevmem yakınımdakiler bilir ama selamlık sabahlık olduklarım bilmez
okuldaykende hocalar zorla cumaya götürmeye çalışırlardı beni öğr. %80i imamhatip kökenliydi. anne okula geliyor başı açık oğlan oruç tutmuyor sohbetlere gelmiyor duaları bilmiyor böyle birine alevi deniyor:)))))işte tanım bu
tüm arkadaaşlarım genelinde alevilik hakkında kötü konuşan tipler değillerdi ama ben yine gizlemeyi seçtim kimseyi alevi olduğu için ayırmadım önce insanlığına baktım ama karşında gördüğün tipler hoşgörülü olmayınca içinde kalıyor bu böyle sonsuza kadar gider aleviliğe karşı bakış değişmiyor kesinlikle
futbol oynuyordum takımın hepsi aşırı sağcı tiplerdi başkan ülkücü takımda ayrım olcak kesik yeme tehlikesi böyle olunca para kesilmesi yani işler uzuyorda gidiyor ben heryerde söyleyen arkadaşlara da helal olsun diyorum
kısaca ben böyle mutluyum gerisi boş....
biz müslümanız diye geçinen bir çok dinciden daha müslümanız kimse merak etmesin oruç tutup sahurda hırsızlığa gitceğime ağzımdan küfür eksik olmayacaksa namaz çıkışı kadına kıza bakcaksam yalan dolan eksik olmayacaksa bilirsini en baba dolandırıcılar üfürükçüler tarikatçılardır öyle müslüman olacağıma böyle alevi olim daha iyi iş hareketlerde değil kalpte biter...
yaşadıkların çok üzücü.
ben bir sunniyim ve bu tarz davranışlar sergileyen kişiler yüznden neredeyse sunniliğimden utancağım fakat herkes bilsin ki, kişinin yaptığı kişiye hastır. onu bir mezhebe, topluluğa, fikre, olguya mal edemezsiniz.
islamiyet ısrarla insanların kabini kırmamayı tavsiye ve emrederken kalkıp bu iğrençlikleri gerçekleştirmiş kişiler yüznden mezheplere, olduğu gibi tüm topluma lanet okumak doğru değil.
doğrudur, ben de şahit oldum cami çıkışında kızlara acaip acaip bakanlara,
doğrudur, ben de şahit oldum oruçlu ağızlarla küfredip orucun manasına aykırı davrananlara
fakat bu o insanların ayıbıdır, ve kimse onların yaptıklarını iyi göstermeye çalışamaz. sırf namaz kılıyor, oruç tutuyor diye o müslüman ama sen değilsin? yok ya!! :cursing: kim demiş ya.
namaz kılmanın sevabı ayrıdır, diğer ibadetlerde olduğu gibi... ama iş ahlaksızlığa gelince günah günahtır.
kimse kendine göre haramı helal saymasın!
bu konuda en az sizler kadar kızgınım. ve kınıyorum.
fakat siz de şu konuda biraz daha hassas olursanız sevinirim.
kişilerin yaptığı bireysel çirkinlikleri-insanlıkdışı fiilleri yüzünden onların mezhepleri, dinleri, inançlarını hepten karalamayın.
sunnilikte hiçkimse yukarıda saydığın davranışları tasvip etmez!
ve bu karşı çıkışım sırf sunni olduğum için değil, aynı şeyi, bir sunni arkadaş bir alevi arkadaşa yaptığında da tepkim aynıdır.
saygılarımla...
umarım anlaşılmışımdır....
CANDAVUT 01.03.2007, 19:55 Sevgili arkadaşlar,
Alevilik(caferilik-şiilik) İslam'ın özüdür,bu yüzden saklanacak bir durum yoktur ortada.Ne yazık ki Yavuz Sultan Selim dönemiyle başlayan talihsizlikler ve günümüzde de bir takım art niyetli kesimlerin aleviler için çirkin ve kabul edilemez iftiraları yüzünden bazı alevi kardeşlerimiz alevi olduklarını saklamaktadırlar.Ve belki bir takım nedenlerden dolayı da haklıdırlar.Ama şu bilinmelidir ki alevilik İslam'ın özüdür ve insanımız artık kendini,inancını ifade edebilecek demokratik bir ortamı bulmuştur.Bu yüzden günümüzde bence hiç bir alevi inancını,alevi olduğunu saklamamalı,aleviliği anlatmalı ve kafalarda oluşan bir takım ön yargıları da yıkmalıdır.
düşüncen çok güzel. anlatmalı, açıklamalı... güzel bir üslupla,
sağlam bir anlatım, içi dolu fikirlerle. yoksa güzel bir şey yapalım derken, inanca bir zarar da bizler vermiş olmaz mıyız? ya da art niyetlilere fırsat vermiş olmaz mıyız? o yüzden derim ki, anlatınız, çekinmeyiniz, paylaşınız, yazın, çizin, konuşun...
saygılarımla...
nefret ettirmeyiniz, sevdiriniz; zorlaştırmayınız, kolaylaştırınız
Hz. MUHAMMET (S.A.S)
yaşadıkların çok üzücü.
ben bir sunniyim ve bu tarz davranışlar sergileyen kişiler yüznden neredeyse sunniliğimden utancağım fakat herkes bilsin ki, kişinin yaptığı kişiye hastır. onu bir mezhebe, topluluğa, fikre, olguya mal edemezsiniz.
islamiyet ısrarla insanların kabini kırmamayı tavsiye ve emrederken kalkıp bu iğrençlikleri gerçekleştirmiş kişiler yüznden mezheplere, olduğu gibi tüm topluma lanet okumak doğru değil.
doğrudur, ben de şahit oldum cami çıkışında kızlara acaip acaip bakanlara,
doğrudur, ben de şahit oldum oruçlu ağızlarla küfredip orucun manasına aykırı davrananlara
fakat bu o insanların ayıbıdır, ve kimse onların yaptıklarını iyi göstermeye çalışamaz. sırf namaz kılıyor, oruç tutuyor diye o müslüman ama sen değilsin? yok ya!! :cursing: kim demiş ya.
namaz kılmanın sevabı ayrıdır, diğer ibadetlerde olduğu gibi... ama iş ahlaksızlığa gelince günah günahtır.
kimse kendine göre haramı helal saymasın!
bu konuda en az sizler kadar kızgınım. ve kınıyorum.
fakat siz de şu konuda biraz daha hassas olursanız sevinirim.
kişilerin yaptığı bireysel çirkinlikleri-insanlıkdışı fiilleri yüzünden onların mezhepleri, dinleri, inançlarını hepten karalamayın.
sunnilikte hiçkimse yukarıda saydığın davranışları tasvip etmez!
ve bu karşı çıkışım sırf sunni olduğum için değil, aynı şeyi, bir sunni arkadaş bir alevi arkadaşa yaptığında da tepkim aynıdır.
saygılarımla...
umarım anlaşılmışımdır....
güzel anlatmıssın dostum ben ayrım yapmam alevı tanıdıklarımdan daha mert olan sunnı arkadasalrımda var hatta en baba arkadaslarım kankalarım sunnıdır ben ayrımcılık yapmam yapanlada ısım olmaz ben hıcbır zaman kısılerın hareketlerını topluluklara mal etmedım alevı olupta camıye gıdende var oruc tutanda var
ben cumalara gıderdım az da olsa 1kac gun oructa tutardım evımde basucumda kuranda var benım tepkım bazı kesımlerın alevılıgı ıslamın dısında gormesı yanı dırek dınsız damgası vurmasıdır ben cumaya gıderken halamın ne ısın var camı de lafını da hatırlarım kulaklarımdadır ben alevıyım ama kur'an ın gereksınımlerını de elımden geldıgı kadar gercekesıtırırım alevılıgınkınıde benım ıcın tek basına bırı olmaz bazılarımız ıcın olur ama ben hem dınımızın gerkesınımlerını hemde alevılıgınkını yapmaya ugrasıyorum her ne kadar 5vakıt namaz kılmasamda 30gun oruc tutmasamda yapabıldıgımı yaparım
saygılar...
merhaba sevgili meryem demir gerçekten iyi yazmışsın ağzına sağlık. ne zaman kendi iç savaşımızı bitirirsek o zaman kendimizi saklamamıza gerek kalmaz.
merhaba sevgili meryem demir gerçekten iyi yazmışsın ağzına sağlık. ne zaman kendi iç savaşımızı bitirirsek o zaman kendimizi saklamamıza gerek kalmaz.
esmeray27 21.03.2007, 14:34 ben mesela kilincsiz cikmam disari. Bu benim ayrim yaptigim anlamina gelmez, ben sadece gösteririm "ben buyum diye". cok sünni arkadaslarim vardir, onlarla hic ayrimiz gayrimiz olmadigi icin hic bisey demiyolar.
ama ise baslayinca (markette calisiyorum) arada sirada cikartmayi düsünüyorum, cünkü cogu almanca bilmeyen kapali kadinlar bana soru sormuyolar, ayirici oldugumu düsünüyolar sanirim. Nekadar yardimci olmaya calissamda umursanmadigim oluyor. Isvicrede (bizim cevrede) cok bakilir bu alevi/sünni olayina.
benimde merak ettigim konu bu. Aleviliginizi saklarmisiniz, yada hic sakladiginiz oldumu????
Erki arkadaş alevi olmaktan hep onur duydum.Bende de kılınçlı bi kolye var çoğu zaman takamıyorum.Bi şirkete girmiştim bana aracı olan kişinin babası sünni idi ve iş yerinde çalışanların hepsi sünni idi.arkadaş bana alevi olduğunu söyleme,hemen çıkarırlar dediği için belirlibi süre onun baba tarafından akrabası olarak çalıştım.Yanlız oradaki alevilere yönelik konuşmalara tanık oldum,birde oruçu zorunlu tutmak gerekiyormuş işyerinde,tutmayanların isimleri alınıp liste yapılıyormuş(eskiden çıkartılırmış ama şimdi öyle bişeye raslamadım)her odada birer kamera olduğundan kendimi çok kötü hissetmiştim yesem bi dert yemesem bi dert,zaten yemekhaneyide kapatıyorlardı oruç zamanı,ortam uygun olmadığı için dışarı çıkmakta yasaktı yani benim için tam bir felaket.Bu kadar şeye ramen çalışmayı sürdürdüm ama bunların üstüne 8 katlı bir bina ilk 4 katı kullanımda ve 178 kişi çalışıyorduk,bunların 16 bayandı.Erkek arkadaşlar sözde bunlar bi de allahtan korkan kişiler ya vallahi bir de allahtan korkmasalar nasıl davranırlardı bilmem artık.Neyse bu nedenlerden dolayı dayanamayıp istifamı verdim ,inan daha fazla dayanamadım.hadi gel bu ortamda kılnç tak.
isyaaannn 21.03.2007, 15:53 ben mesela kilincsiz cikmam disari. Bu benim ayrim yaptigim anlamina gelmez, ben sadece gösteririm "ben buyum diye". cok sünni arkadaslarim vardir, onlarla hic ayrimiz gayrimiz olmadigi icin hic bisey demiyolar.
ama ise baslayinca (markette calisiyorum) arada sirada cikartmayi düsünüyorum, cünkü cogu almanca bilmeyen kapali kadinlar bana soru sormuyolar, ayirici oldugumu düsünüyolar sanirim. Nekadar yardimci olmaya calissamda umursanmadigim oluyor. Isvicrede (bizim cevrede) cok bakilir bu alevi/sünni olayina.
benimde merak ettigim konu bu. Aleviliginizi saklarmisiniz, yada hic sakladiginiz oldumu????
ya can saklamak bana göre saçma geliyo sen neysen osun aleviysen alevi sunniysen sunni onlar saklamıyo biz niye saklayılım ki ama şöyle bişeyde varki çalışma ortamı farklı oluyo nasıl uygun oluyorsa orda öyle davran can çünkü çalışıyosun
Tabiki saklamak durumun da kaldığımız zamanlar olmuştur. Yaşım 40 Babamında çalıştığı zaman bu konuda büyük sıkıntılar çektiğini hatırlıyorum bundan 20 küsür yıl önceydi tabii. Bir arkadaşımın annesi tarafından da bu yüzden dışlanmaya çalışmıştı arkadışımın benle konuşmasından rahatsız oluyordu.
bu konuyu nedense bir tek tuncelililer sorun ediyorr...
halitseyfi 21.03.2007, 21:49 bu konuyu nedense bir tek tuncelililer sorun ediyorr...
Neyi sevgili can, biraz açarmısınız.
Haydaryiğit 23.03.2007, 17:39 Saklama gereği duymuyorum ki beni seven beni sevecek olan böyle sevsin ... Beni bağlamaz gerisi.. :D
gn17taylan 01.04.2007, 21:34 biri alevimisin derse? evet derim... ve asla bir an bile şüphe etmem, bir can demişki bu sorunu nedense bir tunceliler dert ediyor, hayır çevremdekiler hiç sorun etmedi, bende etmem, sizde etmeyin!!! hep tartıştım, hep savundum bunu yapmak zorunda kaldım, çünkü hakkımızda o kadar bilinçsiz şeyler söyleniyor ki üzülmemek ve kahrolmamak elde değil...
alevi kimliğimi saklamak zorunda kaldığım anları yaşamadım çünkü örnek veriyorum eğer tunceli li isen potansiyel alevisin zaten bu çok onur verici bi durum kimse yanlış anlamasın aynı şekilde edirnede sınırlı olan alevi köylerinin içinde aynı şey geçerli eğer köyünün ismini söyleren kendiliğinden senin alevi olduğun ortaya çıkıyor zaten...
bu konuyu nedense bir tek tuncelililer sorun ediyorr...
Sözlerinde tam olarak ne ifade ettiğini anlamadım ancak Tunceli=Alevi dir. Bizim sorun edecek birşeyimizde yok. Her zaman her yerde Aleviliğimizi en açıkca söyleyenler hep biz Tuncelilier olmuşuzdur hatta bunun için pek çok bedelde ödedik Dersim olaylarında binlerce Dersimli öldü biz hiç bir zaman Aleviliği saklamadık umarım diğer bölgedeki Alevilerde kimliğini açıkca söyleme cürretini gösterirler.
Tunceli=Alevi dir.
Çok emin bir iddia. Bu kanıya nasıl vardın??? Mesela ben Perteğin ve köylerinin bir kısmının sunni olduğunu biliyorum. Yanılıyormuyum?? Yoksa iddan başka bir şeyimi kapsıyor??
Çok emin bir iddia. Bu kanıya nasıl vardın??? Mesela ben Perteğin ve köylerinin bir kısmının sunni olduğunu biliyorum. Yanılıyormuyum?? Yoksa iddan başka bir şeyimi kapsıyor??
Soyledigin dogru. Ama Tunceli soylendigindan ilk Alevi geliyor akla,cogunluk Alevi oldugu icin. Yoksa Tuncelide az da olsa, Sunniler de vardir, Ermenilerde..
Hayır bu doğru değil..
Perteğin Köylerinin neredeyse tamame Alevidir..
Pertek Merkezin ise Yarısı Sünni, yarısı Alevidir..
Pertek Köylerinin Listesi var bende.. Neredeyse tamamı Alevi...
Hayır bu doğru değil..
Perteğin Köylerinin neredeyse tamame Alevidir..
Pertek Merkezin ise Yarısı Sünni, yarısı Alevidir..
Pertek Köylerinin Listesi var bende.. Neredeyse tamamı Alevi...
Demeki yari yariya dogrumus.. Tuncelide baska nerelerde Sunni ler var biliyonmu?
siyah_incim 02.04.2007, 18:09 Ben Pinar Bende Alevİyİm Ve Genelde KilinÇla Gezerİm Kolay Kolay Çikarmam Alevİ Oldugumu Saklamam Saklama Geregİde Duymadim İnsanlari Ben Nasil Kabul Edİyorsam Onlarda Benİ Öyle Kabullenmelİ O Benİm ÖzgÜrlÜgÜm Benİm Alevİ Olmamim Kİmseye Zarari Yok Kİ ...
Demeki yari yariya dogrumus.. Tuncelide baska nerelerde Sunni ler var biliyonmu?
Çemizgezek neredeyse komple Sünni.. Diğer İlçeler hemen hemen Alevi tamamen..
Çemizgezek neredeyse komple Sünni.. Diğer İlçeler hemen hemen Alevi tamamen..
Evet Gürsel cim aynen öyle!
Benim ortaokulda bir arkadaşım vardı ismi Barış o da Çemişgezek liydi ben çok sevinirdim hatta bu da bizdendir falan hesabı:biggrin: .Ancak birde baktım bu parmak kaldırdı sınıfta demesin mi hocaya öğretmenim bugün cuma vakti geldi bana müsaade ederseniz abdest alıp Cuma ya gidebilir miyim diye:biggrin: :biggrin:
Gülmekten öldük tabi sınıfta ama meğersem sonradan öğrendim çocuğun ailesi annesi de babası da sünni ama demokrat insanlar fakat çocuk örümcek kafalının teki:thumbdown
Onlar elazığlıyız diyorlar.
Ben bir Tuncelili olarak bunu hep yaşadım Tuncelili diyince Alevi olduğumu anlarlar. Kimi olumlu karşılar kimi olumsuz çokda önemli değil ben kimiğimden ve Aleviliğimden gurur duyuyorum. Kimin ne düşündüğüde umrumda değil.
Ben bir Tuncelili olarak bunu hep yaşadım Tuncelili diyince Alevi olduğumu anlarlar. Kimi olumlu karşılar kimi olumsuz çokda önemli değil ben kimiğimden ve Aleviliğimden gurur duyuyorum. Kimin ne düşündüğüde umrumda değil.
:thumbup1:
Çemizgezek ve Pertek Merkezdeki Sünniler gerçekten de Elazığlıyız derler.. Birçok
kez karşılaştım :thumbup1:
Bu aslında Akıncılar İlçesinin, inadına Suşehriliyiz demesine benziyor abi:D
halitseyfi 02.04.2007, 23:44 Sözlerinde tam olarak ne ifade ettiğini anlamadım ancak Tunceli=Alevi dir. Bizim sorun edecek birşeyimizde yok. Her zaman her yerde Aleviliğimizi en açıkca söyleyenler hep biz Tuncelilier olmuşuzdur hatta bunun için pek çok bedelde ödedik Dersim olaylarında binlerce Dersimli öldü biz hiç bir zaman Aleviliği saklamadık umarım diğer bölgedeki Alevilerde kimliğini açıkca söyleme cürretini gösterirler.
Çok yaşa can
Malatya/ Arguvan dendiği zaman akla gelen iki şey vardır. Biri Türküleri diğeri ise Alevileridir. Arguvanlıyım demen alevi olduğunu söylemek gibi birşey oluyor. Bizlerde Arguvanlı kimliğimizi gurur ve şerefle ifade ediyoruz. Şunuda eklemek gerekir ki,Arguvan % 100 alevi olan bir ilçe değildir.
insanlar kardeş 02.04.2007, 23:55 Çemizgezek neredeyse komple Sünni.. Diğer İlçeler hemen hemen Alevi tamamen..
Sevgili şoreş aslında çemişgezek tamamaen sünni değil hatta çoğunluk alevidir.Ancak maddi olarak eğemen olan sünniler çoğunluk gibi gözüküyor.
:thumbup1:
Çemizgezek ve Pertek Merkezdeki Sünniler gerçekten de Elazığlıyız derler.. Birçok
kez karşılaştım :thumbup1:
Bu aslında Akıncılar İlçesinin, inadına Suşehriliyiz demesine benziyor abi:D
Perteğe gelince şu an itibarıile merkezde çoğunluk alevidir. 46 bağlı bulunan köyleriden sadece 5 veya 6 köyü sünnidir.
Evet pertekli sünni kardeşlerimiz kendilerini genellikle elazığlıyım diye tanıtırlar.Sebebi malumunuz.Sisteme yaranmak yalakalıktan başka bir şey değildir.bir çok aile çocuklarının devlet kamu hizmetinde öncelik kazanması hususunda Yani herhangi bir aksi muameleye tabii tutulmaması için özellikle elazığlıyım demektedir.Buda tabi kişilik meselesidir.Onur meselesidir.Kendinin ait olduğu ilin sistem tarafından sürekli horlandığı dışlandığı ayrı tutulduğu göz önünde tutulursa korkak ve kendini inkar ederek yaşamı boyunca kendisine karşı ihanetin ezilmişliğini yine kendisi yaşayacaktır.
Bu söylem ve ifadeler Ahlaklı onurlu Dersim halkını ırgalamaz.Dersimliye vız gelir tırıs gider.
Bu inkarcılar kurtuluş harekatında yozgatta ,afyonda,biz yunanlıyız da demediler mi!!!
saygılarımla.....
zazaozgun 03.04.2007, 17:17 aslımı hiçbir zaman inkar etmem.bu benim inancım.ve insan kötü olanı saklar utanılacak şeyi saklar.ben çok gurur duyuyorum alevi olmaktan çünkü eşitlik,kardeşlik,özgürlük insanlık adına ortaya çıkmış bir dine inanıyorum.zülfikarıda takarım boynuma,cem evinde ibadetimide yaparım,hızır orucumuda tutarım ve bunları yaparkenden en ufak bir utanç dumadan saklamadan yaparım çünkü bu hırsızlık değil,sömürü değil,insanlara zarar verme değil bu dünyanın en önemli en hakikat inancı....
ben hep gururla alevi olduğumuu zaten diğer topiklerdede belirmiştim yine diyeceğimm aslını inkar eden bizden değildir inkar etmedikleri için kıyılan binlerce can bizler bu gün inkar edelim diye can vermediler
ben de saklamam alevi olduğumu saklamayı dahi hiç düşünmedim.ama farklı bir ortama girdigim de ortamın nabzini ölçmeden kesinlikle alevi oldugumu söylemem nedeni de aleviler hakkında ne kadar bilgileri olduğu ögrenmek için yani aleviligi onlara anlatacagım zaman nerden giriş yapacagımı belirlemek için kendimce böyle bir yöntem uyguluyorum...
bulundugum yere ilk geldigimiz de daha cocuktum 92 erzincan depreminin verdigi zorunlu bir göç hayatımıza girdi ve göç ettik...yaşadıgım ilçede neredeyse 1-2 aile den başka kürt aile yoktu.erzincandan geldigim içinde bana da kürt diyorlardı baya bi dişlanma süreci yaşadım ama anneme sordugum da anne biz kürt müyüz diye hep aynı cevabı aldım hayır degiliz o zaman biz neyiz dedim annemde alevi oldugumuzu soyledi artık kim sorsa sen kimlerdensin:hemen patlatıyom ben aleviyim diye ...sonra baktım cok sorun olmaya başladı... hemem soylemem,her alevinin başına gelenin benimde başıma gelmesine yol açtı:dışlamalar aşagılık soylemler falan o günden sonra kendimce bir taktik geliştirdim işte.ortamın bilgisini ölçüp ondan sonra alevi oldugumu söylüyorum daha sağlıklı oluyor bide atıp tuttukların da g...t etmesi cok zevkli
Ben sahsen Turkiyede bir Tunceli olmak zor oldugunu dusunuyorum. Ben kendim severim, en azinda korkak insanlar degil. Diger ildeki insanlar neyseki kendilerini kurtarabiliyor, yani Sivasli, Malatya, Erzincan, Erzurum ne bilim daha cok sehirler. Bize sahsen gumruk kontrolda ve polis durdurmalarda cok iyi davranilir, babam cok kez polislerle kavga etigi halde, hemserim falan filan. Zavalli enistem (kendisi Tunceli), her bir durdurmalarda artik hersey kontrol edilir. Sakina yanlis anlamayin, Tunceli oldugunda degil, enistemin 4 gozu varda,kendileri uzayda geliyor, ne olur ne olmaz...
Valla askerde dahi saklamıyorum çekinecek birşey yok çokta fazla ön planana çıkmayı doğru bulmamakla beraber,saklamanında mantığı yok yani.Düşündüğün inandığın bir inancı neden saklayasın ki.Bununla birlikte çok fazla ön plana çıkmaya da gerek yok çünkü kimsenin bilmesine gerek yok sen yaşa inancı yeter.
Hayır hiç bir şekilde saklamam benimde kılıcım vardı boynumda gümüştü ama şimdi altın zülfikar alıcam ayrımcılık olarak algılayan algılasın ama insanları görünüş olarak değilde kişilik olarak yargılama yoluna varsınlar haksız olduğu yerlerde ki beni zaten görünüşümle yargılayanı ben insan yerine koyupta selam bile vermem:wink:
Alevilik neden bu kadar göze batıyor anlamıyorum bi hristiyan haç taksa hiçbir şey denmez kötü bakılmaz tam tersine daha bi iyi davranıyolar
hiç bir zaman inancımdan, seçtiğim yoldan utanmadım, saklamadım saklamam da beni kabul eden böyle etsin zira kimse için seçtiğim yoldan vazgeçmem
Hiç Bir Zaman Özünü İnkarda Bulunma...!
Erzurumun aşkale ilçesinden bir öğretmenimiz var dı camiye d egidiyordu alevi oldugunu universitedeyken ogrendim. O zamanlar alevi nedir bilmezdim. ama hala camiye gidiyor arasıra ama aleviymiş müthiş bi rşekilde saklamıştı ben bile çok şaşırdım
Erzurumun aşkale ilçesinden bir öğretmenimiz var dı camiye d egidiyordu alevi oldugunu universitedeyken ogrendim. O zamanlar alevi nedir bilmezdim. ama hala camiye gidiyor arasıra ama aleviymiş müthiş bi rşekilde saklamıştı ben bile çok şaşırdım
Erzurumda Alevi olmak, cehennemde olmak gibidirde, ondan...
"aslini saklayan harmzadedir" lafindan ozetle,asla haramzade olmadim,tam aksine gurur duydum.kendini saklayan insanlarimizinda saklanmalarinin 2 nedeni var bence 1.bilgisizlik,2.korkaklik.
ben arabistanda calistim orada aleviyim deyil ali bile dediyin anda kendini sinirdisi bulursun.turkiyede ise halen aleviler zulum goruyor osmanli doneminde nasil iskenceler gorduyumuzu bildiyinizden eminim alevi oldugumu suan saklamiyorum bende alevi olmaktan gurur duyuyorum ama saklamis olanlarida haramzade deyil mazlum olarak goruyorum.zamanla bu pisikolojininde deyiseceyinden eminim
ayçeidilerkmen 22.04.2007, 20:45 size sorulmadıkça, sizin "aleviyim" demeniz tepki çeker.. fark burada.. yoksa herkes inandığı gibi ya$ar, kimseyi ilgilendirmez..
herkez herşeyi bagıra bagıra gezerken neden biz aleviyiz demiyelim ki evet tepki çekiceksede çeksin herzaman heryerde söyliycem ...Gizleyen bundan utanan korkanlardanda ben utanıyorum yurtta ramazanda alevi oldugunu bildigim arkadaşlarım oruç tutuyo gözükürlerdi oysa tutmazlardı ve gizlerlerdi hatta alevi olduklarını bile söyleyemezlerdi kimseden çekinmeden tek başıma kantinde yemegimi yerdim onlarda tehtit ettikleriyle kalırlardı :lol:
ozarslan 22.04.2007, 21:14 ben hiç bir zaman alevi olduğumu saklamadım bilakis üstüne basa basa söyledim. bundan dolayı sıkılmam çekinmem. ayrıca bana müslüman mısın diye soranlara şu cevabı veririm. --eğer müslümanlık onların dediği gibiyse değilim-- bu ülkede adam yakarak, adam öldürerek müslümanlık oluyorsa ben değilim arkadaş..
Devrim_Neferi 13.05.2007, 21:57 hz.zülfükarda kim hazreti(arapçada sayın)anlamında zülfükar ise hz.Ali'ye allah tarafından indirildiği rivayet edilen kılınç'ın adıdır. bilmeyenlere duyurulur
Ozcandan 19.05.2007, 23:21 Merhaba...
şimdiye kadar hiç saklamadım ama kafamda bundan 2 ay öncesine kadar sevdiğim kızın ailesine alevi olduğumu belirtmek istemiyordum... aslında biraz karmaşık duygular içindeydim, bi yanda aslımı inkar etmek var, diğer yanda da sevdiğim insanın ailesinin isteği olmadan almak var düşüncesiyle boğuşuyordum... sonuç mu? sevdiğim insandan, cebimdeki 5 lirayı paylaştığım insandan yani herşeyimi paylaştığım insandan ayrıldık.. tamam çok zor kabul ediyorum ama ben kendimi inkar etme konumuna geldim ama o bunları görmedi bile ve ben seninleyim diyip benim verdiğim savaşa destek vermedi.. Bu yüzden kendimi çok yarglıyorum... Bu arada Boynumdan Pir Sultan Abdalın kolyesini hiç çıkarmam..
Hüzün Kovan 19.05.2007, 23:41 Hiç bir zaman ALEVİ olduğumu saklamadım ve bu hep böyle devam edecek.ALEVİLİĞİM en büyük gurur kaynağımdır...Saygılar...
mavi barış 20.05.2007, 15:13 alevi olduğumu hiçbir zaman saklamadım alevi olduğum için gurur duyuyorum.
saygılar...
Malesef isin dogrusunu söylemek gerekirse genclik yillarima kadar alevi oldugumu gizlemek zorunda kalmistim.cünkü ailem aman söyleme kizim hor görürler,dislarlar alay ederler diyorlardi.tabi cocukluk iste ne yapmisizki bizi böyle görsünler diyorduk.tabi anne baba cocuklarin üzülmesini kötülük gelmesini istemez.böyle konulara girmeyin derlerdi.Ama simdi ise hic bir sekilde saklama geregini duymuyoruz.konusu gectiginde direk söylüyoruz.karsi tarafin hakkimizda yanlis düsündügünü artik bilincli bir sekilde ifade edebiliyorum.arguvanliyim aleviyim gururluyum.:biggrin:
Murat AKAN 04.06.2007, 11:19 Üniversiteye kayıt olurken, kayıt formunda mezhep bölümü vardı.
Kayıt görevlisi bu bölümü doldurmak için mezhebimi sorduğunda "mezhep bölümü hala resmi evraklarda geçiyor mu" diye sordum.
Görevli "evet bu formda var ve doldurulması gerekiyor" dedi. Ben de bunun üzerine "İyi o zaman, Alevi yaz" dedim. Yanımdaki yaşlı bir kişi bana "Oğlum, Alevi'yim deme zorluk çekersin, hanefiyim de" demişti. Yaşlı adam Hanefi idi ve iyi niyetiyle söylemişti.
Görevlinin yanındaki diğer görevli benim formumu dolduran görevliye mezhep bölümünün doldurulmasının gerekli olmadığını söylediğinde, bu kez ben ısrar ettim ve mezhep bölümüne Alevi yazdırdım.
İnanan herkesin bir dini kimliği var, benimki de alevilik, dini kimliğin gurur vesilesi olmasını kabul etmiyorum. Gurur duyacaksam yaptıklarımla, yaşama şeklimle, kazanacağım takdirlerle gurur duyarım.
alyina karsi aleviyim ben aleviyim diye benle muhabbeti gorusmeyi ya da yardimini esirgiyecek kisiyle isim olmaz eger bi isim warsa o da ona dogru yolu gostermekle ilgilidir....
Alevi kimliği insana doğuştan verilmiş bir olgu gibi düşünülmemeli bence asla.Yani insanlar bunu bir kimlik olarak değil,benimseyerek yaklaşmalılar.
Alevi oldugumu hic saklamadim
Arkadaslarima, cevreme aleviligi bilmeyenlere aleviligi dilim döndügünce anlatmaya calistim...kimisi anladi kimisi anlamamya devam etti
meymane_ 05.06.2007, 21:11 alevi olduğumu hiç saklamadım hep gururla söyledim zaten istesemde belli bir noktadan sonra saklayamam.1- alnımızda yazıyoruz tip yaniii 2- dersimliyiz deyince hemen belli etiket 3- isimde etiket hünkar ASLINI İNKAR EDEN HARAMZERDİR HZ ALİ R.A.
Alevi kimliği insana doğuştan verilmiş bir olgu gibi düşünülmemeli bence asla.Yani insanlar bunu bir kimlik olarak değil,benimseyerek yaklaşmalılar.
evet katılıyorum Tskrler
sahrut75yagmur 12.06.2007, 16:39 [quote=Canan]ben saklamam, insan utandigi seyi saklar ben inanclarimdan utanmiyorum
canan tabiki utanilcak bisey yok. bende utaniyorum demedim, benim demek istedigim, alevi olman is/okul hayatini zorlastiriyomu? onun icin saklaman gerekiyomu?
Hiç saklamadım.
Evet gündelik hayatımda zorlanmadım.Ama okulda,özelikle ramazan ayında,sonra çalışmaya başlayınca iş hayatında zorlandım.Bu nedenle alevi kişilerin yanında çalişmak yada açik fikirli insanlarla sizi siz olduğunuz için seven insanlarla çalıştım.Ancak böyle rahat edebildim.SAYGILARIMLA.
ÖzgürEfe 12.06.2007, 17:37 Arkadaşlık ilişkilerimin hiçbirini alevilik temelleri üzerine kurmadım. Konu bu noktaya geldiğinde açık açık anlatmaktan geri kalmadım. Doğrusunu anlatmak için elimden gelen çabayı sarfettim kimi zaman etkili oldu kimi zaman mermere çarptım...Anlayan da sağolsun anlamayan da.
yağmuryüreklim 14.07.2007, 10:52 bu söylediklerimi kimse üzerine almasın ama ben faşistlerin yoğun bazı üniversitelerde alevi olduğunu bildiğim çok insanın kendini sakladığını gördüm. hatta biz solcu ve alevi kimliğimizden dolayı dayak yedik diye onunla gezersem bende dayak yerim korkusu ile bizim konuşmayan çoooook alevi biliyorum.
şimdi yazılanları okuyunca gülesim geldi. herkes burada asla saklamam diyor ya benim merak ettiğim kimse saklamıyorsa bu saklayanlar kim?
sana katılıyorum can..burda herkes ben saklamam diye haykırıyor peki biz toplum içinde neden onları göremiyoruz..
deryadeniz 15.07.2007, 16:27 aslımız bu bend ecıkamm kılıçsız herkeste bilir benim ne olduğumu özümde sözümde birr
deryadeniz 15.07.2007, 16:28 aslımız bu bend ecıkamm kılıçsız herkeste bilir benim ne olduğumu özümde sözümde birr
mutlumusuncan 15.07.2007, 16:37 sana katılıyorum can..burda herkes ben saklamam diye haykırıyor peki biz toplum içinde neden onları göremiyoruz..
Burdaki canların saklamadığına inanıyorum. Burada olmaları buna işarettir; fakat saklayanların çok olduğunu biliyorum.
Zülcenah Çakmak 30.07.2007, 16:33 Hiç bir zaman saklamadım, saklama gereği de duymam. Önce sen kendini bilmelisin ki, başkası da seni bilsin kabullensin.
canmuratcan 30.07.2007, 16:36 İnsana insan lazım kürdü,türkü,lazı,alevisi,çimgenesi fark etmez insan olsun isterse çamurdan olsun
roseplain 30.07.2007, 16:50 slm arkadaşlar ben hiç saklamadım hep sölerim ben aleviyim diye
merhaba arkadaslar;
foruma bu gun uye oldum ilk mesajimi yaziyorum.
ben kendim cocukken cevrenin etkileri ile alevi oldugumu gizliyordum, cunku diger mahallelerdeki sunni vs. dusuncede olan cocuklar onumuzu kesip alevimisin sunnimi? diye soru sorarlardi alevi diyince kavga baslardi. cocukluk yillari boyle gecti o zamanlarda ortam bu kadar medenilesmemisti gerci simdide pek sayilmaz :) ama artik alevi oldugumu hic bir yerde hic bir zaman gizlemiyorum, uvunerek ve gururla soyluyorum calistigim sirkette her ortamda.
herkese sevgi baris ve mutlu bir omur dilerim.
Neden Saklayalim Alevİ Gİbİ Elİ Dogru Eİne Belİne Dİlİne Dogru Bİzler Hz Alİnİn Gİttİgİ Yoldan Gİdİyoruz Onlarin İcİ Ayri Disi Ayri
alevi olmamadan dolayı gurur duyuyorum asla böyle bişeyi saklamam
alevi olmamdan dolayı gurur duyuyorum iyiki bir alevi genciyim biz ayrım yapmayız ama ayrım yapan insanlar utanması gerekiyosa utansınlar küçüçük çocuklarına bile aleviligin kötü oldugunu aşılayan karşı mezhepteki insanlar utansınlar
DERSİM_Gülay 03.08.2007, 20:55 tabiki alevi olduğunu saklamak yanlış ama hala alevileri yanlış tanıyan insanlar var bizi ermenilerden bile az seviyolar
bu konuda sana katılıyorum.ben üniversitede okuyorum ve aynı ewde kaldığım3 tane arkadaşım var hiç biride alevi değil ve aleviler ve kürtlere karşıda oldukça önyargılı davranıyorlar neyin ne olduğunu bilmedikleri için.bir gün ewde otururken arkadfaşın biri aleviler konusunda sölenen alışılmaz sözleri söledi tabi benim alevi olduğumu bilmiyolardı çünkü daha ilk günlerdiydi tanışmamızın.bende alevi olduğumu söledim ve neden böle düşündüklerini sordum ve sölediklerinin sadece yıllardan beri alevilere uygulanan bi propoğanda olduğunu söledim.onlara aleviliğin nasıl bişe olduğunu anlattım.sölediklerime pek itimat etmediler ama olsun biz kendimizi biliyoruz.ve halada sunni 3 arkadaşla aynı ewi paylaşıyorum her zman alevi olduğumu haykıracam yüzlerine.bu konudsa tartışırken arkadaşlardan biri alaeviler ne ki hristiyan mı onlar dedi ve arkadaşın cahilliğine çok şaşşırdım açıkcası üniversiteye gelmişbi insanın bunu sölemesi çok acı açıkcası işte şimdi senin dediğin gibi alevileri çok yanlış tanıyolar eremenileri bırak bize hristiyan mı onlar diyolar..:cursing:
aleviliğimi ne insanların gözüne gözüne sokarım nede sorandan saklarım benim inancım bana kime ne?!?
erkan2434 10.08.2007, 14:09 ben aleviyim deyipte her yer de kendini boy gösterip reklam etmak değil
yaşadığınla hakkını vererek gurur duyarak yaşıyorum atdiğim adımın hesabını yaparak ardımda bırakacağı izi düşünerek
koçgirli 10.08.2007, 15:09 bende Alevi olduğumu söylediğimde arkadaşlarım epey şok yaşadılar
aleviyim dediğimde ilk sorulan soru mum söndürme yapıyor musunuz?
ben anlatmaya başlayınca da gerçekleri arkadaşımın verdiği ilk tepki:'aa bayağı siz müslümanmışsınız yaa'
gerçekten çok acı üniversiteye gelen bu yaşta insanların bu kadar cahil olmaları
anlattıkça onlarda anladılar bizi tabi desteklediklerini söyleyemem ama çok şükür birbirimize saygılıyız
ünv.sünni ağırlıklı
ve benim bölümümde sanırım bir ben aleviyim varsada başka alevi sindi heralde
bütün sınıf benim alevi olduğumu biliyor alevi olmaktan hep gurur duydum her zamanda gurur duyacağım söylemekten çekinmeyin arkadaşlar biz doğru yoldayız
selametle
Mahir_86 22.08.2007, 10:02 arkadaşlar ben yeni katıldım aranıza. bende hataylı bir aleviyim aleviliyimle adımla şanımla gurur duyuyorum.
ilk din kültürü ve ahlk. bilg. dersini 4. sınıfta almaya başladım.. sınıfın tamamı mahallemiz cocuklarıydı ve onlarda aleviydiler ama farkında deyillerdi.. öğretmenin sorduğu ilk soru Hz. Ali kimdir? kimse el kaldırmazken ben el kaldırdım ve o benim Allahım dedim. öğretmenden gördüğüm tepki inanılmazdı. ama öğretmenimizin nasıl kızarıp yandığını anlatamam. ama bana sinirli bir şekilde yerine otur demekten başka bişi demedi diyemezdi..
evet ben Aleviyim. Arap Alevisiyim hemde. Hiç saklamadım saklamamda.
taze bir anım daha var.. üniversite 1. sınıftayken, sınıfımızın yarısı hatay ve adanadan gelen alevilerdi. konyadan sünni bir arkadaş geldi ve direk sordu siz alevimisiniz diye. evet dedik ama sakın anlatılanlara kanma. aramızda kalmak istersen sana neyin ne oldugunu anlatırız dedik.. oda zaten ben inanmıyorum birşeye dedi. sonucta müslümanız aynı toprakta yaşıyoruz ve en önemlisi İNSANIZ dedi. çok hoşuma gitti.. ama 3 gün gecmeden uzaklaştı bizden. bir defa kantinde onu 3-4 sünni arkadaşıyla otururken gördüm yanına gittim. din üzerine konu vardı. arkadaşlar dedi Mahir benim sınıfımda alevi bir arkadaş. birisi; siz dinsizsiniz ya da aleviliyi bişiy sanıyorsunuz dedi. arkadaşıma bi baktım oda ona katılır gibi evet Mahir ya sizin dininiz ne demesi 3 gün önceki düşüncelerimi yıktı..
ve ordan ayrıldım ama konyalı cocuk hep uzak durdu benden sınıfta bile yüz yüze gelmemek için taa arka sıralara gecti. çünkü tutarsız ve ikiyüzlü olduğunu yüzüne karşı söylemiştim!
huseyincyr 25.08.2007, 12:04 ömür boyu saklamam buyüzden sevdiğim kızdan dahi ayırdılar beni ve ben alevi olduğum içi üniversitede bir kaç dersten dahi kaldım ama yinede kimliğimi saklamadım
huseyincyr 25.08.2007, 12:07 mahir kardeş bana biri öle bişiy dicek allah belamı versin dinlemem lafı yapıştırırm kardeşim aleviyiz ama insan değilmiyiz ya bende bu yüzden üniversitede bir kaç dersten kaldım
ben mesela kilincsiz cikmam disari. Bu benim ayrim yaptigim anlamina gelmez, ben sadece gösteririm "ben buyum diye". cok sünni arkadaslarim vardir, onlarla hic ayrimiz gayrimiz olmadigi icin hic bisey demiyolar.
önceden özümün pek fazla farkında değildim!!! ama kendimi bulduktan sonra farkına vardım!
dolayısıyla önceden olsa evet belki belli etmemişimdir ;ama şimdi kendimi belli ederim daima.
okulda boynumda genelde Pir Sultan vardır.
çantamın üzerinde Atatürk ve Che vardır(bu siyasi kimlik açısından).
ha en önemlisi ' alevi misin?' diye bariz bir soru geldiğinde karşımdaki kim olursa olsun asla 'hayır ' demem!!
Çalışıyorum .Çalıştığım iş yerinde sadece ben aleviyim.Güzl bir iş gelecege yönelik bir iş ama malesefki yanlızlık çok zor geliyor bazen.ramazan geldi sadece ben tutmuyorum.ilk iş başı günü nerelisin ERZİNCAN eşin nereli TUNCELİ alevimisin EVET .Ama bunlara rağmen beni işe aldılar güzel bir konumda işe devam ediyorum.Hayat bu işte isterdim tabi kendi insanlarımızın işinde olmayı ama olmuyor bazen .hiç çekinmedim alevi olduğumdan hatta gurur duyuyorum.ister işten atsınlar,ister gelecek korkum olsun ben buyum.(ama içim hep buruk o insanlara iş kazandırıyorum,onların ilerlemesi için çalışıyorum .Bunun karşılığında maaş alıyorum.ama neler gidiyor bizden buda bana dokunuyor biraz....
deryavarto 18.09.2007, 22:26 ben mesela kilincsiz cikmam disari. Bu benim ayrim yaptigim anlamina gelmez, ben sadece gösteririm "ben buyum diye". cok sünni arkadaslarim vardir, onlarla hic ayrimiz gayrimiz olmadigi icin hic bisey demiyolar.
ben kesınlıkle saklamam bununla gurur duyuyorum benı dıslayan olursada onun ne kadar basıt oldugunu söylerım ona açıkcası benı dıslaması hiç umrumda bıle olmaz ben alevıyımmm
asLını inkar eder kafirdir.Saklanıcak birşey yok aksine gurur duyuLmaLı Alevi Olmakla
temizkopat 01.01.2008, 17:13 Sevgili Canlar,
Bencede alevilikle gurur duymak lazım
Teşekkürler
Haşim A.
alevi_necmi1983 01.01.2008, 18:47 aslını inkar etmiyen bizden değildir bende kimliğimi hiç gizlemedim hataylıyım arap alevisiyim saygılar
Samandağlı 01.01.2008, 20:42 dünya da yalnız kalacağımı bilsem de alevi olduğumu gizlemem ayırım yapılsada biz aleviz az az çoktan çok tek kelime....
neden saklayalım ASLINI INKAR EDEN HAREMZADEDIR gögsümü gere gere aleviyim diyorum SİVASLIYIM DERKEN utanıyorum.
babannedemiyeli 01.01.2008, 22:45 saklamadım
muhafazekar mutaasıp hanifi hacı bir ailenin 10 senedir geliniyim
başta hiç istenmedim
sonra onlara göre alevi yani kefere bir insanı nikaha alıp müminleştirmenin 7 kere haccı taaft etmek kadar sevabı olacağı düşüncesinden dolayı olacakki başta birşey demediler
ama benim sayemde alevi toplımu ile tanıştılar.ve bu güne kadar kafalarında oluşturmuş oldukları alevi kavramının ne kadar yalnış olduğunu anladılar.yada ben öyle sanıyorum.
öyele bir soyun çocuklarıyız ki değil saklamak haykırmalıyız.
ama bunda eşimin payı cok
sağol can dostum
1905hagi 03.01.2008, 01:30 iş dolayısı ile biraz sıkıntı çekiyorum ama şimdiye kadar inkar etmedim etmemde
Murat AKAN 03.01.2008, 21:18 1988'de üniversiteye kayıt olurken, kayıt formunda mezhep bölümü vardı.
Kayıt görevlisi bu bölümü doldurmak için mezhebimi sorduğunda "mezhep bölümü hala resmi evraklarda geçiyor mu" diye sordum.
Görevli "evet bu formda var ve doldurulması gerekiyor" dedi. Ben de bunun üzerine "İyi o zaman, Alevi yaz" dedim. Yanımdaki yaşlı bir kişi bana "Oğlum, Alevi'yim deme zorluk çekersin, Hanefiyim de" demişti. Yaşlı adam Hanefi idi ve iyi niyetiyle söylemişti.
Görevlinin yanındaki diğer görevli benim formumu dolduran görevliye mezhep bölümünün doldurulmasının gerekli olmadığını söylediğinde, bu kez ben ısrar ettim ve mezhep bölümüne Alevi yazdırdım.
İnanan herkesin bir dini kimliği var, benimki de alevilik, anne-babadan gelme, yani hemen hemen herkeste olduğu gibi soydan gelme. Soydan gelen dini kimliğin ise gurur vesilesi olması ne kadar doğru bilmiyorum. Ama şunu biliyorum: HİÇBİR ZAMAN KİMLİĞİMİ İNKAR ETMİYORUM VE BU KİMLİĞE SAHİP OLDUĞUM İÇİN MUTLUYUM.
alibabali 06.01.2008, 19:32 canlar merhaba.bende sivas alevisiyim alibabada yetiştim .hiç gerek duymadım saklamadım.sivaslıyım .demiyen için?.sivaslı dogdum sivaslı ölecem..saygılar.
ismail NEHİR 14.01.2008, 14:04 DUYMUŞTUM EYER ALEVİ İSENİZ BAZI YERLERDE ZORLNIYORSUNUZ DİYE AMA BEN ASLA SAKLAMAM ÇÜNKÜ İNANCIMLA GURUR DUYUYORUM ALEVİ OLMAK GURUR VERİCİ BİRŞEY...
ismail NEHİR 14.01.2008, 14:07 neden saklayalım ASLINI INKAR EDEN HAREMZADEDIR gögsümü gere gere aleviyim diyorum SİVASLIYIM DERKEN utanıyorum.
Sana bir bir katılıyorum ve sivaslıyım derken utanmak peki senn nereli olmak isterdin hataylıyım demek istermiydin...:excl::excl::excl:
Sana bir bir katılıyorum ve sivaslıyım derken utanmak peki senn nereli olmak isterdin hataylıyım demek istermiydin...:excl::excl::excl:
ismailciyim sivasta madimaka yapilan katliyamdan dolayi boyle bir ifade kullanilmis.yoksa kimse memleketinden utanmaz.
xolxol_12 15.01.2008, 17:31 Ben biri sorduğunda bingöllüyüm diyorum.
birinin niyetinde alevi-sunni olduğumu öğrenmek varsa direk bana neresinden diye soruyor.Ben Yayladere dediğimde bilmiyorlar çünkü yayladere sonradan ilçe oldu :D Fakat ne tarafa yakın deyince kiğı'ya çok yakın diyorum o zaman alevi olduğumu anlıyorlar.Ama niyetinde mezhep olmayan birine bingöl dediğimde zaten beni direk sunni olarak görüyor. :D
saygılarımla...
her ıkı tarafın alevı ve sunnılerın aklında ılk bakısta onyargı mutlaka vardır . benım arkadas cevremın %90 sunni bı coguda alevılıgın ne demek oldugunu bılmıyo cogunun aklında dınsız ımansız dusuncesı var ınancsız goruyolar bızı .Aslında zaman gectıkce tanıdıkca bırbırımızı tam tersı oldugunu anlıyosunuz ıs dınde mezhepte bıtmıyo kımılerıne gore ınsan olmak yetıyo.
Bence kendını ne kadar ıyı tanıtırsan o kadar ıyı tanınırsın .Cogu sunnilerin bize yaptıgı dıslamayı bılmem hıc dıkkat ettınızmı bız alevılerın coguda yapıyo pek fark yok bence.Bence ıkı tarafına saygılı olması lazım sonucta ınanc ınsanın ıcınde yasanan bıseydır kımsenın bunu sorgulamaya sormaya hor gormeye hakkı yoktur ..
Oğul_Deniz 19.03.2008, 23:32 bende saklamam,ne ALEVİLİĞİMİ,nede SOLCULUĞUMU.Çünkü insan,onur duyduğu şeyleri saklamamalı.Ama arkadaşlarımızın yazdığı gibi bazı durumlarda dışarı vurmamak gibi bir olay var.Herkese hak veriyorum.Aleviyim,Sosyalistim,ve bunlardan onur,şeref duyuyorum...
bence alevi olmak hicbirseyi zorlastırmıyor bunu zorlastıranlar utansın insan olduktan sonra nereli veya ne oldugu hıc onemlı deildir. (eşşeğin memleketimi olur eşşek eşşektir) insanda insan olduktan sonra hic farketmez saygılar
ben hayatımda hiçbirzaman aleviliğimi saklamadım benimde başımda biçok olay geçmedi değil istanbulda çalışıyorum benimde yanımda zazalardan başka kimse yok en az günde 10 defa kavga ediyoruz bu mesele için ama yinede benim cem evine gitmemi engelleyemediler halada devam ediyor ama yinede aleviliğimi inkar etmiyorum bizim aleviliğimiz toprakta bile bitmez
zarathusra 13.04.2008, 13:14 saklamadım saklamam her yerde sölerim hiç ters bir tepkiyle karsılasmadım üniversitede alevi arkadasım yok denecek kadar az buna ragmen yasamadım hiç.
zülfikartaskın 31.05.2008, 14:10 ben ankarada mimarım mesela şu anda bütün belediye ve resmi yerlerde iş yapıyorum fakat ben bu kılıçı gururla ve onurla takıyorum kimse benim ve dünya görüşümü kendine göre hareket etmeye zorlayamaz ve psikolojik baskı yapamaz şu unutma onların 100 yllardır yaptığı aptal psikolojik yıpratma oyunudur bu peki biz onların tuğralarına ve arapca yazan kolyelerine karşı bakışımızla ve haraketlerimizle tepki veriyormuyuz .......hayır onlar bizden dolayı ben bunun takmayım yapmayım diyor mu ...........HAYIR OZAMAN BİZDE ONLARI ONURE EDİP ONLARIN İSTEDİĞİ GİBİ DEĞİL MEZHEBİMİZİN GEREĞİ GİBİ DAVRANALIM
akigoümit 31.05.2008, 22:28 benimde bi universtıtem var ve basen cekınıyorum acıkcası hiç arkadasım yok bı kac tane alevi var onlarla tanısamadım karsı cıns oldugundan ne yapacagımı bılemıyorum
zeynel24 31.05.2008, 23:46 Aslını inkar eden bizde değil der (HZ MUHAMET ) dolayısıyla Aleviliğimi hiç bir zaman saklamadım saklamamda .
Ama bir gerçek varki helen Alevi olduğunu saklayan bazı insanlarımız var .
Bunun da tek sebebi Aleviliği Alevi olduğu halde çok iyi bilmeyen ,yani içeriğini araştırmayan insanlar olduğunu düşünüyorum
çünkü Alevilik kadar insana önem veren bir inanç yoktur bence
72 milete aynı pencereden bakan tek inançtır
bu yönüylede bakıldığında
ALEVİ OLDUĞUM İÇİN ŞÜKÜR EDİYORUM
özcan gülüm 31.05.2008, 23:54 ben hiç bir yerde alevi olduğumu yada solcu olduğumu saklamadım zaten kolumda zülfikar dövmesi var düşüncelerimide cekinmeden söylerim ben yolcu değil solcuyummmmmm
Lazoşa_62 01.06.2008, 15:19 ben hiç bir yerde alevi olduğumu yada solcu olduğumu saklamadım zaten kolumda zülfikar dövmesi var düşüncelerimide cekinmeden söylerim ben yolcu değil solcuyummmmmm
İşte bu,senin dayın olmaktan gurur duyuyorum. İşte bu Özcangulum benim yegenim diyorum.
Funky Caner 01.06.2008, 15:25 Bana 'Alevi misin?' diye sorduklarında herzaman
"Elhamdülillah Aleviyim" derim.Diyemeyenleri aslında saygıyla karşılıyorum.Onları anlayabiliyorum, bizim burda sünniyim diyemedikleri gibi bazı insanlarımızda aleviyim demekten çekiniyor.
hayir bugüne kadar kimligimi hic saklamadim...asla saklamam da....
ben biraz daha yaşlı olduğum için eskiden şimdiki gibi rahatlıkla söyleyemezdik
şimdi ise daha doğrusu 20 yaşımdan sonra kesinlikle gizlemedim ve göğsümü gere gere söyledim
lucifer87 08.07.2008, 10:28 Aslini İnkar Eden Haramzadedİr.
devrimci52 13.07.2008, 11:10 Ben ilk okula basladigimda cok sansliyidim ogretmenim aleviydi okudugum okuldaki ogrencilerin cogu aleviydi. Asla kimligimi saklamadim alevi, sunni hiristiyan ayrimi yapmadim, ama gitigim her yerde alevi oldugumu soyledim bildigim kadariyla aleviligi anlatmaya calistim beyinlerini bize karsi o kadar on yargiyla dordurmuslarki beni tanidikca ben onlara anlatdikca aleviligin guzel oldugunu gorduler ama beyinlerindeki on yagilarini hala bile tam silemediugimi biliyorum.
|