Orijinalini görmek için tıklayınız : Kur'an'da çelişki yoktur...
öncü nesil 29.06.2006, 17:05 Allah c.c. 'ın hidayeti tüm insanlığın üzerine olsun.Ateist sitelerde kur'an'da çelişki olduğuna dair bir takım yazılar okuduk.Bu topicdede bu yanlışı düzeltmeye çalışacağız.ilgiyle okuyacağınızı düşünüyorum.
saygılar dostlar...
Cennette içki olacak mı?
Bu iddianın temel sebebi içki ve içecek kelimelerinin Arapça karşılığı ile Türkçe karşılığının karıştırılmasıdır. Bu karışıklılıkla orijinal metinde olmayan ifadeler sanki Kuran’da varmış gibi zannedilmektedir. İlk başta bu konuyla ilgili olan ayetlere bakalım.
Takva sahiplerine va’dedilen cennetin misali (şudur): İçinde bozulmayan sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenler için lezzet veren şaraptan ırmaklar ve süzme baldan ırmaklar vardır ve orda onlar için meyvelerin her türlüsünden ve Rablerinden bir mağfiret vardır. Hiç (böyle mükafatlanan bir kişi), ateşin içinde ebedi olarak kalan ve bağırsaklarını ‘parça parça koparan’ kaynar sudan içirilen kimseler gibi olur mu? (47 Muhammed Suresi, 15)
Bu ayette çevrilen “şaraptan ırmaklar” kelimesinden yola çıkarak şarabın bir içecek olarak cennette olduğu ve dolayısıyla övüldüğü iddia edilmektedir. Fakat bu ayette geçen kelimenin karşılığı ve bunun anlamına bakıldığında hatanın nerede yapıldığı anlaşılacaktır.
Ayetin orijinalinde de “şarap” kelimesi geçer ve Türkçe’ye direkt olarak “şarap” diye tercüme edilir. Fakat Arapça’daki “şarap” kelimesinin karşılığı ile Türkçe’deki “şarap” kelimesinin karşılığı aynı değildir. “Şarap” kelimesi Arapça “içmek” anlamına “şerebe” fiilinden türer. Şarap içilecek olan her şeydir. Fakat bu kelime Arapça’dan Türkçe’ye geçerken anlam kaymasına uğramış ve “içki” anlamında “şarap” olarak anlamlandırılmıştır.
Kuran’da ise “şarap” ve “alkollü diğer içecekler” için “Hımır” kelimesi kullanılmaktadır. Kur’an’da da “alkollü içecek” (Türkçe’deki şarap) anlamında bu kelime kullanılmaktadır.
Ey iman edenler, içki (Hımır), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytanın işlerinden olan pisliklerdir. Öyleyse bun(lar)dan kaçının; umulur ki kurtuluşa erersiniz. Gerçekten şeytan, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi, Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi? (Maide Suresi, 90-91)
Ayrıca Allah Kur’an’da cennet içeceğinin sarhoşluk vermediğini başka bir ayette ayrıca şöyle ifade etmektedir.
Kaynağından (doldurulmuş) testiler, ibrikler ve kadehler ki bundan ne başlarını bir ağrı tutar, ne de kendilerinden geçip akılları çelinir. (Vakıa Suresi,18-19)
Dolayısıyla iki dil arasındaki bu anlam karmaşasından faydalanılarak bu eleştiriler yapılmaktadır. Oysa ayette geçen kelimelerin gerçek anlamları bulunup, kelimeler buna göre düşünülürse sonuçta ortada bir çelişki olmadığı görülür.
Saol kardeş çok güzel açıklamışsın...
öncü nesil 30.06.2006, 19:07 Çok teşekkür ederim sünni 06 kardeşim.
Şer Allah’tan mı gelir?
Şer-kötülük Allah’tan mı gelir?
Bu konuda eleştiri yapılmaya çalışılan Nisa Suresindeki iki ayettir. Önce bu ayetlere bakalım:
Her nerede olursanız, ölüm sizi bulur; yüksekçe yerlerde tahkim edilmiş şatolarda olsanız bile. Onlara bir iyilik dokunsa: “Bu, Allah’tandır” derler; onlara bir kötülük dokunsa: “Bu sendendir” derler. De ki: “Tümü Allah’tandır.” Fakat, ne oluyor ki bu topluluğa, hiç bir sözü anlamaya çalışmıyorlar? Sana iyilikten her ne gelirse Allah’tandır, kötülükten de sana ne gelirse o da kendindendir. Biz seni insanlara bir elçi olarak gönderdik; şahid olarak Allah yeter. (4 Nisa Suresi - 78/79)
78. ayette tümü Allah katındandır derken, 79. ayete ise kötülüklerin kendinden olduğu bildirilmektedir. Bu iki mealde mana aynı gibi gözükürken, orijinal Arapçasında birbirinden farklı olarak geçen bir kelime vardır. 78. ayette tümü Allah’tandır derken burada Arapça “ indi” (tarafından) kelimesi geçer. Fakat yukarıda mealini verdiğimiz 79. ayette bu kelime geçmez. Bu kelime önemli bir anlam farkı ortaya çıkartır. Her şey Allah tarafından (indi Allah –indillah-) dır. Bu ayetlerin yerine doğru mealleri verilmiş kelimeleri koyduğumuzda var gibi görülen çelişkinin yok olduğu görülecektir:
Her şey sonuçta Allah’ın dilemesi ve takdiriyledir. Başlara gelen kötülükler ise kendi elleriyle kazanılması sonucundadır.
Örneğin bir insan elini ateşe soksa eli yanar. Elinin yanması Allah’ın yarattığı kanunlar gereğidir. Fakat elini yakan buna elini sokandır. Sorumluluk elini sokan insandandır; ama onun elini yakan bu doğa kanunlarını yaratan Allah’tır.
Allah razı olsun kardeş.
Ama bakıorum da Kur'an da çelişki vardır diyen arkadaşları buralarda yorum yaparken göremiyorum:D.İnş onlar da anlamıştır çelişki olmadığını.
Tekrar sağol öncü nesil kardeş...
öncü nesil 30.06.2006, 19:49 Allah razı olsun kardeş.
Ama bakıorum da Kur'an da çelişki vardır diyen arkadaşları buralarda yorum yaparken göremiyorum:D.İnş onlar da anlamıştır çelişki olmadığını.
Tekrar sağol öncü nesil kardeş...
:3: Sizde sağolasınız sünni 06 kardeş...
Sayın Öncü Nesil,
Copy paste yaptığınız konular daha önce tartışılan ve ayrıca çeşitli yerlerde tartışılmış konulardır şimdi buraya taşıdığınız yada taşımaya çalıştığınız konularda alıntı yapıp aktardığınız konular için kaynak nedir? üstelik birçok alıntı yaptığınız konu özellikle içki konusu Alevilik ve İçki konulu yerde defalarca çürütülmüştür.
Bu yazınızın kaynağını öğrenebilrmiyiz?
öncü nesil 30.06.2006, 20:01 Sayın Öncü Nesil,
Copy paste yaptığınız konular daha önce tartışılan ve ayrıca çeşitli yerlerde tartışılmış konulardır şimdi buraya taşıdığınız yada taşımaya çalıştığınız konularda alıntı yapıp aktardığınız konular için kaynak nedir? üstelik birçok alıntı yaptığınız konu özellikle içki konusu Alevilik ve İçki konulu yerde defalarca çürütülmüştür.
Bu yazınızın kaynağını öğrenebilrmiyiz?
http://www.*******.com/ edit: Balta(not: kaynak site adı değil yazarı yada kimliği idi)
İçki konusundaki çürütme olayınıza gelince ben alıntı falan yapmadım.Ayet burada buyrun çürütün saygılar....
Sn öncü bu sitede olduğu bende çok iyi biliyorum ve özellikle site adı vermedim ki nerdeyse tek bir kaynağa bakarak tüm sitenin yazılarını buraya taşıyacaksınız.
Kaldı ki ben ayetiçürtmeyi değil sizin bu siteden verdiğiniz sözüm ona ahirette içki yoktur açıklamasını kurandan örnek vererek çürüttük dedim. Yoksa ayeti çürütmek değil gerçek anlamını koymak oysa bu sitede sözüm ona ayetten örnek verilerek gerçek anlamın dışında açıklamalar yapılmıştır.
İslamiyetten önce içki Arap kültüründe önemlidir bu nedenle bu bağımlılık İslamın kabulunden sonrada devam etmiş ve çoğu kez yasaklanıp serbest bırakılmıştır. En son olarakta içmeyene ahirette ödül olarak bu ayettede de bahsedildiği gibi sunulmuştur ki sonuçta niye insanlar bunun olmadığını kanıtlamaya çalışıyor buna ne gerek var.
İlgili topiklerde bu konuda çok fazla örnek vardır o nedenle tekrarı olmaması için o konuların okunmasını bütünlük anlamında daha yararlı olacaktır;
Yinede küçük bir açıklama yapayım;
Takva sahiplerine va’dedilen cennetin misali (şudur): İçinde bozulmayan sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenler için lezzet veren şaraptan ırmaklar ve süzme baldan ırmaklar vardır ve orda onlar için meyvelerin her türlüsünden ve Rablerinden bir mağfiret vardır. Hiç (böyle mükafatlanan bir kişi), ateşin içinde ebedi olarak kalan ve bağırsaklarını ‘parça parça koparan’ kaynar sudan içirilen kimseler gibi olur mu? (47 Muhammed Suresi, 15)
ne deniyor bunların hepsi betimleme yani ödüllerin ne kadar güzel olduğunu anlatıyor;
bozulmayan sudan ırmaklar
tadı değişmeyen sütten ırmaklar
lezzet veren şaraplar (not içenler için diyor dikkat işmeyen içinde süt var bir öncekinde)
süzme baldan ırmaklar
meyvelerinse her türlüsü.
Yani özellikle belirtilmiş. Asıl burda Kuranı yanlış ve yanlı değiştirmeye çalışılışıyor çünkü bu konuda özellikle içen içmeyen arasında kavram kargaşası vardır. Şarap içme anlamında denmeside çok saçmadır .ünkü şarap şaraptır Tabii bira rakı demiyecek çünkü o dönemlerde zaten şarap var ve şarabın yasağı sözkonusu. Ama şimdi sen şöyle dersin; Şarap demiş ama hangisi, Tekirdağ mı, Buzbağ mı yoksa Çubuk Ankaramı dememiş o nedenle içki değildir.
Peki ikincisindede anlatım seninki gibi değil,
Kaynağından (doldurulmuş) testiler, ibrikler ve kadehler ki bundan ne başlarını bir ağrı tutar, ne de kendilerinden geçip akılları çelinir. (Vakıa Suresi,18-19)
Yani burda bile ayan beyan içkiden bahsediliyor ve içkinin içildikten sonraki yan etkilerinden oysa burda denmek istenen eğer bu dünyadaki amelinizle öbür dünyada bu ödülleri alırsanız en kalitelisinden sunum vardır. Ne kadar içersen iç yan etkisi yok ama içki zevkini alacaksın şeklindedir.Burda bu şaraptan ne kadar içersen iç o kadar kaliteliki hiç başını ağrıda tutmaz, kendindende geçmezsin anlamındadır. Yoksa Alkolsüz olduğundan değil, Çünkü o dönem Alkozsuz içki henüz icat edilmemişti doğal olarak bunu kastetmemiştir
öncü nesil 30.06.2006, 20:26 sayın balta,
Kur'an'da içkinin yasaklandığı ve hatta hz.ali (r.a.) ve sahabelerinde şarap vs. fıçılarını itlaf ettikleri alenen islam tarihinde ortadadır.
Ey İman edenler! içki (hamr), kumar, dikili taşlar ve fal okları Şeytanın
işlerinden bir pisliktir" (el-Mâide, 5/90).ve şarabın islamın kabulünden sonra yasaklanıp tekrar serbest bırakıldığını ilk defa sizden duydum.Bunu için sizin kaynağınız nedir?
not:Yeni üye olduğum için forumu tam tanıyamadım.Ondan dolayı da var olan birr topiği açmışım.Kusura bakmayınız.Saygılar...
manifesto 30.06.2006, 20:31 De ki: “Tümü Allah’tandır.” Fakat, ne oluyor ki bu topluluğa, hiç bir sözü anlamaya çalışmıyorlar
Bu ne güzel tesbittir böyle...
Balta ; ona ahirette içki yoktur açıklamasını kurandan örnek vererek çürüttük dedim
:) Bana hiç de çürütülmüşe benziyor fibi gelmedi....
Kur'anda ağızları yakan içkilerden de bahsedilir..onlar da içki....
sayın balta,
Kur'an'da içkinin yasaklandığı ve hatta hz.ali (r.a.) ve sahabelerinde şarap vs. fıçılarını itlaf ettikleri alenen islam tarihinde ortadadır.
Ey İman edenler! içki (hamr), kumar, dikili taşlar ve fal okları Şeytanın
işlerinden bir pisliktir" (el-Mâide, 5/90).ve şarabın islamın kabulünden sonra yasaklanıp tekrar serbest bırakıldığını ilk defa sizden duydum.Bunu için sizin kaynağınız nedir?
not:Yeni üye olduğum için forumu tam tanıyamadım.Ondan dolayı da var olan birr topiği açmışım.Kusura bakmayınız.Saygılar...
İslami tarihi iyi okumanızı öneririrz islamiyetin kabulu ve savaşları arasında ki sürede içki yasağı tam olarak bu ayetlerle ne zaman gelmiştir ve ilk islamiyetin kabulu sırasındaki durum nedir?
O zaman kaç kere yasaklanıp serbest bırakıldığını daha net görürsünüz. Bunu için bu ayetle içki kesin olarak ne zaman yasaklanmıştır cevabı en uygun cevap olacaktır.
Serkan_Devrim 30.06.2006, 20:40 İslami tarihi iyi okumanızı öneririrz islamiyetin kabulu ve savaşları arasında ki sürede içki yasağı tam olarak bu ayetlerle ne zaman gelmiştir ve ilk islamiyetin kabulu sırasındaki durum nedir?
O zaman kaç kere yasaklanıp serbest bırakıldığını daha net görürsünüz. Bunu için bu ayetle içki kesin olarak ne zaman yasaklanmıştır cevabı en uygun cevap olacaktır.içkinin direk yasaklanmadığı kesin. islam tarihinde içkinin yasaklanması(ki varsa veya yasağın gelip tekrar kaldırılması olmamışsa) sonradan geldiği kesindir. :)
içkinin direk yasaklanmadığı kesin. islam tarihinde içkinin yasaklanması(ki varsa veya yasağın gelip tekrar kaldırılması olmamışsa) sonradan geldiği kesindir. :)
İçkinin aşamaları şu şekildedir Aliekber; İçki direk yasaklanıyor ama haram olması ise kademelidir. Her yasaklama belli dönemde gevşetiliyor yani kısım kısım vazgeçiliyor ama en sonunda başa çıkılamayıncada kesin olarak Haram ilan ediliyor.
alkollü içki alışkanlığını toplumdan söküp atmak için, tedriç yani yavaş yavaş men etme metodunu irade etmiştir. Diğer taraftan, içki birdenbire haram edimedi ama yasaklandı haram olayı başkadır yasak olayı başka. o nedenle başta yasak edilmiş ama bu durum içkiye müptela olmuş o asrın insanları İslamiyeti kabulde nazlanabilirlerdi. Alışkanlıklarını bırakmak istemeyebilirlerdi. Bu bakımdan Kuran-ı Kerim;de içki ile ilgili ayetler, kademeli olarak şu sıraya göre harama dönmüştür:
1- Hurma ağaçlarının meyvesinden ve üzümlerden hem bir içki yapıyor, hem de güzel rızk ediniyorsunuz. Bunda aklı eren kavim için elbette ibret vardır; (Nahl Sûresi, 67) Bu ayette içkinin güzel rızk olmadığı açıklanmıştır. Bu ayetin nüzulü ile, içkinin dinen tasvip edilmeyen bir madde olduğu anlaşıldığından, bazı sahabeler içkiyi terk etmişlerdi. Aslında bu ayetin inzali ile, içkinin ileride haram olacağı da anlaşılmıştı.
2- Sana içkiyi ve kumarı soruyorlar. De ki: Onlarda hem günah, hem insanlar için faydalar vardır. Günahları ise faydalarından daha büyüktür (Bakara Sûresi, 219)
3- Ey iman edenler! Siz sarhoşken, ne söyleyeceğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın.” (Nisa Sûresi, 43) Bu ayet-i kerime, sarhoşken namaz kılmayı men etmiştir. Bu durumda, beş vakit namazını hiç geçirmeksizin kılan bir sahabenin, gündüz iki namaz arasında içki içmemesi gerekiyordu. Aksi takdirde, yani gündüz iki namaz arasında içki içecek olsa, alkollü içkinin sarhoşluk edici tesiri geçmeyeceği için namazı kılamayacaktı. Belki yatsı namazından sonra içki içebilecekti. Bu durumda büyük bir sahabe kitlesi daha içkiden tamamen vazgeçmişlerdi. Çünkü alkole alışmış olan vücutlar, artık yavaş yavaş ondan uzaklaşıyordu.
4 -Ey iman edenler! İçki, kumar, tapmaya mahsus dikili taşlar, fal okları ancak şeytanın amelinden birer murdardır. Onun için bunlardan kaçının ki, murada eresiniz.(Maide Sûresi, 90)
5- Şeytan, içkide ve kumarda aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi Allahı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık siz hepiniz vazgeçtiniz değil mi?(Maide Sûresi, 91)
Bu son ayet ile alkollü içkiler kesin olarak haram edilmiştir. Sahabelerden Hz. Enes anlatıyor: Biz içki alemindeydik. Ben dağıtıyordum. Bir adam geldi: İçki haram edildi, dedi. Arkadaşlar derhal Şu içki kaplarını dök, temizle.emrini verdiler. O haberden sonra kimse ağzına içki almadı.
öncü nesil 01.07.2006, 15:13 Bu son ayet ile alkollü içkiler kesin olarak haram edilmiştir. Sahabelerden Hz. Enes anlatıyor: Biz içki alemindeydik. Ben dağıtıyordum. Bir adam geldi: İçki haram edildi, dedi. Arkadaşlar derhal Şu içki kaplarını dök, temizle.emrini verdiler. O haberden sonra kimse ağzına içki almadı.
Sayın balta abi,
benim söylemek istediğimde buydu zaten.İSLAM'da içki nin kısım kısım haram kılındığını biliyorum.Zira kökten bir yasaklama olsa idi sizinde dediğiniz gibi
o zamanki sahabelerin vucütları içkiye alıştıkları için bu onlara çok zor gelecekti.Ki sizinde açıklamış olduğunuz gibi içki İSLAM DİNİNDE kesinlikle haramdır.
Saygılar....
doktor62 15.07.2006, 15:10 her tarafı çelişkilerle doludur,her yorumlayan bi şeyler zırvalıyor,bırakalım bu kafayı, kuran yerinde duruyo,kimsenin bi şey yaptığı yok,elbette koruyacaz,ancak onla yatıp onla kalkmanında zaman kaybından başka bi şey olmadığını düşünüyorum.
manifesto 15.07.2006, 15:13 ancak onla yatıp onla kalkmanında zaman kaybından başka bi şey olmadığını düşünüyorum.
Bu senin düşüncen tabi..
Şu çelişki dediğiniz şeyleri bir açıklasanız bizde bilsek...
Kur'an sadece kişinin evi yada vicdanı için değil..toplumdaki yeri ve hayat gayesi içinde vardır..din vicdanlara hapsedilecek bir olgu değildir...dini hayat sadece vicdan da değildir..
Kesinlikle kuranda çelişki yoktur lafına inanmıyorum dediğim gibi sadece laf bence. Açın kaynakları araştırın bütün kurandaki çelişkileri ortaya koyan insanlar dini eğitim almış insanlar. Onlar gibi derinden inceleyin onlar gibi anlamaya çalışın göreceksiniz çelişkilerle dolu bir kitap sadece okadar. Öteside yok.......
manifesto 15.07.2006, 20:59 aspolin ; Açın kaynakları araştırın bütün kurandaki çelişkileri ortaya koyan insanlar dini eğitim almış insanlar. Onlar gibi derinden inceleyin onlar gibi anlamaya çalışın göreceksiniz çelişkilerle dolu bir kitap sadece okadar. Öteside yok.......
Mesela diyorum, bir örnek diyorum ama tekerlemeler var...Siz incelemiş olan bu ilim adamlarını okumuşa benziyorsunuz bizimle paylaşmak istemezmisiniz...
Hangi çelişkliler bunlar...Kur'an Semavi yani Allah kelamı olan ilahi bir kitaptır..
Onda çelişki olması kusurdur..Yaratıcı ise kusursuzdur..Noksanlıklardan münezzehdir..
Falan kişinin filan peyganberin kitabı değildir kur'an
İnciller de çelişkiler hatta yanlış bilgiler olabilir..çünkü onlar İsanın ölümünden sonra kaynaksız olarak ele alınıp yazılmışdır...insan eli bulaşmışdır..Ama kur'an öyle değil..vahiy vahiy tane tane gelmiş herbir ayet yazılmış ve ezberlenmiş..ve ilk günkü hali ile bugüne gelmişdir..çelişkiyi başka yerde aramak lazım..
Kesinlikle kuranda çelişki yoktur lafına inanmıyorum dediğim gibi sadece laf bence. Açın kaynakları araştırın bütün kurandaki çelişkileri ortaya koyan insanlar dini eğitim almış insanlar. Onlar gibi derinden inceleyin onlar gibi anlamaya çalışın göreceksiniz çelişkilerle dolu bir kitap sadece okadar. Öteside yok.......
Arkadaşlar, bu forumda az bir zaman geçirenler herhalde çözmüştür: bazı konular tamamen ajitatörler tarafından tartışmaya açılıp, tartışılıyor. Bunlar genellikle çok hassas konular ve ajitatörler tarafından bilinçli olarak seçilip provakatif bir üslupla kaleme alınıyor. Sanırım bu tür yaklaşımlara en iyi yanıt onları kaale almamak..
öncü nesil 17.07.2006, 17:08 Kesinlikle kuranda çelişki yoktur lafına inanmıyorum dediğim gibi sadece laf bence. Açın kaynakları araştırın bütün kurandaki çelişkileri ortaya koyan insanlar dini eğitim almış insanlar. Onlar gibi derinden inceleyin onlar gibi anlamaya çalışın göreceksiniz çelişkilerle dolu bir kitap sadece okadar. Öteside yok.......
Şimdi siz başkalarının lafına bakarak KUR'ANDAçelişki olduğunu söylüyorsunuz.
Nedir bu çelişki?Hiç Kur'an'ı açıp okudunuzmu?Bu önyargıları bırakıp,
biraz daha ince bir şekilde düşünürseniz daha güzel olur kanaatindeyim.
Saygılar...
benim arapca profesörüm misir dan gelme, yani arapca onun ana dili, üstelik üniversitede din okumus birisi ama yinede kurani 100% anlayamiyorum diyor...
kuran için aziz nesin diyorki herkes okusun . peki niye bunu diyor çünkü kuran baştan aşağı çelişki de ondan nesin o yüzdenm kendinden emin . ben kuranı 3 sefer okudum belki yanlış okudum diye ama yok çünkü hiç bir şey yok hep çelişki ve palavra okuyun ve korkmadan sorgulayın .ayrıca ahzap süresinide iyi okuyun orada görün muhammede ne kadar kadın verilmiş ve oğulluğu zeydin karısını nasıl istemiş ve nasıl ayartmış . kendi keyfine ne kadar düşkün biri olduğunu görün . ayrıca not tutun çünkü çelişkileri böylece kanıtlamış olursunuz .
muhammedordusu 21.07.2006, 18:58 kuran için aziz nesin diyorki herkes okusun . peki niye bunu diyor çünkü kuran baştan aşağı çelişki de ondan nesin o yüzdenm kendinden emin . ben kuranı 3 sefer okudum belki yanlış okudum diye ama yok çünkü hiç bir şey yok hep çelişki ve palavra okuyun ve korkmadan sorgulayın .ayrıca ahzap süresinide iyi okuyun orada görün muhammede ne kadar kadın verilmiş ve oğulluğu zeydin karısını nasıl istemiş ve nasıl ayartmış . kendi keyfine ne kadar düşkün biri olduğunu görün . ayrıca not tutun çünkü çelişkileri böylece kanıtlamış olursunuz .
arkadaş peygamberin (s.a.s)çok kadınla evlenmesi bazı hikmetlere dayanır.tabi sizin gibi kafirler kuranı anlayamaz. kuran ancak sizin inkarınızı artırır.bu arada peygamberin çok kadınla evlenmesinin kurandaki çelişki ile ne ilgisi var.bunu anlamadım .danki kuran resullullahın tek kadınla evlendiğini söylüyor.
Serkan_Devrim 21.07.2006, 20:42 arkadaş peygamberin (s.a.s)çok kadınla evlenmesi bazı hikmetlere dayanır.tabi sizin gibi kafirler kuranı anlayamaz. kuran ancak sizin inkarınızı artırır.bu arada peygamberin çok kadınla evlenmesinin kurandaki çelişki ile ne ilgisi var.bunu anlamadım .danki kuran resullullahın tek kadınla evlendiğini söylüyor.peygamberin çok kadınla evlenmesi konusunda haklısın ama bu kimseye kafir deme hakkı vermez sana. seviyeli ol.
peygamberin çok kadınla evlenmesi konusunda haklısın ama bu kimseye kafir deme hakkı vermez sana. seviyeli ol.
Seviyeli olacak tabii biraz filtre belki kendine gtirir sadece bu değil diğer konulardada yeterince saygısızlık yaptı.
manifesto 21.07.2006, 21:21 ezirek ; ben kuranı 3 sefer okudum belki yanlış okudum diye ama yok çünkü hiç bir şey yok hep çelişki ve palavra okuyun ve korkmadan sorgulayın .ayrıca ahzap süresinide iyi okuyun orada görün muhammede ne kadar kadın verilmiş ve oğulluğu zeydin karısını nasıl istemiş ve nasıl ayartmış . kendi keyfine ne kadar düşkün biri olduğunu görün . ayrıca not tutun çünkü çelişkileri böylece kanıtlamış olursunuz
Sn.Ezirek bu satırları gerçekden üzülerek okudum.Demek biz kendi insanımıza dahi birçok şeyi anlatamamışız..Siz inanmayabilirsiniz..ama bu dünyada milyarlarca inananı olan bir dinin kutsal kitabına palavra deme hakkını size vermez..kaldı ki alevi vatandaşlarımız için de kutsal kitaptır..
İddialarınıza daha önce bu forumda defaatle cevap verildi ama kısaca bahsedebiliriz..
1.Hz.Peyganber zevk ve sefa düşkünü bir insan değildi..Zira eğer böyle bir insan olsaydı heralde genç ve kuvveti ve şehveti yerinde olduğu dönemde kendisinden 17 yaş büyük birisi ile evlenip gençliğini o kimse ile evli geçirmez di..yani mantık bunu söylüyor..Hz.peyganberin çok eşli olmasını zihinleri sadece uçkura çalışan insanların anlayamaması normal geliyor nedense..
2.Hz.Peyganberin evlatlığı olan Zeyd'in hanımı ile evlenmesi ise onun isteği ile değil batıl bir arap adetini ortadan kaldırmak için bizzan Vayhi bir sevk ile yapılmışdır..
O konuylada alakalı epey yazı ver forumda tekrar olmasın..
Yani siz kur'anı üç defa okumakla zaman kaybetmişsiniz..vaktinizi daha önemli şeyler ile mesela Darwin okumak ile veya MARX'ı okumak ile veya Engels'i okumak ile değerlendirse idiniz daha isabetli davranmış olurdunuz.
Aziz Nesin anlayışının ülkeye ne kazandırdığı ise ortada..Salman Rüşdi Zihniyeti..
Bir müslümandan ne incil nede tevrat için bu tür hakaret dolu kelimeleri duyamazsın..çünkü inancın ne demek olduğunu bilir..
Ama ateist bir insanın inançları anlayamaması da her nedense normal geliyor bana..
DEMIR CAN 21.07.2006, 22:23 Valla siz aklinizi Kur'an la ayetlerle bozmussunuz.HEr seyi Tanri'nin soylemesi ve ya soylememesi gerekmez.Biraz mantik calismali, Tanri bunun icin vermis beyni insana.
muhammedordusu 21.07.2006, 22:42 peygamberin çok kadınla evlenmesi konusunda haklısın ama bu kimseye kafir deme hakkı vermez sana. seviyeli ol.
o kimse kurana palavra derse kafir dederim başak şey de derim.
realdersim 21.07.2006, 22:51 Arapça yoruma açık bir dil olduğu için kişilerin yorumları elbette birbirinden farklı olmuştur.O öyle bir öğretmendir ki yazanından izler taşır ve hiçbir çelişki yoktur kesinlikle her okunduğunda farklı anlaşılır bence
muhammedordusu 21.07.2006, 23:01 peygamberin çok kadınla evlenmesi konusunda haklısın ama bu kimseye kafir deme hakkı vermez sana. seviyeli ol.
AMA arkadaş kurana palavra derse ona ne diyeyim.sen de bilirsin ki kuranın bir harfini inkar eden dinden çıkar.
Serkan_Devrim 22.07.2006, 14:41 AMA arkadaş kurana palavra derse ona ne diyeyim.sen de bilirsin ki kuranın bir harfini inkar eden dinden çıkar.inanmamak insanın kendi iradesindedir. innmayn innmadığı için yüklenmek ize düşmaz. biz Allah'mıyız da yargılaylım? kurnın dediği gibi. senin dinin sana, benim dinim bana.
muhammedordusu 22.07.2006, 21:56 bak arkadaş şeriatı iyi bilseydin böyle demezdin.şeriatta ateistler toplumu inkar yönünden bir çıkmaza sürükledikleri için (tabi ki müslümanları kast ediyorum.)onlara karşı çok sert önlemler alınır. o dua etsin ki şeriat ülkesi değiliz.
DEMIR CAN 22.07.2006, 21:59 Arapça yoruma açık bir dil olduğu için kişilerin yorumları elbette birbirinden farklı olmuştur.O öyle bir öğretmendir ki yazanından izler taşır ve hiçbir çelişki yoktur kesinlikle her okunduğunda farklı anlaşılır bence
Ya kardesim ozaman daha anlasilir bir dilde yazsalarmis.Ne bu her sey yanlis anlasilip yorumlaniyor bu dilde?Bu da iyi bahane oldu ya sizlere.
öncü nesil 22.07.2006, 22:13 inanmamak insanın kendi iradesindedir. innmayn innmadığı için yüklenmek ize düşmaz. biz Allah'mıyız da yargılaylım? kurnın dediği gibi. senin dinin sana, benim dinim bana.
MRH. sayın ALİ EKBER,
MUHAMMED ORDUSU arkadaşımız KUR'AN'a göre
konuşuyor.Yani KUR'AN'ın bir harfi inkar eden kafirdir.Yani burada yargılama yoktur.Yoksa herkes inancında serbesttir.Dinde zorlamada yoktur.
Saygı ve sevgilerimle...
Din'de zorlama yoktur diye bir laf var ben buna inanmıyorum. İnanmayan insana yada farklı inancda insana karşı asın kesin, recm edin diyen bizzat kur'an dır bu bile başlı başına bir çelişki aslında.
Ayrıca dünyada yasak olan içki vs gibi şeyler cennette ödül olarak vaad ediliyor bunuda düşünmek lazım.
muhammedordusu 23.07.2006, 13:21 yav kızıl kilise sen var ya sen...bunları bilerek mi yapıyorsun yoksa gerçekten bir şey bilmiyorsun.bir kere kuran da asın kesin diye bir şey yok.sana açıklayayım ne var ne yok.o senin dediğin müslüman olmayanlarla savaşıldığın da onlara müslüman olun denir.yani zorla değil.eğer kabul etmezse bu sefer cizye ödeyin denir.bu da onların korunması için.(müslümanlar tarafından korunacaklar.)bunu da kabul etmezlerse o zaman savaş açılır.bunun sebebi ise ALLAHIN dinini yeryüzüne hakim kılmak için.gelelim ikinci kısma.yani içki meselesine.kuranı okusaydın görürdün ki sarhoşluk vermeyen içkiden bahsedilir.yani bildiğimiz içkilerden değil.
bak arkadaş şeriatı iyi bilseydin böyle demezdin.şeriatta ateistler toplumu inkar yönünden bir çıkmaza sürükledikleri için (tabi ki müslümanları kast ediyorum.)onlara karşı çok sert önlemler alınır. o dua etsin ki şeriat ülkesi değiliz.
sayin muhammedordusu;
forumda önce, " bak arkadas", "yav" gibi chat agizi hem yorumumuzu, hem bizi düsürür.
sayginlik icinde konusrsak; anlasamasak dahi, bu vesileyle düsüncelerimizi ortaya koymus olmaz miyiz sizce?
seriati bilseydin diyorsunuz.
14 asirdan beri seriat biliniyor da cumhuriyetten bu güne demokrasinin anlasilamadigi hic dikkatinizi cekmiyor mu?
Bakiniz, ateistler, sözünü ettiginiz seriatta yasama sansina dahi sahip degillerken, seriat istemcileri, demokrasilerde her türlü düsüncelerini ortaya koymaktadirlar.
peki seriat ülkesinde olsaydik ne olurdu?
Vinclere ve agaclara asilirdik degil mi?
Haklisiniz., bu filmi cok gördük biz.
Araplar ordulari da Türkleri islamlastirirken Buhara ve Semerkant arasindaki (nedendir bilinmez), özellikle ceviz agaclarina 40.000 asya´li samanist Türk´ü asmislardi.
Cok sert önlemlerden, ne söylemek istediginizi anliyorum.
saygilar
muhammedordusu 24.07.2006, 20:25 müslümanların şeriat kurallarını öğrenip de müslüman olan çok ehli kitap var.senin asıp kesme dediğin batıl davalarda olsa gerek.
Serkan_Devrim 24.07.2006, 21:56 bak arkadaş şeriatı iyi bilseydin böyle demezdin.şeriatta ateistler toplumu inkar yönünden bir çıkmaza sürükledikleri için (tabi ki müslümanları kast ediyorum.)onlara karşı çok sert önlemler alınır. o dua etsin ki şeriat ülkesi değiliz.şeriat siz insanların şeriatı olursa tabi ki o insan ölür. çünkü siz kuranın dediği gibi yeryüzünde bozgunculuk edenlersiniz. siz Allah'ın şeriatını anlamazsınız. kuran ateistlere münafıklardan daha çok değer verir. MRH. sayın ALİ EKBER,
MUHAMMED ORDUSU arkadaşımız KUR'AN'a göre
konuşuyor.Yani KUR'AN'ın bir harfi inkar eden kafirdir.Yani burada yargılama yoktur.Yoksa herkes inancında serbesttir.Dinde zorlamada yoktur.
Saygı ve sevgilerimle...kuran okumasam inanacaktım sana. :)madem dinde zorlama yok neden şeriat ahkamına göre kuranı inkar edeni kesiyorsunuz? yada muhammed ordusu arkadaşın dediği gibi dua etsin şeriatla yönetilmiyoruz tarzından tehditler yapıyorsunuz?
ercandost 25.07.2006, 02:29 sayin muhammedordusu;
forumda önce, " bak arkadas", "yav" gibi chat agizi hem yorumumuzu, hem bizi düsürür.
sayginlik icinde konusrsak; anlasamasak dahi, bu vesileyle düsüncelerimizi ortaya koymus olmaz miyiz sizce?
seriati bilseydin diyorsunuz.
14 asirdan beri seriat biliniyor da cumhuriyetten bu güne demokrasinin anlasilamadigi hic dikkatinizi cekmiyor mu?
Bakiniz, ateistler, sözünü ettiginiz seriatta yasama sansina dahi sahip degillerken, seriat istemcileri, demokrasilerde her türlü düsüncelerini ortaya koymaktadirlar.
peki seriat ülkesinde olsaydik ne olurdu?
Vinclere ve agaclara asilirdik degil mi?
Haklisiniz., bu filmi cok gördük biz.
Araplar ordulari da Türkleri islamlastirirken Buhara ve Semerkant arasindaki (nedendir bilinmez), özellikle ceviz agaclarina 40.000 asya´li samanist Türk´ü asmislardi.
Cok sert önlemlerden, ne söylemek istediginizi anliyorum.
saygilar
aynen dediklerinize katılıyorum sayın canugur,şeriat ozlemiyle yanıp tutusanlardan olmayı bırakalım da her türlü inancı koruyan gerçek bir demokrasi anlayışına sahip olmaya çalışalım,adam asıp kesmek insan olmanın inancın neresinde var ustelik ibret-i alem için.
öncü nesil 25.07.2006, 14:41 aynen dediklerinize katılıyorum sayın canugur,şeriat ozlemiyle yanıp tutusanlardan olmayı bırakalım da her türlü inancı koruyan gerçek bir demokrasi anlayışına sahip olmaya çalışalım,adam asıp kesmek insan olmanın inancın neresinde var ustelik ibret-i alem için.
Şeriatde her türlü inancı yaşamak serbettir.
Serkan_Devrim 25.07.2006, 20:59 Şeriatde her türlü inancı yaşamak serbettir.:11:
manifesto 25.07.2006, 21:24 ali ekber ; madem dinde zorlama yok neden şeriat ahkamına göre kuranı inkar edeni kesiyorsunuz?
? Kur'anı inkar eden yeryüzünde milyarlarca insan var kim kesilmiş bende merak ettim..haberimiz olmadan kesim işlerine mi başladılar acaba...
Söz gelmişken evet dinde zorlama yoktur..:) çok klasik de olsa durum bundan ibaret...ama dine ve dindara saygı vardır...kimse inanmıyor diye kesilmiş değil..en azından ben buna şahit olmadım...ama kur'ana ve peyganbere hakaret edenlerin başına zaman zaman kötü işler geldiği doğru...
Şeriatde her türlü inancı yaşamak serbettir.
Neresinden bulsamda iyi göstersem diye çırpınıp duruyorsunuz.
senin bu dediğin şeriat ın doğasına ters bir kere... :thumbdown
Serkan_Devrim 25.07.2006, 21:33 ? Kur'anı inkar eden yeryüzünde milyarlarca insan var kim kesilmiş bende merak ettim..haberimiz olmadan kesim işlerine mi başladılar acaba...
Söz gelmişken evet dinde zorlama yoktur..:) çok klasik de olsa durum bundan ibaret...ama dine ve dindara saygı vardır...kimse inanmıyor diye kesilmiş değil..en azından ben buna şahit olmadım...ama kur'ana ve peyganbere hakaret edenlerin başına zaman zaman kötü işler geldiği doğru...geçmişi tararsanız çok şey bulursunuz. sivas örneğinden bıkmışsınızdır ama yakın tarihimizde bile var olan bir örnek. :)
muhammedordusu 25.07.2006, 22:11 şeriat siz insanların şeriatı olursa tabi ki o insan ölür. çünkü siz kuranın dediği gibi yeryüzünde bozgunculuk edenlersiniz. siz Allah'ın şeriatını anlamazsınız. kuran ateistlere münafıklardan daha çok değer verir. kuran okumasam inanacaktım sana. :)madem dinde zorlama yok neden şeriat ahkamına göre kuranı inkar edeni kesiyorsunuz? yada muhammed ordusu arkadaşın dediği gibi dua etsin şeriatla yönetilmiyoruz tarzından tehditler yapıyorsunuz?
madem biz ALLAHIN şeriatını anlamıyoruz neden o zaman ALLAH KURANI İNSANLARA indirdi.neden şeriatının hakim olmasını istiyor bizden?
manifesto 25.07.2006, 22:35 geçmişi tararsanız çok şey bulursunuz. sivas örneğinden bıkmışsınızdır ama yakın tarihimizde bile var olan bir örnek
Sivas örneğini kabul etmeyeceğimi biliyorsun...:)
orada insanlar salt inançlarından dolayı öldürülmedi..
İnançlarından dolayı öldürülmek şöyle bir şey..
ben buna inanıyorum sen buna inanmıyorsun al ozaman seni kesiyorum...
inançlarından dolayı insanlar öldürüldü veya kesildi dememiz için böyle bir örneğe ihtiyaç var..sivas farklı bir örnek..geçmişde de yok..aksine geçmişi tararsak kilise havra ve camiinin aynı şehirde aynı sokakda yan yana yaşadığını göreceğiz...mesela suriyede ki Sultan cami..bir dönem kilise idi..pazar günleri hristiyanlar ayinlerini yaparlardı cuma günleri ise müslümanlar cuma namazlarını kılarlardı..geçmiş bu örnekler ile dolu..
ismail özcan 26.07.2006, 01:23 Kuran da çelişki yok ama uygulamada çelişki var.Her şey kuran da kiler gibi olsa ne iyi olur...en basitinden :kuran da baş kapatma yok.biliyormuydun veya biliyormuydunuz.ama gündelik hayatta bazı insanlarımıza göre olmazsa olmaz şeylerden biri.
İsmail özcan kardeşim demişsin ki Kur'an da baş kapatma yok.
Evet direkt olarak baş kapatma ayeti yok ama kadınların avret yerlerini kapatmaları emrediliyor, kollarını ayaklarını ve saçlarını hatta yüzlerinin bazı yerlerini dahi kapatmaları gerektiğini anlatıyor.
Ki bunlar Kur'an da yazmasa bile efendimiz(s.a.v) in yaşamında da hanımına ve kızlarına böyle davranmalarını istediğini bulabilirsin.
Allah kadınlardan oralarını kapatmalarını istemiştir.Ama kara çarşaf giyer kapatırsın ama sadece başörtüsü takarsın.Orası sana kalmış...
öncü nesil 26.07.2006, 13:56 Neresinden bulsamda iyi göstersem diye çırpınıp duruyorsunuz.
senin bu dediğin şeriat ın doğasına ters bir kere... :thumbdown
Söylede bizde bilelim ne imiş o aykırı olan.Kelimeleri kullanırken biraz daha seviyeli olursanız sevinirim.Zira bu insanlığın gereğidir.Saygılar....
öncü nesil 26.07.2006, 13:58 :11:
Sayın ALİ EKBER.Size bir şey soracağım.HZ. ALİ r.a. efendimizin hilafetindeki yönetim hukuku ne idi,bunu bana söylermisiniz?Saygılar......
ercandost 26.07.2006, 14:36 Şeriatde her türlü inancı yaşamak serbettir.
Peki sayın öncü nesil şeriat hükümleriyle yönetilen hangi sistemde düşünceler özgür bırakılmıştır bir tane örnek gösterirmisiniz lütfen,şeriat i kanun olarak bütün insanlara uygularsanız insanlara bırakırsanız bunu herkes kendi yorumuna göre yapmaya çalışır,şu an bazı ülkelerde görüldüğü gibi,en iyisi bütün inançlara saygı duyan ve herkesin inancını kendilerine bırakan sistemlerdir diyorum herkesin dini ve inanışları kendisini bağlar ve bunu kimse kimseye zorla uygulayamadığı gibi kendi inanış şeklini kanun olarak koyamaz,bu insanın yapısına sosyoloji ve psikolojiye ters bi durumdur,bakınız iran a insanlar gizli gizli yürütüyor orda yasak olan bir çok işlerini bunu kesinlikle engellemek mümkün değildir,nitekim Allah yanlışı doğruyu belirtmiş ve insanları inanışlarıyla serbest bırakmıştır,seçim herkesin kendisine aittir,kimsenin inandığına kimse uymak veya uygulamak zorunda değildir.
öncü nesil 26.07.2006, 15:10 Peki sayın öncü nesil şeriat hükümleriyle yönetilen hangi sistemde düşünceler özgür bırakılmıştır bir tane örnek gösterirmisiniz lütfen,şeriat i kanun olarak bütün insanlara uygularsanız insanlara bırakırsanız bunu herkes kendi yorumuna göre yapmaya çalışır,şu an bazı ülkelerde görüldüğü gibi,en iyisi bütün inançlara saygı duyan ve herkesin inancını kendilerine bırakan sistemlerdir diyorum herkesin dini ve inanışları kendisini bağlar ve bunu kimse kimseye zorla uygulayamadığı gibi kendi inanış şeklini kanun olarak koyamaz,bu insanın yapısına sosyoloji ve psikolojiye ters bi durumdur,bakınız iran a insanlar gizli gizli yürütüyor orda yasak olan bir çok işlerini bunu kesinlikle engellemek mümkün değildir,nitekim Allah yanlışı doğruyu belirtmiş ve insanları inanışlarıyla serbest bırakmıştır,seçim herkesin kendisine aittir,kimsenin inandığına kimse uymak veya uygulamak zorunda değildir.
Size bir örnek göstereyim tabiiki.
Peygamber efendimiz s.a.v.'in zamanındaki hükümler.:)
Şuanda ŞERİAT kuralları uygulanan bir ülke yoktur.Varsa siz gösterin ve,
şu ve şundan dolayı ŞERİAT kanunları işliyor deyin.Diğer sözlerinizde ne demek istediğiniz pek anlayamadım.Öz bir şekilde sorarsanız sevinirim...
Saygı ve sevgilerimle.....
Serkan_Devrim 26.07.2006, 18:00 madem biz ALLAHIN şeriatını anlamıyoruz neden o zaman ALLAH KURANI İNSANLARA indirdi.neden şeriatının hakim olmasını istiyor bizden?Allah sonradan ona şikayette bulunamayasınız diye kuranı indirdi. ona bize bir şey indirmedin, bizi uyarmadın demeyesiniz diye kuranı indirdi lakin sizin kalpleriniz mühürlü, kulaklarınıza ağırlık gözlerinizede set çelilmiş. artık anlamazsınız.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Sivas örneğini kabul etmeyeceğimi biliyorsun...
orada insanlar salt inançlarından dolayı öldürülmedi..
İnançlarından dolayı öldürülmek şöyle bir şey..
ben buna inanıyorum sen buna inanmıyorsun al ozaman seni kesiyorum...
inançlarından dolayı insanlar öldürüldü veya kesildi dememiz için böyle bir örneğe ihtiyaç var..sivas farklı bir örnek..geçmişde de yok..aksine geçmişi tararsak kilise havra ve camiinin aynı şehirde aynı sokakda yan yana yaşadığını göreceğiz...mesela suriyede ki Sultan cami..bir dönem kilise idi..pazar günleri hristiyanlar ayinlerini yaparlardı cuma günleri ise müslümanlar cuma namazlarını kılarlardı..geçmiş bu örnekler ile dolu..
sana söyleyecek şey bulamıyorum. demek geçmişte bir şey yok öylemi? bana katil olmayn bir şeriat ülkesi gösterebilirmisin? selçuklu devletinin katlettiği 17 yaş altı hariç türkmenler niye öldürüldü? Yavuz ne diye 40 bin Anadolu alevisini öldürdü? emeviler islamı ilk başta kabul etmeyen türkleri niye öldürdü? hz Ali torunları ne diye katledildi? abbasilerin katlettiği Ali soyundan insanların sayısı 300 den fazladır. Muaviye Hucrr'u ne diye öldürdü?
muhammedordusu 26.07.2006, 21:56 Allah sonradan ona şikayette bulunamayasınız diye kuranı indirdi. ona bize bir şey indirmedin, bizi uyarmadın demeyesiniz diye kuranı indirdi lakin sizin kalpleriniz mühürlü, kulaklarınıza ağırlık gözlerinizede set çelilmiş. artık anlamazsınız.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
sana söyleyecek şey bulamıyorum. demek geçmişte bir şey yok öylemi? bana katil olmayn bir şeriat ülkesi gösterebilirmisin? selçuklu devletinin katlettiği 17 yaş altı hariç türkmenler niye öldürüldü? Yavuz ne diye 40 bin Anadolu alevisini öldürdü? emeviler islamı ilk başta kabul etmeyen türkleri niye öldürdü? hz Ali torunları ne diye katledildi? abbasilerin katlettiği Ali soyundan insanların sayısı 300 den fazladır. Muaviye Hucrr'u ne diye öldürdü?
tamam arkadaşım demek bunu da söyleyecektin.demek benim kalbim mühürlü,gözlerim görmüyor hı.benim sözlerimi destekledin ama bana sonunda gayrimüslüm de dedin.öyle olsun. ben burada neiçin uğraşırken sen bana kafir damgasınıda vurdun.
ercandost 30.07.2006, 01:29 Size bir örnek göstereyim tabiiki.
Peygamber efendimiz s.a.v.'in zamanındaki hükümler.:)
Şuanda ŞERİAT kuralları uygulanan bir ülke yoktur.Varsa siz gösterin ve,
şu ve şundan dolayı ŞERİAT kanunları işliyor deyin.Diğer sözlerinizde ne demek istediğiniz pek anlayamadım.Öz bir şekilde sorarsanız sevinirim...
Saygı ve sevgilerimle.....
Benim demek istediğim şeriat sizin bahsinizde geçen Hz. Muhammed zamanındaki hükümler değil benim bahsettiğim şu an seriatle yönetilen kanunlarının şeriat kanunları olduğunu söyleyen ülkelerdir ör:suudiler iran gibi ülkeler(her ne kadar krallık ve de teokratik cumhurıyet dedikleri? rejımle yonetılselerde yonetım hukuklarının serıat oldugundan bahsederler),işte bu ülkeler kendi uygulamalarının doğru olduğunu hak olanın kendi uygulamalarındaki gibi olduğunu iddaa etselerde sizde bunun böyle olmadığı kanısındasınız yanılmıyorsam,bu da demek oluyor ki herkesin farklı bir şeriat anlayışı var,eğer dini,inancları insanların kendi iradelerine bırakmazsanız ve herkese zorrakı uygulamya kalkarsanız ve kendi inanç hukukunuzu bu inanca sahip olmayan yada daha farklı yorumlayan kimselere uygulamaya kalkarsanız(sözlerim bu tip uygulamada bulunan ve bunu destekleyenleredir)işte bu ulkelere benzemeniz kaçınılmaz olur,sözün özü tüm inançların özgürce yaşanabildiği insanların inançlarını devlet ve siyaset işlerinde kullanarak zedelemedikleri yönetim şekillerinden yanayım bir Alevi olarak ve bu asıl islamın kendi anlayışında da var olandır diyorum,bir kimse inançsızda olsa inançlıda olsa ve ne inanca inanırsa inansın kimsenin buna karışmaması gerekir inanç kişinin kendisine aittir,biz Alevilerin özünde de sevgi hoşgörü insanları din dil ırk ayırımı yapmadan insan olduğu için sevmek adaletli olmak vardır,asmak kesmek yakmak ve benzeri insanlık dışı her şeyin karşısında olmak vardır ki insan olan herkes bunun karşısındadır fakat bunlara karşı olmak bizde çok daha yoğundur,insan sevgisiyle yoğrulmuş bir inancın bireyi olarakta bundan gurur duyuyorum,umarım daha önce bahsetmiş olduğum konuyla ilgili de açıklayıcı olmuşumdur,saygı ve sevgi aynı şekilde benden de size ve tüm canlara olsun sayın öncü nesil..
Serkan_Devrim 30.07.2006, 16:45 Sayın ALİ EKBER.Size bir şey soracağım.HZ. ALİ r.a. efendimizin hilafetindeki yönetim hukuku ne idi,bunu bana söylermisiniz?Saygılar......söylersem mahçup olursun onun hilafeti boyunca yaptıklarını anlatırsam. :)
öncü nesil 31.07.2006, 12:53 söylersem mahçup olursun onun hilafeti boyunca yaptıklarını anlatırsam. :)
Mahcubiyetim HZ.ALİ r.a. 'ın hilafetinden olsun.Buyrun.....:)
öncü nesil 31.07.2006, 13:12 Benim demek istediğim şeriat sizin bahsinizde geçen Hz. Muhammed zamanındaki hükümler değil benim bahsettiğim şu an seriatle yönetilen kanunlarının şeriat kanunları olduğunu söyleyen ülkelerdir ör:suudiler iran gibi ülkeler(her ne kadar krallık ve de teokratik cumhurıyet dedikleri? rejımle yonetılselerde yonetım hukuklarının serıat oldugundan bahsederler),işte bu ülkeler kendi uygulamalarının doğru olduğunu hak olanın kendi uygulamalarındaki gibi olduğunu iddaa etselerde sizde bunun böyle olmadığı kanısındasınız yanılmıyorsam,bu da demek oluyor ki herkesin farklı bir şeriat anlayışı var,eğer dini,inancları insanların kendi iradelerine bırakmazsanız ve herkese zorrakı uygulamya kalkarsanız ve kendi inanç hukukunuzu bu inanca sahip olmayan yada daha farklı yorumlayan kimselere uygulamaya kalkarsanız(sözlerim bu tip uygulamada bulunan ve bunu destekleyenleredir)işte bu ulkelere benzemeniz kaçınılmaz olur,sözün özü tüm inançların özgürce yaşanabildiği insanların inançlarını devlet ve siyaset işlerinde kullanarak zedelemedikleri yönetim şekillerinden yanayım bir Alevi olarak ve bu asıl islamın kendi anlayışında da var olandır diyorum,bir kimse inançsızda olsa inançlıda olsa ve ne inanca inanırsa inansın kimsenin buna karışmaması gerekir inanç kişinin kendisine aittir,biz Alevilerin özünde de sevgi hoşgörü insanları din dil ırk ayırımı yapmadan insan olduğu için sevmek adaletli olmak vardır,asmak kesmek yakmak ve benzeri insanlık dışı her şeyin karşısında olmak vardır ki insan olan herkes bunun karşısındadır fakat bunlara karşı olmak bizde çok daha yoğundur,insan sevgisiyle yoğrulmuş bir inancın bireyi olarakta bundan gurur duyuyorum,umarım daha önce bahsetmiş olduğum konuyla ilgili de açıklayıcı olmuşumdur,saygı ve sevgi aynı şekilde benden de size ve tüm canlara olsun sayın öncü nesil..
S.Arabistan'daki yönetimin ŞERİAT olmadığını size şu örnekle anlatayım.Mesela geçenlerde okuduğum bir haberde suud yönetimi LÜBNAN'da emperyalist ABD'nin güdümündeki siyonist İSRAİL'in saldırılarında sorumlu HİZBULLAHI tutmuşlardı.Yani bir ülke size saldıracak,siz buna karşılık vereceksiniz ve bu bir suç olacak.Oysaki ŞER'İ hukuka göre bu böyle değildir.Cihad düşüncesi vardır.
Yani şimdi suud yönetimi gerçektende şeri yönetim olsa idi,bırakın Hizbullahı suçlamayı onlarla birlikte bu emperyalist ülkelere karşı savaşması gerekirdi.Birde şunu söylemek istiyorum,bizim iddia ettiğimiz ŞER'İ sistem PEYGAMBER EFENDİMİZ s.a.v. ve HALİFE-İ RAŞİDİN'deki sistemdir.Şu anki sözde ŞER'İ ülkeler krallıkla ve buna benzer rejimlerle yönetiliyor.Yani ŞERİAT kılıfına giriyorlar.DİNDE ZORLAMA YOKTUR.Şeriatde yönetimi hedef almaksızın herkes inancını serbestçe yaşayabilir.HZ. MUHAMMED s.a.v. yahudi ve müslümanlarla karışık halde yaşamıştır zaten.Bu alenen ortadadır.üstelik kimseyide zorla müslüman yapmamıştır.Çünkü bu ALLAH c.c.'ın sistemine aykırıdır.EVET burada çoğu zaman göremesekde ALEVİLİĞİN kökeninde sevgi, hoşgörü vs. bir çok güzellikler vardır.Çünkü ben buna bir çok kez şahid oluyorum.Mesela lisede iken ALEVİ bir arkadaşımın evine gittim ve namaz vakti geldiğinde sağolsunlar benim namaz kılmamı sağladılar.Bunlar güzel şeylerdir.
Aynı nezaketi şuan da sizden de gördüm.Bundan dolayı size teşekkürlerimi sunuyorum.ALLAH c.c. yar ve yardımcımız olsun vesselam...
Güzel açıklamışsınız öncünesil abicim:)
ercandost 02.08.2006, 01:31 Sayın öncü nesil sizinde güzel yaklaşımlarınızdan dolayı ben teşekkür ederim,zaten yazdıklarımızla ilgili düşüncelerimiz genel olarak ortak noktada bulusuyor,bununla beraber Aleviliğin özüne layık davranmayan kimselerin olması da Alevi inancının özünde güzelliklerin olmadığı yada azaldığı anlamına gelmez bu sadece kişisel yanlış bir davranış şekli olabilir kesinlikle Aleviliğe mal edilemez,tıpkı Sunni bazı kimselerin kendi inançlarının aslolan doğru olduğunu ısrarla kendinden olmayan herkese kabul ettirmek istemesi ve bunun dışında olanı karalaması ve türlü baskılar kurmasının tüm Sunnilerin bu şekilde davrandıkları ve inançlarının bu olduğu anlamına gelmeyeceği gibi,bizde insanların inanç ve fikirlerine saygı duymak çok önemlidir,hoşgörü insana sevgi ve de saygı,adalet vardır,bunu kişilerin kendisi uygular ya da uygulamaz ama Alevilikte öz olan budur,Allah kalbinde güzellik taşıyan tüm insanların yardımcısı olsun,saygı ve sevgilerimle sayın öncü nesil..
öncü nesil 02.08.2006, 13:55 Sayın öncü nesil sizinde güzel yaklaşımlarınızdan dolayı ben teşekkür ederim,zaten yazdıklarımızla ilgili düşüncelerimiz genel olarak ortak noktada bulusuyor,bununla beraber Aleviliğin özüne layık davranmayan kimselerin olması da Alevi inancının özünde güzelliklerin olmadığı yada azaldığı anlamına gelmez bu sadece kişisel yanlış bir davranış şekli olabilir kesinlikle Aleviliğe mal edilemez,tıpkı Sunni bazı kimselerin kendi inançlarının aslolan doğru olduğunu ısrarla kendinden olmayan herkese kabul ettirmek istemesi ve bunun dışında olanı karalaması ve türlü baskılar kurmasının tüm Sunnilerin bu şekilde davrandıkları ve inançlarının bu olduğu anlamına gelmeyeceği gibi,bizde insanların inanç ve fikirlerine saygı duymak çok önemlidir,hoşgörü insana sevgi ve de saygı,adalet vardır,bunu kişilerin kendisi uygular ya da uygulamaz ama Alevilikte öz olan budur,Allah kalbinde güzellik taşıyan tüm insanların yardımcısı olsun,saygı ve sevgilerimle sayın öncü nesil..
Kesinlikle sayın ERCAN DOST.Saygı ve sevgilerimle....
sumbulzadevehbi 24.08.2006, 03:50 Bu başlık altında bazı "Alevi" arkadaşlar Kuran'da çelişki olduğunu savunmuş. Evvela Kuran'daki her türlü çelişki iddiasına cevap verebileceğimi söyleyeyim. Şöyle bir şey göze çarpıyor: Bir Alevi nasıl Kuran'da çelişki olduğunu söyleyebilir? Aleviliği ayrı bir din olarak tanımlıyorsanız söyleyeceğim bir şey yok. Fakat gördüğüm kadarıyla Alevilerin çoğu Aleviği İslam içinde bir kültür/mezhep/inanç sayıyorlar. Bir yandan Alevi olduğunu söyleyip, bir yandan Kuran'ı reddedenlerin kafasının bayağı karışmış olduğunu düşünüyorum.
Din'de zorlama yoktur diye bir laf var ben buna inanmıyorum. İnanmayan insana yada farklı inancda insana karşı asın kesin, recm edin diyen bizzat kur'an dır bu bile başlı başına bir çelişki aslında.
Ayrıca dünyada yasak olan içki vs gibi şeyler cennette ödül olarak vaad ediliyor bunuda düşünmek lazım.
Bu bir inanç meselesi değil. Senin benim inancıma bağlı bir şey değil. Dinin kaynağı Kuran'dır ve açılır bakılır neyse. "Dinde zorlama yoktur" demek "dinin içinde zorlama yoktur" demektir. İfadenin manasını anlayamamışsın.
"La ikrahe fid dıni kad tebeyyener ruşdü minel ğayy* fe mey yekfür bit tağuti ve yü'mim billahi fe kadistemseke bil urvetil vüska lenfisame leha* vallahü semıun alım." Bakara / 256
Buradaki "fid din" ifadesi "dinin içinde" anlamına gelir. Dini uygulamaya çalışanlar , dinde zorlama yapmaya çalışırlarsa bu onların günahıdır. Günümüzde de yobaz Vahhabilerin devlet zoruyla namaz kıldırdıklarını görüyoruz. O zaman "aa demek ki dinde zorlama var." mı diyeceğiz? Tam tersine Kuran'a bakıp neyse onu söyleyeceğiz.
İnanmayan, farklı inançta insanı asıp kesin diye bir ifade yoktur Kuran'da. Böyle bir ifade varsa beni haksız çıkar. "Recm" diye bir şey de yoktur Kuran'da. Keçinin recimle ilgili Kuran ayetini yediği (!) söylenilen uydurma hadislerden başka recime kaynaklık edebilecek bir şey yoktur önümüzde.
Dünyada yasak olan içkinin cennette verilmesi konusunun ayrıntıları da Kuran'da açıkça belirtilmiştir, bunu artık bir polemik malzemesi haline getirmek yersizdir.
"Kaynaktan (doldurulmuş) kadehlerle çevrelerinde dolaşılır. Bembeyaz; içenlere lezzet (veren bir içki). Onda ne bir gaile vardır, ne de kendilerinden geçip, akılları çelinir. (Saffat Suresi, 45-47)"
Birçok ayette geçen "şarap" kelimesi "her türlü içecek" anlamındadır. Bildiğimiz içki anlamındaki "hamr" kelimesi de bir ayette geçer. Fakat bu "hamr"ın bildiğimiz "hamr"lardan olmadığı yukarıdaki ayette belirtilmiştir.
Lütfen Kuranıkerim'i okuyarak konuşalım. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayalım...
Neye İnanalım..Buyrun çelişki;
Maide suresi 82. ayet:
"İnsanların arasında inananların en azılı düşmanı olarak Yahudileri ve müşrikleri bulacaksın. İnananlara sevgice en yakınları da "Biz Hıristiyanız," diyenleri bulursun. Çünkü onlar arasında büyüklük taslamayan papazlar ve rahipler var."
Maide/5/51
Ey Inananlar! Yahudileri ve hiristiyanlari dost olarak benimsemeyin, onlar birbirlerinin dostudurlar.
Sizden kim onlara dost olursa o da onlardandir. Allah zulmeden kimseleri dogru yola eriştirmez.
Bu başlık altında bazı "Alevi" arkadaşlar Kuran'da çelişki olduğunu savunmuş. Evvela Kuran'daki her türlü çelişki iddiasına cevap verebileceğimi söyleyeyim. Şöyle bir şey göze çarpıyor: Bir Alevi nasıl Kuran'da çelişki olduğunu söyleyebilir? Aleviliği ayrı bir din olarak tanımlıyorsanız söyleyeceğim bir şey yok. Fakat gördüğüm kadarıyla Alevilerin çoğu Aleviği İslam içinde bir kültür/mezhep/inanç sayıyorlar. Bir yandan Alevi olduğunu söyleyip, bir yandan Kuran'ı reddedenlerin kafasının bayağı karışmış olduğunu düşünüyorum.
Peki bir Aleviden sen dahamı iyi bileceksin Aleviliğin ne olup olmadığını. Buyrun yeni bir 20 yaşında Şeyhulislamımız daha oldu. Hadi konuşalım.
Bu bir inanç meselesi değil. Senin benim inancıma bağlı bir şey değil. Dinin kaynağı Kuran'dır ve açılır bakılır neyse. "Dinde zorlama yoktur" demek "dinin içinde zorlama yoktur" demektir. İfadenin manasını anlayamamışsın.
"La ikrahe fid dıni kad tebeyyener ruşdü minel ğayy* fe mey yekfür bit tağuti ve yü'mim billahi fe kadistemseke bil urvetil vüska lenfisame leha* vallahü semıun alım." Bakara / 256
Buradaki "fid din" ifadesi "dinin içinde" anlamına gelir. Dini uygulamaya çalışanlar , dinde zorlama yapmaya çalışırlarsa bu onların günahıdır. Günümüzde de yobaz Vahhabilerin devlet zoruyla namaz kıldırdıklarını görüyoruz. O zaman "aa demek ki dinde zorlama var." mı diyeceğiz? Tam tersine Kuran'a bakıp neyse onu söyleyeceğiz.
Yani din dışındakilere zorlama vardır. Zaten yok desenizde var teblig edeceksin. Kabul etti etti etmedi Kuranda açıkca belli sonrası.
İnanmayan, farklı inançta insanı asıp kesin diye bir ifade yoktur Kuran'da.
Sen kuranın ayetlerinide inkara kalkışıyorsun birde bildiğini söylüyorsun. Daha doğrusu kopyala yapıştır yapmak bilmek anlamında değildir ya herneyse. Bu ayetler ne peki;
Maide/5/33. Allah ve peygamberiyle savasanlarin ve yeryuzunde bozgunculuga ugrasanlarin cezasi oldurulmek veya asilmak yahut capraz olarak el ve ayaklari kesilmek ya da yerlerinden surulmektir. Bu onlara dunyada bir rezilliktir. Onlara ahirette buyuk azab vardir.
Maide/5/35. Ey Inananlar! Allah'tan sakinin, O'na ulasmaya yol arayin, yolunda cihad edin ki kurtulasiniz.
Maide/5/38. Erkek hirsiz ve kadin hirsizin, yaptiklarindan oturu Allah tarafindan ibret verici bir ceza olarak, ellerini kesin. Allah Guclu'dur, Hakim'dir.
Maide/5/51. Ey Inananlar! Yahudileri ve hiristiyanlari dost olarak benimsemeyin, onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onlara dost olursa o da onlardandir. Allah zulmeden kimseleri dogru yola eristirmez.
Tevbe/9/5. Hurmetli aylar cikinca, puta tapanlari buldugunuz yerde oldurun; onlari yakalayip hapsedin; her gozetleme yerinde onlari bekleyin. Eger tevbe eder, namaz kilar ve zekat verirlerse yollarini serbest birakin. Dogrusu Allah bagislar ve merhamet eder.
Tevbe/9/29. Kitap verilenlerden, Allah'a, ahiret gunune inanmayan, Allah'in ve peygamberinin haram kildigini haram saymayan, hak dinini din edinmeyenlerle, boyunlarini bukup kendi elleriyle cizye verene kadar savasin.
Tevbe/9/41. Isteyen, istemeyen, hepiniz savasa cikin. Allah yolunda mallarinizla, canlarinizla cihat edin. Bilirseniz bu sizin cin hayirlidir.
Tevbe/9/73. Ey Peygamber! Inkarcilarla, ikiyuzlulerle savas; onlara karsi sert davran. Varacaklari yer cehennemdir, ne kotu donustur.
Tevbe/9/113. Cehennemlik olduklari anlasildiktan sonra, akraba bile olsalar, puta tapanlar icin magfiret dilemek Peygamber'e ve muminlere yarasmaz.
Tahrim/66/9. Ey Peygamber! Inkarcilarla ve ikiyuzlulerle savas; onlara karsi sert davran. Onlarin varacaklari yer cehennemdir, ne kotu donustur!...
Bakara/2/ 193. Fitne tamamen yok edilinceye ve din (kulluk) de yalnız Allah için oluncaya kadar onlarla savaşın. Şayet vazgeçerlerse zalimlerden başkasına düşmanlık ve saldırı yoktur.
Böyle bir ifade varsa beni haksız çıkar. "Recm" diye bir şey de yoktur Kuran'da. Keçinin recimle ilgili Kuran ayetini yediği (!) söylenilen uydurma hadislerden başka recime kaynaklık edebilecek bir şey yoktur önümüzde.
Dünyada yasak olan içkinin cennette verilmesi konusunun ayrıntıları da Kuran'da açıkça belirtilmiştir, bunu artık bir polemik malzemesi haline getirmek yersizdir.
"Kaynaktan (doldurulmuş) kadehlerle çevrelerinde dolaşılır. Bembeyaz; içenlere lezzet (veren bir içki). Onda ne bir gaile vardır, ne de kendilerinden geçip, akılları çelinir. (Saffat Suresi, 45-47)"
Birçok ayette geçen "şarap" kelimesi "her türlü içecek" anlamındadır. Bildiğimiz içki anlamındaki "hamr" kelimesi de bir ayette geçer. Fakat bu "hamr"ın bildiğimiz "hamr"lardan olmadığı yukarıdaki ayette belirtilmiştir.
Lütfen Kuranıkerim'i okuyarak konuşalım. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayalım...
Bu açıklamaları kurandaceliskiyoktur web sayfasından buraya aktaracağına arkadaşım kendi fikirlerini ve düşüncelerini yazsan daha iyi olur.
karataştanhasan 23.11.2006, 17:50 Allah c.c. 'ın hidayeti tüm insanlığın üzerine olsun.Ateist sitelerde kur'an'da çelişki olduğuna dair bir takım yazılar okuduk.Bu topicdede bu yanlışı düzeltmeye çalışacağız.ilgiyle okuyacağınızı düşünüyorum.
saygılar dostlar...
Cennette içki olacak mı?
Bu iddianın temel sebebi içki ve içecek kelimelerinin Arapça karşılığı ile Türkçe karşılığının karıştırılmasıdır. Bu karışıklılıkla orijinal metinde olmayan ifadeler sanki Kuran’da varmış gibi zannedilmektedir. İlk başta bu konuyla ilgili olan ayetlere bakalım.
Bu ayette çevrilen “şaraptan ırmaklar” kelimesinden yola çıkarak şarabın bir içecek olarak cennette olduğu ve dolayısıyla övüldüğü iddia edilmektedir. Fakat bu ayette geçen kelimenin karşılığı ve bunun anlamına bakıldığında hatanın nerede yapıldığı anlaşılacaktır.
Ayetin orijinalinde de “şarap” kelimesi geçer ve Türkçe’ye direkt olarak “şarap” diye tercüme edilir. Fakat Arapça’daki “şarap” kelimesinin karşılığı ile Türkçe’deki “şarap” kelimesinin karşılığı aynı değildir. “Şarap” kelimesi Arapça “içmek” anlamına “şerebe” fiilinden türer. Şarap içilecek olan her şeydir. Fakat bu kelime Arapça’dan Türkçe’ye geçerken anlam kaymasına uğramış ve “içki” anlamında “şarap” olarak anlamlandırılmıştır.
Kuran’da ise “şarap” ve “alkollü diğer içecekler” için “Hımır” kelimesi kullanılmaktadır. Kur’an’da da “alkollü içecek” (Türkçe’deki şarap) anlamında bu kelime kullanılmaktadır.
Ey iman edenler, içki (Hımır), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytanın işlerinden olan pisliklerdir. Öyleyse bun(lar)dan kaçının; umulur ki kurtuluşa erersiniz. Gerçekten şeytan, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi, Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi? (Maide Suresi, 90-91)
Ayrıca Allah Kur’an’da cennet içeceğinin sarhoşluk vermediğini başka bir ayette ayrıca şöyle ifade etmektedir.
Dolayısıyla iki dil arasındaki bu anlam karmaşasından faydalanılarak bu eleştiriler yapılmaktadır. Oysa ayette geçen kelimelerin gerçek anlamları bulunup, kelimeler buna göre düşünülürse sonuçta ortada bir çelişki olmadığı görülür.
kuranın kendisi başlı başına bir çelişkidir.küçük yaşdaki bir kız çocuğuyla evlenen ve savaşta ölen askerlerin kadınlarını haremine alan adama, peygamber diyip tapanlara yazıklar olsun.bunları bize söyleyenler din kültürü hocalarıdır.kaynak onlardır.son olarak ALEVİLİK BİR YAŞAM FELSEFESİDİR...BİR DİN DEĞİLDİR.
Bu başlık altında bazı "Alevi" arkadaşlar Kuran'da çelişki olduğunu savunmuş. Evvela Kuran'daki her türlü çelişki iddiasına cevap verebileceğimi söyleyeyim. Şöyle bir şey göze çarpıyor: Bir Alevi nasıl Kuran'da çelişki olduğunu söyleyebilir? Aleviliği ayrı bir din olarak tanımlıyorsanız söyleyeceğim bir şey yok. Fakat gördüğüm kadarıyla Alevilerin çoğu Aleviği İslam içinde bir kültür/mezhep/inanç sayıyorlar. Bir yandan Alevi olduğunu söyleyip, bir yandan Kuran'ı reddedenlerin kafasının bayağı karışmış olduğunu düşünüyorum.
İnanmayan, farklı inançta insanı asıp kesin diye bir ifade yoktur Kuran'da. Böyle bir ifade varsa beni haksız çıkar. "Recm" diye bir şey de yoktur Kuran'da. Keçinin recimle ilgili Kuran ayetini yediği (!) söylenilen uydurma hadislerden başka recime kaynaklık edebilecek bir şey yoktur önümüzde.
Ben sana cevap yazacaktım ama Halil abi benden önce davranıp gerekli açıklamları yapmış. Kur'an dan örnekler vermiş o ayetleri incelersen seninde bu çelişkiyi görmen imkansız değil...
|
|