Orijinalini görmek için tıklayınız : Memleketin Durumu, Provokasyonlar, Linçler, Aleviler

Ceyhun
08.09.2005, 00:09
Merhaba,

Biliyorsunuz son günlerde memleket ahıra döndü resmen. Tutan tuttuğuna saldırıyor linç ediyor vs. Şimdi bu linç hadisesi Trabzon'da başladı. Ama çok farklı bir hal aldı. Trabzon'daki insani bir olaydı. Neden? Çünkü orada hedef bildiri dağıtmak isteyen 5 tane gençti. "PKK'lılar bayrak yaktılar" diye bir dedikodu yayılarak yapılan açık bir komploydu. Orada insani bir boyut vardı. Çünkü saldırıya uğrayanlar PKK'lı değildi ve olay fazla büyümedi. Zaten 5 gencin tipinden, Kürt bile olmadıkları belliydi. Gençler, sarışındı. TAYAD, bildiğim kadarıyla seksenli yılların ortasında kurulmuş ve yasadışı bir sol örgütle adı sık sık beraber anılan bir dernek. Zan altında bırakmak ve hüküm vermek istemem ama ben duyduklarımı aktarıyorum. Herneyse. "PKK'lı" diye kitle gaza getirilip bir çatışma ortamı yaratılmak istendi ama ortadaki sis kalkınca konu bir iki olumsuz olay sonrasında kapandı.

Bugünlerde yaşadığımız olaylar ise çok daha kaygı verici. Çünkü bu sefer ortada sis ve bir anlık gaza gelme olayı yok. Adresler belli. Karşıdakiler gerçekten PKK'lı veya PKK ekseninde hareket eden gruplar. Yani Trabzon'daki gibi bir hedef şaşırma, bir anlık provokasyon olayları falan değil bunlar. Saldıran kimler? Ülkücü veya benzerleri ve onların peşine takılmış cahil bir takım halk. Yani adresler belli. Adreslerin belli olması ne demek? Çatışmanın devam edebileceği demek. Yani kim kime saldıracağını biliyor ise çatışma devam edecek demektir. Şimdi birileri Türk bayrağı sallayan vatandaşı linç etmek istiyor. Birileri şehirden geçen otobüsleri taşlamaya, içindekileri öldürmeye falan çalışıyor. E ne oluyor? Biri saldırdıkça öbürünün ardındaki kitle daha da korkuyor ve sonuç olarak daha da saldırganlaşıyor. Korkan bir insan kendisi gibi insanları bulduğu ve kendini güçlü hissettiği zaman korkusu ölçüsünde saldırgan bir yaratığa dönüşür. Bu da gördüğüm kadarıyla bir paradoksa dönüşüyor.

İlk önce olayın buraya gelişini incelemek lazım. Birinci sebep zaten belli. PKK ve Türk faşisti grupların böyle bir ortamı her zaman kolladıklarını biliyoruz. Bunların kanla beslendiklerini tarihimiz anlatıyor zaten bize. Ama özellikle bu safhaya gelmesinin ardındaki neden Trabzon'da yatıyor. Trabzon'daki hadisenin ertesinde özellikle iktidar sorumlularının ve CHP'nin yaptığı açıklamaları hatırlayın. Vatandaşı sağduyuya davet ediyorlardı. Trabzon'un solcu (!) belediye başkanı TAYAD'lılara "Bildiri dağıtacak başka yer bulamadınız mı?" diyordu. Sonuç olarak linç girişimi şöyle veya böyle masum hale getiriliyordu. E bundan birkaç ay sonra da lincin meşrulaşması ve gelenekleşmesi kaçınılmaz hale geldi. Üstelik bu sefer bir galeyan ve adres şaşırma da söz konusu değildi. Bir kere provokatörler ve vahşiler bu cesareti bulunca bu olay gittikçe yaygınlaştı ve sıradanlaştı. Hatta burada bile "kurşun sıkmaktan", "küllerini havaya savurmaktan" bahseden kışkırtıcı mesajlar okuduk (bahsedenin ister istemez forum adına sorumluluk taşıdığını unutmak istiyorum).

Şimdi bu gidişatın sakıncası nedir? Bazılarınız diyebilir: "PKK ve faşolar kırsınlar birbirlerini." Aslında özünde tabi çok olumsuz bir durum değil bu düşündüğünüz. Olaya kısa vadeli ve biraz da pragmatist yaklaşırsak gayet olumlu gibi gözükebilir. Ama uzun vadede yaklaşırsak bu olayın memleketi bir kargaşaya düşüreceği, ülkemizi zayıf düşüreceği ve halkımıza zarar vereceğini ve hatta bir iç savaşa dönüşebileceğini görmek için müneccim olmaya gerek yok. Ve hatta bu olayın bizimle hiçbir alakası olmamasına rağmen bizi çok etkileyici kesindir. (Bu aşamada insani duyarlılığı bir kenara bırakıp pragmatist yaklaşıyorum ama bu böyle düşündüğümü göstermez. Zaten kendi çerçevemizden bakınca da bu gidişin tehlikeli olduğu ortaya çıkıyor.) Dolaylı olarak memleketin kötü bir durumda olmasından biz de etkileneceğiz. Ayrıca dolaysız olarak bu çatışmanın içine heran biz Aleviler de çekilebiliriz. Şimdi zaten bütün Kürtleri hedef alan Türk Irkçı gruplarının PKK'yla en ufak bağı olmayan Kürt Alevisi dostlarımız da hedefi olabilir. Bir adada Kürt işyerlerinin saldırıya uğradığı ve Kürtlerin adayı boşalttığını duymuştuk. Bu yayılırsa Kürt-Alevi dostlarımız için sıkıntılı günler oluşturur.

Gelelim benim de içinde bulunduğum Türk-Alevi halka. Birinci olay, geçen bu PKK'lıların azdıklarında Gazi Mahallesi'nde ortalığı karıştırdılar. Ercan Abi'nin endişe ettiği ve benim pek ciddiye almadığım cemevi mevzuu gazeteler yansıdı. Mahalledeki arkadaşlardan duyduğum kadarıyla sadece merkeziliğinden dolayı cemevi önünde toplanma gibi bir durum sözkonusuymuş. Cemeviyle ilgili birşey yokmuş. Ama sonuçta gazeteler bunu cemevi olarak yansıttı. Öyle veya böyle Gazi Mahallesi hedef olarak yansıdı. Bu örnek PKK'lıların eseri. İkinci örnek ise Alevilere ezelden düşman faşistlerin kendi art niyetleri. Bugün haber grubunda elemanın biri "Ümraniye istiklal Mah. oturuyorum. Şimdi M.Kemal mah. Eski 1 mayıs Mah.)Yönüne 4 otobüs dolusu polis geçti. Orasıda Potansiyel hain dolu.."¹ diye bir Alevi mahallesi olan Mustafa Kemal (1 Mayıs diye de bilinir) Mahallesi'ni hedef gösteriyordu. Faşoların tahminimce bu tür Alevi gecekondu mahallelerini hedef göstermesi yayılacaktır.

Şimdi çözümlere gelelim ve bir beyin beyin jimnastiği yapalım.

Öncelikle Alevilere vurulabilecek damgaları ortadan kaldırmak için yapılabilecek olanlar nelerdir? Yani örneğin PKK'nın Gazi Mahallesi'ni hedef göstermesini nasıl engelleyebiliriz?

İkinci olarak Türk Aleviler olarak (buradaki Kürt Alevi arkadaşlarımızı dışarıda bırakıyorum) masum olduğunu bildiğimiz Kürtlere (fikirlerinizi almak için ikiye de ayırabilir bunları, Alevi olanlar ve olmayanlar diye.) yapılan saldırılar karşısında ne gibi bir takınmalıyız?

Üçüncü olarak şöyle veya böyle Alevi mahalleleri hedef haline gelirse ne yaparız? Sizce Aleviler (Alevi kimliği odaklı) bu çatışmanın içine sürüklenir mi?

Dördüncü madde de işi şu bencil ve pragmatist bakıştan kurtaralım. Ülkemizin sürüklendiği bu kaos ortamında bizim gibi aydın ve demokrat insanlar ne yapmalı? Ülkemizde yeniden hukukun işlemesi ve acı olayların engellenmesi için neler yapabiliriz?

Memleket sorunlarını tartışalım ve bu ülkenin aydınlık ve ilerici insanları olarak ortak bir çözüm arayalım.

NOT: ¹ işaretiyle işaretlenmiş alıntı ANET haber grubundan yapılmıştır. news.anet.net.tr adresinin SON_DAKİKA grubunda "ÖCALAN'A DESTEK İÇİN GELEN GRUP BOZÜYÜK'TE TAŞLANDI: 2 ÖLÜ" başlığına verilen 4.cevap kopyala/yapıştır yapılmıştır.

gulizar
08.09.2005, 00:30
bir olay bir yerde basladimi ,müthis bir propaganda ile ates gibi ilerliyor,Türk kanallardan takip ediyorum,durum cok kötü ne yapabilirizki,medya'da sagolsun 1 se bin ediyor,daha cok kiskirtiyorlar,birisi bir idia ile geliyor,ötekiler birsey anlamadan pesinden son süratla gidiyor,bu durumda azinlik gösterilenlen(bizler) degiliz ama,Kürt/alevi hedef oluyoruz (ülkücülere)
bir korktugumda,alevilerinde bu ülkücülere sempati duymasi (hani Vatan bölünüyor davasina)bende ürküyorum bu durumda!!!!vallah.

Ceyhun
08.09.2005, 00:37
bir olay bir yerde basladimi ,müthis bir propaganda ile ates gibi ilerliyor,Türk kanallardan takip ediyorum,durum cok kötü ne yapabilirizki,medya'da sagolsun 1 se bin ediyor,daha cok kiskirtiyorlar,birisi bir idia ile geliyor,ötekiler birsey anlamadan pesinden son süratla gidiyor,bu durumda azinlik gösterilenlen(bizler) degiliz ama,Kürt/alevi hedef oluyoruz (ülkücülere)
bir korktugumda,alevilerinde bu ülkücülere sempati duymasi (hani Vatan bölünüyor davasina)bende ürküyorum bu durumda!!!!vallah.

Medyanın bu işlerde rolü yadsınamaz tabi. Baştan beri olayı en çok onlar kaşıyor.

O ülkücü vs tayfaya sempati duyan Alevileri ise geçin. Onlar ciddiye alınmaya bile değmez. Bence bu tür faşist propogandalardan en az Aleviler etkilenir. Çünkü toplumumuzun en ilerici en aydın kesimlerinden biriyiz kanımca.

Benim Kürt-Alevi dostlarıma önerim, Kürt forumlarında PKK'nın ırkçı politikalarına karşı tepki vermeleri. Kürt dostlarımız arasında ırkçı, Kürtçü propogandaya karşılık Dersimli vb Alevi dostlarımızın önemli rol oynayabileceğine inanıyorum. Biz Türk-Alevilere düşen görev ise ırkçı/faşist kışkırtmlara karşı aynı tepkiyi ortaya koyabilmektir. Biz Aleviler olarak dışımızda kalan halkımıza sorunlarımızı kardeşçe ve dostça çözebileceğimizi gösterebileceğimize inanıyorum. Bunun için Kürt ve Türk ırkçılarının şu an oldukça genişleyen propoganda alanlarını daraltmamamız gerektiğine inanıyorum. Bence herkes kendi kapısının önünü temizlesin. Kürt-Aleviler PKK ırkçılığına biz de Türk ırkçılığına karşı ses olalım.

gulizar
08.09.2005, 01:12
dogrusun günal,
burda yasiyorum ama aklim hep vatanimda,cok ürküyorum belirttigim gibi,senin kadar optimistce düsünemiyorum, o irkcilari Tv de bile görünce ürküyorum, ordaki insanlarin durumunu düsünüyorum,nasil bir kötü durumda olabileceklerini bile düsünmek istemiyorum,sadece korkunc!!

gecenlerde bir yazi okudum, azeri bir sair'e ayitmis böyleydi.

it görirem,kurt görirem korkmirem
harda bir müsülman görirem korkirem

bende hem o müsülmandan hemde kurtculardan gorkirem!!

umarim herkes duyarli olur, tabiki kardesce icimizde cözüle bilirdi fazla yaygara yapmadan,ama sanki gec kalindi gibi.

Ceyhun
08.09.2005, 01:28
dogrusun günal,
burda yasiyorum ama aklim hep vatanimda,cok ürüyorum belirttigim gibi,senin kadar optimistce düsünemiyorum, o ikcilari Tv de bile görünce ürküyorum, ordaki insanlarin durumunu düsünüyorum,nasil bir kötü durumda olabileceklerini bile düsünmek istemiyorum,sadece korkunc!!

Mesele optimist olmak meselesi değil aslında. Böyle olmak zorunda olduğumuz için oluyoruz. Yoksa biz hergün içindeyiz bu işin. Gerçekçi ve cesurca hareket etmek zorundayız. Bugün Avcılar Meydan'da bir kalabalık gördüm. Yanlarında belediyenin güvenlik görevlileri onları sakinleştirmeye uğraşıyordu. Biraz ilerleyince 3-4 tane elinde Evrensel olan ve onları satmaya çalışan genç belirdi ileriden. Ve o tedirginliği yaşadım o anda. Tabi koşarak arkadaşların yanına gittim. "N'oluyo burada? Bu kalabalık ne? Sizinle mi ilgili?" dedim. O sırada agresif ve saldırgan bir tavır takınıyorsun. Tabi Evrensel satanlar benim böyle bir hareketime şaşırıp tedirgin oldular. "Sen kimsin? Sivil polis misin?" falan gibisinden tepki gösterdiler. Sonra açıklama yaptım. Anlaştık. Olayın onlarla ilgili olmadığını öğrendim. Ben de dahil olmak üzere insanlar diken üstünde burada. Bildiğiniz gibi vahşet vahşeti doğuruyor. Bugün düşündüm. Ben de dahil olmak üzere bütün toplum bir saldırganlık ve şiddet kullanmaya hazır halde bekliyoruz. Bu durum beni endişelendirdiği için açtım bu konuya da. Senin de dediğin gibi olay din ve ırk sömürüsüne dönünce tehlikeli bir hal alıyor. Gerçi ben bu noktada Evrensel satan, yani DEHAP'la seçim ittifakı yapan EMEP'e de, kızıyorum ama o anda gözümün önünde Trabzon'daki binlerce azgının arasında kalmış ve birbirine sarılmış solcu gençleri gördüm ve bir tedirginlik hissettim. O anda akıl ve mantık gidiyor, duygusal bir sahip çıkma güdüsü ve öfke beliriyor insanın içinde. Buradan hareketle olayın bir Kürt-Türk ırkçısı çatışmasını aşacağı kanısı kafama iyice yerleşti. Her an, herkes bu çatışmanın içine sürüklenebilir.

izmirksk
08.09.2005, 11:15
evet biz aleviler çok dikkatli olmalıyız.aslında tüm toplum dikkatli olmalı ama nerede bir şey olsa biz alevilerin üzerine atılıyor.
çok şükür ki aleviler ne kürt miliyetçisidir ne de türk milliyetçisidir.
fakat alevilerin ekseriyetle türk olması ülkücüler tarafından kendilerine çekme malzemesi olarak kullanlıyor ama ülkücülere yaklaşan aleviler çıksada, kendi toplumlarından dışlanırlar.
benim dilememle olacak bir şey değil ama olayların millete ve memlekete zeval vermeden bitmesini diliyorum.

hasan1
08.09.2005, 12:17
slm zaten tarih boyunca bu böyledir türk miliyetciligini yapanlar gercek türkler deyil
sagdan soldan gelenler mhp icinde cok sayida az türk vardir gerisi bir kismi kürt
kökenli bir kismi rusyadan gelen türkmenler bir kismida aleviler bulunuyor kismende
olsa

gulizar
08.09.2005, 20:28
evet haklisin günal

öyle olmuslarki,oturup konusulmaz haldeler insanlar,kimse kimseyi dinlemiyor ,anlamak istemiyor,duymak istemiyorlar o yüzdende, irkcilara faydasi olsa burdan seslenirdim
gücüm neye yetiyorsa.
yanliz insanliktan yanayim,Kimsenin kani tökülmesin, Kardes kardesin canini yakmasin!!!Toprak icin.
Zaten vademizle ölürsek bol bol doyacagiz Topraga,yeter artik!!!!elimiz varsa vurmaya degil el vermeye birlik olmaya calisalim,yoksa bizede kalmiyacak,akillica insanca cözülsün.!!!!

hasan1
09.09.2005, 13:08
evet yazilarinizi okudum insanlar isiz gücsüz evine bir parca ekmek götürmeye calisiyorlar ortalik haliyle karisacak günden güne akili olup kimsenin isine karismayacaksin yoksa bedeli agirdir karisanlar insanlik icin bedelini ödediler
simdi ne oldu herkes isine bakiyor yüregi yananlar anlar

izmirksk
09.09.2005, 13:29
beni en çok üzende bu tip olaylardan kimi siyasetçilerin oy çıkarmaya çalışması.
kargaşadan (tabi bu hep böyle idi oda ayrı) menfaat bekleyen liderler var.ve biz geleceğimizi bunlara emanet diyoruz.

Ceyhun
11.09.2005, 11:20
fakat alevilerin ekseriyetle türk olması ülkücüler tarafından kendilerine çekme malzemesi olarak kullanlıyor ama ülkücülere yaklaşan aleviler çıksada, kendi toplumlarından dışlanırlar.

Evet. Bizim köyde bir kişi varmış böyle. 80 öncesinde, birçok Alevi köyünden olduğu gibi bizim köyümüzden de çokca devrimci çıktığı, köyün de sol bir rüzgara kapıldığı dönemler. Şimdi burada bizim köylüler de olduğu için isim vermek doğru değil. O sıralarda benim de akrabam sayılan ve Ankara'da ikamet eden bir zat MHP'nin önemli adamlarından biri haline gelmiş. Hatta Türkeş'e yazdığı şiirler bile bulunuyor. Şuan yaşamayan bu kişi için, "köye geldiğinde onun için üzülürdüm" demişti bir büyüğümüz. "Selam verirdi, selamı alınmazdı. Köyde kimse onunla konuşmazdı." diye bahsediyor. Hatta birkaç kez köyün heyecanlı gençleri bunu dövmek falan istemiş ama büyükler tarafından engellenmişler.

Bir de benim anım var. Okuduğum lise faşistlerin kalabalık olduğu biryerdi. Alevi mahallesinden gelenler ile ocaklardan gelen tayfalar arasında hep kavga çıkardı. Bir kavga olduğunda biz okul içinden en fazla 40-50 kişi toplayabilirdik. Faşistlerin topladıkları ise yüzlerle ifade edilirdi. Genelde tek kurtuluşumuz okul dışından gelecek yardımlar olurdu. Bu sırada faşistlerin arasında dolaşan bir tanesinin Alevi olduğunu ve bizim mahallede oturduğunu öğrendik. Adamla yıllarca aynı mahallede oturduk. Mahallede bir tane arkadaşı vardı. O da bir caminin imamının oğluydu. Hiç bizim o taraflarda takılmazdı, gezmezdi, kimse onunla konuşmazdı. Birkaç kez lisede arkadaşlarımız iyi bir dayak yemişse bunu mahallede sıkıştıranlar da olmuştu. Ama zaten bu o kavgalara karışmazdı. O yüzden pek de rahatsız edilmiyordu.

salman
18.09.2005, 14:46
arkdaşlar provakasyon hiç iyi bir şey değil yani en azından ben insanları ayırmam benim için kürtde bir alevide çeçende türkde zaten okulda bu ırklardan çok samimi olduğum arkdaşlarım var bunlar iyi şeyler değil biraz daha dikkatlı olalım ama bir programda izledim dünyadaki tek kutupluluk sona eriyor diye işte bu benim için iyi bir olay artık zamanla hak ile batıl bir birinden ayrılıyor bu iyi birşey ama provakasyonlara karşı olduğumu belirteyin sizde lütfen kimseye karşı ön yargılı davranmayın

omer
07.03.2006, 09:50
dostum tamamen katılıyorum sana bu ülkede alevilere karşı o kadar çok provakasyon yapılıyorki bunu hergün görebiliyorum.
benim dikkatimi çeken alevi arkadaşların çoğu yurt dışında yaşamak zorunda kalıyor kimlikleri nedeniyle neden türkiyede değilde bu ülkeyi bu şekle kim yada kimler getirdi bunun hesabını sormamız lazım değilmi bu ülke herkeze yeter bence mezhep olarak nedenkardeşçe yaşamak varken bu kıyım neden kardeşi kardeşe kırdırmak nedendir bunu hala anlamış değilim.
bence bunun nedeni kardeşliğimizi çekmeyen dış ülkeler bu ülkeyi ancak bu şekilde parçalarlar başka şekilde kimsenin gücü yetemiyeceğini herkez biliyor

bütün devrimci dileklerimle hoşça kalın dostça kalın

kirshof
21.03.2006, 17:14
Bende anlamıyorum.Bazı insanlara ırkçı faşist diyorsunuz.Sonra kavga ediyorduk diyorsunuz.Trabzon'u diyorsunuz ama oradaki insanların orada ne amaçla bulunduğunu hiçbiriniz sormuyorsunuz.Şunu bilmelisinizki bugün Trabzon üzerinde çok oyunlar oynanmaktadır.Bunlardan biri Yunanlılar tarafından onların Rum olduğu ve burada bir Rum devleti kurulmasını istemeleri.
Diğeri buradaki insanların memleketini çok sevmeleri dinini çok sevmeleri(büyük çoğunluğu sünni).Şunu belirteyimki eğer Türkiye'de gerçekten bazı şeyleri yapmak istiyorsan ilk önce Karadenizlileri ülkesine düşman edeceksin.Çünkü onlar devleti için gözünü kırpmadan kendini ateşe atar.bunu bilen mihraklarda buraları kaşımaya çalışıyorlar.Bunun için yorum yaparken buradaki halkın ruh halini bilip ona göre yorum yapalım.Oysa devletten en az desteği alan kesim karadeniz bölgesidir.Daha yeni çift şerit yol yapılmaktadır.Aklı selim her insan bilirki iki şeritli yol bizim mahallede bile var.Oysa buraları geri bırakmak için herşey yapılmakta ama Karadeniz insanı bunlara sabretmekte nüfusunun %70 ini gurbete yollamak zorunda kalmakta ama hiç bir zaman vatanına ihanet etmemektedir.
Bu ülkede ilk isyan etmesi gereken yer Karadeniz bölgesidir.Çünkü yatırım almamaktadır.Sade kendi topraklarıyla geçinmeye kendi imkanlarını kullanmaya çalışmaktadır.Oysa mevki olarak Liman ticareti yapmaya çok uygundur.Zaten Amerika bile Irak savaşına girmeden buralardan bir liman istemiştir.
Oysa nüfusu Marmara 'dan sonra km ye en fazla insan düşen bölgesidir.Yani topraklarıda artık kendisini bakamamaktadır.Onun için bu bölgeyi kaşımaya çalışılmaktadır.
BİZ İSYAN ETMEYİZ!
Vatan,millet,bayrak sağolsun.