Orijinalini görmek için tıklayınız : ah şu batıl inançlar

izmirksk
09.09.2005, 14:27
hepimizin hayatında olmuştur sanırım.
bunu islam başlığı altınsa açmamın sebebi benim başıma gelenler hep islama mal edildi.
mesela cuma akşamları tırnaklarımızı kesemezdik günah diye.hiç bir dayanağı yoktu ama öyle söylenmişti.
yada o sokakta kara kedi uğursuzluk getirir diye az mı kara kedileri taşlamıştık.önümüzdeki kara kedileri taşlamazsak o sokaktan geçemezdik içimiz huzursuzluk kaplardı.
evde kalan kızların evliya türbelerine gitmesi, yada ağaçlara çaput ,bez bağlaması.

bir keresinde televizyonda bir köyde davul çalınmasının uğursuzluk getirdiğine inanılan bir haberle karşılaşmıştım.o köydekiler davul çalanın evine bile varamadan öleceğine inaıyorlardı.belliki tesadüf eseri öyle şeyler olmuştu.birisi gitti davulu çaldı ve sonuç:yıllar geçti o kişi hala sağ

şimdi gerek benim başıma gelenler gerekse dışarıdan izlediğim ve gözlemlediğim bu olaylar komik geliyor.

çocuklarımıza ,kardeşlerimize dünyanın nesnel yasalara göre kurulu olduğunu öğretmeliyiz.metafiziksel olaylar olsada bunların sayısı çok az ve bunlarda akıllla çatıştığında terk edilmeli yada fazla bel bağlanmamalı

zerdekes
18.11.2005, 04:07
batıl inanclar ve batıl olmayan inanclar arasında nasıl bir iliski var sizce?
yani bir inanc nasıl olursa batıl olur?

onurtt
18.11.2005, 11:44
Eski Beşiktaşlı Metin Tekin hep sahaya çıkarken sol ayağını basarmış önce çime, ben haftada arkadaş arası ortalama 2 halısaha maçı yapıyorum küçüklükten beri belki ona bir sevgi ben de hala sahaya ilk sol ayağımı basarak çıkarım, mantıksız bir şey Metin neden böyle yapardı bilmiyorum belki şans getirsin diye ben de sol ayağımla çıkıyorum faydası olmadı şuana kadar amatör kaldık bir adım da ileri gidemedik ama olsun işte ne bileyim sol ayakla çıkıyorum...

tunc2
18.11.2005, 12:39
Eski Beşiktaşlı Metin Tekin hep sahaya çıkarken sol ayağını basarmış önce çime, ben haftada arkadaş arası ortalama 2 halısaha maçı yapıyorum küçüklükten beri belki ona bir sevgi ben de hala sahaya ilk sol ayağımı basarak çıkarım, mantıksız bir şey Metin neden böyle yapardı bilmiyorum belki şans getirsin diye ben de sol ayağımla çıkıyorum faydası olmadı şuana kadar amatör kaldık bir adım da ileri gidemedik ama olsun işte ne bileyim sol ayakla çıkıyorum...

dostum birde bu hafta sag ayagini pene belkide profosyenel olursun

onurtt
18.11.2005, 12:50
dostum birde bu hafta sag ayagini pene belkide profosyenel olursun

Denerim de yaş çoktan geçti profosyonellik için...

eerkan82
18.11.2005, 13:27
mrb izmirksk arkadaşım,
anlatığın konunun hepsine katılmıyorum,örneğin ağaçlara bez bağlanması vb. gibi. bence insanlar içindeki ihtikatle bunu yapıyorsa eğer, bence inanmak gerekir.
size bizzat benim yaşadığım bir olayı anlatayım;
bizim köyde ESE BABA türbesi var ve o türbenin bahçesinde çok büyük ve yaşlı bir pelit ağacı var bizler oraya gidip ufak bir rahatsızlığımız olduğunda o ağaçdan küçük bir parça kırarız ama o parça ağacın üzerinde kalır ve o kırılan parça kurumaya başladığı zaman rahatsızlığın ii olmaya başlar.
benim ilimde iki tane siğil çıkmıştı ve bende oradan bir parça kopardım ve elimdeki siğil iyileşti.bunun gibi bir sürü olay.

saygılarımla....

izmirksk
21.11.2005, 22:57
mrb izmirksk arkadaşım,
anlatığın konunun hepsine katılmıyorum,örneğin ağaçlara bez bağlanması vb. gibi. bence insanlar içindeki ihtikatle bunu yapıyorsa eğer, bence inanmak gerekir.
size bizzat benim yaşadığım bir olayı anlatayım;
bizim köyde ESE BABA türbesi var ve o türbenin bahçesinde çok büyük ve yaşlı bir pelit ağacı var bizler oraya gidip ufak bir rahatsızlığımız olduğunda o ağaçdan küçük bir parça kırarız ama o parça ağacın üzerinde kalır ve o kırılan parça kurumaya başladığı zaman rahatsızlığın ii olmaya başlar.
benim ilimde iki tane siğil çıkmıştı ve bende oradan bir parça kopardım ve elimdeki siğil iyileşti.bunun gibi bir sürü olay.

saygılarımla....
dostum yapma ya
biz insanları akla, mantığa çekmeye çalışırken, sen rahata,tembelliğe ve dipsiz bir kuyuya çekiyorsun
üstelik ayakları yere basmayan bir kör inanca

eerkan82
22.11.2005, 14:55
dostum yapma ya
biz insanları akla, mantığa çekmeye çalışırken, sen rahata,tembelliğe ve dipsiz bir kuyuya çekiyorsun
üstelik ayakları yere basmayan bir kör inanca

dostum;elbetteki bende insanların bilimden,ilimden sapmalarına karşıyım ama şuda bir gerçektir bizim alevi dostlarımızın içinde her zaman bu inançlar yer almıştır.
ben burada bu başımdan geçen ufak olayı anlatırken kesinlikle insanları yanıltıcı veya sözlerimde hiçbir ikna edici bir cümle kullanmadım.
biz aleviler,Hacı Bektaşı Veli'ye veya diğer evliyalara gittiğimizde nazırda(adak) bulunuruz ama bunu gerçekten içimizdeki inancımızla,ihtikatimizle yaparız,buda insanların ilimden ayrıldıkları,tembelliğe ve dipsiz bir kuyuya gidiyorlar anlamında değildir,insanların inançlarıdır.
elbetteki bende insanların ilim irfan öğrenmelerinden,okuyup araştırmalarından yanayım ama dedimya inançlarımız.

İLİMDEN GİDİLMEYEN YOLUN SONU KARANLIKTIR.

HACI BEKTAŞI VELİ

saygılar.....