Orijinalini görmek için tıklayınız : Diyarbakırda Cemevi açılıyor......

gülsün
02.07.2006, 12:01
diyarbakır da cem evi açılıyor şimdi kuruluş aşamasında inşallah seneye bu zamanlar cem evi faaaliyette olacak diyarbakır yedi köyler de yaşayan insanlar ibadetlerini yapacak en çok istedigim buydu cem evinin açılması o kadar şafinin arasında :) herkes duysun diyarbakırda cem evi açılıyor
ALLAH A şükürler olsun

Azrail
02.07.2006, 18:46
diyarbakır da cem evi açılıyor şimdi kuruluş aşamasında inşallah seneye bu zamanlar cem evi faaaliyette olacak diyarbakır yedi köyler de yaşayan insanlar ibadetlerini yapacak en çok istedigim buydu cem evinin açılması o kadar şafinin arasında :) herkes duysun diyarbakırda cem evi açılıyor
ALLAH A şükürler olsungüzel bir haber tesekkürler can

pirimunzur
02.07.2006, 18:55
ALLAH A şükürler olsun
evet bu gercekten güzel bir haber.ama benim aklima oradaki insanlarin bir yanliş yapmasi ihtimali geliyor .yobazlar cok orada inşallah oyle bişeyler olmaz.allah hayirli etsin diyarbekire

Pirlo
02.07.2006, 19:02
Bence Dİyarbakirda AÇilmasi Çok Tehlİkelİ Umarim Yanilmam

Naci
03.07.2006, 08:43
sevindirici bir haber, daha önce diyarbakır da cem evi olduğunu duymamıştım, bu ilk herhalde?

inanc
04.07.2006, 08:01
cok sevindim bende.... Ama su bilinmeliki bizim oradaki köylerde yillardan beri cem evi vardi. NAsil bir cem evi mi? Her dedenin büyük bir ibadet icin yapilmis koca bir salonu vardir. Canlar buralarda persembe günü aksam toplanir ve ibadetini yaparlar. Biz buralara cem evi degilde halk arasinda Tekke diyoruz. Cem eviyle ayni manaya geliyor. Bu tekkeler yillardan beri var ama gizli kalindi. Sebebini tahmin edersiniz umarim. Diyarbakir gibi bir yerde gizli kalmasi da normaldi. Bilenler biliyordu ama. Neyse ki resmi olarak bir cemevinin acilmasi gercekten güzel bir duygu. Umarim saglikli bir sekilde varligini korur......

gülsün
04.07.2006, 16:41
bizim gibi alevilige canını koymuş insanlar var oldukça cem evine hiç birsey olmaz yıkarlarsa gene yaparız ta ki zafer bizim olana kadar BU IŞIK HİÇ BİR ZAMAN SÖNMEYECEK

GERÇEGE HÜÜÜ DE

hewalcan
13.07.2006, 23:32
Bence Dİyarbakirda AÇilmasi Çok Tehlİkelİ Umarim Yanilmam
arkadasim bak ben buna kizarim iste neden Diyarbakirda ne varmis ki neden olmasin¿ Öcümüyüz kardesim biz...

gülsün
24.08.2006, 11:39
arkadaşım senin gibi aydınlara kapımız açık

munzur6262
02.09.2006, 12:46
Bence Dİyarbakirda AÇilmasi Çok Tehlİkelİ Umarim Yanilmamneden tehlikeli arkadaşımm siz maraşla,çorumla,sivasla diyarbakırı karıştırdınız herhalde korkmayın diyarbakır halkı insanları yakacak kadar yobaz değildir.çünkü insanların ortak acıları aynı ,farklı kimlikleri aynı çatı altında toplamıştır.ben bir kürt alevisi olarak diyarbakır insanların samimiyetine güveniyorum.bana nereli olduğumu sorduklarında dersim dediğimde o insanların bana olan sevgisini,saygısını gördüğümde daha çok seviyorum diyarbakırlıları.bence önyargıları bırakın arkadaşlar.korkmayın diyarbakırda yobazlara meydan vermeyecek insanların sayısı tahmin edemeyeceğiniz kadar fazladır.benim akrabalarım yıllardan beri orda yaşıyor daha bugüne kadar alevi oldukları için horlanmadılar aksine gereken saygıyı gösterdiklerini biliyorum.saygılarr..

hasret_eylul
02.09.2006, 13:40
neden tehlikeli arkadaşımm siz maraşla,çorumla,sivasla diyarbakırı karıştırdınız herhalde korkmayın diyarbakır halkı insanları yakacak kadar yobaz değildir.çünkü insanların ortak acıları aynı ,farklı kimlikleri aynı çatı altında toplamıştır.ben bir kürt alevisi olarak diyarbakır insanların samimiyetine güveniyorum.bana nereli olduğumu sorduklarında dersim dediğimde o insanların bana olan sevgisini,saygısını gördüğümde daha çok seviyorum diyarbakırlıları.bence önyargıları bırakın arkadaşlar.korkmayın diyarbakırda yobazlara meydan vermeyecek insanların sayısı tahmin edemeyeceğiniz kadar fazladır.benim akrabalarım yıllardan beri orda yaşıyor daha bugüne kadar alevi oldukları için horlanmadılar aksine gereken saygıyı gösterdiklerini biliyorum.saygılarr..

bende olumsuz bir sorun yaşanacağını sanmıyorum hayırlı uğurlu olsun tüm diyarbakırlı canlara

gülsün
06.09.2006, 11:16
herkese tşk ederiz

Pirlo
11.09.2006, 23:06
arkadasim bak ben buna kizarim iste neden Diyarbakirda ne varmis ki neden olmasin¿ Öcümüyüz kardesim biz...

evet buna kızmışsın da bu gün alevilere en büyük ayrımı doguda yapıyorlar bu bir ,ikincisi arkadaşım bu bölgede şık şeh gibi sözü geçen sözde din adamları var bunların bir kelimesi bile ordaki halkı etkiler?? hayır bu dediklerim size veya sana mantıklı gelmiyorsa haklısınız ama umarım sizin dediginiz olur ve ben yanılırım saygılarımla arkadaşlar

Pirlo
16.09.2006, 19:11
neden tehlikeli arkadaşımm siz maraşla,çorumla,sivasla diyarbakırı karıştırdınız herhalde korkmayın diyarbakır halkı insanları yakacak kadar yobaz değildir.çünkü insanların ortak acıları aynı ,farklı kimlikleri aynı çatı altında toplamıştır.ben bir kürt alevisi olarak diyarbakır insanların samimiyetine güveniyorum.
...
saygılarr..

yaw arkadaş sen bana muhalefetmisin heryerde karşıma çıkıyorsun ben kendi görüşümü söylüyorum bir tuncelliyim ve aleviyim şunuda çok iyi biliyorum bu gün alevilere en büyük ayrımı doguda yapıyorlar yok yalan sa söyle bende sana hak vereyim sevgili hemşerim

Gariip
27.09.2006, 14:01
diyarbakir da cem evi acilmasi cok güzel bir sey bu arda tüm türkiyede nerdeyse cem evleri aciyor bu cok güzel bir sey...

boran83
28.10.2006, 17:45
diyarbakırda cem evi acılmasına izin cıkmadı diye biliyorum ben.cem evi yapılıyorsa nerede yapılıyor...

sirdas215
30.10.2006, 16:48
ya canlar ben diyarbakırlıyım ve aleviyim d.bakırda cem evi projesini hiç duymadım gülsün arkadaş isim neydi acaba

gülsün
31.10.2006, 14:19
slm sırdaş dicle kentte yapım aşamaında ismimde gülsün büyük kadı köylüyümsen neresindensin

uzaklardabiri
04.11.2006, 17:27
yaw arkadaş sen bana muhalefetmisin heryerde karşıma çıkıyorsun ben kendi görüşümü söylüyorum bir tuncelliyim ve aleviyim şunuda çok iyi biliyorum bu gün alevilere en büyük ayrımı doguda yapıyorlar yok yalan sa söyle bende sana hak vereyim sevgili hemşerim

selam pirlo arkadaşım..
D.bakır'ın cemevine bakış açısını biraz sert yorumlamışsın gibime geldi sanki.
Haksız değilsin ama genel olarak yorumlamak biraz ağır olmuş.
o dediğin ayrımı yapan cahiller her yerde var.d.bakır'da da olduğu gibi.
zaten onlar olmasaydı çözülmedik sorunumuz kalmazdı:-)
Ama şuna inan dostum insanlar artık bu konulara daha ılımlı yaklaşıyorlar.
Ayrıca gülsün arkadaşımızda yıkarlarsa yenisini yaparız demiş.ya gülsün neden yıksınlar ki.
Bak ben de bir D.Bakır'lıyım ve alevi değilim.
Ama hayırlı uğurlu olsun diyorum..
İnanın bunu şirin gözükmek için söylemiyorum ki ihtiyacım yok.
Üstelik inşallah sayıları artar diyorum.
Bu ülkede yüzlerce camii varsa,onlarca kilise ve sinagog varsa ve kaldı ki kilise ve sinagoglar özenle korunup,gözetiliyorsa,onlarca şii camii varsa ;
cemevlerinin de en az o kadar olması lazım.
Çünkü bu ülkede yaşayan alevi sayısı oldukça fazla.
Herkese saygı duymak lazım.İnsan olduğu için..
neyse çok konuştum:-)
hayırlısı olsun.

gülsün
05.11.2006, 14:15
büyük kadı köyümüzün internet sitesi www.buyukkadi.com

Servan
05.11.2006, 14:24
acılması guzel bir haber simdiden hayırlı olsun.

GELİN CANLAR BİR OLALIM..

uzaklardabiri
05.11.2006, 14:51
ya şu büyük kadıköyü ne köymüş..
ben hiç duymamıştım ama..
ne kadar çok sevilirmiş köylüler tarafında.
bizim köyden biri böyle güzel şeyler yazacak ta...
bir internet sitesi açacak ta..
köyün uydu fotoğrafını yerleştirecek te....
hem de böyle bir internet sitesi..
işte o zaman yaz gelecek!!
inanın arkadaşlar sitenizi kontrol ettim.çok güzel.
bizim köyle tek ortak noktanız lakapLar:-)
ama sizinkilerin bazıları çok komik.
yamyam cemal,tahsilsiz haydar,sıcan abbas,kerkenez ali,en süperi de dabanına sıçan:-))))))) gülmekten öldüm walla.süperrrrrrrrrrrr.

halitseyfi
05.11.2006, 17:16
12 eylül öncesinde diyarbakırda alevileri pekte iyi bakmadıklarını oraya traktörleri ile çalışmaya giden bazı akrabalarımdan duymuştum.

bu gün orada cem evi açılmasını biraz hayret ve birazda sevinçle karşılıyorum. ordaki tüm canlara hayırlı olsun

gülsün
06.11.2006, 16:04
uzaklardan biri o öyle güzel bir köydü

uzaklardabiri
07.11.2006, 13:38
köydü demişsin gülsün!
geçmiş zaman :-)
şimdi yok mu köyünüz?

gülsün
08.11.2006, 13:19
köyün çogu yok yani 850 hane den 10 haneye düştü çogu bazı nedenlerden dolayı izmir narlı dereye göç etmek zorunda kaldı. bu yüzden

haydar.K
08.11.2006, 14:35
diyarbakırda cem evinin açılması mükemmel bişey helal olsun inşallah darısı cem evi olmayan diğer illerin başına olsun bizim de gurur duyarak içeri girecegimiz ibadethanelerin açılması gurur verici
ama bir yandan da diyarbakırda cem evinin açılması ile ilgilide biraz kuşkum var şöyleki kürt dedikleri zaman bakış açıları farklı kürt alevi olarak bakışlarının dahada farklı oldugunu biliyorum inşallan diyarbakırda yaşayan canlarımızla ilgili herhangi bir sorun yaşanmaz çünkü yıllarca hep ezilen baskı gören ve yakılan biz olduk umarım birdah böyle bir sorun yaşamayız

agaç dalıyla gürler bizde mümkün oldugu kadar gür bir agaç olmalıyız

gülsün
09.11.2006, 11:20
halil seyfi 12 eylül öncesi alevileri pekte iyi bakmadıklarını oraya traktörleri ile çalışmaya giden bazı akrabalarımdan duymuştum.
ne anlama geliyor bana bunun açıklarmısınız

halitseyfi
10.11.2006, 00:16
halil seyfi 12 eylül öncesi alevileri pekte iyi bakmadıklarını oraya traktörleri ile çalışmaya giden bazı akrabalarımdan duymuştum.
ne anlama geliyor bana bunun açıklarmısınız

Sevgili can

Bizlerden büyük akrabalarımız traktörleriyle iş bulmak para kazanmak için diyarbakıra giderlermiş. Gittikleri yerlerde alevi olduklarını gizlerlermiş.Alevi olduklarını söylediklerinde kendilerine iş vermezlermiş. zaman zaman başladıkları işi bitirmeden oradan ayrıldıkları bile olurmuş.

Sevgili can
bu açıklama yeterli oldumu?

Pirlo
07.12.2006, 23:26
selam pirlo arkadaşım..
D.bakır'ın cemevine bakış açısını biraz sert yorumlamışsın gibime geldi sanki.
Haksız değilsin ama genel olarak yorumlamak biraz ağır olmuş.
o dediğin ayrımı yapan cahiller her yerde var.d.bakır'da da olduğu gibi.
zaten onlar olmasaydı çözülmedik sorunumuz kalmazdı:-)
Ama şuna inan dostum insanlar artık bu konulara daha ılımlı yaklaşıyorlar.
Ayrıca gülsün arkadaşımızda yıkarlarsa yenisini yaparız demiş.ya gülsün neden yıksınlar ki.
Bak ben de bir D.Bakır'lıyım ve alevi değilim.
Ama hayırlı uğurlu olsun diyorum..
İnanın bunu şirin gözükmek için söylemiyorum ki ihtiyacım yok.
Üstelik inşallah sayıları artar diyorum.
Bu ülkede yüzlerce camii varsa,onlarca kilise ve sinagog varsa ve kaldı ki kilise ve sinagoglar özenle korunup,gözetiliyorsa,onlarca şii camii varsa ;
cemevlerinin de en az o kadar olması lazım.
Çünkü bu ülkede yaşayan alevi sayısı oldukça fazla.
Herkese saygı duymak lazım.İnsan olduğu için..
neyse çok konuştum:-)
hayırlısı olsun.

dostum öncelikle tşk ediyorum böyle düşündügün için ama keşke her diyarbakırlı senin gibi olsa .Evet öyle umuyorumda SENİN GİBİ DÜŞÜNENLER VAR AMA TAM TERSİ DÜŞÜNCEYE SAHİP OLANLARDA VAR .BEN BUNA DEGİNMEK İSTEMİŞTİM .AYRICA DÜŞÜNCEMİ BÖYLE DÜZEYLİ BİR ŞEKİLDE ELEŞTİRDİGİN İÇİN SANA TŞK EDİYORUM. ..KEŞKE KANALDADA BÖYLE OLUMLU VE BİRBİRİMİZİ KIRMADAN YAPILSA ELEŞTİRİLER SAOL DOST

pircan
24.01.2007, 18:36
sevgli can ben dıyarbakırda denek oldugunu duymuştum oda iki tane olduunu bu bilgileri dıyarbakır bismil köyünden bir aileden duymuştum ne derece doğru oldugunu bilemiyorum .açılıyor olmasına sevindim tüm diyarbakır alevilerine hayırlı olsun

akkuş
25.01.2007, 16:59
çok yakında hızmette cem evimiz canlar

ecitah
28.01.2007, 22:15
Bütün canlara hayırlı olsun

gülsün
29.01.2007, 17:30
diyarbakırdaki pir sultan abdal kültür dernegi cem evimiz ise açılmak üzere toplu konutlarıda açılabilir merak etmeyin biz diyarbakır türkmen alvileri olarak inşallah açılacak

entity_trx
29.01.2007, 17:32
Hayırlı olsun arkadaşlar.

destiny
29.01.2007, 17:51
inanın bende çok sevindim sonunda allahım şükürler olsun.bazı arkadaşlarımızın korkması normal çünki öle bi yerde yıkılma tehlikeside vardır dinciler tarafından belkii bu yüzden korkuyorlardır.ama buna yeltenen insanların elleri.....
hepimiz için hayırlı olsun arkadaşlar umarım böle güsel haberler duyarız artık bundan sonra...

gülsün
01.02.2007, 12:13
her şey daha iyi olacak

kanber1966
01.02.2007, 12:53
slm ben diyarbakırda ikamet eden dışarıdan gelen bir canım diyarbakırda bir cem evinin açılmasına çok sevindim ve diyarbakırın neresinde açılacağını yazarsanız çok menmun olurum.

gülsün
02.02.2007, 18:08
selam kanber 1966 daha yapım aşamsında sana haber veririrm

bektasi_okan
02.02.2007, 20:17
slm can dıyar bakırın nerınden gülsün bacı

gülsün
03.02.2007, 23:29
selam bektaşi diyarı bekir büyükkadı yani müslüman kadı müslümkadı sen hangi köydensin

Şah-Mat
09.06.2007, 17:39
Merhabalar....

İlk mesaja baktım ve üstünden neredeyse bir sene geçmiş olacak...

Şuanki cemevinin yapım aşaması durumu nedir...?

Nerede yapılıyor...?

Kimler destekliyor...?

...vb

Bunlarıda cevaplayabilseydik güzel olurdu.

Evet diyarbakır gibi bir yerde cemevi açılması aslında önemli ama bazı sorunlarında baş gösterecektir.Halen burada "alevi" dediğin zaman adamların başından "kaynar" sular dökülüyor..yani o adı bile duymak istemiyorlar.Mesala burada kiliselerin taşlanması (eskiden) çok fazladır.

Ama..bunun dışında insancıl,hümanist olanlarda var.Tehlike arz edilebilecek durum "gerizi zihniyet" sayesinde olur.Yani belli bir görüş hakim buralarda buda çok iyi değil.Halit abide bir örnek göstermiş zaten..yani alevi kelimesini duyanlarda istisnayi durumlar olabilir ama çoğu alevi (sınıfımdan biliyorum,Çok şükür onlara aleviliği öğretebildim az veya çok..bildikleri yanlışları düzelttim..) kelimesini bile duyunca evebeynlerinden öğrendikleri "iftiraları" sıralıyorlar.Yani ön yargılı bir bakış açısı hakim.Tabii bu gerici zihniyete ait görüşler yoksa aydın ve insanların dilediğini yapmasında sakınca görmeyen insanlarda var.

Hımm..son durum hakkında bilgi verebilecek olan varmıdır...

Belki yakın tarihte açılırsa açılışına katılabilirim...

Cem vakfı sitesinde bir açıklama buldum...Tıklayınız...! (http://www.cemvakfi.org/blddetay.asp?ID=72)

Teşekkürler..

bimilliokan
22.06.2007, 14:32
slm gulsun bu cem evı nerede acılıyo dıyarbakırda yım nerde acıldıgının senden duyom oyle bırşey yok temem bıle yok ortada

gülsün
22.06.2007, 15:31
selam okan toplukonutta açılacak inşallah belediye nin yer verilmesi gerek

EREN izm
22.06.2007, 15:35
Gerçekten cok sevindim hadi hayırlısı olsun. Resimleri isterim :D:D

bimilliokan
05.07.2007, 18:34
DIYARBAKIR’DA YASAYAN ALEVILERIN KISACA TARIHCESI:

Diyarbakir’da yasayan Alevilerin Orta Asya Türklerinden , Hazar Denizinin güneyinden
göc eden ve Horosan dolaylarina yerlesen Türkler oldugu ve Türkmen asiretlerinden olustugu tarihi bilgilerle sabittir.
Kerbela olayindan sonra Ehlibeyt (Hz. Muhammet, Hz. Ali ve onun evlatlari)’ ten olan tüm seyitlere baski ve zulüm yapildigi Emevi mezaliminden kacan Ehlibeyt evlatlari anca Türklere siginmis ve Türkmenler tarafindan da benimsenmistir. Mesela 9. Imam olan Imam Riza’nin kabride Horosan’da oldugu oldugu herkesce bilinmektedir. Emevilerin yikilisi Eba Müslim-i Horosani tarafindan sona erdirilerek Ehlibeytle amcazade olan Abbasiler hilafete gelince, Türkmen asiretleri de Dicle ve Firat boylarindan baslamak üzere Musul, Kerkük, Diyarbakir, Urfa, Adana, Toroslardan Ege kiyilarina ve Ege kiyilarindan da bugünkü Kaz Dagi Edremit Ida Dagina kadar ayni asiretin mensuplari göc etmislerdir.
Iste bu göc yolunda Dicle boyundan Diyarbakir’a kadar 300 pare Türkmen Alevi köyü kuruldugu ayrica Diyarbakir tarihinde de mevcuttur. Bu türkmen Alevi köyleri daha sonralari asimile olarak Sünni ve Kürtlesmislerdir. Bunun en basit örnegi ise Bismil merkezdir. Bismil’e bagli Köselli ve Tezekli (Aralik) köyleridir. Halen de ana dilleri Türkce oldugu halde sünnilesmistir. Yine Bismile bagli Yukari Darli(ilk ismi Aktas’tir), Asagi Darli (Herkes bu köyü bu adla bilir. Bu köyün ismi sonra Türkdarli ve sonrada simdiki ismiyle Ulutürk köyü olmustur), Seyithasan(su andaki ismi Bakacak), Türkmenhaci ve Bismil merkezde 1 mahalle (Dumlupinar Mahallesinde yasayanlarin bir kismi) Türkmen Alevidirler. Fakat su anda Yukari Darli köyü disaridan gelen Sünnilerin de yerlesimiyle tamamen göcmüstür. Eski huzurun kalmayacagini düsünen canlar, tüm varliklarini satip disariya göc etmek zorunda kalmislardir. Su anda bir tek Alevi can kalmamistir. 1989 yilindan itibaren buradaki Aleviler diger sehirlere göc etmeye baslamislardir. Asagi Darli köyünün cogu, ve Yukari Darli köyünün tamami Izmir, Adana, Bursa, Mersin, Istanbul gibi sehirlere yerlesmis ve hayatlarina orada devam etmektedirler. Diyarbakir merkeze bagli Sarabi (Nahirkiraci) ve Kadiköyü tamamen göce zorlanmis su anda da bir tek Alevi kalmamistir. Sadece Diyarbakir’in Cinar ilcesine bagli Sükürlü köyü yari yariya Sünni-Kürt , Alevi-Türkmenler tarafindan halen yasama devam etmektedirler. Anlasilacagi üzere Diyarbakir’a bagli 7 Alevi köyü vardir. 2’si Diyarbakir merkeze bagli, 4’ü Bismil’e bagli ve 1 tanesi de Cinar’a baglidir. Bismil merkezde de 1 mahalle.
Bir de sunu belirtmekte fayda vardir. Önceleri köy durumunda olan Bismil, bir ara nahiye olmustur. Sonra bu teskilat dagitilarak adi Sark olarak belirlenen bu nahiye, merkezden idare olunmustur. 1926 yilinda yapilan idari bölünmede Sark nahiyesinin merkezi bu sefer Seyithasan köyü yapilmis, Bismil ise buraya baglanmistir. Daha sonra Bismil nahiyesi olusturulmus ve Seyithasan köyü buraya baglanmistir. 1936 yilinda ise Bismil Diyarbakir’in ilcesi olmustur.
Diyarbakir merkez yerlileri, Ergani merkez, Cermik merkez, Cüngüs mekez, Siverek merkez, Urfa’nin bir cok köyü halen Türkmence konusmaktadir. Irak Türkmenlerinin konustugu ve Azerbaycan’da konusulan Türkceyi yer yer andirmaktadir. Özellikle bu Diyarbakir, Bismil ve Cinar Alevi köylerinde konusulan sadece ve sedece Türkcedir. Yaslilarin bir kismi az da olsa kürtce bilirler. Onlarda buradaki kürtlerden ögrenmislerdir.
Diyarbakir Türkmen Alevilerinin Alevilik sürecleri Allah, Muhammet, Ali üclemesiyle baslamaktadir. Ibadetleri Ehlibeyt soyundan gelen Dedeler tarafindan yürütülmektedir. Bu Dedeler Cet olarak Imam Zeynel Abidin evlatlari, Kucuroglu evlatlari ve Erseyfil evlatlaridir.
Suanda Hakka yürümüs olan SeyitHasan köyünün Dedesi olan Cafer Dede Zeynel Abidin evlatlarindan, Asagi Darli köyünün Dedesi olan Ali Dede de o ocaga baglidir. Fakat Hoca Dede Kucuroglu elatlarindandir. Bu üc Dede de Hakka yürümüstür. Cafer Dedenin görevini oglu Abbas Dede, Ali Dedenin görevini ise oglu Mehdi Dede yürütmektedir. Mehdi Dede de su anda Izmir’de ikamet etmektedir. Sarabi’deki Dedeler Aguicen (Avucan) evlatlari, Türkmen Haci köyündeki Dedeler ise Beyazi Bestami ve Erseyfil evlatlarindandir. Su anda Seyithasan köyünü ve Asagi Darli köyünü Cafer Dedenin oglu olan Abbas Dede, Türkmenhaci köyünü Kazim Dedenin oglu Hasan Dede ve de Diyarbakir merkezde olan Hidayet Gercek Dede(Sarabi’li) dedeliklerine devam etmektedirler.
Türkmenhaci köyünde Kabasakal, Sarisakal ve Yedikizlar türbeleri ,Seyithasan Köyünde Abbas Dede türbesi , Sarabi köyünde Kuyudami ziyareti ,Asagi darli köyünde ise Sulak ziyreti ve Karababa ziyaretleri bulunmaktadir.
Ibadetlerini saz ve semah esliginde Mü’min kardes-Müslim baci yürütmekte, her türlü problemlerini kendi iclerinde yol erkan üzere özelestiri ve hosgörüyle halletmektedirler. El ele el Hakka, insani Kabe gören Allah’i kendinde tecelli edebilecek terbiye ve tasavufta aramaktadirlar. Yaradilani sev Yaradandan ötürü felsefesiyle bütünlesmislerdir.
Buradaki Aleviler hayatlarini tarimcilikla sürdürmektedirler. Burada yasayan Aleviler Sünnilere „LEK“ Sünniler de Alevilere „EKINCI“ diye hitap ederler. Bu deyimin yani sira Sünniler Alevilere “Rafizi – Kizilbas – Bektasi” gibi deyimleri de *** *** kullanmakta olup ve onlari hor gören bir edayla söylemektedirler.
Böyle bir bagnaz düsüncenin arasinda buradaki Aleviler son derece Atatükcü, Cumhuriyetci, Laik, cagdas, Demokrat, ileri görüslü, modern, uysal, hürmetkar, alcakgönüllü… insanlardirlar. Adli olarak bir suc islememislerdir. Ufak tefek kiginliklar da edep-erkan usuli halletmislerdir. Kadinlara , kizlara deger verir ve okutulmasindan yana olmuslardir. Cemlerde de kadin erkek yan yana hep beraber ibadet etmislerdir. Buralardan yetisenler ise Ögretmen, Polis, Saglik memuru , Hemsire, Mühendis, Subay olup Devlet görevinde bulunmuslardir. Ayrica ozan, asik.sair, sanatcida yetismistir.Ticaretle ugrasan insanlar da bulunmaktadir. Güneydogu ve özellikle Diyarbakir denilince insanin aklina ilk olarak Kürtler geliyor. Oyasaki Diyarbakir ilk olarak Türkmenler tarafindan kurulmustur. Suan anda orada yasayan Aleviler (dönenleri saymazsak) Türkmendirler. Kürtlükle uzaktan yakindan hic bir alakalari yoktur.Öz be öz Türktürler. Ana dilleri de Öz Türkcedir. Bu bircok Devlet arsivinde de yer almaktadir.
Burada kisaca o yöreyi, insanlari, ibadetleri, tarihi… anlatmaya calistim. Bu bilgilere de basvururken destegini ve bilgisini esirgemeyen degerli emekli ögretmen dayim Sayin Muhsin Özdemir’e de saygilarimi sunuyor tesekkürü bir borc biliyorum. Suanda hayatta olmayan tüm büyüklerime Hak’tan rahmet diliyorum. Hayatta olanlara da can sagligi diliyorum. Ayrica zahmet edip zamaninizi ayirdiginizdan dolayi da sizlere de tesekkür ediyorum. Sorulariniz olursa da elimden geldigince bilgilerim dogrultusunda yardimci olmaya calisacagim. Kendi yazmis oldugum bir siiri de asagida sizinle paylasmak istiyorum. Herkese bir nebze de olsa bir bilgide bulunabildiysem ne mutlu.Hak yardimcimiz ola. Hüüüüüüüüüü dost....!!!!

oktay kaygusuz
08.07.2007, 17:50
selam gulsun ben oktay dıyarbakırın bısmıl ilcesınden bu cem evı nerede acılıyor ben boyle seyı tek sende duyuyorum ama bu demekle olmaz acık adres yazarsanız sevınırım
bu soylentı 2 yıldı var ama daha bır daha bır temelı bıle atılmamış onu bıle goremedık daha henuz

bimilliokan
23.08.2007, 14:09
hayır acılmıyo yerıne camı yapıyorlar arsa sahıbı vermedı camıye verdı

sonıc
25.08.2007, 10:13
ne cem evi ya dünyada en son cemevi yapılacak yer diyarbakırdır orda cemevi yapılırsa katliam olur valla diyarbakırı çok iyi bilirim orda ben aleviyim diyen birinin sonunun asıl olacağını düşünmek bile istemiyorum zira ordakiler aşırı derecede şafi ve en nefret ettikleri toplum alevi toplumudur...

haydar.K
25.08.2007, 12:06
yakında cem evsiz hiç bir il ilçe ve bucak kalmayacak tek temennim insanların çıkarlarına alet edecekleri bir yer olmasın bizim birliğimizi ve dirliğimiz saglayan cem evleri çoğaldıkça insanlarımız bir birini tanıyacak ve daha bir kenetlenecegiz. bu arada k.maraş tada cem evi en kısa zamanda açılacak yobazların içinde bir güneş gibi doğacagız.
gelin canlar bir olalım bize bizden başkası dost olmaz

hleb
25.08.2007, 12:49
bir alevi olarak böyle haberleri duyunca gururlanıyorum.
gerçekten çok sevindim..
umarım bundan sonra din karedeşlerimiz istedikleri gibi ibadet ederler.
umarım böyle sevindirici haberleri bundan sonrada duyarız...

metin-C_A_N-02
31.08.2007, 15:49
bundan yaklaşık beş yıl önce yapımına başlanan cem evi yapımı bitti en sonunda çok güzel bir görünüme sahip olan adıyaman cem evi bütün aleviler için sevindirici bir olay olduğu kanaatındayım hergün yeni bir camii yapılıyorsa bu ülkede cem evlerinede bu denli önem verilmesi beni çk mutlu ediyor
herkese burdan selam ederim sağlıcakla kalın can dostlarım

sonıc
03.09.2007, 09:22
bundan yaklaşık beş yıl önce yapımına başlanan cem evi yapımı bitti en sonunda çok güzel bir görünüme sahip olan adıyaman cem evi bütün aleviler için sevindirici bir olay olduğu kanaatındayım hergün yeni bir camii yapılıyorsa bu ülkede cem evlerinede bu denli önem verilmesi beni çk mutlu ediyor
herkese burdan selam ederim sağlıcakla kalın can dostlarım

şuan yapımı tamamlanmış ama üste bir kat daha atılacağı söyleniyor.belkide atmışlardır ama benim haberim yoktur işlerden dolayı ancak aşüre günü veya bunun gibi şölenlerde gidebiliyorum....

bimilliokan
03.11.2007, 13:15
onun yerıne camı yaptılar arazı sahıbı vermedı
gulsum hanım bunu bılmenı ıssterım herkesı yanış aydınlatıyorsun bun varkında degılsın bence
,?

asimaral
26.11.2007, 17:14
boş boş safsatalarla hale kendinizi kandırıyosunuz türk türktür kürt kürttür ne kalın kafalı insanlarsınız alevilik bi mezhepmi veya toplumsal bi hareketmiki gidip özbeöztürke bağlıyosunuz sizin bahsettiğiniz alevilik hacı bektaş velinin anadoludaki kurmuş olduğu anadolu aleviliğidir bu harekete tüm ali sevgisi olanlar katılmıştır.türküde girmiştir kürdüde, alevilik musa kazımın orta asyaya gelene kadar anadoluda veya mezepotamya topraklarında ali sevgisi olan insanlar yokmuydu,,musa kazım gitmiş türk kızlarıyla aevlenmiş ve türkmen alevi inanvı çıkmış bnu görmryecek kadar körmüsün,şafi mezhebinde bir sürü seyit ve şeyh var bunlarda peygamber sülelesinden geliyo,ya sizinle konuşulmaz bile at gözlüğü var sizde gittttttttttttt bi araştır türk,türkmen ve kürt alevisinin inaç değerlerine farklılığa bak gör ondan sonra konuş kürt alevi ve zaza alevilerin tamamen inaç sistemi zerdüşt dinine dayalı( KÜRT)ikincisi çok sıkıştığınızdada diyosunuzki şafilerden öğrenmiş yok ya
ham adamlar ben alevi olduğumj için gırtalğımı kesmek isteyecek bide ben onlarla yaşayıp dil öğrenecem yapmayın yazık yazık ben yy. kürt kardeşlerimle beraber yaşadım mezhepler zamanında ayrılmışım bunlar kim oluyo ya,benim bi geçmişim var iran ırak mezepotamy.ha bide git araştır bakalım irean horasandaki şii kürtlerini,ondan sonra arap kürt alevilerini,hristiyan kürtlerini ,yahudi kürtlerini ırakdaki ezidileri,tamamen bizim kürttttttt alevisi olarak inancımız aynı sen gaxan nedir bilirmisin veya qawut git araştır cecap yaz

ozgurcabul
26.11.2007, 17:33
bu haberi duyduğuma çok sevindim... inşallah böyle devam eder...

Korkmaz
26.11.2007, 18:07
neden tehlikeli arkadaşımm siz maraşla,çorumla,sivasla diyarbakırı karıştırdınız herhalde korkmayın diyarbakır halkı insanları yakacak kadar yobaz değildir.çünkü insanların ortak acıları aynı ,farklı kimlikleri aynı çatı altında toplamıştır.ben bir kürt alevisi olarak diyarbakır insanların samimiyetine güveniyorum.bana nereli olduğumu sorduklarında dersim dediğimde o insanların bana olan sevgisini,saygısını gördüğümde daha çok seviyorum diyarbakırlıları.bence önyargıları bırakın arkadaşlar.korkmayın diyarbakırda yobazlara meydan vermeyecek insanların sayısı tahmin edemeyeceğiniz kadar fazladır.benim akrabalarım yıllardan beri orda yaşıyor daha bugüne kadar alevi oldukları için horlanmadılar aksine gereken saygıyı gösterdiklerini biliyorum.saygılarr..

Dedemin bir sözü vardı kardeş itin iyisi olmaz diye... o yüzden her zaman tedbirli olacaksın bu korkacağın anlamına gelmez ama alevilere aleviler dışında herşey herkes birer tehdittir. Çorumdada zaten ilk ölenler sünni mahallesinde oturup bizim komşularımız aydın onlardan bize zarar gelmez deyip evini milönü mah. taşımayanlardır. Bu bizim dışımızdakileri sevmeyeceğimiz anlamına gelmez ama bir kardeşin olarak herzaman tetikte olmanı hatırlatıyorum. Bir ÇORUM'lu olarak.

hayal81
20.12.2007, 23:08
bende d.bakıra gidicem en azından içim rahat giderim cemevinin açılması bana güven verecek inşallah açılırda millet medeniyet görür

bellatrix62
20.12.2007, 23:32
munzur6262 kardeşim sen de gayet iyi biliyorsunki şafiler alevilerden nefret ederler..bencede tehlike hat safhada..diyarbakır da şafi çok..

DERSİM li olarak DİYARBAKIR lı şafilerden çekiniyorum..ellerinden gelse 1 kaşık suda boğarlar bizi.
ve hiçbir şüphemde yoktur bundan..
tabi bu söylediklerim alevi ve aydın diyarbakır lılar için değildir..

@DuYGu@
28.01.2008, 16:22
Diyarbakırda Alevilere Cemevi Müjdesi ..
Alevi Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır’da yaşayan alevi yurttaşlarının en yakın zamanda bir Cemevi’ne kavuşacağı müjdesini verdi.

Aşure Günü" etkinliğine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, her kültür ve her inancın kendini özgürce ifade etmesi gerektiğini belirterek, Diyarbakır"da yaşayan alevi yurttaşlarının en yakın zamanda bir Cemevi"ne kavuşacağı müjdesini verdi. www.haberdiyarbakir.com

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır’da yaşayan alevi yurttaşlarının en yakın zamanda bir Cemevi’ne kavuşacağı müjdesini verdi.

Aşure Günü etkinliğine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, her kültür ve her inancın kendini özgürce ifade etmesi gerektiğini belirterek, Diyarbakır"da yaşayan alevi yurttaşlarının en yakın zamanda bir Cemevi"ne kavuşacağı müjdesini verdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şubesinin düzenlediği "Aşure Günü" etkinliğine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, her kültür ve her inancın kendini özgürce ifade etmesi gerektiğini belirterek, Diyarbakır"da yaşayan alevi yurttaşlarının en yakın zamanda bir Cemevi"ne kavuşacağı müjdesini verdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şubesi tarafından düzenlenen ve yüzlerce Alevi yurttaşın katıldığı "Aşure Günü" etkinliğinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, her kültürün her inancın kente ayrı bir güzellik kattığını ifade ederek, en yakın zamanda Diyarbakır"da yaşayan Alevi yurttaşların bir Cemevi"ne kavuşacakları müjdesini verdi. Etkinliğe DTP Diyarbakır milletvekillerinden Selahattin Demirtaş, Akın Birdal, Gülten Kışanak, Aysel Tuğluk, DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, ve ilçe belediye başkanlarının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

"Saygı değer Canlar" diyerek konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “öyle bir felsefe ki; özünde hep ama hep aydınlanma ve aydınlatma olsun. Öyle bir inanç ki, özünde hep ama hep barış olsun, insana dayalı olsun. Ve öyle bir bilgelik ki; hep ama hep mazlumun yanında olsun, zalimin karşısında olsun. İşte Alevilik inancı, işte Alevilik kültürü budur diye düşünüyorum. Bu nedenle de kentimin en saygın dinamiklerinden bir tanesidir bu felsefe, bu inançtır” dedi. Diyarbakır"da bir Cemevi"nin olmayışını bir eksiklik olduğunu kaydeden Başkan Baydemir, “böyle bir kültür kente güzellik katıyor. Her kültür, her inanç kendisini özgürce ifade etmelidir. Kentte Cemevi ve Kültür Merkezi"ne ihtiyaç vardır. Pir Sultan Abdal Kültür Derneğimiz ve ilk kademe belediyelerimizle birlikte dayanışma içerisinde olacağız” dedi. Konuşmasının devamında Başkan Baydemir, “Cemevi"nin projesini çizmek bizden, alt yapısın oluşturma bizden bunu korumakta Canlardan olsun. Gelin hep birlikte böyle bir kültürü, böyle bir felsefeyi kentimiz Diyarbakır"da yaşatalım” şeklinde konuştu.

Ardından söz alan DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, “bizler bu ülkede demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren neferler olarak kendi emeğimizi, kendi lokmamızı bu aşurenin içinde görmek istiyoruz. Oraya emek katmak ve zalimlere karşı, zulmedenlere karşı ezilenlerin yanında her koşulda direnerek kazanacaklarına dair olan umudumuzu bugün bir kez daha tazeliyoruz” dedi.

Aşure direnişin sembolüdür

Aşure üzerinden siyaset yapan kesimlere de seslenen Kışanak “ Bu ülkede aslında zulmü, baskıyı temsil edenler aşure benzetmesi yapmaya çalışıyorlar. Biz onlara bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Bu aşurede lokması bulunan herkesin zalimlere karşı direnişi ve emeği olmuştur. O direnişi sergileyenler zalimlere karşı lokmalarını birleştirip bu direnişin başarıya ulaşmasının bir sembolü olarak aşureyi yapmışlardır. Yani Aşurede ezenleri, zalimlerin yeri yoktur. Aşure mazlumların direnişini sembolize eden bir kültürdür bir değerdir” dedi.

Konuşmalardan sonra Alevi yurttaşlar DTP milletvekilleri ve belediye başkanlarının bulunduğu masaya akın ettiler.

27 Ocak 2008
www.haberdiyarbakir.com

yerel seçimler yaklaşırken siyasilerin nabza göre şerbet verme durumuna DTP'de katıldı!!

hadi bakalım,hayırlısı!!

bir yanda alevilere tam destek veren DTP diper yanda türbana tam destek veren DTP:confused1:confused1

kezban
28.01.2008, 16:42
ee allah büyüktür bizde inşallah oraya semah dönmeye gelirizzz):

mameki_62
28.01.2008, 17:10
diyarbakırda cemevi açılması sevindirici inşallah tarihte yaşanan kötü olaylar orada da yaşanmaz

hünkar62
28.01.2008, 19:21

bilmiyorum ama bende diyarbakıra defalarca gitmiş ve orada kalmış biri olarak kafamda şüphelerim var...evet doğrudur yobazlara meydan vermeyecek insanların sayısı oldukça fazlaydı ama bu sayı artışta değil düşüşte...bunun nedeninide biliyoruzki kürtleri ulus bilincinden uzaklaştırmak için dinin arkasına sığınanlar bunu başarabilmek için yobazlığa tavan yaptırdılar...unutmayın bir zamanlar batman ve diyarbakırın hallerini...

gülsün
22.02.2008, 11:13
arkadaşlar inşallah bişey olmaz