gestmertli
02.07.2006, 12:26
Varto Muş iline bağlı bir ilçedir. Varto'nun içinde ve köylerinde aleviler çoğunluktadır. ben varto'nun Gestemerde(çobandağı köyü) köyündenim. Bizler nerelisin dediklerinde muş lu olduğumuzu söylemeyiz, Vartoluyuz deriz.
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Mus / Varto gestmertli 02.07.2006, 12:26 Varto Muş iline bağlı bir ilçedir. Varto'nun içinde ve köylerinde aleviler çoğunluktadır. ben varto'nun Gestemerde(çobandağı köyü) köyündenim. Bizler nerelisin dediklerinde muş lu olduğumuzu söylemeyiz, Vartoluyuz deriz. südur 12.07.2006, 02:36 biz ardahan göleliyiz avdelan aşiretindeniz. ancak bir süredir tam olarak nereden geldiğimizi araştırıyorum. varto ya kadar geldim oradan gestemerde ye de ulaşabildim. hatta avdelan aşiretinin önde gelenlerinden han avdel in gestemerde ye ilk yerleşen olduğunu okudum. yaklaşık 30 yıl sonrada oradan ayrılmışlar diye yazıyordu. eğer sen de bu konuda bana yardımcı olabilirsen daha fazla bilgin varsa ve benimle paylaşırsan sevinirim. bazar 13.08.2006, 18:34 Eevet Sevgİlİ Canlar Vartonun Bİr Cok Koyu Alevİdİr. gülsün 24.08.2006, 11:28 slm can vartoda aleviler genelde yukarı mahallde oturuyor hatta bizim hocanın soy ismi kaki ama alevi degil hacıbektaşlı 10.11.2006, 20:10 varto zorabat ve yıldızlıyı bilen var mı hacıbektaşlı 10.11.2006, 20:11 gölelenin neresinden ben kalecikliyim Şoreş 10.11.2006, 20:14 Arkadaşlar Vartoda Koçgiri Aşiretinden Köyler var mı? astare 10.11.2006, 20:56 yalnız köyün ismi süpermiş. gestemerde="açlıktan ölmüş":komik horasan 05.12.2006, 17:02 Merhaba Ben Vartonun Acarkent (yanİ ZaÇiĞe)kÖyÜndenİm.İzmİt Esentepeliyim Şuana Kadar Çok Yer Gezdİm Ama Vartoyu HİÇbİryere Tercİh Etmem.varto İnsani Çok Aydin.bu Arada Bİz Klavsuc AŞİretİndenİz.dÜnyadakİ TÜm Vartolulara Sevgİler Dewama Dunyade Çina.tabİ No Fikremino...:thumbup1: [/B] gestmertli 09.02.2007, 22:45 Değerli canlar bayağı oldu ara verdim kusura bakmayın............ gestemertle ilgili bilgileri kendi sitesinden öğrenebilirsiniz şu adreste www.gestemerde.com ayrıca bu sitede bu köyileilgili resimler verilmiş burdan da bakbilrsiniz http://www.vartonun.radyosu.com/ gestmertli 09.02.2007, 22:59 biz ardahan göleliyiz avdelan aşiretindeniz. ancak bir süredir tam olarak nereden geldiğimizi araştırıyorum. varto ya kadar geldim oradan gestemerde ye de ulaşabildim. hatta avdelan aşiretinin önde gelenlerinden han avdel in gestemerde ye ilk yerleşen olduğunu okudum. yaklaşık 30 yıl sonrada oradan ayrılmışlar diye yazıyordu. eğer sen de bu konuda bana yardımcı olabilirsen daha fazla bilgin varsa ve benimle paylaşırsan sevinirim. Değerli kardeşim bu yörede yani varto da avdelanlar var onlarla iletişime geçip geçmediğini bilmiyorum ama. onlardan bilgi edinebilirdin. ayrıca gestemertte lolanlar (loluç) var. burda daha önce avdelanların olduğunu ilk sizden duyuyorum. yukarda adresini verdiğim sitede gestemertin tarihi ile ilgili bilgi verilmiş. tanıdıklarla bir iletişe geçiyim herhangi bir bili alırsam yazarım gestmertli 09.02.2007, 23:06 varto zorabat ve yıldızlıyı bilen var mı vartonun köylerinin isileri içinde zaragot var Saglicak =Dapag içmeler =reqasa Acarkent =Zaceg Çobandagi =Gestemerge Karamese =eremêse Agaçalti =Xelefa Dagcilar =Canesera Karapinar =Qerepungal Seki =Kheça Agaçkorur =Sefereke Dalliöz =Gomegorgi Kartaldere =Civarka Sirasögüt =Inaqa Akçetepe =Derebeanere Degerli =Nefsianir Kayadelen =Kunave Sanlica =Sipe Alabalik =Mengel Diktepeler =Segiran Kayalik =Ziringe Tasçi =Taçiye Alagöz =Alangoz Daganca =Sofya Buzlugöze =Rindaliye Güzeldere =Zengena Oglakçi =Kovike Yedikavak =Derik Çalidere =Xarike Armutkasi =Tazige Durucabulak =Eyna Lola Kaynarca =Baska Teknedüzü =Badan Asagi alagöz =Alangoza Jer Dütözü =Dütözü Koçyatagi =Gomezili Tepeköy =Tepe Asagi Hacibey=Hacibega Jer Erdogan =Avrez Kola-n =Qula Tuzlu =Sorike Aydinpinar =Kilçik Eryurdu =Xasxase Köprücük =Kasima Ulusirt =Çerkez Bagiçi =Çarbur Esenler =Esenler Kumlukiyi =Derikaner Üçbudak =Uskura Kija Baltas =Kemera Hemgini Gelintasi =Gaqir Yurttutan =Spehan Çayönü =Dirba Karaköy =Qerekoe Sazlica =Qerqerute Zorabat =Zorava Yarlisu =Goskar Boyali =Bengzer Gölyayla =Kuzik Leylek =Leyleg Yayikli =Muzira Boylu =Kerse Görgü =Kurçike Ocakli =Sultasi Yayla =Yayla Güzelkent =Tata Omcali =Kêralix Yesildal =Çorsane Çaltili =Misko Haksever =Hebiba Alniaçik =Serçuke Dönertas =Sarice Kayalitas =Kimsora Tasli yayla =Sema Kuslu =Ekmale Ünaldi =Eskender Besikkaya =Muska Göltepe =Sexpir Küçüktepe =Hemuge Onpinar =Emera Yesilpinar =Viranje Çayçati =Gundemira Hüseyinoglu =Hüseyinoglu Ölçekli =Dadina Yilanli =Inali Çayiryol =Mergamisti Özenç =Qereseyid Yukari Hacibey =Hacibega jor Çaylar =Uskurapile Ilbey =Doda Özkonak =Qeregibej www.alsimu.bravehost.com Şoreş 19.04.2007, 23:23 Vartodaki Zengene, Gome Çulang, Emera Yerleşimlerinin yeni isimleri nedir canlar ? Gülom 20.04.2007, 01:17 Değerli kardeşim bu yörede yani varto da avdelanlar var onlarla iletişime geçip geçmediğini bilmiyorum ama. onlardan bilgi edinebilirdin. ayrıca gestemertte lolanlar (loluç) var. burda daha önce avdelanların olduğunu ilk sizden duyuyorum. yukarda adresini verdiğim sitede gestemertin tarihi ile ilgili bilgi verilmiş. tanıdıklarla bir iletişe geçiyim herhangi bir bili alırsam yazarım Ben kendim Avdeli asiretindeyim, ama Hinis liyim. Gerci Varto da cok akrabalarim var. Avdeli asireti Kurtce soylenisi... Turkce olarak Abdalan ve Abdalan asiretinde ilgili cok kitaplar var... Şoreş 20.04.2007, 01:24 Zengenanın yeni adı Güzeldereymiş.. Diğer Hiranlı Köyleri Paylaşabilir misiniz canlar.. Teşekkürler. Gülom 20.04.2007, 03:26 Zengenanın yeni adı Güzeldereymiş.. Diğer Hiranlı Köyleri Paylaşabilir misiniz canlar.. Teşekkürler. Guzeldereyi niye sordun? Evet biraz merakliyim. Bizler zamaninda Safii Kurtlerde kan davasi korkusuyla oraya gitmisiz. Şoreş 20.04.2007, 04:30 O köy sanırım HİRAN aşiretinden.. Güzeldere Köyü.. Gülom 20.04.2007, 04:39 O köy sanırım HİRAN aşiretinden.. Güzeldere Köyü.. Biz Avdiliyiz. Sormam lazim..:yamukgul: kgunduz 05.05.2007, 13:50 Dostlar bende erzurum hınıslıyım vartoya yakınıuz...tüm vartolulara sevgiler... e_pir 23.05.2007, 15:00 Merhaba sevgli arkadaslar ben Alabalık (Mengel) Köyündenim.Tüm canlara sevgiler saygılar Blue_Love 12.06.2007, 23:58 Varto Muş iline bağlı bir ilçedir. Varto'nun içinde ve köylerinde aleviler çoğunluktadır. ben varto'nun Gestemerde(çobandağı köyü) köyündenim. Bizler nerelisin dediklerinde muş lu olduğumuzu söylemeyiz, Vartoluyuz deriz. merhaba gestmertli benim komşularım gestmertlidirler kocadağlar sanırım bilirsin... gestmertli 19.06.2007, 16:06 merhaba gestmertli benim komşularım gestmertlidirler kocadağlar sanırım bilirsin... Evet kocadağları biliyorum vartolu49½ 27.08.2007, 18:39 Merhaba Ben Vartonun Acarkent (yanİ ZaÇiĞe)kÖyÜndenİm.İzmİt Esentepeliyim Şuana Kadar Çok Yer Gezdİm Ama Vartoyu HİÇbİryere Tercİh Etmem.varto İnsani Çok Aydin.bu Arada Bİz Klavsuc AŞİretİndenİz.dÜnyadakİ TÜm Vartolulara Sevgİler Dewama Dunyade Çina.tabİ No Fikremino...:thumbup1: [/B] Kim olduğunu öğrenmek istiyorum eee ne de olsa aynı köylüyüz dimi can :) SahHatayi 28.08.2007, 14:51 Merhaba degerli arkadaslarim, ben Altin-Hüseyin-köyündenim, bizim köy Pülümürdedir (Tunceli), ama AVDELAN/AVDELIZ/ABDALAN asiretindenim. Degerli Abdalanli arkadaslarim, bir hayli bilgi topladim, sizinlen paylasmak istiyorum, ve ayrica en icten sizin bilgilerinizi ögrenmek istiyorum. Bildiginiz gibi bizim kültürümüz ve asiret ici yapimiz diger asiretlerden farklidir, ve en önemlisi sudurki, biz has Aleviyiz. Kime sorduysam hep ayni cevabi aldim, "onlar Alevi", "onlar Alevi kökenli", "onlar has Alevi". Hic bir zaman, özünden konusurken bizim asireti "Kürt" veya "Türk" veya "Ermeni" veya "Arap" gibi gösteren görmedim. Bu konu hakkinda sizinlen konusmam gerek. Bana MSN adresinizle mesaj atarsaniz sizi listeme eklerim, ve ayrica size yaklasik 30 kisilik Vartodaki yasiyan Abdalanli genclerin adreslerinide iletirim. Sevgilerimle. Şoreş 06.09.2007, 13:19 Benim baba tarafım Varto Kökenlidir.Yani Vartodan Tunceli Mazgirte, ordan Sivasa. Anne tarafım ise Nazmiye Pülümürden Sivasa yerleşmişler.. Çorba gibi.. Vartolulara selamlar... :) Abdalan 26.09.2007, 15:04 Merhaba degerli arkadaslarim, ben Altin-Hüseyin-köyündenim, bizim köy Pülümürdedir (Tunceli), ama AVDELAN/AVDELIZ/ABDALAN asiretindenim. Degerli Abdalanli arkadaslarim, bir hayli bilgi topladim, sizinlen paylasmak istiyorum, ve ayrica en icten sizin bilgilerinizi ögrenmek istiyorum. Bildiginiz gibi bizim kültürümüz ve asiret ici yapimiz diger asiretlerden farklidir, ve en önemlisi sudurki, biz has Aleviyiz. Kime sorduysam hep ayni cevabi aldim, "onlar Alevi", "onlar Alevi kökenli", "onlar has Alevi". Hic bir zaman, özünden konusurken bizim asireti "Kürt" veya "Türk" veya "Ermeni" veya "Arap" gibi gösteren görmedim. Bu konu hakkinda sizinlen konusmam gerek. Bana MSN adresinizle mesaj atarsaniz sizi listeme eklerim, ve ayrica size yaklasik 30 kisilik Vartodaki yasiyan Abdalanli genclerin adreslerinide iletirim. Sevgilerimle. Selam Abadalanlı kardeşim. Bende, Erzincanın Tercan ilçesinden vede Abdalanlı oymağındanım. Mesajını okudum. Oymağımız hakkında bir hayli bilgi topladığınız ve bunları bizinle paylasmak istediğinizi yazıyorsunuz. Ama ne tür kaynaklardan bilgi topladıysanız bilmiyorum, bu bilgileriniz hayli hatalı veya noksan olmalı. Yazınızda "....bizim asireti "Kürt" veya "Türk" veya "Ermeni" veya "Arap" gibi gösteren görmedim. " diyorsunuz. Oysa İnternette bile Google arama moturundan ABDALAN /AVDELAN/AKHUNLAR/EFTALİTLER diye yazıp ararştırırsanız Abdalanların kökeninin Hun olduğunu, bilhassa Akhunlara Abdalan /Eftalit/Avdelan dendiğini göreceksiniz. Tabii Hunların Türk olduklarını söylememe gerek yoktur. Biliyorsun Hun İmparatorluğunu kuran Teomanın oğlu METE'nin diğer adı OĞUZ'dur. Oğuzlar yani diğer bir değişle Türkmenler işte bizim kökenimizdir. [Abdalan; Bizans'lı tarihçi Theophanes(8. asrın 2. yarısı)'e göre "Ephtalit" adı, Sasanî imparatoru Peroz (Fîrüz. 459-484)'u mağlüp eden Hun hükümdarı Ephtalanos'tan alınmıştır. Bu adın aslında, Eftalit paraları üzerinde görülen Hephthal-khion (HUN) olduğu ve birinci kelimenin sülale adını, ikincisinin de kavim ismini gösterebileceği bildirilmiştir. Hun hükümdarı Ephtalanos'un diğer adı Şahsuvar diğer bir değişle Kunhas/Hunhastır. Bir tahmine göre ABDALAN ismi bu Heftalonstan türemiştir. Zira bu ad Arap, Çin ve Bizans tarihlerinde tarihçiler tarafından Heftal, Eftal, Abdel, Avdel olarakta söylenmektedir. Tarihçilerden birinin aynı değişi şöyle; " Akhun İmparatorluğu'na Batı'da "Eftalits" denmesinin nedeni Bizans ve Yunan kaynakları dolayısıyladır. Bu sözcüğün kökeni Sasani İmparatoru Firuz'u yenen Aksuvar'ın diğer isminin Epthalanos olmasıdır. Eftalitler adına Batı kaynaklarında yapılmış değişik bilimsel çalışmalar bu devletin ve ulusun tarihini açıklığa kavuşturmuştur. İpek Yolu, Ön Asya, Hindistan, Sasaniler ve Göktürkler ile ilgili bilimsel çalışmalarda Akhunlar hakkında bilgiler edinilmiştir. Bu sözcük Arap ve Türk dillerinde ise Abdel/ Abdali/ Abdalan şeklinde yer almıştır.... " Bir diğer söylentiye göre ise; " XVI. yy. sonlarında Batı Afganistan'da Kandehar civarında yaşayan bir kabilenin adı. Yerli inanışa göre bu isim, Hoca Ebu Ahmed Abdal'dan alınmıştır. Bu kabilenin mensuplarına, hükümdarları Ahmed Hanın unvanı olan Dürr-i Dürran (İncilerin İncisi) adına izafeten Dürraniler de denir. Fakat bu abdalı kabileleri soyunun Eftalit (Akhun) devletini kuran Türklerden olduğu muhakkaktır...." Ama Tarihçilerin % 99'u Abdalan isminin Heftalonstan türemiş olduğunda birleşirler. Oymağımızın/Aşiretimizin Alevi olması meselesine gelince; Türk olmamız Alevi olamamıza mani değilki. Alevilik islamiyette Tanrıya ve onun peygamber- lerine meleklerine, son Peygamber Hazreti Muhamede inanmak ve Hazreti Ali'nin yolundan Kur'an ilmiyle gitmek değil midir. Alevilik yalnız Anadolu Türklerine has bir dersek onda da yanılmış oluruz. Arap, Pers (İran), Kürt alevileri yok mudur. Dahasını söyleyeyim; Anadoludaki Abdalanlar arasında var mı bilmiyorum, ama Afganistandaki Abadalanların bir bölümü Sünni olduğunu okudum. Şimdlik bu kadar arkadaş. Selam ve sevgilerimle. Şoreş 26.09.2007, 15:32 Hım.. Lolan Aşireti halis Kırmanç aşiretidir.Bazı bölgelerde Soran, bazı Bölgelerde Kurmanc konuşur.. Ama Türkçüler bu Aşireti çok saçma dayanaklarla Türklüğe dayandırırlar... Abdalanlılar da Ak-Hun mu oluyormuş ? :) Abdalan 26.09.2007, 15:47 Biz Avdiliyiz. Sormam lazim..:yamukgul: Eğer siz Gestemerli Abdalanlardansanız işte size biraz bilgi. Gestemerde, atalarımızın bilgilerince ilk defa Han Avdelanlara yurt olmuştur. Han Avdel, avdelan aşiretinin ileri gelenlerindendir. Han Avdelanlardan bir nesil Gestemerde de ölmüş, bir nesilde dünyaya gelmiştir. Onlar Gestemerd'de mezarlar bırakmışlar. Mezarlardan bellidir ki, otuz küsür yil civarinda Gestemerd'de kalmışlardir. Avdelanlar, 16.yy. sonlarında Dêrsim yöresinden Gimgim (Varto) bölgesine göç etmişlerdir. Bu tarih temel alınırsa, Gestemerde Köyü beşyüz-altiyüz yildir ki insanlığa kon-göç yeri olmuştur. Gestemerde, Han Avdelanlardan sonra, Cemikan veya Cemanlara barinak olmuş. Cemikan, Lolan aşiretinin bir kabilesidir. Abdalan / Abdalan 28.09.2007, 12:56 Hım.. Lolan Aşireti halis Kırmanç aşiretidir.Bazı bölgelerde Soran, bazı Bölgelerde Kurmanc konuşur.. Ama Türkçüler bu Aşireti çok saçma dayanaklarla Türklüğe dayandırırlar... Abdalanlılar da Ak-Hun mu oluyormuş ? :) Evet Abadalanların kökeninin Akhunlara dayandığınıda bütün Tarihçiler birleşirler. Siz Lolan aşiretinin Kırmanç olduğunu hangi varsayımlara dayandırıyorsunuz bilmiyorum. Ama yazar Burhan KOcadağ da kendisinin Lolan aşiretinden olduğunu belirtiyor ve DOĞUDA AŞİRETLER, KÜRTLER, ALEVİLER isimli kitabında LOLAN aşiretinin orta asyadan gelme bir Türk Oymağı olduğunu söylüyor. Bunu da gene diğer yerli-yabancı tarihçilerden alıntılar yaparak yazıyor. Bu kitabı ve Burhan Kocadağın Karacaahmet Sultan Vakfı ve Alevi Formda yayınlanan makalelerini okumanızı tavsiye ederim. Selam ve Sevgiler.. Şoreş 28.09.2007, 13:01 Türkçü yazarların yazılarına bakmak doğru değil arkadaşım.. Lolanlar Türk olsaydı, o kadar Kurmanca konuşan Muşta, neden Kırmançki/Zazaca değil de Kurmanca konuştular ? Biraz mantıklı bakmak lazım.. Başka toplumlar asimile olmadıda, ola ola Aleviler mi Asimile oldu ? Alevilere dönek mi demek istiyorsunuz yoksa :) Abdalan 28.09.2007, 13:13 Evet Abadalanların kökeninin Akhunlara dayandığınıda bütün Tarihçiler birleşirler. Siz Lolan aşiretinin Kırmanç olduğunu hangi varsayımlara dayandırıyorsunuz bilmiyorum. Ama yazar Burhan KOcadağ da kendisinin Lolan aşiretinden olduğunu belirtiyor ve DOĞUDA AŞİRETLER, KÜRTLER, ALEVİLER isimli kitabında LOLAN aşiretinin orta asyadan gelme bir Türk Oymağı olduğunu söylüyor. Bunu da gene diğer yerli-yabancı tarihçilerden alıntılar yaparak yazıyor. Bu kitabı ve Burhan Kocadağın Karacaahmet Sultan Vakfı ve Alevi Formda yayınlanan makalelerini okumanızı tavsiye ederim. Selam ve Sevgiler.. Birde şunu belirteyim; yazınızda diyorsunuzki, " Ama Türkçüler bu Aşireti çok saçma dayanaklarla Türklüğe dayandırırlar... " Bence bu tanımlama yanlış. Yani görüşlerini inanılır belgelere dayandırarak yazan insanlara hemen bir damga vurmak yerine aynı şekilde gene belgelere dayanarak yanıt vermek daya doğru olur. Hepimiz buna benzer olayları çok yaşamadık mı ? Geçmişte İnsan haklarını, işçi ve köylü fakir-fukara haklarını savundukça işine gelmeyenler mevcut düzenden çıkar sağlayanlar hemen KOMİNST DAMGASINI vuruyormuyorlar mıydı. Ve daha buna benzer bir çok çarpık damgalar... Hatta biz Aleviler hakkında da aynı şeyleri yapıyorlar mıydı? Bu yakıştırmalar halen de sürümüyor mu? Onun için baştanda dediğim gibi bu gibi araştırmacı yazar İnsanlara TÜRKÇÜ, RESMİ DEVLET SÖZCÜSÜ, KOMİNST, MUM SÖNDÜCÜ yakıştırmalrıan benzer tanımlamalar yapmak ve yakıştırmak yerine onların diliyle yani belgelerle yanıt vermek bence daha doğru olur... Abdalan 28.09.2007, 13:16 Sayın Soreş Evet Abadalanların kökeninin Akhunlara dayandığınıda bütün Tarihçiler birleşirler. Siz Lolan aşiretinin Kırmanç olduğunu hangi varsayımlara dayandırıyorsunuz bilmiyorum. Ama yazar Burhan KOcadağ da kendisinin Lolan aşiretinden olduğunu belirtiyor ve DOĞUDA AŞİRETLER, KÜRTLER, ALEVİLER isimli kitabında LOLAN aşiretinin orta asyadan gelme bir Türk Oymağı olduğunu söylüyor. Bunu da gene diğer yerli-yabancı tarihçilerden alıntılar yaparak yazıyor. Bu kitabı ve Burhan Kocadağın Karacaahmet Sultan Vakfı ve Alevi Formda yayınlanan makalelerini okumanızı tavsiye ederim. Selam ve Sevgiler.. Birde şunu belirteyim; yazınızda diyorsunuzki, " Ama Türkçüler bu Aşireti çok saçma dayanaklarla Türklüğe dayandırırlar... " Bence bu tanımlama yanlış. Yani görüşlerini inanılır belgelere dayandırarak yazan insanlara hemen bir damga vurmak yerine aynı şekilde gene belgelere dayanarak yanıt vermek daya doğru olur. Hepimiz buna benzer olayları çok yaşamadık mı ? Geçmişte İnsan haklarını, işçi ve köylü fakir-fukara haklarını savundukça işine gelmeyenler mevcut düzenden çıkar sağlayanlar hemen KOMİNST DAMGASINI vuruyormuyorlar mıydı. Ve daha buna benzer bir çok çarpık damgalar... Hatta biz Aleviler hakkında da aynı şeyleri yapıyorlar mıydı? Bu yakıştırmalar halen de sürümüyor mu? Onun için baştanda dediğim gibi bu gibi araştırmacı yazar İnsanlara TÜRKÇÜ, RESMİ DEVLET SÖZCÜSÜ, KOMİNST, MUM SÖNDÜCÜ yakıştırmalrıan benzer tanımlamalar yapmak ve yakıştırmak yerine onların diliyle yani belgelerle yanıt vermek bence daha doğru olur... Abdalan ist gerade online Abdalan isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin. Mesajı Moderatöre bildir Tşk. etti Konuyu düzenle/Sil Şoreş 28.09.2007, 13:35 O kitap ta Koçkirililer de var mı ? candeniz 28.09.2007, 13:53 mrh horasanlı bende erzıncanlıyım ama klavsus asıretındenım . izmirde vartolular vardı bızım asıretten olan . bu asıret hakkında bılgı ıstıyorum eger senın bılgın varsa . Abdalan 06.10.2007, 14:36 Ben kendim Avdeli asiretindeyim, ama Hinis liyim. Gerci Varto da cok akrabalarim var. Avdeli asireti Kurtce soylenisi... Turkce olarak Abdalan ve Abdalan asiretinde ilgili cok kitaplar var... Slm. Ben Abdalan. Abdalan aşireti ile ilgili çok kitap var demişsiniz. Bu kitapların isim ve yazarlarını yazarsanız sevinirim.. Selam ve teşekkürler.. Abdalan 06.10.2007, 14:37 O kitap ta Koçkirililer de var mı ? Burhan Kocadağ'ın kitabından bahsediyorsanız evet olması lazım... keklikoluk46 06.10.2007, 14:38 Muşta Alevi olduğunu bilmiyordum.Taki Vartolu bir arkadaşım olana kadar.Arkadaşım "HOŞAN"lıydı galiba.Tüm Vartolulara selam... Abdalan 06.10.2007, 14:43 O kitap ta Koçkirililer de var mı ? Burhan Kocadağ'ın kitabından bahsediyorsanız evet olması lazım... Abdalan 06.10.2007, 14:46 [QUOTE=Abdalan;508355]Slm. Ben Abdalan. Abdalan aşireti ile ilgili çok kitap var demişsiniz. Bu kitapların isim ve yazarlarını yazarsanız sevinirim.. Selam ve teşekkürler.. Gülom Hınısın Hangi köyünden.. Hınısın Abadalan ve Çamurlu köyünden benimde akrabalarım var.. Ama şimdi çoğunlukla İzmirde yaşıyorlar.. Abdalan 06.10.2007, 14:52 Sayın Soreş Evet Abadalanların kökeninin Akhunlara dayandığınıda bütün Tarihçiler birleşirler. Siz Lolan aşiretinin Kırmanç olduğunu hangi varsayımlara dayandırıyorsunuz bilmiyorum. Ama yazar Burhan KOcadağ da kendisinin Lolan aşiretinden olduğunu belirtiyor ve DOĞUDA AŞİRETLER, KÜRTLER, ALEVİLER isimli kitabında LOLAN aşiretinin orta asyadan gelme bir Türk Oymağı olduğunu söylüyor. Bunu da gene diğer yerli-yabancı tarihçilerden alıntılar yaparak yazıyor. Bu kitabı ve Burhan Kocadağın Karacaahmet Sultan Vakfı ve Alevi Formda yayınlanan makalelerini okumanızı tavsiye ederim. Selam ve Sevgiler.. Birde şunu belirteyim; yazınızda diyorsunuzki, " Ama Türkçüler bu Aşireti çok saçma dayanaklarla Türklüğe dayandırırlar... " Bence bu tanımlama yanlış. Yani görüşlerini inanılır belgelere dayandırarak yazan insanlara hemen bir damga vurmak yerine aynı şekilde gene belgelere dayanarak yanıt vermek daya doğru olur. Hepimiz buna benzer olayları çok yaşamadık mı ? Geçmişte İnsan haklarını, işçi ve köylü fakir-fukara haklarını savundukça işine gelmeyenler mevcut düzenden çıkar sağlayanlar hemen KOMİNST DAMGASINI vuruyormuyorlar mıydı. Ve daha buna benzer bir çok çarpık damgalar... Hatta biz Aleviler hakkında da aynı şeyleri yapıyorlar mıydı? Bu yakıştırmalar halen de sürümüyor mu? Onun için baştanda dediğim gibi bu gibi araştırmacı yazar İnsanlara TÜRKÇÜ, RESMİ DEVLET SÖZCÜSÜ, KOMİNST, MUM SÖNDÜCÜ yakıştırmalrıan benzer tanımlamalar yapmak ve yakıştırmak yerine onların diliyle yani belgelerle yanıt vermek bence daha doğru olur... Abdalan ist gerade online Abdalan isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin. Mesajı Moderatöre bildir Tşk. etti Konuyu düzenle/Sil Sayın SİTE YÖNETİMİ Bu sitede yayınlanan mesajımın altında BANA AİT OLAMYAN aşağıda belirttiğim notu gördüm.. BU NE ANLAMA GELİYOR.. ACİLEN YANITLARSANIZ SEVİNİRİM " Abdalan ist gerade online Abdalan isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin. Mesajı Moderatöre bildir Tşk. etti Konuyu düzenle/Sil " VARTO 23.12.2007, 15:47 Varto Muş iline bağlı bir ilçedir. Varto'nun içinde ve köylerinde aleviler çoğunluktadır. ben varto'nun Gestemerde(çobandağı köyü) köyündenim. Bizler nerelisin dediklerinde muş lu olduğumuzu söylemeyiz, Vartoluyuz deriz. AYNEN ÖYLE KARDES VARTOLUYUZ vartolu49½ 04.01.2008, 12:00 Varto Muş iline bağlı bir ilçedir. Varto'nun içinde ve köylerinde aleviler çoğunluktadır. ben varto'nun Gestemerde(çobandağı köyü) köyündenim. Bizler nerelisin dediklerinde muş lu olduğumuzu söylemeyiz, Vartoluyuz deriz. Gestemert vallahi bu sözü tam benim için söylemişsin :) Evet bizler sorulduğunda Muş kelimesini telaffuz etmeyiz; Varto deriz, Vartoluyum deriz Zaten nickim de bunu açıkça belirtiyor: 49½ zeryam_ezo 13.02.2008, 18:56 Bende Vartoluyum:) Evet arkadaşların da dediği ğibi Muşlu olduğumuzu söylemeyiz ya vartoluyuz deriz yada Gımgım lıyız. Çünkü varto halkı muş ve merkezinde yaşayan insanlardan çok farklıdır. Daha aydın daha kültürlüdürler. Abdalan 16.02.2008, 13:24 Türkçü yazarların yazılarına bakmak doğru değil arkadaşım.. Lolanlar Türk olsaydı, o kadar Kurmanca konuşan Muşta, neden Kırmançki/Zazaca değil de Kurmanca konuştular ? Biraz mantıklı bakmak lazım.. Başka toplumlar asimile olmadıda, ola ola Aleviler mi Asimile oldu ? Alevilere dönek mi demek istiyorsunuz yoksa :) Sevgili arkadaş Soreş, Size Abdalanlar hakkında biraz bilgi gönderdim. Okuyup okumadığınızı bilmiyorum. Bu sayfada gördüğüm ve yukarıdaki değerlendirme ve benzetmenizi hiç beğenmedim. Anadolu Alevileri hakkında biraz tarihi bilgi edinirseniz sevinirim. Baştan şunu söyleyeyim. Asimile olmak döneklik değildir. Sosyolojik bir olaydır. Azınlıkta kalan, milletler, aşiretler, boylar vs. hepsi her zaman çoğunlukta olan ve yaşadığı bölgede nüfus, kültür ve nüfuz yönünden egemen olan ulusların veya toplulukların etkisinde kalırlar. Bu etkileşim bazen bölgeye hakim olanların zoruyla, bazen da kendiliğinden olur. Yani zaman içinde azınlıkta kalanlar çoğunluğun örf ve adetleriyle, kültürlerini hiç bir zorlama olmadan da benimseyebilirler. Bu konuyu daha fazla uzatmadan Anadolu Alevilerinin asimilasyonuna gelelim. Anadolu Alevilerin de dil ve kültür yönünden değişim vardır, ama asimilasyon daha azdır. Bunu şunun için söylüyorum. Dikkat ederseniz Aleviliği tek başına kullanmıyorum, hep Anadolu Aleviliği diyorum. Çünkü Anadolu Aleviliği kendine özgüdür. Diğer İslam devletlerindeki veya bölgelerindeki Aleviliğe tam olarak benzemez. Tam olarak diyorum çünkü benzerlikleri de inkar edemeyiz. Anadolu Alevileri İslamiyet öncesi eski Türk kültürünü ve dilini aynen muhafaza etmiş ve İslamiyet içine taşımıştır. Ama bu arada Anadolu da kendilerinden önce yerleşmiş olan toplulukların da etkisinde kalmış ve onların kültür ve dillerinden de kendi kültürlerine eklentiler yapmıştır. Örnek verecek olursak; Doğu ve Güneydoğu Anadolu da yerleşen Türkmenler buralarda yaşayan Ermeniler, Zazalar ve Kürtlerin yaşam biçimleri etkisinde kalarak dillerini öğrenmişler ama evlerinde, ibadetlerinde hep Türk kültür ve dilini sürdürmüşlerdir. Dikkat edilirse bu bölgelerde yaşayan Türkmenlerin kullandığı yaşam ve üretim araçları isimleri Kürtler ve Ermenilerin kullandığı isimlerle benzeşmeler gösterir. Bazen Türkçe üretim araçları isimleri Kürt ve Ermeniler tarafından, bazen da Kürt ve Ermeni üretim araç gereç isimleri Türkmen diline yerleşmiştir. Bu şunu göstermektedir. Kendiliğinden gelişen bu değişim Asimilasyon değil, değişimdir. Anadolu Alevilerindeki bu kültür ve dil ve hatta mezhep değişiminin Asimilasyona varması ise Osmanlı Padişahlarının göçmen ve yerleşik Türkmenler üzerine uyguladıkları baskılar neticesinde olmuştur. Bilhassa Yavuz Sultan Selim ve II.Mahmut dönemlerinde Osmanlı devletinin esas sahibi olan Alevi Türkmenler üzerindeki kırıma varan bu baskı onları yıldırmış şehirlerden dağ başlarına çekilmelerine neden olmuştur. Öyle ki Türkmenlerin sahip oldukları Sipahilikler ve toprakları ellerinden alınmış ve bir kenara itilmişlerdir. Yaşama bağlanabilmeleri ve soylarını devam ettirebilmeleri için bir takım Türkmen boyları Sünnileşmiş ve kendilerini Kürt ilan etmiştir. Bugün Urfa Karacadağda yaşayan Karakeçili oymağı kendini Kürt olarak tanımlamakta oysa Egede ve Bilecik’te yaşayan aynı boy Türkmen olduğunu kabul etmektedir. Buna benzer bir çok boy bulunmaktadır. Bizim boyumuz yani Abdalanlar içinde de kendilerini Zaza/Kürt olarak sanan aileler de vardır. İşte bu nedenle Anadolu Alevilerinin tarihini biraz araştırmanı diliyorum. Bu konuda Burhan Kocadağ, Cemal Şener ve Mehmet Şerifi okumanı tavsiye derim. Benim adım Ali Doğan Budak. İstanbul’da yaşıyorum. adoganbudak@hotmail.com adresimden bana ulaşabilirsiniz. Selam ve Sevgilerimle. zeryam_ezo 08.04.2008, 18:59 emeranın yeni ismi onpınar ama diğerini bilmiyorum can |