Orijinalini görmek için tıklayınız : sağ ve solun arasındaki fark

sonerk
02.07.2006, 19:27
Türkiye'nin öyküsü
Türk halkı neden çoğunlukla sağa oy verir? Bunun pek çok izahı vardır. Bir izahı da şudur...
Sol sorgulayıcıdır... Eleştiri ve özeleştiri kültürü içerir... Kişiye sorumluluk yükler. Solcu olmak zordur.
Sağ siyaset yüzeyseldir... Halkın kolayına gelir. Sağ siyasetçi "vatan, millet, bayrak, din, iman" elden gidiyor diye oy toplar. Vatanı milleti kurtarıyormuş gibi yaparak para babalarıyla birlikte halkı soyar.
Soyulan halk, dini, vatanı, bayrağı kurtardığı için teselli bulur... Bu yüce değerleri kurtarma adına soyulmaya razı olur!

Bu yazı bugünkü milliyet gazetesindeki Melih Aşık"ın köşe yazısının bir kısmı yazıda sağ ve sol arasındaki fark öyle güzel anlatılmışki sizinle paylaşmak istedim diyecek söz yok aslında bu yazı insanların görebileceği bir yere altın harflerle yazılmalı bence...

Nesimi
02.07.2006, 19:37
evet sonerk Türkiyede solcu olmak zordur. Bu kadar baskıya halkın gözünde dinsiz allahsız vs gibi betimlemelere rağmen Türkiyede sol %30lar civarındaysa bile oldukça iyidir.

Çünkü sol düşünceye sahip insanlar aydın insanlardır. Belirli birikimi olan ve eleştirel düşünebilen insanlardır.

Sağ düşünce ise popülist siyasetin ürünüdür. Feodal değerler, Dini duygular, Miliyetçi düşünceler sağın besin kaynağıdır.

Ayrıca tüm dünyada, latin amerikada sol rüzgarlar esip hükümetleri sosyalist liderler yönetirken, Amerikan sömürüsüne karşı çıkıp halkının çıkarını düşünürken Türkiye'de durum tersine nedenide bu feodal ve dini etkenler tabiki.

Türkiyede ne zamanki insanlar özgür düşünme kabiliyetine erişecek o zaman bir çok şey değişecek

Azrail
02.07.2006, 19:40
Ben olaya farklı bir acıdan yaklaşmak istiyorum, biraz ilginç ama gercek, nedense bize sağ güzel sol ise kötü gösterildi,

örnekler

Un, bulgur çuvallarından sağ elle alınırsa bu çuvallarda bereket eksilmez

Sağ elinin üzerine yatarsan güzel rüya görürsün

Sağ elin kaşınıyorsa, para gelecek; sol elin kaşınıyorsa para gidecek demektir

Sol elin kaşınıyorsa hakkında dedikodu yapılıyor, demektir ).

Sağ omuzda iyi amelleri yazan iyilik melekleri; sol omuzda kötü amelleri yazan kötülük melekleri bulunur

İngiltere’de, sağ el kullanılarak, sol omuzun üzerinden tuz atılırsa, sol omuz üzerinde oturan şeytanın kör edildiğine inanılır. Böylece sağ omuzda bulunan meleğin, sürekli olarak orada oturacağı düşünülür

Yatarken yatağa sağa dönük olarak uzanılmalıdır, aksi halde kabus görülebilir

Kız istenecek, sınava girilecek, iş aranacak vb bir mekâna girerken sağ adım kullanılırsa hayırlı sonuçlar alınır

Sağ, Allah’ın; sol şeytanın yönüdür )

Sol tarafa bakılarak konuşulursa yalan söylendiği anlaşılır

İnsanın başına iyi bir şey geldiği zaman, bu kişi sağ elini bir başkasının başına koyarsa iyilik ona da bulaşır

Yemek sağ elle yenilmelidir (genel düşünce)

Nişanlı çiftler, nişanlılık süresince alyanslarını sağ yüzük parmağına, düğün sonrasında ise sol yüzük parmağına takarlar (evlilikle masumiyetin bozulduğu düşüncesine koşut olarak) (genel).

Tuvalette temizlik sol elle yapılır (genel).

Tuvalete sol ayakla girilir, tuvaletten sağ ayakla çıkılır

İki kişi bir kapıdan geçerken, geçiş önceliği sağdakine verilir

Kıyafetler giyilirken ilk önce sağ el koldan geçirilir

vs... vs

kaynak http://turkoloji.cu.edu.tr/YENI%20TURK%20DILI/1.php

tabi ki bazıları cok sacma ama hakikaten toplum içersinde bu böyle kabul görmekte, nedeni nedir bilinmez ama ilginç degil mi?

Nesimi
02.07.2006, 19:44
Ben olaya farklı bir acıdan yaklaşmak istiyorum, biraz ilginç ama gercek, nedense bize sağ güzel sol ise kötü gösterildi,

örnekler

Sağ omuzda iyi amelleri yazan iyilik melekleri; sol omuzda kötü amelleri yazan kötülük melekleri bulunur

İngiltere’de, sağ el kullanılarak, sol omuzun üzerinden tuz atılırsa, sol omuz üzerinde oturan şeytanın kör edildiğine inanılır. Böylece sağ omuzda bulunan meleğin, sürekli olarak orada oturacağı düşünülür

Kız istenecek, sınava girilecek, iş aranacak vb bir mekâna girerken sağ adım kullanılırsa hayırlı sonuçlar alınır

İnsanın başına iyi bir şey geldiği zaman, bu kişi sağ elini bir başkasının başına koyarsa iyilik ona da bulaşır

Nişanlı çiftler, nişanlılık süresince alyanslarını sağ yüzük parmağına, düğün sonrasında ise sol yüzük parmağına takarlar (evlilikle masumiyetin bozulduğu düşüncesine koşut olarak) (genel).

vs... vs

tabi ki bazıları cok sacma ama hakikaten toplum içersinde bu böyle kabul görmekte, nedeni nedir bilinmez ama ilginç degil mi?

işin temeli müslümanlık diyorsun yani :)

evet lisedeyken din hocası bunları anlatıyordu

sağ her zaman iyi sol kötü

soldaki melek kötülük yazar, sağdaki iyilik vs.

Ama her zaman solda olmaya devam edicem ;)

Haci
02.07.2006, 19:55

örnekler

vs... vs

Kesinlikke katılıyorum..Müslüman türk halkı hangi Arabın hadisine kanmıssa ..Sağ elin kutsal olduğuna inanmıştır..Her şey sağ ile yapılmalı diye bir anlayış söz konusu..Sol el kesilse yeridir :)

Bunun nedeni elbetteki islamdır..Msülüman halkın çoğunluğu sol lafını duyduğu anda bile ürker..Dindar bir vatandaşımızı sol partiye oy verdiremezsiniz..Sol ona göre dinsizlik demektir..Sol partilere komunist demeleri ise trajikomik vaka..:pisman

sonerk
02.07.2006, 19:56
Haklısınız canlar hep nedense bize sol yanlış gösterildi keramet hep sağda oldu türkiye siyasi tarihine baktığımızda bizi bu borç batağına saplayan,amerikan uşağı yapan hep sağ politikaları olmuştur buna karşılık sağ politikacıların yaptığı ne olmuş vatan millet ,din iman gazellerinin tesellisi olmuştur..

Azrail
02.07.2006, 19:59
Kesinlikke katılıyorum..Müslüman türk halkı hangi Arabın hadisine kanmıssa ..Sağ elin kutsal olduğuna inanmıştır..Her şey sağ ile yapılmalı diye bir anlayış söz konusu..Sol el kesilse yeridir :)

Bunun nedeni elbetteki islamdır..Msülüman halkın çoğunluğu sol lafını duyduğu anda bile ürker..Dindar bir vatandaşımızı sol partiye oy verdiremezsiniz..Sol ona göre dinsizlik demektir..Sol partilere komunist demeleri ise trajikomik vaka..:pismansadece müslümanlıkta degil hrıstiyanlık ve yahudilikte de aynı saplantılar var, bu yüzden tüm dünyada dindarlar sagcıdır, muhafazakardır

kaynak;
http://turkoloji.cu.edu.tr/YENI%20TURK%20DILI/1.php

zine
03.07.2006, 12:50
türkiyede sağcı yok islamcı var.ayrıca türkiyede sol ve sağ parti programları birbirinin kopyası gibidir. doğal olarak islami kesim kendine yakın olana sığınıyor. solcuların % 30 larda kalmasının nedeni sol kesimin bir kısmı alevi kürtlerden oluşuyordu.
örneğin bana vekillik edecek ve cumhuriyette aktif rol oynayacak bir temsilci göremediğim için oy kullanmıyorum.benim gibi düşünen ve oy kullanmayan nice sol görüşlü alevi kürt vatandaşlar var.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
türkiyede solun büyümesi için
devrimci ruha sahip evrensel düşünen ve gerçekten insan haklarına saygılı işçi sınıfından gelen hakltan bir lidere ihtiyaç var.
öyle golf sahalarında sopa sallayıp, bol oksijenli tatil beldelerinde sağlık yürüyüşleri yapıp, delüx otelllerde puro tüttürmeyle içki köylü ağırlıklı bir toplumda sol siyaseti yapılmazz!!!

Serkan_Devrim
03.07.2006, 13:09
halkın sağa veya sola oy verme nedenleri bunlar. asıl ayrım tabi ki ekonomi ve sınıfsal çekişmedir. sağ uç sermaye sınıfını(işveren) sol uç ise emek sınıfını(işçi vs) tutar. merkez sağ ve sol ise uzlaştırma yolu arar.

kızılcan
03.07.2006, 13:13
Türkiye'nin öyküsü
Türk halkı neden çoğunlukla sağa oy verir? Bunun pek çok izahı vardır. Bir izahı da şudur...
Sol sorgulayıcıdır... Eleştiri ve özeleştiri kültürü içerir... Kişiye sorumluluk yükler. Solcu olmak zordur.
Sağ siyaset yüzeyseldir... Halkın kolayına gelir. Sağ siyasetçi "vatan, millet, bayrak, din, iman" elden gidiyor diye oy toplar. Vatanı milleti kurtarıyormuş gibi yaparak para babalarıyla birlikte halkı soyar.
Soyulan halk, dini, vatanı, bayrağı kurtardığı için teselli bulur... Bu yüce değerleri kurtarma adına soyulmaya razı olur!

Bu yazı bugünkü milliyet gazetesindeki Melih Aşık"ın köşe yazısının bir kısmı yazıda sağ ve sol arasındaki fark öyle güzel anlatılmışki sizinle paylaşmak istedim diyecek söz yok aslında bu yazı insanların görebileceği bir yere altın harflerle yazılmalı bence...

evet katılıyorum çok dogru tespitler paylaşımın için tşk ler

nesslimm
03.07.2006, 13:35
bence sağ politikacıların alt tabakadaki insanları çok güzel kullanmaları ve nabza göre şerbet vermeleri onları hep ileri getirdi.yani ii politika yaptılar .bazen gerçekleri söylemek yada uygulamak işe yaramıyo sanırım.sol partiler artık sadece aydın kesimden oy alır duruma geldi nerdeyse.

Erkan Sevgi
03.07.2006, 14:04
Konu ile ilgli güzel bir yazı.

Sağ ve sol

Yakın dönemin siyasi kandırmacalarından biri "sağ ile sol arasında bir fark kalmadı" şeklinde. Bunu savunanlar ve buna inandırmaya çalışanlar, kanıt olarak özellikle ekonomik liberalizm konusunda bir orta yolda buluşulduğunu gösteriyor.

Bir başka kanıt da Almanya'da olduğu gibi merkez sağ ve merkez sol partilerin birlikte koalisyon kurmuş olmaları.

Şu anda Ankara'da ilkeleri belirsiz, AKP'ye karşı olmak dışında ortak yanı bulunmayan bir cepheyi oluşturma peşindekiler de yine sağ ve solun birlik olabileceğini söylüyor.

Bugün Batı dünyasında merkez sağ ve sol partilerin siyasi tavırları arasında önemli farklar var. Dünyadaki gelişmeleri biraz izleyenler de Güney Amerika'daki solcu yönetimler ve bunların geliştirdikleri yeni siyasetleri görecektir.

Türkiye'de sağ ile sol arasındaki ayrımlar kalkmamıştır, özellikle de bugünkü temel sorunlar bu farkları derinleştiriyor.

* Türkiye'deki etnik yapının bir arada yaşayabilmesinin en geniş özgürlüklerle mümkün olabileceğini sol savunuyor. Sağın bu konudaki temel tavrı ise "ne mozayiği ****!" şeklinde özetlenebilir.

* Türkiye'deki bütün hukuk ve toplum standartlarının Avrupa Birliği standartlarıyla eşitlenmesi solun politikasıdır. Sağ ise çeşitli nedenlerle bunların eksik bırakılabileceğini düşünüyor.

* Sol için düşünce özgürlüğünden asla taviz verilemez, sağ ise insanların düşünceleri yüzünden hapse girmelerinden rahatsız olmaz.

* Sol üniversitenin tam bir özerkliğe sahip olması gerektiğini, eğitim ve bilim kalitesinin ancak böyle yükselebileceğini savunur, sağ ise üniversitelerin YÖK sistemi içinde zapturapt altında tutulmasını doğru bulur.

* Sol, insan haklarının herhangi bir gerekçeyle sınırlandırılmasını kabul edemez, sağ ise her zaman sınırlanabileceğini savunur, bunun için çeşitli gerekçeler bulur.

* Sol, suçu ne olursa olsun insanların linç edilmesini asla kabul edemez ve bunu ağır suç olarak görür, sağ ise her zaman "o insanların da kışkırtıldığı" gerekçesiyle linççileri mazur göstermeye çalışır.

* Sol için çevreye tam saygı insanlığa saygı anlamına gelir, sağ ise her zaman rant gerekçesiyle çevrenin zarara uğratılmasına göz yumar.

* Sol için ölüm cezasının kalkması çok açık bir uygarlık göstergesidir, sağ ise bundan sık sık yakınır.

* Sol, ister din kökenli olsun ister siyasi kaynaklı olsun bütün inanç sahiplerine saygı gösterilmesini savunur ve hiçbir inanç sahibinin diğerlerine baskı yapmasına göz yummaz, sağ ise dinsel inançlara dayanan bazı tepki ve baskı girişimlerini hoşgörür, inançlar arasında sürekli olarak fark gözetir.

Bu farklar gelişmiş dünyada o kadar açık değildir ve genelde solun geleneksel olarak savunduğu ilkelere yakın uzlaşmalar oluşmuştur.

Yukardaki örneklere başkaları da eklenebilir. Vergi meselesine, sendikal haklara, gençlerin siyasi haklarına, kadınların yaşamın her alanında yer almasına bakış eklenebilir.

Türkiye'ye ve geleceğine bu kadar farklı bakanların bir araya gelmesi ya da gelmiş gibi yapması kimseyi kandıramayacaktır. Ayrıca kendisini "sol" olarak tanımlayan bazı siyasi partilerin bütün temel alanlarda açık olarak "sağ" politikaları savunması da kimseyi kandıramıyor...

Okay Gönensin
28.06.2006 Vatan Gazetesi

sonerk
03.07.2006, 14:19
Sayın Erkan Sevgi katkınızdan dolayı teşekürler ekomik anlamda sağ ve sol arasında günümüzde bi fark kalmayabilir ama düşünce olarak sol daha eleştirel sorgulayıcıdır sağda bunu göremeyiz ...

Birde günümüz soluna baktığımızda ingiltrede solcu diyebileceğimiz işci partisi iktidarken en büyük kapitalist olan amerika ile işbirliği yapıp ıraka saldırabiliyorlar yine israildede solun egemen olduğu hükümette filistinlilere olmadık zorbalıklar yapılabiliyor aslında bütün ideolojiler hikaye ,bütün ideolojiler ve dinler insanların mutluluğunu ve iyiliğini isterler ama bu hiçde böyle olmamıştır burda benim sol derken anlatmak istediğim düşünce olarak soldu eleştirici ve sorgulayıcı yapısı yoksa siyaset olarak eylem olarak bence sağ sol farkı yok...

Sevgi Erkan
03.07.2006, 14:30
Selam Dostlar,
İlk gençlik yıllarımda sağ ve solun çıkış noktasını merak etmiştim.Bu konuda Hıfzı Veldet Velidedeoğlu'nun ''Sağsız Solsuz Demokrasi'' kitabını okuyarak merakımı giderdim.Ben de sizinle paylaşmak istedim.Fransız Devriminden sonra parlamentoda oturanlardan sağ taraftakiler; muhafazakar,tutucu,dindar,bugünkü adıyla liberallermiş.
sol tarafta oturanlar ise;demokrat,aydın,ilerici,gelişimci,emekten yanaymış.
İşte o günden sonra sağcılık ve solculuk kavramları içeriği böyle başlamış.
Ülkemizde de gelişim süreci öyledir.Ama günümüzde globalleşme, liberalizm gibi kavramlar solu da olumsuz etkilemiş ve asıl kimliğini karıştırıyor diye düşünüyorum.Sol partiler başka kaygılar peşindeler.
Üülkemizde '' solcuyum '' demek , ''aleviyim','kürdüm','hıristiyanım'vs.demek kadar öcü görülüyor . Burada görev hepimizin.
Sevgi ve Saygılar.

aksakal
03.07.2006, 15:12
Türkiyede sağ ile solun farkımı vardı acaba. temelde siyaset olarak farklı gibi görünsede işlev olarak hangisi gelirse gelsin başımıza yaptıkları hep aynı değilmi. biri sağdan diğeri soldan götürüyor. götürün aman götürün aksırıncaya tıksırıncaya kadar götürün. VAAMI BAŞKA İZAH TARZI (s.Demirel)