Orijinalini görmek için tıklayınız : Kara delikler(meraklısIna)
izmirksk 13.09.2005, 22:41 kara delikler içine düşülmedikçe tehlikeli olmazlar.bu konularla ilgili temel bir kaç formül vereceğim.günün birinde fizikçi olmak isteyen yada yeni başlayan arkadaşlar için.meraklısına yani
önce bir iki temel bilgi.
Rs: bir cismin karadelik olabilmesiiçin gerekli olan yarıçaptır.
kara deliklerde en önemli konulardan birisi olay ufkudur.olay ufkundan kastedilen karadeliğin sınırıdır.
çember çizip daha sonra bir yarıçap çizersek Rs olay ufkunu belirtir.(Rs uzaklığı).olay ufkunun içinden hiç bir şey kaçamaz.olay ufkuna yklaştıkça zaman yavaşlar olay ufkunda ise durur.
bir kara deliğin üzerine düştüğümüz takdirde makarna gibi uzar ve daha sonra parçalanırız.
10 tane güneş kütlesi biriminde bir yıldızın schwarzchild yarıçapı(Rs)30km olacaktır.
6 güneş kütlesi ise 18 km olur vs..
bir karadeliğin ortalama olarak yoğunluğu,(buradaki^ifadesi üs manasında)
yoğunluk:m/v dir:3m/4pi(Rs)^3
karadeliğe yaklaştıkça çekim kuvvet artar.5000 km mesafede 1.2 olan çekim kuvveti 1000 km mesafede 144 olur.
karadelikten parçalanmadan sağ çıkabilsek çoğu bilim adamına göre zamanda yolculuk yapılabilir.
asıl formülleri ve nasıl hesaplanıldığını daha sonra vaktim olduğu zaman paylaşırım.
Güzel bir konu. Benim ilgimi çekti. Bu yazı çok kısa olmuş. Şu mu denmek isteniyor. "Güneşin 10 katı büyüklüğünde bir cisim karadelik olur." Bunun yüksek çekim kuvvetinden dolayı olması lazım sanırım. Dolayısıyla yoğunluk önemli oluyor? Nasıl oluyor şimdi? Bir cismin karadelik olması için çekim kuvvetinin ışık hızıyla ışığı çekmesi mi gerekiyor :) Karışık oldu sanırım biraz. Fizik bilgim pek iyi değil? Sen bu kara deliklerle; hacim, kütle, yoğunluk, ışık hızı, çekim kuvveti arasındaki ilişkileri daha sade açıklayabilirsen sevinirim. İlgimi çekti konu.
izmirksk 13.09.2005, 23:19 bu konu gerçekten çok zevkli.bir cismin karadelik olması için güneşin iki katının üstünde olması yeter.cisim ömrünü tüketmeye başlayınca içeri doğru yani merkeze doğru müthiş bir basınç oluyor.ve cisim merkeze doğru çökmeye başlıyor.
sonunda uzay deliniyor.uzayın delinmesi şöyle.bir yatak düşünün.onun üzerinde çeşitli ağırlıklar koyarsanız ağırlıklar yatağı belli oranda çökertir(ağırlığına göre değişir)işte yıldızlarda uzayı böyle eğiyorlar.ömürlerini tüketincede kendi içinde yoğunlaşıp orada bri delik açıyorlar.ve bir kara delik oluşuyor.çekim alanına giren herşeyi yutuyorlar.ışık dahil hiç bir şey çekim alanından kaçamıyor.
bugün karadeliklerin başka evrenlere açıldığı hemen hemen isbatlandı.yani bir uzay gemisi ile karadelikten geçebilsek diğer tarafta başka bir evrende çıkıyoruz .çok uzaklar çok kısa oluyor(kimi bilim adamlarına göre zamanda geriye gitmede olabilir.),
ama maalesef kara deliklerin merkezindeki şiddetli çekim gücü buna müsade etmiyor.ne kadar büyük ve dayanıklı bir gemi yapılırsa yapılsın eninde sonunda parçalayacaktır.
bizim galaksimiz-samanyolu galaksisindede kara delikler keşfedildi.
en güzel yanı ise kara delikten belki geçilebileceğine ve başka evrenlere gitme ihtimalinin olabileceğinin halen savunuluyor olması(kara deliklerin başka evrenlere açılan kapı olduğu isbatlandı.ama tartışılan konu kara delikten geçmek mümkün mü?.şimdilik cevabı hayır)
en güzel yanı ise kara delikten belki geçilebileceğine ve başka evrenlere gitme ihtimalinin olabileceğinin halen savunuluyor olması(kara deliklerin başka evrenlere açılan kapı olduğu isbatlandı.ama tartışılan konu kara delikten geçmek mümkün mü?.şimdilik cevabı hayır)
Güzel bir konu tabi. Heyecan verici. Umarım "umut fakirin ekmeği" dizesiyle ilgisi yoktur :) Gerçekten zevkli bir konu. Bilgiler için teşekkürler.
izmirksk 13.09.2005, 23:34 evet güzel bir konu.nobel ödüllü bilim adamı stephen hawking'in dediği gibi 'bilimkurgu yazarları bile karadeliklerin alanına yetişemedi'.
izmirksk 14.09.2005, 15:11 kara delikleri ilginç yapan olaylardan biriside hiç bir şeyin kaçamaması.
mesela siz uzay gemisi ile seyahat ederken bir anda kara deliğin çekim alanına girdiğinizde dünyaya yardım sinyali göndersenizde beyhudedir.
çünkü artık hiç bir sinyal gitmez.hiçbir şey o çekim alanından kaçamaz.ve yardım sinyalleri dünyaya asla ulaşamaz.
bilim adamlarına göre kara deliğin öyle hızlı döndüğü bir alan varki tekillik, tekillik olmaktan çıkıyor ve halka halini alıyor.oraya girebilen ve parçalanmayacak bir cisim başka bir evrende ak delikten çıkabiliyor(kara deliğin öte tarafı ak delik olarak adlandırılıyor)
kara delik ile ak deliği birleştiren bu tünele kurt deliği deniyor.
bir çok bilim adamı birleşik kuram için sabırsızlanıyor.kara deliklerin bu konuda işe yarayacağını düşünüyorlar.
bilim adamlarına göre kara deliğin öyle hızlı döndüğü bir alan varki tekillik, tekillik olmaktan çıkıyor ve halka halini alıyor.oraya girebilen ve parçalanmayacak bir cisim başka bir evrende ak delikten çıkabiliyor(kara deliğin öte tarafı ak delik olarak adlandırılıyor)
kara delik ile ak deliği birleştiren bu tünele kurt deliği deniyor.
Ben birşey merak ediyorum. Karadeliklerin başka evrenlere açılabileceğini söylemiştin. Şimdi ak delik karadeliğin çıkışı olduğuna göre başka evrenlerdeki tarafı akdelik oluyor sanırım. Bu durumda bizim evrenimizde bilinen akdelikler var mı? Yani karadeliklerden haberdarız. Ama akdelik diye birşey duymadım. Bizim evrenimizdeki karadelikler başka evrenlere açılıyorsa, başka evrenlerdeki karadelikler de bizim evrenimize akdeliklerle açılmalı. Doğru mudur?
izmirksk 14.09.2005, 16:08 ak delikler kara deliğin çıkış noktası.öte tarafa geçebilsek çıktığımız nokta ak delik oluyor.
bizim evrenimizdeki her geçit kara delik olarak adlandırılıyor.ak delik denmesinin sebebi başka bir evrene açılan kapı olması.yada çıkış kapısı diyelim.henüz öte tarafa geçilemediği için ak deliklerin özellikleri tam bilinmiyor.
kara delikler hakkındaki temel bilgiler daha çok.çünkü ak delikler henüz ulaşamadığımız diğer evrenler için sadece kara delikten girdiğimiz tünelin son kapısı.
benim tahminim biraz zor görürüz diğer evrenleri.çünkü kara deliklerin çekim gücü o kadar büyük kü güneş gibi büyük bir madde çekim alanına girse parçalayarak içine çeker
benim tahminim biraz zor görürüz diğer evrenleri.çünkü kara deliklerin çekim gücü o kadar büyük kü güneş gibi büyük bir madde çekim alanına girse parçalayarak içine çeker
Tam anlatamadım sanırım. Şimdi akdelikler diğer evrenlerde bulunuyor anladığım kadarıyla. Yani çıkışlar. Karadeliğin çekimine giren herşey akdelikten çıkıyor (ışık da aynı şekilde çıktığı için ak oluyor sanırsam). Peki bu diğer evrenlerde karadeliklerde olması lazım o zaman. Ve dolayısıyla bizim evrenimizde de akdelikler olması lazım başka evrenlerden bizim evrenimize açılan. Ben hiç keşfedilmiş akdelik var mı diyorum. Yani geçilip görülmesi imkansız ama ben çıkışı bu tarafta olan akdelikler görülmüş mü, onu merak ediyorum.
chatlakalper 15.09.2005, 11:49 uygun bölüme kaydırıldı
izmirksk 15.09.2005, 14:43 Tam anlatamadım sanırım. Şimdi akdelikler diğer evrenlerde bulunuyor anladığım kadarıyla. Yani çıkışlar. Karadeliğin çekimine giren herşey akdelikten çıkıyor (ışık da aynı şekilde çıktığı için ak oluyor sanırsam). Peki bu diğer evrenlerde karadeliklerde olması lazım o zaman. Ve dolayısıyla bizim evrenimizde de akdelikler olması lazım başka evrenlerden bizim evrenimize açılan. Ben hiç keşfedilmiş akdelik var mı diyorum. Yani geçilip görülmesi imkansız ama ben çıkışı bu tarafta olan akdelikler görülmüş mü, onu merak ediyorum.
keşfedilmiş ak delik yok ki.en azından benim bildiğim yok.ak delik keşfedilemez.en azından bence böyle.
nedenide şu.kara delikler bile en gelişmiş teknolojilerle doğrudan keşfedilemiyor.
hani bir söz vardır elektriğin ne olduğu bilinmez ettiğinden bellidir diye.karadeliklerde parçalayıcı çekim güçleri ile anlaşılıyor.etrafındaki cisimleir yutması ,şiddetli çekim gücü vs...
ama ak deliklerin böyle özelliği yok.dolayısı ile kendilerini ele vermezler.
yani evrenimizde varsada biz bulmayız,bulamayız
kara delikleri fırtınalı bir okyanusa benzetirsek; ak delikler sakin ve durgun bir okyanus.yani onu ele verecek hiç bir bilgi yok.
evet güzel bir konu.nobel ödüllü bilim adamı stephen hawking'in dediği gibi 'bilimkurgu yazarları bile karadeliklerin alanına yetişemedi'.
Merhaba,
Yanlış hatırlamıyorsam, bir kaç hafta önce gazete de Hawkingin karadelik ile ilgili bir teorisini geri çektiğini ve girdiği bahsi kaybettiğini bildirdiği yazılmıştı.
izmirksk 16.09.2005, 21:29 evet doğru.bütün tezlerini değil
kara deliklerden öteye geçilebileceğine inanıyordu.yani parçalanmadan .yani öyle bir nokta bulabiliriz ki oradan öte tarafa geçebiliriz diyordu.
bu teorisini geri çekti.
yoksa kara delikler ile ilgili söylediği her şeyi değil.kara deliklerin radyasyon yaydığının keşfi ile nobel fiziğe aday olmuştur..ve kara deliklerden yayılan radyasyon hawking radyasyonu ile anılmaktadır.yani bu alana çok şey katmıştır.ama kara deliklerden öteye geçilebileceğine inanırken sonradan vazgeçmiştir
yani başka geri çektiği teoremi var mı bilmiyorum ama ben bunu geri çektiğini biliyorum.(yani öte tarafa geçilebileceğini)
izmirksk 17.09.2005, 18:53 peki karadelikler zararlı mıdır?
cevap olarak şunu diyebiliriz.- içine düşmezsen hayır:sas:
örneğin iki kişiden biri karadeliğe düşerken diğeri kurtulsun.kara deliğe düşen kişi arkadaşına baktığında zamanın arkadaşı için çok hızlı geçtiğini görecek.kendisinin saati ise yavaşlayacak ve zaman durma noktasına gelecek.arkadaşının ise çok hızlı bir zaman diliminde yaşadığını görecek.
sonrada kara deliğe yaklaştıkça kolları ve başları makarna gibi uzayacak.parçalanarak can verecek.
NASA yakın zamanlarda böyle bir şeyi görüntülemişti.güneş kadar büyük bir cisim kara deliğin çekim alanına girdiğinde bir parçası koptu ve kara delik tarafından yutuldu.fakat o büyük cisim tamamen kara deliğin çekim alanına girmeden kurtulmayı başardı.
dünyamız küçülüp kara delik olsa idi 9 mm yarıçapında bir kara delik olurdu.evet 9 mm.cm bile değil.güneşimiz kara delik olsa idi yarıçapı 3 km olan bir kara delik olurdu.
ama ikisininde çapı yetmez kara delik olmaya:3D_NG (4)
|