Orijinalini görmek için tıklayınız : Ben alevimiyim

A.Kemal
13.09.2005, 22:42
Merhabalar.Sivasın alevi köylerinin birinden seneler önce göç etmiş ailemden alevilik adına pek birşey öğrenemedim.Zaten ailemde hayatın zor şartları altında zamanla,alevi çevreden kopmanın etkisiylede kimlik erezyonuna uğramış,aleviliğin gereklerinide senede bir toplanan köy derneğinin toplantılarında eksik gedik yapmaya çalışmışlardır.Yani demek istediğim ailemin ve çevremin bu konuda bana verebileceği fazla bir şeyi yoktu.Lise yıllarında bu konudaki boşluğun farkına varmaya başladığımda din derslerinde öğrendiğim namaz konusunu sünni arkadaşlarımında etkisiyle günlük hayatımda bizimkilerin haberi olmadan uygulamaya koydum.Abdestsiz dolaşmıyor ve devamlı namaz kılıyordum.Bir süre sonra aradığım şeyin bu olmadığı verdiği huzurun beni tatmin etmediğini anladım ve alevilik konusunda kendi çapımda araştırmaya girdim.Ve anladımki ailem bana alevilik konusunda çok azşey verebilmiş.Evet güzel Türkiyemizde Alevilik mezhebini öğrenebileceğimiz,araştırabileceğimiz,uygulayabile ceğimiz yerler kısıtlı.Alevilik konusunda devlet desteğiyle bu işi bilen Alevi kökenli büyüklerimiz tarafından kurulacak (bilimsel anlamda) merkezi bir araştırma kurumu yada ne bileyim eğitim kurumu yada müracaat edenleri bu konuda yönlendirecek bir tür okul ülkemizde yaşayan milyonlarca alevi vatandaşımıza rağmen böyle bi kurum yok.Sanırım bunun sebebi bizlerin pasifliği,eğitimsizliği ve yapılanları çabuk unutmasından kaynaklanıyor. Evet bu bağlamda herkesin bu soruyu kendisine sorması lazım.Ben alevimiyim? Alevilik hakkında ne biliyorum.çocuklarıma ilerde neler aktarabilirim yada aktarabilecek bilgi birikimim varmı?Arkadaşlar ben Aleviyim demekle Alevi olunmuyor.Okuduğunuz için teşekkür ederim.

izmirksk
13.09.2005, 22:48
bu konuda böyle bir sorgulama bile önemli .bazen soruları tam cevaplayamasanızda cevaplanma yolunda atılan adımlarda önemli bence.
ben daha öncede demiştim bence alevilik mezheplerüstü bir olgu.ama bir başkasıda farklı yorumlayabilir.net bir tanım sağlanamaz.
ama bizim ibadet merkezlerimiz cem evleridir ve öyle kalmalıdır(bunu söylememin sebebi bir sitede alevileri camiye çekelim cem evleri ibadet merkezi değildir gibi yazılar okumuştum).bu yüzden cem evleri konusunda hassasiyet önemli .pirlik,musayiplik vs..bu konular da korunmalı bence.söylenecek çok şey var tabi.

Canan
13.09.2005, 22:57
A.Kemal bu anlamli yazi icin tesekur ederiz...

aleviligi unutan cok alevi var ama buna rahmen aleviligi hala yasatmaya calisan insanlarda var bunu unutma. senin ve ailenin alevilikden uzaklasmasinin sebebi bence sizin kendi sucunuz. aleviler her zaman inanclarini basgi altinda susdurmuslerdir ve bu gune kadar gelmislerdir. yani demek istedigim su senin ailen alevi inancini surdurmek isteselerdi bunu hic bir guc engelleyemezdi. benim ailemde aslen sivasli bizde sivasdan guc etmisiz ama bu bizi inanclarimizdan uzaklasdirmadi...

A.Kemal
13.09.2005, 23:19
selamlar Canan bir alevi olduğumu hiçbir zaman unutmadım ve inançlarımdan uzaklaşmadım.Yukarıda kendi yaşadıklarımı anlattım.Genelleme yapmadım.Ama inanıyorumki benim bu başımdan geçenler bir çok kişinin başından geçmiştir ve bu düzen böyle gittikce geçmeyede devam edecektir.

Canan
14.09.2005, 18:08
selamlar Canan bir alevi olduğumu hiçbir zaman unutmadım ve inançlarımdan uzaklaşmadım.Yukarıda kendi yaşadıklarımı anlattım.Genelleme yapmadım.Ama inanıyorumki benim bu başımdan geçenler bir çok kişinin başından geçmiştir ve bu düzen böyle gittikce geçmeyede devam edecektir.

insanlar neden her zaman duzeni suclar? taman turkiyedeki duzen berbat ama herseye rahmen biz aleviler inanclarimiza sim sIkI baglamaliyiz. ve bence bunu yapmak insanlarin elinde fakat bazi insanlar bunu yeterince istemiyo ve bu o insanlarin inanclarini unutmasina neden oluyo.

inanclarindan bence sen bir ara cok uzaklasmissin baksana namaz bile kilmissin. bu uzaklasmak degilse ne oluyo tam olarak?

sizi azarlamak degil amacim sizin durumunda olan cok insan oldugunu biliyorum yanlizca benim demek istedigim sey su insanlarin inanclarindan kopmalarinin tek suclusu onlar devlet evde bir anne babanin cocuklarina anlatdigi seylere yasak hic bir zaman getiremez. tabi George Orwell'lin 1984 adli kitabindaki gibi her tarafa kamera koyarsa basga.

A.Kemal
14.09.2005, 20:49
Nereden bu foruma katılıyosun bilmiyorum ama her halde türkiyeden değil.işim dolayısıyla hiç istemediğim bir yerde oturuyorum.Annem ziyarete gelmişti.Annemin başının açık olduğunu gören komşular artık ziyarete gelmiyorlar bize.Ramazanda dışarda yemek olayı falan hepten sakat.Düzenden kastım devlet değildi.Kastım komşularımaydı. Kastım kendinin tuttuğu oruç un sevabını arttırmak için tutmayana küfür edeneydi.Tabi sonuçta bunların hepsi eğitim meselesi.Normal karşılıyorum.Eğitimsiz,kendi düşündüğünü karşısındakine kabul ettiremeyince olayı kavgaya döken bireylerin oluşturduğu toplumdan geliyoruz.İşyerinde bile bu konuda iğnelenebiliyorum.Belki inanmassın ama alevi olduğumu öğrenen bir arkadaşım bana mumsöndü olayının gerçek olup olmadığını sordu.Hrıstiyanların bile kendilerini özgürce ifade edebildiği bir toplumda bizler bu kadar moronca uygulamalarla karşılaşabiliyoruz.

Canan
14.09.2005, 23:52
dogru bildin A.Kemal ben turkiyede yasamiyorum ve hicde yasamadim. biz avrupadakiler siz turkiyedekilerin nasil ko$ullarda yasadiginisi anlamiyoruz galiba.
komsularindan bahsetmen bana turkiyedeki yobazligi daha ne kadar yaygin oldugunu hatirlatdi.

A.Kemal
15.09.2005, 20:24
Malesef Türkiyede böyle yozluklar var.Ama bunu genelleyerek tüm TR böyledir demek yanlış olur.Gerçi az çok bu konuda fikir sahibisindir.Seni yanlış yönlendirmek istemem.

Ezo
15.09.2005, 23:28
Nereden bu foruma katılıyosun bilmiyorum ama her halde türkiyeden değil.işim dolayısıyla hiç istemediğim bir yerde oturuyorum.Annem ziyarete gelmişti.Annemin başının açık olduğunu gören komşular artık ziyarete gelmiyorlar bize.Ramazanda dışarda yemek olayı falan hepten sakat.Düzenden kastım devlet değildi.Kastım komşularımaydı. Kastım kendinin tuttuğu oruç un sevabını arttırmak için tutmayana küfür edeneydi.Tabi sonuçta bunların hepsi eğitim meselesi.Normal karşılıyorum.Eğitimsiz,kendi düşündüğünü karşısındakine kabul ettiremeyince olayı kavgaya döken bireylerin oluşturduğu toplumdan geliyoruz.İşyerinde bile bu konuda iğnelenebiliyorum.Belki inanmassın ama alevi olduğumu öğrenen bir arkadaşım bana mumsöndü olayının gerçek olup olmadığını sordu.Hrıstiyanların bile kendilerini özgürce ifade edebildiği bir toplumda bizler bu kadar moronca uygulamalarla karşılaşabiliyoruz.

Allah size ve ailenize sabir versin böyle bir ortamda yasamak ben yazdiklarinizi okurken cok tuaf oldum düsunmesi bile tuyler übretici böyle bir ortamda yasamanin

A.Kemal
16.09.2005, 19:52
Teşekkür ederim eda

PrAeToR
16.09.2005, 20:24
bu yazınızla güncel bir konuya değinmiş bulunuyorsunuz.teşekkür ederim. ben bu konuya en hissiyatli şekilde değinmek isterim. çünkü son kuşak alevi gençlerimiz (tabi bende bir gencim) çoğunlukla ateistliğe yöneliyor. tabi ateistliği hayıflamak değildir düşüncem. benim burada değinmek istediğim alevilik kültürünün günlük yaşamdaki etknliklerinin giderek terk edilmesidir. yoksa inanç olarak dinleri tartışmak bu çağdaş platforma yakışmaz. alevilerin kendine özgü çok değişik çok yararlı etkinlikleri vardır. bu etkinlikleri korumak geliştirmek bizim için temel görevdir.bunları korumak ve geliştirmek ise ilk başta öğrenmek daha sonra uygulamak ve son aşamada da gelecek nesillere aktarmak olarak kendini gösterir. bende sizin gibi düşünürüm neden bu konuda bir bilimsel kurum veya dernek yoktur. fransız kültür ve dayanışma derneği var da türkiye cumhuriyetinin halkını oluşturan(bir bütün olarak)alevilerin kültür ve dayanışma derneği yoktur. bugün var olan hacı bektaşı veli kültür ve dayanışma derneklerinin bilimselliği veya sistematikliği tartışma konusu olmadan bunu kurumsal hale getirmeği düşünmek suç mudur? neden üniversitelerimizde alman kültürü ve edebiyatı gibi bir bölüm vardırda alevi kültürü ve edebiyatı diye bölüm olmaz. ha bu halk bütünlüğünü böler düşüncesine ise katılamam çünkü ilkokuldan bu yana bana islam dini(kültürü) veedebiyatı öğretilir.konunun siyasi yanı ise hiç konuşulmayacak kadar açık ve seçiktir.saygılarımla...

A.Kemal
16.09.2005, 21:34
Sünni arkadaşların çocuklarını din konusunda nasıl eğittiklerini gördüm.Okuma yazma öğrendikten bisüre sonra kuran kurslarına yolluyorlar.Zaten daha önceden bu çocuklar namaz nasıl kılınır,abdest nası alınır gibi temel işlevleri okula başlamadan öğreniyorlar.kızlar okula gitmediği zamanlar başlarını örtüyorlar.Kendileri bile günlük hayatta uygulamadıkları şeyleri çocuklarına öğretiyorlar.Bu tarz olaylar birbirlerinin arasında öğünç kaynağı olabiliyor. <<benim kız kuran kursuna gidiyor yada benim oğlan cuma namazlarını kaçırmaz>> gibisinden. Şimdi dikkat çekmek istediğim nokta burası. Bu arkadaşların çocuklarını eğitirken gösterdikleri ihtimamı biz kendi çocuklarımıza yada babamız bize gösterseydi ve tüm alevi vatandaşları kendi çocuklarını eğitirken aynı önemi gösterselerdi.Türkiyede alevi gençliği bu konudaki eğitimsizlikten ve kendi kültürüne sahip çıkmamasından dolayı giderek yozlaşmakta yukarıda söylediğin gibi artarak ateistleşmeye devam etmektedir.

Ayfer_A
17.09.2005, 00:13
Merhaba arkadaslar,

Öncelikle A.Kemal'e tesekkür etmek istiyorum, böyle bir konu baslattigi için, çünkü ele aldigi çok önemli ve gerçekçi bir sorun. Benim ailemde aslen Sivasli. Yurtdisinda yasiyoruz, ben burda dogdum burda büyüdüm. Nitekim anlattiklari bana okadarda yabanci gelmedi. Canan nerden bilemiyorum ama burada, Belçikadada hersey okadar rahat degil. Ayni sekilde, hala samimi oldugum bir arkadasimda bana mum söndü nedir diye sordu. Ve bu daha bu yil oldu. Cocuk bir yerlerden duymus, yani hala birileri bu saçmaliklardan bahsediyor...Avrupa'nin ortasinda. Alevi toplulugu burdada azinlikta. Ama burda çelisen sadece alevilik-sünnilik degil, ayni zamanda türk-avrupali farkliligida var. Artik toprak-çekiyor-sendromumu diyelim bilemiyorum ama, bizimkilerde Türk topluluguyla baglarini koparmiyorlar. Bu nedenle hala "sen niye oruç tutmuyorsun", Belçikali arkadaslarimdanda "sen digerlerinden farklisin, daha degisik düsünüyorsun, niye senin annen kapali degil" gibi sorular yöneltiliyor. Kimi zaman cevaplayabiliyorum, bazen benim bilgim yetmiyor.
Az çok ailemden aldigim alevilik egitimi suna dayaniyor "onlar sünni, biz aleviyiz." Pratikte yok, ne 12 imamlari, ne Cem. Niye diye sordugundada "biz ezildik, biz sürgün edildik, biz yasaklandik"lar veriliyor.
Enteresan bir tespitim: Avrupa'daki alevi gençleride ya neyin ne oldugunu bilmeden, çok radikal bir sekilde "Aleviyim!" diyorlar, yada ateistlige dönüsüveriyor. Bilinçli yapilan seyler olsa bunlar, amenna! Ama maalesef ...

Saygilarimla,
AYFER

A.Kemal
17.09.2005, 12:39
Merhaba Ayfer A.anladığım kadarıyla sizlerde avrupada, burdaki kadar olmasada bir erezyona uğruyorsunuz.Burdaki kadar diyorum çünkü enazından orada devlet eliyle sünni inanç empoze edilmiyor yada çevreniz tarafından asimile edilmeye çalışılmıyorsunuz.Bu konuda bizlerin yapacağı tek şey aleviliğin amacını kavrayabilmek buyolda idrak ettiklerimizi günlük hayatımızda uygulamaya koyarak bu erezyonu önlemektir.

MuratAsilturk
20.09.2005, 18:19
Alevilerin de sunniler(hatta sadece hanifiler) gibi okulda kendi mezheplerini öğrenmeleri gerekli bence.Ben bir sunni olarak şunu düşünüyorum ki ; eğer bu imkanlar zamanında Alevi kardeşlerimize verilseydi Alevi kardeşlerimden bazıları, şu anda dış kaynaklı, türklükle hiç bir alakası bulunmayan siyasi görüşlerin etkisi altında kalmayacaktı.Bu arada A.Kemal arkadaşımın anlattıklarına üzüldüm.Biz sunnilerin en büyük hatası şu ki ;kendimizi düzeltmeden başkasını düzeltmeye kalkıyoruz.Örneğin Aleviler camiye girmez diye onları dışlayan sunnilerin sizce yüzde kaçı , 5 vakit namazını camide kılar? Bir ikindi namazında caminin içinde bir ben bir iki de yaşlı amca olduğunu hatırlarım...Madem biz camiye gitmiyoruz alevileri bu görüşleri yüzünden dışlamaya ne hakkımız var? Ya da madem caminin kutsallığına inanıyoruz neden camiler yalnızca bayram namazlarında cuma namazlarında dolar?
Bence biz sunniler ,"aleviler neden namaz kılmaz " tartışmasını bırakıp "sunniler neden namaz kılmaz; üstüne üstlük namaz kılmadıkları için alevileri dışlar" tartışmasına yönelmeliyiz.Saygılar.

A.Kemal
21.09.2005, 22:12
Alevilerin de sunniler(hatta sadece hanifiler) gibi okulda kendi mezheplerini öğrenmeleri gerekli bence.Ben bir sunni olarak şunu düşünüyorum ki ; eğer bu imkanlar zamanında Alevi kardeşlerimize verilseydi Alevi kardeşlerimden bazıları, şu anda dış kaynaklı, türklükle hiç bir alakası bulunmayan siyasi görüşlerin etkisi altında kalmayacaktı.Bu arada A.Kemal arkadaşımın anlattıklarına üzüldüm.Biz sunnilerin en büyük hatası şu ki ;kendimizi düzeltmeden başkasını düzeltmeye kalkıyoruz.Örneğin Aleviler camiye girmez diye onları dışlayan sunnilerin sizce yüzde kaçı , 5 vakit namazını camide kılar? Bir ikindi namazında caminin içinde bir ben bir iki de yaşlı amca olduğunu hatırlarım...Madem biz camiye gitmiyoruz alevileri bu görüşleri yüzünden dışlamaya ne hakkımız var? Ya da madem caminin kutsallığına inanıyoruz neden camiler yalnızca bayram namazlarında cuma namazlarında dolar?
Bence biz sunniler ,"aleviler neden namaz kılmaz " tartışmasını bırakıp "sunniler neden namaz kılmaz; üstüne üstlük namaz kılmadıkları için alevileri dışlar" tartışmasına yönelmeliyiz.Saygılar. Ülkemizde senin gibi düşünenler çok az.Bu konu hala bir tabu.Bu konuda kendimize en yakın gördüğümüz CHP bile seçimden önce Alevi federasyonlarının isteklerini zannediyorsam kabul etmedi. Alevi vatandaşları büyük bir çoğunlunlukla genede oylarını bu parti lehine kullanmışlardır.Fener rum patriğine,çeşitli kiliselere,hatta ırakta şimdi bizi sırtımızdan bıçaklayan kürt lideri talabani efendiye maaş bağlayan Devletimiz zamanı gelince cem evlerinin ihtiyaçlarınıda karşılayacaktır.

MuratAsilturk
21.09.2005, 22:46
Üzülerek söylüyorum ki çok haklısın.Türk alevilerini elin zebanisinden daha mı önemsiz buluyorlar acaba? CHP konusun da bir şey söyleyemeyeceğim ama açıkça şunu söylemeliyim ki;şu anki partim olmasaydı 1. tercihim kesinlikle CHP olurdu.Milli hassasiyet yönünden AKP ümmetçilerinden daha iyi konumda oldukları barizdir.En azından Atatürkçülük CHP nin kuruluşundan beri ön planda.Ama mevcut yönetim bunların gereğini yerine getirebiliyor mu ya da alevi kardeşlerimize yönelik vaatlerini ne konuda hayata geçirebiliyorlar bilemem.Saygılar.