Orijinalini görmek için tıklayınız : Ben Ülkücüyüm ve Sünni / Hanifi'yim
Selamun Aleykum...
Baslikta da yazdigim gibi ben bir Ulkucuyum ve alevilikle hic bir bagim yok. Lakin gerek bilgilerim gerek ogrendiklerim dogrultusunda bu foruma uye olma sebebim bilgi alisverisidir.
SU ANA SU SAATE KADAR YANLIS ANASILDIM BU YUZDEN OZUR DILIYORUM.
SU SAATTEN SONRA YAZDIKLARIMDA FORUM KURALLARINA DAHA DA DIKKAT EDECEGIMDEN EMIN OLUNUZ
Buyur derdini anlat.
Burada herkesin hep bir agizdan konusma imkani yok.Cünki yazisma yeri.
Bir kisi isteme konusuna gelince;Burasi acik forum.Güres meydani degil.
Yazilarin nasil silinecegi forum kurallarinda belirtilmistir.
Oncelikle anlatmaya kimin baslayacagini secelim? Eger ben isem soracagim sorulara sadece ewt hayir diyerek tum anlatacaklarimin bitmesini bekleni rica ederim.
ilk sorum... Bu sorunun yanitini alinca bir kac soru daha sorup anlatmaya baslayacagim.
ALEVILER MUSLUMANMIDIR?
Neden ELHAMDÜLİLALAH Muluman'im demek yerine mumin'im dedigini merak ettim? Muslumanliga muminmisin aciklarmisin? veya aciklamadan once benim istedigim sekilde;
ELHAMDÜLİLALAH Musluman'im
Hayir Muslumanligin disinda bir inananim
bunlardan birisini secermisin?
Aleviligin ne olduguna dair bu forumda yeteri kadar bilgi mevcuttur.Alevilik hakkinda bilgi edinmek istiyorsaniz forumu biraz inceleyin.Daha sonra tartismalara gecin.
Beni sorgulama hakkini nereden aliyorsunuz?
:)) Ercan ikimizde bir birimizi ve sen kendini kandirma lutfen. Ben seni sorgulamiyorum sadece soruyorum. Bu sorunun cevabini cogu alevi cekinmeden EVET diye cevaplarken sen neden cekindigini sordum. Soru gayet acik ve net. Ben zaten bunu merak ettigim icin degil EVET cevabini almak ve konuya giris yapmak icin sormustum.
Ercan burada seviyeli bir bicimde tartisma yapmaya calisiyorum. Eger bilgin ve tecrubelerin yetersiz kalacaksa lutfen bir baska arkadasa yerini ver ve onunla tartisayim.
Bu forumda acik sozlulukle benimle konusabilecek bu soruya cvp verebilecek birisi yokmu?
Aleviler Muslumanmidir? Alttaki seceneklerden birisini secsin lutfen tecrubesi ve bilgisi yeten birisi...
ELHAMDÜLİLALAH Musluman'dir
Hayir Muslumanligin disinda bir inanandir
Oncelikle anlatmaya kimin baslayacagini secelim? Eger ben isem soracagim sorulara sadece ewt hayir diyerek tum anlatacaklarimin bitmesini bekleni rica ederim.
Bilgi yarışması falan mı yapıyorsun? Yoksa kendini çok önemli biri olarak mı görüyorsun? Kimin anlatacağını falan seçme, istersen verilecek yanıtları da sen seç.
Not: Bu msjdan sonra uyeligim silinirse yuhh olsun silenlere... Ben araniza fitne fesat sokmaya degil seviyeli bir bicimde muzakere yapmanizi saglamaktir...
Eyvallah. Biz de bir türlü kendi aramızda anlaşamıyorduk. Ülkücü, MHP'li bir tip gelse de bize sahip çıksa diye bekleyip duruyorduk.
:)) Ercan ikimizde bir birimizi ve sen kendini kandirma lutfen. Ben seni sorgulamiyorum sadece soruyorum. Bu sorunun cevabini cogu alevi cekinmeden EVET diye cevaplarken sen neden cekindigini sordum. Soru gayet acik ve net. Ben zaten bunu merak ettigim icin degil EVET cevabini almak ve konuya giris yapmak icin sormustum.
Hem Alevi değilim, bilmiyorum diyorsun. Hem de "çoğu Alevi şöyle yapar, sen niye yapmıyorsun?" diyorsun. Soru sormuşsun, cevap almışsın. Eğer çoğu Alevinin vereceği cevabı biliyor, bizlerin cevabı beğenmiyorsan; neden soru soruyorsun?
1. Burada bir tartisma platformu olusturma ve ilk kimin soze baslayacagini secmekti ordaki kasit... Yani Ercan'a hitaben yazilmisti. Ercana once senmi yoksa benmi anlatayim demek istemistim.
2. Buna verdigin cvptan hic birsey anlamadim. Ben size sahip cikmaya geldim demedim ki. Sirf Ulkucuyum diye beni uyelikten atarlarsa demek isteniyor orada... NE SAHIP CIKMASI?
Gunal arkadasim once oku... Kirici olmaya basliyorsun cunku okumadan baliklama dalmana gerek yok. Benim ALEVILIK HAKKINDA BISEY BILMIYORUM dedigimi alinti yapabilirmisin? Iftira atiyorsun. Ilgi olmamak farkli bilgi olmamak farkli. Bunu yasinin cehaletine veriyorum ve saygilar sunuyorum.
Not: Belki sert konustum ama hakettin Gunal. Benim soylemedigim bir seyi soyledin demek en buyuk yanlislardandir. Bir nevi iftiradir.
Gunal arkadasim once oku... Kirici olmaya basliyorsun cunku okumadan baliklama dalmana gerek yok. Benim ALEVILIK HAKKINDA BISEY BILMIYORUM dedigimi alinti yapabilirmisin? Iftira atiyorsun. Ilgi olmamak farkli bilgi olmamak farkli. Bunu yasinin cehaletine veriyorum ve saygilar sunuyorum.
"Baslikta da yazdigim gibi ben bir Ulkucuyum ve alevilikle hic bir ilgim yok. "
Bunu sen yazmadın mı? Hem Alevilikle alakan yok, hem de bir Alevinin Alevilikle verdiği cevaba "Çoğu Alevi şöyle der, sen niye çekiniyorsun?" diyorsun. Sen yargıç mısın? Hem sorup ondan sonra da yargılıyorsun. Çoğu Alevinin ne dediğini bir Alevi'den daha mı iyi bileceksin.
Not: Belki sert konustum ama hakettin Gunal. Benim soylemedigim bir seyi soyledin demek en buyuk yanlislardandir. Bir nevi iftiradir.
Çok üzüldüm senin sert konuşmana.
1. Burada bir tartisma platformu olusturma ve ilk kimin soze baslayacagini secmekti ordaki kasit... Yani Ercan'a hitaben yazilmisti. Ercana once senmi yoksa benmi anlatayim demek istemistim.
"Guzel ve seviyeli bir bicimde tartismak istiyorum lakin karsima sadece 1 kisi istiyorum. Aleviligi iyi bilen ve seviyeli objektif olabilecek birisini istiyorum."
Bunu sen yazmadın mı?
2. Buna verdigin cvptan hic birsey anlamadim. Ben size sahip cikmaya geldim demedim ki. Sirf Ulkucuyum diye beni uyelikten atarlarsa demek isteniyor orada... NE SAHIP CIKMASI?
Ülkücü dediğin tiplerin bu forumda o kadar ciddiye alındığını sanmıyorum. Sırf vırtcıyım, zırtcıyım dedi diye kimse banlanmaz burada. Hem ülkücüyüm deyip hem de "ülkücüyüm dedim diye beni banlarlarsa" diyerek şaibeli bir durum yaratmaya çalışma.
Gunal komik olmaya basliyorsun.
ILGIM YOK BILGIM VAR
ILGIM YOK BILGIM VAR
ILGIM YOK BILGIM VAR
ILGIM YOK BILGIM VAR
ILGIM YOK BILGIM VAR
ILGIM YOK BILGIM VAR
ILGIM YOK BILGIM VAR
ILGIM YOK BILGIM VAR
Bunu az oncede anlattim ama sanirsam sabahin bu vakitlerinde daha uyanamadigindan OKUMADAN cvp veriyorsun.
Benim MOTOR'ada ilgim yok ama universitedeyken motor dersinden 100 ortalama yapip gecmistim.
Lutfen kavramlar sozlugu al ya da benzeri birsey... Kendini daha fazla dusurme lutfen. Senin gibi genc bir asilzadeye bu kadar anlayissizlik yakismiyor.
Gunal komik olmaya basliyorsun.
ILGIM YOK BILGIM VAR
İlgin yoksa, nasıl bilgin oluyor? Bir akşam birden bire Alevilikle hiçbir ilgin yokken hakkındaki bütün bilgiler vahiyle mi geldi sana. Baksana hem bir Aleviye Alevilik hakkında soru soruyorsun. Ondan sonra "çoğu Alevi şöyle diyor, sen niye çekiniyorsun" diyorsun. Adama inanmayacaksan, çekindiğini düşünüyorsan neden soruyorsun? Bilgilenmek istiyorsan neden verilen bilgilere itiraz ediyorsun. Yok çok bilgiliysen gelip neden öğrenmek ister gibi sorular soruyorsun? Amacın ortalığı provoke etmek mi?
Benim MOTOR'ada ilgim yok ama universitedeyken motor dersinden 100 ortalama yapip gecmistim.
Lutfen kavramlar sozlugu al ya da benzeri birsey... Kendini daha fazla dusurme lutfen. Senin gibi genc bir asilzadeye bu kadar anlayissizlik yakismiyor.
Ne motoru? Bırak şimdi motor falan. Senin motorun, motorla ilgili problemlerin bizi ilgilendirmiyor. Ciddi ol. Asilzade falan filan. Ortalığı karıştırmaya çalıştığın belli ama bunu daha ciddi bir şekilde yapabilirsin. Senden öncekiler daha bir ciddiydi. O yöntem daha faydalı :)
Bak sana 2 gun once olan bir olayi anlatayim. Burada evimizin onunde bir kaza oldu ve bir cocuga araba carpti. O sirada esnafin onunde oturan bir doktor kosarak cocuga yardim etti. Polis geldi;
Polis: Sizmi carptiniz
Doktor: Memur Bey benim bu konuyla hic bir ilgim yoktur
Ama doktor o olayi bastan sona gordu. Goren kisi olarak ifadesinde herseyi anlatti ama doktor HIC BIR ILGIM yok demisti.. Simdi doktor ilgim yok dedigi halde olayin gorgu tanigi nasil oldu?
Eger hala anlamadiysan sana bir cizgi film yapip gondereyim?
Bak sana 2 gun once olan bir olayi anlatayim. Burada evimizin onunde bir kaza oldu ve bir cocuga araba carpti. O sirada esnafin onunde oturan bir doktor kosarak cocuga yardim etti. Polis geldi;
Polis: Sizmi carptiniz
Doktor: Memur Bey benim bu konuyla hic bir ilgim yoktur
Ama doktor o olayi bastan sona gordu. Goren kisi olarak ifadesinde herseyi anlatti ama doktor HIC BIR ILGIM yok demisti.. Simdi doktor ilgim yok dedigi halde olayin gorgu tanigi nasil oldu?
İlgisi varmış demek ki? Ya o da Türkçeyi kullanmayı bilmiyordu, ya kazadan dolayı heyecanlanıp çelişki içinde kaldı, ya da yalan söylüyordu :) Bu kadar basit. İlgili olmak çarpan ya da çarpılan olmak değil o konuyla ilgilenmek, o konuyla ilgili bir konumda bulunmak anlamına gelir.
Eger hala anlamadiysan sana bir cizgi film yapip gondereyim?
Git de TDK sana bir çizgi film yapsın. Ocaktaki çocuklarla mısır patlatıp izlersiniz.
GUNAL BAK SINIRLENIYORUM. SUANDA OCAK'LA ALAKALI BIRSEY YOK ORTADA... Senin seviyene dusemem begenmiyorcan cik git konu basligimdan.
Bana adam gibi adam lazim tartisacagim. Insan lazim...
Bu vasiflari tasiyan birisi gelsin karsima senin gibi birisi degil.
GUNAL BAK SINIRLENIYORUM. SUANDA OCAK'LA ALAKALI BIRSEY YOK ORTADA... Senin seviyene dusemem begenmiyorcan cik git konu basligimdan.
Sinirlenmen beni ilgilendirmez. Senin problemin. Kendi içinde çözersin artık.
Konumuzun çizgi filmle de bir alakası yoktu ama çizgi filmlerden bahsettin. Ocakla da ilgili birşey olmaması bahsedilmemesi anlamına gelmiyor.
Konu başlığının babanın malı olmadığını hatırlatmama gerek yok sanırım. Burasını başka forumlarla karıştırıyorsun sanırım. Burası açık bir tartışma platformu. Senin konu başlığın falan yok.
Bana adam gibi adam lazim tartisacagim. Insan lazim...
Bu vasiflari tasiyan birisi gelsin karsima senin gibi birisi degil.
Yakışmış işte. Sonunda kendini bulmuşsun. Yavaş yavaş asıl kimlik çıkıyor ortaya.
Neden ELHAMDÜLİLALAH Muluman'im demek yerine mumin'im dedigini merak ettim? Muslumanliga muminmisin aciklarmisin? veya aciklamadan once benim istedigim sekilde;
ELHAMDÜLİLALAH Musluman'im
Hayir Muslumanligin disinda bir inananim
bunlardan birisini secermisin?
Burda nerede kimin cevabini begenmemzlik yapmisim? Sadece daha da detayli olmasini istedim.
Madem oyle sen cvp ver bu soruya?
Burda nerede kimin cevabini begenmemzlik yapmisim? Sadece daha da detayli olmasini istedim.
Madem oyle sen cvp ver bu soruya?
Ercan cevap vermiş işte. Ama onun cevap biçimini beğenmemiş neden şöyle demiyorsun demişsin. Ya şunu diyecek ya da şunu diyeceksin şeklinde iki tane seçenek koymuşsun arkadaşın önüne. Verilen cevapları beğenmiyorsan bu senin problemin. Senin istediğin şekilde cevap vermek zorunda değiliz biz senin sorularına.
rockçı turna 14.09.2005, 11:11 ne bu ya:3D_NG (29 ... arkadas sen bizi ne sanıyorsun be!!!!
hem alevilikle ilgili bilgim yok diyorsun hem cıkmıs karsına bu konuları ii bilen birini falan istiyosunnn sorgulamak için.....bilgin yoksa önce bişiler ögren konu hakkında sonra ARENA!ya cıkıp an iyileri iste karsına..
adam sana müslümanım diyor, herkes senin istediginn sekilde mi konusacak, önce kendini savcı falan sanmamayı ögren sen
hayır ne bu rahatlık ya:3D_NG (8) yaw sanki dünyaya hükmeden biri gelmiş bizde ona kul köle bi sekilde kendimizi tanıtacagız.....tövbe tövbe. adam gibi cıkıp arkadaslar benim bazı konularda bilmek istedigim bişeyler var acaba yardımcı olabilirmisiniz,tartısabilirmiyiz v.b. bişi desen eyw diyecez be.sen önce yükseklerden asagı in, biz cahillerin(!) seviyesine yani....
Gunal ben gayet acik ve net bir soru sordum ama cevap dolambacli. Bu sitede yokmu bu soruya cevap verebilecek olan Alevi?
Muslumanmisin?
a.ELHAMDÜLİLALAH Musluman'im
b.Hayir Muslumanligin disinda bir inananim
Sordugum soru cokmu zor bir soru?
Gunal ben gayet acik ve net bir soru sordum ama cevap dolambacli. Bu sitede yokmu bu soruya cevap verebilecek olan Alevi?
Muslumanmisin?
a.ELHAMDÜLİLALAH Musluman'im
b.Hayir Muslumanligin disinda bir inananim
Sordugum soru cokmu zor bir soru?
Sen nasıl insanların önüne seçenekler koyabiliyorsun. Kendini ne olarak düşünüyorsun da böyle tavırlara giriyorsun? Müslüman mısınız diye sormuşsun. Ercan Abi de cevabı vermiş. Şimdi de çıkmış a, b diye seçenekler sunuyorsun. Sorunun cevabı ortada. Kimse senin a ve b 'ni seçmek zorunda değil. İnsanlara dayatma yapmaya hakkın yok. Soru sormuş, cevap almışsın. İlla şunu ya da şunu diyeceksin türünden zorlamaları insanlara dayatacak konumda değilsin. Ve insanlar da senin istediğin biçimde cevap vermek zorunda değil. Soru gayet basit aslında ama senin dayatmacı tavrına prim tanımayacağımız için bu soruya cevap alamayacaksın. Verirsek hem kendimize hem de Ercan Abi'ye saygısızlık etmiş oluruz. Çünkü onun cevabı gayet açık ve yeterli.
Rocker, benim girisimi okursan bende aynen senin dedigin gibi dedim ama sende Gunal gibi ayni hataya dusuyorsun. Ben ilgim yok dedim bilgim yok demedim. Ya bak arkadasim hepiniz sanki buraya öcü gelmis gibi illa bunu suclayalim bunu yerin dibine sokalim bunu linç edelim psikolojisiyle yaklasmayin.
Ayrica kimse bana MUSLUMAN'im demedi. Ben acik sozlu birisiyle bilgi muzakerede bulunmak istedim. Tek istegim bu... Kesinlikle kimseyi yargilamak suclamak kucuk dusurmek degil benim amacim.
Gunal ben soru sordum ama cevabini alamadim. Ben Muslumanmisin dedim ama muminim dedi. Bende Muslumanliga muminmisin dedim.
AYRICA son bi sey soylemek istiyorum benim bilgim hakkinda... Kimse icine girmeden bir seyin ne olup ne olmadigini tam anlayamaz. Ben gordugum ogrendigim ve bildigim kadariyla aleviligi biliyorum ve buraya gelis amacim BILGI ALISVERISI...
Ben guzel guzel tartisarak bilmedigim konulari ogrenmek bildiklerimi dogrulamak yanlis bildiklerimi duzeltmek icin burdayim...
Bunun icinde seviyeli bir tartisma sart...
AMACIM BUDURRRRRRRRRRRRRRR
yok ilgi yok bilgi lutfen artik bu konuyu kapayalim ve guzelce tartisabilecegim bir ortam olusturalim?
Gunal ben soru sordum ama cevabini alamadim. Ben Muslumanmisin dedim ama muminim dedi. Bende Muslumanliga muminmisin dedim.
Cevap alamayacaksın. Ercan Abi'nin cevabına katılıyorum ve gayet açık olduğunu düşünüyorum. Onu es geçip senin dayatmacı mantığına ve kendi istediğin gibi cevap verilmesi ısrarına prim vererek Ercan Abi'ye bir saygısızlık etmeyeceğim. Cevap gayet açık. Ben de Ercan Abi'yle aynı şekilde cevap veriyorum. Madem iyi niyetlisin, madem tartışmak istiyorsun bize cevap seçenekleri dayatamazsın. Verdiğimiz cevaplar bunlar. Hoşuna gitse de, gitmese de.
Ben guzel guzel tartisarak bilmedigim konulari ogrenmek bildiklerimi dogrulamak yanlis bildiklerimi duzeltmek icin burdayim...
Bunun icinde seviyeli bir tartisma sart...
AMACIM BUDURRRRRRRRRRRRRRR
yok ilgi yok bilgi lutfen artik bu konuyu kapayalim ve guzelce tartisabilecegim bir ortam olusturalim?
Bilgilenmek istiyorsan çokca yazı mevcut bu forumda. Ayrıca bir başlık açıp "şöyle tartışacaksınız", "şöyle niteliklerde ve sadece bir kişi istiyorum", "sağdan sayım yapın", "ikişerli sıraya girin" türünden muhabbetler yapmana gerek yok. Oku ve bilgilen. Biz senin kurallarına uymak zorunda değiliz. Sen bu forumun kurallarına uymak ve katılımcılarına ayak uydurmak zorundasın.
Tamam o zaman ben sizi Musluman olarak gordum bu gune kadar ve hep oyle gormeye devam etcem.
Simdi kafama takilanlari tek tek paylasmak istiyorum... Bunlardan ilki ALEVILER NEDEN CAMIYE GITMEZ ?
Not: Bu bildiklerim yanlista olabilir zaten dedigim gibi bilmedigim konulari ogrenmek bildiklerimi dogrulamak yanlis bildiklerimi duzeltmek icin burdayim...
Bak anlatamadık galiba. Burada insanlar senin için bulunmuyor. Aynı senin bu başlığın ("ALEVILER NEDEN CAMIYE GITMEZ ? ") içerikli birçok konu mevcut. Hatta bu aynen bu başlık ile açılmış konular bile mevcut. Yukarıda ARAMA diye bir tuş var. Amacın polemik yaratmak değil de bilgilenmek ise neden açıp okumuyorsun? Bak sana bir iyilik yazdım Arama bölümüne "Neden" ve "Cami" yazdım. Aşağıdaki başlık çıktı.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=581
Bilgilenmek istiyorsan sana yol gösteriyoruz. Hatta link bile veriyoruz. Aç oku. Birçok soruna da orada cevap bulacaksın. Biz burada her yeni gelen arkadaş için aynı konuları baştan tartışamayız. Sen gelmiş en basit bir soruyu tekrar sorup sonra da polemik yaratıyorsun. Önce kendin emek ver, cevabını bulamadığın, ilgili bir başlık göremediğin konular için ayrıca bir başlık açarsan anlayışla karşılamamak için bir sebep yok. Tabi "şöyle cevap verin", "seçenekler şunlar" türünden bir üslupla değil.
rockçı turna 14.09.2005, 11:44 bak kardes o böyle dedi ben böyle dedimm şu.... falan hiç gerek yok bunlara...
eger bizler hakkında bişeyler ögrnmek istiyorsan cık güzel güzel sor kafana takılanları,ama böyle dayatmacı bir sekilde adına 'seçenek ' dedigin seyleri koyar 'hadi seçin birini' mantıgıyla gidersen bunlara karnımız tok!!!
biz bunun sonunu cok ii biliriz...
-müslüman mısın?
-evet
-EVET DEGİL! sümmehaşa! elhamdürillah diyeceksiiiiiiin!!
-elhamdürillah müslümanım abi!!!
-o zaman niye camiye gelmiyorsun??? müslümansan hz. muhammedin yaptıını yapsana; aleviyim diyorsun o zaman hz. ali gibi camide namaz kılsana, ramazan da neden oruc tutmuyosun???? SEN NE BİÇİM MÜSLÜMANSIN BEHHH!!!!
- eeeeee.. şeyyy..kem..kümm....
bu olay direk sana atfen yazıllmadı .tabii ne soracaktınn önceden kestirmek güç!!! ama yinede bunlar da aklına takılıyorsa önce bir forumu gez, muhtelif yerlerde bunun 'alevice' yanıtlarını bulursun...
ayrıca yukarıdakiler eskide kaldı!!!!!!!! bisey ögrenmek istiyorsan hakkımızda,soracaksın ve cewabını bizden alacaksın... inancımızı sorgulamayacaksın, ona saygı göstereceksinn..... öyle ''hımm ben simdi size gösteririmm gününüzü!! en bilgiliniz gelsin bakiiim'' tarzı yaklasımların devam ederse maalesef bu 3 sayfa boyunca gördügün gibi bizden yanıt degil tepki alırsın....
Rocker gardasim Allah razi olsun iste bende senin gibi dusunen bilgi alabilecegim paylasabilecegim birisini istedim. Ben evet muslumanim deme demedim kimseye ben sadece evet yada hayir demesini istemistim neyse...
Son yazdigim msja bi cvp verirmisin? en buyuk kafama takilan seylerden birisi odur:..
rockçı turna 14.09.2005, 11:56 bak gunal sana bir link vermiş.. gir oraya orada bulacaksınn:)
Tesekkur ederim link icin.
ALINTI Verilen Linkten
Örneğin, Kuran'da 5 vakit namaz kılmanın ne sayısı, ne şekli, ne de yeri
olmadığına Aleviler inanırlar. Namazın bu biçimde ve 5 vakit kılınmasının Islama
Emeviler ve Abbasiler zamanında konan kurallardan biri olduğuna inanırlar.
Bu ne buyuk carpiklik ve yanlistir?
Hz. Ebû Mûsa (Radiyallâhu anh)
Hz. Büreyda (Radiyallâhu anh)
Hadis'lerinde belirtiyor. Hatta Hz. Ebû Mûsa (Radiyallâhu anh) Hz. Büreyda (Radiyallâhu anh)
namazin baslangic ve bitis saatini bile anlatiyor Hadis'te..
Nasil namaz 5 vakit olamaz?
Hadis No: 2360
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Öğlenin (başlama) vakti, güneşin (tepe noktasından batıya) meylettiği zamandır. Kişinin gölgesi kendi uzunluğunda olduğu müddetçe öğle vakti devam eder, yani ikindi vakti girmedikçe. İkindi vakti ise güneş sararmadıkça devam eder. Akşam vakti ufuktaki aydınlık (şafak) kaybolmadığı müddetçe devam eder. Yatsı namazının vakti orta uzunluktaki gecenin yarısına kadardır. Sabah namazının vakti ise fecrin doğmasından (yani şafağın sökmesinden) başlar, güneş doğuncaya kadar devam eder. Güneş doğdumu namazdan vazgeç. Çünkü o, şeytanın iki boynuzu arasından doğar."
Hadis No : 2348
Ravi: Ebu Musa
Tanım: Resulullah (sav)'a bir zat gelerek namaz vakitlerini sordu. Efendimiz ona hiçbir cevap vermedi. (Sabah vaktinde) şafak sökünce, henüz kimse kimseyi tanıyamayacak kadar ortalık karanlık iken Bilal'e emretti, sabah ezanını okudu. Sonra, güneş tam tepe noktasından batıya dönme (zeval) anında yine Bilal'e emretti, öğle ezanını okudu. Bu vakit için, -öbürlerinden daha iyi bilen- birisi: "Bu, gün ortası (nısfu'n-Nehar)" demişti. Sonra, güneş henüz yüksekte olduğu zaman emretti, Bilal akşam namazı için ezan okudu. Sonra ufuktaki aydınlık (şafak) kaybolunca yatsı için emretti, Bilal yatsı ezanını okudu. Sonra ertesi gün, sabah namazını tehir etti, O kadar geciktirdi ki, kişinin, "sabah vakti çıktı veya çıkmak üzere" demesi anında namazı tamamladı. Sonra öğleyi tehir etti, öyle ki, öğle namazını dün ikindiyi kıldığımız ana yakın bir vakitte kıldı. Sonra ikindiyi tehir etti. Bir kimsenin, "Güneş (ikindi) kızıllığına büründü" diyebileceği bir vakitte namazdan çıktı. Sonra akşamı, nerdeyse ufuktan aydınlığın (şafak) kaybolduğu ana kadar tehir etti.
Hadis No : 2351
Ravi: Büreyde
Tanım: Bir adam Resulullah (sav)'a namazların vaktinden sormuştu. Ona: "Şu (önümüzdeki) iki günde namazları bizimle kıl!" buyurdu. (O gün) güneş tam tepe noktasından (batıyor) kayınca ezan için Bilal'e emretti. O da öğle ezanını okudu. Sonra öğle için kamet okumasını emretti. Sonra güneş yüksekte, beyaz parlak iken emretti ve ikindi için kamet okudu. Sonra güneş batınca emretti, akşam için kamet okudu. Sonra ufuktaki aydınlık kaybolunca emretti, yatsı için kamet okudu. Sonra şafak sökünce emretti sabah için kamet okudu, ikinci gün olunca, Bilal'e ortalığın serinlemesini beklemeyi emretti. O da öğleyi, ortalık iyice serinleyinceye kadar geciktirdi. İkindiyi, güneş yüksekten, dünkü vakitten biraz sonra kıldı. Akşamı ufuktaki beyazlık kaybolmazdan az önce kıldı. Yatsıyı gecenin üçte biri geçtikten sonra kıldı. Sabahı ortalık iyice ağarınca kıldı. Sonra: "Namaz vakitlerinden soran kimse nerede?" diye sordu. Soru sahibi: "Benim ey Allah'ın Resulü!" dedi. "Namazlarınızın vakti" dedi, "gördüğünüz (iki vakit) arasındadır."
Isra Suresi: Âyet:1
Euzubillahi's-semi'il-alim mine'ş-şeytani'r-racim Bismillahirrah*manirrahim
"Noksan sifatlardan munezzehtir o -ki kudret sahibi yaratici-ki, kulunu bir gece Mescid-i Haram'dan cevresini mubah kildigimiz Mescid'i Aksâ'ya yuruttu. Tâ ki, ona âyetlerimizden bir kismini gosterelim. Suphe yok ki, ancak o "ezelî yaratici-dir herseyi isiten goren."
Hz. Ibnu Abbâs (Radiyallâhu anh) :
" Peygamberimiz (Miraç Gecesinde) elli vakit namazla emrolundu. Sonra bunu beşe indirinceye kadar Rabbinizle muracaatta bulundu."
Hz. Enes (Radiyallâhu anh) 'in naklettigi Hadis bosunami? KENDISIMI uydurdu?
(Hz. Enes (Radiyallâhu anh) 'in Hadis'inide nakledebilirim? Uzun oldugu icin buraya nakletmeyi istege bagli tuttum)
Yazmayacagimin yanlis olacagini yetersiz kalacagini dusunerek size Hz. Enes (Radiyallâhu anh) Malik İbnu Sa'saa (Radiyallâhu anh)'dan naklen anlattigi hadisi yaziyorum.
Hadis No: 5554
Ravi: Enes
"Resulullah (sav) onlara, Mirac'a götürüldüğü geceden anlatarak demiştir ki, "Ben Ka'be'nin avlusundan Hatim kısınında -belki de Hıcr'da demişti- yatıyordum, -bir rivayette şu ziyade var: Uyku ile uyanıklık arasında idim- Derken bana biri geldi, şuradan şuraya kadar (göğsümü) yardı. -Bu sözüyle boğaz çukurundan kıl biten yere kadar olan kısmı kasdetti.- Kalbimi çıkardı. Sonra bana, içerisi imanla [ve hikmetle] dolu, altından bir kap getirildi. Kalbim [çıkarılıp su ve zemzem ile] yıkandı. Sonra içerisi (imanla) doldurulup tekrar yerine kondu. Sonra merkepten büyük katırdan küçük beyaz bir hayvan getirildi. Bu Burak'tı. Ön ayağını gözünün gittiği en son noktaya koyarak yol alıyordu. Ben onun üzerine bindirilmiştim. Böylece Cibril aleyhisselam beni götürdü. Dünya semasına kadar geldik. Kapının açılmasını istedi. "Gelen kim?" denildi. "Cibril!" dedi. "Beraberindeki kim?" denildi. "Muhammed (sav)!" dedi. "O'na Miraç daveti gönderildi mi?" denildi. "Evet!" dedi. "Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliştir!" denildi. Derken kapı açıldı. Kapıdan geçince, orada Hz. Adem aleyhiselam'ı gördüm. "Bu babanız Adem'dir! Selam ver O'na!" dendi. Ben de selam verdim. Selamıma mukabele etti. Sonra bana: "Salih evlad hoş gelmiş, salih peygamber hoş gelmiş!" dedi. Sonra Hz. Cebrail beni yükseltti ve ikinci semaya geldik. Kapıyı çaldı. "Bu gelen kim?" denildi. "Ben Cibril'im!" dedi. "Beraberindeki kim?" denildi. "Muhammed!" dedi. "O'na Miraç daveti gönderildi mi?" denildi. "Evet!" dedi. "Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!" dediler. Derken bize kapı açıldı. İçeri girince, Hz. Yahya ve Hz. İsa aleyhimasselam ile karşılaştım. Onlar teyze oğullarıydı. Hz.Cebrail: "Bunlar Hz. Yahya ve Hz. İsa'dırlar, onlara selam ver!" dedi. Ben de selam verdim. Onlar da selamıma mukabelede bulundular. Sonra: "Hoş geldin salih kardeş, hoş geldin salih peygamber" dediler. Sonra Cebrail beni üçüncü semaya çıkardı. Kapıyı çaldı. "Bu gelen kim ?" denildi. "Cibril'im!" dedi. "Yanındaki kim?" denildi. "Muhammed'dir!" dedi. "O'na Miraç daveti gitti mi?" denildi. "Evet!" dedi. "Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!" denildi. Kapı bize açıldı. İçeri girince Hz. Yusuf aleyhiselam'la karşılaştık. Cebrail: "Bu Yusuf tur! O'na selam ver!" dedi. Ben de selam verdim. Selamıma mukabele etti. Sonra: "Salih kardeş hoş gelmiş, salih peygamber hoş gelmiş!" dedi. Sonra Cebrail beni dördüncü semaya çıkardı. Kapıyı çaldı. "Bu gelen kim ?" denildi. "Cibril'im!" dedi. "Beraberindeki kim?" denildi. "Muhammed!" dedi. "Ona Miraç davetiyesi indi mi?" denildi. "Evet!" dedi. "Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!" dediler. Kapı açıldı, içeri girdiğimizde, Hz. İdris aleyhisselam ile karşılaştık. Hz. Cebrail: "Bu İdris'tir, O'na selam ver!" dedi. Ben selam verdim. O da selamma mukabele etti. Sonra bana: "Salih kardeş hoş geldin, salih peygamber hoş geldin!" dedi. Sonra Hz. Cebrail beni yükseltti. Beşinci semaya geldik. Kapıyı çaldı. "Kim bu gelen ?" denildi. "Ben Cibril'im!" dedi. "Beraberindeki kim ?" denildi. "Muhammed!" dedi. "O'na Miraç daveti indirildi mi?" denildi. "Evet!" dedi. "Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!" denildi. Kapı açıldı, içeri girince, Harun aleyhisselam ile karşılaştık. Cebrail aleyhisselam: "Bu Harun aleyhisselam'dır. O'na selam veri" dedi. Ben selam verdim, o da selamıma mukabelede bulundu ve: "Salih kardeş hoş geldin, salih peygamber hoş geldin!" dedi. Sonra Cebrail beni yükseltti ve altıncı semaya geldik. Kapıyı çaldı. "Bu gelen kim?" denildi. "Ben Cibril!" dedi. "Beraberindeki kim?" denildi. "Muhammed!" dedi. "O'na Miraç daveti indirildi mi?" denildi. "Evet!" dedi. "Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!" denildi, içeri girince, Hz. İbrahim aleyhisselam ile karşılaştık. Cebrail: "Bu baban İbrahim'dir, O'na selam ver!" dedi. Ben selam verdim. O da selamıma mukabele etti. Sonra: "Salih oğlum hoş geldin, salih peygamber hoş geldin!" dedi. Sonra Sidretü'l-Münteha'ya çıkarıldım. Bunun meyveleri (Yemen'in) hecer testileri gibi iri idi, yaprakları da fil kulakları gibiydi. Cebrail aleyhisselam bana: "İşte bu Sidretü'l-Münteha'dır!" dedi. Burada dört nehir vardır: İkisi batıni nehir, ikisi zahiri nehir. "Bunlar nedir, ey Cibril?" diye sordum. Hz. Cebrail: "Şu iki batıni nehir cennetin iki nehridir. Zahiri olanların biri Nil, diğeri Fırat'tır!" dedi. Sonra bana el-Beytü'l-Ma'mur yükseltildi. Sonra bana bir kapta şarap, bir kapta süt, bir kapta da bal getirildi. Ben süt aldım. Cebrail aleyhisselam: "Bu (aldığın), fıtrat(a uygun olan)dır, sen ve ümmetin bu fıtrat (yaratılış) üzeresiniz!" dedi. Resulullah devamla dedi ki: "Sonra bana, her günde elli vakit olmak üzere namaz farz kılındı. Oradan geri döndüm. Hz. Musa aleyhisselam'a uğradım. Bana: "Ne ile emrolundun?" dedi. "Gece ve gündüzde elli vakit namazla!" dedim. "Ümmetin, her gün elli vakit namaza muktedir olamaz. Vallahi ben, senden önce insanları tecrübe ettim. Beni İsrail'e muamelelerin en şiddetlisini uyguladım (muvaffak olamadım). Sen çabuk Rabbine dön, bunda ümmetine hafifletme talep et!" dedi. Ben de hemen döndüm (hafifletme istedim, Rabbim) benden on vakit namaz indirdi. Musa aleyhisselam'a tekrar uğradım. Yine: "Ne ile emrolundum ?" dedi. "Benden on vakit namazı kaldırdı!" dedim. "Rabbine dön! Ümmetin için daha da azaltmasını iste!" dedi. Ben döndüm. Rabbim benden on vakit daha kaldırdı. Dönüşte yine Musa aleyhisselam'a uğradım. Aynı şeyi söyledi. Ben, beş vakitle emrolunmama kadar bu şekilde Hz. Musa ile Rabbim arasında gidip gelmeye devam ettim. Bu sonuncu defa da Hz. Musa'ya uğradım. Yine: "Ne ile emredildin ?" dedi. "Her gün beş vakit namazla!" dedim. "Senin ümmetin her gün beş vakit namaza da takat getiremez. Rabbine dön, hafifletme talep et!" dedi. "Rabbimden çok istedim. Artık utanıyorum, daha da hafifletmesini isteyemem! Ben beş vakte razıyım. Allah'ın emrine teslim oluyorum!" dedim. Musa aleyhisselam'ı geçer geçmez bir münadi (Allah adına) nida etti: "Farzını kesinleştirdim, kullarımdan hafiflettim de!" TUM BUNLAR ISIGINDA HANGI MUMIN DIYEBILIR KI NAMAZ VAKTLERI SONRADAN KOYULMUSTUR?
TUM BUNLARA RAGMEN KIM DIYEBILIR Namaz 5 Vakit Degildir?
SONUC NAMAZ [B]5 VAKITTIR.[/CENTER]
Sabitlenmiş Konu: Cem (Resimli) (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=246)
Alevimen
baslikta sormak istedim ama kapaliymis...
Kafama takilan bir sey oldu. SECDE resminde herkes oradaki oturanlara karsi secde yapiyor. Bu nasil olur? Secde ki sadece ama sadece Allah'a yapilacak birsey degilmidir? Bizler ki namaz kilarken onumuzde bir heykel resim veya bir insan gecirmeyiz ki sadece Allah'a secde ettigimizi gosterelim diye.
Abdullah Ibnu Musa bunun icin ölmedimi?
Bilmeyenler icin kisa bi ozet geceyim. Zamaninda Muslumanligi bitirmek icin her Muslumana oldugu gibi Abdullah Ibnu Musa 'ya da eziyet yaptilar ve kendileri önünde secde yaparsa azad edilecegini soylediler.
Lakin Abdullah Ibnu Musa "BEN SADECE ALLAH'A SECDE YAPARIM" diyerek ölümü secmis ve ŞEHİT olmustur.
Bu konuda beni aydinlatirmisin?
Hadislerin, Hicri 99-101 yıllarından sonra Emevi halifeliği döneminde yazıya çevrilmesine izin verilmiştir. Hala İslam bilginleri içerisinde hadislerin güvenirliği konusunda görüş ayrılıkları olduğunu değerlendirmek gerekir.
Hadislerin, Hicri 99-101 yıllarından sonra Emevi halifeliği döneminde yazıya çevrilmesine izin verilmiştir. Hala İslam bilginleri içerisinde hadislerin güvenirliği konusunda görüş ayrılıkları olduğunu değerlendirmek gerekir.
Hadislerin guvenilirligi muhakkaktir ki hadisler olmasaydi kimse Islam'i yasayamazdi..
Bize gercek islami yasatan Hadis'lerdir.
Hadislerin guvenilirligi muhakkaktir ki hadisler olmasaydi kimse Islam'i yasayamazdi..
Neyi dayatmaya çalıştığını hala anlamadım. Hadisler ve sünnet adı üzerinde Sunni toplum için rehberlik etmektedir. Aleviler içinse rehber Ehl-i Beyt'dir. Bize sunniliği dayatarak nereye varmaya çalıştığını anlamıyorum.
Hadis'i Kuran-ı Kerim den üstün görmek anlayışı bu, İslam tek bir şeye bağlıdır o da Kuran-ı Kerim. Kitabın ötesinde dinde birşeyler aramak kitapdan çok onlara önem vermek değerlendirmek ilk başta Kuran-ı Kerim e yanlış düşer. İslamı yaşatan ve var eden gerçek Kuran-ı Kerim midir yoksa peygamberin ölümünden 70 yıl sonra yazılmaya başlanan hadislermidir.
Ve ne yazık ki Kuran-ı Kerim önce Hz. Ebubekir sonra da Hz. Osman döneminde kitap haline getirilmiştir. Ne yazık ki diyorum çünkü her iki yazım arasında farklar vardır, birincisi varken ikinci kez yazdırılması dikkat çekicidir.
Alevimen 14.09.2005, 17:13 Dawson, elbette aleviler hakkında bilgi almak için burda olacaksınız.
Ve aleviforum.com'da bulunuyorsanız, kurallarımızada uymak zorundasınız.
Mesela forum kuralların ilk 5 maddesinin 4'üne uymuyorsunuz:
1. Forumlarda diğer üyelere karşı iyi davranın. Sadece böyle iyi bir beraberlik oluşabilir.
2. Sorularınızı sormadan önce mutlaka forumda soracağnız soruyu arama motoru ile arayın. Cevaplanmiş olanğı cok yüsek.
3. Postlarınızı mutlaka doğru kategorilere yazınıs, aksi taktirde modlarimiz postu silebilr veya dogru kategoriye yerlestire bilirler.
4. Sorularınızın baslığını lütfen bu sekilderde yazmayınız "Bi soru!!" "Baksana!". Başlığınız soruya veya konuya uygun sekilde olsun.
5. Sorularınızda "Acele et" "Oku" "Cevapla" "bilen var mi" veya "????!!!!" bulundurmayin. Bizler icin bütün postlar aynı önemi taşır. Hepsini cevaplandirmaya çalışacağız.
Sadece bir hatırlama, tahrik edici veya uyarı olarak görmeyin.
Ayrıca bu baçlık altında mesaj yazan diğer kişilere katılıyorum.
Ve ilk mesajınızdaki 'yuh olsun' şeklindeki tavrınız hiç hoşuma gitmedi, belirtmek isterim. İlk mesajdan kaybediyorsunuz çünkü benim okuduğum kadarıyla ön yargılı davranıyorsunuz.
Gunal arkadasima sasiriyorum. Bizim dayanagimiz Ehl-i Beyt'dir demektedir lakin SUNNET sunnilerin isidir demektedir? Bu ikisi celiski olmuyormu? Sunnetler icin Yuce Kitabimiz Kur'an-ı Kerim 'de tam yetki verilmemismidir?
A'raf Sûresi Âyet :157
"Onlar adını ellerindeki Tevrat'ta ve İncil'de yazılı buldukları şu okuma-yazmasız (ümmi) Peygamber'e uyarlar. O onlara iyiliği emreder, kötülüğü yasaklar, temiz şeyleri helâl eder, murdar şeyleri haram kılar, omuzlarındaki ağır yükümlülükleri boyunlarındaki zincirleri kaldırır. "
Âyet-i Kerimde görüldugu gibi Cenab-ı Allah (c.c.): Sevgili Peygamberine, mutlak manada; HELÂL ve HARAM etme yetkisini, yani "tahrim" yetkisini kâmil mânâda verilmiş bulunmaktadır.
Nisâ Sûresi Âyet :80
Kim Resûl'e itaat ederse; kesinlikle o Allah'a itaat etmiş olur...
Sunnet'ler Sunnilerindir demeye hala nasil devam edebilirsiniz?
“Haberiniz olsun bana kitap (Kur’ân) bir de onunla beraber onun kadarı verildi. Uyanık olun! Çok sürmez tok mağrurun biri tahtına kurularak der ki “Size lazım olan yalnız bu Kur’ân’dır onda helalden neyi buldunuzsa onu helâl bilin. Haramdan neyi görürseniz onu da haram olarak tanıyın!” şüphesiz ki Resulullah’ın haram kıldığı şeyler (hükümde) Allah’ın haram kıldığı şeyler gibidir. Haberiniz olsun Ehli eşek (eti )... size helâl değildir.” (Ebu Davud- Tirmizi )
Bizki Sunnetlerimiz olmasa, pislik yiyen hayvanlarin, lagim ve diger farelerin, kopeklerin, kedilerin ve sair bunlara benzeyen hayvanlarin etlerinin yenilip yenilmeyecegini nerden bilecegiz?
Hâlâ mı Sunnetler Sunnilerindir?
Bizki Sunnetlerimiz olmasa, pislik yiyen hayvanlarin, lagim ve diger farelerin, kopeklerin, kedilerin ve sair bunlara benzeyen hayvanlarin etlerinin yenilip yenilmeyecegini nerden bilecegiz?
Zor olurdu heralde. Aklı olan bir canlı türüne danışırdık. Ya da Mars'da bilim diye birşey icat etmişler, onlara sormak zorunda kalırdık. Sıkıntı yani.
Insan Dawson,
ben seninle bu tarz olaylara girmeyecegim cunku benim bilgilerim yeterli degil...
Eminim burda bu isi benden daha iyi yapacak kisiler vardir...
Benim sana soylemek istedigim,yada sorayim bari...
neden Ulkuculer hep agresif insanlar?
neden kendileri gibi dusunmeyen insanlari sindirmek icin hep siddet kullanirlar???
neden mafyacilik oynamayi cok severler?
Benim okumus oldugum Lise bir ulkucu lisesiydi(hocalarida)
bu Ulkuculerin icinde Ulkucu oldugunu soyleyen bir cokda KURT vardi,ama adamlar oz be oz TURK olan alevilerden nefret eder,okuldaki alevilere kan kustururlardi...
Selamin aleykum diye selamlamadigimiz icin bize kufur ederlerdi...
Ama kendi oz dilini,geleneklerini orta asyadan beri unutmamis Alevi turkleri onlardan farkli dusunuyor diye olmadik seyler yapar,can yakar,kalp kirarlardi sonrada MUSLUMANIZ ELHAMDURILLAH diye ortada dolasirlardi...
Simdi sana soruyorum INSAN DAWSON...
istedigin kadar namaz kil,oruc tut,dua et...
Arapcayi ana dilin gibi bil Kur-a'ni kerimi ezbere oku,kalp kirdiktan sonra,insan cani aldiktan sonra bunlar ne ise yarar???
Once INSAN olalim INSAN DOWSON...
once insan olmadan musluman olunamiyor...
saygilarimla...
Dostum öncelikle sürekli beni atarsanız "yuh" olsun diyerek yerini sağlama alıyorsun, ancak bu yanlış zira bu forumun tarihinde atılan bir sürü üye var ve bunları çoğu sünni değil alevidir sonuçta kurallara göre belirleniyor mezhebe göre değil...Neyse şimdi ben namazdan da cemden de anlamam...Kafamı koyarım yastığa bugün de kimsenin hakkını yemedik derim bugün de karnımız doydu derim Şükür Allah der uyurum...Şİmdi yok ibadet şöyle olurmuş da böyle olurmuş da ben anlamam şimdi buralarda bir tartışma vardı geçenlerde...Konu şu aynı Allah'ın dinleri olan İslamiyet ve Hristiyanlık inançlarına mensup olanlardan neden biri domuz eti yerken diğeri yemez.Sonuçta ikiside aynı Allah tarafından gönderilen farklı kitaplara inanırken neden farklı besinler alıyorlar..Aynı Allah neden Hristiyanlara uygun gördüğü domuz etini Müslümanlara uygun görmemiş...Sonuçta cevabı beni ilgilendirmez, benim için önemli olan bugün de kimsenin hakkını yemedik bu gece de karnımız doydu Şükür Allah iyi geceler...
[QUOTE=bada]
neden kendileri gibi dusunmeyen insanlari sindirmek icin hep siddet kullanirlar???
neden mafyacilik oynamayi cok severler?QUOTE]
bunun cevabini istersen ben verim..
bu tur insanlarda as$alik komplexi denilen bir sey var. bu tur insanlar bulundugu toplumlarda onemsiz, bir baltaya $ap olamamis insanlardir. bu tur insanlar her zaman kendilerini olduklarindan daha ustun gostermeye gayret gosterirler. bu onemli olmaya calisma istegi genellikde siddet ve ofke olarak di$a yansir.
bu konuyu acan ulkucu varlikda bence bu katagoriye giriyo. bu kisi bence kendi toplumunda onemsiz ve sessiz bir ki$idir. normal havatinda kendini ifade edememe ve onem kazanamama kabiliyetsizligi onu internet ortanimda siddet kullanarak onem kazanmaya ve babalik taslamaya yitmis bence. bu varligin ulku ocaklarini katilmasida bence ayni sebebden kaynaklaniyo. bir yere ait olma ve onemsenme istegi onu kendi gozunde guclu olduguna inandigi bir grup insana baglanmasina neden oluyo.
kisaca demek istedigim $u bosver arkadaslar bu ulkucu kisilik onemsiz ve zararsizdir birakin kendi kendine otsun.
Alevimen 15.09.2005, 00:12 tokat gibi cevap
:36_5_8:
[quote=bada]
neden mafyacilik oynamayi cok severler?QUOTE]
bu tur insanlarda as$alik komplexi denilen bir sey var. bu tur insanlar bulundugu toplumlarda onemsiz, bir baltaya $ap olamamis insanlardir. bu tur insanlar her zaman kendilerini olduklarindan daha ustun gostermeye gayret gosterirler. bu onemli olmaya calisma istegi genellikde siddet ve ofke olarak di$a yansir.
bu konuyu acan ulkucu varlikda bence bu katagoriye giriyo. bu kisi bence kendi toplumunda onemsiz ve sessiz bir ki$idir. normal havatinda kendini ifade edememe ve onem kazanamama kabiliyetsizligi onu internet ortanimda siddet kullanarak onem kazanmaya ve babalik taslamaya yitmis bence. bu varligin ulku ocaklarini katilmasida bence ayni sebebden kaynaklaniyo. bir yere ait olma ve onemsenme istegi onu kendi gozunde guclu olduguna inandigi bir grup insana baglanmasina neden oluyo.
kisaca demek istedigim $u bosver arkadaslar bu ulkucu kisilik onemsiz ve zararsizdir birakin kendi kendine otsun.
+1000000000000000000000000000000000000000000000000 000
+ 10^1000000000000000000000000000000000000000000000 :)
Burada bir kisi cikip sahsiyetimi elestirmek yerine yazdiklarim hakkinda neden yorum yapamiyor bu beni cok sasirtiyor?
TAMAM HERSEYI BASTAN ALALIM O ZAMAN KIRDIKLARIMDAN ve HATALI SOZ SARFETTIKLERIMDEN OZUR DILIYORUM. YAPTIGIM YANLISLARDAN DOLAYIDA OZUR DILERIM.
Simdi birileri bana soyleyebilirmi Kur'an-i Kerim'de Cami yoktur diyerek Hasa Kur'an-ı'mıza iftira atiyor ve buna kimsenin sesi cikmiyor... Bunu yazan belliki art niyetle yazmistir cunku Kur'an-ı Kerim'i okuyan birisi o Ayette ne denmek istendigini ve neden dendigini acikca bilir.
Simdi size "EREN" rumuzlu & isimli kisinin yazdigini aynen aliyorum ve altinda gercek aslolani anlatiyorum.
Bu ayetin devamındaki 108. ayette ise; bakın Kuran ne diyor:
"Ey Muhammed, o mescide hiç gitme, Allah'a karşı gelmekden sakınanlarla bulanman
daha uygundur. Orada arınmak isteyen insanlar vardır. Allah, arınmak isteyenleri
sever."
Demek ki ibadet yapmak için cami şartı aranamayacağı gibi her yapılan camiyi
"Allah'ın Evi" olarakda görmek de doğru değildir.
Bu yazi Aleviler Neden Camiye Gitmez basligi altindadir.
Simdi o Ayetin aslolan mealini onceki ve sonraki ayetleri yazmadan once kisi bir bilgi vereyim. o mescid-i dırar denilen ve münafiklar tarafindan müslümanlar arasinda fitne cikartmak amaciyla inşa edilen mescid'in; Allah'in (c.c.) emriyle yikildigini, okuyacagimiz ayetlerde gorecegiz.
BUNUN INSANLAR TARAFINDAN ALLAH RIZASI ICIN YAPTIRILAN MESCIDLERLE NE ILGISI VAR? EL INSAFF!!!
Tevbe Sûresi Âyet 107-108-109-110
"
107- Savaşa katılmayanların bir başka grubu da islâma zarar vermek, kâfirliği pekiştirmek, mü'minler arasında ayrılık tohumu ekmek, daha önce Allah'a ve Peygamber'e karşı savaşmış birine gözetleme yeri hazırlamak amacı ile bir mescid yaptılar. Onlar, "iyilikten başka bir amacımız yoktu" diye yemin edeceklerdir. Oysa Allah şahittir ki, onlar yalan söylüyorlar.
108- Orada asta namaza durma. İlk gününden itibaren Allah korkusu temeli üzerine kurulan mescid, içinde namaz kılmana daha lâyık bir yerdir. Orada günahlardan arınmayı özleyen kimseler vardır. Allah günahlardan arınanları sever.
109- Yapısını Allah korkusu ve hoşnutluğu temeli üzerine kuran mı hayırlıdır, yoksa yapısını kaymak üzere olan bir yarın kendi üzerinde kurup da o yarla birlikte cehenneme kayan kimse mi hayırlıdır? Allah zalimler güruhunu doğru yola iletmez.
110- Yaptıkları o yapı kalpleri paralanana kadar, yüreklerinde bir kuşku kaynağı olmaya devam edecektir. Allah her şeyi bilir ve her yaptığı yerindedir."
Ve simdi o Âyeti nasil camilerin aleyhine kullanabilir sorarim size?
Simdi Kur'an-ı Kerim'deki Mescidlerimiz ile ilgili Âyetleri inceleyelim.
Tevbe Sûresi Âyet 18
18- Allah'ın mescidlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe inananlar, namazı kılanlar, zekâtı verenler, Allah'dan başka hiç kimseden korkmayanlar onarıp şenlendirebilir. Bu kimselerin doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.
Cin Sûresi Âyet 18
18- Mescidler, camiler Allah içindirler. Öyleyse oralarda Allah'ın yanısıra başkasına yalvarmayınız.
A'raf Sûresi Âyet 31
31- "Ey insanoğulları, her mescide girişinizde güzel elbiseler giyiniz. Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez. "
Bakara Sûresi Âyet 114
114- Allah'ın mescidlerinde O'nun adının anılmasını engelleyen ve oraları yıkmaya çalışanlardan daha zalim kim olabilir? Oysa oralara ancak korkulu bir saygı içinde girmeleri yakışık alır. Bunları, dünyada rezil olmak, Ahirette de büyük bir azap beklemektedir.
Simdi Sorarim Mumin Arkadaslarima Kur'an-ı Kerim'de cami yoktur diyen Eren'e niye kimse bu ornekleri gostermedi? Eren kesinlikle bunu art niyetle yapmistir cunku Kur'an okuyan bir insan o âyetleri kesinlikle onun yordugu gibi Kur'an'da cami yoktur diyemez.
ISTE TOKAT ISTE GERCEK...
o dayak yiyen adam nerden yapiliyor bilmiyorum ama buraya o resimden yakisirdi bence...
Sen fazla oldun artık. Provokasyon, manipülasyon, tahrik hepsi var.
TAMAM HERSEYI BASTAN ALALIM O ZAMAN KIRDIKLARIMDAN ve HATALI SOZ SARFETTIKLERIMDEN OZUR DILIYORUM. YAPTIGIM YANLISLARDAN DOLAYIDA OZUR DILERIM.
Aynı hikayeyi anlat anlat, sonra tekrar başa dön. Herşeyin bir sınırı var. Yeter artık.
İşte manipülasyonlar:
A'raf Sûresi Âyet 31
31- "Ey insanoğulları, her mescide girişinizde güzel elbiseler giyiniz. Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez. "
Bu senin uydurduğun bir ayet mi? Yoksa senin mealin mi? Bakalım A'raf Suresi 31.Ayet neymiş.
"31. Ey Âdem oğulları! Her secde edişinizde güzel elbiselerinizi giyin; yeyin, için, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez. "
http://www.diyanetvakfi.org.tr/reklam/meal/Araf.htm
114- Allah'ın mescidlerinde O'nun adının anılmasını engelleyen ve oraları yıkmaya çalışanlardan daha zalim kim olabilir? Oysa oralara ancak korkulu bir saygı içinde girmeleri yakışık alır. Bunları, dünyada rezil olmak, Ahirette de büyük bir azap beklemektedir.
Buradaki kelime mescid olarak Türkçeleştirilmiştir. Ama kasıt Kabe'dir.
"Allah her yerde hâzır ve nâzır olmakla birlikte, namazda kıbleye dönmek ibadetlerde nizam ve intizamı sağlamak gayesine matuftur."
http://www.diyanetvakfi.org.tr/reklam/meal/Bakara.htm
18. Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte doğru yola ermişlerden olmaları umulanlar bunlardır.
Burada da Mescid-i Haram'ı onarma olayından söz edilmektedir.
"Bu âyete göre dindarlık, bir takım şeklî merasimlerden önce bir iman, tasdik ve Allah rızası için gayret demektir.
Bu şartlar tahakkuk ettikten sonradır ki hacılara su vermek, Mescid-i Haram’ı onarmak ve bakımını sağlamak gibi hizmetler Allah nezdinde bir kıymet ifade eder."
http://www.diyanetvakfi.org.tr/reklam/meal/Tevbe.htm
18- Mescidler, camiler Allah içindirler. Öyleyse oralarda Allah'ın yanısıra başkasına yalvarmayınız.
Bu ayette cami kelimesi geçmemektedir. Bu da kafadan bir çeviri oluyor sanırım. Bakalım diyanet ne diyor.
"18. Mescidler şüphesiz Allah'ındır. O halde, Allah ile birlikte kimseye yalvarmayın (ve kulluk etmeyin)."
"Âyetteki «mescidler» kelimesi şu şekillerde tefsir edilmiştir: 1) Namaz kılmak için bina edilmiş yerler; 2) Namaz ve ibadet yalnız camilere ve belli yerlere hasredilmiş olmadığından, bütün yeryüzü; 3) Bütün mescidlerin kıblesi olduğundan, «Mescid-i Haram; 4) Secdeye temas eden uzuvlar.
Bu âyette, hıristiyanların kiliselerine ve yahudilerin havralarına girdikleri zaman yaptıkları gibi, Allah’a eş tutulmaması ihtar edilmektedir. "
http://www.diyanetvakfi.org.tr/reklam/meal/Cin.htm
Burada gelip insanların kafasını bulandırmaya, tahrik etmeye, insanların inançlarını kopyala/yapıştırla veya kafadan çevirilerle yargılamaya hakkın yok.
ISTE TOKAT ISTE GERCEK...
Sadettin Teksoy'u hatırladım birden. Hanimiş tokat :11:
Gunal, Kur'an okumasini biliyormusun?
Bir sûrenin ne anlattigini mealinden herhangi kisisel ve/veya resmi siteden anlayamazsin. Sunu hepimiz biliyor ki; Otellerde porno izleyen Zekeriya Beyaz, Islam'a karalar suren Yaşar Nuri Öztürk ve bunlarin kalem arkadaslari Hüseyin Atay, Süleyman Ateş gibi bir cok zat-i dusuk insanlar da tevsirde bulunmaktadir. BIZ BUNLARIN TEVSIRLERIYLE YOLA CIKARSAK ALLAH KORUSUN ISLAm'DAN UZAKLASIR SAPIK YOLU SECMIS OLURUZBiz bizi Yaradanin ilk emri olan OKU ile emrolunduk.
O dedigin siteye gittim ve yeterli bulmuyorum + o bir mealdir benimkiler ise tevsir...
Ne zaman ki Kur'an'imizi okuyup anlarsin iste o zaman tevsirin ne oldugunu ve ne anlatilmak istedigini anlarsin.
Bak sana bir siteden okudugum tevsiride gonderiyorum. O Ayet herkesin bildigi uzere bu kadar uzun degildir. Simdi bu dami yanlistir?
31- Her mescid yanında zinetinizi tutunuz. Yani gerek tavaf ve gerek namaz halinde elbisenizi üzerinize alınız, en güzel hâl ve durumda bulununuz, çirkin yerlerini açmak insanın en büyük ayıbı ve rüsvaylığı olduğundan, esasen elbise, insanın bir zineti, süsüdür. Bu da yukarda açıklandığı üzere e n az avret yerlerini örtmekten "rîş" (güzellik ve öğünme elbisesi) derecesine kadar farklıdır ve en hayırlısı takva giysisidir. Bunun için setr-i avret (avret yerlerini örtmek) insana her zaman farz olduğu gibi, özellikle namazda ve tavafta da farzdır. Ve b ir müslümanın namazda mümkün olan en
güzel durum ve şekilde bulunması sünnettir ki, cemaat ile namazda safların intizamı ve câmiye giriş çıkış ve oturuş duruşta edep ve hayâ, vakar ve ağırbaşlılık da bu zinet ve güzel sûret anlayışının işaretin de dahil olur. Nitekim önceki âyetlerdeki yüzleri doğrultma anlayışında da bu intizam işareti vardır. Aynı şekilde âyetin işaret ve eğiliminden şu da anlaşılır ki, bir islâm şehrinin güzellik bakımından tanzim ve teşkilâtında câmi ve câmi civarları en güzel yerleri v e zinet merkezi noktaları edinilmelidir. Bununla beraber bütün bunların içinde mescitlerin asıl süsü, ibadet ile mamurluğu ve ibadetle ilgilenen kimselerin hâl ve tavırlarıdır. Fenalar, en güzel yerleri kirletir ve çirkinleştirir. İyiler, en kötü yerleri b ile temizler, güzelleştirir. Bunun için asıl istenen insanların iyiliği ve güzelliği olduğundan buyurulmuştur ki: "Her mescide gidişinizde güzel giysilerinizi giyiniz." Ve yiyiniz, içiniz, bununla beraber israf da etmeyiniz. Haramı helâl kılmak veya helâlı haram yapmak veya yemek ve içmekte, süs eşyasında hırs ve ifrat etmek gibi bir şekilde orta hal sınırını geçmeyiniz. Çünkü O, yani Allah israf edenleri sevmez, işlerine razı olmaz, bu muhakkak. Bunun nüzul sebebinde çıplak tavaf âdetinden b aşka bir de şu rivayet ediliyor ki: Âmiroğulları, hacc günlerinde yemek ve yağlı yemezler, ancak bayılıp düşmeyecek kadar kût miktarı (ölmeyecek kadar yiyecek bir şey) yerlerdi ve bu şekilde haclarını ulularlardı.. Müslümanlar da böyle yapmak istemişler b u âyet nazil olmuştur. Demişler ki bu âyette tıbbın yarısı özetlenmiştir. Biz bunu bir kaç bakımdan anlıyoruz: Birincisi: Tıp gerçi başlıca hastalıkların ilim ile tedavi sanatında özetlenir. Fakat her ikisinden gaye sıhhattır. Şu halde sıhhati koruma başta n sona tıbbın en büyük şartını ve gayesini teşkil ettiğinden, tıbbın bir yarısı sıhhati koruma, diğer bir yarısı da hastalıkları tedavi demektir. Bu âyet ise sıhhati koruma (hıfzı's- sıhha)nın esasla ilgili şartlarını özetlemiştir.
Aslolan hic bir seyi bilmeden ogrenmeden dogruluguna inanmamaktir.
Site adresi isterseniz ise herhangi bir site onemli degil cunku tevsirlerin buyuk bir cogunlugunu bu isi bilenler yapmaktadir. Ornek vermek isterdim "-ki sitede reklam yasak " bu cihetle baska bir kac sitede inceleme yapmani tavsiye ederim lakin tabi en hayirli ve dogru olani yine Allah'in sana bahsettigini dusundugum aklini kullanarak kendin okuyup yorumlamandir.
Bir sûrenin ne anlattigini mealinden herhangi kisisel ve/veya resmi siteden anlayamazsin. Sunu hepimiz biliyor ki; Otellerde porno izleyen Zekeriya Beyaz, Islam'a karalar suren Yaşar Nuri Öztürk ve bunlarin kalem arkadaslari Hüseyin Atay, Süleyman Ateş gibi bir cok zat-i dusuk insanlar da tevsirde bulunmaktadir. BIZ BUNLARIN TEVSIRLERIYLE YOLA CIKARSAK ALLAH KORUSUN ISLANDAN UZAKLASIR SAPIK YOLU SECMIS OLURUZBiz bizi Yaradanin ilk emri olan OKU ile emrolunduk.
Ne demek istiyorsun? Diyanetin açıklamalarına değil de senin kafadan yaptığın açıklamalara mı inanalım? :) Diyanetin tefsirleri gerçekdışı oluyor, bilmem porno izleyenler yazıyor falan filan da senin veya aldığın sitelerin tefsirleriniz neden doğru oluyormuş? Herhalde diyanetin tefsirinin senin veya aldığın sitenin tefsirinden daha düzgün bir kaynak olduğu kesin :) Sen şimdi baltayı taşa vurdun, ne güzel yazarken birileri manipülasyonunu yarıda kesti diye elin Zekeriya'sıyla, Beyaz'ıyla falan uğraşmayı bırak. İnsanların inançlarına, ibadet şekillerine ve farklılıklarına saygı duymayı ve yargılamamayı öğren.
kisaca demek istedigim $u bosver arkadaslar bu ulkucu kisilik onemsiz ve zararsizdir birakin kendi kendine otsun.]
bu yazida yazdiklarim benim fikrimdir alevilik ve alevi forumla hic bir alakasi yokdur.....yanlizca benim dusuncelerimdir.
bu yazdiklarim icin ozur dilemiyecem.... hic kimse ozur beklemesin.....
yazdiklarimla sorunu olanlar lutfen sikayetlerini bana yapsinlar arkamdan i$ cevirip beni sikayet etmesinler.
bu yazida yazdiklarim benim fikrimdir alevilik ve alevi forumla hic bir alakasi yokdur.....yanlizca benim dusuncelerimdir.
bu yazdiklarim icin ozur dilemiyecem.... hic kimse ozur beklemesin.....
yazdiklarimla sorunu olanlar lutfen sikayetlerini bana yapsinlar arkamdan i$ cevirip beni sikayet etmesinler.
Elbette ki senin fikrin Canan. Zaten hiçbirimiz Alevileri ve forumu bağladığını düşünmedik. Birileri şikayet edecektir muhakkak. Yöneticiler de yönetici sorumluluklarının yerine getirmeye çalışacaktır. Bunda moral bozacak birşey yok. Bu tür şeyler yüzünden canını sıkman çok fuzuli olur. Hele bu başlıkta hiç gerek yok. Amaç belli zaten. Hiç sıkıntıya girme bence. Eğer bu konu başlığı altında canımızı sıkarsak çok üzülürüm. Yanlış yapmış olursun. Baksana bence komik bile :) Üzme kendini bu tür şeyler yüzünden.
Bak Gunal bence simdi sen baltayi tasa vurdun...
http://www.diyanet.gov.tr/ adresi Diyanet Bakanliginin Resmi Web sitesidir.
http://www.diyanet.gov.tr/kuran/meal.asp?page_id=153
BURADAKI MEALLER AYNEN BENIM YAZDIGIM GIBIDIR
Sanirsam Artik Cehaleti birakip sahsima olan kin ve nefretin yuzunden dustugun bu kotu durumdan cikmak icin biraz olsun dediklerime inanirsin.
Bakalim Senin yanlis yazdigimi dusundugun Âyetlerin mealini DIYANET ISLERI RESMI SITESI NASIL YORUMLAMIS...
A'raf 31. Ey Ademoğulları! Her mescitde ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü o, israf edenleri sevmez.
Bakara 114. Allah’ın mescitlerinde onun adının anılmasını yasak eden ve onların yıkılması için çalışandan kim daha zalimdir. Böyleleri oralara (eğer girerlerse) ancak korka korka girebilmelidirler. Bunlar için dünyada rezillik, ahirette de büyük bir azap vardır.
Cin 18. “Şüphesiz mescitler, Allah’ındır. O halde, Allah ile birlikte hiç kimseye kulluk etmeyin.
Tevbe 18. Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.
RESMI SITE BOYLE DIYOR... HALA ITIRAZ EDEBILECEKMISIN?
CANAN;
BEN KIMSE ILE SAHSI OLARAK MUHATTAP OLMAM. HELE HELE KENDINI BILMEZ VE CEHALETINI HAKARETLE KAPATMAYA CALISAN BIRISIYLE ASLA MUHATTAP OLMAM. BU FORUMDA KUFRE ve KOTU SOZE SERBESTLIK OLUP OLMADIGINI EGER YER YOKSA BANA YAPILAN HAKARETIN SILINMESINI RICA ETTIM. SENIN SAHSINI BU KONUYA SOKMADIM SOKMAMDA CUNKU MUHATTABIM DEGILSIN.
BEN SADECE YAZDIGIN O ASAGILIK BOYUTUNA VARAN CEHALET YAZILARININ SILINMESINI RICA ETTIM.
Bir sürü kisi topladin basina. polimik yaratma, forumda yazilanlari takip etseydin bu durumda olmazdin. camur atma...
onurtt ahhaahahahahaha
hic gülcem yoktu. üstüne bastin cek ayagini
Sunu hepimiz biliyor ki; Otellerde porno izleyen Zekeriya Beyaz, Islam'a karalar suren Yaşar Nuri Öztürk ve bunlarin kalem arkadaslari Hüseyin Atay, Süleyman Ateş gibi bir cok zat-i dusuk insanlar da tevsirde bulunmaktadir. BIZ BUNLARIN TEVSIRLERIYLE YOLA CIKARSAK ALLAH KORUSUN ISLAm'DAN UZAKLASIR SAPIK YOLU SECMIS OLURUZ
senin kafa iyi bizle eğleniyorsun anlaşılan..
senin kafa iyi bizle eğleniyorsun anlaşılan..
Ben haram olandan sakinanlardanimdir. Bu cami konusundan sonra o zatlar icin boyle deme sebebimide aciklarim.
BENIM SAHSIMI ve YAZDIGIM KELIME HATALARINI DEGIL OZDE ANLATMAK ISTEDIKLERIMI ELESTIREBILECEK OLANLAR YAZSIN
Canan gibi ne yazdigini bilmeyen ve sirf Ulkucu olmam cihetiyle hic bir bilgisi olmadan konuya cehaletligini kapatmak icin hakaretle dalacaklar degil. Onur lafim sana degil ama bunu bu cvpla birlikte belirtmek istedim.
Ben haram olandan sakinanlardanimdir. Bu cami konusundan sonra o zatlar icin boyle deme sebebimide aciklarim.
BENIM SAHSIMI ve YAZDIGIM KELIME HATALARINI DEGIL OZDE ANLATMAK ISTEDIKLERIMI ELESTIREBILECEK OLANLAR YAZSIN
Canan gibi ne yazdigini bilmeyen ve sirf Ulkucu olmam cihetiyle hic bir bilgisi olmadan konuya cehaletligini kapatmak icin hakaretle dalacaklar degil. Onur lafim sana degil ama bunu bu cvpla birlikte belirtmek istedim.
ben seni anladim...
sen aslinda msj seviyeni cikartmak istiyosun...
baska türlü dene...
daha yarali olsun......
VE BÜYÜK HARFLERLE YAZMA.... GÖRÜYOOOOOOOZZZZ
TEKRAR DIYORUM BENIM YAZDIGIM TEVSIRLER DIYANET BAKANLIGININ YAZDIGI TEVSIRLERLE PARALEL ve AYNIDIR..
Bu kafandan uyduruyorsun diyenlere GEREKLI CEVAPTIR.
iste adres: http://www.diyanet.gov.tr/kuran/alfabetiksira.asp
ERKAN;
Msj seviyesini cikartmak benim umrumda degil. Sadece bana karsi yazilanlara gerekli gordugum sekilde cevap vermeye ccalisiyorum.
ya bir insan Allah'a inanıyorsa, yetim hakkı yemiyorsa, haram yemiyorsa olay biter dediğim gibi ben şekilden anlamam sünnet, tevsir falan beni aşar...Bu işlerde bu dünyalık işler değil Sırat Köprüsünde kara koyun ak koyun belli olur, alnı ak sırtı tok, gözü pek olanlar orda belli olur...
CANAN;
BEN KIMSE ILE SAHSI OLARAK MUHATTAP OLMAM. HELE HELE KENDINI BILMEZ VE CEHALETINI HAKARETLE KAPATMAYA CALISAN BIRISIYLE ASLA MUHATTAP OLMAM. BU FORUMDA KUFRE ve KOTU SOZE SERBESTLIK OLUP OLMADIGINI EGER YER YOKSA BANA YAPILAN HAKARETIN SILINMESINI RICA ETTIM. SENIN SAHSINI BU KONUYA SOKMADIM SOKMAMDA CUNKU MUHATTABIM DEGILSIN.
BEN SADECE YAZDIGIN O ASAGILIK BOYUTUNA VARAN CEHALET YAZILARININ SILINMESINI RICA ETTIM.
guldurme beni :11: bir ulkucu beni cahil buluyo ya bir yasima daha girdim.
dunyadaki en cahil insanlar bence facists dusunceye sayip olan insanlardir. bence kendi irkini, dinini, ve vatanini basgalarinkinden daha yuce olduguna inananlar dunyadaki en cahil ve bilgisiz insanlardir.
http://www.diyanet.gov.tr/ adresi Diyanet Bakanliginin Resmi Web sitesidir.
Birincisi resmilik/gayri resmilik diye bir olay yok. İnsanların kafalarını bulandırmaya çalışıp sanki benim verdiğim site uydurukmuş gibi :) bir hava yaratmaya çalışma. Senin verdiğin site Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sitesidir. Benim verdiğim site ise Diyanet Vakfı'nın resmi web sitesidir. Yani seninkinin taklidi falan değil :)
İkincisi bir ayet hariç mealler aynıdır. Araf Suresi'ndeki 31. ayette farklılık var. Bunun sebebi de manipülasyon çabanın temelini oluşturan mescit=cami tanımında yatıyor. Ayrıca benim verdiğim açıklamalı bir meal. Seninkinde ise sadece çeviri var. Herhangi bir açıklama yok. Kastedilen şeyin aynı olduğu zaten kesin.
Üçüncüsü senin verdiğin link beni değil, seni yalanlıyor. Gene baltayı taşa vurdun :) Bak ne demişsin:
Bak verdiğin link ne diyor:
Cin 18. “Şüphesiz mescitler, Allah’ındır. O halde, Allah ile birlikte hiç kimseye kulluk etmeyin.
Hani "cami" sözü? Neden önemli. Israrla bu meallerde geçen mescit kelimesi ile cami kelimesi arasında bağ kurma yolunda bir manipülasyon çaban var. Dolayısıyla zaten verdiğin link de seni yalanlıyor. Mescid, secde edilen yer demektir; cami demek değil. Dolayısıyla Araf 31'de "mescit" geçmesi ile "secde" geçmesi arasında küçük bir çeviri farkı vardır. Ama Cin 18'e senin eklediğin cami tamamiyle tartışmayı manipüle etmeye ve kafa bulandırmaya yöneliktir. Verdiğin linkte cami yerine mescit geçmesi de senin manipülasyonu kendinin itiraf etmesi oluyor ki; bu da az sonra bizim seni bırakabileceğimizi ve senin kendi kendini tokatlayabileceğini bize gösteriyor :)
ya bir insan Allah'a inanıyorsa, yetim hakkı yemiyorsa, haram yemiyorsa olay biter dediğim gibi ben şekilden anlamam sünnet, tevsir falan beni aşar...Bu işlerde bu dünyalık işler değil Sırat Köprüsünde kara koyun ak koyun belli olur, alnı ak sırtı tok, gözü pek olanlar orda belli olur...
Onur ben kotu bir sey demedim ki. Sadece yanlis anlatilanlari duzeltmeye calistim. Aslinda ben buraya guzel bir bicimde tartismaya geldim lakin herkes SAHSIMA ve YAZDIKLARIMDAKI ufak kelime hatalarina saldirmaya calisti ve hala diyorum ki ben sahsima yoneltilenleri degil yazdiklarimin ozunde anlatilmak istenen ile yargilanmak isterim.
Benim tartismak istedigim CAMILER, NAMAZ VAKITLERI vb dini gorusler.
Bunlar disinda lutfen bana yazmayin. Varsa eteginizde bi tas dökün ortaya ve konusalim tartisalim.
ISTE TEK ISTEGIM BUDUR BU FORUMDAN
GUNAL;
Diger okudugum ayetlere de kafandan uyduruyorsun milletin kafasini bulandiriyorsun dedin ama goruyorum ki elinde kala kala tek bir dalin kaldi tutunabilecegin. Hemen onada cevap vereyim.
Cin Sûresi 18'inci Âyeti ben kendimin, Hocamin (M.Avni Özmansur), ileri tevris ustadi Seyyid Kutub
ve diger ustadlarimdan buyuklerimin gorusu dogrultusunda tevsire naklettim.
Ikinci olarak soylemek istedigim sudur ki TURKIYE Vetfa verme yetkisi Diyanet Isleri Bakanligindadir. Yani din konusunda Turkiye'nin en yetkili agizidir.
CANAN;
Senin daha girecek cok yasin var. Kimseyi yasi kucuk diyer kucumsemiyorum.
Canan, Ismim Suleyman, Selcuk Universitesi TIP Fakultesini bitirdim ayni sirada MAKINE MUEHNDISLIGINI'de okudum ve suanda Doktor'um ve Bu yaza Allah kismet ederse MUHENDIS'de olacagim. Simdi okumus ama adam olamamissin diyecegini dusunerek sunu soylemek istiyorum ben bu okudugum yerleri yazma sebebim bana BIR BALTAYA SAP OLAMAMIS demendir.
AYRICA sirf bilgin olsun diye soyluyorum Ben FASIST ve IRKICI degilim Cehaletini gider cunku Ulkucu olmak icin ettigimiz ULKUCU YEMININDE ;
Kominizme, fasizme .... karsi sonuna kadar savasacagimiza and iceriz.
Bu msjlari arka arkaya yazma cihetimde bir arkadasimizin msj seviyesini yukseltmeye calisiyor demesidir.
bu arada mesajlarinisi lutfen buyuk harflerle yazmayin.
bu forum kurallarina aykiri. kor degilis kucuk yazilincada gorunuyo....
bu arada mesajlarinisi lutfen buyuk harflerle yazmayin.
bu forum kurallarina aykiri. kor degilis kucuk yazilincada gorunuyo....
dawson ates küpü gibisin. böyle bir yere varamazsin. cahil dedigin canan, görüyorsunki (yukarda) cahili ispatlamis.....
Benim tartismak istedigim CAMILER, NAMAZ VAKITLERI vb dini gorusler.
Bunlar disinda lutfen bana yazmayin. Varsa eteginizde bi tas dökün ortaya ve konusalim tartisalim.
ISTE TEK ISTEGIM BUDUR BU FORUMDAN
Teklifin kabul edilmedi. Baştan beri buradaki insanlara nasıl tartışacaklarını dayatamazsın, ne yapacaklarına sen karar veremezsin diyoruz; hala aynı "kendini beğenmişlik", hala aynı "küçük tepeleri ben yarattım" havası. Senin tartışma üslubuna göre veriliyor bütün cevaplar. Sen başka birşeyden, diğer insanlar başka birşeyden bahsetmiyor. Sen istediğini yazacaksın ama bizler sadece senin belirlediğin konularda yazacağız ha. Olur.
Bu arada dikkat ettim. İki ayrı mesajda "Diyanet Bakanlığı" demişsin. Bir mesaj olsa imla hatası diyeceğim ama iki kere yazılıp ikisinin de bu şekilde yazılmış olması imla hatası olmadığını gösteriyor. Uyandırayım. Böyle bir bakanlık yok. Başbakanlığa bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı diye bir kurum var. Bunu da öğrenmiş ol bu arada ki burada geçirip milleti tahrik ettiğin zaman boşa gitmesin.
Ya Gunal gec artik bunlari aş biraz kendini...
TABIRI CAIZ ISE; Sen bana kelime yanlislarimla saldirirken ben sana bilgimle saldiriyorum.
Diyanet Isleri Bakanligi oldugunu biliyorum lakin o msjlarda oyle yazmisim cunku o sirada senin bilmedigin Kur'an okumasini icraa ediyordum. Suanda Elimde Kur'an var ve size bir sey yazarken ayni sirada onu okuyorum bu cihetle kelime hatalarim olmaktadir.
Ben tartismayi yonlendirmek istemiyorum. BIR INSAN BILGISINI KENARI KOYUP NE ZAMAN CEHALETIYLE KARSIDAKININ SAHSINA SALDIRMAYA BASLARSA o insanin bilgisi oraya kadardir.
Ben bilgi istiyorum. Yeni ufuklarda yeni bilgiler orenmek ve ogretmek istiyorum.
CANAN;
Buyuk yazma cihetim kör olanlar icindir ki onlar basligi actigimdan itibaren kucuk yazilarimla sahsima degil konuya saldirin dememi hala gorememis olanlardir.
ERKAN;
Haklisin sinirle hic bir yere varilmaz. Daha sakin olmak icin elimden eleni yapacagim lakin sahsima hakaretlere de sinirlenmeden kalmak zor oluyor. UYARIN icin tesekkur ederim dogru ve yerinde bir tavsiye idi...
Cin Sûresi 18'inci Âyeti ben kendimin, Hocamin (M.Avni Özmansur), ileri tevris ustadi Seyyid Kutub
ve diger ustadlarimdan buyuklerimin gorusu dogrultusunda tevsire naklettim.
Ikinci olarak soylemek istedigim sudur ki TURKIYE Vetfa verme yetkisi Diyanet Isleri Bakanligindadir. Yani din konusunda Turkiye'nin en yetkili agizidir.
Senin hocanı tanımam ben. Sen diyorsun yetki Diyanet İşlerindedir diye (ayrıca söylediğim gibi böyle bir bakanlık yok, Diyanet İşleri Başbakanlık'a bağlı bir kurumdur). Ve diyanet işleri de senin çevirini yalanlıyor. Araf 31. Ayet ve Cin 18 dışında ben senin çevirinin dışında birşey yazmadım zaten. Araf 31'deki kelime dışında vakfın ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çevirileri aynı zaten. Diğerlerine tefsirlerden senin manipülasyonunu anlattım. Senin anlatmak istediğin anlamın çıkmayacağını söyledim. Araf 31'de ise ister Başkanlığı'nkini kabul edelim, ister Vakıf'ınkini senin söylediğin anlam çıkmıyor. Cin 18'de yaptığının manipülasyon olduğunu ise kendi örneğin ortaya koyuyor. Hem yetki diyanettedir diyorsun, diyanet senin bahsettiğin camiden bahsetmiyor. O zaman da hocadan falan filan bahsediyorsun :)
TABIRI CAIZ ISE; Sen bana kelime yanlislarimla saldirirken ben sana bilgimle saldiriyorum.
:) Farkettik farkettik. Biliyoruz, küçük tepeleri sen yarattın :)
Diyanet Isleri Bakanligi oldugunu biliyorum lakin o msjlarda oyle yazmisim cunku o sirada senin bilmedigin Kur'an okumasini icraa ediyordum. Suanda Elimde Kur'an var ve size bir sey yazarken ayni sirada onu okuyorum bu cihetle kelime hatalarim olmaktadir.
Bakanlık olduğunu biliyordun demek :) İyi iyi. Ama bu Diyanet İşleri Başkanlığı'na dördüncü kez "bakanlık" deyişin. Başkanlık olduğunu mu biliyorsun, bakanlık olduğunu mu? Yok sen bize bilginle saldırıyordunya o açıdan söyledim. Bir de bu noktada aydınlat bizleri.
Ben tartismayi yonlendirmek istemiyorum. BIR INSAN BILGISINI KENARI KOYUP NE ZAMAN CEHALETIYLE KARSIDAKININ SAHSINA SALDIRMAYA BASLARSA o insanin bilgisi oraya kadardir.
Ha tamam işte. Bu lafının üzerine biraz düşün. Manipülasyonu, kişisel tartışmaları, insanların inançlarını kopyala/yapıştır ve manipülatif araçlarla yargılamayı, kendini çok büyük birşey sanıp karşındakileri aşağılamamayı öğrenirsin belki.
Ben bilgi istiyorum. Yeni ufuklarda yeni bilgiler orenmek ve ogretmek istiyorum.
Sen bilgi falan istemiyorsun. İlk soruna verilen cevaptan itibaren sürekli insanlara birşeyler dayatmaya, sürekli birilerini ve inançlarını yargılamaya ve kendi kafana hüküm vermeye, ortamı provoke etmeye çalışıyorsun. Bilgi istediğin için burada olsan Aleviler hakkında sorduğun sorulara verilen cevapları saygıyla karşılar; sürekli birşeyler dayatmaya uğraşmazdın.
CANAN;
Senin daha girecek cok yasin var. Kimseyi yasi kucuk diyer kucumsemiyorum.
Canan, Ismim Suleyman, Selcuk Universitesi TIP Fakultesini bitirdim ayni sirada MAKINE MUEHNDISLIGINI'de okudum ve suanda Doktor'um ve Bu yaza Allah kismet ederse MUHENDIS'de olacagim. Simdi okumus ama adam olamamissin diyecegini dusunerek sunu soylemek istiyorum ben bu okudugum yerleri yazma sebebim bana BIR BALTAYA SAP OLAMAMIS demendir.
AYRICA sirf bilgin olsun diye soyluyorum Ben FASIST ve IRKICI degilim Cehaletini gider cunku Ulkucu olmak icin ettigimiz ULKUCU YEMININDE ;
Kominizme, fasizme .... karsi sonuna kadar savasacagimiza and iceriz.
biraz kucuk atda da inanalim, hem doktorsun, hem makina muhendisi.
cahil lafini ortaya sen yatdin ben degil.
yazilarimda cahil oldugumu gosteren hic birsey yok.
Senin hocanı tanımam ben. Sen diyorsun yetki Diyanet İşlerindedir diye (ayrıca söylediğim gibi böyle bir bakanlık yok, Diyanet İşleri Başbakanlık'a bağlı bir kurumdur). Ve diyanet işleri de senin çevirini yalanlıyor. Araf 31. Ayet ve Cin 18 dışında ben senin çevirinin dışında birşey yazmadım zaten. Araf 31'deki kelime dışında vakfın ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çevirileri aynı zaten. Diğerlerine tefsirlerden senin manipülasyonunu anlattım. Senin anlatmak istediğin anlamın çıkmayacağını söyledim. Araf 31'de ise ister Başkanlığı'nkini kabul edelim, ister Vakıf'ınkini senin söylediğin anlam çıkmıyor. Cin 18'de yaptığının manipülasyon olduğunu ise kendi örneğin ortaya koyuyor. Hem yetki diyanettedir diyorsun, diyanet senin bahsettiğin camiden bahsetmiyor. O zaman da hocadan falan filan bahsediyorsun :)
Cin 18'de tevsir o sekilde yapilmaktadir. Tabiki Diyanet Isleri yanlis soylemiyor. Lakin dikkat edersen sadece Cin18'de Mescid ile birlikte Cami'yide kullandim. Tamam sen benim Hocaefendilerimi tanimaman normaldir :3D_NG (28 Lakin diger yazdiklarinda Diyanet Vakfi ile Diyanet Isleri pek uyusamamis goruluyor...
Bak ornekleyeyim;
***************A'RAF 31****************
SENIN YAZDIGIN ;
"31. Ey Âdem oğulları! Her secde edişinizde güzel elbiselerinizi giyin; yeyin, için, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez. "
BENIM YAZDIGIM;
DIYANET ISLERI BASKANLIGININ YAZDIGI;
31. Ey Ademoğulları! Her mescitde ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü o, israf edenleri sevmez.
******************BAKARA 114************************
SENIN YAZDIGIN;
"Allah her yerde hâzır ve nâzır olmakla birlikte, namazda kıbleye dönmek ibadetlerde nizam ve intizamı sağlamak gayesine matuftur."
BENIM YAZDIGIM;
DIYANET ISLERI BASKANLIGININ YAZDIGI;
114. Allah’ın mescitlerinde onun adının anılmasını yasak eden ve onların yıkılması için çalışandan kim daha zalimdir. Böyleleri oralara (eğer girerlerse) ancak korka korka girebilmelidirler. Bunlar için dünyada rezillik, ahirette de büyük bir azap vardır.
BUNLARI GORUP TE insaff etmicek olan varmidir? Hala diyorsun ki yanlis yaziyorsun. Cin18'de tevsir farkliligi gosteriyor ama oz'de anlatilmak istenilen yine ayni sey...
Girme kişisel tartışmalara. Onun kişiliği, bilgililiği, okumuşluğu falan yazdıklarından belli zaten. Boşver. Bize ne onun diplomasından, atıyor oluşundan veya olmayışından. Bakanlık ne başkanlık ne onu bile ayırabiliyor. Sen yapabiliyor musun?
Şimdi baştan beri uyguladığı tahrik, dayatma tavırlarını bıraktı. "Ya bana kişisel saldırı yapıyorlar" diye mazlum halini aldı. İlmeğin başından sonuna kadar okunduğunda ne olduğu ortada zaten. Taktiklerine prim verme şunun. Bize ne onun mühendisliğinden, doktorluğundan bilmemnesinden. Yazdıkları ortada duruyor zaten.
Ben sana Selcuk Universitesindeki ogrenci numarami ve Harran Universitesindeki ogrenci numaralarimi vercem. Hatta hala cehaletle inanmamaya devam edersen kimlik fotokopimi ve inandiracak herseyide gondermeye hazirim. LAKIN bunu gercekten isteyip istemedigini bi dusun? Cunku bu ispatlar olduktan sonra bu forma tek kelime yazmaya yuzun olacakmi?
Cahillik Karsindakiyle bilgin ile degil sahsina hakaretlerinle tartismaktir.
Ya Gunal gec artik bunlari aş biraz kendini...
ne bilgisi ya tekrar tekrar ayni seyleri soyluyosun. yazdiklarin anlamsiz yanlizca bize bo$u bo$una urasdiriyo.
bence Gunal arkadasimis seni resil etdi ama sen bunun daha farkinda degilsin.
verdigin bilgiler o kadar anlamsizki yapa bilecegimiz tek sey senin kelime hatalarina saldirmak. verdigin bilgiler tartisilmaya deymez.
Cunku bu ispatlar olduktan sonra bu forma tek kelime yazmaya yuzun olacakmi? [/COLOR]
sen oyle san.
beni bu forumdan senmi uzaklasdiracaksin? guldurme beni
merak etdigim sey $u asil senin bu forumda nasil daha hala mesaj yazmaya yuzun tutuyo?
SENIN YAZDIGIN ;
BENIM YAZDIGIM;
DIYANET ISLERI BAKANLIGININ YAZDIGI;
31. Ey Ademoğulları! Her mescitde ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü o, israf edenleri sevmez.
Mescid, secde edilen yer demektir. Dolayısıyla senin içine katmaya çalıştığın cami anlamı yok orada. Yani vakfınkiyle, başkanlığınki aynı şeyi ifade ediyor. Mescid, secde edilen yer demektir. Müslümanlar içinse yeryüzünün heryerinde secde edilebilir. Dolayısıyla onun camiyle alakası yok. Yeterince açık sanırım. Bırak artık şu manipülasyon çabasını. Olmuyor işte. Başka biryerden dene :)
SENIN YAZDIGIN;
BENIM YAZDIGIM;
DIYANET ISLERI BAKANLIGININ YAZDIGI;
114. Allah’ın mescitlerinde onun adının anılmasını yasak eden ve onların yıkılması için çalışandan kim daha zalimdir. Böyleleri oralara (eğer girerlerse) ancak korka korka girebilmelidirler. Bunlar için dünyada rezillik, ahirette de büyük bir azap vardır.
Haaaa... Şimdi anlaşıldı :) Senin bu başkanlığın sitesini bulunca sevinip bana "baltayı taşa vurmuşsun" demene, üstelik kendi yazdıklarını çürütmene rağmen bu örneği vermene şaşırmıştım bayağı. Ben iki ayetteki çeviriye itirazım olmadığı için ayetleri değil, altındaki açıklamaları yazmıştım. Sen de bunları ayet sanıp Diyanet İşlerindeki meali de görünce sevinip atladın ha :)
:) Benim yazdığım ayetin kendisi değil zaten. Siteye girip bakmış olsaydın anlardın. Senin yazdığın çeviriye itirazım olmadığı içine katmaya çalıştığın anlama itiraz olduğu için ayetin altında duran açıklamayı yazdım. Ama sen çok bilgili olduğun ve de linklere tıklamadığın için açıklamayı ayet sanmış, aradaki farkı bulmaya çalışmışsın. Ama bulmuşsun. Bravo :)
BUNLARI GORUP TE insaff etmicek olan varmidir? Hala diyorsun ki yanlis yaziyorsun. Cin18'de tevsir farkliligi gosteriyor ama oz'de anlatilmak istenilen yine ayni sey...
Geç bunları. Manipülasyon açık zaten bu ayet örneğinde. Mescit ile cami farklı şeylerdir. Mescitin tanımını yaptım sana. O ayette de cami kelimesi geçmiyor. Ben uydurdum yaz, hocam uydurmuş yaz, falan, filan. Boşa debelenme.
önce şu "w" harfini kaldır isminden bu foruma geçmişte de bu harfi kullananlarla yeterince gerginlik yaşadım hiç sevmem "w"yu hele Türkçe yazarken nefret ederim....
ne bilgisi ya tekrar tekrar ayni seyleri soyluyosun. yazdiklarin anlamsiz yanlizca bize bo$u bo$una urasdiriyo.
bence Gunal arkadasimis seni resil etdi ama sen bunun daha farkinda degilsin.
verdigin bilgiler o kadar anlamsizki yapa bilecegimiz tek sey senin kelime hatalarina saldirmak. verdigin bilgiler tartisilmaya deymez.
Yazdiklarimi okusan boyle dusunmeyecegine eminim lakin sen okumadan cevaplar yazmaya calisiyorsun. Son yazdigim msjda Gunal'in, benim ve Diyanet Isleri Baskanliginin yazdiklarini dile getirdim. Hangisiyle daha paralel goremiyorsan bu senin cehaletin.
Yazdiklarimi okusan boyle dusunmeyecegine eminim lakin sen okumadan cevaplar yazmaya calisiyorsun. Son yazdigim msjda Gunal'in, benim ve Diyanet Isleri Baskanliginin yazdiklarini dile getirdim. Hangisiyle daha paralel goremiyorsan bu senin cehaletin.
Inannilir gibi diil. sen sabaha kadar yaz. isin bu demekki. baskalarini kiskirtmak. allahin lafini cok azina aldin...
Yukardaki biliyorrrrr
unutma insan insandir, üst alt olmazzz
anlayan anlar...
Oku ve gor... Sen hic bir ayetinde MESCID kelimesini de kullanmadin benim itirazim buna oldu.
Alevimen 15.09.2005, 02:41 Saat kaç oldu yada daha doğrusu kaç sayfa yazıldı ve diyaloglaşmada 1 adım ileri atılmadı daha doğrusu bir tarafda öyle bir görünüm var, Dawson daima cahillikten bahsediyorsunuz ama aldığınız cevapları değerlendirmiyorsunuz, acaba bunun nedeni nedir?
Bilgi alış verişi sizin için ne ifade ediyor? Sergilemiş olduğunuz tavırlar ve yazdığınız mesajlar bir alış ve verişe benzemiyor. Bazen bir nokta geliyor bırakmak zorunda kalıyorsanız, ne kadar zor olmasına rağmen bırakmalısınız. Artık gelen mesajları değerlendirin ve kişisel bir tartışmadan uzaklaşmanın vakti geldi diye düşünüyorum.
aslanım ben Öz Türkçeciyim ne bu şimdi, bana Anadilimde bir şeyler yaz anlayayım?
Oku ve gor... Sen hic bir ayetinde MESCID kelimesini de kullanmadin benim itirazim buna oldu.
El insaf!!! Hala açık açık manipülasyona devam. Hayret yahu. Bu konudaki #51 nolu mesajımda 4 ayetteki örneklerini değerlendirdim. Ve verdiğim örneklerden sadece 1. de yani Araf suresindeki ayette mescid kelimesi geçmiyordu. Onda da "secde etme" ifadesi geçiyordu. Yani mescidin kökü. Bakara ve Tevbe süresindeki ayetlerin çevirilerine itirazım olmadığı için ayetlerin kendilerini değil siteden alınan açıklamalarını yazdım. 4. örneğimde yani Cin Suresinin 18. ayetinin çevirisini yazarken de zaten mescit kelimesinden bahsettim. El insaf ya. Hala mesaj orada duruyor. Bu kadar açık manipülasyon da olmaz ki. Artık buna "yalan" kelimesinden başka birşey denemez heralde. Üstelik kötü bir yalan.
Ewt arkadaslar Alevimen'in dedigini yapalim simdi. Tum gecmisi unutup gercek has olan konumuza donelim.
Ben Camiler hakkinda sunu soylemek istiyorum;
A'raf 31. Ey Ademoğulları! Her mescitde ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü o, israf edenleri sevmez.
Bakara 114. Allah’ın mescitlerinde onun adının anılmasını yasak eden ve onların yıkılması için çalışandan kim daha zalimdir. Böyleleri oralara (eğer girerlerse) ancak korka korka girebilmelidirler. Bunlar için dünyada rezillik, ahirette de büyük bir azap vardır.
Tevbe 18. Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.
AYRICA
Erkan'in Camiler Kur'an'da yoktur demesine vesile olan yikilan mescid-i dırar'in bahsedilen âyetini buraya yazmak istiyorum.
----------------------------------Tevbe----------------------------
107. Bir de zararlı faaliyetlerde bulunmak, küfre yardım etmek, mü’minler arasına ayrılık sokmak için ve öteden beri Allah ve Resûlüne karşı savaşanlara üs olsun diye bir mescit yapanlar vardır. Bunlar, “Bizim iyilikten başka hiçbir kasdımız yok” diye de mutlaka yemin ederler. Ama Allah şâhitlik eder ki bunlar mutlaka yalancıdırlar.8
108. Onun içinde asla namaz kılma. İlk günden temeli takva (Allah’a karşı gelmekten sakınmak) üzerine kurulan mescit (Kuba mescidi), içinde namaz kılmana elbette daha layıktır. Orada temizlenmeyi seven adamlar vardır. Allah da tertemiz onları sever.
109. Binâsını takva (Allah’a karşı gelmekten sakınmak) ve onun rızasını kazanmak temeli üzerine kuran kimse mi daha hayırlıdır, yoksa binasını çökmeye yüz tutmuş bir yarın kenarına kurup, onunla birlikte kendisi de cehennem ateşine yuvarlanan kimse mi? Allah zalimler topluluğunu doğru yola erdirmez.
110. Kurmuş oldukları binaları, (ölüp de) kalpleri paramparça olmadıkça yüreklerinde sürekli bir kuşku olarak kalmaya devam edecektir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.
Sen ayet çevirileriyle, alıntıladığım açıklamaları birbirine karıştırıp, açıklamaları ayetler sanmışsın :) Uyandırmaya çalışıyorum ama uyanmıyor musun, yoksa bilinçli şekilde nasıl olsa insanlar o kadar sayfa öncesini okumaz deyip manipülasyona devam mı ediyorsun bilmiyorum ama iyice komik duruma düşüyorsun :)
aslanım ben Öz Türkçeciyim ne bu şimdi, bana Anadilimde bir şeyler yaz anlayayım?
Onur o tartismayi kapatip sadece konu uzerine yogunlastim ama o konuda son sunu soyleyeyim sana Ayette mescid kelimesi gecerken Gunal arkadasimizin yazdigi ayette mescid kelimesinden eser yok. Bu cihetle onu gonderdim.
Ben Camiler hakkinda sunu soylemek istiyorum;
Hah. Dön baba dönelim. Sil baştan. Ohhh. Bu ayetlerde cami kelimesi yok. Mescit; secde edilen yer demektir, cami demek değil. 30 kere söyledim hala tekrar tekrar yeniden söylüyorsun. Tartışmak değil ki amaç, dayatmak. Bu arada kendi yaptığın çeviriyle oluşturduğun Cin suresini toparlamışsın :) Cami kelimesi çıkmış bakıyorum oradan. Neyse bu da bir ilerlemedir. En azından bir etkileşim olduğunu gösteriyor. Katkımız olduysa ne mutlu bize :)
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), namazların cemaatle kılınmasına özen göstermiş, İmamlık yapamadığı son hastalığında bile, Hz. Ebu Bekr’in imam olduğu cemaate katılarak namazını kılmıştır. Peygamberimiz, kişinin cemaatle kıldığı namazın tek başına kıldığı namazdan 27 derece daha faziletli olduğunu ifade etmiş[1] ve cemaatle namaz kılmak için atılan her adımın bir kısım günahlara kefaret olacağını şöyle açıklamışlardır: “ Bir kimse evinde abdest alarak Allah’ın farz kıldığı namazlardan birini eda etmek için bir mescide giderse, onun attığı adımlardan biri günahlarının silinmesine, diğeri de derecesinin yükselmesine vesile olur”[2]. “Kim, cemaatle namaz kılmak amacıyla mescide devam ederse, her gelişi için Allah ona cennette özel bir mükafat hazırlar”[3].
Hz. Peygamber’in, Mekke’den Hicret’inde daha Medine’ye varmadan Kuba Mescidi’ni, Medine’ye ulaşınca da ilk iş olarak Mescid-i Nebevî'yi, bizzat çalışarak ve teşvik ederek inşa etmeleri, dinimizde cami ve cemaate verilen önemi ortaya koymaktadır.[4] Cami yapmakla ilgili olarak Peygamberimiz: “Bir kimse, Yüce Allah’ın rızasını gözeterek bir mescid inşa ederse, Allah da ona cennette bir köşk hazırlar”[5] buyurmuştur. Müslüman ecdadımız, işte bu inançla camiler inşa etmiş, namazlarını da cemaatle kılmaya özen göstermiştir. Çünkü, camilerin ruhu ve zineti, cemaattir. Camiler, Allah katında en sevimli mekanlardır. Camilere cemaat olmak ise, maddi ve manevi bakımdan, o mübarek mekanları imar ve ihya etmek demektir.
Camiler, bulundukları yörenin sosyal hizmetlerinde, devamlı ışıldayan ve çevresini aydınlatan bir kandil gibidirler. Namaz için camiye gelen insanlar, orada birbirleriyle tanışırlar. Aralarında sevgi ve saygı bağları oluşturur, arkadaşlıklar ve dostluklar geliştirirler. Oluşturulan bu maddi ve manevi bağlar sayesinde hastaları ziyaret eder, muhtaçların dertlerine çareler ararlar. Böylece kendilerini mutlu eden, gönüllerine haz veren güzel hizmetler yaparlar. Komşuların birbirlerini sevip saymalarına ve iyi ilişkiler içinde olmalarına vesile olurlar.
Konumuzla ilgili olarak Kur’an-ı Kerîm’de şöyle buyurulmaktadır: “Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekat veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.”[6]
Değerli Mü’minler!
Yüce Allah’ın engin rahmet ve bereketinin cemaat üzerine olduğunu unutmayalım. Meşru mazeretlerimiz dışında namazlarımızı cemaatle kılmaya özen gösterelim. Ayrıca çocuklarımızı, zaman zaman camiye götürmeyi, onları da cami ve cemaate alıştırmayı ihmal etmeyelim.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Buhari, Ezan, 30. 1/158
[2] Müslim, Mesacid 51, 1/462, H. No: 666
[3] Buhari, Ezan, 38, 1/161
[4] Buhari, Ezan,46, 1/165.
[5] Buhari, Salat, 65,1/116.
[6] Tevbe, 9/18.
ALINTIDiyanet Isleri Baskanligi Resmi Sitesinden
Kur’an-Kerim’de, insanın Allah’a iman ve ibadet etmek için yaratıldığı bildirilmektedir. Beş vakit namaz, ibadetler arasındaki önemi itibariyle imandan sonra ilk sırada yer almaktadır. Beş vakit namaz, tek başına ve cemaatle kılınabilmektedir. Peygamberimiz (s.a.v.), cemaatle kılınan namazın sevabının 27 kat daha fazla olduğunu bildirerek, namazların cemaatle kılınmasını tavsiye etmiştir. Camiler; ibadet etme, Allah’ı anma, eğitim-öğretim, birlik ve dirlik, huzur ve sükun mekanlarıdır. Bu itibarla dinimiz; camilere büyük önem vermiştir.
Yüce Rabbimiz, Kur’an-Kerim’de şöyle buyurmaktadır:
“Şüphesiz mescitler, Allah’ındır. O halde Allah ile birlikte hiç kimseye kulluk etmeyin”[1]. “Ey Ademoğulları! Her mescide gittiğinizde güzel elbiselerinizi giyinin. Yiyin için fakat israf etmeyin. Zira Allah israf edenleri sevmez.”[2].
Değerli Mü’minler!
Ayet-i kerimelerden de anlaşılacağı üzere, İslam’da camilerin önemli bir yeri vardır. Allah’ın evi kabul edilen camiler, İslâm’ın alâmeti sayılmıştır. Camiler, bulunduğu yerin halkının Müslüman olduğunu gösterir. Sevgili Peygamberimiz, yeryüzünde Allah’a en sevimli yerlerin camiler olduğunu bildirmiştir[3]. Öyle ise camilere gelişigüzel değil, en güzel elbiseler giyilerek girilmelidir. Camileri kirletecek, havasını bozacak ve cemaati rahatsız edecek davranışlardan sakınılmalıdır.
Camilerin inşasından tutun da temizliğine ve aydınlatılmasına kadar verilecek bütün hizmetler, övgüye değer hizmetlerdir. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde söyle buyurmuşlardır: “Bir mümine öldükten sonra amelinden ve yaptığı iyiliklerinden ulaşacak şeylerden biri de, yaydığı ilim, geride bıraktığı iyi evlâd, miras olarak bıraktığı Mushaf-ı şerîf, yaptırdığı mescit, yolcular için inşa ettiği ev, akıttığı su, sağlığı yerinde iken malından çıkardığı (verdiği) sadakadır. Bunlardan hangisini yapmış ise öldükten sonra onun sevabı kendisine ulaşır.”[4]
Aziz Mü’minler!
Hiç şüphe yok ki cami ve mescit yapmaktan maksat, orada cemaatle ibadet etmektir. Cami ve mescitler, aynı zamanda insanlara helal ve haramın, güzel ahlakın, doğruluk ve dürüstlüğün öğretildiği, sevgi saygı ve kardeşlik ruhunun işlendiği mukaddes mekanlardır. Şehitlik ve gazilik mertebesinin yüceliği, vatan savunmasının önemi, iffet ve namusu korumanın onuru gibi birçok dini ve milli şuurun insanlarımıza verildiği ilim ve irfan yuvalarıdır.
Hutbemi, Hz. Peygamber (s.a.v.)’in şu Hadis-i şerifiyle bitirmek istiyorum: “Bir kişi, Allah’ın farzlarından birini eda etmek üzere evinde güzelce temizlenir ve camiye giderse, onun attığı adımlardan biri günahlarının silinmesine, diğeri de onun derecesinin yükselmesine vesile olur”[5]. “Yüce Allah, sabah ve akşam camiye giden kimsenin, her gidiş ve gelişine cennette bir yer hazırlar”[6].
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Cin, 72/18
[2] A’raf, 7/31
[3] Müslim, Salât, 53
[4] İbn Mâce, Mukaddime, 20
[5] Riyazu’s-Salihin 2/380, No: 1058
[6] Riyazu’s-Salihin 2/379, No: 1057
ALINTIDiyanet Isleri Baskanligi Resmi Sitesinden
Camiler, topluca ibadet ettiğimiz, namaz kıldığımız, Allah’ı zikrettiğimiz, dua ve niyazda bulunduğumuz ve milletçe din kardeşliğini yaşattığımız yeryüzünde Beytullah’ın şubesi kabul edilen müstesna yerlerdir.
Namaz için camiye yönelen mü’minler, her türlü kötü duygu ve düşüncelerden arınırlar. Birbirlerinin sevinç ve kederlerini paylaşırlar. Amiri, memuru, işçisi, patronu, büyüğü, küçüğü, yan yana omuz omuza durarak Allah’ın huzurunda secdeye kapanır ve yalnız O’nun rızasına nail olmaya çalışırlar.
Aziz Mü’minler!
Camiler: huzur yuvasıdır. Edeb, terbiye, ilim ve irfan ocağıdır. İrşat kaynağı ve eşitlik mekanıdır.
Cenab-ı Hakk Tevbe Suresinin 18. ayetinde: “Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.” buyuruyor.
Bakara Suresinin 114. Ayetinde de: “Allah’ın mescitlerinde O’nun adının anılmasını yasak eden ve onların yıkılması için çalışandan daha zalim kim vardır? Bunlar oralara ancak korkarak girerler. Bunlar için dünyada rezillik, ahirette de büyük bir azap vardır.” buyuruyor.
Muhterem Mü’minler!
Peygamber Efendimiz (S.A.V) buyuruyorlar ki: “ Bir kimse, Allah’ın rızasını kazanmak için mescit bina ederse; Allah da ona bir benzerini Cennette bina eder” [1]
“Mescitlere devamı alışkanlık haline getiren kimseyi gördünüz mü, onun mü’min olduğuna şehadet edin.[2]
“Kim mescitle yakından ilgilenirse; Allah da onunla ilgilenir. Kim bir mescide bir ışık yakarsa; onun ışığı mescidi aydınlattığı sürece melekler ve arşı yüklenenler onun için istiğfar ederler” [3]
“Size cemaat halinde bulunmanızı, ayrılıp dağılmaktan şiddetle kaçınmanızı tavsiye ederim. Zira şeytan, yalnız başına yaşayan insana yakın, beraber bulunan iki kişiden de uzak olur. Kim cennetin ta ortasında yaşamayı isterse, cemaatten ayrılmasın.” [4]
“Camide cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan 27 derece daha faziletlidir.”[5]
“Müslüman cemaatinden bir karış da olsa ayrılan kimse, boynundaki İslam bağını |