Orijinalini görmek için tıklayınız : Selamun Aleykum (Cem Ile Ilgili)

DaWSoN
15.09.2005, 09:02
Sabitlenmiş Konu: Cem (Resimli) (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=246)
Alevimen

baslikta sormak istedim ama kapaliymis...

Kafama takilan bir sey oldu. SECDE resminde herkes oradaki oturanlara karsi secde yapiyor. Bu nasil olur? Secde ki sadece ama sadece Allah'a yapilacak birsey degilmidir? Bizler ki namaz kilarken onumuzden bir heykel resim veya bir insan gecirmeyiz ki sadece Allah'a secde ettigimizi gosterelim diye.

Abdullah Ibnu Musa bunun icin ölmedimi?

Bilmeyenler icin kisa bi ozet geceyim. Zamaninda Muslumanligi bitirmek icin her Muslumana oldugu gibi Abdullah Ibnu Musa 'ya da eziyet yaptilar ve kendileri önünde secde yaparsa azad edilecegini soylediler.
Lakin Abdullah Ibnu Musa "BEN SADECE ALLAH'A SECDE YAPARIM" diyerek ölümü secmis ve ŞEHİT olmustur.

Bu konuda beni aydinlatirmisin?

Alevimen
15.09.2005, 17:11
Allah insanı yaratırken kendi nurundan kattı. Dolayısıyla insan, Allahin bir tecellisidir. İnsan kıbledir. Alevilikte İnsana niyaz, Allah'a niyaz demektir.

DaWSoN
15.09.2005, 17:24
O zaman Abdullah Ibnu Musa Bosunami öldü? Sonucta kafir de olsa karsisindaki bir insandi ve onu ŞEHİT mertebesine yukselteni yapti insana secde etmedi.
Eger insana secde etmek makul bir olay olsaydi neden ona şehitlik mertebesi verildi?

Ayrica YUCE KITABIMIZ KUR'AN-I KERİM'DE

Bismillahirrahmânirrahîm

A’râf Sûresinin 206 (http://www.diyanet.gov.tr/kuran/meal.asp?page_id=175). Ayetinde

Şüphesiz Rabbin katındakiler O’na ibadet etmekten büyüklenmezler. O’nu tespih ederler ve yalnız O’na secde ederler

Fussilet Sûresinin 37 (http://www.diyanet.gov.tr/kuran/meal.asp?page_id=479). Ayetinde

Gece, gündüz, güneş ve ay Allah’ın varlığının delillerindendir. Güneşe ve aya secde etmeyin. Eğer gerçekten Allah’a kulluk ediyorsanız, onları yaratan Allah’a secde edin.

Bu Âyetler apacik SADECE ALLAH'a secde edin denilen ayetlerin bir kaci. Bunlari cogaltmak mumkundur. Sizce bu Âyetlerin muhimligi nedir?

Ercan
15.09.2005, 18:08
Dawson,
Cem törenlerinde neden insana secde edildigi,neden insanlarin birbirinin yüzüne baktigi su andaki tartismakta oldugunuz "Anadolu Aleviliginde Halka Namazi" bölümünde ayrintili sekilde anlatilmis.Sanirim dikkatli okumamissiniz.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1329

Alevimen
15.09.2005, 18:11
Ercan'ın dediği konun detay linki: http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=10702&postcount=1

Ercan
15.09.2005, 18:15
Aleviman iki linkte ayni.önce bir yanlislik yaptim sonra düzelttim.

DaWSoN
15.09.2005, 18:19
O yaziyi okudum ve bende diyorum ki yalniz Allah'a secde etmemiz emrolundugu halde bu emre nasil karsi geliriz? Ne olursa olsun KUR'AN-I KERİM'de kesinlikle Allah'tan baskasina secde edilmeyecegi yazmaktadir. Buna karsi gelebilirmiyiZ?

Ceyhun
15.09.2005, 18:26
O yaziyi okudum ve bende diyorum ki yalniz Allah'a secde etmemiz emrolundugu halde bu emre nasil karsi geliriz? Ne olursa olsun KUR'AN-I KERİM'de kesinlikle Allah'tan baskasina secde edilmeyecegi yazmaktadir. Buna karsi gelebilirmiyiZ?

Anlat anlat aynı şeyi söylüyor arkadaş. Hala "nasıl şöyle yaparsınız", "nasıl böyle yaparsınız" diyor. Senin söylediklerinle falan ilgilendiği yok. Bakıyor sen birşeyler yazmışsın, hemen gidip birkaç kb fazlası olacak şekilde bir kopyala/yapıştır buluyor. Sonra tekrar dönüyor başa. Amaç bilgi alışverişi yapmak, Alevileri tanımak değil ki; inançlarını yargılamak, sunniliği dayatmak. Farklılığa tahammül yok. İlla benim istediğim gibi yapacaksınız diyor. İyice can sıkıcı bir hal aldı artık bu. Bence cevap verilmesin artık. Bilgi alışverişi değil, dayatma yapmaya çalıştığı açık. En güzel, en barışçı yöntem cevap vermeyerek kendi haline bırakmak. Saygı göstermiyorsa, insanların inançlarını yargılamaya çalışıyorsa, üstelik anlattıklarını dinlemeden "sadece benim söylediğim doğru" saplantısıyla yargılamaya çalışıyorsa yapacak birşey yok demektir. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık. Yeter.

Alevimen
15.09.2005, 18:32
Siz herhalde anlamak istemiyorsunuz. Dayatmak'tan başka birşey hedefiniz deyil herhalde. elimizde kuran ile mesaj yazmıyoruz, bizim inancımız aleviliktir, insanlıktır.
Artık size sarf edilecek zaman, boş zamandır diye düşünüyorum. Çünkü bazen istediğiniz kadar anlatın, konuşun ama karşı taraf hedefini ve tutumunu daha önceden belirlemişse nafile.

bada
16.09.2005, 02:16
Siz herhalde anlamak istemiyorsunuz. Dayatmak'tan başka birşey hedefiniz deyil herhalde. elimizde kuran ile mesaj yazmıyoruz, bizim inancımız aleviliktir, insanlıktır.
Artık size sarf edilecek zaman, boş zamandır diye düşünüyorum. Çünkü bazen istediğiniz kadar anlatın, konuşun ama karşı taraf hedefini ve tutumunu daha önceden belirlemişse nafile.
Tipik Ulkucu...'bunlarin hepsi ayni...

A-L-E-V-İ
18.09.2005, 20:22
Bir kaç gündür foruma giremedim bir vatandaş kendince soru sorup cevabı yok diye düşünmüş olmalı...
Cevabı Kur'an-ı Kerimden verelim...

HİCR (29) :
Hani Rabbin meleklere, “Ben kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş balçıktan bir insan yaratacağım Onu düzenleyip içine ruhumdan üflediğim zaman, onun için hemen secde edin” demişti.

SAD 72:
Onu şekillendirip içine ruhumdan üflediğim zaman onun için saygı ile eğilin.”

SECDE SURESİi 9. Ayet"
Sonra onu düzenli bir sekle
sokup, içine KENDİ RUHUNDAN ÜFLEDİ ve sizin için isitmeyi, o görmeleri ve gönülleri yapti. Siz çok az sükrediyorsunuz! ....

Hz.Peygamber(s.a.a):

İnsan Allahın Allahta insanın aynasıdır
demiştir...

'ALİ İMRAN SURESİ 113. Ayet

'Hepsi bir değildir. KİTAP VERİLENLER İÇİNDE GECE vakitlerinde Allah'ın ayetlerini okuyup secdeye kapanan DOĞRU BİR TOPLULUK VARDIR."....

Cemler genellikle GECE yapılır

ALİ İMRAN SURESİ 114/'Allah'a ahiret gününe inanır, iyiliği emreder, kötülükten vazgeçirmeye çalışırlar ve hayırlara koşuşurlar. İŞTE ONLAR İYİ KİMSELERDENDİR.'.........

Maun suresi
107/1. Dini yalanlayanı gördün mü?
107/2. İşte o, yetimi itip kakar;
107/3. Yoksulu doyurmaya teşvik etmez;
107/4. Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki,
107/5. Onlar namazlarında gafildirler.
107/6. Onlar gösteriş yapanlardır,
107/7.Ve hayra da mani olurlar

Cemlerde mutlaka Küsler barıştırılır..Açlar doyurulur

BAKARA SURESİ 115.:
'Bununla beraber, doğu da Allah'ın batı da! Nerede yönelseniz, orada Allah'a durulacak yön vardır! Şüphe yok ki Allah'ın rahmeti geniştir ve O, her şeyi bilendir"

BAKARA SURESİ 142.:
'İnsanlardan BEYİNSİZ takımı: 'Bunları bulundukları kıbleden çeviren nedir?' DİYECEKLERDİR. De ki: 'Doğu da batı da Allah'ındır. O, dilediği kimseyi doğru bir yola çıkarır"

Bakara suresi ile ilgili bu iki ayeti Müslümanlarla Hristiyanların(Kitab ehlinin) mescidi aksaya yönelmesi üzerine İTİRAZLAR üzerine indiği ve kıblenin tekrar kabeye çevrildiğine te'vil ederler fakat bu son derece MANTIKSIZDIR zira ALLAH KULLARIYLA İNATLAŞMAZ bu o'nun ilminde yoktur...sırf Hıristiyanlar ve Museviler de aynı kıble yöneliyor diye KIBLE DEĞİŞMEZ...

Bektaşi dervişi Yunus Emreninde dediği gibi:
"72 Millet ELİN YÜZÜN YUMAZ DEĞİL ,Bir gönül kırmışsan O KILDIĞIN NAMAZ DEĞİL"

cerdem06
21.09.2005, 21:13
Aleyküm esselam can. şeriat babında söylediklerinizin tamamı doğrudurr. ama hakikat makamına geldiğimizde durum değişir. Öncelikle insanın halk edilişini anlamak gerekir bunu anlamak için. ilgili ayetler çok güzel göstermişsin.Kuranı kerim zahiri ve batını olarak iki cephelidir. zahiri anlam açık anlamdır. bu şeriatla ilgilidir, yani görünenle şekille.İkinci cephesi ise batını'dir. Bu ise batın ilmii ile ilgilidir. Bu nedenle zahiri açıdan bakmak uygun değildir. Bundaki hikmet allahın yaratış hikmetine secdedir. Allah cismi yaratmadan önce nuru muhammedi yaratmıştır.Nurundan nur bölmüştür. Bu nurla da alemleri yaratmıştır. O nedenle bir hadisi kudsi de "Ya Muhammed seni yaratmasaydım alemleri yaratmazdım" demiştir.(Tirmizi, Sahihi Buhari) İşte her cisim, eşya bu nurdan var olduğu için insanı kamil yani yaratılanların en üstünü olma durumununa yeterliliğine sahiptir. Bu makam mansurun enel hak dediği makamdır. Enel hak makamında cem' vucuda meydana gelecektir. Yani hak ile beraber olma HALİDİR. Bizler denizin içinde yüzen balıklar gibiyiz. bize sorsalar neyin içinde olduğumuzu söyleyemeyiz. oysa o deniz hak' tır Hepimiz de hakkın parçasıyız. Bu nedenledir ki cem de birik oluşmak ta hak zuhur etmektedir. Bunların tamamı alegorik kavramlardır.Zahiri bir biçimde cevaplamaya çalışmak yanlış olacaktır.bir anlamasının zor olduğunu ve temiz bi düşünce ile sorduğunuzu bilmekteyim. bir kaç kitabı okuyarak daha iyi anlayabilirsiniz bunu. Tasavvuf tarihi prof.dr. Hayrani altıntaş. ayrıca ibni arabi nin bir sözü vardır. Bizim bildiklerimizi bilmeyenler bu işlerle uğraşmasınlar.

MuratAsilturk
21.09.2005, 21:53
Allah insanı yaratırken kendi nurundan kattı. Dolayısıyla insan, Allahin bir tecellisidir. İnsan kıbledir. Alevilikte İnsana niyaz, Allah'a niyaz demektir.
benim de anlamadığım nokta tam burası
her ne kadar dilimiz varmasada söylemeye aptullah öcalan da insan?
ne yani apo (haşa!) Allah'ın bir parçası mı?

Lamekan
22.11.2005, 01:14
merhaba canlara ....
ya bir ülkücüyle neyi tartışıp duruyoruz onu merak ediyorm.. adamın fikirleri sabit kafasında şekillendirmiş birşeyleri amacı belli provake etmek.. adam bir laf atıyo ortaya 9 sayfa yazı yazılıyor elde bişey yok... bence bunlara gerekde yok bırakı kendi halinde takılsın...

tartışmak güzeldir ama karşındaki adam gerçekden amacı tartışmaksa.. bence böyle bir amaç taşıyan bir insan değil...

dostca kalın

ibocan
22.11.2005, 16:13
orda yaptıkları secde degıl egıldıklerı zaman dede tarafından onlar adına du edılır yanlıs bılıyosun o secde degıl saygı ve sevgılerımle anteplı

miskin
04.01.2006, 22:12
Müslümanlikta önemli Olan Niyettir. Ne Yani Kuran I Kerimde önünüzden Biri Geçince Allaha Secde Etmemiş Olursunuz Mu Diyor. Peygamberimizin Ilk Peygamber Olduğu Zamanlar Namaz Kilarken önünden Kimse Geçmemiş Mi Ayrica Alevilikte Fiziki Anlamda Kible Kabe Batiini Anlamda Ise Insandir.

Hüseyin69
05.01.2006, 00:07
Ne olursa olsun KUR'AN-I KERİM'de kesinlikle Allah'tan baskasina secde edilmeyecegi yazmaktadir. Buna karsi gelebilirmiyiZ?

degerli dostlar anlatmaya calisti ama sen anlamadin ben senin anlayacagin dilde anlatim kisa az ve öz

ben dogaya hayvanlara ve insanlara secde ederim senin bahsettigin allaha ben secde etmem senin sözünü ettigin allahi allah bile tanimiyor
kombassan yimpas endüstir holdingler arapca oku yaz yorum yap gibi allahlarla isimiz olmaz bizim o holdinglere gitt orda allah yok dolar varr dolarrr

BÜYÜKDOGU
05.01.2006, 01:57
İnsan Allahın nurundan yaratıldı
Elbette ama bu ona secde yapılır demek değil
Kıbleyi biz belirleyemeyiz Onu Yöneldiğimizden başkası belirleyemz

Yakapınarlı
05.01.2006, 02:02
İnsan Allahın nurundan yaratıldı
Elbette ama bu ona secde yapılır demek değil
Kıbleyi biz belirleyemeyiz Onu Yöneldiğimizden başkası belirleyemz
bizimkıblemiz insandır ve yaptığımız ibaddetin allah katında büyük birşey olduğunu biliyoruz biz size neden kbeye dönüp namaz kılıyonuz diyoz mu ne yani maden allah için allah ordamıki kabeye kıbleye dönüp namaz kılınıyo.birşeyler öğrenmek istiyorsanız buyrun yokk amacım sorun çıkarmak diyorsanız da başaramazsınz.

Serkan_Devrim
05.01.2006, 02:30
Allah dışındaki birine sece edilmesi o kişiye tapılması anlamına gelmez. Allah Ademi yarattığı zaman meleklere Adem e secde etmelerini emretmiş. meleklerde Adem esecde etmişler. burdaki secde aslında Allah a dır. biz kıble olarak insana döneriz. nereye döndüğümüzün önemi yoktur. çünkü secde Allah a gider.

BÜYÜKDOGU
05.01.2006, 02:40
biz size

işte kapitalizmanın getirdikleri: SİZ ve BİZ

Dostlar izleyin bakalım

İsrail ve ABD yi...

Birbirleri için can veriyorlar..

Ya biz ancak birbirimizi yiyoruz.

Sen türksün sen kürt, sen alevi sen sünni...

Yakapınarlı
05.01.2006, 03:01
işte kapitalizmanın getirdikleri: SİZ ve BİZ

Dostlar izleyin bakalım

İsrail ve ABD yi...

Birbirleri için can veriyorlar..

Ya biz ancak birbirimizi yiyoruz.

Sen türksün sen kürt, sen alevi sen sünni...
ayrımı kimin yaptığı ortada siz biz yoksa bizim ibadetlerimizi sorgulamak yerine öğrenmeye çalışın lütfen

dostlar
05.01.2006, 10:26
Canlar Merhaba aslında benim cevap vermeme bile gerek kalmamış çünkü arkadaşlarımızı güzel cevap vermişler ama bir şey demek istiyorum soruyu soran arkadaşlarımız soru sormaktan çok bizi sanki yargılıyorlar gibi geldi bana bence bu arkadaşlar ne derseniz diyin onlar hiç bir zaman anlıyamazlar...
Çünkü herkezin doğrusu kendisine doğrudur...

abeyaz
12.04.2006, 12:38
namaz kılarken allaha secde ettiğini söylüyorsun.inancına göre haklısın doğrusun. ama söylermisin allahı tek bir mekanla sınırlamıyormusun ?

bütün evren semah döner
aşkından güneşler yanar
aslına ermektir hüner
beş vakitle avunmayız

Alevi Muro
17.04.2006, 18:09
dawson bey senin resminde bile ayirimicilik simgesi var
belkide farkinda degilsin ama o türk bayragi camii nin üzerinde durmasi sanki sadece türklerin camiisi gibi duruyor unutmaki peygamber türk degildi
ve allah ayirim yapan kisileri sevmez DAWSON?

Serkan Kaplan
29.04.2006, 12:24
dawson senin o allaha secde duranlar sivasda bir yobaz cami imamının sözlerine aldanarak 37 CANIMIZI yakmadılarmı...eeee daha sen ne konuşuyosun bizim ibadetimizin amacı insanlık ya sizinki insan yakmakmı....

manifesto
29.04.2006, 12:37
dawson senin o allaha secde duranlar sivasda bir yobaz cami imamının sözlerine aldanarak 37 CANIMIZI yakmadılarmı...eeee daha sen ne konuşuyosun bizim ibadetimizin amacı insanlık ya sizinki insan yakmakmı
Tipik alevi tepkisi:) Volkan banane kardeş orada ateş yakanlardan.37 canın oraya ne yapmaya gitmişdi.Sivası karşıtırmak hoşunuza gitti heralde.
Biz kimseyi yaktıkları için alkışlamadık.
Müslüman da Allah'dan başkasına secde etmez.
Alevimen meleklerin ona secde ettiği ayeti örnek göstermiş başarısız bir örnek belki melek olunsa,melekler Hz.Adem'e yani ilk peyganbere yani Allah'ın yeryüzündeki ilk halifesine secde etmişlerdir,cinayet işleyen kan döken hırsızlık yapan haram yiyen yalan söyleyen insana secde etmemişlerdir.
Yani bunu Allahım emri gibi göstermek yanlış.Bu bizim ibadetimiz denir bizede saygı duymak düşer

Serkan Kaplan
29.04.2006, 12:46
37 CANIMIZ oraya sizin gibi insanlıgın nedemek oldugunu unutmuş kişilere insanlıgın kardeşlik sevgi ve dostluktan kurulu oldugunu göstermeye gitmişlerdi ama ne yazıkki senin gibi düşünen ve insanlıkla alakası olmayan bir takım softalar bunum nedemek oldugunu asla bilmediniz ve halada aynı yoldan gidiyosunuz ama şunu asla unutma put pereslikle asla biyere gelemiyeceksiniz birgün o yaktınız ateşin içinde kendinizi bulacaksınız

Servan
29.04.2006, 16:54
O yaziyi okudum ve bende diyorum ki yalniz Allah'a secde etmemiz emrolundugu halde bu emre nasil karsi geliriz? Ne olursa olsun KUR'AN-I KERİM'de kesinlikle Allah'tan baskasina secde edilmeyecegi yazmaktadir. Buna karsi gelebilirmiyiZ?dawson arkadasımız bizim insana mı taptıgımızı sanıyor anlamadım ama bilmesi gereken bisey war bizler halka namazında secdeye giderken allah onunde cecde ederiz. o zaman namaz kılanlarda duvara karsı secde ediyor bu da onların duwara mı sec de ettiklerini gosterir. tabi ki hayır halka namazındaki secde allahadır.o sadece allahın insana verdigi degerin bir ornegidir unutmayın ki allah ademi yaratırken butun melekleriona secde ettirmedimi?

Alevimen
29.04.2006, 18:43
Tipik alevi tepkisi:) Volkan banane kardeş orada ateş yakanlardan.37 canın oraya ne yapmaya gitmişdi.Sivası karşıtırmak hoşunuza gitti heralde.

:24:

müttaki
29.04.2006, 18:49
İnsan olana secde itaat etmeden Hakka secde edilmez. mürşidsiz bu yolda yürünmez. her Tarikatte bu böyledir. Beşerin secdesi itaati Hakka ulaşmaz. tanımadığı veya anlamadığı bir Allaha itaatde edemez. önce Mürşidinin Benliğinde yok olur kendiside Beşeri sıfatlardan kurtulduğunda Allaha itaat eder. buda marifet makamıdır. üçüncü makam. Tarikatten geçmeden Hakikate kimse ulaşamaz. birtek örneği Vardır bunun O'da Veysel Karani Hz.leridir.

volkansuslu
08.05.2006, 20:04
bazilari muaviyeye, yezide, emevi ve abbasi hukumdarlarina, daha sonra osmanli padisahlarina o veya bu sekilde (kimi sevgisinden, kimi korkusundan, kimiyse dalkavukluktan) secde ederken simdi devir deyisti. secde edecekleri birileri kalmayinca napalim bari kabeye yonelelim de Allah'a secde ediyoruz deriz soran olursa demeye basladilar. o zamanlar onlarin secdeleri normal biseydi. bir tuhaflik yoktu, konusu bile gecmiyordu. simdi tutmuslar Alevilikteki "insana secde" uzerine laf soyluyor, akil veriyorlar. bu durum biraz abest kacmiyor mu? biz insana secde ederken o insana tapmis, Allah'a sirk kosmus olmuyoruz. forumda bu konuda yeterince aciklama var. ogrenmek isteyen zaten her zaman her yerden ogrenebilir. yeterki amaci anlamak olsun.

pirimunzur
08.05.2006, 21:25
sen allaha secde ediyosunda allah nerde bir gostersene bize. guzel arkadişm bizde secdemizi ona yapalim sen allaha yapiyosun madem allah kuranda ben surdayimmi demiş sen secdeni oraya yapiyorsun?bizim secdemizi anlayabilmen imkansiz birşeydir yanliş anlama ama biz aleviler asirlardir variz ve sizler allaha secde eden siz muslumanlardan muslumanligin nasl oldugunu cok iyi ogrendik sizin allah sevginiz size kalsin bizim dunyamizdan uzak durun burnunuzu allahla kul arasina sokmayinz.bizleri alevi yaratan o allaha kurban oluruz icabinda

Nesimi
08.05.2006, 22:30
Müslümanların düşüncesine göre allah kabede olsa gerek kabenin içinde ne var ki? o etrafıdna döndükleri yapının içinde bir taş var çok saçma gelir bana bu anlayış...

Şoreş
09.05.2006, 00:05
Tabikide Allaha Secde ederiz!

peri
25.05.2006, 22:49
davson
senin amacın ne? ne yapmaya çalışıyosun sana harcanan zamanın dahi boş olduğuna inanıyorum.
CANLAR cevap vermeyin yine kendi bildiğini okuyo arkadaş.burdaki amacımız bilgi alışverişi yapmak biz canlar burda biriz davson ne sen nede senin gibilerin bizi yargılama hakkı yok.kuran_ı kerim hakkında yapmış olduğun alıntılara ok saygımız var fakat bizdede düşünce özgürlüğü var saygı duyarız ama bizim kimsenin saygısızca sorgulmasına da yer olmadığını düşünüyorum

saygılar