Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik Deyince Aklınıza Gelen İlk Kelime....
duygugemisi 06.07.2006, 12:10 Mrb arkadaşlar...Alevilik deyince hemen birçok şey sıralamaya başlarız...Ama sizden aklınıza ilk gelen ve size göre aleviliği en iyi tanımlayan o sihirli kelimeyi istiyorum...Bana sorarsanız;alevilik deyince aklıma gelen ilk şey şüphesiz hoşgörü olur...Evet hoşgörü....Saygılarımla
Sevgi Erkan 06.07.2006, 12:16 Mrb arkadaşlar...Alevilik deyince hemen birçok şey sıralamaya başlarız...Ama sizden aklınıza ilk gelen ve size göre aleviliği en iyi tanımlayan o sihirli kelimeyi istiyorum...Bana sorarsanız;alevilik deyince aklıma gelen ilk şey şüphesiz hoşgörü olur...Evet hoşgörü....Saygılarımla
içtenlik
Erkan Sevgi 06.07.2006, 12:19 candan
duygugemisi 06.07.2006, 12:21 Türkü
duygugemisi 06.07.2006, 12:37 Dayanışma(ne kadar 2 Temmuz'da bunu görememiş olsak da)
KURŞUNveli 06.07.2006, 17:12 demokrasi...
Erkan Sevgi 06.07.2006, 17:14 semah (sevgiye, kardeşliğe, Ali'ye)
bir çok güzel şey geliyor ama en önemlisi her güzelligin merkezi olan
İNSAN geliyor..
alevi_caferi 07.07.2006, 04:28 hoşgörü
karadagli 07.07.2006, 09:43 merhaba canlar alevilik deyince aklima herseyden önce ehli beyt ,insan sevgisi,dürüstlük, hosgörü,yani eline, beline,ve diline sahip olmak geliyor
duygugemisi 07.07.2006, 15:54 Umut
Serkan_Devrim 07.07.2006, 22:13 Ali geliyor Ali. aklıma Ali geliyor. kureyşe karşı verdiği mücadele, sırf kendisine, babasına(Ebu Talib) ve dedesine(Abdulmuttalib) duyulan kıskançlık yüzünden kendisinin ve soyunun haksızlıklara ve de katliamlara uğraması geliyor.
DEMIR CAN 07.07.2006, 22:14 insan sevgisi basta olmak uzere her cesit sevgi....
D-e-v-r-i-m 08.07.2006, 00:21 ruh=öz=Yaratıcı=İnanış=İnsan =İslam=Hz Muhammed=Hz Ali=
felsefe=höşgörü=sevgi=saygı (kısaca sen ,ben insanı insan kılan herşey)
ali evinde hep birlikte yaşayan güzllikler.......
Hüseyin69 08.07.2006, 14:38 özüyle, sözüyle, durussuyla alevilik denilince
pir sultan abdal efsanesi
Alevilik deyince Sadece Alevilik geliyor aklıma.
A- -Ali ve Aidiat
L- -La ilahe illallah
E- -Ehlibeyt
V- -Vahdet-i Vucut
İ- -İlim ve İrfan
L- -Lutuf,Öz ve Eline Diline Beline felsefesi
İ- -İnsana Sevgi
K- -Katliamlar
Özüm
Sözüm
Geçmişim
Geleceğim
Türkülerim
Deyişlerim
.............
Kaç kelime Gelecek aklımıza acaba ...
aklıma geliyor evet
ben Aleviyim diyebilmek
Sevgiler
gözdecst 08.07.2006, 15:13 semah
leyla can 08.07.2006, 23:17 Mrb arkadaşlar...Alevilik deyince hemen birçok şey sıralamaya başlarız...Ama sizden aklınıza ilk gelen ve size göre aleviliği en iyi tanımlayan o sihirli kelimeyi istiyorum...Bana sorarsanız;alevilik deyince aklıma gelen ilk şey şüphesiz hoşgörü olur...Evet hoşgörü....Saygılarımla
oysa benim aklima ilk gelen alevilik dedinmiydi HZ HÜSEYIN ve kerbela olayi olurdu...aleviligin gercegi özü ve aleviligi ortaya cikaran kilit anahtari bence budur BENCE.....
seher.yeli 09.07.2006, 00:40 ilk gelen sey efendimiz hz ali ve devami hos goru saygi sevgi eline beline diline sahip olan dunya guzeli insanlar geliyor
Kul hakkı ve tevella-teberra şart olarak aklıma geldi hemen.
realdersim 09.07.2006, 04:42 alevilik denice aklıma hemen Allah Muhammed Ali geliyr
İlk aklıma gelen elbetteki Ali ve sevenleri
ilk gelen öz birlik saygı sevgi ve 12 imamlar
Hüseyin69 12.07.2006, 15:12 aklima gelmisken sunuda yazayim ben sunni kesimin icinde byüdügüm icin alevilik denilince cünki bir alevi ben aleviyim demeyene kadar müslümandir sunni inanca sahiptir kurali meshurdur
aklima
kizilbaslar komunistler
ana baci tanimayanlar
kestigi yenilmeyenler
tez elden kelleleri vurula lar
daha siralayimmi sanirim gerek yok
simdi bircok üyemiz bunlari yazdim diye yine beni cephe alirlar
hani bir söz var söyleyene degil söyletene bak
bende alevi karsiti olan düsüncelerin adina yazdim bunlari
genelde alevilerin yaninda bu saydiklarimi cesaret edip söyleyemezler alevilerde kardesimizdir et tirnaktan ayrilmaz barikatini henüz kaldirmamislar
iksircan 13.07.2006, 00:43 KIRMIZI
ilk aklıam gelen hz mumammed ve ailesi
Ali_Yolcusu 17.07.2006, 16:03 hoşgörü, kardeşlik, samimi, bütün ...
duygugemisi 21.07.2006, 16:59 Hüzün
kalenderi 26.07.2006, 14:27 Kerbela
Kanım Canım Sana Feda Ya HUSEYN
Siz ilk akla geleni sormuşsunuz ama ben sıralama yapacam
İnanç
Ahlak
hoşgörü
dürüstlük
toplumsal değer yargıları vs.
ben bir alevi olduğum için bütün bunlara diğer insanlardan daha çok özen göstermeliyim, zira "aleviyim" dememin bir anlamı olmaz.
Eline beline diline hakim desem
vankedisi 27.07.2006, 19:23 insanlık,sevgi,hoşgörü...ve de HZ ALİ
duygugemisi 29.07.2006, 09:39 Sosyal demokrasi
pazarcıklı 29.07.2006, 11:44 insan sevgisi...
MeRaLiNa 29.07.2006, 14:49 üfffff cok zor bir soru
bir cok seyyyyy
Sahi Merdan'da Haci Bektas Veliye kadar............. bir cok sey
cok derin bir Kültür diyip özetlesek....
kemalevi 29.07.2006, 15:30 hz.ali
MeRaLiNa 30.07.2006, 17:04 evet Hz. Ali sonucda diger ermislerde veya degerlerde yaptiklari/yapilan hersey Ali askina :001_wub:
duygugemisi 08.08.2006, 12:08 Birlik ve beraberlik....Kısaca dayanışma diyebiliriz...
Serkan_Devrim 08.08.2006, 12:58 mumbu mesajınızı kasten aktifleştiriyorum. saygısızlığınızı, ahlaksızlığınızı ve iftira atan sözde bir müslüman oluşunuzu herkez görsün istedim. banlandınız. ayrıca Allah huzurunda sizden şikayetçiyim bilesiniz.
redyellow 08.08.2006, 13:16 ben alevilik deyince önceleri hep Hz.Ali (ra) sevenler, onun yolundan gidenler gelirdi.
Ama daha sonra internet çıkıp, nette kendisini alevi olarak belirten arkadaşların yorumlarını gördükçe bu fikrim değişti.
bu forumlarda içkinin cem'in bir parçası olduğunu, alkölsüz cem olmayacağını dahi yazan arkadaşlar oldu. halbuki Hz.Ali (ra) efendimiz hiç alköl kullanmamış bir insan.
şu an alevi dendiğinde ne aklıma geldiği konusunda kararsızım.
bir fikir sahibi olmak için halen okumaya devam ediyorum yorumları.
mum
yazık... çok yanlış bir uslüp.
bu tür şeyler size, inancınıza hitaben yazılsa ne hissedersiniz?
Ayıp etmişsin.
alevilik deyince insanın aklına çok şeyler gelebilir bu konuda bazı arkadaşlar gibi karasızım
bu mesajınızı kasten aktifleştiriyorum. saygısızlığınızı, ahlaksızlığınızı ve iftira atan sözde bir müslüman oluşunuzu herkez görsün istedim. banlandınız. ayrıca Allah huzurunda sizden şikayetçiyim bilesiniz.
ellerine sağlık böyle bi saygısızlığa ilk defa rastlıyorum bu forumda yazıkki bu tür düşünceler cahil kafalarda halen varmış. bu tür düşünceleri duydukça üzülüyorum.
gözdecst 08.08.2006, 18:33 mum
mum yazan arkadaş bana sorsalar sünnilik denince aklına ne geliyor bende senin zihniyetine karşılık -hüllecilik- derim bizimki kanıtı olmayan bir iftira ama hüllecilik günaçığı gibi gerçek !arkadaşım bu mum olayını hiç gördünmü yada bunu sana uygulayan hiç kimse oldumu da bu kadar beynine yer etti hıh? ki ben hülleciği sünni kardeşlerime bile yakıştırmıyorum
redyellow 09.08.2006, 10:01 mum yazan arkadaş bana sorsalar sünnilik denince aklına ne geliyor bende senin zihniyetine karşılık -hüllecilik- derim bizimki kanıtı olmayan bir iftira ama hüllecilik günaçığı gibi gerçek !arkadaşım bu mum olayını hiç gördünmü yada bunu sana uygulayan hiç kimse oldumu da bu kadar beynine yer etti hıh? ki ben hülleciği sünni kardeşlerime bile yakıştırmıyorum
sevgili gözdecst,
mum yazan arkadaşa onun seviyesinde, onun uslübünda cevap yazarsan onun istediği ortamı oluşturmuş olursun.
acizane tavsiyem başkalarının seviyesine düşmeyelim.
saygılar
karadagli 09.08.2006, 10:54 mum
terbiyesizlik etmeyin,senin yaptigin düpedüz ahlaksizliktir kendin yapmissin ki baskalarida yapar düsüncesine sahipsin.Biz bu zamana kadar hosgörü, nezaket kurallari icinde davranmaya calistik, ama bu tür ahlaksizliga terbiyesizlige, edepsizlige de asla ve asla müsamaha gösteremeyiz.
ayrica forum yöneticilerinden ricam bu gibi yaratiklari forumda ,aramizda barindirmayin lütfen.
AleviGenç 09.08.2006, 13:18 mum yazan arkadaş bana sorsalar sünnilik denince aklına ne geliyor bende senin zihniyetine karşılık -hüllecilik- derim bizimki kanıtı olmayan bir iftira ama hüllecilik günaçığı gibi gerçek !arkadaşım bu mum olayını hiç gördünmü yada bunu sana uygulayan hiç kimse oldumu da bu kadar beynine yer etti hıh? ki ben hülleciği sünni kardeşlerime bile yakıştırmıyorum
Güzel yazmışsın gözdecst Can
Bunların hocaları kadınları cennete yollamak için kadınlara tecevüz ederler.Tv'lerde izlemişsinizdir hocaları dioki senle yatak sen cennete gid.Bunların mantığı aklı fikri bu.
Bunlar hülleçiler.:biggrin:
Reziller.Zina yaparlar hülleçilikle.
gözdecst 09.08.2006, 14:08 sevgili gözdecst,
mum yazan arkadaşa onun seviyesinde, onun uslübünda cevap yazarsan onun istediği ortamı oluşturmuş olursun.
acizane tavsiyem başkalarının seviyesine düşmeyelim.
saygılar
arkadaşım ne demek istediğini anladım fakat ben' hülleciliği sünni kardeşelerime bile yakıştırmıyorum 'lafımla zaten onun seviyesine düşmedim.benim lafım dini mezhebi ne olursa olsun aşağılık insanlara bir cevaptı.faşist zihniyetteki yezitler için yazdım.benim öyle sünni dostlarım var ki uğrunda gözümü kırpmadan ölürüm.dilerim ne demek istediğimi anlamışsındır saygılar...
alevilik muhammed ve imam alinin kurdugu onların soyundan gelen oniki imamların yürüttügü inanc sistemidir.alevilik hz muhammedin tebligi ettigi din olan islamın özüdür. alevilik sadece imam ali taraftarlıgı ve ehlibeyt sevgisi degildir.alevilik bu tarftarlık ve sevgi üzerine inşa edilmiş inanç-ibadet pratikleri olan kendine özgü yasama tarzını gelistiren ilkeli bir yoldur.yol dinin özüdür.yolun temel esası allahın rabb muhammedi resul kuranı allahın kitabı aliyi veliyullah kabul etmektir.
alevilik deyince aklıma bu gelior yani tek kelime gelmior :)
leyla can 10.08.2006, 13:11 mum
senden hak katinda ,davaciyim,alevilik bölünmez lekelenmez bunu ögren...
umutdurmuş60 14.08.2006, 00:09 anti yezid
leyla can 14.08.2006, 01:26 anti yezid
?????????? buda ne demek..:mad:
KomünistAlevi 14.08.2006, 01:30 ezilmişlik...
ayrım, farklılık, eziklik, azınlık olmak, gizlilik.....
gözdecst 14.08.2006, 02:02 ayrım, farklılık, eziklik, azınlık olmak, gizlilik.....
neden böyle dedin?
Alevi olduğumu öğrendiğimde, yani çocukken bana hissettirdiklerini yazdım.
ilk akla gelen sorulmuş, benim de ilk aklıma gelen bunlar.
ercandost 14.08.2006, 04:21 mum
Saygı ve sevgi çerçevesini yaşantımda hiç bir zaman bozmak istememekte olan bunu bir ilke edinmeye çalışan bir canım fakat bu yazdığınızla siz en düzgün olma yolundaki kimseleri bile yoldan çıkartırsınız ama yinede uslubumu bozmak niyetinde değilim,zaten açıkça ne olduğunuzu nasıl bir kişi olduğunuzu belli etmişsiniz bize pek bir söz düşmez artık,yazık diyorum sadece.O güzelliklerle çevrili yemyeşil ve masmavi karadenizimizden ve tüm bu güzelliklerin içerisinde olunmasına rağmen bu tip anlaşılması zor bir düşüncenin nasıl çıkabildiğine hayret etmedim değil inanın ki.
Siya Saperen 14.08.2006, 07:52 Aynı soruyu ekşi sözlük 2. nesil yazarı bir arkadaşım sormuştu. Yanıt yine aynı...
Kızıl mızrap...
gokhandogan33 14.08.2006, 14:24 benim aklıma Ali sevgisi,ehlibeyt sevgisi geliyor!
MeRaLiNa 12.09.2006, 13:40 mum
mod ve adminlerden ikinci defa "kusma", "kafa atma", "cahil yobaz", "lanet olsun sana" gibi smileri siddetle rica etmekteyim
tanocan_ 12.09.2006, 14:05 " sevgi"
öyle bir inanç düşününki hiç kimsenin kimseden üstün olmadığı kadın erkek demeden hiç bir ayrım yapılmayan çağday sevgi ve hoşgörü aklıma geliyor saygılarımla
tokatlı önder 12.09.2006, 18:43 alevilik deyince aklıma sevgi gelir benim dinin temeli sevgidir bence oyüzden sevgi=alevilik
veli.topcu 12.09.2006, 20:57 mum
Her insan karşısındaki insanı kendisine benzeterek tanırmış.......
Alevilik denince akla hoş görü saygı sevgi gelir
Mum degil!!! ayrıca o kullanıcı ismide size hiç yakışmıyor kirshof bir bilim adamıydı iftira adamı degil sizin gibi.... terbiyesiz saygısız...
sudenurok 12.09.2006, 23:17 Hz. Ali ve evliyalar türbeler geliyo
anka renef 16.09.2006, 17:03 aydınlık
KomünistAlevi 16.09.2006, 17:31 Selam...
Alevilik deyince aklıma bu ülkede:
Demokrat ve Aydın Görüşlü insanlar topluluğu geliyor aklıma...
Ve Yüzyıllardır Zulme Başeğmemezlik geliyor aklıma...
Sevgi ve saygılarımla...
alevi deyince aklıma aydın-ilerici insanlar geliyor.
her nekadar internetteki bazı aleviler bu düşüncemi zedelemişsede hala öyle
hafikakpinar 16.09.2006, 18:32 eline beline ve diline sahip olmak geliyor aklıma ..
efendimiz hz.Ali
12 imamlar
semah
deyişler
doğruluk
hümanizm, insancıl, insan odaklı olmak
Bİsmİllahİrrahmanİrrahİm
Alİ
eylüleren 18.09.2006, 00:28 ''hoşgörü''
duygugemisi 22.09.2006, 23:06 Umut gelir canlar umut...
hasret_eylul 23.09.2006, 15:30 erdem ve insan onuru, birde kızılband
rockçı turna 23.09.2006, 16:05 kızılbaş,ışık(ayıramadım wallah)
serkanbaki 24.09.2006, 06:36 alevilik deyince aklıma birçok şey gelir.hz ali,12 imamlar,saygı,sevgi,hoşgörü...kısacası tüm güzellikler gelir aklıma.saygılar
ewt alevilik diyince direkmen hoşgörü.benimde aklıma gelen bu..
duygugemisi 24.09.2006, 13:02 Kararlılık gelir...
alevi_murat24 24.09.2006, 13:10 ben alevilikle aklıma gelen ilşeyi degil de. alevisin dediklerinde ne oldugunu bilmedigim bişeydi. bende babanneme sordum bize alevi diyorlaro nedemek o arabizde oturan bir amca vardi dedigi şuydu." alevilik aliyi sevemk ehlibeyiti sevmek ve insanı sevip saymak" demişti.
Alevilik:demokrasi
Alevi :demokrat
Osman Kaplan 30.09.2006, 20:02 --------------------------------------------------------------------------------
ben alevilikle aklıma gelen ilşeyi degil de. alevisin dediklerinde ne oldugunu bilmedigim bişeydi. bende babanneme sordum bize alevi diyorlaro nedemek o arabizde oturan bir amca vardi dedigi şuydu." alevilik aliyi sevemk ehlibeyiti sevmek ve insanı sevip saymak" demişti.
cok dogru yazmissin murat kardesim alevilik kelimesini duyunca ilk aklima HZ.ALI geliyor cünkü okudugum tüm alevi kitaplarindan dergilerinden ve en basta Babamin anlattiklarindan HZ.ALI ilk duydugumuz isimdir
cünkü HZ .ALI dedigimiz zaman Insanligi ,dorulugu,saygiyi.sevgiyi,birligi, beraberligi,demokrasiyi.................anlatiyor zaten.
öyle deyilmi arkadaslar
Mesut Gündüz 30.09.2006, 21:39 Sevgİ
sadıkgöç 30.09.2006, 21:59 selamlar bu platformu yaratanlara sonsuz sevgi ve selamlarımı gönderiyom
alevilik bence hoşgörü dürüslük daha doğrusu eline,belin,diline sahip olmak bu
kelimeler bizim özümüzü tam aydınlatıyor bunları söyle kafamızda bir yorumlayıp
düşünürsek anlamları kendinden çıkıyor
be hey acayip adem
be hey acayip adem.
öldüğünü bilemezsin.
korlar bir karanlık dama.
kapı baca bulamazsın
yağmur yağar yeller eser.
mezarın başına yıkar.
seksen bin canavar sıkar.
hiç birine vuramazsın.
gel bu öğüdü al benden.
yarın fırsat gider elden.
hak saklasın cehennemden.
karanlıktır çıkamazsın.
yer pamuk olur atılır.
cümle deryalar katılır.
dilin damağın tutulur.
doğru cevap veremezsin.
pir sultanın derki deli.
elden koymaz doğru yolu.
ne yanarsın dünya malı.
birin alıp gidemezsin.bu cümlelerden bir anlam çıkarmalıyız canlar.:001_tt2: :yawn: :kapaligöz :punk:
Mesut Gündüz 30.09.2006, 22:39 Bir alevi tanrıya korkuyla değil sevgiyle ulaşır diğer din ve mezheplerden farkı budur.
gulbas44 30.09.2006, 23:30 alevilit denince aklıma gelen değil aklımdan çıkmayanlar hz ali ve onun oğulları ve onların bizler için yaptığı savaşlar ve zalimce öldürülmeleri
duygugemisi 02.10.2006, 17:58 Alevilik deyince;felsefe gelir aklıma...
tlygzl77 02.10.2006, 18:18 Ehl-i Beyt sevgisi ve hoşgörü...
ilknur_23 02.10.2006, 21:13 .............
ALEVİLİK, Muhammet Ali'nin aydınlık yoludur.
ALEVİLİK, aydınlıktır, karanlıklann dümanıdır,bır ışıktır,
ALEVİLİK, insanlığın, güzelliğin dostu, düşmanlığın, kinin, garazın, kibirin yok edicisidir. Erginliktir, turaplıktır.
ALEVİLİK, barıştır, sevgidir, kardeşliktir, iyiliktir, güzelliktir. Yaşanılır bir dünya yaratmaktır.
ALEVİLİK, yobazın, bağnazın, gericinin baş düşmanıdır.
ALEVİLİK, cumhuriyettir, laikliktir, demokrasidir, Atatürkçülüktür.
ALEVİLİK, bilimdir, tıptır, ilaçtır, panzehirdir.
ALEVİLİK, ruhun gıdasıdır. Bir aşktır.
ALEVİLİK, Hacı Bektaşi Velidir, Atatürktür, Pir Sultan Abdaldır, Kaygusuz Abdaldır, Nesimidir, Mansurdur, Yunus Emredir, Karacaahmettir, Baba İsaktır, Baba İlyastır, Ahi Evrandır.
ALEVİLİK, sazdır, sözdür, güzelliklerle bezenmiş bir bağdır, gül bahçesidir.
ALEVİLİK, güzelikleri ve dünya nimetlerini paylaşmaktır.
ALEVİLİK, tabiattır, yaratanlardır, yaratacıdan yanadır, üretendir.
ALEVİLİK, insanların, dinine, diline, ırkına, rengine göre ayırmadan sevip bağrına basan bir yoldur, bir felsefedir.
ALEVİLİK, edebiyattır, şiirdir, müziktir, düşünen, düşünmeyen herkes yoldaştır, kardeştir, bacıdır, yarendir.
ALEVİLİK, bilmeyenlere bilgi sunmaktır, kör gözlere değil, gör gözlere Allah'ın bir lütfudur.
ALEVİLİK, inanca korkuyla sarılmak değil sevgiyle sarılmaktır.
ALEVİLİK, halkla bütünleşmek için verilen bir hizmet yarışıdır.
ALEVİLİK, dünya insanlığını her türlü kötülükten kurtaracak "NUHUN GEMİSİ"ni de içine sığdırıp çağdaş dünyaya yeni bir hizmet sunacak olan Muhammet-Ali'nin Ehlibeyt gemisidir. ALEVİLİK, dinli, dinsiz, yobaz, gerici, şeriatcı, hak düşmanı, halk düşmanı zavallılara da acıyan Allah'tan olanların bile affedilmesini dileyen ince bir yoldur.
ALEVİLİK, bağışlayıcıdır.
ALEVİLİK, hakdan alıp halka, halkdan alıp Hakka ulaştıran semahtır.
ALEVİLİK, çağdaşlıktır, insanoğlunun sımsıkı sarılacagı bir yaşam felsefesidir.
ALEVİLİK, atom bombalarını öldürmek için değil, bilime ışık tutmak için patlayan evrensel bir feza çağının yaratıcılığını savunan bilimsel bir inançtır.
ALEVİLİK, dört kapı, kırk makamdır. Pirlikdir, Mürşitlikdir, Dedelikdir, Taliplikdir, dervişlikdir. Bir CAN'dır.
ALEVİLİK, Nebilerin, Velilerin, Uluların yoludur.
ALEVİLİK, Gönül Kabesini yıkmamakdır.
ALEVİLİK, Cennet ve Cehennem masalları ile kendini avutmamakdır.
ALEVİLİK, Kimsenin inancıyla alay etmemektir. HOŞGÖRÜDÜR.
ALEVİLİK, evrensellikdir.
ALEVİLİK, aleviliği yalnızca bir yaşam biçimi olarak görüp, küçük bir kabın içine hapsetmeye çalışanlara biraz daha gözlerini açmaları için ömür araştıracakları bir bilim
dalıdır.
ALEVİLİK, Dünya durdukça sonsuza dek yaşayacak olan bir HAK'tır. Dünya dinidir, insanlık yoludur, Hakkin batılı yok ettiği bir çizgidir.
Ya Allah Ya Muhammed Ya Alİ
alevigencligi 03.10.2006, 17:21 Ehlibeyt-i Ali Aba
AleviGenç 04.10.2006, 12:41 İslam
Mesut Gündüz 04.10.2006, 13:13 Alevilikte Tanrı korkusu yerine Tanrı sevgisi vardır. İnsanı kamil aşamasına ulaşan kişi, artık Tanrı olmuştur. Tanrıya kulluk anlayışını red etmiştir.
Aklıma gelen ilk kelime Sevgi.
alevilik deyince insan sevgisi geliyor bence
İnsanlık kesinlikle en önemli farkımız bu bizim
şeyda
acareftelya 05.10.2006, 12:16 samimiyet,doğruluk,
Kızılırmaklı 05.10.2006, 12:25 İnsalcıl oluş...
Mesut Gündüz 05.10.2006, 22:43 İnsanın içinde varolan ve kendisyle beraber varolan tanrıya olan sevgisi.
AleviGenç 06.10.2006, 17:18 Caferilik
Allah Muhammed ya Ali....
crewchif 09.10.2006, 18:48 Hz Ali
MeRaLiNa 09.10.2006, 18:53 Hz Ali:thumbup1:
Serkan_Devrim 09.10.2006, 21:52 İnsanın içinde varolan ve kendisyle beraber varolan tanrıya olan sevgisi.sevgi ve ırkçılık birbirine çok uzak iki kelimedir. hatırlatayımda. :)
HoZaTLi_62 10.10.2006, 01:05 Hz. Ali Oniki İmamlar ve Ehlibeyt.
Özgür-Taylan 05.03.2007, 08:40 sevgi !!!
devrim69 05.03.2007, 14:25 Özgürlük ve kırmızı
Alevİlİk Denİnce Benİm Aklima İlk Gelen Şey;
İnsanlik...
lamekan_87 05.03.2007, 14:52 evet bencede alevilik her güzelliğin merkezi olan insanlık
Berucavan 05.03.2007, 15:09 nefs.............
eylemm82 05.03.2007, 15:19 HZ.ali ve ehlibeyt
güldane17 05.03.2007, 15:45 Hz. Ali Oniki İmamlar ve Ehlibeyt insanlık
Düşünceye ve insana saygı. Ben düşüncelerim yüzünden ırkçılığa olan tepkim yüzünden muhafazakar bir sitede o kadar güzel mesajlarım olmasına rağmen banlandım. Kendimi çok kötü hissetmiştim çünkü haksızlığa uğradığımı düşünmüştüm. Hala da öyle düşünüyorum. Tek dediğim hiç bir ırkın başka bir ırkın üzerin de egemenlik kuramayacağı ve bunu da milliyetçilik olarak açıklayamayacağı şeklin de bir mesajdı. Ancak ırkçılıkla müslümanlığı birbirine karıştıran zavallılar ordada boş durmadı. Ancak alevilerin bu düşünce ve insana saygı meselesin de ki kendilerine yönelik iddialarının doğru olduğunu burda gördüm. Görmesem görmedim demez hiç mesaj yazmazdım ama bir hakkı da sanırım teslim etmek gene inancımızın bir gereği. Tanrı kullarına ne sunni ne de alevi olun diye bir ifadede bulunmuyor ama doğru ve dürüst olun, insanlara değer verin buyuruyor. Böyle olduktan sonra sunni de olsan alevi de olsan kurtuluş senindir; böyle olmadıktan sonra ne sunniliğin ne de aleviliğin seni kurtarmaz.
serçeşme 05.03.2007, 16:26 her zaman gözyaşına mahküm edilmiş bizler gelir aklıma can
bir anlasam... 05.03.2007, 16:33 Alevilik denince aklıma ilk bağlama ve türküler geliyor... Özellikle de erkek arkadaşımın bir konserde söylediği aşağıdaki türkü...
Bin Derdim Vardı Bin Dahi Oldu
Derdimin Dermanı Aman Ha Aman
Gülistan Benzimin Gülleri Soldu
Gonca-İ Handanım Amman Ha Amman
Halimde Galmadı Aram-U Garar
Gün Be Gün Erişir Ömrüme Zarar
Medet Ey Efendim Sen Verme Melal
Gönlümün Dermanı Aman Ha Aman
Yaktı Derinumu Bir Per-İ Peyker
Nar-I Hasret Odu Bu Cana Eser
Derd-İ Hasretinle Ölürsem Eğer
Canımın Cananı Amman Ha Amman
Bana Cevredersen Ey Kaşı Kare
Yüreğimde Açtın Sağolmaz Yare
Yüzbin Tabib Olsa Bulunmaz Çare
Yaramın Lokmanı Amman Ha Amman
Gamze-İ Zülüfün Çeşmim Yaş Eyler
Cismin Bir İşaret Eyler Kaşeyler
Cahil Sır Saklamaz Seni Faş Eyler
Kaşları Kemanım Amman Ha Amman
Fevzi Çeşmim Yaşı Dur Etti Yetiş
Ganlıyım Felekten Yedim Hazar Muşt
Bir Daha Göreydim Durma Gel Yetiş
Çıkmada Bu Canım Amman Ha Amman
ozdemirr 05.03.2007, 16:41 insan
insana saygı ve Hz.Ali gelir aklıma
Haydaryiğit 05.03.2007, 17:36 O güzel deyişlerimizin duyulduğu,semahlarımızın dönüldüğü o güzelim cem atmosferi geliyor ilk aklıma...Hz. Ali efendimiz aklıma geliyor sonra..
maktunpek 06.03.2007, 14:31 hz. ali ve on iki imamlar
allah muhammed ya ali
halitseyfi 06.03.2007, 14:36 Barış,özgürlük,olgun insan
Alevi'lik denince aklıma önce insan sevgisi gelir."BENİM KABEM İNSANDIR"
Daha Türkiye Cumhuriyet'i kurulmadan ve kadına seçme ve seçilme hakkının verilmediği dönemlerden yılalr önce bile, inancı ve felsefesi gereği insana insan gözüyle bakan tek topluluktur.
Sevgi_2420 06.03.2007, 18:38 Sevgi
Mazlumiyet ve inadına arınık insanlık...
Ehlibeyt sevgisi ve barış.
serap_87 07.03.2007, 13:08 samimilik,dost canlısı olmak
edep erkan mümünde nişan gerçeğin demine hü
Serkan_Devrim 15.03.2007, 00:23 kimsenin aklına ezilen muhalefet gelmiyor mu canlar? :)
gamze1982 15.03.2007, 00:52 EŞİtlİk
kimsenin aklına ezilen muhalefet gelmiyor mu canlar? :)
Bu iki kelime degilmi? :blush:
alevilik deyince ilk önce hümanist bir düşünce tarzı derim .insan ve insana değer verilen yol erkan başkada olmaz zaten insana verilen değer derim .insanlık onuru için yaşam mücadelesi.aleviliğin özü herşeyi veriyor üç kelime ile eline beline diline
ilk başta Allah' a olan inancımız
insana saygı ve Hz.Ali gelir aklıma
evet pirayem aynı düşünce tarzı imranlılı olarak evet önce insan
Serkan_Devrim 15.03.2007, 18:36 Bu iki kelime degilmi? :blush:ozaman ezilenler diyelim. :yamukgul:
Mesut Gündüz 15.03.2007, 19:31 gerilla
asi_girl 16.03.2007, 21:41 DEDIM YA ALEVI DEGILIM AMA ALEVI DEDIKLERINDE
TEK AKLIMA GELEN SEY
MÜKKEMEL INSANLAR HATTA SUPER COK IYI VE YARDIM SEVERLER
BU YUZDEN KENDINIZLE GURUR DUYMALISINIZ :)
erkan2434 17.03.2007, 19:38 yanan yüreklerin
akan göz yaşı
Alevilik Tarih boyunca çeşitli baskı ve kıyımlara maruz kalmıştır.
Ve Aleviliğin savunduğu gerçeklerde baskın Kültürlerin ve Hükümdarların yok etmek istediği değerlerdir. Alevilik diğer İnançlardan çok farklıdır..
Müslümanlık, Hristiyanlık yada Yahudilik.. Birçok din İnsanlara saygıyı önce getirir ama hiçbiri bu konuda Alevilik ve Aleviler kadar samimi değildir..
Alevilik : Saygı, Sevgi, İnsan
Aleviler yüzyıllar boyunca kıyımlara, baskılara maruz kaldıkları halde asla ve asla Düşmanlarına yada diğer İnançlara kötü gözle bakmamıştır.. Müslümanlık bile Hak Din olarak İslamı gösterirken, Alevilik Hakka giden tüm yollar Haktır demiştir.. Aleviliğin temelinde saygı ve İnsan yatar.. İşte bunu bilen Aleviler, yüzyıllar boyunca farklı değerlere ve İnsanlara saygı ile bakmıştır...
Erzincanda bir Cem Ayini düzenlenir.. Cemde bir adam komşusundan razı olmaz..Dede nedenini sorar ve adam derki; '' Komşum Köpeğime vurdu ''.. Bunun üzerine Alevi Cemaat Köpeğe vuran adamın Ceme girebilmesi için Köpekten özür dilemesini isterler. Cemaat köpeğin yanına gider ve adam köpekten özür dilemeye çalışır.. Köpek adamı görür görmez havlamaya başlar.. Adam daha sonra yere eğilerek özür diler ve birden ağlamaya başlar. İşte o zaman köpek eğilerek masum bir bakış ile kendine vuran ve özür dileyen adama bakar.. Ve Cemaat adamı alkışlarla Cem'e alır..
Bu olay Erzincanda yaşanmıştır..
İşte burda Alevi gerçeği var.Bu olay diğer Dinlerde görülmez ama Alevilikte görülür.. Çünkü Alevilik tüm canlıları Evren / Hak / Evrensel Ruh ile bir bütün olarak görür.. Bu olay, Alevilerin Hoşgörüsünün, Saygısının ve Sevgisinin bir kanıtıdır.. Bir adamın, bir köpekten özür dilemesi, bunu yapan Toplumun güzelliği, İnsanlığı ve içinde beslediği saygı ve sevgidir..
Bu yüzden Alevilik : Saygı Sevgi de geliyor aklıma.
zazaozgun 20.03.2007, 12:15 ilericilik....(kerbela)
onur melis 21.03.2007, 10:54 hz alim
tahminas 21.03.2007, 11:56 hümanizm
Allah-Muhammed-Ali-12 İmamlar-17 Kemerbestler-Pirler-Seyyitler-Dedeler-Ulu Ozanlar...La Feta İlla Ali La Seyfe İlla Zulfıkar
zohre-35 05.04.2007, 11:19 doğruluk ve dürüstlük.kendini bilen hak yemeyen.
adige_46 07.04.2007, 19:02 üstad
Özgür-Taylan 08.04.2007, 01:06 HOSGÖRÜ !!
sevgi, saygi, herkezi seven sayan... hümanist
baris'tan yana, savasi kinayan..
pınar_86 08.04.2007, 01:28 diyalog:
-bizim komşunun kızı kaçmış diyolar...
-yemin et! :O
-12 imam :)
alevilere has bu yemin sözü aklıma geliyo
aslında bence alevilik deyince ilerici düşünce aklıma geliyo.yıllardır böle biliniriz biz bazı kesimlerce çekemeylenler hariç.
Türkü Gözlü Kız 11.04.2007, 10:44 "Güven" gelir benim aklima ilk olarak, sonucta güvenmedigi bir insanla hayatini kimse birlestirmek istemez
burmadere 11.04.2007, 12:15 tek bir cümle geliyor
''eline,beline,diline sahip ol'':punk: :punk:
Kartopu86 11.04.2007, 12:43 İnsan, sevgi, saygı, hoşgörü, adalet, merhamet, doğruluk =Ali'nin yolu
umutyolcusu 11.04.2007, 13:24 benim ilk aklıma gelen hoşgürü ve sevgidir.
Ferdici_Tekin 13.04.2007, 01:20 alevilik bir inanç şeklidir
çeşm-i naz 13.04.2007, 07:48 insanlık
rahmet olsun hüseyin'ime lanet olsun yezide bunu biilir bunu söylerim
eskalebur 13.04.2007, 09:24 hz ali ve ehli beytin izinden gitmek yapmış olduklarını yapmak devam ettirmek
gamber dost 13.04.2007, 19:24 hoşgörü sevgi saygı
Partizan62 18.04.2007, 03:08 Insana verilen deger...
ilker_che 20.06.2007, 04:06 insanın 'neden' diyebilmesi geliyor benim aklıma
deniz gözlüm 20.06.2007, 14:55 allahın arslanı (Hz.Ali)
cano62bln 20.06.2007, 15:25 Hz.Ali, Zülfikar ve Semah...
xolxol_12 25.06.2007, 16:18 ''Acı'' (geçmişte yaşanmış olan)
İlk aklıma gelen,Eline,Diline,Beline sahip olmak geliyor...
bkorkmaz 25.06.2007, 16:57 Hümanizm..
bedo_aysn 25.06.2007, 20:34 sevdiğm kız
yagmur_yureklim 25.06.2007, 20:41 Can,Yürek geliyo aklıma..
arkadas_62 25.06.2007, 21:15 İslam
söyle vallaha demek islam geliyor pehh gülerim...
nanis_75 25.06.2007, 21:58 sicaklik, samimiyet, ictenlik ve modernlik geliyor................:3:
Hz.Ali,kerbela,12 imamlar,cem,semah
taylan mahir 26.06.2007, 01:07 sevgi
Zeynel26 26.06.2007, 11:57 Selam Canlar Alevİlİk Denİlİnce Elİne Belİne Dİlİne Sahİpol Gelİyor Aklima
ÖzgürEfe 26.06.2007, 14:04 Hz. Ali...
Alevi denince eğitime verdiği önem geliyor aklıma...
vankedisi 28.06.2007, 23:07 aklıma sıcaklık,içtenlik,dürüstlük ve en önemlisi ALİ geliyor...
dersim şilesi 30.06.2007, 00:38 Bİr İnsanin ölümü Benİde Eksİltİr çünkü Bende İnsanligin Bİr Parçasiyim İŞte Alevİlİk Deyİnce İlk Aklima Gelen Hz Alİ Ve İnsanlik
gülvegül 30.06.2007, 00:46 can ve canan
hoşgörü,ali,zülfikar ve aydın bir kitle
alev zile 30.06.2007, 01:56 Alevİ=saf Ve Temİz İnsan
:cursing: :cursing: :cursing: :cursing: mum
cahil insan senin ve senin gibiler yüzünden insanlar zarar görüyor.senin gibi düşününler mezhep ayrımcılığını had safaya getiriyor.sana dencek kelime yok artık
Benim insanım geliyor..
Eskiden daha çok İnsan diyorduk.. Ama artık bizde değişmeye başladık..
Kimimiz Milliyetçilik, kimimiz Irkçılık adına, Aleviliği, Alevilikten uzak idolojilerin kucağına atmaya, alet etmeye başladı.. Eski Hümanist tavrımız ölüyor mu yoksa...:mahsum
Eskiden daha çok İnsan diyorduk.. Ama artık bizde değişmeye başladık..
Kimimiz Milliyetçilik, kimimiz Irkçılık adına, Aleviliği, Alevilikten uzak idolojilerin kucağına atmaya, alet etmeye başladı.. Eski Hümanist tavrımız ölüyor mu yoksa...:mahsum
Ben değil onlar öldürdü can :no: Yüzyıllarcada öldürmeye devam ettiler.. Şuan anısını yaşadığımız Madımak olayındaki gibi, bir günde 35 canımızı yakmaları gibi.. :sad:
Ben değil onlar öldürdü can :no: Yüzyıllarcada öldürmeye devam ettiler.. Şuan anısını yaşadığımız Madımak olayındaki gibi, bir günde 35 canımızı yakmaları gibi.. :sad:
Ve bu yapılanları Din adına yapıyorlar...
Her kadim öğretinin temelinde İnsan, Sevgi yatar.. Ama benim görebildiğim kadarı ile bu felsefesi en güzel yaşatan ve temsil eden Aleviliktir.. İdi demek istemiyorum, hep biz yaşatalım.. Yüzyıllarca Kimseye karışmadığımız gibi, şimdide Halkların ve Dünyanın barışı adına, çizgimizde ilerleyelim..:thumbup1:
adamlılı 18.07.2007, 23:31 Duvarlarda dev reklam panolarında iddialı bir tespit göze çarpıyor:
"Şehir güçlüleri sever."
Gün boyu güçsüzler geçiyor afişin altından; işsizler, yoksullar, itilmişler...
Şehrin sevmedikleri, kustukları...
Afiş, kentin tercihini ele veriyor.
Sıradan bir reklam değil bu; bir arabadan fazlasını, bir yaşam biçimini, bir iktidar tercihini, bir ideolojiyi pazarlıyor.
Güçlüyü kutsuyor; ama ne demeli, çoğu reklam gibi nabzı doğru tutuyor.
Gerçekten de güçlüleri seviyor şehir...
Bir zamanlar kızları için ilim, irfan, itibar sahibi kısmet niyaz eden analar, para, şöhret, iktidar sahibi damat aramaya başladığından beri böyle bu...İktidara varmanın yolu ortak akıl üretmekten ziyade, güç ittifakları kurmaktan geçtiğinden beri böyle...
O zamandan beri, güce tapan şehir Polat'a özeniyor, Sinan'dan, Yahya Kemal'den, Münir Nurettin'den çok....
"Gücü gücü yetene" diyen bir zihniyet, güçlü olanı haklı olana yeğliyor.
En sportmen, en centilmen olan değil, topa sahip olan ya da topa en güçlü vuran çocuk takım kaptanı seçiliyor.
Kick boks maçları, bilgi yarışmalarından fazla seyirci buluyor.
Hürriyet, itaat karşısında değer kaybediyor.
Şehir güçlüleri seviyor ama karşılıksız bir aşk bu...
Güç sahiplerince işgal edilmiş sahillere bakın; en güçlü şirketlerce toprağa gömülmüş zehirli varillere... nefret kusan tribünlere... kan kokan ortaokul kantinlerine... tinerci çocukların yattığı sidik kokulu bankamatik kulübelerine... meydandan kadın kaldırıp kuytuda tecavüz eden küçük "iktidar sahipleri"ne...
Güçlüler şehri sevmiyor, şehrin güçlüleri sevdiği kadar...
Bir başka reklamda pencerenin pervazına yakıştıramadığı, güçten düşmüş kocasını değiştirmeyi düşünüyor bir kadın...
Bir diğeri, en güçlü saydığı marka karşısında herkesi susmaya davet ediyor.
İşaretparmağıyla dudakları kilitleyen o işareti iyi tanıyoruz biz...
Evde, camide, okulda, kışlada, hastanede hep o işaretle büyüdük.
Kötü anılarımız var o suskunluk çağrısında...
Gücü seven şehirler, acizleri susturup, vefayı camdan atarak yıkılmaz gibi görünen bir hiyerarşi yarattı.
Hepimizi güçlünün haklılığına, büyük balığın küçük balığı yuttuğuna inandırdı.
Nihat Genç'in "Öyleyse niye Karadeniz bir hamsi cennetidir?" sorusunu duymadı.
Cevaba aldırmadı.
Sadece kentte değil, dünyada da bedelini ödüyoruz bu güç takıntısının...
Celladına âşık bir idam mahkûmu gibi işgale uğramış halklara karşı haksız işgalciyi alkışlıyoruz.
Gücümüz yetmiyor güçlünün gücünü kırmaya...
Oysa güç, sorunlarımızın çözümü değil, nedeni...
Sokaktaki şiddetin de, lisedeki vahşetin de, ekrandaki kirliliğin de sorumlusu varoluşu güce dayandıran bu zihniyet...
Hep bir olup bu algılamayı kırmak, gücün yerine kolektif aklı, zorun yerine dayanışmayı koymak zorundayız.
İtibarın kaynağı servet değil, yetenek olmalı.
Kaba kuvvet değil, ince zekâ, üstün yetenek fark yaratmalı.
Şiddetin yerini merhamet almalı.
Tahsil, cehalet karşısında eski itibarına kavuşmalı...
Daha çok araba satmanın yolu da buradan geçiyor, daha huzurlu bir kente ve dünyaya kavuşmanın da...
Şehir güçlüyü seviyorsa varsın sevsin.
Ben adaletin şehrine aidim.
HAMZA CAKMAK
sahrut75yagmur 19.07.2007, 01:36 Alevilik Nedir?
Allah, Muhammed, Ali kutsallığını kalbinde taşıyan , Hz.Ali’nin adaletinden ayrılmayan temelinde insan sevgisi bulunan her dine , mezhebe ser inanca saygı duyan ve hoşgörü ile bakan, dil, din, ırk, renk , farkı gözetmeyen eline diline sahip olma ilkelerini şart koşan, gelmek isteyen, inançlı insanları çatısı altına alarak manevi susuzluklarını gideren, insanları yaşadıkları toplumda kendi istekleriyle kendi kendilerini yargılamalarını sağlayan, laik,demokrat, eiştlikçi, katılımcı, paylaşımcı düşünceyi savunan, zalime ve zulme karşı gelen, mazlumun yanında olan, şeriatın bağnaz kuralllarına bağlı olmayan, ve onu reddeden, İslam dinini kendine göre ve sunni inancın dışında yorumlayan, aslı doğruluk, kemali dostluk, cevheri, merhamet, görüşü eşitlik, hazinesi bilgi, meyvası sevgi hamuru ile yoğrulmuş, insanı Kamil ve erdemli insan yaratmayı ön gören, korkuyu aşıp sevgi ile tanrıya yönelen, Enel-Hak ile insanın özünde tanrıyı gören, yaradan ile yaradılan ikiliğinen Varlk Birliğine varan, edep ve ahlaklığı yaşamın temeline oturtan, insanı yücelten, hamurunda hem ilahiliğin hemde irfaniliğin mayası bulunan; kişinin ahlaklı ve karakterli yaşam ilkelerini belirleyen, Hz. Muhammed ve Hz. Ali’den gelen neslin imametini teberra ve tebelle ilkesi ile sahiplenen, dini biçim ve şekil olarak değil, gerçek anlamıyla algılayan, dini bağımsız bir irade gücü ve batını özelliği ile evrimleştiren akıl ve iman bütünlüğünde birleştiren ve tüm bunları Kırklar Cemi ile yürüten bir inanç sistemidir. Alevilik Aleviler için üst kavramı, Bektaşilik ve Kızılbaşlık ise alt kavramları oluşturur.
Alevilikte Allahtan başka Tanrı Yoktur.
Sözlükte böyle.
Bana göre yaşam şeklimiz ve sizinde söylediğiniz gibi hoş görümüz.
Saygılarımla.
mum
arkadaslar üzerinden bir sene gecmiş bu mesajın ancak ben yeni gördüm ve içlerimizde hala böyle gereksiz lüzumsuz insanların olduğunu farkettm. bunlar bence karafatmalardan bile daha gereksizler dünyaya. bunları zehirlemek lazım. hala böle lüzumsuzlarla aynı ülkeyi hatta aynı dünyayı paylaştığım için utanıyorm kendmden. bunların kökünü kazımadan bize rahat yok. cevremizi bunlar sayesinde daha iyi tanıyalm ve ona göre hareket edelm arkadaslar daha adil daha eşit bir dünya için. yoksa 2 temmuzlar maraşlar corumlar bitmez
kardesche 20.07.2007, 10:56 yıllarca bir toplumda var olduğu halde kendini saklayan insanlar geliyor aklıma
Kılıç Ali 20.07.2007, 11:04 Hümanizm
sevgicicegi 20.07.2007, 13:02 Merhabalar;
Alevilik deyince aklıma İNSAN geliyor; ama DOST ve SEVGİ ayrılamıyor insandan.
Dostça kalın ve umutlu olun.
nihallll 20.07.2007, 14:26 kesinlikle semah:excl:
gulyildiz 20.07.2007, 14:39 Hz.Ali, Pir Sultan Abdal, 12 İmamlar, eşitlik ve insan sevgisi
zeytin_dalı84 20.07.2007, 14:42 yaşama ait tüm güzel değerler... bunların başında sevgi ve hoşgörü..
1 insan sevgisi 2sıcak kanlı 3 içinde kötülük beslemez 4 cana kıyamaz 5 insan haklarına saygıl 6 herkesi eşit tutar 7 din ırk mehzeb ayrımı yapmaz 8 genelde aleviler aydın insanlar
|
|