Orijinalini görmek için tıklayınız : Liseler Nereye Gidiyor?

Ceyhun
16.09.2005, 12:13
http://www.milliyet.com.tr/2005/09/16/guncel/agun.html

Liselerde siyasetle ilgili bir anket çalışması yapılmış. Liselerde sol yelpazedeki öğrencilerin oranları pek iç açıcı değil:
"Solcu" % 7.6
"Devrimciyim" %10.9
"Komünistim" %2.8,
"Anarşistim" 1.7,
"Sosyalistim" %7.5,
"Sosyal demokratım" %10.7

Sol yelpazedeki bu düşük oranlara karşılık, sağdaki yüksek oranlar dikkat çekiyor.
"Sağcıyım" diyenler 16.1,
"Milliyetçi" 47.6,
"İslamcı" 30.4,
"Ülkücü" 11.1

Kendisini "Atatürkçü" olarak niteleyenlerin oranı %57.4'lerde kalmış. Birincil kimliği için "Alevi" sözünü kullananlar ise %0.6 gibi bir oranda.

Anket ne kadar güvenilir bilemiyorum tabi. Ama ülkeyi 25 yılda ne hale getirdikleri ortada. 80 öncesi birbirine çok yakın olan sağ/sol dengesini, 12 Eylül'den beri solu ezmeye çalışarak, baskıyla sol aleyhine bozdukları kesin bir gerçek. Ayrıca 80 öncesi çok sınırlı bir gücü olan İslamcıları ise çok çok güçlendirdikleri de ayrı bir gerçek. Şuan ülkemizde %20'ler seviyesinde seyreden sol oranının birkaç yıl sonra yarıya inebileceği görülüyor. "Sol'suz bir ülke" yaratmak istiyorlardı, bunda da oldukça başarılılar gibi gözüküyor.

Alevimen
16.09.2005, 17:51
Ben pek inanmıyorum daha çok pilanlı bir iş görüyorum bu ankette. Alevilerin oranını azaltarak normal olarak gösteriyorlar ki başka bir asimilasyon taktiği. Anket kesinlikle sansürlü yapılmıştır, lisedeki genclerin arasında 0.6% oran son derece düşük ve gerçeği yansıtmıyor bence.

amigra0296
06.11.2005, 00:57
Arkadaşlar sol darbeler ve baskılarla sindirildi bu bir gerçek.özellikle 1980 darbesinden sonra solu zayıflatmak için t.s.k islamcıların önünü açtı.sayıları hızla çoğalan imam hatipler,camiler bunun gibi bir çok şeyler.darbeden sonra binlerce kişi yurt dışına kaçmak zorunda kaldı,binlerce kişi işkencelerde kırıldı ve köylerimiz boşaltıltı.Yeni yetişen özellikle 1980 sonrası doğan kardeşlerimiz sürekli geçmişle korkutularak büyüdü ve kitap okumayan bir nesil meydana çıktı.bu boşluğu islamöcılar iyi değerlendirdi.milliyetçiliğin artmasını tek sebebi günüydoğu olayları.bilerek körüklüyorlar

Yakapınarlı
06.11.2005, 13:11
gerçekten pek inandırıcı bir ankete benzemiyor ama doğruysada yazıkkkk bize çokk yazık.ATATÜRK'ÜN geleceği emanet ettiği gençlik bu olursa kemikleri sızlar eminim.şöyle birşeyde var lisede herşey toz pembe bu anket üniversite öğrencilerine yada okulu bitirip iş bulamamış gençlerimize yapılsaydı sonuç tam tersi çıkardı eminim.

Lamekan
19.11.2005, 17:40
"""Türkiye genelini örnekleyen 12 ilde, 5 lise grubunda yaklaşık 5 bin öğrenciye uyguladığımız ankette, gençlerin kendilerini hangi siyasi-ideolojik görüşe yakın hissettiklerini, hangi kimlikleri benimsediklerini de belirlemeye çalıştık ""

ben anlaamadım abi sormuşlar mı bunlar sen kominst misin anarsist misin yoksa femininist misin diye bunlar sormuşlarmı :) feminist ne alaka burda onu da anlayan varmı ?

ben ce bu bir saçmalık zaten milliyetten nebeklenir ki...

Dostca kalın

yektak
06.12.2005, 17:21
ben lisedeyken çorum'lu alevi arkadaşım bektaşi veli derneğine götürmüştü orada bazı arkadaşların başka amaçlarla geldiğini görünce gitmek istemedim sanırım bu birazda bizlerden kaynaklanıyor,birazda lisede ki gruplaşma kavramanın daha çok kaba kuvvete dayalı halde görülmesinden dolayı sağcılığın yaygın olduğunun kanısındayım yoksa bence bir anlamı yok lisedeki sağcılığın tabi alt yapı çalışması iyi yürütülüyor sağcı gruplar tarafından onuda inkar edemem...

izmirksk
06.12.2005, 19:02
statüko sayesinde sağcılar teşkilatlı ve örgütlü.
fakat tüm samimiyetimle söylüyorum ki;
sağın gerçek manada bir felsefesi yok.yani sağlıklı bir dünya görüşü yok.insanlığa vadedeceği yeni bir vizyon yok.sadece insanın en zayıf iki damarını(din duygusu ve milliyet duygusunu) tetikleyerek canlı kalıyor.insan bir dine mensup oılmaktan mutlu olur.buna diyecek bir şey yok.ama bu sağcılar tarafında sürekli kaşınır ve kullanılır(bilinçli yada bilinçsiz)
ayrıca insanoğlu tembel olduğu için kendisi, kensidini yüceltecek bir şey yapamayınca en kolay şey olan milliyete dayanır.yani üstün bir ırka mensup olmak.çalışmaya gerek yok, çabalamaya, üretmeye gerek yok.falanca ırka mensub olmanın yüceliğine yani doğuştan gelen bir üstünlüğe sahiptir o.
yani din ve milliyet gibi 2 unsur sağ tarafından kullanır ve ayakta kalınır.yoksa sağ denen ideoloji tam bir saçmalıklar manzumesi.saçmalık derken sağcı olanlardan özür dilerim ama bunu söylemeliyim.çünkü çoğu kişi sağı, din ve milliyet duyguları ile benimsiyor.
sağ hiç bir zaman evrensel değildir.hiç bir ülkenin sağcısı başka bir ülkenin sağcısını sevmez.çünkü herşeyden önce milliyet farkı vardır.
devrimcilikte bu yoktur .ırk, dil,din önemli değildir.
Türkiyede ki alevi-sünni,türk-kürt bütün devrimci/solcu unsurların aralarındaki nüans farklılıklarını görmezden gelip birlikte hareket etmeleri gerekmektedir.