Orijinalini görmek için tıklayınız : Siyasi görüşler

Ceyhun
16.09.2005, 12:25
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1404

yazdığım yazıya istinaden

http://www.milliyet.com.tr/2005/09/16/guncel/agun.html

adresinde yapılan anketin bir benzerini forumda açmak istiyorum.

Not: Yöneticiler isterse iki konuyu birleştirebilir.

SORU: Aşağıdaki siyasi görüşlerden kendinizi hangisi veya hangileri olarak nitelersiniz?

Canan
18.09.2005, 13:29
devrimcilik, komunism, sosyalisim, sol gorus olduguna gore solculugu secmek bunlarin hepsini kaplamazmi?

ve Ataturkun partisi CHP de sol goruslu bir parti degilmi?

Ceyhun
18.09.2005, 14:01
devrimcilik, komunism, sosyalisim, sol gorus olduguna gore solculugu secmek bunlarin hepsini kaplamazmi?

zaten anket çoklu seçim yapılabilecek bir anket. yani hem devrimcilik, hem solculuk vs seçilebilir.burada amaç insanların kendini hangi akımlara yakın hissetiğidir.

alininyolu
26.09.2005, 17:20
neden bu şıklar içinde nasyonal sosyalizm yok ben belki onu işaretliycem dimi neden belli kalıplarla sınırlı tutuyosunuz olayı :)))

Alevimen
26.09.2005, 17:43
alininyolu sizin her mesajınızda nasyonal sosyalızm konusunu okumak istemiyorum lütfen başlıklara göre yazılan mesajlara cevaben cevaplarınız olsun. Her başlıktan karışık turşu yapmayalım lütfen.

alininyolu
26.09.2005, 18:09
onu bende önce mesaj yazan arkadasa diceksiniz benim yazdığım herseyde bir nasyonal sosyalist söylem bulup çıkarıyor tuttuğum takımı sölüyorum nasyonal sosyalizmin bahsi bile gecmesken beni faşistlikle suclar dediğim gibi ona söleyin bunu

Ceyhun
26.09.2005, 18:21
neden bu şıklar içinde nasyonal sosyalizm yok ben belki onu işaretliycem dimi neden belli kalıplarla sınırlı tutuyosunuz olayı :)))

Faşist var işte. Yukarıda. Görmüyor musun?

onu bende önce mesaj yazan arkadasa diceksiniz benim yazdığım herseyde bir nasyonal sosyalist söylem bulup çıkarıyor tuttuğum takımı sölüyorum nasyonal sosyalizmin bahsi bile gecmesken beni faşistlikle suclar dediğim gibi ona söleyin bunu

Sol muhabbetini sen yaptın futbol meselesinin içinde. Neyse. Uğraşamam şimdi senle.

alininyolu
26.09.2005, 18:37
benim ilk yazdığım mesajın espri amacıyla yazıldığını anlamayacak kadar sığ görüşlüsünüz işte herseyi kendi istediğiniz gibi yorumluyorsunuz bunun espri olduğunu anlayacak kapasitede olduğunu kabul edersek polemik konusu acamk için çaba verdiğinizi anlamak güç olmuyor

Ceyhun
26.09.2005, 19:03
benim ilk yazdığım mesajın espri amacıyla yazıldığını anlamayacak kadar sığ görüşlüsünüz işte herseyi kendi istediğiniz gibi yorumluyorsunuz bunun espri olduğunu anlayacak kapasitede olduğunu kabul edersek polemik konusu acamk için çaba verdiğinizi anlamak güç olmuyor

Niye polemik konusu açayım beyefendi. Yazdıklarınızın tartışılmasından korkuyorsanız yazmayın. Siz değil misiniz "Kürtler şöyle kötü, Kürtler şöyle Alevi düşmanı, Kürtler bizi yaşatmaz" benzeri yazı yazan. Ayrıca "Ermeni Soykırımı oldu mu?" şeklindeki soruya "Olmadı ama artık yapmamız lazım" diyen? Nedir ırkçılık? "İnsanları ırklarına göre ayırıp, kendi ırkını diğerlerine göre daha üstün görerek, o ırkın çıkarlarını başka ırklarınkinden üstün tutmak." E siz de zaten yazılarınızı yukarıda anlattığım üzere ırklar üzerine, ırkları yargılayıp hüküm vermeler üzerine kuruyorsunuz. Yani zaten bir taraftan nasyonalizmi (milliyetçi) aşmışsınız, ırkçılığa (racist) vardırmışsınız olayı. Diğer taraftan da zaten bırakın sosyalizmi Che gibi, Nazım gibi komünist ve enternasyonalist kişilikleriyle tanınan insanları avatar ve imzanızda kullanıyorsunuz. Yani öbür taraftan da sosyalizmi aşmış, komünizme vardırmışsınız olayı. Şimdi ikisi tam birbirine zıt olan iki kavramın birini avatar ve imzanda kullanıp; diğerini de yazılarında kullanırsan bundan en iyi ihtimalle "nasyonal sosyalizm" çıkarırım. Çünkü kendinizin de "Niye faşist-komünistlik olmasın? Nasyonel sosyalizm diye birşey var." şekliyle ifade ettiğiniz gibi bu tavırlardan iyi ihtimalle "nasyonel sosyalist" olduğunuz; kötü ihtimalle de beceriksiz bir provokatör olduğunuz çıkar. Burada anlatılmak istenen sizin ne olup olmadığınız değil; amacınızın ve yazdıklarınızın ana fikrinin ne olup olmadığıdır. Sizin ne olduğunuz buradakiler için birşey ifade etmiyor. Biz burada kişiliklerle değil; düşüncelerle ve bu düşünceleri oluşturan ideolojik bağlarla ilgileniyoruz.

özgüreren
07.11.2005, 23:53
bu siyasi görüşleri tam çözemedim çözemediklerim 1.ATATÜRK'çü2.feminizm 3.anarşits 4.Devrimci bunlar siyasi görüşmü sizce..bunların siyasi görüşle alakalarını bilgilendiriseniz sevinirim..saygılar

onurtt
08.11.2005, 11:11
kendinizi nasıl tanımlarsınız şeklinde aslında düzeltilebilir...Şu feminizme de hastayım her yere girer zaten...

TheGodfather
08.11.2005, 11:13

İlk cümlenize katılıyorum ama Atatürk'ün partisi CHP DEniz Baykal Ve İsmet İnönü zihniyetine alet olduktan sonra artık Atatürk'ün partisi değildir...
Ben kendimi şahsen solcu ve sosyalist olarak görüyorum...

eren89
10.11.2005, 22:45
feminizmin de siyasi bir görüş olduğunu yeni öğrendim

Canan
10.11.2005, 22:53
feminizmin de siyasi bir görüş olduğunu yeni öğrendim

siyasi gorus deyilde ne o zaman feminism? nasil bir kominist ezilmis bir halki savunuyo feminism da ezilen kadini savunuyo.

eren89
10.11.2005, 22:58
siyasi gorus deyilde ne o zaman feminism? nasil bir kominist ezilmis bir halki savunuyo feminism da ezilen kadini savunuyo.

bende zaten yeni öğrendim dedim

feminizm siyasi bir görüş değil demedim

izmirksk
11.11.2005, 22:21
katılımcı sayısı azda olsa ,alevileri sağa ve faşizme çekmek isteyenlerin alevilerin ruhunu yansıtan bu oylama sonuçlarını görmelerini isterdim.

Candacan
15.11.2005, 19:35

İlk bölümde dediklerin çok doğru. Bunların ayrı ayrı katogorize edilmesini doğru bulmuyorum.
Ancak günümüzdeki CHP'nin kesinlikle solla bir ilgisi olamaz. Ben solcuyum, soldayım demekle solcu olunmaz.Hedefleriyle, yaptıklarıyla, yapacaklarıyla, programıyla tam bir sağ partidir.
"Ayinesi iştir kişinin, söze bakılmaz." Ama nedense herkes söze bakıyor.

Ceyhun
15.11.2005, 20:14
İlk bölümde dediklerin çok doğru. Bunların ayrı ayrı katogorize edilmesini doğru bulmuyorum.

Ankette birden fazla seçim yapabilirdiniz. Kendini "devrimci" olarak niteleyen bir kişi komünist olarak nitelemeyebilir. Solcu olarak niteleyen bir kişi de sosyalist olarak nitelemeyebilir. Ki zaten anketde isterseniz birden fazla seçeneği aynı anda seçme şansınız bulunuyor. Dolayısıyla "Devrimci", "komünist", "sosyalist" ve "solcu" seçeneklerini aynı anda işaretleyebilirdiniz. Bence de zaten genel olarak bunlar aynı kategoriye girer. Ama anketi tüm ihtiyaçlara cevap verebilmesi için hazırladım.

Ceyhun
21.11.2005, 00:56
Anket açılalı 2 ay olmuş ve 31 kullanıcı bu ankete katılmış. Şimdilik bu kadar kullanıcı fikir sahibi olmak için yeterli gibi gözüküyor. Sitemizin aktif katılımcılarının hemen hepsi fikir belirtmişler. Şimdi anketin analizini yapalim. İsterseniz bu anketi liseliler üzerinde yapılan anket gibi genelleştirelim ve Aleviler ve siyaset ilişkisi üzerinde sonuçlar çıkaralım.

Çoklu oy kullanılabilecek bu ankette en yüksek oyu Atatürkçülük almış. Anket katılımcılarımızın %58'i kendisini "Atatürkçü" olarak tanımlıyor. Ama bir de madalyonun ters yüzüne bakarsak Alevilerin %42'sinin kendisini Atatürkçü olarak tanımlamadığını görebiliriz. Tabi ki burada Atatürkçülük'e oy vermeyenler Atatürk düşmanı veya Atatürk'ü sevmeyen insanlar değiller ama siyasi hayatlarının merkezine Atatürk'ü koymamışlar.

Son zamanlarda forumumuzda yapılan "Aleviler solcu mu?" tartışması ile ilgili olarak da bu anket bize fikir verebilir. Katılımcılarımızın %55'i kendini "solcu" olarak niteliyor. Bu da %45'in kendisini solcu olarak nitelemediğini gösterir. Ama ankette "sağcıyım" diyenler 0 :) Yani Alevilerin büyük çoğunluğu solcu, ikinci sırada ne "solcu ne de sağcı olanlar" var. Sağcı ise hiç yok.

Alevilerin yaklaşık %39'u kendisini "devrimci" olarak niteliyor. Yani devrimcilik katılımcılarımız arasında en rağbet gören 3. seçenek.

4. sırada ise %35'lik bir oranla "sosyalist" sıfatı geliyor. Sosyalistliğin 4. olmasının ve %35 popülerliğinin yanında "sosyal demokratlık"tan daha çok rağbet görmesi de ilginçtir. Ülkemizde sosyalist partilerin aldığı %1'den düşük oylar düşünülürse ilginç tespitler yapılabilir.

5. sırada ise %32 gibi oranla "laik" tanımlaması geliyor. Peki Alevilerin geri kalan %68'i laik değil mi? Bence tabi ki laik. Ama buradan çıkarmamız gereken sonuç Alevilerin öyle çok sanıldığı gibi "Laiklik elden gidiyor.", "Ha kaçtı, ha kaçacak." yaygaralarını pek de o kadar ciddiye almadığını çıkartabiliriz. Yoksa Alevilerin zaten %99'u laiktir gibime geliyor.

6. sırada ise %29'luk bir oranla "sosyal demokrat" kimliği var. Her 3 Aleviden 1'i kendisini sosyal demokrat olarak tanımlıyor. Ankette "sosyalist" kimliğinin "sosyal demokrat" kimliğinden daha popüler olması ilginç bir durum tabi. Alevilerin arasında sosyalistlerin çok yaygın olmasına rağmen seçimlerde kendisini "sosyalist" olarak tanımlayan partilere değil de "sosyal demokrat" olarak tanımlayan CHP'yi tercih etmelerini açıklamak gerekiyor. Bu sadece baraj kaygısı ile mi ilgilidir? Yoksa sosyalist partilerin bölük pörçük olmaları veya güven vermemeleri de etken midir? Bu tartışılabilir.

Alevilerin %12'si kendisini komünist olarak tanımlıyor. Burada ilginç bir nokta var tabi. Sosyalist olanların oranı %35'teyken, komünist olanların oranı neden %12'de diye düşünebiliriz. Çünkü bu iki akım da kökenini günümüzde Marksizm'den alır. Ben bunu "komünist" teriminin ülkemizde yanlış algılanmasından olabileceğini düşünüyorum. Veya yıllarca yasak olan bu kelimeye karşı insanlarımız soğuk yaklaşmış da olabilir. Örneğin benim "sosyalist" oyunu kullanırken "komünist"e oy vermeme sebebim komünist kelimesine yüklenen yanlış anlamdır. Bu terimi hala ateist'in eşanlamlısı zanneden insanlar var toplumumuzda.

Alevilerin yaklaşık %10'u kendisini anarşist, %10'u da liberal olarak tanımlıyor. Bu iki akımın çok rağbet görmemesinin sebebinin de ülkemizde tanınmayan ve pek bir geçmişi olmayan akımlar olmasına bağlıyorum.

Katılımcılar arasında kendisini "milliyetçi" olarak tanımlayanların oranı ise %3'de kalmış. Bu da Aleviler arasında bırakın uygulanmak istenen "ırkçı" politikaları, milliyetçiliğin bile pek sevilen bir akım olmadığını gösteriyor.

Anketimize göre katılımcılarımız arasında kendisini feminist, sağcı, ülkücü ve islamcı olarak tanımlayan yok. Bu 4 akımın Aleviler arasında hiç rağbet görmediği sonucunu da çıkarabiliriz. Son 3 akımın taraftar bulamaması normal gözüktü de Alevi kadın arkadaşlarımızın hiçbiri "feminizm"e itibar etmemiş :) Demek ki Alevi kadınlarımız milliyetçilik veya dincilik üzerinden politika yapılmasına karşı oldukları gibi cinsiyetcilik üzerinden politikaya da karşılar.

Bu aşamada sonuçlar çıkarabilmemiz ve bu konuyu tartışabilmemiz için şimdilik anketi kapatıyorum. Bence anketin burada durmasından sonuçlar üzerinde fikir alışverişi yapmamız daha faydalı olacaktır. 2 ayı aşkın bir süredir duruyor zaten. Şimdi kapatıyorum. Sizler de isterseniz çıkan sonuçlara itirazlarınızı veya görüşlerinizi yazabilirsiniz.

Nesimi
11.04.2006, 00:23
Oy vermeye yetişemedim bu sayfaya ama sosyalist olarak tanımlıyorum kendimi, Sosyal Demokrasi doğru uygulanabilse aslında o da bir alternatif ancak ülkemizde kimin ne olduğu belli değil :)

erencan60
11.04.2006, 01:04
bende yetişemedim...ama bence devrimcilik on planda....

Hüseyin69
11.04.2006, 01:13
anket iyi hazirlanmis ama coklu oy kulanma olayi hic te iyi olmamis
laiksen laiksin demaokratsan demokrat milliyetciysen milliyetcisin örnegin
memco nikcli arkadas hemen hemen hepisine oy vermis
simdi bu arkadasimiz laikmi demokratmi solcu sagcimi gelde cik isin icinden :) :)

haa ben oy kullanmadim kullanmamda
cünki SIKlardan hic birisi benim kafaya göre degil:bitmisbu: :)

bakin anarsistte varmi onu görmedim
sanirim oy kullansaydim belki anarsist kismina verirdim

MetinK
11.04.2006, 01:54
Ankete katilanlarin sayisi:31
Kullanilan oy sayisi :88
Yaklasik olarak bir kisi üc secenegi oylamis.
Ilginc bir siyasi yelpazesi varmis katilimci arkadaslarin.
Bir kisi üc siyasi görüse sahip olabiliyormus...:hopala

canugur
29.04.2006, 18:23
Ben tek secenek isaretledim, ama anket, yapi itibari ile coklu isaretlemek icin hazirlanmis zaten.