Orijinalini görmek için tıklayınız : Konfüçyus'a göre 5 ağır suç!..

duygu_m
06.07.2006, 19:41
Konfüçyus, Hükümdar'in istegi üzerine bir süre için sehrin yönetiminde olmayi kabul etti. Yedi gün izledi. Yedinci gün yüksek memur Sao-Çeng'i idam ettirdi, cesedin üç gün açikta kalmasini emretti.
Ögrencileri çok sasirdilar, yanina gittiler, sordular:
"Sao-Çeng bu sehirde hatirli ve kuvvetli bir adamdi. Simdi sehrin yönetimini aldiktan sonra ilk isiniz onu astirmak oldu. Bu yaptiginiz dogru mudur? Bildigimiz kadariyla bu adam haydutluk, hirsizlik yapmamisti..."
Konfiçyus "Yaptigimin nedenlerini size açiklayayim" dedi ve anlatti:
"Dünyada bes agir suç vardir. Haydutluk ve hirsizlik bunlarin arasinda degildir, daha sonra gelirler. Bu bes suç sunlardir:
Birincisi uyumsuz ve asi bir tabiatla birlikte gözüpeklik;

Ikincisi asagi bir hayat tarziyla birlikte inatçilik;

Üçüncüsü çenesinin kuvvetli olmasiyla birlikte yalancilik;

Dördüncüsü herkesin ayibini, kusurunu aklinda tutmakla birlikte herkesle dost geçinmek;

Besincisi hak ve adalet duygusu olmamakla birlikte yaptigi haksizliklari süslü ve parlak gerekçeler arkasina gizlemek...
Sao-Çeng'de bunlarin besi de vardi. Nereye gitse taraftar topluyor, hizipler yaratabiliyordu; aldatici fikirlerini parlak konusmalarin arkasina gizleyebiliyordu; zulmüyle adaleti tersine çevirebiliyordu.
Asagiliklar birlestigi zaman ortaya çok güçlü bir kötülük çikar. Ben de sehir halki için tasalanmak yerine bu adami idam ettirmeyi tercih ettim...

ergin
06.07.2006, 19:50
duygu gerçekten güzel yazmışsın.Diğer yazıların gibi....
Bizlerle paylaştığın için tessekürler....

duygu_m
06.07.2006, 19:55
teşekkürler ergin..:14:

Gülseren58
06.07.2006, 20:06
Bana göre en kötüsü dördüncüsüydü. Herkesin ayıbını kusurunu aklında tutmakla birlikte herkesle dost geçinmek.
Demek ki Konfüçyus bizde aynı görevi yapsaydı, soranlara bu cevabı verecek kadar vakti olmayacaktı.

Siya Saperen
06.07.2006, 20:33
Bu yazıdan ne sonuç çıkarmam gerekiyor 10 dakikadır düşündügüm halde bulamadım. :D

Erdemler önemlidir fakat bunlar kişinin yapısı ve özgür iradesine kalmış bir tercih meselesidir. Kötü ahlak ve zarar ilişkisi arasındaki bag ise diger bireylere zararları dahilinde degerlendirilir. Adalet sisteminin temen mantalitesi bu şekildedir. Bu dogrultuda idam edilen şahsının diger bireylere zararı hakkında herhangi bir söz bulunmazken, uygulanan adalet duygusunun meşru görülmesi ve dahası güzel gösterilmek istenmesi mantıksal açıdan bana saçma geldi.

Genel olarak kendi adıma begenerek okudugum bir yazı oldugunu söyleyemem. Ayrıca bildigim kadarıyla gerçek konfüçyüzimde böyle bir adalet anlayışı bulunmuyor. Yazının kaynagını ögrenebilirmiyim?

genar
06.07.2006, 20:48
konfüçyüs den 2 milyar tane olsa ne güzel olurdu ben severim kon amcanın sölediği her laf güzeldir eline sağlık duygu....

can85
06.07.2006, 20:50
efferin kız sana felsefeci duygusuz duygu ben konfüyü çok sverim...

ecem_m
06.07.2006, 21:26
Ah şu acı dil yok mu?:) Gerçekten güzel br paylaşım...Ellerine sağlık!

duygu_m
07.07.2006, 00:15
Siyah Martı konunun kaynağı benim felsefe kitabımdır.

Siya Saperen
14.07.2006, 02:45
Siyah Martı konunun kaynağı benim felsefe kitabımdır.

Can senin felsefe kitabın olması dogru söyledigi anlamına mı geliyor?

Anathema
14.07.2006, 12:48
teşekkürler konfüçyus çin devriminin ideolojik boyutunu etkilemiş bir fikir adamı düşünceleriyle çin halkını devrime sevketmiş mao da bunu şekillendirmiş. Türkiyedede bunu pir sultan gibilerin düşünceleri şekillendirdi ama devrim ortada yok