fatmacan
18.09.2005, 17:47
Herkese selamlar ben Amerikadan Fatma bu benim ilk yazim o yuzden biraz heyecanliyim ve Turkcem cok fazla iyi degil cunku yasadigim yerde hic Turk yok ve yakinlarimda hicbir Turk dernegi yok o yuzden sila ozlemim had safhada en azindan buraya yazarak ozlem dindirmek istiyorum musade ederseniz ve kendimle ilgili bazi seyleri ve gozlemlerimi sizlerle paylasmak istiyorum
Ilk olarak Allaha cok dua ediyorum Alevi kokenli oldugum icin Allaha minnettarim o kesin ve acik ama burada gozlemledigim olay hiristiyanlikla Alevilik o kadar benzer ki bunu yasayan anlar ve ben burada insanlara anlatmaya calisiyorum ama insanlarin kafasinda hep o sacli sakalli insanlar geliyor musluman deyince anlatamiyorum bir turlu musluman deyince irkiliyorlar gecenlerde bir Amerikali ile tartistim bu konuda adam Turkiyede dahil orta doguyu bombalamanin iyi olacagini savundu benim Turk oldugumu bilmiyormus orda duracaksin dedim benim Ailem hala orda yasiyor ve onlarda en az senin kadar nefret eder islami teroristlerden ve orada milyonlarca insan ben ve benim ailem gibi dusunurler sen nasil olurda boyle cahilce dusunebilirsin dedim sonra bana Turkiyeyi anlat dedi Dedim bizim Ataturkumuz var ki bizi onlardan ayri kilan bir kisidir onun sayesinde benim basim acik su an seninle oturup tartisabiliyroum ustelik sen boyle yaptikca sana dusman olmayanlari bile dusman edeceksin senin sonun ne olacak falan dedim birde vakti ve parasi varsa Turkiyeye bir gitmesini soyledim ve bana soyledigi soz iyiki konustuk oldu fikri degistimi bilemem ama Turkiye ve Ataturk hakkinda az da olsa bilgisi oldu ve orada bulunanlar ve benim Norvec Amerika karisimi esim beni destekledi cok mutlu oldum hakli olmanin hakliligimi ve ulkemi insanlarimi savunmanin rahatligiyla cok guzel uyudum o gece
Neyse asil konum olan din konusu ise Hiristiyanlik genel anlamda bana Aleviligi animsatiyor kiliseye cok gittim orada ayni Cemlerde oldugu gibi insanlar dua ediyorlar herkes bir arada ibadet sekilleri tipki biz Ali'ye ehli beyt e deyisler soyluyoruz onlar Hz Isa ya soyluyorlar Hz Isa nin 12 ogrencisi vardi Hz Ali nin 12 imami var bunlar tesaduf degil sadece Alevilik Hiristiyanligin bir uzantisi diye dusunuyorum her zaman bunu savundum ve bunu cok iyi biliyorum Islamiyet bir diretme dir daha dogrusu sunnilik bir diretme dir erkek egemneliginin dinidir ama Alevilik ve Hiristiyanlik bunun tam karsisindadir Alevilik ne der ihtiyaci olana ver komsun ac ise onuda doyur yardim et butun bunlar Hiristiyanliktada mevcut zorlamadan gonlunle ver bu cok guzel ve ben Turkiyedeyken bunu idrak edemedim ama su an cevrem hep Hiristiyan dolu ve onlarin Allaha bakis acisi ve Allah sevgisi o kadar guzel ve icten ki bir aileymis gibi sanki bir alie buyuguyle konusuyormus gibi Allahla basbasa kalip Allahim sunu yanlis yaptim beni affet lutfen dogru yolda yurumeme yardim et tarzi dualar bana Allahin korkulacak degil tamamen sevilecek bir yuce varlik oldugunu gosterdi ve benim mantigimda yer buldu ben Allahtan korkmak degil onu sevmek istiyorum ve su an hayatimda Aleviligi ve Hiristiyanligi birlestirerek yasiyorum ben hem Hiristiyanim hem Alevi Hz Aliyi ve Ehlibeyt'i ve Hz Isa yi cok seviyorum Hz Ali Allahin Aslani Hz Isa Allahin oglu ikiside Allahin bir parcasi simdi bana sorsaniz musluman misin diye degilim Alevi ve Hiristiyanim cunku ikiside bana Allah sevgisini ogretiyor ve inanin ben Alevi ve Hiristiyan olduktan sonra icimdeki Allah sevgisi ve insan sevgisi insanlara yaklasimim cok degisti artik bir seyi yapmadan once korkmuyorum biliyorum ki Allahin benim icin planlari var eminimki bu planlarin hepsi kusursuz planlar ve onun dedigi yolda yurumeye calistikca hep kazaniyorum
ben burada hala Aleviligimi savunuyorum ve insanlarin bunu gormesi icin caba sarfediyorum deyis dinliyorum kendi kulturumu yasamaya calisiyorum ama din konusu inanc konusu hakkindaki dusuncem boyle umarim bu insanlar bir gun anlayacaklar Aleviligin ne kadar Hiristiyanlikla ic ice oldugunu
saygilarimla
Fatma Hanim,
Siz Amerika´da yasadiginiz icin saniyorum hiristiyanliktan etkilenmissiniz.Bu yüzden Alevilikle Hiristiyanlik arasinda ortak yön bulmaya calisiyorsunuz.
Bende Almanya´da yasiyorum.Burada da büyük cogunluk hiristiyan,ama alevilikle ortak yanlarini ben bulamiyorum.
Hiristiyanlik baska bir dindir.
Alevilik ise islamin Anadolu yorumudur.Bu konuda forumda genis sekilde aciklamalar ve makaleler mevcuttur.Biraz zaman ayirirsaniz bu farkliligi görürsünüz.
Türkiye dahil ortadoguyu bombalamanin dogru olacagini düsünen Amerikali kisi .galiba bunu kendi cikarlari icin düsünmüs olabilir.Zaten bombaliyorlar,onlara daha cok petrol lazim.Bunlar ayri konular.Eger önyargili davraniyorlarsa kendinizi ve Aleviligi anlatarak insanlarin hepsinin ayni olmadigini anlatabilirsiniz.
Örnegin biz de her Amerikali´yi baskan Bush gibi görmüyoruz.
Hz Isa´nin 12 ögrencisi ile 12 imamlarin hicbir alakasi yok.Saniyorum hiristiyanliktan etkilendiginiz icin benzetme yapip ortak yan bulmaya calismanizdan ileri geliyor.
Hz Isa sevginize kimse karisamaz.Hatta isterseniz dininizi de degistirebilirsiniz bu kendi bileceginiz birsey.Fakat hem aleviyim hem hiristiyanim derseniz pek dogruyu söylemis olmazsiniz.En iyisi birisine karar verin.
Selamlar.
fatmacan
18.09.2005, 20:01
Sevgili Ercan etkilenmek diye birsey yok etkilendigim olay ibadet leri ve insan sevgisi ustelik o bombalama olayi ile dini karistirmamalisin cunku burada insanlarin cogunlugu o bombalama olayina zaten karsi hadi diyelim ki o 12 ogrenci ve 12 imam tesaduf ama icerik olarak ben pek fark goremiyorum dedigim o ki biz Hiristiyanlara sunnilerden daha yakiniz Allaha bakis acimiz olarak istersen arastir ibadetlerinden tut yasam anlayislarina ama sokak ta olan olaylar degil Amerika da cok edepsz seyler oluyorki bu insanlarin dinle alakasi yok zaten ben oz be oz inanan insanlardan bahsediyorum zaten dinleri ayirmak gibi bir sey soz konusu olmamali cunku butun dinler Allah in dinidir tum peygamberler onun aracisidir ben burada Alevilik ve Hiristiyanligin birlestigi insan sevgisi ve Allah sevgisinden yola cikarak yazdim ama katilirsin katilmazsin saygim var dedigi gibi ben insana saygi insanin on planda tutuldugu iki din biliyorum Alevilik ve Hiristiyanlik ( Aleviligi din olarak soyledim muslumanlik demedim cunku sunniler kendilerinin musluman oldugunu biz Alevilerin olmadigini iddia ettikleri icin ben kendimi onlarla bir tutmak istemiyorum o yuzden)
A-L-E-V-İ
18.09.2005, 20:49
12 ogrenci ve 12 imam tesaduf ama icerik olarak ben pek fark goremiyorum dedigim o ki biz Hiristiyanlara sunnilerden daha yakiniz
Sayın"fatmacan"..
12 imam ile 12 havari TAMAMEN rakamsal tesadüftür..çünkü 12 imam kavramı ALEVİLERİN UYDURDUĞU bir olgu olmayıp SÜNNİ/Şİİ kaynaklarda da geçer..
Allaha bakis acimiz olarak istersen arastir ibadetlerinden tut yasam anlayislarina
Allah'a bakış açımız da aynı değil, kaldıki KATOLİK-ORTODOKS -POTESTAN mezhepleri arasında bile TANRI-RAB konusunda standartları yok ki ...alevilerle olsun...
Alevilikte ALLAH -MUHAMMED -ALİ üçlemesi vardır..
Allah yaratan
Muhammed Resulu
Ali ise şah-ı velayetdir..
"ALLAH YA MUHAMMED YA ALİ" deriz..
H(ı)ristiyanlarda ise
BABA -OĞUL- KUTSAL RUH aslında AYNI ŞEYİ(VARLIĞI) İFADE EDER..
Bu yönüylede Aleviliğe benzemez..
zaten dinleri ayirmak gibi bir sey soz konusu olmamali cunku butun dinler Allah in dinidir tum peygamberler onun aracisidir ben burada Alevilik ve Hiristiyanligin birlestigi insan sevgisi ve Allah sevgisinden yola cikarak yazdim ama katilirsin katilmazsin saygim var dedigi gibi ben insana saygi insanin on planda tutuldugu iki din biliyorum Alevilik ve Hiristiyanlik ( Aleviligi din olarak soyledim muslumanlik demedim cunku sunniler kendilerinin musluman oldugunu biz Alevilerin olmadigini iddia ettikleri icin ben kendimi onlarla bir tutmak istemiyorum o yuzden)
Aleviler Her dine ve inanca saygılıdır
"Yaratılmışı severim YARATANDAN ötürü" Hıristiyanlık hakkında aynı şeyi söylemek ise pek mümkün değil..
Zira...
-Ortaçağdaki "ENGİZİSYON" mahkemelerinde insanlar DÜNYA YUVARLAKTIR dediği için KATLEDİLMİŞTİR..
-HAÇLI SEFERLERİNDE Yüzbinlerce insan katledilmiştir..ve İSTANBUL -ki ortodoks mezhebinde olmalarına rağmen - yağmalanmıştır..
-Hıristiyanlık mezhepleri arasında birbirlerini KAFİRLİĞE varan derecede suçlama mevcuttur...Hatta PAPAYA KAFİR diyenler bile vardır...
-Hıristiyanlıkta ASIRLARDIR..diğer inanç mensupları için "KAFİR " nitelemesi kullanılmıştır ve halende kullanılmaktadır..
Liste böyle uzayıp gider..
Bir de bunlara HIRİSTİYAN DEVLETLERİN YAPTIĞI KATLİAMLAR EKLENEBİLİR...
-Kızılderili katliamı(Amerikalılar tarafından 20 milyon kızılderili katledilmiştir)
-Amerikanın ..Hiroşima,Nagazaki,Vietnam,Kore katliamları
-Afro-Amerikalılar yani siyahi Amerikalılara karşı halen devam eden IRKÇILIK...
-Protestan İngilterenin..Katolik irlandaya uyguladığı ASİMİLASYON politikası ki tarihte ingiliz lordları irlanda düğünlerini basıp ilk gece gelinin kendileriyle yatmasını şart koşmuşlardır(hatta CESUR YÜREK filminde de bunu görmek mümkün)
-Yine ingilizler ..Fransayı 3-4 asır işgal altında tutarken IRZA GEÇME ve çeşitli katliam ve asimilasyon yöntemleri uygulamışlardır..Bu nedenle FRANSIZLAR İNGİLİZLERİ SEVMEZLER...
-Birinci ve ikinci Dünya savaşı gibi İKİ BÜYÜK SAVAŞIN TARAFLARI VE SORUMLULARI HIRİSTİYAN DEVLETLERDİR...
Evet....
Sayın "fatmacan"...
Hala Alevilikle HIRİSTİYANLIK Arasında ORTAK NOKTA ögrebiliyormusunuz???...
fatmacan
19.09.2005, 00:11
Ben olaya siyasi bakmadigim icin benzerlik goruyorum o eski donemlerde olan katliamlar bizim tarihimizdede mevcut halada var yani su sivas maras dersim katliamlari bunlarda katliam bu katliam olaylari tamamen siyasi olaylar ustelik ben olaya Amerika diye bakmiyorum bu ulkenin siyasetini sevmiyorum ve buradaki insanlarda kotunun iyisini seciyorlar yoksa destekledikleri icin degil lutfen olaya din acisindan yaklasin yani kitaplar acisindan peygamberler acisindan siyaseti bu ise katinca olaylara bakis farkli oluyor
Hiristiyanliktan etkilendigim dogru ama Aleviligi birakmis degilim ben dogru yolu bu iki din arasinda tum guzellikleri almaya iyi bir insan olmaya calisiyorum ben Allaha dua ederken veya ibadet ederken sekil istemiyorum cunku o ben degilim bana soylenmis yapmam istenmis bir sekil ben duami kendi bildigim dilde ve bildigim sekilde etmek istiyorum sekilci olmak istemiyorum bu Hiristiyanlikta boyle surekli Allahin adini anmak ve sukretmek cok onemli Hiristiyanlarda bu beni etkiledi ve bakin sekilcilik yok bu insanlarda Aleviliktede yok dayatma yok ve Allah sevgisi var bu cok onemli
fatmacan
19.09.2005, 00:37
Din ilk once mantik isidir aklinin ve mantiginin almadigi seye inanmak zordur surekli bir soru isareti olur kafamizda ben buna bu yonden yaklasiyorum bakiyorum dinliyorum ne uygundur ne degildir hangisi mantiklidir Allah bana akil mantik vermis kullanayim diye dusunuyorum ve diyorum ki Allah benim erkeklerin kolesi olmam icin yaratmamis sunnilikte oldugu gibi Alevilik ve hiristiyanlik bana ozgurluk vermis bana insan sevgisinin onemini anlatiyor Allah sevgisini anlatiyor ve Hiristiyanlikta diyorki Allahi unutmadigin surece o seni asla yalniz birakmayacaktir sadece onun yolunda gitmek istemen ve dualarinla bunu dile getirmen yeterli ve Allahin sonsuz hosgorusunden bahseder bu sinirsiz hosgoru bana Allahin ne kadar yuce oldugunu gosteriyor
Neden Hiristiyanliga ilgi duymaya basladigimi da soyle soyleyeyim sivas katliamindan sonra devletin vurdumduymazligi sonucunda bir grup Alevi dedeleri devleti tehdit ettiler eger devlet bize sahip cikazsa katliamlara goz yummaya devam ederse Aleviler hiristiyan olacak Hiristiyan ulkeler bize sahip cikarlar diye ondan sonra ne alaka diye dusundum ve Incil okumaya basladim ve Alevilikle karsilastirdim kiliseye gittim ibadetlerine katildim o kadar iyi insanlarla tanistim ki benim ulkemin kimsesiz cocuklarina yardim ediyorlardi hafta sonlarini kimsesiz cocuklarla geciriyorlardi onlara elbise ayakkabi ve moral yardimi yapiyorlardi emin olun ben cok utandim neden ben yapmiyorumda elin Ingilizi Hollandalisi yapiyor diye o gunden sonra vaktim oldugunda bende gittim cevremdeki insanlardan yardim istedim elbise ayakkabi ne varsa canta canta giyecek ayakkabi tasidim ve kendimi bir ise yariyor hissettim cok mutlu ve huzurluydum hafta sonlari hep onlara katildim ve gidip o ilgiye muhtac cocuklarla futbol oynuyorduk yalniz olmadiklarini hissettiriyorduk kisin ortasinda corapsiz gezen o cocuklara sahip cikan insanlara benim sevgim ve saygim sonsuzdur ve o insanlar bana insan olmayi ogretti ve ondan sonra ben egitilebilir ozurlu insanlarla calistim 2 yil kendimi hic o pozisyonda dusunemezdim ama ben kendi adima konusuyorum su an cok daha mutluyum cunku daha fazla insanim daha fazla seviyorum Allahi Hz Aliyi ehlibeyt'i ve Hz Isa yi onlarin tum guzelliklerini insani yonlerini kendimde toplamaya calisiyorum ve onlarin dedigi gibi ozde bir insan olmaya calisiyorum.
Lutfen kimse beni yanlis anlamsin ben kimsenin dusuncesine saygisizlik etmek istemiyorum bunlar benim goruslerim dusuncelerim su ana kadar Turkum dedigim de bile bana karsi hic bir kotu bir sozleri ve davranislari olmadi Amerika veya avrupa yalakaligi yapmiyorum siyasetten nefret ederim ve ozellikle Amerikanin siyasetini cogu kisi gibi bende sevmiyorum ama sokaktaki insanlari ayri tutmak zorundayim msuluman oldugum halde ve 11 eylulden sonra bile herhangi bir olumsuzlukla karsilasmadim dedigim gibi siyasilerin cirkin kanli oyunlarini dine ve normal vatandasa yuklemek milletlerarasindaki kini arttirir diye dusunuyorum zira Alevilik ve Hiristiyanlik can alma konusuna karsidir bende karsiyim tarihte olmus olan katliamlar dinin degil siyasetin caniligidir
saygilarimla
sevgili fatma can,
alevilikle hristiyanligin esasinda bir olmadigini umarim yukarida ki konusmalardan sonra anlamissinizdir...
Siz Amerika'da kiliseye surekli gittiginizden bahsediyorsunuz...
buyuk bir ihtimalle evangelist bir kiliseye gidiyorsunuz...
Bende Yurt disinda yasayan bir aleviyim ve kiz arkadasim guney koreli evangelist bir hristiyan...
arada sirada hem merakimdan hemde kiz arkadasima eslik etmek maksadi ile bende kiliseye gidiyorum...
Ama tabi ki ben musluman bir alevi olarak o kiliseyi ziyaret ediyorum...
sizin anlattiklarinizin hic biri bana yabanci degil...
Ama size sunu soylemelyim ki,amerika'nin en buyuk asimile silahlarindan biri din ihraci,ornek olarak kore yada mogolistan...
Amerikalilar koreye bundan tam 100 yil once misyonerlik amaciyla gelmisler ve oradaki hemen hemen herkezi hiristiyan yapmislar,mogolistan ayni sekilde,afrika ayni sekilde...
bugun dunyada misyonerlik calismalarinin en buyuk destekliyicisi amerika...
ve inanin amerika bunu hiristiyanizm icin yada evangelizm icin yapmiyor,asimile halklar,kulturleri asimile edilmis,kimlikleri kalmamis halklar istiyorlar...
cunku sonunda bu sayede istedikleri gibi top kosturabilecekler...
bu asimile cabalari dunyanin her yerinde oldugu gibi ulkemizdede var ne yazik ki...
ben Adana'liyim...
universitede okurken sirt cantali ben yaslarda bir suru(o zamanlr 19 yasinda falandim) genc misyoner okulumuzun kampusunu doldurmustu ve bizi hristiyanliga cagirmislardi...
size sonuna kadar saygi duyuyorum,sonunda sizin din anlayisiniz hakla sizin aranizda...
ama bana gore aleviligi bilen bir kisi,dunyanin neresinde olursa olsun huzuru bulmak icin baska bir seye gerek duymaz...
benim kiz arkadasim surekli incil okuyan,incili analiz eden bir kisi...
arada sirada kiz arkadasimla tartisiyoaruz,o bana incilden bir kac sey soyluyor ben ona islamdan falan...
ama inanin bana ondan duydugum seyler genelde eski testament...
yeni testamentde zaten isadan sonra 12 havarinin yazmis oldugu mektuplar ve kendi gordukleri...
o yuzden bana gore hristiyanligin bir inandiriciligi yok...
ama alevilkde tabi ki bizim kutsal kitabimiz kurandir...
ve inanin kuran ile eski testament cok benzer...
birde size baska bir ornek;ben bir opera sanatcisiyim,kiz arkadasimda oyle...
buradaki evangelistler o kadarmi cahillerki,inandigimiz tanri ayni oldugu halde bizim inandigimiz yada allah diye adlandirdigimiz yuce varliga inanmiyorlar...
bir keresinde Adnan saygunun Yunus Emre oratoryosundan bir eser seslendirmek istedim ve diger evangelist arkadaslara sordum soylemek istermisiniz diye...
ne dediler biliyormusunuz???
asla agizlarindan ALLAH lafinin cikmayacagini...muslumanlik hakkinda hic bir sey bilmiyorlar,ogrenmiyorlar,ilgilerini cekmiyor...
bu amerikanin genelde bu insanlara ogrettigi bir sey...
bizlerin hristiyanlik hakkinda bildiklerimizin yarisi kadar bile muslumanlik hakkinda bilgileri yok...
birde utanmadan cikip dinler arasi kardeslik lafini falan diyorlar...
neyse,gelim alevilik ve hristiyanliga
onlara gore Isa tanrinin vucud bulmus hali ve Isa oldukden sonra tekrar dirildi diyorlar...
ama bizde ise Hz.Ali allahin aslani deniyor cunku cok guclu bir kisilige sahip bir yuce idi,cesurdu,atilgandi...o yuzden...'yoksa hiristiyanlikla yakindan uzakdan alakasi yok...
12 havari isanin ogrencileri,ama 12 imam ehl-i beyt'in sulalesinden gelen imamlardir...
yani rakam sadece rastlanti...
gibi...
eger alevilik yada islam ve hristiyanlik hakkinda fikr alis verisi yapmak isterseniz seve seve katilirim...
cunku inanin benim tecrubelrim sizinki ile cok benzer...
saygilar...
Fatma Hanim,
"Allah benim erkeklerin kölesi olmam icin yaratmamis sünnilikte oldugu gibi" demissiniz.Bu her sünninin ayni sekilde düsündügü anlamini cikarir ki bence biraz haksizlik yapmis oluruz.
Sivas katliamindan sonra bazi dedelerin söyledigini iddia ettiginiz sözleri söylemis olduklarina pek inanmiyorum.Yüzyillardir katliamlara maruz kalmis aleviler hicbir zaman baska dinlere yönelmemisler.Bu cagdan sonra mi hiristiyan olacaklar.Üstelik alevi dedelerinin söyledigini iddia ettigin sözlere "ne alaka"diyorsunuz.Sonra kendiniz incil okumaya basliyorsunuz.Bence cok celiskili durum.Alevilikle hiristiyanligi karsilastirip sizi kiliseye yönelten sebep bu mu? Kac yildir Amerika´da yasadiginizi bilmiyorum ama, galiba kendi inancinizdan kimselerin olmayisi ya da az olusu sizi baska arayislara sürüklemis.Tabi bunda müslümanlar hakkinda olumsuz duyumlarinin da etkisi olabilir.Yanlis anlamayiniz bunlari hiristiyanlari kötülemek icin yazmiyorum.Yanlis yol secmissiniz de demiyorum.Cok insani duygularla onlarla birlikte fakir insanlara yardim etmissiniz.Tüm dinlerin ortak yani Tanri´dir.Zaten islam dini kendinden önceki dinleride kabul eder.Dinleri siyasete alet eden cevreler ve politikacilar sayesinde insanlar birbirinin karsiti olurlar.
Aleviler din ve etnik köken gözetmeksizin tüm insanlara ayni gözle bakarlar.
Saygilarimla
fatmacan
20.09.2005, 00:21
Sevgili Ercan ben o Dedelerin olayini hatirliyorum cok kotu gunler gecirdik ustelik benim iki agabeyim sivastaydi ama otelde degillerdi neyse olaylari biliyorsunuz bu olaylar alevliyken ben bircok gazetede buyuk makaleler halinde Alevi dedelerle yapilmis roportajlar okudum sanirim aktuel dergisinde de cikmisti buyuk gazeteler iste sabah hurriyet gibi ama detayli yazi aktuelde cikmisti ( sanirim aktuel ) ne alaka dememin sebebi niye hiristiyan olma tehdidi demek istemistim ve dusundum bizim bir alakamiz bir birlestigimiz nokta mi var acaba diye okumaya karar verdim ki bence kendi fikrin kadar karsi fikirleride arastirmakta yarar vardir diye dusunuyorum ve daha oncede soyledigim gibi din oncelikle mantik isidir aklinin ve mantiginin kabul etmedigi seylere icten inanman mumkun degildir ben boyle dusunuyorum burada da hickimseye bunun dogrulugunu iddia etmiyorum benim kalbim ve mantigim o yonde oldugundan ve burada siz sevgili ve saygili canlarimizla paylasmak ve bilgi alisverisinde bulunmak istedim. Ama bence dini siyasetle karistirmayalim ben buna karsiyim cunku siyasetin icinde her tur pislik vardir ve siyasiler dini kullanarak isrediklerini yapmislardir tarihte cok gorulmus olan ozellikle Turk tarihinde cok gorulen gerici ayaklanmalar dini kullanan siyasilerin cikardigi ayaklanmalardir o hiristiyanligi yaymaya calisan insanlar asla zorlamiyorlar yani benim Turkiyede karsilastigim hiristiyanlar oyleydi hic kendimi hiristiyan olmak zorunda hissetmedim dedigim gibi ben onlarin evine gittim onlar benim evime geldi muthis sicak ve sevecen insanlar buradada ayni durum soz konusu siyasete girersek bende sizler gibi dusunuyorum bu ulkenin siyaseti kanli siyaset ama senin benim gibi insanlar yardimsever insanlar zaten siyasetin girdigi yerde huzur pek yok maalesef
Olaya din konusundan bakacak olursak tum dinler hak dinidir bana gore hepsi dogrudur hakkin dini yalan olmaz yanlis olmaz ama insanlar onu zamanla yozlastirir tipki su an Amerikada bir kisim insanin ahlaki degerinin sifirin altina dusmesi gibi Allahi tanimamak gibi vb ve bazi art niyetli insanlar dini istedigi gibi degistirmisler ve bu gune gelmisiz ama ozunde hak tarafindan gonderilen dinler gercektir ve gercek muslumanlik Aleviliktir sunnilik sekilcilikten baska birsey degildir Hiristiyanlikta sekilcilik yoktur ve Allahla senin arana kimse giremez duani kendi dilinde edersin arapca bilmene gerk yoktur Allaha dua etmek icin
Keske tum dunya tum dinler Alevilik hakkinda bilgi sahibi olabilseler ben bunu istiyorum Aleviler gercek musluman onu kanitlamak istiyorum peygamberlerimiz farkli ibadetlerimiz farkli ama inandigimiz varlik ayni onu insanlara anlatmak istiyorum
DInlerde bazi rakamlarin ve sekillerin tesaduf olduguna inanmiyorum nedeni ise bu dinler Allah tarafindan gelmistir ve neden 12 rakami her iki din icinde gecerlidir mesela aylarin 12 olmasi bana gore bu iki din icinde 12 rakaminin anlami buyuk ama cozemiyorum mesela rahmetli Cenk korayin Ataturk ve 19 rakami gibi bazi rakamlar ve simgeler birseyler anlatir isarettir bize Allah neden isaret kullanir simge kullanir cunku bizim onunla konusmak gibi bir ayricaligimiz yok biz sadece verdigi ipuclariyla dogruyu bulmaya calisiyoruz ben sasi olarak dinde tesaduf olayina inanmiyorum Allahla tesaduf ayni cumle icinde bana garip geliyor Allah bir seyi yaratiyorsa kesin bir manasi vardir bize dusen onu aramak bulmaya calismak ama lutfen siyaseti katmadan dini kullanan insanlari bu isin disinda tutarak
saygilar