Orijinalini görmek için tıklayınız : Erzurum / Şenkaya
şenkayada 16 tane alevi köyü var bazı köyler göç etmiş yada göçe zorlanmış
şenkaya merkez tamamen sunii çoğunluğu demokrat olduklarını söyleselerde hiçbir aleviye hoş görüyle bakmıyorlar iki yüzlüler kendilerinden olunca siyasi görüş ortadan kalkıyor tek amaç aleviyi yok etmek ülküsünde birleşiyorlar
bir kere 16 köy degil 12 köy var alevi olarak. ve de hiç boşalan köy yok. ve hiçte başkalarından bir zorlama yok. zaten olamaz çünkü şenkayadaki alevi köylerinde alevilik diye bişede yok.
bir kere 16 köy degil 12 köy var alevi olarak. ve de hiç boşalan köy yok. ve hiçte başkalarından bir zorlama yok. zaten olamaz çünkü şenkayadaki alevi köylerinde alevilik diye bişede yok.
mişehli
ne demek alevilik yok bu konuda senin referens noktan neki bu koyler referens noktası altında kaldığını düşünüyorsun
boşalan koy yokmu : vartanıt nerede kürkçü nerede
zorlama demek bir cisme uygulana newtonun cm cinsinden kuvvetininden bahsetmiyoruz
sormak isterim elinde bulundurduğu yönetim gücünü bu insanların alehinde kullanmak nasıl bir zorlama değildir
şenkaya merkezde yada kosorda
kaçtane alevi dükkanı yada ailesi oturuyor
bana bir başka örnek göster bağlı olduğu ilçeye yerleşemeyen köyler varmı
selamlar
bi kere baştan kaybettin 16 köy demişsin toplam kürkçü ve vartanıt dahil 12 köy var yok gene 16 diyeceksen say bakalım. yada suraya bir göz at, zaten yanlıs yerde acmıssın konuyu :
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=12628
simdi diyorsunki :garibbak:
mişehli ne demek alevilik yok bu konuda senin referens noktan neki bu koyler referens noktası altında kaldığını düşünüyorsun boşalan koy yokmu : vartanıt nerede kürkçü nerede SADECE YÜZERYSEL BİR ALEVİLİK VAR BURDA YANİ LAFA GELİNCE. ALEVİ İNANÇLARININ YAŞANMADI , ALEVİLİĞİN EN YÜZEYSEL YAŞANDIĞI YER BU İLÇE. ŞİMDİ BU DEDİĞİN KÖYLER TAMAMEN BOŞALMADI VE BOŞALMASININ TEK SEBEBİ EKONOMİKTİR.
zorlama demek bir cisme uygulana newtonun cm cinsinden kuvvetininden bahsetmiyoruz :confused1 FİZİKTEN ANLAMADIGIN BELLİ NEWTON KUVVET BİRİMİ, CM İSE UZUNLUK BİRİMİ YANİ ELMA İLE ARMUTU TOPLAMAYA KALKMISSIN :lol:
sormak isterim elinde bulundurduğu yönetim gücünü bu insanların alehinde kullanmak nasıl bir zorlama değildir
selamlar BANA BİR TANE ÖRNEK VERİRİMİSİN ŞENKAYADA ALEVİ SÜNNİ KAVGASI YAŞANDIĞINI. VE AYRICA KOSORDA KALANI BİLİYORUM ŞENKAYADA BİLMİYORUM GİZLİ BİR SEVMEMEZLİK VAR AMA BU DIŞARI PEK VURULMADI BU İLÇEDE.
SELAMLAR.............
bi kere baştan kaybettin 16 köy demişsin toplam kürkçü ve vartanıt dahil 12 köy var yok gene 16 diyeceksen say bakalım. yada suraya bir göz at, zaten yanlıs yerde acmıssın konuyu :
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=12628
simdi diyorsunki :garibbak:
mişehli ne demek alevilik yok bu konuda senin referens noktan neki bu koyler referens noktası altında kaldığını düşünüyorsun boşalan koy yokmu : vartanıt nerede kürkçü nerede SADECE YÜZERYSEL BİR ALEVİLİK VAR BURDA YANİ LAFA GELİNCE. ALEVİ İNANÇLARININ YAŞANMADI , ALEVİLİĞİN EN YÜZEYSEL YAŞANDIĞI YER BU İLÇE. ŞİMDİ BU DEDİĞİN KÖYLER TAMAMEN BOŞALMADI VE BOŞALMASININ TEK SEBEBİ EKONOMİKTİR.
zorlama demek bir cisme uygulana newtonun cm cinsinden kuvvetininden bahsetmiyoruz :confused1 FİZİKTEN ANLAMADIGIN BELLİ NEWTON KUVVET BİRİMİ, CM İSE UZUNLUK BİRİMİ YANİ ELMA İLE ARMUTU TOPLAMAYA KALKMISSIN :lol:
selamlar BANA BİR TANE ÖRNEK VERİRİMİSİN ŞENKAYADA ALEVİ SÜNNİ KAVGASI YAŞANDIĞINI. VE AYRICA KOSORDA KALANI BİLİYORUM ŞENKAYADA BİLMİYORUM GİZLİ BİR SEVMEMEZLİK VAR AMA BU DIŞARI PEK VURULMADI BU İLÇEDE.
SELAMLAR.............
sen 16 yada 12 olmuş ne fark eder sen bilmezsin mişekli mezralar var tetirkoş onlarda köy oldular kendilerine ayrıldılar. yerleşim yeri olarak 12 yada 16 ne fark eder. önemli olan sayının yanlış yazıldığını düşünmeyerek eksik olabilecek sayıyı bulmayı marifet saymanı anlamadım.
newton=kg m/s2 birbaşka deyişle Bir cisme aynı anda çeşitli doğrultularda, çeşitli büyüklüklerde bir çok kuvvet etki ettiğinden, cisim bunların bileşkesi yönünde bir ivme kazanır. yol alır bunada mesafe denir metrik sistemle gösterilir. senin fizik konusundaki eğitimini bilmek isterdim yazarsan sevinirim.
1. ilçe alevi değil sende biliyorsun.
2.nasıl ekonomiye bağladın aklım almadı kürkçü bölgenin en önemli hayvansal ürünlerin işlendiği çiddi bir ekonomik kazanç sağlannan yer değilmiydi
araştırdınmı bu insanlar maksimum kazançtan minimum kazança nasıl düştüler?
3. sen kavgayı taşlı sopalı olandan anladığın belli bu konuda sana yanıt verme gereksinimi duymuyorum.
4. ne kosorda nede şenkayada birtek alevi dükkanı yada ailesi yaşamıyor. yaşayamaz. sevgisizlik dışa vurulmadı demekle olaya sığ baktığın anlaşıldı. senin tarafından bakınca aşikarca dövülen sövülen olmadı demek istiyorsun. bir kaymakamlık futbol müsabakasında bile alevilerin yenmesini içlerine sindirememek ne demek, lisede 1. olacak çocuğu bedenden enğellemek nedemek.
dr rahat çalışmasını engellemek ne demek.
burada verdiğim yanıtlar senin biraz daha olaylara objektif bakabilmene katkıda bulunmaktı ereğim seni gerçeklerle yüzleştirmekti. selamlar
kuvvet uygulanan herşey hareket etmeye bilir yani. yani cismin harekete geçmesini başka bir kuvvet engelleyebilir. sürtünme kuvveti v.s...
şurdan bunu çıkardın sanırım :newton SI birim sistemindeki kuvvetin birimi. 1 kg lık kütlenin 1 m/s2 ivmeyle hareket ettirmesi gereken kuvvet 1 newton dur.
burda diyorki hareket ettirmesi gereken kuvvet. ama saydıgım nedenlerden dolayı hareket etmeyebilir yani yol almaya bilir. o halde cm cinsinden gibi bir deger olmaz.
kosorda kalanları tanıyorum alevi olarak var. ben demiyorumki.alevileri severler sevmezler ama alevi sunni olayı diğer bölgelere nazaran pek olmadı. gelelim alevi inançlarına hangi köyündensin bilmiyorum ama alevilik inançlarının yaşandığına dair bana bir örnek verebilirmisin. yanlış anlayamayasın sadece konuyu tartışıyoruz.
selamlar
cocuklar bakıyorumda memleketinizi tanımadan kültürünüzü öğrenmeden kuvetler ayrılığı diye tartışıyorsunuz mişeğin yarısı yerli yarısı kevenkten oraya göç etmişler yani mişek tam alevi felsefesini saten öncedende yüretemiyordu
şimdi ise ben aleviyim diyenler almanyadaki ikinci nesil ne kadar almansa şimdiki alevi cocuklarıda o kadar alevi
cocuklar bakıyorumda memleketinizi tanımadan kültürünüzü öğrenmeden kuvetler ayrılığı diye tartışıyorsunuz mişeğin yarısı yerli yarısı kevenkten oraya göç etmişler yani mişek tam alevi felsefesini saten öncedende yüretemiyordu
şimdi ise ben aleviyim diyenler almanyadaki ikinci nesil ne kadar almansa şimdiki alevi cocuklarıda o kadar alevi
mışexin yarısı deyil toplam 4 hane var sünni olan. bunlarla ilgili tarihi bilseydin böle demezdin. kardeşce yaşıyorlar ne güzel işte. merak etme diğer köylerinde ne durumda olduğunu biliyorum. alevilikle uzaktan yakından alakanız bile yok bende taki tuncelileri sivaslıları tanıyana kadar alevi derdim kendime.
mişekli hemşerim işte ne kadar aleviliği yürütmediğimiz ortada şimdi yeni nesil olarak alevi islam felsefesini öğrenmek yaşamak gerek bunun başında giyim kuşamda erkek veya kadın ın
vucudun acık herkese yasaktır helalına kapalı yerde serbest işte alevinin başlıca giyim sorunu burada dejenire edildi şimdi kızlarımız kadınalrımız alman oldular ingiliz oldular
şenkayalılar sanal iletişimle tanışın kültürünüzü dininizi unutmayın bir biriniizden kültürü ahlakı terbiyeyi gecmişi öğrenün cünkü şehirleşme bizleri gecmişten kopardı atalarımızın gecmişinden kopmayalım
hacıbektaşlı 19.11.2006, 13:45 kim demiş şenkayalılar kültürümüzü unutmuş diye gayet kültürlerine bağlı
huseyinseker 03.02.2007, 02:02 ArkadaŞlar Benİm EŞİm De KÜrÇÜ Den O KÖyde Epey GÖÇ OlmuŞ.Şu An Alevİ SÜnnİ KariŞik Olarak YaŞiyor
keskin2007 05.02.2007, 19:53 senkayalı tanıdıklarım var hepsi de kültürlerine bağlı
şenkaya alevi köylerinde 1960 larda kızlarımız kadınlarımız yüzünü sunnilere asla göstermezdi ve eğer mecburen kazayla görürlerse o kadın veya o kız hemen yüzüm yandı der
rahatsız olur gider yüzünü suyla yıkardı ve rahatlardı
şimdi kızlarımız bırak yüzünüde nerelerini gösteriyor acaba tenleri güneşte uzun süre kalmışcasına yanıyormu
eğer aleviler kendi inancına tam uyuyor kültürünü yapıyor diyen varsa önce kendi vucununun ona tepkisini anlasın
eğer aleviden başkasının onun yüzünü gördüğünde yanma hissi varsa o kadının eli öpülür
vucudunu acanın kolu kısa olanın değil
kısa kollu gezen bacağını acan alevi kadın veya erkek artık alevi değil cünkü insanın hayası iki yerde biri kolunda biri herkesin bildiği yerde kolunu acan hayasını acmışcasına hak yazar
o kişinin ibadeti kabul değil
unutmayın o bölgede hakkın telalalı mevcuttur herkesin sırrını bilen mevcuttur
aşağıda yaradılıştan beri hafızası kayıp olmadan bu güne gelen mevcuttur aşağda sıfatı kimliği
H.107 HANCI PERVANE
Salmanınan seren çipte gezdiğim zaman
Ademe balcık ezdiğim zaman
Gabga hüseyinin ende siyiz biz
Nuhunnan gezdiğim zaman
İdris ile hülle yapardık
Şıt la gömleği aldığım zaman
Zekeryaya kan verdik
Yunus ile denizde gezdiğim zaman
Yusuf ile zindanda dolaştık
Eyubun tenine ipek yapardık
Musaya asayı verdiğim zaman
İse ile çarmık düzerdik
Halilile narda çağırdık elaman
İsmailin koçunu yüzerdik
Kırklarda engür ezerdik
Cebrailinnen gezdiğim zaman
Yeşil kubbenin kapısıyız biz
Hancı derki menerefe sırrının
Her gelen nebinin tapusuyuz biz
Doluyla badenin yapısıyız biz
mışexin yarısı deyil toplam 4 hane var sünni olan. bunlarla ilgili tarihi bilseydin böle demezdin. kardeşce yaşıyorlar ne güzel işte. merak etme diğer köylerinde ne durumda olduğunu biliyorum. alevilikle uzaktan yakından alakanız bile yok bende taki tuncelileri sivaslıları tanıyana kadar alevi derdim kendime.
arkadaşım doğru söylüyorsun ben Şenkayalı değilim ama ŞEnkayadaki alevi köylerini biliyorum çoğunun eski isimlerini biliyorum.bu köylere bir zatı gittim dolaştım .çoğu orman köyü.vağaver.Armışen.Mışeh NazırvazVartanik Kürkçü Kevenk Tetırkoş evet bu köylerin çoğunda alevi kültürü yaygın ama yaşanıyormu orası soru işareti mesela kars merkezde Vağaverli esnaflar yoğunlukta şimdi ise bu köylerin çoğu boşaldı ve bu köylere sünüler yerleşti. ama gölede 4 tane alevi köyü var ama bu köylerin hiç birine suniler yerleşemedi.bunun nedeni alevi kültürüne duyulan saygı bakın aynı sorun selim ve kağızman daki alevi köylerindede söz konusu bu köylerin sonraki durumunu bilmeyenler alevi köyü zaneder ama gerçek çok acı bu köylerin hiç birinde alevi yok suni köyleri olmuş dolaysıyle doğu illerindeki alevi köyleri sayılınca bu gerçek göz önünde bulundurulmalı.neden bu duruma gelindi burda göç dolaysıyle boşaldı söylemi doğru değil bu bir zihniyet meselesi. yerini yurdunu geçmişini parasal olgulara feda etme anlayışı yatar
bakın gidin gülüstana gundiğe kaleciğe yeniköye yarısı harabe ama bu insanlar asla yerlerini yurtlarını sünilere satmadılar.
yazın gdin bu köylere adeta kültür mozaiği nufus yoğunluğu yaşanmaktadır. ülkenin dört bir yanına dağılmış bu insanlar baba yurduna dönüyor ve bu köyler insanların kucaklaştığı tanıştığı kültürlerini yaşattığı merkezler konumuna dönüşmüş.evet Şenkayalı arkadaşlarım kusura bakmasın şenkayalılar alevilik kültür mirasını sahiplenemedier baba yadigarı yurtlarını paraya tercih ettiler.
murat222 02.06.2007, 22:42 arkadaşım doğru söylüyorsun ben Şenkayalı değilim ama ŞEnkayadaki alevi köylerini biliyorum çoğunun eski isimlerini biliyorum.bu köylere bir zatı gittim dolaştım .çoğu orman köyü.vağaver.Armışen.Mışeh NazırvazVartanik Kürkçü Kevenk Tetırkoş evet bu köylerin çoğunda alevi kültürü yaygın ama yaşanıyormu orası soru işareti mesela kars merkezde Vağaverli esnaflar yoğunlukta şimdi ise bu köylerin çoğu boşaldı ve bu köylere sünüler yerleşti. ama gölede 4 tane alevi köyü var ama bu köylerin hiç birine suniler yerleşemedi.bunun nedeni alevi kültürüne duyulan saygı bakın aynı sorun selim ve kağızman daki alevi köylerindede söz konusu bu köylerin sonraki durumunu bilmeyenler alevi köyü zaneder ama gerçek çok acı bu köylerin hiç birinde alevi yok suni köyleri olmuş dolaysıyle doğu illerindeki alevi köyleri sayılınca bu gerçek göz önünde bulundurulmalı.neden bu duruma gelindi burda göç dolaysıyle boşaldı söylemi doğru değil bu bir zihniyet meselesi. yerini yurdunu geçmişini parasal olgulara feda etme anlayışı yatar
bakın gidin gülüstana gundiğe kaleciğe yeniköye yarısı harabe ama bu insanlar asla yerlerini yurtlarını sünilere satmadılar.
yazın gdin bu köylere adeta kültür mozaiği nufus yoğunluğu yaşanmaktadır. ülkenin dört bir yanına dağılmış bu insanlar baba yurduna dönüyor ve bu köyler insanların kucaklaştığı tanıştığı kültürlerini yaşattığı merkezler konumuna dönüşmüş.evet Şenkayalı arkadaşlarım kusura bakmasın şenkayalılar alevilik kültür mirasını sahiplenemedier baba yadigarı yurtlarını paraya tercih ettiler.
dediklerinden kağızmanın alevi köyleri doğru burdaki aleviler arazilerini köylerini sünnilere satmışlar ve göç etmişler.büyük şehirlere göç etmişler.bu olay 20-25 yıl önce.ama selimin köylerinden hiç birinde alevi kalmadı demek yanlış.bazı köylerde aleviler arazilerine satmış bazılarında artık alevi sünni karışık olmuş.ama selimde hala sünnilerin yerleşemediği alevi köyleri var.hemde az değil.yerlerini sünnilere satanlarda pişmanlık duyanlar çok ama son pişmanlık fayda etmez.
|