Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni bir kürt partisi daha!

amerikalı
09.07.2006, 00:39
PKK'ya eleştiri

A.A.

Parti kurma çalışmalarını yürüten “Hür Kürtler Grubu” Başkanı Şerafettin Elçi, PKK'nın tam bir umutsuzluk kaynağı olduğunu söyledi.

“Hür Kürtler Grubu”, parti kurmak üzere Hilton Oteli'nde toplandı. İki gün sürecek toplantıda katılımcıların, partileşme üzerindeki görüş ve düşüncelerini tartışacakları, toplantının ikinci gününde parti kurma kararının oylanacağı ve yürütme kurulunun oluşturulacağı bildirildi.

Toplantının Divan Başkanlığına eski milletvekili Mehmet Ali Eren oybirliği ile seçildi. Eren, katılımcıları, “özgürlük mücadelesinde şehit olanlar adına” diyerek bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından toplantının açılış konuşmasını yapan Şerafettin Elçi, Kürtlerin en büyük arzu ve ihtiyaçlarının sorunlarına siyasi çözüm bulunması olduğunu belirterek, “Türkiye'nin tüm sorunlarının çözümsüz kalmasının temel nedeni, Kürt sorununun adil ve Kürtleri tatmin eden bir çözüme kavuşmamasıdır” dedi. Partilerinin herkesin yararına hizmet eden bir parti olacağını söyleyen Elçi, “Bize göre Kürt sorununun en adil ve makul çözüm formülü federatif sistemdir” görüşünü savundu.

Kürtlerin, devletin kendi devletleri olacağı, her türlü etnik ve sosyal haklarının korunacağı umuduyla kurucu asli unsur olarak Kurtuluş Savaşı'na katıldığını anlatan Elçi, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Kürtlere verilen söz ve vaatlerin bir kenara itildiğini iddia etti. Kendilerinin bu ihtiyaçtan yola çıkan bir siyasi hareket olduklarını belirten Elçi, terör örgütü PKK'yı da eleştirdi. Terör örgütü ve onun emrindeki örgütleri “umut olmaktan öte, umutsuzluk kaynağı” olarak değerlendiren Elçi, PKK'nın Stalinist ideoloji gereği kendi emri altına girmeyen Kürdü düşman görerek gaddar ve acımasızca davrandığını söyledi. Elçi, şöyle konuştu: “PKK, Stalinist anlayışın gereği olarak, hiçbir etik ve ahlaki kurala uymadan, kendilerine uzun yıllar hizmet etmiş arkadaşları dahil, pek çok suçsuz, günahsız masum insanı ortadan kaldırmıştır. Böylece terörist örgüt damgası yiyerek kendisini mahkum ettirmiştir. Günümüzde terörist örgüt damgası yiyen bir hareketin başarılı olma şansı sıfırdır.”

DTP'yi de eleştiren Elçi, bir üst siyasi iradeyi adres gösterenlerin halkın desteğini alsalar dahi başarılı olamayacaklarını savundu. Elçi, mazlumların partisi olacaklarını, Türkiye dışındaki Kürtleri kardeş bileceklerini, sınıf temeline dayalı değil kitle partisi olacaklarını, devletin bölünmezlik ilkesine bağlı kalacaklarını anlattı. AB kriterlerini benimsediklerini ve Türkiye'nin AB'ye girmesini desteklediklerini belirten Elçi, laiklik anlayışının da yeniden yorumlanmasının gerektiğini söyledi.

zine
09.07.2006, 02:20
ahh buu koltuk sevdasııı
vatandaş can bunlar koyun derdindee

izmirksk
09.07.2006, 11:16
türkçü -kürtçü vb..partiler ne akla hizmet etmeye çalışıyorlar anlamıyorum..(anlıyorumda aslında..)
insan hakları bazında sorunlara yaklaşılsa yani ırka -kültüre- mezhebe bakmadan yaklaşılsa sorun yok ama birileri türk milliyetçiliği başkası kürt milliyetçiliği yapmakla belki o ırka mensup birileriniin desteğini alırlar ama kucaklayıcı olamazlar..isteselerde olamazlar..milliyetçi hiçbir parti kucaklayıcı olamaz..
milliyetçiliğin kitabına terstir..ancak ve ancak kimliğinden vazgeçersen seni kucaklar..
türk milliyetçisi partiye katılacaksan türkçülük yapacaksın , kürt milliyetçiliği yapan bir partiye katılırsan kürtçülük yapacaksın..ırkın ne olursa olsun bunun yapmazsan zaten barınamazsın.
bu yönde milliyetçiliğin asilime edici yönü yine ön plana çıkıyor..onlar gibi olmak için geldiğin kültürü unutacaksın..yoksa zaten dışlanacaksın yada asimile olacaksın...

Nesimi
09.07.2006, 12:00
Kürt partisi, Alevi partisi ya da Türk partisi etnikliğe dayanan siyasetle yol katedilmiyor aksine insanlar birbirine daha da uzaklaşıyor.

Etnik gruplar siyasetin içinde olsunlar saygımız var ancak etnik temelde siyaset insanları ayırmanın en güzel yolu. İnsanlar bir arada yaşayıp birlikte birşeyler yapmalılar.

Haklar ve Özgürlükler için insanlar bir araya gelmeli siyaset izlenecekse bu yolda izlenmeli.

amerikalı
09.07.2006, 13:05
Şimdiden 3 kürt partisi var: DTP, Hak-Par ve Hür Parti. Solculuk adı altında azınlık milliyetçiliği yapanları ise hiç saymıyorum. Bakalım bu işin sonu nereye varacak. İzmir'de yaşanan olayların tüm Türkiye'ye yayılması bunun devam olacaktır.

canazerbaycan
09.07.2006, 13:38
Hür Partiyi kuranlar Hak-Parlılar. Başlarında da eski Adalet Partili bakan Şerafettin Elçi ile eski DYP'li Melik Fırat var. Bunlar sağcı Kürt miliyetçileri. Barzani ile çok sıkı ilişki içindeler. Yani yeni kurulucak parti bir anlamda Türkiye KDP olacak.

ONU®
09.07.2006, 15:26
Kürt partisi, Alevi partisi ya da Türk partisi etnikliğe dayanan siyasetle yol katedilmiyor aksine insanlar birbirine daha da uzaklaşıyor.

Etnik gruplar siyasetin içinde olsunlar saygımız var ancak etnik temelde siyaset insanları ayırmanın en güzel yolu. İnsanlar bir arada yaşayıp birlikte birşeyler yapmalılar.

Haklar ve Özgürlükler için insanlar bir araya gelmeli siyaset izlenecekse bu yolda izlenmeli.

Ben de katılıyorum.Bu tip parti kurulmaları kutuplaşmalara ve ileride etnik çatışmala sahne olacaktır.

Hüseyin69
09.07.2006, 17:09
pesine üc bes kisi alan parti kuruyor
neden aleviforumun genel baskani ben yönetimi diger mod kardeslerim
olmak üzere bir parti kurmuyoruz
partinin adini ve ambleminide üyelerimiz tayin etsinler:) :) :)

CeZaM
09.07.2006, 17:48
farkındamısınız türkiyede özellikle son yıllarda etnik temele ve dini temeller çerçevesinde dönüp dolaşıyor birileri bizleri birbirimize düşürme çabasındalar bunlarda bunun sonuçları bana göre. ırk ve din temeline dayalı siyasetler olmamalı çünkü ortak değerler bütününden uzaklaşıp çıkarlar parçalarından birleşiliyor daha çok ortak noktalarımızı bulmak gerekirken neden birbirimizi dışlayıpta küçük kazanımlar elde etmeye çalışır insanlar bilemiyorum. zaten abdulmelik fırat denen şahıs kürtlerin sözcüsü gibi konuşuyor ama geçmişini sanki kimse bilmiyormuş gibi davranıyor pkk sayesinde siyaset yapıyor siyaset yapabiliyorsada yatsın kalksın pkk ye dua etsin

duygugemisi
14.07.2006, 11:21
Irk temelli oluşumların karşısındayım..Böyle etnisite partilerinin ülke için birkayıp olduğunu düşünüyorum.Çünkü özgürlükler ve demokrasi eksenli bir oluşum sağlanmalıdır.Saygılarımla

Siya Saperen
27.07.2006, 16:48
Haber ve yapılan yorumları okuduğumda arada bir çelişki olduğunu farkettim. Haberin başlığını okuduğumuzda asıl ayrılık tohumlarının saçılmaya başlandığını açıkça görebiliriz. ''Yeni bir Kürt partisi daha''. Bu ayrımcılık değil de nedir?

Haberin devamında ise kuruculardan Şerafettin Elçi'nin konuşmasına yer verilmiş. Söylediklerine katılırız veya katılmayız. Bu ayrı bir konudur. Fakat henüz kurulmamış bir parti ve bütün Kürt ulusu için işte bir Kürt partisi demek ne derece doğrudur merak ediyorum. Herhangi bir oy almamış, kurulmamış bir partiden söz ediyoruz. O halde yeni bir Türk milliyetçisi parti kurulsun ve adı da ''işte bir Türk partisi daha'' olsun. Buda bütün Türk'lere hitab ediyormuş gibi gösterilsin. Zan altında bırakılsın!..

Arkadaşlar asıl bu tip haberler ve değerlendirmeler bölücü zihniyetin bir yansımasıdır. Daha ortada olmayan bir oluşumu zanlı ilan etmek dahası bütün bir ulusu da zan altında bırakmak ülkenin bütünlüğüne ve demokratik yapıya zarar vermektedir. Ve bana kalırsa asıl dikkat etmemiz gereken nokta, verilen haberlerin, kışkırtma ve tahrik politikalarının üzerine gitmemizdir. Bu durumda kimi haberlerin kışkırtma amaçlı olduğunu söylemek haksız bir itam olmasa gerek...

emreank
27.07.2006, 16:58
Misaki milli sınırları bir bütündür bölünemez. Kimse heveslenmesin. etnik kökenmiş şuymuş buymuş demesin. Madem diyecektinde 600 yıl neden boyun eğdin. Bırak 600 yılı tarihte hiç sınırları olan bir toprağın oldumu. Diğeri stalinist sen neysin. Bir başka oyunun bir başka parçası. Sonuç ise bu topraklar üzerinde gözü olanların oyuncağı olmaktan başka bir arpaboyu yol almamaktır. Ağzı olan konuşuyoooooooooooooooooooor

Siya Saperen
27.07.2006, 17:04
Misaki milli sınırları bir bütündür bölünemez. Kimse heveslenmesin. etnik kökenmiş şuymuş buymuş demesin. Madem diyecektinde 600 yıl neden boyun eğdin. Bırak 600 yılı tarihte hiç sınırları olan bir toprağın oldumu. Diğeri stalinist sen neysin. Bir başka oyunun bir başka parçası. Sonuç ise bu topraklar üzerinde gözü olanların oyuncağı olmaktan başka bir arpaboyu yol almamaktır. Ağzı olan konuşuyor

Arkadaşım bu yazınız neye hitaben? Kim ülkeyi bölmeye çalışıyor? Ve acaba bu yazdıklarınıza bakarak konuyu ne kadar anladınız?

Ülkeyi kimse bölemez. Ya Allah B... Allahu Ekber nidaları tekrar aynı baskının bozuk plak versiyonuna benzedi. Bu söylemlerden çok bölünmenin nerede başladığına ışık tutmaya ne dersiniz. Hoş bana kalırsa bölücü diye tabir edilenler kadar bu söylemlerde bulunanlarda o derece aynı zihniyetin kuklasıdır.

FaLLeN
27.07.2006, 17:44
Bir kürt partisi kurulabilir,her gün bir parti kuruluyor haberimiz olmuyor..kürt partisi kurulunca neden bu kadar eleştiriyoruz yada yorumluyoruz demekki bir ön yargı ile bakıyoruz ilk önce bunu yıkmalıyız..

huseyn
28.07.2006, 18:31
ne demek yeni bir kürt partisi daha??
arkadaşım türkler parti kurduğu zaman demokratikleşme oluyo da bu hak neden kürtlere verilmiyo?? hani kardeştiniz kütrlerle hani ayrımcılık yok tu??
bu tür söylemleri söylemeye devam edreseniz değil misak-ı milli hiç bişey kurtaramayacak sizi. bi de bölücü kavramı var.
mustafa kemal osmanlıyı yıkıpda tc yi kurduğu için bölücü mü oldu??
neden devlet kurma hakkı türklere verilir ken kürtlere verilmiyo???
"yaşasın dünya halklarının kardeşliği"

gencsosyalist
29.07.2006, 12:25
merhaba arkadaşlar Şovenizm'in hertürlüsü kötüdür...Hepimizin bildiği gibi bizim sorunumuz ulus sorunu değil sınıf sorunu...bu düzlemde olaya bakarsak bazı sorunlar daha çabuk çözülebilir...Kürt milliyetçiliği de inalılmaz derecede yükseliyor.Yıllardır türk milliyetçileriyle uğraşıyorduk şimdi de kürt milliyetçilerine mi geldi sıra.........

ersin33
30.07.2006, 13:59
ne demek yeni bir kürt partisi daha??
arkadaşım türkler parti kurduğu zaman demokratikleşme oluyo da bu hak neden kürtlere verilmiyo?? hani kardeştiniz kütrlerle hani ayrımcılık yok tu??
bu tür söylemleri söylemeye devam edreseniz değil misak-ı milli hiç bişey kurtaramayacak sizi. bi de bölücü kavramı var.
mustafa kemal osmanlıyı yıkıpda tc yi kurduğu için bölücü mü oldu??
neden devlet kurma hakkı türklere verilir ken kürtlere verilmiyo???
"yaşasın dünya halklarının kardeşliği"
kardeşim bende kürdüm ama hadi diyelim kürt devleti kuruldu bu devlet ne kadar yaşar onu düşündünmü para yok zaten halk fakir bu devlet neyle ayakta kalacak sözlerini tartarak yaz bütün kürt halkı devlet kurmak istemiyor

saygılar...

Serkan_Devrim
30.07.2006, 16:14
kardeşim bende kürdüm ama hadi diyelim kürt devleti kuruldu bu devlet ne kadar yaşar onu düşündünmü para yok zaten halk fakir bu devlet neyle ayakta kalacak sözlerini tartarak yaz bütün kürt halkı devlet kurmak istemiyor

saygılar...konu kürt devleti değil kürt partisidir. ben şahsen etnik dini inançsal partilere karşıyım. ama bu haklarıda var. tabi ki amaç bu ülkeye hizmet olmaklı. bu halka.

huseyn
31.07.2006, 14:27

saygılar...

arkadaşım konu devlet kurmak mı?? leninin de dediği gibi kavimlerin kendi tayinlerini kendilerinin belirlemeleri hakkı vardır. tamam halk fakir diyosun ama sen bu fakirliği çözmezsen de bir şekilde çözümü bulunur... saygılar

nusayri01
31.07.2006, 16:55
Ben artik alevi olmadan önce türk olunmasindan yanayim önce türklügü kabul etmeliyiz cünkü biz türkiyede yasiyoruz türk kimligine sahibiz . Ben arabim, ben kürdüm, dedikce kendinizi ayiriyorsunuz oysa türk ismi hepmimizin ortak adi ama bunu cogu kafalar almiyor...ama kürt gelenek ve göreneklerine sahipsin veya arap istedigin gibi yasa ama bu ülkeye karsi milliyetci olacaksan aleviyim deme saten olamassin !!!

Şoreş
31.07.2006, 17:16
Bu başlık hiç yakışık almamış..Bende Kürt Alevisiyim ve bu başlıktan rahasızlık duyuyorum.Bölücü parti daha uygun olurdu...

amerikalı
01.08.2006, 14:00
selamlar-

başlığı ben açtım ve şunu söyliyeyim ki başlıkta herhangi bir yanlış görmüyorum. nasıl ki, AKP veya benzeri partiler için İslamcı partiler denebiliyorsa, HADEP, DEHAP ve benzeri partiler için kürtçü, kürt partisi, azınlık milliyetçisi gibi tabirler kullanılabilir. zira, söz konusu Partide politika yapanlar, Türk vatandaşlarının haklarını korumaktan çok, Türkiye'de yaşayan kürt azınlığın üzerinden politika yapıyorlar. Bu tür partilere kürt partisi demiyeceksin de, hangi partiye kürt diyecesin!!!

Bence tanımlamam doğrudur.

Siya Saperen
01.08.2006, 15:00
Sn. amerikalı;

Konuyu Kürtçülük, ırkçılık veya seviyesiz tartışma ortamına çekmek gibi bir niyetimiz yok. Sizinde yok onun da farkındayım. Fakat kimi tanımlar direkt zan altında bırakabilir. Mesela bir oluşuma Kürt milliyetçisi demek o oluşumun zihniyetini yansıtır. Fakat doğrudan Kürt partisi demek ise oluşumdan çok ulusu hedef göstermek amacınadadır. Ve bir ulusu direkt hedef göstermek (özellikle böyle ortamlarda) provokatif bir amaç taşıyabilir. Benim dile getirmek istediğim asıl nokta bu. Yoksa başlık haricinde haberin iyi veya kötü bir değer taşıdığı şüpesizdir!

amerikalı
01.08.2006, 16:28
sayın siyah martı-

peki o zaman partileri veya oluşumları nasıl tanımlayacağız. Eğer bir parti bir ulusun üzerinden siyaset yapıyorsa o ulus ile sözkonusu oluşum bence alakalıdır. CHP, MHP, DYP ne kadar birer Türk partisi ise Hadep, Dehap, Dtp gibi partiler da o kadar kürt partisidir. Aksi halde bu partileri nasıl tanımlayacağız? Türk partileri demiyeceğiz herhalde. Kaldı ki, partinin kurucuları birer kürt partisi olduklarını ifade ediyorlar.

FaLLeN
01.08.2006, 19:57
sayın siyah martı-

peki o zaman partileri veya oluşumları nasıl tanımlayacağız. Eğer bir parti bir ulusun üzerinden siyaset yapıyorsa o ulus ile sözkonusu oluşum bence alakalıdır. CHP, MHP, DYP ne kadar birer Türk partisi ise Hadep, Dehap, Dtp gibi partiler da o kadar kürt partisidir. Aksi halde bu partileri nasıl tanımlayacağız? Türk partileri demiyeceğiz herhalde. Kaldı ki, partinin kurucuları birer kürt partisi olduklarını ifade ediyorlar.

Amerikalı arkdaşım Ben saydığın partileri türk partisi olarak görmüyorum zati öyle görürsem bir ırkçılık zihniyeti güdmüş olurum...ama saydığın partıları sağ,saol,liberal, gibi görüyorum ,türk diye ayırırsak kürtlük gelir.kürt diye ayırırsak,lazı gelir,çerkezi gelir....ırk olarak bir başlık yerinde Sol deseydin mesela Bu kadar tepki almazdın... çünkü insanlar ne görürlerse onu düşünürler...

Siya Saperen
01.08.2006, 19:59
Sn. Amerikalı;

Sözüne ettiğiniz partiler her ne kadar etnik milliyetçilik anlayışında olsalar da Türk Kürt şeklinde ayırmak pekde doğru değildir. Eğer burası Türkiye Cumhuriyeti ise buna bağlı olarak hepsi bu ülkenin partileridir. Belirli bir ulusu veya topluluğu temsil etmeleri anayasal bir haktır.

Buraya kadar herşey normal. Benim değindiğim konu ise parti yöneticilerinin bir ulusu temsil ettiklerini söylemeleri o ulusu bağlamaması. Nasıl ki Türk ulusunu (daha çok ırkını) temsil ettiğini idda eden partiler Türk ulusunun tamamını bağlamıyor ise bu konuda bütün olarak Kürt ırkını bağlamaz. Bütün Kürt ulusu zan altında bırakılamaz. Bu yüzden başlığın yanlış seçildiğini ve daha çok kışkırtma amaçlı kullanılabileceğini söylüyorum.

Aksi halde bu partileri nasıl tanımlayacağız?

O tip partileri de Kürt partisi şeklinde değil Kürt milliyetçisi bir parti şeklinde tanımlanır ise zaten ortada bir sorun kalmıyor. Umarım ne dediğimi anlamışsınızdır. Bu konuyu daha fazla uzatmaya gerek yok.

Saygılar...

amerikalı
01.08.2006, 20:12
Amerikalı arkdaşım Ben saydığın partileri türk partisi olarak görmüyorum zati öyle görürsem bir ırkçılık zihniyeti güdmüş olurum...ama saydığın partıları sağ,saol,liberal, gibi görüyorum ,türk diye ayırırsak kürtlük gelir.kürt diye ayırırsak,lazı gelir,çerkezi gelir....ırk olarak bir başlık yerinde Sol deseydin mesela Bu kadar tepki almazdın... çünkü insanlar ne görürlerse onu düşünürler...

Bunun ırkçılık ile ne alakası var. Irkçılık bir ırkın diğer ırktan aşağı olduğunu ifade etmektir. Bunun konuyla ne alakası var. O zaman herhangi bir ulusun ismini hiç anmayalım.

Türkiye sonuçta Türk ulusu üzerine kurulu bir ulus devletse, saydığımız mainstream partiler de birer Türk partisidir. Ne yani, Almanya'da partiler Alman partileri değil mi ya da Amerika'da Cumuhuriyetçiler bir Amerikan partisi değil mi? Ama, tabi sadece Türk partisi olmaları söz konusu değil. Kendilerine göre temsil ettiği tabanları ve sosya-ekonomik çıkarlar var. Bu bakımdan sınıflandırmalarına bir şey diyemem.

amerikalı
01.08.2006, 20:15
sayın siyah martı-

o zaman bu tür partilere kürtçü parti dememizde bir yanlışlık yok. sizi doğru anlamış mıyım?

ayrıca, işin özünü tartışmak yerine neden başlığa takıldınız anlamış değilim doğrusu!

tunags
19.08.2006, 13:27
kesınlıe karsıyız bole partıler boluculuge yol acıyolar sunuda solemeden gecemeyecem bazı sehıtlerımıze kıyan onların ele bası olan adamı koruyan partılere bızden oy cıkmaz onlar kendılerını avutsunlar hangı partı barja gectıkı tabı bu kurulmak ıstenen partıler arsında

bozdag
20.08.2006, 07:54
Bu parti Barzaninin KDP'sinin Türkiye seksiyonudur. Sınıfsal tabanı toprak ağaları, kentlerde yaşayan orta ve küçük burjuvazidir. Amerikanın uzun vadeli hedefleri içinde yer alan; bölgede yaşayan kürtlerin Barzani'nin kontrolüne girmesi amacıyla kurulan bir yapı. ABD Kitle desteğinin hala çok güçlü olduğunu düşündüğü PKK ile şu an çatışmaya girmiyor. Nedeni ise bu tabanı Barzani kontrolüne vermek. PKK ile açık çatışmaya girmeyen ABD kürtler içinde sempati toplamaya çalışıyor. Bu proje Ortadoğuda ABD kontrolünde Arap ve fars yapı dışında ABD için bir üs yaratma çabası. Kısaca ABD kendi güdümünde bir kürt devleti kuruyor ve bu devletin sınırları bugün haburda olsa bile yarın karadenizde olsun istiyor.İşin ilginç yanı, Türk medyası ve büyük sermayesinin bu projenin en büyük destekçisi olması