Orijinalini görmek için tıklayınız : Anket Anadolu Alevisi/Nusayri/Şii-Caferi

canazerbaycan
09.07.2006, 13:58
Forumdaki Ehlibeyt dostları hangi inanca mensup. Bu anketle belki Türkiye'deki ehlibeyt dostlarının kendi aralarındaki sayısal dağılımını ortaya çıkarabiliriz. Sünni ve diğer inançlara mensup arkadaşlar lütfen cevap vermesinler.

Gannush
09.07.2006, 14:00
Anadolu Alevisi

canazerbaycan
09.07.2006, 14:02
Şii Caferi Azerbaycan Türkü

pirrsultann
09.07.2006, 14:11
arap alevisi

hilbirt
09.07.2006, 14:49
Anadolu Alevisi / Bektaşi

AleviGenç
09.07.2006, 15:46
Selamunaleyküm

Anadolu Alevisi/Bektaşi
TÜRK'üm

canazerbaycan kardeş

Beni büyük hayal kırıklıklara uğrattığını söylemek isterim.
Şu neden ledir ki.Profilinde Alevi değil yazıyor.Alevinin
anlamı Hz.Ali Takipcisi/Taraftarı demektir.
Ben Azerbaycanlı Alevileri-Şii'leri hiç ayırmazdım.
Oradaki (Azerbaycandaki)Kızılbaş-Türkleri Aleviyim der Şii'ler demiyormu?
Belkide benim bu güne kadar karşılaştığım Azeriler(Kızılbaş-Alevileriydiler)
Aleviyiz derlerdi.
Senin o profilindeki Alevi değil yazısı beni çok etkiledi.
Ve bundan sonra bir Azeri görürsem inan ki esgisi gibi ister istemez iyi niyetli davranamayacağım.(YALNIŞ ANLAMA KÖTÜ DAVRANAÇAĞIM DEMİYORUM.)
Ama Eskiden bizden derdim şimdi diyemiçem.Tabi Azerbaycandaki Türk-Alevileri kastedmiyorum.Oradaki (Fars etkisiyle Alevi yerine Şii kullananları)
Ben Şia'larıda Alevi Olarak kabul ediyorum farklılıklarımız var ama aynı ağaçın dallarıyız.
Saygılarımla

Lütfen sitemi ziyaret ediniz:

Kaldırdım/

canazerbaycan
09.07.2006, 16:57
Profile Aleviyiz yazsak bazı arkadaşlar "sen şiisin? neden alevi yazıyorsun diyecek?" yazmıyoruz o zamanda neden yazmadın diye güceniyorlar? Bir de "Canazerbaycan profiline ne yazsın" diye mi bir anket açalım?:D

Mirioglu
09.07.2006, 17:00
Ne Farkder!
Hepimiz aynı kandan aynı candanız!
hepimiz yüce şahımız Hz Ali (a.s) ın yolunda seve seve can verecek a l e v i l e r i z !
sonsuza kadar da bu şekilde yaşamaya devam edecez!

AleviGenç
09.07.2006, 18:05
Ne Farkder!
Hepimiz aynı kandan aynı candanız!
hepimiz yüce şahımız Hz Ali (a.s) ın yolunda seve seve can verecek a l e v i l e r i z !
sonsuza kadar da bu şekilde yaşamaya devam edecez!

Helal sana

Sitemi ziyaret ediniz:

http://******************************

Serkan_Devrim
09.07.2006, 19:05
hepsini genel başlık altınd toplayack olsak alevi deriz. Şii alevisi, Anadolu alevisi ve Arap alevisi. :) bu sebeple profiline alevi yazabilirsin canazerbaycan

bende arap alevisiyim.

kerten
09.07.2006, 19:43
arap alevisiyim.

seyder
09.07.2006, 21:22
Hepimiz biriz.Arada bir fark olunca, onun aslı bizimki gibi olmalı demedikleri müddetçe başımın üzerinde yeri var Canlarımızın.Azeriydi, Türktü, Kürttü, Araptı, Lazdı, Abhazyalıydı v.s. yok.Hepimiz Ehlibeyt yolu yolcusuyuz.Elin parmakları bile aynı boyda değil, Allah bizi değişik değişik yerlerde ve şartlarda yaratmış, elbet aramızda farklar olacak.Ne kadar büyük görünse de o farklar, aslında bir çimdik bile değil Ehlibeyt Yolu ululuğu karşısında.

Gannush
09.07.2006, 21:27
Balkan Alevisi de var az da olsa.Arnavutluk'ta, Yugoslavya'da, Macaristan'da..

canazerbaycan
09.07.2006, 21:32
Forumda o arkadaşlar varsa Anadolu Aleviliğine oylasınlar. Çünkü onlar da Anadolu Aleviliği inanç sistemi kapsamında.

AleviGenç
09.07.2006, 23:19

Onlar Alevi-Bektaşi inanç sistemiyle aynıdır.

alevi_caferi
09.07.2006, 23:24
arap alevisiyim caferiyim şiiyim şiayım.ali sevgisinin oldugu her yoldayım.

AleviGenç
09.07.2006, 23:29
Profile Aleviyiz yazsak bazı arkadaşlar "sen şiisin? neden alevi yazıyorsun diyecek?" yazmıyoruz o zamanda neden yazmadın diye güceniyorlar? Bir de "Canazerbaycan profiline ne yazsın" diye mi bir anket açalım?:D

Aç dostum çidden iyi fikir.:D
Şöyle olsun Başlığı Şia'lar - Şii'ler Profiline Aleviyim diyemi yazsın yoksa değil mi diye yazsın . Aç işte bir anket :yamukgul:

Kaldırıyorum.Sitemi buradan

gülten_
10.07.2006, 11:28
şii'm caferiyim. Yalnız alevilikte kanımda var.

hatayli85
10.07.2006, 12:41
[arap alevisi hakkın olduğu her yerdeyim

AleviGenç
13.07.2006, 00:51
şii'm caferiyim. Yalnız alevilikte kanımda var.
İyide ben Şii'lik Caferili Alevilik bir sanıyordum?
Değilmiş demek siz öğle görüyorsanız bundan sonra öledir.

selin
13.07.2006, 11:30
Asimile edilmenin Alevilikte yaptığı tahribatı maalesef burada görüyorum. Ne demek şu Alevisi bu Alevisi, Allah Muhammed Ali söylevini yapan ve onların getirdiği yola inan ve o yolu güdenlerin hepsi alevidir. Aleviliğin Milliyetçiliği olmaz, Alevilik inancında kişi millet ayrımı yoktur.

Serkan_Devrim
13.07.2006, 15:54
Asimile edilmenin Alevilikte yaptığı tahribatı maalesef burada görüyorum. Ne demek şu Alevisi bu Alevisi, Allah Muhammed Ali söylevini yapan ve onların getirdiği yola inan ve o yolu güdenlerin hepsi alevidir. Aleviliğin Milliyetçiliği olmaz, Alevilik inancında kişi millet ayrımı yoktur.böyle bir durum yoktur. milliyetçilik yapılmıyor. sadece alevi çeşitliliği araştırılıyor. bunda da bir sakınca görmüyorum.

Ali_Yolcusu
17.07.2006, 19:42
Nusayrii

eyhayat
09.08.2006, 23:51
Anadolu Alevi/Bektaşi , İlla ki milliyet belirtilecekse "Türkmen" derler

AleviGenç
10.08.2006, 00:23
Anadolu Alevi/Bektaşi , İlla ki milliyet belirtilecekse "Türkmen" derler
Evet can doğru.
Anadolu Alévisi : Türkmén

Şoreş
10.08.2006, 00:31
Türkiyedeki Ehli Beyt Aşıklar; Aleviler/ Bektaşiler, Nusayriler ve Şialardır..

tanocan_
07.09.2006, 13:44
anadolu alevisi

selva
07.09.2006, 13:49
Kardeşim ben anadolu alevisiyim ama caferiyim bektaşi değil şimdi ben hangi şıkkı işaretliycem bilgilendirirsen sevinirim.çünkü anadoludaki her alevi bektaşi değildir ve hepimiz caferi mezhebine bağlıyızdır.

Serkan_Devrim
07.09.2006, 14:02
Kardeşim ben anadolu alevisiyim ama caferiyim bektaşi değil şimdi ben hangi şıkkı işaretliycem bilgilendirirsen sevinirim.çünkü anadoludaki her alevi bektaşi değildir ve hepimiz caferi mezhebine bağlıyızdır.abla bektaşi olman gerekmez.:) arp alevisi yada şii değilsen Anadolu alevisisindir.:)

selva
07.09.2006, 14:12
bende biliyorum anadolu alevisi olduğumu aliekber kardeş hataylı hemşerim .Benim dile getirmek istediğim sadece her anadolu alevisinin bektaşi olmadığıdır.

hatice81666
07.09.2006, 14:43
arap alevisiyim.

rockçı turna
07.09.2006, 17:57
anadolu alevisiyim;yani kızılbaşım

isditanlebulda
20.09.2006, 01:36
ben bulgaristan rusçuk göçmeni bir aileye mensubum ama türkiye de doğdum sanırım balkan alevisiyim :)

AleviGenç
20.09.2006, 01:41
ben bulgaristan rusçuk göçmeni bir aileye mensubum ama türkiye de doğdum sanırım balkan alevisiyim :)

Selam Can

Sen Bektaşi Alevi'si olduğun için Anadolu Aleviliği şıkkını işaretleyebilirsin...

Kızılbaş,Bektaşi,Tahtacı : Bunların hepsi Anadolu Aleviliği balkanlardaki ALevilerde Bektaşi olduğu için onlarda Anadolu/Alevisi...

isditanlebulda
20.09.2006, 01:47
çok teşekkür ederim cevap yazıp bilgilendirme nezaketinde bulunduğun için.sağol.

AleviGenç
20.09.2006, 01:51
çok teşekkür ederim cevap yazıp bilgilendirme nezaketinde bulunduğun için.sağol.

İyi geceler...
Rica ederim efendim yardımcı olabildiysem ne mutlu bana...
Soraçağın bişey varsa sor.Ben dahil forumdaki tüm arkadaşlar her konuda yardımcı olur...

Allah rahatlık versin...:001_rolle

isditanlebulda
20.09.2006, 01:55
teşekkürler. bol bol sorup başınızı ağrıtıcam zaten inine dinine öğrenen kadar yakanızdayım:) iyi geceler sana da Allah rahatlık versin can.

HoZaTLi_62
23.09.2006, 19:37
anadolu alevisiyim

astare
23.09.2006, 19:40
anketin sınıflandırması yanlış...

arap aleviside anadoluda yaşıyor.
anadolu alevisi diye bir tabir zaten yanlış.
bence doğrusu arap alevisi (nusayri), türkmen alevisi, dersim alevisi (kırmanç).
azerbaycanı karıştırma onlar alevi değil şii.

ThassosIsland
23.09.2006, 20:09
ben ne yapacam sımdı..

biz amuca (Balkan Alevileriyiz)
Bektası koylerıde cok var..
Aslında balkanlarda bir suru Alevi var.
Balkanlara Islamı Aleviler getirdi.. Bkz=Sarı Saltuk, Alperenler...

Yanı cokuz cokuz ekleyın bızı teste..

Biz az degılız kapsamlı bir arastıma yapılsa.
Arnavutluk koylerının (Tabı musluman olan) yarısı Alevidir.. tabı zamanla degısım yasayanlar vardır ama yasamayanlarımız daha çoktur..
Turkıyeyle kopuk yasıyoruz sayımız pek bılınmıyor ama kesınlıkle az degılız.. Macarıstanda Alevi yoktur.. Onun yerıne Makedonyayı ekleyebılırsınız..

Ek= Bu arada Anadoluda yasayan Arap Alevilerının Anadolu Alevilerınden ayrı gosterılıp. Balkanlarda yasayan ve adı ustunde olan Balkan Alevilerının Anadolu Alevılerının ıcıne alınması yanlıs.. bence..

Şoreş
23.09.2006, 20:15
Balkanlarda çok fazla Alevi Bektaşi var.... Bulgaristan ve Arnavutlukta % 30larda...

AleviGenç
23.09.2006, 21:15
Bence Aleviliği yer isimleriyle adlandırmak çok yalnıştır Alevilik evrenseldir.
Arap Alevileride Anadoluda yaşarlar.

Sadece Aleviyiz...

Nesimi
05.10.2006, 02:35
Kırmanc Alevi.

aslında sırf Alevi ismini kullansan daha doğru. Arap alevi veya bektaşinin ufak farklar dışından farkı yok. Özümüz bir

Özgür-Taylan
05.10.2006, 05:08
ya canlar benim bir sorum olacakti..

biz anadolu alevileri, oylarimizi genelde CHP, DSP yani laik, ilerici, çagdas ataturkcu felan partilere veririz (ben bugune AKP veya MHP'ye oyunu veren alevi gormedim de neyse lol).. yani GENEL olarak konusuyorum, tabii ki her alevi oyunu illa sol partiye verecek diye bisey yok, kimse yanlis anlamasin..

arap alevileri kime oylarini verirler genelde?.. yani bizim savundugumuz ilkeleri onlar da savunur mu?..

ya caferiler (siiler yani).. onlar kime genelde oylarini verirler.. baya bi "dindarlar" ve "milliyetçiler" bence.. yani ayni kolyede zulfikar ile 3 hilali gordum bi caferi arkadasin sayesinde de o açidan "milliyetçi" diyorum..

cevaplar için tsk ederim
saygilar

LaDY
05.10.2006, 06:20
arap alevileri kime oylarini verirler genelde?.. yani bizim savundugumuz ilkeleri onlar da savunur mu?..

saygilar

saygılar bizden efendim :) ya ben cevap verecem de sana şimdi ortaya yeni polemik çıkar mı bilmem. yani ben kendi ailem ve çevrem adına konuşarak bir genelleme yapayım. aksini iddia edecek olanlara direk cevap olmuş olur.
arap alevilerinin taşımış olduğu kimlik kemalist kimliktir. yani sizinkiyle pek farklı değil öle deil mi? sola verirler ve soldan kasıt büyük çoğunlukla CHP'dir.

Özgür-Taylan
05.10.2006, 06:43
cvp için tsk ettim Lady..

demek öyle... ne diyeyim çevren ve ailendeki bulunan büyüklerimin ellerinden, kucuklerimin de gozlerinden operim!! :p

AleviGenç
05.10.2006, 08:47
ya caferiler (siiler yani).. onlar kime genelde oylarini verirler.. baya bi "dindarlar" ve "milliyetçiler" bence.. yani ayni kolyede zulfikar ile 3 hilali gordum bi caferi arkadasin sayesinde de o açidan "milliyetçi" diyorum..

cevaplar için tsk ederim
saygilar

Selam Alevilerde caferi İrandakiler Şii

Serkan_Devrim
05.10.2006, 11:27

saygilarArap alevileri yüzde 85-90 oranında sola oy verirler. eskiler genel olarak Atatürk'ün partisi olmasından dolayı CHP ye bazı kesimler DSP ve SHP ye yeni nesil ise sosyalist partilere daha çok rağbet etmektedir. yeni nesil ise genel olarak ya oy kullanmamakta yada ÖDP TKP vb sosyalist partilere oy vermektedir.

Şoreş
05.10.2006, 13:55

cevaplar için tsk ederim
saygilar

Caferiler/Şiiler genellikle MHP gibi sağ partileri desteklerler. Benim gördüklerimde genelde milliyetçiydiler genellemeye karşıyım ama gözlemlerim böyle.

canazerbaycan
05.10.2006, 18:53

Iğdır 2002 Genel Seçim Sonuçları

1 DEHAP %32,68 20.199
2 CHP %14,84 9.175
3 MHP %13,27 8.204
4 DYP %9,91 6.123
5 BAĞ. %9,81 6.062
6 ANAP %8,23 5.085
7 AKP %6,50 4.015 (listesi Kürt)

Iğdırda tabloda yer alan DEHAP ve AKP dışındaki bütün listeler ve oylar Şii oylarıdır. Şii Azerbaycan Türklerinde Anadolu Alevilerinde ve Nusayrilerde olduğu gibi homojen bir oy verme(sol) söz konusu değildir. Merkez sağ partiler de , CHP ve DSP'de, MHP'de Şii Azerbaycan Türklerinden oy alır(80 öncesi ve 90 lara kadar ise Kars Şiileri hep merkez sola oy verirdi.) Şiilerden oy alamayan iki çizgi vardır. Bunlardan biri Kürt DEHAP diğeri de RP-FP-AKP çizgisidir.

Nesimi
05.10.2006, 20:43
Iğdır 2002 Genel Seçim Sonuçları

1 DEHAP %32,68 20.199
2 CHP %14,84 9.175
3 MHP %13,27 8.204
4 DYP %9,91 6.123
5 BAĞ. %9,81 6.062
6 ANAP %8,23 5.085
7 AKP %6,50 4.015 (listesi Kürt)

Iğdırda tabloda yer alan DEHAP ve AKP dışındaki bütün listeler ve oylar Şii oylarıdır. Şii Azerbaycan Türklerinde Anadolu Alevilerinde ve Nusayrilerde olduğu gibi homojen bir oy verme(sol) söz konusu değildir. Merkez sağ partiler de , CHP ve DSP'de, MHP'de Şii Azerbaycan Türklerinden oy alır(80 öncesi ve 90 lara kadar ise Kars Şiileri hep merkez sola oy verirdi.) Şiilerden oy alamayan iki çizgi vardır. Bunlardan biri Kürt DEHAP diğeri de RP-FP-AKP çizgisidir.

PKK nin yükselişe geçtiği yıllardan sonra etnik temele dayalı oy kullanma özellikle doğuda gerçekleşti. Halkın tümünü etkilemese bile bu dediklerin bazı iller için doğru. Lisede sınıf arkadaşım Kars'lı Şii Azeriydi. Kürt düşmanlığı ve MHP sempatizanlığı vardı, o arkadaşın Kuzeniyse koyu sosyalistti. Yani seçim sonucuna göre etnik tasnif yapmayı doğru bulmuyorum.

Mersinde SHP-CHP arası rekabette Arap-Kürt çekişmesi olduğu söyleniyor. Oy veren kitleleri etkilesede seçim sonucuna göre etnik tasnif yapmayı yanlış buluyorum.

canazerbaycan
05.10.2006, 21:10
PKK nin yükselişe geçtiği yıllardan sonra etnik temele dayalı oy kullanma özellikle doğuda gerçekleşti. Halkın tümünü etkilemese bile bu dediklerin bazı iller için doğru. Lisede sınıf arkadaşım Kars'lı Şii Azeriydi. Kürt düşmanlığı ve MHP sempatizanlığı vardı, o arkadaşın Kuzeniyse koyu sosyalistti. Yani seçim sonucuna göre etnik tasnif yapmayı doğru bulmuyorum.

Mersinde SHP-CHP arası rekabette Arap-Kürt çekişmesi olduğu söyleniyor. Oy veren kitleleri etkilesede seçim sonucuna göre etnik tasnif yapmayı yanlış buluyorum.

Seçim sonucuna göre etnik tasnif çoğu yer için doğru olmasa da Iğdır için geçerlidir. Örneğin partiler adaylarını etnik kökene göre belirler ve oylar blok halinde etnik kökeni aynı olan adaya gider. Kürtler son seçimlerde oylarını kitle halinde DEHAP'a verdikleri için, AKP dışındaki partiler aday listelerini tamamen Azerbaycan Türklerinden seçmeye başladılar(AKP'yi hala destekleyen bir grup İslamcı Kürt nedeniyle AKP listesini Kürtlerden oluşturmaya devam etti)

Mersinde ise bildiğim kadarıyla Arap Aleviler blok halinde, Alevi Türkmenlerin çoğu ve Sünni Türklerinde az bir kısmı CHP'yi destekliyor. MHP'yi ise Sünni Türklerin çoğu ile az sayıda Alevi Türk destekliyor. DEHAP ise oylarını güneydoğudan göçen Sünni Kürtlerden alıyor(Mersine göç eden Kürtler Diyarbakır, Bitlis gibi yerlerden gelen Sünni Kürtler. Mersin Sivas, Erzincan gibi Alevi Kürtlerin olduğu yerlerden kayda değer bir göç almıyor. Az sayıda olan Alevi Kürtlerin de geleneksel CHP eğiliminin devam ettiği kanaatindeyim). Mersin bu karışık etnik ve mezhebi yapısı, dışarıdan aldığı göç ve bu etnik-mezhebi yapının siyasi tercihlere yansıması çok ilgi çekici.

Özgür-Taylan
05.10.2006, 21:39
cevaplar için tesekkür ederim..

ben bu sonuça ulasiyorum dediklerinizle, anadolu aleviler ile arap aleviler arasinda daha bi yakinlik var, sii caferiler bize daha bi uzak gibime geliyor, zaten bunu farketmistim ama politik açidan da oyle goruluyor demek..

sorular bitmez aslinda...lol
arap alevileri cem ederler mi? yani bizler gibi dede'leri var mi (seyhlerin var olduklarini duymustum).. semah ederler mi bizler gibi?
kadina tanidigimiz yeri onlar da tanirlar mi?
ramazan orucunu tutarlar mi genelde?, bi arkadas vardi adanali o tutuyordu..

cevaplar için simdiden tesekkur ettim
sagolun varolun

MeRaLiNa
24.10.2006, 13:32
karisık tursu Alevisiyim

baran62
24.10.2006, 15:59
arap alevisi şii azeri alevisi varda kürt alevis neden yok sonuç olarak ırksal temelde anket yapıyorsak kürtleri ayrı bir ırk olarak görmeli ve anadolu aleviliği dışında bir grup yapmamız gerekir diye düşünüyorum sonuçta bu forumda da pek çok kürt alevisi olduğunu düşünüyorum. anadolu aleviliği içinde olması doğru değildir kanaatimce ve bu yüzden oylamıyorum. düzeltme imkanı varsa düzeltilmesini bekliyorum. yoksa da neden anadolu aleviliği içinde yer alıyor etraflıca bir açıklamasını yaparsanız sevinirim.:confused1

Şoreş
24.10.2006, 16:08
arap alevisi şii azeri alevisi varda kürt alevis neden yok sonuç olarak ırksal temelde anket yapıyorsak kürtleri ayrı bir ırk olarak görmeli ve anadolu aleviliği dışında bir grup yapmamız gerekir diye düşünüyorum sonuçta bu forumda da pek çok kürt alevisi olduğunu düşünüyorum. anadolu aleviliği içinde olması doğru değildir kanaatimce ve bu yüzden oylamıyorum. düzeltme imkanı varsa düzeltilmesini bekliyorum. yoksa da neden anadolu aleviliği içinde yer alıyor etraflıca bir açıklamasını yaparsanız sevinirim.:confused1

Bence çok yanlışsın...

Nedir Anadolu Aleviliği ? Önce onu öğrenmek lazım..

Anadolu Aleviliği İslam ike eski kültür ve İnanışların harmanlanmasıdır..

Anadolu Alevileri;

Türkmen, Kürt/Zaza, Arnavut, Boşnak, Ermeni, Azeri olurlar.

Anadolu Aleviliği içinde ırksal ayrım yapamazsınız..

Kırkların yolundan giden, Hızırı yoldaş bilen, Dedesi, Erkanı olan, Semahı olan bizler Anadolu Alevisiyiz... Irk farketmez ki..

Balta
24.10.2006, 16:08

Burdaki ırksal değil yol olarak anket o edenle Arap Alevisi denmekteki kasıt Nüsayrilerdir. Şii Caferi yada Şii Azerilerde bu anlamda yol olarak farklılıkları vardır.

Geriye kalan Anadolu Alevisinin içinde Türk,Kürt,Zaza Sıraç,Arnavut, Trakyalılar vardır. Bu anlamda bunu milliyetsel olarak algılamayın.

Anket belki şu şekilde olabilirdi ve bakalım değiştirmeye çalışayım

Anadolu Alevisi/Bektaşi
Nüsayriler
Şii ve Caferi

Aslında bu anlamdadır ama sanırım siz başka gözle bakmak istiyorsunuz.

Serkan_Devrim
24.10.2006, 16:14
cevaplar için tesekkür ederim..

ben bu sonuça ulasiyorum dediklerinizle, anadolu aleviler ile arap aleviler arasinda daha bi yakinlik var, sii caferiler bize daha bi uzak gibime geliyor, zaten bunu farketmistim ama politik açidan da oyle goruluyor demek..

sorular bitmez aslinda...lol
arap alevileri cem ederler mi? yani bizler gibi dede'leri var mi (seyhlerin var olduklarini duymustum).. semah ederler mi bizler gibi?
kadina tanidigimiz yeri onlar da tanirlar mi?
ramazan orucunu tutarlar mi genelde?, bi arkadas vardi adanali o tutuyordu..

cevaplar için simdiden tesekkur ettim
sagolun varolunNusayrilik(Arap Aleviliği) (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=4550) işine yarayacaktır. :)

MeRaLiNa
24.10.2006, 16:15
karisık tursu Alevisiyim

yanlis algilama:001_rolle

Anadolu Alevisi yani.....

KomünistAlevi
24.10.2006, 16:35
yanlis algilama:001_rolle

Anadolu Alevisi yani.....

Buda yeni moda herhalde ya:yamukgul: :yamukgul: ..Kendi kendine cevap veriyosun vallahi:lol: :lol: :lol: ...Ben dikkat ediyorum öncedende rastladım böyle mesajına:)

Şoreş
24.10.2006, 16:44
Burdaki ırksal değil yol olarak anket o edenle Arap Alevisi denmekteki kasıt Nüsayrilerdir. Şii Caferi yada Şii Azerilerde bu anlamda yol olarak farklılıkları vardır.

Geriye kalan Anadolu Alevisinin içinde Türk,Kürt,Zaza Sıraç,Arnavut, Trakyalılar vardır. Bu anlamda bunu milliyetsel olarak algılamayın.

Anket belki şu şekilde olabilirdi ve bakalım değiştirmeye çalışayım

Anadolu Alevisi/Bektaşi
Nüsayriler
Şii ve Caferi

Aslında bu anlamdadır ama sanırım siz başka gözle bakmak istiyorsunuz.

Dediklerine katılıyorum abi.

İnsanlar '' Arap Alevisiyim '' diyenleri bazen çok yanlış bir şekilde, Irkçılık ile suçlayabiliyorlar...

Arap Aleviliği dediğin gibi Nusayriliğin diğer adıdır...

Anadolu Aleviliği ile öz kardeştir Nusayrilik..

Ritüel farklılıklarımız var sadece ama özümüz ve birçok geleneğimiz aynı..

Mesela;

Tavşan Yememek

Din adamlarının Soydan gelmesi

Özgürlükçü ve Barış dolu yaklaşım

Kadın Erkek eşitliği

Hızır İnancı gibi....

Özümüz Ehlibeyt.. Dediğin gibi Irksal ayrılıklar çok yanlış..

gercege_huu
24.10.2006, 16:44
ben aslen pir sultan addalın köyü banazdan göçme malatyaya oradan sivas_şarkışla_kavak köyüne yerleşen sarikaya sülalesinden geliyorum yani anadolu_bektaşilerindenim dedelerim alevi bektaşi dedelerindendir gülo dede derler soyumuz oradan gelmedir bizim...

AleviGenç
26.10.2006, 12:50
Hz.Alî yanlısı Ehl-i Beyt taraftarı 12 İmamcı'yım.
Ehl-î Beyt'in piri Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v)'dir...

Ehl-i Beyt neyse ben oyum...

AleviGenç
26.10.2006, 13:41

Şimdik bunun içinde fesatlık arayalımmı canazerbaycan?

Aleviler meshep olarak zaten caferi Bektaşilik bir Alevi tarikat sen Alevi-Bektaşi yazmışsın birde Alevilik tek bizim miş gibi önüne anadolu Alévisi katmışsın şii'likte yalnız iranlıların ya saçma sapan bir başlık yapmışsın çok çahilce sölim.

Caférîlik kimsenin tekelind değil babasının malıda değil onun için şii sizsiniz biz Alévî - Câférî'yiz.

Şoreş
26.10.2006, 13:54
Şimdik bunun içinde fesatlık arayalımmı canazerbaycan?

Aleviler meshep olarak zaten caferi Bektaşilik bir Alevi tarikat sen Alevi-Bektaşi yazmışsın birde Alevilik tek bizim miş gibi önüne anadolu Alévisi katmışsın şii'likte yalnız iranlıların ya saçma sapan bir başlık yapmışsın çok çahilce sölim.

Caférîlik kimsenin tekelind değil babasının malıda değil onun için şii sizsiniz biz Alévî - Câférî'yiz.

Selam can..

Afganistandaki Aleviler hakkında bilgin var mı acaba ?

Yoksa dedikleri gibi ordaki Şiilere '' Kızılbaş '' mı deniyor ?

heviznur
26.10.2006, 14:51
Anadolu Alevi'siyim...

egmor
29.10.2006, 12:12
İnsanlar '' Arap Alevisiyim '' diyenleri bazen çok yanlış bir şekilde, Irkçılık ile suçlayabiliyorlar...

Bende Arapa Alevisiyim. Evet "Arap Aleviyim" diyince bizleri ırkçılıkla ve bölücülükle suçluyorlar. Özellikle Sünni Türkler. Türkiyede doğdun, Türkiyede yaşıyorsun o halde Türksün diyorlar. Kesinlikle katılmıyorum. Sonuçta dedelerimiz zamanında Suriyeden buraya göçettiler. Ama örf ve adetlerimiz değişmemiştir. Halen kendi aramızda günlük konuşmalarda kullanılan dil arapçadır. Ben kendimi Türk hissetmiyorum. Arap olarak yaşıyorum. Bu ırkçılık veya bölücülük değildir.

Vatanın bölünmez bütünlüğü konusunda bütün Türkiyeliler gibi düşünüyorum. Bu konudan ödün vermem. Bir avuç toprağı için canımı seve seve veririm. Konu oraya giderse bütün Türklerden daha Türkiyeliyim.Ben ailemden böyle gördüm. Hepimiz bu vatanın evlatlarıyız. Cumhuriyetimizin sadık bekçileriyiz. Bilmiyorum Forumdaki diğer Arap Alevi arkadaşlar nasıl düşünüyorlar.

Sonuçta Türklerde yurt dışına göçediyor. Almayaya (misal) giden Türklerin orada doğan çocukları Alman vatandaşı oldukları için, Alman mı sayılıyorlar ? Tabiki hayır !!! Türk örf ve adetlerine göre yetişiyorlar.Herzaman her fırsatta Türk olduklarını vurguluyorlar. Kendilerini alman hissedenlerde vardır belki, bu onların tercihi tabi. Yetiştikleri çevreye de bağlı mutlaka. Türklüğü yaşıyamazsa Alman olur belki.

Çevrem konusunda şanslıyım. Araplığı büyük oranla yaşıyorum.

Ben kendimi "Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan bir Arap Alevi" olarak hissediyorum. Türkiye Cumhuriyetinin 83. Kuruluş Yıldönümünü Kutlarım SAYGILARIMLA...

Lütfen bırakın insanlar kendilerini ne olarak hissediyorlarsa öyle yaşasınlar !

KomünistAlevi
29.10.2006, 12:38
Anadolu Alevisiyim:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:

hatice81666
29.10.2006, 12:47
Bende Arapa Alevisiyim. Evet "Arap Aleviyim" diyince bizleri ırkçılıkla ve bölücülükle suçluyorlar. Özellikle Sünni Türkler. Türkiyede doğdun, Türkiyede yaşıyorsun o halde Türksün diyorlar. Kesinlikle katılmıyorum. Sonuçta dedelerimiz zamanında Suriyeden buraya göçettiler. Ama örf ve adetlerimiz değişmemiştir. Halen kendi aramızda günlük konuşmalarda kullanılan dil arapçadır. Ben kendimi Türk hissetmiyorum. Arap olarak yaşıyorum. Bu ırkçılık veya bölücülük değildir.

Vatanın bölünmez bütünlüğü konusunda bütün Türkiyeliler gibi düşünüyorum. Bu konudan ödün vermem. Bir avuç toprağı için canımı seve seve veririm. Konu oraya giderse bütün Türklerden daha Türkiyeliyim.Ben ailemden böyle gördüm. Hepimiz bu vatanın evlatlarıyız. Cumhuriyetimizin sadık bekçileriyiz. Bilmiyorum Forumdaki diğer Arap Alevi arkadaşlar nasıl düşünüyorlar.

Sonuçta Türklerde yurt dışına göçediyor. Almayaya (misal) giden Türklerin orada doğan çocukları Alman vatandaşı oldukları için, Alman mı sayılıyorlar ? Tabiki hayır !!! Türk örf ve adetlerine göre yetişiyorlar.Herzaman her fırsatta Türk olduklarını vurguluyorlar. Kendilerini alman hissedenlerde vardır belki, bu onların tercihi tabi. Yetiştikleri çevreye de bağlı mutlaka. Türklüğü yaşıyamazsa Alman olur belki.

Çevrem konusunda şanslıyım. Araplığı büyük oranla yaşıyorum.

Ben kendimi "Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan bir Arap Alevi" olarak hissediyorum. Türkiye Cumhuriyetinin 83. Kuruluş Yıldönümünü Kutlarım SAYGILARIMLA...

Lütfen bırakın insanlar kendilerini ne olarak hissediyorlarsa öyle yaşasınlar !

katılıyorum sana.bizler TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE yasayan arap alevileriyiz.bu topraga derin köklerle baglıyız.memleketin her kösesi bizim atalarımızında kanlarıyla sulandı.özgürlük mücadelesinin her anında bu toprak icin savastık.bizler ırk milliyetciligi yapmıyoruz.kültürümüzün yasamasını istememiz normal degil mi?sonucta kimligimiz araplıktır.bu birilerine kasıt olsun diye degil kimligimiz öyle oldugundan vurgu yapıyoruz.

egmor
29.10.2006, 15:03
katılıyorum sana.bizler TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE yasayan arap alevileriyiz.bu topraga derin köklerle baglıyız.memleketin her kösesi bizim atalarımızında kanlarıyla sulandı.özgürlük mücadelesinin her anında bu toprak icin savastık.bizler ırk milliyetciligi yapmıyoruz.kültürümüzün yasamasını istememiz normal degil mi?sonucta kimligimiz araplıktır.bu birilerine kasıt olsun diye degil kimligimiz öyle oldugundan vurgu yapıyoruz.

Evet kesinlikle kültürümüzün yaşamasından başka bir amacımız yoktur. Sanırım en doğal hakkımız olsa gerek.

Bizleri Türkleştirmeye çalışanlar "Türkün Türkten başka dostu yoktur" sözüne çok inanıyorlar sanırım. İnanın biz sizlerin dostuyuz. Bu topraklar üstünde hiç bir zaman kirli emellerimiz olmadı. Bizde bu vatan için kan döktük. Her zaman da dökeriz. Türkleştirilmeyi reddediyoruz diye zannetmeyinki Araplığı Türklükten üstün buluyoruz. Asla böyle bişey yoktur.

Sadece kültürümüzü rahatça yaşamak istiyoruz. (Umarım beni yalnış anlamazlar :biggrin: ) Ne başka vatan ne başka bayrak nede farklı bir yönetim biçimi istemiyoruz.
Arap Alevi kardeşlerime tercüman olabildiysem ne mutlu bana...

lion12
13.11.2006, 13:58
Anadolu da yaşanan alevilik inancına mensubum tabi ki de...

Şoreş
13.11.2006, 14:02
Bana Kızılbaş demişler, sonuna kadar Ez Qızılbaşım.
Bana Nusayri demişler, sonuna kadar yeminliyim.

Bana Ali demişler, ben kendime Hak demişim, ben Yezide ''Enel Hakım'' demişim, ben sevgi dinimdir demişim, İncinsende İncitme demişim, Kul Hakkı yeme demişim, ben Aleviyim, ben Evrensel olan Alevilik İnancındadım...

lion12
13.11.2006, 14:05
Bana Kızılbaş demişler, sonuna kadar Ez Qızılbaşım.
Bana Nusayri demişler, sonuna kadar yeminliyim.

Bana Ali demişler, ben kendime Hak demişim, ben Yezide Enel Hak demişim, ben sevgi dinimdir demişim, İncinsende İncitme demişim, Kul Hakkı yeme demişim, ben Aleviyim, ben Evrensel olan Alevilik İnancındadım...

Çok güzel bir deyiş aferin soreş can...

AleviGenç
13.11.2006, 14:10
Selam can..

Yoksa dedikleri gibi ordaki Şiilere '' Kızılbaş '' mı deniyor ?

Vay Aléyküm Selam cano

İran'daki safavi zamanında oradaki Şii'lerede Kızılbaş denir.Bunu kitapda okudum istersen yollarım linki.
Anlıyaçağın Kitapda Kızılbaşlık Şiî'liğin bir kolu olduğunu yazıyor.

selva
13.11.2006, 14:11
Vay Aléyküm Selam cano

İran'daki safavi zamanında oradaki Şii'lerede Kızılbaş denir.Bunu kitapda okudum istersen yollarım linki.

herkes kendine bir yandaş arıyor.bu hangi kaynağa dayalı bir kitap ve ne zaman yazılmış

Mansuri
13.11.2006, 20:19
Anadolu Alevisi...
İNSAN OLMAYA GELDİK!

LaDY
13.11.2006, 20:32
Vay Aléyküm Selam cano

allahım sabır diyorum başka bişey de demiyorum:cursing:

ya ben bişeyi anlamadım link yollamaktan kitap adı vermekten başka yaptığın şey yok :cursing:
dostum kopyala yapıştır ve link verme dışında maharetin yok mu senin :cursing:
azıcık kendi yorumunu yazsan da biz de senin kelime oyunlarından kurtulsak
anlatmak istediğin her ne ise açıktan söylesen de ona göre cevaplar alsan
bu yaptığın ne gibi biliyor musun hani vardır ya " ben söylemedim o dedi vallah" deyip işin içinden sıyrılıp kaçmak, odur.

Şoreş
13.11.2006, 20:33
Vay Aléyküm Selam cano

Alevilik/Kızılbaşlık ile Şiilik/Caferilik 2 zıt kutuptur..

Alevilk Özgürlükçü, Dinlere, İnançlara, İnsanlığa saygılı, kadın-erkekeşit bir İnançtır.

Şia ise katı, kadınları ikinci plana atan, Ataerkil bir Mezheptir..

Alevilik Mezhep değil, Evrenseldir ama Şia/Caferilik bir Mezheptir.

Şiilik Caferilik, Sünni akımlardan daha tutucu cemaatlere sahip.
Ehli Sünnet diye bilinen Sünniler ise çok zaman çatışmaları olmuş ve Mezhepçilik yapan bir Mezheptir.. Aynı Sünnilerin kendilerini Hak yol görüp, Mezhepçilik taslamaları gibi...

Şiiliğin/Caferiliğin en özgürlüklü cemaatleri Azerbaycandadır ki onlarda 400 sene önce Alevilerdi, sonradan Şiileştiler/Caferileştiler..

Alevilikte ve Şii/Caferilikte İmam Cafer Buyruğu rehber alınır.. İmam Cafer buyruğu İmam Caferin, Ehlibeyt yolunu göstermesi, anlatmasıdır..

Musahiplik, Pir, Mürşit, Kırklar gibi olgular, İmam Cafer buyruğunda da yer almaktadır... Ama Şiilik bunlara zıt bir tavır sergiler...

Şiilik/Caferiliğin sözcüsü olaran görülen İran, belkide Şiiliğin bu kadar koyu cemaatlere sahip olmasındaki en önemli nedenlerden biridir.

Aleviliğin, Şii/Caferiliğin bir kolu olması için öncelikle Light Şia olması gerekirdi:yamukgul: Ama gel gör ki;

Alevilikte Ruh Göçü esasdır, Şiilikte bu yoktur, reddedilir.

Alevilikte Camii ve Namaz yoktur, Cemevi ve Cem Ayini vardır.Şiilikte ise Namaz mecburidir..

Alevilikte örtünme, türban yoktur, Şiilikte vardır..

Alevilikte Kadın Erkek Eşittir, Şiilik/Caferilik Ataerkildir.

Alevilik Ehlibeyt yoluna 6 şart koşar. Bunlar; İmamet, Velayet, Nübüvvet, Tevhid, Mead, Adalet.... Şiilik/Caferilikte ise bu 5 tir.... Adalet Olgusu onların şartlarında yoktur...

Alevilikte İbadet dili serbesttir.. Yüzyıllardır Türkçe Cemler yapılıyor ama mesela eskiden Kurmanci/Kırmançki Cemlerde olurdu..Günümüzde ise Anadoluda Türkçe Cemler yaygındır çünkü resmi dil Türkçedir Anadoluda.Şii/Caferilikte ise İbadet dili sadece Arapçadır...

Böyle çok örnekler verebilirim....

Görüyorsunki Alevilik, Şii/Caferi bir Mezhep değil.. Onlarla alakamız bile yok.

Serkan_Devrim
16.11.2006, 11:51
bir konuya açıklık getirelim. Safevi devleti zamanında irandaki alevilere kızılbaş deniyor olabilir.
o zamanlar şii mi yoksa Anadolu alevisi gibi mi inanıyorlardı bunu sorgulamak gerek. kızılbaş ismini Osmanlı devleti lakap olarak alevilere takmıştı. bu ise Yavuz zamanından bile önceye rastlar. yani Hüseyin bu konuda halkı olabilir. :)

Şoreş
16.11.2006, 13:21
bir konuya açıklık getirelim. Safevi devleti zamanında irandaki alevilere kızılbaş deniyor olabilir.
o zamanlar şii mi yoksa Anadolu alevisi gibi mi inanıyorlardı bunu sorgulamak gerek. kızılbaş ismini Osmanlı devleti lakap olarak alevilere takmıştı. bu ise Yavuz zamanından bile önceye rastlar. yani Hüseyin bu konuda halkı olabilir. :)

Merhaba Serkan abi.

Birşeyi açıklamak istiyorum abicim

Bugün İranda Kürt ve Türk kökenli Alevi/Kızılbaşlar yaşıyorlar.. Cemevlerine hankah diyorlar sanırım.İsimde yanlışlık olabilir.
Mesela onlar Cemlerini, Aşure günlerini yapıyorlar, Semahlarını dönüyorlar..
Farklı kaynaklarıda varmış onlarda.Yani farklı buyruklar gibi.

Diyeceğim bugün İranın Şia/Caferi Rejiminin baskısı altında birkaç Milyon Alevi yaşamaktadır.. Bugün ordaki Alevilik, Şah İsmail zamanından kalan Aleviliktir..

Safeviler Şah İsmailden sonra güçsüzleşince, Şah Abbas Koyu Şia Mezhebini saraya sokmuştur.. Şia/Caferi Mollaları yavaş yavaş Safevilerin saraylarında yönetime etki etmiştir.. Ve bundan dolayı Safevi Alevi Devleti, Şah Abbasla birlikte Şii/Caferileşmeye başlamıştır.:crying:

AleviGenç
16.11.2006, 13:46

Selam Serkan Abi

Ahh abi ahh bunların eline düşsen çiğ çiğ yerler beni :laugh: :biggrin:
Vallah abi ne diyim sende olmasan ben ne yapçam.
Hadi soreş'e alıştımda şimdi leydi'de soreş gibi sinir küğpü oldu :001_rolle

Arkadaşlar sakin olun yani birşeyi yalnışda yazabilirim ama sakin çevap yazın :lol:

Ama bu yazdığım bence doğru.Zamanında bize küçümsemek için kuyllanılan "Kızılbaş" İSMİNİ SAFAVİ'NİN İÇİNDEKİ şİİ'LERE DENİLİYORMUŞ.
yANİ şAH iSMAİL'İN BABASININ KURDUĞU aLEVÎ TARİKAT KIRMIZI DİLİMLİ KALPAKLAR(ŞAPKA) TAKIYORMUŞ.

AleviGenç
16.11.2006, 13:56
allahım sabır diyorum başka bişey de demiyorum:cursing:

ya ben bişeyi anlamadım link yollamaktan kitap adı vermekten başka yaptığın şey yok :cursing:
dostum kopyala yapıştır ve link verme dışında maharetin yok mu senin :cursing:
azıcık kendi yorumunu yazsan da biz de senin kelime oyunlarından kurtulsak
anlatmak istediğin her ne ise açıktan söylesen de ona göre cevaplar alsan
bu yaptığın ne gibi biliyor musun hani vardır ya " ben söylemedim o dedi vallah" deyip işin içinden sıyrılıp kaçmak, odur.

Vallah çok sinirlenmişsin belli su iç iyi gelir yaw senin benle alıp veremediğin nedir?

Msn'ni aç anlat ...

Çok sinirlenme mazallah tansiyonun çıkar hasta felan olursun.
Anlamıyorum vallahi anlamıyorum :lol: :lol: :lol: :laugh:

MeRaLiNa
16.11.2006, 17:44
Balkanlarda çok fazla Alevi Bektaşi var.... Bulgaristan ve Arnavutlukta % 30larda...

Arnavutlukta Dervis kelimesi yaygindir Alevi-Bektasiler icin, ayrica yüzde 40 civarida Katolik... bu osmanlinin baskisindan önceki dinleri olsa gerek...

bu yüzde 40'lik oran ne kadar dogrudur bilemem, bana Arnavut Katolik birisi söylemisti zamaninda..... Makadonyadada yine bir cok dine mensup insanlar var

LaDY
16.11.2006, 17:47
Vallah çok sinirlenmişsin belli su iç iyi gelir yaw senin benle alıp veremediğin nedir?

Msn'ni aç anlat ...

Çok sinirlenme mazallah tansiyonun çıkar hasta felan olursun.
Anlamıyorum vallahi anlamıyorum :lol: :lol: :lol: :laugh:

ben sana anlatırdım da aldığım eğitim müsade etmiyor :cursing:
yazdıklarına bakıyorum ortalığı karıştırmaktan başka hiçbişey yok, özgün deilsin...

ya bi de dalga geçiyor yaaaaa, su iç miş :cursing::cursing::cursing:
haklısın elime düşme :cursing:

Şoreş
16.11.2006, 17:47
Selam Serkan Abi

Ahh abi ahh bunların eline düşsen çiğ çiğ yerler beni :laugh: :biggrin:
Vallah abi ne diyim sende olmasan ben ne yapçam.
Hadi soreş'e alıştımda şimdi leydi'de soreş gibi sinir küğpü oldu :001_rolle

Arkadaşlar sakin olun yani birşeyi yalnışda yazabilirim ama sakin çevap yazın :lol:

Ama bu yazdığım bence doğru.Zamanında bize küçümsemek için kuyllanılan "Kızılbaş" İSMİNİ SAFAVİ'NİN İÇİNDEKİ şİİ'LERE DENİLİYORMUŞ.
yANİ şAH iSMAİL'İN BABASININ KURDUĞU aLEVÎ TARİKAT KIRMIZI DİLİMLİ KALPAKLAR(ŞAPKA) TAKIYORMUŞ.

Sen Aleviliği Caferilik Kılıflarına sokup, sürekli Caferi Kaynaklar ile önümüze çıkarsan doğal olarak tepki gösteririz kusura bakma.

zeynep C.
16.11.2006, 18:24
Anadolu Alevisiyim....

AleviGenç
17.11.2006, 10:06
ben sana anlatırdım da aldığım eğitim müsade etmiyor :cursing:
yazdıklarına bakıyorum ortalığı karıştırmaktan başka hiçbişey yok, özgün deilsin...

ya bi de dalga geçiyor yaaaaa, su iç miş :cursing::cursing::cursing:
haklısın elime düşme :cursing:

aaa aa neden böyle söylüyorsun üzüldüm :wacko: :stuart:

Ya sinirlenme dedim kötümü yaptım:whistling :rolleyes: :lol:

benim gülmemde yasak değil herhalde onun için gülme hakkmı kullanıyorum :biggrin: :lol:

Sinirlenme üzülme dedim kızdın banane ya:001_rolle :turned:

Elime geçme yazmışsın bu tehdit mi?:gun_banda :w00t:

Çok üzüldüm merak eddim eline geçsem ne yapçan :devil: :confused1 :no: :lol:

AleviGenç
17.11.2006, 10:17

Alévî Caferî Türkiye Türkü

Senin çevaba karşılık:biggrin: :lol:

Şoreş
18.11.2006, 11:33
Alévî Caferî Türkiye Türkü

Senin çevaba karşılık:biggrin: :lol:

Şu köken laflarını bi kanera bıraksak iyi olur değil mi?:)

Kürt Türk Arap farketmez..:) Sonuçta Aleviyiz değil mi?:)

Ben şimdi Alevi Kürdüyüz/Arnavutuyuz/Türkmeniyiz desem pek doğru olmaz, sadece İnsanım.. Haktan geldim, ona döneceğim:)

Özgür-Taylan
21.01.2007, 04:04
Anadolu Alevisi

Yazgar
21.01.2007, 05:41
ehli beyt yolunda yuruyen shia alevisi,anadolu alevisi,caferi alevisiyim.

erik_kiraz
25.01.2007, 12:00
arap alevisiyim

tanno
09.02.2007, 16:08
nusayri --- mersinliyim

cemgil inan
11.02.2007, 18:34
kürt alevisi

Şoreş
11.02.2007, 18:37
ehli beyt yolunda yuruyen shia alevisi,anadolu alevisi,caferi alevisiyim.

Şia Alevisi / Caferi Alevisi ne demek acaba ?
Alevilik Mezhep midir ? Hayır :)
O zaman Şii Alevisi, Caferi Alevisi demek son derece yersiz.
Şiilik yani diğer adıyla Caferilik sadece İslamdan beslenen bir İnançtır, Mezheptir.
Oysaki Alevilik sadece İslamik Motifler taşıyan bir İnançlar bütünüdür.. Bu farkı gerçekten kavramak lazım..

Mezhep ve İnanç Bütünlüğü kavramları çok çok farklı..
Mezhep sadece bir Dinden besleniyor, İnanç Bütünlüğü ise birçok Din, Eski Kültürden motifler taşımaktır..

boran301
12.02.2007, 00:53
anadolu alevisi yani bektaşi:)

Şoreş
12.02.2007, 00:56
anadolu alevisi yani bektaşi:)

Bektaşilik bir tarikattır.. Yani Anadolu Alevisi : Bektaşi gibi bir deyim olamaz haliyle.. :) Bende Aleviyim ama Bektaşi değilim.. Ama Aleviyim, Kızılbaşım..
Bektaşilikte;

Musahip tutma zorunluluğu yoktur.

Muharrem 10 gün tutulur.

Din adamları soydan gelmek zorunda değildir.

Tarikata girmek gerekir ve Bektaşi Kitleden onay almak gerekir.

amanos
14.02.2007, 13:23
Bunlar boş şeyler dostlar onemli olan kaynak oda ehlibeyt pinaridir bence biz bir ağaciz dallarimiz arap alevisi anadolu alevisi ve caferilik ne farkeder kök ayniya işte o kökte ehlibeyt ve hz alidir dostlar ben arap alevisiyim

ugursarak
22.03.2007, 21:35
Şia Alevisi / Caferi Alevisi ne demek acaba ?
Alevilik Mezhep midir ? Hayır :)
O zaman Şii Alevisi, Caferi Alevisi demek son derece yersiz.
Şiilik yani diğer adıyla Caferilik sadece İslamdan beslenen bir İnançtır, Mezheptir.
Oysaki Alevilik sadece İslamik Motifler taşıyan bir İnançlar bütünüdür.. Bu farkı gerçekten kavramak lazım..

Bende caferiyim, burada Şoreş'e bir konuda katılıyor bir konuda katılmıyorum. Evet Caferilik İslamdan beslenen bir inançtır. İslamın bir parçasıdır, Caferilikte Ehli Beyt inancı olmasına rağmen alevilikten çok islam inancına yakınlık vardır.

Burda Şoreş'in yanıldığı konuyu düzeltmek istiyorum, Şiilik = Caferilik değildir. Şiilik büyük bir mezheptir caferilik ise onun sünni islama en yakın koludur. Şiilik Caferilik gibi birçok kola sahiptir fakat bu kollar sünni islama daha uzaktırlar.

Caferiliğin sünni islama yakın kol olması sizi yanıltmasın, bu aradaki uçurum büyüklüğündeki farklılıkları ortadan kaldırmıyor, o kadar büyük farklılıklar var ki rahatlıkla kafir olarak suçlanabiliyoruz.

Birgün Lisedeki din hocamız bizleri taşa ve hz. Ali'ye tapmakla suçlayacak kadar ileri gitmişti.
Neyse genel anlamda Caferiler önce Allah'a sonra Hz. Muhammed ve Kuran'a ve sonrada Hz. Ali ile 12 imama inanırlar, Kuranın değiştiğini kabul etmezler ve Kuran'ın her ayetine itibar ederler. Kuran'ın 12 imam sayesinde uzun yıllar değiştirilmeden günümüze kadar geldiğine inanırlar.

Bu bilgiler ışığında caferilik aleviliğin neresinde siz karar verin

onur melis
23.03.2007, 00:23
bende arap alevisiyim

Mahir_86
21.09.2007, 12:10
Nusayri yani Arap Alevisiyim. evet bektaşi caferi şii alvilerle bazı ufak farklılıklar var. ama hepimiz ehli beytten gelmeyiz.

***La feta illa Ali la seyfa illa Zülfikar***