karadagli
10.07.2006, 20:54
Biz gercekten aleviligin geleneklerini yeteri kadar yerine getiriyormuyuz?
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Biz Aleviligi Ne Kadar Biliyoruz karadagli 10.07.2006, 20:54 Biz gercekten aleviligin geleneklerini yeteri kadar yerine getiriyormuyuz? velakad 10.07.2006, 21:10 Aleviliği tüm ağaçlar kalem tüm denizler sular da mürekkep olsa tek bir kelamı yazmaya yetmez.O halde biz deryada bir damlayız.Derya çok büyük ne dibi var ne de kıyısı sence biz ne kadar Alevi olabiliriz?Ancak yılmak yok sonuna kadar...Okumak, araştırmak ve bulmak.yani menzile doğru hareket etmek... aşk-ı muhabbetle... Serkan_Devrim 10.07.2006, 21:18 Biz gercekten aleviligin geleneklerini yeteri kadar yerine getiriyormuyuz?önce sizden bi yorum alalım. mesela siz ne kadar yerine getirebiliyorsunuz? :) velakad 10.07.2006, 21:25 ali ekber kardeşim bilmem nasıl olur ama sana bir şey söylemek isterim.Bizde bir söz vardır bilirmisin KENDİ NOKSANINI BİLDE ARİF OL, KİMSENİN AYIBINI GÖZETME GÖNÜL ve daha da gider.Soru bence muntazamdır.Çünkü gerçekten gereklerini yerine getirmeyen ve Alevilik konusu açıldığında hemen konuşmaya başlayan o kadar bilinçsiz insanımız var ki...Sanırım Bektaş Eren kardeşimiz de bu olumsuzlukları gördü ve sordu...Umarım beni yanlış anlamazsınız... aşk-ı muhabbetle... Serkan_Devrim 10.07.2006, 21:45 ali ekber kardeşim bilmem nasıl olur ama sana bir şey söylemek isterim.Bizde bir söz vardır bilirmisin KENDİ NOKSANINI BİLDE ARİF OL, KİMSENİN AYIBINI GÖZETME GÖNÜL ve daha da gider.Soru bence muntazamdır.ne kadar güzel bir sözü dile getirdiniz. bende bu sebeple arkadaşa önce kendini sorgulaması gerektiğini söyledim. ama sizin bana karşıki tavrınızı anlamadım.:garibbak: Çünkü gerçekten gereklerini yerine getirmeyen ve Alevilik konusu açıldığında hemen konuşmaya başlayan o kadar bilinçsiz insanımız var ki...Sanırım Bektaş Eren kardeşimiz de bu olumsuzlukları gördü ve sordu...Umarım beni yanlış anlamazsınız... aşk-ı muhabbetle...sizi yalnış anlamadım ama siz başkalarını yalnış anlayıp yargılıyorsunuz. yorum yapılmadan açılan topikler genelde kasıtlı olup polemik yaratır. bu sebeple önce kendimizi yargılayıp soru sorarız biz. edep erkanımız gereği. bana gelince; elimden geldiğini yapmaya çalışıyorum. araştırıyor, okuyorum. aleviliğin gerektiği gibi yaşamak Ali gibi düşündüğü gibi yaşayabilmektir. ne yazık ki bunu ben tam olarak yapamıyorum. hala içim vahşi duygularla dolu. hala kin tutabiliyorum. nefsimi yenemedim hala. bunlar benim ayıplarımdır sayın vekalet. umarım mutlusunuzdur. :) ve umarım sizde beni yalnış anlamazsınız. akıl gibi mal, iyi huy gibi dost, edep gibi miras, BİLGİ GİBİ ŞEREF olamaz. hz ALİ velakad 10.07.2006, 22:03 Aşk-ı niyaz ediyor bilginizin her daim olmasını Yüce Allah'dan niyaz ediyorum ali ekber kardeşim... dewrano62 10.07.2006, 22:27 Biz gercekten aleviligin geleneklerini yeteri kadar yerine getiriyormuyuz? ya can valla getırmıyoruz yerıne ben ne hayatımda namaz kıldım nede hayatımda oruc tuttum yapmadım hıc bırısını alevılıgın sadece elıne belıne dılıne sahıp ol sadece bunu yapıyorum bunu uyguluyorumm h_yol 11.07.2006, 01:57 aleviliği yerine getiriyormuyuz?işte bu soru gerçekten düşündürücü.cevabım elimizden geldiğince ve öğrendiğimce.istanbul gibi büyük şehirlerde biz alevilerin bir vücut haline gelmesi yani bir birliktelik kurmamız giderek zorlaşıyor.örneğin cemlerimizi yerine getirebilmek için biraraya gelmemiz oldukça zor.cemler için dedelere ulaşmak zor ve yeni dedelerde yetiştirilmiyor.acaba tüm bunlar bizim tembelliğimizden mi yoksa olanaksızlıklardan mı?bence birazda bizim tembelliğimizden kaynaklanıyor diye düşünüyorum ve o yüzden diyorum ki elimizden geldiğince... AleviGenç 11.07.2006, 02:55 Selamunaleyküm Ben şahsım adına Alevilik bilgimin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Bunun tarihi bir çok nedenleri var mesela ,Baskı,Dışlama,Hor görme ve bunun gibi yüzlerce nedenden dolayı inançımızı ne tam öğrene bildik nede tam yaşayabildik,yıllardır başımızda bir kurum veya derneğimiz olmadı bizleri bilgilendirecek bu nedenle ki bir çok Alevi Genc'i ateist oldu. Ben şimdi böyle yazıyorum beni yobaz sananlar olmasın benim savunduğum Alevilik-Cem Ev'lerini-Semah'ımız-ı öğrenememiz. Alevi olmama rahmen ufakken hep düşünürdüm biz neden namaz kılmayız,Neden camii'ye gidmeyiz tabi öğrendikce bizim Alevilik inancımız İslamiyet'in bozulmamış hali olduğunu öğrendim İslamiyetin Özü olduğunu Öğrendim. CEM EVİ (MÜSLÜMAN-ALEVİLERİN MESCİDİ)-Cami(sunnilerin) Kuran ve Ehl-i Beyt İkizdir.Hz.Muhammed MetinK 11.07.2006, 03:01 Konu Alevilik ile ilgili ama Başka Dinler (Hristiyan, Yahudi..) / İnançlar bölümünde tartisiyorsunuz.:p Yazacaginiz konuya uygun bölümleri arastirin veTopikleri uygun bölümlere aciniz. Iyi forumlar... ibo_eren_27 19.10.2006, 16:27 ben aleviliği tam olarak bılmıyorum tek bildiklerim kulaktan duyma sözlerdir başka bir şey bilmiyorum tabi bunların içinde genede biraz bildiklerim var bu dediklerim hiç br şey bilmiyorum anlamına gelmiyor Şoreş 19.10.2006, 18:20 Hergün şehirlerin Mahalle-Sokaklarına yeni yeni Camiilerin dikildiği(Alevi Bölgeleri dahil) , inşaa edildiği, Aleviliğin baskı ve asimilasyon tehlikesi altında Aleviliği ne kadar bilebiliriz Şehirlerde ? Yaşayamıyoruz, öğrenmekte zorluk çekiyoruz.. Cemevlerine gidemiyoruz çoğu zaman.. Dedelerle sohbet etme imkanlarımız olmuyor.. Tüm bu zorluklara rağmen yılmayan ve Aleviliğini araştıran gençlere Selam olsun. pervane derviş 19.10.2006, 18:47 gerçektende düşünmemeiz gereken bi konu bu aleviligi nekader biliyor ve yaşıyoruz Açıkçası kendi adıma konuşmam gerekirse tam bi alevi olarak yaşayamıyorum aleviligin gereklerini yerine getiremiyorum buda benim ayıbım galiba Okudugum mesajların birinde aleviligin ne olduğu üzerine bi yazı yazılmış aleviligin islamıyetin aslı oldugu yani değişmemiş hali oldugunu söylüyor Peki bu sizcede gerçekmi alevilik o günden bü güne hiç değişmedimi hep aynımı kaldı sünniligi elştiriyoruz birazda aleviligi irdelesek nasıl olur acaba merak ediyorum Bizimde degişen yanlarımız ortaya cıkarmı acaba Hep başkalarını eleştirmeyelim birazda kendimize yönellelim ya yanlış bi alevilik yaşıyorsak nerden belli gerçek aleviligin bu yasadıgız alevilik oldugu bunun kesin bi kanıtı varmı hak yoldasınız olsun Erkan Sevgi 19.10.2006, 19:46 Ben aleviliği eşimden öğrendim.Ailesinin ve eşimin yaşadığı zorlukları anlayabiliyorum.Zaman zaman da eşim alevi diye zorluklar yaşıyorum. Bizim durumumuzdakiler ne olacak acaba?Ben eşimle aynı şeyleri yaşıyorum. Dünyaya biraz geniş bakmak lazım!Yeni sözcüklerle EMPATİ kurmak yeterlidir diye düşünüyorum. meymane_usari 19.10.2006, 22:03 Abim bana anlatırdı Aleviliği daha sonra bizim akrabaların yoğun olduğu Gazi Mahallesindeki Cem Evine gitmiştim çünkü bizim oturduğumuz semtte Cem evi yok!Daha sonra teyzemlere her gittiğimde Cem Evi nin kütüphanesinde kitaplar okudum ve geçen seneye kadar bu böyle gitti daha sonra Nurtepe deki Cem Evi ne gitmeye başladım dedelerle sohbetler felan ama burada kütüphane yoktu kitapların satıldığı yer vardı.Bir Muharrem de Cem Evi ne gittim kitap okumak için oradaki görevli teyzeye kütüphaneyi sordum ancak yok dedi ben de GAzi Mahalelsindeki Cem Evini anlattım sonra dedi ki istediğin kitabı alıp okuyabilirsin istediğin kadar oku daha sonra tekrar getir dedi ben de teşekkür ettim ve hala Nurtepe Cem Evi ne giderim ve daha güzeli bir arkadaşımın Cem de 12 Hizmet eden birisi ve bu beni çok sevindiriyor. piryolu60 26.10.2006, 17:19 bence yerine getirmiyoruz acaba kaçımız muharrem orucu tutuyor kaçımız perşembe günü cemlere gidiyor? Şoreş 31.10.2006, 22:14 bence yerine getirmiyoruz acaba kaçımız muharrem orucu tutuyor kaçımız perşembe günü cemlere gidiyor? Cemevlerine zaman zaman gidiyorum.En son Pazar günü akrabalar ile babaannemin senesini yaptık.. Önemli olan kendi İnanç Merkezimizde yapmaktı... Cemevi evime uzak olmasa her hafta giderim Cemime.. Fakat evime ne kadar yakın olsa da bana uzak kalıyor...Okul geç bitiyor çoğu zaman. Sünniler ne zaman isterlerse Camiye giderler, heryerde Camii var.. Ama heryerde Cemevi yok...:crying: MeRaLiNa 31.10.2006, 22:25 Alevilik bir deryadir ve birde tarihi yok edilmeye calisildigi icin gizemli bir derya oluyor... hergün yeni seyler ögrenecez..... ama ögrenince art niyetlileri iyi secmek gerek, yanliz bu kisilikleri ayirt etmek ve her dediklerine inanmamak biraz akli olan her Alevinin damarlarindaki kanda mevcut :)) Şoreş 31.10.2006, 22:26 Biz Aleviliğimizi öğreniyoruz ve her gün onun hakkında yeni şeyler öğreniyoruz... Meral ablamında dediği gibi Alevilik bir deryadır.. O deryaya daldığın zaman, ne kavga görürsün, ne savaş görürsün... acareftelya 05.11.2006, 23:39 alevilik yıllardır.hatta yüzyıllardır tartışılıyor araştırılıyor ama öyle çok söylenen dile gelen düşünce var ki ...ne bilinen aleviliği anlamaya yetiyor..ne de bilinmeyenler aleviliği dibe itiyor...alevilk şarap misali(yanlış anlaşılmasın sadece bir benzetme) gün geçtikçe rengi güzelliği ortaya çıkıyor..alevilik kendini ortaya koyuyor artık..eskiden ben aleviyim demek ne kadar zorsa şimdi de aleviyim demek o kadar gurur veriyor insana..ve daha güzel olacak herşey |