Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviler ve CAMI
Ilk önce buraya yeni üye olmus bir insan olarak, hepinize selamlarimi göndermek istiyorum....
Sayfayi dün cok uzun bir süre inceledim ve bir cok yaziyi da okudum.
Aklima takilan birsey vardi ve bunu sizlerle paylasmak istedim.
Aleviler ve Cami olayi!
Ben 20 yasinda gurbet ellerinden yasayan Tokatli bir Aleviyim. Annem de babam da tamamiyle alevi kökenine sahip ve bu inanci en iyi sekilde yerine getirmeye calisiyorlar.
Cami meselesi benim Alevilik tartismasi icinde en anlam veremedigim konu. Bilhasa herkesin agzindan farkli seyler cikmasindan dolayi bu konuyu duymaktan biktim.
Ben Niksarliyim aslen ve alevilerin yerine getirmesi gerektigine inanilan bir cok seyi yerine getiren bir aileden geliyorum. Musahilik olsun, cem töreni olsun....
Benim dedemin dedesi Niksar`in bir köyünün hem dedeligi yapiyormus hemde imamligini. Öyle ki bu zaat büyük bir alim olarak görülürmüs o zamanki insanlar tarafindan, ki hala bu böyledir. Annemin büyük babasinin babasi olan bu büyük alim, babamin annesine ve babasina dini egitim vermis.
Molla dede olarak adlandirdigim bu büyük insan hem cem törenlerinde bastaki zaatmis, ayni sekilde Cami de imamlik yapmaktayimis.
Simdi sakin ola birileri cikip bana, deden sünnilestirilmis bir alevi demesin. Böyle birseyi dedelerimin hic biri kabul etmez ve alevilige tamamiyle bagli insanlardir.
Simdi sormak istiyorum, ben neden namaz kilmayayim ve kendini alevi olarak adlandiran bazi insanlar cikip, ALEVILER ASLA NAMAZ KILMAZ DIYOR!
Bu sadece benim icin gecerli degildir, tandigim daha bir cok alevi köylerinde bu tür seyler vardir.
Türkiye`nin yöresinden yöresine göre ALEVILIK degisiyor, farklilikalr gösteriyor. Sünnilik gibi belirli bir yapisi yok tam olarak. Tokatli bir ALEVI ile Tunceli Alevisi arasinda benim acimdan cok fark var. Bende ramazan orucu farz iken, onlar bunu kabul etmez örnegin.
Simdi ben Alevi degil miyim?
Lütfen bazi seyleri yazarken genelleme yapmayalim. Altinda ezilenler de var. Belki büyük bir kesimi temsil etmiyorum aleviler icinde ama hem cem törenine katilan hemde camiye giden bir alevi olarak bu hakkimi da sonuna kadar savunmam gerektigini dsünüyorum, ki Molla dedem olsun ve diger akrabalarim olsun ayni sekilde davranirdi....
Benim ailem icindeki alevilik yasamini ve Molla Dedem hakkinda bilgi edinmek isteyen insanlara da elbette cevap veririm...
Bu anlattiklarim kesinlikle uydurma felan degildir, gercek bir yasam bicimidir
Saygilarla....
Esen kalin
insanlarin sunnilestirilmis aleviler dedikleri nereden geldiklerini unutup asimile olmus,aleviligi,orf ve adetlerini tamamen unutmus insanlardir...
sen eger nerden geldigini unutmaz,eger aleviyim diyorsan aleviligin icinde olan seyleri yaparsan zannediyorum kimsenin sana diyecek birseyi olmaz...
ama benim sana bir kac sorum olacak:
camiye gidiyorum ama ayni zamanda aleviligin getirdigi seyleride yapiyorum demissin,peki ramazan orucumu tutuyorsun yoksa hizir ve oniki imamlarimi tutuyorsun(yada hicbirini tutmuyormusun?)
saygilar...
Alevimen 20.09.2005, 22:21 Sizin amacınız nedir bilmiyorum ama forumda ilk mesajınız neden 'Aleviyim, camiye giderim, ramazan tutarım' anlamış deyilim? Ama sorduğunuz soruya cevaben: Hayır bence siz bir alevi deyilsiniz.
Sadece Cem'e katılarak alevi olunmaz. Türkiye'de aşırı asimilasyon politikası vardır belki aileniz etkilenmiş olabilir diyeceğim ama yurt dışında yaşıyorum dediniz ve sünnileştirme asimilasyon Avrupa ülkelerinde Türkiye'de gibi basit deyil bundan dolayı yine bir ikilimdeyim, şahsi görüşümce. Yani ne amacınız nede ne anlatmak istediğinizi tam olarak anlamış deyilim ama kesin olarak diyebileceğim şudur ki bir Alevi camiye gidip veya evinde namaz kılmaz ramazan ayında oruç tutmaz, nasıl bir hristiyan kilisesine gidiyorsa bizimde, alevilerin, Cem törenleri, Cem evleri vardır. Alevilerde oruç tutar ama kesinlike ramazan ayında deyil, alevilerde 12 İmam orucu yaygındır.
camiye gidiyorum ama ayni zamanda aleviligin getirdigi seyleride yapiyorum demissin,peki ramazan orucumu tutuyorsun yoksa hizir ve oniki imamlarimi tutuyorsun(yada hicbirini tutmuyormusun?)
saygilar... her ikisini de elimden geldigince yerine getirmeye calisiyorum BADA kardesim. Düsüncelerin takdirle karsiliyorum...
ALEVIMEN`E YANIT:
Ilk önce buraya kesinlikle bir tartisma ortami yaratmak icin girmedim ama alevilik denildiginde en cok kafami kurcalayan konuyu dile getirdim ki, buda bir üye olarak herhalde en dogal hakkim. Ilgimi ceken, kafami kurcalayan bir konuda görüsümü ve fikirlerimi dile getirmem. Ama bri cok yerde oldugu gibi burda da ayni seyle karsilasiyorum. Eger bir kesimin hosuna gitmeyen yorum getirilimisse hemen altinda birsey aranmaya calisiliyor. Ayni alevimen kardesimin yaptigi gibi. Burdaki bu düsüncemi anlatmamda kesinlikle kötü bir maksat yoktur. Kesinlikle! Amacim sadece bazi seyleri paylasmak ve bunlari kendi cercevemde dile getirmek.
Size bi kere Alevi miyim, degil miyim diye sormadim. Ki sormama gerek yok. Ben öz be öz bir ALEVIYIM. Bunu kanitlamam da gerekmiyor. Ve bununla gurur duyuyorum ama sizin yaptiginiz gibi insanlar bana uymuyor diye onlari yargilamiyorum. Ayni sekilde benim düsüncelerimde olmadiklari icin onlara sen alevi degilsin gibi cok agir bir hitamda bulunmuyorum. Sadece cem`e katilarak alevi olunmayacagini emin olun bende cok iyi biliyorum. Burda sadece kisaca kendi düsüncemi anlatmak istemistim. Ki cem konusuna hic girmemis olsaydim eminim onun altinda da birseyler arardiniz. Sen sünnisin, alevi degilsin gibisinden. Asimile edilmis bir toplum degiliz. Dini inancina tamamiyle bagli bir topluluktan geliyorum. Bundan emin olabilirsiniz.
Anlatmak istedigim sadece sizin gibi insanlarin siz alevi degilsin demesini önlemek. Namaz kiliyoruz diye, oruc tutuyoruz diye sizin gibi bir cok insanin agir suclamasina maruz kalmaktayiz ve bu beni derinden inciltmekte. Ayriyeten eger okuduysaniz yazimin tamamini asimile ihtimallinin ne kadar düsük oldugunu da görürsünüz. Molla dedem hem cami imamli yapip hem dedelik görevini en iyi sekilde yerine getirmeye calismis bir insan. Asimile olmus olsa, dedelik diye birsey kalmazdi herhalde. Su anda bu düsünceler aile boyu ayni sekilde devam etmekte ve korunmaktadir.
Ben neden yanlis yapiyorum sizin gözünüzde sayin ALEVIMEN! Benim alevi inancimi sizden ögrencek degilim, cünkü bunu bana ögreten dedemdir, ki oda dedelerinden ögrenmistir.
Burdaki anlattigim seylerde kötü bir maksadim oldugu düsünülmesin. Benim burda anlatmak istedigim tamamiyle, aleviler icinde gercekten camiye gideninde oldugunu ve ayni sekilde diger görevlerini de yerine getirdigidir....
Alevimen 20.09.2005, 23:23 ALEVIMEN`E YANIT:
Size bi kere Alevi miyim, degil miyim diye sormadim. Peki bu nedir? Bence sordunuz, bakın:
Simdi ben Alevi degil miyim? ben mi yanlış okuyorum veya siz mi yazdığınızı kabul etmiyorsunuz?
Ayrıca ben size, ne anlatmak istediğinizi tam olarak anlamadığımı bir kaç cümlede vurguladım son olarakta gerçekleri yani doğal olanları anlattım, alevilerin camiye gitmemesi gibi. Burda herhangi bir yargılamayı göremiyorum kanımca.
Tam tersi siz bir beklenti ile daha buraya geldiğinizi görüyorum, başta tartışma yaratmak istemiyorum diyorsunuz ama ardından:
ma bri cok yerde oldugu gibi burda da ayni seyle karsilasiyorum. Heryerde aynı cevapla karşılaşıyorsanız hepsi yanlış siz mi doğru olduğunuzu mu anlıyorsunuz? Demekki bir şey var ki herdefasında hayal kırıklığına uğruyorsunuz.
Ayrıca uslubunuza'da dikkat etmenizi dilerim, sağlıklı bir tartışma sürütmek istiyorsanız birdefasında argo olarak 'kardeş' (ki ilk defa diyaloğa giriyoruz) ardındna 'sayın' kullanmayın, bir çizgiyi takip edin. Bunlar sizin gözünüzde ufak defek olabilir ama benim için dikkate alınması gereken şeylerdir.
Ayrıca hangi ağır suçlamalarından bahsediyorsunuz yine anlamadım, ben size apacık ortada olan alevi geleneğini sıralıyorum sizin kalbınız kırılıyorsa şahsi bir saldırıda bulunmamanız gerekir.
Yazdiklarimi elbette ki biliyorum. Orda sordugum soru tamamiyle mecazi anlamda sorulmus bir sorudur. Cevaplamanizi bekledigim bir soru degildi.
bir cok yerde dedim, her yerde demedim. Arada büyük bir fark var! Tabiki benim icin benim düsüncelerim dogrudur. Ben dedelerimden aldigim dini bilgiye göre yolumu secmis bir aleviyim. Siz nasil ki, büyüklerinizden ve kendi cabalarinizla ögrenmis iseniz, bende bu sekilde yaptim. Ama aldigim en büyük egitim büyük dedem tarafindandir. Sizin gercekleriniz benim gerceklerim olmak zorunda degildir herhalde.
Sizin insanlara yaklasma biciminizi acikcasi bilmiyorum ama ben ister bana uzak olsun isterse yakin, insalara kardesim diye hitap ederim ve bunda da kesinlikle bir yanlis görmüyorum. Neden bunu argo kelime olarak algilamaya calisiyorsunuz anlamiyorum. Bu size duydugum saygidandir emin olun bundan! Sizin bahsettiginiz gelenege emin olun, bende ayni sekilde bagliyim ama bazi farkliklarin oldugunu dile getirmek istedim. Hangi yöreden geldiginiz bilmiyorum ama Niksar civarinda benim inanc bicimime yakin bir cok insan vardir, ki bunu uydurmuyorum. Gözlerimle tanik oldum.
Ve yine sunu dile getirmek istiyorum, burda bulunmam kesinlikle sizleri karalamak veya incitmek icin degildir. Böyle birseyi yapmam icin sebebim yok cünkü! Ilgimi ceken konulara degindim sadece...
MuratAsilturk 20.09.2005, 23:46 Bu konu bence zayi uzadı.Sunni gibi ibadet ediyorsan sunnisin işte kardeşim neden insanların kafasını karıştırıyorsun anlamadım? Ya da ille ben namaz kılan bir aleviyim demeye getiriyorsan,o da senin bileceğin şey...Zaten ne ile çağrıldığın ya da sana ne dendiği ya da kendini nasıl tanımladığın önemli değil,öyle ki:
"Ayinesi ameldir za'tın lagırtıya bakılmaz" derler bizde...
yok ayrı bir mezhep kuracam diyorsan onu da sen bilirsin.bol şanslar.
bazi sözleri sarf ederken dikkat et lütfen. Insanla dalga gecer gibi konusma. Ne demek "mezhep kuracam diyorsan onu da sen bilirsin", böyle sacma sapan bir yorum getirecegine hic birsey yazma. Mezhep kurma gibi bir niyetim yoktur olmaz zaten. Benim mezhebimde bellidir, dinimde.....
Alevimen 21.09.2005, 00:03 Tokatli firene basın artık, hepimiz için daha sağlıklı olur.
yeni foruma katıldınız, ayak uydurmaya çalışın, burda tehditler savurmak kesinlikle yasaktır. İmzamdaki tek linki kontrol edin, belki yararlı olur.
okudum alevimen ve yazilanlara ayni sekilde uymaya calisacagimdan emin olabilirsin. Burda kimseye de tehdit savurmadim sadece dalga gecilmemesi gerektigini söyledim....
[quote=Alevimen]Tokatli firene basın artık, hepimiz için daha sağlıklı olur.
yeni foruma katıldınız, ayak uydurmaya çalışın, burda tehditler savurmak kesinlikle yasaktır. İmzamdaki tek linki kontrol edin, belki yararlı olur.
Burada Murat Asiltürk neden ikaz edilmiyor.... arkadas sadece fikrinizi ögrenmek icin size tanisti ama pisman ettiniz , yerden yere vurdunuz bu da yetmezmis gibi kulp taktiniz... yani fikir alisverisinde bulunmak icin safkan alevimi olmak gerek...?? Alevimen.. bir yönetmen olarak size yakismayan davranislarda bulunuyorsunuz...
MuratAsilturk 21.09.2005, 15:01 iyi de ben alevi değilim ki:) söylediklerim yanlış anlaşılmış suç benimdir,özürrrr dilerim:)
Alevimen 21.09.2005, 16:54 [quote=Alevimen]Tokatli firene basın artık, hepimiz için daha sağlıklı olur.
Burada Murat Asiltürk neden ikaz edilmiyor.... arkadas sadece fikrinizi ögrenmek icin size tanisti ama pisman ettiniz , yerden yere vurdunuz bu da yetmezmis gibi kulp taktiniz... yani fikir alisverisinde bulunmak icin safkan alevimi olmak gerek...?? Alevimen.. bir yönetmen olarak size yakismayan davranislarda bulunuyorsunuz...
Siz kimsiniz benim forumda beni suçluyorsunuz?
Arkadaşınız ne maksatla buraya geldiği ilk mesajdan belliydi, bende Sizin ne zaman bu konuya katılacağınızı bekliyordum çünkü buraya paylaşım için deyil resmen ortalığı karıştırmak ve yanlış bilgi vermek için gelmiş veya gönderilmiş.
Böyle bir giriş bu forumda tekrar görmek istemiyorum, Tokatli ve Alundra kurallar hakkında siz bana uymak zorundasını ben deyil.
Konunun amacı belli ve yanlış bilgi olduğu için kilitlenmiştir.
|
|