Orijinalini görmek için tıklayınız : kedi,köpek vs.şiir yazabilir mi?

izmirksk
20.09.2005, 22:51
Shakespeare Maymun muydu?

S
hakespeare’in kimliği üzerine tartışmalar aldı başını yürüdü… Shakespeare’in cahil bir adam olduğu, değil o yapıtları, sevgilisine imla hatasız bir aşk pusulası yazacak kadar bile İngilizcesi olmadığı ileri sürülüyor. Shakespeare’in yapıtlarını Shakespeare’in değil, başkasının, hatta birçok başkasının yazdığını iddia edenler var. Kimi de aslında Shakespeare’in Shakespeare olmadığını, bir başkası olduğunu söylüyor!..

Biz, bu savlara bir yenisini eklemek istiyoruz:
Shakespeare bal gibi de bir maymun olabilir.
Edebiyat tarihine matematiğin de bir katkısı olsun…
Daktilonun tuşlarına durmadan rastgele basan bir maymun düşünün. Bu maymun bir zaman sonra Shakespeare’in Hamlet’ini yazacaktır. Noktasıyla, virgülüyle, satırbaşıyla ve diğer başka herşeyiyle…
Evet, yanlış okumadınız! Çok uzun bir süre sonra belki ama, bir zaman sonra, ve sonlu bir zaman sonra, kesinlikle yazacaktır. Hatta Shakespeare’in her yapıtını yazacaktır. Hatta hatta bugüne değin yazılmış ve yazılmamış her yapıtı yazacaktır. Yüzde yüz olasılıkla… Hatta ve hatta yazılmış ve yazılmamış ve hiçbir zaman yazılmayacak her yapıtı bir kez değil, sonsuz kez yazacaktır…
İnanılması nerdeyse imkânsız olan bu olgu matematikte bir teoremdir, dolayısıyla doğrudur!
Diyelim Hamlet’i yazmak için, Shakespeare, noktası, virgülü, büyük ve küçük harfleri dahil olmak üzere, toplam 100 tane daktilo karakteri kullanmış… Daha fazla da kullanmış olabilir... Önemli olan sonlu tane daktilo karakteri kullandığı... Diyelim toplam 100 tane daktilo karakteri…
Ve diyelim Hamlet’te 1 milyon (yani 106 tane) daktilo karakteri var.
Maymun’un1 (http://www.aleviforum.com/editpost.php?do=editpost&p=12087#sdfootnote1sym) yazacağı ilk 1 milyon daktilo karakterinin Shakespeare’in Hamlet’i olma olasılığı, doğruyu söylemek gerekirse, oldukça düşük bir olasılık… Ama 0 değil bu olasılık… Tam tamına
(1/102)1.000.000.
Demek ki Maymun’un yazacağı ilk 1 milyon daktilo karakterinin Shakespeare’in Hamlet’i olmama olasılığı,
1  (1/102)1.000.000.
dir. 1’e, yani yüzde yüze çok yakın bir olasılık, ama 1 değil… Bu olasılığa  diyelim. Önemli olan ’nın 0’dan büyük, 1’den küçük olmasıdır…
İlk 1 milyon daktilo karakterinin Shakespeare’in Hamlet’i olmama olasılığı . İkinci 1 milyon daktilo karakterinin de Hamlet olmama olasılığı . Dolayısıyla ne birinci, ne de ikinci 1 milyon daktilo karakterinin Hamlet olmama olasılığı 2’dir. Aynı zamanda, üçüncü 1 milyon daktilo karakterinin de Hamlet olmama olasılığı 3’tür… Ne birinci, ne ikinci, …, ne de n’inci 1 milyon daktilo karakterinin Hamlet olmama olasılığı n’dir. Demek ki, Maymun’un hiçbir zaman Hamlet’i yazamama olasılığı, en fazla
lim n  n

sayısına eşittir, ki bu olasılık da ( sayısı 0’la 1 arasında olduğundan) 0’dır1 (http://www.aleviforum.com/editpost.php?do=editpost&p=12087#sdfootnote1sym)… Demek ki Maymun’un bir zaman sonra (sonlu bir zaman sonra) Shakespeare’in Hamlet’ini yazma olasılığı 1’dir…
Aynı kanıt besteler için de geçerlidir. Sonlu tane nota olduğundan, her besteyi, önünde nota yazan bir daktilo olan bir maymun, tuşlara rastgele basarak yazabilir.
Resim için aynı şeyi söyleyemeyiz. Bir maymun, rastgele fırçayı kullanarak Leonardo’nun La Joconde’unu yaratamaz.

Alevimen
20.09.2005, 23:04
eğer ilk harf parantez ile başlarsa veya tırnakla 1/100 ihtimal düşüyor yani o simgeyi basmak için en az iki tuşa basılmalı, 100 tek tuşlu klavyede mantık dışı bence bu nedenle bu dizilişte mantık hatası bulunuyor.

izmirksk
20.09.2005, 23:13
diğer şekilde çıkararız.ama o zaman işlem çok karışıyor.sonuçta kullanılan tuşlar ve kitaplardaki karakterler sınırlı olduğu için yani sonlu olduğu için sonlu bir zamanda aynısı yazılır.
söylediğiniz şey bu konuda araştırma yaparken benimde çok takıldığım bir nokta idi.işte o yüzden klavyedeki her bir tuşu tek bir tuşa dokunmakla olabileceğini kabul ederek başladım.dediğiniz doğru ama o zaman olasılık çok karışıyor.
yani her tuşun tek işlevi olduğunun kabulü ile hareket etim.o zaman karakter sayıları artabilir.fakat bu durumda klavye 500 karakterde olsa sadece olasılığı düşürür.yani her tuşun tek seferde olabileceği büyük bir klavye ile çözülebilir bu sorun.ama karakter sayısı arttıkça olasılıkta düşer tabi.

Alevimen
20.09.2005, 23:30
dediğim gibi 500 tuşlu klavye biraz mantık dışı, yani öyle bir objeyi düşünün. masaya bile zor yerleşir. Ayrıca 500 tuşlu bir klavyeyi kedinin önüne indirin, büyük olasılığı ile kendi çapında en yakın tuşa tıklar bu formül'de dikkate alınmalı, yani her tuşa basma olasılığı aynı deyildir bu bir insan içinde geçerli.

izmirksk
20.09.2005, 23:39
evet o doğru.kedi,köpek ,fil,arslan vs...ben sadece olasılık yapmaya çalıştım.
o zaman şöyle diyebiliriz.belli ve özel bir şiir alırız.sadece harflerin(nokta ve virgül dahil)küçük bir şiir alırıız.önceden araştırdığımız bir şiir.
böyle bir şiir genelde kısa olur.ama o zamanda gerçekleşme olasılığı artar.
veya okuma yazma bilmeyen bir çocuğa bu tuşlara teker teker ve rastgele basmasınıda söyleyebiliriz.ama kısa süre sonra bırakır tabi.çünkü şiir ne kadar kısa olursa olsun ve olasılık ne kadar artarsa atsın en az onlarca,yüzlerce yıl alabilir

GUARDIAN
06.10.2005, 17:19
insanin gevis getirmesi veya erkegin hamile kalmasi kadar gerekli konular bunlar.

izmirksk
06.10.2005, 19:34
amaç matematik yapmaktı.
insanlara matematiği sevdirmek ve onları farkında olmadan matematiğe çekmek için bu tür metotlar kullanılmalı

GUARDIAN
06.10.2005, 19:43
matematik bilginin gerekirligide okadar zaten
yoksa dunya bugumki durumda olmazdi

izmirksk
06.10.2005, 19:46
dünyanın bu halde oluşu ile matematik arasındaki kurduğun ilişkiyi anlamadım.cümlelerin net değil

GUARDIAN
06.10.2005, 20:42
BİR problemi cikis noktasindan ele alirsan onu cozersin

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1562

GUARDIAN
07.10.2005, 16:06
KE = _mv2 http://www.globalsecurity.org/space/systems/kei.htm:3D_NG (29

munzur
13.12.2005, 08:04
ilginç bişiyyy

Şah-Mat
17.01.2006, 09:19
amaç matematik yapmaktı.
insanlara matematiği sevdirmek ve onları farkında olmadan matematiğe çekmek için bu tür metotlar kullanılmalı

Sevgili izmirksk..,Sayende bir formülde ben türetip Ünlü olacam.Ancak;Hemen kimse anlayamayacak benim ne formülü bulduğumu? Ölünce anlayacaklar :sas:

Forumda çoğu yerde matematikle ilgili bilgiler vermişsin,kimisi doğru kimisi yanlış ancak ;İnsanları matematiğe çekeyim derken,forumdan soğutma yaww :)) Herkes burayı artık matematik sınavı zannedip girmek istemeye billir.Dikkat etmekte yarar var değil mi..:3D_NG (9) Şaka bi yana bilgiler için saol

izmirksk
22.03.2006, 15:31
arkadaşlar daha önce kedi,köpek vs..bir hayvanı bilgisayar başına oturtsak rastgele tuşlara bassa bir şairin herhangi bir şiirinin aynısını yazma olasılığı nedir? demiştim...
ali nesin in bu başlığını görünce benim yazıyı silip onu almayı uygun gördüm
zaten aynı şeyden bahsediyoruz
arkadaşlar ,dikkatli okursanız ilginç şeylerle karşılaşacaksınız

izmirksk
22.03.2006, 19:37
gerekli düzeltme olmadı bu başlığı kitliyorum
başka bir sayfada açtım