Orijinalini görmek için tıklayınız : paradokslar

izmirksk
20.09.2005, 23:05
paradokslar ayrı bir konu ve ayrı dal olduğu için burada işlemeyi uygun gördüm.belki bu sayfayı paradokslar olarak kullanırız.çünkü 100'lerce paradoks var

çok bilinen 2 tane paradoksla başlayalım.

bir mantıkçı adaya düşer.adada yamyamlar vardır.soru sorarlar.doğru cevap vereni haşlarlar yanlış cevap vereni kızartırlar.
mantıkçıya öyle bir soru sormuşlar o da öyle bir cevap vermiş ki kurtulmayı başarmış.
sizce soru ve cevap ne olabilir?

bir başka soru.bir berber bir köyde kendini traş etmeyen herkesi traş edermiş. kendini traş edenleri ise traş etmezmiş.
sizce bu berber kendini traş edermi etmez mi?(kendisini traş ederse kendini traş edenleri traş etmediği için kendinide traş etmemeli.kendini traş etmezse kendini traş etmeyenleri traş etiği için kendinide traş etmeli.)
evet tam bir paradoks .sizce?

Alevimen
20.09.2005, 23:45
mantıkçıya ''seni haşlama mı yoksa tavada kızartarak mı yiyeceğiz?'' diye sormuşlar büyük ihtimalle, mantıkçıda 'kızartarak yersiniz' der, Yamyamlar doğru cevap verdiği için kızartarak yemelerini hükmederler ama doğru cevap verdiği için haşlamaları gerektiğini anlarlar ve birtürlü uzlaşamıyorlar bir dilemma içindiler...

izmirksk
21.09.2005, 15:31
birinci paradoksun cevabı doğru
ikinciyide ben yanıtlıyayım.böyle bir berber olamaz.

izmirksk
22.09.2005, 11:44
matematiği bilenler için çok kolay ama matematiğe biraz uzak olanlar için ilginç bir örnek
2+2=5 olabilir mi?
şimdi x ve y birbirine eşit sayılar olsun.
x=y
x^2=x.y(her iki tarafı x ile çarptık)
x^2-y^2=x.y-y^2(her iki taraftan y^2 yi çıkarıyoruz)
(x+y).(x-y)=y(x-y) (her iki tarafı çarpanlarına ayırdık).x-y ler birbirini götürürse
x+y=y(x=y demiştik.y yerine x koyabiliriz)
x+x=x
2x=x
2=1(şimdi her iki tarafa 3 ilave edelim)
2+3=1+3
5=4
sizce neden böyle oldu?5=4 olabilir mi?

chatlakalper
22.09.2005, 15:20
2x=x de x ler birbrini götürürse eşitlik olmaz. Tanımsız olur.

izmirksk
22.09.2005, 16:10
cevap (x+y).(x-y)=(x-y) de gizlidir.çünkü x-y=0 olduğundan 0 ' lar sadeleşemez.

Alevimen
22.09.2005, 17:09
sinerji mi yaratıyorsunuz :)

izmirksk
22.09.2005, 22:20
bir otobüs ilanı
okuma yazma bilmeyenlere müjde.lütfen aşağıdaki adrese başvurun

(nasıl yani:3D_NG (5) :3D_NG (5) :3D_NG (5) )

izmirksk
23.09.2005, 16:51
paradokslara devam
akp 1.geleneksel gençlik şöleni(bu yazdığım doğru.yani izmirde bir çok yerde akp nin reklam afişlerinde bu yazıyı görmüştüm.ilk defa olan şey nasıl gelenek olabilir ki?:sas: :sas: :sas: )

izmirksk
24.09.2005, 12:15
matematikçiler 3'e ayrılır.saymasını bilenler ve bilmeyenler

izmirksk
25.09.2005, 18:43
bir hakim idam edilecek olan suçluya şunu söylemektedir.:
-seni 1 hafta içinde idam edeceğiz.ama hangi gün olduğunu biz biliyoruz.sen sabah kalktığında beni bugün idam edeceksiniz dersen ve gerçekten o gün için karar almışsak idamdan kurtulup özgür olacaksın
yarın(pazartesi)günü dahil olmak üzere süren başlıyor.1 hakkın var.

soru:sizce mahkum idamdan kurtulmayı başarabilir mi?

bu paradoks abd de birçok matematikçi tarafından tartışılmış ve büyük bir yankı uyandırmıştır.

izmirksk
26.09.2005, 13:09
arkadaşlar bu sorunun cevabıda net değil.genel kanı şu.
pazar günü idam edemez.çünkü o gün son gündür.cumartesiye kalırsada idamdan kurtulur mahkum.çünkü pzaar bırakmaz hakim.cumaya gelince yine kurtulut.çünkü cumartesi günü söyler diye cuma gününü tahmin edip kurtulabilir vs..bu böyle egriye gidince mahkum idam edilemez

ama matematiçilerin bu yorumları bu paradoksu böyle şekillendirmemeli bence.
hakim herhangi bir gün belirler büyük orandada mahkum o günü tahmin edemez.
ben genel olarak matematikçilerin paradoks yaklaşımına katılmıyorum ama sizlerin fikri ne olur onu bilemem.sadece paylaşmak istedim

izmirksk
27.09.2005, 23:04
2 güzel paradoks daha.

bütün giritliler yalancıdır.(bunu söyleyen kişi giritlidir)
-------------------------------------------------
kurduğum bu cümle yanlıştır.

izmirksk
31.10.2005, 16:51
değişik versiyonları olan bir paradoks

bertrand russell a sormuşlar. 1=2 ise bize papa olduğunu ispat edebilir misin?

bertrand russell'da demişki beni papa ile aynı odaya kapatın odada kaç kişi var?
=2 kişi demişler
bertrand russell da cevaben
=1=2 o halde ben papayım.