Orijinalini görmek için tıklayınız : alevi küpe takarmı
herkeze candan selamlar
eski alevi dervişlerinin tekkenin eşiğinde kulaklarını deldirip BALIM SULTAN küpesi taktığı söylenir. hatta mısır seferinden dönen yavuz sultan selim bektaşi isyanlarını durdurmak için tekkeye gitmiş ve kulağına balım sultan küpesi taktırmıştır. bende balım sultan küpesi bulamadığım için kulağıma zülfikar takarım. kimilerince bu zibidilik olarak karşılansada bence alevi canlar bu tarz küpe takmalı.
bu benim görüşümdür.
TEKRAR SÖYLEYEYİM BURADA KASTETİĞİM KÜPE ESKİ BEKTAŞİ DERVİŞLERİNİN TAKTIĞI BALIM SULTAN KÜPESİDİR.
benim bildigim o babaganlarda bekarlıgın sembolu
evlenmiyorlar,kendilerini tekkeye adıyorlar filan,bektaşilerde var kızılbaş alevilerde yok bildiğim sevgiler...
Valla bizimkiler pek hoş karşılamaz. Ancak isteyen takar istemeyen takmaz bu şahsi bi karardır.
Bir Zeynep 11.07.2006, 16:55 Slm Emre can, a a sasridim böyle bi anket gördügümde. Bu konu tartismadami ki dedim kendi kendime, yani takmamasi icin bi sebep mi var inancimizdan dolayi (mesela tavsan eti gibi bi hikayesi bi asli mi var acaba diye dedim).. Ben "Kendi bilir" diye oy attim, cünkü ne "Kattiyen takmamali" derim, nede "illaha ki takmali" derim. Alevilikte zorla bisey olmaz. Mutlaka takmali diyipte zorla kimseye küpe taktiramayiz. Üstellik konuyu genel anlaminda mi actin yani kiz/oglan fark etmez mi küpe? Bence kizlar zaten takiyo, ve taksinlarda, kiz dedigin küpeli olur :) erkeklerdede isteyen takar isteyen takmaz. Ama kizlardaki gibi hos görülmüyodur cogu yerde. Mesela annem sevmez bi erkegin küpe takmasini. sen "Ben takiyom" demissin "Zülfikar takma" konusunda, zülfikar simgesi olan küpe takiyomusun, ok senin bilecegin is. Kimse sana karisamaz. Ama neden "takmali" ki? hepsi kendi bilmeli degil mi?? Vallahi bu Balim Sultan küpe isini ilk senden duydum. Ilginc.
Saygilar.
bence bu konu bayağı basit bir konu ama yinede oy kullandım y.sultan selim bıyıkta bırakmış şimdi biz bıyığımızı keselim bence kişilerin dış görünüşü değilde kafalrının içindekilere karşı tepki alırsak onlara benzememiş olmanın farkını en doğru şekilde yaşarız saygılarımla
http://72.14.221.104/search?q=cache:471HfcdtlmwJ:www.alevi.at/TAAKM/Alevilik/Erenlerin%2520Izinden_8.html+yavuz+sultan+selim+al evi+k%C3%BCpe&hl=tr&gl=tr&ct=clnk&cd=5
takan taksında bunu alevilikle bagdaştıranın bir anlamını bulamıyorum bakalım daha neler çıkacak pandoranın kutsundan...
Anket sonucu şöyle olacak %90 takar yada takmaz kendine bağlıdır seçeneği olacak.
Konu bıyık olsa biraz daha farklı olurdu. Dikkat ettiyseniz Alevi bıyığı yada Komünist bıyığı diye bir kavram var :)
Ama küpe çok farklı bir kavram
Slm Emre can, a a sasridim böyle bi anket gördügümde. Bu konu tartismadami ki dedim kendi kendime, yani takmamasi icin bi sebep mi var inancimizdan dolayi (mesela tavsan eti gibi bi hikayesi bi asli mi var acaba diye dedim).. Ben "Kendi bilir" diye oy attim, cünkü ne "Kattiyen takmamali" derim, nede "illaha ki takmali" derim. Alevilikte zorla bisey olmaz. Mutlaka takmali diyipte zorla kimseye küpe taktiramayiz. Üstellik konuyu genel anlaminda mi actin yani kiz/oglan fark etmez mi küpe? Bence kizlar zaten takiyo, ve taksinlarda, kiz dedigin küpeli olur erkeklerdede isteyen takar isteyen takmaz. Ama kizlardaki gibi hos görülmüyodur cogu yerde. Mesela annem sevmez bi erkegin küpe takmasini. sen "Ben takiyom" demissin "Zülfikar takma" konusunda, zülfikar simgesi olan küpe takiyomusun, ok senin bilecegin is. Kimse sana karisamaz. Ama neden "takmali" ki? hepsi kendi bilmeli degil mi?? Vallahi bu Balim Sultan küpe isini ilk senden duydum. Ilginc.
Saygilar.
evet dediklerine katılıyorum bencede alevilikte ısrarla bişey olmaz. çünkü alevilik özgürlükler dinidir çünkü alevilik esnektir. aleviliğin değişmeyen tek yönü değişmesidir.
Anket sonucu şöyle olacak %90 takar yada takmaz kendine bağlıdır seçeneği olacak.
Konu bıyık olsa biraz daha farklı olurdu. Dikkat ettiyseniz Alevi bıyığı yada Komünist bıyığı diye bir kavram var :)
Ama küpe çok farklı bir kavram
hehehe haklısın hemso :cool: :cool:
Bencede takar yada takmaz ınsanın kendi isteğine bağlıdır bıyık mı asla vazgeçmem :biggrin: :biggrin:
valla bıyık için daha bi şey yazamıycam çünkü okul için bıyık yada sakal bırakımıyorum
Bir Zeynep 11.07.2006, 17:10 okulda biyiga karisiyolarda küpeye izin mi var?? ben sandim kizlara bile küpe müpe, oje moje felan yasak?? bilmiyorum TRde yasamadigim icin.
hele bi takiyimda büyüklerim de bana bi osmanli taksinlar..:D
evet yasak zülfikarda yasak
katı bir disiplinim var. ama biz alevi gençleri olarak okuldan çıkınca küpelerimizi ve zülfikarlarımız takarız
hele bi takiyimda büyüklerim de bana bi osmanli taksinlar..:D
:36_5_8: güzeldi
Bir Zeynep 11.07.2006, 17:15 hmmm, anladim.. ee peki sende demisin: Alevilik israr tanimaz diye. Özgürlüktür diye. neden "takmali" diyosun ya, bu bi sart degil mi? TakmaLI, yapmaLI, etmeLI.. MECBURR.. ?? Degil mi??
evet yasak zülfikarda yasak
katı bir disiplinim var. ama biz alevi gençleri olarak okuldan çıkınca küpelerimizi ve zülfikarlarımız takarız
bende aleviyim bende okudum ama okuldan çıktıktan sonra nede hayatta hiç küpe takmadım lütfen özel zevklerimiizi genellemiyelim....
pirimunzur 11.07.2006, 17:28 takmak isteyen takar emre can zaten aileler zibidilk olarak goryor gerci ama bu işler kupeyle kolye ile de yureyecginide sanmiyorum yani bunlar bizi kurtarmaz bilinçli insanlar lazim bize ama olsun degişik bir konu olmuş ilgimi çekti (acaba bendemi taksam diyorum bak şimdi ):stuart: :p
açıkçası saçma geldi bana ne yani aleviliği bir küpeyemi bağlıyacağız isteyen takar istemeyen takmaz alevilik içinde olur kulağında değil arkadaşım
Hüseyin69 11.07.2006, 17:29 kisinin kendi özel zevkidir bunu alevi veya baska bir inanc topluluguna mal etmek yanlistir anketi düzellitm erkek küpe takmalimi bastaki alevi kelimesini sildim bu ve buna benzer sorular anketler acitiginizda biraz daha dikkatli olun kisi cinsiyet degistirir sac uzatir sac keser küpe takar halka takar vs vs bunlari bir toplumun inanc gelenek görenekleriyle ayni saflara koymak yanlistir
Bir Zeynep 11.07.2006, 17:33 kisinin kendi özel zevkidir bunu alevi veya baska bir inanc topluluguna mal etmek yanlistir anketi düzellitm erkek küpe takmalimi bastaki alevi kelimesini sildim bu ve buna benzer sorular anketler acitiginizda biraz daha dikkatli olun kisi cinsiyet degistirir sac uzatir sac keser küpe takar halka takar vs vs bunlari bir toplumun inanc gelenek görenekleriyle ayni saflara koymak yanlistir
evet abicim aynen..
KızılBant 11.07.2006, 17:34 günahsa takarım
takmak isteyen takar emre can zaten aileler zibidilk olarak goryor gerci ama bu işler kupeyle kolye ile de yureyecginide sanmiyorum yani bunlar bizi kurtarmaz bilinçli insanlar lazim bize ama olsun degişik bir konu olmuş ilgimi çekti (acaba bendemi taksam diyorum bak şimdi )
evet doğru dedin sadece bunla olmaz herzaman dediğim gibi. bir saat alabilisin ama zamanı asla alamassın daha o yüzden fazla zaman geçmeden bir şeyler yapmak lazım
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
takmak isteyen takar emre can zaten aileler zibidilk olarak goryor gerci ama bu işler kupeyle kolye ile de yureyecginide sanmiyorum yani bunlar bizi kurtarmaz bilinçli insanlar lazim bize ama olsun degişik bir konu olmuş ilgimi çekti (acaba bendemi taksam diyorum bak şimdi )
evet doğru dedin sadece bunla olmaz herzaman dediğim gibi. bir saat alabilisin ama zamanı asla alamassın daha o yüzden fazla zaman geçmeden bir şeyler yapmak lazım
bıyıklarıma asla kimse dokunamaz..küpe ise hayatta takmam küpenin takınıp takılmaması kişiye kalmış bişeydir.
Balım Sultan'ın anlattığınız gibi Küpe takması zahiri değil batıni'dir.Küpe iki tarafa takılır yani kulaklara biri Şabbar diyeri Şubbar' dır.Yani Hasan ve Hüseyin' dir.Başka bir alandan bakarsak da Hacı Bektaş'ın bir sözü geliyor aklıma biz size bunları kulağınıza küpe olsun diye nasihat eyledik...Yani "incinsende incitme, her ne ararsan kendinde ara, eline beline diline sahip ol" gibi önemli tasavvufi sözleri bizler için kulağımıza küpe olması gereken sözler...Zahiri anlamda soracak olursanız Osmanlı padişahlarından yavuz selim' in küpe takmış olduğunu kaynaklardan görüyoruz.O halde Aleviler takmalı mı takmamalı mı.Her kesin külli iradesi, nefsi ve aklı var, her kes aklını kullanarak yapmak istediğini yapar.Ancak aklını kullanarak...
aşk-ı muhabbetler...
takar yada takmaz herkesin kendi görüşüdür ama bende bir kural vardır birileri beni kınar hoş görmez diye bir şeyi yapmaktan vazgeçmem (yanlış olmadığı sürece) herkesin görüşü farklıdır ama açıkçası ben erkeklere küpe takmanın yakıştığını düşünmüyorum(kendi görüşüm ama)...
:36_5_8: güzeldi
hee aynen böyle iste:001_tongu
seheryelı 11.07.2006, 18:36 merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım bugün üye oldum siteyi çok beğendim forumlara bakarken bu konuda çok dikkatimi çekti bende bir yorum yapmak istedim bizim ailede erkeğin küpe takması pek hoş karşılanmıyor bende küpe takmaları taraftarı değilim küpe bayanlara yakışıyor erkeklere değil
ercandost 11.07.2006, 18:53 Benim babam ve ve kayınbabam olması muhtemel babam kesinlikle erkekte küpeyi hoş görmezler zaten takmış olsam yanlarında duramam,bununla beraber bende zaten küpe takmam ve takmayı sevmem bundan dolayıda bi problem yok benim için:-) takana da niye taktın hiç demem,bende bu konuyu Alevilikle pek ilgisinin olmadığını düşündüğüm için bağdaştıramadım,kültürel bişey gibi geliyor bana isteyen takar isteyen takmaz diyorum.
Hiçbirşeyde zorunluluk yoktur bana göre,isteyen taksın istemeyen takmasın.kendi ruhuyla birleştirebilen taksın ama küpe sırf takmış olmak için de takılmasın yapay duruyor,yakışmıyor.kendi düşüncem bu.
iksircan 11.07.2006, 19:13 Küpe bayanlar içindir, bayanda güzel durur. Erkeğe yakışmaz...
Bence çok gereksiz bir konuyu tartışıyoruz. Bu konu tamamen kişinin özel hayatını ilgilendiren bir durum olduğu için aleviliğe, sünniliğe dayandırmak yanlış olur diye düşünüyorum. Saygılar...
h.ismail tut 11.07.2006, 21:05 bana göre küpe takmak ya da takmamak çok önemli bir konu degil yeterki kulagının bulundugu kafa yapısı dogru olsun o yeter.
seheryeli bende çok eski olmasamda aramıza hoşgeldin
AleviGenç 11.07.2006, 21:50 Takmamalı
gözdecst 11.07.2006, 21:51 konu başlığını okuyunca şokkk oldun . ne bu yaa alevi küpe takar mıı:) ne alakası varr yakında alevi etek giyermi alevi ne içmeli ne yemeli ne giymeli..bunları tatışalımda tam olsun süper bi konuydu valla kimin aklına geldiyse kutluyorum..:)
Ya Ben de ALeviler Dövme YapTıRır mı diye açCam walla BAşLık :clap: .bu Arada
Şah ismAil Küpe Takıyo muydu?:huh:
Ya Ben de ALeviler Dövme YapTıRır mı diye açCam walla BAşLık .bu Arada
Şah ismAil Küpe Takıyo muydu?
evet takıyordu.
AleviGenç 12.07.2006, 16:50 evet takıyordu.
Kanıt istiyorum.Bu işler demeyle olmuyor kanıt sun.
Ama Osmanlı padişahı yavuz sultan selim hanım pardon han :lol: :clown: :biggrin: Küpe takıyormuş.
Anathema 12.07.2006, 17:07 Merhaba foruma yeni üye oldum.
Gerçekten ilginç bir konu ama alevilikle bağlamak yersiz olmuş diye düşünüyorum.
Küpe takmak, saç uzatmak, değişik kıyafetleri tercih etmek insanın kişisel sorunlarıdır.
O sebeple 3. şıkkı işaretledim
Ama Osmanlı padişahı yavuz sultan selim hanım pardon han :lol: :clown: :biggrin: Küpe takıyormuş.
...... Şu anda Topkapı Sarayı’nın Portreler Bölümünde 17/66 numara ile 70 x 65 cm ebadında bulunan küpeli Yavuz Portresi ile Macar bir ressâma ait olduğu söylenen küpeli resme gelince; Evvela, Yavuz’un minyatürlerde ve elimizde bulunan resimlerinde, bunun gibi küpeli olan üçüncü bir resmi bulunmamaktadır. Kaldı ki, bu resimler arasında resmî nakkaşlar tarafından yapılanları vardır. İkincisi, Yavuz’a isnad olunan, ama tamamen hayalî ve uydurma olan Avrupalı ve İranlı ressâmlara ait resimler çokça bulunmaktadır. Tarih kaynakları bu noktanın altını çizmektedirler. Bu küpeli resmin de, uydurma resimlerden biri olması kuvvetle muhtemeldir. Zira Sultânın kulağında küpe , boynunda incili madalyon, sarığında tac bulunmaktadır. Osmanlı Padişahlarının kıyâfetleri ile bağdaşmayan bu süsler, tablonun yakın tarihlerde yapıldığını göstermektedir. Zaten 1926 yılında Dolmabahçe Sarayından getirilmiştir. Dolma Bahçe Sarayına ne zaman konulduğu da bilinmemektedir. üçüncüsü, bazı araştırmacılara göre, bu küpeli resim Şah İsmail’e aittir.Zira başında Şi’î Mezhebinin alâmeti olan kızıl börk ve bunun üzerinde İran Şahlarına mahsus taç vardır. Ayrıca küpe de Şi’a mezhebinde câiz görülmektedir......
[1] İbn-i Âbidin, Redd’ül-Muhtâr, c. VI, sh. 420; Heyet, Resimli-Haritalı Mufassal Osmanlı Tarihi, İstanbul 1958, c. II, sh. 717, 719, 725, 731, 739, 788; Gönenç, Halil, Günümüz Meselelerine Fetvâlar, İstanbul 1983, c. II, sh. 164; Dirier, Ayten, “Yavuz Selim Küpeli miydi?”, Zafer Dergisi, Haziran 1995, sayı 222, sh. 28-29; Kuşoğlu, M. Zeki, Tılsımdan Takıya, İstanbul 1998, sh. 52 vd.; Bardakçı, İlhan, Tarihten Bugüne 1982, İstanbul 1983, sh. 121-122.
KURŞUNveli 12.07.2006, 20:21 canlar benim sürekli saçım uzundu ve kulağımda delik üstelik cem ayinlerinede o şekilde katılıyordum ama hiç kimse benimle bu halimden dolayı meshep muhabbetine girmedi...demek ki alevilikle saçın sakalın küpenin ayakkabının kıyafetin bir alakası yok...zaten olmamasıda gerekir...o biraz kişisel zevk oluyor...bence
meymane_usari 12.07.2006, 20:45 Yavuz un saçı da varmış saç bırakmayın o zaman kazıtın saçlarınızı Yavuz pantalon giyiyordu belki giymeyin pantolon başka bir şey giyin o zaman kişinin kişisel fikridir küpe takar veya takmaz bunun içinde alevilik bile olsa !!!
sevgiler saygılar
AleviGenç 12.07.2006, 21:10 ...... Şu anda Topkapı Sarayı’nın Portreler Bölümünde 17/66 numara ile 70 x 65 cm ebadında bulunan küpeli Yavuz Portresi ile Macar bir ressâma ait olduğu söylenen küpeli resme gelince; Evvela, Yavuz’un minyatürlerde ve elimizde bulunan resimlerinde, bunun gibi küpeli olan üçüncü bir resmi bulunmamaktadır. Kaldı ki, bu resimler arasında resmî nakkaşlar tarafından yapılanları vardır. İkincisi, Yavuz’a isnad olunan, ama tamamen hayalî ve uydurma olan Avrupalı ve İranlı ressâmlara ait resimler çokça bulunmaktadır. Tarih kaynakları bu noktanın altını çizmektedirler. Bu küpeli resmin de, uydurma resimlerden biri olması kuvvetle muhtemeldir. Zira Sultânın kulağında küpe , boynunda incili madalyon, sarığında tac bulunmaktadır. Osmanlı Padişahlarının kıyâfetleri ile bağdaşmayan bu süsler, tablonun yakın tarihlerde yapıldığını göstermektedir. Zaten 1926 yılında Dolmabahçe Sarayından getirilmiştir. Dolma Bahçe Sarayına ne zaman konulduğu da bilinmemektedir. üçüncüsü, bazı araştırmacılara göre, bu küpeli resim Şah İsmail’e aittir.Zira başında Şi’î Mezhebinin alâmeti olan kızıl börk ve bunun üzerinde İran Şahlarına mahsus taç vardır. Ayrıca küpe de Şi’a mezhebinde câiz görülmektedir......
[1] İbn-i Âbidin, Redd’ül-Muhtâr, c. VI, sh. 420; Heyet, Resimli-Haritalı Mufassal Osmanlı Tarihi, İstanbul 1958, c. II, sh. 717, 719, 725, 731, 739, 788; Gönenç, Halil, Günümüz Meselelerine Fetvâlar, İstanbul 1983, c. II, sh. 164; Dirier, Ayten, “Yavuz Selim Küpeli miydi?”, Zafer Dergisi, Haziran 1995, sayı 222, sh. 28-29; Kuşoğlu, M. Zeki, Tılsımdan Takıya, İstanbul 1998, sh. 52 vd.; Bardakçı, İlhan, Tarihten Bugüne 1982, İstanbul 1983, sh. 121-122.
Sen Alevimisin yoksa Aleviliği bilmiyormusun?
Bu karalamaya çocuk bile inanmaz.
1. Ben yavuz sultan selim'in küpe takdığını biliyorum ben Pirimiz ŞAH İSMAİL'in küpe takdığı kanıtını istedim ama sen gidmişsin sunni bir siteden kopyala yapıştır yapmışsın.Hem bu sitedede yavuz s.selim'im küpe takdığını dünya bilio ama bunlar yavuz sultan.s. küpe takmıyordu bu resim ŞAH İSMAİL'indi diyor gülerim.Böle her siteyide kopyala yapıştır yapma.
ŞAH İSMAİL'in küpe takdığına dair bir kanıt bulamadım ben sen bulursan bizimle paylaş hııı ama gidipte sunni sitelerden değil ya İran Ya Azerbaycan veya Anadoludaki Alevi kaynaklardan bulursan inanırım çünkü Şah İsmail'i sunniler sevmezler.
..
Selim:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/thumb/d/d9/Selim-I.jpg/235px-Selim-I.jpg.png
Sah Hatayi:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Shah_Ismail_I.jpg
"Sah Hatayi Deyisleri" Albümün kitapciginda Sah Ismail'in hayati yazili.
"Sah Ismail ve Yavuz Sultan Selim, Pir Balim Sultan'in huzurunda" bölümünde iki kulagi küpeli ve "elbiseli" bir sahisin resimi var. Resimdeki sahis kim oldugunu cözemedim.
Sen Alevimisin yoksa aramıza giren bir ajan mı?
1. Ben yavuz sultan selim'in küpe takdığını biliyorum ben Pirimiz ŞAH İSMAİL'in küpe takdığı kanıtını istedim ama sen gidmişsin sunni bir siteden kopyala yapıştır yapmışsın.Hem bu sitedede yavuz s.selim'im küpe takdığını dünya bilio ama bunlar yavuz sultan.s. küpe takmıyordu bu resim ŞAH İSMAİL'indi diyor gülerim.Böle her siteyide kopyala yapıştır yapma.
ŞAH İSMAİL'in küpe takdığına dair bir kanıt bulamadım ben sen bulursan bizimle paylaş hııı ama gidipte sunni sitelerden değil ya İran Ya Azerbaycan veya Anadoludaki Alevi kaynaklardan bulursan inanırım çünkü Şah İsmail'i sunniler sevmezler.
bi kere beni ajanlıkla suçlaman komik yani ben ajan olacak en son kişiyim.sünnilerden bulunca objektif olmuyor,ama alevilerden bulunca oluyor sana göre.Ayrıca sanırım farklı Şah İsmail'den bahsediyoruz ben safevi devletinin Şah'ını kastettim yani Şah Hatayi'yi deil
AleviGenç 12.07.2006, 21:30 bi kere beni ajanlıkla suçlaman komik yani ben ajan olacak en son kişiyim.sünnilerden bulunca objektif olmuyor,ama alevilerden bulunca oluyor sana göre.Ayrıca sanırım farklı Şah İsmail'den bahsediyoruz ben safevi devletinin Şah'ını kastettim yani Şah Hatayi'yi deil
Tamam da
Şah Hatayi'ylen Şah İsmail aynı kişi.
Şah İsmail Normal adı(Gündelik-Sarayda-Askerde-Savaşta)
Şah Hatayi (Şair-Yazar-Eren) unvanı,Lakabı:thumbup1:
bi kere beni ajanlıkla suçlaman komik yani ben ajan olacak en son kişiyim.sünnilerden bulunca objektif olmuyor,ama alevilerden bulunca oluyor sana göre.Ayrıca sanırım farklı Şah İsmail'den bahsediyoruz ben safevi devletinin Şah'ını kastettim yani Şah Hatayi'yi deil
Şah İsmail ile Şah Hatayi tarihte aynı kişilerdir.
Şah ismail şiirlerinde Hatayi mahlasını kullanırmış. Mahla şiir yazarken kullanılan isimdir.
Senin bahsettiğin Şah hatayi başka biri mi yoksa? ilginç gerçekten bu konuda haklıysan en kısa zamanda dayanaklarını bekliyorum çünkü önemli ve merak ettim şu an. Ancak dediğim gibi Şah ismail ve Şah Hatayi aynı kişilerdir...
kolpa kardeşim uzunca bir araştırma yapman lazım.Bilginin zayıf olduğunu araştırma yapma derecenide zayıf buluyorum.Umarım beni küstahlıkla suçlamazsın.Sadece dost tavsiyesi yazıyı yazmadan önce iyice bir düşün eğer aklın mantığın alıyorsa yaz...
aşk-ı muhabbetle...
AleviGenç 12.07.2006, 21:57 kolpa kardeşim uzunca bir araştırma yapman lazım.Bilginin zayıf olduğunu araştırma yapma derecenide zayıf buluyorum.Umarım beni küstahlıkla suçlamazsın.Sadece dost tavsiyesi yazıyı yazmadan önce iyice bir düşün eğer aklın mantığın alıyorsa yaz...
aşk-ı muhabbetle...
Eyvallah dost..
Haklısın.Baksana Alıntı yaptığı site düpe düz Aleviliğe-Şii'liğe iftira atıyo.Tüm dünya biliyoY.Sulatanın küpetakdını yok o yavuz değil ŞAH İSMAİL'di diolar.:lol: :laugh: :001_tt2: :stuart: :thumbdown
Selim:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/thumb/d/d9/Selim-I.jpg/235px-Selim-I.jpg.png
Sah Hatayi:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Shah_Ismail_I.jpg
"Sah Hatayi Deyisleri" Albümün kitapciginda Sah Ismail'in hayati yazili.
"Sah Ismail ve Yavuz Sultan Selim, Pir Balim Sultan'in huzurunda" bölümünde iki kulagi küpeli ve "elbiseli" bir sahisin resimi var. Resimdeki sahis kim oldugunu cözemedim.
tarihte şu en üstteki fotoğraf Yavuz sultan selim olarak tanınıyor. Alttaki ise Şah ismail (Hatayi)dir. ilk resmin şah ismail olma olasılığı çok çok düşük çünkü Osmanlı devleti gibi kendi kültürü dışındakilere tolerans tanımayan bir devlet can düşmanı şah ismailin resmini bugüne kadar muhafaza etmez. Osmanlılar zaten yazılı olan bir çok alevi kaynağı yok ettiler zamanında bu resmi saklamış olamazlar. Küpe takması üstteki resimdeki(Yavuz selim) nin şah ismail olduğunu ifade etmez. Şah ismaille benzer poz ve birazda şima olarak benzerlik olmasına rağmen bu durumu böyle değerlendiremeyiz. Küpe belirleyici değildir alevilik için.
Ancak geçmişte birçok alevi tarikatları vardı bunlardan bir kaçında böyle uygulama olabilir. Alevilik işareti aranıyorsa bence bıyıkta aranmalıdır :)
meymane_usari 12.07.2006, 22:08 Bu iki resim arasında Üsttekinin Şah İsmail olması İmkansız neden Çünkü Aleviliği benimseyen bütün yöneticiler hatta bektaşiler ve zellikle fuzuli nin taktığı börk
12 dilimlidir yani 12 İmamı simgeler ama üstteki resimde böyle bir şey yo buradan anlaşılıyor her şey ...
sah ismail
http://www.ocaq.net/images/shexsietler/she0024.jpg
http://islamicceramics.ashmol.ox.ac.uk/Iznik/images/shah-ismail.jpg
sah ismail
http://www.ocaq.net/images/shexsietler/she0024.jpg
yavuz sultan selim gibi zalim tipi yok, babacan bir alevi şiması var şah ismailde ayrıca küpeside yok :thumbup1:
arkadaşlar tarih konusunda kesin yargılar yoktur.Deneyle sonuç elde edilemez.Kaynaklarla da net yargılara varamayız.Bu gün Hz Ali' nin resmi dahi gerçek deyildir.O nu kim nasıl görmek istiyorsa odur.O yüzden yıkcı değil yapıcı olalım.Umarım Şah İsmail' in küpe taktığını idda eden arkadaş bundan vaz geçmiştir...
aşk-ı muhabbetle...
Nerden okuduğumu pek hatırlamıyorum ama sultan süleyman köle pazarında gezerken kölelerin sağ kulaklarına niçin küpe taktığını sormuş yanındakine. O da:köle oldukları belli olsun diye sağ kulaklarına küpe taktıklarını söylemiş.Sultan da kendi kulağına küpe takacağını çünkü kendisinin de Allah`ın kölesi olduğunu söylemiş.
Bence erkeklerin kendi özgür iradelerine bağlıdır küpe takmak.İsteyen,yakıştıran,hoşuna giden takar; istemeyen takmaz.
AleviGenç 13.07.2006, 01:48 Nerden okuduğumu pek hatırlamıyorum ama sultan süleyman köle pazarında gezerken kölelerin sağ kulaklarına niçin küpe taktığını sormuş yanındakine. O da:köle oldukları belli olsun diye sağ kulaklarına küpe taktıklarını söylemiş.Sultan da kendi kulağına küpe takacağını çünkü kendisinin de Allah`ın kölesi olduğunu söylemiş.
Bence erkeklerin kendi özgür iradelerine bağlıdır küpe takmak.İsteyen,yakıştıran,hoşuna giden takar; istemeyen takmaz.
Sen yavuz sultan selim'im Yüzbinlerce Anadolu-Alevisini katleddiğini biliyormusun?
Şah İsmail'len savaştığını biliyormusun?
Anadoludaki Kızıl Başlara bir çok karalama onun döneminde ve onun İsteğyle yapıldığını biliyormusun?
Dahada bana yazdığın mesaj'da onu över gibi yazmışsın o katili.Allahın iyi kulu olsa masum Alevileri katledermiydi?
arkadaşa ajan demekle büyük saygısızlık yaptın. hem küpe takıyo demek karalammaı. benim dedem bir dedeidi ce onunda kulağı kesik ve delikti. sebebinide biliyordum. bende 11 yaşımda kulağımı normal şekilde deldirdim. şimdi ben alevi olmuyormuyum. ne kadar cahil ve bilgisizsiniz. geri kafalı diycem ama eskiden beri var olan bir şey için bu söz konusu olmaz. asimile olmuşsunda farkında değilsin.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ayrıca aramızda bir ajan varsa onunda sen olduğuna eminim
AleviGenç 13.07.2006, 13:13 Lütfen biraz daha nazik ol sinirlenmen bile forumda bir başkasına hakaret edmen veya geri zekalı deme hakkını verdiğini sanmıyorum.
Demek ajan olduğuma eminsin ne ajanıyım :clown: :lol:
Eminsen kanıtın vardır o zaman kanıtla.Güzel kardeşim ne yazdığını bile bilmiyorsun hakaret ediyorsun yukarıda bir arkadaşın sunni kaynakların ŞAH İSMAİL'i karalamalarına ortak olamazdım yavuzun küpe takdığını dünya bilio ama o kaynak o resim yavuz değil Şah İsmail'diyor...Buna kim inanır kiiii.Yavuz Şah İsmaille savaşmadımı ee Osmanlı Şah İsmail'in resmini neden saklasın.
bu dediğine katılıyorum doğru neden saklasın. küpe takmakla karalamanın ne alakası var ona kızdım.
bu tur konulari nerden buluyorsunuz gercekten sasiriyorum konu bulmakta zorlaniyorsaniz bu tur konulari acmayin rica ediyorum herseyide alevilikle bagdastirmayin irdelemeyin kupe takmakla aleviligin ne alakasi var gercekten cok gereksiz bir konu yorum yapmak bile istemiyorum kolay gelsin...
cigdem2006 13.07.2006, 14:10 bu tur konulari nerden buluyorsunuz gercekten sasiriyorum konu bulmakta zorlaniyorsaniz bu tur konulari acmayin rica ediyorum herseyide alevilikle bagdastirmayin irdelemeyin kupe takmakla aleviligin ne alakasi var gercekten cok gereksiz bir konu yorum yapmak bile istemiyorum kolay gelsin...
kesinlikle sana katılıyorum. bu ne ya. yakında aleviler pantolon giyermi, altın takar mı, yemek yerken kaşığı hangi elleri ile tutarlar vs. vs. konular açılmazsa iyidir.
buda çiğdemin görüşüsdür saygı duyarım. ama bu küpe normal anlamdaki küpe olmadığını tekrar belirteyim.
AleviGenç 13.07.2006, 14:14 buda çiğdemin görüşüsdür saygı duyarım. ama bu küpe normal anlamdaki küpe olmadığını tekrar belirteyim.
Ne anlamada olduğunuda yazda bilelim.:confused1
burada anlatmak istediğm küpe eski bektaşi dervişlerinin taktığı balım sultan küpesidir.
AleviGenç 13.07.2006, 14:16 İlk sayfada yazdığın açıklamaysa kimse ona göre yorum yapmıyor diyim o yazdıkların hakkındada bilgim yok biraz daha geniş bilgi ver kanıtlar sun.Analayalım.
bir insanın küpe takıp yada saçını uzatması yada dövme yaptırması inancıyla alakalı olmasa gerek.en azından ben böyle düşünüyorum
Selim:
:lol: :lol: :lol:
Nasıl bıyıklardır bunlar yahu... Sokakta böyle bıyıklı gezen kimseyi görsem, gülmekten ölürüm ben..
SivanA SimyacI 13.07.2006, 14:22 simdi arkadaşlar yavuz sultanı kanuniyi manuniyi bi yana bırakın.küpe takmanın ne zararı var erkek için mantıkmı kabul etmiyor?hayır mantık için gayet normal bir durum bu tarihden milleti incelemeyin gayetde hoş tabikide erkekde küpe takar bunun alevilikte sünnilikte hristiyanlıkla ilgisi yok isteyen herkes küpesini takar.
inanç ve dinlerde bazı semboller vardır. mesela hristiyanlar haç takar. yahudiler terpe denilen bir tahta parçasını alıunlarına takar. budistler yingyong benzeri takılar takar. bu dinlerin birde dervişlerinin kullandığı semboller vardır mesela budist dervişleri turuncu yaşmak takıp kafalarını kazıtır. sihler saç sakal bırakıp alınlarının ortasına boya sürer ve sol ellerine metal banzument takar. vuducular kulaklarına bir odun parçası geçirir. bunlar gibi eski bektaşi dervişleride kulaklarını tekke eşiğinde deldirir ve balım sultan küpesi takarlardı benim dedemde bir dervvişin oğlu ve bir dede olarak kulağını eşikte kestirmiş ama oruç zamanı dışında küpe takmazdı. şimdi sen kanıt isteyeceksin. ben sana şimdiden cevabı vereyim. herşey bir kağıtta yazmaz bazı şeylerde gönülde ve akılda yazar
burada anlatmak istediğm küpe eski bektaşi dervişlerinin taktığı balım sultan küpesidir.
Sen dervis omadigina göre ve o küpenin sorumluklarini yerine getiremedigine göre ne diye takmak istiyorsun.
Küpe tak ama Bektasilikle bagdasdirip kamu önünde mesrulastirmaya calisma cünkü buna ihtiyacin yok.
Küpe takmak yasak degil cünkü.
Yavuz Sultan Selim'in küpesine dikkatle bakarsanız, kadın küpesi gibi sarkık modelli.
Günümüzde küpe takan erkekler bu tür küpeleri tercih etmez genelde. Ufak taşlı küpeleri takarlar
Sen yavuz sultan selim'im Yüzbinlerce Anadolu-Alevisini katleddiğini biliyormusun?
Şah İsmail'len savaştığını biliyormusun?
Anadoludaki Kızıl Başlara bir çok karalama onun döneminde ve onun İsteğyle yapıldığını biliyormusun?
Dahada bana yazdığın mesaj'da onu över gibi yazmışsın o katili.Allahın iyi kulu olsa masum Alevileri katledermiydi?
Ben yazdığım bu yazıda yavuz`u övmüyorum.Sizin bu yazıdan nasıl olupta bu sonuca vardığınızı merak ediyorum.Görüyorum ki siz her yazılan yazıya karşı gelerek,yazılan yazılarda bir art niyet arıyarak savunmaya geçiyor ve aleviliği savunduğunuzu zannediyorsunuz.Unutmayın ki bende bir aleviyim ve alevileri katledenleri övecek halimde yok.Bu yazıyı yazmamda ki amaç küpenin eskiden erkek köleler tarafından takıldığını anlatmaktı.Sanırım yavuzla olan kısmını anlatmam tepkinize yol açtı.Fakat burada benim yavuzu övmek gibi bir amacım yoktu.Sadece yavuz`un küpe taktığını kanıtlamak istemiştim. Bu şekilde sert tepkiler vermeden önce bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederim.
bence çok basit gereksiz bir konu....
naldökenli 13.07.2006, 19:14 arkadaşlar kültürümüzü bilmeden ögrenmeden küpeye taktınız.isteyen takar.kimsenin bir şey demeye bir hakkı yok bence.ama önce tarihimizi örfümüzü bir ögrenelim.daha iyi olmazmı.ama bu insanların kişisel düşüncesi.canlar kendinize iyi bakın.....
vallahi ben takarim cokta hosuma gider hemde tek tas :D:D
bence çok basit gereksiz bir konu....
daha iyisini kendin yaz.
kişisel sorun diye yoruluyorum.
isteyen takar istemeyen takmaz herkesin kendi görüşüne göre
tercanli 15.07.2006, 16:37 sacma bi soru. giyimin kusamın dinle imanla alakası yoktur.isteyen takar isteyen takmaz. ailelerimizin bunu hoş karşılayacığını sanmam.
bence bu anket kapanmalı artık
erkeklerin küpeyle ne alakası var bence yani benim görüşümce çok saçma.Takanınıda taktırmaya müsade edenide sevmem
meryem demir 16.07.2006, 16:37 eşime küpe çok yakışıyor. Benim teşvikimle .
ilk etapta çevrenin tepkisinden çekindiği için takmakta biraz kararsız kalmıştı.Ama şuan gayet rahat bir şekilde küpeyle dolaşabiliyor.
Üstelik küpeyi alevilik ile bağdaştırmak neden??
Kendine yakıştırabilen her erkek küpe takabilir.
bodrum_26 16.07.2006, 16:40 bence kişisel sorun bana kalsa bize yakışan neyse onu yaparım
hızma şeklinde olan küpe erkeklere yakışıyorsa bayanların taktıgı küpelerden erkeklere pek yakışmıyor benim görüşrüm böyle saygılarımla
siyahlargiyerim 16.07.2006, 17:16 takabilir neden takmasın ki? kişisel bir mesele bu. bende takıyorum
leyla can 16.07.2006, 17:20 selam can .bende bu Balim Sltan konusunu ilk senden duydum.ne dogru derim nede yanlis önce arastirmam gerek bakalim...küpe takma konusuna gelirsek kendine yakistiriyorsan,yada yakistiran varsa taksin bizim aile karsi ama ben isteyen taksin derim...amaaaaaaaaaaaa
Zülfikari bir imaj olarak sakin kullanmayin derim cünkü kendini bilen taksin degerini bilen taksin ,yolunu bilen taksin,alevi göstergesi olarak yada hava atmak icin degil,sakin yanlis anlamayin canlar Almanyada zülfikari imaj olarak kullanan malesef cok,yani zülfikari takip boynuna barlara,discolara gidip o alemlerde uygunsuz hareketler yapiyorlar ve disardan bakan aha Alevi iste yolun yolcusu anlaminda deyimler kullaniyorlar,sanirim konuyu cok dagittim ama üzülüyorum iste onu yüceltecekler taksin batiracaklar degil...
Ayrica anne anelerimizden kalmaymis hizma onuda takiyoruz ben bu ne denli dogru bilmem ama benim var ve sadece hosuma gittigi icin takiyoru saygilar...
Gülseren58 16.07.2006, 18:05 Bektaşi geleneğinde sağ kulağa küpe takmak vardır. Sağ kulağa takılan küpe "BEN, KENDİMİ BU YOLA ADADIM" anlamı taşır ki, bu kararlarından vazgeçenler ayrılmak istedikleri zaman, kulağın yırtılarak küpenin çıkarıldığını okumuştum.
bence tamamıyla ınsanda bıtten bısey walla ben takıyorum
selam can .bende bu Balim Sltan konusunu ilk senden duydum.ne dogru derim nede yanlis önce arastirmam gerek bakalim...küpe takma konusuna gelirsek kendine yakistiriyorsan,yada yakistiran varsa taksin bizim aile karsi ama ben isteyen taksin derim...amaaaaaaaaaaaa
Zülfikari bir imaj olarak sakin kullanmayin derim cünkü kendini bilen taksin degerini bilen taksin ,yolunu bilen taksin,alevi göstergesi olarak yada hava atmak icin degil,sakin yanlis anlamayin canlar Almanyada zülfikari imaj olarak kullanan malesef cok,yani zülfikari takip boynuna barlara,discolara gidip o alemlerde uygunsuz hareketler yapiyorlar ve disardan bakan aha Alevi iste yolun yolcusu anlaminda deyimler kullaniyorlar,sanirim konuyu cok dagittim ama üzülüyorum iste onu yüceltecekler taksin batiracaklar degil...
Ayrica anne anelerimizden kalmaymis hizma onuda takiyoruz ben bu ne denli dogru bilmem ama benim var ve sadece hosuma gittigi icin takiyoru saygilar...
evet leyla can bu konuda sana aynen katılıyorum. bencede aleviliği örnek kişiler zülfikar takmalı. ben bunu yaptığıma inanıyorum. burda alevi olduğumu ve ne derecede aleviliği yaşattığımı herkez bilir. dediğin gibi zülfikar takıp uygunsuz hareketlerde bulunanlarıda zülfikardan men ederim ki o insan bir daha zülfikar takamaz. zaten faşistin yuvası olan muğlada kolay kolay herkez zülfikar takmaz.
leyla can 16.07.2006, 22:18 evet leyla can bu konuda sana aynen katılıyorum. bencede aleviliği örnek kişiler zülfikar takmalı. ben bunu yaptığıma inanıyorum. burda alevi olduğumu ve ne derecede aleviliği yaşattığımı herkez bilir. dediğin gibi zülfikar takıp uygunsuz hareketlerde bulunanlarıda zülfikardan men ederim ki o insan bir daha zülfikar takamaz. zaten faşistin yuvası olan muğlada kolay kolay herkez zülfikar takmaz.
yolumuzu bu denli itinali takip edmen ve uygulanmandan dolayi seni kutluyorum ve bu genclikle grur duyorum sakin yolundan sasma emre can.saglicakla kal Hizir baba yardimcin olsun ,dogrulukla baktigin her yerde...
karadagli 25.07.2006, 10:10 inanç ve dinlerde bazı semboller vardır. mesela hristiyanlar haç takar. yahudiler terpe denilen bir tahta parçasını alıunlarına takar. budistler yingyong benzeri takılar takar. bu dinlerin birde dervişlerinin kullandığı semboller vardır mesela budist dervişleri turuncu yaşmak takıp kafalarını kazıtır. sihler saç sakal bırakıp alınlarının ortasına boya sürer ve sol ellerine metal banzument takar. vuducular kulaklarına bir odun parçası geçirir. bunlar gibi eski bektaşi dervişleride kulaklarını tekke eşiğinde deldirir ve balım sultan küpesi takarlardı benim dedemde bir dervvişin oğlu ve bir dede olarak kulağını eşikte kestirmiş ama oruç zamanı dışında küpe takmazdı. şimdi sen kanıt isteyeceksin. ben sana şimdiden cevabı vereyim. herşey bir kağıtta yazmaz bazı şeylerde gönülde ve akılda yazar
Bektasilikte bir de (mücerred ikrari) verenler yani hic evlenmemis olup ömrünce evlenmemege andicenler-müceerredler vardir ki balim Sultan tarafindan ortaya konmus olan bu mücerredlige girenlerin sag kulak memeleri töreni iz'eyen sabah Balim Sultan yatirinin esiginde sivri simsir kasik sapi ile delinerek mengüs=küpe (Teslim halkasi) takilirdi.Bunlar Pirevi denilen Hacibektastaki merkez dergahta,Kerbela Anadolu ve Rumeli dergahlarinde görevde olurlardi.
Ev,aile coluk-cocuk düsüncesi olmaksizin kendilerini sadece yol hizmetlerine vermis olurlardi.Iste bunlardan (ikrarini bozan) (Mücerredligi kiran) olursa düskün edilirlerdi.Böyle olaylar cok azdir. Bir olay Aydinda Dedekuyu dergahinda
,birde Kerbela Dergahinda olmustur.Dedekuyu postnisini Münir Baba devislerinden bir Mücerred böyle yolsuzluk etmis.baba onun kulagindaki halkayi cekip kulagini kopararak düskün etmistir.Halil Haki Dedebaba zamaninda (1799-1813) anasinin baskisi ile evlenen bir Mücerred icin Dedebaba kendisi Kerbelaya kadar gitmis oradakini düskün etmistir.Mücerredligi kiranlarda suclu mürsid önüne diz cüktürülür o da küpesini (halkasini) kulak memesini yirtarak koparir alirdi.Sirtindan fahr'i (hirkasi) basindan taci alinir ve dergahtan kovulurdu.
alinti.Doc.Dr. Bedri Noyan
Bektasilik Alevilik nedir
2. baski sayfa 201
bundan su da anlasiliyor ki yapilan yanlislar,suclar kapali kapilar arkasinda kalmiyor ve herkes tarafindan biliniyor.Bilmiyorum sizler duydunuzmu (eski kulagi kesiklerden) deyimini bu deyim buradan geliyor.
makbule0658 25.07.2006, 11:50 ben sebep her ne olursa olsun erkeklere küpeyi yakıştırmıyorum.Kimseyede niye takıyorsun demem.Bu benim şahsi düşüncem
candost_20 25.07.2006, 12:07 Olay garip geldi bana,daha önce böyle bişey duymamıştım ama herne olursa olsun kendini kültürüne adayanlar için yanlış bişey diye düşüyorum.erkek adama küpe yakışmaz ben şahsen buna karşıyım.herkesesin görüşüne saygı duyarım...Haa arada bi inanç söz konusuysa zülfikarı bogazımda taşımayı tercih ederim.
Olay garip geldi bana,daha önce böyle bişey duymamıştım ama herne olursa olsun kendini kültürüne adayanlar için yanlış bişey diye düşüyorum.erkek adama küpe yakışmaz ben şahsen buna karşıyım.herkesesin görüşüne saygı duyarım...Haa arada bi inanç söz konusuysa zülfikarı bogazımda taşımayı tercih ederim.
iişte bir örnek insan. kendi kültüründen haberi yok. küpenin kültürü dışı olduğunu düşünerek. kendi kültürünü karalıyorda haberdar değil
leyla can 25.07.2006, 14:08 Olay garip geldi bana,daha önce böyle bişey duymamıştım ama herne olursa olsun kendini kültürüne adayanlar için yanlış bişey diye düşüyorum.erkek adama küpe yakışmaz ben şahsen buna karşıyım.herkesesin görüşüne saygı duyarım...Haa arada bi inanç söz konusuysa zülfikarı bogazımda taşımayı tercih ederim.
Candost arkadasim küpeyle kültür ne alaka anlayamadim,simdi adam kendii kültürüne adasa küpe takmamalimi,yada küpe takan kültürüne kendini adayamazmi aciklaya bilirmisin?simdi sen izim taktigimiz burun hizmasinida degerlendirirsin belkide kültürünü yürüten takmasin dersin yanilmiyorsam,belkide ben yanlis anladim aciklada ögrenelim fikirlerini...saygilar
ZülfüKakul 25.07.2006, 14:10 bence o kadarda katı olunmamalı erkeğe küpe yakışmaz demek bilmiyorum garip biraz eğer yaşına, giyimine, yaşam tarzına uygunsa takabilir bence...
ama babam görmesin:)
leyla can 25.07.2006, 14:15 bence o kadarda katı olunmamalı erkeğe küpe yakışmaz demek bilmiyorum garip biraz eğer yaşına, giyimine, yaşam tarzına uygunsa takabilir bence...
ama babam görmesin:)
katiliyorum canim yakisan ,hosuna giden taksin ama yinede iki kulagada taktirmak isteyen baylar biraz düsünsün ikisi birden hos olmuyor ama zevkler ve renkler tartisilmaz dimi.....
candost_20 25.07.2006, 19:26 iişte bir örnek insan. kendi kültüründen haberi yok. küpenin kültürü dışı olduğunu düşünerek. kendi kültürünü karalıyorda haberdar değil
Sayın mürebbi_emre can ben kültürümü bana anlatılanlarla(hoşgörü,sevgi,temiz giyinme v.s.) biliyorum benim kültürümde erkeklerin küpe taktıgını daha önce duymamıştım bunu senden duydum.bu konuyu da hiç aklıma gelipte araştırmadım malüm daha önce dediğim gibi erkek adama küpe yakışmaz düşüncesinden dolayıdır oda.Seni bilmem takıyomuşsun saygı dduyarım kimseye sen neden takıyosun diyemeyiz.ben kültür dediğimde genel alevi kültüründen ziyade kendi aşiretimin kültürünü anlatmaya çalıştım,taktir edersinizki her toplumun bir yaşayış biçimi var sen alevisin ben de aleviyim herşeey birebir aynı olacak diye bişey yok ya.bu açıdan benim kültürüme ters bi olay pek iyi karşılanmaz bizim toplumda küpe takmak.şimdi ben bunu söyleyerek kültürümü karalamışmı oluyorum?hiç sanmıyorum ben sonderece kültürüme saygılı ve onu birebir yaşayan bi insanım tabi bildiklerim çerçevesinde. hiç kimse bilmedigi bişey hakkında zorunlu değil.son olarak yine ben şunu söylüyeyim gül dalında güzeldir erkege hiç bir zaman küpeyi yakıştıramam.herkesin görüşüne saygılar...
Turku_Yurekli 25.07.2006, 19:32 Kisiye baglı birsey küpe olayı ..Ama sahsen ben erkege küpe yakıstıramıyorum bence kesinlikle takılmamalı..
candost_20 25.07.2006, 19:37 Candost arkadasim küpeyle kültür ne alaka anlayamadim,simdi adam kendii kültürüne adasa küpe takmamalimi,yada küpe takan kültürüne kendini adayamazmi aciklaya bilirmisin?simdi sen izim taktigimiz burun hizmasinida degerlendirirsin belkide kültürünü yürüten takmasin dersin yanilmiyorsam,belkide ben yanlis anladim aciklada ögrenelim fikirlerini...saygilar
sen benim anlatıklarımı değil olayı başından anlayamamışsın leyla can.konuda neden bahsediliyo bi bakarsan sorularının yersiz oldugunu göreceksin.konuda eskiden gelen bi gelenek oldugu söz konusu sen böyle şeyleri kültür saymıyomusun alaka bu yani konuya dayanarak söylenmiş bişey benimki.hızma konusu ne alaka şimdi ben onu anlayamadım ben burda erkek ve küpeden bahsediyorum kadınların hıma takmasının ne sakıncası olabilirki varsada benim bi bilgim yok ama erkek taksa haklısın takmasın derim çok çirkin işey olur öylke değilmi.inşallah fikirleimi ögrenebilmişsindir,anlatabilmişimdir.Saygılar...
Arkadaşlar bende takılmamalı düşüncesinden yanayım. Ama Mürebbi Emre Arkadaşın dediği gibi Eskiden dergahtaki bektaşiler küpe takarmış ve yoldan çıktıkları andada pirleri tarafından kulaktan koparılırcasına çıkartılırmış. "Eski kulağı kesiklerden" lafı da buradan kalma bir laftır.
evet. bu olaya alınarak tamamen takmmalı sözüne karşı çıkarım.
alevi_caferi 27.07.2006, 14:19 bence bu bir heves.yakıştıgını düşünenler taksın yaş 25 olunca çıkarıyor zaten.
emre daha yaş olarak ufak yakıştıgını düşünüyor ve takıyor normal karşılıyorum.
cirkin_05 27.07.2006, 14:29 bence alevi kültüründe hiç bir şekilde zorlama yoktur isteyen takar istemeyen takmaz:)
arkadaşlar bence takılıp takılmaması kişiye bağlıdır alevilikte zorlama yoktur herkes özgürdür
AleviGenç 18.08.2006, 17:22 Kisiye baglı birsey küpe olayı ..Ama sahsen ben erkege küpe yakıstıramıyorum bence kesinlikle takılmamalı..
Görüşlerine tamamen katılıyorum Can...
Yani bir bayana yakışıyor ve hoş duruyor ama erkekde öle değil...
Siya Saperen 18.08.2006, 17:53 Yeni farkettim bu konuyu. İlginç tartışmalara sahne olmuş. Ama genel kanı istege baglı oldugu seklinde sanırım...
Ben yıllardır küpe takıyorum. Hiç bir zaman (aşırı dinciler haricinde) tepki almadım. Bu benim kişiligimle ve duruşumla alakalı bir mesele. İnancımı veya yaşadığım kültürü cok fazla baglamasa gerek...
puduhepa 18.08.2006, 17:57 soruyu baştan kendimce değiştiriyorum?insan küpe takar mı?erkek küpe takar mı?elbette takar.bu onun yaşama bakış açısını nasıl yorumladığıyla ilgilidir.estetik olarakta güzel durmuyor değil hani:))şaka bir yana bu bir tercihtir,zevktir..
sevgilerle...
alevi küpe takarmı niye takmasın takar da takmazda bu kişinin isteğina bağlıdır yani hiç bir kural felan olamaz
veli.topcu 18.08.2006, 19:59 arkadaşlar türk insanının örf ve adetlerinde erkeklerin küpe taknası söz konu degildir.takmamalıdır şeklinde bir baskıda yapılamaz herkesin kendi öz iradesidir kimse karışamaz buna.bence de takmamalıdır.alevi toplumunda zorlama yoktur ama alevilerde bu olay pek hoş karşılanmaz diye düşünüyorum.bir soru neden erkekler küpe takar
arkadaşlar türk insanının örf ve adetlerinde erkeklerin küpe taknası söz konu degildir.takmamalıdır şeklinde bir baskıda yapılamaz herkesin kendi öz iradesidir kimse karışamaz buna.bence de takmamalıdır.alevi toplumunda zorlama yoktur ama alevilerde bu olay pek hoş karşılanmaz diye düşünüyorum.bir soru neden erkekler küpe takar
benim bildiğim kadarıya şimdiki sol görüşlü gençler sol kulağına kupe takıyor bu herhalde özgürlük anlamına geliyor benim bildiğim kadarıyla
Güzel bir tartışma konusu olmuş, oku oku bitmedi, genel yorumlar aynı, isteğe bağlı diye... Benim fikrime göre çok abartılı olmadığı sürece küpe yakışır ama tabiki o kişinin tarzına bağlı, sportif ve modayı takip eden biriyse muhakkak takar. Orjinalliği ben de severim. Peki bayanlar siz kaç küpe takarsınız:biggrin: bi kulakta bir sürü küpe takanlar var, bende 2:wink: Sola sağdan bir fazla takılması gerektiğini biliyorum ben de... Zevkler ve renkler tartışılmazdı ama tartışılmış:online2lo
adriano_ 19.08.2006, 13:14 zaten olgunlaştıkca küpe takan kişiler cıkartır bence belli yaşa kadar eger hosuna giderse ve yakışırsa insanlar takabilir
veli.topcu 19.08.2006, 13:15 Güzel bir tartışma konusu olmuş, oku oku bitmedi, genel yorumlar aynı, isteğe bağlı diye... Benim fikrime göre çok abartılı olmadığı sürece küpe yakışır ama tabiki o kişinin tarzına bağlı, sportif ve modayı takip eden biriyse muhakkak takar. Orjinalliği ben de severim. Peki bayanlar siz kaç küpe takarsınız:biggrin: bi kulakta bir sürü küpe takanlar var, bende 2:wink: Sola sağdan bir fazla takılması gerektiğini biliyorum ben de... Zevkler ve renkler tartışılmazdı ama tartışılmış:online2lo
dogu zevkler ve renkler tartışılmaz ama bu zevk bi anda nerden cıktı nasıl yaygınlaştı niçin takarlar bu zavk toplumda nasıl karşılanır bunları tartışıyoruz
KomünistAlevi 19.08.2006, 13:26 Ben şahsen takmam ama herkesin özgürce bir düşüncesi vardır...Kişinin kendini nasıl hissettiğine bağlı...Takan taksın yani bunda bi sakınca yok..Biz dincimiyizde yobazmıyızda karşı gelelim herşeye...
Arkadaş Bektaşi dergahıyla ilgili olarak bu konuyu gündeme getirmiş sanırım ancak genelleme yapmak yanlış olmuş. Bektaşi dergahında Hacı Bektaşda dikkat ettiyseniz küpelerin sergilendiği bir bölüm var. Bektaşilikte eskiden bu gelnek varmış.
Ancak genel olarak tüm Aleviler kulağımızda küpe dolaşmak yanlış zaten böyle bir şey yok biz kızılbaşlarda. Ayrıca insanın kendi hür iradesi takan takar, takmayan takmaz bizlere saygı duymak düşer.
o bahsettiğin küpe mücerretlerin kullandıgı bir küpe evlenmeyenlerin bakir kalanların simgesi,buna kendini adayan takar herhangi bir alevi takmalı diye bir şey yok benim bildiğim...
dewrano62 19.08.2006, 18:04 herkeze candan selamlar
eski alevi dervişlerinin tekkenin eşiğinde kulaklarını deldirip BALIM SULTAN küpesi taktığı söylenir. hatta mısır seferinden dönen yavuz sultan selim bektaşi isyanlarını durdurmak için tekkeye gitmiş ve kulağına balım sultan küpesi taktırmıştır. bende balım sultan küpesi bulamadığım için kulağıma zülfikar takarım. kimilerince bu zibidilik olarak karşılansada bence alevi canlar bu tarz küpe takmalı.
bu benim görüşümdür.
TEKRAR SÖYLEYEYİM BURADA KASTETİĞİM KÜPE ESKİ BEKTAŞİ DERVİŞLERİNİN TAKTIĞI BALIM SULTAN KÜPESİDİR.
can baslıgın hıc hos deıl alevı sunu yaparmı bunu yaparmı ıyı valla alevı hıc yasamasın ozaman dunyada alevı yada sunnnı takar yada takmaz o onun kendı sorunudur kupe takanda zıbıdı deildır ısterse etek gıyer kupe takanlarada laf solemek yada zıbıdı demek o kısının gerıcılıgıdır alevı ınsanlar ılerı goruslu ınsanlardır aydın ınsanalrdır dunyada ıstıyen sunnı ısteyen alevı ısıyende hrıstıyan olabılır herkes dunyada ozgurdurr
alevi sözde değilde özü aleviyse kadınlar hertürlü zihnet eşyasını takar erkekler terbiyseiyle karekterile ağrı başlılığıyla kendini kanıtlar hiç bir şey takmaz
eğer özü alevi değilde sözde aleviyse küpede takar boncukta takar eğer isterse tasmada takar
KomünistAlevi 19.08.2006, 18:33 alevi sözde değilde özü aleviyse kadınlar hertürlü zihnet eşyasını takar erkekler terbiyseiyle karekterile ağrı başlılığıyla kendini kanıtlar hiç bir şey takmaz
eğer özü alevi değilde sözde aleviyse küpede takar boncukta takar eğer isterse tasmada takar
Ne alakası var yaa...Küpeyi takan kadın mı oluyo ???Ağır başlılarıda bunca senedir gördük ama adam olmadıktan sonra bişeye yaramaz...Alevi küpede takabilir...Neden takmasın ki??Kişinin kendini nasıl raqhat hissettiğine bağlı..
Siya Saperen 19.08.2006, 23:36 alevi sözde değilde özü aleviyse kadınlar hertürlü zihnet eşyasını takar erkekler terbiyseiyle karekterile ağrı başlılığıyla kendini kanıtlar hiç bir şey takmaz
Küpe ve terbiye arasında nasıl bir bağ kurduğunuzu merak ettim.
Her ne olursa olsun bu tür bir yaklaşım hiç hoş durmuyor. Daha önce de söylediğim gibi bireysel hareketler genel anlamda herhangi bir kültürü veya inancı bağlamaz. Bu yüzden sadece yüzeysel yaklaşımlar ile kimsenin inancı sorgulanamaz.
Ayrıca yaptığınız bu yorumun aşşalama olduğunun umarım farkındasınızdır. Sizi kınıyorum...
Yakışıyorsa kişiye; takmasında sakınca yok bence, bana yakışacağına inansaydım bende takardım. Küpe aksesuardır, kişinin tercihidir hiç bişeyle karşılaştırılamaz.
isteyen takar istemeyen takmaz..kimse buna karşı çıkamaz..ama benim babam küpeye karşı..
birde şunu sölemek istiyorum..bizim cem evinde dede war küpe takıyoo.. bunun alewilikle alakası yok bence..
Küpe ve terbiye arasında nasıl bir bağ kurduğunuzu merak ettim.
Her ne olursa olsun bu tür bir yaklaşım hiç hoş durmuyor. Daha önce de söylediğim gibi bireysel hareketler genel anlamda herhangi bir kültürü veya inancı bağlamaz. Bu yüzden sadece yüzeysel yaklaşımlar ile kimsenin inancı sorgulanamaz.
Ayrıca yaptığınız bu yorumun aşşalama olduğunun umarım farkındasınızdır. Sizi kınıyorum...
daha böle neler yazdılarki bu senin grdüğün
ister takar ister takmaz ..alevilikle alakası nedir ki
boranali 24.08.2006, 19:06 arkadaşla bunlarla uğraşmamak gerekir artık insanın aklı var bir de ozamanda bir semboldu belki birbirlerini tanımak içindir.
alevi erkek küpe takar mı? çok saçma bi soru . her insan küpe takabilir. ama namaz kılan birisinin küpe taktığını görmedim takarsada linç edilir bence. toplumumuzda çok geri kafalı insanlar var.
meryem demir 10.09.2006, 23:10 ben küpe takıyorum. hemde sağ kulakta 3 sol kulakta 2 küpem var
jakelamotta 10.09.2006, 23:20 bencede harkes küpe takabilir. bunun alevilikle ne alakası var onu anlamış değilim...
rockçı turna 11.09.2006, 01:19 aleviyim ve küpe takıyorum, bu iki kavramın birbiriyle bir ilişkisi oldugunu da düsünmüyorum:uzgunsok: hatta ERKİ de yanımda, oda takıyor ve oda anlamıyor ilişkiyi:p
14 sayfa olmuşşş ...
olmayan bir ilişkiyi kimse anlayamaz zaten.. Anket sonucuda ilk mesajlarda belirtilene yakın... % 90 isteyen takar isteyen takmaz çıkmışş..
Bunun üzerine bence konu miyadını doldurmuştur.. Konuya eklenecek birşeyler kalmadıgı için konuyu kapatıyorum....
|