Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilikte Muharrem Yasi Nedir

TheGodfather
15.03.2005, 15:21
ALEVILIKTE MUHARREM YASI NEDIR ?
Düstü Hüseyin atindan Sahra-i Kerbela´ya,
Cibril kos haber ver Sultan-i Enbiyaya...
(Türkcesi) Hüseyin atindan Kerbela cöl sahrasina düstü
Cebrail kos haber ver kainatin sultanina.
( Burada kainatin sultani olarak kast edilen Hz. Muhammed´dir)
(16 YY. Yasamis Fuzuli nin Divan edebiyatindan)
Hz. Muhammed´in VEDA HUTBESI´nde müslümanlara emanet ettigi EHL-I BEYT ( Hz Muhammed ve ailesi) mensubu Hz. Hüseyin´in Hicri takvimine göre Muharrem ayinin 10. gününde Kerbela´da katledilmesinin yildönümlerinde Anadolu Alevi inancina mensup insanlar Asure corbasi pisirir ve bunu kapi komsuya dagitirlar. Hicri takvimi Hz. Muhammed´in 622 yilinda Mekke´den Medine´ye göc ( Hicret) etmesi olarak kabul edildiginden bir Arap- Islam takvimidir. Arap takviminde yil 12 ay olup 355 gün olarak kabul edilir. Dolayisi ile Muharrem ayi da tipki Ramazan ayi, Kurban Bayrami…. gibi her sene 10 gün erken karsilanir. Icinde bulundugumuz 2001 yilinda Muharrem ayinin baslangici 26 Mart olarak kabul edilmektedir. 10 Muharrem, Nisan ayinin 5. gününe denk geldiginden bu günde Aleviler Asure pisirirler. (bu tarih yörelere göre kücük nüans farki gösterir) Aleviler Muharremde sadece Asure yapmayip ayrica MATEM denilen YAS orucu tutarlar. Hz. Muhammed´in kizi Hz. Fatma´nin oglu Hz. Hüseyin Miladi 680 , Hicri 61 yilinin Muharrem ayinin 10.da zorba Emevi hükümdari zalim Yezid´in askerleri tarafindan Kerbela´da ( Irak) sehit edilmistir. Kutsal Ehl-i Beyte ( Peygamber ailesi) mensup Hz. Hüseyin´in Kerbela´da susuz katledilmesi 1400 yildir Hz. Ali´yi sevenler tarafindan siddetle lanetlenmektedir. MATEM ORUCU zalime karsi mazlumun, haksiza karsi haklinin, güclüye karsi gücsüzün, kötüye karsi iyinin yaninda yer almanin sembolü olarak günümüze kadar süregelmistir. Zalim Yezit yönetimi altinda inim inim inleyen Küfe halki rivayetlere göre Hz. Hüseyin´e isyan etmeleri ve baslarina gecmesi icin binlerce mektup yazarak cagrida bulunurlar. Bu cagrilari ciddiye alan Hz. Hüseyin yakinlari ile yola cikar ve 10. günde Kerbela´da susuz bir cölde, icinde 6 aylik bebeklerinde bulundugu aile efradi ile birlikte toplam 72 kisi sehit edilirler. Bu olayda sadece aileden Alevilerce kutsal görülen 12 Imamlardan biri sayilan 4. Imam Zeynel Abidin kurtulmus olur. Muharrem yasi sonrasi Aleviler Zeynel Abidin´in bu katliamdan kurtulusu sebebi ile Tanriya sükran borcu olarak kurban keserler ve Asure dagitirlar. Hz. Hüseyin´in zulme karsi baskaldirisinda kendilerini onun yanlarinda hisederler ve sembolik olarak Kerbela surecini yasiyorlarmis gibi susuz oruc tutar ve yas cekerler. Bazi bölgelerde ise bu YAS 12 Imamlarin sayisi kadar yani 12 gün sürer. Zira son Imam Mehdi haric diger imamlarin tamamina yakini ya kilic ile, yada zehirlenerek sehit edilmislerdir. Tarihe baktigimizda Hz. Ali taraftari SIA katliami sadece Emevi devleti sürecinde degil, Abbasiler devrinde de araliksiz devam etmistir. Bu arada Anadolu Alevileri yasanan bir takim tarihsel sürecler icerisinde özellikle Haci Bektas Veli´nin felsefesi ile köklü degisimler yasayarak kendine özgü bir inanc gurubu olusturmuslardir. Bu inanc Arap bedevi kültürü olan seriatci bakis acisini siddetle red eder ve Islamin hos görü, hümanist ve sosyal yanlarini benimser olmustur. Saygilarla

lion12
23.03.2006, 15:16
Canlar bizim malum olan ehl-i beyte saygımız nedeni ile biz 12 imamların yasını tutar ve onların çektiği acıyı bir nebze anlamaya çalışırız.Çünkü bizler gerçek 12imam ve ehl-i beyt yoldaşları olarak Hz.peygambere verdiğimiz biadı bozmadık fakat Sünni kardeşlerimiz bu camideki olaylar karşısında belki de kelle korkusundandır bilemem fakat yaşananlara isyan etmeyip susmayı tercih ettiler.Biz ise bu şekilde ehl-i beyt'e ve onun yoldaşlarına edilen beddualar olduğu sürece camilere gitmeyeceğimizi söyledik.Hz.Ali efendimizin bir harici tarafından şehit edilmesi,İmam Hüseyin'in Muaviye oğlu Yezit tarafından Kerbela'da 72 taraftarıyla birlikte kılıçtan geçirilmesi bizim yüreğimizi parçalar,onun içindir ki biz bu olayların yasını tutar,bu olayları yapanlara da lanet okuruz.Bu arada anlatırken camilere neden gitmediğimizi de açıklamış oldum çünkü bana da bir dede anlatmıştı en sonunda bu olayların sonunda biz gerçek ehl-i beyt taraftarları dedi ki eğer sizler de bu olaylara tepki vermezseniz bizler de kıyamete kadar sizinle aynı cemaatte olmayız,yan yana namaza durmayız ve camilere gelmeyiz.Ardından 3.İmamımız İmam Hüseyin'in kerbela'da şehit edilmesiyle gerilen ip tamamen kopmuş ve 2 grup asla bir daha bir araya gelmemiş ve aynı cemaate girmemiştir.Yani eğer sünni kardeşlerimiz de ehl-i beyti destekliyor olsalar da bu yapılan yanlışlara karşı gelmemeleri,kelle korkusuna susmaları hiç iyi birşey değildir.Kaldı ki çoğu sünni de zaten ehl-ibeytin ne olduğunu dahi bilmez.İşte bu olayların yasını biz muharrem ayında tutarız.Zaten Muharrem ayı İslamiyet'ten eski dinlerde de vardır.Hz.peygamber muharrem orucunu sürekli tutardı.Bizler yani muharrem orucunu tutarak hem Allah'ın kuran'da geçen oruç emrini yerine getirmiş,hem 12 imam ve ehl-i beyt taraftarı olduğumuzu gerçekten göstermiş oluruz hem de peygamber de tuttuğu için sünnet dahi yapmış oluruz ama Sünni kardeşlerimiz İslamiyet'te yas tutmak haram felsefesine dayanarak yas tutmazlar.Merak ediyorum ey erenler İslamiyet'te yas tutmak haram,haksızlığa karşı boyun eğmek,kelle korkusuna susmak helal mi? ALLAH 12 İMAMIN YASINI EBEDİYYEN GÖNLÜMÜZDEN,YAŞINI DA GÖZÜMÜZDEN EKSİK ETMESİN DOSTLAR!Gerçeğe Hü!

Şoreş
24.03.2006, 15:39
Muharrem orucu nuh peygambere kadar dayanır ancak kerbela katliamı ile aynı zamanda yaşandığı için matem orucu olaak adlandırılır.Yas tutulur.Kutsal aydır.Tutma nedenim cennet değil valla tüm kerbelalarda ölen mazlumlar, nefsim için, canlar için :)

şavolanlı
24.03.2006, 17:44
kesinlikle aleviler ve caferiler muharrem ayında kerbela vakası yüzünden yas ve matemlere bürünürler.muharre ayında aşura yapıp kolu komşuya dagıtırlar kerbela şehitlerinin yüzü suyu hürmetine matem oruçları tutulur.ve ölmüş pirlerimizin ve kerbela şehitlerimiz için kuran okutulur.

delikanlı
04.04.2006, 12:30
bana iki şeyin izahını yaparmısınız
1-islamda matem/YAS) varmıdır,1400 yıldan beri süren matem kuran ve sünnetin neresinde vardır
kerbeladaki şehitlerimizie her yürek acı duyar ama bunu 1400 yıllık bir mateme çevirmek islama aykırı değilmidir
2-KURAN VE SÜNNET farz ve müstehap oruçları belirlemiştir,matem orucunu kuran ve sünnetten gösterebilirmisiniz

Şoreş
04.04.2006, 12:45
1-islamda matem/YAS) varmıdır,1400 yıldan beri süren matem kuran ve sünnetin neresinde vardır
kerbeladaki şehitlerimizie her yürek acı duyar ama bunu 1400 yıllık bir mateme çevirmek islama aykırı değilmidir
2-KURAN VE SÜNNET farz ve müstehap oruçları belirlemiştir,matem orucunu kuran ve sünnetten gösterebilirmisiniz

Bunları bir Alevi mi söylüyor??:hopala (profilinden)

Ehli sünnet kitabı okudunuz sanırım.:pisman

Serkan_Devrim
04.04.2006, 13:30
kerbeladaki şehitlerimizie her yürek acı duyar ama bunu 1400 yıllık bir mateme çevirmek islama aykırı değilmidirmatem orucu=muharrem orucu asıl adı muharrem orucudur ve Nuh peygambere kadar uzanır bu oruç. ama aynı tarihe kerbela vakası da denk geldiği için muharrem orucuna matem orucuda denir. aslında nuh peygamberin tufandan kurtuluşunu simgeleyen bir oruçtur.

2-KURAN VE SÜNNET farz ve müstehap oruçları belirlemiştir,matem orucunu kuran ve sünnetten gösterebilirmisinizbu oruç bizzat peygamber tarafından tutulmuştur ve aleviler devam ettirir. kuranda da var sanırım ama şuan ayetler aklımda değil. önemlide değil. her olayı kurandan mı yapılıyor? kuran namazın şeklibelli değilken sünnilikte nasıl namazın şekli belli? namazın beş vakit olduğu kuranda belirtilmezken nasıl oluyorda beş vakit kılınıyor? sanki her kuralı kuran emriyle yapıyorsunuz da gelmiş burda alevi orucuna laf atıyorsunuz!

delikanlı rumuzlu kardeşim profilinde neden alevi, yazıyor? delikanlılık böyle mi olur?

Balta
04.04.2006, 14:14
Bunun anlamını bilmeyen delikanlı arkadaşım; Olaya sadece yas olarak bakarsan demekki bu anlamda anlayacağını sanmıyorum. Bu bir bağılılık ve muhabbet ibadetidir.

Alevi inancinin temelini Ehlibeyt sevgisi ve bagliligi olusturuyor. Ehlibeyt’in kutsalligi ve masumlugu Kuran’da söyle geçiyor:
Ahzap suresi 33. Ayet
"Ey Ehlibeyt, Tanri sizi her türlü kirden arindirdi ve sizin tertemiz kalmanizi diler".
Yine sevgili Peygamberin Ehlibeyt için söyledigi hadisler var. Iste bu hadislerden bir kaçi:
• Kuran ve Ehlibeyt ikizdir.
• Ey halk, biliniz ki bende insanim. Allah’in daveti bana yakinda gelecektir. Bende onu kabul edecegim. Iste ben size iki mühim ve en degerli emaneti miras birakiyorum. Bunlardan birincisi Kuran, ikincisi benim Ehlibeyt’imi. Allah’in huzurunda size Ehlibeyt’imi tavsiye ediyorum. Allah’in huzurunda size Ehlibeyt’imi tavsiye ediyorum. Allah’in huzurunda size ehlibeytimi tavsiye ediyorum.
• Bana ve Ehlibeyt’ime Selatü selam getirmeyenin duasi kabul olmaz.
• Benim sefaatim, ümmetimden Ehlibeytimi sevenleredir.
• Ehlibeytim Nuh un gemisine benzer, ona sarilan ebedi kurtulusa erer. Kim binmezse helâk olur.
• Ey insanlar, Allah’i kendi nimeti ile sizi besledigi için seviniz. Beni de Allah’a olan muhabbetinizle seviniz. Ehlibeyt’imi de bana olan muhabbetle seviniz.
• Her seyin bir esasi, bir temeli vardir. Dinin esasi da Ehlibeytimdir ve onlara muhabbettir.
• Ehlibeyt’ime eziyet eden, Allah’a eziyet eder.
Bütün bu hadislerden anlasilacagi üzere Hz. Peygamber ümmetine Ehlibeyti’ne uymayi emretmistir. Ama maalesef ümmetinden bazilari dünya malina tamah gösterip Ehlibeyt’e her türlü düsmanligi yaptilar. Hz. Hasan’i zehirlediler, Hz. Hüseyin’i Kerbela’da sehit ettiler. Ama sevgili peygamber olacaklari görmüs ve ümmetine söyle seslenmistir:
"Yahudiler 71 firkaya bölündüler, Hiristiyanlar 72 firkaya bölündüler, sizlerse (Müslümanlar) 73 firkaya bölüneceksiniz. Ama bu 73 firkanin içinde sadece bir tanesi dogru yolu bulacaktir. O da benim Ehlibeyt’ime uyanlar olacaktir."
Fazla söze gerek yok. Her sey ortada. Ehlibeyt’e muhabbet ve baglilik ibadettir.

delikanlı
05.04.2006, 09:09
sayın soreş bunları söyleyen bir alevidir,hemde sapına kadar

benim sorum matem ve matem orucu kuran ve sünnette varmıdır şeklindeydi,siz bana kalkıp müstehap olan aşura orucunu anlatmışsınız
sorumu anlamamışsınız galiba
buraya muharrem orucunun öneminden bahsedip hadisi şerifler aktarmışsınız
lütfen FARZ olan ramazan orucu ile ilgili hadileride aktarırmısınız?iyi olur
bizler ehli beytin yolundayız diyorsunuz,mesela ehli beytin hangi özelliği şuanda aleviler tarafından devam ettiriliyo,bilgilendirirseniz sevinirim

Bunun anlamını bilmeyen delikanlı arkadaşım; Olaya sadece yas olarak bakarsan demekki bu anlamda anlayacağını sanmıyorum. Bu bir bağılılık ve muhabbet ibadetidir.

Alevi inancinin temelini Ehlibeyt sevgisi ve bagliligi olusturuyor. Ehlibeyt’in kutsalligi ve masumlugu Kuran’da söyle geçiyor:
Ahzap suresi 33. Ayet
"Ey Ehlibeyt, Tanri sizi her türlü kirden arindirdi ve sizin tertemiz kalmanizi diler".
Yine sevgili Peygamberin Ehlibeyt için söyledigi hadisler var. Iste bu hadislerden bir kaçi:
• Kuran ve Ehlibeyt ikizdir.
• Ey halk, biliniz ki bende insanim. Allah’in daveti bana yakinda gelecektir. Bende onu kabul edecegim. Iste ben size iki mühim ve en degerli emaneti miras birakiyorum. Bunlardan birincisi Kuran, ikincisi benim Ehlibeyt’imi. Allah’in huzurunda size Ehlibeyt’imi tavsiye ediyorum. Allah’in huzurunda size Ehlibeyt’imi tavsiye ediyorum. Allah’in huzurunda size ehlibeytimi tavsiye ediyorum.
• Bana ve Ehlibeyt’ime Selatü selam getirmeyenin duasi kabul olmaz.
• Benim sefaatim, ümmetimden Ehlibeytimi sevenleredir.
• Ehlibeytim Nuh un gemisine benzer, ona sarilan ebedi kurtulusa erer. Kim binmezse helâk olur.
• Ey insanlar, Allah’i kendi nimeti ile sizi besledigi için seviniz. Beni de Allah’a olan muhabbetinizle seviniz. Ehlibeyt’imi de bana olan muhabbetle seviniz.
• Her seyin bir esasi, bir temeli vardir. Dinin esasi da Ehlibeytimdir ve onlara muhabbettir.
• Ehlibeyt’ime eziyet eden, Allah’a eziyet eder.
Bütün bu hadislerden anlasilacagi üzere Hz. Peygamber ümmetine Ehlibeyti’ne uymayi emretmistir. Ama maalesef ümmetinden bazilari dünya malina tamah gösterip Ehlibeyt’e her türlü düsmanligi yaptilar. Hz. Hasan’i zehirlediler, Hz. Hüseyin’i Kerbela’da sehit ettiler. Ama sevgili peygamber olacaklari görmüs ve ümmetine söyle seslenmistir:
"Yahudiler 71 firkaya bölündüler, Hiristiyanlar 72 firkaya bölündüler, sizlerse (Müslümanlar) 73 firkaya bölüneceksiniz. Ama bu 73 firkanin içinde sadece bir tanesi dogru yolu bulacaktir. O da benim Ehlibeyt’ime uyanlar olacaktir."
Fazla söze gerek yok. Her sey ortada. Ehlibeyt’e muhabbet ve baglilik ibadettir.
ehlibeyte bağlılık öylemi nasıl
ehlibeytin hayatını koyduğu namazı,ramazan orucunu,haccı ve bir çok emri terkederekmi bumu yani ehlibeyte bağlılık
ehlibeyti sevmeyen şefaatimize nail olamaz yazmışsınız doğruda demişsiniz,peki şunuda duydunuzmu,namazı hafife alan biz ehlibeytinşefaatine nail olamaz
73 fırkadan kurtuluş fırkası acaba şu haliyle alevilermi,buna gerçekten inanıyormusunuz

Şoreş
15.04.2006, 00:09
Bende sapına kadar Alevi olduuğum için o tip sorularla kafamı yormuyorum.. Anlayan anlar.

Serkan_Devrim
15.04.2006, 13:47
benim sorum matem ve matem orucu kuran ve sünnette varmıdır şeklindeydi,siz bana kalkıp müstehap olan aşura orucunu anlatmışsınız
anlatamadık galiba. muharrem orucu=matem orucu. aleviler muharrem orucuna kerbela gününe denk geldiği için matem orucuda derler. muharrem orucu da peygamber tarafından tutulurdu.

delikanlı
15.04.2006, 13:54
anlatamadık galiba. muharrem orucu=matem orucu. aleviler muharrem orucuna kerbela gününe denk geldiği için matem orucuda derler. muharrem orucu da peygamber tarafından tutulurdu.
peygamber tarafından ramazan orucuda tutulurdu hemde farz hükmünde

Serkan_Devrim
15.04.2006, 13:59
peygamber tarafından ramazan orucuda tutulurdu hemde farz hükmündekonuyla ne ilgisi var? aleviler ramazan orucunu değil muharrem orucunu tutar. ayrıca artık nickinin hakkını ver. profilinde ki aleviyim ibaresini değiştir.

nihalnurcan
15.04.2006, 14:08
73 fırkadan kurtuluş fırkası acaba şu haliyle alevilermi,buna gerçekten inanıyormusunuz[/quote]

Fazla söze gerek yok.Anlaşılan sen 73 fırkadan kendi fikrince kurtuluşu olanı seçmiş.

delikanlı
15.04.2006, 16:00
konuyla ne ilgisi var? aleviler ramazan orucunu değil muharrem orucunu tutar. ayrıca artık nickinin hakkını ver. profilinde ki aleviyim ibaresini değiştir.
demek istediğim şu
muharrem orucu yada matem orucuna delil peygamberimizin bu orucu tutması ise bende diyorumki asıl ve kesin delil olan ramazan oruudur
ayrıca yazdığım yazılarda alevilik kavramına aykırı olan ne gördünüz?

Serkan_Devrim
15.04.2006, 16:17
demek istediğim şu
muharrem orucu yada matem orucuna delil peygamberimizin bu orucu tutması ise bende diyorumki asıl ve kesin delil olan ramazan oruudur
ayrıca yazdığım yazılarda alevilik kavramına aykırı olan ne gördünüz?aleviliğe uygun bir şey görmedim ki yazılarınızda. hz Ali'nin halife olması gerektiğine dair sünni belgeler sunuyorum siz bana hepsine tek tek cevap vereceğinizi ve benim ganimet bulmuşçasına yadığımı söylemişsiniz. alevi değil şii olsanız bile buna karşı çıkmamanız gerek. siz alevi de şii de değilsiniz. delikanlı gibi(örnek müttaki, manifesto vb) sünni olduğunuzu söyleyin öyle gelin. ayrıca konu muharrem orucudur. vede bu orucun matem orucu ile aynı olmasıdır. peygamberin tutmasınıda delil istediğinizx için söyledim. ramazan orucu sizin için kesin ve farz olabilir ama aleviler için değildir. buna da saygı duymanız gerek. aleviler ramazan orucu tutmaz. zorla ramazan orucu mu tutturacaksınız. arama butonundan sorgulatın. ramazan orucunu neden tutmadığımızı bulursunuz. konu muharrem orucudur.

stugrul
24.04.2006, 14:35
demek istediğim şu
ayrıca yazdığım yazılarda alevilik kavramına aykırı olan ne gördünüz?

DELİKANLI SEN KESİN OLARAK KANAAT GETİRDİM YEZİT SOYUNDAN GELİYORSUN.

KURANI BİLMİYORSUN KURANI ANLAMAK İSTEMİYORSUN.

SON DEFA SANA CEVAP VERİYORUM BİRDAHA MUHATTAP BİLE OLMAYACAĞIM SENİN GİBİ CAHİL BİRİYLE.

KURANDA ÜÇ ÇEŞİT ORUC VARDIR

ŞÜKÜR ORUCU
YAS ORUCU
CEZA ORUCU

BİZİM TUTTUĞUMUZ YAS ORUCUDUR. İSTEYEN İSTEDİĞİ KADAR TUTAR. HZ. MUHAMMED'İN BİLE MUHARREM AYINDA ORUC TUTTTUĞUNA DAİR YAZILAR VAR.

KALDIKİ SENİN O ÇOK SAVUNDUĞUN RAMAZAN ORUCU DİYE BİR İBARE KURANIN HİÇ BİR YERİNDE YOK.

NAMAZ KILMAK DİYE BİR OLGUDA YOK.

SADECE VE SADECE SALAT VAR ODA ORJİNAL TÜRKÇEDE DUA ANLAMINA GELİYOR. ALEVİLERDE BUNU YAPIYOR. YAS ORUCU TUTMAK HERKEZİN KENDİ ELİNDE.

Serkan_Devrim
24.04.2006, 14:52
sayın stugrul,
büyük harflerle yazmak forum kurallarına ykırıdır. lütfen küçük harflerle yazın. ayrıca lütfen fikirlerinizi daha sakin ve saygı çerçevesinde ifade edin. kimseyi yezid soyundan göstermeye hakkınız yok.
saygılar.

stugrul
24.04.2006, 15:11
sayın stugrul,
büyük harflerle yazmak forum kurallarına ykırıdır. lütfen küçük harflerle yazın. ayrıca lütfen fikirlerinizi daha sakin ve saygı çerçevesinde ifade edin. kimseyi yezid soyundan göstermeye hakkınız yok.
saygılar.

kardeş biliyorsun bu adamın yaptıkları bir değil iki değil sanki insanları kızdırmak ve fitne fesat sokmak için sadece giriyor foruma biz bilgilerimizi paylaşalım bildiklerimizi anlatalım öğrenelim diye giriyoruz. Bizim için değerli olan herşeye karşı geliyor. Yani bana onları hatırlattığı için

büyük harf olayınıda yeni öğrendim. kusura bakmayın

Serkan_Devrim
24.04.2006, 15:12
kardeş biliyorsun bu adamın yaptıkları bir değil iki değil sanki insanları kızdırmak ve fitne fesat sokmak için sadece giriyor foruma biz bilgilerimizi paylaşalım bildiklerimizi anlatalım öğrenelim diye giriyoruz. Bizim için değerli olan herşeye karşı geliyor. Yani bana onları hatırlattığı için

büyük harf olayınıda yeni öğrendim. kusura bakmayınhaklısın. kendisine karşı sürekli mücadelede ettim. ama bu ona yezid soyu dememize sebep olamaz. biz aleviler edep erkan gereği başka düşüncelere ilmimizle cevap veririz ve saygılıyız. anlayışın için teşekkürler.
saygılar

stugrul
24.04.2006, 15:15
haklısın. kendisine karşı sürekli mücadelede ettim. ama bu ona yezid soyu dememize sebep olamaz. biz aleviler edep erkan gereği başka düşüncelere ilmimizle cevap veririz ve saygılıyız. anlayışın için teşekkürler.
saygılar

Okudun ise benim yazılarımı ben gereği gibi açıklıyorum. Ama anlamak istemiyor böylelerinin üyeliklerine son verebilecek biri varmı forum'da