Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik, Müslümanlık ve Panteism

Kedi the tramp
17.07.2006, 11:16
Merhaba arkadaşlar. Ben dinler konusunda fazlasıyla ilgili bir gencim. Daha önceleri yaptığım araştırmalarda Müslümanlık, Hristiyanlık, Yahudilik, Satanizm, Paganizm, Şamanizm ve benzeri dinleri kendi imkanlarınca araştırıp, kendi kendime Panteistik bir inanç geliştirdim.

Evelsi gün Alevilerin gizli 1000 yılı isimli bir kitap ve devamı elime geçti, ve bu kitaplardaki bir takım iddialar gerçekten ilgilimi çekti.

Belki bu sorular daha önce sorulmuştur, öyle ise kusuruma bakmayın, ancak benim gerçekten merak ettiğim bir iki detay var;

1. Alevilik ve İslam Kitaptan anlatıldığına göre; İsa'dan sonra 120 yılında İmparatar Augustin'in pagan tapınaklarını hristiyan klisesi haline getirmesiyle buradaki bir takım pagan inanç merkezleri "Hristiyan görünümüne büründü". Buralar Türk egemenliğine girince de "Müslüman görünümüne girdiler". Bu şekilde aslında Alevilik, müslümanlıktan bağımsız ve eski bir inançtır. Bu bilginin gerçekliğini bilemem, ama önemli olan şu anda Alevilerin inancı. Ben Alevileri sadece "Ali" ile özdeşleştirmiştim, ama Aleviliğin müslümanlıktan ayrı, bağımsız görüp, müslüman olmayıp da "Aleviyim" diyenler var mı?

2. Tanrı ve Alevilik (Allah değil) Sembolik bir alevi hikayesinde 40lar meclisinin çok hoşuma giden bir sözü vardı; "40'ımız 1'dir ve 1'imiz 40'tır". Ayrıca "Hak içinde, Hak içimde" gibi benzer kullanımlar buldum. Bu kabaca Aleviliğin Panteistik görüşünü gösteriyor, ancak bazı kaynaklara göre "Politeist" kabul edilebilecek inançlar da vardır, söz gelimi 40'lar meclisinin yaratanın katında olduğunu iddia eden belgeler de mevcut. Merak ettiğim Alevilerdeki bugünkü tanrı görüşünün nasıl olduğu.

Eğer sorularım herhangi bir şekilde rahatsız ediyorsa kusura bakmayın -amacım sizlere test maymunu gibi sorular sormak değil. (: Ancak "Aleviler buna inanır" ya da "Alevilerde bu vardır" gibi kaynaklar okumak yerine direk böyle bir yere girip "Kardeşim ne yapar ne edersin?" diye sormayı daha uygun gördüm. (:

Herkese selamlar.