Orijinalini görmek için tıklayınız : 20 yaşında biri kendisini Dede olarak tanımlayabilir mi?

Alevimen
23.09.2005, 23:43
Başka bir alevi sitemin email kutusuna gelen şu mesajı sizinle paylaşmak istiyorum ayrıca yorum yapmanızı rica ediyorum:

----
SEVGİLİ KARDEŞEİM BEN 20 YAŞINDA BİR ALEVİ DEDESİYİM.UMARIM AMACIN GERÇEKTEN BU YOLA HİZMET ETMEKTİR. İRŞADIMIZI PENDİK-İSTANBUL ERENLER CEM EVİNDE SÜRDÜRMEKTEYİM.SİTENİ YENİ BULDUM.ALLAH'IN İZNİYLE İRTİBATI KESMEM İNŞAALLAH.SAGLIKLA,TÖVBE İLE ZİKİR-İ HAK İLE KAL.
----

Sizce 20 yaşındaki bir genç kendini Dede olarak tanımlayabilir mi, siz nasıl karşılarsınız?

bada
24.09.2005, 02:20
bence dedelik sadece cok sey bilmekle bitmiyor,kisinin bildiklerini yasam tecrubeleriyle pekistirmesi gerekir...
bunun icinde bence 20 yas erken...
ona bakarsaniz dede soyundan gelen 15 yasindakide dede,20 yasindakide...
birde bu mesaji sana aan acaba ne kadar dogru konusuyor?

Alevimen
24.09.2005, 02:28
mesajın doğruluğunu maalesef ispatlayamıyorum, emal anonim olarak gelmedi burda isim vermek istemediğim için kişinin kimliğini açıklamadım. Ama yinede mesajın doğruluğunu ispatlamaz elbette..

kızılbaş
24.09.2005, 10:19
bence gelen mail ile irtibat kur.! zarar gelmez!
zamanla ne olgunu anlarsın ve bizlerle paylaşırsın!

Alevimen
24.09.2005, 16:20
Orda şüpheniz olmasın tüm gelen emailleri cevaplıyorum zaten :)

Ercan
24.09.2005, 16:34
Dedeler, mürşittir. Taliplerini (Alevi kitle) aydınlatır, eğitirler; Alevi töresine göre terbiye ederler. Dinsel uygulamaları yürüten dedelerdir. Dedeler; değişik ocaklardan gelmiş olmalarına karşın, tümü de soylarının Hz. Ali'ye ulaştığını kabul eder. Bugün çıkış kaynaklarına göre dedeler üç grupta toplanabilir: 1- Çelebiler: Hacı Bektaş Veli'nin soyundan gelenler (bel evlatları) 2- Soyları 12 İmam'lara çıkan ocaklardan gelen dedeler. Bunlara “Ocakzade” denilir. Sufi Sürekleri de bu gruba girer. 3- Hacı Bektaş'ın manevi evlatları olan dedebaba grubu. Bu grup, kentlerdeki Alevi Bektaşi kesiminin bir bölümünü yönlendirmiştir.

Kendisini Dede olarak tanitan genc, Hz Ali soyundan mi geliyormus ?
Hz Ali soyundan gelenlere "Seyyid" denir.
Dede olabilmesi icin Alevi kitlesini egitecek,aydinlatacak bilgi ve görgüye sahip olmasi gerekir.
Türkiye´deki ehlibeyt soyundan gelenler bellidir.Gercek isim verilirse bunun seyyid olup olmadigi arastirilip acikliga kavusturulabilir.Bu konuda yeterince kaynak mevcuttur.

izmirksk
24.09.2005, 23:50
belki kendini 20 yaşında hissediyordur.insan kendisini hani yaşda hissediyorsa o yaştadır karışmamak lazım:sas:
ama ciddi konuşmak gerekirse bence bir olgunluk devresi olması lazım.belli standart bir yaş koymak yanlış olur ama en azından dedelik varsa dedeliğini kabul ederim.ama o yaştaki birinden feyz almam.en azından hayattaki olgunluk devresine gelinmesi lazım.tabi sadece yaş kriter olamaz çok şey var .
yani bence dedelik varsa kabul ama hayatta alacağı çok yol var bence

chatlakalper
25.09.2005, 00:00
valla dedenin soyundan gelen bütün erkeklerin dede olma şansı vardır... olabilir tabii

OzBektasi
26.09.2005, 18:50
Slm!
Yavas yavas Dedelikte elden gidiyor....

Evvela, Dede olmanin bir takim sartlari vardir:
Bu da Hem baba, hem anne tarafi SEYYID/ Evladi Resul olmasi sarttir!!

Kendisi hidayete ermis biri olacak, cünkü irsad'a ermemis insan diger insanlara nasil mürsid olabilir?
Ilim irfan sahibi olmalidir, ilim irfani ve makami diger alim dedelerden ONAYLANMALIDIR (Bektasilikte buna icazetname diyorlar).
ardindan: bir dedenin en azindan 1 talibi olacak'ki, o da Dedeligini yürütebilsin!!

Talibleri bile olsa... bir dergah'da postu bile olsa... onun dedeligi sadece ona bagli talipler icin gecerli veya sözkonusu olur...

Mesela:
Fakiyr'in babasi emekli ögretmen... Hic bir zaman onun dersine katilmamis canlar, bile kendisine "...Hocam" diye hitab ederler...
maksad: saygi...

Iste onun icin bizlerde sirf dedesoyundan (sadece babasi bile seyit olsa), ve dedelik bile yapmasa kendisine formalite olarak "Dede..." diye hitab ederiz...

Kanimca Alevimen'e yazan kisi, Dede degil'de, Dedesoyundan gelen bir canimiz idi...

Yoksa 20 yasinda hakiki bir Dede olacagina zann etmiyorum...

Kalin saglikca

byseca
26.09.2005, 19:51
20 yaşında biri nasıl dede olur arkdaşlar, lütfen ya..

adamın biri dalga geçmiş.. Ben kültürüm yozlaştırmam..

20 yaşında bir insan zaafları olan acemi bi gençtir nasıl dede olur..

sen mail adresi ile irtibata geçtinmi bilmiyorum..

ama bazı değerler ile böyle dalga geçmesi hiç hoşuma gitmedi..

saygılar..

sessizfırtına
17.11.2005, 13:09
şimdi arkadaşlar 20 yaşındaki o arkadaşın soyu dede soyu dur. çünkü dedelik genelde babada oğula geçer.tabi ki bu arkadaşta şimdiden o na verilen görev sorumluluğu içerisinde kendini bu olaya kaptırmış olsa gerek......

thosun
17.11.2005, 14:13
20 yaşında biri nasıl dede olur arkdaşlar, lütfen ya..

adamın biri dalga geçmiş.. Ben kültürüm yozlaştırmam..

20 yaşında bir insan zaafları olan acemi bi gençtir nasıl dede olur..

sen mail adresi ile irtibata geçtinmi bilmiyorum..

ama bazı değerler ile böyle dalga geçmesi hiç hoşuma gitmedi..

saygılar..
kardeşime katılıyorum ... 20 yaşındaki biri daha tazedir ... he dede ünvanlı bir akrabasına dayanarak söylüyorsa bilemem ...

Cankiz
17.11.2005, 17:18
olsa olsa dede torunu olur ben gibi ;) saygilar..

Kizilbas 66
17.11.2005, 19:30
sevgili arkadaslar bilginin ,akilin yasi olmaz.Eger bu genc dedelik yapiyorsa (tahminim rehber dir ) saygi duymah,Bu inanca yapacagi hizmetlerden dolayi bu yasta zor göreve talip olmasindan dolayi kutlamak lazim .Biliyorsunuz dedelerimiz zor yetisiyor yada Evladi-resul soyundan gelenler dedelik yapmak istemiyorlar.Örnek vermek gerekirse bulundugum sehirde böyle bir genc dede adayi vardi önce dedelerin yaninda posta oturarak ögredi ve tecrübe sahibi olduktan sonra dedelik yapmaya basladi.
Hubyar Sultan ocaginda da 22 yasinda bir genc dedelik yapiyor Adi Murat Kantekin belki E-Maili gönderen odur ?

saygilarimla.........

Ya Hızır
21.11.2005, 12:55
Arkadaşlar bence dede soyundan geliyordur ve de sıra ona geleceği için eğitimini alıyordur.
Tabi dedelik olgunluk ve buna bağlı olarak ta belli bir yaş gerektirir.
Belki 20 erken ama unutmayın ki her insanın yaşadığı hayat aynı olmadığında olgunlaşma da kişiden kişiye değişir. O kişi şimdi 20 yaşında ama 25 ine geldiğinde belli olgunluğa erişmiş bir insan (bir dede) olup olmayacağını kimse bilemez değil mi?
'0 yaşında da olsa (eğer haraketleri, bilgisi görgüsü belli bi seviyeye yakınsa) ben o kişiye saygı duyarım.
Geleceğin dedesidir :)
Saygılarımla...

tunc2
21.11.2005, 14:30
Ben kesinlikle saygisizlik etmek istemem ama bu bence biraz dalga kokuyor cünki hangi dede ben 20 yasimdayim diye lafa baslar o yastaki insanin kendini dede olarak tanitmasi bana biraz tuhaf geldi acikcasi dede cocuguyum diyebilirdi bence
belliki ciy bir insan bence

Lamekan
26.11.2005, 07:40
akıl yaşta değil bştadır 20 yaşında biri bencede dedelik yapabilir ama onu kabul eden taliplerine yapabilir.. bize düşen sadece saygı duymak olabilir bence...

Bir Zeynep
26.11.2005, 17:10
Insan dede veya ana olmak icin dede veya ana olarak dogmasi gerektir canlar, ben böyle bilirim. Ben dede kiziyim ama Babam hic bi zaman dedelik etmemistir, o yüzden ona dede oglu derler gecerler; annem ana ve ondan üstün tutulur cünkü alevilik icin bi cok katkida bulunmustur, analigini bilgisini ispatlamistir. Cogu kisi bana ve ablalarima mesela "siz kücük anasiniz" derler ben hic kabullenmem, derim ki ana ve dede kiziyim ama hic bir zaman "ana" veya "kücük ana" basligini hak etmem cünkü kendimi öyle görmüyorum. Yani demek istedigim böyle dünyaya gelirsen ve her anlami ile bu yoldan gidersen bence tabiki genc yasta bile kendini ana veya dede olarak tanitabilir dedelik edebilirsin, akil yasta degil, basta dir. Ama öyle dünyaya gelirsen ve dedilik analik tan sifir haberin olursa tabiki ben anayim dedeyim diye yola cikamazsin, kendini öyle tanitamazsin. Eger 20 yasindaki gencimiz gercekten dedeyse eger tabiki bize tuaf gelebilir ama ona saygim sonsuzdur o zaman. Cogu insanlarimiz genc dedelere pek hos gönüllü olmuyorlar. Cevremizde sanirim 30 daha yeni asmis olan birisi var, tabiki dede oglu ve artik kendisi dedelik etmeye yola cikti ve daha yeni yeni kabulleniyor. Onu dede olarak dede postuna oturtmak istemiyorlardi ilk baslarda, hep daha yasli dedelerin yanina otutturup cemlerde öyle yer verirlerdi. Artik massallah kendisi dede postuna oturup meydan okuyo kendinden büyüklere. Utandirdi onlari cünkü hayat tecübesi onlardan fazla olmasa bile, bazi konularda bilgisi daha cok ve daha yeni görüslüydü. Bu cok büyük bi basari. Dilerim her genc dedelerimiz aynisini yapma gücünde olabilirler cünkü az buz da bi caba ve güc istemedi bu benimseme.
Saygilar.

Alisahin
26.11.2005, 21:04
ÖzBektasi canimiz ve diger yorumlayici canlar,bana göre gerekli bilgi ve
donanima sahipse neden 20 yasinda Dede olmasin,belki cok genc olmasi
nedeniyle hata yapma riski daha fazla olabilir,ama gercekten bu yasta cem
yürütebiliyorsa ne mutlu o gence ve Anneye Babaya.Cok daha önemli bir tes-
bitim ve savindirici olan 20 yasinda bir genc Dedelik yapiyorsa Aleviligi kimse
yok edemez.Avrupa artik herkes kendi dedesini beklemiyor.CEM Evlerinin
Dedeleri var,Cemleri onlar yürütüyorlar.BIr Not:Dedelik yapmayan birisinede
dede denmemeli diye düsünüyorum.
Saygilar,sevgiler/Almanya

Canim Ya Ali
01.12.2005, 20:17
Slm Dostlar

20 yasindaki bir can "dede" olabilir.
Dedeligin sartlarini, yukardaki dostlarin yazdigi gibi doldurabiliryorsa, Aleviligin hayatini biliyorsa yani hem bizim ibatetimizi yasantimizi vede dedeiligin gerekcelerini dolduruyorsa dede olabilir. Ama genel olrak birsey demek yanlis olur.

-------------------------------------------------------------------------
Benim dünyada benim gönül verdigim
Birisi Muhammet, birisi Ali

Bir Zeynep
01.12.2005, 21:06
Annem diyo ki mesela dede eksik ise eger ve 7 yasinda bir dede oglu (kücük cocuk), yani ama yinede dede olarak sayiliyo bi cem ibadetinde bu cem yinede yapilir diyo. Cemi yürütmesini bilen varsa canlarin arasinda (dede olmasa bile, yani talip olsa bile) 7 yasindaki dedenin orda olmasina ve dede postunda oturmasina dahil bu cem yinede yapilir diyo... biraz tuaf gibi ama öyledir diyo yani ; ))

genclik_atesi
01.12.2005, 21:13
acikcasi 20 yas cok erken bence. yani dedeler normalde biraz daha olgun yasli ve o yasina kadar tecrube kazanmis birisi oldugunu zannediyorum, yani pekte emin degilim malasef.

Canim Ya Ali
01.12.2005, 23:41
@Adi güzel Ali'm

Öyle diyorsa elbet öyledir ama genclik atesi yazdigi gibi 20 yas genc olabilir bu duruma baglidir ...

gmutlu
03.12.2005, 12:40
arkadaşlar dede sadece posta oturmakla kalmamalı. bilgisiyle. becerisiyle kabiliyetiyleve toplumda ki gündemi takip etmesiyle ön plana çıkmalıdır. yani toplumun ona ayak uydurması için dedenin toplumdan bir adım önde olması gerekir.
İstanbulda bir cem evine gittim gerçekten şaşırdı. Amasya dediler yanlış hatırlamıyorsam. misafir bir dede gelmiş .o hafta da 8 mart dünyakadınlar günü dede başladı eşitlikten hadın haklarından. Alevi geleneğinde kadının yerinde ve çağdaş düzende hadın haklarının anlatarak bu hakların alevi inancında bundan 1600 yıl önce verildiğini. Alevilerin ne kadar ilerici ve çağdaş oludğunu hatırlatarak. Bizlerin bu kanoda daha ileri olmamazı gerektiğinin altını çizdi. Yani eğitimiyle görgüsüyle böyle dedelere ihtiyacımız var yoksa imadet yerini bulsun diye bir dede ya da bir dede cücuğu oraya koymak topluma bir şey kazandırmaz. Tam aksi dedelik kurumunu da deleride zayıflatır.
selamlar

browsboy
03.12.2005, 14:29
yas konusunda açıkçası bende tedirginim.. yani 20 yaş henüz çok erken bazı şeyler için. hele hele dedelik makamı için. gerek topluma örnek olması açısından, tecrübesi yaşamsal deneyimleri ve özellikleri bunları iyi yönde topluma maledebilmesi açısından bence 20 yas yeterli olmamalı diye düşünüyorum.. aslında belkide yanılıyor olabilirim bahsettiğiniz dede makamında 20 yasında birinin olması pek mümkün..belkide yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir..en iyisi gidip görmek gerek.. sevgiyle kalın

izmirksk
03.12.2005, 15:20
20 yaşındaki bir insan dedelikten ne anlayabilir ve topluma ne verebilir
1-ilk başta hayata karşı tecrübe eksik nasıl rehber olabilir(az bir şey mi bu)
2-bu yaştaki bir insanın bilgi birikimi ne derece yeterli olur(evet günümüz dedelerinin de bunda eksiği var )
3-ruhani anlamda eksikliği çok olacaktır

gmutlu
03.12.2005, 17:03
20 yaşındaki bir insan dedelikten ne anlayabilir ve topluma ne verebilir
1-ilk başta hayata karşı tecrübe eksik nasıl rehber olabilir(az bir şey mi bu)
2-bu yaştaki bir insanın bilgi birikimi ne derece yeterli olur(evet günümüz dedelerinin de bunda eksiği var )
3-ruhani anlamda eksikliği çok olacaktır

Aynen katılıyorum 20 yaşında bir insanın kişiliği daha yeni oturmuş ne yapacağını bilmeyen bir durumda olan bir insanın kılavuz olarak alınması o taplum için ne kadar iler denir bilemiyorum. Dedenin kişiliğinin, kimliğinin, oturması ekonomis. sosyal bağımzıslığını kazanması. bilgi ve birikiminin yanında toplum içinde yaşayarak toplumu iyi tahlil etmesi gerekir ki o topluma önder olsun

kızılırmak77
03.12.2005, 17:13
Herkes Dede Olmuş Dede Makamina Yazik Arkadaşlar.

Hüseyin69
04.12.2005, 16:42
dedelik pirlik rayberlik okul degilki icinizi diploma ve not korkusu sarsin dedeolmayan bir alevi dedelik görevini dede olan bir aleviden daha iyi biliyrsa bende o insan dedelik makamini coktan hak etmistir
bende dede ocagindan geliyorum kuresizim gel görki dedelik gibi kutsal bir görevi tam tanimlayamadigim ve görevlerini iyi bir sekilde yerine getiremedigim icin kendimi o makamdan uzak tutuyorum ama o yola bas koyanlarin önünde saygiyla egilmesini bilen biriyim
yukaridaki email bana biraz birinin dalga gecmek icin oynadigi bir oyun gibi geldi cünki bana hic inandirici gelmedi

Bir Zeynep
05.12.2005, 01:16
Gmutlu can dediklerine katiliyorum ve ilk yazdigimda bunu anlatmaya calismistim ama su da bi gercek yani: dede olarak doguluyor, sonradan olunmuyor ve Cem evinde dede yoksa, bir dede cocugun sayesinde cemi yürütebilen bir Talip bu cemi yapabilir imis. Ama suna da demistim: dede dogulmak bi yana ve kendisini ana/dede görmek (dedeligi/analigi bilmek) bi yana. Hani dedim ya, ben kendimi ASLA ana olarak görmem (veya erkek olsam dede olarak görmem), demem bile, ben dede kiziyim derim olur biter cünkü dede dogsan bile yinede dedeligi bilmezsen dedeyim diyemezsin bence. Bu benim dogrum yani bilmiyorum siz buna katiliyormusunuz.

pinar_k
05.12.2005, 12:35
Dedelikde bi yaş sınırlaması yoktur bilirsinizki,eğer bir dedenin oğluysan dedesindir,önemli olan yetiştirebilmektir içinde o aşk varsa tabi...Akıl yaşta değil baştadır.50 yaşında da olsa 15 yaşındada olsa her insanın hataları olur dede de insandır...buarada istediğiniz kadar aleviliğin gereklerini sonuna kadar araştırın okuyun bilin uygulayın dededen daha geniş bir bilgiye sahip olun dede olamazsınız,olamazsınız çünkü dedelikte bir ocak vardır o ocakda doğmalı o ocağın suyunu içmelisiniz vs. vs. bikaç örneğim var; dedelerimizden bi tanesinin 19 yaşındaki oğlu(ki bu da bizim dedemiz) cem yürütebiliyo....yine dedelerimizden bi tanesi var(bahsettiğim 19 yaşındaki dedemizin amcası) ortalama 45 yaşlarında her bilgiye sahip hayatı yaşamış,tecrübeye sahip bir dede.Ama ilgili değildir bu konularla, cem yürütmez işinde gücünde kendi halinde bi vatandaştır.Yinede dedemizdir çünkü el almıştır babasından...Neyse beni bıraksalar daha çok konuşurum arkadaşlar.....

cagsaklı_reso
24.12.2005, 19:18
20 yaşında birinin dede olması için olagan üstü bilgi birikimi ve ahlakı degerlere sayip olması lazım bence bunlar varsa hayhay

cagsaklı_reso
24.12.2005, 19:22
bence dedeligin soyla alkalı olması mantıklı degil halifelige benzer bir durum cıkıyor ortaya. bu kon8u hakında tam bilgili degilim ama mantık dışı benim acımdan.

Dedelikde bi yaş sınırlaması yoktur bilirsinizki,eğer bir dedenin oğluysan dedesindir,önemli olan yetiştirebilmektir içinde o aşk varsa tabi...Akıl yaşta değil baştadır.50 yaşında da olsa 15 yaşındada olsa her insanın hataları olur dede de insandır...buarada istediğiniz kadar aleviliğin gereklerini sonuna kadar araştırın okuyun bilin uygulayın dededen daha geniş bir bilgiye sahip olun dede olamazsınız,olamazsınız çünkü dedelikte bir ocak vardır o ocakda doğmalı o ocağın suyunu içmelisiniz vs. vs. bikaç örneğim var; dedelerimizden bi tanesinin 19 yaşındaki oğlu(ki bu da bizim dedemiz) cem yürütebiliyo....yine dedelerimizden bi tanesi var(bahsettiğim 19 yaşındaki dedemizin amcası) ortalama 45 yaşlarında her bilgiye sahip hayatı yaşamış,tecrübeye sahip bir dede.Ama ilgili değildir bu konularla, cem yürütmez işinde gücünde kendi halinde bi vatandaştır.Yinede dedemizdir çünkü el almıştır babasından...Neyse beni bıraksalar daha çok konuşurum arkadaşlar.....

browsboy
24.12.2005, 20:02
bence dedeligin soyla alkalı olması mantıklı degil halifelige benzer bir durum cıkıyor ortaya. bu kon8u hakında tam bilgili degilim ama mantık dışı benim acımdan.

konuya ilişkin tam olarak ne demek istediğini anlayamadım doğrusu yada anlatamadın.. tabiki soyla alakası var... baska bir yolunu biliyosan bizimle paylas o zaman... mantıklı olup olmaması benim senin veya baskasının bileceği iş değil olamazda... herhangi bir konu hakkında biraz bilgi sahibi olduktan sonra yorum yapman daha akılcı olacaktır..

Naz
25.12.2005, 04:26

tabiki soyla alakali birseydir... bu yuzyillardir boyle suregelmistir... ve dedelik nesilden nesile gecer... onemli olan bu bilgiyi sonraki nesillere dogru aktarmak ve onlara bu vasifi asilaya bilmektir... ama tabiki muthis bir bilgi ve tecrube gerektiren bir vasiftir dedelik..

Ergan
27.12.2005, 23:29
Başka bir alevi sitemin email kutusuna gelen şu mesajı sizinle paylaşmak istiyorum ayrıca yorum yapmanızı rica ediyorum:

----
SEVGİLİ KARDEŞEİM BEN 20 YAŞINDA BİR ALEVİ DEDESİYİM.UMARIM AMACIN GERÇEKTEN BU YOLA HİZMET ETMEKTİR. İRŞADIMIZI PENDİK-İSTANBUL ERENLER CEM EVİNDE SÜRDÜRMEKTEYİM.SİTENİ YENİ BULDUM.ALLAH'IN İZNİYLE İRTİBATI KESMEM İNŞAALLAH.SAGLIKLA,TÖVBE İLE ZİKİR-İ HAK İLE KAL.
----

Sizce 20 yaşındaki bir genç kendini Dede olarak tanımlayabilir mi, siz nasıl karşılarsınız? Oha yani oha
:36_1_53:

Naz
27.12.2005, 23:42
Oha yani oha

bu yazdigin (yorum diyemiyorum) senin yasinda birine yakistimi ?

bi konu var ortada, ha 20 yasinda dede olunmaz diyorsan bunu en yalin boylede dile getirebilirsin, yazdigin tepki cok sacma ve cocukca geldi bana...

kaldiki 20 yasinda birinin dedelik yapmasi mumkun, bunu kendi dayimin oglundan biliyorum, dogdugu gunden beri boyle yetistirildi ve bunu goz onunde bulundurursan yasi kucuk olsa daha 20 yil yinede az bir sure degildir.

Hidayet
28.12.2005, 00:11
Slm Canlar
Bence 20 yasinda neden Dede olmasin eger kendisini Alevilik üzerinde iyi ve güzel Bilgilendir diyse,yolundan cikmadiysa,Dede soyundan geliyorsa yapbilir.
Bazi yasli Dedelerimizin bilgileri eksik ve yeterli degil simdiki güne göre ama, yine de onlar o zor sartlarda Aleviligi simdiye kadar getirmisler dir. Hizmetleri hakyolunda kabul olsun. Ve bizde bir söz vardir bilirsiniz

Akil yasta degil basta dir.

Adam
28.12.2005, 00:13
Arkadaşlar burda dedeliğin soydan gelen bir kavram olduğunu kimi arkadaşlar bilsede hatırlatmakta yarar var. Dedelik soydan gelen bir kavramdır yani bir soyda yaşayan 70 yaşındaki dede de dededir 40 yaşındaki babada dededir 18 yaşındaki çocukta hatta 9 yaşındaki çocukda dededir hatta geçen bir çocukla tanıştırdı beni bir teyze ufacık çocuk 7-8 yaşında çocuk hakkında dede diye bahsetti. Fakat bildiğimiz anlamda rehberlik yapan dede olmak farklıdır onun içinde soydan dede olmak gerekir fakat konu hakkında uzmanlaşmak, yola baş koymak gibi farklı şeyler gerekir. Kimi arkadaşlar soydan gelmesine karşı çıkmışlardır, fakat bu Alevilerin Ehli Beyt sevgisinden kaynaklanmaktadır Yezidin katlettiğini herzaman başının tacı yapmaktır. Ha bu demek değildir bilgisiz bir insan sırf soyundan ötürü dedelik yapabilir. Böyle bir şey söz konusu değildir soyunun yanında bilgili ve görgülü de olmalıdır. Alevimen'in bahsettiği arkadaşda yola baş koymuş bir dede olabilir, eğer böyleyse kendine başarılar dilerim.

Kizilbas 66
28.12.2005, 13:10
Oha yani oha

Sevgili Kardesim Aklin ve bilincin yasinin olmadigini hepimiz biliyoruz.Arif kisi sözünden belli olur yasindan degil.Bu anlamda inancsal tavrin ritüellerinin uygulanmasina devamlilik kazandirmak kücük yasta baslanan egitimle mümkündür.Dolayisiyla agac yasken egilir sözünü kilavuz alarak genc inanc önderlerinin ( Dede,Baba .. ) bunu yapmasinda hic bir sakinca ve engel yoktur.Aksine bu zor ve yapilmasi büyük sorumluluk ve özveri isteyen bir ise talip olduklari icin gurur ve saygi duymaliyiz.Destek sunup bu genc insanlari tesvik etmek ,gelecek kusaklar icin ,Aleviligin yasamasi icin önemlidir.Eger biz simdiden bu genc dedelerin sevkini kirarsak ileride olumlu sonuclar alamayiz.
Kardesim ayrica yazmis oldugun o kisa söz,üslup hic de hos degil umarim kötü anlamda belirtmemissindir..

Saygi ve sevgilerimle,,,,,,

Bir Zeynep
28.12.2005, 14:00
@ ADAM: Sana katiliyorum:

Insan dede veya ana olmak icin dede veya ana olarak dogmasi gerektir canlar, ben böyle bilirim. Ben dede kiziyim ama Babam hic bi zaman dedelik etmemistir, o yüzden ona dede oglu derler gecerler; annem ana ve ondan üstün tutulur cünkü alevilik icin bi cok katkida bulunmustur, analigini bilgisini ispatlamistir. Cogu kisi bana ve ablalarima mesela "siz kücük anasiniz" derler ben hic kabullenmem, derim ki ana ve dede kiziyim ama hic bir zaman "ana" veya "kücük ana" basligini hak etmem cünkü kendimi öyle görmüyorum. Yani demek istedigim böyle dünyaya gelirsen ve her anlami ile bu yoldan gidersen bence tabiki genc yasta bile kendini ana veya dede olarak tanitabilir dedelik edebilirsin, akil yasta degil, basta dir. Ama öyle dünyaya gelirsen ve dedilik analik tan sifir haberin olursa tabiki ben anayim dedeyim diye yola cikamazsin, kendini öyle tanitamazsin. Eger 20 yasindaki gencimiz gercekten dedeyse eger tabiki bize tuaf gelebilir ama ona saygim sonsuzdur o zaman. Cogu insanlarimiz genc dedelere pek hos gönüllü olmuyorlar. Cevremizde sanirim 30 daha yeni asmis olan birisi var, tabiki dede oglu ve artik kendisi dedelik etmeye yola cikti ve daha yeni yeni kabulleniyor. Onu dede olarak dede postuna oturtmak istemiyorlardi ilk baslarda, hep daha yasli dedelerin yanina otutturup cemlerde öyle yer verirlerdi. Artik massallah kendisi dede postuna oturup meydan okuyo kendinden büyüklere. Utandirdi onlari cünkü hayat tecübesi onlardan fazla olmasa bile, bazi konularda bilgisi daha cok ve daha yeni görüslüydü. Bu cok büyük bi basari. Dilerim her genc dedelerimiz aynisini yapma gücünde olabilirler cünkü az buz da bi caba ve güc istemedi bu benimseme. 7 yasinda ki kücük bir cocuk bile dede olarak dede postuna otutturulur bir Cemde eger Dede eksikligi varsa ve Cemi yürütebilen (Talip) bir can varsa, bu inbadet yinede kabul olur.
Saygilar.

Naz
29.12.2005, 20:53
ACI BİR KAYIP !

Tarih , 12-19-2005 07:56:49 pm gön. Editör
ACI BİR KAYIP !

Viyana Alevi Kültür Birliği Derneğimizin Üyelerinden, Kureyşan Ocağından Seyyit İbrahim Aydemir’in oğlu CAN AYDEMİR, 19 Aralık 2005 tarihinde, sabah saatlerinde, ikâmet ettiği Avusturya / Ternitz bölgesinde elim bir trafik kazasında Hakk'a yürüdü.

Can Aydemir henüz çok gençti. Sadece 20 yaş civarındaydı. Babası Seyyit İbrahim Aydemir tarafından Zakir olarak hazırlanan Sevgili Can’nımız, bir kaç yıldır Cem’lerde kusursuz Zakirlik yapıyordu. Çok genç olmasına rağmen çok iyi yetiştirilmiş, son derece donanımlı, ve olabildiğince arı / duru bir Can’ımızdı.

Sevgili Can’ımız, Derviş Cemal Ocağından Seyyit Taner Yeşilbaş ile Musahip’ti.

Post Dedesi olan Musahibi ile birlikte Cem ibadetlerimizde, biri Cem yapan, diğeri ona Zakirlik eden bu ikili, çok genç olmalarına rağmen Avusturya’da örnek bir ikili oluşturuyorlardı.

Babası Seyyit İbrahim Aydemir’in Annesi Naciye Ana’nın, Musahibi Seyyit Taner Yeşilbaş’ın ve ailelerinin başı sağ olsun, Yüce Allah sabır ihsan eylesin.

Acımız sonsuzdur. Toprağı bol, mekanı Cennet olsun.

Viyana Alevi Kültür Birliği Yönetim Kurulu adına

Başkan

Hasan Ayık
19 . 12. 2005 Viyana

burda bahisi gecen Genc Dede Can Aydemir benim dayimin ogluydu... ve ben onun sayesinde gordumki bir insan yoluna baglanir Talib olursa onun yas siniri olmaz...

rahat uyu canim....

rockçı turna
29.12.2005, 21:02
naz öncelikle ailenizin sonrada hepimizin başı sağolsun. gercekten cok üzüldüm. büyük kayıp:(

rockçı turna
29.12.2005, 21:06
bende bir konuya degincektim ama söyleyeceklerimi naz acı bir olayla örnekledi:(

diyecektim ki; zaten toplumumuzda dede ailelerine büyük saygı gösterildiği aşikardır. bircok insan için dede ailesi kutsaldır. bir dede çocuğu deyim yerindeyse dogdudu andan itibaren gelecegin dedesi olarak görülebiliyor ve böyle durumda ona göre davranılıyor. çocuk ailesinden bunun egitimini alıyor. dolayısıyla 20 yaşında bir dede olamaz demek mümkün degildir bence.

izmirksk
29.12.2005, 21:09
başınız sağolsun naz

Bir Zeynep
29.12.2005, 21:09
Caniiiiiiiiiimmmmmmmmmmm, TEKRAR BASINIZ SAG OLSUN. Ayyyyy tüglerim diken diken oldu. Canim kardesim, gencecik yasinda, Allah rahmet etsin. Topraklari bol olsun.
En icten dileklerimle,
saygilar.
Zeynep.

Naz
29.12.2005, 22:26
dostlar sagolsun canlar...

ben eminim o simdi cok mutlu ve huzurda... Ceddi kalanlara sabir versin... ozellikle yengeme...

serkandlibas
02.01.2006, 17:44
20 yas cok kucuk bır yas ınsan bır seylerı kıtaplardan ogrendıgını sanıyor ama gercek dedeligi kişi degil toplum belırler bence !!!!

miskin
02.01.2006, 21:28
Alevilikte Dede Yol Gösteren Mürşid Konumundadir. Yani Taliplerin Izlemesi Gereken Yolu Onlara Gösterir . Nefsine Hakim Olmayi, Allaha Tam Teslimiyeti Yani Insan I Kamil Olmanin Esaslarini Gösterir. Elbette Bunu Gösterebilmesi Için De Kendisinin De öyle Olmasi Gerekir. Ayrica Dede Olmak Için Dede Soyundan Gelmek şart Değildir. Dört Kapi Kirk Makami Bilen Ve Bu Süzgeçten Geçen Kişi Ancak Dedelik Için Destur Alabilir. Her Dede Soyundan Gelen Dede Olamaz.....

Bir Zeynep
02.01.2006, 22:21
Her Dede Soyundan Gelen Dede Olamaz.....
evet bu dogru cünkü dede DOGULUR sonradan olmaz. Ama suda bi gercek.. Dede soyundan olmayan, dede oglu olmayan kendisi de DEDE OLAMAZ. Ama dede oglu dogup kendin dede degilsen bu baska. Ama dede olmayip dedelik te olmaz.
Saygilar.

serdar
02.01.2006, 22:26
Arkadaşım bende aleviyim aman ne çektiksek bu tip dedelerden çektik ilimden irfandan anlamazlar ancak işin maddi boyutunu düşünürler.Gerçekten dedelik yapanlara lafım yok.

Mert_offline
03.01.2006, 10:51
arkadaşlar bu kavram üzerinde benim bazı çekincelerim var, bence (tabi ki sadece benim fikrim, katılmayabilirsiniz) soya dayalı bir sistem içinde bu tür bir olgunun yürütülmesi biraz da bizim karşı çıktığımız kavramlarla çelişiyor, şöyle ki özellikle insanlar arasında ayrım yapılmamasını savunmamıza rağmen bizim içimizde bile bir grup insan bir anlamda ayrıcalıklı konuma geliyor.

Oysa tamamen bilgiye dayalı olması ve ilim, irfan sahibi insanlar tarafından yürütülmesi gerektiğine inandığım ve bunun ötesinde yol gösterici özelliği bulunan bu kavram gerektiği gibi kullanılmıyor diye düşünüyorum. Bunu kendim de dedelerle tanıştığımda görüyorum, hayata geniş bir pencereden bakamayan ve yeterli eğitimi almamış insanlar sırf babaları veya ataları bu soydan geliyordu ve zamanında dedeydi diye ayrı tutuluyor, işte burada bazı soru işaretleri var kafamda, eğer bununla ilgili birşeyler yazmak isterseniz bekliyorum.

Bütün canlara, candan selamlarımla....

s selman
17.01.2006, 09:25

----
----

Sizce 20 yaşındaki bir genç kendini Dede olarak tanımlayabilir mi, siz nasıl karşılarsınız?

bu kardeşimizi iyi tanımak lazım eğer hak nuru kendisinde tecelli ediyorsa 15 yaşında bile olur yanlız bu dedelik sıfatlarını herkes bilmesi lazımki kimse uyanıklara kanmasın
benim bildiğim hak nurunu üzerinde taşıyan insan yok
nitelikleri nedir örneğin karşısına geleni sırrını cöze biliyormu batın ilmi varmı

halitseyfi
30.01.2006, 23:53

----
----

Canlar

(Bu sadece benim dedelere bakış açımı belirtir)
Bu foruma katıldığımdan beri bilgileriyle beni şaşırtan bir sürü gence rastladım, gururlandım.Dede olmak sadece bilgiye dayanmaz.Bu bilgiyi değerlendirip kendi yaşantısında uygulamaya bağlıdır. Yani hakikatı görüp,marifet edinmesine bağlıdır.Bu da ancak belli bir zihinsel ve ruhsa olgunluk gerektirir.(Bir arap ülkesinde 6 yaşındali bir çocuğa kuran ayetlerini ezberletip söyletilmesini mucize diye gösterilmesi gibi olmamalı)
Peki 20 yaşında dede olunmaz mı? olunmaması için bence bir sebep yok.

derviscemal
01.02.2006, 16:43
Sevgİlİ ArkadaŞlar Dedelİk Soy İle Gelen BİrŞey Dİr. Bİzİm İnancimizda BÜyÜk KÜÇÜk Yoktur. Bİlİyorsunuzkİ Bİzde 40 Lar Vardir Ve Kirkida Bİrdİr. Bende 26 YaŞindayim Dedelİk Soyundan Gelİyorum Yanİ DervİŞ Cemal OcaĞindan Zaman Zaman Taniyanlar Ve Bİlenler Banada Dede Derler. Eger Ben Cem YÜrÜtseydİm Herkes Dede Dİyecektİ, Mesajdan AnladiĞim Kadariyla 20 YaŞinda Olan KardeŞİmİz Cem TÖrenlerİne Katilmakta Ve Cem YÜrÜtÜlmesİnde Rol Üstlenmektedİr Zakİrlİk Bİle Yapmasi Bunun İÇİn Yeterlİdİr. Dede Olmasinda Bİzİm İnancimizda Engel Olabİlecek Bİr Şey Yoktur. Ama Bunun Yani Kendİne Dedeyİm Dİyor İse Bu İnanci Çok İyİ Bİlmesİ Gerekmektedİr ÇÜnkÜ Bu İnanÇ Kildan İnce KilinÇtan Keskİndİr.

Sevgİyle Kalin

boyan
01.02.2006, 21:53
dedeyim diyorsa onun bütün sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir.kendini her konuda yetiştirmiş ve belli olgunluga sahipse dede olabilir.olgunlık yaşta değildir insan bulunduğu ortamlara göre olgunlaşır..

halitseyfi
02.02.2006, 15:23
Sevgİlİ ArkadaŞlar Dedelİk Soy İle Gelen BİrŞey Dİr. Bİzİm İnancimizda BÜyÜk KÜÇÜk Yoktur. Bİlİyorsunuzkİ Bİzde 40 Lar Vardir Ve Kirkida Bİrdİr. Bende 26 YaŞindayim Dedelİk Soyundan Gelİyorum Yanİ DervİŞ Cemal OcaĞindan Zaman Zaman Taniyanlar Ve Bİlenler Banada Dede Derler. Eger Ben Cem YÜrÜtseydİm Herkes Dede Dİyecektİ, Mesajdan AnladiĞim Kadariyla 20 YaŞinda Olan KardeŞİmİz Cem TÖrenlerİne Katilmakta Ve Cem YÜrÜtÜlmesİnde Rol Üstlenmektedİr Zakİrlİk Bİle Yapmasi Bunun İÇİn Yeterlİdİr. Dede Olmasinda Bİzİm İnancimizda Engel Olabİlecek Bİr Şey Yoktur. Ama Bunun Yani Kendİne Dedeyİm Dİyor İse Bu İnanci Çok İyİ Bİlmesİ Gerekmektedİr ÇÜnkÜ Bu İnanÇ Kildan İnce KilinÇtan Keskİndİr.

Sevgİyle Kalin

Sevgili dedem
Aleviliğin devletsel desteği olmadığından ve sürekli hor görülüp dışlanmasından dolayı tarih içinde inkar edilemeyecek bir hizmet veren soyuna candan teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm dedelerin vermiş oldukları hizmetleri kabul olsun.

Gecmiş tarihimiz içinde hepimizde biliyoruzki toplumumuz içinde okuma yazma bilen kişilerimiz çok azdı ve alevliğin yeterli yazılı kaynağı yoktu var olanları ise belli kişiler dışında okuyabilen kimse yoktu. Bu ortam içinde alevilik kendini sözlü aktarmalarla anlatıyor ve yayıyordu. Burda özellikle dedeler ve dedelik kurumu büyük bir önemdeydi. Çünkü bir bilene kendi ailesinden daha yakın kim olabilirdi. Dede bu bilgileri kendi çocuğuna aktararak bu bilgilerin devamını sağlıyordu. Ozamanın ortamı içinde en doğru yöntem bu idi ve ben buna katılıyorum. Öyle bir an geldiki aleviliğin yazılı kaynakları çoğaldı, herkes okur yazar oldu, bilimsel gelişmeler hızlandı, bu ortama bazı dedeler kendilerini geliştirerek uyum sağlarken bazı dedeler kendi yöntemlerini tutucu bir şekilde korumaya başladı. Bu dedelerin cem lerinde talipler dedelerden daha bilgili ve kendini geliştirmiş bir durum oluşturdu.

"ÇAĞ SANA AYAK UYDURMAZ, SEN ÇAĞA UYACAKSIN"

Dedem; bilki aleviliğin yaşaması ve gelişmesi bu gün kendini bu konuda yetiştirmiş ilim irfan sahibi kişilerin bu davaya sahip çıkmasına bağlıdır.Eğer kendini yetiştirmiş ve o makamın hakkını verecek dedeler var ise elbettki bizlerde o kişileri baş tacı edip o makama yerleştririz. Yok kendini geliştirmemiş, kara cahil kalmış, birkaç duadan başka birşey bilmeyen bir kişiyide alevilerin,o makama (dede soyundan geliyor olsa bile ) oturtması aleviliğin özü itibarıyla mümkün değildir.

Şahsınızda tüm dedelere tarihimiz boyunca yaptıkları ve yapacakları hizmetlerden dolayı teşekür ediyor saygılarımı sunuyorum.

musayipakyuz
02.02.2006, 15:28
arkadaşlar dede olmak için hacibektaiş -ı veli dergahında postnişinde oturran Veli den dedelik apabilir imzalı mühürlü bir belgesi olmasılazım
2herkez dede olabilirmi ?
hayır dede olmak için soyundan o dergaha hizmet tmiş olması veya orada pişmiş olması gerekir.
3 babadan oğula geçermi?
Valla ben Amasyalıyıım Köyümde kayacık köyü arkadaşlar bizim dedemiz vefat etti ve yerine Büyük efendimler yani ulusoylar a danışıldı ve oğlunu vekil ederiz dediler.. ama oğlu ben babam gibi olaömm dedi ben okdar bilmiyorum diyerek red etti..

derviscemal
02.02.2006, 20:07
Sevgİlİ ArkadaŞlar Bİlgİ Konusunda DİyeceĞİm BİrŞey Katiliyorum Canlara Ama Şunu Kİmse İnkar Edemez Dedelİk Kurumu Ocakla Olur . Ayrica Talİpler Dedelerden Daha Bİlgİ Olabİlİrler Ama Bİlİyorusunuzkİ Bazi Dedeler Vardir Abdal Derler Semah DÖnerken Ayaklari Yerden Kesİlİr Tevde DÜŞerler Ve Onda Sİze DÖnÜp BİrŞeyler SÖylerler Bu Yol AŞk Yoludur İnanÇ Olmazsa SÜreklİ sorgulayarak, GÜnÜmÜze Kadar GelmİŞ İnanÇ Asİmİle Olacaktir. Bu İnanÇtir Bunun Sorgulanacak Bİr Yerİ Yoktur Bİz Alevİ İnancini TaŞiyanlar TaŞimayanlardan Çok Yipratiyoruz Kendİmİzİ LÜtfen Dİkkat Edelİm..

Sevgİyle Kalinn

Piro
18.02.2006, 01:39
Akil yasda deyil basdadir bazi insanlar vardir 50 yasinda ama konusdugu seyler 15 yasindaki bir cocuk gibidir ve tabiki 20 yasindaki kisi genc ama demek deyildirki o kisi yapdigi isde acemidir direkmen elbete hayat tercubesi kisa bir sure ama ilim suresi icin cok kisa demek bence hemen dogru deyildir bazi kisiler bir universteyi 10 yilda bitiri bazilari 2 yilda o kisinin Alevilik uzerine olan bilgisi cok ola bilir ve onun icin on yargili olmamak gerekiyor

Hz. Muhammed 40 sonra Peygamber oldu ama demek deyilki bu kisi 40 sonra akili oldu deyilmi
Hz. isa dogusdan Peygamber'di 20 yasina girmeden neler yapdi bilirmisiniz??

saygilarimla

Piro

srdr_ist
08.03.2006, 13:50
Arkadaşlar bu topiği yeni gördüm anlayacağınız yetiştim.

Sorun şu kemale erme yaşı vardır.

Baştan alalım buluğ çağı ile başlar ilim yani TA_HA süresi bu konuda alevi bilginlerinin anlatyığan göre 14 ile 28 yaş ta ilim alma süresi hakkaniyete erme nefis hakka teslim etme yaşı. 28 ile 40 yaş arası 40 yaştan sonra nefsini geri teslim yasin süresi gibi hakka ermişlik dönemi hz peygamberin peygamber olma yaşı ile denktir.Yani işbu 4 kapıdan geçmesi hakikat kapısına varması 40 yaşında olacağına göre bunada 40 lara karışmakta diyoruz.
20 yaşında bir genc daha bu çağda ne yapa bilir ki

size örnek:
Gencler birleşmiş hünkarın dergahına gitmişler hepsi biz buraya kul olmaya geldik diyip teslimeyetini bildirmişler.
Sormuşlar dervişler siz hiç aşık oldumuz mu? Yariniz oldumu diye

cevap olarak bazıları oldum bazıları olmadım demiş.

Olmayanlar direkt gönderilmiş. Nedeni daha gönlü bir kıza aşık değil hak aşkından ne anlar diye.

Diğer gurup 12 kapıdan geçiriliyormuş her kapıdan geçene içki içiriliyormuş ve sorular soruluyormuş okadar çok işmişlerki artık sorulana düşünmeden cevap verecekleri hale gelmişler ve sorulan her kapıdan giren bazı sorulara küfür ederek cevaplamaya başlamış. Tabi onlarda diskalifiye

Bu şu demek değil himmet kime verilir bilemeyiz dedelik bir topluluğa söylediği herşeyi ile sorumlu olan kişi. Yük olarak ben dedeyim demesi dahi onu nereye götürür bilemez.

en iyisimi ilmini bilgisini engin eylesin sohbetlere katılsın ve gizlice ibadet vede ağıtlar yaksın. Perhizkarlık etmesi gerekir. Bu sadece bir dedeye değil herkese haktır. Ama öz o dede yapacak ki örnek olsun. Batın gözü açık tutması gerekir buda başta insanlardan uzak durup hep hakka yönelmekle olur önce kendini tanıya ki talibine yol gösterecek kadar can gözü açık olsun.

Karamsarca konuşmuş olabilirim ama buna kendinizi ve hepimizde ekleyin işte alevilikten ulu dedelerin o güzel himmet eli böyle elden ele veriliyor.

Bir örnek komşu köyden bizim köye gelen kış ve fırtınaya yakalanmış dede bu fırtınadan bir an tesellisi düşmüş okadar sert bir tipi nefesini kesiyormuş.
Başlamış ağlamaya ve demiş ki rabbim beni mi gördün yanlız gidemiyorum demiş. Birden ortalıkta ne esen rüzgar nede kar kalmış. Bizim koye geldiğinde hala ağlıyordu. Yani bak ben dua ettim veya şunu dedim diye bencillik etmediği gibi birde bu olaydan kavuştuğu rahmete birdah şükrederek saatlerce ağlamıştır.

Hak muhammed ali yardımcısı olsun dedelerin üzerinde himmet Ali dendir. Gerisini bilemeyiz.

Saygılarımla

erdal ates
14.03.2006, 01:54
DİKKAT!!!
arkadaşlar bazı kesimlerin iki bin kişiyi dede olarak eğitip bizlerin içine gönderdiklerini biliyormusunuz?aman lütfen dikkat edelim.

sinan boztepe
14.03.2006, 20:33
değerlicanlar hepinizi aşkı muhabbet ile selamlıyorum...

öncelikle dedelik makamı nedir bunun üzerinde durmak isterim.. dede; hazreti muhammed'in nesli olan imam ali ve fatımadan cihana gelen o nesli pakın devamıdır...dedeler dışarıdan evlilik yapmadıkları için bu soy bozulmadan günümüze kadar gelmiştir.. dede talipten kız alamaz.. aynı şekilde talipte dede kızı alamaz.. bu dini kuraldır..( imam hüseyin soyuna seyyit- imam hasan soyuna şerif denilir.. şerifler seyyit olmadıkları için dedelik yapmazlar) bu nedenle ilk şart kan bağı olmasıdır.. dede her yönü ile toplıuma örnek teşkil eden bir kişi olmalıdır.. aydın olmalıdır, ileri görüşlü olmalıdır, ve dinen bilgili olmalıdır.. şuan anadoluda beşbine yakın seyyit soyu olmasına rağmen, dede'lik yapan bin civarı ancak seyyit bulunmaktadır..

bir zamanlar bizde geçtik.. eğer genç nesil bu yola devam etmez ise ne olur biliyormusunuz.. alevilik yozlaşır..alevilik seyyit olmayanların önderiliğine mahkum olur... seyyitlik ulvi bir makamı temsil eder.. tabiki bu genç dedelerin eğitimide yaşı kamil dedelerin desturu ile olur..

ben dedeyim demekle dede olunmaz derli canlar.. dediğim gibi o kişiyi toplumun benimsemesi gerekir.. her yönü ile seyyit nesline yakışır olması gerekir.. ben bu yazıma konu olan 20 li yaşlardaki genç dedemin gözlerinden öpüyorum.. yolu açık olsun..

eğer bu gün alevilik icra ediliyor, geçmişten hiç bozulmadan gelebiliyorsa bu dedelerin sayesinde olmuştur.. biz bayrağı babalarımızdan aldık ve onların desturu ile ileriye taşımaya and içtik...

ustaclu han
30.03.2006, 18:13
arkadaşlar dede soyundan geliyor olabilir..ama bu yaşta dede postuna oturması dogru olmaz..çünkü babası yaşlanmadan yani meydanı yürütemeyecek kadar yaşlı hale gelinceye kadar babasının yerine oturmamış dedeler biliyorum..bu benim nacizane fikrim..kendi görüşüm..ama arkadaş heyecana kapılıp kendini bu şekilde adlandırmış olabilir...zira mantıklı,bu yolun yolcusu canlar dede olsun talip olsun mütaveziligi benimsemiş olurlar..mütevazi bir tavır icerisinde olsaydı kendini dede olarak bu yaşta tanımlamazdı

flame-i
30.03.2006, 18:41
DİKKAT!!!
arkadaşlar bazı kesimlerin iki bin kişiyi dede olarak eğitip bizlerin içine gönderdiklerini biliyormusunuz?aman lütfen dikkat edelim.

bilmiyorum bilgilendirirsen sevinirim dostum

polata
31.03.2006, 10:03
Arkadaşlar bu topiği yeni gördüm anlayacağınız yetiştim.

Sorun şu kemale erme yaşı vardır.

Baştan alalım buluğ çağı ile başlar ilim yani TA_HA süresi bu konuda alevi bilginlerinin anlatyığan göre 14 ile 28 yaş ta ilim alma süresi hakkaniyete erme nefis hakka teslim etme yaşı. 28 ile 40 yaş arası 40 yaştan sonra nefsini geri teslim yasin süresi gibi hakka ermişlik dönemi hz peygamberin peygamber olma yaşı ile denktir.Yani işbu 4 kapıdan geçmesi hakikat kapısına varması 40 yaşında olacağına göre bunada 40 lara karışmakta diyoruz.

Dedelik ile Bektaşilikte ki mürşitliği bir tutmuşsun. Mürşit olmak için 4 kapı yolunda gitmen gerekir. Ancak seyit dedeliğinde bu şart yoktur, dede soydan gelir ve soyundan gelen özellikleri taşır. Bugün inanç olan Alevilik ile Tarikat olan Bektaşiliğin birbirine karıştırılması, harmanlamaya çalışılması nedeni ile kavramlar karıştırılıyor.

izem
27.04.2006, 18:34
Bir çok imamımız daha on sekizde aklı ve zekasıyla..(imamdan kastım, ehlibeyt soyundaki genç alimler..) örnek teşkil etmiş ve alim olabilmişlerdir..

Şu zamanda da böyle bir şey var mıdır bilemiyorum..
Yani aklı ve ışığıyla parıldayan..
Varsa ne güzel..ne mutlu...

Ancak ben gencecik bir dedeye şahit olmadım şahsen..

güldestim
28.04.2006, 10:37
Şöyle bi söz vardır."Akıl yaşta değil baştadır derler.Ama aklıda başa yaş getirir.Yani uzun lafın kısası 20 yaşındaki bir genç dede olamaz.Ama soyundan gelen bir dedelik varsa ona bişey diyemem.Düşünüyorum da postun üzerine oturmuş 20 yaşında bir genç.Bana tuhaf gelir doğrusu.

erayY
28.04.2006, 13:12
20 yaşında bir dede neden olmasın soy meselesi bu ama o kadar yaşını başını almış dedeler de varken onun postun üstüne oturması biraz absürd olacaktır.

roro
28.04.2006, 13:17
akıl yaşda değil, başda dır

greenheadbjk
28.04.2006, 15:37
bence olabilir ama kurallar çerçevesinde dedeligin belli başlı kuralları vardır bunlar başta dogruluk dürüstlük insanlara yol gösterici kimligi olması gerekir bunları uygulayabiliyosa neden olmasın ha birde ben dede çocuguyum 18 yaşındayken bazı kendini bilmez insanlar elimi öpmeye kalktı dede torunuyum derviş cemal aşireti diye bu durumlar ortaya çıktı karşı çıktım çünkü be o kuralları hayat şartları içerisin de tam uygulayamıyorum ondan layık deyilim dedilik agır bir makam dır ayrıca soydan gelme eskidendi çünkü sonradan gelenler aynı hayat felsefesini taşıyabiliyolardı bizler şu anda onları taşıyamıyoruz yani soydan gelmesi gerekmez

yol kulu
03.06.2006, 19:13
sevgili arkadaşlar benim eğitim aldığım dede 32 yaşında ve TÜRKİYE de ilkleri başardı. onun yeğenide 23 24 yaşlarında oda dede
bence bu genç dede yaşlı cahil dedelerden bin kat daha iyi
arkadaşlar artık cem evlerimiz insanlarca tanınıyor.
aleviside sünniside şiiside her mezhepten tarikattan, ateistlerden sol ideolojilerden yani bütün kesimlerden insanlar geliyor.gelen insanları bişey bilmeyen yaşlı dedenin karşılaması mı daha iyi olur genç bilgili dedenin karşılamasımı daha iyi olur. tabiki ikiside bizim dedemizdir ama artık bilgisi zayıf olan dedeler eğer yol için hizmet ediyorlarsa öncülüğü gençlere bıraksın
bu genç dede içinde geçerli genç talip içinde aynıdır.
saygılar

sonerk
03.06.2006, 20:11
"Akıl yaşta değil baştasır "kendini iyi yetiştirmişse bence olabilir ama kendisini iyi yetiştirip yetiştirmediği nerden anlalaşılacak ösym ye söylesekte 120 dakikalık bi test kitabcığı hazırlasalar nasıl olur...

Nesimi
04.06.2006, 15:46
Valla ne yaşlılar var kafa çalışmıyor, ne gençler var zeka küpü adamlar.

Ama dede deyince güzel temiz sakalı, bıyığı biraz olgun bir insan olmasını bekliyor insanlar, doğrusu genç bir dede olması insana abes geliyor

seheryelikiz
05.06.2006, 12:04
Dede olmanın,ana olmanın yaşı yoktur.dedelik en başta soydan gelen birşeydir.çocuk 1 aylıkken de dededir ,anadır.ve dede yada ana olsun taşıması gereken sorumlulukları vardır.dede taliplarine yol gösterir ,eğitir...
Somut bir örnek vermek istiyorum:ben dede kızıyım,anayım yani...ocağımıza bağlı taliplerimiz var.aleviliğin gerektirdiği çok şeyi bilmeme rağmen.gereken şeyleri yapamam.cem yürütemem,dua bilmem vs...ama yinede talipler bana ana derler.yol böyledir.taliplerimizin bana ana demesi benim gerçekten ana olduğumu göstermez.
yani dedeliğin analığın soydan gelmesinin yanında gerçekten çağımıza uygun,bilinçli,eğitimli,olaylara bilimsel açıdan bakan... dedelerin,anaların yetişmesinden yanayım.
saygılar...

FaLLeN
05.06.2006, 13:16
20 yasındaki biri için bulunduğu şartlar dorultusunda dedelik yapar...mesela abisi ve babası yoksa ve bulunmadığı durumlarda dedelik görevine üstülenir.ve iyi yetişmiş olması lazım..dedeliğin yası yoktur..fakat dedelik görevlerini ve sorumluluklarını ve taliplerinin isteklerine göre cevaplar vermesi için biraz daha olgun bir yaşta olması gerekir...bizim de talilerimiz vardır.ve bana dede derler.fakat dedelik görevlerine üstlenemiyorum çünkü yaşım gereği diye düşünüuyorum..yani daha çok şeyler öğrenmem gerektğinin bilincindeyim..

Naci
05.06.2006, 20:05
Dede olmanın,ana olmanın yaşı yoktur.dedelik en başta soydan gelen birşeydir.çocuk 1 aylıkken de dededir ,anadır.ve dede yada ana olsun taşıması gereken sorumlulukları vardır.dede taliplarine yol gösterir ,eğitir...
Somut bir örnek vermek istiyorum:ben dede kızıyım,anayım yani...ocağımıza bağlı taliplerimiz var.aleviliğin gerektirdiği çok şeyi bilmeme rağmen.gereken şeyleri yapamam.cem yürütemem,dua bilmem vs...ama yinede talipler bana ana derler.yol böyledir.taliplerimizin bana ana demesi benim gerçekten ana olduğumu göstermez.
yani dedeliğin analığın soydan gelmesinin yanında gerçekten çağımıza uygun,bilinçli,eğitimli,olaylara bilimsel açıdan bakan... dedelerin,anaların yetişmesinden yanayım.
saygılar...

Sevgili seheryeli bilmediğimden soruyorum sizde anaalar cem yürütüyor mu?Mesela neler yaparlar ,görevleri nedir?

FaLLeN
05.06.2006, 22:09
naci abi seheryeline sormuşsun ama şı kısmına ben cvp verbilirmiyim ..ana cem yürütemez, dedesiz cem olmaz..

ananın görevlerini seheryeli anlatır :)

ayvaz58
06.06.2006, 10:11
eğer gerçekten biliyorsa tecrübeliyse bence olur önemli olan bilmesi.evin veya köyün en bilgili kişisi cemin dedesi olur.ama 20 yaşında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olduğunu sanmıyorum

seheryelikiz
06.06.2006, 12:12
Sevgili seheryeli bilmediğimden soruyorum sizde anaalar cem yürütüyor mu?Mesela neler yaparlar ,görevleri nedir?

sayın naci,analarda yeterli bilgiye sahip olduğunda neden cem yürütmesinler.cemde kadın erkek ayrımı olmaz.ama bizim cemlerde hiç rastlamadım anaların cem yürüttüğünü ama sübürgeci,zakir...görevlerini üstlenebiliyorlar.
umudum analarında yeterli bilgiye beceriye sahip olup cem yürütebilmelerinden yana...belkide başka şehirlerimizde cemleri anlarda yürütebilirler bilmiyorum.

Naci
06.06.2006, 12:25
sayın naci,analarda yeterli bilgiye sahip olduğunda neden cem yürütmesinler.cemde kadın erkek ayrımı olmaz.ama bizim cemlerde hiç rastlamadım anaların cem yürüttüğünü ama sübürgeci,zakir...görevlerini üstlenebiliyorlar.
umudum analarında yeterli bilgiye beceriye sahip olup cem yürütebilmelerinden yana...belkide başka şehirlerimizde cemleri anlarda yürütebilirler bilmiyorum.

Teşekkür ederim, merakın var ise sen neden yapmayasın,cemleri analar yürütür mü dersen, zor derim fakat, bayan arkadaşlarımız için bilgilendirme(eğitici) amaçlı toplantılar yapılabilir.Daha aktif rol alınabilir. Anaların duasına da ihtiyacımız var.

Mesela kadın imamı duydum,hatta son günlerde ülkemizi ziyarete gelmişti.

seheryelikiz
06.06.2006, 12:26
naci abi seheryeline sormuşsun ama şı kısmına ben cvp verbilirmiyim ..ana cem yürütemez, dedesiz cem olmaz..

ananın görevlerini seheryeli anlatır :)

mat can,neden analar cem yürütmasin?eğer dede yoksa analar onun yerini alıp cem yürütebilirler.yeterli bilgiye sahip olmaları yeterlidir.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Teşekkür ederim, merakın var ise sen neden yapmayasın,cemleri analar yürütür mü dersen, zor derim fakat, bayan arkadaşlarımız için bilgilendirme(eğitici) amaçlı toplantılar yapılabilir.Daha aktif rol alınabilir. Anaların duasına da ihtiyacımız var.

Mesela kadın imamı duydum,hatta son günlerde ülkemizi ziyarete gelmişti.

şimdilik analık ve yahutta cem yürütme gibi bir durumum yok.o yüce görevi üstlenmek büyük sorumluluk,iyi bir beceri ve ,bilgi ister..
bu inanç yolumuzda dedelere ihtiyaç olduğu gibi analarada ihtiyaç var tabiki...

ataki72
06.06.2006, 12:33
dedeligin gereklerini yerine getirebiliyorsa vede bilgi anlamindada yeterliyse, bu bilgisini pratiğe çevirip insanlara örnek oluyorsa 20 yaşında olması önemli değil. bunun yanında bir insan atalarının sıfatlarından yada statülerinden yararlanarak bir konuma gelemez. bence kendisi bunu haketmeli
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
dedelik olayının ne olduğunu, dedenin görevlerini, sorumluluklarını bilirsek kim dedelik yapabilir yada kimler dede oluru anlarız.

ataki72
06.06.2006, 12:45
seheryeli tokatlımısın

ersano
06.06.2006, 13:34
Canlar ben fakirde acizane cem yürütmekteyim. O postları boş sanmayın. Oraya öyle herkesin bedavadan oturup ahkam kesemeyeceğini bilmelisiniz. O post sahiplerinin de buna izin vermeyeceğini biliyorum. Şartlar oluşmuşsa yaşın çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Zira bende cemlerime 15 yaşında dedeler aldım.

SahHatayi
06.06.2006, 15:37
yasda degil, BASDADIR

alyosa
06.06.2006, 17:32
Bence olabilir neden olmasın ki..

alyosa
06.06.2006, 17:49
Akıl yaşta değil baştadır lütfen kendi bildiklerimizin de yanlış olabileceğini bilelim ve reel gerçeklere karşı önyargısız bir şekilde hareket edelim. Ayrıca bu konu bu kadar uzun tartışılması gereken bir konu da değil , saygı duyalım lütfen..

shahrud
07.06.2006, 21:56
Erdoğan Çınar'ın "Aleviliğin Kayıp Bin Yılı (325-1325)" adlı kitabını okudunuz mu?
Biraz tarih bilgisi ve mantığı ve olan herkes sanırım verilen tarihleri yorumlayabilir. Dedeliğin tarihini Ali ve ardılları ile sınırlayanların, bunu yukarıdaki tarihler doğrultusunda yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir. Bilimsel yöntemin olmazsa olmazı "şüphecilik"tir. Lütfen sizlere dayatılan (belletilen) ezberleri burada papagan gibi tekrarlamayın. Daha fazla okuyun, araştırıcı ve şüpheci olun..

ersano
07.06.2006, 22:07
Erdoğan Çınar'ın "Aleviliğin Kayıp Bin Yılı (325-1325)" adlı kitabını okudunuz mu?
Biraz tarih bilgisi ve mantığı ve olan herkes sanırım verilen tarihleri yorumlayabilir. Dedeliğin tarihini Ali ve ardılları ile sınırlayanların, bunu yukarıdaki tarihler doğrultusunda yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir. Bilimsel yöntemin olmazsa olmazı "şüphecilik"tir. Lütfen sizlere dayatılan (belletilen) ezberleri burada papagan gibi tekrarlamayın. Daha fazla okuyun, araştırıcı ve şüpheci olun..

shahrud, yazdıklarından kesinlikle neye varmak istediğini anlamadım. Bunu ayrıntılı bir şekilde açarmısın?

shahrud
07.06.2006, 22:24
Dedeliğin gerçektende Ali soyundan geldiğini iddia eden insanlar var. Bu size mantıklı geliyor mu? Bir önceki mesajımda verdiğim tarihlerin ilkinde (325) Ali yeryüzünde yaşamışmıydı? O halde Dedeliği Ali soyuyla ilişkilendirmek ne kadar mantıklı. Diğer olasılığı da bir an için doğru kabul edelim: yani Dedelik kurumunun Ali'den sonra başlamış olduğu. Sizce gerçekten Dede olduğunu varsayan insanların Ali soyundan gelme ihtimali olabilir mi?

gizemli7575
07.06.2006, 22:36

konuyla ilgisini bende anlamış değilim.burda herkes kendi FİKRİNİ açıklıyor,yada ARAŞTIRIP edindiği bilgileri bizlerle paylaşıyor.PAPAĞAN gibi kimse ezberlediği şeyleri tekrarlamıyor yani...

konuya gelince! elbette akıl yaşta değil baştadır ama bence 20 yaşındaki biri dedelik yapamaz.bikere yaş olarak dedelik hakkında tecrübesi son derece yetersizdir.
tabii bu benim düşüncem,eğer gerçektende dedelik yapıyosa bizede saygı duymak düşer..

ersano
07.06.2006, 22:39
Shahrud, Bence sen tarihleri karıştırıyorsun. Hz.Ali'nin 325 tarihiyle yakından uzaktan alakası yok. Çünkü o tarihte daha doğmadı bile. Ayrıca dedelerin seyyit olması sana neden bu kadar mantıksız geliyor anlamadım? O kadar tarih meraklısı olduğunu her şeyin araştırılmasını söyleyen senin (ki tarihleride bilmediğin halde) en ufak bir araştırma bile yapmadığın belli. 8.İmam RIZA'nın horasan'a gelmesi ile aile türkmenlerle kız alıp vermiş, ve şu anki dedelerde o soydan yani Ali soyundan gelmiştir.

shahrud
07.06.2006, 22:56
Ersano, tabi ki tarihleri karıştırmıyorum. Erdogğan Çınar söz konusu kitabında Aleviliğin tarihini İslam'ın doğuşunun çok öncelerine götürüyor. Tezleri gayet mantıklı ve doğru olduğunu varsaydığımız, adeta ezberletilen tezlerin yeniden sorgulanmasını gerektirecek nitelikte. Eğer daha fazla araştırma yaparsanız, Aleviliğin kökenlerine ait tezlerin Horasan/Orta Asya'dan, Anadolu'ya kaydığını göreceksiniz. Tek yapmanız gereken ezberleri bir kenara bırakıp, olguları bilimsel metotlar doğrultusunda değerlendirmeniz.

ersano
07.06.2006, 23:08
Tarihleri karıştırmıyorum diyorsun ama yazdığın şey aynen şöyle " Bir önceki mesajımda verdiğim tarihlerin ilkinde (325) Ali yeryüzünde yaşamışmıydı? "
1. Cevabını vereyim: Zahiri Ali o tarihte yaşamamıştı.
"Tezleri gayet mantıklı ve doğru olduğunu varsaydığımız, adeta ezberletilen tezlerin yeniden sorgulanmasını gerektirecek nitelikte."
2.Cevabını vereyim: Dediğin gibi sadece tez, söylediklerinin %100 doğru olduğunu ve Aleviliği tam anlamıyle anlattığını Erdoğan Çınar bile idda etmiyor.
Ama maaşallah sen ondan daha fazla onun doğrularını anlatıyorsun.
Ayrıca Erdoğan Çınar'ın tezlerinin bilimsel olduğu garantisini kim veriyor.

KızıL
07.06.2006, 23:13
akıL ya$ta diiL ba$tadırda, 20 yaş biraz genç değiLmi o posta oturmak için.
Soyunda dediLik wardır ama kendini eey bi yetiştirmesi Lazım, dedeLik kuLaktan doLma değiLde okuarak öğrenerek yaşayarak görerek oLmaLı.
20 yaşında biri pek bişi yaşayıp görmemiştir bana göre..

shahrud
07.06.2006, 23:24
Ersano, belli ki sen bu konuyu inanç olarak ele alıyorsun ve yazdığım şeyleri yanlış anlıyorsun. Ben 325 yılını Ali'nin henüz yaşamamış ancak Aleviliğin başlamış olduğu bir tarih olduğu için özellikle verdim. Sen şimdi, ben sanki Ali bu tarihde yaşıyordu veya yaşamıştı gibi ifade ettiğimi yazıyorsun. Benim o tarihi neden özellikle verdiğim yukarıdaki mesajlarımda çok açık.
Ben Erdoğan Çınar'ın tezlerinin bilimsel olarak doğrulandığını iddia etmedim. Ancak kesinlikle akla yatkın ve bilimsel veriler ışığında değerlendirmeyi hak ettiğini düşünüyorum.

sonerk
10.06.2006, 00:00
dedelik eski türk inançlarından olan şamanizmin islamlaştırılmasıdır şamanların ,kam,baksı gibi isimleri vardır .şamanlarla alevilikteki dedeler arasında o kadar benzerlik vardır ki onlardan bir kaçtanesini örnel olarak verelim :

şamanlar istedikleri heyvanların kılığına girip uçabilirler,bu alevilikte don değiştirme olarak adlandırılmakta ve hacı bektaş velinin anadoluya geliş biçimide rivayete göre güvercin donunda gelmesidir...

yine şamanlar ateşte yanmamaktalar ve ölüleri dirilte bilme gibi yeteneklere sahipler buna hacı bektaştan örnek verebileceğimiz gibi onlarca anadolu dervişininde yaptığı mucize denen veya keramet denen olayları sayabiliriz ...

şamanların giydikleri postlarla yani elbilserle alevi dedelerinin giydikleri elbiseler o kadar benzerdirki renkleri bile aynıdır ...bunun gibi pek çok örnek sayabiliriz ...daha fazle bilgi isteğen arkadaşlar Ahmet Yaşar Ocağın alevi bektaşi düşüncesinin islam öncesi temelleri adlı kitaba bakabilir..

İslam öncesi Türklerin inançı olan şamanlar ,kam baksılar islam la olmuş :evliya ,eren ,derviş,alevi dedeler olmuş...İslama gecilmesiyle birlikte kamlar isim değiştirmiş ama fonksiyonları görüldüğü gibi aynıdır göktanrıya ibadet etmek yerine İslamın Allahına dua ve ibadet etmişlerdir aslında başlangınçta onlar allaha ibadet etmiş gibi görünmüşler ama aslında gök tanrıya ibadet etmişlerdir zamanın otoritesinin siyasi baskılarından kurtulmak için böyle bir yol seçmişlerdir zamanla bu amaç unutulmuş ve bugün sanıldığı gibi islammış gibi bir boyut kazanmıştır işte biz bağıra bağıra aleviliğin islamın özü değildir demememizin nedeni burda yatar başlangınçta islammı vardı baskılar sonucu islamiyete girilmiş gibi gösterildi ama onlar hala kendi tanrılarına ibadet ediyorlardı sonra bu eski inaçlar unutuldu gök tanrıya yapılan ibadetler artık islamiyetin tanrısı olan Allaha yapılmaya başladı ve islamı öğeler girmeye başladı bizim cemaatçi hocalara bunu anlatamıyoruz işte bi dutturmuşlar alevilik islamdır islamın özüdür türküsü söyleyip duruyorlar aleviliğin geçmişi görüldüğü gibi islamdan binlerce yıl öncesine gider islamdan öncede alevilik vardı allah yerine gök tanrıya ibadet eden aleviler vardı bunu bizim ilahiyatcılara anlatmak zor işte ..Saygılar

AleviGenç
10.06.2006, 00:47
dedelik eski türk inançlarından olan şamanizmin islamlaştırılmasıdır şamanların ,kam,baksı gibi isimleri vardır .şamanlarla alevilikteki dedeler arasında o kadar benzerlik vardır ki onlardan bir kaçtanesini örnel olarak verelim :

şamanlar istedikleri heyvanların kılığına girip uçabilirler,bu alevilikte don değiştirme olarak adlandırılmakta ve hacı bektaş velinin anadoluya geliş biçimide rivayete göre güvercin donunda gelmesidir...

yine şamanlar ateşte yanmamaktalar ve ölüleri dirilte bilme gibi yeteneklere sahipler buna hacı bektaştan örnek verebileceğimiz gibi onlarca anadolu dervişininde yaptığı mucize denen veya keramet denen olayları sayabiliriz ...

şamanların giydikleri postlarla yani elbilserle alevi dedelerinin giydikleri elbiseler o kadar benzerdirki renkleri bile aynıdır ...bunun gibi pek çok örnek sayabiliriz ...daha fazle bilgi isteğen arkadaşlar Ahmet Yaşar Ocağın alevi bektaşi düşüncesinin islam öncesi temelleri adlı kitaba bakabilir..

İslam öncesi Türklerin inançı olan şamanlar ,kam baksılar islam la olmuş :evliya ,eren ,derviş,alevi dedeler olmuş...İslama gecilmesiyle birlikte kamlar isim değiştirmiş ama fonksiyonları görüldüğü gibi aynıdır göktanrıya ibadet etmek yerine İslamın Allahına dua ve ibadet etmişlerdir aslında başlangınçta onlar allaha ibadet etmiş gibi görünmüşler ama aslında gök tanrıya ibadet etmişlerdir zamanın otoritesinin siyasi baskılarından kurtulmak için böyle bir yol seçmişlerdir zamanla bu amaç unutulmuş ve bugün sanıldığı gibi islammış gibi bir boyut kazanmıştır işte biz bağıra bağıra aleviliğin islamın özü değildir demememizin nedeni burda yatar başlangınçta islammı vardı baskılar sonucu islamiyete girilmiş gibi gösterildi ama onlar hala kendi tanrılarına ibadet ediyorlardı sonra bu eski inaçlar unutuldu gök tanrıya yapılan ibadetler artık islamiyetin tanrısı olan Allaha yapılmaya başladı ve islamı öğeler girmeye başladı bizim cemaatçi hocalara bunu anlatamıyoruz işte bi dutturmuşlar alevilik islamdır islamın özüdür türküsü söyleyip duruyorlar aleviliğin geçmişi görüldüğü gibi islamdan binlerce yıl öncesine gider islamdan öncede alevilik vardı allah yerine gök tanrıya ibadet eden aleviler vardı bunu bizim ilahiyatcılara anlatmak zor işte ..Saygılar

SelamunAleyküm
Ben Anadolu Aleviliğinin ÖzTürklerin (Şamanizm) Dininden Etkilendiğini Kabul ediyorum.Hatta bu gün bile bir çok Alevi inançının içinde rastlanmakta.

Şimdi Sen Diyorsun ki Biz Eskiden Alevi Değildik.Şamandık Onun İçin Bu Gün İslam Değiliz.Ya Ona Bakarsan Sunni Türklerde Eskiden Müslüma Değildi veya Fars'larda Eskiden Müslüma Değildi.Tamam Sonradan İslamiyeti Kabul Ettik Ama Öz Müslüman Biçiminde Yaşadık.Sen Bide Demişsin Ki Müslümanlıktan Öncede Alevilik Vardı.ÇEVAP VERİYORUM : Yoktu Olmasıda İmkansız,O senin dediğin Şamanizim..Bam Başka..

sonerk
10.06.2006, 01:09
SelamunAleyküm
Ben Anadolu Aleviliğinin ÖzTürklerin (Şamanizm) Dininden Etkilendiğini Kabul ediyorum.Hatta bu gün bile bir çok Alevi inançının içinde rastlanmakta.

Şimdi Sen Diyorsun ki Biz Eskiden Alevi Değildik.Şamandık Onun İçin Bu Gün İslam Değiliz.Ya Ona Bakarsan Sunni Türklerde Eskiden Müslüma Değildi veya Fars'larda Eskiden Müslüma Değildi.Tamam Sonradan İslamiyeti Kabul Ettik Ama Öz Müslüman Biçiminde Yaşadık.Sen Bide Demişsin Ki Müslümanlıktan Öncede Alevilik Vardı.ÇEVAP VERİYORUM : Yoktu Olmasıda İmkansız,O senin dediğin Şamanizim..Bam Başka..

Aleyküm Selam
sünniler müslümandır çünkü sünnüler eski inaçlarını tamamen yitirmişler ve araplaşmışlardır biz aleviler ise bu eski inaçları unutmamışız bu inaçları islam içinde yaşatmışız zaten yaşatmasaydık bu gün alevilik diye bir şey olmazdı ama sünnüler bunu unutmuşlar arap gibi islamı yaşamışlar sünnilermi arablara daha yakın yoksa alevilermi irandaki şiilerde Hz Aiyi sever BİZDE SEVERİZ onlarla bizim aramızdaki benzerlik sadece Hz ALİ ve ehlibeyt sevgisidir ne giydiğimiz elbise birbirine uyar( adamlar kara çarçaflar içinde dolanırlar ortada)nede ibadet şeklimiz birbirine uyar sadece benzerliğimiz Hz ALİ veeğlibeytsegisidir ...
sünniler iran şiilerine daha yakındır bizim yezidin ta kendisi dediğimiz erbakan başbakanlığı zamanında sizin şii yani alevi dediğiniz adamları mersedeslerle meclis kapılarında karşılıyordu bunu neyle açıkalayacaksınız bakayım(bak bu iyi aklıma geldi artık bunu kulllanmalı hehehehee)

sünnilerde islamı kabul etmeden müslüman değildi ama onlar islamı kabul ettikten sonra eski geleneklerini unutmuşlar ve bir arab gibi dinlerini yaşamışlar biz unutmamışız ve bugün bile bu inaçlar yaşatılmaktadır eğerki unutmuş olsakdık alevilik diye bir şey olmazdı olsak olsak irandaki şiiler gibi olurduk bilmem anlatabildimmi genç alevi...

shahrud
10.06.2006, 13:11
Alevigenc ve Sonerk'in tartışmasını okudum. Alevigenc bilgi olarak çok dar kalıplar arasında kalmış ve ezberlerden hareketle, yapay Türk-İslam sentezini bilgisiz bir şekilde tekrarlıyor. Sonerk'te Türk-İslam sentezinin İslam'ını atmış Kalan Türk'lük ve oradan bir bağlantıyla da Şaman'lık ilgisini vurguluyor. Böylelikle Aleviliğin özünü Şaman'lık olarak kesinleştiriyor. Sonerk, bu sence Aleviliği açıklamak açısından yeterli mi? Şaman olan Türkler Anadolu'ya geldi ve bunu gören Anadolu'nun yerli halkı da, pılı pırtıyı toplayıp elektrikleri kapatıp başka diyarlara göç ettiler. Harika ve çok bilimsel bir tez..

sonerk
10.06.2006, 17:17
Alevigenc ve Sonerk'in tartışmasını okudum. Alevigenc bilgi olarak çok dar kalıplar arasında kalmış ve ezberlerden hareketle, yapay Türk-İslam sentezini bilgisiz bir şekilde tekrarlıyor. Sonerk'te Türk-İslam sentezinin İslam'ını atmış Kalan Türk'lük ve oradan bir bağlantıyla da Şaman'lık ilgisini vurguluyor. Böylelikle Aleviliğin özünü Şaman'lık olarak kesinleştiriyor. Sonerk, bu sence Aleviliği açıklamak açısından yeterli mi? Şaman olan Türkler Anadolu'ya geldi ve bunu gören Anadolu'nun yerli halkı da, pılı pırtıyı toplayıp elektrikleri kapatıp başka diyarlara göç ettiler. Harika ve çok bilimsel bir tez..

elbette alevilik sadece şamanizmden oluşmaz benim burda anlatmak istediğim şey aleviliğin sadece islamdan oluşmadığıdır alevilik orta asya inançlarından gök tanrı ,atalar kültü,tabiat kültleri,şamanizim ;uzak doğu dinleri budizm taoizm ve anadolu dinlerinden hıristiyanlık gibi birçok dinden ve inançtan etkilemmiştir burda şamanizm örnek olarak verilmiştir ama ağırlıklı olarak dedelik inançında şamanizm ağırlığı vardır YOKSA ALEVİLİK SADECE ŞAMANİZMDEN etkilenmiştir gibi birşey demiyoruz bilmem anlata bildimmi..SAYGILAR.

AleviGenç
10.06.2006, 22:23

Sen şu essiz bilgilerini bizlen paylaşda bide öğrenelim...
MuHaMuHaMuHa:yamukgul: :sas :) :komik
Ben En Baştan Beri Aleviliğin Bir çok Kültürden Etkilendiğini Kabul EdiyorumiEnçokta Şamanizim Ama Özü İslamdır Ve Bunların Hepsiniz İslama Yarumlamıştır..İslamı Ne Bırakmıştır nede sapmıştır..İslamiyetin Özü Aleviliktir..

FaLLeN
11.06.2006, 07:29
hangi topicte aleviliğn tarihini tartıştığızın biliyormusunuz ?

ve sadece şu şu sebepden yapar yada yapamaz diyecektiniz

Tezlerinizi topiğine göre verirseniz bizde neye hangi düşünceye göre yazdığınız anlarız....

cagdascetin
12.06.2006, 01:38
ya bence dedelikte önemli olan yaş değil baştır bilmiyorum siz benim görüşlerime katılırmısınız ama 20 değilde daha ilerki yaşlarda mesela 25 falan daha ii olur 20 yaşında zaten olması zor askerlik var türkiye de ise ama bence olabilir çünkü türk toplumu öyle bir toplumdurki biri bişe yapomadan diğerleri yapmaz özelliklede gençler için iyi bir yol gösterici olabilir bence alevilik toplumlara çocukluktan itibaren verilirseki daha kalıcı ve bağlı olur ama bunu orta yaşlarda veya daha büyük birinin yapması bu yönden tabi ki olabilir ancak toplumun alışması biraz zor olur düşününsene 20 yaşında bir dede cem yapıyor ve cemde 10-15 yaş arası kişiler semah dönüyor.harika birşey olur.
yorumlarınızı bekliyorum.

pirsultanca
12.06.2006, 02:34
Dedelikten soydan-kan bağıyla- geldiği için doğal olarak 20 yaşında dede olunabilir.

Keşke dedelik soydan gelmeseydi diye düşünüyorum.Bizlerde Alevilik üzerine Akademiler açıp yolu,erkanı,inancımızı öğretecek dedelerimizi - öğreticilerimizi - yetiştirebilseydik. Şu anda bu önemli bir sorun. Soydan gelen dedelik alevilerin ihtiyaçlarına cevap verecek düzeyde değil. Hem sayıca yeterli değil, hemde donanım olarak.Cemevlerimizdeki dedelerimiz özellikle yaşlı kuşak bilgi ve donanım olarak yeterli değil.Gençlerimizi kazanmak için genç dedelere ihitiyaç var.

Şoreş
12.06.2006, 03:39
Dedelik basit birşey değildir.Tanımlayamaz.İyi Kuran okuması gerekir, Alevilik ve Alevi inanç ve ibadeti hakkında çok fazla bilgiye sahip olması gerekir ve belli bir yaşa gelmeside gerekir aslında.

KuLuMuT
17.06.2006, 19:33
BiSmiŞah ALLAH ALLAh
CAnlar İlk onCE AKıl yaSta deil Bastadır sozunu Solioorum DEDe olduıgunu idDa EDİoosa bir dede ONDAn KERametini GosTERmeisni isTEyinizBu sADECE HAKK TEaLA DAn gelen Bİr keRAmettir ve bunu yapması dEDe oldugunu kanıtlar cunku yaş kemale eERsede eRmesde bu na gelen dedelik vazivesini bir onceki talibinden mursidinden almıştır gidipte arkasından dogru yada yanlış olma tartışmasını yasamamılıyız gidip yerinde gorebilooruz egerki seni alıp ummana goturuoosa daha ondan ne isdtenelebilirki ..
GERÇEGE HÜ..

crewchif
23.06.2006, 00:33
araştımak lazım tabi yaş çok küçük daha . ancak chatlakalper arkadaşın yazdığı gibi dede soyundan gelenerkeklerin dede olma ihtimali vardır.

sertur
23.06.2006, 18:31
arkadaşlar topik yeni dikkatimi çekti ben mezirmeliyim mezirmede tarihte çok bilinen dedeler yetişmiş vaylog dede gibi benim dedem de dede fakat babam dede değil yani dede olması gerek normalde ama işi gereği o vasıfta yetişmedi
yani dedelik yetiştirilme durumuyla direkt olarak alakalı bir şey biz seyit soyundanız http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=11745 yani benim ve babamın dede olması gerekir aslında dedem benimle çok ilginlendi mesela kuranı okuyabiliyorsam semahları ve dualarını biliyorsam sazım gönlümün dili olmuşsa dedem sayesindedir ama ben kendimi dedeliğe liyakat görmedim hiçbir zaman

sakka
23.06.2006, 22:48
Canlar ,elbetteki dedelik soydan gelmedir. Ancak 20 yaşındakinede DEDELİK verilmez. İnsanın birazda yoğrulması gerekir , olgunluşması gerekir. Bu yaş için bu söylediklerim yeterli değildir. (insanı kamile ermesi gerekir)..
Saygılar....

gmutlu
16.09.2006, 17:01
Canlar ,elbetteki dedelik soydan gelmedir. Ancak 20 yaşındakinede DEDELİK verilmez. İnsanın birazda yoğrulması gerekir , olgunluşması gerekir. Bu yaş için bu söylediklerim yeterli değildir. (insanı kamile ermesi gerekir)..
Saygılar....

katılıyorum daha cocuk denecek yaşta dedelik yapılırsa bu toplumada yapana da yazık olur kendini bulması lazım zihinsel bedensel ruhsal her açıdan yani

anka renef
16.09.2006, 17:06
Dede Olmak İÇİn YaŞ Kurali Yok Hatta GenÇ Olmasi Daha İyİ

FaLLeN
16.09.2006, 17:50
katılıyorum daha cocuk denecek yaşta dedelik yapılırsa bu toplumada yapana da yazık olur kendini bulması lazım zihinsel bedensel ruhsal her açıdan yani

Yorumunuzda yazık demek kolay,evet bu alevi zihniyete yazık..herşeyi düşünüldüğünde zıt görmek..

.bulunan şartlı ve öğeleri hiç düşünmüyorsunuz...

Dede dededir..Şartlar el vemiyorsa 20 yaşındaki birisi Posta oturup dedelik yapmak zorundadir..

En azıdan bulunduğu cemde seyit soyunda birisi olmak zorunda yada bir dede...

bazı köylerde yada yerleşim yerlerinde 30 üstü dedelerde vardır fakat posta yanaşmamışlardır..ve eğer cem olacaksa bir dedeye ihtiyaç vardır..20 yaşındaki birisi ( biraz yeterli bir seviyede ise) o cemi yürütmesinde sakınca yoktur..

Çocuk Havasında yazılar yerine, bulunan şartlara göre değerlendirmek daha mantıklı...

Lamekan
16.09.2006, 22:14
Bir seneyi geçmiş bu konu açılalı.. Bilmiyorum hala İstanbul Pendikde ki cem evindemidir.. Tanıyanlar varmıdır.. Ama bizim burada tanımadan söylediklerimiz bence olayı aydınlatmaz..

Kimi çok genç olmaz der.. Kimide benim gibi ne güzel genç dedelerimizde var.. Eğerki yeterli bilgisi varsa ne güzel der...

Tanıyan kimse yok mu acaba...

dede_27
21.09.2006, 23:59

----
----

Dedelik bilgi,tecrübe isteyen bir kurumdur...Her önüne gelen Dede olamaz...

Ancak...Akıl yaşta değil baştadır...Bunu da unutmamak gerekir...Eğer Aleviliği herşeyiyle biliyorsa...Cem'i yönetecek kadar bilgisi..vs.. varsa Dedelik yapabilir...

Yaş önemli değil....;)

gmutlu
27.09.2006, 19:38
En azıdan bulunduğu cemde seyit soyunda birisi olmak zorunda yada bir dede...

bazı köylerde yada yerleşim yerlerinde 30 üstü dedelerde vardır fakat posta yanaşmamışlardır..ve eğer cem olacaksa bir dedeye ihtiyaç vardır..20 yaşındaki birisi ( biraz yeterli bir seviyede ise) o cemi yürütmesinde sakınca yoktur..

Çocuk Havasında yazılar yerine, bulunan şartlara göre değerlendirmek daha mantıklı...

can senin yazdıgın yazıdan bile haberin yoktur tartışılan bir konu istanbulda geçen bir olay sen istersen git başa dön okuda sonra yorum yaparsın yani, ya olsunda ne olursa olsun mantığı ilemi yapılıyor bu işler sence yani. 20 yaşındaki cocuk ne görmüş geçirmiştirki topluma ne versin

ardahanli
03.10.2006, 14:47
akil yasta degildir bastadir. yani insan yasadiklariyla ögrendikleriyle bir yerlere gelir.yoksa ben 40 yasina gelmisim aklim havada olsun ama dedesoyundan geldigim icin dedeyim.yasi kücük diye dede olamaz diye bir sey yok bence

Seyduna
04.10.2006, 11:57
Tabi tabi olur neden olmasin. Hatta 10 yasindaki de amca dayi statusune girebilir demektir. Simdi bu dede gelecek bana bagnazligi, dogmlari falan karaliyacak ben de oturup dinlicem bu adami ole mi? Dede olayina kafadan karsiyim ya neyse..

Sonuc olarak arkadas kendisi dede olarak tanimyabilir de biz onu dede olarak tanirmiyiz orasi mechul..