Orijinalini görmek için tıklayınız : Sonradan Alevi Olunabilirmi?
kızılbaş 25.09.2005, 10:49 Evet Sevgili Canlar..
Size Güzel Bir Meydan.
Sizce Sonradan Alevi Olunabilirmi?
Bu Konuyu Başka Bir Yerde Tartişiyorduk,
Ama Konu Kapatilmiş!
Yani Bizim Içimizde Bile Düşünce özgürlüğü Yok.
Ve Yeri Geldiği Zamanda Din Ve Düşünce özgürlüğünden
Söz Edenler Biz Oluyoruz
Yorumlarinizi Bekliyorum...
Konu kapatildi çunku orda asinla bir saka olarak yazilan bir yazi cok dagildi. Bizim arkadasimizi rencide etmeye basladi Alper hakli olarak rahatsiz oldu..Ama biz onun sayesinde bu konuyu orda birazda olsa tartistik......
Benim bildigim sonradan alevi olunmaz.....
namaz kilip ramazan tutan,alevi geleneklerini unutan aleviye sunni denebiliyorsa,alevi goreneklerini ve dusunce yapisini kabul eden sunnide bence alevi olabilir...
kızılbaş 25.09.2005, 15:09 Konu kapatildi çunku orda asinla bir saka olarak yazilan bir yazi cok dagildi. Bizim arkadasimizi rencide etmeye basladi Alper hakli olarak rahatsiz oldu..Ama biz onun sayesinde bu konuyu orda birazda olsa tartistik......
Benim bildigim sonradan alevi olunmaz.....
EDA CAN,
söylemlerinde aynı düşüncedeyiz. ama sürekli aleviliği kabul etmiş(ki böyle birşey olamaz) sizin düşüncenizle, o kişinin savdında yer alıyorsunuz..
alevilik okadarda basit bir inanç sistemi değildir.
kızılbaş 25.09.2005, 15:24 bu BAŞKA BİR BAŞLIKTAN ALINTIDIR.
ben bu foruma alevi olduğum için moderatör olmadım evet sünniyim hanefi mezhebine mensubum. lakin bu forumda dahi sözüm meclisden dışarı aleviliği hak etmeyen insanlar var aleviliği bildiğini sanıpta beni cahil görüp benimle aşık atmaya çalışan insanlar var. ben sizin gibi kaçını cebimden çıkarttım alevilik konusunda. Herkes yerini bilsin alevilik hakkında tek kelime bilmeyipte benim ne olduğum tartışılmasın. biz bu forumda yönetim olarak 4 kişilik bir aileyiz. erhan, eda, sude ve ben alper olarak. Bizimde aramızda tartışma oluyor ama biz hiç birbirimizin kalbini kıracak rencide edecek açıklamalarda bulunmuyoruz. Şimdi herkes işine baksın siz işinize bizde işimize.
Bu forumu sevmeyen varsa kapı ileride sağda....
OKUGUDUNUZ gibi sayın arkadaş benim gibilerini cebinden çıkarırmış!!!!
öyle ya, beklenirde! kendini acaba hangi cebinden çıkardı?
beyimiz inanç üzerine yapılan açıklamaları "iş" olarak görüyor"Şimdi herkes işine baksın siz işinize bizde işimize" diyor...
kardeşim bu iş dallarından hangisine giriyor?
bunlar cvp vermen yeterli... ha kendim için birşeyler istemiyorum.
ben "genel konulara" bireysel cevap verecek kadar cahil değilim"...
ben bu foruma alevi olduğum için moderatör olmadım evet sünniyim hanefi mezhebine mensubum. lakin bu forumda dahi sözüm meclisden dışarı aleviliği hak etmeyen insanlar var aleviliği bildiğini sanıpta beni cahil görüp benimle aşık atmaya çalışan insanlar var. ben sizin gibi kaçını cebimden çıkarttım alevilik konusunda. Herkes yerini bilsin alevilik hakkında tek kelime bilmeyipte benim ne olduğum tartışılmasın. biz bu forumda yönetim olarak 4 kişilik bir aileyiz. erhan, eda, sude ve ben alper olarak. Bizimde aramızda tartışma oluyor ama biz hiç birbirimizin kalbini kıracak rencide edecek açıklamalarda bulunmuyoruz. Şimdi herkes işine baksın siz işinize bizde işimize.
Bu forumu sevmeyen varsa kapı ileride sağda....
Çirkin bir yaklaşım bu. Yakışmamış. Ama gene de konuyu kişinin Aleviliğine/Sunniliğine bağlamak yanlış olur. Ayrımcılık olur.
Alevimen 25.09.2005, 16:26 Alper kendi kişisel tecrübelerinden alıntı olarak buraya aktarmış olabilir, forum'daki üyelere bir söz deyildi, eminim. Ama yinede o sözler yerine alternatiflerle yazılabilirdi, daha seviyeli ve yaklaşımlı olurdu diye düşünüyorum.
Alper'i az çok tanıdığım için 'kapı orda' sözleride açıksözlü olduğu için biraz aceleci gelmiş ama şimdi görüyorum ki kızılbaş adındaki ex-üyeye karşın verilmiş bir cevap ve o kişin mesajları'da hep yönetime karşı olumsuz eleştiriler, 4 günlük üye...
Ayrıca yönetim ekibinden olarak son mesajlarda rahatsız ettiğimiz tüm üyelerimizden özür diliyorum ve bildiğimiz tanıdığımız 'havaya' geri dönmemizi rica ediyorum, böyle nerden geldiği belirsiz kişiler nedeniyle bir birmizi kırmayalım lütfen. Saygılar.
Konular neden hep saptiriliyor yada kisil olarak insanlar üzerine aliyor anlamiyorum Alperin alevi filan oldugu yok kendisinin bir yazisi var sonradan Alevi olunmaz bektasi olunur bunu alper zaten biliyor......
Bu alperin aciklamsi: Alevİlİk Soydan Gelİr Ve HİÇ Kİmse Sonradan Alevİ Olamaz Ben Bİle... Ama BektaŞİ Olur.
izmirksk 27.09.2005, 12:42 bence sonradan alevi olunur.aksi takdirde türkler ,kürtler ,araplar ve zazalar başka dinlere mensup iken islamı kabul ettiklerinde aleviliği benimseyemezlerdi.
mesela ilk türkler ve kürtler aleviliği benimserlerken biz alevi olur muyuz olamaz mıyız dememişlerdir.
elbette sonradan alevi olmuşlardır.ve bizlerde o soylardan geliriz.elbette sonradan alevi olunur.
sonradan alevi olunamaz demek alevi düşüncesine zarar verir kanaatindeyim.
dediğim gibi türkler şamanist iken islamı kabul etmişlerdir ve bir kısmı aleviliği seçmiştir.başka dinlere mensup insanlar bile din değiştirip alevi olduğuna göre elbette sonradan alevi olunur.
.
sonradan alevi olunamaz demek alevi düşüncesine zarar verir kanaatindeyim.
Aleviligi herkes kendi düsüncesine ve amacina yönelik yorumlarsa,esas bu sekilde alevilige zarar vermez mi ?
Alevilik temelinde bir dinsel inanış olduğuna göre elbetteki başka bir din veya inanışta ki insanın alevilik inanışını benimsemesi, uygulaması ve netice de alevi olması doğaldır.
Her insan doğumundan itibaren doğal olarak ailesinin dinine ve dini inanışına mensuptur. Aile insanı yetiştiren ilk kurum olduğuna görede bunun aksini iddaa etmek yanlış olur. İnsanın doğum adında kendisine yüklenen-verilen kimliğinde değişemiyecek bilgiler vardır ki bunlar ailemiz, ırkımız, memleketimiz gibi bilgilerdir.
Din ve dinsel inanç öğretileri ailemiz tarafından bize aktarılsa bile bunları değiştirmek yeni bir dine olduğu gibi dinin içindeki farklı bir inanç biçimine-felsefeye de yönelmemiz, kabul etmemiz doğaldır. Nasıl ki din değiştirebiliyorsak aynı dinin içindeki dinsel inanış-felsefe-mezhep gibi oluşumlarıda değiştirebiliriz.
Aleviliği veya sünniliği yada farklı dinleri soya bağlamak doğru gözüksede bunların değiştirilebileceğini düşündüğümüzde başlangıcının soy ilerisinin ise öğreti ve inanış olduğunu fark ederiz. Bu açıdan hiristiyan bir insanın islam dinine geçişi -veya tam tersi- ne kadar doğal ise aynı şekilde sünni inanıştaki bir insanın da alevi inanışına geçmesi -veya tam tersi- o kadar doğaldır.
Chatlakalper arkadaşımızın "alevilik soydan gelir ve hiç kimse sonradan alevi olamaz, ben bile.ama bektaşi olunur" sözünün yanlışlığı aşikardır.Üstelik bunu yazan bir kişinin Alevilik bilgisinin çokluğundan bahsetmeside çelişki yaratmaktadır.Bilgi kadar önemli olan o bilginin özünün alınmasıdır."72 milletin bir olması" sadece millet ırk gibi kavramlar olarak algılanmamalı her insanın bu kapıdan içeriye girebileceği mesajınında alınması gerekmektedir.Önemli olan arkadaşımızın ben öğretilere sahibim ve Alevilik inancını benimsiyorum bu inanca inanıp bu inancın uygulamalarını yapıyorum artık ben bir aleviyim sözünü gerek yüreğinden gerekse dilinden aktarmasıdır.
chatlakalper 28.09.2005, 17:02 beni rencide edecek ve beni aşağılayacak herşeye cevap veririm. Burdaki görevim benim işim yazılanları takip etmek konuları düzenlemek bunlar benim görevim. Ama içinizde alevi bir foruma sünni bir moderatörü çekemeyen insanlar var. Onlara göre ben bu göreve layık değilim.İt ürür kervan yürür diye bir deyim vardır böyle düşünenlere cevabım. Buda kapak olsun size... Hadi Hodri Meydan....
beni rencide edecek ve beni aşağılayacak herşeye cevap veririm. Burdaki görevim benim işim yazılanları takip etmek konuları düzenlemek bunlar benim görevim. Ama içinizde alevi bir foruma sünni bir moderatörü çekemeyen insanlar var. Onlara göre ben bu göreve layık değilim.İt ürür kervan yürür diye bir deyim vardır böyle düşünenlere cevabım. Buda kapak olsun size... Hadi Hodri Meydan....
Bu sözlerini kim veya kimleri kastederek yazdıysan daha açık ve net olarak o üyelerin rumuzlarını belirterek yazman daha doğru olmaz mıydı?
Bu konuda senden önceki son mesajı yazan olarak benimi diye sormak istiyorum.Üstelik moderatörü gibi sorumluluğa sahipken kullandığın kelime ve sözlere daha dikkat etmeni uyarmayı da yaşım gereği gerek duydum..
"Alevi olunmaz dogulur" ve "Sonradan Alevi olunmaz Bektasi olunur" gibi sözleri kücük yasimdan beri duyarim.Daha sonralari Ayni sözleri alevi kaynaklarindan da okudum.
Neden sonradan alevi olunmaz seklindeki yazilarda gerekce olarak kisaca bilgiler su sekilde: Eskiden Cem Törenleri gizli yapilirmis.(bunun nedenleri diger bölümlerde ayrintili sekilde var) Alevi olmayan birisini iclerine aldiklari zaman ileride kendilerini sikayet edebilecegi ve zarar verecegi endisesi ile kimseyi iclerine almazlarmis.Acaba sadece bu gerekceyle mi oldugunu kesin bilmiyorum.
Bazi kaynaklar ise sonradan alevi olunacagini yaziyor.Bunun icin kisinin IKRAR vermesi gerekir deniyor.
Benim kendi görüsüme göre Hak Muhammet Ali yolunu benimseyen kisi IKRAR verip alevi olabilir.Bu konuda genis bilgiye sahip olmadigim icin bunu kesin dille söylemiyorum.Sadece kendi görüsümü belirtiyorum.
"Alevi olunmaz dogulur" seklinde görüs bildiren arkadaslarimiz saniyorum ayni kaynaklara dayanarak bunu söylüyorlar.
Saygilarimla
"Alevi olunmaz dogulur" ve "Sonradan Alevi olunmaz Bektasi olunur" gibi sözleri kücük yasimdan beri duyarim.Daha sonralari Ayni sözleri alevi kaynaklarindan da okudum.
Neden sonradan alevi olunmaz seklindeki yazilarda gerekce olarak kisaca bilgiler su sekilde: Eskiden Cem Törenleri gizli yapilirmis.(bunun nedenleri diger bölümlerde ayrintili sekilde var) Alevi olmayan birisini iclerine aldiklari zaman ileride kendilerini sikayet edebilecegi ve zarar verecegi endisesi ile kimseyi iclerine almazlarmis.Acaba sadece bu gerekceyle mi oldugunu kesin bilmiyorum.
Bazi kaynaklar ise sonradan alevi olunacagini yaziyor.Bunun icin kisinin IKRAR vermesi gerekir deniyor.
Benim kendi görüsüme göre Hak Muhammet Ali yolunu benimseyen kisi IKRAR verip alevi olabilir.Bu konuda genis bilgiye sahip olmadigim icin bunu kesin dille söylemiyorum.Sadece kendi görüsümü belirtiyorum.
"Alevi olunmaz dogulur" seklinde görüs bildiren arkadaslarimiz saniyorum ayni kaynaklara dayanarak bunu söylüyorlar.
Saygilarimla
BEnim bildigimki benim sordugum kisilerde ayni sekil söyluyor Vahap güngöre sorabilirsiniz arkadaslar alevi olunmaz dogulur, ben bu konu hakkinda hollanda yapilan bir seminerde sormustum Izzet dogan, Sakir Keceli ( bektasidir yani kendisi) ismini yanlis yamiyorsam Atila erdem bunlar ve daha isimlerini tam olarak hatirliyamadigim yazarlar ve dernek baskanlari vardi onlara sormustum aldigim cevap buydu.... Alevi olunmaz dogurlur.... Aliyi herseven alevidegildir Hz Alinin yolundan giden aleviligin kurallarini yerine getiren yani ben suan tam olarak yazamiyorum birazda turkcemde sorun çekiyorum yanlis anlasilmak istemiyorum.... Bu konu hakkinda arkadaslar Karaca Ahmetdergahinin sitesine gerek Vahap Güngörden sorabilirler....
saygilar
Karaca Ahmet Dergahi sitesinin forumuna üc yildir yaziyorum.Bundan iki yil kadar önce sonradan alevi olunup olunmayacagi konusu acilmisti.Kisaca sonradan alevi olunmayacagi seklinde görüs bildirildi.Ayrintilar hakkinda genis bilgiye ulasirsam buraya asarim.
selam akadaşlar sonradan alevi ola konusunda bende kendi fikirlerimi sunmak istiyorum.Bence alevi inanç felsefesinin kurallarını kabul eden bunları uygulamaya çalışan herkes alevi olabilr.Yeterki ikrar versin yani alevilik öğretilerini kabul etsin.Eski dönemlerde cem ayinleri güvenlik amacıyla gizli yapıldığı için alevi olmayanlar bu ceme alınmaz ve alevi olmaları mümkün olmazdı.Ancak günümüzde alevilik sır olmaktan çıkmış canlı yayında cem ibadeti yapılır olmuştur.Artık alevilik sır olmaktan çıktığına vegüvenlik sorunuda olmadığına göre temeli hümanizm olan alevi inancını kabul edebilen ve özümseye herkes alevi olabilir.Hz. Allinin "çocoğunuzu bulunduğu çağa göre yetiştiriniz" sözü sanırım görüşlerimi destekler mahiyettedir.
selam akadaşlar sonradan alevi ola konusunda bende kendi fikirlerimi sunmak istiyorum.Bence alevi inanç felsefesinin kurallarını kabul eden bunları uygulamaya çalışan herkes alevi olabilr.Yeterki ikrar versin yani alevilik öğretilerini kabul etsin.Eski dönemlerde cem ayinleri güvenlik amacıyla gizli yapıldığı için alevi olmayanlar bu ceme alınmaz ve alevi olmaları mümkün olmazdı.Ancak günümüzde alevilik sır olmaktan çıkmış canlı yayında cem ibadeti yapılır olmuştur.Artık alevilik sır olmaktan çıktığına vegüvenlik sorunuda olmadığına göre temeli hümanizm olan alevi inancını kabul edebilen ve özümseye herkes alevi olabilir.Hz. Allinin "çocoğunuzu bulunduğu çağa göre yetiştiriniz" sözü sanırım görüşlerimi destekler mahiyettedir.
Merhaba Ben Sadece KizilbaŞ KardeŞİn Altinta Yazan Yazi çok HoŞuma Gİttİ Ama.
Allahimda Aliyi Severdi,
Onun Için Ona Aslanim Dedi.
Muhammed Aliyi Kizini Verdi,
Severİz Aliyi, Aleviyiz Biz!
Şöylede Güzel Olmazmiydi
Allahimda Aliyi Severdi,
Onun Için Ona Aslanim Dedi.
Peygamberİmde Aliyi Severdi
Onun Icin Kizini Verdi
Bizde ücünü Sevdİk
Bİzede Alevİ Dendİ
sadece gönülden geçen bir düşünce herkeze SAYGILAR
Bir insan sonradan musluman olabiliyorsa demek olurki alevide olabilir ancaki su vardirki anadolu alevilikise ile bektasilik karistirmiyalim bekasilikde dede ,rayber,pir,mursihit yokdur ve bunlarda ocaklara baglidirlar yani 12 imam soyundan gelirler
simdik alevilikde herkes Hz.Ali soyundan gelmiyor yani demek oluyorki HZ.Ali yandaslari ve ona inanlar ve onun yolunda gidenler sonradan inanmislardir
her dinde oldugu gibi inanc diye birsey vardir yani ya inanirsin yada inanmasin
gelin canlar bir olalim demek ile sadece ayni mehsepden olanlar icin gecmez ayni yola inanlar icin gecer
Saygilarimla
Piro
.İt ürür kervan yürür diye bir deyim vardır böyle düşünenlere cevabım. Buda kapak olsun size... Hadi Hodri Meydan....Bu cevap geride kalmasına rağmen dikkatimi çekti.Akabindeki Polat beyin sorduklarına yanıt vermemiş bu arkadaş.Konuyu devam ettirmek istemiyorum ama isim,rumuz,nik her ne diyorsanız belirtmeden böyle argo cümleler kullanmak hoş bir yaklaşım değil?Polat beyin yaşını düşündüğümde bu bana daha bir rahatsızlık veriyor.
chatlakalper 01.10.2005, 16:04 hayır o mesaja cevap değildi bu. polat beyle alakası yoktur.
hayır o mesaja cevap değildi bu. polat beyle alakası yoktur.
Ne diyorsun sen ya? Ortaya küfürler yaz, zırvala ondan sonra rumuz ver deyince de, onla alakası yok bunla alakası yok. Kim bu it dediğin kişiler. Kafaları bulandırıp ortalığı pisletmeye çalışmak yerine kimse şu kastettiklerin isimleri versene. "Birileri benim canımı sıkıyor ama it ürür kervan yürür." geyikleri. Karanlığa kurşun sıkıp, ortalığı karıştırıp insanların canını sıkacağına kimi hedef alıyorsan adam gibi söylesene. Niye rahatsız ediyorsun insanları? Senle mi uğraşacağız biz?
chatlakalper 01.10.2005, 16:17 kim üstüne alınırsa alınsın.
Evet Alper orda bence hatali bir yazimda bulunmus ama lütfen önyargili yaklasmiyalim sordugunuz sorunun cevabini alin alper neyi kasetmis ona göre cevabinizi yazin... Belki bir yanlis anlasilma olmustur...
saygilar
kim üstüne alınırsa alınsın.
Üffff. Defol ya başımdan. Senle uğraşacak durumda değilim. Kes. Benimle ilgili imalı yorumlarda falan bulunma. Uğraşamam senin gibi tiplerle.
Evet Alper orda bence hatali bir yazimda bulunmus ama lütfen önyargili yaklasmiyalim sordugunuz sorunun cevabini alin alper neyi kasetmis ona göre cevabinizi yazin... Belki bir yanlis anlasilma olmustur...
Birşey söylemiyorum. Yeterince sustum bu konuyla ilgili. Benim konuya girmemle yanlış anlaşılma ortadan kalktı heralde. Bu tip kişisel zırvalarla uğraşmak istemiyorum ben. Kim uğraşırsa uğraşsın.
Insanlarin düsuncelerinin yada göruslerinin farkli olmasi çok dogaldir bunu saygi çercevesinde paylasabilirsiniz bunlari yapacak kapaciteye ikinizde".... Nedemis Hayvanlar Koklasa koklasa INsanlar konusa konusa anlasirlar :))))))))))))))
saygilar
Insanlarin düsuncelerinin yada göruslerinin farkli olmasi çok dogaldir bunu saygi çercevesinde paylasabilirsiniz bunlari yapacak kapaciteye ikinizde".... Nedemis Hayvanlar Koklasa koklasa INsanlar konusa konusa anlasirlar :))))))))))))))
Anlaşacak bir durum yok ortada. Bu tip kişisel entrikaların içine girmekten de, öznesi olmaktan da, tanığı olmaktan da hoşlanmıyorum. Bir evde, bir işyerinde, bir devlette, bir forumda vs kişisel entrikalar hüküm sürmeye başlamışsa orada çürüme başlamış demektir. Yeterince içinde yeraldım bu çürüten kişisel zırvaların. Artık içinde değilim. Kapattım ben konuyu. Konuşacak veya koklaşacak bir durum da yok o yüzden. Eğlenmek ve paylaşmak için geldim ben bu foruma. Kişisel tırıvırılarla canımı sıkmak için değil. Dostça uyarılarımı da yaptım. Gerisi beni ilgilendirmez. İçinde değilim bu işin. Ben eğlence ve paylaşım olanağı kalan yerlerinde bulunacağım bu forumun elimden geldiğince. Bu konuyu da kapattım. Bu tip kişiler yüzünden bir ortamı terkedecek değilim ama bu forumla araya biraz mesafe koyma zamanının geldiğine inanıyorum. İlk adım olarak da bu iğrenç kişisel entrikadaki rolümü bitirmekle başlamalıyım.
Yukarıdaki diyaloglara bakarak Sünni birinin Alevi olmaya çalışması çok zormuş gibi geliyor bana.
TheGodfather 01.10.2005, 20:12 Yukarıdaki diyaloglara bakarak Sünni birinin Alevi olmaya çalışması çok zormuş gibi geliyor bana.
Lütfen ezbere konuşmayalım..Chatlakalper arkadaşımız kendisine yöneltilen eleşetirilere cevap vereme hakkı vardır elbette..
Alper alevi olmaya çalışan birisi değildir...Biz burda insan kazanmaya çalışırken sağolsun bazı arkadaşlar bir çuval inciri berbat etmede üzerlerine yok..Chatlak Alperi kazanmak varken neden bu tür polemiklere giryorsunuz.Sizin aleviliğe ne gibi katkılarınız var!!!
Sanıyorumki boş konuşuyorsunuz.
Alevimen 01.10.2005, 20:18 Bu başlık kilitlenmişitir.
Başrolde oynayan kişiler mesaj yazmayı bırakmışlar - iyide yapmışlar - ama yine birileri gelip tekrar ateşe kömür atmalarına izin veremem.
Kimsenin mesaj yazma stilini onaylamadan kilitliyorum başlığı. Herkesen biraz daha sağ duyu.. lütfen...
|