Orijinalini görmek için tıklayınız : Dedelik
sevgili arkadaslar,alevimenin sormus oldugu sorudan sonra bende sizlerin fikrini merak ettim,
esasinda bunu o konuda sormak istedim ama bu sorudan sonra olay baska yere gidebilir diye konu acmaya karar verdim,eger istenirse diger konu ile birlestirilebilinir.
sorum sudur;Sizce dedelik gorevini sadece dede soyundan gelenlermi yurutmelidir?
dede soyundan gelmemis ama bu kurumu layigi ile yurutebilecek alt yapiya ve istege sahip insanlarda bir cemi yonetebilirlermi?
kadinlarda cem yonetebilirlermi?
yonetemezlerse neden?(bu konu hakkinda en ufak bir fikrim yok)
fikirlerinizi yazar beni aydinlatirsaniz cok sevinirim...
surc-u lisan ettiysek affola...
Alevimen 25.09.2005, 15:53 Eski zamanlarda soylu alevilerin yaşam şekli değişikti. Dede soylu olan ailelerin köylerinde çalışması bile gerekmiyordu, yani tarla, nahır yok, gerekmiyordu. Çünkü tüm ihtiyaçlarını köy halkı gideriyordu. Başka köyleri gezerek Cem düzenleyerek zenginliği artıyordu.
Basit köylünün çalışmaktan öte kitap okuma bilgi toplamak için zamanı ve eğitimi olmadığı için basit köylü olarak kalıyordu ama öte yandan soylu aileler kendilerini ve elbette gelecek Dedeleri yani torunlarını eğitiyorlardı, alevilik hakkında dahada fazla bilgi toplıyordu.
Ama şimdi bilgi-çağındayız, dede soyundan olmayan aleviler'de kendilerince bilgilenebiliyorla, kaynak çok: Çevre - büyükler, kitaplar, TV, radyo, internet...
Yani bir Cem'i yönetecek olgun bir insan ama Dede soyusundan olmazsada yeterince kapasitesi olabilir doğal olarak. Ama Cem halkı tarafından kabul edilir mi?
Ayrıca böyle bilgili insanlar bir Dede otorotisinden bir destur çeşiti alarak öyle bir makamı yürütebilir, tam olarak açıklayıcı terimi şu an ezbere bilmiyorum.
Eski zamanlarda soylu alevilerin yaşam şekli değişikti. Dede soylu olan ailelerin köylerinde çalışması bile gerekmiyordu, yani tarla, nahır yok, gerekmiyordu. Çünkü tüm ihtiyaçlarını köy halkı gideriyordu. Başka köyleri gezerek Cem düzenleyerek zenginliği artıyordu.
Basit köylünün çalışmaktan öte kitap okuma bilgi toplamak için zamanı ve eğitimi olmadığı için basit köylü olarak kalıyordu ama öte yandan soylu aileler kendilerini ve elbette gelecek Dedeleri yani torunlarını eğitiyorlardı, alevilik hakkında dahada fazla bilgi toplıyordu.
Ama şimdi bilgi-çağındayız, dede soyundan olmayan aleviler'de kendilerince bilgilenebiliyorla, kaynak çok: Çevre - büyükler, kitaplar, TV, radyo, internet...
Yani bir Cem'i yönetecek olgun bir insan ama Dede soyusundan olmazsada yeterince kapasitesi olabilir doğal olarak. Ama Cem halkı tarafından kabul edilir mi?
Ayrıca böyle bilgili insanlar bir Dede otorotisinden bir destur çeşiti alarak öyle bir makamı yürütebilir, tam olarak açıklayıcı terimi şu an ezbere bilmiyorum.
Evet. Genel tarih konusunda da ışık tutuyor zaten bu yazı. Feodalizmin yokolup yerine kapitalizmin gelmesiyle ilgili çok güzel bir açıklama olmuş. Asilzadelik, krallık vs de benzer değil mi zaten? Toplumun yapısı gereği; bilgi ve tecrübe paylaşımı kısıtlı boyutta olduğu için asillik önemliydi. Ama sanayi toplumu kurulup burjuvazi ortaya çıktıkca asillik değerini yitirdi. Dedelik konusunda da benzer bir durum var. Zaten kapitalizmin gelişmesiyle birlikte asil aile, asil sülale, asil ırk gibi kavramlar da anlamını yitirmiştir.
e peki kadinlar cem yonetebilirlermi?
hayirsa neden?
hayirsa neden?
Bence artık yönetmeliler. Biz dogmatik bir inanışın mensupları değiliz. Aydın ve çağa ayak uyduran insanlarız. Binlerce yıl önce, kadın bir mal sayılırken onlarla birlikte ibadeti getirmişiz. E bu gelişime göre bir kadın bence cemi yönetebilir.
hayirsa neden?
bu soruya gecen sene tanik oldugum bir olaydan ornet vermek istiyorum.
ben aslen sivasliyim ama bizim dede ocagimiz maras elbistanda. gecen sene ailem elbistana hasan dede turbecindeki senliklere katildi. bizim asiretin su anki dedesi hasan dedenin oglu, cumo dededir. cumo dedenin ogullari ve erkek torunlari var ama senlik sirasinda cumo dedenin yanida saz calan, sema cekilirken sazi calan, deyis soyleyen 15 yasindaki kiz torunuydu.
ben torene gitmemisdim cameradan izledim benimle izleyen herkez kiz torundan ovguyle basetiyodu.
bence o kiz dedesi kadar onemli olacak, biz insallah onun gercek deyerini anlariz ilerde. kim bilir belki ilerde bizim asiretin cemlerini o yonetir.
bu soruya gecen sene tanik oldugum bir olaydan ornet vermek istiyorum.
ben aslen sivasliyim ama bizim dede ocagimiz maras elbistanda. gecen sene ailem elbistana hasan dede turbecindeki senliklere katildi. bizim asiretin su anki dedesi hasan dedenin oglu, cumo dededir. cumo dedenin ogullari ve erkek torunlari var ama senlik sirasinda cumo dedenin yanida saz calan, sema cekilirken sazi calan, deyis soyleyen 15 yasindaki kiz torunuydu.
ben torene gitmemisdim cameradan izledim benimle izleyen herkez kiz torundan ovguyle basetiyodu.
bence o kiz dedesi kadar onemli olacak, biz insallah onun gercek deyerini anlariz ilerde. kim bilir belki ilerde bizim asiretin cemlerini o yonetir.
bunu duyduguma cok sevindim,cunku kadinin olmadigi yerde bence cok sey dogru olmaz...
hayirsa neden?
Bence yönetebilir gereken bilgilere saip olursa hem cokta güzel olur...
izmirksk 25.09.2005, 19:06 bir kadının cemi yönetmesi uygundur bence.
dem_dost 25.09.2005, 22:32 Sizce dedelik gorevini sadece dede soyundan gelenlermi yurutmelidir?
birinci sart ehl-i beytten olacak, o soydan gelecek
diger sartlar cok kabarik oldugu icin yazmaya calismayacagim
ama bir kac sarti
ilimli, hilimli, tam olarak örnek bir kisilik olmali
yani her dede, pirlik, veya mürsitklik yapamaz asla
bunu aralarindaki yol konusunda en ilerlemis insan yapar
sadece bilgi yetmiyor
Allah bize Ehl-i Beyti ve soyunu bir yol gösterici olarak göstermirstir
nuhun gemisi misali...
Ehl-i beytten baskasina kapilanan bize göre yanlis yoldadir
yönetirler
Mürsid-i alem mertebesinde olan kadinlar da az degil
cinsellikle hic bir alakasi yok
ama Aleviler Ehl-i Beyt soyuna kapilanmalarini asla ve asla birakmamalidarlir
bize her zaman bunlar yol göstermislerdir, ve her zaman yol gösterecekler
onun icin baska bir girisim hatali olur
arkadaşlar aleviliğin inanç felsefesine göre kimlerin dedelik vazifesini yapabileceği sahip olması gereken özellikler belirlenmiştir.bu sebeble kişinin dedelik yapması için mutlaka dedelik soyundan gelmesi gerekir ve bu konuda bilgili olması gerekir yani kişinin yaşı önemli değildir.kadınların cem yönetmesi sebebi yok ama bence uygun değil
birinci sart ehl-i beytten olacak, o soydan gelecek
sadece bilgi yetmiyor
Allah bize Ehl-i Beyti ve soyunu bir yol gösterici olarak göstermirstir
Kaç dedenin soyu gerçek manada Ehl-i Beyt e dayanmakta. Secereler kaç tanesi doğrudur. Secerelerde Ehl-i Beyt e bağlamak yol anlamındamıdır yoksa soy anlamındamıdır.
Kaba bir hesap yaparsak
-her 100 yılda 3 nesil
-geriye dönersek yaklaşık 1400 yıl
-demek ki secerelerde yaklaşık 42 soy geriye dönülebilecek...
Bazı kurumları incelemek, sorgulamak ve yeniden yapılandırmak gerekmiyor mu?.
Dedelik kurumuna illaki Ehl-i beyt şartı getirmek, soydan geçer soyda erkekden devam eder düşüncesi ile kadına dedeliği vermemek, bilgi-görgü yerine babasınını baz alıp önder seçmek....
sonuç bugün gelinen nokta olsa gerek
arkadaşlar aleviliğin inanç felsefesine göre kimlerin dedelik vazifesini yapabileceği sahip olması gereken özellikler belirlenmiştir.bu sebeble kişinin dedelik yapması için mutlaka dedelik soyundan gelmesi gerekir ve bu konuda bilgili olması gerekir yani kişinin yaşı önemli değildir.kadınların cem yönetmesi sebebi yok ama bence uygun değil
Neden kadının cem yönetmesi uygun değil?
Hani bizler hep ileriyi hep aydınlanmayı kendimize ışık tutardık. Doğmatik kalıplara bağlı kalmazdık.Hani Alevilikte kadın-erkek eşitliği vardı, ibadeti yönetmeye bile kadını yakışık görmüyoruz. sanılmasınki bu sadece khaydar ın düşüncesi birçok Alevi de ne yazık ki aynı düşünce hakim.
Arkadaşlar Alevilik dini felsefesinin doğuşundaki temel akıldır, vicdandır ve bilgidir.
dem_dost 14.10.2005, 13:40 bağlamak yol anlamındamıdır yoksa soy anlamındamıdır.
her ikiside sarttir
Aguiceni örnek olarak alayim
Imam Zeynele dayanan Secereleri var, Ehl-i beytten olduklari kesin yani
Dedelik kurumuna illaki Ehl-i beyt şartı getirmek, soydan geçer soyda erkekden devam eder düşüncesi ile kadına dedeliği vermemek, bilgi-görgü yerine babasınını baz alıp önder seçmek....
Ilk hataniz buradan kaynaklaniyor
size göre soy erkekten sürülür
Bize göre ise Soy ER - KISIDEN SÜRÜLÜR
ve buna yine Aguicende Mürsitligi sürdüren bir bayan varsa
ve ogullari o soyü yürütüyorlarsa, bu sizin aciklamanizin karsiti olsa gerek
Kadin ve erkek esittir
saygilarimla
dem dost
size göre soy erkekten sürülür
Bize göre ise Soy ER - KISIDEN SÜRÜLÜR
demişsin ama siz kim biz kim söylermisin. Burada size göre bize göre diye yorum yapma yanlışına düşmeyelim. Siz biz olmadan açıklarsak soy genel anlamda erkeğe dayandırılır ki bu da ataerkil toplumların genel yapısıdır.Dolayısı ile siz veya biz yerine farklı bir açıklama getirmen yerinde olurdu. Secereler de genel olarak ata-baba tarafı olarak tutulmaktadır. Ne yazık ki gerek bab tarafımın gerekse anne tarafımın secerelerini oluşturma çabalarımda aldığım bilgiler hep erkek tarafından gelmektedir.
Buna bir ilave daha yaparsak Ehl-i Beyt olarak neden ise 12 erkek kişi ismi geçmektedir.Ya bu kişilerin kız evlatları olmamıştır, ya kızlara imamlık verilmemiştir ya da soy seceresi erkek den tutulmuştur. Örnek olarak verdiğiniz Ağuiçin seceresinin İmam Zeynel Abidin'e kadar devam ettiğini yazmışsınız ki doğru veya yanlış diyemiyeceğim. Keşke o secereye burada yer verseniz. Türkiye'nin dört bir yanında yer alan dedelerin en azından hepsinin soy seceresinin Ehl-i Beyte dayandığını söylemek ne kadar gerçekçi olur ki bunun benzerini araştırmacılarda yazmaktadır.
Dedeliği Ekl-i beyte soy ve yol bakımından bağlama ocakzade dedeliğinde geçerli olan bir uygulamadır.Çelebi dedelerde görülmüyor değil. Secelerin doğruluğu hakkında netlik yoktur yorumumu çeşitli araştırmalar da okuduğum bilgileri ışığında yazdım.Kendi ailemde de ocakzade dede olan bulunmaktadır ki seceresi bellli bir nokta da tıkanmakta soy değil yol seceresine dönüşmektedir.
Dedeliği soy ve yol seceresinin ikisine bağlamak ne kadar doğrudur bilmiyorum.Yeri gelsin ilerici, eşitlikçi, özgürlükçü olarak gördüğümüz Alevi inancına göre dedeliği soy seceresine bağlamak ne kadar doğrudur, ne kadar gerçekçidir ve ne kadar inancımızın temeli ile uyuşur bilmiyorum.
Kadın erkek eşitliğini konusunda ki düşünceleri mi başka bir konuda aktarmıştım. Ancak burada da kısaca değinmek gerekirse ben şu anda Türkiye de hiç bir kadının dedelik görevi yaptığını veya dede olduğunu görmedim duymadım.Kadın erkek eşitir demek ile ne yazık ki kadın erkek eşit olmuyor.
Merhaba kardeşler
Dedeler alevilerin öncüleridir.
Dolayısıyla onlarıo bir soya bağlamak yanlış olur.
Aleviliğin çağdaş bir düşünce olması yolunda engel olmasa da çelişki sayılabilir.
Bence yeterli bilgileriyle kadınlar da dedelik yapılabilir.
Ama ismi dedelik olur mu bilmem. Ninelik olabilir belki:)
iyi günler kardeşlerim
izmirksk 23.10.2005, 16:36 kısa ve güzel bir yazı idi atom
Saolun Aleviliği burada tanımak hem güzel hem daha kolay
|
|