Orijinalini görmek için tıklayınız : Ege'deki Aleviler sanki daha cok asimile olmus bence... Yaniliyor muyum?!
selam canlar,
sadece son zamandaki yasadigim olaylar ile ilgili degil, taa gecmisten beri ege bölgesinden aleviler taniyorum.
ben mugla, aydin, manisa ve özellikle kütahyadan aleviler taniyorum,
ve nasil diyim, bunlara alevi demek icin 1001 sahit gerek, ramazan ayinda oruc tutuyorlar, camii ye gidiyorlar, hatta benim inandigim alevilik onlara cok ters düsüyor, aynen sünni gibi konusuyorlar... muglali olsun, kütahyali olsun, aydinli olsun, hepsi hemen hemen ayni... tesadüf mü assimile olan aleviler ile tanismisim yoksa bunlar gercekten mi assimile olmuslar? sanki ic anadoludaki ve dogudaki aleviler alevi geleneklere ve alevi kültürüne daha baglililar gibime geliyor...??
siz ne düsünüyorsunuz?
Ben Aydın' da üni. öğrenimimi görmekteyim.
Buradaki Aleviler' in en büyük sorunu dede olmaması ve cemlerin yapılmaması.Buradaki Alevilerin çocukları yollarını tanımıyorlar ailede eğitemiyince asimile olmaya yüz tutmuş bir Alevi inanışı orad ortaya çıkıyor.
Çözüm Alevi İslam Din Hizmetlerinin önderliğindeki yeni yetişen dedelerin buralara gönderilerek cem yapılmasını sağlamak ve yeni Hizmet edecek kişiler eğitmektir...Nacizane fikrim budur...
aşk-ı muhabbetle...
Ben Aydın' da üni. öğrenimimi görmekteyim.
Buradaki Aleviler' in en büyük sorunu dede olmaması ve cemlerin yapılmaması.Buradaki Alevilerin çocukları yollarını tanımıyorlar ailede eğitemiyince asimile olmaya yüz tutmuş bir Alevi inanışı orad ortaya çıkıyor.
Çözüm Alevi İslam Din Hizmetlerinin önderliğindeki yeni yetişen dedelerin buralara gönderilerek cem yapılmasını sağlamak ve yeni Hizmet edecek kişiler eğitmektir...Nacizane fikrim budur...
aşk-ı muhabbetle...
yani pek yanilmamisim degil mi? bilmiyorum cok üzücü bir olay bence.
Kesinlikle çok vahim ve üzücü bir olay...Bu bildiğimiz birde bilmediğimiz gidemediğimiz Alevi köyleri...İçim yanıyor keşke kırk pareye bölünüp onlarla bir olabilsem daha doğrusu olabilsek...
Allah cümlemize aşk-ı sabır versin, O insanlarımıza da Yardım eylesin...
aşk-ı niyaz...
Batı Alevileride bağlıdır mesela Tahtacılar.. Ama Kütahya ve Aydın gibi yerlerde normal can.Bunlar Aleviliği yaşayamamaktan oluyor.Ama rahat nefes alabildiğimizde zincirleri kıracak bazı canlar tabikide.
Doğu Alevileri çok daha bağlı yani Asimilasyon yok gibi.. Mesela Sivaslı, Tuncelili, Erzincanlı, Maraşlı, Tokatlı, Çorumlu, Malatyalı, Elazığ, Bingöl, Antep vsv Alevileri genel olarak inançlarına çok bağlıdır bunuda birçok kişi bilir. ;)
Güneyde ise Mersinde koyu Aleviler gördüm.Adanada çok var Aleviliğine bağlı olan.Kayseride de aynı çekilde yoluna düşkün insanlar çok.
Çok güzel bir örnek vereyim bursada bir köy var.Alevi köyü.Adı Şehitler Köyü ve o yöredeki tek Alevi köyü.Cami yapmışlar ama cami kullanılmıyor Şükür ki ve köy o kadar tutucu Sünni köy arasında sonuna kadar Alevi... böyle yoluna düşkün, şah hüseyin yürekli canlarımızda çok fazla.. ;)
valla o köylülerin anlından öpmek gerek.
bilir. ;)
Güneyde ise Mersinde koyu Aleviler gördüm.Adanada çok var Aleviliğine bağlı olan.Kayseride de aynı çekilde yoluna düşkün insanlar çok.
bende kayseriliyim, ve kayseriden fazla alevi cikmaz diyorlar, yezidlerin kulesi diyorlar hatta, ama bizde alevilige düsgünüz en az erzincanlilar,adanalilar, tunceliler gibi... valla ege deki alevilerin sorunu cözülmesi gerekir, ama malesef orda yasayan aleviler artik o kadar assimile olmuslarki sorun olarak bile görmüyorlar.
hatta o kadarki alevilikten bahsetseniz size düşman gözü ile bakıyorlar.
hatta o kadarki alevilikten bahsetseniz size düşman gözü ile bakıyorlar.
yok be mürebbi_emre yine içlerinde bişeyler var....Cem diğince bir iç çekiyorlar.Yaşlıları eskileri anlatıyor yine....Yani daha ağaç solmamış hala yeşil yapraklar var...
aşk-ı muhabbetle...
dogru söylüyon kardes calıstıgım yerde manisalı alevi var aynı sünnü gibi namaz kılar oruc tutar yeri geldimi ben aleviyim diyor
slm bu konuda bende şu yorumu yapmak istiyorum ben 15 yıl muglanın bodrum ilçesinde yaşadım aleviler parmak la sayılacak kadar az aslında az değilde kendilerini saklıyorlar ve hatta çok tuhaf bir olayla karşılaşmıştım alevilere genelde kızılbaş dendiğini duymuşsunuzdur ama oralarda alevilere tahtacı diyorlar çok tuhaf değilmi ne alaka alevilere yakıştırdıkları etiketlere bakarmısınız. alevi insanı olarak ta bunlar gerçekten insanı çok üzüyor.
EGE de ALEVİLİK asimile olmuşsa harbi yazık .. Bir arkadaşımız orada eksik olan dede demiş acaba tanıdığımız ehli dedelerimizi mi göndersek ??? Ne kadar kurtarırsak bizim için iyidir ...
Alinin_Askeri 03.10.2006, 18:57 slm bu konuda bende şu yorumu yapmak istiyorum ben 15 yıl muglanın bodrum ilçesinde yaşadım aleviler parmak la sayılacak kadar az aslında az değilde kendilerini saklıyorlar ve hatta çok tuhaf bir olayla karşılaşmıştım alevilere genelde kızılbaş dendiğini duymuşsunuzdur ama oralarda alevilere tahtacı diyorlar çok tuhaf değilmi ne alaka alevilere yakıştırdıkları etiketlere bakarmısınız. alevi insanı olarak ta bunlar gerçekten insanı çok üzüyor.
arkadaşım egedeki alevilerin birçoğu yani yerlileri tahtacıdır ve bu sunnılerın hakaret amacıyla taktıgı bir lakap deildir tamamen kendilerine taktıkları bir isimdir ve öle utanılcak bir yanıda yok.arap alevileri kendilerine nusayri diyor ege yerlileride tahtacı durum bundan ibarettir.
Pardon ama anlayamadığım bir nokta var Aleviler namaz kılmaz diye bir kuralmı var?oruç tutmamalımıyız?bunlar kişisel ibadettir canlar kimsenin bunlara karışma veya aksi yönde yorum yapmaya hakkı yoktur.bende aleviyim,aynı zaman da afyon luyum.Cem yapılmaması konusunda birşey diyemeyeceğim.bizde elbette Cem yapılır ve yapılmalıdır!.tüm değerli canlara baki selamlar!..
Alinin_Askeri 03.10.2006, 19:15 Pardon ama anlayamadığım bir nokta var Aleviler namaz kılmaz diye bir kuralmı var?oruç tutmamalımıyız?bunlar kişisel ibadettir canlar kimsenin bunlara karışma veya aksi yönde yorum yapmaya hakkı yoktur.bende aleviyim,aynı zaman da afyon luyum.Cem yapılmaması konusunda birşey diyemeyeceğim.bizde elbette Cem yapılır ve yapılmalıdır!.tüm değerli canlara baki selamlar!..
tabiki kimse kimsenın kişisel ibadetlerine karısamaz ama namaz ve oruç işin seriat kapısını olusturur ve eger serıatı yerıne getırıryorsan namazın halka namazı orucun muharrem ayında tutlan oruçlardır ve ramazan orucuda 3 gundur 30 gun deıl biz alevilerde.ama bizde önemli olan eline beline diline sahip olup hayatın her anında oruç tutmaktır.
doktor62 07.10.2006, 11:12 ege,alevileri asimile olmuşlar.kendi soylarını bilmeyen bir nesil yetişiyor.kendi kendilerini bile inkar ediyorlar.aleviyim diyemiyorlar.
Bence düşüncen doğru değil ben manisalıyım ve ailem bana aleviliği öğretebilcekleri kadar öğretiyor ama bazı şeyleri uygulamayı sünniler çok zor kılmış özellikle şehirde olanlar için, resmen ibdetlerimizi yapmamıza izin vermiyorlar ondan alevilik gelecek kuşaklara aktarılamıyor asimile oluşun nedenide bu ya zaten...yalnız ramazan orucunu bende tutuyorum çünkü bu orucu sünni orucu olarak düşünürsek müslümanlıktan kendimizi soyutlamış gibi oluruz ve bazı kendini bilmezlere koz veririz!
Ege ve Batı İç Anadolu Alevileri, diğer bölgelerdeki Alevilerden oldukça farklı.. Bunu anlamak çok güç.. Doğu Alevileri çok bağlı olurlar İnançlarına ama Ege Bölgesindeki bazı Alevi kesimleri Sünni-Alevi karışık yaşayan olarak tanımlamak zor olmasa gerek..
Afyon Alanyurt Köyünün Dedesinin yaptıklarını hatırlayalım.. Köye ikinci Camiiyi yaptırmıştı.. Modern 2 Camii.. Alevilikte Camii var mı ? Hayır.. O zaman bu en büyük asimilasyondur.. Dede devletin kuklası olmuş.. Cebi bayram etmiştir vallah.
tamm biraz haklı olabilrsin ama olan yerlerde çok...bizim köyde yok ama her yıl komşu köylerden dedeler gelip cem tutturuyorlar.hatta benim babamın ailesi 4 nesil önce Malatyadan gelmiş uzun bi süre geçmesine rağmen hala oradaki köylerinin dedesi her muharrem ayında gelip bizlere aleviliği ve ibadetleremizi öğretiyor!tabi şehirdekiler için bilemm...
tamm biraz haklı olabilrsin ama olan yerlerde çok...bizim köyde yok ama her yıl komşu köylerden dedeler gelip cem tutturuyorlar.hatta benim babamın ailesi 4 nesil önce Malatyadan gelmiş uzun bi süre geçmesine rağmen hala oradaki köylerinin dedesi her muharrem ayında gelip bizlere aleviliği ve ibadetleremizi öğretiyor!tabi şehirdekiler için bilemm...
İnancınızı öğrenmek istemek gerçekten çok güzel bir davranış..Çünkü Alevi Kültürüyle yetişmek çok farklı... Her konuda aydın düşünebiliyoruz... Önemli olan insanın yolunun güzelliklerini ve ibadetini unutmamasıdır..:thumbup1:
ya hanginize cvp yetiştireceğimi şaşırdım gerçekten size ne yaptık biz???ne düşmanlığı?benim babam ast. subay olduğu için hiç manisada durmadım ama benim tüm akrabalarım her yerde sonuna kadar aleviyim ditor bence herkes için konuşmayın ben şuan vandayım ve burda alevi olduğumu gizlemek işime gelirdi çünkü hiç alevi yok ama ona rağmen gizlemeyi bir çok kişiyi karşıma aldım her zamanda alırım çünkü ben aleviyim bundada kötü bir şey görmüyorum isterseniz artık biz egelilerin aleviliğine laf etmeyin...bunun yerine asimile oluşa çözüm bulsanız daha faydalı!!!
selam
ben aydında ikamet ediyorum
aydınlı aleviler için şunu söyleyebilirim
aydındaki rahatlıktan ne alevi ne sünni hiç kimse hiçbir şeyi yaşamıyor.
Biz yıılar önce tunceli den göçmüşüz. İnsanlar belki hayat kavgasından belki bir tepki görmediklerinden aleviliklerini ön plana çıkarmıyorlar. Şahsıma gelince Aydında insan olan aleviye hiç rastlamadığım için alevilikten bile soğudum
selam
Biz yıılar önce tunceli den göçmüşüz. İnsanlar belki hayat kavgasından belki bir tepki görmediklerinden aleviliklerini ön plana çıkarmıyorlar. Şahsıma gelince Aydında insan olan aleviye hiç rastlamadığım için alevilikten bile soğudum
Peki Sünniler o kadar Cinci Hocalara, Cübbeli Ahmetlere, Fettullahlara rağmen Sünnilikten soğuyorlar mı ? Hayır :)
Yollarına çok sahip çıkıyorlar her ne kadar inançları bizimle ters olsada..
Aleviliği gördüğünüz İnsanlara göre değerlendirmeyin.. Bende çok şeyler gördüm ama Aleviyim.. Diğer şahısların ne yaptığı umrumda değil.Bunlar beni Aleviliğimden soğutamaz..:wink:
Belkide Aleviliği yaşamak işimize gelmiyor ha ? Ne dersin?:wink:
bizi onlarda ayıran özelliğimiz bu değil mi onlar yanlışlarla yaşamaya alışıktırlar.(Ayrımcılık yapmak istemiyorum ama..) Biz doğru olmak zorundayız
bizi onlarda ayıran özelliğimiz bu değil mi onlar yanlışlarla yaşamaya alışıktırlar.(Ayrımcılık yapmak istemiyorum ama..) Biz doğru olmak zorundayız
Doğru olmak zorundayız ve başkalarının hatalarına aldırış etmeden, biz kendi yolumuzu sürmeliyiz... Biz ancak kendi yolumuzla aydınlana, ışıklanabiliriz.. Bu yolu bırakmaya kalkarsak sadece batağa saplanırız, ışıklarımız söner......
Doğru olmak zorundayız ve başkalarının hatalarına aldırış etmeden, biz kendi yolumuzu sürmeliyiz... Biz ancak kendi yolumuzla aydınlana, ışıklanabiliriz.. Bu yolu bırakmaya kalkarsak sadece batağa saplanırız, ışıklarımız söner......
Aleviliğe alevi olan olmayan herkes bir isim verebilir. İster mezhep ister kültür farketmez. Ama bu bir grup insanaözgü davranılşarsa aleviliğin gelişimi birlik olunmalı yeni nesillere aktarılmalı benim söylemek istediğim bu. Gençlere aileden hergeçen gün az şey aktarılıyor. Kişi alevi olduğunu alevinin nasıl yaşaması davranması gerektiğini bilmiyor. Yarın, bugün asimile olmuş dediğimiz egeli alevilerin varlığını bile unutacağız.
şoreş kardeşime bir mesajım daha olsun gençsin hızlısın belki bir o kadar agresifsindir. Başkalarının yanlışlarını referans alamayız. İnsanın dünya görüşü zamana ve mekana göre değişir. Herkes bunu iyi bilir anadoluda doğmasaydık başka bir dine mensub olabilirdik. Benzer şekilde ben baba ocağında yaşıyor olsaydım aleviliği daha yoğun yaşıyor olurdum.
Egeli arkadaşların kızacağını bildiğimden pek yorum yapmıyorum ama Egede Alevi olmak zor bence.... Çünkü Egede birçok il halkının, mesela Afyon, Aydın tutucu olduğunu biliyorum...
Fakat herşeye rağmen Aleviliği sarılmak gerekiyor.. İnsanlara şirin görünmek yerine bizi biz olduğumuz için kabul ettirmek, Pir Sultan yoldaşlarının özelliği olmalıdır.... Bence Asimile olmayan olmuyor.. Ben Suşehri İlçesinde öyle şeyler gördüm ki :) Trabzonda şuan tek bir Alevi köyü var :) Diğer tüm Alevi köyleri dönmüş Trabzonda :) Ne kadar acı değil mi ? Birzaman Alevi olan o insanlarla, şimdi zıt inançları taşıyor olmamız.. Ataları Kadın Erkek İbadet eden o İnsanlar, bugün Hakkın karşısına Cinsiyet ayrımı ile çıkıyorlar... Artık kaybettiklerimizi geri getiremeyiz çünkü edinilen kafa yapısı buna müsait değil...
Birşeyi unutmadan söylemek isterim.Egedeki bazı Alevi kesimler Camiiye felan gidiyorlar ama Cem Ayinlerinede önem veriyorlar.. Bunuda unutmadan söylemek istedim.
Gelin Canlar Cem olalım..
Saygılar..
Serkan_Devrim 15.10.2006, 22:17 Şahsıma gelince Aydında insan olan aleviye hiç rastlamadığım için alevilikten bile soğudumsize ne diyeyim ben? bir yöreyi komple itham etmeyin. edep erkan aleviliğin ilk kuralıdır.
edebi de erka nı da iyi , dili kullanmayı daha da iyi bilirim. Ben görmedim.
Serkan_Devrim 15.10.2006, 22:26 edebi de erka nı da iyi , dili kullanmayı daha da iyi bilirim. Ben görmedim.
siz genel mercimisiniz bu konuda. sizin görmenizle mi bir yöre aklanacak yada görememenizle mi karalanacak? görmediyseniz gözlerinizi açın. bir yöreyi komple itham etmeyiniz. yakışıksızdır bu tür davranışlar. alevileri komple itham eden yobazdan ne farkınız kalıyor?
siz genel mercimisiniz bu konuda. sizin görmenizle mi bir yöre aklanacak yada görememenizle mi karalanacak? görmediyseniz gözlerinizi açın. bir yöreyi komple itham etmeyiniz. yakışıksızdır bu tür davranışlar. alevileri komple itham eden yobazdan ne farkınız kalıyor?
Ya konuyu takip etmedin ya da ben anlatamadım. Ben yok demiyorum. Benim karşıma beklediğim çıkmadı bunlar küstürdü diyorum. anlıyorum ki sen egeli iyi bir alevisin
Ya konuyu takip etmedin ya da ben anlatamadım. Ben yok demiyorum. Benim karşıma beklediğim çıkmadı bunlar küstürdü diyorum. anlıyorum ki sen egeli iyi bir alevisin
Can ben birkaç aile tanıyorum.. Aleviliklerini seneler önce dedeleri '' Sünniye sakın kız vermeyin '' diye vasiyet bıraktığına rağmen Aleviliğini bırakmış ve İftiralara inanıyorlar ( ! ) Dün İftar yemeği ve İmamlı Kuran sohbetleri düzenlediler hatta :)
Ben şimdi bu insanları göre bazı şeylere karar versem heralde Vahabi olurdum.....:walkman: :walkman:
Serkan_Devrim 15.10.2006, 22:35 Ya konuyu takip etmedin ya da ben anlatamadım. Ben yok demiyorum. Benim karşıma beklediğim çıkmadı bunlar küstürdü diyorum. anlıyorum ki sen egeli iyi bir alevisinkatiyen. ben Ege li değil Akdenizliyim. Hatay İskenderunluyum. ancak bir yöre hakkında komple ithamda bulunmanız hele ki İnsan olan alevi yok demeniz çok üzücüdür. bu tepkiyi vermem içinde Aydınlı olmama gerek yoktur.
Hüseyin69 15.10.2006, 22:42 Şahsıma gelince Aydında insan olan alevi ye hiç rastlamadığım için alevilikten bile soğudum
Şahsıma gelince Aydında insan olan alevi ye hiç rastlamadığım için
cok cirkin bir cümle
halitseyfi 15.10.2006, 23:18 selam
sevgili uzman
ben her yaz iki ay aydı -didimde kalırım ve o çevrede gerçektende adam gibi adama rastlamak zordur.zordu ama sen iyi olmaya devam ettiğin zaman çevrendeki insanların iyi yüzleri açığaçıkmaya başlıyor.
anlatmak istediğim şey şu. eğerki iyi insanları bulmak istiyorsan inadına iyi olmaya çalışmalısın.emin olki kendilerine zarar gelmesin diye kötüymüş görünen insanların içinde senden benden daha iy insanların varlığını göreceksin.
alevilere gelince aleviliğin anlamını bilen ve yaşayan birinsanın söylediğin veya ima ettiğin gibi olmasının mümkünü yoktur.o bölgedede aleviyim diyipte gerçekten aleviliğe yakışmayan birsürü insanın olduğu gibi, sözlerinizi hakketmeyen gerçekten çok değerli alevilerde var. bunun için sözlerinizin açıverici yanlarını farkederek düzeltmeniz gerçekten büyük bir olgunluk olur.
selam ve sevgiler
mert_ali 26.10.2006, 20:49 sevgili arkadaşlar egede alevi olmak ne kadar zormuşta benim haberim yokmuş yahu alevi olacagına önce insan olmalı ama uzman arkadaşım da hiç insan aleviye rast gelmemiş şu konuda haklısın buralarda aleviler çok rahat sadece biz degil tüm mezhep bireyleri rahat lar hiç bir aşırı uç yok nedenide siyaset ve para akışı .aleviler istedigi partiye vede diger mezhep üyeleri d eistedigi partiye oy veriyorlar burda rant var ekmek parası adı altında şeref satmak.şunu açıklamak istiyorum uzman kardeş insan gibi insan bulmak istiyorsan önce alevi olduguna degil terbiyeli vijdan sahibi olanlara bak terbiye+şeref+namus hiç olmassa bizim alevi insanımız arabaların arkasına ya sev ya terk et gibi vatana asker lazım sapına kadar müslümanınz diyen ve hayvan başını insan başından üstün gören ülkücü takımından çok çok iyidir bizim insanımız ben kuşadasında oturuyorum aleviligimle ne kadar övünsem az çünki elimden geldigi kadar insanlara aleviligin nasıl bir görüş nasıl bir oluşum nasıl bir felsefe nasıl bir din oldugunu gösteriyorum.mesele şu ben aleviyim alevi oldugum kadarda türküm türk oldugum kadar da kürdüm bunu diyebilmeli insanı seven hoşçakalın
canlar ege bölgesindeki alevileri bende duymamamıstım balıkesir ve mugla oldugunu hatta denizlide de oldugu askerdeyken ögrendim sonuc olarak insan insan olsun bize yeter canlar
murat222 27.10.2006, 00:32 balıkesirin alevileri gayet sağlamdır.100 kadar alevi köyü var balıkesirde köylerin hiçbirisi asimile olmamıştır.fakat kütahyanın durumu vahim
balıkesirin alevileri gayet sağlamdır.100 kadar alevi köyü var balıkesirde köylerin hiçbirisi asimile olmamıştır.fakat kütahyanın durumu vahim
Kütahyadakilerde genellikle bir Ocağa bağlı ama Cemevi/ Cami çift dikiş gidiyorlar...:)
Kütahyanın Alevi Köyleri genellikle karışık zaten.
Benim bir arkadaşım izmire bağlı bir alevi köyünde yaşıyor.. oradaki alevileri anlattı da çok farklılar...yozlaşmışlar..arkadaşımda alevilik hakkında hiç bir şey bilmiyor.. hatta bir çok kuzeni sonradan kapanmış.çok tuhaf geldi bana.egedeki tüm aleviler için yorum yapamam ama bunlar gerçekten asimile olmuş:(
mert_ali 27.10.2006, 01:52 arkadaşlar bazılarının bilip bilmeden yok ege alevileri asimile olmuş yok cami cem evi mekik dokuyormuş yok onun teyzesi söylemiş de onlar oruç tutuyormuş yok benim bir arkadaşım vardı da onlar kapanmış ta mış mış ta mış ayıp yaaa bilip bilmeden alevi dahi olsa nasıl siz sünnilerin bizim hakkımızdaki çıkartıkları dedikodular zorumuza gidiyorsa sizde görmediginiz kulaktan duyma bilgilerle ege alevisini eleştirmeyin bu gün açıp bakın kitaplara en saglam alevi dinine törelerine adetlerine baglı olan aleviler ceysun diye bir arkadaş var dı yanılmıyorsam ismini yanlış telafuz ediyorsam özür.tahtacı alevilerini bilmiyor bu arkadaşımızı tahtacı alevisi dendigi için çok ilginç gelip bunu bir hakaret gibi görmüş bakın tahtacı alevileri kadar keşke bizde törelerimize geleneklerimize sahip çıksaydık bu gün türkiyenin en çok köy sayısı bulunan aydının çine ilçesidir ve çok sayıda alevi köyü vardır osmanlı dönemindeki baskılardan kaçıp dag köylerine sıgınıp odun işi yapan yani ormanda çalışarak geçimini saglayan alevi kökenli dostlarımızın ismi tahtacıdır.ve onlar bektaşiligi kabul etmezler anadoluya degil izmirde ki bir türbe ve aydında ki bir türbeye baglıdırlar ben kuşadasında oturuyorum ve burda çok kötü giden bir alevilik yok çok sayıda iş adamımız var yer yurt iş sahibi hatrı sayılır alevi insanlarımız var ve bu insanlar siyasetten uzak yanlızca bana dokunmuyan yılan bin yıl yaşasın diyen alevi dostlarımızdır.bu da onların dünya görüşüdür ama çine yeni köy yılmaz köy cem evleri olan dedeleri olan saz çalmayı bilmiyenlerin köydeki sayısı bir elin parmagını geçmiyecek kadar az kendi kültürlerini çocukalrına aşılıyan bir kültür var aydında insan alevi görmedim diyen arkadaşım kim olursa olsun alevi olması şart degil.hak yiyen şerefsizdir hakkını yedirende şerefsizdir ben bunu bilirim yok alevi camiye gidiyormuşta aslını unutmuş ya ne alaka cami kötü bir yer miy di namaz kılmak kötümüydü yanlışsa hz.ali hasan hüseyin h.z muhammet neden namaz kıldı ben kılmıyorum camiyede gitmiyorum ama bırakında alevi insanının camiye gitmesine (yobazca) bakış açısından kurtulun alevi insan camiye gidince aleviligini unutmaz kuran okuyunca aleviligini unutmaz önce müslümansın buna sahip çıkmalıyız sonra aleviyiz ateist bir insan alevi olamaz mı bilemem dedeler bunu kabul etmiyor ancak ateist te olsa dürüstse cennet denilen yer onada açık tır dedeler derki cem evine gitmiyorsan camiye git ibadetini yine yap.ama ben gitmem camiye bana mantıklı gelmiyor çünkü selamın aleykümün bile propaganda haline getirilip camileri örgüt yuvası bir haberleşme merkezi haline getirip insan yakan cami altında işkence merkezi kurup diri diri insan gömenler le aynı yerde bulunmaktan hiç hoşlanmıyorum onlarada aynısı yapmak istiyorum çün ki türkiye halkı din ile sömürülmeye müsayit bir halktır yapabilene helal olsun alın cennet sizin olsun ben cehenne me gidiyim yeterki hacı hoca şıh olmasın
mert ali arkadaşım hem camiye gitmek kötü bir şey değil diyorsun hem de camilerin örgüt yuvası haline geldiğini, camiye gitmenin sana mantıklı gelmediğini söylüyorsun...senin deyiminle diri diri insan gömülen bu yere biz neden gidelim.hoşgörü içersinde tüm canların bir arada olduğu cem evine gitmek varken..çok çelişkili şeyler yazmışsın..ne düşünceye sahip olduğunu anlayamadım...ayrıca kulaktan dolma bilgilerle yorum yapmıyoruz..ben bizzat izmirde yaşayan alevi bir arkadaşımın anlattıklarına göre yorum yaptım..eğer farkettiysende tüm egede yaşayan aleviler için yorum yapmıyorum dedim... aydında tanıdığım çok alevi var...hepside mükemmel insanlar...ben aydında insan alevi görmedim diyen arkadaşımıda kınıyorumm....tekrar söylüyorum ben arkadaşımın anlattıklarına dayanarak sadece bir köy için yorum yaptım...kusur ettiysek affola...
ege yi benimde dikkatimi çekti. Kütahyada askerlik yaptım.arkadaşlarım oldu kız arkadaşım vardı ben alevi oldumu söyledimm sonra yanlış olmasın diye oda kendisinin alevi olduğunu söyledi ama matemi tutuyorlar ama arkadaşların dedikleri gibi sünni inancı hakimm.Bende onlarda ümit kesmişgibiyim.Bir duaz imamda bir semahta bir değişte içicoşup taşmıyorsaa içi ruhu saflaşmıyorsa o artık alevi değildir bence bizi ayıran diğerlerinden işte o saflığımızz biz bunları dinleryincee arınıyoruzz..ben yine zülfi livanelinin dediği gibi mevcut alevileri kazanmak değil yeni alevilerde kazanmalıyız diyorki alevilik anadoluda kalmamalıdır diyor böyle bir inanç diyor saygılarımla
murat222 08.11.2006, 17:54 arkadaşlar kütahya alevilrinde asimilasyon yeni bir süreç 40-50 yıldır maalesef.ama batının geneli böyle değil.balıkesir alevilerinde asimilasyon yok gibidir köy bazında bakarsak.
Serkan_Devrim 08.11.2006, 17:58 yok alevi camiye gidiyormuşta aslını unutmuş ya ne alaka cami kötü bir yer miy di namaz kılmak kötümüydü yanlışsa hz.ali hasan hüseyin h.z muhammet neden namaz kıldı ben kılmıyorum camiyede gitmiyorum ama bırakında alevi insanının camiye gitmesine (yobazca) bakış açısından kurtulun alevi insan camiye gidince aleviligini unutmazegeli aleviler hakkında ki söylemler konusunda ki eleştirinize katılıyorum ama;
alevi camiye gitmez. cami alevinin ibadet yeri değildir. bunun caminin kötü olması yada iyi olması ile ilgisi yok. müslüman kiliseye gitmez, hıristiyan sinagoga gitmez, musevi budist tapınağına gitmez, katolik ortadosk kilisesine gitmez, ortadoks protestan kilisesine gitmez, sünni cemevine gitmez; biz niye camiye gidelim ki?
ayrıca Ali ve oğulları hASAN ile Hüseyin camiye gitmemişlerdir. çünkü o zamanlar cami yoktu. mescitvardı.
gunes_87 08.11.2006, 22:53 yok öle bişi izmirde oturuyorum ve öle bişi yok tabe bazıları var ama öle nebilem asimile olmuş aşırıya kaçan kimse görmedim...
ilkfecir 03.12.2006, 08:59 Katiliyor Ve Kutluyorum Sİzİ
Vapurmania 05.12.2006, 13:16 Ben aydın sökeliyim istanbulda yaşıyorum
Egede asimile olanlarda var tabiki ama kimliğinikoruyanlar daha fazla.
Ben ne ramazan orucu tutarım ne namaz kılarım. Bizim dinimizde yok bunlar.
Asimile olma konusunda Amasya ve civarı asıl camiye gide kesimin çoğunluğu ve mhpli oluyorlar yazık ki aleviliğin ırkçılık olmadığını çözememişler.
O insanlara yardımcı olmak lazm
selam canlar,
sadece son zamandaki yasadigim olaylar ile ilgili degil, taa gecmisten beri ege bölgesinden aleviler taniyorum.
ben mugla, aydin, manisa ve özellikle kütahyadan aleviler taniyorum,
ve nasil diyim, bunlara alevi demek icin 1001 sahit gerek, ramazan ayinda oruc tutuyorlar, camii ye gidiyorlar, hatta benim inandigim alevilik onlara cok ters düsüyor, aynen sünni gibi konusuyorlar... muglali olsun, kütahyali olsun, aydinli olsun, hepsi hemen hemen ayni... tesadüf mü assimile olan aleviler ile tanismisim yoksa bunlar gercekten mi assimile olmuslar? sanki ic anadoludaki ve dogudaki aleviler alevi geleneklere ve alevi kültürüne daha baglililar gibime geliyor...??
siz ne düsünüyorsunuz?
bazı arkadaslar böyle bişey yok diyor ama varsa tek bir kelime yetiyor:asimilasyon
suyunsesi 05.12.2006, 20:55 Batı Alevileride bağlıdır mesela Tahtacılar.. Ama Kütahya ve Aydın gibi yerlerde normal can.Bunlar Aleviliği yaşayamamaktan oluyor.Ama rahat nefes alabildiğimizde zincirleri kıracak bazı canlar tabikide.
Doğu Alevileri çok daha bağlı yani Asimilasyon yok gibi.. Mesela Sivaslı, Tuncelili, Erzincanlı, Maraşlı, Tokatlı, Çorumlu, Malatyalı, Elazığ, Bingöl, Antep vsv Alevileri genel olarak inançlarına çok bağlıdır bunuda birçok kişi bilir. ;)
Çok güzel bir örnek vereyim bursada bir köy var.Alevi köyü.Adı Şehitler Köyü ve o yöredeki tek Alevi köyü.Cami yapmışlar ama cami kullanılmıyor Şükür ki ve köy o kadar tutucu Sünni köy arasında sonuna kadar Alevi... böyle yoluna düşkün, şah hüseyin yürekli canlarımızda çok fazla.. ;)
Bir katkıda ben sunayım Altın Oluk güreye bağlı tahta kuşlar köyü tamamen alevi bir köydür bırakın asimile olmayı başka köylerde kızalıp kız bile vermiyorlar köye henüz girmeden dağın üstünde alavilerin kurduğu bir müze var müzeden içeri girdiğinde tamamen otantik anadolu halkının tarımda kullandıkları araç gereç örneğin tırpan tırmık orak aydınlatmada çeşitli çıralar çeşitli el fenerleri gaz lanbaları antika radyolar gıramofonlar heybeler cicimler halılar kilimler kısacası eskiye dair ne ararsanız bulursunuz.Altın Oluğa gidenlerin görmesini tavsiye ederim müzenin güzelliği biryana dursun orayı işleten gönüllü aleviler insanı öyle bir hoşlukla güzellikle insanca karşılıyorlarki şaşırıyorsun böyle insanlar varmı hala.
Böylesi insani değerlerini yitirmeyen tahta kuşlar köy halkına özellikle müzede gönüllü çalişan alevi kardeşlere sayğılarımı ve sevgilerimi gönderiyorum.
musa1985 06.12.2006, 00:10 evet arkadaşım batıda alevilik tam yaşanamıyor ben kütahyanın bir ilçesinde okuyorum burada alevi diye bişey yok ben eleviyim dediğim zaman insanlar başka türlü bakıyolar bana
|