Orijinalini görmek için tıklayınız : Bursa Alevileri

keanu_1907
23.07.2006, 13:32
bursada aleviler belirli mahallelerde toplanmışlardır ve bulundukları bölgenin önemli oy potansiyelleridir.ilde 3 tane cem evi vardır ve yapılan hacı bektaş veli cemevi sadece geçicidir.yakında daha büyük bir potansiyelle yeni binasının yapımına başlanacak.hacı bektaş cemevinden farklı panayır mahallesinde,esenevler mahallesinde(yapımına başlanmış),kestel ilçesinde vardır.akçağlayan mahallesindede proje aşamasındadır.sadece alevilerden oluşan kötylerde vardır.mesela inegölde şehitler köyünde her sene hasandede' anma şenlikleri düzenlenir.daha çok köy biliyorsanız paylaşabiliriz

lucy
23.07.2006, 15:11
benim bildiğim inegöl kurşunlu köyü de alevi.
ayrıca Nilüfer ilçesi Ataevler pazar yerinin orda da cemevi var

Şoreş
04.08.2006, 14:03
Bursa Şehitler köyüde Alevidir ve Cemevleri bile var.Camide var ama kullanılmıyor.

Hasan Dede Türbesi bu köydedir.

gülsün
24.08.2006, 11:19
mustafa kemal paşada var alevi 10 kişi felan benim dedem oraya gitmişti
yerlisilermiş ataevlerde biz oturyoruz hacı bektaşi veli cem evi yapım halinde dayım orda baglama kusu veriyor.inegöldede varmış öyle duydum keanu sen nazımiyelimiyidin benin annemde oralı

harmanyeri
03.09.2006, 19:20
kavakbaşı köyünü bilen varsa mesajlaşalım.arkadaşlar balıkesir çepnileri anadoludan iki kola ayrılmışlar birisi balıkesire gelen kösesüleyman ocağı diğeri ise Gümüşhane bölgesine giden güvenç abdal ocağı ( Kürtünde) türkiyede çepnilerin en yaygın olarak yaşadıkları bölge Balıkesir.

garcia
07.09.2006, 17:30
kavakbaşı köyünü bilen varsa mesajlaşalım.arkadaşlar balıkesir çepnileri anadoludan iki kola ayrılmışlar birisi balıkesire gelen kösesüleyman ocağı diğeri ise Gümüşhane bölgesine giden güvenç abdal ocağı ( Kürtünde) türkiyede çepnilerin en yaygın olarak yaşadıkları bölge Balıkesir.

sanırım artık bahsettiğin yerde güvenç abdal ocağı yok.bunun nedeni karadenizdeki çepnilerin istisnalar dışında,tamamına yakınının sünnileşmiş olması.ama sana güvenç abdal ocağına bağlı insanların olduğu yer konusunda bilgi verebilirim.tokat'ta bu ocağa bağlı talipler var,köyler var.tokat ili aleviler açısından, tam bir çeşitlilik örneği gösteriyor.tokatı araştırabilirsin.

murat222
07.09.2006, 17:36
düzce ve zonguldak ta çepni alevi köyleri var bunlar güvenç abdal ocağına bağlılar ve dönmemişlerdir.ayrıca ordu gürgrntepe alevileri güvenç abdallıdır ve aleviliklerine bağlıdırlar.

caylo
11.09.2006, 12:06
slm bende bursada osmangazıye baglı veysel karanıde oturuyorum ordada cok alevı war onlarıda unutmayalım ve murat arkadasım duzcede alevı koylerı warmıs bunlar hangıları ogrene bılırmıyım cunku orada okuyorumda

murat222
13.09.2006, 18:04
birisinin adı yunus efendi köyü

ThassosIsland
20.09.2006, 21:15
Bursada Adaköy var
karısık bir koymus ama
buyuk çoğunluğu Aleviymiş.

nurhak62
01.10.2006, 17:21
bende bursa da panayırda oturuyorum

naldökenli
14.11.2006, 17:35
doslar bursada dogudan gelen canlar haricinde kendini tanıtan alevi tanımdım
biraz tanıtırsanız sevinirim ve görüşe biliriz <gemlik>

naldökenli
14.11.2006, 17:36
ayrıca bende elazıg lıyım
dogu kelimesi yanlış yorumlanmasın

Ali sağlam
16.11.2006, 22:54
Bursa Kemal Paşa Kabulbaba köyü bir Alevi köyüdür.Bursada daha pek çok Alevi köyü olması gerekir.Araştırmak gerekli canlar.Köyleri tek tek araştırmalıyız.

usLanmaz62
01.01.2007, 15:39
Bende Bursadanım.Ancak bursanın yerlilerinden alevi olanları duymadım.Genellikle göç yollarıyla gelmişlerdir.Bursa köylerinde aleviler oturmaktadır ama tam olarak bir köyün tamamı alevidir diyemiyeceğim.Ama mahalle bazında bakarsak esenevler mahallesi,telefirik,panayır önde geliyor.Ataevlerde alevilerin yüzdesinin pek yüksek olmadığını duydum.

cem evi konusunda benim sıkıntılarım var.Meskende oturuyorum ataevler uzak kalıyor.Kesteldedecem evi hala yapım aşamasında galiba.Yanlış biliyorda olabilirim.

alamut
21.01.2007, 20:06
bende bursa da oturuyorum ve bursa da bu kadar fazla(yani benim eski bilgilerime göre) alevi olduğunu bilmiyodum.
atavlerdeki cemevine gitmeyi planlıyorum en kısa zamanda nasıl haberim olmadı şaştım.

AnGeNehM
28.01.2007, 11:16
Arkadaslar Bursada Alevilerin oturduğu daha doğrusu toplandığı bazı belirli yerler vardır herkezin gözünden sadece bir yer kaçmış onuda ben hatırlatayım

Bursa/Panayır
Bursa,İnegöl/Şehitler Köyü
Bursa/Kestel
Bursa,Yıldırım/Esenevler mahellesi(Cem evi hala yapılmakta isterseniz bilgide aktarabilirim evime 60 saniye kadar uzakta)
ve birde Bursa,Gürsü/Adaköy <<<<Tamamen Alevidir

AnGeNehM
28.01.2007, 11:48
Bursanın Gemlik ilçesinin belirli yerleri ve yıldırım ilçesinin teleferik mahallesindede Aleviler çoğunlukta hatta Teleferik mahallesine cem evi yapılıyormus yada yenimi başlamıs ne.Bilgileri yeni aldım

naldökenli
30.01.2007, 14:51
ewet gemlik ve teleferigi biliyorum

usLanmaz62
30.01.2007, 14:56
Gemliği bende halamlardan biliyorum sık sık gidip geliyorum.Bir çok alevi can oturuyor.Pülümürlüler epey var:D

selva
30.01.2007, 15:02
benim teyzemde bursa adaköylü biriyle evli.eşi rahmetli oldu.fakat adaköydeki aleviler dersimden sürgün gitmiş ve orada kalmış insanlar .tam bir dersimli gibi yaşıyorlarmış ve memleketleriyle bağlantılarını hiç koparmamışlar ve hepsi dersimliyiz diyor.

AnGeNehM
04.02.2007, 22:04
Hani bir arakdaş demiş ya tamamen alevilerin oturduğu bir yer var diyemeyeceğim diye.İşte adaköy tam tersi, orada oturan herkez alevidir.Üstelik esenevler mahallesinde çok yüksek oranda alevi olmasına rahmen hepsi diyebileceğimiz kadar yok yinede

Ama söyle söyliyeyim esenevler mahallesinin hemen üstü olan 75. yıl mahallesinde 52.sok 53.sok 54. sok 55. sok 56. sok. tamamen alevidir.Sanırım 3-5 ev dışında yani %95 lik gibi bir oran var bu sokaklarda

usLanmaz62
05.02.2007, 14:33
Hani bir arakdaş demiş ya tamamen alevilerin oturduğu bir yer var diyemeyeceğim diye.İşte adaköy tam tersi, orada oturan herkez alevidir.Üstelik esenevler mahallesinde çok yüksek oranda alevi olmasına rahmen hepsi diyebileceğimiz kadar yok yinede

Ama söyle söyliyeyim esenevler mahallesinin hemen üstü olan 75. yıl mahallesinde 52.sok 53.sok 54. sok 55. sok 56. sok. tamamen alevidir.Sanırım 3-5 ev dışında yani %95 lik gibi bir oran var bu sokaklarda

Adaköyü unutmuşum:blush:
75. Yıl mahallesine sık sık gelirim.Orda özellikle Bingöllülerin nüfusu baya yüksek.Esenevler mahallesinde Aleviler yüksek olabilir ancak 75. Yıl mahallesinde fazla yüksek değiller bütün mahalleye bakarsak.

huseyinseker
07.02.2007, 15:01
bursa mustafakemalpaşada iki tane alevi köyü var biri dağtekke diğerinden çok iyi tanıdığım öğretmen arkadaşlarım vardı ama bir türlü hatırlayamadım köyün adını.

alamut
09.02.2007, 19:38
şimdi aklıma geldi Bursa ÇALI köyünde geçensene Dede yi anma törenini gibi bişeye gitmiştim Bi mezar vardı bi dedenin mezarıymış ( eniştem çalı lı da ordan) orda da Aleviler olabilirmi şimdi aklıma geldi o zaman hiç düşünmemiştim.

AnGeNehM
17.02.2007, 21:49
Benim bildiğim gezdiğim ve gördüğüm kadarıyla yok sanırım ama emin değilim çalı gerçekten güzel bir bu arada

marifet ehli
11.03.2007, 13:54
kalbi ehlibeyt ve oniki imam aşkıyla çarpan tüm canlara merhaba .Ben İNEGÖL ŞEHİTLER köyünden hüseyin
bence alevi olmak kadar alaviliği yaşamakta önemlidir
ELİNE BELİNE DİLİNE EŞİNE AŞINA İŞİNE SAHİP ÇIKMAK GİBİ yoksa diğerlerinden ne farkımız olur

ALLAH SİZİN KALIBINIZA VE SURETİNİZE DEĞİL,KALBİNİZİN TEMİZLİĞİNE BAKAR (HZ.MUHAMMED)

GEÇİMİNİ MERTÇE KAZANMAYA ÇALIŞ NEFSİNİ ALÇAKLIKTAN KORU Kİ FAKİR OLSAN BİLE
ŞEREFLİ KALASIN (HZ. ALİ)

HER KİŞİNİN İKİ RESULU VARDIR.BİRİ ZAHİR, DİĞERİ BATIN. ZAHİR DİLDİR, BATIN GÖNÜLDÜR.
DİL MUHAMMEDE GÖNÜL CEBRAİLE BENZER.(HACI BEKTAŞİ VELİ)

slm ya dost
13.03.2007, 23:10
slm

mehmedeminalp
09.04.2007, 17:27
mustafa kemal paşada var alevi 10 kişi felan benim dedem oraya gitmişti
yerlisilermiş ataevlerde biz oturyoruz hacı bektaşi veli cem evi yapım halinde dayım orda baglama kusu veriyor.inegöldede varmış öyle duydum keanu sen nazımiyelimiyidin benin annemde oralı

Senin dediğin TEKKE Köyüdür Kardeşim 3 hane kaldı köyde onlarda Yaşlılar Gençler bursa ve mustafakemalpaşada ama TAŞPINAR ve KABULBABA Köyleri de var onlarda Alevi köyü Taşpınarda açıldımı bilmiyorum ama Kabulbaba köyünde Cemevi var

djshekher
12.05.2007, 11:24
uludağ da bursa da öğrenciyim. cem evi arıyorum ataevlerdekini bulmaya çalısıyorum oraya nasıl gidebilirim. yardımınızı esirgemezsenz sewinirim.:001_tt1:

adacan
08.01.2008, 12:42
yenişehir ilçesinde de alevi köyü varmı arkadaşlar

AnGeNehM
08.01.2008, 15:40
yenişehir ilçesinde de alevi köyü varmı arkadaşlar

Merhaba inegol şehitler köyünü biliyorsunuzdur.

Ben yenişehir inegole bağlı olduğu için bunu söyledim.

Ama yenişehirde babamın amca çocukları var yaklaşık 3 ev kadar.

Aleviköyü varmı bilmem ama Alevi varmış demekki..

şirinem
08.01.2008, 15:52
paylasımın için tesekkür ederim bursada yasadıgım halde bu bilgilerden haberim yoktu

yetiş_ya _ali
25.02.2008, 17:20
bildigim diğer köy adaköy var

AnGeNehM
26.02.2008, 12:52
bildigim diğer köy adaköy var

Evet adaköy gürsu taraflarında ve birçok tanıdığım vardır adaköyden.
Genelde hemşerilerim olurlar,bağ bahçe işleriyle uğraşanlarda çoktur.
Aynı zaman mevsimlik işlerledede orada ikmaet eden canlarla beraber olma imkanım olmuştu.

devrimö&ö
26.02.2008, 13:57
alevilerin yoğun olduğu bölge panayır,esenevler,soğanlı,maltepe,telefirik,ataevl er,hürriyet...

meletian
17.03.2008, 22:50
Yazıların hepsini okudum. Bursa'daki Alevi nüfus hakkındaki bilgilerimi paylaşma gereği duydum. Bursa'da İnegöl'e bağlı Şehitler Köyü bilinen bir köy. ama bu köy ile ilgili bazı bilinmeyenleri paylaşmak gerek. Köyde bir cami yapılmış ve maalesef bu camiye gidenler var. Köken olarak Çepniler. Her yıl yaptıkları anma etkinlikleri ise Hasandede değil. Köyün adını aldığı Kurtuluş Savaşı şehitlerinin anmasıdır. Çanakkale Savaşı'ndan itibaren köyden giden 40'tan fazla genç savaşta ölmüş ve onun anmasını yapıyorlar. Bunun dışında yine İnegöl'e bağlı Kurşunlu köyünün yarısı Alevidir. Gürsu ilçesine bağlı Adaköy'ün yarısı Tunceli ve Erzincan göçmeni Alevilerdir. Bunların dışında M.Kemalpaşa ilçesinde 4 Alevi köyü bulunmaktadır. Bu köyler 1999 seçimlerinde büyük oranda Barış Partisi'ne oy vermişlerdir. Bunun dışında bildiğim fakat emin olmadığım Orhaneli ve Karacabey ilçelerinde de 2 ya da 3 Alevi köyünün olduğudur. Bunlar dağ köyleridir. Bunun dışında Harmancık'ta Tunceli sürgünü aileler vardır fakat bir kısmı asimile olmuştur. M.kemalpaşa'daki bir köyün adı Taşpınar ama diğerlerinin isimlerini bilmiyorum. Bilenler eklerse iyi olur.

meletian
18.03.2008, 00:35
Birçok kişi eklemiş ama eksikler var. Bursa'da Gemlik'te 2-3 mahallenin büyük kısmı Dersimli Alevilerdir. İnegöl merkezde Alevilerin yoğun olduğu mahalleler var ve cemevi bulunmakta. M.Kemalpaşa'd 4 Alevi köyü olduğunu yazmıştım, ama merkezinde de Aleviler az değil. Karacabey ilçe merkezinde de az değil. Mudanya ilçesinde Dersimlilerin yoğun olduğu bir Alevi Mahallesi var. Bursa merkezde ise Teleferik mahallesinin yarısı, Soğanlı Mahallesinin yarısı, Panayır'ın yarısı, Esenevler'in yarısı genelde Dersim kökenli Aleviler. Kestel ilçesinin yarısı yine Dersim, Erzincan ve Bingöl Alevileri. Bunun dışında Vatan mahallesinin yarıdan fazlası Alevi, özellikle Sivas Alevileri. Ataevler ve Beşevler bölgesinde tamamen değişik illerden % 25 civarı bir Alevi nüfus var. Bunların dışında kentsel dönüşümle birlikte yıkılan Kamberler Mahallesi bir Çingene Alevi Mahallesi idi. Ayrıca Bursa'da kaldığım zamanlardan bildiğim değişik mahallelerde oturan daha pek çok Çingene Alevisi ve Balkanlardan göç etmiş (Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya) az da olsa Alevi kökenli insan bulunmakta.

turnalı
18.03.2008, 00:42
bursada aleviler belirli mahallelerde toplanmışlardır ve bulundukları bölgenin önemli oy potansiyelleridir.ilde 3 tane cem evi vardır ve yapılan hacı bektaş veli cemevi sadece geçicidir.yakında daha büyük bir potansiyelle yeni binasının yapımına başlanacak.hacı bektaş cemevinden farklı panayır mahallesinde,esenevler mahallesinde(yapımına başlanmış),kestel ilçesinde vardır.akçağlayan mahallesindede proje aşamasındadır.sadece alevilerden oluşan kötylerde vardır.mesela inegölde şehitler köyünde her sene hasandede' anma şenlikleri düzenlenir.daha çok köy biliyorsanız paylaşabiliriz

değerli can. bursa gürsüda,gürsüya bağlı adaköyde,yavuzselimde baya elevi var.saygılar..

şirinem
18.03.2008, 08:14
bende varım yav nasıl beni unutursunuz:smartass:..gerci ben hem istanbul hemde bursada sayılırım...slm olsun tüm bursadaki canlarıma

turnalı
18.03.2008, 15:51
bende varım yav nasıl beni unutursunuz:smartass:..gerci ben hem istanbul hemde bursada sayılırım...slm olsun tüm bursadaki canlarıma

seni zaten biliyoruz bilinmeyenleri yazıyoruz.ama yinede herkese duyuralım şirine bursada bizimle yaşıyo ne güzel..

marifet ehli
19.03.2008, 22:51
Yazıların hepsini okudum. Bursa'daki Alevi nüfus hakkındaki bilgilerimi paylaşma gereği duydum. Bursa'da İnegöl'e bağlı Şehitler Köyü bilinen bir köy. ama bu köy ile ilgili bazı bilinmeyenleri paylaşmak gerek. Köyde bir cami yapılmış ve maalesef bu camiye gidenler var. Köken olarak Çepniler. Her yıl yaptıkları anma etkinlikleri ise Hasandede değil. Köyün adını aldığı Kurtuluş Savaşı şehitlerinin anmasıdır. Çanakkale Savaşı'ndan itibaren köyden giden 40'tan fazla genç savaşta ölmüş ve onun anmasını yapıyorlar. Bunun dışında yine İnegöl'e bağlı Kurşunlu köyünün yarısı Alevidir. Gürsu ilçesine bağlı Adaköy'ün yarısı Tunceli ve Erzincan göçmeni Alevilerdir. Bunların dışında M.Kemalpaşa ilçesinde 4 Alevi köyü bulunmaktadır. Bu köyler 1999 seçimlerinde büyük oranda Barış Partisi'ne oy vermişlerdir. Bunun dışında bildiğim fakat emin olmadığım Orhaneli ve Karacabey ilçelerinde de 2 ya da 3 Alevi köyünün olduğudur. Bunlar dağ köyleridir. Bunun dışında Harmancık'ta Tunceli sürgünü aileler vardır fakat bir kısmı asimile olmuştur. M.kemalpaşa'daki bir köyün adı Taşpınar ama diğerlerinin isimlerini bilmiyorum. Bilenler eklerse iyi olur.

Sevgili canlar ben Şehitler köyündenim evet köyümüzde cami var gidenlerde var ama unutmayalım ki demokrasi var onlarda cem evini bırakmış değiller belkide hala ALLAH`ı dört duvar arasında bulacaklarını sanıyorlardır. Neyse onlarda başımızın tacı parti meselesine gelince evet köyümüzden barış partisine oy çıktı ama çoğunluk değil .Çoğunluk CHP çıktı son referandumdada HAYIR gelelim törenlerimize köyümüzde köyümüzün kurucusu HACI MURAD`I VELİ OĞLU HASAN DEDEMİZİN türbesi bulunmakta törenlerimizde ise Şehitlerimizi tabiki anıp saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşını söylicez ama kırk pare top atışı yapmıyoruz lütfen abartmayalım törenlerimiz komple semah ekipleri yöresel sanatçılar değişler söyliyerek geçer

Sevgili Melatian can herhalde sen hiç gelmedin köyümüze
AŞK`I NİYAZLA