Orijinalini görmek için tıklayınız : MUsahibimin Akrabası ile evlenebilirmiyim..
keremcan 25.07.2006, 01:09 Sevgili canlar bir konuda bilgi eksikliğimi farkettim ve hemen sizlere danışmak istedim. Tek bir yörenin değilde, Ulusal bir Alevilik görüşünün ardından gitmek isterim. SÖzüm kısadır..
MUsahiplik hakkında açılan konulara baktım ama bir tane konu buldum, yetersiz geldi ve konuyu biraz daha genişletelim istedim.
(Daha önceki konu)
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=12995&highlight=musahiplik
Soru: Şİmdi canlar, bundan 2-3 yıl önce musahibimizin kardeşinin kızı ile aramda yakınlaşma olmuştu ve bunu farkeden annem hemen duruma el koydu ve dediki, Bizim kurallarımızda MUsahibinin 7 göbek bağı ile evlenemezsin bu yasaktır dedi ve olur gibi olan şey o an bitti.O günden sonra musahibimizin hiç bir yakınına dönüp bakmamışımdır..
Fakat bu gece bişey oldu. YUrt dışından gelen musahibimizi ziyerete gittik ve yanlarında bi akrabalarını getirmişler. BU kız musahibimizin amcasının kızı oluyor. Yıllardır yurt dışında yaşamış ve İLk kez türkiye'ye geliyor. İçimdeki o sönmez tutkuya yenik düştüm ve sanırım ondan etkilendim, değil kesin etkilendim.. Bu ise karşılıklı gibi. Şİmdi sizlere söylüyorum sevgili canlar;
MUsahiplik kuralları içerisinde 7 göbek olayı doğrumudur yada asılsızmıdır. Umarım bana güzel cevaplar verirsiniz. Herşey dilediğiniz gibi olsun..
Güzel kardeşim Unutma ki bu yol kıldan ince, kılıçtan keskin, ateşten gömlek, demirden leblebidir...Bu yolda öl ikrar verme öl ikrarından dönme denilmiştir.
Yolumuzun zorlukları çoktur ve bu zorluklara uymak bizim boynumuzun borcudur...
Kuran'da "biz sizi açıkça bir sınava tabi tuttuk" denmiştir...
Evet Müsahiplikte 7 göbek kız alıp verilmez onların kızı senin bacın sizin kızlarınızda onların bacısıdır...
Pir Sultan Abdal bir değişinde;
"Kalsın gönül yol kalmasın" diye buyurmuştur...
Umarım bu sevdadan bir an önce vaz geçip o kişiyi bacın görürsün...
aşk-ı muhabbetle kal...
mısayıvın çocukları kardeşlerimizdir. Onlarla evlenmek Alevilikteki en büyük günahtır. Hatta verilen inkrarlık 7 göbek sürer. Bunu büyüklerimden öğrendim, zaten Alevi ailelerden mısayıvı olanlar bunu özellikle anlatırlar çocuklarına ki mısayıv çocukları birbirine bacı kardeş olarak baksınlar diye. Bizim ailede halen büyük dedelerimizin mısayıvlarını biliriz ve görüşürüz.
Ayrıca kivre çocuklarıda birbiriyle evlenemez. Alevilikte bu kural var ve bu konuda dikkatli olmak lazım..
Benim bildiklerim bunlar diğer arkadaşlarda yardımcı olacaklardır.
evet kesinlikle o senin talibin ve sen ona o sana bi bacı kardeş gibi bağlısınızdır..yani o senin kızkardeşindir annesi senin annendir..7 göbek bağımız vardır...kesinlikle alevilikte böyle bişey yoktur ve çok uygunsuzdur...bunu yaparsan eğer o kızla bi evliliğiniz olursa alevilikten ve yolumuzdan çıkmış düşkün kalmış olursun..bizdede öyle dedemizin olan kızlara asla ve asla yan gözle bakmayız bakamayız..onlar bizden kız alamaz bizde onlardan alamyız..çünkü dediğim gibi bacımızdır onlar bizim...
affedersin ama sana bi soru sen kızkardeşinle evlenebilirsin bunuda öyle düşünmelisin ??
keremcan 25.07.2006, 02:40 Peki CAnlar.. Verilen cevaplar için teşekkür ederim fakat kafama bir soru daha takıldı..
Şİmdi MUsahibimiz olan kişi ile normalde 7 yıl kardeşlik yaşayıp, 7.Yılın sonunda Herşey güzel ve usulüne uygun olursa Kurban kesilirmiş ve Dede tarafından Musahip olunurmuş. Şİmdi; Bizim Görüşme süremiz 7 yılı geçti fakat Halen kurban kesilmedi. Biz şu an musahipmiyiz gerçekte yoksa o yolda ilerliyormuyuz.. BU 7 göbek konusu Kurbandan sonrası içinmi geçerli yoksa kurbana kadar olan süre dahilmidir.
Sevgili Canlar; Konu benim için önemli olduğu için lütfen yorumlarınızı değilde, Bilgilerinizi yazınız. Hatta Sizden ricam, Bir bilene sorupta cevap verirseniz çok sevinirim..
Her şey iiçin Teşekkürler..
müsahibinin akrabasıda senin akrabandır onun için evlen men uygun düşmez
Peki CAnlar.. Verilen cevaplar için teşekkür ederim fakat kafama bir soru daha takıldı..
Şİmdi MUsahibimiz olan kişi ile normalde 7 yıl kardeşlik yaşayıp, 7.Yılın sonunda Herşey güzel ve usulüne uygun olursa Kurban kesilirmiş ve Dede tarafından Musahip olunurmuş. Şİmdi; Bizim Görüşme süremiz 7 yılı geçti fakat Halen kurban kesilmedi. Biz şu an musahipmiyiz gerçekte yoksa o yolda ilerliyormuyuz.. BU 7 göbek konusu Kurbandan sonrası içinmi geçerli yoksa kurbana kadar olan süre dahilmidir.
Sevgili Canlar; Konu benim için önemli olduğu için lütfen yorumlarınızı değilde, Bilgilerinizi yazınız. Hatta Sizden ricam, Bir bilene sorupta cevap verirseniz çok sevinirim..
Sizinkisi bir ikrardır ve siz karar verip dede huzuruna çıkarsınız orada bu yolun zorluklarını anlattıktan sonra size (genelde 1 yıl) süre verir tekrar düşünün diye...Bu süre zarfında ikrarınızda bir değişim olmamışsa dedenin karşısına çıkarsınız ve Görgüden (MUSAHİPLİK CEMİ) geçersiniz...
AŞK-I MUHABBETLE...
Peki CAnlar.. Verilen cevaplar için teşekkür ederim fakat kafama bir soru daha takıldı..
HE BAK BI GÜZEL Bİ SORUM KURBAN KESMEMEİŞSİNİZ...ve o dedeyi terk etmişsin veya başka dedeye geçmişsin bu ciddi ve tartışılacak bi konu..bunu bilgin dedelerimize sorarsanız çok ii olur.
keremcan 26.07.2006, 02:54 SEvgili canlar.. Hepinize tek tek teşekkür ederim. Konuyla ilgili Bir araştırma yaptım. AYnı şekilde bir evlilik önümüzdeki ay oluyormuş. Ve dede sorun çıkarmamış. Bİr aksilik olmazsa her şey yolunda giderse dönerim size:).. ÇOk sağolun.. DOstça kalın..
Soru: Şİmdi canlar, bundan 2-3 yıl önce musahibimizin kardeşinin kızı ile aramda yakınlaşma olmuştu ve bunu farkeden annem hemen duruma el koydu ve dediki, Bizim kurallarımızda MUsahibinin 7 göbek bağı ile evlenemezsin bu yasaktır dedi ve olur gibi olan şey o an bitti.O günden sonra musahibimizin hiç bir yakınına dönüp bakmamışımdır..
Fakat bu gece bişey oldu. YUrt dışından gelen musahibimizi ziyerete gittik ve yanlarında bi akrabalarını getirmişler. BU kız musahibimizin amcasının kızı oluyor. Yıllardır yurt dışında yaşamış ve İLk kez türkiye'ye geliyor. İçimdeki o sönmez tutkuya yenik düştüm ve sanırım ondan etkilendim, değil kesin etkilendim.. Bu ise karşılıklı gibi. Şİmdi sizlere söylüyorum sevgili canlar;
MUsahiplik kuralları içerisinde 7 göbek olayı doğrumudur yada asılsızmıdır. Umarım bana güzel cevaplar verirsiniz. Herşey dilediğiniz gibi olsun..
Yukarıda iki örnek vermişsin. Herhalde musahibinin akrabası ile evlenmeye kararlı görünüyorsun. Evet dedikleri doğru, 7 göbek yakın akraban ile evlenmen yolun kurallarına göre yasaktır. Hadi 2-3 sene bir arkadaşlığın olsa, onsuz yapamasan, kıza olan sevgin ,itikatinin önüne geçerse istediğini yap, ama sen kızı ilk gördüğün anda bile böyle bir şey düşünüyorsan, allahtan akıl - fikir dilemeni öneririm. Tarihte birçok örnekleri var tabi ki ,diğer mesajında önümüzdeki aynı durumun söz konusu olduğu bir çift evleniyormuş, sende onları örnek alacakmışsın. Her ne edersen kendin edersin. Benim anlayışımda musahib kızının, kendi kızımdan farkı yoktur. İstersen alırsın istersen almazsın, yolun kuralları belli. Senin için yapılacak özel bir durum yok
iyi de musahibin amca kızıyla evlenmek neden yasak olsun ki?
kızı veya kızkardeşiyle evlenmiyon ki.
(Bu konuda hiç bir bilgim olmadığından bilgilnme amaçlı soruyorum.)
iyi de musahibin amca kızıyla evlenmek neden yasak olsun ki?
Bilgilenmek içinse bildiğim kadarını söyleyeyim. Bir kişi musahip olacağı kişi ile önce bir sene birbirine ikrar verir,dede bunlara telkinde bulunur, iki başlı bir vucüt olur bu kişiler ,dedenin verdiği telkinlerden biride şudur, musahip musahibine yan gözle bakamaz, onun helali ötekinin helalidir, onun kardeşi bacısı, annesi ötekinin de kardeşi,bacısı ,anasıdır. Ve yolun bizim yörede ki kuralına göre,7 kuşak boyunca musahibler'in evlatları arasında evlenme olayları olmaz. Mesela kirveliktede böyle bir durum söz konusudur.
Şimdi gelelim soruna, arkadaş orda biraz konuyu şüpheli bırakmış. Musahibimizin kızı diyor, kimin müsahibi. Kendisinin müsahibinin amca kızı ise bence olabilir(yinede araştırmam gerekir.) Eğer dedesinin musahibi ise ,yolun kuralına göre evlenilmesi söz konusu olmaz.
Hüseyin69 26.07.2006, 12:58 iyi de musahibin amca kızıyla evlenmek neden yasak olsun ki?
sn panteon prifilinde hatayli oldugun yaziyor
ben erzincan dersim sivas mus vs gibi alevilik inancina SIKI SIKIYA bagli insanlarin icinde geldim degerli üyelerimiz aciklamislar ama sen aciklananlari net okumamissin
musahiplik kivralik alevi inancinda bunlar kutsaldir musahip yada kivra oldugun bir kisinin 7 yedi göbek sülalesine kadar bunlar baci kardestir kizkardestir abi abladir yani bir ailedir bu bir ikrar (inkrar)verme olayidir
evet benim sorunum musahibimin acmasiyla yok dayisiyla yok ben musahibimin dayisinin yada amcasinin kiziyla evlenecem, bunda su cikiyor; 7göbek dedigimiz kavrami ortadan kaldiralim
ozaman da kiz kardesimizle de evlenmek icin
dikkat edin altini özellikle cizdim sonra yahu ben öyle demek istemedim falan mazeret üretmeyin herhangi bir sorun kalmaz
alevilik
kildan ince kilictan keskin atesten gömlektir diyenlerin sözü sigara dumani gibi iki üc dakkika sonra kokusundan baska eser kalmaz alevilikte ikrarlik birliktir birlik olmak icin kivralik musayiplik önemlidir yedi göbek dedigimizde bu birlik baginin bozulmasini engelemektir
ayrica bir üyemiz mesajinda biz musahip olduk ama daha dede veya pirin huzuruna cikmadik kurban kesmedik
bu pek te önemli degil önemli olan sizin yüreginizdeki o sevgidir o kutsalligina inandiginiz ikrarliginizdir
nasilki devlet evlenenler icin resmi tahütlü bir belge veriyor evli oldugunu kanitliyorsa dedeler ve pirlerinde rolleri ölyedir
örnk 18 yasindaydim köye bir aydinli gelmisti tanistik tan sonra köyün daglarina vs götürüp gezdirdim ve bana dedi benim musayibim yoktur benimle musayip olurmusun müthis bir sevinc icindeydim ama bunu belgelemek sadece sözde kalmamasi gerekiyordu ha bugün ha yarin derken cesitli nedenlerden dolayi bir deden bir pirden rizalik alip lokma kesmedik ve ogünden bugüne dahada bir birimizi görmedik iletisimimiz bile yok benim ondan onunda benden haberi yok ama sonuc bir gün karsilasirsak yne musayibiz yine ikrar ve yol kardesiyiz
cevaplar için teşekkür. anlamak için kafa yoracam, söz....
Hüseyin69 26.07.2006, 19:17 cevaplar için teşekkür. anlamak için kafa yoracam, söz....
aslinda zaman öyle bir zamanki bu tür sorulara kafa yormaya degmez
öyle bir zamanki
kücük büyügü, evlat babayi tanimiyor bizde kalkmis gecmisimizi anlatmaya ugrasiyoruz.
panteon lafim sana degil bu tür sorular hem aleviforumunda, hem baska sitelerde, hemde gercek hayatta birileri soruyorsa o soranlar sadece sorguculuk görevi üstleniyor bilgi almayla hic bir ilgisi yok bilgi insanin ta kendisidir insan kendini bilmedikten sonra baska bilgileride haliyle bilmez
keremcan 27.07.2006, 02:38 bu tür sorular soranlar sadece sorguculuk görevi üstleniyor bilgi almayla hic bir ilgisi yok
Üzüldüm Neyse yinede teşekkrüğler..
|
|