Orijinalini görmek için tıklayınız : Sünnilikte imam nikahı ve zinaya bakış acısı nedir?
alininyolu 27.09.2005, 04:18 bence sunnilerin imam nikahı kıyarak birlikte yasamaları zinanın ta kendisidir çünkü hiçbir gecerliği yoktur ayrıldıkları zaman kadın hiç bir hak talep edemez uyduruk bir hoca bulunur ehlen ve sehlen tamam olay bitmiştir imam nikahı denen olay zaten dost hayatı yasamanın resistansıdır bazı ünlü sarkıcılar mankenler vs.. birlikte yasayıpta evlenmedikleri insanlarla bu konu hakkında bir soru geliğinde imam nikahımız var deyip işin içinden çıkarlar ebru gündes stelyo pipis le imam nikahı kıymıştır mesela durumun vahametini anlatabilmiştir sanırım bu örnek
Arkadaslar,
bu imam nikahi konusuyla ilgili bende size basimdan geçen bir olayi anlatayim. Geçen sene arkaslik kurdugum B isimli bayan (kendisini dini bütün biri olarak tanitir) sevgilisiyle imam nikahi kiydiriyor, güya sokakta yan yana yürümesi, el ele tutusmalari zina oldugu için. Sonradan bunu sadece cinsel eylemlerini "yasallastirmak" için yaptigini ögreniyoruz. Anne ve babasinin bu nikahtan haberdar olmadiklarinida belirteyim! Sevgilisyle, daha dogrusu nikahli esiyle, ayriliyorlar, olay orda bitiyor. Bu bukadar kolaymidir ? Islam'da yeri olan imam nikahi resmen kullaniliyor.
Baska bir örnek: bir kiz esiyle imam nikahi kiydiriyor, dügün oluyor ama resmi nikah henüz piyasada yok, "sonra yapariz" deniliyor. 1ay sonra geçimsizlikten dolayi ayriliyorlar, kiz kelimenin tam anlamiyla kapi disari ediliyor. Bu kizcagizin, helede bir AB üylkesinde, hiç bir hakki yok simdi!! Tazminat falan söz konusu olamiyor!
Sahsen ben bu yüzden resmi nikahin daha önemli oldugunu düsünüyorum. Istenilirse imam nikahida olur. Benim görüsümce iki insan bu sözü birbirlerine verdilerse, araya hoca katmak sadece bir formalite olur.
Selamlarimla,
AYFER
merhaba arkadaşlar alevilikte eline beline diline sahip olmanın esas olduğunu hepimiz biliriz dolayısıyla zina konusundada aleviliğin tutumu açıktır. gelelim imam nikahına .imam nikahı kendi dönemi için gerekli olmuştur ancak günümüzde sembolük olmalıdır.bazı kısa vadeli istekler için kullanılması doğru değildir. imam nikahı olayının benzerinin aleviliktede dedeler tarafından yapıldığını ve sembolik olduğunu hatırlatmak isterim
Arkadaslar,
bu imam nikahi konusuyla ilgili bende size basimdan geçen bir olayi anlatayim. Geçen sene arkaslik kurdugum B isimli bayan (kendisini dini bütün biri olarak tanitir) sevgilisiyle imam nikahi kiydiriyor, güya sokakta yan yana yürümesi, el ele tutusmalari zina oldugu için. Sonradan bunu sadece cinsel eylemlerini "yasallastirmak" için yaptigini ögreniyoruz. Anne ve babasinin bu nikahtan haberdar olmadiklarinida belirteyim! Sevgilisyle, daha dogrusu nikahli esiyle, ayriliyorlar, olay orda bitiyor. Bu bukadar kolaymidir ? Islam'da yeri olan imam nikahi resmen kullaniliyor.
Baska bir örnek: bir kiz esiyle imam nikahi kiydiriyor, dügün oluyor ama resmi nikah henüz piyasada yok, "sonra yapariz" deniliyor. 1ay sonra geçimsizlikten dolayi ayriliyorlar, kiz kelimenin tam anlamiyla kapi disari ediliyor. Bu kizcagizin, helede bir AB üylkesinde, hiç bir hakki yok simdi!! Tazminat falan söz konusu olamiyor!
Sahsen ben bu yüzden resmi nikahin daha önemli oldugunu düsünüyorum. Istenilirse imam nikahida olur. Benim görüsümce iki insan bu sözü birbirlerine verdilerse, araya hoca katmak sadece bir formalite olur.
Selamlarimla,
AYFER
Önce ciddi bir sekilde sorun kendinize bu soruyu... Imam nikahi nedir...??
Peygamberler zamaninda resmi nikah varmiydi....?? sanmiyorum.. cünkü resmi nikah yapacak resmi daireler mevcut degildi... bu yüzden kadin , erkek beraberligi zina olmamasi icin imam nikahi yapilirdi ve günümüzde de hala gecerlidir... neden imam nikahi....??? resmi nikahin allah katinda hic bir gecerliligi yoktur... Allah huzurunda evli cift olarak kabul olabilmek icin imam nikahi gereklidir... tabi günümüzün modern Türkiye sinde bu olay bazi kesimler tarafindan (sosyete , sanatcilar , ) pek ciddiye alinmadigi icin kendi emellerini örtbas etmek icin bu yöntemi kullaniyorlar... nedenmi...??? halk tarafindan kinanmamak icin...bu ciddiyetle gerceklesmedigi icin Allah katinda da gecerli degildir....resmi nikah ise devlet önünde evli görünmek , bosanma esnasinda esinden nafaka gibi hak telebinde bulunabilmesi icin gereklidir....ama konuya dini acidan bakarsak imam nikahi Allah önünde daha makbuldur...Imam nikahinin ciddiyetini ve sorumluluklarini anlamak icin iman ve inanc gerekli olduguda bir gercektir...
Saygilarimla...
chatlakalper 28.09.2005, 16:31 yani sadece resmi nikah yapıp imam nikahı yapmazsak yinede zina mı yapmış oluyoruz.
TheGodfather 28.09.2005, 16:44 yani sadece resmi nikah yapıp imam nikahı yapmazsak yinede zina mı yapmış oluyoruz.
Alper hani anlatmıştım ya sana daha önce imam nikahı ile ilgi bişeyler yani sen biliyosun :)
İmam nıkahı çağ dışıdır..İmam nikahı kadına değer vermemenin bir sonucudur..İmam nikahıyla evlenip resmi nakah yapmayan bir anlayış gericidr..Kadıan değer vermez.Kadının haklarına tecavüzdür..Yoksa resmi nikah yaptırdıktan sonra imam nikahı kıyanlara bir sözüm yok..
yani sadece resmi nikah yapıp imam nikahı yapmazsak yinede zina mı yapmış oluyoruz.
Siz konuya baska pencereden baktiginiz icin ben ne dersem bos... size fetva verecek de degilim... Hristiyanlar dahi kilisede papaz önünde nikah kiyarlarken müslümanlarin neden imam nikahi kiymasina karsi cikiliyor anlam veremiyorum... Eger sizce devlet önünde evli görünmek , Allah katinda evli görünmekten daha önemliyse buyrun secenek sizin...
saygilar...
Alper hani anlatmıştım ya sana daha önce imam nikahı ile ilgi bişeyler yani sen biliyosun :)
İmam nıkahı çağ dışıdır..İmam nikahı kadına değer vermemenin bir sonucudur..İmam nikahıyla evlenip resmi nakah yapmayan bir anlayış gericidr..Kadıan değer vermez.Kadının haklarına tecavüzdür..Yoksa resmi nikah yaptırdıktan sonra imam nikahı kıyanlara bir sözüm yok..
Islami taniyan bir kisi imam nikahinin öneminide bilir.... evlilikler herhalde sadece imam nikahiyla sonuclanmiyor... günümüzde bir kadin resmi nikahda diretmiyorsa o kendi cahilligindendir... ve senin yapmis oldugun ifadenin islamiyetle hic bir alakasi yoktur... kadin haklarina gelince... anlattiklarin sadece senin kendi görüsün... kendi hayallerin veya kendin görmek istedigin paranoyak bir sekil... bu da senin islamiyet hakkinda olan bilgini ortaya koyuyor... belki zoruna gidecek ama islamiyet sadece alevilikten ibaret degil... müsaade edersen birde tavsiyede bulunmak istiyorum... müslümanin kadin hakkinda nasil düsündügünü ve nasil bir yer edindigini ögrenmek istiyorsan " islamda kadin haklari " diye bir kitap var... okumani tavsiye ederim...
saygilar
TheGodfather 30.09.2005, 16:33 Islami taniyan bir kisi imam nikahinin öneminide bilir.... evlilikler herhalde sadece imam nikahiyla sonuclanmiyor... günümüzde bir kadin resmi nikahda diretmiyorsa o kendi cahilligindendir... ve senin yapmis oldugun ifadenin islamiyetle hic bir alakasi yoktur... kadin haklarina gelince... anlattiklarin sadece senin kendi görüsün... kendi hayallerin veya kendin görmek istedigin paranoyak bir sekil... bu da senin islamiyet hakkinda olan bilgini ortaya koyuyor... belki zoruna gidecek ama islamiyet sadece alevilikten ibaret degil... müsaade edersen birde tavsiyede bulunmak istiyorum... müslümanin kadin hakkinda nasil düsündügünü ve nasil bir yer edindigini ögrenmek istiyorsan " islamda kadin haklari " diye bir kitap var... okumani tavsiye ederim...
saygilar
Alundra kardeşim beni en iyi sen anladın sende yanlış anladın..Ben islamiyetin sadece alevilikten ibaret olduğunu nerde söyledim Allah aşkına söyler misin? Elbette bana göre Alevilik islamiyetin kendisi ve özüdür, gerçeğidir. Görüşüne saygı duyuyorum ama dikkat etmemiz gereken konu imam nikahı meselesi. Kadına alevilik kadar değer vermiyor sunnilik maalesef..İmam nikahı sadece bir sözdür..ama günümüzde geçerliliğni yitirmiştir..Şeriat denen çağdışı ucube kadına değer vermediği için illede imam nikahı demiştir halada öyle..Hz.Muhammed döneminde resmi nikahın olmamasını anlayabilirim ama 20.yy. kadını içn imam nikahı çağ dışıdır.Burda dikkat etmemiz gereken nokta ben kesinlikle imam nikahı yasaklansın veya kaldırılsın diye bir şey söylemiyorum..Benim amacım özellikle doğu biölgelerimizde resmi nikah yapılmaksızın sadece imam nikahıyla çocuk denecek yaştaki kızlar evlendirildiğini vurgulamak..İmam nikahı erkeğin otoriter olduğu bir mevzuudur..Her istediği an eşini boşayabilir(Sen yinede boşayamaz diceksin) ama bu kadın için geçerli değil maalesef imam nikahlı bir kadının tek taraflı boşanması imkansız gibi bir şeydir.Bu bağlamda resmi nikah yaplma şekliyle imam nikahından aslında pek farkı yoktur..Bu yüzden Allah'ın huzurunda nikah kıymalısın(imam nikahı) demek sadece eski bir arap geleneğini yaşatma isteğinden ileri gelir..Allah resmi nikahı görmüyor mu? Resmi nikahta şahitler yok mu? İmamın bir kaç bez parçasını bağlayıp tütsü yapması neyi ifade eder?
saygılarımla
Imam nikahi sadece sünnilerde degildir.
Imam nikahi islamin bir emridir.
Hiristiyanlarda kilisede evleniyorlar, yani papaz kiyiyor nikahi.
Yahudilerde sinagogda, haham kiyiyor nikahi.
Imam nikahi sadece sünnilerde degildir.
Imam nikahi islamin bir emridir.
Hiristiyanlarda kilisede evleniyorlar, yani papaz kiyiyor nikahi.
Yahudilerde sinagogda, haham kiyiyor nikahi.
İmam nikahı İslam'ın emri değildir. İslam'ın emri olan sadece şahitli ve izinli nikahdır. Nikahın kimin önünde veya nerede yapıldığı değil hukuki olmasıdır. Bazı devletlerde nikah ister resmi dairede ister dini ibadet yerinde kıyılabilir.Ancak her ikisindede işlemler aynı olup hukuksal geçerliliği vardır.Türkiye de de bunu sağlşarsak yani nikanı ister belediye veya muhtar tarafından isterse imam tarafından yapılmasını sorun bitrmiş olur gibi görülsede başka bir sorun başlar.Çünkü nikah belgeleri gerekli evraklar her iki yer içinde isteneceği için bu sefer bazı kesimlerce sadece kandırmak amacı ile yapılan ve adına imam nikahı denilen kandırmaca biteceği için zina olayı daha da netleşecektir.
İmam nikahı İslam'ın emri değildir. İslam'ın emri olan sadece şahitli ve izinli nikahdır. Nikahın kimin önünde veya nerede yapıldığı değil hukuki olmasıdır. Bazı devletlerde nikah ister resmi dairede ister dini ibadet yerinde kıyılabilir.Ancak her ikisindede işlemler aynı olup hukuksal geçerliliği vardır.Türkiye de de bunu sağlşarsak yani nikanı ister belediye veya muhtar tarafından isterse imam tarafından yapılmasını sorun bitrmiş olur gibi görülsede başka bir sorun başlar.Çünkü nikah belgeleri gerekli evraklar her iki yer içinde isteneceği için bu sefer bazı kesimlerce sadece kandırmak amacı ile yapılan ve adına imam nikahı denilen kandırmaca biteceği için zina olayı daha da netleşecektir.
Bu yazdiklarini ayetlerle veya hadislerle ispat edermisin?
Alevimen 04.10.2005, 02:43 Meral adındaki kişi hakkında bilgi: http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1555
Bu nedenle sizin ne soru sorma nede cevap alma hakkınız vardır. Resimler yazılar ortada, incelenebilir. İnsan gibi foruma katılıp sual sorulursa o zaman cevap verilir.
Aklına esen aklından geçen her şeyi söyleyebilir .işin özünde özgürlük var neden niçin sorusu burda biraz tuhaf olur ama Arkadaşlar objektif olmak diye bir şey var .var mı??var ama neresinde var allah aşkına NİKAH: nedir ne değildir hiç düşünmediğimiz nasılda belli hani varya ağzı olan konuşuyo: herkez konuşsunda birazda ilim diye diye büyüdük ne imiş bu ilim düşünelimmi?
Bakınız Nikah bir anlaşma bir sözleşme bir AKD dir ,bir alış veriştir taraflerın birbirini istemeleri sonucu ortaya çıkan şeye nikah denmiştir bir kız bir erkeğe evlilik teklifinde bulunur o da kabul ederse işte nikah bu dur . ancak sosyal çevreyi ilgilendiren yönleri itibarı ile şahitlerin varlığı ,ihtiaf durumunda mahkemeye gidebilmenin yolu resmi vesika ister o zaman da resmi nikah formalitede olsa gerekli olur sözün özü nikah asıl itibarı ile zina ile cima nın arasını açan netleştiren bir olaydır bunun alevisi sünni si arabı acemi olmaz teferruattaki ferk önem arz etmez vesselam...
dilara74 11.09.2006, 18:01 arkadaşlar ben de imam nikahının kötü amaçlarla kullanılmasına karşıyım. mesela adam resmi olarak evli. karısından gizli başka bir kadınla imam nikahı kıyıyor. kendi vicdanını rahatlatarak karısını aldatıyor. bence en önce resmi nikah kıyılmalı . daha sonra isteyen (inandığı dini kurallar adına ) dini nikah kıymalı. ayrıca boş ol olayını tam bilmiyorum. ama buna ben de katılmıyorum. çünkü evlilik oyuncak değil. sünnilerden bazıları maalesef dini kendi istedikleri kılıfa uydurup yanlış hareketler yapıyor. sonra olan tüm sünnilere oluyor. kurunun yanında yaş ta yanıyor.o yüzden ben şahsen resmi nikah olmaksızın dini nikah kıyılmasına karşıyım.
cem-dogru 11.09.2006, 20:05 can öle düşünmekle hata yapıyosun ama imam nikahı olmadanda evlenemesin bizim burada yani hataylı aleviler önce resmi nikah sonra imam nikahı kıyılıyor imam nikahsız evlilik olmaz bunu biraz araştır derim
|