Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye, AB ile müzakerelere başlayıp AB'ne girmeli mi?
Şu zaman dilimi itibari ile hali hazırda AB müzakereler için gerekli olan çerçeve planında anlaşma sağlayamadı. Son dönemler de Türkiye'nin önüne yeni şartlar getirildiğini ve dayatmalar yapıldığını düşünürsek;
1-Türkiye, AB ile müzakerelere başamalı mı?
2-Türkiye, AB'ye üye olmalı mı?
3-Şayet AB tarafından imtiyazlı ortaklık gibi bir öneri gelirse Türkiye hangi yolu izlemeli?
Alevimen 03.10.2005, 19:00 Bildiğiniz gibi Türkiyede ne yazikki yaşamıyorum ve ordaki İnsanları bu AB sorunu nasıl etkilediğinide sadece TV aracıyla tahmin edebiliyorum ama ben İsviçre'de bir Türk olarak pek memnun deyilim, AB istiyorum. Fransaya ve Almanyaya 20 Km uzağında kalıyorum ama bu ülkere özel belge olmadıkça gidemiyorum, yasak. Neden?
Türk pasaportum olduğu için.
Tarih'de söylüyor bu Avrupalılar Türkleri maalesef sevmiyorlar çok önyargılı davranıyorlar, Osmanlı olarak görüyorlar. Dün Avusturya kanalında bir program izledim Türkiye ve AB ile ilgili... Sokakdaki insanlara mikrofonları uzatıyorlar ve aldıkları cevaplar hep aynı: 'iki defa geldiler kapımıza, şiddet gördük korku içinde yaşadık, bakın şimdi tekrar geliyorlar... yine aynı olmasından şüpheleniyoruz..' aynen böyle cevap veriyorlar ama maalesef 30-40 yaşından küçük insanlara bu soruları yöneltmediler belki cevaplar farklı olabilirdi, nede olsa medeni bir ülke olarak sayılıyor.
Vize için yaklaşık 200 YTL ödemeliyim, ve bu belgeyle isviçre dışına (Türkiye hariç) çıkabiliyorum ve bu belgeler süreli yani 4 ay veya 12 ay sonra iptal oluyor tekrar alınmalı. kaç milyon Türk aynı sorunu yaşıyor Avrupada? kaç para eder? Para para para, menfaatçilik... Ama hiç olmazsa İNSANA ADAM gibi muamele yapıyorlar müracad edince bizim Konsolosdaki gibi hor görmüyorlar, 5 saat kapı önünde soğukta bekletmiyorlar, kötü davranmıyorlar...
Türkiye sınırlarında aynısı, aynı pislikler aynı hikayeler, uçakla olsun arabayla olsun Türkiyeye girene kadar fitil oluyorsun, genelde.. R e z a l e t.
Müzakere başlasın!! Ben illahi ABye girelim demiyorum, ama bu süreçte birsürü yenilikler yapılacak, düzeltilecek. AB normu gelmeli ve belkide bu yazdığım çiledende severek vaz geçeriz. AB müzakeresi Türkiyeyi modernleştiriyor yani avrupalaştırıyor bende Türkiyeyi öyle görmek istiyorum.
Alevimen biz demeki daha rahat turkiye girisyapiyoruz senden Benim hem turk hem hollanda pasportum göster geç olayi:)) bizden visa istemiyorlar.....
Muzakerlere baslanmali yani kesin bir cevap almali... Avrupa iki yuzlugu birakmali bence..
selam arkadaşlar;
Bence türkiye kesinlikle AB ye girmeye çalışmalıdır.özellikle kişisel insan hakları konusunda çok eksiğimiz var.aslında kişisel olarak AB ye girip girmemek önemli değil,önemli olan AB standartlarına kavuşmak.
Alevimen 03.10.2005, 22:31 Alevimen biz demeki daha rahat turkiye girisyapiyoruz senden Benim hem turk hem hollanda pasportum göster geç olayi:)) bizden visa istemiyorlar.....
Muzakerlere baslanmali yani kesin bir cevap almali... Avrupa iki yuzlugu birakmali bence..
İsviçre pasaportunun almanın zamanı geldi çattı bile.. :3D_NG (29
Böyle devam giderse başka seçenek kalmıyor zaten, Türkiye vatandaşına çok çektiriyor sahip çıkmıyor.
Bir gıda üretim şirketinin hazır çorba reklamında bir gurbetçi aile arabayla Bulgaristandan geçerek Türkiyeye gelecek, yolda Bulgar polisi bizimkileri durduruyor ve 'Çorba Parası ver Komşu' diyor şimdi bu Türk bir kaç torba hazır çorba kapıp polise verip 'hadi tschüüüs' demesin mi? Gülelim şu zavallı halimize vallah... Şahsen bu reklamda geçen olayı bende yaşadım, tanıdığım tüm Arkadaşlarımda... Tabii elimizde hiç bir koz olmadığı için mecburen sigara veya başka değerli bir nesne verip Bulgarın ellerinden kurtuluyorduk (ve sadece Bulgaristanla sınırlı kalmıyordu). Gel görki Bulgaristan Türkiyeyi şikayet etmiş, reklam gerçekliyer dışı olduğu için (!!) ne oldu? Reklam piyasadan kalktı.. maalesef, zevkle izliyordum.
İtalyanları konsoloslarında pasaport uzatması için para ödemiyor biz ise 90 YTL, Askerlik yapmak için döviz ödeyen başka bir ülke tanımıyorum bu kıtada, bizimkiler ise bizden 9'000 YTL alıyor, zamanında 18'000 YTL olmuştu bile..
Milli bayramlar'da çoğu devlet ulaşım araçlara 50% gibi indirimler yapıyor, bizde ise trafik kaosları ve yüzlerce ölü bayramlarda tv ekranlarımıza geliyor...
AB standartı şart.
Türkiye AB ile müzakerelere baslamalidir.Bu,Türkiye´nin yararina oldugu ileride yaslanan Avrupa´ninda yararina olacaktir.
Aksi durumda Türkiye bulundugu cografya da Amerika´nin masasi durumunda olur.Insan haklari ve demokrasi acisindan yönü avrupa olmali.Avrupaya üye olmaya calisirken onuruyla üye olmaya calismali,yalvararak degil.
Ayrica Avrupa´nin iki yüzlü olup olmadigi henüz belli degil.Bunu zaman gösterecek.
Türkiye AB ile müzakerelere baslamalidir.Bu,Türkiye´nin yararina oldugu ileride yaslanan Avrupa´ninda yararina olacaktir.
Aksi durumda Türkiye bulundugu cografya da Amerika´nin masasi durumunda olur.Insan haklari ve demokrasi acisindan yönü avrupa olmali.Avrupaya üye olmaya calisirken onuruyla üye olmaya calismali,yalvararak degil.
Ayrica Avrupa´nin iki yüzlü olup olmadigi henüz belli degil.Bunu zaman gösterecek.
Vallahi ben kesinlikle AB'ye karşıyım. Ama yazınızda güzel bir tespit var. Eğer AB ile bağlar koparsa Türkiye toptan ABD maşası haline gelecek. İnsanın bazen ABD'ye karşı, AB'yi tercih edesi geliyor. Ama "hiçbiri" seçeneğini de gözardı edip teslim etmek istemiyor kendini.
Ülke çapında yapılan anketlerde de insanlarımızın AB ne girme isteğinin çoğunlukta olduğu görülüyor. Herkes farklı bir neden göstererek bu isteginin yerine gelmesini istesede bence sanırım büyük çoğunluğun temelinde yatan neden ekonomik sorunların çözümleneceği düşüncesi.
Bir başka önemli nokta ise müzakerelerin ucunun açık olması ve bundan da önemlisi son gün çerçeveye eklenen hazmetme konusu.. en iyi ihtimal 2015 de üye olunabileceği düşünülürse bence ucu kapalı ve de hazmetme konusu son birkaç günde zaten belli oldu. Belki bu müzakerelerin tek yararı devlet-insan ilişkilerine getireceği değişiklik olacak.
amigra0296 06.11.2005, 00:09 haklarımızı alabiliriz biraz daha iyi çalışma yapsak tüm haklarımızı kazanabiliriz..T.C bize hak ettiğimiz gibence kesinlikl e A.B girmeliyiz.bu bizim için çok önemli kazanamadığımız bi yaşam hakkı tanımıyor..belki A.B girersek belki tüm haklarımıza sahip olabiliriz
Candacan 15.11.2005, 21:22 Sevgili Canlar,
AB'ye girip girmemek benim hiç umrumda değil. Halkın büyük bir çoğunluğunun da umrunda değil. Ama bazı tespitler yapılmadan bu konuya bakarsak yanılabiliriz diye düşünüyorum.
İstesekte istemesekte AB'ye gireceğiz. Hem de tam üye olarak. Bu devlet politikasıdır. Hatta devletler üstü politika. Bunu, dünyayı yönetenler istiyor. Bunu uluslar arası ,küresel sermaye istiyor.
Türkiye deki insan hak ve hürriyetlerinin, demokratikleşmenin ve daha birçok şeyin ne durumda olduğunu biliyorsunuz. İnanın ufak tefek birtakım adımlar atıldıysa o da AB'nin dayatmaları ile olmuştur.
Ayrıca emeğe karşı olan yasaların tümü, AB dayatıyor falan demeden kabul edilmiştir. O zaman kimse ses çıkartmadı. Çıkaranlarında yollarını kestiler. Eğitim-sen bunun için kapatılmak isteniyor.
Asıl içerdeki mücadele şimdi kızışıyor. Halkın günlük yaşantısını, adet ve geleneklerini alt üst edecek değişimler başlıyor. O muhteşem Türk adet ve gelenekleri değişiyor. Elbette buna karşı milliyetçiler durmasında kim dursun. Her türlü milliyetçiler ittifak halindeler. İyice azgınlaşıyorlar. Tutundukları dal ellerinden gitmek üzere (ya da öyle sanıyorlar). Mamaları ağızlarından alınıyor. Sevgili canlar biz bu uğurda çok mücadele verdik. Nice gencecik canlarımızı yitirdik.
Şunu söylemek istiyorum.AB ile ilgili, emeğe karşı ne kadar yasa varsa kabul edildi. Ama demokratikleşme ve insan hakları ile ilgili gelişmelere karşı, milliyetçi,ulusalcı kesimlerden büyük bir direniş var. Türkiyedeki sol, bu durum karşısında tavrını netleştiremedi. Darmadağınık. İstesekte, istemesekte bazı gerçekleri görmek zorundayız. Gerçeklerden kaçarak sorunları çözemeyiz. Artık gerçeklerin üzerine gitmeliyiz. Yerimizi netleştirmeliyiz. Irkıçılara, faşistlere karşı mücadele etmeliyiz. Bu mücadelenin içinde yer almak, ama aynı zamanda sermayenin avrupasına karşı emeğin avrupasını hep birlikte yaratmak zorundayız.
Candacan 15.11.2005, 21:36 Sevgili canlar,
Kırk küsur yıldır AB bizi oyalıyor deniliyor. Tam tersine oyalayanlar TC hükümetleri olmuştur. Ne zaman ki somut adımlar atıldı, AB süreci hızlandı. Unutmayalım, ilk uyum yasaları bundan bir önceki hükümet tarafından çıkarıldı. DSP, MHP, ANAP koalisyon hükümeti. İki büyük ortak, iki milliyetçi parti, bugün meydanlarda AB'ye karşılar. Nasıl oldu da ilk uyum yasalarını, karşı olan bu partiler çıkarttılar ya da çıkartmak zorunda bırakıldılar. Hiç düşündünüz mü?
Candacan 15.11.2005, 21:59 Türkiye Cumhuriyetinin temel hedefi, ta cumhuriyetin kuruluşunda belirlendi: Çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkmak. Sağ partiler dahil herkes bunun yolunun batı olduğunu biliyor. Onun için de sağ, muhafazakar zihniyet "biz batının sadece bilim ve tekniğini alalım yeter, kendi örf ve adetlerimiz aynen kalsın" dediler. Oysa bizim de, başka geri kalmış ülkelerin yaptıkları da zaten buydu. Hep bilim ve teknik aldık. Bir arpa boyu yol gitmedik. Sadece daha bağımlı hale geldik. Artık örf ve adetler de değişiyor. Milliyetçilerin azgınlaşmasının nedenide bu.
Peki, AKP iktidarı AB'ye girmeyi, niye bu kadar çok istiyor? Onların tek hedefleri "din" ihraç etmek.
uyum yasaları çıkıyor ne güzel siyasal olarak neredeyse avrupa normlarındyız ne güzeel haa öylemi.... gözaltı işkence bitti ölemi.... ülkedi zulüm devam ediyor kanayan yaralar hala kanıyor...
müzakereler belki bu önler ama belki......
akp nin dini artık kendine yetmiyor ki başkasına ihrac edebilsin....
araplarlada din ihraç etmek için mi dolanıp duruyolar teresler
Candacan 19.11.2005, 03:18 "uyum yasaları çıkıyor ne güzel siyasal olarak neredeyse avrupa normlarındyız ne güzeel haa öylemi.... gözaltı işkence bitti ölemi.... ülkedi zulüm devam ediyor kanayan yaralar hala kanıyor..."
Sevgili Lamekan,
Bu konuyla ilgili birinci sayfada yazdığım yazıyı okumadın sanırım. Eğer okuyupta yukardaki eleştiriyi yaptıysan, bu eleştiriyi ciddiye almam mümkün değil.
"akp nin dini artık kendine yetmiyor ki başkasına ihrac edebilsin"
Sevgili can, Türkiye'de yaşayıp yaşamadığını bilmiyorum ama çevrene şöyle bir bakmanı isterim. Tek başına iktidar olmalarını bir yana bırakalım. Okullara bak. Devlet dairelerine bir bak. Sokaklara, caddelere, dükkanlara bir bak. Hatta bu forum içindeki bazı yazılara,üyelere bir bak. Nerelere ihraç ettiklerini, edeceklerini, ne yapmak istediklerini gayet açık şekilde anlarsın.
Sevgiler.
şimdi okudum ama pekde zıtlık göremeim... evetkapital güçler dayatıyor öle de ya da böylee bizi alacaklar ama bişey değişeceğine inanmıyorum....
yasalar çıktı ama ülkede kaos yaratılmaya çalışıyor.... dogru
akp tek başına iktidar olabilir bu dinini ii sattıgı içinmidir yoksa karşısında kilerin beceriksizliğimidir bu tartışılır... adamlar bırak devlet dairelerini askeriyenin de yüzde bilmem kaçını ellerine geçiridler bile ama yetmeyecektürban türban diyerek avrupa gireceğiz diyerek geldiler onları buraya getiren meseler de onları geri götürecek bence...
siyasetti sevmem bana yalan gelir... ben bu ülkede yaşıyorum bu ülkedeki gerçeklerde ortada açlık var işsizlik var her yer karışık
ben hala ihraç edebilecekleri bişey olmadıgına inanıyorum.....
kanlıda olsa kasızda olsa bişey yapamayacaklar
Candacan 19.11.2005, 07:37 Sevgili can,
İhraç konusundaki iyimserliğine gerçekten hayranım. Ben de bu kadar iyimser olabilsem. Bu forumda üye olan bazı canların yazılarını okudum. Tartışmalara katıldım. İhraç buralara kadar geldiyse...
İnsanda iyimserlikten eser kalmıyor ki...
|
|