izmirksk
03.10.2005, 17:23
hüseyin atay hocanın yıllardır elimden bırakmadığım kitaplarından biriside bu seri.kütüphanemde faydalanığım kitaplarımdan birisi.
öncelikle şunu söyleyeyim.muhammed ikbalden ,seyyid kutupa,ali şeriati den ,said nursiye kadar elimden geldiği kadar hemen hemen herkesin eserlerini okudum.
tabiki bu yorum kişiseldir ama bana göre hüseyin atay , iranlı şii müslüman ali şeriati'den sonra en büyük düşünürlerden birisidir.
kitaplarını tavsiye ederim
(ama şunu belirteyim ki hüseyin atay hoca ile çok farklı olduğumuz noktalarda var.en başta kendisinin sünni oluşu benimse alevi olmam islamı yorumlayışlarımızda farklılıklar ortaya çıkarmaktadır.ama iranlı şii müslüman ali şeriati'den sonra düşünce yapısını en çok beğendiğim islam alimlerinden birisidr.ama benim alevi ve devrimci öğretiye sahip oluşum ,hüseyin atay hocanınsa sünni bir yorumlayışa ve bakış açısına sahip olması bazı noktalarda 180 derece ayrılmamıza sebep olmaktadır.)
ama yinede kuran'a göre araştırmalar serisi başta olmak üzere eserlerini tavsiye ederim.
Bir ekleme yapmak istiyorum. Kuran ile ilgili araştırma veya benzeri kitapları okumaya başlamadan önce Kuran okumak daha iyi olur -iniş sırasına göre okunursa daha da iyi- düşüncesindeyim. Öncelikle Kuran'ı yargısız, boş bir zihne alınan bilgi misali okuyup değerlendirmek ve ardından bu tür yayınları okumak daha iyi değerlendirmeler veriri diye düşünüyorum.
izmirksk
05.10.2005, 18:33
bu fikre katılıyorum fakat doğrudan kuran meali bazı konularda örneğin el kesme yada boşanmadaki kurallar gibi konularda okuyanları doğrudan sarsabilir.
bu konuda şii ulemalarının fikrini tam bilmiyorum ama boşanmada geleneksel sünni anlayışı 3 defa boşanmanın arkasından tekrar evlenmek isteyenler olursa kadının mutlaka başka bir biri ile geçici nikah yapması ve onunla cinsel ilişkiye girmesi gerektiğini söylerler.ben izmirde bu konuda en az 50 kişi ile konuştum (müftüsü,imamı,ilahiyatçısı vs..) .hepsi aynısını söyledi.dedim ki ama bu kadına bir cezadır.sırf eski eşine dönmesi için neden başka bir erkekle beraber olmakla cezalandırılsın .
bana söylenen şu idi.o aslında erkeğe verilen bir cezadır.bu beni çok sarsmıştı ve bunu tek bir kişide söylememişti.her ne ise tam islamdan soğuyacakken hüseyin atay gibi üstatların eserleri ile tanışınca cevaplarımı aldım.
elbette doğrudan kuran meali alıp okusunlar fakat tefsir boyutuna geçince aman dikkat.
tefsirde süleyman ateşi, kuran araştırmalarında da hüseyin atayı(parça parça da olsa onlarda tefsir sayılabilir) öneririm.
ömer rıza doğrul,ömer nasuhi bilmen gibilere aman dikkat.çünkü saçmalıklarla dolu tefsirler(bunların gıyabında konuştum ama saçmalığa saçmalık denmeli)
bu fikre katılıyorum fakat doğrudan kuran meali bazı konularda örneğin el kesme yada boşanmadaki kurallar gibi konularda okuyanları doğrudan sarsabilir.
elbette doğrudan kuran meali alıp okusunlar fakat tefsir boyutuna geçince aman dikkat.
tefsirde süleyman ateşi, kuran araştırmalarında da hüseyin atayı(parça parça da olsa onlarda tefsir sayılabilir) öneririm.
ömer rıza doğrul,ömer nasuhi bilmen gibilere aman dikkat.çünkü saçmalıklarla dolu tefsirler(bunların gıyabında konuştum ama saçmalığa saçmalık denmeli)
Kuran-ı Kerim i okumak derken elbette tevsirini okumak daha mantıklı. Ancak ilk başlayanlar için bazen tevsir ağır gelebilmekte.
Hüseyin Atay'ı bilmiyorum ama son olarak Prof.Dr. Süleyman Ateş'in tevsirini Kuran-ı Kerim'in iniş sırasına göre okudum ve notlar çıkardım.
Tevsirleri bırak meallerde bile farklılıklar yer almakta. Diyanet İşleri Başkanlığının meali, Prof.Dr. YAşar Nuri Öztürk'ün meali, Prof.Dr. Süleyman Ateş'in meali ve Elmalı'nın meallerinini karşılaştırdığında birçok ayet de farklılıklarla karşılaşılmakta.
izmirksk
06.10.2005, 19:29
mealler arasında gerçekten de bazen büyük farklar olabiliyor
ilk okuduğum meal ,yaşar nuri öztürk ün meali idi.iki açıdan çok önemli idi bu meal.
1-kuranı iniş sırasına göre meallendirmişti.
2-parantez kullanmamıştı.
maalesef meal yazanlar parantez açarak kendi anladıklarını bir nevi dayatıyorlar
mealler arasında gerçekten de bazen büyük farklar olabiliyor
ilk okuduğum meal ,yaşar nuri öztürk ün meali idi.iki açıdan çok önemli idi bu meal.
1-kuranı iniş sırasına göre meallendirmişti.
2-parantez kullanmamıştı.
maalesef meal yazanlar parantez açarak kendi anladıklarını bir nevi dayatıyorlar
Bildiğim kadarı ile Prof.Dr.Yaşar Nuri Öztürk'ün de meali yazılış sırasına göre, ancak internetde indirdiysen onda yazılış veya inişine göre ayrı ayrı indirebiliyorsun.
Burada bilmiyen arkadaşlar olabilir onlara bir bilgi aktarmak gerekli, Türkçe bir Kuran-ı okumaya başladıklarında dikkatlerini çekecektir sure isimlerinin yanında iki rakam vardır. Birincisi yazılış ikincisi ise iniş -onda bile netlik tam olarak yok aslında- sırasını belirtmektedir.
Kimi meallerde bahsettiğin parantez veya direk ifadeler yazarın çıkardığı anlam kadar temel aldığı tevsirden de kaynaklanmakta. Bazıları ayetin anlamına etki etmemekle birlikke kimisi mealler arasında farklar yaratmakta. Aslında bunun bir önemli nedeni Kuran-ı'n peygamber döneminde yazılmamış olması, iki kez kitap haline getirilmesi, son kitap haline getirilmesinde bile noktalamasız yapılması, arap dilinde nokta işaretlerinin, harflerin kelimeyi ve cümleyi çok değiştirmesinden.
izmirksk
07.10.2005, 17:56
yaşar nuri öztürk ün kitabından bahsediyorum.
1999 yılında istanbulda basılan yeni boyut yayınlarından 63.baskısı olan kitap yıllardır elimde
iniş sırasına göre ve parantezsiz
birde şunu söylemek isterim meallerdeki parantezleri ister yazar kendi anladığı mana diye açsın ,isterse tefsirleri referans alarak yazsın ikiside aynı kapıya çıkıyor.sonuçta birilerinin kurandan anladığı meallere yani okuyucuya verilmeye çalışıyor.
elbette meallerde kuranı doğrudan yansıtmaz ama parantez içi ifadeler işi daha da zorlaştırıyor.(ve parantez içi ifadelere karşı gelemez oluyor insanlar onuda ayetin bir parçası sanıyorlar)
civanmert
29.03.2007, 16:00
Karşılaştırmalı Meal Dersleri meal dersleri için aşağıdaki linke bakabilirsiniz.
http://www.simetrikkitap.com/index.php?op=tefsir