Orijinalini görmek için tıklayınız : 'Eksik etek' kararına alkış

FaLLeN
27.07.2006, 16:43
'Eksik etek' kararına alkış
(13.07.2006 11:22)

Kadını 2. sınıf gösteren ’eksik etek’ deyiminin sözlükten çıkarılması vekillerin desteğini aldı
Kadını ikinci sınıf gösteren "eksik etek", "Kadının sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etmeyeceksin" gibi deyim ve atasözlerini sözlükten çıkarma kararı alan Türk Dil Kurumu (TDK), kadın vekillerden tam not aldı. Kararı sonuna kadar desteklediklerini belirten vekiller, uygulamayı, gelecek nesillerin kadın-erkek eşitliği algılamasında önemli bir adım olarak niteledi. Kadın vekiller TDK"nın kararını şöyle karşıladılar:

Önemli bir adım

Zeynep Karahan Uslu (AKP-İstanbul): Sonuna kadar destekliyorum. Toplumların algılamalarını değiştirmek adına, dildeki olumsuz tanımları gelecek nesillerin dünyasından çıkarmak adına önemli bir adım. Türkiye"de kadın-erkek eşitliği konusunda yeni kültür yapısının oluşmasını sağlayacak bir dilin tanımlanmasına yarayacaktır.

Çıkarılması gerekiyor

Canan Arıtman (CHP-İzmir): Kutluyorum. Yüzyıllar boyu erkek egemen toplum zihniyetiyle yaşayan Türkiye"de kadına ve çocuğa şiddeti onaylayan bir dil yapısına sahibiz. Bu tür lafların dilimizden çıkarılması gerekiyordu. Ben bunu TBMM"de Töre Cinayeti Komisyonu"nun kurulması için verdiğim önergede de dile getirdim.

Geç bile kalınmıştır

Gülseren Topuz (AKP-İstanbul): Bu tür sözler kadını zavallı gösteren sözler. Bence geç kalınmış bir karar. Çok daha önce çıkmalıydı. Tabii zararın neresinden dönülse kardır. Çocuklarımız değil belki ama hiç olmazsa torunlarımızın söz dağarcığından çıkar.

umudum
27.07.2006, 16:53
çok iyi yapmışlar ben birde saçı uzun aklı kısa sözüne takılıyorum ne alakaysa onuda çıkarmaları gerekiyor

Siya Saperen
27.07.2006, 16:58
çok iyi yapmışlar ben birde saçı uzun aklı kısa sözüne takılıyorum ne alakaysa onuda çıkarmaları gerekiyor

Evet bu söze bende çok takılıyorum :p

Güzel bir uygulama. Sanırım ülke din odaklı bir devlet olmaktan soyutlanmaya çalışılıyor :p

FaLLeN
27.07.2006, 17:03

Elinin hamuru ile erkek işine karışma gibi :P. :D:D

eylüleren
27.07.2006, 17:04
şimdi bu sözcüğü sözlükten çıkarmakla sorun çözülmüş mü oldu pek inandırıcı gelmiyor peki günlük kullanımdan nasıl çıkaracağız ya erkeklerin beyinlerinden bu sorun ancak eğitimle çözümlenir diyeceğim eğtimin yetersizliği ortada gerek aile içinde olsun gerekse okulda verilen eğtim olaya olumlu yönden bakabileceğim tek nokta sözlükten çıkması olabilir...

Siya Saperen
27.07.2006, 17:12
şimdi bu sözcüğü sözlükten çıkarmakla sorun çözülmüş mü oldu pek inandırıcı gelmiyor peki günlük kullanımdan nasıl çıkaracağız ya erkeklerin beyinlerinden bu sorun ancak eğitimle çözümlenir diyeceğim eğtimin yetersizliği ortada gerek aile içinde olsun gerekse okulda verilen eğtim olaya olumlu yönden bakabileceğim tek nokta sözlükten çıkması olabilir...

Sn. Eylüleren siteminizi anlıyorum fakat bu bayan erkek genellemesinden çok toplum ve toplum kültürüyle alakalı bir konu. Tabiki sizin söylediğiniz gibi öncelikle zihniyetin değişmesi gerekiyor. O da başka bahara... :p

can85
27.07.2006, 17:24
ZEYNEP KARAHAN USLU yu çok yakından tanıyorum..gerçekten AKP li olmasına rağmen AKP li vekil olmasına rağmen son derece kadın haklarına sahip çıkıyor..:D :D neyse SİYAH MARTI diyecek şimdi bana yine feministlere destek çıkıyorusn diiye...:D
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
evet sözlükten ne kadar çıkarsakda bu sözü bazı erkeklerin beyninden nası çıkramak gerekiri...hele hele köydeki erkeklerin beyninden
sırtından sopayı karnından sıpayı hiç eksik etmiyorlar..:D:D

eylüleren
27.07.2006, 17:27
Sn. Eylüleren siteminizi anlıyorum fakat bu bayan erkek genellemesinden çok toplum ve toplum kültürüyle alakalı bir konu. Tabiki sizin söylediğiniz gibi öncelikle zihniyetin değişmesi gerekiyor. O da başka bahara... :p

sayın siyah marti toplum ve toplum kültürüyle alakalı bir konu doğru fakat toplumda bu tarz kelimeleri hakaret bağlamında kullananlar erkeklerdir.gerçi şöyle düşünecek olursakta bu erkekleri yetiştirenlerde bayanlardır.yazımda bunu belirtmek istedim.tuhaf ama gerçek yanısıra zihniyetin değişmesi gerekiyor bu konuda hem fikiriz.

FaLLeN
27.07.2006, 17:33
Başka bahara demek he roki..çok karamsar ve uzun bi zman gibi geldi :D

Biz erkekler hemen uymaya başladık bile :D

kadının yeri mutfaktır.. :D

PirO_62
27.07.2006, 17:48
Başka bahara demek he roki..çok karamsar ve uzun bi zman gibi geldi :D

Biz erkekler hemen uymaya başladık bile :D

kadının yeri mutfaktır.. :D

Baksana cem ufacık bir seyi cok büyük bir gelisme gibi gösterebiliyorlar:001_tongu Yani bu bazı bayanlar için mutluluk verici bir sey ama aslında neyse

Siyah_Marti belkide ondan demistir baska bahara diye

Can alemsin nasıl AKP li olmasına rağmen Kadın haklarını koruyor AKP ile nasıl bir bağdaş kurdun yaff

Neyse teşekkürler paylaşım için cem

kolpa
27.07.2006, 22:21
bir de ırkları aşağılayan atasözleri var onları niye çıkarmıyolar sözlükten?

deryaa
27.07.2006, 22:55
Kadınlardan eksik etek diye bahsedenlerden acayip huylanıyorum... Hele birde kadınlar kendi hemcinsleri için nasıl eksik etek diye bahseder aklım almıyor ?

Zahir
28.07.2006, 09:18
Sözlükteki bir takım kelimeleri değiştirmek yada çıkarmak fayda vermez. Beyinlerin değişmesi gerekiyor.

Sevgi Erkan
28.07.2006, 11:06
Paylaşımın için teşekkürler fallen,
Sözlükten kalkması iyi olmuş. Tabi ki önce insanların düşüncelerinin değişmesi gerekli. Ama bu değişiklik de bir başlangıç olabilir.
Ve bunu en önce bizim gibi çağdaş insanların yaşama geçirmeye başlması gerekliliğini de unutmayalım!

Erkan Sevgi
28.07.2006, 12:01
Sağol Cem paylaşım için;
Ülkenin öznel ve nesnel şartlarını burada sıralamaya gerek yoktur herhalde. Genelde biliyoruz bu ülkenin neleri, ne kadar ve nasıl kaldıracağını. Değişime çok fazla açık bir toplum değiliz malesef. Değişimler oldukça yavaş seyrediyor ülkemizde. Birde bu değişimlerin sürekliliği ile sorunlar da yaşanıyor. Köklü değişimleri, devrim niteliğinde yaşamasını beklemek biraz ütopik olur ülkemiz için. Tarihimizde bunu başaran en bilindik isim Atatürk olmuştur, o da devrimlerini ilmik ilmik işleyerek topluma sindirerek yapmaya çalışmıştır.

Aydınlarımıızın, çağdaş insanlarımızın toplumu bu değişimlere daha diri tutması gerekmektedir.

reyhan22
28.07.2006, 19:25
cem güzel bi konuya değinmişsin ve bu bizler için çok sevindirici heber kıl olurum zaten eksik etek muhabbetine yada saçı uzun aklı kısa ya görüyoruz herkesin aklını teşekkürler paylaştığın için....

karadagli
12.08.2006, 12:13
Degerli canlar.

bence ortada alkislanacak bir durum yok.Ülkemizde kiz cocugunu okula dahi göndermeme düsüncesi olduktan sonra kelime olarak sözlükten cikmis neye yarar, önemli olan beyinlerimizden cikmasi.bizler bundan sonra kadinlara saci uzun akli kisa demezseek,beyin olarak kadinlara eksik etek zihniyeti ile bakmazsak,karnindan sipayi,sirtindan sopayi eksik etmiyeceksin demezsek,kadinlari birer cocuk dogurma makinasi olarak görmezsek iste o zaman alkis tutmamiz gerekir diyorum.

sagilarimla

Bektas Eren

Canan58
12.08.2006, 13:58
:thumbdown :thumbdown :thumbdown Ben alkışlamıyorum TDK nın kitabında daha niceleri yazıyordur da gerçekten uygulanmadıktan sonra bence hiçbir anlamı yok...Kafaların değişmesi gerekiyor...Buda asırlardır yetişen cahil toplumlarda bu böyleyse yine böyle kalır...Bence bu tür cahil insanlarla nasıl başedilir bunlarla ilgili kurs versinler bayanlara...