canazerbaycan
27.07.2006, 18:07
İslam Dünyasında son bir kaç senedir özellikle Irak çerçevesinde artan bir Şii-Sünni gerginliği var. Bunu ortadan kaldırmak için iki tarafa da görevler düşüyor bence. İki taraf da inançlarını kaybetmeden ortak bir şeyler yapabilir ve böylece gerginlik azalır.
Sünnilere düşenler:
1) Sünniler Muaviye gibi Ehlibeyt düşmanlarına sevgi ve saygı göstermekten vazgeçmelidir.
2) Sünni din adamları Şiilerin arkasında namaz kılmanın caiz olduğuna dair fetvalar vermelidir.
3) Sünni din adamları Şii hadis kitaplarına atıf yapabilmelidir.
4) İçtihat olarak dört mezhep fıkhı yanında Caferi fıkhı da tanınmaldır.
5) Aşura gününde Sünniler de kendince İmam Hüseyini (as) anma merasimleri düzenleyebilir.
6) Şii bölgelerinde(Azerbaycan vs.) Sünniliği yayma faaliyetine son verilmelidir. Müslümanın Müslümana misyonerlik yapması abestir.
Şiilere düşenler:
1) Şiiler de Ebubekir, Ömer ve Osmanla ilgili itidal göstererek bunları Muaviye ve Yezitle bir tutmamalı ve Sünnileri irite etmemelidir.
2) Şii alimler de Sünni fıkıh ve hadis kitaplarından daha çok yararlanmalıdır.
3) Ortak bir komisyon kurularak iki tarafın tarih ve hadis literatürü elden geçirilebilir.
Bunlar ilk planda aklıma geldi. Sizden de katkı bekliyorum.
manifesto
27.07.2006, 18:26
Bu konu ne yazık ki 1400 yıldır halledilememiş olan ve islam düşmanlarının sürekli bu ayrılık noktasından hareket ile yükselek islam medeniyetini durdurma ve en nihayetinde de sona erdirme amacı haline gelmiş ve hala kanayan bir yaradır...
Bir sünni ile şii arasında hiçbir fark yokdur..12 imamı sevmek insanı sünnilikden çıkarmayacağı gibi ebubekir yada osman yada ömer yada diğer sahabelere saygı göstermek an azınden yorum yapmamak insanı şiilikden çıkarmaz...
Ve bu akedemik bir çalışma olarakda devam etmekde..Şuan ortak bir hadis kaynağı üzerinde çalışıyor sünni ve şii islam elimleri..
Her iki kanaldan da sahih olduğuna inanılan rivayet edilmiş hadisler tek bir eserde toplanacak..
Cehalet..bu gerginliğin azaltılması için yapılması gereken elbette inananların bu konudaki ve islam üzerindeki cahilliklerine son vermek..
manifesto
27.07.2006, 19:11
Bütün şiiler vede aleviler vede caferiler bilmemiler ki sünni olan hiçbir insan Hz.Fatımaya veya Hz.Hüseyine veya Hz.Hasan'a veya Hz.Ali ye sevgide saygıda kusur etmezler....
O yılarda yaşanmış ayrılık ve tefrika bugünlerin mazereti olamaz..olmamalı en azından..
Yezid'i bizler de vicdanlarımzıda yargılamışsız ve ona hiçbir evladımızın adını layık görmemişiz..
Evlatlarımıza Ali Hasan Hüseyin Fatıma derken ne Muaviye demişiz nede Yezid..
Şimdi ırakda yaşanan hadise de bir sünni şii gerginliği değil..İşgalci ABD nin fitnesi ve provakasyonu..hiçbir mümin bir camii yi bombalamaz..
Vallahi Ehlibeyte saygı ve Sevgi, Aleviler, Nusayriler ve Şialar tarafından gösterilmekte ve böylede devam edecektir.. Tabi ehlibeyte saygı duyan sünnilerde gördüm yani.Ama bizim gibi değiller tabiki.Bir sünni, boynunda HZ ALİ kılıcı takan bir Aleviye yada Kerbela için ağlayan bir Aleviye '' İki arap kavga etmiş sanane'' diyorsa bu ehlibeyte saygı ve sevgi değildir..
Genelleme yapmak yanlış tabikide.Sünnilerdende ehlibeyte saygı gösterenler gördüm.
öncü nesil
28.07.2006, 15:15
Bütün şiiler vede aleviler vede caferiler bilmemiler ki sünni olan hiçbir insan Hz.Fatımaya veya Hz.Hüseyine veya Hz.Hasan'a veya Hz.Ali ye sevgide saygıda kusur etmezler....
O yılarda yaşanmış ayrılık ve tefrika bugünlerin mazereti olamaz..olmamalı en azından..
Yezid'i bizler de vicdanlarımzıda yargılamışsız ve ona hiçbir evladımızın adını layık görmemişiz..
Evlatlarımıza Ali Hasan Hüseyin Fatıma derken ne Muaviye demişiz nede Yezid..
Şimdi ırakda yaşanan hadise de bir sünni şii gerginliği değil..İşgalci ABD nin fitnesi ve provakasyonu..hiçbir mümin bir camii yi bombalamaz..
Sayın CANAZERBAYCAN gerçektende çok önemli bir konuya değinmişsiniz.
Teşekürlerimi sunuyorum.Biz sünni kesim ehli beyti kelimlerle anlatamayız.
Vallahi bu mübarek insanların adının geçmesi bir müslüman olarak beni çok duygulandırıyor.Ki ehli beyti sevmemek gibi bir şey söz konusu olamaz.Sayın manifesto abi bu camii bombalama olaylarını emperyalist AMERİKA'nın yaptığı bilmeyen yoktur sanırım.Ki sizinde dediğiniz gibi bir müslümanın bırakın camiyi bombalamasını başka inanca mensup bir kişinin ibadethanesini bombalama gibi birşeyi sözkonusu olmaz.Bunlar şii ve sünni kardeşliğini tek bir hareket olarak birleşmelerini kendileri için büyük bir tehlike olarak görenlerin bir fitnesidir.Gerçektende IRAK'da zuhur eden bu bombalama olayalarına sünnilerin ve şiilerin kanması çok üzücü bir olaydır.Ki inananlar zaten kardeştirler.Birde şunu söylemek istiyorum.Ben bir Şİİ OLAN arkasında namaz kılarım.Ama tabiiki KUR'AN'daki ayetleri tamamıylakabul etmişse.Ama diğer taraftaki bir sünni KUR'AN'ın bir ayetini bile inkar etse o kişinin arkasında namaz kılmam.Yani burada demek istediğim ALLAH c.c. önündeki itibardır.SÜNNİ-Şİİ ayrımcılığı değildir.Saygı ve sevgilerimle....