Orijinalini görmek için tıklayınız : Sünni Kardeşlerimizin için.. ( 2 Konudaki Çelişkiye yorumum)
Canlar bunlar benim yorumumdur ve forumdan toparlayıp Sünni Canlar için konu açmak istedim.Adaptasyondayım ve umarım yayımlanır..
Kimse beni yanlış anlamasın ama ben gerçekleri söylemeye çalıştım yani yıllarca bize yapılan dayatmalara karşılık vermek istiyorum ve Sünni Canların bunu görmesini istiyorum.Aleviliği gerçekten anlamak isteyen Sünni Canlarımızda var ama anlamak istemeyen, karalamak isteyenlerde var..
İslamiyetin Sünni Mezheplere göre 5 Şartı ve Aleviliğin Şartları...
Yıllarca Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarında, çevremizde çok okuyup, çok gördük ve şahit olduk.İslamın Şartı 5 derler ve bunları uygulamayanlara Kafir derler.Evet, bu hala devam etmektedir ve hala biz Aleviler bu tip sorunlarla karşılaşmaktayız.Devletimiz Anadolunun zenginliği olan Aleviliği korumak yerine, biz Alevi gençlerine, Din kitaplarında Sünni İslam inancının 5 şartını, İslamiyetin Şartları olarak gösterdi ve aşıladı.. Kimimiz bundan dolayı inancını yargıladı, kimimizde baskılara ve aşşalanmalara dayanamayıp pes etti.. Sünni İslamın 5 şartı seneler boyunca öyle güzel ve planlı bir şekilde bize ve Sünni gençlere empoze edildi ki, Sünni gençler bile bu 5 Şartın sadece Sünni İslama ait olduğunu değil, tüm İslamik yol ve akımlar için geçerli olduğunu zannettiler.O kurallar Sünni İslam İnancına ait kurallar.Bu kurallar, yani Hac, Zekat, Oruç, Namaz, Kelime-i şahadet getirmek yıllarca tüm müslümanların uygulaması gereken kurallar olarak gösterildi ve bu insanların beynine yerleştirildi.Biz Aleviler zaten
Kelime-i şahadet getirmeyi biliriz, Oruçlarımızıda tutarız, kimimiz fakir - fukaraya yardımınıda yapar, ( Cem Ayini ) kılarız.Zaten dini İslam olanlar elinden geldiğince yardımlarını yapar, oruçlarını tutarlar zaten..
Gelelim Alevi Kurallarına. Alevi inancında İslamın 6 şartı var.Bunlar;
1 -Tevhid
2 -Nübüvvet
3 -Velayet
4 -İmamet
5 -Adalet
6 -Mead
İşte bu kurallar, Alevilikte 6 şart olarak kabul görür.
Alevilikte İbadethane..
[B]Yıllarca sordular bize '' Neden siz Camilere gitmezsiniz? '' diye, yada ''Aleviler neden Camiye gitmez'' dediler..
Bizim insanımızda hep aynı cevabı vermiştir.Yanıtlar genelde şöyle olmuştur;
1 - HZ Ali Camide öldürülmüştür.
2 - Ehlibeyt Camilerde Lanetlenmiştir. ( Ehlibeytimizin lanetlendiği doğrudur)
Şimdi HZ Ali zamanında Cami yoktu ki HZ Ali Camide öldürülsün..
İkinci yanıtta Ehlibeytin lanetlenmesidir.Şimdi Ehlibeyt Anadoluda değil, Emevilerin, Abbasilerin hüküm sürdüğü yerlerde ve İbadethanelerde lanetlenmiştir.O Camilere, İbadethanelere girmeyenler biz Aleviler değil Şia lardır.Şia Camilerinin, Sünni Camilerinin ayrı olma sebeplerinden biride budur işte. ( Namaz vakitleri hariç)
O topraklarda Şiiler vardı biz Anadolu Alevileri yoktuk eğer biz olsaydık bizimde Alevi Camilerimiz olurdu.
Canlar korkmayalım.Alevilikte Cami yoktur bunu söyleyebilmeliyiz Dostlarım.Çünkü bizim ibadethanelerimiz olan Cemevleri, İslam dinine son derece uygun ve Peygamber zamanında olduğu gibi ibadethanelerimizde öyle süslemeler ve Abbasi döneminde ortaya çıkmış minareler yoktur.Kur'anı Kerim İbadethane olarak Mescitleri gösterir ve Cemevleri yapısı ve Cemevi kelime anlamı itibariyle birer Mescitdir ve Alevi Mescitleri Cemevleridir.
Öyle Sünni kesimin dediği gibi '' Yok efendim Mescitlerin büyüğü Camidir' vsvs.. Bunlar boş laflar arkadaşlar..
[COLOR="Red"]İbadethanemiz Cemevleridir
islamın şartlarını güzel açıklamışsın soreşcan.Bu konuda sonuna kadar arkandayım.
İbadethane konusu zaten çok tartışmalıydı ve herkez kendi ibadethanesine gitmeli. sünni camiye, alevi cemevine.sonuçta ikiside dediğin gibi mescid.sadece yapı farkı var.
SahHatayi 28.07.2006, 18:30 güzel.
alevilikte ibadethane bölümü cok hosuma gitti dostum, gercekten güzel aciklamalarda bulunmusun, ama eger bir yapici elestiride bulunmama izin verirsen sunu söylemek isterim sana: inancimizi galiba iyi okumusun ve arastirmisin ama bu bilgileri ve inanci neye kulandigin önemli, bu edindigin bilgiler ile öncelikle bir huzur bulmalisin, ama icindeki huzuru bulmamisin daha dostum, edindigin bilgiler ile sadece öteki canlari aydinlatmak icin degil, islamcilara bir "bilgisel savas" acmak icinde kulaniyorsun sanki, cünkü "Hodri meydan İslamcılar..! Kızılbaş Soreş geliyor" diye yazmisin.tabiki bilmeyenleri, cahil kesimleri aydinlatmak istegin güzel birsey, ama hodri meydan göstererek degil dostum, biz elimizden geldigi kadariyla agresif olmamaya calisalim, hemi en önemlisi kendin icin bir huzur bulman, bu huzuru bulduktan sonra baskalarini aydinlatmak cok daha kolay olacaktir.
12 imamlar yardimcin ola...
manifesto 28.07.2006, 18:45 soreş ; Hodri meydan İslamcılar..! Kızılbaş Soreş geliyor ! ! ! ! ! !
6433 :)
soreş cami ile mescid arasındaki farkı söylermisin bana..
Ayrıca Son derece modern cem evleri yapılmaya başlandı forumda bunlar da paylaşıldı...
İnanç farkları mı yoksa ibadet farkları mı...mühim olan farkların ne olduğunu anlamak...
yani Hac, Zekat, Oruç, Namaz, Kelime-i şahadet getirmek yıllarca tüm müslümanların uygulaması gereken kurallar olarak gösterildi
Öyle olduğu için öyle anlatılmış olmalı..
islamın beş şartı şudur budur yada altı yada yedi sınırlama değil...
Namaz emri kur'ana aittir , oruç emri kur'ana aittir , zekat emri kur'ana aittir, hac emri kur'ana aittir,kelime-i şahadet zaten iman ve ibadet demek...
sorun islamı beş yada altı yada 3 şarta indirgemek değil...
alevilikte ibadethane bölümü cok hosuma gitti dostum, gercekten güzel aciklamalarda bulunmusun, ama eger bir yapici elestiride bulunmama izin verirsen sunu söylemek isterim sana: inancimizi galiba iyi okumusun ve arastirmisin ama bu bilgileri ve inanci neye kulandigin önemli, bu edindigin bilgiler ile öncelikle bir huzur bulmalisin, ama icindeki huzuru bulmamisin daha dostum, edindigin bilgiler ile sadece öteki canlari aydinlatmak icin degil, islamcilara bir "bilgisel savas" acmak icinde kulaniyorsun sanki, cünkü "Hodri meydan İslamcılar..! Kızılbaş Soreş geliyor" diye yazmisin.tabiki bilmeyenleri, cahil kesimleri aydinlatmak istegin güzel birsey, ama hodri meydan göstererek degil dostum, biz elimizden geldigi kadariyla agresif olmamaya calisalim, hemi en önemlisi kendin icin bir huzur bulman, bu huzuru bulduktan sonra baskalarini aydinlatmak cok daha kolay olacaktir.
12 imamlar yardimcin ola...
Teşekkür ederim can.Elimden geldiğince birşeyler yazmaya çalıştım.Biraz agresif olsada..:blushing: İdare edin neyse:blushing:
İbadethane konusu çok tartışmalı zaten çünkü Peygamber zamanında ibadethanelerde Minare yoktu ve Cemevlerinde de minare yok.Bu birilerinin işine gelmiyor sanırım.:thumbup1:
Şimdi bir Sünni eğer ''Camiye gidin'' derse bu kişi ya bilgisiz yada koyu bir sünnidir kesinlikle.Neden? Çünkü Alevi İnanç sistemini bilse bunları demez.Çünkü Alevilik inanç sistemini bilen birisi, Alevi inancında Kırklar Ceminin olduğunu, Alevilerin Kırkların yolunda gittiğini ( İranda Alevilere Ehli Kırklar derler ve Alevi ibadethanesinde muhakkak KIRKLAR MEYDANININ olması gerektiğini bilir.Çünkü Kırklar meydanı olmayan Camilerde bizim ne işimiz var?
Ayrıca Son derece modern cem evleri yapılmaya başlandı forumda bunlar da paylaşıldı...
İnanç farkları mı yoksa ibadet farkları mı...mühim olan farkların ne olduğunu anlamak...
Öyle olduğu için öyle anlatılmış olmalı..
islamın beş şartı şudur budur yada altı yada yedi sınırlama değil...
Namaz emri kur'ana aittir , oruç emri kur'ana aittir , zekat emri kur'ana aittir, hac emri kur'ana aittir,kelime-i şahadet zaten iman ve ibadet demek...
sorun islamı beş yada altı yada 3 şarta indirgemek değil...
O şartları yapan yapar zaten.Onlar açık ve net belirtilmemiş olmakla birlikte din kültürü kitaplarda Alevi şartlarının olmaması bir asimilasyondur ve büyük bir hatadır.
güzel bir yazı hazırlamışın soreş. Kızılbaş askeri geri mi dönüyor, epey bir ara vermiştin, devamını bekliyorum
sevgili soreş açıklayıcı ve hatırlatıcı bilgilerin için teşekür ederim can gerçek manada aleviliğin özüne ermen ve yaşaman açısından hoşgörü temelli bir çağrı ile başlamışssın Sünni canlarımız diye güzel bir uslup kullanmışsın tebrik ederim ama şu son satırlar sanki biraz yazının amacını dağıtmış gibi saygılarımı sunarak adaptasyonunun bir an önce bitmesi dileğiyle soreş can
güzel bir yazı hazırlamışın soreş. Kızılbaş askeri geri mi dönüyor, epey bir ara vermiştin, devamını bekliyorum
Teşekkür ederim abican:thumbup1:
Evet bazı nedenlerden dolayı forumda yoktum ve cezam nedeniyle biraz inat yapmıştım abican..:blushing:
Biraz olsun yanıt vermeye çalıştım en azından herkesin doğrusu, herkesin ibadet alanı kendinedir yani umarım bazı arkadaşlarımız bunu anlarlar.
Tabi ben alevi önderi vs değilim ama kendimce gördüğüm gerçeği, doğru olanı yazmak istedim ve paylaşmak istedim.
Teşekkürler
soreş cana katılıyorum güzel yazı emeğine sağlık...
sevgili soreş açıklayıcı ve hatırlatıcı bilgilerin için teşekür ederim can gerçek manada aleviliğin özüne ermen ve yaşaman açısından hoşgörü temelli bir çağrı ile başlamışssın Sünni canlarımız diye güzel bir uslup kullanmışsın tebrik ederim ama şu son satırlar sanki biraz yazının amacını dağıtmış gibi saygılarımı sunarak adaptasyonunun bir an önce bitmesi dileğiyle soreş can
Hemşo çoçuğun elinde değil ki, kızılbaş askeri o. Dayanamıyor ne yapsın,evet bende mod arkadaşlara sesleniyorum, inşallah adaptasyonun son bulur
manifesto 28.07.2006, 19:04 Onlar açık ve net belirtilmemiş olmakla birlikte
Şimdi bunlar netti değildi veya vardı yoktu işine girişmiycem...
Ama şu bir gerçek ki bütün insanlar aynı şekilde inanmıyor..
Bu bir renk ve motif..mühim olan insanın neye veya nasıl inandığı kadar bunu insanlığa faydalı hale getirebilmesi ve bütün canlılara sahip olduğu inancın faziletleri ile hizmet etmesi...
Hemşo çoçuğun elinde değil ki, kızılbaş askeri o. Dayanamıyor ne yapsın,evet bende mod arkadaşlara sesleniyorum, inşallah adaptasyonun son bulur
Sayın Naci,
Konu dışı ve özellikle Yönetime ait konularda yönlendirmelerden kaçınalım. Her yazılan yönetim tarafından itina ile değerlendirilir bu konuda kimsenin şüphesi olmasın. Arkadaşımız bir nedenle Adaptasyondadır ve bu süreklilik arzetmez ve yazdığı her düşünce genel davranısı doğal olarak onun için artı yada eksi statüsüne yansır ve yönetim bunu değerlendirir.
Ayrıca bu konuyla ilşgili resmi topiğimiz mevcuttur. Tekrar hatırlatmakta fayda ver; Konu dışı ve Yönetimin kararları hakkında konu içi değerlendirmelerden uzak duralım.
Sevgiler
Bu bir renk ve motif..mühim olan insanın neye veya nasıl inandığı kadar bunu insanlığa faydalı hale getirebilmesi ve bütün canlılara sahip olduğu inancın faziletleri ile hizmet etmesi...
Bu konuda seninle aynı fikirdeyim ve Renk - Motif benzetmesi tam yerinde oldu.
İşte sorun burda.Bize sünni motifleri renkleri empoze ediliyor.Biz kendi motiflerimizle büyürsek, Kırkların yolundan gidebiliriz bunun içinde kendi inancımızı okumalıyız.Yani Hanefi, Şafii, Maliki ve hambeli motiflerini değil.İşte Sünni anlayışı, motifleri bizlere, tüm Alevilere, Şiilere, Nusayrilere '' İslam'' adı altında sunulduğu için, Sünni Canlarda bizim şartlarımızı öğrenemeyip bazıları bizi yargılamaya kalktı manifesto.
İbadethane konusunda da kimsenin birşey söylemeye hakkı yok zaten.Gerçek ortadadır.Kimse bana '' Şu Alevi camiye gidiyor vssv '' demesin.Alevilikte Kırklar vardır ve Alevi olan Cem evinde, Kırklarıon yolunu sürer..
Saygılar
Cami, Sünnilere göre Mescidin büyüğü.
Kurana göre cemaatin toplanıp ibadet ettiği yer demek. Alevilere görede Cemaatin toplanıp ibadet yaptıkları yer Mesciddir.. Cemevleri ve Camiler mesciddir ve Cemevleri İslam dinine uygundur.
Soreş kardeş hoş geldin.Yukarıdaki akılcı ve mantıklı yorumundan dolayı seni tebrik ediyorum.
Alevilikte bu topraklarda bişr motiftir 1000 senedir..
Sende demişsin insanlar aynı şekilde inanmıyor ve ülkede bizim gibi inanmadığı için bize kendi inancını empoze etmeye çalışıyor ve yanlış aktarabiliyor.Sorunda burda zaten..
sekerkiz_2020 29.07.2006, 09:59 Bu ne demek ya?Aleviliğin 5 şartı diye bi saçmalıkmı olur?
Allah islamın 5 şartını kuran ı kerimde göndermiş.Açta kuran ı oku.Alevilik diye bi saçmalık yazıyomu kitapta açta gör bakalım???
Bu ne demek ya?Aleviliğin 5 şartı diye bi saçmalıkmı olur?
Allah islamın 5 şartını kuran ı kerimde göndermiş.Açta kuran ı oku.Alevilik diye bi saçmalık yazıyomu kitapta açta gör bakalım???
Lütfen haddinizi biliniz.Aleviliğe saçmalık diyemezsiniz..
Siz kendi yolunuza bakın.
bu forumda böyle bir zihniyet taşıyıp aleviliğe şaçmalık deme cüretinde bulunmanızı hakaretinizi kınıyorum size yakışmadı
Sizinde yukarıdaki saçmalığınızla hemfikir olduğunuz ve sancaktarlığını yapmaya devam ettiğiniz Yezid,Muaviye,Mevran saçmalığından da bahsetmiyor Kuran ı Kerim .Saplantıdan öte bir yorum. Hiç ama hiç önemsemiyorum
AçelyaYıldız 29.07.2006, 12:12 Bu ne demek ya?Aleviliğin 5 şartı diye bi saçmalıkmı olur?
Bİ SÜNNİ OLARAK SENİ KINIYORUM...LÜTFEN YA, İNSANLARIN İNANÇLARINA VE DÜŞÜNCELERİNE SAYGI DUYALIM...ŞEKERKIZ SENİN DE İNANCINA VE DÜŞÜNCELERİNE BU ŞEKİLDE SAYGISIZCA YAKLAŞILSA NE DÜŞÜNÜRSÜN ÇOK MERAK EDİYORUM..
manifesto 29.07.2006, 12:33 şekerkiz 2020 ; Bu ne demek ya?Aleviliğin 5 şartı diye bi saçmalıkmı olur?
Ben sizi kınamiycam çünkü arkadaşlar yeterince kınamış..
Ama alevilik islamdan farklı birşey değil, islama alternatif de değil o bakımdan ibadet farklılıkları olsada bir inanca bu şekilde eleştiri gelirilmemeli....
soreş ; sünni insanları da anlamalısın... yani onlar da dinlerinin bozulup tahrip olmasından endişe ediyorlar...yani hareketleri dini hassasiyetlerinden geliyor.Aleviliğin dini tahrip etmediğini ve özgün bir yorumu olduğunu anladıkları anda bu sorun kendiliğinden ortadan kalkar..
Ben sizi kınamiycam çünkü arkadaşlar yeterince kınamış..
Ama alevilik islamdan farklı birşey değil, islama alternatif de değil o bakımdan ibadet farklılıkları olsada bir inanca bu şekilde eleştiri gelirilmemeli....
soreş ; sünni insanları da anlamalısın... yani onlar da dinlerinin bozulup tahrip olmasından endişe ediyorlar...yani hareketleri dini hassasiyetlerinden geliyor.Aleviliğin dini tahrip etmediğini ve özgün bir yorumu olduğunu anladıkları anda bu sorun kendiliğinden ortadan kalkar..
Umarım bir gün anlarlar Manifesto can.:crying: Yıllarca kimse anlamadı yada anlamak istemedi ve olan bize oldu.. Çok çektik biz çok.. Artık Sünni Canlardan daha ılımlı yaklaşımlar bekliyoruz.:thumbup1:
soreş can ellerine sağlık bi de bana bu bilgileri nereden aldını söylermisin?
Forum kuralımız derki,
"Alevilik hakkında yazacaklarımıza %110 daha dikkatli davranmalıyız."
Bu sadece Alevilere ait bir kural değil burada üye olan bütün inanç mensublarının sorumluluğudur. Kaldı ki saçma bulduğunuz bir konunu formunda ne işiniz var bunları söylemek içinmi burdasınız. Evet Foruma üye olmak için Alevi olmak şart değil ama Aleviliğede hakaret hakkı vermiyor size.
Sanırım bir müddet sizi filtreye almakta fayda var. En azından seviyeli yazana kadar.
soreş ; sünni insanları da anlamalısın... yani onlar da dinlerinin bozulup tahrip olmasından endişe ediyorlar...yani hareketleri dini hassasiyetlerinden geliyor..
..ve dinlerinin daha fazla tahrip olmasindan endiselenen (cok büyük bir kesimin de gönül destegi ile) sünniler, bina dolusu insani yakip yok ederek dinlerini böylece koruyorlar degil mi..?.
Yani tüm bu vehamet, kan duman ve is, koku, hassasiyetlerinden geliyor.
Hos görüye deger mi acaba?
saygilar
h.ismail tut 29.07.2006, 19:58 bide şekerkız yazmış! olsa olsa senden alkarısı( bizim köyde bu tip insanlara söylenir) olur.
MeRaLiNa 29.07.2006, 20:02 densizzzzzzzz
manifesto 29.07.2006, 21:29 canugur ; ..ve dinlerinin daha fazla tahrip olmasindan endiselenen (cok büyük bir kesimin de gönül destegi ile) sünniler, bina dolusu insani yakip yok ederek dinlerini böylece koruyorlar degil mi..?.
Sn.Canugur , hep aynı yerdesiniz..Bozuk plak gibi bu olayı tekrar edip duruyorsunuz..sivas olayları ile sünniliğin bir alakası yok..Unutmayın yeryüzünde milyarlarca sünni var..Taaa Endonezyada da..şimdi siz bu haliniz ile Endonezyada ki sünniler den bile nefret ediyorsunuz..oysa onlar hayatlarında belkide bir tane bile alevi görmediler...Ama sorun sünnilik adı altında sizin için İslamı eleştirebilmek..bunu bildiğim için cevaplarım hep aynı..
Sivas olayı yaşandı ama alevi sünni kardeşliğine örnekler de yaşandı hem de çokça..bunu da unutmamak gerek..
en güzel örneği ALEVİ SÜNNİ EVLİLİĞİ..Bu size birşey anlatmalı....
Sn.Canugur , hep aynı yerdesiniz..Bozuk plak gibi bu olayı tekrar edip duruyorsunuz..sivas olayları ile sünniliğin bir alakası yok..Unutmayın yeryüzünde milyarlarca sünni var..Taaa Endonezyada da..şimdi siz bu haliniz ile Endonezyada ki sünniler den bile nefret ediyorsunuz..oysa onlar hayatlarında belkide bir tane bile alevi görmediler...Ama sorun sünnilik adı altında sizin için İslamı eleştirebilmek..bunu bildiğim için cevaplarım hep aynı..
Sivas olayı yaşandı ama alevi sünni kardeşliğine örnekler de yaşandı hem de çokça..bunu da unutmamak gerek..
en güzel örneği ALEVİ SÜNNİ EVLİLİĞİ..Bu size birşey anlatmalı....
Benim tanıdığım Endonezyalı Müslümanlar var. Onlar kendilerine Sünniyimde demez hatta Hanefi Mezhebinide bilmez. Sadece Moslim derler. Bu Endonezyalıların Sünni olduğu nerden çıkardınız onu anlamadım. Yoksa Müslim demelerini siz Sünni olarak mı algılıyorsunuz yada Müslim kelimesi sadece sünnilere mi ait?
ercandost 29.07.2006, 22:49 Tesekkurler soreş can bende yazını beğendim,hodri meydan demenlede kimleri kastettiğin cok acık,yoksa bunu herkese demedıgın belli,baskıcı kendı dedikleri dedik olan kendinden baskasını yanlış gören sunnilere bende hodri meydan derim,bunu demekle bize çeşitli yalan yanlış bilgilerle yapılan karalama vs durumlara sessiz olmadığımızı belirtmek için ve bildiğim doğrularımızı kendimce savunabilmek için derim soreş can gibi,zaten hepimizde böyle olmalıyız,dostluk sevgi ve kardeşliğimizi açtık herkese buyurun hodri meydan..
Hüseyin69 29.07.2006, 23:26 sekerkiz_2020
simdi bu seker kiz üyemizin profilini ve yazdigi diger mesajlarina baktim gördügüm sudur
yasindan büyük laflar ettigi
simdilik yaz tatili niyetiyle biraz dinlenmeye (adaptasyona) alinmis umarim tatil dönüsü ayni hatalari tekrarlamaz
acin kitabi okuyun , kitapta böyle birsey yok genelde bu cümleler üzerine yogunlasmis
acaba sözünü ettigi kitaptan neden bir kac örnek vermemis
buda ayri bir dert :001_rolle
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Sn.Canugur , hep aynı yerdesiniz..Bozuk plak gibi bu olayı tekrar edip duruyorsunuz..sivas olayları ile sünniliğin bir alakası yok
bu paragrafinizda hakli yaninizi destekliyorum sadece sivasa odaklanmak bozuk plaktan baska birsey degildir,
sana bir soru mani festo
tarihten günümüze gelmis gecmis
alevi katliamlari hangi inanc kesimi tarafindan yapildi ?
sakin yahudiler hiristiyanlar museviler falan yapti demeyesin,
bak itibar puanini alirim elinden :biggrin: :001_rolle
Tesekkurler soreş can bende yazını beğendim,hodri meydan demenlede kimleri kastettiğin cok acık,yoksa bunu herkese demedıgın belli,baskıcı kendı dedikleri dedik olan kendinden baskasını yanlış gören sunnilere bende hodri meydan derim,bunu demekle bize çeşitli yalan yanlış bilgilerle yapılan karalama vs durumlara sessiz olmadığımızı belirtmek için ve bildiğim doğrularımızı kendimce savunabilmek için derim soreş can gibi,zaten hepimizde böyle olmalıyız,dostluk sevgi ve kardeşliğimizi açtık herkese buyurun hodri meydan..
Teşekür ederim ercandost. Beni anlamana gerçekten sevindim çünkü '' Hodri Meydan'' lafı biraz yanlış anlaşılmıştı:blush:
manifesto 30.07.2006, 00:36 Balta ; Benim tanıdığım Endonezyalı Müslümanlar var. Onlar kendilerine Sünniyimde demez hatta Hanefi Mezhebinide bilmez. Sadece Moslim derler. Bu Endonezyalıların Sünni olduğu nerden çıkardınız onu anlamadım
Endonezya müslüman bir ülkedir ve HANEFİ mezhebine mensuplardır..Tıpkı malezyalılar tıpkı Bangladeş liler gibi..
Zaten Türkiyede bir vatandaşa sorsanız dinin ne, o size SÜNNİ demez heralde:)
Diyeceği şey Elh.Müslümanım..yani tıpkı endonezyalılar gibi..Endonezya bir örnekdi..Amerikada ki Fahrakan cemaatini yani Zenci islam cemaatini de örnek verebilirdim yada İlayca Muhammed cemaatini...onlarda sünni yani burada bilinen manada sünni namaz kılar oruç tutar hacca giderler..vesair..
canerzincan ; tarihten günümüze gelmis gecmis
alevi katliamlari hangi inanc kesimi tarafindan yapildi ?
sakin yahudiler hiristiyanlar museviler falan yapti demeyesin,
bak itibar puanini alirim elinden
Zaten puanları kaşıklar verip kepçe ile alıyor arkadaşlar saolsunlar ..:)
Tarihde ki alevi katliamları...bu mesele ortamı ısıtıyor ..
Ben güzel şeylerden bahsetmek istiyorum artık...
Basketbol takımımız Katarı yenmiş..
Yorum yazsammı yazmasammı diye düşünüyorum.
Çünkü Bende adaptasyondan şikayetçiyim.
İstifa ediyorum.
Bunun sizin hoşgörünüz değil,kendinden olmayanı kabul etmemek olarak görüyorum
Ayrıca daha kötü şeyler yazan aleviler varken böyle bir haksız uygulamayı protesto ediyorum.
shahquli85 17.06.2007, 23:00 Bu ne demek ya?Aleviliğin 5 şartı diye bi saçmalıkmı olur?
Seni kınamıyorum aksine kendini ve düşüncelerini sağa sola yalpalamadan ifade açıkça ifade ettiğin için tebrik ederim bu da bunca olan şeye rağmen Alevi-Sünni kardeştir sözünü ballandıra ballandıra söyleyen körlere kapak olsun!
shahquli85 18.06.2007, 00:27 ..ve dinlerinin daha fazla tahrip olmasindan endiselenen (cok büyük bir kesimin de gönül destegi ile) sünniler, bina dolusu insani yakip yok ederek dinlerini böylece koruyorlar degil mi..?.
Yani tüm bu vehamet, kan duman ve is, koku, hassasiyetlerinden geliyor.
Hos görüye deger mi acaba?
saygilar
Bence de canuğur !!!!Ben de Kitab-ı Dar'la noktalayayım dedim ; Diyelim :Allah , Allah ehl-i mücib olan kardeşlerin, sağ olanlara selamet ve ömürleri mezid ola.Borçlu olanlara edalar,hasta olanlara devalar ihsan eyleye.İstedikleri kabul ola .Sahib-i zaman zuhura gele .Cümle Yezidler hor ola ve hakir ola .Cümle mü'min kardeşler sad u hurrem ola dem.Hu diyelim hu.Kadem temmeti;t tamam
bir anlasam... 18.06.2007, 10:58 Bu ne demek ya?Aleviliğin 5 şartı diye bi saçmalıkmı olur?
Şekerkız_2020 Arkadaşım,
böyle bir ifade kullanmanız size hiç yakışmamış. :36_1_6: Ben bir sünni olarak hem üzüldüm, hem de rahatsızlık duydum ifadenizden. Aynı ifade sizin inancınız için kullanılmış olsaydı ne düşünür ve hissederdiniz? Ayrıca Kur'an'a atıfta bulunmuşsunuz, tamam, ama çok merak ediyorum Kur'an'da Sünnilik diye, daha doğrusu Mezhep diye bir kavram geçiyor mu? İnsanlara farklılıklarına göre birbirlerini kategorize etmeleri ve sonrasında da birbirlerine düşmanca bakmaları, farklılıklarından dolayı birbirlerine kötü davranmaları gerektiği şeklinde mesajlar veriliyor mu? Kur'anın tamamını okumadım ama okuduğum kadarıyla da böyle bir içeriğe rastlamadım. Bizim hayata bakışımız, duruşumuz, düşüncelerimiz ve ibadet şeklimizle, herhangi başka bir insanınki aynı olmayabilir, olmak zorunda da değildir. Hepimizin yaptıklarının doğruluğunu, yanlışlığını; iyisini kötüsünü değerlendirecek olan Allah'tır. Yeri geldiğinde karşımızdakinin inanç ve düşünce yapısını anlamlandıramayadabiliriz. Ama biz anlamlandıramadık diye kalkıp da bunu "saçmalık" olarak nitelendirmek karşı tarafa haksızlık ve saygısızlık etmek olur, çünkü bunun o kişi için anlam ve önemi büyüktür. Dolayısıyla lütfen ifadelerimizde biraz dikkatli olalım, düşüncelerimizi açıklarken saygı çerçevesinde kalalım diyorum.
Forumdaki herkese güzel bir hafta dileklerimle... Hoşça, dostça, mutlu kalın...
ÖzgürEfe 18.06.2007, 12:24 ŞekerKız isimli üyenin bakış açısının darlığına ve okumamaktan kaynaklanan cahilliğine veriyorum.Yorum Yapmanın da sinirlenmeninde gerekli olmadığını düşünüyorum...
Bence şoreş can çok güzel bir konu hazırlamış kendisni tebrik ediyorum işte bize yapılan dayatmalar ve işte cevapları.
kartanesi 18.06.2007, 12:50 merhaba kusurabakmayın ama siz aleviligin yadırganmasından şikayetçisiniz anlıyorum ama sizin yaptıgınızında pek farkı yok sizde sunnilere karşı tepkilisiniz bence biraz karşılıklı olmalı anlayış be msjımı yanlış anlamayın sakın benim her zaman saygım sonsuz bütün inançları herkezin inancı kendinedir...
Biz kimseyi yadırgamıyoruz ablacım sadece bizlere karşı böyle önyargılı olanlara karşı sordukları sorulara cevaben kendimizi tanıtıyoruz hepsi bu.Tabi ki de önce insan zaten hepimiz önce o düşünce ile yaşamalıyız.
ÖzgürEfe 18.06.2007, 13:12 merhaba kusurabakmayın ama siz aleviligin yadırganmasından şikayetçisiniz anlıyorum ama sizin yaptıgınızında pek farkı yok sizde sunnilere karşı tepkilisiniz bence biraz karşılıklı olmalı anlayış be msjımı yanlış anlamayın sakın benim her zaman saygım sonsuz bütün inançları herkezin inancı kendinedir...
Yıllardır biz Aleviler inançlarımız ve fikirlerimiz nedeniyle yoğun baskılar, yadırgamalar,çamur atmalar, karalamalar... yaşadık. Etki, tepkiyi doğurur. Bizde ki tepkilerde zaten yapanlara. Yaşadığın toplumda Saygı görmüyorsan, saygı göstermen biraz zor oluyor.
merhaba kusurabakmayın ama siz aleviligin yadırganmasından şikayetçisiniz anlıyorum ama sizin yaptıgınızında pek farkı yok sizde sunnilere karşı tepkilisiniz bence biraz karşılıklı olmalı anlayış be msjımı yanlış anlamayın sakın benim her zaman saygım sonsuz bütün inançları herkezin inancı kendinedir...
Arkadaş Aleviler hiç bir zaman sünnilere karşı tepkili olmadı.Biz yobazlara karşı tepkiliyiz. Buda çok normal yılladır alevilere katliam yapılıyor.Neden bu yobazlar Alevilere bu kadar kin nefret duyoyorlar bunu hiç düşünen oldumu acaba?Alevilerden korktukları için bence,nedenide Alevilerin gittiği yol ehlibeyt yolu,ayrımcılık yapmıyorlar ve kadınlara eşit davranıyorlar, degerlerine sahip çıkıyor,insanlar bilinçleniyor artık o yobazlara kimse fazla itibar etmeyecek diye, korkularıda kendileri gibi yobazların nesli tükenecek diye.Biz Aleviler her zaman her kesin inancına saygı duyduk vede saygı duyuyoruz buna emin ol.Karşımızdakilerdende saygı beklemek en tabi hakkımız.
bir anlasam... 18.06.2007, 13:38 Arkadaş Aleviler hiç bir zaman sünnilere karşı tepkili olmadı.Biz yobazlara karşı tepkiliyiz. Buda çok normal yılladır alevilere katliam yapılıyor.Neden bu yobazlar Alevilere bu kadar kin nefret duyoyorlar bunu hiç düşünen oldumu acaba?Alevilerden korktukları için bence,nedenide Alevilerin gittiği yol ehlibeyt yolu,ayrımcılık yapmıyorlar ve kadınlara eşit davranıyorlar, degerlerine sahip çıkıyor,insanlar bilinçleniyor artık o yobazlara kimse fazla itibar etmeyecek diye, korkularıda kendileri gibi yobazların nesli tükenecek diye.Biz Aleviler her zaman her kesin inancına saygı duyduk vede saygı duyuyoruz buna emin ol.Karşımızdakilerdende saygı beklemek en tabi hakkımız.
Sevgili Suzi,
doğru bir noktaya parmak basmışsınız, teşekkürler. :thumbup1: Tepki yobazlara ve yobazlıklara karşı... Çünkü yobazlar kendilerine benzemeyen herkesi, kim ve hangi zümrenin üyesi olduğuna bakmaksızın dışlıyorlar. Aydın Sünniler de Aleviler ile benzer akıbeti paylaşıyor. Bir Sünni olarak, sırf yobazlık yapmadığım ve onlarla aynı görüşleri paylaşmadığım için cehennemde yanacağımla itham edildiğim, kötü söz ve bakışlara maruz kaldığım olmuştur... İnsanların sorgulamadıkları veya sorgulamaktan çekindikleri bir alan olduğu için, birileri yobazca düşünceleri kolaylıkla diğerlerine empoze edebiliyor, çünkü kimse neden böyle diye sormuyor, soramıyor... Sorgulayabilen, nedeni niçini araştıran, aklı selimini kullanan, ön yargılardan uzak duran ve karşısındaki her kim olursa olsun önce insan olduğunu unutmadan saygı gösteren nesiller yetiştirip bu yobazlıkları sonlandırma konusunda da hepimize görev düşüyor...
xolxol_12 25.06.2007, 16:11 Eyvallah iyi bir bilgi..
|
|