Orijinalini görmek için tıklayınız : Yahudi 'Alevileri' Haci Bektaş'da
Alevimen 04.10.2005, 10:21 Kopya yapiştir usulu.. Bana email olarak geldi.. Aşağıdaki yazı bana çok ilginç geldi, daha öncede bu konu hakkında bir şey duymadım okumadım.
---------------
http://www.yenicevitrin.com/haberresim/15445.jpg
Yahudi Aleviler her yıl Haci Bektaş'a gelip semah dönüp ibadetlerini yapıyorlar.
Ana çıkış noktası Anadolu olan ve 16. Yüzyıldan itibaren Akdeniz çevresindeki ülkelere yayılan Alevi-Bektaşilik inancını İsrail'de de benimseyenler olduğu ortaya çıktı.
Edindiğimiz bilgilere göre, bu benimsemede Musevilerin İSİS inancıyla benzerlikler içermesinin önemli bir etken olduğu öne sürüldü. Ancak özellikle de İsrail'deki dinci fanatiklerin bu inancı yaşamak isteyenler üzerinde büyük tehdit oluşturduğu iddia edildi. Bu ülkedeki Aleviler de bundan dolayı, inançlarını gerçekleştirebilmek için her yıl 8-10 defa Türkiye'ye inanç turizmi gerçekleştiriyor. Bunlardan biri de bu yılki Hacı Bektaş Şenlikleri oldu. Şenliklere katılan Yahudi Aleviler, semah dönüp, ibadetin gereklerini yerine getirdi.
'Köklerimiz bir'
Yahudi Aleviler, Konya, Nevşehir gibi illerdeki Alevilerin kutsal olarak gördükleri mekanları ziyaret edip semah dönüyorlar.
İsa'nın doğumundan 3 bin yıl önce'de İSİS tarikatının var olduğunu belirten Yahudi Aleviler, bu tarikatın daha sonra Terapoy ve ardından ise Kabala olarak kendisini tanımladığını belirterek, inançlarının öz olarak dinlerin şeriatçı yaklaşımlarla değerlendirilmesine hep karşı çıktığı ve daha liberal-özgürlükçü- bir yaklaşımı benimsediklerinin altını önemle çiziyorlar. Yahudi Aleviler, Aleviliğin üst aşamalarında öğretildiği belirtilen bir takım 'gerçekler' ile İSİS inancının Mısır'da birleştiği iddialarını söz konusu bağı kurmada temel dayanak gösterdiler.
'Merkez Mısır'
Asıl tarikat merkezlerinin Mısır'da olduğunu belirten ve Türkiye'ye gelen Yahudi Alevilerin temsilcisi konumundaki Milly Miller, inançlarının İslam'daki tasavvuf anlayışı ve Hacı Bektaş-ı Veli'nin felsefesini birlikte sunduğunu belirtiyor. Miller, 'Anlam babında dua ettikleri için Tanrı'dan gelecek şeylerin papaz, haham ya da hocaların etkisiyle değil, direkt kendileriyle Tanrı arasında gerçekleşecek bir olgu olduğunu' söylüyor.
'Tanrı birdir'
Yahudi Aleviler, inancı özüne uygun olarak her 'sırrı' deşifre etme yanlısı değiller. Bununla birlikte, 'Tanrının bir olduğuna' inandıklarını söyledikten hemen sonra, 'Bizi anlamak için Dede'ye bakın' diyorlar. 'O neye, ne kadar inanıyorsa, biz de onun kadar, o gerçeğe inanıyoruz.' Tasavvufu hayatın kendisi olarak tanımlarlarken, semavi dinlerin şeriatçıların ellinde olmasından büyük rahatsızlık duyduklarını belirtiyorlar.
'Gericilerin hedefiyiz'
Özellikle Arap-İsrail çatışması ve bunun dinler arası bir kavgaya dönüştürülmesi nedeniyle her iki kesimde de aşırı dincilerin büyük güç elde ettiklerini ve dinleri tekellerine aldıklarını belirten Varda Genossar ise, zorla hiç bir inancın değiştirilemeyeceğini, herkesin kendi yolunu bulması yanlısı olduklarını belirtiyor. Dini gericiler yüzünden İsrail'de kendilerini gizlemek zorunda kaldıklarını belirten Yahudi Aleviler, İsrail'de kendileri gibi düşünen ve yaşayan önemli bir topluluk bulunduğunu ve Alevilerin de azımsanmayacak sayıda olduklarını söylerlerken, baskılar yüzünden ses çıkartamadıklarını, fundamantalistlerin seslerinin gür çıkması nedeniyle de kendilerini ifade edemediklerini belirtiyorlar.
Yahudi Aleviler, bazen bir kaç hafta süren turlarında cem evlerinde semah döndüklerini, farklı bölgelerde yaşayan insanlarla dini sohbetler gerçekleştirdiklerini belirtirlerken, en büyük zorluğun Anadolu Aleviliği'nin yazılı kaynaklarının kıtlığı olduğunu belirtiyorlar. Tercümanla katılıp, Alevi ibadetinin aynısını uyguluyorlar.
'Herkes kardeştir'
Yahudi Alevilerin en çok ziyaret ettikleri Nevşehir'in Hacı Bektaş ilçesindeki Ulusoylar Dergahı'nın Dedesi Münir Ulusoy, Alevi inancı gereği kapılarının herkese açık olduğunu belirtirken, gelenlerin çoğunlukla adak için geldiklerini belirtiyor. Yahudi Alevilerin bu amaçla gelmelerine rağmen kurban kesmekten vazgeçip fakir ve okuyan kimselere yardım etmeyi tercih ettiklerini belirten Münir Ulusoy, 'Her şey, bütün kainat, insanlar kardeştir. Bizim zihniyetimiz bütün hudutları ortadan kaldırmaktır. Bu bağlamda farklı ülkelerden aynı inanca sahip insanları bir mekanda buluşması kadar daha doğal bir şey olamaz' dedi. Münir Dede, Yahudilerin, şeriat yasalarının uygulandığı topraklardan Anadolu'ya gelmelerinin altında yatan en önemli nedenin Anadolu'da Aleviliğin yaşanılabilirliğini gördüğünü belirtirtiyor. Münir Dede, Cem Ayini'ne katılan, semah dönen ziyaretçilerin sayıları her geçen yıl daha da artığını belirtiyor.
Kaynak: Ülkede Özgür Gündem/Caner Canerik
yahudi alevimi???
valla ben bisey anlamadim...
GencKaptan 04.10.2005, 13:47 yahudi alevimi???
valla ben bisey anlamadim...
dostum bende bişi anlamadım ama hadi hayırlısı ben hiç duymadım,ilginc
ne oluyor burda?bu haber ya bomba ya da balon....
zapatistas 05.10.2005, 03:17 yahudi alevimi? uydurmasyon gibi geldi bana.art niyet aranabilir çünkü bunun arkasında.işte bakın alevilerin yahudi cinsinden olanlarıda var demek için ne biliim paranoyakmıyım ben
yahudi alevimi? uydurmasyon gibi geldi bana.art niyet aranabilir çünkü bunun arkasında.işte bakın alevilerin yahudi cinsinden olanlarıda var demek için ne biliim paranoyakmıyım ben
Kötü birşey mi ki bu?
zapatistas 05.10.2005, 14:26 tabikide kötü bir sey değil bilakis mutlu eder beni ama bizim faso ve yobaz takımı alevi=yahudi türünde acılımlar ortaya atabilirler
tabikide kötü bir sey değil bilakis mutlu eder beni ama bizim faso ve yobaz takımı alevi=yahudi türünde acılımlar ortaya atabilirler
faşo ve yobaz takımını sallarsak sokağa çıkamayız biz. Onlar bizden korksun.
Ayni resim Haci Bektas Senlikleri dolayisi ile Radikal Gazetesi´nde yayinlanmisti.
Yukaridaki resimle gazetedeki resim arasinda fark var gibi gözüküyor.
Sanki montaj var gibi !
http://www.radikal.com.tr/veriler/2005/08/17/haber_161658.php
Resimi buraya aktaramadim link ekledim.
izmirksk 05.10.2005, 18:58 valla sayın adminimiz güzel bir yazı aktarmış.
tabiki hemen söyleyeyim ilk defa burada okudum.asparagas mı değil mi bilmem.
fakat eğer doğru ise türkçülük yapanların işi bir hayli zor olacak.çünkü yıllardır zazaların ve kürtlerin türklüğünü ispat için atmadık takla bırakmayanlar şimdide yahudilerin(en azından yahudi alevileri diye bir şey varsa )bunların türklüğünü ispat için epey bir ter dökecekler.:sas:
artık hacı bektaşla mı yoksa ahmet yesevi ile bir bağlantı kurarlar onu bilmem ama bir şekilde yahudilerde türkmenliklerinden nasibini alırlar.:3D_NG:
özellikle içimizdeki kimi türkçü alevi araştırmacıların işi bir hayli zor olacak.(ama bambaşka bir ırk olan yani ne türk nede kürt olan zaza ulusunu bile türkmen yaptıklarına göre ben buradada bir sürpriz bekliyorum:sas: )
tabiki bunlar ince ince dokundurduğum espriler.bu haberin kaynağı ciddi mi değil mi bilmiyorum ama alevi kültürünü yozlaştırmadıktan sonra gerisi çok önemli değil.
Alevimen 05.10.2005, 20:58 Yahudi alevisi var diyenler olursa yarın hrıstiyan aleviside vardır diyenler çıkacak, soru aslında bu haberleri yayınlan gruplar aleviliği nasıl görüyorlar?
izmirksk senin yazına katılıyorum çok önemli bir konuya değindin.
Şimdi hem Yahudi hem Alevi nasıl olacak ben onu anlamadım mesela hangi kutsal kitabı benimsemişler..
Şimdi hem Yahudi hem Alevi nasıl olacak ben onu anlamadım mesela hangi kutsal kitabı benimsemişler..
bende bu sorunun cevabini merakediyorum hem Yahudi hem Alevi nasil olacaklar..... Bana pek mumkun gelmiyor...
Konuyla pek alakasi yok ama birde İsraile Etopya'dan gelen "Siyah Yahudiler" var bugün de ilginctir NTV'de izledim,gerçi onları Yahudi olarak kabul etmiyorlarmış...
bana cok sacma geldii simdi bu boylee bisse yi cikaranlar kesin bir art niyet tasiyorlardir.... peki boylee bise varsaa hangi inanctalar bu yadudiler,,yahudi inancimi yoksa alevi inancimi...... ben hic inanmiyorum dogrusu....
saygilar........
GUARDIAN 06.10.2005, 22:11 ısıs- osırıs kultu eskiden ne ise bugunun meryem- isa kultu odur
bastanri Ra evrensel tanriya, paraleledir. bir gruba ait olma veya futbol takimi tutma isterisi insani felakete suruklememismidir.
halbuki insanin insandan ve dogadan ogrenecegi ne coktur.
yahudi alevileri (kabbalizm) dogrulugu sofizm , ezoterism de arayan yahudi mistiklerdir
musluman alevileri (Suflizm) dogrulugu sofizm , ezoterism de arayan musluman mistiklerdir
sadece etkisinde kamis olduklari topluluk ve gelenekleri farklidir teaorik olarak sufizm ve kabalizm birbirine cok yakindir
ve bu tur yakinlasmalari icin tebrik ediyorum. her tasin altinda olmadik seyler aranmasi gercektende eline birseyleri batmasina sebep olabilir.
:3D_NG (29
ne demek simdi bu kimsenin eline bise batmaz yeterki batirmaya calismasinlar... igneli seyler yazmayin... sadece dusuncelerinizi yazin cikin.....
GencKaptan 09.10.2005, 21:52 ya bunu kesin yobaz alevi düşmanları cıkarmıştır çünkü kıt örümcek kafalrı ile bilzeri küçük düşürmeye calışıyorlar hani yahüdileri kınırlar ya lanetler ondan öyle söylemlerle aleviği karalama çalışıyorlar buda bir alevi karalama politikasıdır.Lütfen inanmayın böyle şeylere.
yahudi aleviler degilde
israili aleviler olmazin bunlar.
yahudi alevileri diye birsey olmaz
insan ayni zamanda iki ayri diye mensup olamaz.
yine alevilerin aklini karisdirmaya calisiyorlar bence.
yahudi aleviler degilde
Bildiğim kadarıyla "Yahudilik" bir din değil, bir ırk. "Musevilik" bir din olarak biliyorum ben.
Bildiğim kadarıyla "Yahudilik" bir din değil, bir ırk. "Musevilik" bir din olarak biliyorum ben.
bak ben bunu bilmiyodum....
daha once 'musevillik' diye birsey oldugunu bilmiyodum bile.
peki yahudilik ne tur bir irk oluyo?
peki yahudilik ne tur bir irk oluyo?
Konu hakkında çok iyi araştırmalarım yok ama tarihte "İsrailoğulları" olarak bilinen ırkın günümüzde "Yahudiler" olarak isimlendirildiğini sanıyorum.
Internetten biraz araştırdım. Genelde Yahudi=Musevi olarak kabul edilmekle birlikte burada bir kafa karışıklığı var gibi. Bazı kaynaklar bir "Yahudi ırkından" sözedip, Yahudiliğe ırk gözüyle bakıyorlar. Üçüncü bir yol ise Yahudiliğin kökenini Hz.İbrahim'e dayandırıyor. Bu şekilde Yahudilik, Musevilikten ayrılıyor. Ama söylediğim gibi genel olarak Yahudi=Musevi olarak kabul edilyor.
KONUYLA İLGİLİ LİNKLER:
Yahudilik bir dini kimlik midir, etnik kimlik midir? Yalnızca ”dini kimliktir” dersek, Yahudi bir anadan doğmayanın neden Yahudi olamadığını, Yahudilikte neden İslam’da olduğu gibi bir ‘davet’ ya da Hıristiyanlıkta olduğu gibi bir ‘misyoner’ kurumu olmadığını açıklayamayız. Onun içindir ki, Yahudilik, ‘misyoner’ boşluğunu ‘Masonluk’ gibi, Yahudiliğe değil ”Yahudiliğe hizmete” davet eden taşeron örgütler aracılığıyla doldurmaya çalışmıştır. Esasen, genel kurala göre Yahudi bir anadan doğmayan Yahudi olamaz. Yahudiliğin, genel etnik anlayışın aksine ‘anne merkezli’ olması hayli anlamlıdır.
http://www.angelfire.com/wy/yaw/Askenaz/Makale/makale.html
Yahudiliğin tarihi Hz. İbrahim'le başlar. Yahudilerin büyük atası olan Hz. İbrahim, Tevrat'ın ifadesine göre Keldanîlerin Ur şehrinde dünyaya gelmiştir. Babası Terah (İslam kaynaklarında Azer), ailesini alarak Harran'a göç etmiştir. Tanrı, daha sonra, Hz. İbrahim'e Kenan bölgesine gitmesini emretmiştir. Bunun üzerine Hz. İbrahim, ailesini ve kardeşinin oğlu Lut'u yanına alarak Kenan'a gitmiştir. Daha sonra, Kenan'da kuraklığın baş göstermesi üzerine Mısır'a giden ve orada bir süre kalan Hz. İbrahim, Mısır firavunun verdiği hediyelerle zengin olarak tekrar Kenan'a dönmüştür. Yanında, eşi Sara'nın cariyesi Hacer (Hagear) de vardır.
http://mitglied.lycos.de/goezelel53/Yahudilik/body_yahudilik.htm
izmirksk 10.10.2005, 17:38 evet yahudilik daha çok ırka dayalı bir yaklaşım.musevi ise musaya bağlı olan ve onun izinden giden manalarında yerleşmiştir.
musevi alevi olmaz.en azından biraz bulamaç olur:3D_NG (4)
ama yahudi alevi (ilk defa bu forumda okudum) en azından cümle olarak kavramsal açıdan zihne yerleşmeye uygun.
anadolu aleviliği çoğunluk itibari ile türklerden oluşup türk kültürü etkisinde yetişmiş olmakla beraber zazaların(zazaların aleviliğin ayakta kalmasına harcadıkları çaba göz ardı edilemez.özellikle 60-70-80 li yılların devrimci alevi kitlesinin büyük yükünü zazalar çekti) ve ayrıca kürt ve arapların içinde bulunduğu bir yaşam biçimi ve hayat felsefesi.
fakat bu gerçekse bile sayılarının çok olacağını sanmam.yahudi nüfusu ne kadar ki?
bu bağlamda kendi kültürleri ile aramıza girerlerse zenginlik katarlar.ama yıllar boyu geçecek bir süreçte anadolu aleviliğinde taşlar yerine oturur ve anadolu aleviliği içinde zaza,kürt ve türkmen aleviliği gibi kaynaşır ve kültürlerini bozmadan ama genel yapıyı anadolu aleviliğine emanet ederek erirler
TheGodfather 15.10.2005, 18:34 Benim bildiğim kadarıyla yahudilik bir ırktır.Musevilik ise yahudilerin inandığı bir dindir..İatisnlar kaideyi bozmaz..Hazar türkleri gibi.
Yahudilik Hz. Yakubun Yehuda adındaki oğlundan türemiştir..Yakub'un diğer adı israildir..Bu yüzden kuranda yahudilere israiloğulları diye hitap eder.
Yahudi alevi olabilir mi?
Bildiğim kadarıyla yahudiler din konusunda çok katı insanlardır..Hz.Muahmmedin peygamber olduğunu çok iyi bildikleri halde ona inanmazlar..Dolayısıyla yahudi alevi olabileceğini sanmıyorum..Bu sadece benim fikrim..aksini iddia eden arkadşlar yanlış anlamasın
saygılar.
MarineEngineer 01.11.2005, 03:11 slm arkadaşlar hemen yorum yapmayalım önce bi araştıralım araştrdıımızı ekleyip sonuna kendi yorumumuzu ekleyelim.yahudi alevisi kelimesi yetersiz yahudi alevi-bektaşisi demek daha doru olur ve ben inanıyorum çünkü bir yazıda da rum dedeleri okudum yani rum alevi-bektaşilerde olabilir ki sanırım wardır bilgisi olan warsa bilgilendirirse sevinirim?ve Hacı bektaş veli hazretleri yeniçeri ocağına yön vermiş osmanlı devletinin savunma gücünü oluşturmuştur. osmanlı zamanında bir çok kavim Pir Hünkar Hacı Bektaş Velinin varlıını ve öğretisini biliyordu.Amerika ve avrupada üniversitelerde Hünkarımızı ayakta alkışlıyorlar bu oralarda da alevi bektaşii war anlamına gelmez ama bu bir saygı ve önemsemedir yazık Türkiyemizde fazla bilin miyor herneyse...Bildiiniz üzre anadolu osmanlı zamanında ve sonrasında birçok medeniyete,ırka,kavime,tarikate,akıma kuçak aşmıştır bu insanlarında zamanında anadoluda veya yakınlarında yaşadıı warsayılırsa neden olmasın?şahsen ben inanıyorum...
MarineEngineer 01.11.2005, 03:15 Bunları Bektaşii kabul edersek Bektaşi olmak için alevi olmak gerekmez Bektaşiilik bir tarikattir.Alevi kültürü ile şekillenmiştir ama herkese de açıktır.
özgüreren 04.11.2005, 11:44 israildede alevi olabilir dünyanın her yerinde olduğu gibi ama başlık yanlış,yahudi bir dinin ismidir bir milliyet değildir,yanlışmı biliyorum yoksa!
genclik_atesi 04.11.2005, 11:51 valla arkadaslar bende sizler gibi ilk defa burda okuyorum yahudi aleviligini, hic duymamistim. ama alevilik sirf turklere ait birsey deil bu tum dunyada var ama tabiki isimleri farkli. ama bu yahudi alevilik ilgimi cekti, ama kafama bir sey takildi yahudiden alevi olurmu?????
ozgur416 27.11.2005, 02:01 sakın kanmayalım arkadaşlar bunlar oyun yahudi alevi diye bişey olamaz.amaçları alevileri bünyelerine değil aa saflarına almak aleviliğin özünü değiştirerek türk milletini bölmek.çünkü biz istesek te onların inancına göre yahudi olamıyoruz.hıristiyan olsalar amaçları bizi hıristiyan yapmak diyeceğim ama bunlarınki tamamen siyasi.
Kizilbas 66 28.11.2005, 08:29 Arkadaslar bunlarin Aleviler üzerinde oynanmak istenen siyasi ve inancsal oyunlardir kanmammak lazim.Inancimizin temel felsefesi olan 72 millete ayni gözle bakma ögretisi noktasinda Aleviligin bu hosgörülü yaklasimindan dolayi Hacibektasa ziyarete,ibadete insanim diyen gelebilir.bunun bir sakincasi yoktur.
Yine bundan birkac zaman önce Almanyada 50 bin Alevinin Yehova Sahitligine gectigi yolunda asli astari olmayan haberler cikarmislardi.Böylelerine karsi uyanik olmak lazim diye düsünüyorum.Zaten mantiksal olarak düsünürsek Yahudi Alevi diye birseyin olmasi mümkün degil.
Saygilarimla.......
Buraya aktarilan "Yahudi Alevileri Hacibektas´ta" adli yazi belirtildigi gibi "Ülkede Özgür Gündem" adli gazetede yayinlanmistir.
"Özgür Gündem" adli gazete Almanya´dan yayin yapiyordu.PKK ile olan iliskisi nedeni ile Almanya´da yayini yasaklandi.
Daha sonra "Ülkede Özgür Gündem " adi ile tekrar yayinina basladi.
PKK nin amaci belli olduguna göre bu yaziyi pek dikkate almamak gerekir.
Alevi inancini,kültürünü,felsefesini benimseyen insanlara saygimiz var fakat bu yazi bana pek inandirici gelmedi.
Buraya aktarilan "Yahudi Alevileri Hacibektas´ta" adli yazi belirtildigi gibi "Ülkede Özgür Gündem" adli gazetede yayinlanmistir.
"Özgür Gündem" adli gazete Almanya´dan yayin yapiyordu.PKK ile olan iliskisi nedeni ile Almanya´da yayini yasaklandi.
Daha sonra "Ülkede Özgür Gündem " adi ile tekrar yayinina basladi.
PKK nin amaci belli olduguna göre bu yaziyi pek dikkate almamak gerekir.
Alevi inancini,kültürünü,felsefesini benimseyen insanlara saygimiz var fakat bu yazi bana pek inandirici gelmedi.
Konu disi birsey eklemek istiyorum. Almanya'da yayin yapan Ozgur Politika idi. Alman devletinin baskilari sonucu kapatilmistir.Ülkede Özgür Gündem gazetesi ise TR'de yayin yapmaktadir. Madem PKK'nin yayinlarini yapiyor bile bile devlet neden buna izin veriyor. Hukuki yollari deneyebilir?Bu is tc'nin hosuna gidiyor herhalde bundan rant elde etmezse, hem terör örgütünü diyor birde yayinini yapan gazeteyi kapatamiyor?Yoksa ben mi kit düsünüyorum?alevi yahudiler konusu ise bir sekilde iyice arastirilmasi gereken ve o sekil temel yargilara varabiliriz.
Düzeltme.
Almanya´da yayini yasaklanan Özgur Politika gazetesi idi.Ozgur Gündem gazetesi ile karistirdim.
ozgur416 28.11.2005, 15:02 arkadaşlar ne önemi var gazetenin konu kaymış
yahudilik alevilikle benzerlikleri cok olan bir olgu zaten. ikisinde de hem bir dini boyutu hem de bir millet olgusu algılanıyor ama önceden belirtmistim bu millet olgu su ırki homojenlik icermez. Yane sadece(sami) bir ırka mensup Yahudi yoktur. (fiziksel olarak inceleyin hepsi birbirinden farklıdır tıpki bizdeki gibi)
Buna inanmayan arkadaslar icin bir insan kendini hem ateist hem de hanefiyim diye tanıtırsa bi celiski vardır demi veya hem ateistim hem de katoligim sacma yane ama bunun sacma olmadıgı ve kulagımıza daha deminki gibi garip celiskili sacma gelmeyen 2 olgu vardır biri yahudilik digeri alevilik Ateist Yahudi veya Ateist Alevi gibi ister felsefi görüsü ister millet ister baska yönden desin bu vardır inkar edilebilir bi olgu degildir.Cünkü iki toplumda önceden bahsettigim gibi özünü kaybetmemek ugruna kendini millet gibi görmüstür ikisininde ırki temelleri adlarını aldıkları kavramdan farklıdır sami ve türk gibi.
Ama o arkadaslar bildigim kadarıyla inanc etkilesiminden bahsediyorlar Yahudiler (Musevi) ama bagli olduklari Mısır Tarikatının Alevilikle olan inanc benzerliklerini falan kesfetmisler sevinmisler bizde sevindik :)
Hristiyan kökenli olup Alevilik felsefesini benimsemis Alman,Fransız vb. de vardır.
burakyılmaz 20.12.2005, 23:09 Lütfen Saf Olmayalim.yahudiler Bugün Ağzi Kan Dolu şeriatla Yönetilen, Gittikleri Her Yere Zulüm Götüren Bir Millettir.alevilerin Onlarla Işi Olmadi, Olamaz.3000 Yil Saçmaliğina Inanmiyorum.kendi Meşruiyetlerini Sağlamak Için Uydurduklari Bir şey.alevi Kültür Ve Inancini Kirleten Bir Unsurdur.eğer Bunlara Tepki Göstermezsek Inancimizda Yahudilerin Ticari Metasi Altina Girer.
burakyılmaz 20.12.2005, 23:13 Bu Almanya Artik Biraksin Alevİlerİn İnanÇlarini Kendİ Polİtİkalarina Alet Etmeyİ.kÜrt Alevİ-arap Alevİ-gavur Alevİ Yetmedİ Bİ De Yahudİ Alevİ ÇikartmiŞlar.adamlarin Nİyetİ Bellİ, Yobaz Tayfayi Yahudİ DÜŞmanliĞindan Alevİlerİn ÜsÜtne Salmak.bu AtatÜrk DÜŞmani Şerefsİz Almanlarin Oyununa Gelmeyelİm.
Lütfen Saf Olmayalim.yahudiler Bugün Ağzi Kan Dolu şeriatla Yönetilen, Gittikleri Her Yere Zulüm Götüren Bir Millettir.alevilerin Onlarla Işi Olmadi, Olamaz.3000 Yil Saçmaliğina Inanmiyorum.kendi Meşruiyetlerini Sağlamak Için Uydurduklari Bir şey.alevi Kültür Ve Inancini Kirleten Bir Unsurdur.eğer Bunlara Tepki Göstermezsek Inancimizda Yahudilerin Ticari Metasi Altina Girer.
Arkadasim herkesin ortak tepkisi sionistleredir, ama yahudilerin hepsi sionisttir hepsi böyledir demek ırkcı bi yaklasımdır. Israil devletinin politikalarına olaya objektif bakan herkes karsıdır. Aynı sekilde almanlarada küfür etmissin bu yaklasimin dogru degildir. Ben bu forumda yeniyim ama alevi olan ve aleviligi yasayan bir insan oldugum icin forumun kuralları bana cok rational ve objektif geldi. Senin hosuna gitmesede bu forumda ırkcılık yapmak yasaktır.
Yobazlardan bahsetmissin sen bu zihniyetinle yobazlarla aranda olan farkı anlatabilir misin?
Sekli degil harci insan olanlara...
burakyılmaz 23.12.2005, 11:01 Arkadasim herkesin ortak tepkisi sionistleredir, ama yahudilerin hepsi sionisttir hepsi böyledir demek ırkcı bi yaklasımdır. Israil devletinin politikalarına olaya objektif bakan herkes karsıdır. Aynı sekilde almanlarada küfür etmissin bu yaklasimin dogru degildir. Ben bu forumda yeniyim ama alevi olan ve aleviligi yasayan bir insan oldugum icin forumun kuralları bana cok rational ve objektif geldi. Senin hosuna gitmesede bu forumda ırkcılık yapmak yasaktır.
Yobazlardan bahsetmissin sen bu zihniyetinle yobazlarla aranda olan farkı anlatabilir misin?
Sekli degil harci insan olanlara...
Hiç bir şekilde ırkçılık yapmadım.Fakat durduk yerde mescidül aksaya gidip insanları tahrik edip sonrada onlarca kişinin ölümüne sebep olan bir povakotörü, sabra ve şatilla katliamları sorumlusunu gidp yeniden yeniden başbakan seçen yahudilere bunları söyleme hakkım var sanıyorum.Almanlara gelince, dünyaya ırk, ırkçılık, jenosit, toplama kampı sözcüklerini Türkler armağan etmedi.İnsanlardan düğme, sabunuda aleviler yapmadı.Günümüze bakarsan şayet tekrar kendi suçlarını affettirmek için ermeni soykırımını Türkiye'ye iliştirerek 3-5 diaspora ermenisinin aşırı ırkçılığı için tekrar bir toplumu mahkum ediyorlar.Almanya aynı zamanda Anadolu Alevisine ve insanına ters bir şekilde ilginç ırk ölçütleri koyarak -yani nazi tecrübesini kullanarak- Alevi toplumunu bölmeye ve daha sonrada kendi çıkarı için kullanmaya çalışıyor.(diviide and rule policy)Sonuçta bu ülkede kendi tahrikleri sonucu Alevi toplumu şeriatçı takımı ile karşı karşıya geldiğinde bundan zararı yine Aleviler görecek.Ben burada tekrar ediyorum ırkçılık yapmıyorum fakat şunuda belirtmem gerekir, büyükdedelerinden birisi sarıkamışta, bir diğeri yemen çöllerinde şehit olmuş, syısız akrabası Çanakkale'de mezarsız yatan bir genç olarak;Bu vatan yalnızca yeşil hilafet bayrağı çekip ağzından salya sümük akıtan, iş vatan savunmasına geldimi, bedelli askerlik için kul-köpek olan şeriatçıların değil, çoluğunu çocuğunu köyünde bırakıp, adını sanını bilmediği topraklarda şehit olup, mezarsız ve kefensiz yatanlarındır.
harbiyeli 23.12.2005, 19:55 Bizim Herzaman Dediğimiz Gibi Birgün Herkes Alevi Olacak[,,,işte Başlamişlar Alevi Olmaya,,
Ne Mutlu Aleviyim Diyene
Hiç bir şekilde ırkçılık yapmadım.Fakat durduk yerde mescidül aksaya gidip insanları tahrik edip sonrada onlarca kişinin ölümüne sebep olan bir povakotörü, sabra ve şatilla katliamları sorumlusunu gidp yeniden yeniden başbakan seçen yahudilere bunları söyleme hakkım var sanıyorum.Almanlara gelince, dünyaya ırk, ırkçılık, jenosit, toplama kampı sözcüklerini Türkler armağan etmedi.İnsanlardan düğme, sabunuda aleviler yapmadı.Günümüze bakarsan şayet tekrar kendi suçlarını affettirmek için ermeni soykırımını Türkiye'ye iliştirerek 3-5 diaspora ermenisinin aşırı ırkçılığı için tekrar bir toplumu mahkum ediyorlar.Almanya aynı zamanda Anadolu Alevisine ve insanına ters bir şekilde ilginç ırk ölçütleri koyarak -yani nazi tecrübesini kullanarak- Alevi toplumunu bölmeye ve daha sonrada kendi çıkarı için kullanmaya çalışıyor.(diviide and rule policy)Sonuçta bu ülkede kendi tahrikleri sonucu Alevi toplumu şeriatçı takımı ile karşı karşıya geldiğinde bundan zararı yine Aleviler görecek.Ben burada tekrar ediyorum ırkçılık yapmıyorum fakat şunuda belirtmem gerekir, büyükdedelerinden birisi sarıkamışta, bir diğeri yemen çöllerinde şehit olmuş, syısız akrabası Çanakkale'de mezarsız yatan bir genç olarak;Bu vatan yalnızca yeşil hilafet bayrağı çekip ağzından salya sümük akıtan, iş vatan savunmasına geldimi, bedelli askerlik için kul-köpek olan şeriatçıların değil, çoluğunu çocuğunu köyünde bırakıp, adını sanını bilmediği topraklarda şehit olup, mezarsız ve kefensiz yatanlarındır.
Dediklerine kısman katılıyorum ve yine söylüyorum toplumlar hakkında genelleme yalnıstır, dedigin gibi bir takım yahudiler gercekten dünya barısı icin cok cirkin hareketlerde bulunuyorlar.Bir takım Almanlarda dedigin gibi ırkcılık konusunda dünyaya ders vermislerdir ve ırkcılıkdan neden kacınmamız gerektigini göstermistir. Alman Devleti kendi yaptığı soykırımın yükünü hafifletmek icin bilimsel olmayan acıklamalarla bizim de soykırım yaptıgımızı aynen orhan pamuk gibi ciddiyetsizce dayatmayı tercih ediyor.Buna da katılırım ama bireylerin yaptıklarını topluma yükleyemessin. Bu ırkçılıktır, çünkü bireyin yaptığı caniligi onun dogustan getirdiklerine yani toplumuna yani ırkına baglamaktır. Ne Hitler Alman oldugu icin soykırım yapmıstır ne de Şaron Yahudi oldugu icin canidir. Bireyler cani olabilir, toplumlar degil!
burakyılmaz 23.12.2005, 21:11 Dediklerine kısman katılıyorum ve yine söylüyorum toplumlar hakkında genelleme yalnıstır, dedigin gibi bir takım yahudiler gercekten dünya barısı icin cok cirkin hareketlerde bulunuyorlar.Bir takım Almanlarda dedigin gibi ırkcılık konusunda dünyaya ders vermislerdir ve ırkcılıkdan neden kacınmamız gerektigini göstermistir. Alman Devleti kendi yaptığı soykırımın yükünü hafifletmek icin bilimsel olmayan acıklamalarla bizim de soykırım yaptıgımızı aynen orhan pamuk gibi ciddiyetsizce dayatmayı tercih ediyor.Buna da katılırım ama bireylerin yaptıklarını topluma yükleyemessin. Bu ırkçılıktır, çünkü bireyin yaptığı caniligi onun dogustan getirdiklerine yani toplumuna yani ırkına baglamaktır. Ne Hitler Alman oldugu icin soykırım yapmıstır ne de Şaron Yahudi oldugu icin canidir. Bireyler cani olabilir, toplumlar degil!
İnsanlar içinde doğdukları toplumda kazandıkları kültür sayesinde belli bir hayat görüşüne sahip olurlar diye düşünüyorum.İnsanların kişiliğini sadece burçları değil yetiştikleri çevresel ortamlarda etkiliyor.mesela bugün imam-hatiplere giden insanlara hemen hemen hepimizin - haklı olarak- şüphe ile bakması bu yüzden.Çünkü grup psikolojisinin hakim olduğu noktada insanların bilinçleri ister istemez belli düşünceler içinde şekilleniyor.Bugün bütün alevilerde olan (kimse inkar etmesin) ezilmişlik (bunu yeni yeni atmaya başlıyoruz), kendini ifade edememe, devlet hizmetlerinde ayrımcılığı tabi tutulduğunu zannetme (çoğu zamanda öyledir zaten) gibi duygular hep bu psikolojinin sonucudur.Ama burada farklı olan bir şey olabilir, Aleviler bunlara gerçekten maruz kalmıştır.Fakat benim bahsetmek istediğim şey, yüzyıllardır bizim kültürümüze, türkülerimize egemen olan hüzün duygusudur.Bugün Alevi(haklı ya da haksız onu tartışmıyorum) genel olarak sola eğimli olması ve aşırı sol tarafından sürekli manipüle edilmeside bu psikolojik yaoımızın sonucudur diye çıkarsıyorum.(farklı düşünenler ve söylediklerinde haklı olanlar çıkabilir).Nihayetinde varmak istediğim nokta (konu yahudilikten Alevi toplumunun psikolojik yapısına kaysa da!) ;insanları doğrudan ait oldukları kimliklere göre değerlendirmenin yanlış olduğu, fakat buna ilave olarak özellikle azınlık durumunda olan toplulukların yaptıkları şiddet eylemlerinde grup kimliklerine aşırı bağlılıkla sarıldıklarını söyleyebiliriz.Haliyle bu noktada artık kişi-toplum ayrımı yapmadan eleştirmenin de bizi gerçeklerden çokkta saptırmadığını görebileceğiz.Saygılar...
İnsanlar içinde doğdukları toplumda kazandıkları kültür sayesinde belli bir hayat görüşüne sahip olurlar diye düşünüyorum.İnsanların kişiliğini sadece burçları değil yetiştikleri çevresel ortamlarda etkiliyor.mesela bugün imam-hatiplere giden insanlara hemen hemen hepimizin - haklı olarak- şüphe ile bakması bu yüzden.Çünkü grup psikolojisinin hakim olduğu noktada insanların bilinçleri ister istemez belli düşünceler içinde şekilleniyor.Bugün bütün alevilerde olan (kimse inkar etmesin) ezilmişlik (bunu yeni yeni atmaya başlıyoruz), kendini ifade edememe, devlet hizmetlerinde ayrımcılığı tabi tutulduğunu zannetme (çoğu zamanda öyledir zaten) gibi duygular hep bu psikolojinin sonucudur.Ama burada farklı olan bir şey olabilir, Aleviler bunlara gerçekten maruz kalmıştır.Fakat benim bahsetmek istediğim şey, yüzyıllardır bizim kültürümüze, türkülerimize egemen olan hüzün duygusudur.Bugün Alevi(haklı ya da haksız onu tartışmıyorum) genel olarak sola eğimli olması ve aşırı sol tarafından sürekli manipüle edilmeside bu psikolojik yaoımızın sonucudur diye çıkarsıyorum.(farklı düşünenler ve söylediklerinde haklı olanlar çıkabilir).Nihayetinde varmak istediğim nokta (konu yahudilikten Alevi toplumunun psikolojik yapısına kaysa da!) ;insanları doğrudan ait oldukları kimliklere göre değerlendirmenin yanlış olduğu, fakat buna ilave olarak özellikle azınlık durumunda olan toplulukların yaptıkları şiddet eylemlerinde grup kimliklerine aşırı bağlılıkla sarıldıklarını söyleyebiliriz.Haliyle bu noktada artık kişi-toplum ayrımı yapmadan eleştirmenin de bizi gerçeklerden çokkta saptırmadığını görebileceğiz.Saygılar...
Ben niyetinin kötü olmadığının farkındayım fakat gerçeklerden nasıl bir sapma oldugunu sana açıklıyim. Dedigin dogru kimi olgularda olay kitle hareketlerine dönebilir fakat bu gibi durumlarda elestirmek istedigin toplulugu sınırlarsan gerceklige daha yakın olursun. Kitle veya belirli bir grup insanın hareketleri sadece onu bağlar. Yani nazilerden ötürü bütün almanları, sionistlerden ötürü bütün yahudileri aynı kefeye koymak yalnıstır. Yoksa önceki yazılarında bahsettigin olayları yapanlar farklı etnikten degildir fakat belli bir ideolojik görüsün kitlesidir o yüzden o eylemleri yapmışlardır alman veya yahudi olduklarından ötürü değil. Aleviler hakkında bahsettiklerinde coğunluk icin gecerli olsa bile yine de geneli bağlamaz. Ayrıca bunlar negatif genellemeler degildir, bunu bana söyledigin zaman ben kendimi bir Alevi olarak kötü hissetmem, bu olgular beni yaralamaz.
Sonuc olarak bir kitleyi elestirirken onların etnik degilde ideolojik boyutunu elestirirsen bu daha saglıklı ve gercekci sonuclar doguracagına inanıyorum.
Unutmadan 72 millet birdir bize.
Arkadaşlar bu Yahudi Alevi mevzusu Özgür Gündem'deki bir haberle başladı. Ancak sonra Haftalık Dergisi'nde bu kişilerle yapılmış bir röportaj yayınlandı. Bu kişiler Alevi değiller. Sadece Yahudilik içinde ISIS inancı denen bizim Aleviliği andıran özellikler taşıyan bir mezhebin üyeleri.Heryıl dünyanın değişik yerlerine giderek farklı inanç merkezlerini ziyaret ediyorlarmış. Alevilikte ilgi duydukları inançlardan biriymiş. Ancak kendilerinin Alevi olmadığını ISIS olduğunu başlarında bulunan Nilly Miller adlı kadın özellikle vurguluyordu. Yani Yahudi Alevisi yok. En azından şu an.
Ya Allahinizi severseniz birakin su sacmaligi ya...
Yahudi Alevisimi?? Kendimizi Güldürmiyelim Millete,,
Sacmalik..
Alıntı:Yahudi Alevi...
Kopmuş kıyamet...
İnancın şövenizmi varmı? Bilmiyorum.Bilen varsa anlatsın da anlayalım.
Hani 72 millet 18 bin alemi bir görmek...dünyanın bir yerindeki bir insanın, Alevi veya başka bir inanç öğretisini-dinsel nasısını benimsemesi niye garipseniyor anlamıyorum.Şartlanmışlık olmaz mı? Alevilik neden sadece Türklükle sınırlı kalsın.Arabı,acemi arnavutu..vs nereye atacağız.Bunlar bizin için CAN değil mi?İnancı kanla ırkla bağlantılamak bağnazlık değil mi.Kucaklayalım,sakın kaçırmayalım.bizimkini vermeyelim...haa.hahaaaa.samimilerse,inançlılarsa gönül hanemiz niye kapalı olsun? Yaratılanı sevelim yaratandan dolayı. Hakk koruyucumuz..Hz Muhammed Mürşidimiz,Hz Ali ve hızır yoldaşımız olsun...
Arkadaşlar kulağa biraz garip geliyor ama gerçekten alvilere karşı önyargılı insanların bu önyargılarını daha da detaylandırabilecekleri ve saçmalayacakları bir gelişme olarak görüyorum.
SahHatayi 28.02.2006, 00:36 Böyle bir olayi bende duymustum. Bir Pirin oglu gitmisti Haci Bektasa ve bana anlattiki oraya Yahudilerin Cemlere katildigini ... ben sasmistim ... cok ilginc diye düsündüm.
Alıntı:Yahudi Alevi...
Kopmuş kıyamet...
İnancın şövenizmi varmı? Bilmiyorum.Bilen varsa anlatsın da anlayalım.
Hani 72 millet 18 bin alemi bir görmek...dünyanın bir yerindeki bir insanın, Alevi veya başka bir inanç öğretisini-dinsel nasısını benimsemesi niye garipseniyor anlamıyorum.Şartlanmışlık olmaz mı? Alevilik neden sadece Türklükle sınırlı kalsın.Arabı,acemi arnavutu..vs nereye atacağız.Bunlar bizin için CAN değil mi?İnancı kanla ırkla bağlantılamak bağnazlık değil mi.Kucaklayalım,sakın kaçırmayalım.bizimkini vermeyelim...haa.hahaaaa.samimilerse,inançlılarsa gönül hanemiz niye kapalı olsun? Yaratılanı sevelim yaratandan dolayı. Hakk koruyucumuz..Hz Muhammed Mürşidimiz,Hz Ali ve hızır yoldaşımız olsun...
arkadasim sana katilyorum,ayrica yahudiliye karsi on yargili davranmak biraz haksizlik yepilyormus , yahudilik dinlerin ilkleridendir medinede mekede de yasamislardi bir bolumude musluman olmustur,bu konunun baska yonu ise yahudilik ve israille es deyer tutulmasi,yorumlarda emperyalist siyasetin anlam verilmediyi gosteryor,oysa kapitelist sermaye fasizm siyasetini egemen kilma yolarini bir tanesi dinleri cikarina kulandirmaktir,uluslari birbirine dusman edip sumuru carklarinin donmesini saglarlar,israilin tarihine baktigimizda birinci dunya savasin galip emperyalist gucler tarafindan kuruldu,yahudiler mazlum halk konumundeyken zalim konuma getiren sermaya fasizm siyaseti ,nedeni sermeyaderlerin bir bolumu yahudi irkin mensupleri olmasindan kaynaklaniyor,dunya ekonomisine hakim olan fasit sermaye kendi cikarindan baska birsey dusunmeden insanlik sucu islemektedir,gerek israilde gerek baska ulkelerdeki yonetimler, emperyalist fasist sermaye hizmetci kadrolari isbasinda olup emirleri icra etmekle yukumludurler.bu durumla suclu olan yahudiler deyil yahudi irkindan olan emperyelist sermaye fasistleridir.
cemalettin 28.02.2006, 11:05 yahudi aleviler degilde
sanırım ki dedikleriniz doğrudur.
Ben'i İsrael kavminden olanlar yahudidir.Musa'nın dinine inanmış olan diğer kavimlerin mensupları Musevi olup,yahudiler tarafından biraz hor görülürler.
(Habeşler,Hazar Türkleri/Karayimler vs.)
Kutsal Kitap'ta,Tevrat'ta "vadedilmiş topraklar"olarak geçen ve büyük bir bölümü de ülkemizde bulunan arazi parçasını Kenan ili olarak kendilerinin toprakları kabul eder yahudi ırkı mensupları.
Kültürlerinde sessiz,munis olarak istediklerini elde edinceye kadar sabretmek vardır.
Urfa şehri,Hz.İbrahim'in doğduğu yer olduğu için Kudüs'ten sonraki en kutsal şehirdir.
Topraklarımızın GAP bölgesi diye anılan bölümünde arazi aldıkları/aldırdıkları konuşulur...
İslam'a bidatlar sokan,dini zorlaştıran bazı islam ulemasının Yahudi asıllı olduğu söylenir.
Şimdilerde bazı kürt boylarının da yahudi asıllı olduğu söylenmektedir.
Pek çok "Sabetayist Yahudi"nin de bilhassa Melamilik ve Bektaşilik içinde kendilerine yer edindikleri rivayettir.
Yahudi ırkı mensupları başkalarının faydası için hiç bir çabada bulunmazlar.
Bir yere veya konuya bulaşıyorlar ise dikkatli olup düşünmekte her halde fayda vardır.İnançları gereği Yahudi olmayanlar aşağı görülür ve kendilerine hizmetle mükelleftir.
Yazılanların ne derece gerçekleri ifade ettiğini görmek isteyenlere "Tevrat"ı okumaları tavsiyemdir.
Yahudi'lerin "kutsal toprakları"ile bazı hristiyanların kutsal yerlerini belirten
haritalar da "Kutsal Kitap"ta mevcuttur.Türkçe olanında "Hititler/Etiler"
maskelenerek belirtilmektedir.Anadolu'da yaşayan Hititler ile ilgisi olmayan( ! ) başka bir kavimdir sanki bahsedilen kavim...
Her hangi bir inancın mensubu Alevi/Bektaşi olabilir de,Musevi ve bilhassa Yahudi ise,bizdeki anlayış ile Alevi olabileceğine inanmıyorum.
Kültürlerinde insan sevgisi yoktur zira...
(merak eden olur ise,fakir Melamet inancındadır)
cemalettin 28.02.2006, 11:20 Dediklerine kısman katılıyorum ve yine söylüyorum toplumlar hakkında genelleme yalnıstır, dedigin gibi bir takım yahudiler gercekten dünya barısı icin cok cirkin hareketlerde bulunuyorlar.Bir takım Almanlarda dedigin gibi ırkcılık konusunda dünyaya ders vermislerdir ve ırkcılıkdan neden kacınmamız gerektigini göstermistir. Alman Devleti kendi yaptığı soykırımın yükünü hafifletmek icin bilimsel olmayan acıklamalarla bizim de soykırım yaptıgımızı aynen orhan pamuk gibi ciddiyetsizce dayatmayı tercih ediyor.Buna da katılırım ama bireylerin yaptıklarını topluma yükleyemessin. Bu ırkçılıktır, çünkü bireyin yaptığı caniligi onun dogustan getirdiklerine yani toplumuna yani ırkına baglamaktır. Ne Hitler Alman oldugu icin soykırım yapmıstır ne de Şaron Yahudi oldugu icin canidir. Bireyler cani olabilir, toplumlar degil!
Tevrat'tan;
"gidin o şehri kuşatın.yerdeki,gökteki,yürüyen ve uçan bütün canlıları,çoluk çocuk bütün insanlarını kılıçtan geçirin.şehrin surlarını,bütün binalarını yıkın.
taş üstünde taş bırakmayın.
sonra siz oraya yerleşip şehri yeniden kurun ve orada yaşayın.tanrı oraları sizlere veriyor"
cemalettin 28.02.2006, 11:33 Arkadaşlar bu Yahudi Alevi mevzusu Özgür Gündem'deki bir haberle başladı. Ancak sonra Haftalık Dergisi'nde bu kişilerle yapılmış bir röportaj yayınlandı. Bu kişiler Alevi değiller. Sadece Yahudilik içinde ISIS inancı denen bizim Aleviliği andıran özellikler taşıyan bir mezhebin üyeleri.Heryıl dünyanın değişik yerlerine giderek farklı inanç merkezlerini ziyaret ediyorlarmış. Alevilikte ilgi duydukları inançlardan biriymiş. Ancak kendilerinin Alevi olmadığını ISIS olduğunu başlarında bulunan Nilly Miller adlı kadın özellikle vurguluyordu. Yani Yahudi Alevisi yok. En azından şu an.
galiba İsis inancında her şeyi yaratan tanrıça İsis ve oğlu Osiris var olup,oğul bir gün ormanda vahşi hayvanlar tarafından yok edilir ve kaybolur.
Dünya'nın sonu geldikte tekrar vücut bulacak ve herşeye hakim olacaktır...
bu inancın gölgelerinin bugün başka inançlarda da isimler değişik olarak mevcut olduğu doğru olabilir mi?
bir zamanlar mevcudolan "putperest"mabetlerdeki zeus,afrodit gibi isimler ile anılanların heykellerinin ortadan kaldırılmalarından kısa bir süre sonra,aynı heykellerin benzerleri başka isimler ile ve tekrar tesis edilen yeni mabetlerde yer almış olabilir mi?
eski inançların rahip ve rahibe sınıfları yeni inançlarda neredeyse kıyafetleri bile aynı olarak tekrar yer almış olabilirler mi?
tek bir "harmani"ye sahip olarak gezen Hz.İsa'nın öğretisi şatafat ve zenginlik ile kendisine uymayanların katlini içeriyor mu*
cemalettin 28.02.2006, 11:39 "cemalettin"e,
yine saçmalıyorsun...
"saçma"her ne kadar yaralayıcı ve öldürücü olabilse de
kulun çektiği dili belası imiş.
"kula bela gelmez Hakk yazmayınca,
Hakk bela yazmaz,kul azmayınca.
Hakk kuldan intikam kul ile alır,
din'i irfan bilmeyen bunu kul etti sanır"
dermiş bir tekke levhasında
yakapınarlı_ali 28.02.2006, 12:06 arkadaşlar bence de balon haber. çünkü alevilik islam inancıyla doğmuş bir olgu... başka bir dinde ancak alevilik inancıyla ortak yanları bulunan bir inanıştan bahsedebiriz belki...
bu da israilin oyunlarından biri olması sakın!!!
Tevrat'tan;
"gidin o şehri kuşatın.yerdeki,gökteki,yürüyen ve uçan bütün canlıları,çoluk çocuk bütün insanlarını kılıçtan geçirin.şehrin surlarını,bütün binalarını yıkın.
taş üstünde taş bırakmayın.
sonra siz oraya yerleşip şehri yeniden kurun ve orada yaşayın.tanrı oraları sizlere veriyor"
Arkadaşım bu yazdığın bilgilerin suresini bab ve ayet numarasını verirsen dediğini doğrulama şansı doğar fakat benzer ayetler tevratta vardır. Fakat bu Yahudileri suçlamak için pek mantıklı bir yol değildir, tam tersine kimi yahudiler Tevrata dayanarak İsrail devletinin Allah'ın emrine karşı olduğunu yıkılması gerektiğini söylemektedirler. İsrail'de yaşayan bu muhalif grubu eminim biliyorsunuzdur. Ayrıca Kur'an daki cihad kavramınıda işine geldiği gibi yorumlayanlar bulunmaktadır, ve buna da Tevbe suresinin peygambere cihad edilenlere karşı sert davranılması gerektiğini bildiren 73. ayet iyice yardımcı olmaktadır.
Ve malesef birsürü müslüman bu ve benzeri ayetlerden yalnış etkilenerek insan öldürmeyi, terör etmeyi kendilerine farz bilmişlerdir.
Lütfen genellemeler yapmayalım, çünkü genellemelerin sonu hep düşmanlığa çıkar.
HerŞey MÜmkÜndÜr...
ÇÜnkÜ Alevİler Ezİlİp SÜrgÜne GÖnderİlİrken Kİmİ Alevİlerİ Yahudİler SaklamiŞ Onlara Yardimci OlmuŞtur...
KÜltÜrler Arasi EtkİleŞİm OlmuŞ Olabİlİr...
Bunun Örneklerİnİ Ben Hatayda GÖrebİlİyorum........
arkadaşlar bu durumu direkt olarak alevi yahudiler var diye açıklayamayız. o yazının başlığı dikkat çekici olsun diye öyle... dikkat edin alevi tırnak içinde yazılmış...
bu meselenin özü ezoterizm de gizli... konu ile ilgili bazı yazılar aktarmıştık foruma isteyen bakabilir.
Serkan_Devrim 28.02.2006, 20:52 galiba İsis inancında her şeyi yaratan tanrıça İsis ve oğlu Osiris var olup,oğul bir gün ormanda vahşi hayvanlar tarafından yok edilir ve kaybolur.
*konuyla ilgili yeteri kadar bilgim olmadığı için fazla bir yorum yapmıyacağım ama bir yer dikkatimi çekti ve düzeltmek istedim. osiris isisin oğlu değildir. mısırın baş tanrısı osiristir ve isis onun eşidir.
cemalettin 01.03.2006, 11:34 Arkadaşım bu yazdığın bilgilerin suresini bab ve ayet numarasını verirsen dediğini doğrulama şansı doğar fakat benzer ayetler tevratta vardır. Fakat bu Yahudileri suçlamak için pek mantıklı bir yol değildir, tam tersine kimi yahudiler Tevrata dayanarak İsrail devletinin Allah'ın emrine karşı olduğunu yıkılması gerektiğini söylemektedirler. İsrail'de yaşayan bu muhalif grubu eminim biliyorsunuzdur. Ayrıca Kur'an daki cihad kavramınıda işine geldiği gibi yorumlayanlar bulunmaktadır, ve buna da Tevbe suresinin peygambere cihad edilenlere karşı sert davranılması gerektiğini bildiren 73. ayet iyice yardımcı olmaktadır.
Ve malesef birsürü müslüman bu ve benzeri ayetlerden yalnış etkilenerek insan öldürmeyi, terör etmeyi kendilerine farz bilmişlerdir.
eyvallah,
kaynağını aktarırım inşaallah.
yalnız şunu unutmayalım ki,Hz.İsa Yahudiler Tevrat'ın aslına pek çok ilaveler yaptıkları ve yoldan çıktıkları içindir ki yol gösterici ve doğruya döndürücü olarak yollanmıştır.Yukarıdaki ve bazı başka ayetlerin sonradan kahinler tarafından ilave edilmiş olması büyük bir ihtimal ile mümkündür.
Hz.İsa'nın gösterdiği yola uymayan Yahudiler kendisine mezalim uygulamışlar,kendisine/öğretisine sonradan uyan bilhassa başka kavimler insanları çok ileri tarihlerde,Musevilik içerisinde yer bulamadıkları için Hristiyanlık adı altında ibadetlerini yapar hale gelmişlerdir.
Burada söz konusu olan,bugünkü Yahudi/Musevi inancıdır ki bu da mevcut Tevrat esas alınarak uygulanmaktadır.
Bugünkü dünyanın şartlarının elverdiği ölçüde de yapılan uygulamaların örnekleri göz önündedir ve henüz tarih olmamıştır.
Genellemeler muhakkak ki yanlıştır lakin demokrasi inancı gereği olarak,çoğunluğun arzularına uyuluyor ise,o inancın sahipleri çoğunluktur.
Her hangi bir din veya başka bir bağlılığı sebep göstererek masum insanların
katlini ancak maddi manevi gözü bağlı kişiler/toplumlar gerçekleştirir.
"Cihad"insanoğlunun "nefs"i olan şeytan'a karşı yapılır ise bir anlam ifade eder sanıyorum.
Allah insanoğluna selamet versin.Doğru yolu göstermek için başka peygamber gelmeyecektir...
Saygılarımla
cemalettin 02.03.2006, 15:44 konuyla ilgili yeteri kadar bilgim olmadığı için fazla bir yorum yapmıyacağım ama bir yer dikkatimi çekti ve düzeltmek istedim. osiris isisin oğlu değildir. mısırın baş tanrısı osiristir ve isis onun eşidir.
haklısınız,aklımda yanlış kalmış nedense,yanlış yazılmışı okuyanlardan özür dilerim.
lakin özür dilemek için osiris,isis ve horus üçlüsünü bulamayacağım galiba...
hoş görünüz
Hu
cemalettin 02.03.2006, 15:52 Arkadaşım bu yazdığın bilgilerin suresini bab ve ayet numarasını verirsen dediğini doğrulama şansı doğar fakat benzer ayetler tevratta vardır. Fakat bu Yahudileri suçlamak için pek mantıklı bir yol değildir, tam tersine kimi yahudiler Tevrata dayanarak İsrail devletinin Allah'ın emrine karşı olduğunu yıkılması gerektiğini söylemektedirler. İsrail'de yaşayan bu muhalif grubu eminim biliyorsunuzdur. Ayrıca Kur'an daki cihad kavramınıda işine geldiği gibi yorumlayanlar bulunmaktadır, ve buna da Tevbe suresinin peygambere cihad edilenlere karşı sert davranılması gerektiğini bildiren 73. ayet iyice yardımcı olmaktadır.
kaynak "Kutsal Kitap/Kitab'ı Mukaddes" yayınevi "Kitab'ı Mukaddes şirketi"
yayın tarihi 2001 1.basım (Tevrat,Zebur,İncil)
bölüm "yasanın tekrarı" 20/10-16 syf.271
benzer ayetlerden sadece biri.vakit darlığından tekrarlayan aynı mealdeki ayetlerin hepsini çıkartamadım.
"yeşu" 6/20 syf.271
"çölde sayım-midyanlılar" 31 de ilginçtir.
aslında tamamı okunur ise taşlar yerine tam oturur.bir fikir oluşur sanıyorum
saygılar
kaynak "Kutsal Kitap/Kitab'ı Mukaddes" yayınevi "Kitab'ı Mukaddes şirketi"
yayın tarihi 2001 1.basım (Tevrat,Zebur,İncil)
bölüm "yasanın tekrarı" 20/10-16 syf.271
benzer ayetlerden sadece biri.vakit darlığından tekrarlayan aynı mealdeki ayetlerin hepsini çıkartamadım.
"yeşu" 6/20 syf.271
"çölde sayım-midyanlılar" 31 de ilginçtir.
aslında tamamı okunur ise taşlar yerine tam oturur.bir fikir oluşur sanıyorum
saygılar
Teşekkür ederim kaynakları paylaştığınız için, en yakın zamanda inceleyeceğim.
Yeşu.6: 17 "Kent, içindeki her şeyle birlikte, RAB'be koşulsuz
adanmıştır. Yalnız gönderdiğimiz ulakları saklamış olan fahişe
Rahav'la evindekiler sağ bırakılacak.
Yeşu.6: 18 Sakın RAB'be adanan herhangi bir şeye el sürmeyin.
Adadığınız şeyleri alırsanız İsrail'in ordugahını felakete ve
yıkıma sürüklersiniz.
Yeşu.6: 21 Kadın erkek, genç yaşlı, küçük ve büyük baş hayvanlardan
eşeklere dek, kentte ne kadar canlı varsa, hepsini kılıçtan
geçirip yok ettiler.
Yeşu.6: 24 Sonra kenti içindekilerle birlikte ateşe verdiler. Ancak
altını ve gümüşü, tunç ve demir eşyayı RAB'bin Tapınağı'nın
hazinesine koydular.
Yeşu.6: 26 Bundan sonra Yeşu şöyle ant içti: "Bu kenti, Eriha'yı
yeniden kurmaya kalkışan, RAB'bin lanetine uğrasın. Buna kalkışan
kişi büyük oğlunu kaybetme pahasına temel atacak, en küçük oğlunu
kaybetme pahasına da kentin kapılarını yerine takacak."
Yalnız bu ayetler bir savaşı anlatan ayetler ve bu savaşın Tanrı'nın emri olduğu iddaa edilmektedir ve tıpki bizdeki cihat anlayışına benzer bir anlayış olarak yapılan katliamlarda Tanrı'nın rızası için yapılmıştır. Yani çok farklı bir anlayış değil. Bence ikisi de doğru değil. İnsan öldürmek hiç bir türlü haklı olamaz. Yani bunu ne Yahudilere ne başka ırklara ne de İslam ümmetine bağlamak doğru değildir.
Midyanlılar'dan Öç Alınıyor
1>2 RAB Musa'ya, "Midyanlılar'dan İsrailliler'in öcünü al; sonra ölüp atalarına kavuşacaksın" dedi.
3 Bunun üzerine Musa halka, "Midyanlılar'a karşı savaşmak ve onlardan RAB'bin öcünü almak üzere aranızdan adamlar silahlandırın" dedi,
4 "Savaşa İsrail'in her oymağından bin kişi gönderin."
5 Böylece İsrail'in her oymağından biner kişi olmak üzere 12.000 kişi seçilip savaşa hazırlandı.
6 Musa onları - her oymaktan biner kişiyi - ve Kâhin Elazar oğlu Pinehas'ı savaşa gönderdi. Pinehas yanına Kutsal Yer'e ait bazı eşyaları ve çağrı borazanlarını aldı.
7 RAB'bin Musa'ya verdiği buyruk uyarınca, Midyanlılar'a savaş açıp bütün erkekleri öldürdüler.
8 Öldürdükleri arasında beş Midyan kralı - Evi, Rekem, Sur, Hur ve Reva - da vardı. Beor oğlu Balam'ı da kılıçla öldürdüler.
9 Midyanlı kadınlarla çocuklarını tutsak alıp bütün hayvanlarını, sürülerini, mallarını yağmaladılar.
10 Midyanlılar'ın yaşadığı bütün kentleri, obaları ateşe verdiler.
11 İnsanları, hayvanları, yağmalanmış bütün malları yanlarına aldılar.
12 Tutsaklarla yağmalanmış malları Şeria Irmağı'nın yanında, Eriha karşısında, Moav ovalarındaki ordugahta konaklayan Musa'yla Kâhin Elazar'a ve İsrail topluluğuna getirdiler.
13 Musa, Kâhin Elazar ve topluluğun önderleri onları karşılamak için ordugahın dışına çıktılar.
14 Musa savaştan dönen ordu komutanlarına - binbaşılara, yüzbaşılara - öfkelendi.
15 Onlara, "Bütün kadınları sağ mı bıraktınız?" diye çıkıştı,
16 "Bu kadınlar Balam'ın verdiği öğüde uyarak Peor olayında İsrailliler'in RAB'be ihanet etmesine neden oldular. Bu yüzden RAB'bin topluluğu arasında ölümcül hastalık başgösterdi.
17 Şimdi bütün erkek çocukları ve erkekle yatmış kadınları öldürün.
18 Yalnız erkekle yatmamış genç kızları kendiniz için sağ bırakın.
19 "Aranızda birini öldüren ya da öldürülen birine dokunan herkes yedi gün ordugahın dışında kalsın. Üçüncü ve yedinci gün kendinizi de tutsaklarınızı da günahtan arındıracaksınız.
20 Her giysiyi, deriden, keçi kılından, tahtadan yapılmış her nesneyi arındıracaksınız."
21 Bundan sonra Kâhin Elazar, savaştan dönen askerlere, "RAB'bin Musa'ya buyurduğu Yasa'nın kuralı şudur" dedi,
22-23 "Altını, gümüşü, tuncu, demiri, kalayı, kurşunu - ateşe dayanıklı her nesneyi - ateşten geçireceksiniz; ancak bundan sonra temiz sayılacak. Ayrıca temizlenme suyuyla da arındıracaksınız. Ateşe dayanıklı olmayan nesneleri sudan geçireceksiniz.
24 Yedinci gün giysilerinizi yıkayın. Böylece temiz sayılacaksınız. Sonra ordugaha girebilirsiniz."
Yağmalanan Malın Paylaştırılması
25 RAB Musa'ya şöyle dedi:
26 "Sen, Kâhin Elazar ve topluluğun aile başları ele geçirilen insanlarla hayvanları sayacaksınız.
27 Ele geçirilenler savaşa katılan askerlerle topluluğun geri kalanı arasında paylaştıracaksınız.
28 Savaşa katılan askerlere düşen paydan - insan, sığır, eşek, davardan - vergi olarak RAB'be beş yüzde bir pay ayıracaksın.
29 Bu vergiyi askerlere düşen yarı paydan alacak, RAB'be armağan olarak Kâhin Elazar'a vereceksin.
30 Öbür İsrailliler'e düşen yarıdan, gerek insanlardan, gerek hayvanlardan - sığır, eşek, davardan - ellide birini alıp RAB'bin Konutu'nun hizmetinden sorumlu olan Levililer'e vereceksin."
31 Musa'yla Kâhin Elazar RAB'bin Musa'ya buyurduğu gibi yaptılar.
32 Savaşa katılan askerlerin ele geçirdiklerinden kalanlar şunlardı: 675.000 davar,
33 '72.000 sığır,
34 '61.000 eşek,
35 erkekle yatmamış 32.000 kız.
36 Savaşa katılan askerlere düşen yarı pay da şuydu: 337.500 davar,
37 bunlardan RAB'be vergi olarak 675 davar verildi;
38 '36.000 sığır, bunlardan RAB'be vergi olarak 72 sığır verildi;
39 '30.500 eşek, bunlardan RAB'be vergi olarak 61 eşek verildi;
40 '16.000 kişi, bunlardan RAB'be vergi olarak 32 kişi verildi.
41 Musa, RAB'bin kendisine buyurduğu gibi, RAB'be ayrılan vergiyi Kâhin Elazar'a verdi.
42 Musa'nın savaşa katılan askerlerden alıp İsrailliler'e ayırdığı yarı pay şuydu:
43 Topluluğa düşen yarı pay 337.500 davar,
44 '36.000 sığır,
45 '30.500 eşek,
46 '16.000 kişi.
47 Musa, RAB'bin kendisine buyurduğu gibi, İsrailliler'e düşen yarı paydan her elli kişiden ve hayvandan birini alıp RAB'bin Konutu'nun hizmetinden sorumlu olan Levililer'e verdi.
48 Ordu komutanları - binbaşılar ve yüzbaşılar - Musa'ya gidip,
49 "Efendimiz, yönetimimiz altındaki askerleri saydık, eksik yok" dediler,
50 "İşte, ele geçirdiğimiz altın eşyaları - pazıbentlerini, bilezikleri, yüzükleri, küpeleri, kolyeleri - getirdik. Günahlarımızı bağışlatmak için bunları RAB'be sunuyoruz."
51 Musa'yla Kâhin Elazar altını, her tür işlenmiş altın eşyayı onlardan aldılar.
52 Binbaşı ve yüzbaşılardan alıp RAB'be armağan olarak sundukları altının toplam ağırlığı 16.750 şekeldi.
53 Savaşa katılan her asker kendine yağmalanmış maldan almıştı.
54 Musa'yla Kâhin Elazar binbaşı ve yüzbaşılardan aldıkları altını İsrailliler için RAB'bin önünde bir anımsatma sunusu olarak Buluşma Çadırı'na getirdiler.
Burda da yine bir savaş ve savaşın meşruluğu Tanrı tarafından verilmiş.(en azından öyle idda ediliyor.) Yani bir önceki mesajda yazdıklarım bunun içinde geçerli. Ama işte benzer olayları İslam Devleti yapmadı mı? Müslümanlığı benimsememiş olanlar kılıçtan geçirilmedi mi? Yani olay din, ırk meselesi değil, barbarlığın kutsallaştırılması yani meşrulaştırılmasıdır.
Yahudedilerin aleviliğe sempati duymasını daha öncede tempo dergisinde okumuştum alevilik içinde isis kültürünün olması ve yahudilerinde isis kültürünü benimsemeleri yahudileri alevi yapmaz bence .Alevilik daha önce de bir çok defa tekrarladığım gibi bir çok kültürün ,dinin, inancın,ırkın etkileşimi ve sentezidir alevilik icinde budizmden,taoizmden,şamanizmden,islamdan,yahudilik ten,hıristiyanlıktan birçok öğe vardır biz bu mantıkla gidersek alevilik icinde yahudilikten bir şeyler var diyerek yahudileride alevi sayarsak o zaman bu mantığa göre hıristiyanlarda budistlerde alevi alevilik icinde hıristiyanlıktanda budizmdende inanclar var bu onlarıda alevi yapmaz tam tersi alevileride yahudi veya hıristiyan yapmaz...
Tarih boyunca bir çok din birbirinden etkilenmiş dinler tarihine biraz ilgi duyan herkez bunun kolayca farkına varır.Örneğin sümerlere ait gılgamış destanında nuh tufanına benzer bi şekilde dünya sular altında kalmaktadır bir çok materyalist tarihci bu nuh tufanının gılgamış destanından alındığını söylerler...yani dinler ic içe, karışım ve kaynaşım içindedir bütün dinlerde diğer bi dinden pay vardır bir dinde diğer dinin bi ögesi olması onu o din yapmaz.
cemalettin 03.03.2006, 09:59 Tarih boyunca bir çok din birbirinden etkilenmiş dinler tarihine biraz ilgi duyan herkez bunun kolayca farkına varır.Örneğin sümerlere ait gılgamış destanında nuh tufanına benzer bi şekilde dünya sular altında kalmaktadır bir çok materyalist tarihci bu nuh tufanının gılgamış destanından alındığını söylerler...yani dinler ic içe, karışım ve kaynaşım içindedir bütün dinlerde diğer bi dinden pay vardır bir dinde diğer dinin bi ögesi olması onu o din yapmaz.[/quote]
doğrudur arkadaşım,her inanış kendinden önceki inanışlardan bazı ögeleri içerisinde barındırıyor lakin bu olay,yeni inanışın yerleşmesini müteakip
inanışı kabullenen yeni unsurların katılımı ile oluşuyor.meydana gelen inanış da hitap ettiği toplumun gelenekleri ile yoğrularak biçimleniyor.
özünde hepsi,bugün kitapsız sayılanlar dahi "yaratıcının varlığını ve insanların iyi olmasını"istiyor.
insanların/toplumların inanışlardan aldıkları/öğrendikleri/uyguladıkları ise kendi öz kimlikleri ile mütenasip bir şekilde gelişiyor.
aynı malzemeler ile,aynı arazi parçasında farklı topluluklara yaptırılacak binaların hiç biri diğeri ile aynı olmayacaktır.
haksız olabilirmiyim?
|
|