Orijinalini görmek için tıklayınız : Ramazan Orucu

polata
04.10.2005, 11:22
Yarin ramazan orucu başlamakta, bugün ilk teravi namazı kılınacak ve yarin ilk sahura kalkılacak.
Orucun İslam öncesinde de Arap kavmi içerisinde yapılan bir ibadet olduğu bilinmektedir. Ayrıca oruç sadece İslam dini içerisinde yer almadığı, bir çok dinde süre ve uygulamaları farklı olsada oruç ibadeti yer almaktadır.

Ramazan orucu, hicretten sonra 625 yılında Kamer-Ay takviminin 9. ayı olan ramazan ayında tutulmasına karar verilmiştir.Bu kararı destekleyici ayetlerde bu zaman da Medine de inmiştir.

İlk ramazan orucu 15 Şubat 625 de tarihinde tutulmaya başlanmıştır.

(Kaynak: Prof.Dr. Süleyman Ateş'in Kuran-ı Kerim'in Tefsir'i )

Mithat
27.10.2005, 00:29
Merhaba Arkadaşım ramazan orucuyla ilgili verdiğin bilgilere tşk ederim.
Peki neden aleviler(büyük bir çoğunluğu) islamiyete ve kitabına inandıkları halde(Bakara suresi 185.ayet)bu orucu tutmuyorlar.
Yanıtlarsan sevinirim.

Canan
27.10.2005, 00:46
Peki neden aleviler(büyük bir çoğunluğu) islamiyete ve kitabına inandıkları halde(Bakara suresi 185.ayet)bu orucu tutmuyorlar.
Yanıtlarsan sevinirim.

ooooooooooofffffffffffffffffffffffffffffffffff
yinemi, bikdik artik:yorgun1:
tekrar tekrar hep ayni soru.
forumda kesin basga bir yerde bu sorunun cevabi vardir git bir zamet ara bul. insanlari bosu bosuna urasdirma.

bu sorudan sonra kesin neden namaz kilmadigimizi soracaksin.

alevilerin buyuk bir cogunlugu degil hic biri ramazanda oruc dutmaz. ramazan orucu alevilikde yok. ramazan orucunu tutan aleviler bunu alevilik icin yapmazlar. ben hic ramazanda oruc tutan alevi gormedim ve butun hayatim boyunca aleviler icinde yasadim.

ErcanASGAR
27.10.2005, 14:45
Selam Canan haním.Öncelikle amacím sizinle tartísmak degil bir hata varsa hatalarí düzeltmektir.Elbette suclamakta degil bu sizin tabii yorumunuzdur.Bende bu görüse bir yorum getirmek istedim;
Ramazan orucu ve 12 imamlar orucunu ve Caferi namazíní kílmayanlar ve hatta inkar edenler Bektasiler ve atesperest lerdir.
Gercek Alevi'ler KUR'AN KERIM-EHLI BEYT'e kalben uyanlar ve izini takip edenler oruc tutup namaz kílarlar.Inanmazsaníz Alevi ilmihali olan Ehli Beyt ilmihali'nden bilgi alíp Alevi yolunu ögrene bilirsiniz.

Allahûmme salli ala Muhammed ve ala Ali Muhammed

Ceyhun
27.10.2005, 15:35
Selam Canan haním.Öncelikle amacím sizinle tartísmak degil bir hata varsa hatalarí düzeltmektir.Elbette suclamakta degil bu sizin tabii yorumunuzdur.Bende bu görüse bir yorum getirmek istedim;
Ramazan orucu ve 12 imamlar orucunu ve Caferi namazíní kílmayanlar ve hatta inkar edenler Bektasiler ve atesperest lerdir.

Anlayamadım. Ben Bektaşiyim evet. Daha doğrusu bilmiyorum. Alevi olduğumuzu biliyorum. Ama eğer Bektaşi değilsem de olmak istiyorum. Bektaşi olunca Alevi olunmamış mı oluyor? Anadolu Alevileri'nin büyük bölümü Bektaşi'dir zaten. Ramazan'da oruç da tutmuyoruz, namaz da kılmıyoruz. Biz de cem vardır. Alevi olmuyor muyuz o zaman?

gulizar
27.10.2005, 15:44
ooooooooooofffffffffffffffffffffffffffffffffff
yinemi, bikdik artik:yorgun1:
tekrar tekrar hep ayni soru.
forumda kesin basga bir yerde bu sorunun cevabi vardir git bir zamet ara bul. insanlari bosu bosuna urasdirma.

bu sorudan sonra kesin neden namaz kilmadigimizi soracaksin.

alevilerin buyuk bir cogunlugu degil hic biri ramazanda oruc dutmaz. ramazan orucu alevilikde yok. ramazan orucunu tutan aleviler bunu alevilik icin yapmazlar. ben hic ramazanda oruc tutan alevi gormedim ve butun hayatim boyunca aleviler icinde yasadim.

konusma tarzin cok tatli canan,gercek bir bektasi'sin vallahi..:yamukgul: güzel cevap..

polata
27.10.2005, 15:54
Gercek Alevi'ler KUR'AN KERIM-EHLI BEYT'e kalben uyanlar ve izini takip edenler oruc tutup namaz kílarlar.Inanmazsaníz Alevi ilmihali olan Ehli Beyt ilmihali'nden bilgi alíp Alevi yolunu ögrene bilirsiniz.
Anadolu da ki Alevilikten mi yoksa Caferilikten mi bahsediyorsun? Caferi namazı olarak belirtiğin namazı açıklarsan da sevinirim.

polata
27.10.2005, 15:59
Bir noktayı belirtme ihtiyacı duyuyorum, genelleme yaparsak eski çağların ilk inanışlarından başlamak üzere her dinsel inanış içerisinde oruç çeşitli isimler ve uygulama yöntemleri ile yer almıştır.
Konuyu açarken İslam da yer alan Ramazan orucu konusunda kısa bir bilgi vermek istemiştim.Bu konu da bilgilenmek isteyen arkadaşlara ilk bilgiyi sunmaktı amacım.Ancak nedense hala insanlar bilgiyi alıp değerlendirmek, yorumlamak yerine bu bilgiden nasıl bir şeyler çıkartırım da suçlarım düşüncesindeler.

gulizar
27.10.2005, 16:18
Bak ercan kardes,bende bektasiyim ama asla atesperest felan da degilim.
Namazida Ramazan orucunuda v.s kabul edemem,cünki bizde alevilerde yok bunlar...

Gercek Aleviler dogrusun kalben uymalari gerekiyor,ama belli bir haraket ederek yada nefsini temizlemek icin oruc tutarak(agiz baglayarak) degil,Ramazanda görüyoruz millet dahada bir oburlasiyor,normal günde yediginin dahada fazlasini yiyiyor ve üstelik o kadar da egleniyorlar ,TV de görüyoruz,daha Ramazan baslamadan Davulun'dan topundan tutda bir kiyamet sanki kimse bilmiyor Allah'a inanmayi ibadet etmeyi,simdi bunun inancla alakasi ne anlamadim,bol bol egleniyorlar,gerci beni ilgilendirmiyor,fitnelik olmasinda,ne yaparlarsa yapsinlar bence.

Türkiyede aleviler aynisini yapsaydi,tas yagardi basimiza,bilmezlerdiki belki ne söylesinler.
Bizim bir Cemimiz var ,gercek Alinin ibadeti olan,Ibadeti!!!!
birakin sünni v.s olan insanlari,sizler ne söylüyorsunuz aleviler olarak..ötekilere neyse diyecem onlar halden anlamiyor,sizdemi????

biz sizlere karismiyoruz,sizde bizelere karismayin,Hakikat zaten sizi ilgilendirmiyor anlasilan,kendini daha iyi bir alevimi zannediyorsun,namaz kildigin oruc tutdugun icin??
cahilce baskalarini inkarci felan diye suclama.

kirici konusmayacaktim ama sen basladin gine..

Canan
27.10.2005, 23:40
Bizim bir Cemimiz var ,gercek Alinin ibadeti olan,Ibadeti!!!!

bu sozle ne demek istiyorsunuz tam anlamadim. Aleviler ibadetleri yanlisca Cem torenlerindenmi olusdugunu soylemeyemi calisiyorsunu?
yanlis anlamis olabilir.
ama eyer oyle demiseniz bence yanlisiniz var alevi inancinda ibadet olarak yanlizca Cem yokdur. unutmayinki bizimde orucumuz var. bundan basga da ibadet sekilleri var.

Mithat
28.10.2005, 00:33
Canan arkadaşım ben yeni üyeyim kusura bakma geçmişe bakmak baya zamanı alıcağı için bakmadım çünki bakarken insan sürekli gördüğü bilgileri okumak istiyor konu ramazanla ilgil olduğu için yazmak istedim hayır namazı sormuyacağım çünkü ona kendim bir yorum getirebiliyorum ama tek sorunum ramazan orucuyla neyse ben bir zahmet geçmişten bulurum.

OzBektasi
28.10.2005, 13:03
Selam!

Ercan kardes,

Bektasilerlen ne alamadigin veremedigin var??:3D_NG (28

"Polata" Abi, Merhaba,

Caferi mezhebine göre Namaz kilinis sekli, en eski Bektasilik ile ilgili kitablarda zaten tarif edilmistir...:yamukgul:

CCGunal Arkadas,

Her Alevi Bektasi degil'dir... Bektasi olman icin Nasip alman gerek...:3D_NG (5)

Canan Cane:sas:,

sende fazla kizma :3D_NG:

Hepinizi ALLAHA emanet ediyorum...

hasan1
28.10.2005, 13:09
slm
Yanıtlarsan sevinirim.

1 soru hicbiralevi ramazani tutmaz
1 cevap ramazanin yerine muharrem tutariz

2 soru namazida kilmayiz
2 cevap namazin yerine cem yapariz

senin istedigin buysa cevabini aldi sanirim seni rahatsizmi ediyor
ramazani tutmadiklari bu soruyu iki yasindaki cocuk cevaplar adi
üstünde alevi alevi alevi sünü yasaydi tutardi bilmem anlatabildimi

Mithat
28.10.2005, 15:24
slm arkadaşım bende biliyorum ramazanda oruç tutmayız muharremde tutarız namaz kılmayız cem yaparız ama neden ramazanda oruç tutmuyoruz mantıklı bir cevap veren kimse çıkmadı ben bunu alevi dedelerine bile sordum o zaman niye bu kitaba inanıyoruz inanıyorsak niye inandığımızı yapmıyoruz ve bu sitede yeniyim ama arkadaşların konuşmaları çok kaba ben sadece bilgi almak istiyorum tabi bilgisi olandan her önüne gelen sadece tartışmak için boş boş konuşuyor

Alevimen
28.10.2005, 15:32
slm arkadaşım bende biliyorum ramazanda oruç tutmayız muharremde tutarız namaz kılmayız cem yaparız ama neden ramazanda oruç tutmuyoruz mantıklı bir cevap veren kimse çıkmadı ben bunu alevi dedelerine bile sordum o zaman niye bu kitaba inanıyoruz inanıyorsak niye inandığımızı yapmıyoruz ve bu sitede yeniyim ama arkadaşların konuşmaları çok kaba ben sadece bilgi almak istiyorum tabi bilgisi olandan her önüne gelen sadece tartışmak için boş boş konuşuyor
Ramazan ayında oruç tutma alevi inancında olmadığı için aleviler ramazan ayında oruç tutmazlar. Herseferinde aleviliği sünnilği benzetme gibi bir yarışa girmeyin çünkü iki farklı inançtır, faklı oldukları için aynı deyiller.

Bu makale size yararlı olabilir: http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1766

müsaib
28.10.2005, 15:44
merhaba arkadaşlar... mithat arkadaşımız bir soru sormuş ama sorunun cevabı yerine bir ton sitem almış... arkadaşlar bir şeyi öğrenmek yanlış bir olgu değilki.. üstelik soruyu yazan alevi bir insansa.. neden ramazan ayında tutulmazda muharrem ayında tutulur. hepimizin kendisine dair bilgileri var.. olay aleviliği sunnileştirme olayı değil. bende siteye yeni üye oldum. bu konuda bilgileri olan arkadaşlar bize de bilgi aktarırlarsa; ama sağlam olgularla, bizde kendi benliklerimizdeki bilgilerle mukase edip, bilgi katmanımıza bir şeyler ekliyebiliriz.... saygılarımla..

Mithat
28.10.2005, 15:57
Alevimen arkadaşım teşekker ederim ilgilenip yazdığın için ben aleviliği sünniliğe benzetme çabası içinde değilim.Aslada olmam. Aleviyiz öyle değil mi ve kurana inanıyoruz,bunu her fırsattada dile getiriyoruz özellikle cemlerimizde ve kuranda ramazan ayını oruçlu geçir diye ayet var.Benim sorum bu ayetle ilgili neden kurana inandığımız halde yapmıyoruz.Sünni bir insanla tartıştığım zaman yeterli bir cevap veremiyorum.Kurana inanıyorsanız niye oruç tutmuyorsunuz diyor.Ama gene bu sitede yapılan bir tartışmada kuranın değişmiş olabileceği yazıyordu bende buna yavaş yavaş inanmaya başlıyorum.

Mithat
28.10.2005, 15:58
ve alevi inancında ramazan orucu yok diyorsun tamam yok ama alevi inancında kurana inanmak var öyle değilmi bilgilerinizle beni aydınlatırsanız sevinirim.

Ceyhun
28.10.2005, 16:02
merhaba arkadaşlar... mithat arkadaşımız bir soru sormuş ama sorunun cevabı yerine bir ton sitem almış... arkadaşlar bir şeyi öğrenmek yanlış bir olgu değilki.. üstelik soruyu yazan alevi bir insansa.. neden ramazan ayında tutulmazda muharrem ayında tutulur. hepimizin kendisine dair bilgileri var.. olay aleviliği sunnileştirme olayı değil. bende siteye yeni üye oldum. bu konuda bilgileri olan arkadaşlar bize de bilgi aktarırlarsa; ama sağlam olgularla, bizde kendi benliklerimizdeki bilgilerle mukase edip, bilgi katmanımıza bir şeyler ekliyebiliriz.... saygılarımla..

Anlamadım ben bu kısmı? Yargılama mı var burada. Tutmuyoruz. Geleneklerimizde yok. Bu kadar basit. Gidip Sunnilere biz "Ramazanda neden oruç tutuyorsunuz?" diye soruyor muyuz? Ne gibi bir cevap bekliyorsunuz anlayamadım bir türlü. Baştan beri cevap beğendiremedik gitti.

gulizar
28.10.2005, 16:36
bu sozle ne demek istiyorsunuz tam anlamadim. Aleviler ibadetleri yanlisca Cem torenlerindenmi olusdugunu soylemeyemi calisiyorsunu?
yanlis anlamis olabilir.
ama eyer oyle demiseniz bence yanlisiniz var alevi inancinda ibadet olarak yanlizca Cem yokdur. unutmayinki bizimde orucumuz var. bundan basga da ibadet sekilleri var.

canan niye kizmissin anlamadim ama ben sana sorunu cevaplayayim:
Alevilerin Ibadeti tabiki sadece Cem Törenlerinden olusmuyor,ercan kardes burda Hz. Alin'in yolu hakkinda kendi görüsünü söyledi bende kendi görüsümü söyledim.zaten alevilik ve ibadetle alakali cok yerde kendi görüsümü yazmistim,yine tekrar etmek istemiyorum(ibadetim Sevgidir).
Muharrem orucuna gelince o benim icin Matemdir,orda oruc tutayimda beni müslüman görsünler diye tutmuyorum,zaten üzüldügüm zaman yemekten sudan kesilirim,normal oruc gibi tutmuyorum,sahura kalkmalar felan,yok ben öyle tutuyorum.
cogu alevilerde de öyle gördüm,belli saat'te kalkmalar yok, aksam ne yerlerse öteki aksama kadar baska yemek su icmezler.onu bir ibadet görmüyorum zaten,yani görev gibi.umarim anlata bilmistirim.

polata
28.10.2005, 17:26

Bilgiyi tekrar edeyim;
Orucun İslam öncesinde de Arap kavmi içerisinde yapılan bir ibadet olduğu bilinmektedir. Ayrıca oruç sadece İslam dini içerisinde yer almadığı, bir çok dinde süre ve uygulamaları farklı olsada oruç ibadeti yer almaktadır.

Ramazan orucu, hicretten sonra 625 yılında Kamer-Ay takviminin 9. ayı olan ramazan ayında tutulmasına karar verilmiştir.Bu kararı destekleyici ayetlerde bu zaman da Medine de inmiştir.

İlk ramazan orucu 15 Şubat 625 de tarihinde tutulmaya başlanmıştır.

(Kaynak: Prof.Dr. Süleyman Ateş'in Kuran-ı Kerim'in Tefsir'i )

Kuran bir açıdan bütün insanlığa bir açıdan Arap kavmine inmiştir.Kuran ı iniş sırasından dikkatlice okunduğunda dikkat edilecek bir husus da hitapların peygambere, Mekkeli müşriklere ve Mekkeli inanç sahiplerinedir.Müşrikler Allah a inanmakla birlikte Kabe içerisinde ki putlarınıda tanrı saymaktadır.
Kuran'ın Arapça indirilme nedeni nedir?Çünkü Arap kavmine inmektadir dolayısı ile Arap kavminin inanç ve ibadet şekilleri esas alınmıştır.Basit bir örnek ile Kuran da İsrailoğullarına da namz emredildiği ve onların namazlarını kıldığı yazılmaktadır ancak Arap kavmi ile İsrailoğullarının namazı farklıdır.Namaz'ı bir şekil olarak düşünmek yerine sadece Allah'a ibadet, dua, anma gibi yorumlarsak yani batıni-öz şekline dikkat edersek gerçekçi oluruz.
Benzer durum oruç içinde geçerlidir.Önemli olan insanın nefsine hakim olması, yaratanın kendisine verdiği nimetleri anlaması, kötülükten uzak durması ve yaratıcısı Allah için ibadet etmesidir.Bu açıdan orucu tutuyorsak doğrudur.Ramazan konusuna gelince verdiğim bilgide görüleceği üzere tıpkı namaz, hac ve zekat gibi Arap kavmince İslam önceside yapılan bir ibadet şeklidir.
Türk toplumunun İslam dinine geçişi sırasında kendi öz inanış ve ibadet şekillerinden vazgeçmemişler, İslamın ibadet biçimlerini kendi ibadet biçimleri ile harmanlamış öpüştürmüşlerdir.Bir nevi İslam dinindeki Arap motiflerini kabul etmeyip kendi motiflerini uygulamışlar bunu yaparkende tek yaratıcı Allah son peygamber Hz. Muhammed ve pir-önder-lider Hz. Ali kabul edilmiştir.
Aleviliği anlamak, özümsemek, çözmek için yapman gereken ilk şey Kuran ı okurken hiçbir geçmiş bilgiyi düşünmeden okuman bunu yaparken bir yandan da Arap kavminin İslam öncesini az çok bilmen gerekmektedir.Aksi halde şu asurede şu ayet de bu yazıyor şeklinde düşünürsün ki bu da öze ulaştırmaz bizi.
Neden Aleviler şunu, bunu yapmıyor diye sorgulama yerine neden Hz. Muhammed'in ölümünden sonra Kuran iki defa yazıldı diye sorgulamıyorsun.

polata
28.10.2005, 17:31
Selam!

"Polata" Abi, Merhaba,

Caferi mezhebine göre Namaz kilinis sekli, en eski Bektasilik ile ilgili kitablarda zaten tarif edilmistir...:yamukgul:

Bilmediğim için Caferi namazı olarak belirtiğin namazı açıklarsan da sevinirim. diye sormuştum.Hala da bilgi gelmedi.Bu konuda bilgi verilirse -ancak forumun içindeki namaz isimli konuda- sevinirim.Böylece gerek ben gerekse benim gibi bu konuda bilgisi olmayan arkadaşlarda bilgilenmiş ve Alevi-Bektaşilikte önemli bir yeri olan bilginin paylaşılmasını da uygulamış oluruz.

hasan1
29.10.2005, 02:16
mithat

slm arkadaşım bende biliyorum ramazanda oruç tutmayız muharremde tutarız namaz kılmayız cem yaparız ama neden ramazanda oruç tutmuyoruz

selam arkadas eyer sen aleviysen sordugun sorunun cevabini bilmelisin
eyer sünisen saygim var sorabilirsin alevimen adresi göstermis ögrenebilirsin benden önce davranmis alevimen e tesekür

Mithat
29.10.2005, 09:00
Slm arkadaşım evet ben aleviyim.Ve sorduğum sorunun cevabını bilmiyorum sayın polatanın yapmış olduğu açıklamalar için teşekkür ediyorum bu konuları dikkate alıcam.Ben bu soruyu cemevinin dedesine sordum ama soruyu cevaplamadı.Yada cevaplamak istemedi.Ama geçen sene ramazan ayı içinde cemevindeki dedemiz bir konuşma yaptı evet bu olay kuranda geçiyor yakın bir zamanda alevi islam din hizmetleri başkanlığı bir açıklama yapıcak demişti fakat bu açıklama gelmedi yada benim haberim olmadı.

ErcanASGAR
29.10.2005, 10:49
Slm arkadaşım evet ben aleviyim.Ve sorduğum sorunun cevabını bilmiyorum sayın polatanın yapmış olduğu açıklamalar için teşekkür ediyorum bu konuları dikkate alıcam.Ben bu soruyu cemevinin dedesine sordum ama soruyu cevaplamadı.Yada cevaplamak istemedi.Ama geçen sene ramazan ayı içinde cemevindeki dedemiz bir konuşma yaptı evet bu olay kuranda geçiyor yakın bir zamanda alevi islam din hizmetleri başkanlığı bir açıklama yapıcak demişti fakat bu açıklama gelmedi yada benim haberim olmadı.

Selam kardesim, sana özel mesaj göndermistim aldín mí?Sana kísadan sóyleyeyim; sen istedigin kadar dedelere babala sor,onlar asla sana istedigin cevabí veremezler, cünkü onlar senin Allah icin namaz kílmaní istemezler.Tekrarlíyorum Aleviler Caferi mezhebine göre namaz kílarlar.
Biz Alevi'lerin 2 degerli hazinemiz vardír:Kur'an Kerim-Ehli Beyt'ir.

Allaha emanet ol arkadas.

Ceyhun
29.10.2005, 11:05
Selam kardesim, sana özel mesaj göndermistim aldín mí?Sana kísadan sóyleyeyim; sen istedigin kadar dedelere babala sor,onlar asla sana istedigin cevabí veremezler, cünkü onlar senin Allah icin namaz kílmaní istemezler.Tekrarlíyorum Aleviler Caferi mezhebine göre namaz kílarlar.

Bunların "İran Şiiliği" kaynaklı düşünceler olduğunu biliyoruz. Lütfen kendi görüşlerinizi "Alevilik" adına lanse etmeyiniz. Siz böyle düşünüyor ve namazınızı kılıyor olabilirsiniz. Hepimiz buna saygı göstermek zorundayız. Ama Anadolu Alevileri'nin büyük çoğunluğunun namaz kılmadığı bilinen bir gerçektir. Lütfen "Ehli Beyt Vakfı" çerçevesindeki düşünceleri bütün Aleviler adına konuşuyormuş şeklinde yansıtmayınız.

Mithat
29.10.2005, 11:53
Merhaba Ercan arkadaşım özel mesajını aldım ve okudum.Benim dedelerimizin iyi niyeti hakkında bir şüphem yok onlar asla art niyetli insanlar değildir.O kadar zulme karşı inancımızın bu zamana gelmesinde büyük rol oynamışlardır.Benim namaz konusunda bir sorunum yok çünki kuranı kerimdede zamanı ve nasıl kılınacağı şeklinde bir açıklama yok.Benim anlıyamadığım tek konu ramazan orucudur bununla ilgileniyorum ve anadolu alevilerinin başka bir eksik noktası olduğuna inanmıyorum bu konuyu da bilmiyorum buda bir eksiklik sayılmaz.Aksine çok fazlası var hiçbir toplumda görülmediği kadar.

ErcanASGAR
29.10.2005, 12:26
Bunların "İran Şiiliği" kaynaklı düşünceler olduğunu biliyoruz. Lütfen kendi görüşlerinizi "Alevilik" adına lanse etmeyiniz. Siz böyle düşünüyor ve namazınızı kılıyor olabilirsiniz. Hepimiz buna saygı göstermek zorundayız. Ama Anadolu Alevileri'nin büyük çoğunluğunun namaz kılmadığı bilinen bir gerçektir. Lütfen "Ehli Beyt Vakfı" çerçevesindeki düşünceleri bütün Aleviler adına konuşuyormuş şeklinde yansıtmayınız.

Öncelik SELAM göndermesini bilelim.Siz "iran Siiligi"diyorsun.Siilik sírf irana ait degildir,Siiligin Türkce tercümesi taraftardír.Biz gercek Aleviler Sia î Ali'yiz.Peki 1 Alevi varken neden 1000 Alevi yaptiníz. Suan Dediginiz Anadolu Aleviligi "Bektasilik"tir.Kesinlikle Hz.Ali(as) ve 12 imamlarímízín yolunda gitmezler.sadece isim ana bilirler, önemli olan Hz.Ali(as) ve 12 imamlarímízín kisilik sahsiyetlerini kendimize örnek almalíyíz.Yoksa ben Aleviyim demekle Alevi olunmaz.

Ceyhun
29.10.2005, 14:33
Öncelik SELAM göndermesini bilelim.Siz "iran Siiligi"diyorsun.Siilik sírf irana ait degildir,Siiligin Türkce tercümesi taraftardír.Biz gercek Aleviler Sia î Ali'yiz.Peki 1 Alevi varken neden 1000 Alevi yaptiníz. Suan Dediginiz Anadolu Aleviligi "Bektasilik"tir.Kesinlikle Hz.Ali(as) ve 12 imamlarímízín yolunda gitmezler.sadece isim ana bilirler, önemli olan Hz.Ali(as) ve 12 imamlarímízín kisilik sahsiyetlerini kendimize örnek almalíyíz.Yoksa ben Aleviyim demekle Alevi olunmaz.

Selam göndermeyle ilgili verdiğiniz bilgiler için sağolun. Ama öncelikle siz Anadolu'daki Alevilik'te büyük bir yeri olan "Bektaşilik" hakkındaki iddialarınıza bir çekidüzen verseniz daha iyi olur gibi. Önemli olan felsefedir. Alevilik bir felsefedir. Ve o felsefeyi iyi yapan "Ali'nin yolundan gitmek" değil; "Eline, diline, beline sahip ol." diyen Hacı Bektaş ve bu felsefenin devamcılarıdır.

gulizar
29.10.2005, 15:00
Bak hele bak,sey, sen mi istersin yoksa onlar istemezde,Allah sizin gibi lerin eline birakmasin..

sen istedigin kadar dedelere babala sor,onlar asla sana istedigin cevabí veremezler, cünkü onlar senin Allah icin namaz kílmaní istemezler.Tekrarlíyorum Aleviler Caferi mezhebine göre namaz kílarlar.

sen nerden biliyorsun istemediklerini,ey yüzü kara,velisini inkar eden !!
Sen ne kadar istiyorsun bizim iyligimizi? hemen dogruyu söyledik diye dillerini kesmeli dedin!!bumu senin islam anlayisin?

sen alevi felan degilsin,eger alevilik sizin gibiyse ben ondan degilim!!!

rockçı turna
29.10.2005, 17:25
Bak hele bak,sey, sen mi istersin yoksa onlar istemezde,Allah sizin gibi lerin eline birakmasin..

sen istedigin kadar dedelere babala sor,onlar asla sana istedigin cevabí veremezler, cünkü onlar senin Allah icin namaz kílmaní istemezler.Tekrarlíyorum Aleviler Caferi mezhebine göre namaz kílarlar.

sen nerden biliyorsun istemediklerini,ey yüzü kara,velisini inkar eden !!
Sen ne kadar istiyorsun bizim iyligimizi? hemen dogruyu söyledik diye dillerini kesmeli dedin!!bumu senin islam anlayisin?

sen alevi felan degilsin,eger alevilik sizin gibiyse ben ondan degilim!!!

evet bay ercanasgar tam da düsündüüm gibi bir cevap gördüm(kalın yazılar)... bende bundan korkuyordum zaten...siz bu düsüncelerinizi herhangi bir anadolu alevisine söyleseniz alacagınız cevap hemen hemen aynıdır... yani sizin alevi toplumuna verdiginiz zararı herhalde ebusuud efendilerin verdikleri zararlarla ölçecek tarih!!!

anadolu alevilerini şiilestirmeye calısanlar artık sunu kafanıza iyice sokun; sizin yeriniz bizim yanımız degil iran daki mollaların yanıdır... yeter artık internet sitelerinizde yada kişisel olarak pirlerimize mürsidlerimize yaptıgınız hakaretler, ibadet biçimlerimize yaptıgınız hakaretler....

Canan
29.10.2005, 20:23

Allaha emanet ol arkadas.

bu ne sacmalik, :3D_NG (24
bir alevi bu tur seyleri nasil soyleye bilir??? bir alevi nasil olurda dedeleri karalaya bilir??? dedelerin ogretdigi felsefeyi, insanligi, inanci beyenmeyen birisi alevi olamaz................................ bu bir gercekdir.

sen anadolu aleviligini siirlikle karisdiriyosun. :yamukgul: (git arasdir, ogrende gel)

ercan bey, yani yuzlerce alevi yanlis biliyo, yanlizca sen dogrusunu biliyosun oylemi?:3D_NG (29

kotu anlamda sormuyorum bu soruyo ama siz kac kisisiniz? orgutmusunuz? :3D_NG (7) devletden para aliyomusunuz bu is icin?

daha once piskologic tedavu gordunuzmu diye soracakdim :3D_NG (28 ama cok kisisel olabilir diye sormuyorum. ama ilk 3 sorunun cevabini bekliyorum bir zamet yazarsaniz iyi olur.

Alevimen
29.10.2005, 23:59
yerinde ve iyi mesajları yazıldı, neticede topik cevplandı. kilitlenmiştir.
zaten yarın bugün ramazanda sona ericek... seneye devam ederiz.