Orijinalini görmek için tıklayınız : İnsanın anadilini bilmemesi..
Merhaba Canlar.Bu yazımı okuyanların beni yanlış anlamasını istemiyorum.Ben milliyetçi, ırkçı bir insan değilim. Sadece ve sadece bir üzüntümü güzel bir dille paylaşmak istiyorum sizlerle.
Bu konuya, bu bölümde değinmek istedim.
Anadolu toprakları bir mozaiktir.Türkler - Türkmenler, Kürtler - Zazalar, Ermeniler, Araplar, Süryaniler gibi çok çeşitli ırkların ve kültürlerin beşiğidir ve bence dünyanın en güzel yeridir... Bir kısmında asimilasyon söz konusudur, bir kısmı ise kültürünü, dilini konuşabiliyor, rahatça ..Biz Alevilerde bu toprakların bir parçası ve bu topraklara gelen ilk Muhammed Ali yoldaşlarıyız.. Kimimiz Türkmen, kimimiz Kürt, Zaza.. Güneydeki Canlar ise Arap kökenli olup, aramızda çok az fark vardır Nusayri Canlar ile.
Benim değinmek istediğim konu anadilim.Evet çok uzun zamandır, hatta ufaklıktan beri dilimi öğrenmek istemişimdir.Öğrenmek istediğim dil ise Kurmancadır. ( Kürtçe ) Bizim annelerimiz, babalarımız genelde büyük şehirlere göç edince unutmuşlar dillerini, dilleri asimile olmuş..
Mesela bizde Kurmanca kültürümüze, örf ve adetlerimize çok güzle işlemiş ve bu bir renktir arkadaşlar.Büyüklerin bir kısmı şehirde büyümelerine karşın konuşabiliyor ve anlayabiliyorlar.Mezar Törenleri düzenlenir bizde, kadınlar kürtçe ağıtlarla ölen yakınlarını anarlar.Bir yakınımız öldüğünde herkez bir araya toplanır ve insanlar ağıtlar yakar ve ağlamamak elde değil, hele birde ağıtta adın geçerse.. Bu kültür bizde bazı orta yaşlılar ve yaşlılarımızda devam ediyor hatta 2 hafta önce annemin yengesi vefat etti ve tüm akrabalar Cemevine gittiler.Annemle telefonla konuşurken '' Anne Allah aşkına kadınların yanına doğru gitte şu ağıtı duyayım'' dedim.Seviyorum çünkü kültürümü dilimi..
Ara ara toplanırız, dayımlar ve Teyzem muhakkak Kurmanca türküler söylerler.
Bazı sohbetlerde konuşmaları kurmanca yapar büyükler biz anlamayalım diye.Bu ufakken çok olurdu canlar:thumbup1: Kurmanca sohbetler çok uzun sürmez tabiki.Konuşabildikleri kadar..
Şimdi bizden öncekiler az çok biliyor dilimizi ama ya yeni nesil?
Ben Kürtçe bilmiyorum ve kuzenlerimde bilmiyorlar.Bilenler yada konuşuduğu zaman anlayanlar var ama bu bile yeterli değil.Bildiğim tek şey '' Navata Çiya? gibi bilindik 3 - 5 sözcük..İnsanın ana dilini konuşamaması gerçekten çok acı bir durum bence.
Ailesi Kurmanca yada Zazaca konuşan birçok Alevi Kürt - Zaza - Arap genci dil yönünden asimile olmuş durumda ve bu bence bu diller açısından büyük bir tehlikedir.Güneyde, Mersindeki Arap Alevisi tanıdıklarımda Arapça bilmiyorlar.Bugün biz dilimizi konuşamıyorsak, bence bunda büyüklerimizin yada bizim suçumuz yok.Tüm suç bize ana dilimizi unutturanlardadır ve ana dilimizi öğrenmek istemek bölücülük değil, insanın en doğal hakkıdır.Ama malesef bu ülkede dilimizide öğrenemedik..
Hızır yoldaşınız olsun canlar..
Güzel bir konuya değinmişsin. İnsanın anadilini konuşamamsı çok kötü ama önemli olan bunun bilincine varmak ve ifade edebilmek bravo.
D-e-v-r-i-m 29.07.2006, 00:25 ne diyeyim ben kürdüm ve kürtçe düşünüp türkçe konuşuyorum......
ben de aynı problemle karşı karşıyayım.Ama zamanında sorun bendeydi.ailem özellikle de annem bana kürtçe öğretmek isterdi,ben onları şiddetle geri çevirirdim.ama şimdi bunun pişmanlığı içerisindeyim.çocuklukta öğrenilenler kolay unutulmuyor çünkü.şimdi kürtçe konuşmaya çalışıyorum,öğreniyorum da.eğer öğrenilmiyorsa bunda biraz da bizim suçumuz var diyorum.soreşin dediği gibi kürtçe türkçe için bir renk bana göre de..
ben de aynı problemle karşı karşıyayım.Ama zamanında sorun bendeydi.ailem özellikle de annem bana kürtçe öğretmek isterdi,ben onları şiddetle geri çevirirdim.ama şimdi bunun pişmanlığı içerisindeyim.çocuklukta öğrenilenler kolay unutulmuyor çünkü.şimdi kürtçe konuşmaya çalışıyorum,öğreniyorum da.eğer öğrenilmiyorsa bunda biraz da bizim suçumuz var diyorum.soreşin dediği gibi kürtçe türkçe için bir renk bana göre de..
Bence sen büyük bir şansı geri çevirmişsin can ama genel olarak zaten kimse öğretemiyor ve öğrenilmiyor zaten.İmkanlar olsa, yeterli özgürlük olsa olurdu bence. :sad:
Evet bir insanın ana dilini konuşması ve okuması güzel şey...Anadolumda birçok dil ve çok renkli bir kültürler vardır..fakat ben Türkçeyi çok seviyorum...Türkçe benim düşünceme göre ki diğer diller de bana göre hoş ve merak uyandırırır..fakat geçmişte anadolumda farça,latince,arapça çok yaygın ve popülerken Pirsultan abdalın,H.BEktaşi,karaca oğlan,yunus emre gibi insanların En güzel şiir ve fikirlerini Türkçe ile anlatması beni türkçeye biraz daha Yaklaştırıdı yada sevmemi sağladı...Bu insanların çok çeşitli diller arasında zayıf gözüken Türkçeyi seçmesi Nedir araştırıyorum...herkesin sevdiği dili Duyması ve okuması dileğiyle...
Seninle aynı fikirdeyim abican.Bu topraklardaki her dil bir renktir.Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Lazca vs.. Korumak lazım ama değerlerimizide yitiriyoruz, bazılarının işine geliyor.Ben şimdi dilimi bilmiyorum ve anadilimi değilde farklı dilleri konuşabiliyorum.Türçeyi biliyorum yada kendimce ingilizce biliyorum ama ana dil yok.Gerçekten kötü durum bana göre ve büyükler konuştuklarında da anlamak istiyorum.Kendimize has kültürümüz için bu dile ihtiyacım var.Dilini bilmeyen millet olur mu:S
duygugemisi 29.07.2006, 08:53 Öncelikle böyle önemli bir konuya değindiğin için teşekkür ederim CAN...Gerçekten bu çok büyük bir sorun.Ama sonuç itibarıyla beklenilmeyecek birşey de değildi.Çünkü geçmişin ve günümüzün ağır siyasi ve kültürel şartlarında yoğrulmuş bir sorun bu.Ben de pek bilmezdim Kürtçe'yi.Ama üniversiteye gidince kişinin anadilini bilmesinin ne kadar önemli olduğunu kavradım.Ve şimdi çok iyi biliyorum.Diğer açıdan bence önemli olan Kürtçe düşünmek...Yani bir kişi anadilini bilmiyorsa bile anadiliyle düşünebilmelidir.Saygılarımla
Önemli bir konu, benim durumumda sana benziyor soreş. AMemlekette konuş**** kürtçe,şehire göç ile birlikte yerini türkçe'ye bırakmış,annem - babam türkçe bilmezmiş, öğrenmişler. Bazen aralarında konuşurlardı eskiden,o zamandan kalma az-buçuk kürtçem vardır. Söylenenleri anlıyorum, fakat konuşmada zorlanıyorum. Çok değil iki kuşak sonra (bizim köy için konuşuyorum) tamamen unutulur. Keşke bilsem, keşke zazaca da bilsem, zenginliklerimizi zamanla kaybediyoruz.
Önemli bir konu, benim durumumda sana benziyor soreş. AMemlekette konuş**** kürtçe,şehire göç ile birlikte yerini türkçe'ye bırakmış,annem - babam türkçe bilmezmiş, öğrenmişler. Bazen aralarında konuşurlardı eskiden,o zamandan kalma az-buçuk kürtçem vardır. Söylenenleri anlıyorum, fakat konuşmada zorlanıyorum. Çok değil iki kuşak sonra (bizim köy için konuşuyorum) tamamen unutulur. Keşke bilsem, keşke zazaca da bilsem, zenginliklerimizi zamanla kaybediyoruz.
Senin durumun benden daha iyi vallahi abican:thumbup1: Ben hiç bilmiyorum.Annem konuşamıyor ama anlıyor.dayımlar vs konuşanda var anlayanda, bilmeyende.Yaşlıların hepsi biliyor mesela onlarda son kuşaklarımız..
Keşke birşeyler yapılabilsede korunsa dil.. Sadece Kürtçe değil, Zazaca vs de korunmalı ve bilinmeli sahipleri tarafından..:sad:
soreş can ızdırbabını anlıyorum ben kumanci biliyorum ilkokul 3.sınıfa kadar yani 9 yaşına kadar köyde yetiştim babaannem dedem sayesindedir ama köyde çokuklar dahi kurmanci konuşurduk oyun oynarken, yalnız o zaman trt kanalındaki kara şimşek, uçan kazlar,dizilerde ve okulda türkçeyle tanıştık kaynaştık, biz babaya bawe amcaya apo, halaya bibi dayıya halo dedik halada aynıdır hibımız unutmayız unutamayız mesela benim 2,5 yaşında oğlum var ısrarla kurmanci kelimeler öğretiyorum gel demiyorum were dı cove mın diyorum, runne nan buke diyorum eminimki öğrenecek bu onun iin bir avantaj olacaktır bunda yadıganacak hiç bir yön yoktur sevgili soreş sende kurmanci yi öğrenebilirsin kitapcılarda gurmancı gramera ve kürtçe sözlükler var iyi bir çalışmayla ve kurmanci bilen birisiyle iyi bir diyaloğla bu işi başarabilirsin 1 sene sürmez emin ol saygılarmla.
soreş can ızdırbabını anlıyorum ben kumanci biliyorum ilkokul 3.sınıfa kadar yani 9 yaşına kadar köyde yetiştim babaannem dedem sayesindedir ama köyde çokuklar dahi kurmanci konuşurduk oyun oynarken, yalnız o zaman trt kanalındaki kara şimşek, uçan kazlar,dizilerde ve okulda türkçeyle tanıştık kaynaştık, biz babaya bawe amcaya apo, halaya bibi dayıya halo dedik halada aynıdır hibımız unutmayız unutamayız mesela benim 2,5 yaşında oğlum var ısrarla kurmanci kelimeler öğretiyorum gel demiyorum were dı cove mın diyorum, runne nan buke diyorum eminimki öğrenecek bu onun iin bir avantaj olacaktır bunda yadıganacak hiç bir yön yoktur sevgili soreş sende kurmanci yi öğrenebilirsin kitapcılarda gurmancı gramera ve kürtçe sözlükler var iyi bir çalışmayla ve kurmanci bilen birisiyle iyi bir diyaloğla bu işi başarabilirsin 1 sene sürmez emin ol saygılarmla.
Umarım böyle bir kitaba ulaşırım..:blushing: Hırs yaptım vallahi oturup anneannemlerle konuşmak istiyorum Kurmancayı:blushing:
Şuan elimde sadece PC Kürtçe sözlük var ama GRAMER eksik.Umarım bunuda tamamlarım.Eğer bunu yaparsam akrabalarla konuşabilirim.Dayımla, anneanemlerle felan.Konuşurken araya Kürtçe katmak güzel olur:rolleyes:
izmirksk 29.07.2006, 10:24 ben kendi adıma sosyolojide doktora konusu olarak zazacayı seçmek ve bu dili yok olmadan kurtarmak adına üzerime düşeni yapmak istiyorum..
fakat ondan önce yapacağım matematik ,fizik gibi alanlarda lisansütü eğitimler olacak..
umarım düşündüklerim arasında sosyoloji doktorasına zaman ayırırım..zazaca , varolacak...öyle veya böyle..
ben kendi adıma sosyolojide doktora konusu olarak zazacayı seçmek ve bu dili yok olmadan kurtarmak adına üzerime düşeni yapmak istiyorum..
fakat ondan önce yapacağım matematik ,fizik gibi alanlarda lisansütü eğitimler olacak..
umarım düşündüklerim arasında sosyoloji doktorasına zaman ayırırım..zazaca , varolacak...öyle veya böyle..
Allah Muhammed Ali yardımcın olsun can..:thumbup1: Keşke herkes böyle düşünse dicem ama işte asimilasyon öyle bir gelmiş ki, millette umursamaz olmuş..
benim bu zaza dili sayesinde başıma gelmedik kalmadı canlar az çektirmedi bana desem yeridir:)ama çok şansılıyım bea en azından böyle eşsiz bir dili biliyorum konuşabiliyorum anlayabiliyorum bu çok güzel bir duygu:) ve eminimki kendi çevremdeki arkadaşlarıma ögretttigim gibi kendi neslimede bu mükemmel dili ögretecegim vede bu dil sonsuza kadar var olacak yok olmayacaktır ki zaten yok edemezler saygılarımla......
SahHatayi 29.07.2006, 12:13 benim bu zaza dili sayesinde başıma gelmedik kalmadı canlar az çektirmedi bana desem yeridir:)ama çok şansılıyım bea en azından böyle eşsiz bir dili biliyorum konuşabiliyorum anlayabiliyorum bu çok güzel bir duygu:) ve eminimki kendi çevremdeki arkadaşlarıma ögretttigim gibi kendi neslimede bu mükemmel dili ögretecegim vede bu dil sonsuza kadar var olacak yok olmayacaktır ki zaten yok edemezler saygılarımla......
rind kesey kena ceneeee :))
Yorumlar için Spas Dikim Canlar.. :p
meymane_usari 29.07.2006, 14:36 ben Zazayım ve aile içinde olsun akrabalar gelince olsun devamlı zazaca konuşur ve zazaca türküler dinlerim :D mesela ben baba değil piyo derim :D çok hoşuma gidiyor böylesi daha samimi geliyor.İnsanın ana dilkini unutması kötüdür.Eğer bir milleti yıkmak istiyorsanız önce dilinden başlamanız gerekir.
Dili konuşabilmek için önce korumak lazım.Günümüzde insanlarda olduğu gibi dillerde diğer dillerin altında ezilerek asimle olmuşlardır.Dil bir kültür mirası olduğu için dilbilimcilerin desteği ile sadeleşip öğretim ve eğitime sunulması gerekir.Bu konuda malesef en şanssız dil kürtçedir.Yasaklamalara ve 4 ülkenin egemen dillerinin altında yok edilmek istenmiştir.Bu konuyu açan arkadaşa teşekkürler.
kemalevi 30.07.2006, 16:45 insanın anadilini bilememsi suçu bence ailede aranmalıdır eğitim önce ailede başlar ama sonra çevreninde buna bazı kötü yanları dokunuyo çocuk ailede düzenli bi eğitim alıyosa dısarıdaki dünyada cevresinde isteristemez ağzı değişiyo özenti burdan başlıyo işte konuş konuş nereye kadar boşa vurursun dolmaz doluya vurursun almaz
insanın anadilini bilememsi suçu bence ailede aranmalıdır eğitim önce ailede başlar ama sonra çevreninde buna bazı kötü yanları dokunuyo çocuk ailede düzenli bi eğitim alıyosa dısarıdaki dünyada cevresinde isteristemez ağzı değişiyo özenti burdan başlıyo işte konuş konuş nereye kadar boşa vurursun dolmaz doluya vurursun almaz
Kendi ailemi ve önceki yaşamlarıda çok iyi bildiğim için ailemde asla suç aramıyorum.Biz Koçgiriliyiz ve devletin gözünde tehlike olarak görülürüz çoğunlukla.Bizi katledenler bizim bugün bu durumlara gelmemizi sağlamıştır.Biz Alevi inancımızı asla kaybetmedik ama dilimiz bugün orta yaşlılar ve yaşlılarda devam ediyor.Bizimde sülalede Kürtçe bilen genç çok ama bence yeterli değil..Bizler topraklarında rahat koyulmamış ve 50li yıllarda göç zorlanmış insanlarız.Bu göçe zorlama bir asimilasyondur ve planlıdır.İnanca bağlılık inadına daha da kuvvetlendi ama mecburen dilde yozlaşma yaşandı.102 Köylü İmranlı ilçemizde 90 Köyümüz Alevi, 2 Köy karışık, diğer birkaç köy ise Sünni ve ilçenin Alevi köylerinde max. 100 ve çok daha az kişi yaşıyor ama Sünni bir köyde 500ün üzerinde kişi yaşıyor hemde o verimsiz topraklarda kurulmuş köyde..! ama Alevi köyler neredeyse boş ve ilçe köyleri Alevi olmasına rağmen...Onlara daha iyi hizmetler vs veriliyor ve diğer köylüler kalkıp şehre göçünde ve çocuklarıda şehirde büyütmek zorunda kalınca mecburen bir dil yozlaşması yaşanıyor.Ben yeterli Kürtçe yada Zazaca konuşan Alevi Kurmancı/Kurmancki arkadaş görmedim.
Ailelerde suç aramayı doğru bulmuyorum çünkü geçmişi biliyorum.Sadece dilde değil birçok konuda baskılar olurmuş.
Mesela annemlerin köyünde Cem yaparlarken kapıda gözcü olmasına rağmen çatıyada bekçi koyarlarmış asker yada birileri gelince halkı uyarsın diye..Birgün öğretmen köy çocuklarını yanına çağırır ve insanların tolanıp ne yaptıklarını sorar.Çocuklar ise CEM BAĞLIYORUZ öğretmenim der ve öğretmen bunu öğrenir öğrenmez bu 2 çocuğu döver döver döver...
Bu bir örnekti, dövülen çocuklardan biride annemin dayısı.Baskıların sonucunda gizli yapılan ibadet..
Dilde böyle yozlaşmalar yaşadı.Bugün türkçede tehlike altında.Türk gençleri dili iyice yozlaştırmaya başladılar.İnanır mısın arkadaşım yazı yazarken msn de sohbet eder gibi yazıyordu.Mesela Bişey yerine BİŞİ gibi örnekler..
Bizde dil konusunda şanssız insanlarız ama bunun nedeni belli.. Göçe zorlama ve yozlaştırma..
Gururmduyduğum şey sülalemin has Alevi oluşudur ve geleneklerin ve Kürtçenin Kürtçe ağıtlarla cenazelerin gömülmesi, anılması...Mesela bugün anneannem ve annesi ile oturuyoruz başladılar Kürtçe konuşmaya.Bende pür dikkat izliyorum belki kaparım ama hiç yok bende.. :no:
Ama bu sorunu illede çözeceğim.. Kürtçeyi çözmek çok kolay olmayacak ama çokda zor olacağına inanmıyorum çünkü öğrenmek istiyorum.İstek olmadıktan sonra ders çk kolayda olsa başaramazsın.Eskiden resim kurslarında isteğim olmadığında resmi çizmez suratımı asar otururdum.Bana biranda ilham gelir ve benle dalga geçerlerdi ama bu dalga sevdiklerinden beni bildiklerinden idi.
Evet o ara ara gelen ilham gene geldi bana..
Valla haydi hayırlısı.Bakalım bu işin sonu nereye varacak..
Dilini arayan Gençlik...!
taylan özgür 17.08.2006, 14:44 sana katiliyorum royemi.biz zaten hep kendi dilimizi konusuyorduk.demiiiiiiiiiiiiiiiiiii kiz.
benim bu zaza dili sayesinde başıma gelmedik kalmadı canlar az çektirmedi bana desem yeridir:)ama çok şansılıyım bea en azından böyle eşsiz bir dili biliyorum konuşabiliyorum anlayabiliyorum bu çok güzel bir duygu:) ve eminimki kendi çevremdeki arkadaşlarıma ögretttigim gibi kendi neslimede bu mükemmel dili ögretecegim vede bu dil sonsuza kadar var olacak yok olmayacaktır ki zaten yok edemezler saygılarımla......
Merhaba Royemi.
Bizim Sivas Koçgiri yöresi yani diğer deyimle Kuzey Batı Dersimde Kurmanca Lehçesi konuşulur.Zazacada konuşan köyler var ama çok çok az ve bazıları ise Kurmanca Lehçesi konuş**** bir bölge olduğundan dilleri Kurmancalaşmış.
Çok zengin bir yöre.Kurmancanın yanısıra azda olsa Zaza dilinin konuşulması ve birazda Türkmen Lehçesi yörenin güzelliğidir ama gel gör ki yöremiz asimilasyonun en büyük darbesini yemiştir...:wink:
bende kürtçeyi anlamama rağmen malesef tam konuşamıyorum bizim köyde büyükler kürtçe konuştuğu için çocuklar bile kürtçeyi çok iyi konuşuyo ama benim gibi şehirde yetişenler bu konuda biraz şanssız
Suriye ve Irakta ise kendi dillerini bilmeyen Türkmen kardeşlerimizde var.Onlarında dillerini bilmesi öğrenmesi lazım.. :(
Türk Kürt Zaza Arap farketmez..Bir toplum kendi dilini özgürce konuşabilmeli..
rockçı turna 04.09.2006, 23:52 soreş can seni sevdim beee:wink:
ilgi alanlarımız cok benzer, belki tamamen aynı aile ortamında yetişmemizdendir. eminim ki sende benim gibi küçükken oyun oynamak yerine oturup büyüklerin konusmalarını dinlemeyi tercih eden bir tiptin:sas
konu aslında biraz karmasık ve ''tehlikeli''(carpıtılmaya acık bir konu cünkü) ama o kadar içten anlatmıssınki derdini olası carpıtmalara ii bir ''set'' cekmissin.
simdi gelelim sadede: benim ailemde seninkiler gibi kurmancca yada ''kırdaşkice''(ben kırdaşkice demeyi tercih ediyorum. daha bi ''özel'' oluyo gibi:)) konusurlarmıs köylerinde. 60 lı yıllarda gümüşhane den istanbul a göçmüşler. büyüksehirin kargasasına karısmıslar. geçim derdine düsmüsler. sonra ben dogmusum:p
küçükken annemle babam kırdaşkiceyi ablamla benim duymamı istemedkleri ''gizli'' konuları konusurken kullanırlardı. sonra biraz büyüyünce bu dilin farkına vardım...16 yaslarındayken öğrenebilirim belki diye tek basıma köye gitmiştim. insanların bu dili konusmaları hosuma gidiyor benimde. ama bizdede sadece 40 yas üstü insanlar biliyor. gençler bilmiyor. bu dilden birazda kaçış var. cünkü cevremki geclerin bir coğu ''kürt'' olarak görünmek istemiyorler. bende dahil galiba:gosterge sanırım bu durum yetiştiğimiz ortamla ilgili. biz ailemizden alevi oldugumuzu ögrendik. hiç kürdüz dediklerini duymadık.
bense olaya söyle bakıyorum. kendimi sadece kızılbaş olarak tanımlıyorum ve kürtçeyi de annemin babamın anadili olarak sahipleniyorum. yani kürt kimliğini kabul etmiyorum fakat ailemin anadilini sahipleniyorum. o dilin aile içerisinde konusulmasını istiyorum. hatta benden büyüklerle bazen kürtçe kelimeler secerek konusuyorum. daha samimi bir ortam yaratıyor.:sas belki bazı arkadaslar bana kızacak ama benim durumum bu.
rahmetli dedem hem kürtçe konusur hemde biz horasan dan gelmişiz derdi:S birde belki yetiştiğimiz cevrede ''kürt'' olmanın iyi birşey olmadıgı düsüncesi bilinç altımıza işlediğinden dolayı böyledir. küçükken bu dili cografi konumdan dolayı öğrenildigini ve aslımızın türk oldugunu falan düsünür kendimi ''rahatlatırdım'':S
aslında bunları yazmam dogrumuydu bilmiyorum-çünkü derdimi tam anlatamadım yanlıs anlayanlar olacaktır muhakkak- ama konuyu cok güzel acmıssın. yazmadan edemedim. belki yazdıklarım bazı arkadaslara garip gelebilir ama benim gibi ailesi ''kürtçe konusan alevi'' olupta büyükşehirde dogmus arkadaslar muhakkak benim gibi kimlik bunalımlarına düsmüstür.
Selam rockercrane can.
Tahminlerin doğru can.Yanlış anlaşılmasın ama gerçekten pek oyun oynayan çocuk değildim, oynasam bile çok çok az... Kardeşim yada diğer kuzenlerin gibi görmedim hiçbir zaman kendimi.Yani mutluluğu şu yaşımda başkalarının kültüründe, Küçükken oyuncaklarda bulmadım pek.Şimdi ise araştırmak, bazı şeyleri daha iyi öğrenmek istiyorum.. Düşünüyorum gözlemliyorum ki gerçekten bazı kesim gençlerimizde bir kimlik bulanımı var.Mesela kendimi şu yaşıma kadar Kürt bildim ama bi dönem siz Türksünüz diyen yazarları takip ettim.Sonra kökenimi araştırınca kendine gel n oluyoruz dedim..
Bu tip şeyleri eminim ki birçok genç yaşamış ve yaşamaktadır.Gerçekten zor bir durum.Belki kendi dilimizle büyüseydik böyle şeyler hissetmeyecektik.Çünkü biz yıllarca kendi dilimizi öğrenmeden yetiştik hal böyle olunca siyasilerin yada bazı çıkarcı araştırmacı yazarların oyununa gelebiliyor ve daha da bi aklımız karışıyor...
Yıllardır sürüp gelen bir asimilasyon, toplumdan 2 neden yüzünden ayırca bir dışlanma ve bunu hissetmen, diğer taraftan araştırmaya başlayınca karşına çıkan karmaşalar..
Gerçekten çok zor şeyler yaşadık yaşıyoruz can... Bu konular ve yakınmalar, yıllarıdr sürüp gelen asimilasyonun ve çekiştirmelerin acı meyveleridir...
rockçı turna 05.09.2006, 00:24 Selam rockercrane can.
Tahminlerin doğru can.Yanlış anlaşılmasın ama gerçekten pek oyun oynayan çocuk değildim, oynasam bile çok çok az... Kardeşim yada diğer kuzenlerin gibi görmedim hiçbir zaman kendimi.Yani mutluluğu şu yaşımda başkalarının kültüründe, Küçükken oyuncaklarda bulmadım pek....
aynen dostum küçükken bir tarihçi yada antropolog olmayı isterdim. sırf kökenimi arastırmak için. ''türkmüyüm kürtmüyüm, aleviyim ama namaz kılmıyorum:s müslümanmıyım degilmiyim...? v.s.'' aslına bakarsan bunlar bir cocuk için agır konular. üstelik büyüklerimizinde bu konularda doyurucu bilgileri yoktu:S verilen cevaplar esas müslüman biziz esas türk biziz den öteye gitmiyordu:uhhm: neyse zamanla alıstık bu duruma tabii. simdiki amacım cocugumun bu tip seylerle kafasını kurcalamaması için ona doyurucu bilgileri verebilecek kapasiteye erişmek:thumbup1:
Şimdi ise araştırmak, bazı şeyleri daha iyi öğrenmek istiyorum.. Düşünüyorum gözlemliyorum ki gerçekten bazı kesim gençlerimizde bir kimlik bulanımı var.Mesela kendimi şu yaşıma kadar Kürt bildim ama bi dönem siz Türksünüz diyen yazarları takip ettim.Sonra kökenimi araştırınca kendine gel n oluyoruz dedim......
heheh bende aynıydım. bir aralar kendimi etnik anlamda müthiş türk hissederdim. iste belli cevrelerin yazılarını okurdum. aleviler has türktür. cumhuriyetin teminatıdır. falan... sonra afallamam cemal sener in alevilerin etnik kimliği kitabını okurken tersten! bir etkileşim gecirmemle oldu. o kitapta cemal sener e gelen elestirilerde yer alıyordu ve bu eleştiriler cemal sener in anlattıklarından daha mantıklı gelmeye basladı bana. eheuehe olaya bak.
ama geldigim noktada ben sadece kızılbas kimliğimi sahipleniyorum. bütün dillerinde önündeki engellerin kalkmasını istiyorum. ayrıca alevi toplumunun içine bu dil farklılığından dolayı ''ayrılıkların'' sokulmaması için aman dikkat! diyorum. gerçi bizden önceki kusakta böyle bir sorun olmaz onlar için önemli olan alevi olmak etnik kimliğin bir anlamı yok ama özellkle genç kusak milliyetçilik tuzagına düsebilir diye korkuyorum.
Mesela ben aşiretlik bir sülalem olduğunu yaklaşık 1 sene önce öğrendim.Aleviyim derdim, annemlerden görür bilirdim yolumu ama bilmediğim birşey ise aşiretimiz bile varmış.Hatta akrabalarım ve büyük dedem Kürt İsyanında katledilmişler.
Dedeme bile bugün bazı konularda sorular sormak istediğimde sürekli kaçar cevap vermekten.Ben onlara soru sorduğumda genellikle cevap alamadığımdan kendim araştırmalara koyuluyorum.Yani kökenim nedir ne değildir bilmek istiyorum ve öğrendim.Mesela Sivasa Tunceliden geldiğimi öğrendim.
Ama bazı şeyleri bilmesemde herzaman bildiğim kesin şeyler vardı.Oda Alevi olmam ve bu ülkenin gerçek sahipleri ve Cumhuriyetin Mihenk taşları olmamızdır.
Tabi birde bundan sonra öğrendiklerim var ki buda beni iklem arasında bırakmıştır...
rockçı turna 05.09.2006, 00:41 Mesela ben aşiretlik bir sülalem olduğunu yaklaşık 1 sene önce öğrendim.Aleviyim derdim, annemlerden görür bilirdim yolumu ama bilmediğim birşey ise aşiretimiz bile varmış... Yani kökenim nedir ne değildir bilmek istiyorum ve öğrendim.Mesela Sivasa Tunceliden geldiğimi öğrendim.
Ama bazı şeyleri bilmesemde herzaman bildiğim kesin şeyler vardı.Oda Alevi olmam ve bu ülkenin gerçek sahipleri ve Cumhuriyetin Mihenk taşları olmamızdır.
Tabi birde bundan sonra öğrendiklerim var ki buda beni iklem arasında bırakmıştır...
gayet iyi gidiyorsun dostum;) fakat sana bir önerim var egeer ögrenciysen bu konularla ilgilenirken okuldaki elemanlarında ne gibi seylerle ilgilendigini kacırma derim. eger diger arklardan koparsan zor anlar yasayabilirsin. yani demem oki bizim sosyal cevremiz biraz ''azınlıga'' düsüyor. eger okuyan biriysen okul ortamında afallayabiliyorsun. cünkü ev/akraba ortamından cok farklı bir ortamla karsılasıyorsun. ben sahsen bazı zamanlarda cok zorluk cektim ne yalan söyleyeyim:yamukgul:
bu arada bende dayımdan atalarımızın imranlıdan (yani koçgiri den:)) geldigini ögrenmiştim mesela. gecen günlerde de su tv de kocgiri belgeseli izledim ve kadınların bizim yaslı kadınlarla aynı tarzda giyindiklerini gördüm:) bi yakınlık duydum o yöreye. birde köyümüzün piri ta tunceli den kalkar gelirmiş taliplerini görmeye.su aska bakarmısın. ayrıca bizimkilere pilvankiler denirmiş. ama bu asiretin ismimi ocagın ismimi arastırmak lazım. aklında bulunsun ''pilvanki'' die bişey bulursan arastırmalarında haber et beni olurmu:)
bu tarz seyleri eskilere anlattırmaktan zevk alıyorum:)
Bulduğum bilgileri seninle paylaşırım can.Aşiretinizin adını duymuştum daha önce.. ;) Koçgiri yöresinin kültürü çok farklıdır.Siyah ve tonlarında giyimler çok ilginç ve dikkat çekici olmuştur.
Arkadaşlık konusunda da belirli kişilerle arkadaşlık kurdum.Bu tip konulara çok fazla eğiliyorum ama kimse pek bilmez.Fazla abartmadan, sosyal ilişkileri koparmadan ilerlemek dediğin gibi en doğrusu...
rockçı turna 05.09.2006, 01:01 Bulduğum bilgileri seninle paylaşırım can.Aşiretinizin adını duymuştum daha önce.. ;) Koçgiri yöresinin kültürü çok farklıdır.Siyah ve tonlarında giyimler çok ilginç ve dikkat çekici olmuştur.
heheh yaw aşiretiniz falan diyince bi garip oldum:)
sanırım bu pilvanki olayı aşiret degilde ocagımızın adı. forumda böyle bir konu acılmıstı gecmişte bende sevinç nidaları atmıstım ''vay be benim aşiretim varmıs ne garip:s'' gibisinden ama arkadasların azarı gelmişti arkadan hemen;
'' aşiretle ocağı karıstırmayın!'':)
tunceli de pilvenk diye bi yerin varlıgına da ulasmıstım. ileride bu konuyu iyice arastırmak istiyorum. köyümüze gelen pirlerin cocuklarını, yakınlarını bulmak istiyorum. bakalım basarabilirmiyim:)
Hızır yardımcın olsun can.. Pilvanki dediğin gibi bir Ocak aynı Baba Mansurlular yada Dervişcemalanlılar gibi.. Forumda geçen bazı yorumlardan gördüm ..
rockçı turna 05.09.2006, 01:11 Hızır yardımcın olsun can.. Pilvanki dediğin gibi bir Ocak aynı Baba Mansurlular yada Dervişcemalanlılar gibi.. Forumda geçen bazı yorumlardan gördüm ..
ok dostum cümlemizin... arastırmaların devam eder umarım. iyiki varsın.
bu arada her insan anadilini bilmelidir:p (konuyla ilgili de bişey yazalım ki sonra alakasızz seyler yazıosunuz kardeeeeeşim die eleştirilmeyelim:))
zeynep C. 05.09.2006, 13:07 Ben zazyım ve ana dilimin yok olmaması için elimden geleni yapıyorum.Zazacayı anlıyorum fakat konuşmam çok iyi değil.İlerletmeye çalışıyorum evde türkçe konuşmalara kızıyorum ki pratik yaparak öğreneyim.Hatta zazaca yazmayı öğreniyorum.Kürtçeyide az çok anlıyorum.
Büyüklerimiz bu dünyadan göçtükten sonra bizim bizden sonraki nesillere anadilimizi eksiksiz öğretebilmemiz için bizimde herşeyiyle anadilimizi öğrenmemiz lazım.
ben türküm ana dilimde türkçe sayın zeynep senin yaklaşımın yanlış geldi bana yani evdeki türkçe konuşmalara kızman diğer konulara bişey demiyorum. bi yerde oturuyosun ve hemen dil değişiyo anlayan var anlamayan var arkadaşlar bu bana ters geliyo. tabi her insan hürdür ama türkiyede yaşıyosak ana ve resmi dilimiz türkçeyse bunu daha iyi daha özverili bi biçimde kullansak daha iyi olmazmı.. benim fikrim bu arkadaşlar katılmayanlar elbette olabilir... saygılar.
zeynep C. 05.09.2006, 14:03 Tabikide katılmaya bilirsin.Ama bu benim anadilim.Ve bunu öğrenmek için ailemle konuşarak pratik yapıyorum.Ve ailemin ve benim Türkçemizde gayet düzgündür.Ve buzamana kadar çoğunlukla evimizde Türkçe konuşuluyo ama ben dilimi öğrenmek istediğim için belli bir süre Türkçe konuşmalarını istemiyorum.Buda benim en doğal hakkım.Ve benim ailem.Ben Türkçeyi unutalım demiyorum.
özümü asla unutmam.
Tabikide katılmaya bilirsin.Ama bu benim anadilim.Ve bunu öğrenmek için ailemle konuşarak pratik yapıyorum.Ve ailemin ve benim Türkçemizde gayet düzgündür.Ve buzamana kadar çoğunlukla evimizde Türkçe konuşuluyo ama ben dilimi öğrenmek istediğim için belli bir süre Türkçe konuşmalarını istemiyorum.Buda benim en doğal hakkım.Ve benim ailem.Ben Türkçeyi unutalım demiyorum.
özümü asla unutmam.
tabiki özünü unutmamak senin en doğal hakkın... saygılar.
çayırlılı 05.09.2006, 15:34 bende zazaca anlamama rağmen konuşamıyorum ama konuşmayı çok istiyorum .
Merhaba Canlar.Bu yazımı okuyanların beni yanlış anlamasını istemiyorum.Ben milliyetçi, ırkçı bir insan değilim.
demiş konuyu açan..
ben de bu lafa takıldım :)
Kürtçeyi savunup neyin faşoluğunu yapıyosun ya da öyle olacağını düşünüyosun???
rockçı turna 06.09.2006, 22:03 Merhaba Canlar.Bu yazımı okuyanların beni yanlış anlamasını istemiyorum.Ben milliyetçi, ırkçı bir insan değilim.
demiş konuyu açan..
nasıl yani?:huh:
Merhaba Canlar.Bu yazımı okuyanların beni yanlış anlamasını istemiyorum.Ben milliyetçi, ırkçı bir insan değilim.
demiş konuyu açan..
biraz daha açarsan eğer, daha iyi anlayıp yorum yazabilrz...
saygılar..
duygugemisi 06.09.2006, 22:12 Merhaba Canlar.Bu yazımı okuyanların beni yanlış anlamasını istemiyorum.Ben milliyetçi, ırkçı bir insan değilim.
demiş konuyu açan..
Değerli arkadaşım;farkında mısın bilmiyorum ama konuyu açan arkadaşımızı çok ağır şeylerle itham ediyosun..Bu arkadaşımın iyi niyetinden hiçbir şüphem yok...Hem bir kişinin anadilini konuşmak istemesi ve bunun kaybolup unutulmasını önlemek istemesi neden faşistlik olsun..Seni sağduyulu olmaya davet ediyorum..saygılarımla
demiş konuyu açan..
Hanımefendi kendinize gelin ve haddinizi bilin.Çünkü konuşmanız size hiç yakışmıyor.
Şunları bilmeniz gerekiyor.
1 - Burası Aleviforum ve Aleviler Irkçı insan olmadıkları için böyle bir konu normal..Çünkü ben bir Alevi olarak, Alevi canlarla derdimi paylaştım ve bu isteğim benim en doğal hakkımdır.
2 - Bir İnsanın Anadilini bilmek istemesi en doğal hakkıdır.Bunu paylaşmak, hele ki Aleviforumda çok doğal.Alevi forumda benim gibi anadilini bilmeyen çok arkadaşımız var.
Hanımefendi buraya şov yapmaya mı geldiniz?
Bende bu ülkenin bir Vatandaşıysam kendi anadilimi konuşmak istemek benim en doğal hakkımdır.Bunu iyice anlayın.
Üslubunuz son derece yakışıksız.
[/COLOR]Hanımefendi kendinize gelin ve haddinizi bilin.Çünkü konuşmanız size hiç yakışmıyor.
Şunları bilmeniz gerekiyor.
1 - Burası Aleviforum ve Aleviler Irkçı insan olmadıkları için böyle bir konu normal..Çünkü ben bir Alevi olarak, Alevi canlarla derdimi paylaştım ve bu isteğim benim en doğal hakkımdır.
2 - Bir İnsanın Anadilini bilmek istemesi en doğal hakkıdır.Bunu paylaşmak, hele ki Aleviforumda çok doğal.Alevi forumda benim gibi anadilini bilmeyen çok arkadaşımız var.
Hanımefendi buraya şov yapmaya mı geldiniz?
Bende bu ülkenin bir Vatandaşıysam kendi anadilimi konuşmak istemek benim en doğal hakkımdır.Bunu iyice anlayın.
Üslubunuz son derece yakışıksız.
soreş can...biz seni biliyoruz
yorumlarnı fikirlerini neye neden inandığnı çok iyi ifade ediyorsun yazılarınla....
o yüzden böle şelere takılma..gereksiz çünki....biz seni biliyoruz...
saygılar...
Kemalist geçiniyorlar ama nedense Mustafa Kemal Atatürk gibi düşünemiyorlar.Bu laflar nikinin altında Kemalist olduğunu belirten bir üyeye yakışıyor mu?
Atatürkü yakışıksız fikirlerinize alet etmeyin.
Kemalist sıfatını kullanmamdan ziyade bence siz Türkiye Cumhuriyetinde yaşadığınızın farkındalığına vararak, Türkçemizde yer almayan "w" gibi bir sesin kullanımına takılın :)
Kürtçe ana diliniz olabilir..
Kürtçe de düşünebilirsiniz..
Kürt olmaktan gurur da duyabilirsiniz..
Ancak burası "tek ulus, tek millet " öngörüsüne sahip bir cvumhuriyettir..
Atatürkün deyimiyle...
Ve bence ufak atmadan ve Atayı çok daha iyi anlamadan bu şekilde savunmalara geçmeyiniz..
Uğur Mumcunun deymiyle..Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayınız :)
Ve bomba atmak ve insanlara bulaşmak için; bi ateş beklemeyeniz..
Konuyu açan kişi ben ırkçı değilim demiş..
Ve ardı sıra gelen konuyla alakasız bi denklem olmuş..
Ben bunun mantığına sordum konuyu açana :)
Amatabi sizin gibi oltaya gelen dostlar, konuyu açan yerine "kürtler kökenliler" anlamış sanırım :)
Bunu da mazur görüyorum ...
Ne de olsa anlattığım kadarını değil; anlamak istediğiniz kadarını anlayacaksınız :)
Ve işte bu da sizsiniz..:)
***Eeee nerde bu eksiii itibar puanlarıııı ;)
eylüleren 07.09.2006, 17:51 insanın ana dilini bilmemesi bir eksikliktir doğru bir tespit ben zazca konuşamıyorum ama söylenenleri anlıyorum.ben den bir kaç nesil sonrakiler belki hiç konuşamıyacak dilimizi bunu düşünmek bile beni üzüyor.ama dilimiz öğrenmek konusunda çabalar içinde bulunacağım ve öğreneceğim
Gelelim izem arkadaşın söylediklerine bu ülke sadece türk kökenli insanlardan oluşmuyor bunu sizde çok iyi biliyorsunuz yanısıra kurtuluş savaşına katılanların hepsi türk değildi.orada kanlarını akıtan insanlar türk,kürt,zaza,laz,çerkez,alevi,sunni demeden tüm halklardı.bugün en doğal haklarını kendi dillerini öğrenmek istiyorlar.türkçeyide bir kenara atmış değiller bir ingilizce,fransızca,almanca vb. dillerin öğrenilmesi konuşulması anladığım kadarıyla sizi hiç bir şekilde rahatsız etmiyor.yanısıra türkçenin içine katılan yabancı kelimelerde sizi rahatsız etmiyor.insanlarımızın batı kültürünü içlerine sindirmeside sizi rahatsız etmiyor.ama bu toprakların asıl sahipleri olan insanların kendi dillerini öğrenmek istemeleri nedense sizde bir rahatsızlık doğurmuş siz kürtçe öğrenmeyi yada zazaca öğrenmeyi veya benzer lehçelerden birini öğrenmeyi ülkeyi bölmek bağlamında düşünüyorsunuz.bu yanlış düşünce sizi bu şekilde sert söylemler içinde bulunmaya itiyor bu kesin sizde anladığınız kadarıyla yorumlar getiriyorsunuz.yorumlarınızda standart zaten.....
Ayrıca belki bunun farkında değilsiniz öyleyse ben belirteyim ülkemiz çoktan yabancılara peşkeş çekilmiş.en büyük korkunuz dilse size üzülürüm...
İzem hanım anadolu bir moziktir.Her dile sahip çıkılmalı.Kaldı ki Kürtçe Mezopotamya cofrasyasının dillerindendir.
Bence ne dediklerine dikkat et çünkü mantıksız konuşuyorsun.Kemalistcilik oynama.
Zazaca! Kürtçe ! Lazca! Gürcüce ! Bu diller ana dili olan insanlara eğitim verilmeli ve bu diller ana dili olanlara öğretilmelidir..
Bunu iyi kavrayın ondan sonra yorum yapın.
Lafı SİZİN BU ÜLKEDE NEFES ALMAYA HAKKINIZ YOK demeye getiriyorsun.
Halkların arasına nifak sokmayın.
rockçı turna 07.09.2006, 18:41 Kemalist sıfatını kullanmamdan ziyade bence siz Türkiye Cumhuriyetinde yaşadığınızın farkındalığına vararak, Türkçemizde yer almayan "w" gibi bir sesin kullanımına takılın :)
Atatürkün deyimiyle...
Ve bence ufak atmadan ve Atayı çok daha iyi anlamadan bu şekilde savunmalara geçmeyiniz..
Amatabi sizin gibi oltaya gelen dostlar, konuyu açan yerine "kürtler kökenliler" anlamış sanırım :)
Ne de olsa anlattığım kadarını değil; anlamak istediğiniz kadarını anlayacaksınız :)
ya bak sana su kadarını söyleyeyim senin gibi ufak beyinli, ezbere konusan insanların ugur mumcu yu agızlarına alıp sacmalıklarına kalkan yapmaları sinirlerime dokunuyor. ben 20 yasındayım ve hayatımın 5 yılını cumhuriyet gazetesi okuyarak gecirdim.(yani toplam hayatımın 1/4 ü). hala da gazeteleri sandıkta saklarım, atmaya kıyamam.
...ve artık okumuyorum. bunun bir sebebide senin gibi tipler. mantıktan yoksun bir sekilde birilerinin allah ı, kuranı, vatanı, milleti agızlarına plesenk etmesi gibi sizin de atatürk ü,laikliği,v.s. aynı hale getiriyor olusunuz.
burada bir konu konusuluyor ve sen konuya bodoslama dalarak sadece ''kürtçe'' kelimesini kullandığı için arkadası faşolukla ''suçluyorsun''. bu mudur senin kemalizm anlayışın? hiç bir fikir öne sürmeden ''camur at ve git''. ne sanıyorsun kendini anlamadım :thumbdown
zeynep C. 07.09.2006, 19:03 Soreş biz seni tanıyoruz.Sonuna kadar arkandayım.
Kimse anadilini savunduğu için bukadar ağır bir itamla faşolukla suçlanamaz..Bizler Türkçe'yi unutalım demiyoruz sonuçta bir dilimiz var ve bizim anadilimizi tabiki unutmamamız lazım.İnsan geçmişini inkar edebilirmi.
Geçmişine sahip çıkamayan,Gelecekten bişey beklemesin bence...
Soreş biz seni tanıyoruz.Sonuna kadar arkandayım.
Kimseye anadilini savunduğu için bukadar ağır bir itamla faşolukla suçlanamaz..Bizler Türkçe'yi unutalım demiyoruz sonuçta bir dilimiz var ve bizim anadilimizi tabiki unutmamamız lazım.İnsan geçmişini inkar edebilirmi.
Geçmişine sahip çıkamayan,Gelecekten bişey beklemesin bence...
Teşekkür ederim canlar..İşte nelerle karşılaşıyoruz.Nefes almaya bile hakkımız yok.Kürtçe Zazaca gibi diller bu toprakların renkleridir.Konuşuması unutturulmaması lazım.
Ama bazılarımız o kadar yüzeysel konuşuyor ki ne konuştuklarını bilmeyecek kadar.
İzeme gene söylüyorum yani şov yapmanın, garip tavırlar sergilemenin kimseye faydası yok.
Sonuçta Zaza ve Kürt kökenli canlar var ve dillerini bilmeyenlerde çok fazla..Şimdi bu insanlarda dilini bilmek ister.Ama biz dilimizi bilmek istiyoruz diye faşo isek, lafı sizin bu ülkede nefes almaya hakkınız yok demeye getiren bir zihniyet nedir sizce?
Bu Aleivliğe sığar mı?
Bu laflar bir Alevinin etmemesi gereken Cahilca konuşulmuş sarfedilmiş kelimelerdir.
hasret_eylul 07.09.2006, 19:43 insanın anadilini öğrenmek istemesi malesefki bazı insanlar açısından faşoluk itamına kadar varmaktadır? sorarım şimdi faşoluk insanın kendi kimliğini kaybetmek istememesimidir? yoksa bu itamda bulunan zihniyetmidir?
MeRaLiNa 07.09.2006, 20:53 inasanin anadilini bilmesi cok önemli
cünki anadilini bilmezse gecmisinide iyice bilmez
saten anadilini unutturmaya calisanlarin nedenide onlari asimile etme cabasi oldugu herkesce malum
cünki dedenizin, nenenizin anadilini bilmeyin, onlarla anlasip, konusamayinki, bazi seyleri ögrenmeyin... bazi gerceklerden mahrum kalin
benim ana dilim Türkce, ben ögrenmekte, konusmakta zorluk cekmiyorsam
zaza, ermeni, süryani. laz vs'de zorluk cekmemeli
bide su var, Almanyada okullarin bahcesinde tenefüzlerde Türkce konusmak yasaklaninca, bütün Türkiye ayaga kalkar, ama Türkiye aynisinin daha katisini yapintigi görülmez, hak isteyenler bölücü vs vs olurlar
her seylerinde büyük celiskiler var
ben kürtçe anlıyorum ama konuşamıyodum onuda bu yaz baya ilerlettim anadilini öğrenmeye gönül verenler yolunuz açık olsun
duygugemisi 08.09.2006, 16:50 Teşekkür ederim canlar..İşte nelerle karşılaşıyoruz.Nefes almaya bile hakkımız yok.Kürtçe Zazaca gibi diller bu toprakların renkleridir.Konuşuması unutturulmaması lazım.
Ama bazılarımız o kadar yüzeysel konuşuyor ki ne konuştuklarını bilmeyecek kadar.
İzeme gene söylüyorum yani şov yapmanın, garip tavırlar sergilemenin kimseye faydası yok.
Sonuçta Zaza ve Kürt kökenli canlar var ve dillerini bilmeyenlerde çok fazla..Şimdi bu insanlarda dilini bilmek ister.Ama biz dilimizi bilmek istiyoruz diye faşo isek, lafı sizin bu ülkede nefes almaya hakkınız yok demeye getiren bir zihniyet nedir sizce?
Bu Aleivliğe sığar mı?
Bu laflar bir Alevinin etmemesi gereken Cahilca konuşulmuş sarfedilmiş kelimelerdir.
Soreş hewal;bence İzem'in söylediklerini fazla ciddiye almamalısın..Çünkü siyasi literatür de arkadaşım gibilerine sosyal faşist deniliyor..İşte böyleleri kalkıp da bilimsel enternasyonelcileri faşistlikle suçlarsa böyle komik bir tabloyla karşılaşıyoruz..Hanımefendi o kadar diplomatik ve bilimsel bir dil kullanıyor ki,kendisini anlamamız mümkün değil...Aman Allah'ım bu ne büyük kibir...Bu ne kendini beğenmişlik...Bir de bunun gibiler kendilerine solcuyum derler ya işte o zaman gel de yanma...Bir de kendisine Kemalist sıfatını yakıştırmış...
Bir Alevi bu kadar dar mı düşünür ya...Bir Alevi bu kadar dışlayıcı mı olur..ve bir Alevi bu kadar kibirli mi olur..Bu sorulara siz de benim gibi olmaz diyorsunuz değil mi!!O halde gerisini siz düşünün..Saygılarımla
Soreş hewal;bence İzem'in söylediklerini fazla ciddiye almamalısın..Çünkü siyasi literatür de arkadaşım gibilerine sosyal faşist deniliyor..İşte böyleleri kalkıp da bilimsel enternasyonelcileri faşistlikle suçlarsa böyle komik bir tabloyla karşılaşıyoruz..Hanımefendi o kadar diplomatik ve bilimsel bir dil kullanıyor ki,kendisini anlamamız mümkün değil...Aman Allah'ım bu ne büyük kibir...Bu ne kendini beğenmişlik...Bir de bunun gibiler kendilerine solcuyum derler ya işte o zaman gel de yanma...Bir de kendisine Kemalist sıfatını yakıştırmış...
Bir Alevi bu kadar dar mı düşünür ya...Bir Alevi bu kadar dışlayıcı mı olur..ve bir Alevi bu kadar kibirli mi olur..Bu sorulara siz de benim gibi olmaz diyorsunuz değil mi!!O halde gerisini siz düşünün..Saygılarımla
Teşekkür edrim can desteğin için..
Hani bazıları vardır, kendilerini kraliçe, prenses sanarlar.Diyeceğim biz bu kibirleri, havaları ve bu garip şov niteliğindeki hal ve hareketleri çekemeyiz...:cool:
Çünkü yapılan şey bu, başka açıklamasıda olamaz bence..
Serkan_Devrim 08.09.2006, 17:53 Merhaba Canlar.Bu yazımı okuyanların beni yanlış anlamasını istemiyorum.Ben milliyetçi, ırkçı bir insan değilim.
demiş konuyu açan..
Kürtçeyi savunup neyin faşoluğunu yapıyosun ya da öyle olacağını düşünüyosun???alevi yobazlığına karşı olduğunu söyleyen ve alevi sünni ayrımı yapılmaması gerektiğini söyleyen bir düşünce aynı zamanda etnik olrak ayrımcılık yapıp kürtçeyi reddedip, bir kültürü asimile etmeye çalışıp, açıktan türkçülük yaparsa kendisiyle çelişmiş olmaz mı?
bu zihniyette olduğu sürece kemlizmle aynı çatı altında buluşmam söz konusu olamaz. Almanya'da yaşayan türklere türkçe öğretilmemesi ve türkçe konuşma yasağı konması gibi bir uygulamada tepkiniz ne olurdu?
Herkes aynı dili konuşamaz ve bence biraz empatı yapmalıyız bu konuda..
Kürtçe konuşmak sanki bir ayıp gibi karşılanıyor bunu anlamıyorum tam tersi bence kültürlerin çeşitliliğidir herkes aynı olamaz...olmamalıdırda..ana dillerini kaybetmek , kültürünü kaybetmekle eş değer..
KURŞUNveli 08.09.2006, 21:10 Kemalist sıfatını kullanmamdan ziyade bence siz Türkiye Cumhuriyetinde yaşadığınızın farkındalığına vararak, Türkçemizde yer almayan "w" gibi bir sesin kullanımına takılın :)
Atatürkün deyimiyle...
geldiğin her halinden belli oluyor can aman biyerlere gitme...
Evet bir geldi tam geldi ama malesef ki bu toplumda bulunan Türk olmayan tüm insanlara saygısızlık yaparak çekti gitti..
Sizin Aleviliğiniz bu kadar işte.Başka toplumları yok saymak.Devam edin.Düşkünlğk sizin gibilere yakışır..
KURŞUNveli 08.09.2006, 21:41 Evet bir geldi tam geldi ama malesef ki bu toplumda bulunan Türk olmayan tüm insanlara saygısızlık yaparak çekti gitti..
Sizin Aleviliğiniz bu kadar işte.Başka toplumları yok saymak.Devam edin.Düşkünlğk sizin gibilere yakışır..
can yazıyı birkaç defa okudum ama alevilikle alakalı bir kelime dahi bulamadım...her yorumu aleviliğe, atatürke, kürtlüğe, türklüğe bağlamayalım sonra konu başka, başlık başka alakasız bir şey oluyor....
konunun tartışılabilirliğinin devamı açısından üslubumuza dikkat edelim...
1. Forumlarda diğer üyelere karşı iyi davranın. Sadece böyle iyi bir beraberlik oluşabilir.
kuralları ciddiye alın... :sarkazm
Cano kusura bakma ama burası Aleviforum.Bakın burda Aleviliği tartışıyor ve bilgilerimize bilgiler ekliyoruz.. Ama Aleviforumda Sanattanda konuşuluyor, Spordan da konuşuluyor, Eğlenceden de Mizahtan da.. Bence bir genç olarak kendi üzüntümü dile getirdim ki bu benim hakkımdır çünkü forumumuz bunu paylaşmaya müsait..
Arkadaşım bakın İzem bana Faşist dedi.Ben Anadilimi bilmiyorum ve bir yazı yazdım.Ben adam mı öldürdüm de faşist oldum? Ben Irkçılık mı yaptımda faşist oldum?
Ben bunu hakedecek ne yaptım?
Forumda bir üzüntümü paylaştım.
Ama İzem hanım ortaya alakasız ve son derece saçma bir yorum atıp kayboluyor.Biz gerçek Atatürkçüleri biliyoruz.Şunu unutmayın bir insanın dilin bilmek istemesi Faşistlik değildir, en doğal hakkıdır..
Bu kişi Kürtte olabilir, Lazda olabilir.Yada Suriyede Anadilini hiç bilmeyen bir Türkmende olabilir.
Bence kimi desteklediğinizin farkında değilsiniz..Ben Anadilimi bilmek istiyorum...
Kimse beni faşistlikle suçlayamaz.
Bu tip insanlar kendine Atatürkü alet etmesinler, saygısızlık yapmasınlar.
Bir Millet dilini bilmiyorsa onun kültürü kaybolur gider.Kaldı ki Zazaca Kurmançça, Lazca, Gürcüce, Arapça bu toprakların parçasıdır ve Anadili olanlara öğretilmelidir..Herşeyin bölücülüğe, Faşoluğa bağlamayın.
Arkadaşım benim akrabalarım ve büyük dedem 1921de vurgunfa öldürüldüler, suçsuzdular.Biz mi Faşistiz.
Lütfen kendinize gelin.Anadilimi bilmek istiyorum ve faşist değilim.Irkçı değilim.
Tüm halklar kardeştir bunu unutmayın.
Rocker bilmem ne nickli asimile olmuş, burjuva özentisi genç..
"Bence Uğur Mumcu okuma ve ağzına alma adını" demesi gereken ben olmalıydım:)
Hadi kürtçeyi geçtim şimdi de kırma bir Türkçe-İng konuşması...
***Uğur Mumcu= Kemalist=Cumhuriyet..
3. T.C mozaik bir ülke değildir!
Benim de Anadilim Türkçe!!!!!!!!
Konuyu aleviliğe bağlanamınız nedeni nedir????????
(Ben bir bektaşiyim! Ben bir Anadolu Alevisiyim ben bir Türkiye Alevisiyim!!!!!!)
Kemalizmle derdiniz nedir?????????????
Atatürkle derdiniz nedir????
8cem evünde Atamızın fotosu vardır bitr kürt liderin değil!!!!!!)
Burada illa sizin mi horozununz ötecek?????????
Sizin suyunuza gitmek adına hiç bir saçma düşüncenize evet diyemem!!!!!!
Eğer kürtçe konuşmak istiyorsanız ben sizin Türklüğünüzden de şüphe ederim diyeceğim ama siz ne yazık ki ben zaten Kürdüm diyorsunuz!!!!!!
Sonrada Kurtuluş savaşı naraları atarsınız!
Sizin düşünceniz körelmişliği bu kadar işte!
Yeter artık!
Bu nedir ya ağzımıza bi Türkçe lafı aldık mı, Kendi dilimiz dedik mi Kürtçe imzalıların hışmına uğpruyoruz!
Siz gidin yobazlarla , ülkücülerle kavga edin!
Allaha yakın bana uzakkkk!!!!!!!!
Senin gibi boş konuşan birine artık cevap yazmayacağım.Senin ne olduğunu yeteri kadar anladılar arkadaşlar. Gerçek bir Alevisin sen canııım.. Hep böyle devam et.Ama birşeyi unutma, bu forumda çok fazla ana dili ZAZACA ve KURMANÇÇA olan insan var.Yorumlarınızı ona göre yapın.Ne dediğinizin pek farkında değilsiniz.Şov yapmak istiyorsanız bir genç kızın yaptığı gibi boynununa KEMALİSTİZ yazısı yazıp sokaklarda gezinin..
Sen burdaki insanları bölücü sandın galiba.Laflarınıza dikkat edin.
Verecek cevabınız yok, anca böyle boş, klasik cevaplar yazarsınz.Ama eninde sonunda hak yerini bulacak.
Saygılar arkadaşım.
Karşındaki insana saygın olmadığı müddetçe kendine de saygın olamaz!
seniğn gibi terbiyesiz bir insana asıl benim cevap vermem gerekir!
Bu arada çoğunluğun dili beni ilgilendirmez, bu dediğin laf da ben de hiç bir anlam ifade etmez!
sen edebiyle tartışmasını bilmeyen bir insansın!
burayı da kendi çöplüğü bellemiş kendi çapıında bi ağa!..
Ama sen ne kadar konuşursan konuş tek bir gerçek değişmeyecektir :
Burası ATATÜRKİYE!
Kendini parçalama arkadaşım yazık yaw.Belliki genç yaştasın.Yazık bak..
Biz bir asimilasyondan konuşuyoruz.Alevilerin Sünnileştirlmesi işimize gelmeyeceği gibi, bir toplumunda dilinin asimile edilmesi hoş görülmez..
Celellen me.. Ziyan etme parçalama kendini İzemciğim.
Senden yaşça büyüpğüm..
Ancak akış yaşta değil baştadır, benden küçük olup da mantıklı konuşsaydın amenna!
Ben burda kendimi parçalamıyorum..
Ama gerekirse bir gün vatanım uğruna ölürüm de..
Bunu anlayamazsın..
O yüzden hayal aleminden dönüş vaktidir..
Yolun her ne ise, açık olsun..
Eminim bi kesiş noktası vardır!
**** "w" bu harfi kullanmasanız olmaz... illa ki!
Sizin yaşınız büyükse yaşınıza göre davranında bize örnek olun o zaman, çok mantıklı biriyseniz..Bu forumda çok abimiz ablamız var.Biz ne dediğimizi iyi biliyoruz siz dert etmeyin.
AleviKürt 09.09.2006, 17:32 Senden yaşça büyüpğüm..
Ancak akış yaşta değil baştadır, benden küçük olup da mantıklı konuşsaydın amenna!
Ben burda kendimi parçalamıyorum..
Ama gerekirse bir gün vatanım uğruna ölürüm de..
Bunu anlayamazsın..
O yüzden hayal aleminden dönüş vaktidir..
Yolun her ne ise, açık olsun..
Eminim bi kesiş noktası vardır!
**** "w" bu harfi kullanmasanız olmaz... illa ki!
Ingilizce konusup w harfi kullaninca kimse birsey demez.. Dügünlerde, televizyonda mezdeke müzigi dolu, kimse birsey demiyor. Caney caneyi herkes bilir, ama bunun asil kürtce oldugunu kimse bilmek istemez. Kürtce türkü oldu mu herkes fittirir. Böyle davranislar karsi tarafta tepki gösterir, bunu bilmelisiniz.
Ve evet orasi Türkiye Cumhuriyeti olabilir. Ama diyelim önderin Saddam Hüseyin oldu. "Burasi Türkiye Cumhuriyeti, ve Saddam Hüseyine göre Kürtleri gaz ile öldürmek dogrudur, o yüzden siz dikkat edin yoksa sira size gelir" gibi laflari 21. asirda duymak utanc vericidir. Biz güzel ve baris dolu bir Türkiye icin savasiriz. Bizler isteriz ki, Türkiyeli olmaktan gurur duyalim, Türkiyemizle övünelim. Geriye geriye tepmeyelim. Bu düsünceye neden okadar karsi olmanizi da bir Alevi olarak anlayamiyorum. Atatürkü sevebilirsiniz, ama Atatürkün Alevi düsüncesiyle bir alakasi yoktur. Bu bahsetmis oldugunuz alakayi Aleviler kendi yaratti. Ve buna da saygim vardir. Bazi cem evlerinde Seyid Riza vardir, bazilarinda Atatürk. Benim gittigim cemlerin en yarisinda Atatürkü göremedim.
Her insan ayni degildir, ve böyle olmalarina da yer verilmelidir.
Saygilar
Ali Ekber abim iyi hatırlattı ama cevapsız bıraktın İzem ! Ne o.Yoksa cevap mı veremiyorsun..
Almanyada büyük bir türk nifusu var ve Almanyada bi ara okullarda Almanca dışında konuşmak yasaklanmış, konuşana ceza veriliyordu.Şimdi ordaki Türk öğrencilerin, dilini konuşamaması size ne hissettirirdi..İçerlemezmiydin ?? Sıkılmaz mıydın? Eminim üzülür, ayaklanırdınız ama şimdi aynısını kendiniz yapıyorsunuz.
AleviKürt'ün laflarından mı bahsediyorsun???
Beyefendi yazısından bana sataşmadığı için bi cevap verme gereği duymadım..
Evet düşüncesinde kendince haklıdır.Saygı duyarım..
Bana hakaret eden sendin!
Lütfen edebiyle tartışmayı öğren, ondan sonra adımı an!
Tartışmalardan kaçacak değilim...
İzem gereksiz mesajlar yazıp, açtığım anlamlı topiği, anlamsız mesajlarınla kirletme lütfen.Senin gibi biriyle gerçekten çok boş ve şov niteliğine dönüşen tartışmalara girmek istemiyorum..
Son kez rica ediyorum, lütfen. Sizi Suriyede türkçe bilmeyen, kendi dillerinden baskılarla uzaklaştırılmış Türkmenlerde alakadar etmez zaten.İranda ana dilini bilmeyip, farsçayı su gibi konuşan Azeri Türklerde ilgilendirmez..
Hadi iyi günler.
Sen kendinde misin????
İlgi çekmeye ya da karizma yapmaya mı çalışıyorsun???
Benden cevap isteyen sensin!
Bence sen önce kişilik geliştirme kitapları oku!
Ondan sonra cevap yaz..
hadi eyvallah..
Sen kendinde misin????
Ondan sonra cevap yaz..
hadi eyvallah..
Otoriter ve sevimli görünerek ilgi çekmeye çalışan sizsiniz İzem hanım..
Saygılar ve sevgiler..
ya ne oluyoruz pardon konu neydi ne olmuş kişilik geliştirmeden girip ,kürtçeden çıkılmış konu gayet doğru ve güzel bir konu ne diye bunu başka yerlere çekiyorsunuz konuyu açan kişiye gareziniz mi var acaba ? nese sevgilerimle gizem
Dillerin çeşitliliği kültürlerin çeşitliliğidir...Bir dilin yok olması kültürlerin yok olması demektir..benima ana dilim zazaca ve iyiki bu dili konuşuyorum...Türkçeyi ingilizceye çeviren gençleri tartışalım bence kürtçeyi veya türkçeyi değil,kaldıki bu diller türkçeden ayrı dillerdir...Mamafih cümlelerine ingilizce terimler katanlara ne diyeceksin...Asıl konu budur ..dilin yok olması budur...Ve her kim burası türkiye burda türkçe konuşulur diyen varsa o en büyük milliyetçidir...
Aksini savunmuyorum..
Madem,"burası türkiye burda türkçe konuşulur diyen varsa o en büyük milliyetçidir"..Ben de milliyetçiyim! Büyüğünü küçüğünü siz tartışın!
Eğer konu ingilizce veya ne olduğu belirsiz kelimelerin tartışması olsa idi, yine aynı şeyi tartışcak ve savunacaktım!
Buyur aç bakalım öyle bir konu tartışalım!
Ancak hemen böyle milletin üstüne ne dediğini anlayp dinlemeden atlamanın anlamı yok!
"Tek millet tek dil" olarak kurulmuş bu büyük cumhuriyetin yapısına ters düşünceleri benimseyemem!
Türk Dil Kurumuna ihanet edemem!
***Dillerin çeşitliliği kültürlerin değil, halkların çeşitliliği olabilir!
Eyalet safhasına getirdiniz konuyu. Osmanlı yıkılalı çok oluyor beyler!
Yilmaz_Can 09.09.2006, 18:15 sores canin açtigi ve kendi dusuncelerini yansittigi bu yaziya yapilan bu tepkinin nedenini anlamis degilim sorese katilmakla beraber kendisini tebrik ediyorum...sevgilerimle
İzem Hanım Türk dil kurumu önce güzel Türkçeye sahip çıksın.Önce dilinize sahip çıkın.Ben Türkçeyi kullanırken, gerek toplum içinde konuşurken gerek bir yazı yazarken elimden geldiğince özen gösteriyorum.Amerikan özentisi gençlik ! dili yozlaştırmadan başka bişey yapmıyor.Siz önce bunları önleyin.Güzel Türkçenin yozlaştırılmasını önleyin..Başka dillere saygı duyun.
Ayrıca fikirleriniz Aleviliğede çok ters.Sizi Yunus Emre gibi düşünmeye davet ediyorum aksi halde yol düşkünü bir tavır sergilemiş olursunuz ki o duruma düştün zaten.
Senin niyetin üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek..
Ayrıca deminki mesajında "w" kullanan sendin..
Açıkçası bunun pek önemi yok; yanlışlıkla da kullanmış olabilirsin..
Ama lütfen velütfen beni her şeyden bi haber insanmış gibi muamele ile karşılama!
Anadilin ne ise, o dili anlayan insanlarla konuş!
Ben size daha cevap veremeyecğim..
Çünkü dilinizden anlamıyorum!
Ben size daha cevap veremeyecğim..
Çünkü dilinizden anlamıyorum!
Dünyaya tek bir pencereden bakmak ne yazıkki sizin gibi düşünce yapısına sahip bazı gençlerin olumsuz bir yanı olmuştur.İşte bu yüzden dilimizi anlayamazsın.
birileri sazan diye eksi vermiş noluyoruz pardon burası aleviform eğer balık tutmak isteniorsa açık bölüme alabilirz sorun değil
rockçı turna 09.09.2006, 22:45 Rocker bilmem ne nickli asimile olmuş, burjuva özentisi genç..
(Ben bir bektaşiyim! Ben bir Anadolu Alevisiyim ben bir Türkiye Alevisiyim!!!!!!)
Eğer kürtçe konuşmak istiyorsanız ben sizin Türklüğünüzden de şüphe ederim diyeceğim ama siz ne yazık ki ben zaten Kürdüm diyorsunuz!!!!!!
Yeter artık!
Bu nedir ya ağzımıza bi Türkçe lafı aldık mı, Kendi dilimiz dedik mi Kürtçe imzalıların hışmına uğpruyoruz!
ismimi vererek yazdıgın bu büyük harfli ithamların hiç birinin karsılıgı benim yazılarımda yok! anladımki sen ciddiye alınacak bir insan degilsin! bunu kötü bir sey olarak gördügümü zannetme kesinlikle; bir psikiyatriste görünsen iyi olur gibime geliyor:S
D-e-v-r-i-m 10.09.2006, 01:14 soreş arkadaşım sana bu konuda tamamen katılmaktayım.
Bir insanın ana dili özü kültürü demektir. Bilmesi bence gereklidir kişiler kültürlerinden bu şekilde uzaklaşıyor işte. Dillerinden kopuyorlar sonra kültürel faliyetlerinden uzaklaşıyorsun ve sonuç asimile.....
eylüleren 10.09.2006, 01:46 Rocker bilmem ne nickli asimile olmuş, burjuva özentisi genç..
Yeter artık!
üslubunuz insanlara bakış açınız o kadar dar ki bu standart söylemlerinizle bir yere varacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.kurtuluş savaşı naraları atıyorsunuz demişsiniz içinize sindirsenizde sindirmesenizde kurtuluş savaşında bu topraklarda yaşayan tüm insanlar savaştılar o zamanlar insanların dil sorunu gibi bir sorunu yoktu yada savaşa katılanlara sen kürtsün,sen laz,çerkez,zaza,arap savaşma denmiyordu.bu gün bunu sorun haline getirenler dar mantıklı insanlardır.kürtçe konuşmak istiyorsanız sizin türklüğünüzden şüphe ederim demişsiniz.siz beyninizde öyle bir insanları sınıflandırmışsınızki size kalsa bu ülkede türküm demiyen yaşayamaz düşünce yapınızın milliyetçi düşünenlereden bir farkı yok.ha bunu söylemişsiniz ha milliyetçilerin türkiye haritasının batı kısmına ''ya sev'' doğu kısmına yazdığı''ya terket'' cümlesini kullanmışsınız.bu düşünce yapınızda Atatürkçülük de birleştirip savunuyorsunuz.atatürk'ün milliyetçilik üzerine düşüncelerini hepimiz biliyoruz.kendi düşüncelerinizi Atatürkçülük üzerinden empoze ediyor olmayasınız.eğer böyleyse durum daha vahim...
soreş arkadaşım sana bu konuda tamamen katılmaktayım.
Bir insanın ana dili özü kültürü demektir. Bilmesi bence gereklidir kişiler kültürlerinden bu şekilde uzaklaşıyor işte. Dillerinden kopuyorlar sonra kültürel faliyetlerinden uzaklaşıyorsun ve sonuç asimile.....
Asimile olayı Aleviliğime bişey yapamadı ama dilimize kötü yaptı...
Sen kendinde misin????
Ondan sonra cevap yaz..
hadi eyvallah..
allaskına bu sahıs ne sacmalayı ben anlamıs degilim.tam bi sokak agzıyla konusuyo böyle düzeysiz insanlara cevap vermekde aslında lüzümsuz.belliki konuyu sabota etmekti amacı ve bunu becermiş gibi görünüyo..böyle sokak milliyetcilerini şövenistleri biz cok gördük de ben sizin burda ne amaclı bulundugunuzu anlamıs degilim size daha uygun mhp lilerin falan,milliyetci gencligin sitelri var oralara üye olabilirsiniz.arkadas faşo kelimesini kullanmıs demekki faşist kelimesinn anlamını bilmiyor cünkü kendisin yaptıgı sey bu suan.evet arkadslar sıkı durun yeni bi nihal atsız gençligi geliyo:)
yazıklar olsun sizin gibi gençliğe....
Aleviler 72 millete bir gözle bakarlar. Irk ayrımı yapan faşistlerse yezidin dostudur.
İzem
forum kurallarına göre
1.diğer üyelere iyi davranın ancak böyle birlik sağlanır.
bu kuralı okumasan bile insan olarak iyi davranmalısın çevrendekilere. Kürde Araba Ermeniye hoşgörüyle yaklaşmalısın. Eğer kötülersen Sunnilerin seni kötülemesinede kimse sesini çıkarmaz!
kendi Nihal Alsız uzantısı fikirlerini Foruma yansıtan, şirin ve otoriterim diyen İzemi tekrar kınıyorum.
Sevgi Erkan 14.09.2006, 18:50 Selam Arkadaşlar,
Yazılanların hepsini okuyamadım.Benim düşüncem ; Bir insanın ana dilini bilememesi annesiz babasız kalmış bir çocuk gibidir.
sıra neferi 14.09.2006, 19:39 Ben konuyu yeni okudum arkdaş hassas bir konuya değinmiş.kendi dilimizi ve kültürümüzü ne yazıkki koruyamıyorz.ben arabım arapça konuşmayı biliyorum ama okuyup yazamam.bunu büyük bir eksiklik olarak görüyorum.
bu arada bu izem denen türk ırkçısı gitsin TİT(türk intikam tugayı) üyesi olsu.düşünceleri aynı çünkü
keklikoluk köyü 14.09.2006, 22:20 "Türkiye, bütün medeniyetleri kucaklayan bir hoşgörü ülkesidir." denecek, ama farklı olana tahammül edilmeyecek. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. Biz bu ülkeyi paylaşan insanlarız, bu ülkenin renleriyiz. Özüne sırtını dönenler silinip gitmeye mahkumdurlar. Ülkemiz güzel, seviyoruz; ama, kültürümüzü de seviyoruz. Bu ülke her rengiyle bir başka güzel. BAŞKA TÜRKİYE YOK.
bırakın sadece dilimiz konuşmamıza izin verilmemsini kürdüz dediğimiz de 2.sınıf insan durumuna giriyoruz..anında bölücü damgası yiyoruz ne yapalım türkiye yi terk mi edelim ne yapalim kültürümüzü yaşayamayacak mıyız??
isditanlebulda 23.09.2006, 04:27 ben balkan kökenliyim hiç kürt akrabam yani soyumda hiç kürtlük yok. kürt kökenleri kardeşlerim gibi duygusal değil de biraz daha tarafsız bakıyorum konuya herkesin ana dilini öğrenme ve konuşma özgürlüğü olmasının sonuna kadar yanındayım hatta ben bile öğrendim kürt arkadaşlarımdan bir kaç kelime kürtçe birşeyler benim için telafuzu oldukça zor olsa da arkadaşlar için benim telafuz çabalarım oldukça eğlenceli oluyor :) fakat türkiye bildiğimiz gibi bir çok ırkı bünyesinde barındırıyor bugün ve iletişimin devamlılığı için zaman içerisinde kaçınılmaz olarak ortak bir dilde birleşilmiş ve tabiiki bu da t.c. de yaşadığımız için türkçe. tıpkı başka ülkelerde yaşayan kardeşlerimizin türkçe yi unutmaya başlayıp yaşadığı ülkenin dilini çok daha iyi konuşması gibi bir durum. yani bu bütün dünyada aynı bence bizim ülkemize has değil. ben de bir iki küfür dışında hiç bulgarca bilmiyorum benim durumum hepinizden vahim.. :) toparlamak gerekirse keşke herkes kendi dilini unutmadan sürdürebilse ama bunun müfredat dahilinde bir öğretime dönüştürülmesi çok zor bir okulda okuyan bir çok farklı azınlıktan öğrenci olduğu düşünülecek olursa ne demek istediğim anlaşılacaktır.
saygılarımla..
Tukenmekte olan nesil ve dillerin korunmasi ve gelistirilmesi insanlik gorevidir,
bunun aksini savunan birilerinin birak alevi insanligindan suphelenilir
Cesitliligi tehdit degil zenginlik gormek aleviligin vazgecilmez unsurlarindandir
ardahanli 03.10.2006, 14:53 anadili nedir bunu hic düsündünüzmü.
FARKLI DILLERLE YETISENLER ICIN DIYORUM BUNU SIMDI:BIR INSAN RÜYASINI HANGI DILDE GÖRÜRSE O ONUN ANADILIDIR.ISTER AILESI TÜRK KÜRT FARKETMEZ.
BEN TÜRKÜM AMA BENIM KIZIMIN ANADILI ALMANCADIR:TABIKI ÜZÜCÜ BIR DURUM. AMA BUNU DEGISTIRMEKDE IMKANSIZ ARTIK
izmirksk 03.10.2006, 17:07 anadili nedir bunu hic düsündünüzmü.
FARKLI DILLERLE YETISENLER ICIN DIYORUM BUNU SIMDI:BIR INSAN RÜYASINI HANGI DILDE GÖRÜRSE O ONUN ANADILIDIR.ISTER AILESI TÜRK KÜRT FARKETMEZ.
BEN TÜRKÜM AMA BENIM KIZIMIN ANADILI ALMANCADIR:TABIKI ÜZÜCÜ BIR DURUM. AMA BUNU DEGISTIRMEKDE IMKANSIZ ARTIK
onunla ne alakası var canım..anadil farklı o farklı..anadil bir nevi deyimdir..yani burada anlatılmak istenen , kökenini geldiğin dili korumaya çalışmak ..
ben ingilizcede rüya görüyorum..ama ingiliz değilim..mesela ben dil kursunda iken kanadalı bir kadın vardı..aslen türkmüş kanadaya gitmiş gelmiş şimdi türkçe konuşamıyor..oradan ingilizce hocamız bana demiştiki -bakın buda türk..
bende dedim ki hayır o artık türk değil..anadili türkçe imiş ama artık türk değil..çünkü dil kültürdür o dil unutulursa kültürde yara alır..ama o farklı bu farklı..benim annem babam zazaca konuşuyorlar ise benim ana dilim zazacadır..rüyalarımı türkçe ve ingilizce görmem bir şeyi değiştirmez..
ardahanli 03.10.2006, 20:11 [QUOTE=izmirksk]onunla ne alakası var canım..anadil farklı o farklı..anadil bir nevi deyimdir..yani burada anlatılmak istenen , kökenini geldiğin dili korumaya çalışmak ..
ben ingilizcede rüya görüyorum..ama ingiliz değilim..mesela ben dil kursunda iken kanadalı bir kadın vardı..aslen türkmüş kanadaya gitmiş gelmiş şimdi türkçe konuşamıyor..oradan ingilizce hocamız bana demiştiki -bakın buda türk..
bende dedim ki hayır o artık türk değil..anadili türkçe imiş ama artık türk değil..çünkü dil kültürdür o dil unutulursa kültürde yara alır..ama o farklı bu farklı..benim annem babam zazaca konuşuyorlar ise benim ana dilim zazacadır..rüyalarımı türkçe ve ingilizce görmem bir şeyi değiştirmez..[/QUOT
anadili ve kökenlerimizin dili iki farkli seylerdir.anadili bir cocugun ilk konustugu dil dir. Siz rüyalariniza bir dikkat edin.Inanin bana insan rüyasini hangi dilde görürse o dil onun ana dilidir.
Annemlerin dili Kurmanci, Babamların dili ise Kırmancki. Ama Sivasa göç edildikten sonra, yörede Kurmanci ağırlıklı konuşulduğundan dilleri, Kurmanciye dönüşmüş.. İmranlıdaki Çareklerde de durum böyle.. Dilleri Kırmackiden, Kurmancaya dönüşmüş Sivasta..
Annemler Kurmanci konuşuyorlar ama Kırmançki Türkülerinde sözlerini anlıyorlar....
[QUOTE=izmirksk]onunla ne alakası var canım..anadil farklı o farklı..anadil bir nevi deyimdir..yani burada anlatılmak istenen , kökenini geldiğin dili korumaya çalışmak ..
bende dedim ki hayır o artık türk değil..anadili türkçe imiş ama artık türk değil..çünkü dil kültürdür o dil unutulursa kültürde yara alır..ama o farklı bu farklı..benim annem babam zazaca konuşuyorlar ise benim ana dilim zazacadır..rüyalarımı türkçe ve ingilizce görmem bir şeyi değiştirmez..[/QUOT
anadili ve kökenlerimizin dili iki farkli seylerdir.anadili bir cocugun ilk konustugu dil dir. Siz rüyalariniza bir dikkat edin.Inanin bana insan rüyasini hangi dilde görürse o dil onun ana dilidir.
Benim anadilim Kırmancki ve Kurmanci...
izmirksk 03.10.2006, 20:19 anadili ve kökenlerimizin dili iki farkli seylerdir.anadili bir cocugun ilk konustugu dil dir. Siz rüyalariniza bir dikkat edin.Inanin bana insan rüyasini hangi dilde görürse o dil onun ana dilidir.
türk dil kurumunun sözlüğünde bile bu kavram tanımlanmıştır..ana dili demek , kişinin, ailesinin yetiştiği kültürün, soyunun sopunun dilidir..ana dil budur..siz ana dili başka bir kavramla karıştırıyor olabilirsiniz..bu kavram böyle bilinir ve böyle tanımlanır..
yani bunun çerçevesi çizilmiştir ...
ardahanli 03.10.2006, 21:45 türk dil kurumunun sözlüğünde bile bu kavram tanımlanmıştır..ana dili demek , kişinin, ailesinin yetiştiği kültürün, soyunun sopunun dilidir..ana dil budur..siz ana dili başka bir kavramla karıştırıyor olabilirsiniz..bu kavram böyle bilinir ve böyle tanımlanır..
yani bunun çerçevesi çizilmiştir ...
INSANIN COCCUKEN AILESINDEN VE SOYCA BAGLI OLDUGU TOPLULUKTAN
ÖGRENDIGI DIL:
"ESERLERINI ANA DILI ILE DEGIL DE FRANSIZCA YAZISINI YADIRGAMADIM."
H.TANER
BIR INSAN HIC BILMEDIGI BIR DILI ,SIRF KÖKENININ DILI DIYE NASIL ANADILI DIYE ALGILAYABILIR.
izmirksk 03.10.2006, 22:11 BIR INSAN HIC BILMEDIGI BIR DILI ,SIRF KÖKENININ DILI DIYE NASIL ANADILI DIYE ALGILAYABILIR.
bu konular extrem örneklerle açıklanamz..bir insan ana dilini az bilebilir yarım yamalak bilebilir iyi bilebilir vs...
siz anadili iyi bilinen dil olarak algılayorsunuz..bana şimdi 100 soruluk bir ingilizce testi ile 100 soruluk aynı düzeyde türkçe testini getirseniz muhtemelen ingilizcede sorulan 100 sorunun tamamına yakınını çözerken türkçede aynı başarıyı yakalamayamam.ne oldu şimdi benim ana dilim ingilizcemi oldu?
anadil ifadesi dediğim gibi türk dil kurumunun sözlüğündede tanımlanmıştır..ailesinden gelen dili bilmeyenler için denecek şey bellidir..anadilinden kopmuş , dil emperyalizmine uğramış denir.yada ihmalin bir sonucudur..dil emperyalizminin kurbanı olup ailesinin dilini konuşamayanlara yada ailesinin dili erozyona uğrayanlara ana dilleri budur demek anadil kelimesini kökünü bilmemektir..anadili siz motor güç olarak anlıyorsunuz..yani kim en çok hangi dili konuşup biliyorsa vs..
ayrıca
.anadili bir cocugun ilk konustugu dil dir. .
zaten türkiye de türkçe konuşup, belli bir yaşa gelen çocuklar yurtdışına gidince ,anadillerini unutabiliyor ve başka bir dil bilebiliyor..ne olacak şimdi?eğer ilk konuştuğu dili anadili ise onu unutmak üzere..başka bir dile daha çok hakim..
.Siz rüyalariniza bir dikkat edin.Inanin bana insan rüyasini hangi dilde görürse o dil onun ana dilidir.
ilk konuştuğu dil türkçe iken sonra türkçeyi unutup rüyalarını başka bir dilde görüyorsa birisi , onun anadili ilk konuştuğumu yoksa rüyasında konuştuğu dil mi?eğer anadili, ilk konuştuğu dili ise ,rüyasında gördüğü dil ,anadildir tezi çürür...yok eğer, kişinin anadili ,rüyasında gördüğü dil ise o zamanda ilk konuştuğu dili anadilidir demenizin anlamı kalmaz..
bir çocuğun anadili o ülkedeki egemen kültürden öğrendiği değildir...anadili ,çocuğun annesinden , babasından ve hangi soya bağlı ise o soydan yani o topluluktan öğrendiği dildir..eeğr birşey öğrenmemişse , başka bir dil öğrenirse ,ana dili dil emperyalizminin kurbanı olmuştur yada ihmalin..
yani kişinin okulda yada arkadaş çevresinde öğrendiği dil anadil değildir..
alıntı:Kürtçeyi savunup neyin faşoluğunu yapıyosun ya da öyle olacağını düşünüyosun???[/B][/QUOTE]/izem
faşoluk senin ruhunda var.ama tek başına faşoluk değil,ukalalık ve densizlik,dengesizlikte öyle.demek yok sayan,yasaklayan faşo olmuyorda,kendi anadilini savunan faşo olyor öylemi?boş vakitlerini ukalalık yaparak geçireceğine önce ''faşizmin'' ne olduğunu öğrensen hem kendine hemde senin cahilane mesajlarına katlanmak zorunda olan insanlara büyük iyilik etmiş olursun.
ardahanli 03.10.2006, 23:27 bu konular extrem örneklerle açıklanamz..bir insan ana dilini az bilebilir yarım yamalak bilebilir iyi bilebilir vs...
siz anadili iyi bilinen dil olarak algılayorsunuz..bana şimdi 100 soruluk bir ingilizce testi ile 100 soruluk aynı düzeyde türkçe testini getirseniz muhtemelen ingilizcede sorulan 100 sorunun tamamına yakınını çözerken türkçede aynı başarıyı yakalamayamam.ne oldu şimdi benim ana dilim ingilizcemi oldu?
anadil ifadesi dediğim gibi türk dil kurumunun sözlüğündede tanımlanmıştır..ailesinden gelen dili bilmeyenler için denecek şey bellidir..anadilinden kopmuş , dil emperyalizmine uğramış denir.yada ihmalin bir sonucudur..dil emperyalizminin kurbanı olup ailesinin dilini konuşamayanlara yada ailesinin dili erozyona uğrayanlara ana dilleri budur demek anadil kelimesini kökünü bilmemektir..anadili siz motor güç olarak anlıyorsunuz..yani kim en çok hangi dili konuşup biliyorsa vs..
ayrıca
zaten türkiye de türkçe konuşup, belli bir yaşa gelen çocuklar yurtdışına gidince ,anadillerini unutabiliyor ve başka bir dil bilebiliyor..ne olacak şimdi?eğer ilk konuştuğu dili anadili ise onu unutmak üzere..başka bir dile daha çok hakim..
ilk konuştuğu dil türkçe iken sonra türkçeyi unutup rüyalarını başka bir dilde görüyorsa birisi , onun anadili ilk konuştuğumu yoksa rüyasında konuştuğu dil mi?eğer anadili, ilk konuştuğu dili ise ,rüyasında gördüğü dil ,anadildir tezi çürür...yok eğer, kişinin anadili ,rüyasında gördüğü dil ise o zamanda ilk konuştuğu dili anadilidir demenizin anlamı kalmaz..
bir çocuğun anadili o ülkedeki egemen kültürden öğrendiği değildir...anadili ,çocuğun annesinden , babasından ve hangi soya bağlı ise o soydan yani o topluluktan öğrendiği dildir..eeğr birşey öğrenmemişse , başka bir dil öğrenirse ,ana dili dil emperyalizminin kurbanı olmuştur yada ihmalin..
yani kişinin okulda yada arkadaş çevresinde öğrendiği dil anadil değildir..
ben kesinlikle demiyorumki hangi dili daha fazla biliyorsaniz bu anadilidir.ben almancayi türkceden daha iyi bilirim ama rüyalarim yinede türkce olur.bir cocuk türkceyi unutabilir.ama rüyalari yine türkce olur.cocuk varsa cevrenizde sorun bu soruyu onlara.benim oglum ilk dil olarak türkceyi ögrendi.3 yasindan sonra almancaya yöneldi.ve artik ne yaziki türkce pek bilmiyor.ama gördügü rüyalar türkce oluyor.
Evet bir insanın ana dilini konuşması ve okuması güzel şey...Anadolumda birçok dil ve çok renkli bir kültürler vardır..fakat ben Türkçeyi çok seviyorum...Türkçe benim düşünceme göre ki diğer diller de bana göre hoş ve merak uyandırırır..fakat geçmişte anadolumda farça,latince,arapça çok yaygın ve popülerken Pirsultan abdalın,H.BEktaşi,karaca oğlan,yunus emre gibi insanların En güzel şiir ve fikirlerini Türkçe ile anlatması beni türkçeye biraz daha Yaklaştırıdı yada sevmemi sağladı...Bu insanların çok çeşitli diller arasında zayıf gözüken Türkçeyi seçmesi Nedir araştırıyorum...herkesin sevdiği dili Duyması ve okuması dileğiyle...
doğru söze ne denir?
izmirksk 03.10.2006, 23:37 .bir cocuk türkceyi unutabilir.ama rüyalari yine türkce olur.cocuk varsa cevrenizde sorun bu soruyu onlara.benim oglum ilk dil olarak türkceyi ögrendi.3 yasindan sonra almancaya yöneldi.ve artik ne yaziki türkce pek bilmiyor.ama gördügü rüyalar türkce oluyor.
iyide o zaman sizin çocuğunuzun anadili zaten türkçe..gördüğü rüyaları referans veriyorsunuz..hatta en başta benim demiştinizki
.BEN TÜRKÜM AMA BENIM KIZIMIN ANADILI ALMANCADIR:TABIKI ÜZÜCÜ BIR DURUM. AMA BUNU DEGISTIRMEKDE IMKANSIZ ARTIK.yani çocuğunuzun anadili almanca demiştiniz..
fakat aynı zamanda demiştinizki
.BIR INSAN RÜYASINI HANGI DILDE GÖRÜRSE O ONUN ANADILIDIR.
şimdi sorum şu..sizi kızınızın anadili almanca ise ama rüyalarını türkçe görüyorsa ,kişinin anadili rüya gördüğü dil ise..bu ne perhiz bu ne lahana turşusu..:wink: :wink: :wink: :wink:
ardahanli 04.10.2006, 00:17 iyide o zaman sizin çocuğunuzun anadili zaten türkçe..gördüğü rüyaları referans veriyorsunuz..hatta en başta benim demiştinizki
yani çocuğunuzun anadili almanca demiştiniz..
fakat aynı zamanda demiştinizki
şimdi sorum şu..sizi kızınızın anadili almanca ise ama rüyalarını türkçe görüyorsa ,kişinin anadili rüya gördüğü dil ise..bu ne perhiz bu ne lahana turşusu..:wink: :wink: :wink: :wink:
siz tam anlamadiniiz herhalde.kizim rüyalarini da almanca görüyor.oglum ise türkceyi tam bilmemesine ragmen türkce görüyor rüyalarini
anadilim caanım türkçedir,
yabancı dil merakımdan özellikle türküler ve atasözleri ile zazaca ve kurmançi öğrenmeye çalıştım bir ara,ancak ne profesyonel anlamda bir yazım klavuzu bulabildim,ne de öğretici...
bir dil yazılamayıp sadece konuşma dili olarak kalırsa ne yazık ki silinmeye de mahkumdur...üzülerek görüyoruz...
izmirksk 04.10.2006, 00:39 siz tam anlamadiniiz herhalde.kizim rüyalarini da almanca görüyor.oglum ise türkceyi tam bilmemesine ragmen türkce görüyor rüyalariniok ..anladım..peki çocuğunuzun rüyalarını türkçe gördüğünü omu size söylüyor..nasılanlıyorsunuz..
işin ana kısmına gelince , benim ailem zazaca konuşurdu ve ben o dilin konuşulduğu ortamda doğdum....rüyalarımı ise kimi zaman türkçe kimi zaman ingilizce görüyorum..sizce benim anadilim hangisi..?
ardahanli 04.10.2006, 01:04 ok ..anladım..peki çocuğunuzun rüyalarını türkçe gördüğünü omu size söylüyor..nasılanlıyorsunuz..
işin ana kısmına gelince , benim ailem zazaca konuşurdu ve ben o dilin konuşulduğu ortamda doğdum....rüyalarımı ise kimi zaman türkçe kimi zaman ingilizce görüyorum..sizce benim anadilim hangisi..?
ben kizima da oglumada soruyorum rüyalarini hangi dilde gördüklerini.
sizin rüyalariniza gelince böyle birsey ilk defa duyorum.iki dilde görülen rüya.ama bu konu hakkinda bilgi alicam ve size sunucam.
iyi geceler
izmirksk 04.10.2006, 01:29 ben kizima da oglumada soruyorum rüyalarini hangi dilde gördüklerini.
sizin rüyalariniza gelince böyle birsey ilk defa duyorum.iki dilde görülen rüya.ama bu konu hakkinda bilgi alicam ve size sunucam.
iyi geceler
ya aynı rüyanın karışımı değidle..duruma göre değişen şekilde..anadilin çcuğun doğarkenki dili olması neysede rüyada gördüğü dil olması bence saçma..annesinin,babasının ve soyunun kullandığı dil neyse , o kişinin ana dili odur..küçükken az konuşabilir yada belli bir süre sonra unutabilir ama bu çok fazla bir şey değiştirmez..asimile olmuşdur vs..
ardahanli 04.10.2006, 19:02 [QUOTE=izmirksk]ya aynı rüyanın karışımı değidle..duruma göre değişen şekilde..anadilin çcuğun doğarkenki dili olması neysede rüyada gördüğü dil olması bence saçma..annesinin,babasının ve soyunun kullandığı dil neyse , o kişinin ana dili odur..küçükken az konuşabilir yada belli bir süre sonra unutabilir ama bu çok fazla bir şey değiştirmez..asimile olmuşdur vs..[/QUOTE
Sizin reflex düsünceniz oldugunda hangi dilde düsünürsünüz.ama reflex olacak.
sizin dediginiz iki dilde görülen rüyalar cok istisnai bir durumdur.ama olabilir.
ama ben bu konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum.Tek bir ricam var size
Gidin bir edebiyat ögretmeniyle görüsün.Dil bilimiyle ugrasan insanlarla görüsün.belki onlar sizi ikna edebilir.
iyi günler
ThassosIsland 04.10.2006, 19:18 “başka dili bilmemek ayıp değildir,fakat kendi dilini bilmemek çok büyük ayıptır”
ana dilini doğru dürüst bilmeyen pek çok kimse vardır ne yazıkki,bunlar ana dillerini ihmal ederek baska dillere yöneliyorlar fakat kendi ana diline hakim olmadan başka hiç bir dile hakim olamazsın. Çocuğa ilk öğretilecek şey budur,ancak ana dilini öğrendikten sonra o çocuk düşünce ve kavrama yeteneği bakımından gelişebilir.
Anadilini bir kenara iterek başka bir dili çocuğun dudaklarına zoraki yerleştirmeye kalkışmak onun düşüncelerinin de yarım yamalak biçimlenmesine neden olmak demektir.
ardahanli 04.10.2006, 19:22 cihan kardesim haklisin.insan anadilini bilmesi lazim tabiki.
ama benim kizim tam konusmaya basladiginda oglum da almancayi ögreniyordu.bu yüzden kizimim ilk ögrendigi dil almancaydi.ama elimizden geldigi kadar onunla türkce konusuyoruz.ve onu türkce konusmaya motive ediyoruz.
izmirksk 04.10.2006, 20:37 Sizin reflex düsünceniz oldugunda hangi dilde düsünürsünüz.ama reflex olacak.
sizin dediginiz iki dilde görülen rüyalar cok istisnai bir durumdur.ama olabilir.
ama ben bu konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum.Tek bir ricam var size
Gidin bir edebiyat ögretmeniyle görüsün.Dil bilimiyle ugrasan insanlarla görüsün.belki onlar sizi ikna edebilir.
iyi günler
hanımefendi edebiyat öğretmenleri gelsin benden öğrensin:)ayrıca aykırı bir fikir ileri sürecekelrini sanmam..çünkü türk dil kurumunun sözlüğünde bile ana dil benim dediğim şekilde..yani onlarda o eğitimden geçiyorlar..yalnız merakımı cezbeden bir şey var..
siz demiştinizki
çocuğun küçükken ilk konuştuğu ve öğrendiği dil ana dilidir demiştiniz..daha sonrada rüyasında gördüğü dil o kişinin ana dilidir demiştiniz..peki şöyle bir mantık yürütelim..yani , mesela bir çocuk 6-7 yaşına kadar türkiyede ve sadece türkçe öğreniyor...türkçe konuşuyor vs..sonra başka bir ülkeye gidiyor ve dilini unutup başka dil öğreniyor ve rüyalarını o dilde görüyor..bu seferde size göre anadili başka bir dil oluyor..halbuki çocuğun küçükken öğrendiği dili ana dili ise ileride o dili unuttuğunda şunu dememiz gerekmezmi?
bu genç anadilini unutmuş , başka bir dil öğrenmiş..
bakın ne güzel demişsiniz
insan anadilini bilmesi lazim tabiki.
yani sizde sonradan öğrenilen dile ana dil demiyorsunuz aslında(bilinçaltınızda)
ayrıca anadili bağlarken demişsinizki
.bu yüzden kizimim ilk ögrendigi dil almancaydi.ama elimizden geldigi kadar onunla türkce konusuyoruz.ve onu türkce konusmaya motive ediyoruz.
nedne peki?çünkü kültürünüzün ve anadilin yaşaması için değil mi?üstelik türkçeyi ilk başta öğrenmemesine rağmen..
işte bakın sonuçta geldik, işte bu noktaya..işte bu topiğin açılmasındaki nedende buydu...türkiyede ,ana dilini unuttan zazalar ,kürtler var..şimdi o dili korumak ve öğrenmek gayesindeler..sizin kızınızın ,türkçe konuşmaya motive ettiğinzi gibi...
ardahanli 04.10.2006, 23:21 Size cevap yazmicam artik.Bu konu gittikce uzuyor.Ama sunu bilin ben bugün bir edebiyat ögretmeniyle konustum.Türkiyede görev yapan biri.Sizede tavsiye ederim.Iyi geceler.
izmirksk 04.10.2006, 23:36 ama söylediklerinzile çelişkiye düştünüz..tekrar etmek istemiyorum ama yukarıda belirttiğim gibi..
çocuğun küçükken ilk konuştuğu ve öğrendiği dil ana dilidir demiştiniz..daha sonrada rüyasında gördüğü dil o kişinin ana dilidir demiştiniz..peki şöyle bir mantık yürütelim..yani , mesela bir çocuk 6-7 yaşına kadar türkiyede ve sadece türkçe öğreniyor...türkçe konuşuyor vs..sonra başka bir ülkeye gidiyor ve dilini unutup başka dil öğreniyor ve rüyalarını o dilde görüyor..bu seferde size göre anadili başka bir dil oluyor..halbuki çocuğun küçükken öğrendiği dili ana dili ise ileride o dili unuttuğunda şunu dememiz gerekmezmi?
bu genç anadilini unutmuş , başka bir dil öğrenmiş
ayrıca dediğim gibi bu topiğin açılma gayesi şu idi..zaza ve kürtlerin , dillerini unutmasını önlemek ve korumak için..
sizin kızınıza ,öğretmek gayesi içinde olduğunuz gibi zazalar ve kürtlerde aynı gayeyi taşıyor..burada tartıştığımızda bu..
Arkadaşlar ben pek rüya görmemde,görsemde yılan,köpek v.s görürüm.Ama ne hikmetse o hayvanlarla anlaşabiliyorum.Acaba benim ana dilim hangisi...
Herneyse hiç kimse anadilininin kaybolmasını istemez.Keşke tüm insanlarla anlaşabilsek ne güzel olurdu değil mi?Yani insanlar birbirleriyle anlaşmak için çaba sarfediyorlar ve kendisini daha iyi ifade etmek için dilini daha iyi kullanmaya çalışıyor....
Ama birisi çıkıyor ve kendi dilinin daha güzel olduğunu herkesin bu dili kullanmasını istiyor,böyle bedavacılık olurmu.O insanlarla diyalok kurmak istiyorsan sen o dili öğren.
Faşist düşünceye sahip olanlar bu kez ne yapmaya çalışıyorlar zorla o insanların dilini,kültürünü,kimliğini silmeye çalışıyorlar.
Sorun Faşist düşüncede,Faşizim tüm insanlıgın düşmanıdır...
anadil kavramı denince ne anlaşılıyor anlamıyorum.bir arkadaş alman soyundan gelmediği halde çocuğunun ana dilinin almanca olduğunu söylemiş,o zaman o arkadaşa şunu söylemek isterim çocuğunuzun anadili maalesef almanca değil,ancak yaşadığı ülkede resmi dil almanca olduğu için çocuğunuz bu dili konuşuyordur.unutmamak gerekirki insanların anadili yaşadığı ülkeye göre belirlenmez,bu tamamen kişinin etnik kimliğiyle ilgilidir.nasılki,kamboçyada doğmuş bir türkiyeli çocuk ilk önce khmerceyi öğrenmiş olsa bile ana dili olmuyorsa ve ya ruandada doğan bir beyazın anadili hutuca ve ya tutsice olmuyorsa ya da çocuğunu uzayda doğurmak isteyen bir annenin uzayda doğan çocuğu''uzaylı'' olmayacaksa,türkiyeli bir anne babanın almanyada doğan çocuğunun anadili almanca olmaz.bu sadece etnik olarak alman ulusuna mensup olanların anadilidir.
Hüseyin Kaplan 12.10.2006, 20:16 ilk olarak bu konuya değindiğin için teşekkürler.insanın ana dilini bilmemesi ne kadar acı vericidir ki toplumumuz bunun farkında değil.en çok sinir olduğum şey ise daha ülkemiz insanlarının türkçeyi yani ana dilini bilmezken bir de kalkıp okullarda yabancı dil eğitimi verildiğini duyunca deliye dönüyorum.tamam yabancı dil öğrenmek ve konuşabilmek güzel şey ama toplumumuz daha türkçeyi zor konuşuyor.o yabancı dil dersleri yerine bir kaç saat daha fazla türkçe dersi verseler öğrencilere ,belki bu sorundan azcıkta olsa kurtuluruz.....
birdal can 13.10.2006, 19:59 Merhaba Canlar.Bu yazımı okuyanların beni yanlış anlamasını istemiyorum.Ben milliyetçi, ırkçı bir insan değilim. Sadece ve sadece bir üzüntümü güzel bir dille paylaşmak istiyorum sizlerle.
Bu konuya, bu bölümde değinmek istedim.
Anadolu toprakları bir mozaiktir.Türkler - Türkmenler, Kürtler - Zazalar, Ermeniler, Araplar, Süryaniler gibi çok çeşitli ırkların ve kültürlerin beşiğidir ve bence dünyanın en güzel yeridir... Bir kısmında asimilasyon söz konusudur, bir kısmı ise kültürünü, dilini konuşabiliyor, rahatça ..Biz Alevilerde bu toprakların bir parçası ve bu topraklara gelen ilk Muhammed Ali yoldaşlarıyız.. Kimimiz Türkmen, kimimiz Kürt, Zaza.. Güneydeki Canlar ise Arap kökenli olup, aramızda çok az fark vardır Nusayri Canlar ile.
Benim değinmek istediğim konu anadilim.Evet çok uzun zamandır, hatta ufaklıktan beri dilimi öğrenmek istemişimdir.Öğrenmek istediğim dil ise Kurmancadır. ( Kürtçe ) Bizim annelerimiz, babalarımız genelde büyük şehirlere göç edince unutmuşlar dillerini, dilleri asimile olmuş..
Mesela bizde Kurmanca kültürümüze, örf ve adetlerimize çok güzle işlemiş ve bu bir renktir arkadaşlar.Büyüklerin bir kısmı şehirde büyümelerine karşın konuşabiliyor ve anlayabiliyorlar.Mezar Törenleri düzenlenir bizde, kadınlar kürtçe ağıtlarla ölen yakınlarını anarlar.Bir yakınımız öldüğünde herkez bir araya toplanır ve insanlar ağıtlar yakar ve ağlamamak elde değil, hele birde ağıtta adın geçerse.. Bu kültür bizde bazı orta yaşlılar ve yaşlılarımızda devam ediyor hatta 2 hafta önce annemin yengesi vefat etti ve tüm akrabalar Cemevine gittiler.Annemle telefonla konuşurken '' Anne Allah aşkı |