Orijinalini görmek için tıklayınız : Çorum Ehli Beyt Camii Görüntüleri

chatlakalper
29.07.2006, 14:20
Arkadaşlar daha yazısını tamamlayamadım şimdilik resimleri yayınlıyorum.

ErDaL24
29.07.2006, 14:22
bu caminin ne gibi farklılık ları var biraz anlatabilirmiisniz.

chatlakalper
29.07.2006, 14:23
bu caminin ne gibi farklılık ları var biraz anlatabilirmiisniz.

notu düştüm oraya arkadaşım okursan farklılıkları göreceksin.

chatlakalper
29.07.2006, 14:28
bu fotoları kendim kareledim.

murat222
29.07.2006, 14:33
bu camii alevileri şiileştirmek için açılmıştır.

chatlakalper
29.07.2006, 14:35
Fotoğraflar dün cuma namazı sırasında çekildi.

chatlakalper
29.07.2006, 14:40
Baska bir acıdan

chatlakalper
29.07.2006, 14:43
Çorum Ehli Beyt Vakfı Kurucularından Av. Teoman Şahin

ulalıgenç
29.07.2006, 14:56
Evet güzel bir cami.Özellikle ismini çok beğendim..Namaz kılan vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun ne diyim..

Şoreş
29.07.2006, 14:56
Bunlar Aleviler ama yoldan dönmüş Alevilerdir..! Teoman Şahinin ne olduğunu çok iyi biliyor forumdaki bazı arkadaşlar.Aleviliğe hakaret eden bir şahsiyettir ve Haci bektaşi Alevilikten ayırmak isteyen ve Kırkları yalanlayan bir insandır..

Yeterli sanırım.İnancıma laf atanları savunamam..

Şoreş
29.07.2006, 15:05

Biraz olsun başarmışlar.

Teoman Şahin Dersim kökenli olup, vurgundan sonra çoruma yerleşmişlerdir.
Adamlar işi ne güzel yürütüyorlar helal olsun.İyi para akıyodur bunlara Şiileştirme yaptıkları için..

İran saolsun..

(cemaati az bir cami)

gizem
29.07.2006, 15:11
yav e bi kere adında aceiplik var ehlibeyt camii ehlibeytin nsaı camisi olur tamamiyle ortalığı karıştırmak için yapılan bir ismim ehlibeyt bizde hz.ali hasan hüseyin 12 imamlardır hz.aliyi camide hançerlediler onun soyuna bide cami yaptılar ne kadar tezat bir olay namzmı tamamiyle illaha camide kılıncak diye bir durmmu var bide sorsanız allahın evi derler hiç olurmu ne dio ALLAH ben size şah damarınızdan daha yakınım ayrıca ehlibeytin e sini hak ettiğini düşünmüyorum ehlibeyt çok farklı cami çok farklı bunu çoğu kimsede bilirki ehlibeyt özdür alevilerde kutsaldır alevi olduğumuza göre cem evi daha uygun diye düşünüyorum ne demek ehlibeyt cami saçma resmen hakaret ediliyor ehlibeytin camisimi olur dier camiler gibi putlaştırılmaya ve alevilik asimile edilmeye çalışılıyor saygılarımla ve sevgileirmle

Şoreş
29.07.2006, 15:13
yav e bi kere adında aceiplik var ehlibeyt camii ehlibeytin nsaı camisi olur tamamiyle ortalığı karıştırmak için yapılan bir ismim ehlibeyt bizde hz.ali hasan hüseyin 12 imamlardır hz.aliyi camide hançerlediler onun soyuna bide cami yaptılar ne kadar tezat bir olay namzmı tamamiyle illaha camide kılıncak diye bir durmmu var bide sorsanız allahın evi derler hiç olurmu ne dio ALLAH ben size şah damarınızdan daha yakınım ayrıca ehlibeytin e sini hak ettiğini düşünmüyorum ehlibeyt çok farklı cami çok farklı bunu çoğu kimsede bilirki ehlibeyt özdür alevilerde kutsaldır alevi olduğumuza göre cem evi daha uygun diye düşünüyorum ne demek ehlibeyt cami saçma resmen hakaret ediliyor ehlibeytin camisimi olur dier camiler gibi putlaştırılmaya ve alevilik asimile edilmeye çalışılıyor saygılarımla ve sevgileirmle
Yıllar önce yapılmış bir camii bu zannedersem Alevileri size cemevi yapacaz deyip camii yapmışlar ben iddia etmiyorum sadece duydum...

deniz_1905
29.07.2006, 15:14
cok sagol bu camiyi cok merak ediyordum cok güzelmiş allah razı olsun

chatlakalper
29.07.2006, 15:19
cok sagol bu camiyi cok merak ediyordum cok güzelmiş allah razı olsun

rica ederim.Beğendiysen ne mutlu bana.

AleviGenç
29.07.2006, 15:21

Evet can bu doğru.
Bu cami çorumdaki Alevilerin şii'liğe döndükten sonra kurdukları camii'dir.
Alevilerim Mescidi İbadet yeri Cem evi'dir.
İrandaki Fars-Şii'lerde cami'ye gidiyorlar.

Hz.Muhammed döneminde Cami yoktu yani bu resimdekile gibi yoktu.Mescidler bu günün Cem Evlerinin aynısıydı.

murat222
29.07.2006, 15:21
tam asimilasyon ürünü bir camii.dönenlerde olsa bitiremeyecekler bizleri

ErDaL24
29.07.2006, 15:30
bu cami resimlerlini abesle iştigal buluyorum:(

SahHatayi
29.07.2006, 15:35
chatlakalper, SÜNNI KIZILBAS diye birsey yoktur ... sen hic sünni sii gördünmü ???

chatlakalper
29.07.2006, 15:36
bu benim kendime koyduğum espri olsun diye yazdığım bir söz sadece olmayacağını bende bilmiyorum.kişisel rütbeleri bütün üyeler istediği gibi değiştirebilir bende Sunni Kızılbash yazdım oraya.

Şoreş
29.07.2006, 16:07
Ben bizim köyde cami yok sanıyordum ama 1 katlı ve minareli cami varmış ama kullanılmıyormuş.. Puhhaha:D

Hüseyin69
29.07.2006, 16:10
arkadaslar niye bu kadar elestiriyorsunuzki
ehlibeyt sadece anadolu alevili tekeli altinda degildir sunni kesimde ehlibeyt sevgisi saygisi vardir
bu camiye her inanca mensup herkes gidebilir gidilmez diye bir kural olmaz önemli olan o caminin icinde yapilan ibadettir amaci disinda kullaniliyorsa hos karsilanir yani tabiki olmaz

chatlakalper
29.07.2006, 16:14
Ben bizim köyde cami yok sanıyordum ama 1 katlı ve minareli cami varmış ama kullanılmıyormuş.. Puhhaha:D

konu sizin köyün camileri değil soreş

Şoreş
29.07.2006, 16:27
konu sizin köyün camileri değil soreş
Evet çok haklısınız.
O camilerden değil.Çünkü biri Sünnileştirme için yapılmış ama başarılı olunamamış, diğeride Şiileştirme için yapılmış ve azbucuk cemaatle Şia havası sergileyen bir mekan.. Humeyni unutulmaz, unutturulamaz canlar..:sorcerer: :wacko: :thumbup1:

SahHatayi
29.07.2006, 17:23
arkadaslar niye bu kadar elestiriyorsunuzki
ehlibeyt sadece anadolu alevili tekeli altinda degildir sunni kesimde ehlibeyt sevgisi saygisi vardir
bu camiye her inanca mensup herkes gidebilir gidilmez diye bir kural olmaz önemli olan o caminin icinde yapilan ibadettir amaci disinda kullaniliyorsa hos karsilanir yani tabiki olmaz

güzel kardesim sünni dedigin .... Hz. Hüseyini öldüren kesim

chatlakalper
29.07.2006, 17:25
Bende öldürdüm o zaman Hz. Huseyin(a.s)yi ne oalcak şimdi şimdi sah hatayi.Forumdan ihraç edilmem lazım o zaman.

sertur
29.07.2006, 18:00
sn alper paylaşımınız hoş emeğinize sağlık ehli beyt adı bile bu caminin önemini belirtmek için yeterli bir sebepken bazı arkadaşların tepkili olması şahsen beni rencide etti kaldıki hiç bir alevi camiye gidip asimile olarak sunnü veya şii olmaz veya bir caminin görüntüsü veya adı insanın inaçını değiştiremez bu kadar endişe yersiz bence,saygılarımla

canugur
29.07.2006, 18:23
Cemevi taslayanlara, icerde neler yapiyorlar diyenlere. insan yakanlara bu kadar yaklasmak (!) biraz fazla degil mi?

chatlakalper
29.07.2006, 18:31
Cemevi taslayanlara, icerde neler yapiyorlar diyenlere. insan yakanlara bu kadar yaklasmak (!) biraz fazla degil mi?

ne demek istiyorsunuz canugur açıklar mısınız?

canugur
29.07.2006, 19:15
minareli Cemevi´ni ben de merak etmistim, sayenizde gördük.

Peki dede, halka sirti dönük mü oturacak?

anlasildi, tesekürler(!)

AleviGenç
29.07.2006, 19:21
minareli Cemevi´ni ben de merak etmistim, sayenizde gördük.

Peki dede, halka sirti dönük mü oturacak?

anlasildi, tesekürler(!)

Anladıne sevindim abi :)

Bu Cami Aleviler için değil şii'ler için bu yüzden bizi pek ilgilendirmiyor...:thumbup1: :osama:

Herkes istediği yerde ibadet eder...(Keşke herkes böyle söylese.):innocent:

Şoreş
29.07.2006, 19:24
Anladıne sevindim abi :)

Bu Cami Aleviler için değil şii'ler için bu yüzden bizi pek ilgilendirmiyor...:thumbup1: :osama:

Herkes istediği yerde ibadet eder...(Keşke herkes böyle söylese.):innocent:

Güzel açıklama can ;)

Gerçektede bizi ilgilendirmiyor zaten hergün cami görmüyor muyuz? Cumadan çıkanlarıda görüyoruz çoğunlukla..:thumbup1: Böyle resimler pek bişey ifade etmiyor artık,

Bir Zeynep
29.07.2006, 19:42
emegine saglik catlak can. herkesin ibadetine saygi duyalim, alevinin namaz kilisina da lütfen.
saygilar.

mutlumusuncan
29.07.2006, 19:56
sn alper paylaşımınız hoş emeğinize sağlık ehli beyt adı bile bu caminin önemini belirtmek için yeterli bir sebepken bazı arkadaşların tepkili olması şahsen beni rencide etti kaldıki hiç bir alevi camiye gidip asimile olarak sunnü veya şii olmaz veya bir caminin görüntüsü veya adı insanın inaçını değiştiremez bu kadar endişe yersiz bence,saygılarımla
Alevilerin ibadethanesi cemevidir. Camilere bu tip isimler sinsice verilmiş(Buyurun camiye diyebilmek için). Yoksa bizi ilgilendirmez caminin ismi falan. Bunun için arkadaşların camiye bu ismin verilmesiyle ilgili endişeleri çok yerindedir.
Daha önceki mesajımda da belirtiğim gibi yakın çevremdeki bir cem evinin karşısına Hz. Ali Cami isimli bir camii inşa ediliyor. Sence bütün bunlar tesadüf mü?
Alevilerin ehli beyt sevgisi sünni vatandaşlarınki ile kıyaslanamayacak kadar fazladır. Ehli beyt imamlarının hepsi öldürülmüştür bildiğim kadarı ile. Acaba kim öldürmüş? Kızılbaş mı karabaş mı? Durum böyleyken Ehli Beyt Cem evi açılsın o zaman niye cami?
Türkiye'de yetiri kadar cami var zaten 78000 kadar. Devlet kurumlarının mescit haline girilen bölümlerini falan sayarsak bu rakam 90000'ni bulur. Bahsi geçen rakam Türkideki okul sayısından çok fazladır. Gelişmiş ülkelerde kesinlikle ibadethane sayısı okul sayısında fazla değildir. Benim oturduğum mevkii de her mahallede camii var; ama lise yok. Hala da on kadar caminin inşası yapılmakta.
Gerçekten ihtiyaçsa yapılsın ama belittiğim gibi ibadethane ülkelerin gelişmişlikleri ile yakınen ilgilidir.
Konu dağıtmak istemiyorum; ama çok iyimsersin sertur can.
Saygılarımla.

Balta
29.07.2006, 20:03
Arkadaşlar niye bu kadar tepkilisiniz burası bir Alevi-Bektaşi Cemevi işlev ve görevlerinden çok ayrı daha önce tartıştığımız Alevisesi ewb sitesindeki düşüncelerinden dolayı tanıdığımız bir cemaatin ki bunlar Alevi adını kullansada hiçbir Alevi dernek ve örgütlenmenin kabul etmediği ve sayısı yüzü geçmeyen ve gelip namaz kılanlarından birçoğunun sünni vatandaşlardan oluşan, öğrencileri yani imam olarak öğrenci yetiştirmek için İran patentli destek gören ve okullarında şu anda öğrenciisi bulunan bir grup mollacıyı temsil etmektedir o nedenle konuyu açan arkadaşın konuyla alakası vermiş gibi eleştirilmesine açıkcası üzüldüm.
Ne güzel aslında konuyu bilipte yeterince görüntü derleyip bize sunduğu için ben arkadaşımıza teşekkür ediyorum.

Bu grup sanıldığı gibi bizleri hiçbişekilde temsil etmiyor ki daha öncede verdik konuyla ilgili bilgiler Av. Teoman Şahin daha önce SHP milletvekili iken bu düşüncelerinden dolayı Milletvekilliğinden atılmış Cemal Şahinin oğludur. Daha sonra Cemal Şahin DYP geçmiştir. Hatta bir dönem seçilemezsem kendimi saat kulesine asarım diyen Cemal Şahin seçilememiş ve halk eline pankart alıp hadi assana diye yürüyüş yapmıştır. Yani Çorum Alevileri tarafından çokta sevilen bir cemaat değildir.

O nedenle bilmeyen arkadaşlara biraz bilgi vermek istedim. İsteyen arkadaşlara daha fazla detayda verebilirim.

Saygılar

canugur
29.07.2006, 21:17
Herkes istediği yerde ibadet eder...(Keşke herkes böyle söylese.)

böyle diye diye sarap oluyoruz, baskalari iciyor, söylemek istedigim budur?
ama devam edin böyle, yana yana...
80 ilimize daha gerekli bu ülkeye böyle minareli cemevleri.
O bizi ilgilendirmiyor bu bizi ilgilendirmiyor.
su el cekme aliskanligimizdan basimiza gelmedik kalmadi.
Peki bu ülke sia ülkesimi?
Aleviler mi siiler mi söz ve emek sahibi bu ülkede, ona bakmak gerek.
elbet herkes diledigi tapinaga girer.
ama kimler tarafindan, hangi ilimize hangi amaclarla bu tür yerlerin acildigini umursamazsak, yarin.....

anadolu alevilerini sünnilestirmenin en güzel yolunu buldular ve biz o bin yillik hosgörümüzle bu gün minareli cemevlerini seyredip, minareye essek cikarma fikralarina gülüyoruz. Neden?saygilar

shahrud
29.07.2006, 21:34
Bir deli kuyuya taş attı, 40 akıllı çıkarmaya çalışıyor. Türkiyede neredeyse 80.000 cami var. Dünyada ençok cami olan ülkedir herhalde bu coğrafya.

Şoreş
29.07.2006, 21:45
Bir deli kuyuya taş attı, 40 akıllı çıkarmaya çalışıyor. Türkiyede neredeyse 80.000 cami var. Dünyada ençok cami olan ülkedir herhalde bu coğrafya.

Ülkemizde yaklaşık 100.00 cami bulunmaktadır ve hergün biryenisi eklenmektedir.Sırf benim oturduğum ilçede 300 adet Cami varmış ama buna karşılık binlerce Alevi Vatandaşa 1 tane Cemevi var...:wink:

Balta
29.07.2006, 21:59
Ülkemizde yaklaşık 100.00 cami bulunmaktadır ve hergün biryenisi eklenmektedir.Sırf benim oturduğum ilçede 300 adet Cami varmış ama buna karşılık binlerce Alevi Vatandaşa 1 tane Cemevi var...:wink:

Soreş yanlış anlama senden alıntı yaptığım için ama ben şuna karşıyım;

Ne kadar Camii O kadar Cemevi mantığına.

İhtiyaçtan fazlasının hepsi yanlıştır ve gereksizdir.

Bunu yerine Okul, Sağlık vs düşünülmesi gerekir. Toplumu Sürekli dini alanda yoğurmak ister alevisi için ister sünnisi için belli bir kesmin iştahını açar ve esnaf zihniyetlilerin yoğun olduğu bir kesime hizmet eder.

O nedenle arkadaşlar Aleviler hep aydın ve ilerici ve insana dair olanlardan yana olmuştur ve memleketin insan için gerekli olan diğer alanlarda başta söylediklerimede acil ihtiyacı vardır.

Mantıklı olalım lütfen

Şoreş
29.07.2006, 22:20

Bunu yerine Okul, Sağlık vs düşünülmesi gerekir. Toplumu Sürekli dini alanda yoğurmak ister alevisi için ister sünnisi için belli bir kesmin iştahını açar ve esnaf zihniyetlilerin yoğun olduğu bir kesime hizmet eder.

O nedenle arkadaşlar Aleviler hep aydın ve ilerici ve insana dair olanlardan yana olmuştur ve memleketin insan için gerekli olan diğer alanlarda başta söylediklerimede acil ihtiyacı vardır.

Mantıklı olalım lütfen

Özde bende senin gibi düşünüyorum abican:thumbup1: Çok fazla cemevide gereksiz ve buna karşyım bende..:thumbup1:

öncü nesil
29.07.2006, 22:54
Sayın chatlakalper vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.
Ayrıca ehli beyt isminin verilmeside çok hoş birşeydir.Saygı ve selametle......

AleviGenç
29.07.2006, 23:46
Özde bende senin gibi düşünüyorum abican:thumbup1: Çok fazla cemevide gereksiz ve buna karşyım bende..:thumbup1:

Balta´isimli üyeden Alıntı

Mantıklı olalım lütfen

Belki haklısınız ama şimdi Cem evleri sayılı Alevi Cemaatına yedmiyor.Allah Allah tartışdınız şeye bak...

Şoreş
29.07.2006, 23:53
Belki haklısınız ama şimdi Cem evleri sayılı Alevi Cemaatına yedmiyor.Allah Allah tartışdınız şeye bak...

Cemevlerimizin sayısı çok fazla abartılmamalı.Mesela benim bulunduğum ilçede 300 cami varmış..Şimdi bu 300 cami abartı ama 300 Cemevide abartı olurdu canikocan.

Cemevlerimiz her ilçede belli sayılarda ve belirli mesafelerde, belirli konumlarda olmalı ki onada camilerden de yer kalmadı gerçi..

Mesela bizim mahallede yaklaşık 16 kocaman Cami var.Şimdide yeni mescid açtılar.Kimbilir görmediğimiz ne mescidler vardır da.. Şimdi bu sayı bir mahalle için abartı tabikide..:thumbup1:

garcia
29.07.2006, 23:54
cemmatlerine bakılırsa pek fazla kimseyi kandıramamışlar.birde caminin imamı teoman şahin yalan söylüyor,''tamamen vatandaş yardımıyla yaptık,irandan destek almadık'' diyor.halbuki günümüzün modern teknolojisiyle yapılmış bu cami.halbuki bu kadarcık cemaatle değil böyle bir cami, kümes bile yapamazlar.acaba kimi kandırdıklarını sanıyorlar.ben onları sünni islamcı yobazlarla aynı kefeye koyuyorum ve hiçbir farklarıda yok zaten.

öncü nesil
29.07.2006, 23:59
ben onları sünni islamcı yobazlarla aynı kefeye koyuyorum ve hiçbir farklarıda yok zaten.
Lütfen laflarınıza dikkat edermisiniz?Ne demek yobaz.Çok ayıp gerçekten.
Siz kendi işinize bakın lütfen ve kişilere saygılı olun....

chatlakalper
30.07.2006, 13:22
arkadaşlar ortada bir emek var en azından beni eleştireceğinize,bunun için zaman ayırdım emeğe saygı gösterelim en azından.Camii tamamıyla halkın desteğiyle yapıldı, İran'ın sağladığı hiç bir yarar yok sadece burdaki imamlar, Çorum'dan referans gösterilip, İran'da bir universitede ilahiyat eğitimi görüyorlar, daha sonra Türkiye'ye gelip herhangi bir ehlibeyt Camii'nde göreve başlıyorlar.İmam maaşını diyanetten almıyor, her cuma namazı sonrası cemaatten para toplanıyor ve bu imamın maaşı için biriktiriliyor,Tabii her cuma imam maaşı için değil, bir cuma camii giderleri için, bir cuma imam maaşı için, bir cuma tadilat masrafları için, o şekilde döngüsel olarak her ay devam ediyor bu.

Devrimci Marksist
30.07.2006, 13:51
Bu Ehlibeyt Camisi en kısa zamanda cemevine çevrilmelidir.

MetinK
30.07.2006, 14:33
Görüntü olarak güzel yapilmis ama hersey görüntü de midir acaba?
Hani bir laf vardir ya Yunus un dedigi:
"bir ben vardir bir de benden iceri"
Tabii bunu Fermani Altun ve Teoman Sahin gibileri icin söylememisse de yazayim dedim yine de...Görüntü ile icerik farkli seylerdir.
Bunlarin sitelerinde yayinlanan bazi bilgileri buraya aktarayim.Bakalim Alevilik ile ne derece yakin yada uzaklar...

8-BEKTAŞİLER BİZDEN UZAK OLSUN YETER

Açık yazdık dahası kanıtladık ki Bektaşilik Osmanlının kurduğu, örgütlediği bir tarikattır. Dahası Osmanlı bu dergahı anadoluyu denetlemek ve Sünnileştirmek için de kullanmıştır. Kendileri Bektaşi olan padişah ve üst düzey yöneticileri bellidir, hatta Osmanlını alevi katliamlarında en çok görev alan ordusu yeniçerilerde Bektaşiliğe bağlı kabul ediliyordu. Ancak bazı sosyolojik sebeplerle Aleviler de bu dergaha sığınmak zorunda kalmıştır ve bu durum zamanla istismar edilerek Alevilerin buradan da yönetilmesine sebep olmuştur. Şimdilerde biri sebatayist kökenli masonik grup ile Sünni kökenli diyanetci iki Bektaşi grubunun halife dedebaba seçimi kavgasına düştüğü bir tarikatten bize ne? Alevi ve Bektaşi kelimelerini birlikte kullanan cahillerin uyanacağı günleri sabırla bekliyoruz.

akıllı birisinin bile saptayabileceği cemevlerini ibadethane diye sunacak kadar şaşırmış insanlar türedi görüyor duyuyoruz.
Cemevleri cümbüs evleridir diyen zihniyetle arada bir fark görünüyor mu?
Ibadet yaptigimiz Cemevlerimize yapilan bir karalamadir bu.Bugünkü hükümetin basindaki cenahta böyle söylüyor...

ataların saz,cem, semah, dede vs gibi kültürel çizgilerini umursamıyoruz
Kültürel cizgiymis bunlar.Saz calip egleniyor sanki insanlarimiz...
Cemevi yok,Cem yok,Semah yok,Dede-Pir-Mürsit yok,Pir Sultan yok...
Yok oglu yok bunlarda...
Peki kardesim sormazlar mi sana?
Sen kimsin?

Hadi camiye.Namaziniz kabül olsun...

AleviGenç
30.07.2006, 14:40
Selam arkadaşlar...

Buradan bir duyuru yapmak istiyorum..Dikkat...

www.alevisesi.com

Sitesinin Forum : http://forum.alevisesi.com/Forumunda Aleviliği aşşalayan Bektaşiliği yoksayan Cemi , Cem Evlerini Küçümseyen yazılar yazmışlar Lütfen gelin yalnış düşündüklerini anlatalım..Lütfen...

Onlara bu kadar saldırgan olmalarının nedenini soralım?
Onlara çoğu sunni kardeşlerimizin onlar kadar biliçsiz olmadıklarını anlatalım.
Anlatalım...
Allah Allah...

garcia
31.07.2006, 23:00
Lütfen laflarınıza dikkat edermisiniz?Ne demek yobaz.Çok ayıp gerçekten.
Siz kendi işinize bakın lütfen ve kişilere saygılı olun....

sayın öncü nesil,her inancın yobazı var ve iddia ediyorum.itirazlarınızı sizde yazabilirsiniz:yüzyıllardır bilimsel çalışmalar yapan insanlar,kilise papazlarının verdiği fetvalarla cadı ilan edilerek yakılmıştır.bu yobazlık değilmidir?aynı şekilde ülkemizde 35 tane aydın,düşünür,sanatçı madımak otelinde yakılmıştır.bunu yapan örümcek kafalı yaratıklar yobaz değilmidir?din uğruna insan öldüren,cana kıyan herkes yobazdır.kim olursa olsun,bunu savunanlarda yobazdır.ben düşüncemi söyledim ve sizde düşüncenizi söyleyebilirsiniz ve ben sizin gibi düşünmek zorunda değilim.

Şoreş
31.07.2006, 23:17
Bu Ehlibeyt Camisi en kısa zamanda cemevine çevrilmelidir.

İşte böyle birşey imkansız cano.. Çünkü adamlar inanılmaz inatçılar.Kendilerine sitelerindeki yalan yanlış bilgilerden büyük rahatsızlık duyduğumuzu belirttik ama kendileri yılmadılar, iftira ve yalan bilgileri sitelerinde hala yayımlıyorlar.Allah bunları ıslah etsin ne diyeyim cano.

Bu Caminin Cemevine çevrilmesi, Teoman Şahinin sonu olur bence:yamukgul: İmkansız:)

sonerk
31.07.2006, 23:26
liseye giderken her nerdeyse gün yanından gecerdim ama içine girmek bi nasip olmamıştı sayende içinede girmiş olduk eyvallah duygulandım şimdi hey gidi heyyy neydi oooooo yıllar ...

AleviGenç
31.07.2006, 23:58
liseye giderken her nerdeyse gün yanından gecerdim ama içine girmek bi nasip olmamıştı sayende içinede girmiş olduk eyvallah duygulandım şimdi hey gidi heyyy neydi oooooo yıllar ...

Vay Vay Vay sen Cami'ye mi gidmek istedin bak buna şaşırırım :D

Ben daha ömrümde hiçç Camiye girmedim.Vallah

Şoreş
01.08.2006, 00:06

Valla cano bizde tüm cenazeler cemevinde kalkar özellikle gülsuyu cemevi çok tercih edilir ama babaannemin cenazesi camiden kalkmak zorunda kaldı..
Evet Cemlerde semahçı olan Sıraç Babaannemin, asla camiye gitmeyen biricik rahmetli babaannemi camiden kaldırdık:crying:

Çünkü ev çok kalabalıktı insanlar dışarlara taşmıştı.Camide hazır evin arkasındaydı ve ilk kez o zaman camiye girdim ben.

Ailemizde ilk kez babaannem camiden kalktı ve birdaha asla yaşanmadı bu...

Böyle durumlarda çok oldu can.. Ama Kuranımızı gene kendi din adamlarımız Dedelere okuttuk:thumbup1:

AleviGenç
01.08.2006, 00:11
Valla cano bizde tüm cenazeler cemevinde kalkar özellikle gülsuyu cemevi çok tercih edilir ama babaannemin cenazesi camiden kalkmak zorunda kaldı..
Evet Cemlerde semahçı olan Sıraç Babaannemin, asla camiye gitmeyen biricik rahmetli babaannemi camiden kaldırdık:crying:

Çünkü ev çok kalabalıktı insanlar dışarlara taşmıştı.Camide hazır evin arkasındaydı ve ilk kez o zaman camiye girdim ben.

Ailemizde ilk kez babaannem camiden kalktı ve birdaha asla yaşanmadı bu...

Böyle durumlarda çok oldu can.. Ama Kuranımızı gene kendi din adamlarımız Dedelere okuttuk:thumbup1:

Allah rahmed eylesin mekanı cenned olsun.
Aklıma benim babannem geldi onuda Allah nur içinde yatırsın.Allah büyük.

Cenaze Duasi
Bismillah ve alâ milleti Rasülillahi, Allahumme yessir aleyhi emrehu ve sehhil aleyhi mâ ba’dehu. Ve me esid bilikâike, v’ec’al mâ harace ileyhi hayran mimmâ harace anhu.” (Tanri’nin adiyla. Rasullullah’in dini üzere Tanri’dan geldik, yine O’na dönecegiz. Tanrim onun işini kolaylaştır. Sana kavusmaşını mutlu kıl. Kavuştuğunu bıraktığından iyi kıl) ve “Allah, Muhammed, Ali inanci üzerine ölmüş olsun. Ey Allahım, onu yarlığa, onun derecesini hidayete ermiş kimseler içinde yücelt, bizleri ve onu affet ey evrenlerin yaratıcısı! Onun kabrini geniş eyle ve orasını ona ışıklı kıl.

Şoreş
01.08.2006, 00:14
Allah rahmed eylesin mekanı cenned olsun.
Aklıma benim babannem geldi onuda Allah nur içinde yatırsın.Allah büyük.

Cenaze Duasi
Bismillah ve alâ milleti Rasülillahi, Allahumme yessir aleyhi emrehu ve sehhil aleyhi mâ ba’dehu. Ve me esid bilikâike, v’ec’al mâ harace ileyhi hayran mimmâ harace anhu.” (Tanri’nin adiyla. Rasullullah’in dini üzere Tanri’dan geldik, yine O’na dönecegiz. Tanrim onun işini kolaylaştır. Sana kavusmaşını mutlu kıl. Kavuştuğunu bıraktığından iyi kıl) ve “Allah, Muhammed, Ali inanci üzerine ölmüş olsun. Ey Allahım, onu yarlığa, onun derecesini hidayete ermiş kimseler içinde yücelt, bizleri ve onu affet ey evrenlerin yaratıcısı! Onun kabrini geniş eyle ve orasını ona ışıklı kıl.

Eyvallah Cano:36_1_39: :36_1_39:
Allah seni Muhammed Alinin şefaatinden ayırmasın ve Allah biz Alevileri, böyle misyoner, yobaz kesimlerden korusun cano...

tamerx
01.08.2006, 00:52
emegine saglik catlak can. herkesin ibadetine saygi duyalim, alevinin namaz kilisina da lütfen.
saygilar.

selam,
herkesin ibadetine saygi duyalim evet, duyuyorum´da. malesef bu corum ehlibeyt camii sine yakin olanlar cani candan ayiriyorlar, bizi pusuya düsürüyorlar, bunu anlamaliyiz zeynocan ( www.alevisesi.com istersen bak..) beni dislayan birisine hala saygi gösteriyorum ama beni canimdan ayiriyorlar, bunun bilincindeyim, alevi bektasiler bunu unutmasinlar.

Şoreş
01.08.2006, 00:59
selam,
herkesin ibadetine saygi duyalim evet, duyuyorum´da. malesef bu corum ehlibeyt camii sine yakin olanlar cani candan ayiriyorlar, bizi pusuya düsürüyorlar, bunu anlamaliyiz zeynocan ( www.alevisesi.com istersen bak..) beni dislayan birisine hala saygi gösteriyorum ama beni canimdan ayiriyorlar, bunun bilincindeyim, alevi bektasiler bunu unutmasinlar.

İnternet sitelerinde Anadolu Aleviliğine masal deniyor, Kırklara masal deniyor, Cem ibadetimiz ibadet olarak değilde kültür olarak gösterilip, Hacı Bektaş Veliye hakaret ediliyor ve bunları yapanların resimleri çekilip forumda yayımlanıyor.Çok iyi birşeymiş gibi ve sanki örneklermiş gibi...

Resimleri çeken arkadaşımız ne yaptığının farkında değil sanırım.
İnsanları anlamak gerçekten zor..

tamerx
01.08.2006, 01:13
İnternet sitelerinde Anadolu Aleviliğine masal deniyor, Kırklara masal deniyor, Cem ibadetimiz ibadet olarak değilde kültür olarak gösterilip, Hacı Bektaş Veliye hakaret ediliyor ve bunları yapanların resimleri çekilip forumda yayımlanıyor.Çok iyi birşeymiş gibi ve sanki örneklermiş gibi...

Resimleri çeken arkadaşımız ne yaptığının farkında değil sanırım.
İnsanları anlamak gerçekten zor..

evet biliyorum, yazdiklarimada bakabilirsin (burdan) (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=13078&page=4)
yine saygili olmaya calisiyorum, ama bunlarin bizler icin tehlikeli oldugunu unutmayarak...

Şoreş
01.08.2006, 01:19
evet biliyorum, yazdiklarimada bakabilirsin (burdan) (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=13078&page=4)
yine saygili olmaya calisiyorum, ama bunlarin bizler icin tehlikeli oldugunu unutmayarak...
Daha öncede forumda tüm bunları yayımlamıştım ve Avukat Teoman Şahin foruma üye olup işine burda devam etmeye çalışmıştı.. Yazdıkları yorumları sakladım.Şimdi bulabilirsem burayada koyacağım.
Kendisi ile gerek MSN de gerek forumda yaptığı saygsızlıkları dile getirdik ama kendisi burda bile saldırılara devam edip, iran şiilerine ait bir bayramı, Alevi bayramı olarakda göstermişti..

Şoreş
01.08.2006, 01:30
İşte Sayın Teoman Şahinin bize karşı yazdıkları..

Burdaki kullanıcı adı '' Biralevi'' idi..

Bize karşı yazdığı cevaplar;

1 - BİRALEVİ

Anlamdaki farklılıklara fazla girmeden sadece bazı şekli farklılıkları kısaca belirtiyorum.
1-Öncelikle biz uyduğumuz(peşinde tekbir getirdiğimiz) İmamın Hz.Ali'nin imametine inanması gerektiğini düşünüyoruz.
2-Kıyam duruşunda elleri önden bağlamıyor ,serbest bırakıyoruz,serbest salıyoruz,hazirol vaziyetine yakın ama serbest bir duruş şeklimiz var,zira ellerin önden bağlanması sonradan getirilen bir olay olup bizler bu duruşta orjinalliği bozmuyoruz.(Tabi bu bilgileri 12 imamlardan öğreniyoruz)
3-2.Rekatın kıyam duruşunda kunut tutuyoruz,yani namazın içinde dua ediyoruz,
4-Fatihadan sonra amin demiyoruz,çünkü Kurandaki Fatiha suresinde amin diye bir ek yada takı bulunmuyor ve aksi durumun namazda gereksiz bir söz söylemek olduğunu düşünüyoruz.
5-Son verirken söylenen selam da başımızı sağa sola çevirmiyoruz,zira namazda kıbleden baş çevrilmez,
6-Rükuya eğilmeler,secdeye eğilmelerde ellerimizi bilekten hafifçe kaldırarak 'Senden başkasını tanımam,başka bir güce tapmam'anlamına gelen bir selam şekli yapıyoruz.
7-Secde yerine toprak yada topraktan biten bir şey koyuyoruz,zira secdenin yanilen,giyilen yada maden türü şeylere yapılmasını imamlarımız tavsiye etmiyorlar,çoğunlukla yanımızda pişirilmiş kerbela toprağından bir parça bulundurup secdede alnımızı o toprağa koyarız,bütün topraklar olur ama kerbela toprağı daha sevap,faziletli kabul edilir,
8-Namazdan sonra 12 imamların isimlrini sayarak dua ediyoruz,
9-Namaz bitiminde herkes birbiriyle tokalaşıyor ve birbirini kutluyor,
10-Sünnet namazı denilen namaz çeşidini camilerde toplu olarak kılmıyoruz,herkesin evinde kılmasını tavsiye ediyoruz,
11-Ezanda Alliyen veliyullah şeklinde bir eklemeyle kendimizi,inancımızı ifade ediyoruz.

Namaz kuranda şekil olarak geçer,kıyam,rüku,secde olarak anlatılır,aktarılır,
Peygamberimiz namazı 5 vakit olarak kılmış,nasıl kılınacağınıda anlatmıştır ve bizim bu beş vakti 3 vakitte birleştirerek kılabileceğimizi,bunu kolaylık olsun diye hediye ettiğini ifade etmiştir,bu nedenle biz Ehli Beyt dostları bu hediye çerçevesinde 5 vakiti 3 vakitte birleştirerek kılıyoruz.SAbahı aydrı,öğle ve ikindiyi peşpeşe,akşam ve yatsıyıda peşpeşe kılıyoruz.

Camilerde neyin yapılıp nelerin yapılmayacağı bugüne kadarki fıkıh kitaplarında geçmiştir,Biz cemin kültürel bir olay olduğuna,ibadet olmadığına inanıyoruz,dolayısıyla İslamın özel ibadethanesi olan Cami ve mescidlerde bu tür kültürel olguların yapılmasını doğru bulmuyoruz.
Bazen yanılıp bu tür taleplerle bize gelenler olduğunda düğün salonlarını,belediye salonlarını öneriyoruz,hatta meydanlarda bile olabilir,zaten aslı meydandır,meydan evidir,şamanlar ve zerdüştler bu törenlerini meydanlarda yaparlardı,sonradan cemevine dönüştürülmüştür.

2 - BİRALEVİ

Arkadaşımız doğru söylüyor,sadece günleri yazmıştım,hangi günün ne zaman ilk olarak ortaya çıktığını yazmamıştım,bu sorulsaydı aynı yanıtı yazardım,
Bizim anladığımız İslam canlı,yaşayan,içtihat kapısı sonuna kadar açık olan bir İslamdır,
Bu nedenle özel gün ve gecelerimiz bundan sonraki tarihlerde de yeni isimlerle ortaya çıkabilir.Yeni bayramlarımız olabilir,yeni yas günlerimiz olabilir,hayatın ne zaman ne getireceği belli olmaz,bu anlamda özel gün ve gecelerin matem yada kutlamaların sabit olduğunu düşünmeyin,yarınki günlerde yeni matemler yada kutlamalar bizi bekliyor olabilir,
Zira her yer kerbela,hergün aşura düsturumuz canlıdır,apaçıktır,
Hz.Ali'nin buyurduğu gibi Mümin için günah işlenmeyen her gün bayramdır,
yada Su içerken kerbelayı hatırladığın her an matemdir,

Arkadaşımızın dediği gibi şiayım yada şiiyim diyen herkese aynı gözle bakmayın,bazıları diliyle söyleyebilir ama içini kazıdığında milliyetçi,ırkçı anlayış halen canlı olarak yaşıyor olabilir,dille söylenen tabiki ön kabulümüzdür ama kalble söylenenin ,helede hayatın içine aktarılanın yerini hiçbir söz tutmaz,
Zaten 12 imamlarımızdan gelen bir hadiste İman,dille ikrar,kalble tastik,yaşamla isbat olarak tarif edilmiştir.
Hz.Ali dostluğunda samimi bir insanın gözünde fars,türk,kürt,arap ırkçılığının hiçbir önemi yada birbirinden üstünlüğü yoktur,üstünlük ahlak iledir,böyle olmalıdır.Zaten ülkemizde yaşayan azeri kökenli şii arkadaşlarımızla bunca yıl birbirlerimizden kopuk ,habersiz yaşayışımızın bir nedenide onların türk ırkçılığının içinde yer almalarıdır ve Allah'a şükürler olsunki bu süreç artık tersine akmaktadır,ama ne yazıkki buradaki arkadaşımız henüz bu aşamada değildir.Azeri şiilerimizin yoğunlukla yaşadığı Iğdır,mhp nin belediye başkanlığını kazandığı tek ilimizdir,bunu bir eleştiri olarak değil söylediğim gerçekliğin bir kanıtı olarak sunuyorum,
Dahası oradaki dostlarımızla bu siyasi ilişkinin derinliğine tahlilini yaptığımızda onların bu tavırlarının birçok meşru ve geçerli mazereti olduğunuda tesbit etmiştik.Yaşamaları için böyle davranmaları onların atalarını bu tür tercihe yöneltmiştir ,hak veriyorum ama bugünün dünyasında artık eski yanlış tercihleri atmanın zamanıdır,nasılki bizlerin ataları bugüne kadar Hz.Ali adına birçok yanlışı iyiniyetli olmalarına rağmen bilgisizlikleri nedeniyle yapmış ve yaşatmışsa bugün artık doğruya yönelme zamanıdır,aynı yönelişi bu arkadaşımız içinde dileme hakkına sahibiz,
Boşver arabı,farsı,türkü,kürdü,
Biz doğrulara,doğru sözlere uyalım,

3 - BİRALEVİ

herşeyi konuşabilmeliyiz,
Ehli Beyt cami için yaklaşık 25 yıldır toplanan paralar(daha doğrusu çoğunlukla kurban derileri)bizzat cami için toplanmıştır,yaptığımız yer ilk günden bu yana camidir bu hem dönemin basın yayın araçlarında hemde resmi yazışmalarda bellidir,hatta ilk gün diyanetten yazı istenildiğinde ilk sorunumuzu belediyeyle yaşamıştık,ilk gün ezan okundu ve namaza başlandı,zaten inşaat halindeykende inşaatın bir bölümünde namaz kılıyorduk,
İrana her yıl öğrenci gönderiyoruz diye bir durum yok,sadece 3-5 öğrencimiz var ve onlar geldiklerinde okulu Çorumda açacağız ve kimse 12 imamları öğrenmek için gurbete gitmeyecek,niyetimiz bu ve bu niyetimizi herkes biliyor,Koşulları hazırlayın sivasta açalım,amasyada açalım,tokatta açalım,
gurbete çıkıp okumak bizim tercihimizmi sanıyorsun?Ülkemizde 12 imamların bilgilerinin öğretildiği yer varda bizmi reddediyoruz?
Şaşıracaksın ama irana hiç gitmedim,şu aşamada gitmeyide düşünmüyorum,ama eğer Irak iç güvenliğini sağlarsa Kerbela yı görmeyi çok istiyorum,aslında çoğunuz bilmezsiniz ama şiaların merkezi Irak necef havzasıdır,ama orada saddamın zulmü nedeniyle havzanın ağırlığı kum şehrine kaymıştır,inşallah eski merkezimiz aynı işlevine geri döner,
Çorumdaki Ehli Beyt camisine gelenlerin sayısını hiç önemsemiyorum,sayılarla değil nitelikle uğraşmayı daha doğru buluyorum,ama mademki merak ediyorsun birkaç sayı verebilirim,
Bayram namazlarında camimiz tıka basa doluyor,geçen ramazan bayramında kitap dağıttık kitap 1200 adetti ve herkes alamadı,yetmedi,
Bugün öğle namazında camideydim ve 35-40 kişi kadardık,
Özel anma günlerinde 500-1000 kişi kadar oluyoruz,sitemizde bazı resimler var,
ama söylediğim gibi inanç işinde sayılara asla bakmayın,Kerbelada kaç kişiydik? karşı cephe kaç kişiydi?İmam Hasan kaç kişi kalmıştı?
Binlerce yıl halka namaz yok,oruç yok denmişken birden aksine bir dönüşüm olacağını beklemiyorsun değilmi?Tarihi değişimler süreçle ilgilidir ve bu sürecin en kısa anı 100 yıldır.
Sen bizi birde BİN SENE SONRA GÖR !
VE BU GEMİYİ KAÇIRMAMAYA BAK!
EHLİ BEYTİM NUHUN GEMİSİ GİBİDİR BİNENLER KURTULUR HADİSİNİ DUYMUŞ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM,,,

Şoreş
01.08.2006, 01:32
4 - BİRALEVİ

Herşeyi konuşmalıyız
Bilgilerin YANLIŞ!
1-TAM 20 YIL ÖNCE yani daha cami inşaat halindeyken bile cami-cemevi mukayesesini aktaran bildiğin yazıları yazıyor dahası söylüyordum,
1991 yılında ilk sayısını yayınladığımız 14 masum bülteninde aynı bilgiler yer alıyordu,hatta bu konuda birçok dergide birçok kişiyle karşılıklı tartışmalarımız da oldu,
1995 yılında yayınladığım 'Alevilere söylenen yalanlar-1"isimli kitabımda da bu bilgilere aynı şekilde yer verdim,
Yani bu durumda cemevlerini değil Alevi camilerinin yapılması gerektiği yönünde sözlü ve yazılı çalışmalarım ortadayken halkın içine dalıp cemevi yapıyorum para verin diyebilirmiyim?Hadi dedik diyelim bu çelişkiyi halk farketmezmi sanıyorsun?Bunun yalan olduğunu görmezlermi sanıyorsun?
Çorumda benim yada babamın cemevi yapıyorum,para verin dediğime dair bir tek kişi,evet birtek kişi bul,birdaha hiç ortada gözükmemeye söz veriyorum.......

2-üç-beş kişi demek sayıya itibar etmeyin,sayıyı önemsemeyin abartılıyor anlamına geldiği için söylenmiş bir tarzdır,mutlaka kesin bir sayı isteyeceksen veremem çünkü çorumda kuracağımız okulun eğitmen kadrosunun mutlaka çorumlu olması gerekmiyor,başka illerden gidip okuyan öğrencilerde eğitmen olabilir,bunda hiçbir mahsur yok,
3-Rahmetli Cemal şahin konusunda yine atlatılıyor ,aldatılıyorsunuz,
Seçmenlerine destek anlamında gösterdiği yazılar İstanbul gazi olaylarının arkasında yaptığı konuşmasından sonra gelen yazılardı,bunları basının önünde göstermişti ve bu yazılar halen elimdedir ve anı kitabı yazarsam örnekler vereceğim,
ama ne olduysa !bu yazılar sigara ile ilgili yazı oldu ve dediğiniz konuya sokuldu,bahsettiğiniz olayın kaynağını kimse vermez veremez çünkü uydurmadır,okuduğunuz kaynaktada bu söylentinin kaynağı yazmaz sadece C.Şahin böyle yaptı denir,bu noktaya neden böyle olduğuna dikkat çekmiştim,babam sıradan bir vekil değildi,bir misyonu amacı pratiği vardı,tabiki hasmı düşmanıda olacaktı,bundan doğal ne varki?
Sigara konusunda en çok desteği ben vermiştim,çünkü kronik bronşit hastasıyım ve o yasanın babamın zamanında onun tarafından çıkarılması için bende çok uğraştım,kulis yaptım,çalıştım ama konjöktür o gün böyle değildi,şartlar olgunlaşmamıştı ve teorik tartışma süreci çok uzun sürdü ,değişik sayıda prof grupları aralarında anlaşamıyorlardı ve o sırada babam adalet komisyonu başkanlığından istifa etti,ve tasarı iki dönem sonra birçok eksiğiyle ancak çıkabildi,geçenlerdede ek yasa olarak yeniden ele alındı,
Bu konudada elimde tüm dökümanlar var,kimlerin neyi savunduğunu biliyorum,belki anı kitabında ileride yayınlarım,

6 - BİRALEVİ

Peşin hükümlerden sıyrılabilirseniz birçok gerçeği göreceksiniz ama anlaşılan çok zor olacak,neyse devam edelim bakalım nereye varacağız,
1-Muhatabınız karşınızda olmasına rağmen karşıma muhatabınız olmayan rahmetli babamla ilgili sorunları getiriyorsunuz,20 yıllık politika hayatını burada birkaç kelime ve birkaç konuyla tabiki aydınlatamayız,üstelik bana değil bendeki belge ve bilgilere değil,karşı yazılara yada tekziplere yada tazminat davalarına değil medyadaki polemiklere inanma eğilimindesiniz bu nedenle Rahmetli babam ile ilgili polemiklere birdaha girmeyeceğim,baksanıza aksiyona bile inanıyor ama bana inanmıyorsunuz,aksiyonun misyonunu ve biza karşı konumunu dahi düşünebilecek yetenekte değilsiniz gibi.....bu konu ve noktada yazışmalarımızın anlamsızlaştığını düşünüyorum,ama birgün yüzleşirsek yada anılarını yayınlarsam bunları belge ve bilgi olarak koyarım,belki o zaman mahcup olursunuz,bazılarınız için bundan bile emin değilim ya neyse;
2-Cemevi diye para toplayıp cami yaptığımıza ta avustralyadan şahit bulacağınıza ÇOrumdan birtane bulsanız ya,1995 te yazdığım kitabı piyasaya sürdüğüm ilk il çorum olmuştu ve orada cami cemevi mukayesesini yapmıştım,bu bilindiği halde söylediğiniz gibi cemevi adına para toplamış olmam mümkünmü?Hiçmi analiz yeteneğiniz yok? Yoksa kördöğüşümü yapıyoruz?Eğer mantık,muhakeme analiz anlamında bu noktalardaysanız sizlerle neyi neden tartışacağım ?sorusunun anlamı kalmıyor,Soruyorsunuz cevap veriyorum ,kanıt sunuyorum ama halen odunum parası türünden çocukça ısrar ve inatta bulunuyorsunuz,ama bu tür anlamsızlıklar la uğraşacak vaktim yok,en azından sizlerle yazışmamı istiyorsanız aklınızı muhakeme anlamında üst düzeyde kullanmanız gerekiyor,bilgi geldiğinde inat ve ısrardan vazgeçmeniz gerekiyor,
3-Aleviliğin 12 imam temelinde yani caferi temelinde bir teori ve pratiğe oturması amacımızı ne zaman gizledikki?eğer isteseydik bizde semah ekipleri kurar,sazlar çaldırır,cemler yaptırır,yüzbinleri hem maddi hem manevi aldatabilirdik,bunu yapamadığımızdan değil doğru olmadığı için yapmadık,eğer amaç maddiyat mevki makam olsaydı düşünün bakalım halkın nabzına göre şerbet vermekmi daha KOLAYDIR ?,halkın bildiğinin tersine bilgi sunmakmı daha kolaydır?BUNU DAHİ DÜŞÜNEMİYORMUSUNUZ?
4-bazı Caferilerin ,alevimisiniz sorusuna bazılarının hayır demesinin tek sebebi aleviliği sizin gibilerin savunduğu gibi bir düşünce zannetmelerindendir,onlara bizim gibileri sorun bakalım ne diyecekler?Zaten bu konuda olan ile olması gereken ayrt edilinceye kadar bu karmaşık süreç devam edecektir,taşların yerine oturması yüzyıllar sürecektir,yazıkki bu kısa hayat sürecinde sırf bu nedenle mahşerde çok canlar zor durumda kalacak gibi gözüküyor,
Devam edecek isek kısır döngüden kurtulmayı başarmalısınız...........şahsen devam etmeyi istiyorum çünkü bu yaşta bile sizlerden birşeyler öğreniyorum,bu sürecide eğitimimin bir parçası olarak görüyorum,keşke sizlerde böyle düşünseniz daha çok yol alırdık,alırız.......

7 - BİRALEVİ
1-Ben sizlerin daha fazla muhakeme etmenizi,daha fazla inceleme yapmanızı,daha çok kitap okumanızı,daha çok mukayese etmenizi istiyorum,tavsiye ediyorum ama bu çabamı bile hakaret olarak algılıyorsunuz,Yazdıklarımın arka planında sizi daha fazla akıllı olmaya davet etmek vardır,bu benim içinde geçerlidir,akıllılık son noktası olmayan bir süreçtir ve her geçen gün bir öncekinden daha akıllı olabilmeliyiz,
2-Çorumda araştırman gereken bir olayı Avustralyadan öğrenme çaban doğru mu ?sadece bunu düşün,Çorumda yaşayan binlerce kişiden öğrenmen gereken bilgileri birkaç senede bir çoruma gelen biriki gün kalıp giden ve doğru sözlü olup olmadıklarından bile emin olamayacağın kişilerdenmi öğreneceksin?Çorumda tanıdığın veya herhangi bir arkadaşının tanıdığı bir aydın,yada bir partilin yada bir esnafın yada ticaret adamın hiçmi yok?onlardan birisine bile sorman yeterliyken sen haber kaynağı olarak neyi seçiyorsun.....
3-Yukarıda pir sultanın diye sunduğun alıntıya bizim sitede de buradada yanıt vermedim neden?Çünkü daha iyi araştırma yapmalısınız,
Tarihte birden fazla pir sultan ismini kullanan ozan var,birisi pir sultan abdalım diye bitiriyor,imzalıyor,birisi ,sadece pir sultan abdal diyor,pir sultanım,yada Haydar imzasıylada yazanların bulunuyor,
Peki hangisi bizim sevdiğimiz Pir sultan?
Ayrıca bir olguyu sadece birtek örnekle kanıtlamak yada çürütmek bilimselmi?O zaman sıradan bir diyanet imamının Hz.Aliyle ilgili sözlerine bakıp hüküm verirsek adamın alevi olduğuna mı inanacağız?Eğer Pİr sultan sizin idda ettiğiniz gibi gerçekten hacı bektaşı seviyor ise en az 15-20 tane bu konuda şiirinin olması gerekmez mi?
Ayrıca yukarıda alıntı yaptığın dörtlüğün hangi tarihte yazıldığı,ilk hangi yazılı eserde ortaya çıktığı,cümle akışının,konu akışının ve finalinin diğer şiirleriyle tutarlı bir bütün oluşturup oluşturmadığınıda inceledinmi?
Daha çok ölçü verebilirim,şunu söylemeye çalışıyorum;
Bİr ilacın ilaç olarak piyasaya sürülebilmesi için binlerce kez denenmesi,mukayese edilmesi,analiz edilmesi sonucunun kılı kırk yaracak şekilde teyit edilmesi gerekiyor,
Ve sen şimdi tutmuş bir dörtlüğü hiç analiz etmeden kanıt diye sunmaya çalışıyorsun bu şimdi bilimmidir,bilimsellikmidir ?
Sonra daha akıllı hamleler yapmaya sizi çağırdığımdada yanlış anlıyor kızıyor yada güceniyorsunuz,
Bilim ciddi bir iştir,Alevilik konusu bilimdir ve özel ciddiyet ister,Lütfen çıtanızı çok daha yükseklere taşımaya çalışın,Alevi halkının yarınki öncülleri sizler olacaksınız ve daha akıllı ,daha bilimsel,daha araştırmacı olmaya mecbur hatta mahkümsunuz.......

Şoreş
01.08.2006, 01:47
Evt arkadaşlar.Yazılanlar bu kadar.. Okumanızı tavsiye ederim.

Zahir
01.08.2006, 10:08
Aşağıda alıntı yaptığım konu Kuranda Mescidin ne olduğuna dair yapılan çalışmadır. Yıllardır islam adına Kureyşin Örf ve Adetlerini önümüze din diye koyanları Kınıyorum. Alıntı yazı oldukça uzun bir yazı. Konu bütünlüğünü bozmaması açısından yazıdan çıkarma yapmadım. Konuya İlgili olan arkadaşlarım tamamını okuyacaktır.

(Alıntıdır)
"Kökü سجد (sin-cim-dal) olan mescit kelimesinin Kuran'daki kullanılışına baktığımızda bunun fiziksel bir binayı değil, içimizde oluşturduğumuz bir yapıyı belirttiği ve aynı "Allah yolunda" gibi bir mecazi anlam içerdiği anlaşılmaktadır. Buna göre mescit'in muhtemel çevirisi "secde edilen yer" değil, (içimizde oluşturduğumuz Allah'ın yasalarına) itaat davranışı; (Allah'ın yasalarına) uyma, riayet hali olmalıdır. (Allah'ın emirlerine) "İtaat yapısı, riayet kurumu" gibi alternatif çevirilerde mümkündür ki bunlar daha gerçekçidir çünkü bu YAPI içimizdedir ama biz kulağa hoş gelmesi açısından örneklerimizde "itaat davranışı" çevirisini kullanacağız.

18:21 Böylece (insanları) onlardan haberdar ettik ki, Allah'ın vâdinin hak olduğunu, kıyametin şüphe götürmez olduğunu bilsinler. Hani onlar aralarında Ashâb-ı Kehfin durumunu tartışıyorlardı. Dediler ki: "Üzerlerine bir bina yapın. Rableri onları daha iyi bilir." Onların durumuna vâkıf olanlar ise: "Bizler, kesinlikle onların yanıbaşlarına bir mescit yapacağız" dediler. (Diyanet)

... lenettehızenne aleyhim mescida
... "Üzerlerine mutlaka bir mescit edineceğiz." (Yaşar Nuri Öztürk)
... "Biz muhakkak bunların üzerine bir mescit yaparız."... (Elmalılı Hamdi Yazır)
... "Onların üstüne bir mescid yapacağız,"... (Edip Yüksel)

اتخز / اخز (ehıze / ettehıze) : almak, kabul etmek; cezalandırmak, başına bela olmak; ele geçirmek; ele alıp düzenlemek; edinmek; tutmak, bağlı olmak, benimsemek, izlemek, taklit etmek; kullanmak, yararlanmak

Aynı Kelimenin Kuran'daki Diğer Kullanımları

12.21 Onu satın alan Mısırlı, karısına şöyle dedi: "Ona iyi bak, kendisine güzel bir yer hazırla. Bize yararı dokunabilir. Belki de evlat ediniriz onu / evlat olarak alırız ( nettehızehu veleda )." İşte bu şekilde biz Yûsuf'a yeryüzünde imkân verip o toprağa yerleştirdik ki, ona olayların/haberlerin yorumunu öğretelim. Allah, kendi emrine Gâlib'dir/kendi emrine hükmeder. Ama insanların çokları bilmiyorlar.

4.118 Allah o şeytana lanet etmiştir. Demişti ki o: "Senin kullarından belirli bir pay elbette alacağım ( ettehızenne )."

Bu kelime hiçbir sözlükte yapmak veya inşa etmek anlamına gelmiyor. Peki doğru çeviri nasıl olmalıydı?

... Onların üzerindeki İTAAT DAVRANIŞLARINI / RİAYET HALİNİ taklit edeceğiz / bundan yararlanacağız.

Peki bu itaat davranışı ne idi?

18.14 Kalpleriyle aramızda bir bağ kurduk/kalplerini dayanıklı kıldık. Kalkıp şöyle dediler: "Rabbimiz, göklerin ve yerin rabbidir. O'NDAN BAŞKA HİÇBİR İLAHA YAKARMAYIZ. Aksini yaparsak saçma söz söylemiş oluruz."

Konuşmada mağaranın çevresine mescit dikmek gibi bir şey önerildiğini düşünmek makul değil hatta gülünçtür

Sure 7 Ayet 29 ve 31

Kul emera rabbı bil kıstı ve ekıymu vücuheküm ınde külli mescidiv bedeeküm teudun
07:29 De ki: Rabbim adaleti emretti. Her secde ettiğinizde yüzlerinizi O'na çevirin ve dini yalnız Allah'a has kılarak O'na yalvarın. İlkin sizi yarattığı gibi (yine O'na) döneceksiniz. (Diyanet) * Çelişkinin önüne geçmek için mescit kelimesi tamamen atlanmış!

..."Rabbim bana adaleti emretti. Her mescitte yüzlerinizi O'na doğrultun... (Yaşar Nuri Öztürk)
..."Rabbim adaleti emretti. Her mescitte yüzleriniz doğru tutun... (Elmalılı Hamdi Yazır)
..."Rabbim adaleti emreder. Her mescitte (ibadet yerinde) dini sadece O'na ait kılarak O'na yalvarın. (Edip Yüksel)

ekıymu vücuheküm ınde külli mescidi
Yüzlerinizi her mescide doğru yöneltin.

Bütün çeviriler birbiriyle çelişiyor ve kasıtlı olarak orijinal metinden sapılmış. Mekke'de (ayet Mekke'de iniyor) bir tane bile Mescit yokken Hz. Muhammed ve izleyenleri nasıl oldu da HER MESCİDE doğru yüzlerini çevirebildiler? Mescidi fiziksel bir yapı olarak düşünürsek ona yönelmek demek namazı camii dışında kılmak demektir çünkü camii içinde mescide değil duvarlara yöneliyoruz!

Yine fiziksel olarak düşünürsek her mescide doğru dönmenin manası ve yararı nedir?

07:29 De ki: Rabbim adaleti emretti. Yüzlerinizi HER İTAAT DAVRANIŞINA / RİAYET HALİNE DOĞRU YÖNELTİN ve dini yalnız Allah'a has kılarak O'na yalvarın. İlkin sizi yarattığı gibi (yine O'na) döneceksiniz.

Ya benı ademe huzu zıneteküm ınde külli mescidiv ve külu veşrabu ve la tüsrifu innehu la yühıbbül müsrifın
07:31 Ey Adem oğulları! Her secde edişinizde güzel elbiselerinizi giyin; yeyin, için, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez.

... Tüm mescitlerde süslü, güzel giysilerinizi kuşanın... (Yaşar Nuri Öztürk)
... her mescide gittiğinizde süzünüzü tutunun... (Elmalılı Hamdi Yazır)
... mescitlere giderken süsleniniz... (Edip Yüksel)

Ayet tüm insanlara sesleniyor, inanmayanlar bu ayeti nasıl uygulamışlardır ve hangi mescide gitmişlerdir? O zamanlar bir tane bile mescit olmayan Mekke'de bu ayet niye inmiştir?

07:31 Ey Adem oğulları! Her İTAAT DAVRANIŞINDA / RİAYET HALİNDE süslerinizi alın; yeyin, için, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez.

Bir sonraki ayet bu ayete açıklık getiriyor:

07:32 De ki: Allah'ın KULLARI için yarattığı süsü ve temiz rızıkları kim haram kıldı? De ki: Onlar, dünya hayatında, özellikle kıyamet gününde müminlerindir. İşte bilen bir topluluk için âyetleri böyle açıklıyoruz.

Sure 17 Ayet 7

İn ahsentüm ahsentüm li enfü***üm ve in ese'tüm feleha fe iz cae va'dül ahırati li yesuu vücuheküm ve li yedhulül mescide kema dehaluhü evvele merrativ ve liyütebbiru ma alev tetbıra
17:07 Eğer iyilik ederseniz kendinize etmiş, kötülük ederseniz yine kendinize etmiş olursunuz. Artık diğer cezalandırma zamanı gelince, yüzünüzü kara etsinler, daha önce girdikleri gibi yine Mescid'e (Süleyman Mâbedi'ne) girsinler ve ellerine geçirdikleri her şeyi büsbütün tahrip etsinler (diye, başınıza yine düşmanlarınızı musallat kıldık).

Yahudilerin düşmanları henhangi bir mescide değil, Yahudileri yenmek için birbirleriyle "itaat davranışına / riayet haline" girmişler.

Zahir
01.08.2006, 10:12
Sure 9 Ayet 17, 18, 107 ve 108

Ma kane lil müşrikıne ey ya'müru mesacidellahi şahidıne ala enfüsihm bil küfr ülaike habitat a'malühüm ve fin nari hüm halidun
09:17 Allah'a ortak koşanlar, kendilerinin kâfirliğine bizzat kendileri şahitlik ederlerken, Allah'ın mescitlerini imar etme selâhiyetleri yoktur. Onların bütün işleri boşa gitmiştir. Ve onlar ateşte ebedî kalacaklardır. (Diyanet)

Ma kane lil müşrikıne ey ya'müru mesacidellahi
Allah'ın mescitlerini onarmak müşriklerin (ortak koşanların) işi değildir.

Mescid'in tamirini üstlenen kişinin inanan biri olduğunu ve müşrik olmadığını biz nasıl bilebiliriz? Kalplerin içini bilen yalnızca Allah değil midir?

09:101 Çevrenizdeki bedevî Araplardan ve Medine halkından birtakım münafıklar vardır ki, münafıklıkta maharet kazanmışlardır. Sen onları bilmezsin, biz biliriz onları. Onlara iki kez azap edeceğiz, sonra da onlar büyük bir azaba itileceklerdir.

İnnema ya'müru mesacidellahi men amene billahi vel yvmil ahıri ve ekames salate ve atez zekate ve lem yahşe illallahe fe asa ülaike ey yekunu minel mühtedın
09:18 Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte doğru yola ermişlerden olmaları umulanlar bunlardır.

يعمروا (ya'mûru) kökü عمر : ikamet etmek, içinde kalmak; tamir etmek, imar etmek; yaşanabilir yapmak; (bir yeri) iskân etmek; dini bir ziyaret yapmak

09:17 Ortak koşanlar, nefislerinin küfürlerine şahit olurlarken, Allah'ın İTAAT DAVRANIŞLARININ / RİAYET HALİNİN İÇİNDE OLAMAZLAR / (İÇİNİ) DOLDURAMAZLAR.

09:18 Allah'ın İTAAT DAVRANIŞLARINI / RİAYET YASALARINI ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, BAĞLILIĞI GERÇEKLEŞTİREN, ARINMA GÖSTEREN ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler DOLDURUR. İşte doğru yola ermişlerden olmaları umulanlar bunlardır. (*Başta açıkladığımız gibi mecazi bir anlatım söz konusu, mescit secde edilen / itaat edilen yer demektir ve bu yer içimizdedir.)

Vellezınettehazu mesciden dırarav ve küfrav ve tefrıkam beynel mü'minıne ve irsadel li men habellahe ve rasulehu min kabl ve le yahlifünne in eradna illel husna vallahü yeşhedü innehüm le kazibun
09:107 (Münafıklar arasında) bir de (müminlere) zarar vermek, (hakkı) inkâr etmek, müminlerin arasına ayrılık sokmak ve daha önce Allah ve Resûlüne karşı savaşmış olan adamı beklemek* için bir mescid kuranlar ve: (Bununla) iyilikten başka birşey istemedik, diye mutlaka yemin edecek olanlar da vardır. Halbuki Allah onların kesinlikle yalancı olduklarına şahitlik eder. (Diyanet)

رصد : gözlemek, izlemek, gözetlemek

Bir mescit inananlara nasıl bir zarar verebilir?
Bir mescit inananlar arasında nasıl bir bölünme yaratabilir?
Bir mescit inkar etmek için nasıl inşa edilebilir?
Bir mescit gözlem yeri olarak nasıl kullanılabilir?

09:107 Ve İTAAT DAVRANIŞLARINI / RİAYET HALİNİ zarar vermek ve inançsızlık ve müminlerin arasına ayrılık sokmak ve daha önce Allah ve Resûlüne karşı savaşmış olanları gözlemek için KÖTÜYE KULLANANLAR var ve (bununla) iyilikten başka birşey istemedik, diye yemin ediyorlar. Halbuki Allah onların kesinlikle yalancı olduklarına şahitlik eder.

İTAAT DAVRANIŞLARI maskesi altına girmiş birkaç müşrik, müminlerin arasına karışarak Peygamber ile savaşanların her hareketini izlemişler müminler arasında bölünme yaratmaya çalışmışlar ve yakalandıklarında kötü bir niyetleri olmadığını söylemişlerdir. Müminleri bölmek için bir mescit inşa ettiklerini düşünmek mantıksızdır.

La tekum fıhi ebeda le mescidün üssise alet takva min evveli yevmin ehakku en tekume fihi fıhi ricalüy yühıbbune ey yetetahheru vallahü yühıbbül müttahhirın
09:108 Onun içinde asla namaz kılma! İlk günden takvâ üzerine kurulan mescit (Kuba Mescidi) içinde namaz kılman elbette daha doğrudur. Onda temizlenmeyi seven adamlar vardır. Allah da çok temizlenenleri sever. (Diyanet)

Böyle bir mescitte sakın namaza durma!... (Yaşar Nuri Öztürk)
Onun için kesinlikle orada namaza durma!... (Elmalılı Hamdi Yazır)
Böyle bir yerde ebediyen namaza durma... (Edip Yüksel)

La tekum fıhi
Onun içinde (ayakta) durma!

ehakku en tekume fıhi
Onun içinde (ayakta) durman daha uygundur

Tüm çevirmenler ayette "ayakta durmak" fiilini orijinal metinde salat kelimesine rastlanmamasına rağmen "namaza durmak" olarak çevirmiş. İlginç olan ise Peygamberimizin mescitte namaz kılması değil, durması dahi yasaklanmıştır!

Dünya üzerinde takva ile inşa edilen mescit var mıdır ve bu ne demektir? İçindeki insanların temizliği beden temizliği mi yoksa ruhsal bir temizlik mi?

Ve ma kane cevabe kavmihı illa en kalu ahricuhüm min karyetiküm innehüm ünasüy yetetahherun
07:82 Kavminin cevabı: Onları (Lût'u ve taraftarlarını) memleketinizden çıkarın; çünkü onlar fazla temizlenen insanlarmış! demelerinden başka bir şey olmadı.

108. ayetteki mescidin işlevi açıktır: insanları günahlarından arındırmak ve dünya üzerinde bunu yapabilen bir cami yoktur.

09:108 Asla onun içinde durma (*bir önceki ayette bahsedilen SAHTE RİAYET YAPISININ İÇİNDE) İlk günden takva üzerinde kurulan İTAAT DAVRANIŞI / RİAYET HALİ içinde durman için daha uygundur. İçinde temizlenmek isteyenler vardır ve Allah temizlenenleri sever.

E fe men essese bünyanehu ala katva minallahi ve rıdvanin hayrun em men essese bünyanehu ala şefacürufin harin fenhara bihı fı nari cehennem vallahü la yehdil havmez zalimın
09:109 Binasını Allah korkusu ve rızası üzerine kuran kimse mi daha hayırlıdır, yoksa yapısını yıkılacak bir yarın kenarına kurup, onunla beraber kendisi de çöküp cehennem ateşine giden kimse mi? Allah zalimler topluluğunu doğru yola iletmez.

Ayet kişisel bir binadan (bünyane-hu) söz ediyor. Toplumdaki herkes kendine ait bir mescit inşa edemez, ayet yine mecaz bir anlam taşıyor. Kişinin "kendisiyle birlikte cehennem ateşine yuvarlanan" bina, içinde oluşturduğu metaforik binadır.

La yezalü bünyanühümlezı benev rıbeten fı kulubihim illa en tekattaa kulubühüm yallahü alımün hakım
09:110 Yaptıkları bina, (ölüp de) kalpleri parçalanıncaya kadar yüreklerine devamlı olarak bir kuşku (sebebi) olacaktır. Allah çok iyi bilendir, hikmet sahibidir.

Yapılan bir bina kimseye bir kuşku sebebi olmaz.

Sure 2 Ayet 114 ve 187

Ve men azlemü mimmem menea mesacidellahi ey yüzkera fıhesmühu ve sea fı harabiha* ülaike ma kane lehüm ey yedhuluha illa haifın* lehüm fid dünya hızyüv ve lehüm fil ahırati azabün azıym
02:114 Allah'ın mescidlerinde O'nun adının anılmasına engel olan ve onların harap olmasına çalışandan daha zalim kim vardır! Aslında bunların oralara ancak korkarak girmeleri gerekir. (Başka türlü girmeye hakları yoktur.) Bunlar için dünyada rezillik, ahirette de büyük azap vardır. (Diyanet)

الر (illâ) : -den başka
خائفين (hâifin) : korkanlar, sakınanlar

Ayette göze çarpan en büyük yozlaşma "illâ hâifîn" (korkanlar hariç) sözcüğünün "ancak korku içinde" olarak çevrilmesi.

02:114 Allah'ın İTAAT DAVRANIŞLARINI / KURUMLARINI, içlerinde O'nun ismini hatırlamayı yasaklayandan ve yıkılması için uğraşandan daha zalim kimdir! Onların ona girmeleri mümkün değildir, (Allah'tan) SAKINANLAR HARİÇ...

İtaat davranışları sadece Allah'tan korkanlar içindir, korkmayan bir kişi bu yapıya giremez.

Ühılle leküm leyletes sıyamir rafesü ila nisaiküm* hünne libasül leküm ve entüm libasül lehünn* alimellahü enneküm küntüm tahtaune enfüseküm fe tabe aleyküm ve afa anküm* fel anebaşiruhünne vevteğu ma ketebellahü leküm* ve külu veşrabu hatta yetebeyyene lekümül hüytul ebyadu minel haytıl esvedi minel fecri sümme etimmüs sıyame ilel leyl* ve la tübaşiruhünne ve entüm akifune fil mesacid* tilke hududüllahi fe la takrabuha* kezalike yübeyyinüllahü ayatihı lin nasi leallehüm yettekun
02:187 Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz. Allah sizin kendinize kötülük ettiğinizi bildi ve tevbenizi kabul edip sizi bağışladı. Artık (ramazan gecelerinde) onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yeyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın. Mescitlerde ibadete çekilmiş olduğunuz zamanlarda kadınlarla birleşmeyin. Bunlar Allah'ın koyduğu sınırlardır. Sakın bu sınırlara yaklaşmayın. İşte böylece Allah âyetlerini insanlara açıklar. Umulur ki korunurlar.

... Mescitlerde itikâfta bulunduğunuz sırada zevcelerinizle cinsel temas kurmayın. (Yaşar Nuri Öztürk)
... Bununla birlikte siz, mescitlerde itikaf halinde iken onlarla ilişkide bulunmayın. (Elmalılı Hamdi Yazır)
... Mescitlere kapanmış durumdayken onlarla cinsel ilişkide bulunmayın. (Edip Yüksel)

عاكفون (âkifûn) kökü عكف : devamlı bir yerde kalmak, -den ayrılmamak, kendini bir yere kapatmak; (kendini bir şeye) adamak;

Âkifûn Kelimesine Kuran'dan Referanslar:

İz kale li ebıhi ve kavmihı ma hazihit teemasılülletı entüm leha akifun
21:52 Babasına ve halkına, "Kendinizi adadığınız bu heykeller de neyin nesidir," dedi.

Kalu na'büdü asnamen fe nezallü leha akifın
26:71 "Putlara tapıyoruz ve onlara kendimizi adamışız" diye cevap verdiler.

Âkifûn'un anlamı "itikâf edenler" değil "kendini bir şeye adayanlar"dır. Ayete göre herkesin itikâf için kapanacağı mescitlerde cinsel ilişki kurmayı düşünmek bile saçmalıktır ve bunun hatırlatılma gereği nedir?

Ayetin ilk kısmında kirli olmaları dışında kadınlara yaklaşılabileceği söyleniyor. Bu da demektir ki geceleyin bir İTAAT DAVRANIŞI mevcut değil ama oruç süresince (seherden akşama kadar) kadınlara yaklaşmama da başka bir İTAAT DAVRANIŞIDIR.

Oruç Kitap Ehline de farz kılınmış ve akşamleyin kadınlara yaklaşmak yasaklanmıştı. Daha sonra Allah inananları affedip ve bu sınırı sadece oruç süresine çekmiştir.

ve la tübaşiruhünne ve entüm akifune fil mesacid
Ve onlara İTAAT DAVRANIŞLARINA / RİAYET HALİNE KENDİNİZİ ADAMIŞKEN yaklaşmayın.
"

Zahir
01.08.2006, 10:14
Sure 22 Ayet 40

Ellezıne uhricu min diyarihim bi ğayri hakkın illa ey yekulu rabbünellah ve lev la def'ullahin nase ba'dahüm bi ba'dıl lehüddimet savamiu ve biyeuv ve salevatüv ve mesacidü yüzkeru fıhesmüllahi kesıra ve le yensurannellahü mey yensuruh innellahe le kaviyyün azız
22:40 Onlar, başka değil, sırf "Rabbimiz Allah'tır" dedikleri için haksız yere yurtlarından çıkarılmış kimselerdir. Eğer Allah, bir kısım insanları (kötülüklerini) diğer bir kısmı ile defedip önlemeseydi, mutlak surette, içlerinde Allah'ın ismi bol bol anılan manastırlar, kiliseler, havralar ve mescitler yıkılır giderdi. Allah, kendisine (kendi dinine) yardım edenlere muhakkak surette yardım eder. Hiç şüphesiz Allah, güçlüdür, galiptir.

Anahtar Kelimeler:

صوامع (savâmiu') : 8 ciltlik Lanes sözlüğüne göre bu kelime oruç tutmak anlamına gelen صام (sâme) kökünden geliyor ve anlamı "sıkça tutulan oruçlar", "manastır" değil!
بيع (biyeu') : sözlük anlamı "sinagoglar ve kiliseler" olarak verilmiş ama bu kelimenin tekil halinin anlamının "alışveriş, satış, pazarlık" olması garibimize gitti. Kelimenin kökü باع da "satmak, ticaret yapmak ve satın almak" anlamlarına geliyor. Sinagog ve kilise gibi yerlerin böyle bir kökün altında verilmesi çok ilginç. Kelime "alışverişler, pazarlıklar" anlamına geliyor.
هدم : altüst olmak; kırılmak; yıkılmak; parçalara ayrılmak

Hatırlatmak gerekirse çevirmenlere göre:

Salavat "bereket" anlamına geliyor (2:157),
Salavat "namaz" anlamına geliyor (2:238, 23:9),
Salavat "dualar" ve "yakarışlar" anlamına geliyor (9:99, 9:109),
Salavat "sinagoglar" anlamına geliyor (bu ayette yani 22:40).

Ayete ve çevirmenin yorumuna göre kelimenin anlamı değişiklik gösteriyor. Artı "biyeu'" sözlüklere göre hem "kiliseler" hem "sinagoglar" anlamına gelebiliyor ama hatırlarsanız 17:07inci ayette Allah, Yahudilerin düşmanlarına mescide girmeleri için (dikkat edin ayette spesifik bir mescit ismi geçmiyor) izin vermişti. Peki neden bu ayette Yahudiler için başka bir ibadet yerinin adı geçiyor? Daha da önemlisi manastırlarda Allah'ın ismi anılıyor mu? Sinegoglarda anılıyor mu? Yoksa genellikle Hz. Meryem ve Hz. İsa'nın ismi anılan kiliselerde mi anılıyor? Dininizde fırkalara bölünmeyin diyen Allah niye tüm ibadet yerlerinin ismini sayıyor ve buna zemin hazırlıyor?

22:40 Onlar, başka değil, sırf "Rabbimiz Allah'tır" dedikleri için haksız yere yurtlarından çıkarılmış kimselerdir. Eğer Allah, bir kısım insanları (kötülüklerini) diğer bir kısmı ile defedip önlemeseydi, Allah'ın bol bol hatırlandığı ***ÇA TUTULAN ORUÇLAR, PAZARLIKLAR, BAĞLILIKLAR / YÜKÜMLÜLÜKLER ve İTAAT DAVRANIŞLARI heba olurdu. Allah, kendisine (kendi dinine) yardım edenlere muhakkak surette yardım eder. Hiç şüphesiz Allah, güçlüdür, galiptir.

Çok uzun Bir Alıntı oldu farkındayım ama Konu bütünlüğünü bozamadım. İlgi duyan arkadaşların konu uzunluğunu umursamadan okuyacaklarına inanıyorum.

Saygılar.

chatlakalper
01.08.2006, 11:36
siz ne yapıyorsunuz burda bi anlatın bakalım?

Zahir
01.08.2006, 11:47
siz ne yapıyorsunuz burda bi anlatın bakalım?

Banamı dediniz??

chatlakalper
01.08.2006, 12:05
Banamı dediniz??

hayır genel olarak konuştum

sonerk
01.08.2006, 12:17

yok yaa mesele camiye gitmek değil yanından geçtiğim eski günleri hatırladım okula gelip giderken ordan gecerdim genelde ama caminin içine girmek bi nasip olmadı.... demek camiye hiç girmedin haaaaaa sende alemsim yani ben köyde girmiştim camiye bikaçkere girdim ben bi kere köyde namaz kılmak için girmiştim bende hiç cem evine girmedim allah allah ...

yusufçukgecegez
01.08.2006, 13:49
bütün yorumları okuduktan sonra bir yorumda benden olsun.alevilik ve cami.cami ve asimilasyon,cami ve cemevi,alevi şii. böööle kafam döndü yani.ve ben yine en başa dönme ihtiyacı duydum.alevilik islam(çoğunluğa göre)bu birinci problem.ateist alevi arkadaşlar var(saygımız sonsuz)sünni ateist yok,Şii ateist yok,çünkü ateizm yaradıcıyı reddetmek,alevilik hz ali ve islam ve yaradıcı.islam peygamberi muhammet,en iyi uygulayan o.sonra ashap ve ehlibeyt.hz muhammet zamanında cami yok,mescit var.yani bir ibadet mekanı.camiye ve cem evine dönüşmeye müsait.mescitte yapılan salat.mescit şekli bugünki caminin iç yapısına çok yakın,salat sonrası alınan halka biçimi cem evine çok yakın.salat yaptıran kişi cemaatin en önünde,cemaate arkası dönük.hutbe esnasında yönü cemaate dönük.kabe etrafında yapılan salatta kabe etrafında halka olma durumu var.bu durumda yüzler birbirine dönükde salat yapılabiliyor,merkez kabe.ama buda mescidde olan bir uygulama değil.hz muhammed ile hz alinin salat şekli aynı.camide önde imam,arkada cemaat saf tutmuş.hz hasan ve hüseyinin salat şekli aynı.imam önde cemaat arkada saf tutmuş.hz ali camide öldürüldü.ama bu cami sevgisini engellemedi,hz hasan ve hz hüseyin salatlerini camide yaptı.babaları gibi.muaviye camiden hz aliye beddualar ettirdi 70 yıl boyunca camiden,hile ile aldığı hilafeti,ehlibeyt yerine,içki,eğlence ve müzik düşkünü olan oğlu yezide devretti.böylece ilk içki içip müzikle eğlenen islam halifesi oldu yezid.oysa ne hz muhammed,ne hz ali,ne hz hasan ve hüseyin içki kullanmadılar ve bir müzik aleti eşliğinde salat yapmadılar.buruya kadar doğruyumdur inşallah.

şimdi konuya bakıyorum.bir cami.mescid benzeri hz muhammedinki gibi.hz ali,hz hasan ve hüseyinin salat ettikleri caminin aynı,salat şekilleri aynı,ne dua okuyorlar bilmiyoruz ama çok önemi yok.şimdi pekçok arkadaş,salatlarını peygamber ve ehlibeyt gibi yapan kişilere sapmış diyor,asimile olmuş ,asıl islam bizim yolumuz diyor hatta lanet bile okuyan var.bu ikinci sorun.

hz ali camide öldürüldü,buna tepkil alevilik.haklı.yezid ehlibeyti katletti,70 yıl camilerde hutbe okuttu hz aliye hakaret amaçlı,allah belasını versin.bu sebepten camimi suçlu.nedir bu cami tepkisi.askerden biliyorum cezalandırılan bir tank vardı.şimdide cezalandırılan ve nefret edilen cami.nefret edilmesi gereken emeviler değilmi.ki yezid soyu abbasiler harafından mezardaki ölüleri bile yakılmak suretiyle temizlendi.sempatizanları hep olucaktır ve bütün sünnileri yezid soyu saymak büyük cehalet.şimdi cem evinde uygulanan salat.bildiğim kadarıyla semah,dua dem niyetine içki,saz.maksad ibadet(saygımız var)dede dini bir önder,oda içki içer dem niyetine.yezid ilk içki kullanıp müzik dinleyen eğlence maksatlı dini lider(ki bir bunu kabul etmesekde dini liderlik makamında olup içki kullanan ilk kişi.)alevi içkisi ile yezid içkisinde amaç faklı.ama araç aynı içki.hz alinin şehit edildiği cami ile bugünki cami aynı.hiçbir caminin amacı hz aliyi katletmek olmadı.aleviler ehlibeyt sevgisinden camiyi reddettiler,hiç suçu yokken bu mekanın(saygımız var,bu hissi bir durum,artı öyle olmasa bile aleviler istedikleri gibi ibadet hakkına sahip)sebebine bugünki sünnileri bile suçladıkları yezidin adetine sahip çıkmışlar.amaç farklı olsada.dini liderlik,içki,müzik.oysa içki,hz muhammet, hz ali,hz hasan ve hüseyine göre haram olduğu halde.

şimdi bu çok ağır gözüken ithamlar için özür diliyorum.ama mantıken baktığımızda olay böyle gözüküyor.bu konularda beni aydınlatırsanız sevinirim.maksadım kara çalmak değil.kafamdaki çelişkileri giderebilmek.

Şoreş
01.08.2006, 14:20
yusufçukgecegez peygamber zamanında Cami yoktu..Forumu iyi okursanız bunu görürsünüz..Camiler, minareler, süslemeler, Abbasi ve Emevi döneminde ortaya çıkmıştır..

chatlakalper
01.08.2006, 14:32
yusufçukgecegez peygamber zamanında Cami yoktu..Forumu iyi okursanız bunu görürsünüz..Camiler, minareler, süslemeler, Abbasi ve Emevi döneminde ortaya çıkmıştır..

evet camiiler yoktu mescitler vardı.

yusufçukgecegez
01.08.2006, 14:37
(.hz muhammet zamanında cami yok,mescit var.yani bir ibadet mekanı.camiye ve cem evine dönüşmeye müsait.mescitte yapılan salat.mescit şekli bugünki caminin iç yapısına çok yakın,salat sonrası alınan halka biçimi cem evine çok yakın)

bunu belirtiyorum zaten iyi okumamışsınız,mümkünse dğer konularda cevap alim cami konusunda hemfikiriz.

AleviGenç
01.08.2006, 14:41
alevilik islam(çoğunluğa göre)bu birinci problem.ateist alevi arkadaşlar var(saygımız sonsuz)sünni ateist yok,Şii ateist yok,çünkü ateizm yaradıcıyı reddetmek

Ateist Alevi olmaz.
Mescid vardır mescid'de Cem evi'dir.

chatlakalper
01.08.2006, 14:42
ya soreş bu konuyu yanlış yerde tartışıyorsun. Git alevisesi ne orda yanlış bunlar diye tartış :) burda kimse bir şeyi ispatlamaya çalışmıyor ki! sadece bir paylaşım sunuldu o kaDar :)

sonerk
01.08.2006, 15:01
Ateist Alevi olmaz.

ataist alevi olmazmı buna gülerim işte aleviler ne zaman müslüman olduki ataist olmasın...

Şoreş
01.08.2006, 15:15
Dün Azerbaycan Türkmeni bir Şia arkadaşımla konuştum.Kendisi bana hiç Camide Namaz kılmadığını söyledi.Çünkü Cami yapılarının ve süslemelerinin Dine şirk koşmak olduğunu ve Camiler için çok gereksiz paralar harcandığını anlattı..
Ve asla bir imamın arkasında Namaz kılmadım dedi.
Arkadaşım Kastamonuludur ve Azerbaycan Türkmenlerinden.Sanırım Karsdan göçmüşler ve köyleri Sünnileşmiş..

ataist alevi olmazmı buna gülerim işte aleviler ne zaman müslüman olduki ataist olmasın...

Cano Alevilik diyor ki; '' İslamın 6 şartı vardır.Bunlar: Adalet, Nübüvet, Velayet, Tevhid, Mead, İmamet..''

Cano bunu şart koşan bir yol, asla islam dışı olamaz:thumbup: Biz hep Müslümandık zaten.

yusufçukgecegez
01.08.2006, 15:24
Ateist Alevi olmaz.

bak arkadaşım.allahın bildiği kuldan esirgenmez.git dünyayı dolaş,hiçbir semavi din mensubu dini ile ateistliği bir arada kullanmaz.yani müslüman ateistim,hristiyan ateistim diye.ama birincisi ben çevremden biliyorum.alevi arkadaşlarım var.birkısmı islam diyor.bir kısmı aleviliğin islamla alakası yok diyor.bir kısmı herhangi bir yaradıcıya inanmıyor ama aleviyim diyor.(saygımız var)bu forumdada bir yadadıcıya veya dine inanmayan,ama aleviyim diyen arkadaşlar var.alevilik islamın özü diyen arkadaşlarda var.her iki görüşede saygımız sonsuz ama.ya birinden biri alevi değil.yada alevilik islamın özü değil.çeşitli görüşleri bünyesinde toplamış bir oluşum.sen islam inancı üstüne olan bir alevisin,ama herhangi bir inancı benimsemeyen alevilerde var.var olana yok demenin bir manası yok.hz muhammed zamanında mescid vardır ama bu mescidin neye göre cem evi olduğunu iddia ediyorsun bunuda açıkla gözün sevem.

sonerk
01.08.2006, 15:35
Dün Azerbaycan Türkmeni bir Şia arkadaşımla konuştum.Kendisi bana hiç Camide Namaz kılmadığını söyledi.Çünkü Cami yapılarının ve süslemelerinin Dine şirk koşmak olduğunu ve Camiler için çok gereksiz paralar harcandığını anlattı..
Arkadaşım Kastamonuludur ve Azerbaycan Türkmenlerinden.Sanırım Karsdan göçmüşler ve köyleri Sünnileşmiş..

Cano Alevilik diyor ki; '' İslamın 6 şartı vardır.Bunlar: Adalet, Nübüvet, Velayet, Tevhid, Mead, İmamet..''

Cano bunu şart koşan bir yol, asla islam dışı olamaz:thumbup: Biz hep Müslümandık zaten.

vallaha ben aleviliğe 4 kapı 40 makam olarak bakmıyorum ben aleviliğe tarihsel olarak bakıyorum ve alevilerin zorla müslüman yapılmaya çalışıldıklarını ve onlarında istemeye istemeye müslüman olduklarını yani müslümanmış gibi hareket ettiklerini ve eski inançlarını yaşattıklarını daha sonra bu eski gelenekler unutularak bu gelenekler islammış gibi algılandığını görüyorum şimdide bizim sünni islamdan ayrılma noktamız ve islamdan uzak duruşumuzun nedeni bu asla müslüman olmadığımız için ama şiilik dersen bu doğru şiilik islamın içinden çıkmıştır ona bişey demem....SAYGILAR...

chatlakalper
01.08.2006, 15:37
tekrar soruyorum ne yapıyorsunuz siz burda?

Şoreş
01.08.2006, 15:40
vallaha ben aleviliğe 4 kapı 40 makam olarak bakmıyorum ben aleviliğe tarihsel olarak bakıyorum ve alevilerin zorla müslüman yapılmaya çalışıldıklarını ve onlarında istemeye istemeye müslüman olduklarını yani müslümanmış gibi hareket ettiklerini ve eski inançlarını yaşattıklarını daha sonra bu eski gelenekler unutularak bu gelenekler islammış gibi algılandığını görüyorum şimdide bizim sünni islamdan ayrılma noktamız ve islamdan uzak duruşumuzun nedeni bu asla müslüman olmadığımız için ama şiilik dersen bu doğru şiilik islamın içinden çıkmıştır ona bişey demem....SAYGILAR...

Evet 4 kapı 40 Makamımız var ama birde Alevi İslamın 6 şartı var:thumbup1:
Biz Kırkların yolundan gidiyoruz.Kırklarda da Peygamberimiz ve HZ Ali vardı.. Yani dinimiz İslamdır..
Dedelerimiz boşa demezler '' Gerçeğe Hü, Mümine Ya Ali ''..

yusufçukgecegez
01.08.2006, 15:40

içleri süsleme açısından çok güzel,ibadet eden kişler açısından az olan mekanlar kıyamet alametidir.gösteriş için ibadet hane yapmak yani.önemli olaniç güzelliği değil yapılan ibadetin samimi olması.süslemeler emeviler ve abbasilar zamanında başlamıştır buda doğru.selçuklu ve osmanlıda zirveye ulaşmıştır buda doğru.amaç burda aalhın evi kabul edilen camileri,en güzel şekilde süslemektir.süsler haricinde,hat yazısıyla ayetler vardır.yine caminin dört köşesinde dört halifenin ismi yazılıdır.Yezidin ismi değil buna dikkat çekeyim.hz Alinin ismi vardır.sünnilikde resim yasak olduğu için,hat yazısıyla ismler vardır.ibadet süslü bir mekanda yapılır yani.ama bakın alevilikdede,semah dem ve saz ile süslenmiştir.ikisinin birbirinden farkı yok.çünkü peygamberimiz zamanında,ibadet esnasında ne saz vardı,ne dem,nede iç süslemeler ibadet hanede.sonradan eklenenlerin doğruluğu yanlışlığı tartışılır.

alevilik tamamen islam dışıdır demiyorum zaten.amaaleviliğin islamın özü olduğu kuşku götürür.bunu iddia etmek çok mantıklı gelmiyor bana.

Şoreş
01.08.2006, 15:47
içleri süsleme açısından çok güzel,ibadet eden kişler açısından az olan mekanlar kıyamet alametidir.gösteriş için ibadet hane yapmak yani.önemli olaniç güzelliği değil yapılan ibadetin samimi olması.süslemeler emeviler ve abbasilar zamanında başlamıştır buda doğru.selçuklu ve osmanlıda zirveye ulaşmıştır buda doğru.amaç burda aalhın evi kabul edilen camileri,en güzel şekilde süslemektir.süsler haricinde,hat yazısıyla ayetler vardır.yine caminin dört köşesinde dört halifenin ismi yazılıdır.Yezidin ismi değil buna dikkat çekeyim.hz Alinin ismi vardır.sünnilikde resim yasak olduğu için,hat yazısıyla ismler vardır.ibadet süslü bir mekanda yapılır yani.ama bakın alevilikdede,semah dem ve saz ile süslenmiştir.ikisinin birbirinden farkı yok.çünkü peygamberimiz zamanında,ibadet esnasında ne saz vardı,ne dem,nede iç süslemeler ibadet hanede.sonradan eklenenlerin doğruluğu yanlışlığı tartışılır.

alevilik tamamen islam dışıdır demiyorum zaten.amaaleviliğin islamın özü olduğu kuşku götürür.bunu iddia etmek çok mantıklı gelmiyor bana.

Kırkların yolundan gidildiği için bence İslamın Özü diyoruz.Çünkü biz bu yolu Ahmet Yeseviden aldık. Kadın Erkek ayırmadan ibadet etmeyi, Müzikle ibadet etmeyi..

yusufçukgecegez
01.08.2006, 15:52

işte yani bu görüşte olan alevi arkadaş az değil.bu durumda asimile olan kim.bu arkadaşım görüşünde olanlarmı.biz islamın içindeyiz diyenmi,biz islamın özüyüz diyenmi,camiye gidip namaz kılanmı(nasıl olusa olsun hepsine saygımız var)ama bu kafa karıştırıcı.bir tarafta ateistim diyen aleviler,diğer tarafta biz islamın özüyüz diyen aleviler.bu durumda alevilik bir kültürel oluşuma dönüşüyor.dini bir oluşumsa,ateizmle nasıl yanyana durabiliyor.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Evet 4 kapı 40 Makamımız var ama birde Alevi İslamın 6 şartı var:thumbup1:
Biz Kırkların yolundan gidiyoruz.Kırklarda da Peygamberimiz ve HZ Ali vardı.. Yani dinimiz İslamdır..
Dedelerimiz boşa demezler '' Gerçeğe Hü, Mümine Ya Ali ''..

buda başka bir konu.şimdi hz muhammedin miraca çıkıp beş vakit namazla geri döndü.sünni inancı.bunun bir delili varmı yok.aleviler buna inanıyorlarmı ,hayır.kırklar meclisi,hz muhammet ve ali ordaydı,alevi inancı.delili varmı yok.sünniler buna inanıyorlarmı hayır.e doğrusu hangisi allah bilir.e hangisi islamın özü allah bilir.kul sadece iddia eder

chatlakalper
01.08.2006, 16:11
2.5.1986 yılında Çorumda Alevilerin yaşadığı Milönü semti diye bilinen
merkezde 'İpeklik bağları cami yaptırma ve yaşatma
derneği'adıyla bir dernek kuruldu.
25.03.1990 yılındaki Genel Kurulda Caminin adı
'Cafer Sadık Camii'olarak konuldu ancak bu tüzük
değişikliği Valilikçe yasal olmadığı gerekçesiyle
kabul edilmedi.
Bu durum dava konusu yapılmadı ve caminin adı 'Ehli
Beyt Camii'olarak konuldu ve bu sefer tüzük
değişikliği yapılmaksızın isim tabelası asıldı.
O gün bugündür camini adı 'Ehli Beyt camii'olarak
bilinmektedir.
1996 yılında 'Ehli Beyt kültürünü,tanıtma,geliştirme
ve yayma vakfı'kuruldu ve söz konusu cami derneği
kendisini fesh ederek tüm malvarlığıyla kurulan bu
vakfa dahil edildi.
Halen Çorum ili kale mahallesinde Kısa adı 'Ehli Beyt
vakfı'olan vakfın genel merkezi bulunmakta olup,aynı
yerde Ehli Beyt camii bulunmaktadır.
Camide Caferi mezhebi esasları çerçevesinde ibadet
yapılmakta olup 12 imamların doğum ve şehadet
günlerine denk gelen günlerde özel törenler
yapılmaktadır.
Yine Alevilerin yaşadığı Şenyurt isimli semtte Ehli BEyt vakfına ait bir arsa üzerinde "İmam Ali cami külliyesi"inşaatı temelleri atılmıştır.
Ehli Beyt vakfına ait biri temeli atılmış diğeri faaliyette olan her iki
Camiyi kuranlar Alevi olup faaliyetteki Ehli Beyt cami diyanete bağlı
değildir ve bu nedenle açılan davalar halen Avrupa
İnsan hakları mahkemesinde devam etmektedir.
Her iki bölgedeki camide projeleri gereği külliye şeklinde tasarlanmış olup yan sosyal ve kültürel tesisleride içermektedir.Mesela kurban kesme yerleri,yemek pişirme ve yeme yerleri,konferans ve ders salonları,kütüphaneleri ve misafirhaneleri barındırmaktadır

Bu bilgilerin kaynağı:Ehli Beyt vakfı basın sözcüsü
Teoman Şahindir."

sonerk
01.08.2006, 16:19
işte yani bu görüşte olan alevi arkadaş az değil.bu durumda asimile olan kim.bu arkadaşım görüşünde olanlarmı.biz islamın içindeyiz diyenmi,biz islamın özüyüz diyenmi,camiye gidip namaz kılanmı(nasıl olusa olsun hepsine saygımız var)ama bu kafa karıştırıcı.bir tarafta ateistim diyen aleviler,diğer tarafta biz islamın özüyüz diyen aleviler.bu durumda alevilik bir kültürel oluşuma dönüşüyor.dini bir oluşumsa,ateizmle nasıl yanyana durabiliyor.

senin bu dediğini anlatan güzel bi makale okudum günümüz aleviliğini dörde ayırıyor kabaca aleviliği kültür olarak görenler ,aleviliği islamın içinde görenler ,aleviliği islamdan etkilenmekle birlikte eski inançlarında olduğunu kabul edenler diye günümüz alevilerini anlatmış doğrusu güzel bi makaleydi okumanı isterim yazarın ismi neydi unuttum bak burhan bişeydi ama unuttum ...yani aleviler alevilik hakkında kesin bi yargıya varaamamış durumdalar bu tüm dinlerin kaderinde olsa gerek islam da aynı hıristiyanlıkta aynı......SAYGILAR..

Şoreş
01.08.2006, 16:24
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)

buda başka bir konu.şimdi hz muhammedin miraca çıkıp beş vakit namazla geri döndü.sünni inancı.bunun bir delili varmı yok.aleviler buna inanıyorlarmı ,hayır.kırklar meclisi,hz muhammet ve ali ordaydı,alevi inancı.delili varmı yok.sünniler buna inanıyorlarmı hayır.e doğrusu hangisi allah bilir.e hangisi islamın özü allah bilir.kul sadece iddia eder

Ben Kırklara inandığım gibi Namazıda reddetmiyorum ama kendi İbadetimi bilirim, yaparım.Ama insanların kendisi için İbadet etmesine karşıyım.Yani 5 Vakit Namazlar vsvs yada farklı ibadetler.Allah başka yollarlada ulaşılır..Bunlar Tanrıya ulaşmanın yollarıdır ama herkesin yorumu farklıdır..

Her yorum güzeldir.Önemli olan iç güzelliktir..

Saygılar..

AleviGenç
01.08.2006, 16:39

Bak sana en güzel Cevap:

Kavram Olarak Alevi kelimesi ne anlama geliyor?
Alevi kelimesi Hz. Ali taraftarı, Hz. Ali yanlısı anlamına geliyor. İslamiyet içerisinde Hz. Ali´yi sevenlere Alevi denilmektedir.

Alevi kavramının oluşum tarihi Hz. Ali`nin yaşadığı dönemde baslar. Hz. Ali daha yasarken bile Ali taraftarı Alevi diye bilinen kişiler vardı. Yani Alevi kavramını dolayısıyla Aleviliği başka yönlere çekme gayreti içerisinde olanlar Alevi kavramını ya Hz. Ali`den çok önceki bir döneme ya da Hz. Ali`den çok sonraki bir döneme ait olduğunu söylüyorlar. Bu her iki iddia da yanlıştır. Doğrusu; Alevi kavramı daha Hz. Ali hayattayken oluşmuştu. Fakat o zamanlar çok dar bir cevre için kullanılıyordu. Ancak tarihsel süreçte Hz. Ali taraftarları çoğaldı ve böylece Alevi kavramı genelleşti.
Alevilik İslamiyet içindeki bir mezhep midir?

Cevaba geçmeden mezhep kelimesi ne anlama geliyor ona bakalım. Mezhep kelimesi Arapça olup “tutulan yol” anlamına gelmektedir. Bu anlamıyla Alevilik İslami bir mezheptir. Ancak hemen belirtelim ki İslamiyet eşittir Sünnilik veya Şiilik değildir. Yine Alevi inancına dar mezhepsel bir tanım Alevililerce asla kabul görmemiştir. “Sorma be birader mezhebimizi/Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardır” deyimi Alevi inancının mezhepsel tanımı astığının simgesidir.

Alevilik İslami bir inançtır. Ancak bazı art niyetli kimseler Aleviliği İslam’dan ayırmaya çabalamışlardır.

Aleviliği kendi grupsal, ideolojik, bölgesel, etnik çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyen kimseler Aleviliği bu düşünceye hizmet edecek şekilde tahrif etmişlerdir. Yine Emeviler döneminde doruğa çıkan ve daha sonraları da devam eden Alevi düşmanlığı da Aleviliği İslam dairesi dışında görmüştür. Onlara göre, onlar gibi düşünmeyen herkes İslam dışıdır. Bu düşüncenin çok yanlış olduğu ve çok acılara sebebiyet verdiği ortadadır.

Alevilik İslami bir inançtır. Ancak tekrar tekrar ısrarla belirtelim ki İslamiyet salt Sünnilik değildir. İslamiyet’i eşittir Sünnilik olarak algılayanlar İslamiyet’i bazı biçimsel kurallara indirgeyerek Aleviliğin İslam dışı bir inanç olduğu sonucuna varıyorlar. Halbuki varmaları gereken sonuç “Alevilik Sünnilik değildir ama Sünnilik ve Şiilikten farklı bir İslam inancıdır” sonucu olmalıdır.

Aleviler Allah´a inanırlar mı?
Aslında sorulmaması gereken bir soru bir soru ancak art niyetli kimselerin bulandırdığı kafalar netleşmek zorunda.

Her şeyden önce Alevilik bir inançtır. Bundan hareketle belki de Allah´a en çok inanan, Allah´ın birliğini kabul eden topluluklardan biridir Aleviler. Cem törenine katılanlar bu durumu açıkça görebilirler. Yine binlerce Alevi deyişinde, şiirinde bu açıkça görülür.

Aleviler Allah´a inanırlar, hem de bütün benlikleriyle Allah´in varlığına, birliğine bağlıdırlar. Ancak kimse Alevilerin Allah´a inançlarını Sünni ve ya başka inançtan insanınkiyle kıyaslamaya ve böylece yanlış sonuçlara ulaşmaya kalkışmasın.

Aleviler peygamber olarak kimi kabul ederler?

Aleviler Hz. Muhammed´i peygamber olarak kabul ederler.

Aleviler bütün peygamberler bağlıdırlar.

Son peygamber olan Hz. Muhammed´e bağlılıkları ve inançları sonsuzdur.

Bazı iftiralar sonucu Alevilerin Hz. Muhammed´i peygamber olarak kabul etmedikleri düşüncesi oluştu. Bu tamamen Alevi inancına terstir. Hz. Muhammed, Alevilerin inandıkları, bağlandıkları peygamberdir.

Hz. Muhammed son peygamberdir. Bu doğruyu kimse yanlışa çevirerek, yeni peygamberlikler uydurarak, Hz. Muhammed´in yolundan giden Alevilere yamamaya çalışmasın.

Tekrar belirtelim ki, birilerinin art niyeti ve birilerinin de cehaleti Alevileri bağlamaz.

Hz. Ali´nin Alevi inancındaki yeri nedir?

Alevi demek; Hz. Ali yanlısı, taraftarı, seveni demektir. Bundan da anlaşılacağı üzere Hz. Ali´nin Alevi inancındaki önemini, yerini anlatmaya gerek yok. Ancak ne var ki bazı kimseler tarih boyunca ve günümüzde de Hz. Ali sevgisini, bağlılığını ya yanlış anladı veya hiç anlamadı. Alevilerin Hz. Ali´ye olan sevgileri, bağlılıkları onun peygamber olduğu anlamında değildir. Aleviler için peygamber son peygamber Hz. Muhammed´dir.

“Hz. Ali´nin Alevi inancındaki yeri nedir?” diye sormak her ne kadar abes gelse de anlaşılır bir durumdur. Çünkü Hz. Ali´nin adından gelen Alevi kavramı ile kendisini ifade eden bu topluma çok çeşitli tahribatlar yaşatılıyor. İşte bunun içindir ki Hz. Ali taraftarları Alevilere “inancınızda Ali´nin yeri neresidir” diye soruluyor. Bize düşen usanmadan doğrularımızı anlatmaktır.
kaynak: www.alevikonseyi.com

sonerk
01.08.2006, 17:06
Bak sana en güzel Cevap:

Kavram Olarak Alevi kelimesi ne anlama geliyor?
Alevi kelimesi Hz. Ali taraftarı, Hz. Ali yanlısı anlamına geliyor. İslamiyet içerisinde Hz. Ali´yi sevenlere Alevi denilmektedir.

Alevi kavramının oluşum tarihi Hz. Ali`nin yaşadığı dönemde baslar. Hz. Ali daha yasarken bile Ali taraftarı Alevi diye bilinen kişiler vardı. Yani Alevi kavramını dolayısıyla Aleviliği başka yönlere çekme gayreti içerisinde olanlar Alevi kavramını ya Hz. Ali`den çok önceki bir döneme ya da Hz. Ali`den çok sonraki bir döneme ait olduğunu söylüyorlar. Bu her iki iddia da yanlıştır. Doğrusu; Alevi kavramı daha Hz. Ali hayattayken oluşmuştu. Fakat o zamanlar çok dar bir cevre için kullanılıyordu. Ancak tarihsel süreçte Hz. Ali taraftarları çoğaldı ve böylece Alevi kavramı genelleşti.
Alevilik İslamiyet içindeki bir mezhep midir?

Cevaba geçmeden mezhep kelimesi ne anlama geliyor ona bakalım. Mezhep kelimesi Arapça olup “tutulan yol” anlamına gelmektedir. Bu anlamıyla Alevilik İslami bir mezheptir. Ancak hemen belirtelim ki İslamiyet eşittir Sünnilik veya Şiilik değildir. Yine Alevi inancına dar mezhepsel bir tanım Alevililerce asla kabul görmemiştir. “Sorma be birader mezhebimizi/Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardır” deyimi Alevi inancının mezhepsel tanımı astığının simgesidir.

Alevilik İslami bir inançtır. Ancak bazı art niyetli kimseler Aleviliği İslam’dan ayırmaya çabalamışlardır.

Aleviliği kendi grupsal, ideolojik, bölgesel, etnik çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyen kimseler Aleviliği bu düşünceye hizmet edecek şekilde tahrif etmişlerdir. Yine Emeviler döneminde doruğa çıkan ve daha sonraları da devam eden Alevi düşmanlığı da Aleviliği İslam dairesi dışında görmüştür. Onlara göre, onlar gibi düşünmeyen herkes İslam dışıdır. Bu düşüncenin çok yanlış olduğu ve çok acılara sebebiyet verdiği ortadadır.

Alevilik İslami bir inançtır. Ancak tekrar tekrar ısrarla belirtelim ki İslamiyet salt Sünnilik değildir. İslamiyet’i eşittir Sünnilik olarak algılayanlar İslamiyet’i bazı biçimsel kurallara indirgeyerek Aleviliğin İslam dışı bir inanç olduğu sonucuna varıyorlar. Halbuki varmaları gereken sonuç “Alevilik Sünnilik değildir ama Sünnilik ve Şiilikten farklı bir İslam inancıdır” sonucu olmalıdır.

Aleviler Allah´a inanırlar mı?
Aslında sorulmaması gereken bir soru bir soru ancak art niyetli kimselerin bulandırdığı kafalar netleşmek zorunda.

Her şeyden önce Alevilik bir inançtır. Bundan hareketle belki de Allah´a en çok inanan, Allah´ın birliğini kabul eden topluluklardan biridir Aleviler. Cem törenine katılanlar bu durumu açıkça görebilirler. Yine binlerce Alevi deyişinde, şiirinde bu açıkça görülür.

Aleviler Allah´a inanırlar, hem de bütün benlikleriyle Allah´in varlığına, birliğine bağlıdırlar. Ancak kimse Alevilerin Allah´a inançlarını Sünni ve ya başka inançtan insanınkiyle kıyaslamaya ve böylece yanlış sonuçlara ulaşmaya kalkışmasın.

Aleviler peygamber olarak kimi kabul ederler?

Aleviler Hz. Muhammed´i peygamber olarak kabul ederler.

Aleviler bütün peygamberler bağlıdırlar.

Son peygamber olan Hz. Muhammed´e bağlılıkları ve inançları sonsuzdur.

Bazı iftiralar sonucu Alevilerin Hz. Muhammed´i peygamber olarak kabul etmedikleri düşüncesi oluştu. Bu tamamen Alevi inancına terstir. Hz. Muhammed, Alevilerin inandıkları, bağlandıkları peygamberdir.

Hz. Muhammed son peygamberdir. Bu doğruyu kimse yanlışa çevirerek, yeni peygamberlikler uydurarak, Hz. Muhammed´in yolundan giden Alevilere yamamaya çalışmasın.

Tekrar belirtelim ki, birilerinin art niyeti ve birilerinin de cehaleti Alevileri bağlamaz.

Hz. Ali´nin Alevi inancındaki yeri nedir?

Alevi demek; Hz. Ali yanlısı, taraftarı, seveni demektir. Bundan da anlaşılacağı üzere Hz. Ali´nin Alevi inancındaki önemini, yerini anlatmaya gerek yok. Ancak ne var ki bazı kimseler tarih boyunca ve günümüzde de Hz. Ali sevgisini, bağlılığını ya yanlış anladı veya hiç anlamadı. Alevilerin Hz. Ali´ye olan sevgileri, bağlılıkları onun peygamber olduğu anlamında değildir. Aleviler için peygamber son peygamber Hz. Muhammed´dir.

“Hz. Ali´nin Alevi inancındaki yeri nedir?” diye sormak her ne kadar abes gelse de anlaşılır bir durumdur. Çünkü Hz. Ali´nin adından gelen Alevi kavramı ile kendisini ifade eden bu topluma çok çeşitli tahribatlar yaşatılıyor. İşte bunun içindir ki Hz. Ali taraftarları Alevilere “inancınızda Ali´nin yeri neresidir” diye soruluyor. Bize düşen usanmadan doğrularımızı anlatmaktır.
kaynak: www.alevikonseyi.com

Sana cevabı reha çamur oğlunun sabah rüzgarları kitabından aldığım bi anektotla vereceğim dikkatli oku bu 13.yy yazılmış bi tarihi bilgi ve o günkü alevilerin düşüncelerini yansıtması açısından bence çok önemli bi kaynak...
kaynakta diyorki; alevileri kastederek..

1277 yıllları arasında hüküm süren baybars bunları köylerine cami yaptırmaya zorlamış bunlarda köylerin nüfustan uzak yerlerine nede onardıkarı camiler yaptılar .Bazen sığır ve hayvanları bu camileri kendilerine ağır edinir bazende köye bir yabancı gelir camide kalacak ve ezan okuyacak olur .onlar şöyle derler ;"kes anırmayı!"," samanın gelecek" bunların sayıları çoktu... (akt mazzovi 36) İŞTE 13.yy daki alevilerin camiler hakkındaki görüşü bu bide 21.yy daki alevilerin cami hakkında ki görüşlerine bakın ASİLİME olmak bu olsa gerek ...SAYGILAR...

AleviGenç
01.08.2006, 17:15
Sana cevabı reha çamur oğlunun sabah rüzgarları kitabından aldığım bi anektotla vereceğim dikkatli oku bu 13.yy yazılmış bi tarihi bilgi ve o günkü alevilerin düşüncelerini yansıtması açısından bence çok önemli bi kaynak...
kaynakta diyorki; alevileri kastederek..

1277 yıllları arasında hüküm süren baybars bunları köylerine cami yaptırmaya zorlamış bunlarda köylerin nüfustan uzak yerlerine nede onardıkarı camiler yaptılar .Bazen sığır ve hayvanları bu camileri kendilerine ağır edinir bazende köye bir yabancı gelir camide kalacak ve ezan okuyacak olur .onlar şöyle derler ;"kes anırmayı!"," samanın gelecek" bunların sayıları çoktu... (akt mazzovi 36) İŞTE 13.yy daki alevilerin camiler hakkındaki görüşü bu bide 21.yy daki alevilerin cami hakkında ki görüşlerine bakın ASİLİME olmak bu olsa gerek ...SAYGILAR...

Benden Alıntı yapıp bunu yazmışsın...Anlamadım ne ala ka?Ben Camii hakkında birşey yazmadım kiii...
Ne alaka kardeş..Oku yazılarımda Cami hakkında bişey yazmışmıyım yukarda?

sertur
01.08.2006, 17:22
çorum ehli beyt camii ile ilgili yorum tükenmiş konu alevilik üzerine tartışmaya dönmüş arkadaşlar konu iyice dağıldı ama... lütfen biraz dikkat saygılar

chatlakalper
01.08.2006, 17:33
sertur bende onu demek istiyorum 'ne yapıyorsunuz burda diyerek'' konunun dışına çıkılan her mesajı sileceğim arkadaşlar
boşuna birşey yazmayın başka konularda.

yusufçukgecegez
01.08.2006, 18:08
sonuçta ehlibeyt cammiinde eleştirilecek bir taraf yok.ibadet edenler kendilerine alevi deseler bile.bir gurup alevi ateistliği benimsediği gibi.bir gurp alevide camiye gidip ibadet yapabilir.bu asimilasyon değil tercihtir.asimilasyon olması için sabit bir alevi kavramı olması lazımki bunun dışına çıkan asimile adilmiş varsayılsın.bu durmda önemli olan kişinin ben aleviyim demesi.ibadetini nasıl yaptığı değil.aksi takdirde,bir taraf bir tarafı asimile olmuş sayacaktır hep.

Agop
07.08.2006, 00:53
allah hepsinin belalarını versin ne diyeyim.

sertur
07.08.2006, 08:46

kime bela??

chatlakalper
07.08.2006, 12:11

Bu kadar insana bela okuma. bela öyle sana biryerden gelir ki anlayamazsın.

Agop
07.08.2006, 12:58
ben bela okuyacağım kişiyi ve yeri iyi bilirim. bu yezid-i sufyan soyuda tam bela okumalık.

AleviGenç
07.08.2006, 13:03
sonuçta ehlibeyt cammiinde eleştirilecek bir taraf yok.ibadet edenler kendilerine alevi deseler bile.bir gurup alevi ateistliği benimsediği gibi.bir gurp alevide camiye gidip ibadet yapabilir.bu asimilasyon değil tercihtir.asimilasyon olması için sabit bir alevi kavramı olması lazımki bunun dışına çıkan asimile adilmiş varsayılsın.bu durmda önemli olan kişinin ben aleviyim demesi.ibadetini nasıl yaptığı değil.aksi takdirde,bir taraf bir tarafı asimile olmuş sayacaktır hep.

Türkiyede 15 milyon Alevi varsa 15 milyondan rahat 14.500 'ü Cem Evi diyor. bukadarçığıda Camiye gidiyorsa demekki onlar asimile olmuş.
Aleviliğin başlangıçı çıkışı yaşayışı felsefesinde Cami yok.Bizim İslami Mesci'dimiz Cem evi'dir.

denizgunola
20.08.2006, 00:32
yobaz lıktan bahsedenler yada her neyse camii benim kültürüm değil cem evi benim kültürümde var bence cem evi resmi gönrerein yörenizden cami değil

ulalıgenç
20.08.2006, 09:22
Ben merak ediyorum Sn. Chatlakalper'in bu resimleri paylaşmasının amacı neydi?Böyle bir tartışmanın çıkacağını bile bile neden bunu yayınladı burada ben bunun altında farklı bişey ararım..

chatlakalper
21.08.2006, 12:37
Ben merak ediyorum Sn. Chatlakalper'in bu resimleri paylaşmasının amacı neydi?Böyle bir tartışmanın çıkacağını bile bile neden bunu yayınladı burada ben bunun altında farklı bişey ararım..

Ara tabii ki! ben aslında bütün alevileri birbirine düşürmek istiyorum, Şiilerin ve Anadolu alevilerinin birbirlerine düşman olmalarını istiyorum.Daha ne isteyebilrim ki :D

carpe
28.08.2006, 13:48
güzel cami ismide güzel allah kılanınkinide kabul etsin kılmıyanıda kabul etsin ne diyelim.

keanu_1907
28.08.2006, 14:15
ben bu konunun açılmasını pek beğenmedim

leyla can
28.08.2006, 15:59
valla alevileri nasil cezvedeceklerini sasirdilar,simdide camiye Ehlibeytin nurlu ismini vermisler,neyse ne diyelim bunu alevi yapmaz bilmeyecegim,bir amaci vardir eminim ama biz cem evlerimizden memmunuz sükür camilere ihtiyac duymuyoruz...

Şoreş
28.08.2006, 16:41
Teoman Şahinin bu işin içinde olması gayet normal çünkü kendisi Alevi değil, Şiadır..

İran saolsun Teoman Bey rahat.Ekmek elden su gölden.

s sadık
28.08.2006, 16:53
arkadaşlar hz peygamberimiz şaşalı ibadet yerini yasaklamıştır
hz allahta kubbeyi sadece hz muhammedin mezarına vermiştir ibadet hanelere müslümana kubbe men edilmiştir bu cami düpedüz alevi toplumunu anlamadan sunnileştirmek için yapılmış bir binadır kubbesi olan yerlere ibadet için gitmeyiniz

rockçı turna
28.08.2006, 18:06
chatlak alper bu caminin ne gibi bi özelliği varki
80 bin tane camii içinden bunun resimlerini foruma koydun bende merak ettim?? bir arkadasa acıklamayı resimlerin yanına yaptıgını yazmıssın ama ben bir acıklama göremedim.

bu resimler müthiş derecede sinirlerimi bozdu. alevi camisiymiş!pehhhhhh!

her türlü asimilasyon(eritme) cabalarına hayır!

sertur
28.08.2006, 18:17
arkadaşlar bu caminin özelliği sünni olmayan bi