Orijinalini görmek için tıklayınız : Yolundan DÖnen Alevi Taniyormusunuz ?

mecnun01
31.07.2006, 19:37
merhaba yoldaslar,

burada sahzen tanidiginiz aslen alevi olan ama sunnilesen veya baska bir dine gecen aleviler hakkinda yazmanisi diliyorum.

Kendi hayatinizdan veya cevrenizden örnekler verirseniz hepimiz faydalaniriz.

saygilarimla

ErDaL24
31.07.2006, 20:37
neden kendi ni mi tatmin edeceksinnn....

hiçibr alevi isteyerek sünni olmaz eger eski önemlerde varsa bu da baskı ve zülme karşı hayatta kalmak için alilelerini korumak için din degiştirmileridir..

PirO_62
31.07.2006, 20:41
merhaba yoldaslar,

burada sahzen tanidiginiz aslen alevi olan ama sunnilesen veya baska bir dine gecen aleviler hakkinda yazmanisi diliyorum.

Kendi hayatinizdan veya cevrenizden örnekler verirseniz hepimiz faydalaniriz.

saygilarimla

Yok...

Şoreş
31.07.2006, 20:53
Sadece Alevi olduğunu söyleyen ama Namaz kılan birkaç aile gördüm onlarda Sivasın Molla ilçelerinden Akıncılarda büyümüşler..Merkezde..

Gerçi benim dedemlerde orda yetişmiş ama nedense bir asimilasyon söz konusu değil.Köyümüze cami yaptılar ama yaptıklarıyla kaldı:11: :11:

Camiyi ibadet evi olarak kullanmışlar dedemler birde aş evi yapılmış.Al sana Cemevi gibi ibadethaneee!! Bizi asimile edememişler ama dediğim gibi o gördüklerim Aleviyiz diyorlar ama Sünniden, farkları yok.

Hüseyin69
31.07.2006, 21:19
benim tanimadigim ama yakinlarimin tanidigi bir alevi var
bir gece rüya görüyor sabah kilik kiyafet degistiriyor uzun entari sarik biyigi trasli sakalli elinde bir sopa evden yavuz selim, fatih ve milli görüs camisine ordan eve gidip gelir kaldigim sehire renk katiyor bu zat

tamerx
31.07.2006, 22:04
malesef taniyorum, neyini anlatiyimki? ramazan ayinda oruc tutuyor, cuma günleri camii ye gidiyor...kütahyali "alevi".

nesly
01.08.2006, 14:48
Kısa bir zaman önce memleketime, köyüme tatile gittiğimde karşılaştım böyle bir durumda ve oldukça şaşırdım... Bizim kültürümüzle doğmuş, yetişmiş bir genç kız arkadaşımız ne yazıkki bir takım saçma ve geçerliliği olmayan bahaneler göstererek tesettüre girdiğini söylüyor ve Allah'a olan inancının ne kadar değiştiğini, O'nun için edilen duaların anlamlarını, ne anlatmak istediklerini ve tesettüre girdikten sonraki değişimini büyük bir mutlulukla ifade eder hale gelmişti... Elbette bizlerde Allah'ı biliyor, tanıyor ve O'nun için elimizden geldiğince ibadetimizi yerine getirmeye çalışıyoruz, önce kişilerin kendi öz iradesine ve kişiliğine duyduğum saygıdan ötürü olumlu tepkiler verdim bu duruma fakat kız öyle bir anlattıki alevilikle şuanki büründüğü durum herneyse artık, sanki aleviyken bu gibi ibadetleri yapmasına engel varmış gibi ya da başka bir ifadeyle alevilikle ilgili bir takım eksikliklerden bahsederek zamanında şöyle böyleyken şimdi daha huzurlu ve mutlu olduğundan bahsetmesi gerçekten çok üzdü beni... Acıdım haline, seçiminden ötürü değil aslında sahip olduğu özgür iradesiyle her neyi isterse onu tercih edebilir elbette ama kendi köyünde kabak çiçeği gibi açılıp, köy dışına çıktığında her tarafını sarıp sarmalamasına acıdım... Sanırım bu arkadaşımız hangi ortamda olması gerektiğinin daha henüz farkında değil, seçimini ne yazıkki yapamamış... Kendi kendine ettiği bu durumdan ne kadar mutlu onu çok merak ediyorum.....

King
01.08.2006, 14:55
görüp görmemek değilde acaip asimilasyon var

emreank
01.08.2006, 15:04
Nesly hanım, arkadaşınız durumu oldukça ilginç. köyünde kabak gibi açılması köy dışına çıkıncada sarınıp sarmaqlanması bence kimlik bunalımı yaşamasından olabilir. yada yaşına rağmen karekteri bir türlü oturmamış olabilir. kendi özgür iradesiyle seçtiğine bile inanmak mümkün gözükmüyor.

Dar-ı Mansur
01.08.2006, 15:06
Ben bir değıl bır çok kısı tanıyorum yolundan donen.Beyınlerı yıkanmıs tabıı sunnilerın ıçınde kalarak kımlıklerını yıtırmısler kendımıze olduğu kadar boyle dusuncelerı varsa çevremızede sahıp çıkmalıyız elimızden geldığı kadar.'DONEN DONSUN BEN DONMEZEM YOLUMDAN' PIR SULTAN ABDAL

dewrano62
01.08.2006, 15:52
valla ozunden donenı gormedım ama alevı ve mhp den gıren gordum alevı ve mhpden baskanlıga aday oldu artık buna ne dersenız haklısınızz kotu bsıey

nesly
01.08.2006, 16:22
valla ozunden donenı gormedım ama alevı ve mhp den gıren gordum alevı ve mhpden baskanlıga aday oldu artık buna ne dersenız haklısınızz kotu bsıey

Başkanlığa aday olması için bişey diyemiyeceğim ama alevi olupta mhp'de görev alan çok yakın bir tanıdığım var "Amcam" :thumbup: Ama bu konunun siyasetle pek ilgisi yok sanırım.. Çünkü mesela amcam aleviliğini mhp ortamında gizleme politikalsına hiç girmeden sadece bağlı olduğu ilçenin lider partisi olduğu için ve orada kendi köyünün çıkarlarını koruyabilmek için bulunuyor, aleviliğini hiçe saydırmak, kabullenmemek gibi bir durumu söz konusu bile değil.. Aksine partice mesela cuma namazına gidiliyor, arkadaşları namazını kılarken amcam bi yerlerde oyalanıp arkadaşlarını bekliyor, yani kısacası siyasi durumlarda insanların dini görüşleri ya da felsefi düşünceleri eskisi kadar birbirine ilintili değil artık..

MeRaLiNa
01.08.2006, 16:36
ben simdiye kadar görmedim
böyle olanlar benden uzak olsunlar saten
öbür dünyada dogarken ellerindeki sansi hayatta nasil geri teptiklerini anlayip pisman olacaklar saten
Allah hic birimizi dogru yoldan saptirmasin

sertur
01.08.2006, 16:51
evet var mesela dayım, iyi bir aleviyken şuan ateist, çok samimi bir arkadaşım vardı ortaokuldan beridir çok cemevine gittik, çok semah döndük, aleviik felsefesinde ve kültüründe yoğrulmuş birisiyken şu an ateizmin yılmaz savunucusu namaza başlayanlar oruc tutanlardanda da tanıdığım çok bir sünniye imamlık yapacak kadar imam olan tanıyorum

tercanli
01.08.2006, 16:53
can lar malesef tanıyom. benim halamın kızı. 29 yaslarında. 2 sene once londraya dil egitimi için gitmisti.istanbulda yasıyor.ama daha istanbuldayken onun aklını çelmişlerdi.londrada msnde konustum.bi naktım ki.namaz kılıyo oruç tutuyo kuran kursuna gidio.heralde londradayken şeriatçı arkadaslar edinmiş. hatta bi hrisriyan arkadasını da müslüman yapmış.an begendigi sanatçı sami yusuf. ne pir sultan tanıyo ne hacı bektaş veli. ama suç halamlarda eger sen kızını 15-16 yaslarındayken bir gün olsun cem evine götürmezsen kızına aleviligi ögretmezsen bir gün kızını bir dedenin yanına götürmezsen elin sunnisi gelir sunniligi ögretir. işte pırlanta gibi kız kaydı gitti.duyduguma gore bi de karacarsafa bürünmüs.bi de su anda biizm bütün aile ona kızgın oldugu için londradan gelmio turkiyeye. ben onla konusunca onun inancına laf etmiom ama o buyuklerimden cekini. ayrıca cok zeki bi kız. ama ne yazık ki kaydı gitti. bakalım istanbula gelince neler olacak.

Agop
02.08.2006, 12:23
ahhh ah. ne yazıkki gördüm. var bi kaç tane . ah u ülkedeki asimilasyonla olmamasıda mümkün değil. devlet tamamen bize karşı teşkılatlanmış. nedesem yeridir. bi örnek vereyim şu linkte . "ben sünniyim" diyen bir alevi dedesi var.

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=8900

Alinin_Askeri
09.08.2006, 00:39
ben bitanesıyle nette tanıstım.ailecek donmus tuncelılı bır kardes.kendiside bılmıyor neden donduklerını.tek bıldıgı soyunun dersım katlıamından kaçıp malatyaya yerleştıkten sora sunnıye dondukler.nedenını ailesıde acıklamıyomuş.cok ilginç bir durum.

gizem
09.08.2006, 01:11
yok oinaşşahda olamz ayrıca kimin işine yarar ki ne iceniz bakın bakın sizn toplumunuzdan dönen var mı diceniz

İmge
09.08.2006, 15:47
Var böyle tanıdığım iki kişi, çalışma hayatında, bende çalıştığım ortamda bu gibi konuları çok gündeme getirmesem de yeri geldiğinde alnım ak, yüzüm açık bir şekilde kendimi ifade ederim, ve de savunulması gereken bir konu varsa çatır çatır da savunurum.

Kişinin namaz kılması, oruç tutması ve ibadetine şekil vermesine yorum yapmıyorum ama, kişinin aslı nesli belliyken inkar etmesini kabullenemiyorum, böyle biriyle yakın çalışırız hatta yardımcım kendisi, başkalarından öğrendim alevi olduğunu ve sordum "yok" dedi "ama öyle söyleniyor yanlış mı" dedim, doğru oldğunu itiraf etti ve de anladım ki bu kişinin zaten bir ideolojisi de yok, bir amacı da, bir ahlakı da, ben de dayanamadım bir konuşma da "aman olmasın da senin gibi alevi zaten" dedim ve o gün bugündür kendisiyle bu konuları konuşmam, sadece iş ilişkisi, elimden gelse onu da noktalıycam ama üst yönetim olay vermedi, her ne kadar beni kendinden gördüğünü düşünerek bana yaklaşmaya çalışsa da, hani denir ya hep bizim insanımız birbirine sahip çıkmıyor, bu insana nasıl sahip çıkılır ki? kendisine saygım ve güvenim yok, bence içimizde aslını neslini inkar eden, üç kuruşluk çıkar uğruna, geldiği yeri beğenmeyen ve de geçmişine ahlakına sahip çıkmayı bilmeyen alevi olmasın da zaten, ve yine anladım ki bu zat kendi kişiliğine bile sahip çıkamamış, aleviliğe nasıl çıksın?
Ve onun her ne kadar kendisi kabul etmese de alevi olarak anılması bile beni buluduğum ortamda rahatsız ediyor..

Serkan_Devrim
09.08.2006, 15:54
yalnış anlaşılmasın am ben topikten hoşlanmadım. :) kişileri teşhir edecek bir topik ve hoş değil bence. dönen dönsün ben dönmezem yolumdan. yani dönenlerden bize ne ki? :) biz dönmediğimiz sürece.

Şoreş
09.08.2006, 15:58
Evet dönen dönsün ben dönmem yolumdan.Ben o gördüğüm yüzlerine bakmıyorum.Bize gelmişlerdi yanlarına bile gitmedim çünkü Alevilere resmen düşman olmuşlar.Madem öyle size selamımıda vermem demi yani. :)

hevalim
17.08.2006, 23:34
dönen dönsün ben dönmezem yolumdan evet böyle dönen tanıdıklarımız var ama uzak duruyorum ve konuşmam asla onlarla konuşmaya tenezzül etmem

karadagli
18.08.2006, 00:42
ben sahsen ne gördüm ne duydum belki asimile olmus olabilir ama döndügünü duymadim.

saygilarimla

KomünistAlevi
18.08.2006, 00:59
Allaha şükür öyle bir dönek görmedim..Ama hepimizin tanıdığı çok ünlü iki isim var :
1-Dünya Ehlibeyt vakfı başkanı:Fermani Altun
2-Cem vakfı Genel başkanı:İzzettin Doğan

paşahan
18.08.2006, 19:57
dönen dönsün ben dönmezem yolumdam

Urfalı
18.08.2006, 20:40
yalnış anlaşılmasın am ben topikten hoşlanmadım. :) kişileri teşhir edecek bir topik ve hoş değil bence. dönen dönsün ben dönmezem yolumdan. yani dönenlerden bize ne ki? :) biz dönmediğimiz sürece.

Şakayla karışık da olsa, az biraz fikrinizi de söylemiş olmayasanız?
Bence, birçok sulu topikten daha yararlı.

Benim şehrimde, Urfa'da, şehirdeki alevilerin nerdeyse tamamı farkında bile değiller bindirildikleri kayık nereye gidiyor?

Ama, açık açık her şeyin tartışlmasına büyük katkısı olan bu forum sayesinde biraz da olsa, hiç olmazsa alevi olduğunu bilen ama ne demek olduğunu bilmeyeneler hiç olmazsa bu kayığa bindirilmezler umarım.

Saygılar

derya temiz
18.08.2006, 22:01
yok hiç bi alevinin din degiştirdini görmedim fakat bu soruyu soran arkadasım cook bılıncsız heralde alevlık bı dın degıl alevilerin inandıgı din islam Hz Muhammet de peygamberimiz ama cok merak edıyorsa sunu söylemelıyım kı Aşık Maksuni aslen süni ve sonradan aleviliği benimsemiş tir yaaaaaaaaa

Urfalı
18.08.2006, 22:17
Derya,
Bir yazında 19 yaşında olduğunu yazmışsın.
Bence doğru şeyler yazan bir arkadaşımıza, "çok bilinçsiz" demen için çok erken.!
Kendilerine müslüman diyenler tarafından itilip-kakılmak benim hiç de hoşuma gitmiyor. Onlar müslümansa, ben pek ala değilim.
Saygı ile

alevi_murat24
18.08.2006, 23:15
ben tanıyorum annemin amcası ama cok önceden 40 seneden fazla burdan manisaya göçmüşler kendisi ve eşi namaz kılıyor ve oglunu zorla sünni kızla evlendirmiş ama 2 sene önce babası ölünce boşanmış yani aleviligini devam ettirmeketedir .. annemin amcası kızlarını da sünnilere vermek istemiş ama kızlar karşı cıkarak evlenmemiş şu an ikiside 50 li yaşlarda olmasına karşın evlenmemeişler ve alevilikten dönmemişler dir. mesala erzurumda aleviler camiiye gidiyorlar bunun sebebide orada baskı görmekten korktukları içindir ama cemlerede gidiyorlar ..

Urfalı
18.08.2006, 23:21
Doğaldır ki, bunu tam tersi durumlar da var.
Benim akrabaalrımdan bazıları, bişrkaç nesil önce hem Kürt ve hem de Sünni iken, evliliklerin ağır basması ile zamanla hem Türkleşmiller ve hem de Alevi olmuşlar. Tabii ki, alevilikleri sadece kağıt üstünde kalmış. Nitekim Türklükleri de.
Saygı ile