Orijinalini görmek için tıklayınız : gezenmi cok bilir yoksa okuyanmi ...?

tunc2
31.07.2006, 19:03
arkadaslar sizce cok gezenmi bilir yoksa cok okuyanmi

ErDaL24
31.07.2006, 19:32
çok yaşayan bilir:) hahhahahhahahaha

velakad
31.07.2006, 19:36
:thumbup: Her ikisini yapan daha fazla bilir:whistling

aşk-ı muhabbetle...

ulalıgenç
31.07.2006, 19:44
Bu sorunun cevabı olmaz yani genel geçer bir cevap verilemez.

dewrano62
31.07.2006, 20:34
ya hanı kucukken okulda bole tartısmalar vardırya onun gıbı bısey olmus:))

Kemal
31.07.2006, 21:20
Yıl : 1980'lerin ortaları
Yer : ............. İlkokulu / İstanbul
Ders : Türkçe
Konu : Müsamere "Çok okuyan mı bilir? Çok gezen mi?"

o gün her iki tarafta karşısındaki gruba karşı üstünlük sağlayamamıştı :)

Aslında çok yönden düşünülmesi gereken bir soru.
net bir cevap alınmak isteniyorsa sorunun daha net sorulması gerekir?

-okuyan ne okuyor? (cinali, ayşegül vs. serisi, kırık hayatlar (Uşaklıgil), bilimsel yayın vs.)
-ne tür bir bilgi bilgi olarak kabul ediliyor? (benim göz rengimi bilmenin kime ne yararı olur mesela :p)
-gezen nereyi geziyor? (mesire yerleri, arkeolojik kalıntılar, turistik oteller vs.)

Canan58
31.07.2006, 21:52
Benim de ilk okul yıllarında sene bundan 50 yıl öncesi :001_tongu bu konuyu tartışmıştık.Ben çok gezen bilir konusunu savunmuştum ve tartışmayı biz kazanmıştık.Çok gezen daha iyi bilir arkadaşlar.

Kemal
31.07.2006, 21:58
Benim de ilk okul yıllarında sene bundan 50 yıl öncesi :001_tongu bu konuyu tartışmıştık.Ben çok gezen bilir konusunu savunmuştum ve tartışmayı biz kazanmıştık.Çok gezen daha iyi bilir arkadaşlar.

otorite kararı vermiş... :yamukgul:

karadagli
31.07.2006, 22:08
Sn. Tunc2 bence gezenin hayat tecrübesi fazla olur, okuyanin ise bilgisi fazla olur.

yusufçukgecegez
31.07.2006, 22:23
ne gezen ne okuyan bilir.bilen bilir.

lucy
31.07.2006, 22:28
okuyan ne okuyor?
gezene nolmuş?
bilen ne biliyo?
biliyorsa bize ne?
ay ay ayyyyy yazılanları okuyunca böööle oldum.

okuyan kitap/dergi/gazete vs okuyor.
Onları yazanlar da onları okuyor
onları yazanlar birşeyler yaşıyor,
yaşam boyu aynı yerde kalınmaz tabi, geziliyor haliye..

yani sonuç okuyan ise; yaşayan ve gezenlerin yazdıklarını okuyorlar.

nitekim yaşayan bilir (gezen bilir de denebilir)

eylüleren
31.07.2006, 22:32
sonuç olarak bence okuyan bilir belli bir noktaya kadar eksiklerini de gezerek tamamlar yada gezen bilir gezebildiği kadar eksiklerini okuyarak tamamlar bence tamamen birbirini bütünleyen düşünceler

FaLLeN
31.07.2006, 22:35
Okuyan bilir...

Gezen Görür...

Kemal
31.07.2006, 22:42
aslında olaya farklı bir yönden yaklaşacak olursak filozofun biri -ki felsefeyle birazcık ilgisi olanlar kim olduğunu hemen anlayacaklardır- vakti zamanında "Bildiğim bir tek şey var, o da hiçbir şey bilmediğimdir" demiş.

buna ne buyurulur? :)

Sokratesin bu sözüne Brecht'in son derece ironik bir üslupla bir eklemesi vardır;
“çünkü onları araştırıp, incelemedim!..”
tabi bunun konumuzla bir ilgisi yok :)

Naci
01.08.2006, 09:02
her ikisini de yapmak gerekir arkadaşlar, illa bir ayırım yapmak gereksiz bence. Biraz şeye benziyor,daha çok anneni mi seversin , babanı mı?.Bana kim çikolata alırsa onu severim.

ender77
01.08.2006, 09:13
Bence çok okuyupta gezen bilir.İkisini birbirinden ayıramassınız.Yani işi uygulamaya dökmeden okumak boşa...

tamerx
01.08.2006, 10:59
Asik Veysel cok bilen bir insandi, ama okumus degildi, onu önceden köy köy gezdiriyorlardi ve cay ocaklarinda felan baska insanlarin anlatiklariyla ögreniyordu, yani ben cok gezen daha cok bilir diyorum.

sertur
01.08.2006, 11:08
okuyanın ne okuduğu, gezenin de nerde gezdiği önemli olan

can85
01.08.2006, 11:31
okuyan ile gezen arasında bi karşılaştırma yapmak saçma geliyor bana ikisininde çok ayrı ve farklılıkları var bence...bana sorarsınız ikisi arasında bilmek anlamında pek fark kalmayacağına inanırım...sonuçta ulaşmak istenen ney...

yusufçukgecegez
01.08.2006, 12:07
aslında olaya farklı bir yönden yaklaşacak olursak filozofun biri -ki felsefeyle birazcık ilgisi olanlar kim olduğunu hemen anlayacaklardır- vakti zamanında "Bildiğim bir tek şey var, o da hiçbir şey bilmediğimdir" demiş.

buna ne buyurulur? :)

Sokratesin bu sözüne Brecht'in son derece ironik bir üslupla bir eklemesi vardır;
“çünkü onları araştırıp, incelemedim!..”
tabi bunun konumuzla bir ilgisi yok :)

bilen bilir,yunusunda dediği gibi,,29 hece,okursun uçtan uca,elif elif dersin ho ca manası ne demektir.buna araştırıp incelemekde diyebiliriz.

ferda74
02.08.2006, 12:33

haklısın...

Agop
02.08.2006, 12:45
gezen bilir. sürgün yiyen daha çok bilir. bak bana dersim den erzincana ordan hacı bektaşa oradan çorum oradan ankara oradan muğlaya sürgün yedik. bakalım sırada neresi var.

pelinn_n
02.08.2006, 20:56
ikisideee...ama gezenn biraz daha çok bilirr..:)))

Elif_Nur
02.08.2006, 22:44
Selam,

Bu soruyu okuyunca, aklima Kuran'da geçen bir ayet geldi.
Iyi hatirliyorsam :

"...dinliyorlar ama duymuyorlar....bakiyorlar ama görmüyorlar..."

O yüzden bu soruya, ne gezen, ne okuyan bilir derim.

Okuyor ama ne anliyor... Kuran'i nice okuyanlar var...nice yorumlar var...
Geziyor ama ne görüyor ? Zahîr'i mi yoksa Batîn'i gezi mi ? ....

Saygilar,

erayY
02.08.2006, 22:49
Unutmamak gerekir ki hem gezip hem okuyanlarda var böyleleri daha makbul dür.

seyhun
04.08.2006, 00:01
ben kendimi bildim bilelim bu konu hep tartişilir ama bi neticeye varilmaz ama bana göre gezen daha çok bilir :)

dostum05
07.08.2006, 12:24
Bektaş eren sana hak veriyorum en isabetli yanıtı sen vermişssin bence

Dostluk
11.08.2006, 01:33
İkiside farklı alanlarda bilgi sahibi olmalı sanırım gezen ve okuyanın amaçları farklı olduğu kanısındayım gezen okuyanın bilgisine okuyanda gezenin gördüklerine sahip değildir.

Nesimi
11.08.2006, 01:44
Çok gezen bilir diye düşünüyorum. Bu soru için çok düşündüm ve çok gezen bilir doğru cevap olur bence.

Gezen insan gezdiklerini yazar ve Çok okuyanlar burdan okurlar ama Çok gezenler her zaman için daha çok bilir çünkü bilgiyi 1.gözlemle öğrenen o'dur. Belkide bildiği bazı şeyleri yazmadığı için çok okuyanlar bunu bilemez yani ayrıntıyı. O yüzden çok gezen bilir derim :)

ercandost
11.08.2006, 01:51
Kesinlikle buna katılıyorum sevgili sertur dost,bence de boş gezmek veya boş okumak insana hiç bir şey kazandırmaz,ne okunduğu ve bundan ne öğrenildiğiyle,nerenin gezilip gezerken neler öğrenildiği önemlidir,bir kıyaslama yapacak olursak hangisinin daha yararlı olduğu konusunda bir yere varmak mümkün değildir,kimi gördüğünü cabuk kavrayan beyin ve hafıza yapısına sahiptir,kimiside tam tersi okuduğunu(özür dileyerek tabirimi mazur görün canlar)yalayıp yutar,kişilerin kendisine bağlıdır bu yani kişisel olduğundan da farklı farklı cevaplar almak kaçınılmazdır.Bana sorarsanız ben gezerken daha fazla öğrenebilme yeteneğine sahibim,daha sonra bunu kitapla pekiştirdiğimde ise çok iyi ögreniyorum ve unutmam çok zor oluyor.Dediğim gibi biraz kişisel bir durum cevapların farklı olması kaçınılmaz bir soru olmuş ve benimde yorumum bu şekilde oldu canlar,saygılarımla..
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Çok gezen bilir diye düşünüyorum. Bu soru için çok düşündüm ve çok gezen bilir doğru cevap olur bence.

Gezen insan gezdiklerini yazar ve Çok okuyanlar burdan okurlar ama Çok gezenler her zaman için daha çok bilir çünkü bilgiyi 1.gözlemle öğrenen o'dur. Belkide bildiği bazı şeyleri yazmadığı için çok okuyanlar bunu bilemez yani ayrıntıyı. O yüzden çok gezen bilir derim :)
Konunun daha derinine ve geçmişine inersek sizin dediğinize de katılıyorum sevgili KızılKilise.

Ali_Yolcusu
11.08.2006, 02:22
biz bunun tartışmasını ilkokulda yapmıştık. öğretmenimiz iki tane 3erli grup kurmuştu ben en çok gezenleri savunuyordum ama sonuçta öğretmenimiz bir kazanan bulamadı ve ikisini eşit ilan etti.

Alevimen
11.08.2006, 02:53
Bir adam arkadaşına şöyle diyordu:
"Ben ne biliyorsam hepsini acı tecrübelerimle öğrendim"
Öteki "Evet" dedi ve ilave etti: "En iyi usul budur."
Bu aptalca sözler değil midir ki şimdiye kadar bize milyonlara mal oldu!
Şahsi tecrübeler, öğrenmek için en iyi çare öyle mi?
Hayır.
hakikate ve akla aykırıdır.
Bundan sonra da iyi bir usul olmayacakdır.
Başkalarının bizden evvel tecrübe edip öğrendikleri şeyleri yeniden binbir zarar ve zahmet karşılığında öğrenmeye çalışmak nasıl doğru olabilir?
Hayatta pek çoğumuz "Yol gösteren" işaretlere dikkat etmediğimiz için beyhude yolumuzu uzatınz. Yolunu büsbütün kaybedenler de olur.

Cohn Wanamaker (Başarılı iş adamı):
Herkes mesleğinde ve hayatında birçok karanlık yoldan geçmeye mecburdur. Ancak bu yolları elinde bir ışık olmadan geçmeye çalışmaktansa, başkalarının tecrübe meşalelerinden istifade ederek yürümek daha kolay ve daha karlı değil midir?"

Yanlız okusanız veya gezerseniz çok az öğrenirsiniz, öğrendiklerinizde öldüğünüzde sizinle birlikte mezarlığa gidier.

barabar
11.08.2006, 13:06
ne gezen ne okuyan bilir.bilen bilir.

cevap bu arkadaşlar..ben türkiyeliym türkiyeyi ben daha ii gezenmi bilir okuyanmı?? bilen bilir :thumbup1: