Orijinalini görmek için tıklayınız : Hz.Peygamber ve Hatini (Sünnet)

Balta
31.07.2006, 21:54
Böyle bir konuyu belki yadırgayacaksınız ama Genel inanışlara örnek olması açısından önemli ve ciddi bir tartışma olsun arkadaşlar.

Bilindiği gibi Hz.Muhammed ve İslamiyet ileri bir yaşta olan bir olay ama genel olarak Müslümanlıkta Sünnet olayı bir kuraldır. Peki Muhammedin Sünnetli olma durumu hakkındaki genel düşünce;

İslamcılar arasındaki yaygın inanış, Muhammedin doğuştan sünnetli olduğudur. Çünkü gerek çocukluğunda gerekse de peygamberliğini iddia ettikten sonraki dönemde (bu dönemi çok iyi bilinmektedir) sünnet olduğuna dair sağlam bir kaynak yoktur.

Muhammedin doğuştan sünnetli olması bilimsel açıdan mümkün değildir çünkü tıpda doğuştan sünnetli olmak diye bir şey yoktur. Bu güne kadar böyle bir şey dünyada görülmemiştir. Ancak hipospadias adı verilen bir anomalisi vardır. Hipospadiasın görüntüsü sünnetliye benzer ancak aslında tıbbi bir rahatsızlıktır.

Eğer Muhammed hipospadiaslı değil de gerçekten sünnetli doğsa idi onun bebekliğinde Mekke'de büyük bir mucize olarak görülmesi gerekirdi. Çünkü sünnetli doğmak doğal olarak mümkün olmayan bir durumdur. Oysaki tarihi kayıtlarda böyle bir mucize yok. Söz konusu durum hipospadias olmalıdır ki bu bebek çevresinde normal karşılanmış ve özel bir ilgi görmemiştir. Eğer Muhammed mucizevi şekilde sünnetli doğsa idi bebekliğinin ilk yıllarından itibaren çevresinde müritleri bulunurdu kuşkusuz.

shahrud
31.07.2006, 22:05
Yani? Neyi tartışacağız burada?

Balta
31.07.2006, 22:09
Yani? Neyi tartışacağız burada?

Burda şunu tartışacağız Hatini(Sunnet) konusu İslamiyette bir kuralsa Muhammet ve o döneme ait kişiler bunu uygulamışmıdır değilse Bu doğuştan sünnetli olma durumunu kabul etmemiz gerekli mi değilse bu kural aslında daha önce var olan diğer toplumlardan bir alıntı mıdır?

shahrud
31.07.2006, 22:41
Burda şunu tartışacağız Hatini(Sunnet) konusu İslamiyette bir kuralsa Muhammet ve o döneme ait kişiler bunu uygulamışmıdır değilse Bu doğuştan sünnetli olma durumunu kabul etmemiz gerekli mi değilse bu kural aslında daha önce var olan diğer toplumlardan bir alıntı mıdır?
Sünnet yahudilerde de var. Ama konu alevilikle ne kadar ilgili emin değilim? Gene her zaman olduğu gibi konu ajitatörler tarafından bir müslüman olmak-olmamak, muhammet'in aleviler için ne anlama geldiği bağlamında tartışılacak ve aleviliğin ne kadar islamlaştırılabildiğinin diğer bir ölçütü olarak son bulacak.
Benim tepkim tam olarak şu: aleviliğin her seferinde islam kriterleri veya bağlamında tartışılması ve bu çerçevedeki her tartışmanın da, aleviliğin islamın bir yorumu olduğunun tescili noktasına gelmesi veya getirilmesi.

Zahir
01.08.2006, 09:34
Sayın Moderatör; Konuda da belirttiğiniz gibi Peygamberin doğuştan sünnetli olduğuna dair ne bir kanıt nede bir mucize söz konusu değildir. Sünnet bir çok konuda islama giren Yahudi örf ve adetlerinden birisidir. Dolayısıyla Dini bir emir niteliği taşımamaktadır.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)

Benim tepkim tam olarak şu: aleviliğin her seferinde islam kriterleri veya bağlamında tartışılması ve bu çerçevedeki her tartışmanın da, aleviliğin islamın bir yorumu olduğunun tescili noktasına gelmesi veya getirilmesi.

Siz Aleviliği İslam içerisinde görmüyormusunuz???

alevi_caferi
01.08.2006, 13:23
allahın emriyle herşey olabilir.hz peygamberin doguştan sünnetli olması bu açıdan gayet doğaldır.peygamber efendimiz küffarı inandırmak için çeşitli mucizeler göstermiştir.

tıbbı açıdan imkansızdır diyorsunuz.şunu unutmayınızki bilimin cevabını veremediği birçok konu vardır.doğuştan sünnette bunlardan biri olsa gerek.bunun cevabı inançta yatar.bilimin cevap veremediği yerde mucizeler devreye girmekte.
tıpta doguştan sünnet olamaz diyorsunuz ama benimle yaşıt halamın torunu doğuştan sünnetliydi.ve herhangi bir rahatsızlığı yoktu.biz hepimiz sünnet olduk ama o olmadı.inanıp inanmamak size kalmış.

Zahir
01.08.2006, 13:39
Son Peygamber Allahın Resulü Muhammede Allah tarafından mucize verilmemiştir. Lütfen Kuran okumadan yorumda bulunmaktan kaçınalım.

Serkan_Devrim
01.08.2006, 13:40
doğuştan sünnetli olmak neyi değiştirir ki? ne özellik katar peygambere? sünnet sami ırkından gelen bir örf ve adettir. dini bir emir olarak ne kadar geçerlidir bilmiyorum ama bu gelenek hala devam ediyor. :)

Zahir
01.08.2006, 13:50
evet ali haklısın hiç bir şeyi değiştimez. sünnet dini bir emir değil örf ve adettir.
ayrıca çoğu kişi peygamberin şahsına ait olayları mucize olarak niteliyo. örneğin mirac gibi. oysaki kuranda muhammede mucize verilmemiştir. bir olayın mucize olabilmesi için bir çok kişi tarafından aynı anda görülmesi gerekir. oysaki kuranda muhammed için böyle bir olguya rastlamıyoruz. üstelik ayetlerde allah muhammed için mucize versem, inkar edenlerin inkarının daha çok artacağını belirtiyor.

Serkan_Devrim
01.08.2006, 13:58
evet ali haklısın hiç bir şeyi değiştimez. sünnet dini bir emir değil örf ve adettir.
ayrıca çoğu kişi peygamberin şahsına ait olayları mucize olarak niteliyo. örneğin mirac gibi. oysaki kuranda muhammede mucize verilmemiştir. bir olayın mucize olabilmesi için bir çok kişi tarafından aynı anda görülmesi gerekir. oysaki kuranda muhammed için böyle bir olguya rastlamıyoruz. üstelik ayetlerde allah muhammed için mucize versem, inkar edenlerin inkarının daha çok artacağını belirtiyor.abi bir şey soracağım. aklıma geldi. hep anlatılır ya. şakkul kamer olayı nedir? bu bir mucize değil mi?

müttaki
01.08.2006, 14:03
sünnet korkusuna ortalıkta amma yaygara koparmıştım hehehehh en sonunda beni bayıltıp sünnet etmişler :blush: neden olduğumu hala bilmiyorum

ayrıca peygamber efendimiz doğduğunda ki sünneti sünnetullahtır çocuklara yapılan sünnet :001_tongu değildir ve hz. Muhammedin doğumu sureti değil Miracidir yani bir nevi tefekkür, düşünce aydınlığı Nur ala Nur...

Mirac mucize değildir her kişi Mirac etmekle mükelleftir ki ben Müslümanım diyebilsin... peygamber efendimiz Zatının huzuruna çıktığında Allah sorar neyinle geldin ya Muhammed... Hiçliğimle Ya Rabbim 3 defa aynı soru aynı cevap...

biz neyimizle gidicez.. ilmimizle, malımızla, mülkümüzle, egemenliğimizle, bedenimizle :confused1 yüklendiğimiz ve ortak olduğumuz şeylerden sıyrılıp sahibine teslim etmeden olmaz... sıfatlarımızı kelamımızı, gördüğümüzü, canımızı, herşeyimizi.....

Naci
01.08.2006, 14:10
Şimdiye kadar hiç düşünmediğim bir konu,bu yazından sonra birkaç yere baktım merakımdan. Peygamberin doğuştan sünnetli olduğu bilgisini göremedim. Olsa da bile bir önemi olmadığını düşünüyorum kendi fikrimce. Ama bu yönde inananlara da saygı duyuyorum, Linkini verdiğim sitede bu konu hakkında biraz bilgi bulabilirsiniz, yahudi adetlerinden imiş, tevratta sünnet hakkındaki yazılanların olduğu ,kuranda sünnet hakkında hiçbir bilginin bulunulmadığından bahsetmiş. isteyenler bir göz atsın

http://www.geocities.com/tabibler/islamsunnet.htm#_ftn3

Zahir
01.08.2006, 14:17
abi bir şey soracağım. aklıma geldi. hep anlatılır ya. şakkul kamer olayı nedir? bu bir mucize değil mi?

Kamer Suresi 1. Ayet:

"Saat (dünyanın sonu, Kıyamet) yaklaştı ve ay yarıldı"

Değerli ali; Hadis ve sünnet izleyicileri bu ayetin anlamını saptırarak, Muhammedin parmağı ile ayı işaret etmesi sonucu ikiye yarıldığını söleyip dururlar. Oysaki durum bu olmayıp, bu düşünce insanların beynini yıkmaktan başka bişe değildir.

İlk önce mantıken olaya bakalım; Kıyamet sürekli Kuranda olarak gelecek zaman için kullanılacak bir terimdir. Yani Muhammedin yaşadığı zaman birimi değil daha sonraki bir zaman birimidir. Dolası ile Muhammedin parmağı ile ayı ikiye yarması dünya saatinin sonunu olur anlamına gelirki bizim zaman birimimizle Muhammedin vefatından 1400 yıl geçmiştir.

Diğer taraftan ayette yarılma kelimesi (inşakka) Abese suresinin 46 ıncı ve Kaf suresinin 44. ayetlerinde de geçip illa bir şeyin ortadan ikiye yarılması anlamın da değildir.

Aynı zaman böyle bir astrolojik olay nasıl olurda Dünyanın hiç bir yerinde gözlenemeyip ve kayıt edilememişken sadece Arap Yarım adasından görülmüş düşündürücü olan bir diğer olay.

Dolayısla Hadis uydurucuların idda etiği gibi böyle bir mucize gerçekleşmemiştir. Bu ayet neye işaret olur dersen şahsımca aydan alınabilecek astrolojik bulgular için inşakka kelimesinin (yarılma) anlamını karşıladığını, bu bulgular için aydan gerekli parçalar alınmış yada ilerki bir zamanda alınacaktır şeklinde düşünüyorum.

alevi_caferi
01.08.2006, 14:20
Kamer Suresi 1. Ayet:

"Saat (dünyanın sonu, Kıyamet) yaklaştı ve ay yarıldı"

Değerli ali; Hadis ve sünnet izleyicileri bu ayetin anlamını saptırarak, Muhammedin parmağı ile ayı işaret etmesi sonucu ikiye yarıldığını söleyip dururlar. Oysaki durum bu olmayıp, bu düşünce insanların beynini yıkmaktan başka bişe değildir.

İlk önce mantıken olaya bakalım; Kıyamet sürekli Kuranda olarak gelecek zaman için kullanılacak bir terimdir. Yani Muhammedin yaşadığı zaman birimi değil daha sonraki bir zaman birimidir. Dolası ile Muhammedin parmağı ile ayı ikiye yarması dünya saatinin sonunu olur anlamına gelirki bizim zaman birimimizle Muhammedin vefatından 1400 yıl geçmiştir.

Diğer taraftan ayette yarılma kelimesi (inşakka) Abese suresinin 46 ıncı ve Kaf suresinin 44. ayetlerinde de geçip illa bir şeyin ortadan ikiye yarılması anlamın da değildir.

Aynı zaman böyle bir astrolojik olay nasıl olurda Dünyanın hiç bir yerinde gözlenemeyip ve kayıt edilememişken sadece Arap Yarım adasından görülmüş düşündürücü olan bir diğer olay.

Dolayısla Hadis uydurucuların idda etiği gibi böyle bir mucize gerçekleşmemiştir. Bu ayet neye işaret olur dersen şahsımca aydan alınabilecek astrolojik bulgular için inşakka kelimesinin (yarılma) anlamını karşıladığını, bu bulgular için aydan gerekli parçalar alınmış yada ilerki bir zamanda alınacaktır şeklinde düşünüyorum.

siz herşeyi böyle reddetmeye devam edin.

müttaki
01.08.2006, 14:26
Kıyamet yaklaştığında AY yarılır.... Güneş doğar.. AY Fanidir Güneş Baki kişi Güneşine perde çekince onu AYandırmak UYandırmak için AYdan ışığını saçar ki kapkaranlıkta kalmasınlar :yamukgul: ... kıyamet yokoluşdur ama benliğin yani faniliğin ve fenaların buda DİRİliş demektir... kıyamet kıyam etmektir... yani AYaklanmak...

Zahir abi bilim Allahın işi... müttaki anlamaz o işlerden uzmanı var profu var.. ama Müslümanlık gönül işi ve Kuranda gönüle iniyor... Hz. Muhammedinde Gönlüne geliyordu vahiyler...

bakalım gönüldeki manalarına... yoksa o ilim deryasından çıkıpda Hidayete ermek zor iş

Zahir
01.08.2006, 14:36
Zahir abi bilim Allahın işi... müttaki anlamaz o işlerden uzmanı var profu var.. ama Müslümanlık gönül işi ve Kuranda gönüle iniyor... Hz. Muhammedinde Gönlüne geliyordu vahiyler...

Canım kardeşim bizim işimiz bilim , İbrahim gibi aklımız ile sorgular, araştırır, Allaha aklımız ile bilim ile ulaşırız. Dogmalarla dini, kabül etmeyiz. Müslümanlık sorgulamayı, araştırmayı, bilmeyi gerektirir. Kuran Fizik bilmeyi, Kuran astroloji, Matematik, Kimya, Bioloji...... bilmeyi gerektirir. Muhammedin gönlüne geliyordu vahiler ama İbrahim evrene bakıp sorguluyodu. Bunun ayrımını iyi yapmak lazım.

Tabi bu işte gönül işide var. O yüzden sizede ihtiyaç var.

müttaki
01.08.2006, 15:00
Canım kardeşim bizim işimiz bilim , İbrahim gibi aklımız ile sorgular, araştırır, Allaha aklımız ile bilim ile ulaşırız. Dogmalarla dini, kabül etmeyiz. Müslümanlık sorgulamayı, araştırmayı, bilmeyi gerektirir. Kuran Fizik bilmeyi, Kuran astroloji, Matematik, Kimya, Bioloji...... bilmeyi gerektirir. Muhammedin gönlüne geliyordu vahiler ama İbrahim evrene bakıp sorguluyodu. Bunun ayrımını iyi yapmak lazım.

Tabi bu işte gönül işide var. O yüzden sizede ihtiyaç var.

bilimden kastım elle tutulur gözle görülür deneyle ispatlanabilecek bilimden bahsediyorum onada ihtiyaç var ama o dünya işi için ...

Hz. İbrahim bilim adamı değildir :yamukgul: gönül adamıdır, yıldıza baktı battı ben gelip geçici şeyleri sevmem dedi.... güneşe baktı oda battı ben gelip geçici şeyleri sevmem dedi....

en sonunda anladı ki gelip geçici olmayan tek şey Allahın hakikatine sahip gönül.... ve ona yöneldi...

matematik, fizik, biyoloji vs..vs..vs... bunlar dünya işidir... Ahiretle yada Müslümanlıkla alakalı işler değildir... fakat tüm Müslümanlar dünya işlerinin idamesi ile mükelleftir Ademden beri... yani Ahire giden yol Dünyadan geçer.. fakat dünya işlerini gönüle sokmamak lazım araç amaç değil...

Balta
01.08.2006, 15:22
doğuştan sünnetli olmak neyi değiştirir ki? ne özellik katar peygambere? sünnet sami ırkından gelen bir örf ve adettir. dini bir emir olarak ne kadar geçerlidir bilmiyorum ama bu gelenek hala devam ediyor. :)

Sevgili Serkan, birşeyi değiştirir yada değiştirmez sonuç olarak halk arasında sünnet olmayan kişiye "Gavur" denildiği ortadadır. Ve hala genel kanı Sünneti gavurluktan çıkma olarak değerlendiren milyonlar var. Sami Irkından gelme, Yahudi geleneği ise nasıl olduda milyonlarca insan tarafından "Gavur"luk nitelemesine geldi. Kaldı ki gayrimüslümle evlenen kızlarımız konusunda önce kelime-i şahadet sonra sünnet gelenekleşmiştir. Toplumun geniş kesimini düşünerek bakmak gerekli, o nedenle hala bu düşünce geçerliliğini korumaktadır. Ve bu konuya ilişkin net bilgiler mevcut değildir.

levilee
01.08.2006, 16:24
sanırım araplarda bu sünneti oluyorlardı
ibrahim peygamberden beri gelen bir gelenek olabilir
zira ibrahim ortak ataları arap ve yahudi halkının
sünnet ismailin diyeti olabilirmi koçla beraber ?

Zahir
01.08.2006, 16:42
sanırım araplarda bu sünneti oluyorlardı
ibrahim peygamberden beri gelen bir gelenek olabilir
zira ibrahim ortak ataları arap ve yahudi halkının
sünnet ismailin diyeti olabilirmi koçla beraber ?

Sanmıyorum. Hırıstiyanlarda, Yahudilerde, Araplarda İbrahim soyundan geldiklerini idda edip onun uygulamalarını takip ettiklerini söylüyorlardı.

3/65- "Ey kitap ehli! İbrahim hakkında niçin tartışıyorsunuz. Oysa Tevrat da, İncil de ondan sonra indirilmiştir. Siz hiç düşünmüyor musunuz?"

3/67- "İbrahim ne Yahudi idi ne de Hıristiyan. Fakat o, hanif (Allah’ı bir tanıyan, hakka yönelen) bir müslümandı. Allah’a ortak koşanlardan da değildi."

Ayetlerinde de anlaşılacağı üzere, Yahudilerinde, Hırıstiyanlarında, Araplarında İbrahimin dini üzerine olmadığı açıktır. Dolayısıyla sünnet uygulamasına ilişkin dini bir vecibenin İbrahimden kaynaklandığını düşünmek doğru değildir diye düşünüyorum.

levilee
01.08.2006, 19:04
tamamda insanlar durduk yerde keselim sunu demediler ya sembolik bir anlamı olmalı mutlaka:)

Ensar
01.08.2006, 21:15
Hz. Muhammed Mucize yapmış mı?

Başka peygamberler yapmışlar mı? Kitap getirmeyenler bile yapmışsa (neml suresi 40. ayet) kitap getirmiş ve Allah'In son dinini getiren peygamber neden getirmesin, (sonuçta islam akıl dini değil mi?) Peki Kuran'da neden yazılı değil? Niye Kuran'da her şey mi yazılı, yazılı olduğunu kim söyledi? daha önce de örneğini verdik, sorularımızı sorduk...

O zaman neye dayanacağız? tarih ve hadis kitaplarına. ne diyor orada? Diyor ki: Hz. Muhammed; Ay'ı yarmıştır ve güneşi geri döndürmüştür. neden bazı eserler bunları yazmaz?

Onlar O kadar mı enayiler?

hz. Muhammed'İn zikrini yeryüzünden silmek isteyenler, bu uğurda Peygamber'İn kızını torunlarını öldürenler, Peygamber'İn Kardeşine Mimberlerden lanet okutanlar, peygamber'İn hiç bir emrini yerine getirmeyenler; Kendilerini haklı çıkarmak ve kendilerini peygamber seviyesine çıkarmak veya daha doğrusu peygamberi kendi seviyelerine çekmek için ne yapacaklardı başka? Tabii ki her şey gibi hadisleri de tahrif edeceklerdi, ve bazı allameler, ilim, bilim ve teknoloji adına bunların oyununa gelecekti.

Hz. Muhammed'in mucizeleri hakkında "Hidayet el kubra" adlı eseri okumanızı öneririm.

shahrud
01.08.2006, 21:22
Hz. Muhammed'in mucizeleri hakkında "Hidayet el kubra" adlı eseri okumanızı öneririm.
Tartışmanın başında ben sizleri uyarmıştım konunun alevilikten çıkıp abuk sabuk şeylerin tartışıldığı bir noktaya geleceği hususunda.

Zahir
02.08.2006, 13:39
Niye Kuran'da her şey mi yazılı, yazılı olduğunu kim söyledi?

Enam Suresi 38. ayet

"Kanatlarıyla uçan kuşlar dahil yeryüzündeki tüm yaratıklar sizin gibi birer toplum. Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Sonra onlar (tüm yaratıklar) Rab'lerinin huzuruna toplanacak."

Nahl suresi 89. ayet

"Her topluluk içinden, kendilerine karşı bir tanık gönderdiğimiz, şunlara karşı da seni tanık olarak getirdiğimiz gün... Biz sana bu kitabı, her şeyi açıklayan, bir yol gösterici, bir rahmet ve müslümanlara bir müjde olarak indirdik"

Buyrun Allah söylüyor.

Evrenlerin Rabbi Kitabın, her şeyi açıklayan, yol gösterici olduğunu söylüyor ama siz ısrarla tarih ve hadis kitaplarından bahsediyorsunuz.

Evrenlerin Rabbinin Kitabında ne gibi bir eksiklik buldunuz ki yazılı olmadığını idda ediyorsunuz?

Peygambere mucize verilmemişse ve mucize vermemesinin nedenini ayetler le açıklıyorsa Allah, siz ısrarla peygambere mucize veriyorsanız ne diye biliriz ki?

Son peygamber Muhammede mucize verilmemesini bir eksiklik olarak mı görüyorsunuz? Oysaki Allah mucize verseydim, inançsızlıkları daha çok artardı diyor. Bu peygamber için bir eksiklik değildir.

Ensar
02.08.2006, 20:33
Peki zahir efendi klasik sorumuzu tekrar soralım o zaman.

Buyrun benim gibi Cahillere Kitap'tan namaz, Hac Oruç ve zekat ritüellerini yazın....

Dünyaya gelmiş geçmiş bütün peygamberlerin ismini yazın.

Sayın Shahrud: Yazdıklarımı örnek göstererek abuk sabukluktan bahsetmişsin. Nedir abuk sabuk olan???

shahrud
02.08.2006, 21:21
Peki zahir efendi klasik sorumuzu tekrar soralım o zaman.

Buyrun benim gibi Cahillere Kitap'tan namaz, Hac Oruç ve zekat ritüellerini yazın....

Dünyaya gelmiş geçmiş bütün peygamberlerin ismini yazın.

Sayın Shahrud: Yazdıklarımı örnek göstererek abuk sabukluktan bahsetmişsin. Nedir abuk sabuk olan???
"Hidayet el kubra"

Ensar
02.08.2006, 21:51
peki nedir abuk subuk olan?

açsana konuyu......
Neyine tahammül edemiyorsun???

muhammedordusu
02.08.2006, 22:46
zahir abi bu siteye geldiğimden beri dikkatimi çekiyor.sanki peygamberimize kin besliyormuşsunuz gibi geldi bana.şimdi diyeceksinki (önceden de demiştin zaten)ben onun putlaştırılmasına karsıyım onu layık olduğu yere koyun fazla abartmayın diye.zaten biz müslümanlar onu sadece bir beşer olarak kabul ederiz(ama diğer beşrlerden takvalı olarak)aynı zamanda son peyg.yani açıkça söyleyeyim sanki kuran peygamberimize inmemiş gibi konuşuyorsunuz.unutmatın kuran peyg.e indi.hz.muhammed siz bir kuran düşünülemez.istersen söyle sana ALLAHIN PEYGAMBERİMİZİ ÖVDÜĞÜ BİR YIĞIN AYETİ delil olarak getireyim.bizi ondan soğutmaya çalışmayın.gelelim ay yarılması olayına.sizde biliyorsunuz ki kuranın o çağdaki insanlareı muhatap alşarak aynı zamanda bizi de kapsadığı bir çok ayeti vardır.yani ay yarılması olayı hem bir mucize hemde kıyametin kopmasının yaklaştığının habercisi olabilir.nitekim tarihini tam hatırlamıyorum ama 1960 lı yıllar olabilir.o tarihlerde aya ilk ayak basıldı.yani kıyamet yaklaştı.kuran bu iki haberide ibret olarak önümüze getirmiş olabilir.vesselam