Orijinalini görmek için tıklayınız : Dünyanın En Büyük Putu: KABE
Bu Konu Alıntıdır.
" “Diğer din salikleri Tanrıyı putlar vasıtasıyla sembolleştirmişlerdir. Bu putlarla Tanrı'nın herhangi bir sıfatını sembolleştirmek istemişler ve sanatkârane putlar yapmışlardır. Hatta bildiğiniz gibi Hıristiyanlar da haç'a hürmet ederler. Bu haç onlar için, Tanrı'nın bir sıfatını temsil etmektedir. Diğer dinlerde, mesela Brahmanizm'de dört elli bir put varsa bu demektir ki, Tanrı insanlardan daha kuvvetlidir. Hristiyanlarda bunun aksine, Tanrı insanlara karşı olan merhametini günahkar insanlara göstermek için öz oğlu olan Hz. İsa’yı kurban etmiştir. Hristiyan inancına göre Hz. İsa haç'ın üzerinde öldüğü için bu haç, Tanrı'nın merhamet sıfatını temsil eder. Bunların aksine Hz.Adem'le başlayan İslam dini, bir put değil, fakat Allah'ın evini seçmiştir.”
Yukarıdaki alıntı da yazar kendince İslam’ın diğer dinlerden farkını yazmış ama bunun içinde oluşturduğu çelişkiyi görmezden gelmiştir. Tüm dinleri putperestlikle suçlayan yazar, kimin tarafından yapıldığı bile tam olarak bilinmeyen, tarih boyunca birçok kez sel veya çıkan yangınlardan ötürü tekrar inşa edilmek zorunda kalınan kerameti kendinden menkul bir taşa “Allah’ın evi” demek cüretini göstermiştir. Bu taş bazı Sünnilere göre Allah’ın “şanını” simgeler, bazılarına göre ise Allah’ın sembolik olarak kendisidir. Bu, pratik olarak tanrılarını cisimleştirmek için kendilerine putlar yapan ve bunlara tapan özellikle eski çağlarda yaygın olarak görülen putperestlerin tanrılarını somutlaştırma çabası gibidir. Kuran görünmeyene iman etmeyi (2:3) ve her türlü “tapınma” ritüeli yerine insanların Yaratan’a kulluk etmesini emreder.
Eğer Mekke'ye bir gün yolunuz düşerse bu "siyah küpün" odak noktasının güneydoğuda yer alan ve kış güneşinin doğduğu yere bakan Siyah Taş olduğunu göreceksiniz. Bu ayar tesadüfi değildir. Putperestlerin tanrısı Allat bir bereket tanrısıydı ve genelde bereket / verimlilik tanrıları Güneş'le simgelenirdi. Bu örnekte kış güneşinin doğduğu nokta Güneş'in yeniden doğuşunu simgeler.
Daha yakından bakarsanız, Siyah taşı çevreleyen alanın açılmış bir vulva ve bu taşın da vulvadan çıkan taç takmış bir bebek başı şeklinde olduğunu göreceksiniz.
Bu yeni doğan bebeğin başına biraz daha yaklaşın, bunu öpen insanlar göreceksiniz. Neden diye soracak olursanız başı öptüğünüzde günahlarınızdan arınıp YENİDEN DOĞMUŞ gibi olacağınızı söyleyecektir. Biraz daha etrafta dolaşın ve insanların bu küpü 7 kere tavaf ettiğini göreceksiniz. Bunların hiçbiri KURAN'da yoktur ve hepsi putperest Arap geleneklerinin bir kalıntısıdır.
Beyt kelimesini az önce gördük, kâbe ile ilişkilendirildiği bir tek ayet bile yok. Kuran’da beytullah kelimesi ise hiçbir yerde bulunmaz. Kabe Kuran’da 3 yerde geçer, şimdi kelimenin anlamlarına ve geçtiği ayetlere bakalım:
كعب : şişik / bukle / yumru / tümsek / çıkıntı; düğüm; (bitkiler için) eklemli kök; kemiklerin eklem / bağlantı bölgesi (genel olarak ayak bileği); tapuk; (hayvanlarda) tarso; yüksek mevki / asalet / şan / görkem / onur; yükseltilmiş herhangi bir şey; kare / kübik ev / oda; kare şeklinde; Rabi’ah kabilesine ait Mekke’de yapıldığı gibi etrafında dönülen bir tapınak
Kabe kelimesini genel içeriği sadece yiyecek olan Maide (5) suresinde görüyoruz:
5:6 Ey iman edenler! Bağlılığa duracağınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı meshedin ve ayak bileklerinize kadar [ilel ka'beyn] ayaklarınızı yıkayın.
5:95 Ey iman edenler! İhramlı iken avı öldürmeyin. İçinizden kim onu kasten öldürürse öldürdüğü hayvanın dengi (ona) cezadır. (Buna) Kâbe'ye varacak bir kurban olmak üzere içinizden adalet sahibi iki kişi hükmeder (öldürülen avın dengini takdir eder). Yahut (avlanmanın cezası), fakirleri doyurmaktan ibaret bir keffârettir, yahut onun dengi oruç tutmaktır. Ta ki (yasak av yapan) işinin cezasını tatmış olsun. Allah geçmişi affetmiştir. Kim bu suçu tekrar işlerse Allah da ondan karşılığını alır. Allah daima galiptir, öç alandır. (Diyanet)
AFALLAHÜ AMMA SELEF VE MEN ADE FE YENTEKIMÜLLAHÜ MİNHU
Allah geçmişi affetmiştir ve (bu suça) tekrar dönen, Allah ondan intikam alır.
Geçmişte kim ihramlı olarak Kabe’de avlanmıştır? Sözüm ona İslam tarihine göre geçmişte Kabe İNKARCILAR tarafından tavaf ediliyordu.
Maalesef yozlaşma nedeniyle bu ayette geçen gerçek Kabe’yi hiçbir zaman bulamayabiliriz de, ancak 2 seçenek var:
1. Kabe bir nevi hayır dernekleri gibi çalışıyordu (buraya aktarılan yardım paraları ŞİŞİYORDU) ve özel bir isim olarak kullanılıyordu. Ya da "şerefe / onura ulaşan bir hediye" anlamında, hediyenin öldürülen hayvana denk olmasını vurgulamıştır.
5:95 Ey iman edenler! YASAKLI iken av hayvanı öldürmeyin. İçinizden kim onu kasten öldürürse cezası MALLARDAN onun dengidir. YÜKSEK MEVKİ / ŞANA VARACAK bir hediye olmak üzere içinizden adalet sahibi iki kişi hükmetsin. Yahut (avlanmanın cezası), fakirleri doyurmaktan ibaret bir keffârettir, yahut onun dengi oruç tutmaktır. Ta ki (yasak av yapan) işinin sonucunu tatmış olsun. Allah geçmişi affetmiştir. Kim bu suçu tekrar işlerse Allah da ondan karşılığını alır. Allah daima galiptir, öç alandır.
2. Bu ayette de kabe ayak bileği olarak kullanılmış.
بلغ : varmak, ulaşmak; olgunlaşmak; (bir miktar) tutmak, kadar etmek
05:95 Ey iman edenler! YASAKLI iken av hayvanı öldürmeyin. İçinizden kim onu kasten öldürürse cezası HAYVANLARDAN / MALLARDAN onun dengidir, HEDİYENİN AYAK BİLEĞİ OLGUNLUĞUNA [baliğal ka'beti] içinizden adalet sahibi iki kişi hükmetsin...
Bu teoriye göre yasak av mevsiminde avlanan kişinin öldürdüğü hayvanın değeri ayak bileğinin olgunluğundan biçilecek ve kişiye buna göre bir ceza verilecektir ya da bu kişi fakirleri doyuracak o da olmazsa oruç tutarak kefaretini ödeyecektir.
Ühılle leküm saydül bahri ve taamühu metaal leküm ve lis seyyarah ve hurrime aleyküm saydül birri ma düntüm huruma vettekullahellezı ileyhi tuhşerun
5:96 Hem size hem de yolculara fayda olmak üzere (faydalanmanız için) deniz avı yapmak ve onu yemek size helâl kılındı. İhramlı olduğunuz müddetçe kara avı size haram kılındı. Huzuruna toplanacağınız Allah'tan korkun.
Yasak aylarda deniz avında bir sınırlama yokken kara hayvanları avına sınırlama getirilmiş. Bu ayetlerde açıkça İslam ve peygamber düşmanlarının ahlaksızlıklarına tekrar tanık oluyoruz. Aynı kökten türemiş kelimenin ilkini ihramlı olarak çeviren Arap dini izleyenleri ikincisini ise haram kılındı olarak çevirmiş. Tekrar hatırlatırım Kuran'da ihram diye bir kelime geçmez.
5:97’nin iki uygun çevirisi:
5.97 Allah HARAM SİSTEMİNİN ONURUNU, yasak ayı, hediyeleri ve otoriteleri insanlar için ayakta durur kıldı. Böylece, Allah'ın göklerde olanı da yerde olanı da bildiğini, Allah'ın her şeyi bilici olduğunu siz de bilesiniz.
5.97 Allah (AV İÇİN HAYVANLARIN) AYAK BİLEĞİNİ SİSTEMİN YASAĞI, yasak ayı, hediyeleri ve otoriteleri insanlar için bir DAYANAK [kıyamen linnas] yapmıştır. Böylece, Allah'ın göklerde olanı da yerde olanı da bildiğini, Allah'ın her şeyi bilici olduğunu siz de bilesiniz.
قيما : kalkma, kalkış; ayakta durma; varoluş; ayrılma, terketme; tamamlama; destek, dayanak
Allah avlanma yasağını, bunun cezasını insanlar için bir destek olarak yapmıştır. Avlanmada yasak aya uymak gerçekten insanlara faydalıdır. Siyah küp kabenin ise ne avlanmada yasak ayla ne hediyelerle ilgisi yoktur.
02:42 Hakkı batıla karıştırıp da bile bile hakki gizlemeyin!
02:174 Allah'ın indirdiği kitaptan birşeyi gizleyip de bununla biraz para alanlar muhakkak ki, karınlarına ateşten baska bir şey yemezler ve kıyamet günü Allah onlarla ne konuşur, ne de onları temize çıkarır; onlara sadece pek elem veren bir azap vardir.
09:09 Allah'ın ayetlerini az bir değer karşılığında sattılar ve Allah yolundan alıkoydular. Gerçekten bunlar, ne kötü şeyler yapmaktalar!
10.82 "Ve suçlular hoş görmese de Allah, hakkı, kelimeleriyle ortaya çıkarıp kanıtlayacaktır."
EŞİTLİK PARTİSİ 02.08.2006, 11:56 Sevgili Zahir
Bu güzel paylaşımınız için teşekür ederiz.
İnsanlığı hala meşgul eden,insana yaraşır şekilde ilerlemesini engelleyen ve birilerine göre ''bilinmezlik'' gibi sunulan her şey bazı zamanlarda çözülmüş olmasına rağmen ne yazıkki takip eden zamanda genellemeye geçmeden önlenmiştir,yani insanlar o bilinmezliği kavrayıp dahada geliştireceklerine iyiyce bilinmezliğin içerisine çekilmiştir...
Tabi bu öyle tesadüfü,rast gele yapılmamış,bu yok ediş,bu insani düşüncelerin ortaya çıktığı andan itibaren,tespit edildiği andan itibaren karşıtlarıda bu yok etmeyi kafalaıında geliştirmeye başlamışlardır.
Peki neden böyle olmuştur,insani düşünceyi tespit edenler bunu fark edemedilermi...
Bilindiği üzere Peygamberimiz tarafından kovulan muaviyeyi buna örnek gösterebiliriz...
Yine soralım bir muaviye nasıl bu şekilde yetişmiştir de tüm bu güzel şeyleri yok etmiştir...
Yine bu naletlinin peşinden insanlar neden gitmiştir...
Sorular,sorular vede sorular...
Bize ulaşan bilgileri üç aşağı,beş yukarı bu konuyla ilgilenenler elbette biliyorlar...
Bizce bu karakteri vücüda getiren kültür Dünyada hala iktidarda.
Yine fazla uzağa gitmeye gerekte yok ATATÜRK tarafından bizzat kaleme alınan,söylenen şeyler bile bu gün yok edilmeye çalışılıyor.
Bunun yüzlerce örneğini sıralayabiliriz...
İş gelip İNSAN unsuruna ve İKTİDARLARIN nasıl oluştuğuna dayanıyor...
Daha yakın bir örnek ABD nin Irakı işgalinde onca emeklerle toplanmış belgelerin,nüfus kayıtlarının nasıl yok edildiğini sanırım herkes biliyor...
Demekki İNSANİ düşünceleri destekleyen,geçmişteki yanlışlardan arındırılarak ortaya konan her düşünce sisteminin korunması da öyle kolay değil...
Yine bilirsiniz ki TARİHİ herkes kendine göre yorumlar,ama mevcut HAYATI saptırarak yorumlamak biraz zordur.
Saygılarımla.
Bektaş ÇELEBİ
redyellow 02.08.2006, 12:01 Başlığı "Dünyanın En Büyük Putu: KABE !" olan bir yazıyı okumaya hiç gerek yoktur.
Milyonlarca insanın kıblesi olan KABE'ye dünyanın en büyük putu diyen kimse de dünyanın en büyük sapığıdır.
ne amaçla olursa olsun KABE'ye put denmez.
Herkes haddini bilsin ve saygılı olsun.
Başlığı "Dünyanın En Büyük Putu: KABE !" olan bir yazıyı okumaya hiç gerek yoktur.
Milyonlarca insanın kıblesi olan KABE'ye dünyanın en büyük putu diyen kimse de dünyanın en büyük sapığıdır.
Sayın üye; Okumadığınız bir yazı için başlığına bakıp yorum yapmak pekte saygı nezaketi taşımıyor.
Bizde milyonlarca putperestin, sözde islam adına yaptığı şeyleri dile getirmeye çalıştık. Sizde haddinizi bilip yorumlarınızı ona göre yapın.
Vallahi biz Aleviler için tek bir yöne secde etmemize gerek yok.
O yüzden yazar bizi o dinlerden ayırsın :D
redyellow 03.08.2006, 08:52 Sayın üye; Okumadığınız bir yazı için başlığına bakıp yorum yapmak pekte saygı nezaketi taşımıyor.
Bizde milyonlarca putperestin, sözde islam adına yaptığı şeyleri dile getirmeye çalıştık. Sizde haddinizi bilip yorumlarınızı ona göre yapın.
Sayın Üye; her ne amaçla olursa olsun KABE'ye PUT denen bir başlığı buraya koymamalısınız. Milyonlarca insan için kutsal olan KABE'ye PUT başlığını buraya aktarmak pekte saygı nezaketi taşımıyor.
Lütfen sizde haddinizi bilip, başlığı ona göre yazın.
Sayın Üye; her ne amaçla olursa olsun KABE'ye PUT denen bir başlığı buraya koymamalısınız. Milyonlarca insan için kutsal olan KABE'ye PUT başlığını buraya aktarmak pekte saygı nezaketi taşımıyor.
Lütfen sizde haddinizi bilip, başlığı ona göre yazın.
Konu için düşünceleriniz varsa yaşınız nisbetinde olgunlukla saygı çerçevesinde yazınız, aksi halde benimle polemiğe girmeyiniz. Konu başlığından duyduğunuz rahatsızlığı görevli arkadaşlara bildiriniz.
Saygılarımla iyi forumlar....
levrek01 03.08.2006, 11:13 Başlığı "Dünyanın En Büyük Putu: KABE !" olan bir yazıyı okumaya hiç gerek yoktur.
kardes sana katılıyorum. herkes saygılı olsun. ve unutmasın ki zahir in put dediği kabeye hz. ali de tapıyodu eger putsa....
Murathanhakan 04.08.2006, 02:34 İnsanların tanrıya yönelmesi için kabeye gidip hac vazifelerini yerine getirmeleri doğaldır.Çünkü seçtikleri dinin şeriatı bunu onlara imkan olduğu halde zorunlu kılıyor.Buna saygı duyulmalıdır.Ancak bunun da ötesinde Muhammed de , Ali de , Atatürk de ilmin ve çalışkanlığın insana nafile ibadetten daha çok nitelik kattığını hem söylemişler hemde göstermişlerdir.İnsan zaten her an tanrı iledir.hatta büyük sufiler şah damarından bile yakındır demişlerdir.Öyleyse geriye insanların seçimleri kalmıştır.
manifesto 04.08.2006, 23:38 Kabe ve PUT :)
Zahir okus pokusu...
Evet kabe putlarla dolu idi ta ki islam peyganberi Tevhid dinini insanlık sahnesine yeniden taşıyana dek..
Yüce Allah bir Kur'an ayetinde ;
96- Şüphesiz insanlar için kurulan ilk mabed, Mekke'deki çok mübarek ve bütün âlemlere hidayet kaynağı olan Beyt (Kabe)dir
put demiyor Kur'an mabed-mübarek ve hidayet kaynağı diyor..Hidayetten nasip almak için Kabe nin ne olduğunu yada ne olmadığını iyi bilmek gerek
Bu fikirlerin sahibi şunu söylemek istemiş sanırım:
"Kabe içinde siyah taş olan ve müslümanlar için kutsal kabul edilen bir yer. Müslümanlar namaz kılarken kabeye dönüp ona secde ediyorlar. Ayrıca Hac ziyareti farz kılınmış. Putlaştırmadan ya da eski yüzlerce put yerine bir puta(bilmeden) taptıklarını söylüyor..." Bunları söylemek istemiş özetle
ahmetmert 05.08.2006, 14:01 Başlığı açan arkadaş,
Kabe Müslümanlar için buluşma noktasıdır.
Müslümanlar Kabe'ye tapınmazlar.
Kabe'de ibadet ederler.
Bu bir disiplindir.
Kabe'de buluşurlar, Kabe'de kavuşurlar.
Senin kapasiten bunu anlamaya yetmez.
Biliyorum; ön yargıyı parçalamak, atomu parçalamaktan daha zordur...
fatihmert 05.08.2006, 20:53 arkadaşlar fikirlere karşı değliz ama milyonlarca insanın kıblesine put demek bence art niyetli bir düşüncedir
manifesto 06.08.2006, 00:45 KızılKilise ; Müslümanlar namaz kılarken kabeye dönüp ona secde ediyorlar. Ayrıca Hac ziyareti farz kılınmış. Putlaştırmadan ya da eski yüzlerce put yerine bir puta(bilmeden) taptıklarını söylüyor..." Bunları söylemek istemiş özetle
Esasen ne demek istediğini gayet iyi anlaşılıyor..Cehalet mahsulü bir yazı..
Yani içeriği bukadar boş başka bir yazı olamaz..Müslümanlar Kabeye secde etmezler Onun ve herkezin rabbine secde ederler..Kabenin varlığı sadece TEVHİD'i sembolize etmesidir..Yani herkezin tek bir yöne tek bir mabede yönelmesinde ki mana TEVHİDDİR.Yosa o da taşdan toprakdan yapılmış sıradan bir yapı..defalarca yıkılmış tekrar yapılmış..Ama Yaratıcının ona yüklediği mana aslolandır..Kabe'i ziyaret Farz kılınmamışdır..Farz olan HaC ibadetidir ve hac ibadetinde sadece Kabeyi tavaf yokdur..Orada ARAFAT vardır..vakfe vardır..müzdelife vardır..Bütün bunlar ile hac ibadeti hasıl olmuş olur..Bir toplanmadır bir mahşer provasıdır bir kaynaşma ve kardeşlikdir..Dünyanın en büyük Kongresidir..
redyellow 07.08.2006, 09:46 Konu için düşünceleriniz varsa yaşınız nisbetinde olgunlukla saygı çerçevesinde yazınız, aksi halde benimle polemiğe girmeyiniz. Konu başlığından duyduğunuz rahatsızlığı görevli arkadaşlara bildiriniz.
Saygılarımla iyi forumlar....
seninle ne polemiğe gircem kardeşim.
polemik konusu olabilecek bir başlığı açan sensin.
yaşım nisbetinde olgunlukla yazacam diye inancıma da hakaret ettiremem, kusura bakma.
iyi forumlar.
saygılı forumlar.
seninle ne polemiğe gircem kardeşim.
polemik konusu olabilecek bir başlığı açan sensin.
yaşım nisbetinde olgunlukla yazacam diye inancıma da hakaret ettiremem, kusura bakma.
iyi forumlar.
saygılı forumlar.
Sayın üye; inancınıza hakaret olduğunu düşünüp neden beni cevap yazmak zorunda bırakıyorsunuz. Bu formun görevlileri var lütfen duyduğunuz rahatsızlığı bana değil onlara iletin.
Putperst birine putperst demek niye hakaret olsun anlamış değilim!!!! zira siz putperst değilseniz üzerinize niçin alınıyorsunuz onuda anlamış değilim!!!! Ve ZİRA içeriğini okumadığınız bir konunun inancınıza hakaret taşıdığını düşünmeniz nasıl bir bakış açısıdır hiç anlamış değilim!!!
iyi forumlar....
redyellow 07.08.2006, 10:13 anlasan zaten bu başlıkta bir yazıyı buraya yazmazdın.
üstelik diğer yazılara da bakarsan bu başlıktan rahatsız olan sadece ben değilim başka arkadaşlarda var.
anormallik demekki bende değil.
güle güle
yenibirgün 07.08.2006, 11:08 Bence Kabeye put demek biraz aşırılık,çünkü kendi toplumuzda da türbelere gidip kurban kesen oralara gidip dua eden insanlar var ; ama Kur'an ilk olarak araplara indirildiği ve yoruma açık bir kitap olması,haliyle arapların islamiyeti kendilerine adapte edip kendi geleneklerini bir nevi eski inanançlarını yansıtmış olma ihtimalleri yüksek.Çünkü arapların kadınlara karşı yaklaşımları -her ne kadar Hz. Muhemmed(s.a.v.)'in ne kadar ılımlı ve kadınları toplumda ön plana çıkarıcı davranışlarına rağmen- kadınların giysilerini namus göstergesi olarak görmeleri,her ne kadar islamiyetin sevgiye ,insanlara karşı iyi davranma öğretisine rağmen müslümanlığın ülkemizde bile hala dış görünüşe ,insanlar arasında ayrımcılığa vardırılması islamiyetteki yozlaşmanın ürünüdür.Ben islamiyetin dünyadaki en ideal, ılımlı din olduğunu düşünüyorum ama şu anda gördüğümüz islamiyet arapların islamiyeti,türkler islamiyeti kendilerine adapte etmedikleri için yıllarca araplar ne yaptıysa onu yaptılar. Bu da insanları islamiyetten soğuttu diye düşünüyorum.
dilara74 10.09.2006, 16:32 kabeye put diyen zahir kişisi!
sen kim oluyorsun da böyle bir ifade kullanıyorsun. bence sen ortalığı birbirine katmak istiyorsun. kabe hz . ibrahim zamanından beri var. eğer put olsaydı, daha sonra gönderilen kutsal kitaplarda yıkılması istenmezmiydi. isteyen kabeye gider isteyen gitmez bu kişiye kalmıştır.ama sen bu şekilde hakaretler yapamazsın tamam mı.bizler burada hoşgörü sevgi saygıdan bahsediyoruz sense saçmalayarak insanları birbirine düşürmeye çalışıyorsun. amacın ne ise açıkça söyle de bilelim.
evet kabe puttur.
yapılış amacı müslümanların onu kullanma amacı ne olursa olsun şu anda kabe bir puttur. putperestlere karşı putlar kırılmış ancak toptan kabe put haline sokulmuştur. bir taş yığınını hidayet kaynağı saymak bile başlı başına sapıklıktır...
Canim ona bakarsaniz ben Hacıbektas a gidince de orda aslanlı cesmeye sarılıp aglayanlar bile gordum. Delikli tast ornegi ya da.. Yada bizim koyde bi ton yerde userlerine birseyler konan baglana icinden gecilen agac kaya benzeri kutsal yerler var. Yani bu herkesde var hepsi ayni. Nedir ki yani..
Canim ona bakarsaniz ben Hacıbektas a gidince de orda aslanlı cesmeye sarılıp aglayanlar bile gordum. Delikli tast ornegi ya da.. Yada bizim koyde bi ton yerde userlerine birseyler konan baglana icinden gecilen agac kaya benzeri kutsal yerler var. Yani bu herkesde var hepsi ayni. Nedir ki yani..
haklısın bizdede türlü türlü batıl inanç var. ama ben hiç kendi inancıma tek ve son hak din demiyorum. farkımız burda. onlar dinlerini en doğrusu zannediyorlar ve yanlışını kusurunu dahi hayra yoruyorlar. ben inancımın yanlışınıda biliyorum doğrusunuda.
koyde bi ton yerde userlerine birseyler konan baglana icinden gecilen agac kaya benzeri
Lütfen düzgün cümleler ve anlaşılır yazı kullanalım.
Yukardaki yazının türkçe maealini bilmiyorum.
Forum kurallarımızda tazdıklarımızın anlaşılır ve Türkçeyi düzgün kullanma kurallarımızı bir daha hatırlatıyorum.
Lütfen düzgün cümleler ve anlaşılır yazı kullanalım.
Yukardaki yazının türkçe maealini bilmiyorum.
Forum kurallarımızda tazdıklarımızın anlaşılır ve Türkçeyi düzgün kullanma kurallarımızı bir daha hatırlatıyorum.
Uzgunum dostum, bilgisayarimda Turkce klavye kullanamiyorum, cunku kullandigim programlar Turkce karakter setini desteklemiyor. Ama birseyi de belirtmeden gecemicem ki, sitede o kadar Turce katliami var ki, sadece uyelerin degil sizin de dikkat etmesi gereken seyler var bence. Gecen site veritabanindaki bir degisiklikten dolayi acilmadigi gun, oyle bir aciklama vardi ki insani kopariyordu mesela.Tam metin degil ama bir kelime vardi cok gusel kullanilmis:-) Ya da beni bir ara adaptasyon donemine de alan, *** *** cekistigimiz, bilgi paylastigimiz, cok sevdigim moderator arkadaslarimdan birine bana yazdigi ".....Bu otomatikman uretilen bir mesajdir". kisminda otomatikman diye birsey yoktur, lutfen onu "otomatik olarak" degistirebilr misiniz diye uyardigimda bana baya kizmisti. Sonra mesela bazi uyeler icin "Banlandi" diye bir uyari goruyorum ki Turkce de banlanmak diye bir ifade yoktur sen de takdir edersin ki.. Bunlar sistemde bir yerlerde tutulan sozcukler olduguna gore bunlari duzeltmekten de ise baslayabiliriz. Imlaya daha dikkat edicem ama uzulerek soyluyorum ki -kopyala,yapistirlar disinda- yazimda yapabilecegim birsey yok maalesef..
Kolay gelsin..
dilara74 10.09.2006, 20:48 kabeye put diyemezsiniz soruma cevap bekliyorum .madem kabe puttu,Allah neden yıkılmasını emretmedi.kabe hz ibrahim zamanından berivar. hadi cevap verin. ayrıca bu ne saygısızlık. asıl kabeye put diyen sapıktır tamammı. hem hoşgörüden saygıdan bahsediyorsunuz hem de bize sapık diyorsunuz (üstümüze bile alınmayı) ama bu ne densizlik ya. sayın moderatörler lütfen bu şahsı uyarın . aksi halde tavrım bunlara karşı hiç hoş olmayacak. ben buraya saygılı ,düzeyli ,akıllı alevi arkadaşlarla yazışmak için üye oldum. böyle cahillerden hakaret işitmek için değil. cevap bekliyorum. kuranın hangi ayetin de kabeye put deniyor. evet bekliyorum.
KURŞUNveli 10.09.2006, 21:42 canlar ya kabe putmu değil mi bilemem ama insanların, ölmüş insanlarda ne aradıklarını ne umduklarını, veya kayalardan taşlardan ne beklediklerini bir türlü çözemedim...ya allaha inanan allahı bir sayan ve ondan başka ilah yok diyen biri nasıl olurda başka yerlerden medet umar bu allaha karşı çifte standart olmaz mı...yani ; evet ben sana (yani allah) inanıyorum sen benim için teksin ama yine de bir ziyaret edeyim orayı anlayışını bir türlü hazmedemiyorum...şimdi bu insanlar o kayalara taşlara,ölmüş insanlara mı inanıyorlar allaha mı...allaha inanıyorlarsa ne medet bekliyorlar onlardan...ceme veya camiye gider yaparsın ibadetini ne güzel kimsede itiraz edemez...çünkü olması gereken bu...kabeye değinmek gerekirse hz muhammet:''ben tanrının kulu ve elçisiyim'' demiş...neden kendisine (allaha) inanmak varken elçisini yani hz muhammedi rahatsız ediyorsunuz görevini yapmış işini bitirmiş...oraya harcayacağınız parayı bir fakire fukara ya verseniz onun ihtiyaclarını görseniz daha makbul olmaz mı...biraz radikal bir düşünce ama elimde değil değişmiyor...
kabeye put diyemezsiniz soruma cevap bekliyorum .madem kabe puttu,Allah neden yıkılmasını emretmedi.kabe hz ibrahim zamanından berivar. hadi cevap verin. ayrıca bu ne saygısızlık. asıl kabeye put diyen sapıktır tamammı. hem hoşgörüden saygıdan bahsediyorsunuz hem de bize sapık diyorsunuz (üstümüze bile alınmayı) ama bu ne densizlik ya. sayın moderatörler lütfen bu şahsı uyarın . aksi halde tavrım bunlara karşı hiç hoş olmayacak. ben buraya saygılı ,düzeyli ,akıllı alevi arkadaşlarla yazışmak için üye oldum. böyle cahillerden hakaret işitmek için değil. cevap bekliyorum. kuranın hangi ayetin de kabeye put deniyor. evet bekliyorum.
Dilara sen sanirim isin boyutnu anlayamadin. Burda iddia edilen sey Allah in ya da Kuran in sinirlari dahilinde degil. Allah neden emretmedi diye sorman biraz gereksiz kaliyo burda. Yani hepsini tumunden kabul etmiyor. Ama insanlarin Kabeye gidip onu putlastirmasindan bahsediyor. Ben sadece bu kadarini soyleyebilirim, hangi ayette bunu acikca belirtiyor bunu bilmiorum gorus beyan edemem. Inanca saygi kismina gelince olay senin inancin benim inancim olayi degil, inancsizlikla inanc arasinda bir sey. Bence de herseye oldugu gibi buna da saygi gosterilmeli.. ama senin sorularina konuyu yazan arkadasim cevap verse daha uygun olur sanirim.. Saglicakla..
dilara74 10.09.2006, 23:46 arkadaşım ,ben kabeye gitmem ,benim dini kurallarım da yok dese tamam. saygı duyarım. ama resmen sapık diyor. yani hakaret ediyor. ayrıca kabeye giden lerden onu put yerine koyan var mı bilemem ama benim bildiğim kutsal toprakları görmek ve hac görevlerini yapmak için gidiyorlar. peygamber efendimiz de veda haccına gitmişti. ayrıca sorumu anlamsız bulmanı anlayamadım. bence sorum anlamsız değil, gayet net. sadece cevaplanması için sanırım ciddi bir araştırma gerekiyor. bu konuda beni ikna edebilecek var sa buyursun .hodri meydan.ayrıca ben alevi kardeşlerimin hiç bir ibadetine karşı hakaret içeren kelimeler kullanmıyorum. aynı hassasiyeti bizlere karşı da bekliyorum. sanırım bu kadarına olsun hakkımız var.
karadagli 11.09.2006, 00:19 kabeye put diyemezsiniz soruma cevap bekliyorum .madem kabe puttu,Allah neden yıkılmasını emretmedi.kabe hz ibrahim zamanından berivar. hadi cevap verin. ayrıca bu ne saygısızlık. asıl kabeye put diyen sapıktır tamammı. hem hoşgörüden saygıdan bahsediyorsunuz hem de bize sapık diyorsunuz (üstümüze bile alınmayı) ama bu ne densizlik ya. sayın moderatörler lütfen bu şahsı uyarın . aksi halde tavrım bunlara karşı hiç hoş olmayacak. ben buraya saygılı ,düzeyli ,akıllı alevi arkadaşlarla yazışmak için üye oldum. böyle cahillerden hakaret işitmek için değil. cevap bekliyorum. kuranın hangi ayetin de kabeye put deniyor. evet bekliyorum.
sevgili dilara can ben size incili seriften putlar ile ilgili bir ayet vermek istiyorum,burda kabir yapma ve türbe icin bakin inciliserifin Matta23 bab 29:Vay basiniza yazicilar ve ferisiler,ikiyüzlüler! cünkü siz Peygamberlerin kabirlerini yaparsiniz, salihlerin türbelerini de donatirsiniz.
saygilar
kabeye put diyemezsiniz soruma cevap bekliyorum .madem kabe puttu,Allah neden yıkılmasını emretmedi.kabe hz ibrahim zamanından berivar. hadi cevap verin. ayrıca bu ne saygısızlık. asıl kabeye put diyen sapıktır tamammı. hem hoşgörüden saygıdan bahsediyorsunuz hem de bize sapık diyorsunuz (üstümüze bile alınmayı) ama bu ne densizlik ya. sayın moderatörler lütfen bu şahsı uyarın . aksi halde tavrım bunlara karşı hiç hoş olmayacak. ben buraya saygılı ,düzeyli ,akıllı alevi arkadaşlarla yazışmak için üye oldum. böyle cahillerden hakaret işitmek için değil. cevap bekliyorum. kuranın hangi ayetin de kabeye put deniyor. evet bekliyorum.
Sayın kişi;
1- Efendi ol, saygılı ol,
2- Burası bastırılmış sapık duygularını tatmin etme formu değil
3- Açılan Konuyu oku
4- Putperstlik yapma
5- Konuyu açan şahıs alevi değil
6- Forum kurallarına uy
Serkan_Devrim 11.09.2006, 12:21 arkadaşım ,ben kabeye gitmem ,benim dini kurallarım da yok dese tamam. saygı duyarım. ama resmen sapık diyor. yani hakaret ediyor. ayrıca kabeye giden lerden onu put yerine koyan var mı bilemem ama benim bildiğim kutsal toprakları görmek ve hac görevlerini yapmak için gidiyorlar. peygamber efendimiz de veda haccına gitmişti. ayrıca sorumu anlamsız bulmanı anlayamadım. bence sorum anlamsız değil, gayet net. sadece cevaplanması için sanırım ciddi bir araştırma gerekiyor. bu konuda beni ikna edebilecek var sa buyursun .hodri meydan.ayrıca ben alevi kardeşlerimin hiç bir ibadetine karşı hakaret içeren kelimeler kullanmıyorum. aynı hassasiyeti bizlere karşı da bekliyorum. sanırım bu kadarına olsun hakkımız var. ablacım tepkinizi görünce Muhiddin Arabiyi hatırladım birden. o demişti ki
-sizin taptığınız benim ayaklarımın altındadır.
onlar sandılar ki Allah'a hakaret ediyor ve astılar Muhiddin Arabiyi. daha sonra durduğu yerin altında altın bulundu. o demek istiyordu ki
-siz Allah'a değil dünyaya, altına, paraya, pula tapıyorsunuz.
ama onu anlamadılar ve astılar.
sizde şimdi anlamamışsınız. kabe put değil, onu sizler putlaştırıyorsunuz.
redyellow 11.09.2006, 12:42 sevgili ali ekber,
zahir beyin açtığı bu konu başlığı için bende yazmıştım ve başlığın hoş olmadığnıı belirtmiştim. Konu başlığı çok çok itici ve incitici.
Kabeyi Putlaştırmayın demek ayrıdır DÜNYANIN EN BÜYÜK PUTU: KABE diye başlık atmak ayrıdır.
dilara74 de rahatsızlığını belirtmiş. bana göre de son derece haklı.
sizde ona cevap yazmışsınız ve "sizde şimdi anlamamışsınız. kabe put değil, onu sizler putlaştırıyorsunuz." demişsiniz.
ben de size diyorum ki;
Bu forumda DÜNYANIN EN BÜYÜK PUTU CEMEVLERİ başlıklı bir konu açılsa,
ve konuyu tenkit edeceklere de birisi:
"sizde şimdi anlamamışsınız. CEMEVİ put değil, onu sizler putlaştırıyorsunuz." dese nasıl karşılarsınız?
selamlar
Serkan_Devrim 11.09.2006, 12:44 sevgili ali ekber,
zahir beyin açtığı bu konu başlığı için bende yazmıştım ve başlığın hoş olmadığnıı belirtmiştim. Konu başlığı çok çok itici ve incitici.
Kabeyi Putlaştırmayın demek ayrıdır DÜNYANIN EN BÜYÜK PUTU: KABE diye başlık atmak ayrıdır.
dilara74 de rahatsızlığını belirtmiş. bana göre de son derece haklı.
sizde ona cevap yazmışsınız ve "sizde şimdi anlamamışsınız. kabe put değil, onu sizler putlaştırıyorsunuz." demişsiniz.
ben de size diyorum ki;
Bu forumda DÜNYANIN EN BÜYÜK PUTU CEMEVLERİ başlıklı bir konu açılsa,
ve konuyu tenkit edeceklere de birisi:
"sizde şimdi anlamamışsınız. CEMEVİ put değil, onu sizler putlaştırıyorsunuz." dese nasıl karşılarsınız?
selamlarkonuyu okumadan asla yorum yapılmamalı abi. :) ama yinede size hak veriyorum. nede olsa bazı değerlerdir bunlar. ama Muhiddin Arabinin sözleride incitici görünüyordu. halbuki o ne anlatmak istiyordu. bende saygı çerçevesinde dilara74 ablama anlatmaya çalıştım. :) kabe put değildir ama onu insanlar putlaştırır. :)
cemevi benzetmenizde güzeldi. eğer ki doğru olduğuna inandığım bir eleştiri olursa katılırım. değilse karşı çıkarım. ama kesinlikle okurum. bence yorumdan önce okunmalı bu topikte. :)
dilara74 11.09.2006, 13:41 zahir kişisi !
önce sen efendi ol. bastırılmış sapık duygular bence sana ait.asıl sen saygılı ol.putperest sensin. konuyu açan sahsın alevi olup olmaması önemli değil. aleviler saygılı kişilerdir. sen ne alevi ne de sünni olamazsın. sorduğum soruya cevap veremediğin için bu kadar sinirlenmene gerek yok. bilmemek ayıp değil ,ayıp olan cehaletin arkasına saklanıp hakaret etmektir. asıl forum kurallarına sen uy. yazdığın tüm yazılar provakatörlük yapmaya yönelik.senden bir önce yazan eren bektaş arkadaşı örnek al. hakaret etmeden düşündüklerini ve bildiklerini yazıyor. git ondan ve onun gibi saygılı kişilerden insanlık dersi al. senin bu forma üye olman amacı belli. mikserlik yapmak. eğer bana ve benim inançlarıma hakaret etmeden kendi düşüncelerini yazarsan sana saygı duyarım . aksi halde seni bundan sonra muattap bile almam. saygı beklemek bu kadar sıra dışı bir şey mi.sapıklığa gelince önce git sözlük anlamını oku.dediğim gibi seviyeli arkadaşlarla yazışmak istiyorum.
Konu duzenlenmek uzere kapatiyorum... kufre varan yorumlar oldugu hakkinda sikayet gelmistir.... konuyu geçici olrak kapatiyorum...
saygilar
ezo
"Asafın Miktarını Bilmez Süleyman olmayan, Bilmez İnsan Kadrini Alemde İnsan olmayan....."
Dogmatik olmayın, Allahın Bizlere sunduğu en güzel hediyeyi Aklınızı Kullanın...
Kuran nerde Allahı ululamak için Fiziksel bir Nesne yapmanın doğru olduğunu söyler????
Vapurmania 03.11.2006, 15:24 Kabe islamiyet için kutsaldır. Ama Aleviler için insan kutsaldır...
İster put olsun kabe ister otel bizi bağlamaz.
el-MÂİDE : 97. Allah, Kâbe 'yi, o saygıya lâyık evi, haram ayı, hac kurbanını ve (kurbanın boynuna asılan) gerdanlıkları (maddi ve manevi yönlerden) insanların belini doğrultmaya sebep kıldı. Bu da Allah'ın, göklerde ve yerde ne varsa hepsini bildiğini ve Allah'ın her şeyi bilici olduğunu (sizin de anlayıp) bilmeniz içindir.
el-MÂİDE : 97. Allah, Kâbe 'yi, o saygıya lâyık evi, haram ayı, hac kurbanını ve (kurbanın boynuna asılan) gerdanlıkları (maddi ve manevi yönlerden) insanların belini doğrultmaya sebep kıldı. Bu da Allah'ın, göklerde ve yerde ne varsa hepsini bildiğini ve Allah'ın her şeyi bilici olduğunu (sizin de anlayıp) bilmeniz içindir.
Sayın Üye; Yazmış olduğunuz ateyin doğru meali gerekçeleri ile birlikte açılan konuda verilmiştir.
Konuyu Tekrar gözden geçirmenizi, ayet üzerinde olumsuz görüşleriniz varsa belirtmenizi isterim.
Saygılar...
Lazoşa_62 06.11.2006, 15:09 Arkadaşlar ayet lerin,kitapların bence 500 yıllarında ne dediği değil şu an ne olduğumuz ve olacağımızdır.
Şurda bir gerçek vardır ki bunu gözardı emmemek mümkün değil.İnsanın varoluşundan bu güne değir verdigi her şeyi kutsallaştırmıştır.Bir Güneş,bir ay,Peygamber,kitap,gibi .
Kendimden bir örnek verirsem bir alevi olarak Düzgün dağı veya Munzur gözelerine taparcasına saygım ve itikatım var.Bu benim putperestliğimi göstermiz. Ben Sevdiğim bir değeri,yüceltirim.Sevdiğim bir insanı saygı duyduğum bir insanı sevdiğim zaman onu onurlanırarak,onu yücelterek ve taparcasına severim.Ben yine put perest değilim.
Ayrıca bu sitede olan arkadaşlarımın görüş seviyesi belli olduğu halde her nedense kırıcı ve hatta haddini aşan eleştiriler yapıyarlar.
Sizler birbirinizi kırmayaın ve üzmeyin . Yazdıklarımdan dolayı beni putperest diye adlandırın üzülmem.Be değer verdiğim herşeyi taparcasına severim,seveceğim ve inandığım şekilde yaşayacağım.sevgi ve saygılarımla...
Dünyanın en büyük Putu Allahtır...
Allah kendi isminin bile arkasında sırdır... saklanmıştır... perdelemiştir kendini
Bir kere Allah diyebilsek Allah ile...
hayatta herr şey düşüncemdir?. insanlar düşünmeye başlayınca aldıkları tefekkürel hazzı çok mühhimmiş gibi sanıp o düşünceyi ego veye benliklerine pertner yapıyorlar. dünya gittikçe sekülerleşiyor. ve biz artık kendi dünyalarımız arasında sıkışıp kalıyoruz. oysa bütün mesele ister isyi görünsün ister kötü eylemde.. bir kişi kararlarıyla yücelebilir yada aşşağıların aşşağısına künde atar. yücelmek tıpkı; tozlu petek üzerinde arının bal yapması gibi ve bu gayret her türlü çabaya değer.
hemen hemen her dinin (ilahi olsun olmasın) sembol ve gigurleri vardır. kaba de islamın belkide en önemli figürfüdür. bu figurki bireyin eline avucuna aldığı bir nesne değil aksine sosyalleşmeyi, evrenselleşmeyi, topluluklaşmayı ve çözümler üretebilmeyi, iç aleme huzurlu yayılışı getiren bir kaynaşma sembolu.
aslında bu dinin peygamberi ötesi tevhitle kabe arasında cok ciddi alakalar vardır. ezeli takdir gereği fıtratında bunu hisseden allah rasulu, daima kabeye doğru yönelmek istemiştir ki, onun bu kalbten yönelişini kuran bize şöyle anlatır: biz senin yüzünün göğe doğru çevrilmekte olduğunu görüyoruz. efendimizin yüzünü göğe çevirmesindeki kastı ise, kıblenin tahvili konusunda, allahın yeni bir hüküm koyması idi. evet , adeta ötelerden bir haber bekliyordu. nitekim ayetin devamı bu müjdeyi veriyor ve şimdi seni memnun olacağın bir kıbleye döndüreceğiz diyor. bu hakikatı anlayabilmek biraz zor olsa gerek.
makaay2077 20.09.2007, 20:42 bizim kabemiz insandır
Ali bizim şahımız,
KABE kıblegahımız,
Mihracdaki Muhammed,
O bizim Padişahımız..
Eyvallah Şah'ım eyvallah..
Eyvallah Pir'im eyvallah..
HAK LA İLAHE İLLALLAH..
|
|