Orijinalini görmek için tıklayınız : oruç tutarmısınız?

Sayfa : [1] 2

Agop
02.08.2006, 14:16
şüphesizki allah yolu olan aleviliğn en önemli gereği matem (muharrem) ve hızır oruçlarıdır. eğer kimki mazeretsiz bir şekilde "ben matem orucu tutmam , yasınıda tutmam eğlenir geçerim" derse. ben hak yolunda yürüyenim ben aleviyim. benim aliden soyum hüseyinden canım demesin. bizim için canını veren insanlar için bir oruç bile tutamayan insanı ben adam yerine koymam. kendimi bildim bileli aralıksız ve eksiksiz olarak mtem ve hızır oruçalrını tutarım. yazımı yerine getiririm. çevremdeki nsanları eğer yapmıyorlarsa buna teşvik ederim. eğer sizde bunu yapmıyorsanız hayatınızda ve inancınızda büyük bir noksan var demek oluyor

Şoreş
02.08.2006, 15:29
Muharremi tutarım ama Hızırı tutmak kısmet olmadı cano.

dewrano62
02.08.2006, 15:39
şüphesizki allah yolu olan aleviliğn en önemli gereği matem (muharrem) ve hızır oruçlarıdır. eğer kimki mazeretsiz bir şekilde "ben matem orucu tutmam , yasınıda tutmam eğlenir geçerim" derse. ben hak yolunda yürüyenim ben aleviyim. benim aliden soyum hüseyinden canım demesin. bizim için canını veren insanlar için bir oruç bile tutamayan insanı ben adam yerine koymam. kendimi bildim bileli aralıksız ve eksiksiz olarak mtem ve hızır oruçalrını tutarım. yazımı yerine getiririm. çevremdeki nsanları eğer yapmıyorlarsa buna teşvik ederim. eğer sizde bunu yapmıyorsanız hayatınızda ve inancınızda büyük bir noksan var demek oluyor

merhaba kardes ben hayatımda hıc bır orucu tutmadım tutanada buyuk bır saygım vardır tabıkıde ama ole adam yerıne koymam tutmayanı dersen yanlıs bence oruc tutmakla dının hıc bır alakası yoktur dur ben bıde sana bsıey analtım bektası bırgun hayatında ılk defa bır oruc tutar ama kenarda bır cesme gorur hemen gıder su ıcer ve ordan camı ımamı derkı bektası bektası ne yapıyorsun orucun bozuldu bektasıde ordan ımam ımam oruc bozuldu ama fakırede can geldı :) neyse ıste bana gore yanı orucla dının bır alakası oldugunu sanmıyorum en buyuk dın ınsanlıktır ıstersen hıc namaz kılma oruc tutma ınsan ol yeter en buyuk dınde ınsanlıktır orucla dının bır alakası oldugunu sanmıyorum ataist bır ınsanım beynımıde yıkamam allah kıtap oruc namazla en buyuk sey ınsanlıktır kardesım bızım burda adam bes vakıt namaz kılar oruc tutar hacca gıtmıs gelmıs ne elektırıgı kacak suyu kacak :)) zengın ama beledıyeden yardımda alıyo yanı her pıslık onda bır ınsan ınsan oldugunu bıldıgı surece ne mutlu ona sen bıde yazmıssın oruc tutmuyosa adam yerıne koymam anlamsız bence

Apaçi
02.08.2006, 15:40
ben hiçbirisini tutmam.çümkü benim hayat felsefemde ,alevilik felsefesindede bizim tüm hayatımız zaten oruçtur...kötü olan herşeyden uzak kalmaya,yolumuzu her daim iyiliğe,güzelliğe,sevgiye ayırmışızdır...bence bunlar yeterlidir...lütfen böyle yüzeysel şeylerle değilde,derinlerdeki hazinenin peşine insan olabilmenin erdemine bakalım...aleviliktede bu vardır...

velakad
02.08.2006, 15:44
MUharrem Ayında 12 Hızır' da 3 gün oruç tutarım.Ancak müminin orucu senenin 365 günü olmalıdır...Sadece yemek yememek oruç sayılmaz tüm uzullarımızla tutmaktır...Yani 365 gün eline beline diline sahip olmanın adıdır oruç...

aşk-ı muhabbetle...

Agop
02.08.2006, 15:48
merhaba kardes ben hayatımda hıc bır orucu tutmadım tutanada buyuk bır saygım vardır tabıkıde ama ole adam yerıne koymam tutmayanı dersen yanlıs bence oruc tutmakla dının hıc bır alakası yoktur dur ben bıde sana bsıey analtım bektası bırgun hayatında ılk defa bır oruc tutar ama kenarda bır cesme gorur hemen gıder su ıcer ve ordan camı ımamı derkı bektası bektası ne yapıyorsun orucun bozuldu bektasıde ordan ımam ımam oruc bozuldu ama fakırede can geldı :) neyse ıste bana gore yanı orucla dının bır alakası oldugunu sanmıyorum en buyuk dın ınsanlıktır ıstersen hıc namaz kılma oruc tutma ınsan ol yeter en buyuk dınde ınsanlıktır orucla dının bır alakası oldugunu sanmıyorum ataist bır ınsanım beynımıde yıkamam allah kıtap oruc namazla en buyuk sey ınsanlıktır kardesım bızım burda adam bes vakıt namaz kılar oruc tutar hacca gıtmıs gelmıs ne elektırıgı kacak suyu kacak :)) zengın ama beledıyeden yardımda alıyo yanı her pıslık onda bır ınsan ınsan oldugunu bıldıgı surece ne mutlu ona sen bıde yazmıssın oruc tutmuyosa adam yerıne koymam anlamsız bence

namazın ve haccın dinle hiçbir alakası yoktur. sen demekki daha dinin ne demek olduğunu bilomiyorsun. ve her insan kendi alanında konuşmalı. mesela allaha inanmayan birisi "ibadette şöyle yapılmalı böyle yapılmamalı" diyemez. hem bektaşi fıkralarınında çoğu espiriden öte değildir.

Apaçi
02.08.2006, 15:51
namazın ve haccın dinle hiçbir alakası yoktur. sen demekki daha dinin ne demek olduğunu bilomiyorsun. ve her insan kendi alanında konuşmalı. mesela allaha inanmayan birisi "ibadette şöyle yapılmalı böyle yapılmamalı" diyemez. hem bektaşi fıkralarınında çoğu espiriden öte değildir.

namaz ve hac yada oruç dinle alakalı değilse ne ile alakalı?gerçekten merak ettim açıklarsan memnun olurum...:sook :sook

Agop
02.08.2006, 15:53
oruç allah yolunun yani aleviliğin bir gereğidir .ama namaz ve hac ne kuranda nede başka bir kaynakta olmayan uydurmasyon bişeydir

Apaçi
02.08.2006, 16:07
neyse bunu polemik konusu yapmayalım...saygılar...herkesin fikrine saygılıyız...lakin sizde oruç tutmayan aleviliği doğru uygulamıyor gibi şeylere girmeyin lütfen...biz neyi uyguladığımızı çok iyi biliyoruz...aslolan gerçekliğinde farkındayız...iyi forumlar...

Agop
02.08.2006, 16:14
valla bende ne yaptığımı çok iyi biliyorum. insan kendisi adına ölenler için 12 gün yas tutmuyosa yazıklar olsun ona. o insanlar bizim için öldü. onlar bunu yaptı. biz onların yasını tutmuyoruz.

leyla can
02.08.2006, 21:16
ben elimden geldigince tutuyordum ama son ikisenede tutus tarzim tam degisti olgunluk belki belki daha cok okuyup etkisinde kaldigim icin gözüm yasli icten gönülden hissederek tutuyorum...hayat orucunuda tutuyoruz eline diline beline sahip ol felsebesindeyiz vede gurur duyuyorum alevi olupta bu yolu sürdügüm icin iyiki bu yolun yolcusuyum iyiki Ehlibeyt sevgisini tasiyorum sükürler olsun Ali gibi yarim,Hz Hüseyin askim var...

AleviGenç
03.08.2006, 18:11
19. HIZIR ORUCU
Aleviler Şubat ayının ikinci haftası on günü Perşenbe’ye gelecek tarz da 3 gün

Hızır orucu tutarlar ve sonunda da cem düzenlerler. Oniki çeşitli Pohut Helvası yapılarak

son günü kutsal yerlerde lokma olarak dağıtılır. Ya da Cemevinde yenir.

Bazı yörelerde Hızır Orucu; yine şubat ayının ikinci haftası perşenbe gününden başlanarak, üçüncü hafta perşenbe gününe kadar 7 gün tutulur, Hızır kurbanı tığlanarak

Cem yapılır.

Hızır orucu; Kehf Suresi 60,72; Al-i İmran Suresi 41 ve Bakara Suresi 203. Ayet-

leri gereğince 3 gün olarak tutulmaktadır. “Oruç tutmak, sadece yemekten içmekten

kesilmek değil, nefsin isteklerinden uzaklaşmaktır.” Bu nedenle, Aleviler; Hz.Adem’den

Hz Muhammed’e değin tüm peygamberleri İslam kabul etmişler, Onların tebliğ ettikleri

Vahy’leri farz telakki ederek yerine getirmişlerdir. Hızır Orucu’da böylesi bir ibadettir.

20. MUHARREM ORUCU
Muharrem ayı, Arap toplumunda takvimin ilk ayıdır. Yılbaşı olmasından dolayı

Muharrem ilk günleri kutsal sayılmıştır. Bakara Suresi 183. Ayet’inde belirtildiği gibi

önceki topluluklara da oruç farz kılınmıştır. Hz.Muhammed’inde Muharrem’de oruç

tuttuğunu İslami kaynaklardan bilmekteyiz.

Fecr Suresi 1.- 5. Ayet’te “muharrem ayı”nın ilk on gecesini işaret ederek ve

“on peyganbere” izafeten, “on geceye yeminle başlar”ki kutsiyeti ifade etmektedir.

Kur’an’ın Fecr Suresi’ne dayanarak Aleviler “On Gün Muharrem Orucu” tutarlar.

Muharrem’in 10’unda da Hz.Hüseyin şehid edildiği için, ilave olarak 2 günde “yas

Orucu” tutarlar. Aleviler esas olarak muharrem de 12 gün oruç tutmaktadırlar. Bazı yörelerde ise, 15 gün olarak oruç tutulmaktadırlar ki bu durum farz değildir. Kur’an’da

Muharrem orucu 10 gün farz kılınmıştır.

21. RAMAZAM ORUCU

Hz.Ali ramazan ayında şehid edildiği ve Muaviye’ninde bayram yaptığı için

Alevilerin büyük çoğunluğu ramazan da oruç tutmamaktadırlar. Buna karşın Hz.Ali’nın

şahadetinden dolayı 9 gün oruç tutanlarda vardır.

Ramazan ayının 20’sinden sonra, Kur’an-ı Kerim nüzul ettiği için bazı Aleviler

9 gün bazıları ise, Kadir gecesi ile birlikte olmak kaydıyla 3 gün oruç tutmaktadırlar.

Görüştüğüm Alevi dedelerinin tümü ramazan ayında 29 veya 30 gün oruç olmadığında

hemfikirler. Ramazan’ın 3 veya 9 gün tutulacağına ilişkin ise dedeler farklı farklı görüş

ileri sürmekteler. Dedelerin çoğunluğu ise, Kadir Suresi ve Bakara Suresi 185.nci

Ayet buyruğunca 3 gün oruçun tutulabilineceğini söylemektedirler. Ramazan da 3 gün oruç sonrası, ramazan bayramında iki secde/tevhid halkasıyla cem eda edileceğidir.

http://www.aleviforum.com/showthread.php?p=197176&posted=1#post197176

Agop
03.08.2006, 20:25
ben elimden geldigince tutuyordum ama son ikisenede tutus tarzim tam degisti olgunluk belki belki daha cok okuyup etkisinde kaldigim icin gözüm yasli icten gönülden hissederek tutuyorum...hayat orucunuda tutuyoruz eline diline beline sahip ol felsebesindeyiz vede gurur duyuyorum alevi olupta bu yolu sürdügüm icin iyiki bu yolun yolcusuyum iyiki Ehlibeyt sevgisini tasiyorum sükürler olsun Ali gibi yarim,Hz Hüseyin askim var...

devam et leyla can. bu yoldan asla çıkma. kimi yolsuzlarında sözüne kanıp oruçtan vaz geçme

leyla can
05.08.2006, 14:05
devam et leyla can. bu yoldan asla çıkma. kimi yolsuzlarında sözüne kanıp oruçtan vaz geçme

Emre can biz düstükmü bir yola koydukmu gönül köskümüze binlerce vaz geciriciler gelsede biz dönmeyiz yolumuzdan,Ehlibeyt yolcusuyuz onlari bir zamanlik degil bir ömürlük savunanlardaniz,dönen dönsün biz dönmeyiz yolumuzdan .Pir Sultanlar gibi .Sah Semsettinler gibi nice erenler gibi gönlün rahat olsun ki bu yolu Hz Hüseyinler gibi candan özden sürenler az da olsa var ve olacaklar dünya var oldukca,sevgiyle kal...Hizir yardimcin olsun yaninda her iyi adiminda yer alsin....

lavinya
05.08.2006, 15:15
güzel bi konuya değinmiş. aynen katılıyorum.

RaİNbow
05.08.2006, 15:25
mürebbi kardeşim oruç tutmakla adam olunmaz. hem ne alaksı var oruç tutmayan alevi sayılmaz falan filan gibi zırvalar etmişsin. sen tutuyorsan kendine kardeşim. milletin ne denli alevi olup olmadığını tartışmak sana düşmezz.:devil:

AleviGenç
05.08.2006, 15:30
mürebbi kardeşim oruç tutmakla adam olunmaz. hem ne alaksı var oruç tutmayan alevi sayılmaz falan filan gibi zırvalar etmişsin. sen tutuyorsan kendine kardeşim. milletin ne denli alevi olup olmadığını tartışmak sana düşmezz.:devil:

Alevilikte Oruç vardır.

Seyduna
05.08.2006, 15:41
Yaw her konuya "karsılıklı sevgi saygi muahbbeti" ile baslayip sonunda yine polemige donusturuyoruz ya ne demeli ? Alevi olmayan bir arkadas baksa, hic bir konuda devam ettiremiyoruz fikir birligimizi. Bundan kaybediyoruz hep de. Herkes ne yapiyorsa yapsin, kotu soz de sahibine aittir. Boswerin takmayin bu kadar..

özgürf
05.08.2006, 15:45
ben başlığa göre cevap verim arkadaşlar küçükken tutamıyodum yalan yok ama şimdi kaçırmadan hem matem orucunu hemde hızır orucunu tutarım. saygılar.

Agop
05.08.2006, 19:30

alevilikte oruç bir ibadettir ve herkez yapmakla yükümlüdür. bu zamanla değişecek bir şey değildir. nasılki ilk insan adem babamızda böyle ise şu anda bçyledir.

Haci
05.08.2006, 20:01
Orucun insana faydalı olabileceğine inanırım fakat bunun kesinlikle din emri olduğunu düşünmüyorum..Orucun insan sağlığına faydasını dinler değil bilim ortaya çıkarmıştır..Bu bakımdan dinlere göre oruç farklı yorumlanmalı..Bu bir emirdir sadece..
Oruç tutar mısınız?

Elcevap

Evet en son 30 yıl kadar önce 3 gün kadar tutmuştum..:cool:

D-e-v-r-i-m
05.08.2006, 20:17
Arkadaşlar ben orucun neden tutulması gerektiği olayını aştım ve tutmuyorum ha tutarmıyım oo biraz zor ama belki neden olmasın.... oruç tutarmısınız diye sormuşlar cevap : hayır

RaİNbow
05.08.2006, 20:31
alevilikte oruç bir ibadettir ve herkez yapmakla yükümlüdür. bu zamanla değişecek bir şey değildir. nasılki ilk insan adem babamızda böyle ise şu anda bçyledir.

bende alevilikte oruç yoktur demiyorum zaten.sadece herkes tutar yada tutmaz bunu yargılamak sana düşmez.

crewchif
05.08.2006, 20:34
ramazan orucu hayır
matem genellikle
hızır evet
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
alivilikte oruç vardır ve bunun sğlıklı yaşam ile bir bağlantısı yoktur bu tamamen bir dini vecibedir ve yapılması gereklidir. ancak oruç tutup tutmamak kişisel tercihtir. oruç tutmak sağlığa iyi gelir sözü işi biraz hafife indirgemektir.

uysalengin
05.08.2006, 20:53
arkadaşlar içinizde hiç kaçırmadan ramazan orucunu tam olarak tutan varmı?

alevigencligi
05.08.2006, 21:15
Orucumu tutarim tutmam , bundan kime ne?? Emre sen sunnilere mi özeniyorsun ne? Bu tür sorular ancak onlardan gelir, ibadet'in makbul olani gizli olandir bunu biliyorsun demi emre can? Sen orucunu tutabilirsin ama bunu bizim bilmemize gerek yok, kul ile yaradan'in arasina girmesek iyi yapariz ( gerci kul kim ? HAKK kim ?) ASk ile eyvallah .....

Agop
05.08.2006, 22:38
merak etme can ben aleviliğime o kadar güveniyorumki bazı dedelere kurs verebilirim. sünnileşmek ise bana en uzak kelimedir

gizem
05.08.2006, 22:52
emre sana tam destek haklısn ben normalde ramazanda 3 gün muharremde 40 gün tutmaya çalışırm bu konu için saol

alevi_murat24
06.08.2006, 00:14
birşey neden olmadıktan ve saglıgım yerinde oldugu zaman muharremide hızırıda tutarım... tutmasamda geregini yerine getiriim

manifesto
06.08.2006, 00:49
Haci ;Evet en son 30 yıl kadar önce 3 gün kadar tutmuştum..
:) ne diyelim..dinler işte..böyle lüzumsuz faydasız anlamsız adına ibadet dedikleri şeyler ile dolu..bilimsellikden uzak falan filan işte..size bazan imreniyorum..rahatlığınıza yani..ama çabuk geçiyor :)

Agop
06.08.2006, 11:20
maqnifesto ilk defa sana katılıyorum. gizem sanada teşekkür ederim.

hevalim
06.08.2006, 15:10
matemi de tutarım hızır orucunuda hiç kaçırmdan tutarım zaten kimse zorlanmıyor niye tutmadında denilmiyo herkes özgürdür bu konuları aşmamız lazım

canugur
06.08.2006, 15:16
acliga dayanirim, ama orucla filan isimiz olmaz.

paşahan
06.08.2006, 18:13
bence her alevi muharrem orucunu tutmalıdır

alevigencligi
06.08.2006, 22:18
Allah ile kul arasına girmeyin!

‘‘Benimle, yarattığım kişiyi baş başa bırak.’’ (Müddessir 11; Müzzemmil 11).

Buyruğun, Müzzemmil suresindeki şekli şöyledir: ‘‘Benimle, o nimete boğulmuş yalancıları baş başa bırak.’’ Kuran'ın tanıttığı Allah, insana şah damarından daha yakındır (Kaf, 16). Bunun akla gelen ilk iki anlamı şudur: 1. Hiç kimse bir başkasını Allah'a yaklaştırmaktan söz edemez. Çünkü insana Allah'tan daha yakın hiçbir varlık yoktur. ‘‘Ben sizi Allah'a yaklaştırıyorum’’ sözü, eğer dil sürçmesi değilse küfürdür. Tebliğ ve irşat adamı, insanı Allah'a yaklaştıran değil, Allah'ın insana en yakın varlık olduğunu duyuran adamdır. 2. Hiç kimsenin Allah ile kul arasında jandarmalık, bekçilik yapma hak ve yetkisi yoktur. Bunu ifade eden birçok emir, bizzat Hz. Peygamber'e bile yöneltilmiştir. Kuran, din hayatının omurga noktalarından biri olan bu inceliği daha ilk buyruklarında gündeme getirerek insanlığı dikkatli olmaya çağırmıştır.

Arif olan anlar ins'ali ...

Agop
07.08.2006, 21:37
bende zaten jandarmalık yapmaya çalışmıyorum. sadece bu benim görüşüm.ve bu görüşümdende vaz geçeceğimi sanmayın.

velakad
07.08.2006, 21:40
Kerbela Acısı ile pişmeyen, Hızırın mihmaniyetini bilmeyen insan, onların aşkı için oruç tutmayan insan nasıl Alevi olabilir?

Azrail
07.08.2006, 21:44
tutanların ki Allah kabul etsin,
tutmayanlara saygılar,

ama bu kişisel bir tercihtir polemik haline dönüşmesi cok yanlış,

ne tutana niye tutuyon tutulur mu denilmesi,
ne de tutmayana aaaa nasıl olur tutmazsın gibi sorulması uygun degildir,

anket gibi algılıyorum soruyu benim pek aram yoktur namazla , orucla

velakad
07.08.2006, 21:47
Ben Pirime niyazı ibadet bilirim,
Orucumu nefsi terbiye bilirim...

Sayın olgun keşke kelimeleri seçerken daha özen gösterseydiniz.Alevilik' te niyaz' da Oruç ' da çok önemlidir her ne kadar size önemsiz gelsede...Tabi biz kimseye mecburen tut demiyoruz ancak o Kerbela acısına bir nebze ortak ol su içme...

Azrail
07.08.2006, 22:00
Ben Pirime niyazı ibadet bilirim,
Orucumu nefsi terbiye bilirim...

Sayın olgun keşke kelimeleri seçerken daha özen gösterseydiniz.Alevilik' te niyaz' da Oruç ' da çok önemlidir her ne kadar size önemsiz gelsede...Tabi biz kimseye mecburen tut demiyoruz ancak o Kerbela acısına bir nebze ortak ol su içme...Can sen beni yanlış anladın kusura bakma, ben inanmıyorum demedim,
daha dogrusu ben kendimi anlatamadım , bak ben bu kişisel tercihtir dedim

muharrem orucu, cem törenlerinlerine birsey demedim ki beni yanlış anladın sadece kişisel olarak algılanmalı mecbur tutulmamalı diye düşünüyorum

ben inanmıyorumda demedim, sadece tutuyormusunuz dediler hayır dedim, simdi burdan bu yasıma kadar hiçbir orucu kacırmadımda diyebilirdim ama yalan söylemedim,
niyaz derken kelimeleri dogru secemedim özürdilerim haklısın

Alinin_Askeri
07.08.2006, 22:02
merak etme can ben aleviliğime o kadar güveniyorumki bazı dedelere kurs verebilirim. sünnileşmek ise bana en uzak kelimedir
sen dedenin herhalde ne anlama ve hangi gorevleri yerine getirdigini bilmediğinden bole konusuyorsun.sen bu hosgoruden uzak konusmalarınla deil bır dedeye ders vermek bu yola talıp olarak bıle giremezsın

Nesimi
07.08.2006, 22:04
Oruç vardır Alevilikte Muharrem ve Xızır orucu ve Sunnilerinkinden daha zordur.

Ancak bizde bir demokrat yapı var büyükler çocuklarını torunlarını zorlamaz oruç tut yoksa cehenneme gidersin diye bir olay yoktur. Önemli olan Orucun anlamı ve neden yapıldığını kavramak.

güldestim
07.08.2006, 22:24
Oruç tutmam.Tutanında Allah kabul etsin derim.Sonuçta bu kişisel bir tercihtir.Ve Allahla kul arasındadır.Oruç tutmayan alevi sayılmaz gibi ifadeler bence hiç hoş değil.Sonuçta herkesin ibadeti kendine.

karadagli
08.08.2006, 06:16
Degerli canlar. sizde biliyorsunuz ki oruc hakkinda
gercekle alakasi olmayan bir sürü söylentiler vardir.simdi ben sizlere asagida oruc hakkinda merhum sayin Halil Öztoprak'in oruc hakkinda kur'an'dan vermis oldugu ayetlerle birlikte oruc hakkindaki düsünce ve yorumlarini siz canlarla paylasmak istedim..cogunuzun da bildigi gibi 1956 yilinda merhum Halil Öztopragin kitabini G.antep de sulh ceza mahkemesi tarafindan toplattirilmis.ve kendisi hakkinda G.Antep'te bir hakim veya savci bütün il ve ilcelere suc duyurusunda bulunarak bir genelge ile Halil Öztoprak'in bulundgu ve yakalandigi yerden derhal G:antep iline sevk edilmesini istiyordu.

HAKIKI ORUC

Hakikat orucu, gönül alcaklikla ahlakini temizleyip fukara ve miskinlere bakmaktir.Incil'i Serif Luka Bab 18.14.ayeti size diyorum,bu adam ötekinden ziyade salih sayilarak evine indi.Zira kendini yükselten her adam alc altilir.Fakat kendini alcaltan,yükseltilir.

ACIKLAMA.: Büyük ve hakikat adami olmak isteyenler,herkese hizmet eder ve kötü ahlaklarini degisir.Kur'an-i Kerim,Bakara süresinin 183.ayeti.

(TÜRKCESI: Ey iman eden, oruc üzerinize farz oldu.Incil ve Tevrat'la evvelki dinlerden farz oldugu gibi hakiki oruc, Allah korkusu ile bütün günahlardan sakinip kötü ahlaklardan arinmak oructur.

ACIKLAMA: Bu hakikat orucu hakkinda Kur'an-i Kerim, bazi manevi ve ruhani rumuzlar buyurmustur. Nitekim asagidaki Bakara süresinin 184. ayetle devam ederek,

TÜRKCESI:184. ayet Ömrünüzde yasadiginiz bütün sayili günlerde temiz ahlak ve dogru söz söylemekle oruc tutacaksiniz bu farzdir.

Eger ki, kalpleriniz ahlaksizlik marazi ile marazlanip iyi ahlaktan kötü ahlak tarafina sefer ederseniz bu gönül ve din hastaligindan sonra kendinizi cekerek geriye kalan ömrünüzden yasadiginiz sayili âher günlerinin hepsinden ahlaklarinizi temizleyip eski güzel ahlak mertebesine yetismeniz farzdir.

Bu gibi gönül hastaliklarina karsi en iyi care yoksullara ve yetimlere yardim ve yiyecek vermek ve ihsan etmek yoluyla ahlakini iyilestirip miskin ve fakirlere bakmak ahlak oruclarinin en hayirlisidir ki, yalan ve hileyi ve bütün haksizligi terkleyin. Eger ki, hakikat orucunun faziletini bilirseniz.

Bu ahlak orucu hakkinda Kur'an-i Kerim Nisa süresinin 69. ayetinde,
Türkcesi: Her kim, Allah ve Resulunun bu emirlerini tutan zümre, Allahin cennet nimetlerine kavusmus ve dogru sözlü ve sadik ve salih kimselerdir.Bunlar ne güzel yoldaslardir ki ,onlara katilmak Hak'ka kavusmaktir.

Cünkü; Iselmesih ile hazreti Muhammed, hakikat orucunu tutup da ahlaklarini temizleyenleri ehli -beytinden kabul etmislerdir. Hakikat orucunun fazileti bu kadar büyüktür.

(KUR'AN-I KERIM'E GÖRE ORUC)

Kur'an-i Kerim Nisa süresinin92.ayeti.

türkcesi: Her halde bir müslümana layik degil ki haksiz olarak bir müslümani bile bile öldüre meger ki hataen bir ok veya bir silah gazasi ola her kim bir ehli imani bilmezlikle ölümüne sebeb olsa bile esir olmus bir müslüman kul veya cariyenin azat etmesi üzerine farz olur.

ve birde ölünün sahiplerine diyet vermesi lazim gelir(1) meger o ölünün sahibi aldigi o diyeti sadaka ede veya hic almaya.

Eger ölü size düsman bir kabileden olsa bile mümindir bir müslüman esiri bay olsun bayan olsun azad etmesi katil üzerine borc olur.

O da idam olmus boynunu zincirden kurtarip serbest biraktira(2) isterse öldürülen aranizda senetlesmis kabileden olsa bile mirascilarina diyet verilmesi lazim olur.

Pes sol kimse ki ya asker veya yoksul olup kul veya cariye veyahut idam azad etmesine vakti ve mali olmiya öylesi katillerin her biri ikiser ay veya bir aya oruc tutmasi üzerine farz ve borc olur bu oruc borcu ve farz emri müslümanlar adam öldürmemek icin Allahu Taalanin size farz kildigi bir katillik nisanidir ki siz tövbe edip kimseyi öldürmüyesiniz Allahu Taala herseyi bilir.

ACIKLAMA: Kur'an-i Kerim'e göre müslümanlara ramazan ayinda inmis olan Kur'an-i kerim'le tutulmus olan orucun kur'an'la nezil olan farzi.

Bakara süresisinin 185.ayeti Türkcesi: Ramazan ayinda egri ve dogrudan ayirip dogru yol gösterici Kur'an'in bazi ayetleri endi sizlerden herkimeki farz oldu bu aylarda oruc tutsun müsafir ve hasta olanlar orucunu yedigi günler kadar oruc tutacak Allahin kolay gösterdigi budur. zorlugu istemez bu ehkami bildirir ki oruc tutasiniz ve Allahi bilesiniz ki size yolu gösterdi sükredesiniz.

ACIKLAMA: Bu aytteki kelamlar tutulacak olan orucun farzini göstermis ve asil orucun asli yukarida yazili Nisa süresinin 92.ayetinde yazili (fesiyaminsehreyni mittabiayni) yani katilin tabilerine oruc farz oldu mistakinca oruc tutulmustur.(Ve Tehriru rakabetin mümünetin) fetvasinca idam icin Sam'a getirilen zeynel Abidin'in idam ve zincirden kurtulup Medineye gönderilmesi Yezit aleyhinde derya gibi calkalanan islam isyanlari bu ayeti kerime üzerine bir zaman kapanmis isede neticede Türk pehlivani Aba Müslüm Türk askerlerinin basina gecerek Emevi hükümetini maglup etmistir.

MUHARREM ORUCU

Kur'an-i Kerim Araf suresinin 142.ayeti:
(Ve Vaadna Musa selasiyne leyleten ve etmemnaha biasrin fetemme miykatü rabbihi erberyne leyle ve kale Musa, ilahiyhi harunahlüfniy fiy kavmiy ve aslih ve la tettebi sebiylelmüfsidiyne)

TÜRKCESI: Hz. Musa'ya kirk gece ve otuz gece ikrarlanmasini verdik ol otuzu on gece ile tamam ettik ve Hz.Musa dahi kardesi Haruna dedi sen yerime vekilsin asiret arasinda olan isleri sulh et bu emrimin icrasini yapmiyan fesatcilara tabi olma ve yine

Fecir suresin 1.ayetinde buyurur.(VEL FECRI VE LEYALIN ASRIN VESSEFI VELVETRI VELLEYLI IZA YESRI HEL FIY ZALIKE KASEMÜN LIZIY HICRIN)

TÜRKCESI: Ya Muhammed o Muharremin 10 sabahi ve aksami hakki icin ve cift olup duranlara ve dahi 10 gecelere kasem ki: Akil sahipleri onlara itibar edip son maksatlarini onunla tetkik ve tahkik icra edrler. Ayni surenin 6.ayeti (ELEM TERE KEYFE FEALE RABBÜKE BIADIN):

TÜRKCESI: Bakmazmisinki Tanri Taalaya muti kabilesi isledi. Ayet 7.(IREME ZATIL IMADI): Türkcesi: O zaatlar direk gibi dogrudurlar.

ACIKLAMA: Bazilari kuranin emrini inceleyerek Hz. Musaya verilen 40 yeya 30 gecenin 10 gün ve gece ile tamamlandigini Hz. Peygambere bildirip ya Muhammed bu emirden cikan fesatcilara tabi olma buyurmustur. ve keza Fecri suresinin dahi 10 gün ve geceye yemin eden cenabi hak buna orucla itibar edenlerin Tanri Taalaya itaat eden bir kabile isledigini buyurduguna göre Muharrem orucunun da tutulmasi Kur'an emri ile farz buyrulmustur.

(HADIKEYI SUEDA) ermislerin bahcesi adindaki kitapta Hz. Hüseyinin dogumunda Cebrail, Hz.Peygambere müjdeledi. bes dakika sonra tekrar Cebrail gelerek ya Muhammed dogan Hüseyini mazlumu ninovadestinde Firat kenarinda zalim ümmetin sehit ederler dedi. Hz.Muhammed agladi Hz.Aliye haber verdi. Hz.Ali agliyararak Hz.Fatmaya haber verdi. Hz.Fatma Hz.Muhammede gelerek sordu. Hz.Peygamber de dedi ki kizim Hz.Hüseyini benden, Aliden, senden, Hasandan sonra satil firatdesti ninovada(Kerbelada) sehit düsecektir deyince Hz.Fatma agladi dediki y ebta mazlum Hüseyin'imin matemeni o vakit kim tutar deyip sorunca Hz.Muhammedin gözlerinden yas geldi ancak gayiptan bir seda cagirdiki ya Fatimatil zehra senin mazlum Hüseyin icin Hz. Muhammedin has ümmetleri kiyamete kadar yas tutacaklar. Hüseyinin matemi dünya kaldikca tutulacaktir. Sehihalmüslem kitabinda Hz.Muhammed asurenin 10 gün orucu tuttugu ve köylere cikip Hüseyine matem diye asur orucu tutturdugunu yazar ve bir yerinde yazarki asur orucu Hz.Muhemmed gününden farz idi.Hz.Muhammedin vefatindan sonra ramazan farz oldu asuru tutmadilar.

Kaynak: Halil Öztoprak
KUR'ANDA HIKMET TARIHTE HAKIKAT

alevigencligi
08.08.2006, 16:35
ALI'Nin ASKERI CAN YUREGINE SAGLIK ... ASK ILE KAL ... ALLAH EYVALLAH ...

Haci
08.08.2006, 19:45
:) ne diyelim..dinler işte..böyle lüzumsuz faydasız anlamsız adına ibadet dedikleri şeyler ile dolu..bilimsellikden uzak falan filan işte..size bazan imreniyorum..rahatlığınıza yani..ama çabuk geçiyor :)

Darısı senin başına ne diyelim sayın manifesto..:walkman:

peri
08.08.2006, 20:47
merhaba canlar bende muharrem ayında 12 gün hızır da 3 gün oruç tutarım.bide bizimkilerin dediğine göre
6yıl tam perhizli (aralıksız-heryıl 12gün) muharrem orucunu tutan 6.yılın sonunda bi kurban vermeliymiş 12 yl tam perhizli tutan ise 6.yıla nazaran daha büyük bi baş hayvan keserler.allah nasib ederse seneye 6,yılıma girecem.
canların dediği gibi 12+3 tutacağımız senede (ramazanın dışında)15 gün bişi yasımız devam etmkte bunları yok saymamlıyız.allah tutmayanlarada o güzeliği nasip etsin

bu demek değildirki kusura bakma mürebbi arkadaş tutmayanları okadar fazla yargılamakta bize yakışmaz.tutan tutar tutmayan tutmaz. o bizi ilgilendirmez tutanada tutmayana da saygımız sonsuz..
saygılar

canugur
10.08.2006, 20:14
Dinsel edimlerin; acaba hic aldigimiz egitim ile, aile ve cevremizle, kisiligimizle ilgili baglari yok mu diye düsünmeden edemiyorum.
Her seyi kisiye biraka biraka bir sey yapamaz olduk.
en kücük bir sorgulamada, üstü kapali suclamalardan uzak durmaliyz.

Kisiye kalmis, kisiye kalmis diyoruz.
Ne kisiye kalmis.
Ksiye kalan ne?
Inanc mi?
tamam, öyle bile olsa toplumsal bir canli olan insanin soyal yasam icinde varligini ortya koyan tek özellik inanclarin veya ibadetlerin yalnizca kisiye kalmis olmasi mi? Hayir.
insan denen memelinin cevresiyle iliskileri, hayata katkilari nedir, inceleyip arastirmadan öylesine akintiya birakip gitmek oluyor hayati biraz da kisiye kalmis derken.

Haci
10.08.2006, 21:07
merhaba canlar bende muharrem ayında 12 gün hızır da 3 gün oruç tutarım.bide bizimkilerin dediğine göre
6yıl tam perhizli (aralıksız-heryıl 12gün) muharrem orucunu tutan 6.yılın sonunda bi kurban vermeliymiş 12 yl tam perhizli tutan ise 6.yıla nazaran daha büyük bi baş hayvan keserler.allah nasib ederse seneye 6,yılıma girecem.
canların dediği gibi 12+3 tutacağımız senede (ramazanın dışında)15 gün bişi yasımız devam etmkte bunları yok saymamlıyız.allah tutmayanlarada o güzeliği nasip etsin

Merhaba peri..

Sana saygı duyuyorum..bu senin tercihin oruç tutabilirsin yasını tutbailirsin..Fakat bana bunun ne kadar saçma geldiğini anlatmaya kalksam herhalde 1 haftamı computer basinda gecirmem gerekir..
Bu konuda beni suçlamayacağınızı ümit ediyorum..
1400 yıllık bir yası tutmak bana cok sacma geliyor..Tabi oruç konusunda Alevi vatandaslarımı tebrik ediyorum..Oruç tutmuyor diye basaksını yeren bir alevi görmedim su ana kadar..Alevi arkadalarımızla ramazan ayında umumi yerlerde hiç çekinmeden demleniriz..Bu çok güzel bir duygu..Kısacası aleviliğin herşeyi güzel..
saygılarımla

Agop
11.08.2006, 14:05
bazı arkadaşlar kavrayamamış olabilir ama oruç bir zorumlukluktur. isteyen tutar istemeyen tutmaz diye bişey yoktur. bakıyorumda bazı arkadaşlar alevilikte ibadet olmadığına inanmışlar ama bu inınşları külleden yanlış. oh otur yat gez eylen ye iç sonra "aleviyim " de.

aleyna08
11.08.2006, 14:13
ben Recepte tüm perşembe ve Cuma günleri + Şabanda tüm perşembe ve Cuma günleri + mübarek günlerde kandillerde + Ramazan fulll+Şevval tüm Perşembe Cuma + Muharrem'de 3 gün aşuregünü önceki gün sonraki gün olmak üzere tutarım....

Azrail
11.08.2006, 14:16
ben Recepte tüm perşembe ve Cuma günleri + Şabanda tüm perşembe ve Cuma günleri + mübarek günlerde kandillerde + Ramazan fulll+Şevval tüm Perşembe Cuma + Muharrem'de 3 gün aşuregünü önceki gün sonraki gün olmak üzere tutarım....benim bildiğim ibadet ve kabahat gizlidir,

böyle vay ben sunu yaparım demek cok garip,

3 sey için ibadet edilir,

birisi Allah korkusu veya sevgisi için,
birisi cenet cehennem için,
digeri ise gösteriş için,

ilginç degil mi? acaba sizin ki hangisine girmiş oluyor bu durumda bi düşünün

Son Yaprağıydı
11.08.2006, 14:23
benim bildiğim ibadet ve kabahat gizlidir,

olgun canım yorumunu okudum aklıma bizim karşı komşu geldi:biggrin:
her akşam namazında çıkıp balkonda namaz kılıyo ve ben o adama sinir oluyorum niye diyeceksiniz,ibadeti insan gösteriş için yapmaz,gir evinde kıl kardeşim!

Olgun'un da dediği gibi ibadet gizli olmalıdır!

Azrail
11.08.2006, 14:28
her akşam namazında çıkıp balkonda namaz kılıyo ve ben o adama sinir oluyorum niye diyeceksiniz,ibadeti insan gösteriş için yapmaz,gir evinde kıl kardeşim!

Olgun'un da dediği gibi ibadet gizli olmalıdır! sorma Esen aynısı bizim burda da var, dikkat et o adama bi daha ki seçimde kesin aday olur bi partiden :)

adam esnaf kapıyı acık bırakıyor başlıyor namaza, içeri giriyorsun,
bakıyorsun adam gözünün önünde namaz kılıyo, yahu dayı iki kilo seker alacaktım :clown:

kapayı asla kapatmaz, eeeeee nasıl gösteriş yapacak ki, mutlaka muhtar adayı olacak diger seçimde belli:001_tt2: bunlar bunun için namaz kılanlardan SEÇİM İÇİN :lol:

sonrada hırsızın adı hırsız oluyo, kardeşim hırsızın suçu var ama senin hiç mi yok bi düşün,

neyse canım tesekkür ettim, haklısın :)

selva
11.08.2006, 14:32
ben orucumu tutuyorum ama ben tutuyorum diye çevremdeki başka tutmayan alevileride niye tutmuyorsunuz diyede sorgulamıyorum.

aleyna08
11.08.2006, 14:32
benim bildiğim ibadet ve kabahat gizlidir,

konuya açıklık getirdim baştan aşağıya yorumlar okuduysan bunu bana sormana gerek yoktu madem gösteriş içinmi yapıyosun diye sordun buda sana cvp olsun;

gösteriş için yapılan hiçbirşey kayle alınmaz...kii kaldıki ibadet kesinlikle ben sadece tuttuğum oruçları açıkladım herkesde açıklamış hiç gösteriş falanda aklıma gelmedi...eeee insanın fikri neyse zikride odur derlerya.....

Azrail
11.08.2006, 14:43
konuya açıklık getirdim baştan aşağıya yorumlar okuduysan bunu bana sormana gerek yoktu madem gösteriş içinmi yapıyosun diye sordun buda sana cvp olsun;

gösteriş için yapılan hiçbirşey kayle alınmaz...kii kaldıki ibadet kesinlikle ben sadece tuttuğum oruçları açıkladım herkesde açıklamış hiç gösteriş falanda aklıma gelmedi...eeee insanın fikri neyse zikride odur derlerya.....tekrar okudum ama nedense kimse sizin gibi geniş çaplı yazmamış, kendisini övercesine,

özellikle su sözün cok garipti ramazan full

benim bildigim benzin alırken full denilir, ama siz Ramazan full abi, hiç kacırmam gibisinden kendinizi övercesine tutum sergilemişsiniz,

tekrar okuyun sizin gibi kim yazmış bakalım,

neyse bu konu uzamasın

tutanların oruclarını Allah kabul etsin,
tutmayanlara saygılar,

emekci82
11.08.2006, 14:56
yemın ederım çok güldüm olgun,aleyna ramazan full demiş ha,ben ayrım yapmak sıtemıyorum ama sunnılerde hep bu var zaten,hepsi olmasa da çoğu gösterişi çok severler,ibadetın en güzeli gizli yapılandır,oruç konusuna gelınce oruçta yemek yememenın yansıra küfürden,küskünlükten,yalandan her türlü kötülükten uzak durmak vardır,ben bunları tum yasamıma uygulamaya çalışıyorum demekkı alevılıği yaşıyorum

öncü nesil
11.08.2006, 15:27

Olgun'un da dediği gibi ibadet gizli olmalıdır!
DERSİM hanım adam dışarıda kılmak istiyorsa buna engel olunamazki?
Yani adam serin ve temiz bir havada namaz kılmak istiyorsa kılabilir.Birde akşam namazı diyorsunuz,akşam namazında hava karanlık olur,yani adam gösteriş için yapsa gündüz gözüyle yapar.Tabiiki gösteriş için yapılan ibadet hoş bir şey değildir.Birde şunu ekleyeyim farz olan orucumu ailemin o güzel tavsiyesi ile küçük yaşımdan beri tutuyorum.Oruç tutmak bir maneviyattır,bu maneviyatı anlamak için ARİF olmak gerekir.Tutmayanda hesabını ALLAH cc'a verir.Selametle inşaALLAH...

öncü nesil
11.08.2006, 15:43
Aleyna kardeşimize ''oruç tuttarmısınız'' diye bir soru yöneltilmiş ona buna cevap vermiş.Bence bu gösteriş değil sorulan soruya cevap vermektir.Burada art bir niyetde yoktur.Kimse kimsenin tutup tutmadığına karışmamalı bence.Sonuçta önemli olan insan olmaktır....

aleyna08
11.08.2006, 16:08
yemın ederım çok güldüm olgun,aleyna ramazan full demiş ha,ben ayrım yapmak sıtemıyorum ama sunnılerde hep bu var zaten,hepsi olmasa da çoğu gösterişi çok severler,ibadetın en güzeli gizli yapılandır,oruç konusuna gelınce oruçta yemek yememenın yansıra küfürden,küskünlükten,yalandan her türlü kötülükten uzak durmak vardır,ben bunları tum yasamıma uygulamaya çalışıyorum demekkı alevılıği yaşıyorum

Evet haklısın oruçta hepsi var bende aynen katılıyorum ayrımda yapmak istemiyorum ki yapmam...hadi ben yaptımda dile getirdim ya sen onu bile yapmaktan acizsin kiminle ne hakkında konuşuyosun....ewet Ramazan ayında fulll oruçluyum yalnız yemek konusunda değil her konuda ya sen acaba Muharrem orucun 12gün full tutabiliyomusun....ne insanlar gördüm tutyorum diye ahkam kesip muharrem gelince nalları havaya dikenleri o nedenle boş yere yemin edip gülmene gerek yok...full oruç tuttum ve tutucam....ve herkesin tutması için çalışıcam....dua edicem.......elbet 1 gün gelecek......herşey aydınlığa kavuşacak Rabbimden dileğim o gün inşallah gülenlerden olursunus.....

emekci82
11.08.2006, 16:41
aleyna ben hıcbır konuda yemın etmem etmeme de gerk yok,ve benım oruc tutup tutmamam kımseyı ılgılendırmez,ibader sadece oruç tutmak deıldır,bunu hayatına da uygulamak önemlıdır,ben sadece olgun kardesımın degındıgı noktaya çok güldüm,full kelımesı çok anlamsız geldı bana

reyhan22
11.08.2006, 17:00
yıllardır bıkaç gün ondan bikaç gün diğerinden tutup geçiştiriyodum arkadaşlar ama bu sene nasip oldu muharrem orucunu tamamladım ve karar aldım bundan sonra Allah bana nasip ederse muharrem hızır orucunu vede ramazanın 19 20 21 ini hiç aksatmadan tutucam......

aleyna08
11.08.2006, 18:18
haklısınız paranın ve imanın kimde olduğu bilinmez...ama bi soru sormak istiyorum...oruçtan bahsediliyo ibaadet sadece oruç değildir namaz bahsediliyo biz 5 vakitle yetinmeyiz yada ibaadet namaz değildir gibi bir takım sözler sarfediliyo ya merak ediyorum aynı kitabı okuyor ayna Yaratcıya inanıyor aynı Peygamber yolundayız (Peygamber efendizimin (s.a.v) amcasının oğlu+damadı+Kur'an-ı Kerimi yazan son Halife Allah (c.c) aslanı ilim şehrinin kapısı sevdiğimi Hz.Ali (Radıyanallahu) nedir bu ayrı yollar???? niye

sila
11.08.2006, 19:03
Evet haklısın oruçta hepsi var bende aynen katılıyorum ayrımda yapmak istemiyorum ki yapmam...hadi ben yaptımda dile getirdim ya sen onu bile yapmaktan acizsin kiminle ne hakkında konuşuyosun....ewet Ramazan ayında fulll oruçluyum yalnız yemek konusunda değil her konuda ya sen acaba Muharrem orucun 12gün full tutabiliyomusun....ne insanlar gördüm tutyorum diye ahkam kesip muharrem gelince nalları havaya dikenleri o nedenle boş yere yemin edip gülmene gerek yok...full oruç tuttum ve tutucam....ve herkesin tutması için çalışıcam....dua edicem.......elbet 1 gün gelecek......herşey aydınlığa kavuşacak Rabbimden dileğim o gün inşallah gülenlerden olursunus.....

aleyna buna dairr birkac mesajindada ignelii sozlerinee rastladim cann tam olarakk dusunduklerini yazsanaaa yanii insanlara ne vermen gerektiginii... bu turban konusu icinde gecekli ordaki aciklalandaa pek ic acici degill..... herkes ne yaptiginida ne yapmak istedginide gayet iyi biliyorr orucudaa, turbanidaaa... birdeeee orucu ful tutuyorsan tut bacim senide tutan yok kii herkeesin inandiklarinaa saygii duymalisin bak boylee parlamalar seni fazlaa parlatabilirr.... burda cok dinci oldugunugu farkettimm oylesinde yanii her bi konusmanda da sanki birilerinee yada birseylere kin goruyorumm... bilmiyorum tam amacin ne ama aciklasnda bizde bilsekkkk... kusura bakmaa ben biraz sert cikislar yaparimm yanii direk ne demek istedikleri soylerim ondan dolayidaaa kusura bakmaa artikk... herkesin yaptigida tuttuguda kendisinedirr sen ful tutuysann kesin cenettliksinn korkmaaaa biraktaa kurala uymayanlar dusunsun degilmiiii..... turban takmayanlardaa yani kapanmayanlarda biraktaa yansinn tamam....

saygilarr bizden efendimmmm......

bu turbanddaaaaa orucc konusudaa cok fazla olduu artikk.......

adem_58
11.08.2006, 19:15
valla bana soracak olursanız ben kendi orucumuzu bugüne kadar tutmuş degilim ama ramazan orucu tuttum

sila
11.08.2006, 19:21
valla bana soracak olursanız ben kendi orucumuzu bugüne kadar tutmuş degilim ama ramazan orucu tuttum

ne guzel bak saygi duyarizzz sen bagiyormusun ille tutuyorumm, tuturacagimm diyee ne guzel dusunceni yaz cik o neymiss oylee bas bas bagirmakk :garibbak:

aleyna08
11.08.2006, 19:24
aleyna buna dairr birkac mesajindada ignelii sozlerinee rastladim cann tam olarakk dusunduklerini yazsanaaa yanii insanlara ne vermen gerektiginii... bu turban konusu icinde gecekli ordaki aciklalandaa pek ic acici degill..... herkes ne yaptiginida ne yapmak istedginide gayet iyi biliyorr orucudaa, turbanidaaa... birdeeee orucu ful tutuyorsan tut bacim senide tutan yok kii herkeesin inandiklarinaa saygii duymalisin bak boylee parlamalar seni fazlaa parlatabilirr.... burda cok dinci oldugunugu farkettimm oylesinde yanii her bi konusmanda da sanki birilerinee yada birseylere kin goruyorumm... bilmiyorum tam amacin ne ama aciklasnda bizde bilsekkkk... kusura bakmaa ben biraz sert cikislar yaparimm yanii direk ne demek istedikleri soylerim ondan dolayidaaa kusura bakmaa artikk... herkesin yaptigida tuttuguda kendisinedirr sen ful tutuysann kesin cenettliksinn korkmaaaa biraktaa kurala uymayanlar dusunsun degilmiiii..... turban takmayanlardaa yani kapanmayanlarda biraktaa yansinn tamam....

saygilarr bizden efendimmmm......

bu turbanddaaaaa orucc konusudaa cok fazla olduu artikk.......

yok estağfirullah kırıcı değilsiniz ayrıca açıkca söylediğiniz için çok saolun...ama siz konu başlığını okudunuz bi soru sordu bende kendi yorumumu ve cavebımı yazdım neden bu kadar takıldınız artı kendi yorumumu getirdiğimde aldığım cevaplara cevap veriyorum yani bunu bi sakıncasımı vardır sizce.....iyice bi okursanıza yorumuma gelen cevapları sevinirim....

sila
11.08.2006, 19:26
okudum tabikii okudugum icin yazdimm zatennnn ben teskurler ederimmm ..bagirmanizdan baskaa birseyy goremedimmmm ...

saygilarr.....

Nesimi
11.08.2006, 20:36
Arkadaşlar bırakın şu Ramazanı. ramazandan bizene. Kendi oruçlarımıza inancımıza sarılalım Ramazan da 3 gün oruç tutmak bile gereksiz diye düşünüyorum senede 3 gün de camiye gidelim tam olsun :)

Urfalı
11.08.2006, 20:48
Oruç, iç huzur verecekse tutulur.
Ben şahsen bu iç huzuru bir türlü yakalayamıyorum!

reo576
11.08.2006, 23:58

herşeyi öğrenmişsin ama
*ibadetin baskı ile olmayacağını
*ibadetin ali veli ahmet mehmet için yapılamayacağını
*ibadetini anlatmakla eşinle ettiğin zinayı anlatmanın bir farkı olmadığını
*HERKESİN KENDİNDEN MESUL OLMADIĞINI
öğrenememişsin

Selametle İyi dersler

peri
13.08.2006, 13:28
Merhaba peri..

Sana saygı duyuyorum..bu senin tercihin oruç tutabilirsin yasını tutbailirsin..Fakat bana bunun ne kadar saçma geldiğini anlatmaya kalksam herhalde 1 haftamı computer basinda gecirmem gerekir..
Bu konuda beni suçlamayacağınızı ümit ediyorum..
1400 yıllık bir yası tutmak bana cok sacma geliyor..Tabi oruç konusunda Alevi vatandaslarımı tebrik ediyorum..Oruç tutmuyor diye basaksını yeren bir alevi görmedim su ana kadar..Alevi arkadalarımızla ramazan ayında umumi yerlerde hiç çekinmeden demleniriz..Bu çok güzel bir duygu..Kısacası aleviliğin herşeyi güzel..
saygılarımla

tabiki can suçlama bize yakışmaz yazımdad da belirtiğimi zannediyorum.nasıl saygı duyuyısan aynı saygıyı görürüsün.:thumbup1: hereksin düşüncesi ianacını yaşaması farklı olabiliyo tabii..
saygılar

adem_58
14.08.2006, 23:42

valla niye yalan söylüyeyim oruç tutmam
oruç tutmaklada adam olunmaz oruçlada din iman olunmaz her şey kişinin içinde olacak biraz yazdıklarına dikat etsen iyi olur ayrıca topigin çok saçma

burning aura
15.08.2006, 01:48
Abiler ablalar oruç konusunda diceğim bişey yok ama;
İlk sayfada yorum yapanlardan biri oruç alevilikte vardır ama hac ve namaz sonradan cıkmış uydurmasyon şeylerdir demiş..
Allah aşkına yapmayın etmeyin Kuran da namazını dosdogru kıl ya da rabbin için namaz kıl, kurban kes gibi ayetler geçmiyor mu??

Bir de merak ettiğim kısım bu yorum sadece o arkadaşın şahsi düşüncesi mi yoksa tüm alevilerin ortak düşüncesi mi biri beni bilgilendirsin lütfen..

Agop
15.08.2006, 13:50
daha iyisini kendin yapta bende yorum yazayım beyenmiyorsan yorum falan yazmassın.

Agop
15.08.2006, 14:00

yolundan sapmış bir arkadaşa güzel bir örnek. böylelerini görünce içim cız ediyor sinirden köpürüyorum. mezarda yatan atalarımız aklıma geliyor kemikleri titriyor, katliamlarda yanan şehitlerimiz aklıma geliyor boşa mı yandık diyorlar. birde utanmadan bu kimseler aleviyim deyip alevilere karşı çıkıyor yarın bir durum olsa alevilere ilk saldıracak olanlar bu döneklerdir.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Arkadaşlar bırakın şu Ramazanı. ramazandan bizene. Kendi oruçlarımıza inancımıza sarılalım Ramazan da 3 gün oruç tutmak bile gereksiz diye düşünüyorum senede 3 gün de camiye gidelim tam olsun :)

ah kızıl kilise kardeş keşke herkez senin gibi mantıklı düşüne bilse.

engin_58
15.08.2006, 14:14
yolundan sapmış bir arkadaşa güzel bir örnek. böylelerini görünce içim cız ediyor sinirden köpürüyorum. mezarda yatan atalarımız aklıma geliyor kemikleri titriyor, katliamlarda yanan şehitlerimiz aklıma geliyor boşa mı yandık diyorlar. birde utanmadan bu kimseler aleviyim deyip alevilere karşı çıkıyor yarın bir durum olsa alevilere ilk saldıracak olanlar bu döneklerdir.

ne kadar bir saçma düşünce ya bide ben aleviyim diye geçinirsin şimdi sana demiştim demi laflarına biraz dikat et diye yazdıklarını önce kendin bi okuda ondan sonra başkalarına eleştiri yap bizim kimseye karşı felan çıktıgımız yok şuna eminim ki alevileri ilk çnsce satacak kişide sensin çok art niyetli bir düşünceye sahipsin çünki alevilik sadece oruç tutmak degildir mezarda yatan atalarınla şehitlerimizin oruçla ne ilgisi var halada anlamış degilim çok saçma bir düşünce

Agop
15.08.2006, 14:18
be burda atalarımızın kemiklerinin sızlamasından bahsederken oruç tutulmadığı için değil. alevilikten sapmış insanlar için söyledim. adam ramazan orucu tutuyo namaz kılıyo ve bunun alevilik olduğunu sanıyo.

Serkan_Devrim
15.08.2006, 14:21
Abiler ablalar oruç konusunda diceğim bişey yok ama;
İlk sayfada yorum yapanlardan biri oruç alevilikte vardır ama hac ve namaz sonradan cıkmış uydurmasyon şeylerdir demiş..
Allah aşkına yapmayın etmeyin Kuran da namazını dosdogru kıl ya da rabbin için namaz kıl, kurban kes gibi ayetler geçmiyor mu??

Bir de merak ettiğim kısım bu yorum sadece o arkadaşın şahsi düşüncesi mi yoksa tüm alevilerin ortak düşüncesi mi biri beni bilgilendirsin lütfen..anlamları sonradan çarptırılmıştır. mesela namaz farsçadır ve kuranda namaz değil salat geçer. salat Allah'ın içten anılarak ibadet edilmesidir ki bunu aleviler yapar. kurban farz değildie kuranda geçen kurban kes emri peygambere emredilmiştir. herkese değil.

adem_58
15.08.2006, 14:23
be burda atalarımızın kemiklerinin sızlamasından bahsederken oruç tutulmadığı için değil. alevilikten sapmış insanlar için söyledim. adam ramazan orucu tutuyo namaz kılıyo ve bunun alevilik olduğunu sanıyo.

kardeşim sana ne ben ister tutarım ister tutmam bu seni ilgilendirmez tamam mı ben ister namaz kılarım isterse teraviye giderim bu seni hiç alakadar etmez şuna eminim ki sen alevilikten hiç bir şey anlamıyorsun peki sana bişey soracagım alevi denilince aklına ne geliyor

Agop
15.08.2006, 14:32
allah geliyor, doğru yol geliyor , barış geliyor , allaha ibadet geliyor, muhammed geliyor , ali geliyor , ................
senin aklına gelmeyen şeyler geliyo kısacası
peki senin aklına ne geliyo ben tahmin ediyorum ama sen söle

AleviGenç
15.08.2006, 14:33
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=16063

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=8487&highlight=Sorularla+Alevilik

Sizlere şu "2" link'i tavsiye ediyorum iyice okuyun Canlar...

adem_58
15.08.2006, 14:42
allah geliyor, doğru yol geliyor , barış geliyor , allaha ibadet geliyor, muhammed geliyor , ali geliyor , ................
senin aklına gelmeyen şeyler geliyo kısacası
peki senin aklına ne geliyo ben tahmin ediyorum ama sen söle

kardeşim ben aleviligi biliyorum ki sana soruyorum bikere şu saçma düşüncelerini bi kenara at gitsin alevilik sadece oruç tutmak degil oruç tutularakta alevilik olmaz

Agop
15.08.2006, 14:59
kardeşim ben aleviligi biliyorum ki sana soruyorum bikere şu saçma düşüncelerini bi kenara at gitsin alevilik sadece oruç tutmak degil oruç tutularakta alevilik olmaz

kendi ayıbını örtmek için başkasına çamur atma. bak bak bak ne demişin.
bu nu yapan birine sadece ben değil bütün canlar saygı duymaz.

KomünistAlevi
15.08.2006, 15:00
Valla bu güne kadar sadece muharrremi tuttum .....hızır orucumuzada bu sene eniştemiz sayesinde başladık...Ramazanda falanda oruç tutmam....

AleviGenç
15.08.2006, 15:02
Valla bu güne kadar sadece muharrremi tuttum .....hızır orucumuzada bu sene eniştemiz sayesinde başladık...Ramazanda falanda oruç tutmam....

Aévi Dedelerimiz Derki Ramazanda "3" gün oruç tutmak zorundayız.

Zaten Muarrem ayında 12 gün yas orucumuzda var...

adem_58
15.08.2006, 15:09
kendi ayıbını örtmek için başkasına çamur atma. bak bak bak ne demişin.

bu nu yapan birine sadece ben değil bütün canlar saygı duymaz.

kardeşim sanane ben istedigim orucu tutarım veya tutmam bu seni ilgilendiriyormu ben sana soruyormuyum şu oruçu niye tutuyorsun veya tutmuyorsun ben özgür bir kişiyim istedigim orucu tutarım bu seni ilgilendirmez

Şoreş
15.08.2006, 15:10
Oruç nefse hakim olmaktır.Veli Akkol Dede Cemde böyle anlatmıştı.
Muharremde tuttum ama Hzırda tutamadım.

KomünistAlevi
15.08.2006, 15:37
Aévi Dedelerimiz Derki Ramazanda "3" gün oruç tutmak zorundayız.

Zaten Muarrem ayında 12 gün yas orucumuzda var...
Yok abi ya...Ramazan derken 30 günlük ramazan orucunu diyorum ben..Zaten 12 gün tutuyodum muharrem ayındaki yas orucumu..Hızıırıda ben şahsen hiç tutmadım onuda bu sene eniştem sayesinde başladım .Bundan sonrada devam edicem..
Sevgiler

Agop
23.08.2006, 22:28
ha bende aynı şeyden bahsediyorum. ramazan derken 30 gün olandan bahsettim yoksa diğerinden değil.

halitseyfi
24.08.2006, 11:50
sevgli canlar

bilmem ne dersiniz?
oruç = nefsine hakim olmaktır
oruç= diline hakim olmaktır
oruç= beline hakim olmaktır
.....................................
..................................

oruç= kesinlikle ve kesinlikle aç kalmak değildir
bu anlamıyla oruç tutana ne mutlu

ben aç kaldım diye ibadet etmiş sayılmam, sadece aç kalmış olurum

hulyam
24.08.2006, 12:34
..6 seneden beri oruç tutarım. muharrem orucunu ve hızır orucunu tutarım.. :)

Devrimci Marksist
24.08.2006, 14:49
tutmam zaten sağlığa zararlı bir şey olduğu da tıbben kanıtlanmış. Günde iki defa hem de biri de yatmadan hemen önce yemek yemenin faydalarını dinlemeyecek kadar bilgiliyim. Bütün doktorlar gün içinde öğün sayısını arttırmak gerektiğini söylüyor, ayrıca bütün günü susuz geçirmek de çok zararlı.
İşin ahlaki boyutuna diyeceğim bir şey yok. Ama ben kendimi zaten o ahlaki olgunlukta görüyorum.

cem1507
24.08.2006, 17:23
Selam Dostlar

Her Insan ibadet eder etmez oruc tutat tutmaz ona bisey diyecegim yok.
Ama eger kendini Aleviyim diye atlandiriyorsan o zaman bu rahatliktan uyanmasi lazim. Gercekleri görmesi lazim.

Dogru Alevilik sonucta bir nevi özgür yasaninir ama bu demek deyildirki herkes istedigi gibi yasar.
Ben Aleviyim demek 100 yillar sürdü. Sikiysa bunu 50 sene önce deseydiniz, bak ne olurdu.

Demek istedigim eger Aleviseniz bazi kurallarda olmasi lazim hayatta.
Böyle rahatlikla...vay ben aleviyim özgürüm, tutarim tutmam istedigimi yaparim olmaz. Olurda dogru olmaz.

Bal Bal demekle agiz tatlanmiyor.
Aleviyim demekle alevi olunmuyor.

Hem bizim Ehl-i Beyt sevgimiz var. Buna sahip cikalim lütfen.

12 gün yas orucunu tutarsan ne zarar görürsün bundan ?
Hayatinda ne eksilir ?

Bu soruya net bi cevap alirsam bende bir daha tutmicam.

tutmam zaten sağlığa zararlı bir şey olduğu da tıbben kanıtlanmış. Günde iki defa hem de biri de yatmadan hemen önce yemek yemenin faydalarını dinlemeyecek kadar bilgiliyim. Bütün doktorlar gün içinde öğün sayısını arttırmak gerektiğini söylüyor, ayrıca bütün günü susuz geçirmek de çok zararlı.
İşin ahlaki boyutuna diyeceğim bir şey yok. Ama ben kendimi zaten o ahlaki olgunlukta görüyorum.

Ben bunu bu aleviforumda okuyucagimi hic zannetmezdim.
Pes dogrusu...Bu kadarmi insan bencil olur ve özünden sapar yaaa vay neymis sagliga zararli.

Hizir orucu 3 gün, ramazanda 3 gün muharrem orucunda 12 gün.

Sen sayilari karistirip sayilari yanyana dizdin galiba 3312 gün zannettin. Degil ama.

TOPU TOPU 18 GÜN.

Sen bunu sagliksiz bilirsin ama ayni zamanda yagli yemek, sigara, alkol vs alirsin...pes sana vallahi pesss.

Müyim olan niyetin ama sende bu akil olduktan sonra tutmasanda olur yani...bu kafayla anca

Ask Ile

alevi_caferi
24.08.2006, 17:45
güzel bir yorum 3312 değil 18 gün :)

boranali
24.08.2006, 17:46
valla bende ne yaptığımı çok iyi biliyorum. insan kendisi adına ölenler için 12 gün yas tutmuyosa yazıklar olsun ona. o insanlar bizim için öldü. onlar bunu yaptı. biz onların yasını tutmuyoruz.,
kardeş sert konuşuyorsun biraz yumuşak ve daha nazik olsan tutmayanlara daha i olur.sonuçta insana önem vermek en başta gelir daha sonra oruçlar bide böyle zorlarcasına konuşamazsın.sünniler gibi öcüleştirme zorlama

ezgican
24.08.2006, 20:36
ben hızır orucunu tutuyorum geçen sene başladım ama muharremi tam 12 gün tutamıyorum annem izin vermiyo yok hasta olursun yok okulda kafam çalışmaz falan :sas

saheser
24.08.2006, 23:03
Oruc tutmuyorum muharremde sadece asure pisiriyorum.Oruc tutup tutmamak sorgulanmaz tutanada tutmayanada saygi gösterilir.Allah ile kul arasina girilmez yanlis veya dogru herkesin yanlislarini ve dogrularini allah bilir.

Devrimci Marksist
29.08.2006, 15:21
Selam Dostlar

Her Insan ibadet eder etmez oruc tutat tutmaz ona bisey diyecegim yok.
Ama eger kendini Aleviyim diye atlandiriyorsan o zaman bu rahatliktan uyanmasi lazim. Gercekleri görmesi lazim.

Dogru Alevilik sonucta bir nevi özgür yasaninir ama bu demek deyildirki herkes istedigi gibi yasar.
Ben Aleviyim demek 100 yillar sürdü. Sikiysa bunu 50 sene önce deseydiniz, bak ne olurdu.

Demek istedigim eger Aleviseniz bazi kurallarda olmasi lazim hayatta.
Böyle rahatlikla...vay ben aleviyim özgürüm, tutarim tutmam istedigimi yaparim olmaz. Olurda dogru olmaz.

Bal Bal demekle agiz tatlanmiyor.
Aleviyim demekle alevi olunmuyor.

Hem bizim Ehl-i Beyt sevgimiz var. Buna sahip cikalim lütfen.

12 gün yas orucunu tutarsan ne zarar görürsün bundan ?
Hayatinda ne eksilir ?

Bu soruya net bi cevap alirsam bende bir daha tutmicam.

Ben bunu bu aleviforumda okuyucagimi hic zannetmezdim.
Pes dogrusu...Bu kadarmi insan bencil olur ve özünden sapar yaaa vay neymis sagliga zararli.

Hizir orucu 3 gün, ramazanda 3 gün muharrem orucunda 12 gün.

Sen sayilari karistirip sayilari yanyana dizdin galiba 3312 gün zannettin. Degil ama.

TOPU TOPU 18 GÜN.

Sen bunu sagliksiz bilirsin ama ayni zamanda yagli yemek, sigara, alkol vs alirsin...pes sana vallahi pesss.

Müyim olan niyetin ama sende bu akil olduktan sonra tutmasanda olur yani...bu kafayla anca

Ask Ile
Bu arkadaş bana cevap vermiş heralde öyleyse tembellik etmesin de profilimi okusun alevi değilim çünkü hem anam babam sünni hem de allaha inanmam

velakad
29.08.2006, 15:28
Bu arkadaş bana cevap vermiş heralde öyleyse tembellik etmesin de profilimi okusun alevi değilim çünkü hem anam babam sünni hem de allaha inanmam

Senin Allaha inanıp inanmadığın sorgulanmıyor sünni veya Alevi olduğunda...Ancak nefsi terbiye etme yollarından birinin altı çiziliyor.Çok bilgili akıllı olduğunu belirtmişsin maşallah...Ancak bu mütevaziliğin ancak kendin gibilere söker.Biz bize yeteriz....

aşk-ı akıl....

flower
29.08.2006, 15:35
Oruç tutar mısınız? zaten özünde yanlış bi soru.Oruç Allahu tealayla(CC) kulu arasında olan bi ibadet şeklidir.Tutup tutmamak o kişinin öz iradesine; ve ameline kalmıştır.Egerki ibadet adına bişeyler yapmak içinizden geliyorsa yaparsınız.Peygamber efendimiz ömrü boyunca oruç tutmuş;bunu untmayalım.Sağlıga falanda zararlı diil;saçma şeyler bunlar.Allah herkese nasip etsin.

deniz778
30.08.2006, 11:44

lütfen arkadaşlar provakatörler yetiyo zaten..bari biz bize karşı saygılı olalım..daha hoş kelimelerle bildiklerimizi,düşüncelerimizi paylaşabiliriz..

ben hayatımda hiç oruç tutmadım..ama kalkıpta kimseye tutuyor yada tutmuyor diye ona bir sıfat yakıştırmadım..bencede oruç sadece yemek yememek değil. ama yinede sonsuz saygım var tabii.
haa birde arkadaşım oruçtan başka,merak ediyorum herhangi bir desteğin oldumu acaba alevi toplumu adına??

yello
30.08.2006, 11:52
MUharrem Ayında 12 Hızır' da 3 gün oruç tutarım.Ancak müminin orucu senenin 365 günü olmalıdır...Sadece yemek yememek oruç sayılmaz tüm uzullarımızla tutmaktır...Yani 365 gün eline beline diline sahip olmanın adıdır oruç...

aşk-ı muhabbetle...
işte en dogalıda bu eline beline diline sahip olmanın adıdır oruç....

gülsün
30.08.2006, 12:19
ben tutuyorum ama ramazan ayında 3 gün muhamerem ayında 51 gün tutuluyormuş tabi ben o kadar tutamıyorum

sertur
30.08.2006, 12:29
elbette aleviligin tüm ibadetlerini büyük bir özenle ve huşu içerisinde yerine getirmeye çalışırım

leyla can
30.08.2006, 16:00
ben tutuyorum ama ramazan ayında 3 gün muhamerem ayında 51 gün tutuluyormuş tabi ben o kadar tutamıyorum

sevgili gülsün can Muharem orucunun 51 gün oldugunu nerden biliyorsun ben ilk defa duyuyorum ,benim bildigim masumu paklarinda icinde olmasiyla 15 gün tutmaktadir ...biri bana bun aciklasin benmi yanlis biliyorum sanmiyorum ama olabilir belkide?????????

eyhayat
30.08.2006, 16:23
"Hoşgörü ve Laik anlayış Aleviligin vazgeçilmezleridir.
İbadet kişiseldir.
Alevi geleneğinde zorlama yoktur.
Oruç tutanla tutmayan arasında samimi bir hoşgörü vardır.
Muharrem orucunu tutan annemiz oruç olmayan çocuklarına öğle yemeği yapar ,sofrasına sunar.
Aynı durumda Ramazam orucunu tutan sünni bir anne acaba böyle davranır mı veya % de kaçı

Aydın.
30.08.2006, 16:35

Ben ilkez senden duyuyorum muarem orucunun 51 gün tutuldugunu hızır orucuyla beraber 15 gün tutgmuz oruclar 51 günü nerden cıkardın...

casdemurmur
30.08.2006, 16:40
"Hoşgörü ve Laik anlayış Aleviligin vazgeçilmezleridir.
İbadet kişiseldir.
Alevi geleneğinde zorlama yoktur.
Oruç tutanla tutmayan arasında samimi bir hoşgörü vardır.
Muharrem orucunu tutan annemiz oruç olmayan çocuklarına öğle yemeği yapar ,sofrasına sunar.
Aynı durumda Ramazam orucunu tutan sünni bir anne acaba böyle davranır mı veya % de kaçı
ewet sevgili damal75,sunnilerin bazıları hiç aksatmadan tutar.we çocuklarına da aynı şekilde tuttururlar.mesela benm ailem,dinine bağlı olsa da,yine de eğer okulda oruçtan dolayı zorlanırız die izin wermicekler nerdeyse..ben tutcam desemde sen öğrencisin tutma derler yani..oruç olmadıım zamanlarda da yemeğimzi de yapar,yedirir..
işte bazıları çok katıdır bu konuda,çocuk 7 yaşına geldimi artık ona farz die hiç umursamazlar artık bişeyi.. ama her zman şükrediyorum,ailem belki öyle çok geniş görüşlü değil ama o kadr da geri kafalı, yobaz değiller die..:o

mawzer
30.08.2006, 18:40
ewet sevgili damal75,sunnilerin bazıları hiç aksatmadan tutar.we çocuklarına da aynı şekilde tuttururlar.mesela benm ailem,dinine bağlı olsa da,yine de eğer okulda oruçtan dolayı zorlanırız die izin wermicekler nerdeyse..ben tutcam desemde sen öğrencisin tutma derler yani..oruç olmadıım zamanlarda da yemeğimzi de yapar,yedirir..
işte bazıları çok katıdır bu konuda,çocuk 7 yaşına geldimi artık ona farz die hiç umursamazlar artık bişeyi.. ama her zman şükrediyorum,ailem belki öyle çok geniş görüşlü değil ama o kadr da geri kafalı, yobaz değiller die..:o
ne mutlu sana ki böle ailen var..

peki affına sığınarak bişe sormak istiyorum....

ailem yobaz değil diyosun...güzel....peki bizim hakkımzda ne sölüyorlar yani aleviler ve alevilik hakkında ? yobaz değllerse kötü şeyler sölemiyorlardır umarım..:sarkazm

merak ettm sadece....

saygılar...

casdemurmur
30.08.2006, 18:44
hmm.. şu şekilde.. onlar da aleviler hakkında iyi düşünmezler ama benim dedğim farklıydı..yani baskıcı değiller illaki başını kapa, namazını kıl die..onu sölemek istedim..

mawzer
30.08.2006, 18:49
hmm.. şu şekilde.. onlar da aleviler hakkında iyi düşünmezler ama benim dedğim farklıydı..yani baskıcı değiller illaki başını kapa, namazını kıl die..onu sölemek istedim..

ne demek istedğni anladım..

demek yobaz olmayanlarda kötü düşünüyor hakkımzda ..ne kötü...:no:

casdemurmur
30.08.2006, 19:16

hmm ewet ama en azından onlar için bir ümit war diye düşünüyorum eğer onlara gerçekleri anlatanlar olursa.. diğer türlülere zaten geçmiş olsun...

cem1507
30.08.2006, 23:14

Tembel degilim bu bir. Allaha inanmiyorsun o senin eksigin bu iki.
Oruc tutuyormusun sorusuna...sagliksiz oldugu icin tutmuyorsun,
halkbuki saglikli olsada tutmazsin cünkü allaha inanmiyorsunki.

Ben yazimda demek istedigim, yanliz senin dar görüslü oldugunu söyledim.
Cünkü 18 gün bir ömür gibi anlattin, sagliksiz felan diye...
Mantik icerikli degil, laf olsun torba dolsun amacli.

Ask Ile

cem1507
30.08.2006, 23:37
Senin Allaha inanıp inanmadığın sorgulanmıyor sünni veya Alevi olduğunda...Ancak nefsi terbiye etme yollarından birinin altı çiziliyor.Çok bilgili akıllı olduğunu belirtmişsin maşallah...Ancak bu mütevaziliğin ancak kendin gibilere söker.Biz bize yeteriz....

aşk-ı akıl....

Gönlüne saglik cok iyi yazmissin :)

Ask Ile

Devrimci Marksist
01.09.2006, 15:23
Tembel degilim bu bir. Allaha inanmiyorsun o senin eksigin bu iki.
Oruc tutuyormusun sorusuna...sagliksiz oldugu icin tutmuyorsun,
halkbuki saglikli olsada tutmazsin cünkü allaha inanmiyorsunki.

Ben yazimda demek istedigim, yanliz senin dar görüslü oldugunu söyledim.
Cünkü 18 gün bir ömür gibi anlattin, sagliksiz felan diye...
Mantik icerikli degil, laf olsun torba dolsun amacli.

Ask Ile

İnsanların bir şeyi eleştirmesi için yanlış, hiç olmazsa eksik bulması şarttır. Bu yüzden yazıma kızmaya hakkın yok. Oruç tutmamamın asıl sebebi sağlıksız olmaması değil, doğru, ama bu bir şeyi değiştirmez. Zaten orucu bıraktığımda da sağlıksız olduğunu bildiğim için yapmamıştım.
Yorumumda vurgulamak istediğim şey sürekli olarak her islami kuralın ne kadar faydalı ya da her Kuran ayetinin mucizevi olduğu iddiasının yanlış olduğuydu. Bu dogmatik anlayış islamı düşünsel bir dokunulmazlık içine sokuyor ve ona gerçekçi olmayan bir mükemmellik veriyor.

redyellow
01.09.2006, 15:38
Allah'a şükür her müslüman gibi orucumu tutarım, Allah kabul etsin.

KomünistAlevi
01.09.2006, 16:22
Allah'a şükür her müslüman gibi orucumu tutarım, Allah kabul etsin.
Hangi orucu tutuyosunuz çok merak ettim...Konuşma tarzınıza bakılırsa sünni bir yurttaşa benziyosunuz....

redyellow
01.09.2006, 16:38
Hangi orucu tutuyosunuz çok merak ettim...Konuşma tarzınıza bakılırsa sünni bir yurttaşa benziyosunuz....

evet sünni birisiyim. inancıma göre üzerime şart olan ramazan orucunu tutarım, bunun dışında da nafile oruç tutarım.

bu nafile oruc ramazan haricinde her ay olabilir, 3 ayların diğer 2 ayında olabilir, muharrem ayında olabilir, aşure günü olabilir.

namazın ve haccın dinle hiçbir alakası yoktur.

Namazın ve haccın dinle hiçbir alakası yoksa sizce neyle alakası vardır?

AleviGenç
01.09.2006, 17:37

Sélâmun Aléyküm
"Bismi'llâhi'r-rahmâni'r-rahîym"

eeeeee sen ne sandın abi herşey ortada...Herkes kendi yoluna.:blink:

gülsün
06.09.2006, 12:15
arkadaşlar 51 gün oruç tutuldugunu imam cafer buyruk kitabında yazıyor

Naci
06.09.2006, 15:16

Sevgili can ne yazık ki günümüzde o kadar farklı imam cafer buyruğu denilerek kitaplar yazıldı ve satıldı,kötü niyetli, iyi niyetli kişiler tarafından. Ne yazık ki yanlış bilgiler içeren bir buyruğa sahipsin. Aalevilerin tuttuğu oruç günleri bellidir. Genel olarak bunlara uyulur. Bir kez daha yazayım bu günleri
Ramazan ayı 19-20-21 günleri (Hz. Ali şehadet ettiği için tutulmuştur)
Hızır orucu 13,15 şubat arası 3 gün tutulur.(yöresel olarak günleri değişmektedir. Mesela biz ocak ayı sonunda tutarız. Hz. Hızır için tutulan bir oruçtur)
Muharrem orucu 12 gün tutulur. Bazı canlar masum-u paklar niyetine 3 gün daha ilave ederek 15 gün tutar.

Aydın.
06.09.2006, 15:25

Can ben okadar okudum hic birinde görmedim 51 gün yazdığını sen hanki yazarınkini okuyosun söylermisin bakalım bi???

tsira
06.09.2006, 17:19
canlar alevilikte zorlama olmadığını hepimiz biliriz ayrıca insanları kınamak ve yargılamak (en azından bu konu hakkında) bize düşmez. oruç tutmak ya da tutmamak kimi ilgilendirir ki bu allahla kul arasındadır.malum bildiğiniz gibi ibadette kabahatte gizlidir.
ayrıca birbirimize karşı daha saygılı olamamız gerektiğini düşünüyorum, bazı arkadaşların üslubunu yanlış buluyorum.

mawzer
06.09.2006, 19:23
canlar alevilikte zorlama olmadığını hepimiz biliriz .
sadece alevilikte değil, DİNDE zorlama olmaz....

saygılar..

realdersim
07.09.2006, 18:26
Ben biraz tuttum ramazan orucunu ama eğer ramazan Allahın verdiği nimetlere şükretmek ise bana hergün ramazan hergün oruç

reyhan22
07.09.2006, 19:24
Ben biraz tuttum ramazan orucunu ama eğer ramazan Allahın verdiği nimetlere şükretmek ise bana hergün ramazan hergün oruç

bak bu konuda sana şu şekilde katılıyorum.....ibadetin tarihi saati olmaz bana göre insanlar gerçekten inandıkları ve inanarak yaptıkları için ibadet etmelidir zaten oruç tutmak nefsi terbiye etmektir.......

ancıl
07.09.2006, 19:56
arkadaşlar tüm yorumları okumaya çalıştım ama şunu gördüm.. öncelikle şunu söleyim bende aleviyim ...

oruç tutarmısınız namaz kılarmısınız sorusu bir garibime geliyo.. biz müslüman değilmiyiz... biz başka dindenmiyiz.. hayır

alevilerde oruç tutar, namaz kılar, hacca gider, zekat verir, ama bir özelliği vardır ehlibeyti unutmamak(hz.ali,hz.fatma,hz.hasan,hz.hüseyin,vs) yaşatmak..

birde şunu söleyim bazı aleviler var tabiki bazı yörelerde; diyorlarki biz namaz kılmayız, oruç tutmayız, zekat vermeyiz.. böle bir şey olamaz... kardeşim sen o zaman alevilerin oruç tutmadığı, namaz kılmadığı başka kişilerce sölüyosun.. bu yanlış!!! sen işin kolayına kaçıp, ibadetden kaçıyorsun bu da yanlış.. haa tamam kılmaya bilir tutmaya bilirsin ama neden aleviler yani bizler tutmayız kılmayız diyorsunuz.......

KomünistAlevi
07.09.2006, 20:08
arkadaşlar tüm yorumları okumaya çalıştım ama şunu gördüm.. öncelikle şunu söleyim bende aleviyim ...

oruç tutarmısınız namaz kılarmısınız sorusu bir garibime geliyo.. biz müslüman değilmiyiz... biz başka dindenmiyiz.. hayır

alevilerde oruç tutar, namaz kılar, hacca gider, zekat verir, ama bir özelliği vardır ehlibeyti unutmamak(hz.ali,hz.fatma,hz.hasan,hz.hüseyin,vs) yaşatmak..

birde şunu söleyim bazı aleviler var tabiki bazı yörelerde; diyorlarki biz namaz kılmayız, oruç tutmayız, zekat vermeyiz.. böle bir şey olamaz... kardeşim sen o zaman alevilerin oruç tutmadığı, namaz kılmadığı başka kişilerce sölüyosun.. bu yanlış!!! sen işin kolayına kaçıp, ibadetden kaçıyorsun bu da yanlış.. haa tamam kılmaya bilir tutmaya bilirsin ama neden aleviler yani bizler tutmayız kılmayız diyorsunuz.......
Bazı yörelerin Alevileri dediğin Aleviler Alevi toplumunun çok çok büyük bir kısmı...Biz Alevilerin neden camiiye gitmediğini vede neden Ramazan oruç tutmadığınıda bilmeyecek kadar Alevi cahilisin...Yukarda ara tuşu var git oraya yaz bişeyler bu konu hakkında ondan sonra anlamıyorum diye konuş...Yani bide şuna hayranım ya ben..Asimile olan Alevilerde halen daha ben Aleviyim ama Namaz kılarım 30 günlük Ramazan orucu tutarım diyo ya ona şaşırıyorum....Sizin gibiler şu an fazla değil ama ilerdede fazla olmayacağı kesin değil..Senin gibilerle başa çıkmak için kültürüme ibadethime sahip çıkmak için canımı bile veririm...
Biz Aleviler oruç tutarız ama hangi oruçları tuttuğumuz belldir...Halka namazınıda öğren bakalım...
Birde sana 2 sorum olcak:
1-Cemevine gidiyomusun
2-Hangi orucu tutuyosun?

rockçı turna
07.09.2006, 20:11

alevilerde oruç tutar, namaz kılar, hacca gider, zekat verir, ama bir özelliği vardır ehlibeyti unutmamak(hz.ali,hz.fatma,hz.hasan,hz.hüseyin,vs) yaşatmak...

offffffffffff! vay benim başıma:) arkadaş yeniden mi başlıyoruz yoksa her defasında gercegi gözlerine sokup forumdan sutladıgımız kişiler bizimle oyun mu oynuyor:confused1

1_) bu tanımladıgınız sey alevilik degildir! olsa olsa şiilik olur!
2_) cem,hızır orucu,matem orucu,halka namazı, semah,hak-muhammed-ali,ademe secde,4 kapı 40 makam... gibi kavramlardan haberiniz var mı sayın ''alevi'' arkadasım?

Zahir
07.09.2006, 20:20

Birde ben şunu söleyim: Bu tamamen Yanlış. Ne o iki doğru bir yanlışımı götürüyo. Üniversite sınavındamıyız???

Sen işin kolayına kaçıp İbadet mi yapıyosun bu da yanlış...

İbadet şekli olarak sıraladığın şıkları doğrulunun ölçüsüne? Kuran mı? o halde cevap anahtarına bakalım. Buda yanlış...

Sonuç:

Cennetten Her Hangi Bir Köşke Yerleştirilemediniz....

KomünistAlevi
07.09.2006, 20:24
offffffffffff! vay benim başıma:) arkadaş yeniden mi başlıyoruz yoksa her defasında gercegi gözlerine sokup forumdan sutladıgımız kişiler bizimle oyun mu oynuyor:confused1

2_) cem,hızır orucu,matem orucu,halka namazı, semah,hak-muhammed-ali,ademe secde,4 kapı 40 makam... gibi kavramlardan haberiniz var mı sayın ''alevi'' arkadasım?
Hay senin Allahına kurban olayım abim ya...Valla banada bir ara öyle gelmeye başladı...Sanki aynı adamlar bunlar:)Çünkü konuşma tarzları hep aynı...Ayda yılda bir kere böyle geliyo asimile olan ağzının payını alıyo sonrada geri gidiyo...Bende bir önceki sayfada yazdım bu arkadaşa araştır diye bu konuları...İnşallah araştırmıştırda gerçek Aleviliği görmüştür...Yani bu forumdaki bukadar Alevi neden böyleler diye hiç düşünmüyolar galiba...Neden bu bizim Alevi dernekleri illede Cemevi diyolar diye..Neden bu bizim ülkenin Alevileri böyleler diye hiç düşünmüyolar...Geliyolar burda biz dinsizmiyiz gibi ağza alınmıycak saçma sapan sözler konuşuyolar...

Sevgi ve saygılarımla...

meyman46
07.09.2006, 20:40
evet tutuyorum ama hızır orucunu tutmak daha kısmet olmadı

denzz
07.09.2006, 20:59
tutmam tutanada mani olmam..ben tutana nasıl saygı duyuyosam ben de saygı beklerim..oruç tutmamanın da aleviliği bilip bilmemekle alakası yok varsa da ben kuramadım böyle bir alaka:gosterge kişisel ibadet başka bişey değil..

Şoreş
07.09.2006, 21:01

Bu söylediklerini ancak bir Sünni yada Şii söyler..
Bakınız Aleviler biz Zekat Vermeyiz demeler.. Sizi kim doldurdu arkadaşım ?
Alevilerin Musahipleri vardır.Yani bu bir dayanışmadır ve Alevilerde devam ediyor.HZ Muhammed ve HZ Alinin kardeşliği örnek alınmıştır..
Alevileri Muharrem 12 gün, Hızırda 3 gün Oruç tutar.
14 Masum Pek için ise Muharremden önce 3 gün Oruç tutulur..

Sen bunları biliyor musun? Bence hayır.
Sen hiç Ceme katıldın mı? Bence hayır..

Aleviliğin İbadeti Cemdir ve kaynağı Kırklar Meclisidir.

Alevilikte Sünnilerin kıldığı gibi Namaz ve Camii yoktur.
Kuranda Camii lafı geçmez.Mescid der.Mescid demek Cemaatin toplanıp Niyaz ettiği yer demektir.Alevilerin Mescidi Cemevidir.Cemevleri İslamiyetin ilk yıllarındaki gibi işlev görür.Yani Camiiler zamanla sadece ibadet edilen yer haline gelmiş ve genel yapılarına, mimari yapılar değişerek dine Şirk koşmak olmuştur.Ama Cemevleri eski işlevleri devam ettiren bir ibadethanedir ve Minare yoktur çünkü bunlar dinen yasaktır..

Siz Ankaralısınız.Profilinizde öyle görünüyor.Ya Karaşarlısınız yada Köyünüz Çubuk yöresinde.O yörelerdeki Alevilerde asimlasyon politikası uygulandı ve hemen hemen her köyde Camii var bu yörede.. Forumda da sizin gibi konuşup ben Aleviyim diyen Ankaralılarda gördük oldu.
Bakın arkadaşım bu sözlerinizi bir Sünni Molla/Ulema söyleyebilir ancak yani bu laflar bir Aleviye yakışmaz.Eğer ki sen Hızır Muharrem Orucunu kabul etmiyorsan, Cem ibadetimdir demiyorsan, İbadethanem Cemevi değildir diyorsan sen zerre kadar Alevi değilsin, Aleviliğin şerefli adını kullanmayın.Çünkü sizin gibi Sünnileşmiş Aleviler, Aleviliğe büyük zarar verenlerdir..

Sizin gibileri biz çok gördük.Sen Aleivlik hakkında kaç kitap okudun ?
Bu Aleivlik nedir dedin mi?
Nasıl doğmuştur dedin mi?
İnançsal kaynakları nedir bildin mi?

Sen biliyor musun Alevilikte Enel Hak vardır.
Sen biliyor musun Alevilikte Ruh Göçü vardır Enel Haktan doğan.İnsanı Kamil olan direk Tanrıya kavuşacak.Tanrı = Cennettir.Bu sizin sandığınız gibi yalan dolanlı, hurilerle dolu sahte bir Cennet değil, gerçek bir Cennettir..

Sen biliyor musun Camii denilen ibadethaneler Abbasiler zamanında ortaya çıkan, sonradan mimari yapılan eklenen ve zamanla işlevleri değşen mekanlardır?

Sen biliyor musun Aleviler Ahmet Yesevi, Pir Hacı Bektaş gibi uluların izinden gider ?

Ahmet Yesevi Divanını okudun mu?
Yunus Emre Divanını okudun mu?
İmam Cafer buyruğunu okudun mu?
Musahiplik nedir biliyor musun?

Biliyor musun Aleviliğin kökeni İslam öncesine kadar gider? Alevilik birçok dinden parça alaran harmanlanmıştır biliyor musun?

İslam Dininde 5 şart var diyor ya işte o 5 şart Sünni mezheplere ait biliyor musun?

Alevilikte İslamın şartı 6 dır biliyor musun? 4 Kapı ve 40 Makam vardır.7 Farz vardır.Biliyor musun?

Bence hiçbirini bilmiyorsun..Çünkü siz asimile olmuşsunuz.Yani siz ''Sünni gibi ibadet ederim ama Aleviyim '' diyen, devletten resmen Sünnilik vurgunu yemiş Alevilerdensiniz.

Size gülüyorum ben.Siz ne konuştuğunuzu bilmiyorsunuz.Sizin gibiler Aleviliğe gerçek anlamda zarar verenlerdir... Bir yazar doğru demiş.. Alevinin düşmanı kendi içindedir..

Sizleri kaybettik ama biz hala ayaktayız.Size başka bir inanç empoze edilmiş ve kaderiniz Sivas Suşehrindeki Aşağı Sarıca Köyüne dönmüş... Yazık.. :)

Şoreş
07.09.2006, 21:21

Haberleri olamadı can.Böyle düşünenler Yavuz Yezit zhniyetinden nasibini almışlardır.:yamukgul:

TheGodfather
07.09.2006, 22:49
insallahu teala bu yıl bol bol oruc tutucaz..:cool:

Malum eksikleride tamamlamak lazım..Birde namaz kılmaya baslicam..Bakarsiniz gelicek seçimde Ankara büyük şehir Belediye başkan adayı olurm..Eee belediye başkanı olmak kolay değil..:001_tt2: :001_tt2: :001_tt2:

Şoreş
07.09.2006, 23:15
Cahil Oruç tutmanın gerçek anlamda nefse hakim olmak olduğunu bilseydi, Ramazanda vs baskı yapmazdı.. Oruç = Nefse hakim olmaktır, ikilikten arınmaktır.. Gerçek Oruç budur işte..

casdemurmur
07.09.2006, 23:35
Cahil Oruç tutmanın gerçek anlamda nefse hakim olmak olduğunu bilseydi, Ramazanda vs baskı yapmazdı.. Oruç = Nefse hakim olmaktır, ikilikten arınmaktır.. Gerçek Oruç budur işte..
aslında bugüne kadar farkında olmadan bir alevi gibi düşünüyormuşum.ama haberim yokmuş.bende hep sorardım bu insanlar gerçekten orucun ne için olduğunu bilyor da mı tutuyorlar diye..kuran ı arapça okuyorlar türkçesini makbul görmüyorlar ama acaba okuduklarından ne anlıyorlar??indiği gibi okuyorlar ama o zaman o arap topluluğu wardı tabi arapça inecek..sen şimdi arapça bilmeden neden o şekilde okuyasın ki..bu insanların bu kadarınada mı kafası basmıyor hayret yaa..!!:yaw2 namazın ne için olduğunu bilmezler.hatta bazıları aynı zamanda jimnastik hareket olduğu için de faydasından falan bahsediyor..komik ya..illa ki bi kılıf bulunacak yani herşeye..valla oruç kuran da farz olarak geçiyor bu yüzden de tabi ki tutarım orucumu ama en azından ne anlama geldiğini ne için tuttuğumu bilerek tutarım..

Şoreş
07.09.2006, 23:40
aslında bugüne kadar farkında olmadan bir alevi gibi düşünüyormuşum.ama haberim yokmuş.bende hep sorardım bu insanlar gerçekten orucun ne için olduğunu bilyor da mı tutuyorlar diye..kuran ı arapça okuyorlar türkçesini makbul görmüyorlar ama acaba okuduklarından ne anlıyorlar??indiği gibi okuyorlar ama o zaman o arap topluluğu wardı tabi arapça inecek..sen şimdi arapça bilmeden neden o şekilde okuyasın ki..bu insanların bu kadarınada mı kafası basmıyor hayret yaa..!!:yaw2 namazın ne için olduğunu bilmezler.hatta bazıları aynı zamanda jimnastik hareket olduğu için de faydasından falan bahsediyor..komik ya..illa ki bi kılıf bulunacak yani herşeye..valla oruç kuran da farz olarak geçiyor bu yüzden de tabi ki tutarım orucumu ama en azından ne anlama geldiğini ne için tuttuğumu bilerek tutarım..

Selam can.. Böyle düşünmene gerçekten sevindim.
Gerçektende böyledir. Mesela Cemlerde Dedeler sık sık dile getirirler. Oruç Nefse hakim olmaktır diye.Bu yüzden bizde Oruç konusunda baskılar olmaz.
''Hakikat tektir ama ona çıkan yollar çoktur'' demişler..

casdemurmur
07.09.2006, 23:56
Selam can.. Böyle düşünmene gerçekten sevindim.
Gerçektende böyledir. Mesela Cemlerde Dedeler sık sık dile getirirler. Oruç Nefse hakim olmaktır diye.Bu yüzden bizde Oruç konusunda baskılar olmaz.
''Hakikat tektir ama ona çıkan yollar çoktur'' demişler..
valla doğruya doğru..mantık kuralları da bunu gerektirir:D

ancıl
08.09.2006, 19:21
Bu söylediklerini ancak bir Sünni yada Şii söyler..
Bakınız Aleviler biz Zekat Vermeyiz demeler.. Sizi kim doldurdu arkadaşım ?
Alevilerin Musahipleri vardır.Yani bu bir dayanışmadır ve Alevilerde devam ediyor.HZ Muhammed ve HZ Alinin kardeşliği örnek alınmıştır..
Alevileri Muharrem 12 gün, Hızırda 3 gün Oruç tutar.
14 Masum Pek için ise Muharremden önce 3 gün Oruç tutulur..

Sen bunları biliyor musun? Bence hayır.
Sen hiç Ceme katıldın mı? Bence hayır..

Aleviliğin İbadeti Cemdir ve kaynağı Kırklar Meclisidir.

Alevilikte Sünnilerin kıldığı gibi Namaz ve Camii yoktur.

bakın bana karşı bir çok eleştiri yapılmış. hangisine cevap vereceğime şaşırdım.

öncelikle ben zekat vermezler demedim. dedimki bazı yörelerdeki aleviler ben namaz kılmam, oruç tutmam ve zekat vermem diyorlar. buda alevileri yanlış tanımlatıyor. elbetteki muharrem orucunu biliyorum.. elbette dergahda bulumdum. kesiktaş ı bilirmisiniz... hasan baba erenimiz vardı. şuan rahmetli ve sincan- kesiktaşda yer almakta..

siteyi ziyaret edebilirsiniz

http://www.ziyababa.org.tr/

birde şunu söleyim alevilerde Sünnilerin kıldığı gibi Namaz ve Camii yoktur kelimesi yanlış...

Şoreş
08.09.2006, 19:26
Kardeşim Alevilikte Camii yoktur.
Camii islam dininden sonra türemiştir.O minareler ve süslemeler dine şirk koşmaktır.Camiilerin işlevleri yozlaşmış, zamanla sadece ibadet edilen mekan olmuştur..

Bizim ibadethanelerimizde durum farklıdır.Cemevleri toplumsal sorunlarında çözüldüğü mekanlardır..Aynı peygamber zamanında olduğu gibi ve mimarileri abartılı süslemelerden uzak , Peygamber zamanındaki gibi minare yoktur..

Aleivlikte Camii yoktur.Olmayacakta.Bizim cemevimiz var.Başka ibadethane kabul etmiyorum

Camii Şii ve sünni kardeşlerimizindir.

ancıl
08.09.2006, 19:52
Kardeşim Alevilikte Camii yoktur.
Camii islam dininden sonra türemiştir.O minareler ve süslemeler dine şirk koşmaktır.Camiilerin işlevleri yozlaşmış, zamanla sadece ibadet edilen mekan olmuştur..

Bizim ibadethanelerimizde durum farklıdır.Cemevleri toplumsal sorunlarında çözüldüğü mekanlardır..Aynı peygamber zamanında olduğu gibi ve mimarileri abartılı süslemelerden uzak , Peygamber zamanındaki gibi minare yoktur..

Aleivlikte Camii yoktur.Olmayacakta.Bizim cemevimiz var.Başka ibadethane kabul etmiyorum

Camii Şii ve sünni kardeşlerimizindir.

bir şey söleyebilirmiyim bu kadar şey söledin peki neden şii nin anlamını bilmiyorsun....

şii : hz.ali’nin yolundan gidenlere denir.

ancıl
08.09.2006, 20:07
Bazı yörelerin Alevileri dediğin Aleviler Alevi toplumunun çok çok büyük bir kısmı...Biz Alevilerin neden camiiye gitmediğini vede neden Ramazan oruç tutmadığınıda bilmeyecek kadar Alevi cahilisin...Yukarda ara tuşu var git oraya yaz bişeyler bu konu hakkında ondan sonra anlamıyorum diye konuş...Yani bide şuna hayranım ya ben..Asimile olan Alevilerde halen daha ben Aleviyim ama Namaz kılarım 30 günlük Ramazan orucu tutarım diyo ya ona şaşırıyorum....Sizin gibiler şu an fazla değil ama ilerdede fazla olmayacağı kesin değil..Senin gibilerle başa çıkmak için kültürüme ibadethime sahip çıkmak için canımı bile veririm...
Biz Aleviler oruç tutarız ama hangi oruçları tuttuğumuz belldir...Halka namazınıda öğren bakalım...
Birde sana 2 sorum olcak:
1-Cemevine gidiyomusun
2-Hangi orucu tutuyosun?

1. evet
2. muharrem ramazan

alevi cahili demekle ne kasetmişin anlamadım. kardeşim aleviler namaz kılmaz diye bir şey olamaz.... bu somutlaşmış düşünce yanlış.... ayrıca sizin gibiler kelimesi çok alçaltıcı bir kelime...

Şoreş
08.09.2006, 22:39
bir şey söleyebilirmiyim bu kadar şey söledin peki neden şii nin anlamını bilmiyorsun....

şii : hz.ali’nin yolundan gidenlere denir.

Arkadaşım '' Mantıksız '' bir soru sormuşsun.Neden mi?

Alevilikte Şiilikte Alinin izinden giden demektir, bunu adım gibi biliyorum ama Şii Mezhebinin kendine göre kuralları.uygulamaları var ve İbadethaneleri Camii.

Her Ali izinden giden Camiiye gidecek diye birşey yok.Çünkü Camii kavramı İslam geldikten çok sonra türemiştir ve oluşmuştur...

Cevabım yeterlidir umarım..

Saygılar.

Bendeniz82
09.09.2006, 12:06
Vallahi bizde cok farkli. Annem haric kimse tutmaz. Babannem ise ramazanda bile oruc tutar. Yani herkez kendine göre oruc tutuyor

emreank
09.09.2006, 12:11
Şii yada şia kelimeleri bir bedenden ayrılan ve bedenini inkar eden anlamına gelmektedir. yani islamdan ayrılan demektir

KomünistAlevi
09.09.2006, 12:16
Vallahi bizde cok farkli. Annem haric kimse tutmaz. Babannem ise ramazanda bile oruc tutar. Yani herkez kendine göre oruc tutuyor
Sayın Bendeniz82...

Siz hangi yola başkoyacağınızı kararlaştıramamışsınız...

Sevgi ve saygılarımla...

Şoreş
09.09.2006, 12:20
Sevgili canlar.
Önemli olan Orucun gerçek anlamını bilmektir.Biz tüm ömrümüzce Oruçluyuz zaten.Ama nasıl? Bu aç kalmak değildir belli zamanlarda.. Nefsimize hakim olarak bunu yapıyoruz..Biz demiyor muyuz; Eline Beline Diline Sahip ol, Dedikodu yapma, Kırma, İncitme, Kötü söz etme, Harama el sürme, Kul hakkı yeme, Kendine hakim ol diye..

İşte biz Aleviler bunları biliyoruz.Orucun gerçek anlamını biliyoruz.Nefse hakim olma anlayışını biliyoruz.Dedelerimiz hep böyle söylerler.

Oruç sadece tüm gün aç kalmak değildir.

Orucun zamanı pek önemli değildir özünden dolayı ama biz Aleviler olarak belirli aylarda, mesela Muharremde hem üzüntü yaşarız acımızdan, hemde nefsimize hakim olmaya çalışıp Muhammed Ali yolunu takip ederiz...

Saygılar

alev zile
09.09.2006, 14:14
kusura bakma ama hz. hüseyinin kerbelad şehit olması alevileri binlerce yıldır bir köleliğe sevketmiştir onlr dh akıllı davranslardı aleviler bu kadar ezilmezlerd bu kadar korkak ve ürkek olmzlardı...

Şoreş
09.09.2006, 15:17
kusura bakma ama hz. hüseyinin kerbelad şehit olması alevileri binlerce yıldır bir köleliğe sevketmiştir onlr dh akıllı davranslardı aleviler bu kadar ezilmezlerd bu kadar korkak ve ürkek olmzlardı...

HZ Hüseyin Emevilerin istediklerini yapıp, onların tekliflerini kabul etseydi;

1 - İslam Dini belkide kalmazdı.Zaten yozlaştırıldı, belkide iyice yokolurdu..

2 - Yada Alevilik olmazdı..Biz ve bizim Pirlerimizde belki tüm sahabelerde, Nur dolu Ehlibeyti bir tutan bir anlayışın tuzağına düşerdi..

sertur
09.09.2006, 15:22
HZ Hüseyin Emevilerin istediklerini yapıp, onların tekliflerini kabul etseydi;

1 - İslam Dini belkide kalmazdı.Zaten yozlaştırıldı, belkide iyice yokolurdu..

2 - Yada Alevilik olmazdı..Biz ve bizim Pirlerimizde belki tüm sahabelerde, Nur dolu Ehlibeyti bir tutan bir anlayışın tuzağına düşerdi..

güzel maddelemişsin soreşcan, gerçek manada islam ve alevilik diye bir şey olmazdı şu an, hz Hüseyin(r.a) islam adına şehit olarak kendini feda eyledi

Şoreş
09.09.2006, 16:36
güzel maddelemişsin soreşcan, gerçek manada islam ve alevilik diye bir şey olmazdı şu an, hz Hüseyin(r.a) islam adına şehit olarak kendini feda eyledi

Teşekkür ederim abican..
HZ Hüseyin bizi şefaatinden mahrum eylemesin.. Onun özgürlükçü ve mücadeleciliği herkese örnek olsun..

Bugün İslam diye kendini parçalayan ve Ehlibeyte sahip çıkmayanlar utansın..

Rose
09.09.2006, 17:50
ben tutmuyorum oruç nedenide orucun gerçek anlamından farklı bir şekilde lanse edilmesi bide içimden gelmiyor zorlada tutumanın hiç bir yararı olmayacağına inanıyorum o yüzdende tutmuyorum.

ancıl
09.09.2006, 18:32
Arkadaşım '' Mantıksız '' bir soru sormuşsun.Neden mi?

Alevilikte Şiilikte Alinin izinden giden demektir, bunu adım gibi biliyorum ama Şii Mezhebinin kendine göre kuralları.uygulamaları var ve İbadethaneleri Camii.

Her Ali izinden giden Camiiye gidecek diye birşey yok.Çünkü Camii kavramı İslam geldikten çok sonra türemiştir ve oluşmuştur...

Cevabım yeterlidir umarım..

Saygılar.

of Allahım of bak kendinde söyledin şii nin anlamını Alinin yolundan gidenlere denildiğini... arasında pek bi fark yok

Türkiye Şii-Caferilerinin dini önderi Selahattin Özgündüz söylemişti: “Sünnisi, Alevisi, Şiisi ile hepimiz Müslümanız. ibadetlerimizi yaparız.

Genel anlamda Alevilik konusunda, Aleviliğin ne olduğu konusunda kavramlar alabildiğine çarpıtılmış, anlamları değiştirilmiş, her türlü yoruma tâbi tutulacak bir hale gelmiştir. Bu kavramların başında Şiilik kavramı gelmiştir. Yukarıda da tekrar söylediğim gibi Şiilik kavramı, Hz. Peygamberin Hakka yürümesinden sonra Hz. Ali’nin halifeliğine (Ali nin yoluna) inananlar için kullanılmıştır. Şiiliğin bir başka manası da Aleviliktir. Neticede Alevi kelimesi de Hz. Ali’nin isminden türetilmiştir.

öz olarak Şiilik ve Alevilik aynı şeylerdir...

sevgili kardeşim

jakelamotta
09.09.2006, 18:35
kısa ve öz.. bende tutmuyorum.....

Şoreş
09.09.2006, 18:35
Ancıl öz olarak aynı bunuda biliyoruz.Ama Semah, Cem, Dedelik, Cemevi, Ahmet Yesevi, Pir Hacı Bektaş gibi değerlere sahip kesime Alevi deniyor.
Kelimelerin özü aynı olabilir ama uygulamaları farklı..

Saygılar

KURŞUNveli
09.09.2006, 18:51
valla ben hiç oruç tutmadım ama oruç ayında ; 12 imam ve hızırın orucun da üzerime düşen ne ise yapmışımdır...oruç kadar sevap olur mu bilmiyorum gerçi orasına allah karar verir...

crewchif
09.09.2006, 19:14
kayıpsız hepsini tutuyorum desem yalan olur.fakat tutmaya gayret eiyorum

Lazoşa_62
10.09.2006, 00:51
arkadaş:Orucunutatman senin kendine ve inanısına olan saygıdır. Ancak muharrem ve hızır orucunu tutmayanı adamdan saymaman hakaret ve yobaz bir beyine sahip oldugunu gösterir. Ayrıca bu düşüncede olduğun sürece bu güne kadar tuttuğun orucunda kendine degil cevrene bir baskı ve bir gösterişten öteye gitmemiştir. Aleviligin enbüyük düstürüsü imanında ibadetinde insanın özünde olmasıdır.Ali den soy ve hüseyinden canı sen vermedin .senkendine inanarak yaşa özünde yaşa ve benliğinle yaşa.Yukardaki açıklamalarından dolayı bir alevi olarak kınıyorum.bu açiklamandan dolayı sitedeki tüm arkadaşlardan özür dilemeni bekliyorum

ahmetcam
10.09.2006, 00:56
Hayır (üç beş günü geçmiyor)

casdemurmur
10.09.2006, 01:01
Hayır (üç beş günü geçmiyor)
size karışmak gibi olmasın ama siz de sanki biraz arada kalmışsınız..3 -5 gün le nolck ki?ha dersin ki,ben zaten nefsime hakimim tutmuyorum,anlarım..ama 3 -5 günle ne olacak ona anlam veremedim..neyse bi bildiğin vardır heralde:)

candaş
10.09.2006, 01:46
herkes orucu nefis hakim olmak olarak düşünmüyor ve allahın emri dio adam iftara yetişiyim die trafikte basıor gaza kurallara uymadan gidio arabayla az ilerde kaza yapıo geberip gidio..2 dakka orucu geç acsa nolacak sanki nefsine 2 dakka hakım olamıomu..anlamak güç
günümüzde oruç tutmayanlara karşı bazı kesim zorlama yapıor üniverstelerde öğrenciler dövülüor lokantalar 5 ten once yemek vermıor benzeri şeler...bunlara karşı bir olalaım darda kalanlarımıza yardım edelim...
bu arada ben muharrem ayında oruc tutarım..amaç nefıse hakım olmak deilmi zamanın ne onemı var bızde 2 ay sora tutacaz ...sevgiler saygılar canlar

opis-01
10.09.2006, 14:30
tuabildiğm kadarıyla tutmaya çalışıyorum ama şimdiye kadar hepsini tutmak nasip olmadı bu sene inşallah tutmaya çalışacam....saygılar

BİR İSMİM HAYDARDIR BİR İSMİM ALİ

tanocan_
10.09.2006, 17:24
ben tutmuyorum tutanada saygım var..................

agareiş
10.09.2006, 20:06
oruç tutmak kişinin şahsi sorunudur.bencede konuya genel olarak bakmayalım.

Serkan_Devrim
11.09.2006, 11:59
bazı özel günlerde tutmayı severim. hızırllez günü(6 mayıs) vb :)

sevilkipirti
11.09.2006, 12:41
Hayır tutmuyorum, bana mantıklı gelmiyor. Mantık dışı olarak düşündüğüm şeyleri yapmadım şimdiye kadar, bundan sonra da yapmam hehalde...

alevikiz
11.09.2006, 16:44
ben oruclari tutuyorum ve bir alevi olarak herkezin tutmasini mecbur olarak görüyorum. bunun mantik veya baska birseyle alakasi yok. tabikine bi alevi olarak hepimiz herseyi tam dört dörtlük yapamiyoruzdur, ama yok su söyle bu böyle dersek herseyi inkar etmis oluyoruz. ceme gitmezsek, oruc tutmazsak, gelenek göreneklerimize sahip cikmazsak bizim aleviligimiz nerde. sirf ben aleviyim demek ile olmuyor bence herkezin bi emek vermesi gerekiyor. bakin sünniler bile cocuklarina kücük yasda ramazan orucunu tutduruyorlar ve bizler ne yapiyoruz herkezin düsüncelerine saygi duyoruz diyoruz ve geciyoruz. aslinda bence alevilikten uzaklasiliyor fark edilmeden.

KomünistAlevi
11.09.2006, 16:50
ben oruclari tutuyorum ve bir alevi olarak herkezin tutmasini mecbur olarak görüyorum. bunun mantik veya baska birseyle alakasi yok. tabikine bi alevi olarak hepimiz herseyi tam dört dörtlük yapamiyoruzdur, ama yok su söyle bu böyle dersek herseyi inkar etmis oluyoruz. ceme gitmezsek, oruc tutmazsak, gelenek göreneklerimize sahip cikmazsak bizim aleviligimiz nerde. sirf ben aleviyim demek ile olmuyor bence herkezin bi emek vermesi gerekiyor. bakin sünniler bile cocuklarina kücük yasda ramazan orucunu tutduruyorlar ve bizler ne yapiyoruz herkezin düsüncelerine saygi duyoruz diyoruz ve geciyoruz. aslinda bence alevilikten uza