zaza_24
03.08.2006, 17:21
alevilikte neden zekat vermek yoktur
bilgisi olanların cevabını bekliyorum
saygılar
bilgisi olanların cevabını bekliyorum
saygılar
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : alevilikte neden zekat vermek yoktur??? zaza_24 03.08.2006, 17:21 alevilikte neden zekat vermek yoktur bilgisi olanların cevabını bekliyorum saygılar AleviGenç 03.08.2006, 18:06 22. İNFAK - ZEKAT - FITRA Alevilik’de “kul hakkı” birinci önceliklidir. Her şey insana endekslidir. Müminin malı ve kazancında diğer müminlerinde hakları vardır. Allah’ın verdiğini insanlara vermek farz ve görevdir. Hz.Muhammed “komşun aç ise sen tok yatıyor- san bizden değilsin” buyurmaktadır. Kur’an-ı Kerim’in tüm muhtevası “infak” üzerine kurulmuştur. Sosyal adalet kavramı olan “infak” şartı ve farzı; malın insan- lık uğruna harcanmasını getirir. Zekat ve Fıtra de bu bağlamda ele alınarak farz kılınmıştır. Aleviler de zekat “Hakkullah” içinde mütala edilmiştir. Kazancın beşte biri (1/5) Hakkullah olarak verilir ki bununda (1/5)’i fakirlere verilir. Fıtra‘da yine yoksullara verilir. Adaklarda daha çok “infak” çerçevesinde düşünülür. Kur’an’da zekat 250’yi aşkın ayette salat ile birlikte ifade edilmektedir ki, bir ibadet faaliyeti olarak farz kılınmıştır. http://www.aleviforum.com/showthread.php?p=197176&posted=1#post197176 SarıVatoz 15.09.2006, 00:42 Günümüzde olmadığını kimse iddia edemez. Belki eskiden kominist düzende yaşadıkların için herşeyi paylaşıyorlardı ve Zekat kelimesinin anlamını bile bilmiyorlardı. Belki ... :) erik_kiraz 21.09.2006, 15:55 kim demiş alevilerin zekat vermediğini ya nerden çıkarıyorsuuz böle şeyleri anlayamıyorum allah aşkına yeter artık bilmediğiniz konular hakkında fikir yürtümeseniz daha iyi olur AleviGenç 21.09.2006, 15:57 kim demiş alevilerin zekat vermediğini ya nerden çıkarıyorsuuz böle şeyleri anlayamıyorum allah aşkına yeter artık bilmediğiniz konular hakkında fikir yürtümeseniz daha iyi olur Selam Can Tek kelimeyle bravo süper dedin. erik_kiraz 21.09.2006, 16:00 eyvallah sağol:rolleyes: Şoreş 21.09.2006, 16:10 Alevilikte Zekat yok öyle mi ? Haha gerçekten güleceğim yoktu. Peki neden Sünnilerde Müsahiplik yok ? Bitek siz Müslüman, Aleviler-Şiiler-Nusayriler bozuk diyorsunuz ya hani !?! Peki siz neden Peygamberin Musahiplik Kurumunu uygulamıyorsunuz ? İmam Cafer Kimdir ? Alevi Şii Nusayrilerin Piri.. Peki sizin Mezhep Hocalarınızın Pir'i kim ? O İmam Caferi Sadıktır.. Peki neden Mezhep hocalarınızın Hocası olan 6'ıncı İmam Caferin yolunda olan Müsahipliği İnkar ediyorsunuzda, ne hakla bize '' Zekat Vermiyorsunuz ? '' diyebiliyorsun. Benim çevremde gördüğüm Aleviler, Mersinde çok iyi tanıdığım Arap Alevisi doatlarımızdan gözlemlerimi aktarırsam, bu konuda biz Alevilerin çok önde olduğunu söyleyebilirim. Çünkü; Kurban Bayramından sonra etleri kavurmalık yapıp dolaba dolduran biz değiliz Yada Zekat verirken Alevi - Sünni ayrımı yapanda biz değiliz Bişeyler anlatabildim mi? erik_kiraz 21.09.2006, 16:17 helal be sana soreş biz kurban bayramlarında kurbanı kesip dolaba tıkmıyoruz millet gibi insanlara inanamıyorum bizi böle eleştirirler ama yaptıklarına bak kendileri çok iyiymiş gibi:001_tongu Şoreş 21.09.2006, 16:37 Vallahi can, Zekattan vs söz ederler ama şu İslamcı kanalların bazı programlarını gözlemledim ve gördüm ki tek bir Alevi Köyüne bile yardım yapılmadı.. Bu nasıl insanlıktır anlamak çok güç.. erik_kiraz 21.09.2006, 16:41 :thumbup1: Serkan_Devrim 21.09.2006, 16:43 erik kiraz hem kızmışsın hem onaylamışlsın mesajda.:D bu nasıl olur? erik_kiraz 21.09.2006, 16:49 nasıl yani hem kızmışım hem onaylamışım:confused1 Serkan_Devrim 21.09.2006, 16:52 nasıl yani hem kızmışım hem onaylamışım:confused1 mesajlarının üst kısmında (ki oraya başlık alanı denir) kızgın bir surat var. :D erik_kiraz 21.09.2006, 16:56 ya kızgınlık işaretini ölesine yaptım yane hem kızıp hem onaylama filan yok anladın mı:thumbup1: hafikakpinar 21.09.2006, 17:09 Ben şu tablodan şunu çıkartıyorum .. Bu insanlar her zaman bi önyargıyla bakıyolar bize.. çünkü yeteri kadar doldurulmuşlar bize karşı .. Bilmeden anlamadan yargılamaya, çamur atmaya yobazlık tutuculuk denir .. Aleviler niye zekat vermezmiş :) :) hey allahım yaw :) ancıl 21.09.2006, 18:06 kim demiş alevilerin zekat vermediğini ya nerden çıkarıyorsuuz böle şeyleri anlayamıyorum allah aşkına yeter artık bilmediğiniz konular hakkında fikir yürtümeseniz daha iyi olur öncelikle erik_kiraz kardeşimize katılıyorum... müslümanlığın şartlarından biride zekat vermek. Aleviler başka dinden mide öle konuşuyosun... acaba bir soru sorsam size; neye dayanarak Alevilikte zekat vermek yoktur dedin? FaLLeN 21.09.2006, 18:16 sünni Başlıklar.ve bu tarz merakların kaynağı bellidir.. sünni baskı ve sünnilerde var bizde de olcak asimilasyonu.. Bu başlıkara çok üzülüyorum Sevgi Erkan 21.09.2006, 18:24 Merhabalar, Amaç yardım etmekse bunu her insan elinden geldiğince yapar. İster adı zekat olsun , ister olmasın. Ben; kalemi , defteri vs. olmayan bir öğrencime hep alırım.Farklı yardımlarda bulunurum . Varın adı zekat olsun .Varın adı ne olursa olsun.Bence önemli olan karşındakinin ihtiyacını gidermektir. Bu insanlık görevidir bence. Dostcakalın.. Kizilbas 66 21.09.2006, 19:29 Sevgili Canlar.. Öncelikle konular üzerinde görüs belirtirken önyargili olmamaliyiz ve inancimizin yoluna yakisir sekilde cevaplar bulabilmeliyiz.. Zekat konusunda ise farkli düsünceler ortaya atilmakta ki bunlarin cogu Alevi felsefesine uygun degildir.. Alevilik te zekat anlasiyi Sünnilikteki gibi degildir..Alevilikte Zekat ; Insanin ,gercekler yolunda kendi varligindan gecmesidir...Aleviligin Temel Ögretisi olan 4 Kapi 40 Makam vardir..Sunu özellikle vurgulamak gerekir.. Alevilik bir tarikat degil bir yoldur.. Birinci kapi Seriat kapisidir..Bu kapi siradan insanlar icindir..Islamiyetin baslangic noktasini ifade eder..Aleviler bu kapiyi asmislardir..Bugün Sünni anlayista dinin bütün temelleri sayilan Namaz,Oruc,Hac ve Zekat bu kapinin on sartindan biridir.. Tarikat ,Seriati geride birakip daha derine dalisi ifade eder.. Tarikatta hedef ,dinin özüne,manevi derinligine ulasmak icin,bu olgunlugu saglayacak önderlere ihtiyac vardir..Alevilerde bunu Dedeler yapar.. Marifet ise daha cok bireysel plan icerisinde kalir..Insanin hem zahiri bilgi,hem ic ( Batini ) bilgiyle donanmasi,bu donanima uygun davranmasi sürecidir.. Inancin gercek anlamina ulasmak icin son asama Hakikat kapisidir..Burada tanriyla birlik olunur..Enel-hakk düsüncesi burada ifade edeilir..Burada amac ,insanin mükemmelestirilmesi yani diger bir deyimle Kamil-Insan olmaktir.. Haci Bektasi Veliye göre Seriat kapisinin 10 makami vardir..Namaz,Oruc,Zekat,Hac bu 1o makamdan yalniz birisidir..Böylece Seriatin bile ,yalniz bunlar olmadigi cikar karsimiza.. Sevgili Canlar ,bu anlamda Zekat anlasiyi Alevilerde yoktur..Sevgi Erkan arkadasimizin da yazdigi gibi toplumsal olarak yardimlasma olmaktadir..Bunun adida Zekat degildir..Müslümanlarda ise malinin 40 ta birini Zekat olarak vermek farzdir.. Anadolu Alevilerin en büyük toplumsal dayanismalarindan birisi Müsahiplik gelenegidir..Müsahiplik kurumu canlarinin birbirine yardimlasma,dayanisma sosyal-ekonomik anlamda paylasma kurumudur.Bu Kurumlarin yasatilmasi ve hayata gecirilmesi noktasinda bir sünni algilayisi olan zekata ihtiyac kalmaz...Bu baglamda Zekat , Alevilerin inancinda ve geleneginde olmayan bir olgudur diyebiliriz sevgili canlar.. Saygilarimla.. jeddah 27.09.2006, 18:29 heeee şimdikk anladım zekat veriyodimi aleviler iyi gunes_87 02.10.2006, 21:26 ablacım sen aleviler zekat vermez diyemi biliyordun.. bu nasıl bir konuşma... dikkatinizi çekerim...:excl: heeee şimdikk anladım zekat veriyodimi aleviler iyi GüLL 02.10.2006, 21:47 ..Sunu özellikle vurgulamak gerekir.. Alevilik bir tarikat degil bir yoldur.. .. taikat arapçada gidilen yol manasına gelir zaten:thumbup1: saygılar... gunes_87 02.10.2006, 22:04 güllden seçmeler... güll sende olmasan bizi kimse aydınlatamayacak yaaaa...:sook :sook taikat arapçada gidilen yol manasına gelir zaten:thumbup1: saygılar... GüLL 03.10.2006, 17:58 güllden seçmeler... güll sende olmasan bizi kimse aydınlatamayacak yaaaa...:sook :sook sende her yazdığıma atla zaten.sen olmasan kim bana muhalefet edecek bilmiyorum yani.sana da tşk arkadaşım.aklınca birşeyler yapıyorsun sende...:sasirdi: :o AleviGenç 04.10.2006, 11:29 heeee şimdikk anladım zekat veriyodimi aleviler iyi 22. İNFAK - ZEKAT - FITRA Alevilik’de “kul hakkı” birinci önceliklidir. Her şey insana endekslidir. Müminin malı ve kazancında diğer müminlerinde hakları vardır. Allah’ın verdiğini insanlara vermek farz ve görevdir. Hz.Muhammed “komşun aç ise sen tok yatıyor-san bizden değilsin” buyurmaktadır. Kur’an-ı Kerim’in tüm muhtevası “infak” üzerine kurulmuştur. Sosyal adalet kavramı olan “infak” şartı ve farzı; malın insan-lık uğruna harcanmasını getirir. Zekat ve Fıtra de bu bağlamda ele alınarak farz kılınmıştır. Aleviler de zekat “Hakkullah” içinde mütala edilmiştir. Kazancın beşte biri (1/5) Hakkullah olarak verilir ki bununda (1/5)’i fakirlere verilir. Fıtra‘da yine yoksullara verilir. Adaklarda daha çok “infak” çerçevesinde düşünülür. Kur’an’da zekat 250’yi aşkın ayette salat ile birlikte ifade edilmektedir ki, bir ibadet faaliyeti olarak farz kılınmıştır. http://www.aleviforum.com/showthread...d=1#post197176 guneyyy 04.10.2006, 11:31 aleviler yardım severdir..cünki insan en yüce degerdir.. ama islamiyetin jargonlarından arınmış islamiyetin dışındadır bu yüzden zekat kelimesi yoktur...adı zekat degildir... çagdaş anlamda yardım diyelimm.. aleviler,sunniler.vs.. degil insanlık la alakalı bir durumdur yardım etmek katogorize etmeyelim lila 04.10.2006, 11:52 Merhaba, Keşke tüm insanlar eşit, özgür, tok ve mutlu olsa da kimse kimseye zekat vermek zorunda kalmasa. Zekat, sistemin kendi açığını din kisvesine sokarak kapatma çabasıdır bence. Gerçek bir eşitliğin olmadığı sistemlerde egemen sınıfın inançsal bazda vicdanını rahatlatmasıdır zekat. Ekonomik sistem açısından ise yoksulların bir takım küçük gereksinimlerini karşılayarak bu küçük kırıntılar sayesinde onları bir süre daha susturmak hedeflenir. Maneviyatları güçlendirilir. İnsanların inançları buna alet edilir, dini duyguları sömürülür. Yoksa zenginlerin Ramazan aylarında erzak diye dağıttığı üç-beş kilo pirinç zenginle yoksulu ne eşit kılar, ne de yoksulların karnını doyurur. gunes_87 04.10.2006, 13:17 muhalefet edilmeyeck gibi değilsinki...bende tıpkı sen gibi aklımca bişeyler yapmaya çalışıyorum fakat aramızdaki tek fark ben mantığımı da kullanıorum...:sook :sook :sook :höng sende her yazdığıma atla zaten.sen olmasan kim bana muhalefet edecek bilmiyorum yani.sana da tşk arkadaşım.aklınca birşeyler yapıyorsun sende...:sasirdi: :o Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) lila can senide destekliyorum...:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: Merhaba, Keşke tüm insanlar eşit, özgür, tok ve mutlu olsa da kimse kimseye zekat vermek zorunda kalmasa. Zekat, sistemin kendi açığını din kisvesine sokarak kapatma çabasıdır bence. Gerçek bir eşitliğin olmadığı sistemlerde egemen sınıfın inançsal bazda vicdanını rahatlatmasıdır zekat. Ekonomik sistem açısından ise yoksulların bir takım küçük gereksinimlerini karşılayarak bu küçük kırıntılar sayesinde onları bir süre daha susturmak hedeflenir. Maneviyatları güçlendirilir. İnsanların inançları buna alet edilir, dini duyguları sömürülür. Yoksa zenginlerin Ramazan aylarında erzak diye dağıttığı üç-beş kilo pirinç zenginle yoksulu ne eşit kılar, ne de yoksulların karnını doyurur. ilknur_23 04.10.2006, 15:11 adı zekat olsun yada olmasın farketmez amma bildiğim tek şey aleviler olarak bizler yardımlaşma, birbirine destek olma ve birlik olmak adına yaşıyoruz..sünni kardeşlerimiz zekatı camii hocalarının verdiği hutbeleri ödüllendirmek, çeşitli mekanlara koydukları kutucuklarla zekat adı altında toplanan paraların nereye gittiği belli olmayan faaliyetler.... yağmuryüreklim 12.09.2007, 15:25 22. İNFAK - ZEKAT - FITRA Alevilik’de “kul hakkı” birinci önceliklidir. Her şey insana endekslidir. Müminin malı ve kazancında diğer müminlerinde hakları vardır. Allah’ın verdiğini insanlara vermek farz ve görevdir. Hz.Muhammed “komşun aç ise sen tok yatıyor-san bizden değilsin” buyurmaktadır. Kur’an-ı Kerim’in tüm muhtevası “infak” üzerine kurulmuştur. Sosyal adalet kavramı olan “infak” şartı ve farzı; malın insan-lık uğruna harcanmasını getirir. Zekat ve Fıtra de bu bağlamda ele alınarak farz kılınmıştır. Aleviler de zekat “Hakkullah” içinde mütala edilmiştir. Kazancın beşte biri (1/5) Hakkullah olarak verilir ki bununda (1/5)’i fakirlere verilir. Fıtra‘da yine yoksullara verilir. Adaklarda daha çok “infak” çerçevesinde düşünülür. Kur’an’da zekat 250’yi aşkın ayette salat ile birlikte ifade edilmektedir ki, bir ibadet faaliyeti olarak farz kılınmıştır. http://www.aleviforum.com/showthread...d=1#post197176 arkadaşlar ben yazılanlardan tam bir sonuca varamadım bir arkadaşımız zekat vardır diyor diğeri yoktur diyor.Alevigenç arkadaşım benim bildiğim kadarıyla daha doğrusu şöyle söyleyim ben bugüne kadar ne ailemden ne de çevremdeki diğer alevilerden biz zekat veriyoruz diye bir şey duymadım.evet hakkullah veriliyor ama bizde Dedelere veriliyor ve ben bunu hiç bir zaman anlayamamışımdır.Bazı arkadaşlar çok ateşli cevaplar vermişler bizde zekat vardır diye ama tam olarak açıklanmamış nasıl verilir.bizdede sünnilikte olduğu gibimidir zekat vemek mutlumusuncan 12.09.2007, 16:14 Yardımlaşma diyelim şuna Aleviler zekat terimini kullanmaz. Yardımlaşma vardır ama sünnilerdeki gibi değil. Cebir yok yani. Malını ölçüp biçip şu kadarını vereceksin diye bir şey yok. Yardım miktarı kişi istediğine bağlıdır. Tamamen insanı merkeze alan bir inançta nasıl olmaz yardımlaşma. Hem insanlık görevimiz ister teist olsun ister ateist. Şoreş 12.09.2007, 16:21 Bu konu kazanlık.. Aleviler Zekat terimini kullanmazlar ama çeşitli yollarla ellerinden geldiğince yardımlaşırlar.. Dayanışmanın bir örneğide Musahipliktir.. Bu konuyu tartışmak doğru değil, Zekat terimi yoktur ama yardımlaşma vardır Alevilikte. Aslını inkar eden bilgisizdir. |